3 liter vizelet volt a hólyagban

2011.03.06. 06:00

Tisztelt blog!

 

Rövid történetemet szeretném megosztani önökkel.


Nekem a pápai kórház belgyógyászatáról van kritikán aluli véleményem. 2009-ben került be a húgom rosszindulatú melldaganattal, amit öt kemoterápia előzött meg. Mire bekerült, már beszélni sem tudott. A középső húgommal ( csak éjszaka nem voltunk mellette) láttuk el teljesen.

 


Minden reggel megkérdeztem volt e vizelete. A válasz igen! Halála előtt két nappal, miután iszonyatos fájdalmai voltak eszébe jutott az orvosnak, hogy meg kellene katéterezni. A látvány döbbenetes volt ! Több, mint 3liter vizelet volt a hólyagban szerencsétlennek. Arról már nem is beszélek, hogy reggel mikor mentem hozzá a fuldoklására nyitottam be,mert fekve adták be neki a gyógyszert. Amikor szóltam a nővér a kezembe nyomta a gyógyszert és azt mondta : ha nem tetszik adja be neki maga!


Mondanom sem kell,hogy magamban mit kívántam nekik!


Tisztelettel : GM.

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.laikus PhD 2011.03.06. 08:11:51

Részvétem!
Csak dicséret illet, hogy igyekeztetek Ti ápolni és az utolsó idejében nem magára hagyni.

Ennyi vizeletet a húgyhólyag nem gyűjt.
Valószínűleg vízhajtót kapott amit aztán a zsákban láttatok. A vizeletgyűjtő zsák sem bír ki egyszerre ennyit....

jágör68 2011.03.06. 08:32:33

Gondolom, ha belgyógyászatra vették fel- már gyógyíthatatlan áttétes mellrákja volt.
Ha már fekve is fuldokolt az lehetett a már kimerült szíve miatt. Nyilván ereje meg nem volt már vizeletet üríteni.
Részvétem

Mágia 2011.03.06. 08:46:15

@Dr.laikus PhD:

Esetleg valamilyen áttét miatt nem tudott a vizelet sem akaratlagosan, sem önkéntelenül távozni?

3 liternyi azért nagyon durva, annak tükrében, hogy egészséges ember 3 és fél deciliternél már érzi, hogy menni kell, 5-6 deciliter után meg már alig tudja visszatartani.

serfecs (törölt) 2011.03.06. 08:59:51

@Dr.laikus PhD: @Máгia: a vizeletretencio az egyik leggyakoribb reakcio sokkhelyzetben. Belolem mar bocsatottak le 1 litert, mert magatol nem indult be (mutet utan). Hihetetlen mennyiseget el tud tarolni a holyag.

Dr.laikus PhD 2011.03.06. 09:36:38

@Máгia:

Én is utána néztem. A hólyag nem tud ennyi vizeletet tárolni.
Nem értek hozzá, de az utolsó stádiumban (most egy ilyen asszonnyal feküdtem), annyira gyengék, hogy tehermentesítik a katéterrel.
A szoba WC-re is csak segítséggel tudott kiülni, de NEM pelenkázták be, hogy megmaradjon a méltósága.
Itt is valaki mindig volt vele, a család minden tagját megismertem.

Itt kapott infúziókat, vízhajtót, fájdalmára tapaszt és haza fog menni.
A család megtanulta ápolni a nővérektől.
Hogy kell hajat mosni fekvő betegnek pl.
A kórházi orvosa felvette a háziorvosával a kapcsolatot (kis vidéki faluba költöztek) milyen segítséget tudnak adni, hogy lehet a férjet tehermentesíteni, mert a gyerekek itt laknak a fővárosban.

Nagyon sajnálatos, hogy vannak még kórházak akik a feltételeket sem tudják biztosítani és mégis fogadnak rákos betegeket. :((

Ugyandehogy (törölt) 2011.03.06. 09:56:45

@Máгia: A vizeletürítés akaratlagos. Az telő/telt hólyag jelzi a szükségességét. Azonban ez a jel bizonyos esetekben eltűnhet, műtét, vagy akár csak egy szülés során. Így az ember nem érzi, és csak telik a hólyag, ami veszélyes lehet.
Szerencsére már akár egy bogyó is visszahozhatja a jelzést.

2011.03.06. 10:26:39

@Dr.laikus PhD:

"Nagyon sajnálatos, hogy vannak még kórházak akik a feltételeket sem tudják biztosítani és mégis fogadnak rákos betegeket."

Na jó, de hova küldöd őket? Pl. egy kistérségi kórházból?

Onkológiai problémákkal küzdő betegek, ha más típusú tüneteik vannak, teljesen más osztályokra is kerülhetnek. Hodgkin-lymphomások pszichiátriára, relatíve jól kezelt leukemiások belgyógyászatra, stb. Sajnos nincs mindenütt lehetőség a speciális igények ellátására, nem is mindig a személyzet hibájából. Inkább a rendszer hibájából szerintem.

adamantium 2011.03.06. 10:32:36

ezt a vizeletürítési zavart általában az áttétek okozzák, ritkán direkt úton (beszűrik a húgycsövet), gyakrabban indirekt módon (beszűrik a gerincet).
3 liter az nagyon sok, de nem lehetetlen (én 2,1-2,2 litert láttam legtöbbet), mindenesetre azt tükrözi, hogy a probléma nem újkeletű, hanem régóta fennáll és idővel a hólyag kitágulásához vezetett (és valószínűleg zsákvese kialakulásához is). ha ennyi van a hólyagban akkor egy hirtelen teljes lecsapolás halálos is lehet, a hólyag fala a hirtelen nyomáscsökkenéstől masszívan bevérezhet, szép lassan fél literenként kell leengedni ha nem akarunk bajt

Dr.laikus PhD 2011.03.06. 10:42:33

@ReignOfdark:

Nem tudom. Azt látom, hogy óriási területet látnak el, lehetőleg ambulánsan.
Nem tudom, hogy csinálják, de valamit tudnak amit mások nem.
Tudásban is, hozzáállásban is.
Nincs bent fekvés, mert más megoldás nincsen, de ápolási osztályt azonnal intéznek.
Ehhez nem kell haldokolni, elég ha a család nem tudja megoldani, bárhogyan is szeretné.
Nem láttam, hogy a családot bárki minősítette volna, megértően intézték amit kellett, gyorsan, flottul.

Kistérségi kórház hogy kezel biztonsággal onkológiai beteget?
Vannak centrumok. Várni annak kell aki tud, aki nem azt azonnal kezelik.

2011.03.06. 10:50:49

@Dr.laikus PhD: Félre ne érts, én nem támadtam, egyetértek veled :-)

Tényleg sajnálatos, hogy vannak kórházak, akik a szükséges feltételek nélkül is felvesznek onkológiás betegeket. Konkrétan egy barátom édesapjával történt, hogy a tüdőrákjával fulladt, és a kistérségi kórházukban nem vették fel, mondván, hogy nem tudnak vele mit csinálni. Hazaküldték. A másnap reggeli busszal tudott csak bejönni a megyeszékhelyre, ahol ellátták. Egyébként a fickó - hihetetlen -, de jól van. A felesége még most is dohányzik mellette...

Dr.laikus PhD 2011.03.06. 11:22:49

@ReignOfdark:

Remélem nem voltam túl határozott.
Nem gondoltam, hogy támadsz. Dehogy! :-)

Én még mindig jobbnak látom, hogy nem látták el, mintha úgy csinálnak mintha...
Nálunk a kerületben ez van sajnos.

Én konkrétan a praxisnak, még konkrétabban adamantiumnak köszönhetem, hogy jó orvost keressek. Ha nem háborodik fel azon, hogy az az antibiotikum már csak állatgyógyászatban használatos hatékonyan amit felírt a kerületi onkológus, akkor nem tudom....
Aztán Radiolgógus akinek annyira jó orra van, és mindenki más aki kucorog a zsebemben. :)))

Régi öldöklő házasság, ha még mindig az orra alá füstöl. :DDD

bauchi 2011.03.06. 18:23:38

Érdekes történet.A hólyag sok mindent kibír.A rákkal már gondjai vannak...
Velem is volt hasonló.
Egyszer - lánykoromban - a háziorvos küldött egy óriási hasi daganattal egy beteget.Éles eszemmel azonnal átláttam a helyzetet,mint Puskás a 16-os tájékán,merre fele kell lőni.körém gyűjtöttem a személyzetet és megkérdeztem őket,hallottak-e a Fülöp-szigeti fantom sebészekről,akik puszta kézzel veszik ki a daganatot a hasból és csak minimális vérzés van.Mondták igen.Én meg : ott tanultam náluk,csak én tovább fejlesztettem,mert nálam már semmi vérzés sincs.Sőt be se nyúlok a hasba.
Megkathétereztem a beteget és kb.másfél-két liternyi vizelet lebocsátása után a hasi daganat eltűnt.Azóta is összesúgnak mögöttem az emberek : látod,ez az a híres sebész,aki vérzés nélkül veszi ki a hatalmas daganatot a hasból.

petivivi 2011.03.08. 05:49:52

Nekem az eltávolított lépemet háromszor találták meg Tatabanyan!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása