Újabb nyílt levél Orbán Viktor Miniszterelnök Úrhoz

2011.03.12. 09:47

Amerika leghíresebb rákkórháza is a dohányzásellenes törvény mellé állt Orbán Viktor Miniszterelnökhöz írt levelében.

 


Dr. Donald L. Trump, a buffaloi Roswell Park Cancer Institute – amely a világ egyik leghíresebb rákkórháza, itt alkalmazták a kemoterápiát először a világon – igazgatója tegnap Orbán Viktor Miniszterelnöknek írt levelet.


A Rákkórház dolgozói érték el vizsgálataikkal, hogy az Egyesült Államokban létrejöjjön a kávézókban, bárokban és éttermekben a dohányzást szigorító szabályozás. Levelében több tanulmányra (köztük dr. Tárnoki Ádám és dr. Tárnoki Dávid vizsgálatára) hivatkozva méltányolja a kormány beltéri közösségi helyek dohányzási tilalmára vonatkozó elképzelését, mellyel a passzív dohányosokat kívánja védelmezni.


A levélben említésre kerül, hogy a WHO számítása szerint évente 20.000 ember hal meg az Európai Unióban a passzív dohányzás következtében (köztük szívbetegség, akut légúti betegségek, daganatok).


Roswell Park Rákkórház kutatói (köztük Dr. Michael Cummings, az amerikai dohányzásellenes kampány vezetője) együttműködvén a magyar kutatókkal hajtották végre az első magyarországi beltéri dohányfüst koncentráció felmérő tanulmányt. Vizsgálataik szerint a teljes körű dohányzást tiltó szabályozás 90%-os légszennyezettség csökkenést eredményezne.


Csak a széles körű, 100%-os tiltást jelentő (vagyis dohányzó helyiséget sem engedélyező) törvény hozhat eredményt abban, hogy többek között a szívinfarktusok száma rövid időszakon belül szignifikánsan csökkenjen. Az alternatív, részleges (pl. dohányzó szobákat engedélyező) rendelkezés nemcsak nem hatékony a szállópor koncentráció csökkentésében, hanem gazdaságilag sem térül meg a tulajdonosoknak – írja Dr. Trump.


Tanulmányaikban kimutatták, hogy a törvény bevezetése a híresztelésekkel ellentétben pozitívan hatott a gazdaságra, mivel új munkahelyeket és plusz adóbevételt jelentett (azok a nemdohányosok tértek vissza ezen helyekre, akik eddig elkerülték ezeket).


A Roswell Park Rákkórházat 2010–2011 legjobb amerikai rákkórházának választották.

 

Forrás:drinfo.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása