Füstmentes ValóVilág Villa

2011.03.14. 09:34

A ValóVilág villában már a kezdetektől nem szabad dohányozni, és bár a villalakók jelentős része aktív dohányos, mégis betartják ezt a szabályt.

 


Ha valaki rá akar gyújtani, akkor kimegy és a felülről nyitott udvaron szívja el a cigarettáját - tájékoztatta dr. Mucsi Jánost, a Szövetség a dohányzás visszaszorításáért elnevezésű társadalmi szervezet elnökét Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója.


A villalakók kiválasztásánál nem lehetett szempont, hogy dohányzik-e az illető vagy sem. Egy függő dohányosnak nem tilthattuk meg a cigarettázást, hiszen tisztában vagyunk, hogy a leszokás milyen nehéz. Azt azonban fontosnak tartottuk, hogy azért, mert valaki beköltözött a villába, ne legyen kényszerből passzív dohányos, ne kelljen beszívnia mások cigarettafüstjét.


Amikor ezt a szabályt meghoztuk, még nem tudtuk, hogy menetközben a Parlament elé terjesztik a Nemdohányzók védelméről szóló törvény módosító javaslatát, amely szerint minden zárt közterületen tilos lesz a dohányzás. A ValóVilág tehát megelőzte korát, hiszen máris megfelel a törvényi előírásoknak, a villa bent füstmentes.


Örömünkre szolgál, hogy a villalakók közül többen is bentlakásuk során próbálták meg letenni a cigarettát, és közülük ketten, Béci és Jerzy már egy hónapja nem gyújtottak rá egyetlen szál cigarettára sem. Amikor a harminc füstmentes nap után megkapták a stáb dicsérő levelét, büszkén kihúzták magukat - igen, képes vagyok rá. Utána megbeszélték, nem is olyan egyszerű a leszokás.


Nagy csábító erőt jelent a többi dohányos, illetve az unatkozás. Bécit különösen az zavarta, hogy amíg otthon csak öt-hét szál cigarettát szívott el naponta, addig a villában már egyetlen délelőtt tízet. Jerzy érezte, hogy fizikai teljesítőképessége romlott, pedig ő erős akart maradni. Kettőjük közül inkább Jerzy szenvedett a megvonási tünetektől is, neki jobban hiányzott a nikotin, a cigaretta.


„Amikor azért vagyok rosszul, mert nem gyújtok rá, mert nem tudok rágyújtani, ez egy kicsit gáz. Nagyon erős ez a függőség! Nem tudom, miért szoktam rá tizennyolc évesen.” - osztotta meg gondolatait és nehézségeit Jerzy Bécivel. Különösen étkezés után érezte úgy, hogy de jól esne elszívni egy szál cigit. Volt úgy, hogy két percenként kívánt rágyújtani, de szerencsére meg tudta állni, hogy ellenálljon a sóvárgásnak. Most mindketten úgy gondolják, ha már eddig eljutottak, nem adják fel és végleg füstmentesek maradnak.


Vannak, akik szkeptikusak abban, hogy a fiúk tényleg kitartanak a füstmentesség mellett. Éva, a Törtető elmondta, hogy nagyon örül, hogy egy hónapig kitartottak a fiúk, de szerinte vissza fognak szokni. Amennyiben a műsor májusi végéig is füstmentesek maradnak, akkor ők lehetnek az RTL Klub hamarosan induló, a dohányzás visszaszorítását célzó kampányának az arcai - árulta el Kolosi Péter, hogy mivel kívánják megjutalmazni a sikeresen leszokókat, amikor majd elhagyják a ValóVilág villáját.


Forrás: napidoktor.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása