Országgyűlés: teljes dohányzási tilalom?

2011.03.04. 07:44

A zárt légterű nyilvános helyeken történő dohányzás megtiltását célzó törvénymódosító javaslat célja, hogy a leszokásban nyújtson segítséget; a jogszabállyal az ország demográfiai helyzetén szeretnének javítani - mondta Heintz Tamás fideszes képviselő, a javaslat egyik előterjesztője kedden a parlamentben.

 


Mint mondta: Magyarország demográfiai helyzete egyre romló tendenciát mutat. Az ország jövője szempontjából fontos megállítani ezt a folyamatot, vagyis minden eszközzel védeni kell az életet.


A politikus közölte: ma Magyarországon minden órában három ember hal meg azért, mert dohányzott. Évente mintegy 28 ezren válnak a dohányzás halálos áldozataivá. Az országban minden harmadik ember, tehát 3 millió ember dohányzik, közülük 1,3 millióan a dohányzás miatt meg is halnak. Ismertetése szerint a tüdőrák-halálozás 95 százalékáért, az összes rákhalálozás 33 százalékáért a dohányzás felelős. A népességfogyás több mint harmadáért a dohányzás felelős. A képviselő szerint ez a törvényjavaslat a polgárok tízezreit mentheti meg.


A dohányzásból származó jövedelmek 2007-ben meghaladták a 325 milliárd forintot. Egy közgazdasági elemzés szerint viszont a dohányzás okozta költségek mintegy 350-385 milliárd forintot emésztettek fel. A GDP 1,7 százaléka vész el így a dohányzás miatt - mondta Heintz Tamás.


Felhívta a figyelmet, hogy a törvénytervezet bevezetése ellen számos gazdasági szereplő lép fel. Komoly érvnek tűnik, hogy a dohányzás ellenes szabályozás negatív gazdasági hatásokkal, így a bevételek csökkenésével, üzletek bezárásával, növekvő munkanélküliséggel jár - sorolta a képviselő, aki szerint azonban tanulmányok nem ezt igazolják. Ha csökken a dohányzás, csökkennek az egészségügyben felmerülő költségek.


A nehéz gazdasági helyzetben mérlegelendő érv lehet az is, hogy a csökkenő dohánytermékek miatt csökken az adóbevétel is. Az az érv ismételhető, hogy a jelenlegi helyzetben a dohányzással összefüggő bevételek 25-60 milliárdos hátrányban vannak a dohányzás következtében fellépő költségekkel szemben - szögezte le Heintz Tamás, aki felszólalásában megígérte, hogy ő is leszokik a dohányzásról.


A pénteken benyújtott törvényjavaslat szerint a jövőben minden zárt légterű nyilvános helyen tilos lehet a dohányzás. A javaslat a közforgalmúnak számító helyek közé sorolja a vendéglátó-ipari egységeket, munkahelyeket, közösségi közlekedési járműveket, illetve azok megállóhelyeit. Ezeken a helyeken nem lehet dohányzásra kijelölt helyiség sem. Kivételt képeznek a pszichiátriai osztályok, illetve hotelek, szállodák saját hatáskörben kialakított dohányzásra kijelölt helyei.


Teljes körű dohányzási tilalom lépne életbe egyebek között a közoktatási intézmények, óvodák, iskolák, bölcsődék, egészségügyi intézmények területén. Ezeken a helyeken a szabadban sem lehetne dohányozni. A javaslat értelmében a Parlamentben sem szabad majd dohányozni.


A javaslat három hónap türelmi időt ad, júliustól lépne életbe a korlátozás.

 

Forrás:egeszsegkalauz.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása