Csak meg akarom vizsgálni a méhét

2011.02.15. 06:00

A kisvárdai kórházzal kapcsolatos "élményemet" írnám le.
Nem rég megjelentem a nőgyógyászati szakrendelésen. Arra voltam kíváncsi, valóban terhes vagyok-e. A teszt pozitív volt. Riadt voltam, de azért boldog is. Férjnél vagyok,pedagógusként dolgozó, tisztességesen élő, fiatal nő vagyok. Kicsit féltem és izgultam is egyben. Bár már voltam nőgyógyászati vizsgálaton, de még soha nem egy leendő kis élet miatt. Szóval féltem, izgultam és már nagyon kíváncsi voltam. 2 órás várakozás után került rám a sor.

 

 

Már eleve úgy fogadott a doktornő, hogy miért türelmetlenkedtem, nézzem meg milyen hosszú sor végén vagyok, mit képzelek magamról.( 1,5 óra után ugyanis bátorkodtam megkérdezni a kilépő asszisztenstől (tisztelettudóan) hogy nézze meg rajta vagyok-e a listán, nem történt-e adminisztrációs hiba a bejelentkezésnél. És tényleg kedvesen, nem türelmetlenül kérdeztem)


Szóval elkezdődött a vizsgálat. De nem gondoltam volna hogy a horror is.


Először közölte, hogy ne beszéljek, csak akkor, ha engem kérdez. Konkrétan így. Ugyanis feltett egy kérdést (pl. szültem-e már) és válaszoltam. Valamint mondani akartam neki, hogy 3 hónapja nem szedek már fogamzásgátlót. Mindezt azért közöltem, mert úgy véltem fontos lehet, hogy kiürültek-e úgy a különböző hatóanyagok, hogy ne befolyásoljanak semmit. Mire ő nagyon durván és valami utánozhatatlan grimasszal válaszolt. "cö!!! Egyértelmű hogy nem szedi a fogamzásgátlót, hisz azt mondta terhes. Vagy maga hogy gondolja?!"


Majd megkérdezte, elvetetem, vagy megtartom? Bár tudom, hogy ez náluk egy teljesen átlagos kérdés, de mindezt hidegen, durván kérdezte, a "gratulálok, maga várandós!" kijelentés helyett.


Ezt követően jött a vizsgálat. ott is voltak kellemetlen megjegyzései, de amikor egy durvább mozdulatára önkéntelenül odakaptam a kezem, ismét rámförmedt. "Maga meg mit csinál?!?! Mit gondol mit akarok csinálni? Nyugodjon meg nem tapogatni akarom. Te jó ég, volt már maga egyáltalán nőgyógyásznál, csak meg akarom vizsgálni a méhét!!! "


Hát mit ne mondjak. tartottam magam.de mikor kijöttem tőle, életem egyik legszebb pillanatában sírni tudtam volna, de nem az örömtől.
Szégyelltem magam. Úgy beszélt velem, mintha a szombat esti diszkóban véletlenül megesett tini lennék. Míg az ultrahangra vártam sírni tudtam volna. Alig bírtam visszatartani a könnyeimet.


Szerencsére a másik orvos, aki az UH-t végezte üdítően kedves volt a doktornő után. Aranyos és figyelmes volt. Egy picit helyrerázódtam, de még napokig bár ok nélküli, szégyenérzet ült rajtam és nem tudtam felhőtlenül örülni.

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem én vagyok, hanem én 2011.02.15. 06:54:18

Anatómia szigorlatomon a kihúzott tételemhez a következő kérdést kaptam:
- Mutassa el az adott régió határait!
Erre én elkezdtem mondani a választ, erre a professzor megállított:
- Azt kértem, mutassa!
Ehhez a poszthoz nem is kell mást hozzátenni. Az élet bármely területén, ha kérdést tesznek is fel nekünk, akkor a kérdésre válaszoljunk. Mást nem kell mondani. Ha a kérdés eldöntendő jellegű és konkrét (szült már korábban?), akkor konkrétumot kell rá válaszolni, ha a kérdés általánosan megfogalmazott (mi a panasza?), akkor általánosan kell rá felelni.

A posztoló bevallja, hogy riadt volt, azt is hogy fiatal, ezek mellé meg ráadásul nőnemű is. Ez az egyik legrosszabb kombináció.

Mert félnek megszólalni, mert ellenkeznek ha fizikális vizsgálatot szeretnék kezdeni, mert az olyan korú pasik mint én általában nem úgy tapogatják őket, mint ahogy én tenném abban a helyzetben, sőt leginkább ne is tapogassam őket. Higgyétek el, komoly kihívás az ilyen páciens!

Az ilyen nők egyszerűen túlérzékenyek. Erről szólt a poszt, lelki és testi túlérzékenységről. Szerintem jobb lett volna, ha nem egyedül megy a vizsgálatra! Akkor a teher és a riadtság jóval kevésbé nyomta volna a vállát!

A vizsgáló orvos ráadásul nő volt (viselkedése talán megcáfolja a nőgyógyász férfiakat érintő negatív sztereotípiákat). Valószínűleg ugyanúgy viselkedett a posztolóval, mint bármelyik másik pácienssel. Kemény és célratörő volt. Mint a posztból kiderült, ennek a páciensnek nem erre volt szüksége. Ezért el lehet ítélni az orvost, kérdés csak az, hogy el kell-e.

Úgy gondolom, a fent említett problémánál jelenleg szinte csak nagyobb bajok vannak a magyar egészségügyben.

El Visco Stello (törölt) 2011.02.15. 07:20:00

Mindannyiunk életében eljön a pillanat, amikor erősnek kell lenni. Amikor úgy gondoljuk, hogy az élet már nem lehet mostohább, akkor jön egy végső, minden eddigit fölülmúló csapás: Nem udvarias az orvos. Ahelyett, hogy kis pálcájával beintene az angyalok karának, mindenféle hülye kérdéseket tesz fel és választ is vár rá. Ez tényleg horror.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.02.15. 07:24:08

Címszavakban:

- nem megfelelő kommunikáció, a magyar átlag betegekbe belefásult orvos

- túlhajtottság

- "csak nőgyógyász doktornőhöz menjetek, lányok" kitétel hülyeségének bizonyítéka

Dr.laikus PhD 2011.02.15. 07:25:05

Ismét egy poszt Felicitásztól.

felicitasz.blog.hu/2011/02/12/nogyogyaszati_vizsgalat_mit_erez_az_orvostanhallgato_amikor_eloszor_csinalja

Itt megint tanulhatunk valamit.
Az orvos is emberből van és nagyon félénk, bizonytalan hallgatóként kezdi.

Én is boldogan rohantam a nőgyógyászhoz, hogy gyermekem lesz.
Az asszisztens nekem is feltette szinte gépiesen ugyanezeket a kérdéseket.
NEM ÖRÜLT VELEM!
Ma is emlékszem - még ha ma már meg is értem - az akkori csalódásom.:))))

Szerencsére elkerült aztán később a hormonok játéka, de ez belém égett nekem is.

Nem én vagyok, hanem én 2011.02.15. 07:35:05

A tegnapi poszt kommentjei közt olvasgatva marand22 kérdése nyomán kiötöltem, és kihatoltam egy izgalmas kérdéssort.

De előtte a háttér:

Az álhártyás gyulladás ritkán kialakuló szövetpusztulás. A nyálkahártyát érinti. Úgy kell elképzelni, hogy a nyálkahártya (ez az üreges szervek (bélrendszer, légzőrendszer, vizelet ürítő rendszer, reproduktív rendszer csatornái...) üregét bélelő legbelső szövetréteg) felső része egyszerűen elhal, mert károsodik a keringése. Ez egy lepedék szerű hártya alakjában jelenik meg, ami, ha boncasztalon lenne előttünk akkor egy csipesszel egyszerűen lehúzható lenne a többi szövetről, mint egy levedlett bőrdarab. Alatta pedig szövethiány maradna vissza, gyakorlatilag egy seb. Ez remélem eddig érthető volt?

A vastagbélben kialakuló pseudomembranosus enterocolitis-hez (álhártyás bélgyulladás) hasonló szintén baktérium okozta gyulladás és következményes álhártya képződése jelenhet meg a torokban is, beborítva a mandulákat, a szájpadot, a garatot, a gégét, de terjedhet a légcsőre is. Tünetként láz, bágyadtság, nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás és köhögés jelentkezik.
A baktérium által termelt toxinok ideggyulladást és szívizomgyulladást okozhatnak, ez utóbbi szívelégtelenséghez vezethet. Ezért fontos, a hetekig tartó ágynyugalom, antibiotikum és antitoxin adása is, súlyos esetben intenzív osztályos kezelésre van szükség. Egy másik lehetséges halálok a sok fekvés és a legyengült szervezet miatt a következményesen kialakuló tüdőgyulladás lehet.

Kérdések:

1. Mi a betegség hivatalos és magyar neve (ha kitaláljátok, akkor könnyen beláthatjátok, hogy miért is nagyon találó a magyar név)? (1+1 pont)

2. Kell-e félni napjainkban Magyarországon ettől a betegségtől? (1 pont)

3. Miért? (1 pont)

4. Fent leírtam 2 lehetséges halálokot, azonban van egy 3. elég érdekes halálhoz vezető probléma ebben a betegségeben, ami a betegség lokalizációja és a fent elmondottak miatt logikusan gondolkodva kitalálható. Az orvostudomány logikus diszciplina. Gondolkodjatok logikusan! (1 pont)

5. Melyik magyar regény főhőse küzdött ezzel a betegséggel? (0,5 pont)

6. Melyik szenthez fohászkodnak a keresztények ezen betegség elkerülésért? (0,5 pont)

7. Melyik magyar költő írt a fent említett szenthez fohászt, és mi volt a műnek a címe? (0,5 + 0,5 pont)

8. Mi volt a költő oka, amiért megírta azt a verset? (0,5 pont)

Az utolsó 4 kérdés csak 0,5 pontot ér, hisz mégiscsak egy orvostudományi blogon vagyunk, vagy mi a szösz!... :)

Lesni ma sem ér!

És Rika ma sem játszhat... :)

Aki viszont játszik, az előbb írja meg a válaszait, aztán olvassa el a többiek lehetséges válaszait!

Jó munkát!... :)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.02.15. 07:36:22

@Dr.laikus PhD:

Természetes, hogy nem örülnek veled - a magyar abortusz-statisztika ismeretében a nők elég nagy része inkább tragédiaként éli meg a gyerek elindulását.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.02.15. 07:37:13

Persze megint a posztoló a hibás. Kedves Posztoló! Én veled érzek. Javaslatom, hogy lépj túl ezen, és keress egy normális nőgyógyászt. Vannak olyanok, én tudom.Valakinek rossz napja volt, amikor nála jártál, ilyen még elő fog fordulni az életben.

El Visco Stello (törölt) 2011.02.15. 08:01:30

@batgirl: Nem mondtam, hogy hibás, csak azt, hogy nem látom a történetben a horrorisztikus elemeket. Ez a probléma jelentősen fel van nagyítva, el van túlozva.

Nem én vagyok, hanem én 2011.02.15. 08:09:11

@batgirl:
Senki sem mondta, hogy hibás a posztoló.
Azt írtam, hogy nehéz a riadt és fiatal nőkkel. Ezt minden férfi meg tudja erősíteni... :)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.02.15. 08:15:31

@El Visco Stello: @miklos.rabai: Ok..ok..ha látnátok most, mind a két kezemet magasba emeltem. Megadtam magam.

Nem én vagyok, hanem én 2011.02.15. 08:17:33

@batgirl:
El Visco-ról nem tudok nyilatkozni, de tőlem leteheted a kezed, nincs nálam fegyver... :)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.02.15. 08:27:19

@miklos.rabai: Letettem, már fárasztó volt emelni. hajajjj az öregkor:)

Mária 2011.02.15. 08:29:41

Mondjuk az orvosnak ezt a mondatát teljesen meg tudom érteni:

"Először közölte, hogy ne beszéljek, csak akkor, ha engem kérdez."

Nekem is a halálom, amikor valamit csinálok, amire éppen nagyon odafigyelnék, és azzal párhuzamosan valaki elkezdi mellettem, hozzám intézve fsni a szót...

Durván szoktam reagálni :)))

El Visco Stello (törölt) 2011.02.15. 08:36:29

@Mária: Annál is inkább, mert a vizsgált területet beszéd közben az izmok mozgathatják. (tapasztalati úton szerzett laikus vélemény:))

Eleven Ezüst 2011.02.15. 08:41:58

@miklos.rabai:
1. diftéria-torokgyík
2. nem
3. van Di-Per-Te védőoltás gyerekkorban
4. Légzőjáratok beszűkülése miatti megfulladás
5. Móra Ferenc Kincskereső kisködmön-jében a Gergő gyerek.
6. Szt. Balázs
7. Babits-Ősz és tavasz között
4. Gégerákos volt

Eleven Ezüst 2011.02.15. 08:45:32

Sajnálom a posztolót, hogy nem ment vele az orvos a tündérfelhőjére. Első terhességnél jár a tündérfelhő, de a valóság nem azon ül.

Irise 2011.02.15. 08:46:17

Megint egy érzékeny kismama poszt. Ráadásul "én tisztességes lány vagyok" felhanggal.. ez azért sok elfojtott dologra utal.
Megyek dolgozni,ezért összegezném a várható fejleményeket.
1.Az orvosok bunkók, pénzéhesek, a nőgyógyászok primitívek.
2. A kismama HP, biztos nem fizetett eleget,különben is,minek az ilyennek gyerek stb.
Jöhet a következő poszt.

Jim Raynor 2011.02.15. 09:07:12

@miklos.rabai:

"Az ilyen nők egyszerűen túlérzékenyek. Erről szólt a poszt, lelki és testi túlérzékenységről."

már elnézést, de ez a poszt egy, a beteg érzékenységétől függetlenül is tahónak nevezhető orvosról szól.

Nem én vagyok, hanem én 2011.02.15. 09:17:09

@Jim Raynor:
Tévedsz. A poszt a posztolóról szól, és az ő érzéseiről, E/1-ben íródott.
Ha a túlérzékeny jelzővel volt kifogásod, akkor azt mond.

2011.02.15. 09:20:24

Fura, de nekem elsőre Leroi "legproblémásabb beteg" rangsora ugrott be. A pedagógus előkelő helyen volt.

Ettől függetlenül a posztolónak tanácsolom, hogy kedves párjával örüljön a gyereknek, és élvezze a tisztességes élet ilyen örömeit.

Jim Raynor 2011.02.15. 09:39:44

@miklos.rabai:

nem érted.

ha téged leköp a pincér az étteremben, és te megírod mondjuk a tékozló homárra, hogy "az x. étteremben leköpött a pincér, amin nagyon felháborodtam" akkor a posztnak a te érzéseid adják a lényegét, vagy az, hogy leköpött a pincér? és akkor te vajon "túlérzékenynek" számítanál?

de hiába magyarázom, szerintetek az orvos sose lehet bunkó, mindig a beteg a túlérzékeny.......

Mária 2011.02.15. 09:55:09

@Jim Raynor:

Nem volt szó bunkóságról.

A fiatal nő elment a feltételezett terhessége miatt a nőgyógyászhoz. Az állapota miatt egyébként is labilis lelkiállapotban. Gondolok itt arra, hogy az egyik percben örült, a másikban rettegett, az egyik percben sírt, a másikban nevetett, stb...

Gondolj bele, végül is egy parazita kezdett fejlődni a testében, és ez még akkor is ijesztő helyzet, ha az évezredek alatt gondosan körbelocsolták cukormázzal.

Először egy női orvoshoz került, majd egy férfihez, UH-ra.

Mindkét orvos úgy kezelte az ijedt és túlérzékeny kismama megnyilvánulásait, ahogy az a legcélszerűbb volt.

A női orvos a hisztire és a túlzásba vitt beszédkényszerre szigorú határozottsággal válaszolt, és ezt tette jól, mert mindkét fél helyzetét megnehezítette volna, ha a határozott hang helyett az egyébként szokásos, tüncibünci "nők egymás közt" stílust választja.

A férfi orvos szintén azt a stílust választotta, ami a páciens számára egy férfi orvostól a vizsgálat szempontjából a legeredményesebb volt: a sármos és megnyugtató doktor úr stílusát.

A női orvos a hisztis és túlérzékeny kismamával nem játszhatta el a "megértő nőtársat" mert azzal a saját szakmai kompetenciáját kérdőjelezte volna meg, éppen a páciens szemében, és magára zúdított volna egy, a vizsgálat szempontjából oda nem való és nehezen kezelhető érzelmi cunami-áradatot.

Jim Raynor 2011.02.15. 10:10:39

@Mária:

te hol olvastál beszédkényszeres és hisztis kismamáról? mert én sehol. én egy dokiról olvastam, aki kapásból lehordta a beteget.

és nem kell "tüncibüncinek" lenni, egyszerűen csak udvariasnak, ne mossátok már egybe a kettőt.

Laliath 2011.02.15. 10:15:08

Itt egy is-is helyzetet érzek. A posztoló is kicsit nyegle volt, hagyta magát ledózerolni. A doktornő meg futószalagon dolgozik, és nem látja az embereket (ami pont az ő szakterületén pedig nagyon kéne).
Mert azért a határozottság és a bunkóság között van különbség. A doktornő pedig erősen feszegette a leírás alapján az utóbbi határát.

A páciens "kórelőzményének" felmérése még a vizsgálat megkezdése előtt történik, tehát az izmok mozgása nem befolyásolja a stílust. Az életével és a testével pedig első találkozásnál azért bizonyos kérdésekben a páciens jobban képben lehet, mint az orvos. A fogamzásgátló, a rendszertelen ciklus, az esetleges előző terhességek/vetélések, egyéb nőgyógyászati kezelések ide tartoznak.
Ez a csak arra válaszoljon, amit kérdeztem az, ami később átmeHET abba, hogy aztán ha valamiről tudnia kellett volna a dokinak, de nem kérdezett rá, akkor meg a páciens a hibás, mert nem szólt.

A méh vizsgálata is olyan, hogy e poszt alapján a doktornő nem tájékoztatta a hölgyet arról, hogy mit csinál. Egy feszült nő hüvelyi vizsgálata többnyire fájdalmat okoz. Ezt csak nehezebbé teszi, ha azt sem tudja, mit csinálnak vele odalent.

Viszont az első vizsgálat nehogy már befolyásolja azt, hogy az egész terhesség 9 hónapját hogyan éli meg a posztoló. Ez hormonok ide vagy oda, erős túlérzékenységet mutat.

P75 2011.02.15. 10:20:47

@El Even Ezüst: szerintem a vers címe Balázsolás volt (nagyon megmaradt bennem, gimi harmadik osztály, akkor maradt meg az is, hogy Szent Balázs a gégerákosok védőszentje).

Mária 2011.02.15. 10:23:41

@Jim Raynor:

Összességében alakult ki bennem ez a kép, a posztot többször végigolvasva.

2011.02.15. 10:28:24

@Jim Raynor: Mária nem beszél(t) más nevében.

Ha Kerrigant nőgyógyászhoz küldöd a születendő Jimlinggel meg pozitív teszttel, szerintem egy kérdésre akarod tudni a választ: igen vagy nem.

Egy eldöntendő kérdéssel ment be a kismama. Egy válasszal jött ki. A többi részt lehet taglalni, hogy ki-kivel beszélt csúnyán. Egy pedagógusnak ez talán szakmai kérdés is. Csakhogy ezen vitázni teljesen felesleges, mivel nem tényekre, hanem szubjektív emlékezetre épít.

Amikor rekonstruálunk egy történetet a kommentekben, a rekonstrukció hitelessége azon múlik, hogy mennyire támaszkodik a tényanyagra és mennyire a szubjektív adalékra. Ez alapján el lehet dönteni, hogy az illető orvos hibázott, mulasztott-e, a beteg megkapta-e a körülményeknek megfelelő ellátást, illetve a kommunikációs zavar miben hátráltatta a kezelést. Nem lehet eldönteni: ki kit bántott meg, ki volt bunkó, kinek van igaza, ki kezdte, stb.

Ilyenről írni/kérdezni imho tök fölösleges, mert a másik felet nem is hallhatjuk, az audiatur et altera pars szabálya nem érvényesül. Az adott helyszínen meg semelyikünk sem volt, ergo az igazság így is nehezen lenne kihámozható.

Bikli néni 2011.02.15. 10:32:25

@miklos.rabai:
1. torokgyík (a hivatalos nevében nem vagyok biztos, lehet hülyeséget írok... diftéria?)
2. sztem nem, nem hallottam róla, hogy mostanában ilyenben halnának meg emberek
3. gondolom, az egyik gyerekkori védőoltás jó rá... :)
4. egyszerűen megfullad a beteg?
5. A Kincskereső kisködmönben a főhős kisfiú (nemjuteszembeaneve) húga torokgyíkban hal meg az első fejezet végén. (Persze ha nem torokgyík a válasz, akkor már halmozom a baromságokat...)
6-7-8: szégyenkezve bevallom, hogy halvány fogalmam sincs :(

Nem én vagyok, hanem én 2011.02.15. 10:38:47

@Jim Raynor:
A példád nem jó.
Mert a vendég dolgozhat pincérként egy másik étteremben, míg a pincér is lehet vendég egy másik szituációban.
De míg az orvos ugyan lehet beteg, addig a beteg sosem lesz orvos.
Vagyis én értem a beteget, te viszont nem érted az orvost!
Na, ez a nagy különbség a posztokat olvasó orvosok és potenciális betegek látásmódja között is. Neked mindig az orvos lesz a hibás. Nekem meg inkább mindkettő. Vagy adott esetben csak az egyik. Vagy egyik sem.

Jim Raynor 2011.02.15. 10:41:37

@ReignOfdark:

lol. az én kis Sarah-m tuti kicsontozná a dokit, ha az így beszélne vele :)

az, hogy ne beszélj, csak ha kérdeznek, egy kihallgatáson talán elmegy, de orvosnál semmiképp. szerintem.

sárga nyúl 2011.02.15. 10:42:50

Micsoda egy paraszt. Nekem 3 női nőgyógyásszal akadt eddig dolgom, mind ilyen tahó volt. Magasan felülmúlták a férfi nőgyógyászokat bunkóság terén. A legjobb az volt, mikor szülés után a viziten megkérdezte az egyik doktornő, hogy van-e panaszom. Mondtam neki, hogy van, és elmondtam a problémát. Megkérdezte, van-e orvosom. Mondtam, hogy igen. "Akkor beszélje meg vele." (Én úgy gondoltam, hogy aprónak tűnő problémákkal nem hívogatom az orvosom, mivel épp nem volt bent, neki is csak azért mondtam, mert kérdezte és nem szokásom hazudni.) Csakhogy a probléma kezdett később kellemetlenné válni, a következő viziten egy doktor úr volt, ő is kérdezte, elmondtam, szintén elég érdekes modora volt, de a problémámat egy csapásra megoldotta. (Nem kedvelem az aranyoskámozó stílust, de az sem a kedvencem, hogyha felteszek egy kérdést udvariasan a kezeléssel kapcsolatban, és az orvos rávágja, hogy "Nem vagyok színész.")

bea75 2011.02.15. 10:44:48

"Úgy beszélt velem, mintha a szombat esti diszkóban véletlenül megesett tini lennék"

A véletlenül megesett tinivel sem beszélhet így, mert ő is ugyanolyan ember, mint akárki más!!!!

Jim Raynor 2011.02.15. 10:47:17

@miklos.rabai:

már ne haragudj, ahhoz, hogy - joggal - elvárjak egy alap udvariassági szintet, nem kell értenem az orvost.

és igen, amennyiben bunkó az orvos, akkor nekem ő lesz a hibás.

2011.02.15. 10:48:53

@Jim Raynor: Oké, látom veszed a poént :-)))

De akkor kérlek lásd be azt is, hogy a diagnosztika nem így működik. Adott típusú kérdésre adott típusú válasz a korrekt. Egy eldöntendő kérdésre nem megnyugtató köd a válasz, hanem egy igen vagy egy nem.

Gyakoroljuk! :-)

Megkapta a posztoló a választ?

Laliath 2011.02.15. 10:53:57

@ReignOfdark:
tudom, nem engem kérdeztél :)
De az első vizsgálatnál (sem) csak annyiról van szó, hogy terhes-e a nő vagy sem. Meg kell állapítani például a terhesség korát.
Ide tartozik az, hogy amikor az orvos azt kérdezi, hogy "mikor volt az utolsó menstruáció időpontja", akkor az egyszerű válasz egy dátum. A korrekt válasz viszont egy nem svájci óramű pontosságú ciklusnál ennél több.

Ha csak a dátumot közlöm az orvossal, mert ő csak azt kérdezte, és nem mondom meg, hogy a peteérésem 7-14 nap csúszással van, akkor szerinted megfelelő választ adtam?

Nem én vagyok, hanem én 2011.02.15. 10:55:38

@Jim Raynor:
Ebben sincs igazad.
Ha az orvos vizsgál, akkor a légzésedre és a szívverésedre kíváncsi és nem a tüdőben zengő szavakra, amiket a fonendoszkóp kellemetlenül hangosra erősít... Vagy ha hasad nyomkodja, akkor a belső szerveid szeretné az orvos érezni és nem pedig a beszédtől összehúzódó, betapintást lehetetlenné tevő hasfaladat...
Nem tudom világos-e. Orvosnál vagy, akkor tedd azt, amit mond, arra válaszolj, amit kérdez. Nem véletlenül mondja és kérdezi azokat, amit mond és amiket kérdez...
Így ha akarod, akkor nyugodtan fogd fel az orvos kérdéseit és utasításait tiszteletlenségként, én szakszerű és hatékony együttműködés részeként fogom fel, ami a te érdekedet szolgálja.

tódór piroska 2011.02.15. 11:15:21

@miklos.rabai: ( az első kommentre válaszolok): Kivételesen most nem Veled értek egyet, hanem a poszt írójával.
Bármilyen hosszú a sor, bármennyire túlterhelt, frusztrált az orvos, egy várandós (áldott állapotban lévő) nővel igenis finoman, tapintatosan, türelmesen, együttérzően kell beszélni, ne adj Isten nonverbalis kommunikációval is érzékeltetni, hogy nincs terhünkre, vele együtt örülünk, stb. Igaz, hogy ezt nem tanítják az egyetemen.

Jim Raynor 2011.02.15. 11:17:18

@ReignOfdark:

bakker, ne már. nem a válasszal magával van problémám, hanem a stílusával.

de gyakoroljunk :)

postahivatal:

- jó napot kívánok, ezt a csekke...
- csönd legyen! akkor beszélj, ha kérdezlek!! mit akarsz?
- ezt a csekke..
- rossebet má, adjad ide nyomoronckám, ne a szád járjon!.......[hogy a rák cimbalmozzon a belein az ilyen macerás ügyfeleknek]....na, itt a nyavalyás igazolószelvényed, hátra arc és séta!

be van fizetve a csekk? igen. rendben lenne ez így? szerintem nem.

Vivi a veréb 2011.02.15. 11:27:52

Mar eleve mufurc volt a doktorno, mert idegesitette, hogy megkerdezte a csaj, tenyleg rajta van-e a listan. Rossz napja lehetett, megalazta a beteget, nem nagyon, csak kicsit. Kicsinyes, undorito hozzaallas. Az allatorvosom tok aranyos a beszari kutyammal. Nekem nem kell anygyalok kara, meg a fulem tovet se kell vakargatni, csak normalis kommunikacio. Ez sok?

tbjárulékfizető 2011.02.15. 11:38:43

@miklos.rabai: Itt vitatkoznék. Az első gyermekemmel már terhes voltam, de nem tudtam róla és még szedtem a tablettát. Nálam komoly gondot okozott, hogy milyen következménye lehet ennek és az orvos is tépelődött, B tervként abortusztról is beszéltünk.
Tehát lényeges információ lett volna ez is, de belefojtották a szót. Meg nem a börtönkórház női részlegénél vagyunk, kicsit több empátia is lehetett volna a doktornő részéről.
A posztoló meg keressen magánorvost, a tapasztalatai alapján a végén úgyis eljut idáig.

tódór piroska 2011.02.15. 11:46:34

Babitshoz: a kérdéses vers kétségkívül a Balázsolás, de több művében is foglalkozik betegségével (mint közismert, gége műtétje után ún. beszélgető füzetekkel tudott kommunikálni), pl. az 1939-ben írt Jónás imájában is.

Hozzám már hűtlen lettek a szavak,
vagy én lettem mint túláradt patak
oly tétova céltalan parttalan
s ugy hordom régi sok hiú szavam
mint a tévelygő ár az elszakadt
sövényt jelző karókat gátakat.
Óh bár adna a Gazda patakom
sodrának medret, biztos útakon
vinni tenger felé, bár verseim
csücskére Tőle volna szabva rim
előre kész, s mely itt áll polcomon,
szent Bibliája lenne verstanom,
hogy ki mint Jónás, rest szolgája, hajdan
bujkálva, később mint Jónás a Halban
leszálltam a kinoknak eleven
süket és forró sötétjébe, nem
három napra, de három hóra, három
évre vagy évszázadra, megtaláljam,
mielőtt egy mégvakabb és örök
Cethal szájában végkép eltünök,
a régi hangot s, szavaim hibátlan
hadsorba állván, mint Ő sugja, bátran
szólhassak s mint rossz gégémből telik
és ne fáradjak bele estelig
vagy mig az égi és ninivei hatalmak
engedik hogy beszéljek s meg ne haljak.
Egyébként erről jut eszembe egy másik magyar költő, Devecseri Gábor verse saját daganatos betegségéről, ami egy Divina Commedia áthallással kezdődik:

Az emberélet útjának felén
egy nagy sötét erdő jutott belém:
a születő halálnak tudata.
Sok ágbogával, árnyával növekszik;
s én hordozom - ha nem tetszik, ha tetszik-.
Nem szarv, maszk, lópata,
kívülről leső rém ez a tudat:
erdő a szivem égboltja alatt;
susog szelíden, mert hálás nekem:
egy levele sem sarjad nélkülem.

marand22 2011.02.15. 11:48:54

@miklos.rabai:
Ad 1. diphteria, torokgyík (az álhártya a torokban a gyík bőrére emlékeztetően néz ki)
Ad 2. igen
Ad 3. ugyan van DiPerTe oltás, de egyrészt 20 éves kor felett (állítólag) 60-80 %-ra nő a fogékonyság (mivel az oltás nem ad életre szóló védettséget), ráadásul gond van pl. a keleti szomszédaink (Belorusszia, Oroszország) átoltottságával, az ÁNTSz is ajánlja az emlékeztető oltást, ha ide utazunk
Ad 4. a légutak elzáródása miatt fulladás
Ad 5. Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön, Gergő
Ad 6. Szent Balázs (február 3-án volt az ünnepe, most vasárnap volt Balázs-áldás)
Ad 7. Babits Mihály: Balázsolás
Ad 8. Gégerákos volt

tbjárulékfizető 2011.02.15. 12:06:20

@miklos.rabai: Válaszok:
1/ torokgyík ( diftéria) a gyík is levedli a bőrét.
2/Félni kell , ezért kell oltani. A Di-PER-Te oltás véd, de 10 év múlva meg kell ismételni.
3/Nem mindenki fogadja jól az ismételt oltást, és nem is mindenki oldható, Kb. 1-2 % kimaradhat így. Más országban még létezik, utazás során így van, aki fertőződhet.
4/
A toxinok a vesén keresztül ürülnek, így esetleg vese fertőzés is lehet, ha a vesenem működik jól valamiért.
5/
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Gergő húga. Bár ő nem főszereplő.
6/
Szent Balázs
7/ és 8/ ezt nem tudom.

tbjárulékfizető 2011.02.15. 12:13:49

@tbjárulékfizető: a fulladást nem írtam, mint halálokot, mert az nálam a tüdőgyulladás kategóriában van, de lehet külön halálok is ?

P75 2011.02.15. 12:53:17

@tódór piroska: annál is inkább, mert mi van, ha a vizsgálat közben az orvos rájön, h a babát pl a méhen kívül tapintja? Egy ilyen felvezetés után ezt hogy mondja el a kismamának? Bocs kisanyám, így jártál?

EmpatiaTolerancia 2011.02.15. 13:05:59

@miklos.rabai:

1) Diftéria, torokgyík (lehúzható a bőr, mint ahogy vedlik a gyík?)

2 - 3) Nemet mondanék első nekifutásra a védőoltás miatt, de mintha az utóbbi időben halottam volna megbetegedésekről.
Tehát én nem lennék nyugodt a Di-Per-Te oltás birtokában. Létezik újraoltás?

4) Gondolom meg is lehet tőle fulladni.

5) Móra Ferenc Gergője betegedett meg a Kincskereső kisködmön-ben. Ő meggyógyult, huga meghalt.

6) Szt.Balázs püspökhöz, aki eme betegség védõszentje.

7) Babits Mihály versének címe Balázsolás

8) A költő gégeműtét előtt állt (rák miatt)

2011.02.15. 13:33:03

@Jim Raynor: Látod, egy eldöntendő kérdésre nem igennel vagy nemmel felelsz. Morcos leszek :-)

Na jó, nem, nagyon szép napom és még jobb hetem van, úgyhogy képtelen vagyok most rosszkedvű lenni.

Értelek én, hogy a stílussal van a baj. Erre írtam, hogy erről kb. felesleges igazságot tenni az egyik fél szubjektív véleménye alapján. Akkor ugyanis az ilyen posztokhoz annyi hozzászólás lenne csak, hogy: "Fúj bunkó." Mert ez jön le a történetből. A posztok kb. egyharmadát ki sem lehetne tenni, hiszen nem a kezelésről szól, hanem a stílusról, ami a fentiekből következik, hogy meddő vitát szül.

Ebben megállapodhatunk?

2011.02.15. 13:40:14

@Laliath: Jó, akkor elmondom, hogy értem, mert nem erre gondoltam. A megfelelő kérdésre a megfelelő választ kell adni. Ha azt kérdezi, hogy mi az anyja neve, akkor meg kell említeni, hogy örökbe lett fogadva, hiszen genetikailag semmi köze a jogi vagy érzelmi édesanyjához. Mert ez releváns. Ellentétben a szubjektív dolgokkal (aggodalom, stb.), ezek segítik a gyógyulást vagy tényfeltárást, amely végső soron a kedves páciens érdeke.

Én az együttműködést kétoldalúnak képzelem el. Biztos az én hibám.

Mondjuk tegyük hozzá, hogy a férfi és a női agy nem egyformán működik :-)

www.youtube.com/watch?v=K9yXyy5FNRM

apolka11 2011.02.15. 13:53:16

Ó, mire jöttem, hogy válaszoljak miklos. rabai kérdéseire, megelőztetek egy csomóan....na, sebaj, legközelebb gyorsabb leszek:)

Sajnálom a posztolót, sajnos ez már csak úgy van, hogy terhesen az ember sokszor a világ közepének érzi magát (főleg első gyereknél), így aztán ennek megfelelő hangnemet, odafigyelést vár mindenkitől...és szerintem az sem hibás, aki ezt nem tudja teljesíteni (ld. nőgyógyász) és az sem, aki elvárja (ld. kismama), mert lehet rajta nevetni, meg hisztisnek titulálni (akkor és ott, az is), de valamennyire ez az élet rendje és sztem minden kismama kisebb- nagyobb mértékben beleesik ebbe a hibába.

szvsz sosem mennék női nőgyógyászhoz, mert biztos hülye vagyok, de sokkal kínosabbnak és bizarrabbnak érzem, mint egy férfival

apolka11 2011.02.15. 13:55:11

@tódór piroska: Te pályát tévesztett (a betegek szerencséjére) irodalmár vagy! Köszi a második idézetet!

apolka11 2011.02.15. 14:00:00

És még egy: lehet, valaki már írta, de én a falra mászok a pedagógus megnevezéstől. Jó, tudom, elvileg az a szebb és benne van, hogy nevelés, nem csak tanítás, de nekem (bár szakmabeli vagyok némileg) ettől borsódzik a hátam, valahogy megjelenik előttem egy kép, ahogy ezt valaki mondja, olyan tisztességesen és fontoskodva...brrr
Ettől függetlenül megértem a posztolót, csak ez a megjegyzés ez elején, juj

Egoplazma 2011.02.15. 14:28:57

Tökéletesen megértem a posztolót. És igen, ő a világ közepe. Magamnak meg én. Mindenkinek saját maga, ez alól csak a szülők kivételek, nekik általában a gyerekük. És én tényleg megértem az orvosokat is, de a minimális tiszteletet adjuk már meg...

Mária 2011.02.15. 15:07:32

@Egoplazma:

Közel hétmilliárd emberi lény él a Föld nevű bolygón.

Bár azt értem, hogy kell ahhoz egy bizonyos fokú érettség, hogy valaki ne saját magát tartsa a világ közepének.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.02.15. 15:24:59

@Mária: ezt most úgy értsem, hogy nem is én vagyok a világ közepe?????????
mamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!

Bikli néni 2011.02.15. 15:31:03

Olvasgatva itt a Miklós házi feladatára adott válaszokat, szomorúan kell megállapítanom, hogy sokkal nagyobb baj volt kihagyni a gimiben irodalomból Babitsot (nem jutott rá idő, a tanár eldumálta az évek alatt), mint eddig képzeltem... :(

A védőszentes infót nem tudtam, pedig azokkal általában képben vagyok. Az én védőszentem pl. Szent Bálint.
Na, kérdés: minek a védőszentje Szent Bálint? Ha már aktuális... Guglizni nem ér :P

De ma ismét tanultam valamit, köszönöm :)

Dr.laikus PhD 2011.02.15. 15:31:29

@radiologus.hu:

????
Asszisztens volt fásult és érdektelen.
Lehetett volna más is.
Orvos volt (férfi) olyan amilyennek lenni kell. Vele is szültem. :)))

Apolkával értek egyet.
Nekem is bizarr a női nőgyógyász.
Soha annyira zavarban nem voltam, mint egyetlen eme alkalommal.

Dr.laikus PhD 2011.02.15. 15:33:32

@batgirl:

De Te vagy a világ közepe.
Ha nem így lenne, meg sem értenéd, sőt mi több meg sem tudnád tanulni annak működését.
Hol lenne különben az origó?

Csak mindahányan vagyunk annyiféle értelmezést adunk neki. :)))

Egoplazma 2011.02.15. 15:40:57

@Dr.laikus PhD: Erről beszéltem, csak nem tudtam ilyen szépen megfogalmazni:)

Dr.laikus PhD 2011.02.15. 15:44:02

@Bikli néni:

www.mta.hu/fileadmin/I_osztaly/eloadastar/Babits_Teglas.pdf

Innen lehet aztán tovább lépni.
Nyugatosok, Szerb Antal is ír róla (A magyar irodalom története), Babits és József Attila kapcsolata, Baumgartner díj?
Nagyon-nagyon sajnálatos.
Irodalom órák legszebb emlékei..
Babits sajátos pátoszos szavalása, saját verseit olvasta fel.
Jaj ez nem ide való.
De annyira szeretem...

Bikli néni 2011.02.15. 15:51:25

@Dr.laikus PhD: Nagyon-nagyon sok minden kimaradt azokról az irodalomórákról, nem csak Babits... Pótolgatom, ahogy épp előjön :) (És személy szerint sokkal jobban örültem volna, ha kevesebb Petőfit és több Adyt vagy József Attilát vagy épp Babitsot okítanak...)

Dr.laikus PhD 2011.02.15. 15:58:45

@El Even Ezüst:

Gáti József! Csodás, csodás! Az ő versmondása a bölcsője (nekem csak) Latinovits utolérhetetlen megjelenítő, vérforraló stílusának.

Férjem tanára volt a főiskolán. Sok-sok adoma jut most az eszembe róla. ;)

Irkutszk 2011.02.15. 15:59:37

@tbjárulékfizető: Dehogynem főszereplő! Enyém mucita. Az a fejezet arról szól, hogy mennyire szerette ő a testvérét, nekem legalábbis arról szól legfőképp.

Eleven Ezüst 2011.02.15. 16:04:04

@Dr.laikus PhD:

Személyesen ismerni, de szerettem volna.

Tarkovsky az emberről így:

Tarkovsky

Így lobbant el e nyár,
Mintha nem volna még.
Vakító fényben áll.
Csak ez nem elég.

Igaz volt a múlt,
S mit adhat az ég,
Minden ölembe hullt,
Csak ez nem elég.

Jó, rossz fáj-e most,
Van ok nélküli vég;
Bár égetőn világos,
Csak ez nem elég.

Szárnyával betakart,
Megóvott az ég,
Szerencsés voltam,
Csak ez nem elég.

A sok ág ma újra ép,
Nincs égett levél,
Mind üvegtiszta-szép,
Csak ez nem elég.

Nem ilyenek vagyunk?

Dr.laikus PhD 2011.02.15. 16:11:27

@El Even Ezüst:

Hű de gyönyörű.
A filmrendező a költő is?
Ki fordította?
Nem ismerem....

Bikli néni 2011.02.15. 16:14:36

@Dr.laikus PhD: Köszi a linket, jó írás!
Egyúttal felfrissítettem emlékeimet a Nyugatról is.

Eleven Ezüst 2011.02.15. 16:16:17

@Dr.laikus PhD: A költő a filmrendező apja.
http://www.magyarulbabelben.net/works/ru/Tarkovszkij,_Arszenyij_Alekszandrovics/***/hu/7712-***

oldalról, és ott van a video, oroszul is nagyon szép.

Irkutszk 2011.02.15. 16:19:53

@EmpatiaTolerancia: Amennyire én tudom, a torokgyík ellen életre szóló védelmet ad a gyerekkori (többszöri) védőoltás. Én személy szerint mondjuk egy hete kaptam dT-t, a tetanusz miatt (és csak kombinációban volt nekik, és köszöntem, nem kértem a szamárköhögésből). Viszont léteznek oly szülők, akik elég veszélyesnek gondolják eme védőoltásokat ahhoz, hogy ne adassák be gyermeküknek, ill. léteznek oly gyermekek, akik ilyen vagy olyan egészségügyi állapot miatt nem kaphatják meg ezeket a védőoltásokat. (És akkor a bevándorlókról nem esett szó.)

A közegészségügyi álláspont tudtommal az, hogy bizonyos %-ú átoltottság esetén nincs lehetősége a baktériumnak járványt előidézni. Tehát elszigetelt fertőzések lehetnek, de ez nem vonul végig az egész területen/országon, csak egy-egy elszigetelt esetet jelent.

Dr.laikus PhD 2011.02.15. 16:24:14

@El Even Ezüst:

Megnéztem közben.
A fiával Moszkvában fiatal balga jány koromban egy szállodában bosszantottuk a gyezsurnajákat.

Itthon tudatosult bennem ki volt az a nagyon finom arcú, szomorúan, szépen mulató, minket idegen lányokat tiszteletben tartó fiatal férfi.

Valami a nyelvtudás hiánya miatt kimaradt az életemből. :(((

Irkutszk 2011.02.15. 16:24:29

@El Even Ezüst: Ha már így rákérdezel, én nem ilyen vagyok :D Bár lehet, a fiatalságom az oka, de én fürdök a napsütésben Valakinek a tenyerén. A talpamat melegíti a kézből sugárzó melegség, és csak mosolygok bele a vakvilágba.

EmpatiaTolerancia 2011.02.15. 16:28:02

@Bikli néni:
"minek a védőszentje Szent Bálint?"

Ha Valentint helyettesítünk Bálint helyébe, akkor a szerelmesek mindenkinek eszébe jutnak. De vannak a szerelemnél kellemetlenebb betegségek: epilepszia és lelkibetegség. Az ő védőszentjük is Bálint.

marand22 2011.02.15. 16:29:42

@Bikli néni:
Epilepsziások, de látom megelőztek.

Dr.laikus PhD 2011.02.15. 16:31:00

@Irkutszk:

Szamárköhögésen én átestem gyermekkorban.
Az is marha aki nem adatja be a gyermekének.

Hónapokig kínlódtak velem, pedig Zalában éltünk nagyon szép tiszta levegőjű helyen.
Emlékszem levegő változást javasoltak.
Mi Pestre jöttünk a Pálma házba.
Halál fáradt voltam, szegény anyám napokat cipelt a karjában a párás meleg levegőben.
Ronda, kimerítő betegség, a fullasztó köhögésre ma is emlékszem.

Apámnak volt torokgyíkja. Nagyanyám bátor mamele volt, mikor már semmi nem használt, fogott egy kifőzött rongyot, bekente petroleummal(sic), kitörölte az ordító félhalott apám torkát egy nap háromszor, de apám életben maradt.

Bikli néni 2011.02.15. 16:31:25

@EmpatiaTolerancia: Ha már ez egy orvosi blog, akkor vajon melyikre gondoltam? ;) Egyébként nagyon szép megfejtés.

Bikli néni 2011.02.15. 16:33:25

@marand22: Igen. Ezért is tettem be tegnap azt a linket az indexről, a kb. hatmillió epilepsziás betegről Európában. Remélem, volt olyan, aki el is olvasta...

Irkutszk 2011.02.15. 16:34:41

@Dr.laikus PhD: Én is csak abban a helyzetben tudom megérteni a nem beoltást, ha valami egészségügyi probléma az oka. Egyébként a nagyfokú, tényleg szinte 100%-os átoltottság miatt elég nagy biztonságban vannak az ilyen gyerekek. Egészen addig, amíg ki nem teszik a lábukat Magyarországról!

Dr.laikus PhD 2011.02.15. 16:46:45

@Irkutszk:

Minden gyermekbetegségen átestem a mumpsz kivételével, azt a fiamtól kaptam el, neki sem volt még akkor erre védelem.

Életveszélyes betegségek. Egy pillanatra nem lehetett magunkra hagyni. Nagyon legyengülve kerültünk aztán ki belőle.
Ráadásul a védelem sem volt tökéletes, mert kanyaróm pl. kétszer volt.

Eleven Ezüst 2011.02.15. 16:46:52

@Irkutszk: bódogság mi? érthetetlen belső örömtől elszállni.... a legjobb érzés, meg a szerelmes jány mind ilyen:-DD

Bikli néni 2011.02.15. 16:50:01

@Dr.laikus PhD: A mumpsz érdekes betegség, én kisiskolásként két hét alatt simán kigyógyultam belőle. Felnőtteknél úgy hallottam, sokkal veszélyesebb, de a legtöbben gyerekként átesnek rajta.
Felnőtteknél mitől veszélyesebb? Egyáltalán pontosan milyen betegség a mumpsz? Nekem csak az rémlik, hogy a nyirokcsomóim környékén rettenetesen fájt és piszok magas lázam volt...

EmpatiaTolerancia 2011.02.15. 16:56:06

@Bikli néni:
"Ha már ez egy orvosi blog, akkor vajon melyikre gondoltam?"
Evidensen az epilepsziára.

Az első mondatom volt a bevezetés, a második a tárgyalás, a harmadik a befejezés.Azt hittem átjön a fogalmazáson a véleményem, hogy a szerelmet bezzeg mindenki tudja.

Irkutszk 2011.02.15. 16:57:32

@El Even Ezüst: Nem, nem vagyok elszállva (most éppen). De nagyon sok olyan élményem volt, amikor ilyen vagy olyan veszélytől megmenekültem (nem támadott még meg oroszlán mondjuk, ez is igaz). Ami igazán fontos volt, az eddig mind sikerült, pont idejében, pont a jó helyen. Egyszerűen nem vagyok elégedetlen, ez a vers meg pont arról szól, hogy mindig elégedetlenek vagyunk. Biztosan vannak nálam jobb helyzetben lévők, ügyesebbek, boldogabbak, gazdagabbak, szerencsésebbek. De én ott vagyok boldog, ahol vagyok. Majd ha szükségem lesz rá, nekem is lesz az, ami nekik már sikerült. És oly sokan vannak nálam szerencsétlenebbek, egyszerűen nem lenne tisztességes, ha én magam elégedetlen lennék a sorsommal. Pedig magyar vagyok én is, megértek minden keserűséget, amit valaki belesző a verseibe, dalaiba. És a kedvenc versemet Karinthy Gábor írta (Szomorú ének) :)

Dr.laikus PhD 2011.02.15. 16:58:19

@Bikli néni:

hu.wikipedia.org/wiki/Mumpsz

Fiamnak szövődményként agyhártya gyulladása is volt.

Én csak kóvályogtam, annyira nem fájt, de minden nyirokcsomóm megnagyobbodott, hőemelkedésem volt pár napig.
Gyerek mumpsz után rózsahimlőben, én mumpszban, kb. fél évig nem járt óvodába, mert hol ő volt fertőző, hol az óvodában volt valami és a lappangási idő alatt ő volt itthon fertőző betegként. Nagyon élvezte a prücsök, engem majdnem kirúgtak....

Irkutszk 2011.02.15. 16:59:54

@Bikli néni: Serdülő vagy felnőtt férfiakra veszélyes a mumpsz, impotenciát okozhat, ha jól emlékszem. (Közben rákerestem guglin, ott here eltávolítást írnak.)

Dr.laikus PhD 2011.02.15. 17:03:05

@Irkutszk:

Nekem nem az elégedetlenségről szól.
Az új megismerésének a vágyáról.
Az ismeretlen felfedezésének a vágyáról.

Másképp nem is fejlődne a világ....

Irkutszk 2011.02.15. 17:04:11

@Dr.laikus PhD: A rózsahimlő meg a mumpsz párja. Gyerekkorban akár csak hőemelkedéssel, vagy akár anélkül kigyógyul belőle a gyerek, felnőtt nők viszont ha nem védettek, akkor terhességük korai szakaszában a gyermekre veszélyes a fertőzés. Születési rendellenességet okoz a babánál (vagy vetélést).

Dr.laikus PhD 2011.02.15. 17:05:43

@Irkutszk:

Én nem impotenciát tudok, hanem nemző képtelenséget. Nagyon fájdalmas felnőtt korban. Almányivá dagadt herét láttam már.

Irkutszk 2011.02.15. 17:06:00

@Dr.laikus PhD: Persze, hogy kíváncsiak vagyunk :) De ezzel akkor sem tudok egyetérteni.

"Szárnyával betakart,
Megóvott az ég,
Szerencsés voltam,
Csak ez nem elég."

Dr.laikus PhD 2011.02.15. 17:09:54

@Irkutszk:

Még soha nem kísértetted a szerencséd?
A világ legizgibb dolga.
Akkor a legkreatívabb az ember lánya...

Irkutszk 2011.02.15. 17:15:34

@Dr.laikus PhD: Nem, még sosem. Egyszer fogadtam, szórakozásból, születésnapi ajándékként, lóversenyen :) Előtte egyszer voltam lóversenyen, a Nemzeti Díjon, ott nem fogadtam, de a felvezetésen jól tippeltem meg a nyerő lovat (sajnos nem magyar ló volt). Aztán Angliában elvitt a főnököm a születésnapomon az ottani lovira, ott fogadtam, az volt a hivatalos szülinapi ajándékom, hogy fogadhattam (adott rá tíz fontot, nyertem hozzá ötöt). Két futamban, összesen négy lóra tettem, abból három fogadás nyert. Nagyon élveztem, de tudtam, mit csinálok, elolvastam a turfot, megnéztem a lovakat, és nem tétre tettem, hanem befutóra (azaz az első háromban kellett lennie a lónak a nyeréshez, a tét azt jelenti, hogy neki kell nyernie). A kinézett lovam ott is nyert :) Istenem, azok a lovak, csodaszép atléták voltak.

Bikli néni 2011.02.15. 17:17:02

@EmpatiaTolerancia: Nyilván átjött, ezért írtam, hogy szép megfejtés :)
(Érdekes egyébként, mert nekem a Valentin-szerelmes vonal a kérdés feltevésének pillanatában eszembe se jutott, jó, hogy emlékeztettél rá :D)

Bikli néni 2011.02.15. 17:24:11

@Dr.laikus PhD: @Irkutszk:
Úgy tudtam, hogy a mumpszot csak egyszer kaphatja el az ember életében, aztán hallottam ezt-azt arról, hogy néha mégis előfordul "második kör", és ebben a wikis írásban is ez van.
Ez a védőoltás viszont új. Mióta létezik erre oltás? Kötelező? Én a '90-es évek elején lettem mumpszos, tehát gondolom, jó eséllyel nem voltam beojtva ellene.

Dr.laikus PhD 2011.02.15. 17:26:43

@Irkutszk:

Lóversenyen a szüzek szerencséje.
Azért Angliában egy lóverseny nyilván más, mint itthon, habár a filmeken ugyanúgy ordítanak a célegyenesbe futó lovaknak a világon mindenütt. Csak az öltözék más....

Irkutszk 2011.02.15. 17:30:34

@Bikli néni: A hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3zsahiml%C5%91

szerint az 1989 óta született gyerekek kapják az MMR-t.

Bikli néni 2011.02.15. 17:32:32

@Irkutszk: Na akkor azért. Én még nem voltam beoltva, de akkor fiatalabb rokonaim már igen :)

phoboss 2011.02.15. 17:32:48

Én is egyetértek a poszt írójával.
Nem kell az orvosnak a fellegekbe emelkedni a kismamával együtt, de egy alapvető udvariasságot, tapintatosságot el lehet várni az orvostól, egy nőgyógyásztól pláne.
Hibás az az állítás, hogy nem vagyok orvos, nem is leszek, ezért nem érthetem az orvost, vagyis kussoljak, csináljam azt, amit mond, nyeljek le bármilyen bánásmódot, mert az az én érdekeimet szolgálja. Mindkét fél ember, vagyis az emberi bánásmód elvárható, ezenkívül az orvos is tanul az eseteiből. Sajnos van példa olyanra, hogy hátránya származik a betegnek abból, hogy az orvos nem hallgatja meg. Azzal egyetértek, hogy ne akkor beszéljen, amikor az orvos nem tud a mondanivalóra figyelni, de előtte/utána igenis hallgassa meg az orvos a beteg mondanivalóját, mert lényeges információk is elhangozhatnak. Túlzott beszédkényszerre nem volt példa a cikkben, bármennyire is próbálják egyesek ráfogni.
Olyan nagy elvárás egy orvostól, hogy legyen emberséges, tapintatos, udvarias és együttműködő? (ugyanez elvárható természetesen a betegtől is.)
Nemrég mondta egy fogorvos ismerősöm, hogy ő a rendelőjében csak fogakban tud gondolkodni, az egyén csak valami olyasmi, aki a fogakat behozza. Az ilyen futószalagon dolgozó, az egyént meg sem látó orvosokat igyekszem nagy ívben elkerülni, ha egy mód van rá.

Irkutszk 2011.02.15. 17:41:49

@Dr.laikus PhD: Elnézést, ezt visszautasítom, lovas vagyok. Ésszel mentem a lóversenypályára fogadni :)

Magyarországon csak a fogadóirodában lehet fogadni. Nagyon kellemes vasárnapi piknik hangulat van a nézőtéren egészen a célegyenesig, amikor mindenki megőrül, ordítozik, és bíztatja a lovát. Ez akkor tetőzik, amikor a távoszlopon belül vannak a vezető lovak. Aztán amint áthaladnak a célon, azonnal mindenki elhallgat, és szinte cseng a csend, és megint piknik hangulat. A nézőteret egyébként az eldobált fogadócetlik szemetelik.

Angliában is békés a tömeg, de nincs olyan piknik hangulat, mert a nézők között állnak kis pódiumokon a bukmékerek. A nép feje felett mutogatnak egymásnak saját nyelvükön, és folyamatosan kiabálják az odds-okat. 20 a hathoz, meg 13 a négyhez. Sosem fogtam fel, ehhez angolnak kell lenni (az angolok imádnak fogadni, és oddsokat számolgatni). Ezen kívül lehet a hivatalos fogadóirodában is fogadni (mi ott fogadtunk).

Egyébként a lovak szempontjából ugyanúgy zajlik a verseny. A lovakat lovas nélkül sétáltatják, ez a bemelegítés, eközben a nézők nézegethetik őket (ez az úgynevezett felvezetés), megnézhetik hogy milyen fizikai-lelki állapotban vannak a lovak. Aztán jönnek a zsokék, ott a bemelegítőpályán ülnek fel. Nagyon keveset, vagy akár egyáltalán nem ügetnek a lóval. A bemelegítőből a pályán mennek a startgépig, ott egy kicsit köröznek, és vérmérskélettől függő sorrendben beállítják őket a startgépbe, aztán jön a verseny.

Irkutszk 2011.02.15. 17:42:53

@phoboss: Lehet, hogy vélemény nyilvánítás előtt meg kellene nézni egy orvos egy napját is?

Irkutszk 2011.02.15. 17:45:01

@Irkutszk: Egyébként amikor én a patikában terhességi tesztet adtam ki, főleg az elején, de egyébként minden esetben azon imádkoztam egy kicsit, azzal a belső kívánsággal adtam ki, hogy a pozitív eredménynek örüljön az, aki végül használni fogja.

phoboss 2011.02.15. 17:49:47

Nyugi, tisztában vagyok azzal, hogy mennyire fárasztó az orvos egy napja (én ugyan nem vagyok orvos, de vannak közeli ismerőseim, akik azok), de pont egy orvosnak nem kellene robottá válni, hiszen emberekkel dolgozik, akik az ő számára kiszolgáltatottak.
Amúgy meg érdekes volt ez a pincér-orvos-értem-nem értem vita. Oké, vendég vagyok étteremben, leköp a pincér, de mi van, ha én soha nem dolgoztam pincérként és nem is fogok? Legyek csendben, mert nem érthetem a pincért? :)

Irkutszk 2011.02.15. 17:55:29

@phoboss: Nem mondtam, hogy menj orvosnak. Azt mondtam, esetleg érdemes lenne végignézni egy nőgyógyász egy napját, mielőtt elvárná bárki, hogy ugráljon örömében, amikor egy terhességet 'diagnosztizál'. Nem tudom, hány friss terhességgel találkozik egy nap, de valószínűsítem, hogy számára ez a mindennapok része, nem egy akkora szenzáció, mint a másik fél számára. Nem bunkó, közönyös. Én nem várnám el az orvosomtól, hogy velem örüljön, ez az én boldogságom, nem az övé. Neki munka, nekem magánélet.

phoboss 2011.02.15. 18:04:53

Irkutszk, nagyon szépen kiforgattad a kommentemet, gratulálok! Épphogy ezt írtam az első kommentemben: "nem kell az orvosnak a fellegekbe emelkedni a kismamával együtt, de egy alapvető udvariasságot, tapintatosságot el lehet várni az orvostól, egy nőgyógyásztól pláne."
Abban az egyben nem értettem egyet a posztolóval, hogy gratulációt várt el, minden másban igen.
Most már érted? Nem azért volt bunkó az orvos, mert nem gratulált.

Dr.laikus PhD 2011.02.15. 18:07:43

@Irkutszk:

Minden tiszteletem! :))

Szüzesség visszavonva! :DDDD

tódór piroska 2011.02.15. 18:12:13

@apolka11: kösz,aranyos vagy!
Hogy van a pici? És a tesó? Nem féltékeny? Tudom,hogy nem könnyű, de azért kicsit irígyellek...

Irkutszk 2011.02.15. 18:12:37

@phoboss: Tudod, a gond a kommenttel (bár sokkal inkább a poszttal), hogy szubjektív. Bizonyára csak én nem találkoztam még őrmester típusú orvossal, ezért gondolom úgy, hogy ahhoz, hogy 'akkor válaszoljon, ha kérdezem' típusú mondatokat ki kell váltani az orvosból, az ilyesmi mondatok valahogy nem a szokásos csevegés részei náluk (sem).

phoboss 2011.02.15. 18:17:21

@Irkutszk: szerintem vegyél szövegértés leckéket, na meg vegyél vissza a rosszindulatodból. Részemről a vita lezárva.

Jim Raynor 2011.02.15. 18:24:40

egy kis feszültségoldás:

Bemegy egy nőgyógyász a kocsmába hazafelé menet a munkából legurítani egy sört.
Az ajtóban megáll, felsóhajt:
- Végre! ARCOK!!!

Ugyandehogy (törölt) 2011.02.15. 18:38:14

tessék mondani, miért (és hogyan) jó a petróleum a torokgyíkra? ez a kérdés gyerekkorom óta foglalkoztat.

Ugyandehogy (törölt) 2011.02.15. 18:39:08

@Jim Raynor: [...]és akkor azt mondta a prostituált, hogy egy százasért megmutatja.....

(ezt ismered?)

Bikli néni 2011.02.15. 18:43:24

@Babette_: Jaj neeee, ezt a viccet Leroi és adamantium minden nőgyógyászos posztnál elsüti :D

Irise 2011.02.15. 18:43:25

Nahát, végigolvasva a hsz-okat, a nap elején simán megmondtam,hogy mi lesz a nap folyamán :))
holnap veszek lottót!

Irkutszk 2011.02.15. 18:47:46

@Irise: Voltál már escot-i derbyn?

Eleven Ezüst 2011.02.15. 19:08:29

@Irkutszk: hú.

Nekem a világ megismeréséről zeng ez a vers, és benne az egyénné válásról, különben ide se tettem volna.

Irkutszk 2011.02.15. 19:13:13

@El Even Ezüst: :) Elnézést :)

Ismered Kipling: If-jét?

Irkutszk 2011.02.15. 19:24:42

@El Even Ezüst: Nekem az inkább bejön, csak ennyi :)

Hatodéves 2011.02.15. 19:27:10

Kivételesen nem olvasom végig a hozzászólásokat (mert az elsőnél dühös lettem), azok ismerete nélkül állnék a posztoló mellé. A bunkóság valóban nem a legnagyobb problémája az eü-nek, ellenben az emberek számára az egyik legjelentősebb. Ez az a terület, ahol minimális erőfeszítéssel kategóriákkal javíthatnánk egyrészt a megítélésünket, másrészt az emberek szorongását a vizsgálatoktól.

Én fiatal vagyok, hisztis és orvostanhallgató, és ha valamelyik orvos durván beszél velem (vagy csak simán nem kedves), amikor betegként vagyok nála, akkor én is egész nap megalázva érzem magam.

A minap vért vettek tőlem, a vérvételhez leküldtek az alagsorba. Ott egy nagyon kedves nő szúrt meg, érdeklődött, hogy milyen panaszaim vannak, beszélgetett velem, jobbulást kívánt. Olyan jó érzéssel jöttem ki onnan, hogy ha nem ismerném évek óta azt a lepukkant, rohad falú folyosót, akkor észre sem vettem volna, hogy nem modern.

És sajnos azt meg láttam, hogy a nőgyógyászok jelentős része már túl van a nagy rácsodálkozáson, hogy jé, abban a pocakban tényleg egy új, csodálatos kis élet fejlődik, és lám ez a nő pár hónap múlva anya lesz. És egy dolog ha nekik ez már nem nagy durranás, de észre sem veszik, hogy a másik ember legalább hajszálnyira várná ezt a visszajelzést, vagy legalább a jeleit a másik viselkedésében.

Az igazi Vaszilíj Zajcev 2011.02.15. 20:31:54

Azt még hajlandó vagyok elhinni, hogy posztoló tisztességes ( ahogyan az önmagáról állítja ), de azt hogy pedagógusként dolgozik - ilyen katasztrofális helyesírással ? - azt viszont már nem.

Dr.laikus PhD 2011.02.15. 20:34:04

@Babette_:

Gondolom csak az volt, mint maró folyadék, másra nem volt pénz.

Nagyon gyorsan törölték át, istentelen drasztikus lehetett. Még jó, hogy a másodlagos fertőzésbe nem haltak bele.

Apám túlélte.

Dr.laikus PhD 2011.02.15. 20:39:52

@Az igazi Vaszilíj Zajcev:

Nyuszika! Azt tudod, hogy az igazi Vaszilij az nem Vaszilíj?

Utána ereszd már át a saját mondataid legalább egy helyesírás ellenőrző progin.

Utána ereszd el a hajadat!

Dr.laikus PhD 2011.02.15. 20:41:31

@El Even Ezüst:

Igazán Te fogalmaztad meg nagyon szépen!

dnl55 2011.02.15. 20:45:59

Elolvastam a postot.
Beleolvastam az első néhány reakcióba.
A mai világban az egészségügy fikázása olyan automata, hogy az összeset nem is néztem meg. És valóban, az utolsó poszt már valami maró folyadékról is szólt...

Ami a konkrét véleményem:
1. A nőgyógyász orvos az egyik legbizalmibb szakma az orvosokon belül. Vagy egy életre választunk, vagy a csalódás ilyen cikkeket hív elő. Nos: orvost váltani majdnem könnyebb mint cipőt, csak nehogy cselekvés helyett siránkozást válasszunk.
2.A doktornő természetesen bunkó volt szerintem is. Ő ezt így mondaná: kiégett. Igen: rosszul fizetett, a feudális egészségügyben meg nem becsült, frusztrált és talán klimaxoló egyed. Tudok olyan nőgyógyász doktornőt, aki fél évig nem beszélt a férfi kollégájával, mert az egyszer meg merte kérdezni, hogy aklimaxára nem kéne-e hormont szednie????!!!
3. Igen, igaz: volt egy kérdés (áldott állapotban vagyok-e?) és erre igen vagy nem a válasz. A nőgyógyászok ma még előszeretettel tapogatnak először, mert ebben a nyomorúságos országban nincs mindenhol ultrahang. Pedig az ilyen paciensnek szerintem le sem kéne húznia a bugyiját: hasi ultrahang és kész. Mindezt empátiás stílusban, egy perc alatt, akár a szívhangot hangszóróra kihangosítva.
Ja: 1976 óta vagyok nőgyógyász. Nálunk ("állami" rendelő) így mennek a dolgok.
Büszke vagyok, hogy ezt a szintet elértük.
Sajna, ma a szakma ( a szülések és műtétek vállalása miatt) sokszor a 80/20-as szabályt követi. A 80 a bunkó, kiégett, a pénzéhes, a főnöke által meg nem értett és háttérbe szorított: szóval a FRUSZTRÁLT orvos.
A hal a fejétől büdös.
Az első számú közellenség a hagyományos, feudális osztáyvezető főorvos.
_neduddgi-

Ugyandehogy (törölt) 2011.02.15. 20:58:25

@Dr.laikus PhD: nem tudom, a kisködmönben is az van-.érdekelne orvosilag.

Ugyandehogy (törölt) 2011.02.15. 21:00:04

@dnl55: nőgyógyász vagy, és elhagynád a megtekintéses vizsgálatot??

Ugyandehogy (törölt) 2011.02.15. 21:00:52

@dnl55: jav: megtekintéses és megtapogatásos

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.15. 21:01:53

@dnl55: hatszor vagy hétszer váltottam nőgyógyászt eddig, azt mondod , keressek még tovább??
Nem lenne egyszerűbb normálisan hozzáállni az emberhez?

Dr.laikus PhD 2011.02.15. 21:04:35

@dnl55:

Miklos.rabai feladványától jutottunk el a diftéria kényszerű házi kezeléséig még a múlt század elején.

Én megköszönni tudom Neked, ha azok közé az igazi nőgyógyászok közé tartozol akikhez nekem is szerencsém volt.
Igaz SOHA, de SOHA nem kérdezte meg, hogy menstruálok-e és azért vagyok rosszkedvű, vagy fáradt, de klimax idején sem nevezett banyakórosnak és nem akart feleslegesen hormonnal tömni.

Radiológus erősen felháborodna, hogy nőgyógyászok holmi kis tanfolyam, vagy anélkül is ultrahangot értékelnek. Ki jól, ki rosszul.

Régen háborodtam fel ennyire egy 1976 óta nőgyógyász önfényező, hímsoviniszta, hülye hozzá szólásán.

Dr.laikus PhD 2011.02.15. 21:10:17

@Babette_:
Én is kíváncsi lennék, de ezt azért találtam.
Rákosok kétségbe esésükben még ezt is kipróbálják és elhiszik.

www.lorincz-veger.hu/magyar/documents/Petroleum.pdf

Bikli néni 2011.02.15. 21:17:32

@dnl55: Elsőnek javasolnám, hogy a kommentekbe ne csak "bele"olvass, hanem olvasd végig, az elsőtől az utolsóig.
Igen, sokszor elmegyünk off-ba. Volt itt ma már torokgyík, Babits, védőszent és lóverseny is. (Ezt is csak az olyan hardcore-tagok bírják, mint mi :D) DE: egyrészt ezekből a kommentekből is tanulunk (esetleg tanítunk) másokat, és nem az első öt vagy az utolsó három hozzászólásban rejlik a lényeg.

Ha figyelmesen olvasnál, akkor látnád, hogy elég sokszor nem az egészségügy fikázása, hanem a posztoló khm... elemzése zajlik :)

A poszthoz: Ha valaki azért megy el, hogy a terhesség - pláne első terhesség! - gyanúját megerősítse, ott számítani kell (gondolom) valamilyen érzelmi kitörésre is. Anyuka örül, halálra rémül, összeroppan. Ugyan nincs gyerekem, de el se tudom képzelni, hogy ezt bárki is képes rezignáltan tudomásul venni. Lehet, én vagyok a naiv, de ha én lennék az orvos, akkor a tárgyilagos diagnózis után odasandítanék a nő arcára, és az arról leolvasott reakció alapján nyitnám ki a számat:
a) Fülig ér a szája esetén: "Gratulálok!" (mosolyogva)
b) Kétségbeesett, sírásra görbült száj esetén jöhet az óvatos kérdés, hogy meg kívánja-e tartani.
Ez egy érzelmi hullám. Nem kell egyből rózsaszín lufikat az égbe eregetni, de minimálisan lehet tekintettel lenni az ember lányára.

fotelagy 2011.02.15. 21:29:53

Szüléskor a legfontosabb, hogy a kismama egyen megfelelő mennyiségű zöldfőzeléket, az jótékony hatással van a bélrendszerre.

[c] 2011.02.15. 21:30:54

@miklos.rabai: Hm.
Igen, a legjobb a kérdésre válaszolni, és valóban, talán kissé túlérzékeny volt a posztoló, de azért másképp is lehetett volna reagálni.
Az én orvosomnak például nem jutna eszébe ilyen "akkor beszéljen, ha kérdeztem" stílusban belém fojtani a szót.

[c] 2011.02.15. 21:34:17

@Mária: "a hisztire és a túlzásba vitt beszédkényszerre"

Miből vontad le azt a következtetést, hogy "hisztizett"?

Muster Mark 2011.02.15. 21:35:18

Beszéltem már nőgyógyásszal és amikor ilyen sztorikat osztottam meg vele, csak nézett hülyén. Állítása szerint ez qrvára nem szokás.

[c] 2011.02.15. 21:36:00

@El Visco Stello: Speciel tőlem az orvosom vizsgálat közben is szokott kérdezni.

apolka11 2011.02.15. 21:44:29

@tódór piroska: Köszi, jól. Irtóra hízik a picur, a nagylány meg abajgatja egész nap, nagyon szereti. Éjjel tudnék aludni többet, na de mindennek van ára. És ez nem is olyan sok érte:)
Remélem ti is jól.

OFF
ha egy szeretett orvosunk lenne olyan kedves, megmondaná, hogy kisfokú vesemedencetágulat csecsemőnél mennyire gáz, mert túl sokat nem mondtak nekem róla, csak hogy 3 hónap műlva kontroll

ezttörölnikéne 2011.02.15. 21:46:25

azt hinné az ember, hogy valaki azért megy nőgyógyásznak, mert magával ragadja a születés csodája. tehát akár együtt is örülhetne a kismamával. jaa, hogy csak a pénz miatt?? udvarias és tapintatos attól még lehetne.
engem nem vizsgált meg a doki, mikor terhesség gyanujával felkerestem. azt mondta, jobb, ha az elején nem bolygatjuk. csinált ő is tesztet és leküldött UH-ra. na a futószalag ott volt. megtartja? biztos? hááát, ha egy mód van rá....

Ugyandehogy (törölt) 2011.02.15. 21:50:56

@antiszociális exlúzer: volt nekem egy nőgyógyászom (vagyis csak ő volt állandó), mindig annyit beszélgettünk, hogy azt mondta, ha lehet, menjek a rendelés végén, hogy ne tartsunk fel másokat.
sajnos, azóta elköltöztem. nagyon sajnos.

tódór piroska 2011.02.15. 22:07:48

@apolka11: amennyire én tudom, nincs komolyabb jelentősége, feltéve, hogy a vér- és vizelet lelet negatív. Radiológus biztosan sok hasonlót látott,ő talán többet tud erről, vagy méginkább egy gyermekorvos.

tódór piroska 2011.02.15. 22:16:42

@Dr.laikus PhD: Az emberi hülyeség határtalan (petroleum kúra).

prolee 2011.02.15. 22:25:17

@apolka11: Én pedig különösen szimpinek találom, amikor egy PEDAGÓGUS olyat ír, hogy aszongya: "Úgy beszélt velem, mintha a szombat esti diszkóban véletlenül megesett tini lennék. "
Tündéri. Nem???
Egyem a mimóza lelkit nekije....

penelope garcia 2011.02.15. 22:44:38

És milyen érdekes, hogy mennyi nőgyógyászra jellemző ez a fajta pökhendi és leugató hozzáállás.
Női nőgyógyásszal pedig eddig kétszer hozott össze a sors, de hogy soha többet, az hétszentség. Szörnyűek voltak.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.15. 22:45:48

@prolee: mimóza lélek? Mikor fognak az emberek arra a szintre eljutni, hogy ez nem "mimmóza lélek"-ség legyen, hanem az, hogy igenis vegyék emberszámba a beteget ?

A hölgy leírása sajnos hűen tükrözi egynémely orvos hozzáállását, viselkedését. Remélem elfog jönni a az idő, amikor az ilyen orvosoknak nem lesz munkája, mert emberileg alkalmatlanok az orvosi pályára .

Menjenek kutatónak , vagy bárhova , de emberekkel ne foglalkozzanak.

Spec nagyon örülök, hogy még ha kicsit érzelgősen is, de előjön ez a téma.

És roppant dühös vagyok azon megaláztatások miatt , amelyeket odahaza jópár orvostól el kellett szenvednem. LEginkább nőgyógyásztól.

Bogyiszlói 2011.02.15. 22:48:01

TB-és nőgyógyászhoz csakis rezidenshez, vagy ajánlott-kipróbált orvoshoz szabad menni. Akihez amúgy is beférsz, az valószínűleg ez a szinvonal...

Bogyiszlói 2011.02.15. 22:51:08

@tildy:):
Szia!
A Pétefyben van egy cuki pasi, sok gyerekes apuka - abortusz nála kizárva, viszont nagyon kedves, és nem pénzéhes. Ha gondolod, megadom.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.15. 23:02:51

@Bogyiszlói: Köszi, privátban ha elküldöd az elérhetőségét jó lenne, bár egyelőre én NHS biztosított vagyok, szóval nem biztos, hogy odahaza ellátnak - de ha van esetleg magánrendelése, akkor ez nem lehet gond. :)

Advanced Flight 2011.02.15. 23:04:24

@Mária: "A női orvos a hisztis és túlérzékeny kismamával nem játszhatta el a "megértő nőtársat" mert azzal a saját szakmai kompetenciáját kérdőjelezte volna meg, éppen a páciens szemében, és magára zúdított volna egy, a vizsgálat szempontjából oda nem való és nehezen kezelhető érzelmi cunami-áradatot."

Bullshit.

blackflowerblossom 2011.02.15. 23:05:02

Igen, megint meggyőztek a hozzászólók, hogy a bolygó megérett a pusztulásra.

Mikrobi 2011.02.15. 23:05:13

Azokat, akik felteszik azt a kérdést, hogy "megtartja, vagy elveteti?", azonnal, tárgyalás nélkül tíz évre sittre vágnám.

Irise 2011.02.15. 23:06:20

@Irkutszk: ott lovak vannak... az eleje harap, a vége rúg, a közepe meg ráz...
meg nincs is megfelelő kalapom.

Asszem 2011.02.15. 23:08:34

Szerintem ez a Dr. House stílus vicces a filmvásznon, de megengedhetetlen a valóságban. Egyébként a doktor maga lenne a legjobban meglepve, hogy mennyivel jobb lenne a napja, ha kedvesebb lenne a betegeivel. Ettől még lehet határozott és ettől például még megkérheti a pácienst, hogy nem beszéljen vizsgálat közben, mert az őt zavarja a diagnózis felállításában, vagy kérheti, hogy lényegretörően válaszoljon, de nem szabad elfelednie, hogy nem minden beteg tudja, hogy ezzel zavarja az orvost (honnan is kéne tudnia).

Az a legnagyobb nehézség, hogy különböző személyiségű emberek vannak. Akik túlérzékenységről beszélnek, azok általában ilyen határozott, domináns, célratörő emberek, akik szeretnek konkrétak lenni, a dolgokat nevén nevezni és elintézni, függetlenül attól, hogy ez másokból milyen érzést vált ki. Ha ilyen ember a páciens is, akkor nincs baj a stílussal.

Viszont vannak olyan emberek, sem többek , sem kevesebbek, akiknek fontos az empátia, a megértés, a mosoly, hogy érezzék, még az orvosi szituációban sem egy problémaként, hanem emberként vannak kezelve.

Az se túl jó, ha az orvos ilyen és a páciens a fentebb leírt, de ezzel jóval kisebb sérülést tud okozni a doktornak a türelmetlen beteg, mint fordított esetben, amiről a poszt szólt.

Ha pedig valaki túlérzékeny, akkor az szerintem alapvető emberi intelligencia és udvariassági gesztus, hogy emiatt nem nézzük le, mint ahogy nem nézzük le a nálunk butábbakat, tudva, hogy mindig lesznek nálunk okosabbak is.

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2011.02.15. 23:41:46

@miklos.rabai: Orvos vagyok, ellentétben az itt ostobán írogató szerencsétlen laikusokkal, akiknek ezúton adnék pár tippet, ugyanis ők nyilván nem tudják mindezt. Te jó ég, honnan is tudnák, hogyan kell viselkedni az életben, ha egyszer még a kezdődő polenta putridát sem tudnák megkülönböztetni a fluminis caput hispidától?!

(Egyszer azt álmodtam, hogy nem tudom a béltőfarcsonkhíd nevét latinul, és emiatt emberileg egy nulla vagyok... Épp a vékonybelemre (intestinum tenue) akasztottam volna fel magamat, amikor sikítozva felébredtem. Atyaég, rettenetes érzés volt!)

Szóval, az élethez a következőket kell tudni.

1. Ha egy nálad különb ember (pl. orvos, csak hogy egy példát mondjak, most épp ez ugrott be) megszólít, akkor te elhallgatsz, figyelmesen végighallgatod, amit őexellenciája mondani méltóztat, és amint engedélyt ad a beszédre, azonnyomban válaszolsz, méghozzá a megfelelő időtartamban, szakszerűen, és a megfelelő hangerővel.

Volt már olyan betegem, aki suttogott, más meg kiabált (fájdalomra panaszkodott, holott a kezébe nyomtam a cikket, amiből világosan kiderült, hogy az ő betegsége NEM JÁR fájdalommal, de a barmot nem zavarta ez sem).

Az ilyet udvariasan végighallgatom, aztán visszakézből szájon törlöm általában. Sajnos odáig jutott a világ, hogy egyes emberek nem szeppennek meg attól, ha náluk kiválóbbakkal találkoznak, aki pl. sokszáz hatóanyag nevét magolta be.

2. Az orvos szakember. Sajnos a betegek nagy többségéről ez koránsem mondható el, legtöbbje még a másodéves tananyaggal sincs köszönőviszonyban sem. A betegek sajnos általában ahhoz is hülyék (tapasztalatból tudom!), hogy felfogják, hogy nekik nem a fülük fáj, hanem az intercoltabilis sulphimer sardinoidjuk phlegmoinál, és azt érzik fájdalomnak... Szóval ezek után nem értem, mit pofáznak bele, hogy az orvos mit csinál velük. Egyik betegemnek épp amputálni kezdtem a lábát, erre a barom nekiállt mindenféle fájdalomra, sőt jogokra meg ilyenekre hivatkozni! Na kész, ezt aztán imádom. Majd legközelebb én is jajveszékelni kezdek, ha az autószerelő kiszereli az akksimat?! Komolyan, el kéne gondolkozni pár alapdolgon.

3. Imádom, amikor a beteg a szubjektív baromságaival terheli az orvost. Fázik, itt fáj, ott fáj, fél, szorong stb... Na igen, gondolom, a hentesnek meg a kolbász kezd el pofázni, hogy jaj, túl fokhagymásnak érzi magát, meg ilyenek, mi?! Komolyan: a beteg szépen húzza be a fülét-farkát, és örüljön neki, hogy egy olyan szakértő foglalkozik az ő baromi érdektelen, sőt gusztustalan problémáival, aki évtizedekig járt iskolába, és sokkal jobb dolga is lenne, pl. fogadhatna udvarias, kellemes orvoslátogatókat is.

4. Ha bemegyek mondjuk egy koncentrációs táborba, és az őr kérdezi, hogy hanyas barakkban lakom, akkor nyilván nem kezdem el magyarázni neki, hogy hát, a kettesben laktam, de át kellett költöznöm a hármasba, blablabla, meg a nagyapám pilóta volt, ésígytovább, mert tudom, hogy az őr esetleg agyonlőne.

Épp így, ha az orvos kérdezi, hogy hol van eltörve a lábam, akkor nem fogok azzal jönni, hogy nincs eltörve a lábam, hanem fejfájás miatt vagyok itt, meg amúgy a kedvenc színem a kék... Szóval életösztön is van a világon, és nem azért mondom, de az orvosi műszerek között van pár elég ijesztő. Nem kell hergelni az orvost: olyan törékeny dolog az egészség. Igazán kár lenne, ha történne vele valami. Ugye értitek a célzást?!

5. A kedvencem, amikor a beteg kritizálja az orvost. Volt egy kissé különc professzorom, aki kizárólag úgy kommunikált a diákjaival, hogy Morse-kódban rugdosta a fejüket, aztán kénsavat öntött az arcukba. Lehet nyavalyogni, hogy ez így udvariatlan, meg úgy katonás, de az tény, hogy minden tanítványa életre szólóan megjegyezte a 14. században kiveszett Közép-Afrikai bromphatolicus scatmanoid amőba által termelt suckotoxin semlegesítésére szolgáló összes antitest pontos nevét!

Szóval az orvosok nem más emberek, mint ti, szánalmas földi halandók, csak annyi, hogy picit kiválóbbak és különbek vagyunk, ennyi az egész. A mi gondolataink nem a ti gondolataitok; a mi bunkóságunk magasztosabb a ti udvariasságotoknál; a mi modortalan morcosságunk kedvesebb az Úr előtt a ti gyöngéd figyelmességeteknél. Ezt aztért nem kéne ám elfelejteni.

Kollégám osztályvezető főorvos, és meséli, hogy a múltkor bejön hozzá egy hozzátartozó, hogy hogy van a nagynénje. Kollégámat ez baromira bosszantotta, mert nem ért rá, épp azon elmélkedett, hogy mi a legszakszerűbb latin kifejezés a kinyomott pattanás elfertőződésére, ezért érthetően volt kicsit nyers, amikor így válaszolt, hogy "Az a vacca obesa, izé, dagadt tehén? Rég exitált, húzzon már innen, maga laicus senki", és hozzávágott egy vérnyomásmérőt.

Na, ez a szerencsétlen majompofa nekiállt panaszkodni meg pereskedni, a végén szegény kollégám palpitatiót kapott a meghurcoltatástól. Pedig sokat tett az elhunyt betegért, kétszer is vizitelt nála, ami ugye 20 év tanulmányai után általában életmentő erővel bír, és igazán nem tehet róla senki, hogy sajnos ebben az esetben ez sem volt elegendő.

Hadd zárjam egy szokásos kvízzel e hozzászólásomat: hány lába van az embernek? Na? Kettő? Ugyan már, ezzel a felvételin is elvéreznél... Számoljunk csak? Van ugye, amin járunk, de ezt mi orvosok háromnak számoljuk. Plusz van a 48 intralectorialis kamraláb a subphalloid mediathecában, meg százhárom pár fumingans cicerosarcoid kéregláb a cappella furiosában, és ehhez jön a szájban lévő ún. görcsorrnyálláb... Szóval aki 155-re tippelt, az nyert!

penelope garcia 2011.02.16. 00:00:47

@Pók:

Szóhoz sem jutok a megilletődöttségtől.
Drága doktor úr, szólíthatom istennek?
Utólagos engedelmével ezt a hozzászólását elmentettem a "remekművek" katalógusomba.

Ha nincs engedély, akkor is.

Mikrobi 2011.02.16. 00:21:57

@Pók: LOL:-D
Ezt kirakhatnád postnak is a blogodra:-D

Netuddki. 2011.02.16. 00:22:49

@miklos.rabai: Túlérzékeny, ja. Túl sok Houset néztek. Velem nem beszélt volna így egy orvos se, mert megmondtam volna vegyen vissza...

Ráférne már egy reform a magyar egészségügyre. 2 órát várni, nooormáális? A XXI. században.
Azért a szülész-nőgyógyászok is megérik a pénzüket. Jól lehúzzák a betegeket, persze adómentesen.
Igen doki, felháborodtál? Te nem húzod le a betegeidet? Akkor tegyél ellene, mert akik ezt csinálják bizony rád is szégyent hoznak...

Netuddki. 2011.02.16. 00:33:27

@Pók: "1. Ha egy nálad különb ember (pl. orvos, csak hogy egy példát mondjak, most épp ez ugrott be) megszólít, akkor te elhallgatsz,"

Tévedsz kispók! Egyik ember sem különb a másiknál. Ízlelgesd csak...
Mitől lennél különb? Mert tudod a testrészek latin nevét? Vagy tudsz értelmezni egy röntgen felvételt? De vajon az EKG kapcsolási rajzát tudnád-e értelmezni? Ha elromlik benne valami akkor meg tudod javítani? Te is csak a szervizt hívod nagyokos. És te lennél a legjobban felháborodva ha a szervíz bunkó módon beszélne veled.
Persze tény Magyarországon elég nagy a bunkók aránya az össznépességhez viszonyítva. De ettől még nem muszáj nekünk is bunkónak lenni...

Chegs 2011.02.16. 01:07:20

@Pók: Ez rendkívül tanulságos volt, köszönöm, most már tudom, hol a helyem :)

A posztban szereplő orvosról egyébként az a véleményem, még akkor is, ha csak a fele igaz a leírtaknak, hogy ment volna inkább állatorvosnak, de lehet, hogy még az állatok is több empátiát igényelnek, mint ami belé szorult (és ez vonatkozik néhány kommentelőre is).
Arra kíváncsi lennék, hogy a magánrendelésén is így beszél-e a betegeivel? Költői kérdés, nem kérek választ.
@Mária Nem értem, miért kell durván reagálni, esetleg elég lenne elmondani, amit a kommentben nem sajnáltál leírni, néhány mp csupán ... Ja, hogy akkor emberszámba vennéd a beteget - bocsi, elfelejtettem.

Kedves Posztoló!
Gratulálok, sok boldog percet kívánok a babával és keress egy normális orvost, szerencsére azért olyan is akad, megérdemled!

phoboss 2011.02.16. 01:13:27

hehehe, épp influenzás vagyok, vagy mi a szösz, annyira fáj a torkom, mintha fűrészelnének benne, de ez a pók feldobta a hangulatomat, tök jót nevettem, már amennyire tudtam, köszi :)))
Amúgy meg baromira nem orvos, csak provokátor, annak is nulla.

@Hatodéves: egyetértek, és örülök, hogy leendő orvosként ilyen emberséges a hozzáállásod, sok orvos tanulhatna tőled.

ergerberger 2011.02.16. 01:16:34

Női orvos úgy általában = FAIL!
Női nőgyógyász = GIGAFAIL!

ergerberger 2011.02.16. 01:18:17

@phoboss: "örülök, hogy leendő orvosként ilyen emberséges a hozzáállásod"

Pár év praxis, és elmúlik.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.02.16. 01:22:26

@kovi1970: mashol is ennyit kell varni:) Nyugaton is, csak epp a banasmod kulonbozik...

Kedves itt kommentelo orvosok es tanulok!

Leirnek egy esetet, hogyan reagalnatok Ti? Hamar ugyis szeretitek a teszteket...

Ferfibeteg, kohogos, 3 hete lazas. Bemegy a vizsgalohelyisegbe, (adminisztracios hiba miatt, tehat ti nem is tudtok rola) 3 oras varakozas utan. De nemcsak O, hanem a felesege (tegyuk fel a ferfi nem tud 40 fokos lazzal tisztan beszelni az altalad beszelt nyelven) forditani es veluk megy 3 kohogos kisgyermekuk is.
Az asszony elsorolja a tuneteket alaposan, majd a vizsgalat vegen meg kerdez is, nem egy dolgot.
(A ferfi ugyanezen tunetekkel 2 hettel ezen eset elott, mar volt egy masik orvosnal, ez majd a lenyeges lesz a vegen!)

Megtisztelnetek valaszotokkal!

Nem én vagyok, hanem én 2011.02.16. 02:17:55

@Pók:
Ha egy kicsit is ismernel, akkor tudnad, hogy hiaba vagyok orvos, nem orvoskent dolgozom, sot nem is Magyarorszagon teszem mindazt, amit csinalok. Raadasul az irasaimban minimalis szintre szoritom az idegen, nektek erthetetlen szavak szamat. Szoval, ha engem akartal parodizalni, akkor az utolso bekezdes (az jo volt, tetszett) kivetelevel sajnos nem sikerult... :).

Ugy gondolom, hogy ez a blog alkalmas arra, hogy tanulj, informalodj a sajat testedrol. De ami a posztban is szerepel, es amirol te a parodiat irtad sajnos nem az egeszsegugy legnagyobb problemai (bar ennyi problema lenne csak). Ezek nem okok, hanem kovetkezmenyek. De ezeket latjatok ti. Ami rendben is van, legalabb vegre erzitek, hogy valami gaz van.

Mert ha vegre mindenki elgedetlen lesz az egeszsegugyi ellatassal, akkor tessek kimenni az utcara tuntetni, es elerni, hogy joval tobb penz legyen a rendszerbe pumpalva (tudod, kis penz, kis foci). Ha jobb korulmenyeket teremtenenek, ha tobbszorosere none a fizetes, ha nem lenne halapenz, ha tobb orvos, nover es asszisztens kerulne erre a palyara (magyarul nem mennenek kulfoldre), akkor minden orvos arcan ott ulne a kedvesseg es a mosoly (mert nem lennenek faradtak, kiegedtek). Akinek az arcan meg tovabbra is grimasz lenne, azt el lehetne tavolitani, mert lenne helyere olyan, aki hasonlo tudassal rendelkezik es mellette mosolyog is. Ezt csak ti tudjatok elerni!

Jelenleg az orvos es a nover inkabb megvonja a vallat, es lelep (mert ez a konnyebb), odamegy, ahol a korulmenyek olyanok, amik miatt az elet egyszerusodik, es normalizalodik.

Es igen, ahogy a parodiadban is benne van: buszke vagyok arra, hogy honnan indultam, es hogy mi lett belolem, hogy teljesen egyedul olyan dolgokat ertem el fiatal korom ellenere, amikrol masok almodoznak, vagy esetleg eszukbe sem jut, mert a lehetoseg szele sem erinti meg oket. Igen, buszke vagyok arra, hogy ertekes, keresett es eladhato tudasom van. Ezert nem fogom szegyellni magam, mert megdolgoztam erte. Termeszetesen mondom mindezt ugy, hogy az ut legelejen vagyok, en is tanulok, nap mint nap ertekes dolgokat szivok magamba, es tisztelem azokat akiktol tanulok, az itt kommentelo orvosok mindegyiketol tanultam mar.

De hiszem azt, hogy a megszerzett tudast felhasznalhatom arra, hogy masnak is adjak belole. Az mar csak a hallgatosag igenyen mulik, hogy az egyik meghallja, a masik profital is belole, a harmadik zsigerbol elutasitja, a 4. meg parodiat ir belole... :)

penelope garcia 2011.02.16. 03:10:36

@kovi1970:

Kovi, szerintem olvasd el még egyszer Pókot. Biztos le fog esni. :)

Ugyandehogy (törölt) 2011.02.16. 05:51:14

@Pók: höööö:DDDDDDDDDDDDDDDDD

remekmű:D

Nati Walter 2011.02.16. 06:25:06

Nem figyelitek a lényeget:orvosnő,,,,,Nő-aki inkább fogorvosnak jó,nőgyogyásznak általában férfi az empatikusabb

lüke 2011.02.16. 06:34:08

majd a legbunkóbb posztolót is meg kell
válsztani
@Nati Walter: el vagy tévedve a világ nyugati felén (és nem bszélve a keletiről)rengeteg a nő ebben a szakmában
menj át a bécsi netdoktor lapokra
pont az empatika nem tartozik a férfiak
- orvosok is- erősségei közé

lüke 2011.02.16. 06:38:45

@Aliz jelentkezik Csodaorszagbol:
többet is kell várni néhol,
ha akut eset jön közbe még többet
tök minden a nyelv, tök minden, hogy volt-e orvosnál , 2 napja, 2 hete, sőt!
ha kórházból jött ki az se számít, nem véd semmi ellen
a jelen szitu számít

lüke 2011.02.16. 06:44:05

@miklos.rabai:
a reformot a feje tetejlről a lábára kell állítani
az ápolásnál kezdődik
(megj. néhai Sassy Dobray prof mindig azt mondta az osztályra felvettek hozzátartozóinak: ápolás nincs)
amíg ezen a szinten nem kerül sor
változásra( diplomás szakemberek, számonkérés, fizetés rendezés) képezhetünk akár csoda doktorokat is

Lotyó Bridzsida 2011.02.16. 06:58:02

Annyi megjegyzésem van, hogy kb tinikorom óta (ami viszonylag rég volt) tudom, hogy TILOS sztk-s szakrendelésre nőgyógyászhoz járni.
Én is egyszer voltam egy nőnél a János kórházban, "bugyiból ki, egyes vizsgáló!" így.:D
anyádat.
nem akarok általánosítani, biztos vannak tapintatos női nőgyógyik is, de nekem nincsen velük jó tapasztalatom.
ha elég céltudatos lenne az ember, akkor ezen a ponton azt mondaná, hogy Köszönöm dokiné, de maga engem ne vizsgáljon meg, viszlát.
De ehhez sok-sok önismeret és nagy-nagy őszinteség kell.:) szerencsére azóta több normális férfival is találkoztam. ez érzékeny pont, oda kell rá figyelni.:)

oozzee 2011.02.16. 06:59:46

@Pók: Egy bunkó tapló vagy te, nem orvos, még ha orvosi diplomád van is.
Tudod az orvos az nem az, aki fehér köpenyben járkál a kórház folyosóján és a rendelőben latin kifejezéseket mond, hanem az, aki gyógyít. A gyógyításhoz pedig hozzátartozik a lélek gyógyítása és a betegség ÉRTHETŐ nyelven történő elmagyarázása. Study-k sora bizonyítja, hogy az a beteg, aki érti a betegségét hamarabb ggyul, mint az, aki nem. Te nem olvastál ilyeneket?
Orvosnak lenni emberi alkamasságot is jelent.

Nem én vagyok, hanem én 2011.02.16. 07:01:25

7,5 pontot lehetett elérni.
És lássuk az eredményeket.

@El Even Ezüst: 6,5 pont.

@Bikli néni: 5 pont. És nem, nem mondasz hülyeséget. Tessék továbbra is próbálkozni.

@marand22: Egyszer mondtam, hogy egészségügyben dolgozók (legyenek csak konyhás nénik) nem játszhatnak... Most mit csináljak veled?... :) Ha mégsem egészségügyi dolgozó lennél, akkor újra meg fogom nézni a válaszaid.

@tbjárulékfizető: 4 pont. Ugye-ugye, mondtam, hogy nagyon találó a magyar név... :)

@EmpatiaTolerancia: 7 pont.

@apolka11: Ha későn érkezel és megelőztek páran, akkor is tudsz játszani, igyekszem a kérdéseket mindig reggel az első kommentek között feltenni, amint olvasod, görgess a komment tömeg végére, írd meg a válaszod, így mások korábbi válaszai nem befolyásolhatnak, nem? Aztán persze olvasd el mások ötleteit is.

@Dr.laikus PhD: 0 pont. Nem érkezett válasz... :)

Tehát:
1. Diftéria és torokgyík (a lehúzható pikkelyszerű álhártya olyan, mint a lehúzható gyíkbőr).

2. Nem.

3. A kötelező gyermekkori Di-Per-Te oltás miatt nem kell ma Magyarországon félni a torokgyíktól. A baktérium egyetlen rezervoárja az ember. Vagyis, ha majdnem mindenki be van oltva, akkor az a nagyon kevés, aki nincs is védve van. De ha a beoltottak aránya jelentősen csökken, akkor járványokra kell felkészülni. Ma gyakorlatilag csak behurcolt esetek fordulhatnak elő Magyarországon.
Ez a hivatalos szöveg. Amit a társadalom érdekében mondani kell, mert az oltásokban nem rendülhet meg a társadalom bizalma, ezt meg kell akadályozni, az oltások az elmúlt évtizedekben jól vizsgáztak, hatékonyak.
Ehhez természetesen hozzá lehet tenni azt, hogy az oltás eredményeképpen létrejövő védettség felnőtt korra csökken, de ha fertőző egyénnel találkozik is a korábban oltásban részesült ember, ugyan megbetegedhet, de a betegség enyhébb tünetekkel fog megjelenni. Plusz Magyarországtól keletre (marand22 jól írta: pl: Oroszország), rossz az átoltottság aránya, így az oda utazóknak az emlékeztető oltás mindenképpen ajánlott.

4. Itt sajnos mindenkinek fél pontot adtam, aki csak a fulladást említette, ugyanis (marand22 ezt is jól írta) nem a légút beszűküléséről, hanem tényleges elzáródásáról van szó, ami fulladáshoz vezet. Miért záródik el a légút? Erre mondtam, hogy fent, hogy ez teljesen logikus. Ugyanis a beteg köhög, óriási légáramlások alakulnak ki a légutakban, amik egyszerűen darabokban leszaggatják az álhártyát a légutak faláról (hisz az álhártya egyszerűen csipesszel is levonható a falról, ezek lejjebb kerülve ténylegesen hörgőket zárhatnak el. Majd jön a fulladás. Logikus, nem?

5. Kincskereső kisködmön.

6. Szent Balázs

7. Babits - Balázsolás.

8. Gégerák.

Úgy nézem, tényleg könnyű kérdéseket tettem fel, nagyon sok jó válasz érkezett... :)

Tök jó volt egyébként olvasni, ahogy rácsodálkoztatok egymás írásaira, hogy hm, erre nem is gondoltam, de nem mond hülyeséget, mert van benne valami... Köszönöm a válaszokat!

Mindenki adja össze a mai pontjait a korábban megszerzettekkel... Találkozunk a következő fordulóban... :)

Csávógyerek 2011.02.16. 07:07:15

Ez egy aranyos kis blogra sikeredett, és alig vártam már, hogy olvashassak néhány együttérző megjegyzést, amelyből kiderülhet, hogy mások is alázattal szeretik az életet, és az embert nemcsak biokémiai folyamatok belül véres, kívül szőrős halmazának tekintik, de ezúttal nem nyertem.

Van egy pici babám. A másik kettő már nem pici. Amikor megerősítette az orvosi vizsgálat, hogy tényleg az asszony hasában növekszik, kirázott a hideg a boldogságtól, a szó legszorosabb értelmében. Azt mondtam neki magamban, miközben az elő ultrahangos képet néztem, hogy most már az én védelmem alatt állsz, kiskopasz.

Alig volt egy hónapja, hogy az egyéves orvosi vizsgálat során a választott orvosnőnk úgy felkúrta az agyam a nemtörődöm, ostoba, sztereotíp dumájával, hogy egyszerűen kisétáltam a babával a helyiségből, néhány keresetlen kifejezés kiséretében. Csak pislogott a liba, vöröslő fejjel.

Egy héttel később érkezett a levél, amelyben kérte az egészségügyi szolgáltató, hogy számoljak be az incidensről, és tudatták velünk, hogy kérésünkre más gyermek és családorvost kaptunk.

Ez nem Magyarországon történt, hanem sokezer kilométerre nyugatabbra. Valahol, ahol nem a frusztráció az élet ura.

Nem én vagyok, hanem én 2011.02.16. 07:21:26

@tódór piroska: @tbjárulékfizető:
Titeket megkövetlek. Tökéletesen igazatok van. Mentségemre legyen mondva, én sem helyeseltem az orvos viselkedését, igaz nem is ítéltem el érte (az írtam, el lehet ítélni, kérdés, hogy el kell-e).

Egyébként nem értem, hogy az ilyen posztok (amik a teljes blog legalább 1/3-át ha nem éppen 1/2-ét teszik ki) miért jók. Az orvosok megítélésének ártanak, a beteg és orvos közti viszonyt tovább rontják, ami végső soron a betegek érdekében káros. Ráadásul nem a lényegi problémákról szól. Ez csak következmény és nem ok. Kár az egészért...

Piroska: köszönöm a Jónás imáját

különvélemény 2011.02.16. 07:28:41

@miklos.rabai: "Kemény és célratörő volt. Mint a posztból kiderült, ennek a páciensnek nem erre volt szüksége. Ezért el lehet ítélni az orvost, kérdés csak az, hogy el kell-e."

Ez a baj ebben az országban, hogy mindenki lexarja a másikat.

Dr.laikus PhD 2011.02.16. 07:35:01

@miklos.rabai:

Bocsánat! :))
Kicsit erőre csöppentettek, későn értem már haza.
Jobban érdekeltek a hozzászólások, mire elolvastam már minden válasz készen állt.

Így már csak a családi adoma maradt és az irodalom.

Mária 2011.02.16. 07:50:52

@Pók:

"Orvos vagyok, ellentétben az itt ostobán írogató szerencsétlen laikusokkal,"

Kedves Doktor Úr, biztos vagyok benne, hogy ezzel az egyetlen mondatával RENGETEGET tett azért, hogy a blog elérje célját, és javítsa az orvos és laikus közötti nyílt, egyértelmű kommunikációt.

Csak így tovább, hajrá!

Mária 2011.02.16. 07:54:24

@Pók:

Egyébként meg hihihi...

Nem kellett volna ennyire keményen beszólni, KÉT orvos és KÉT laikus állandó versenyző kivételével mindkét csapatból rendes és jószándékú emberek írják tele a kommentlistát.

tbjárulékfizető 2011.02.16. 08:01:10

@Pók: én iróniát hallottam ki a hozzászólásodból és gondolom, annak is szántad. Mindenesetre jól szórakoztam.
A többiek reakcióját nem értem inkább.

tbjárulékfizető 2011.02.16. 08:19:30

@miklos.rabai: szerintem túlreagáltad, én általános paródiát véltem volna felfedezni.
A kérdéseket abba ne hagyd, látod, mások is kedvet kaptak hozzá, ami-még a gyenge eredményeim ellenére is-nagyon örvendetes.
Az utolsó előtti bekezdéshez külön gratulálok, az első perctől lehetett érezni, hogy nem jól ismert apuci pici fia végezte az egyetemet és kapott jókor, jó helyre ösztöndíjat és kutatói munkát.
Az egyik gimnáziumi osztálytársam diákolimpián volt tartalékos tag, most az egyik hazai egyetemen tanszékvezető fizika professzor, nemzetközi elismertséggel, özvegy édesanyja nevelte és ő volt akkor régen olyan, aki szórta a tudását, húzta maga után az osztályt, tett fel kérdéseket, amivel többet tanultunk, mint a könyvekből órák hosszán keresztül.
Szóval okíts minket továbbra is, még ha ez csak az általános műveltséghez kell is, az egészségügybe biztosan nem kontárkodnék bele.

cenzorilla 2011.02.16. 08:23:29

@Mária:

Mária már szóltam, hogy hagyd békén a hozzászólókat és ne személyeskedj!

Véleményedet fejtsd ki, érvelj személyeskedés nélkül. Legfeljebb nem értenek veled egyet.

Többet nem szólok.

eustace77 2011.02.16. 08:25:50

Sokan vannak ám, akik ha egy kis hatalmat éreznek valamiben valaki felett, akkor kijön belőllük a SZAR EMBER.

Nem én vagyok, hanem én 2011.02.16. 08:30:02

@cenzorilla:
Ne haragudj, de nincs igazad.
Hagyd békén Máriát, senkinek sem ártott azzal a kommentjével.

nokeka 2011.02.16. 08:33:54

@Hatodéves:
Hosszú ideje figyellek, de most úgy gondoltam, hozzád szólok.

De igazából nem tudom, hogy mit írhatnék neked, hogy ne bántsam meg "riadt", "fiatal" és "női" lelkedet. Te ezt úgy írtad: hisztis, fiatal és orvostanhallgató vagy (a hisztis a nőiesnek, míg az orvostanhallgató a riadtnak felel meg).

Másodsorban magamtól kérdezném, hogy egyáltalán az én dolgom-e felhívni arra a figyelmed, hogy orvosi létünket nem a miért, hanem a hogyan határozza meg. És erre nem a "riadtan", "fiatalon" és "nőiesen" a válasz.

De mielőtt újra feldühítenéd magad, nézd meg inkább Rikát és bakelát, ők megmutatják neked az ő válaszaikat a hogyan kérdésre: "vidáman" és "humorosan". Vagy nézd meg Irise-t és Leroi-t, az ő válaszuk egyértelműen a "keményen". Míg Radiológus és adamantium "magabiztosan" nyilvánul meg ezen a blogon.

De ha akarod, akkor nem kell az orvosoktól tanulnod, úgyis kapsz majd tőlük elég sírógörcsöt. Tanulj inkább az ide kommentelő nem orvosoktól, de nem a törzsgárdától, hanem azoktól, akik csak beugranak ide, és itt hagyják bölcs mondataikat. Azokban szintén fekete humort, keménységet és magabiztosságot olvashatsz. Ők ilyenek lesznek veled, így fognak veled viselkedni. És te majd állni fogsz velük szemben "riadtan", "fiatalon" és "nőiesen"?

Szerintem újíts be egy pasit, jót tenne a "magabiztosságodnak"... :)

Nem én vagyok, hanem én 2011.02.16. 08:35:02

@Mária:
Nincs mit... :)
Csak a KÉT laikust nem ért

Jim Raynor 2011.02.16. 08:39:00

@miklos.rabai:

"Egyébként nem értem, hogy az ilyen posztok (amik a teljes blog legalább 1/3-át ha nem éppen 1/2-ét teszik ki) miért jók"

arra jók, hogy a tisztelt orvosok vegyék már észre, bizony változtatniuk kell a betegekhez való hozzáállásukon, illetve a velük való kommumnikáción (kicsit egyszerűbben megfogalmazva: ne bánjanak úgy a betegekkel, mintha most rámgatták volna elő őket a seggükből, már elnézést).

nagyon nagy baj az, hogy sok ilyen poszt van, de még nagyobb, hogy az ide kommentelő orvosok elintézik annyival, hogy túlérzékeny a beteg. Te is azt írtad, hogy kérdéses, el kell-e ítélni a posztban szereplő orvosnőt. Ha neked ez kérdéses, az szerintem gáz, mert azt mutatja - mindamellett, hogy tisztelettel meghajolok az orvosi tudásod előtt -, halvány lila fogalmad nincs, hogy kellene egy beteggel viselkedni.

pók paródiája pedig nagyon betalált, kár ezen gregor bernadett módjára besértődni.

Almandin 2011.02.16. 08:47:35

@Jim Raynor: Igazad van. Az olyan orvosoknak pedig, akik azt mondják, hogy túlérzékeny az ilyen beteg, fogjanak ki egy, a posztban szereplőhöz hasonló bunkó kollégát, ha egyszer orvoshoz mennek. Kíváncsi lennék a véleményükre a vizsgálat után.

Mária 2011.02.16. 08:48:18

@cenzorilla:

Egyébként ha következetesen letiltod az olyan visszajelzéseket, amikben bármelyik kommentező arról ír, hogy bármelyik más kommentező véleményében az ő véleménye szerint mi nem jó, akkor honnan fogják ezek a kommentezők tudni, hogy mások szerint mit csinálnak rosszul?

És ez a hozzáállásod hogyan segíti elő itt a blogon az ÉRTELMES párbeszédet, aminek a lényege szerintem, bárhol történjen is, nem az egymásnak puncsolás és a klikkesedés, hanem a nyílt, intelligens emberekhez méltó véleményütköztetés a lényege.

Ezt most a legnagyobb jószándékkal kérdezem.

Szerintem te magad is elfogult vagy, pozitív és negatív értelemben is, sok kommentezővel szemben.

Emellett nem az értelmes, őszínte, ebből adódóan sokszor kendőzetlen, ám nem durva véleménynyilvánítást, hanem a puncsolást és a klikkesedést támogatod.

Mária 2011.02.16. 08:53:45

@miklos.rabai:

Sajnos a fentiekből következően nem nevezhetem nevükön a dolgokat :)

A sztálinista cenzúra, amely a jól ismert "ostor és mézes madzag" kombinációjára épít, és hű alattvalókat, valamint dezertőröket nevel, az ellenzéki vélemény kifejtésére esélyt sem adva, ezt sajnos nem teszi lehetővé.

:)

cenzorilla 2011.02.16. 09:04:02

@Mária:

A véleményt nevezd a nevén, ne a kommentelőt, se burkoltan se nevesítve.

Megbeszéltük már, ez NEM a Te blogod.
Ha mégis annak érzed és más célokat és stílust szeretnél vedd fel a kapcsolatot Despotával!

Mária 2011.02.16. 09:10:46

@cenzorilla:

"Megbeszéltük már, ez NEM a Te blogod. "

Szerinted ez nem durva beszólás?

Miből gondolod, hogy nem ismerném fel a saját admin felületemet?

Despotával nem veszem fel a kapcsolatot abból a célból, hogy kitúrjalak és én legyek itt a moderátor, tekintettel arra, hogy nekem nincs időm egész nap a gép előtt lógni :)

Nem én vagyok, hanem én 2011.02.16. 09:18:20

@Jim Raynor:
Megint nincs igazad.
Ha úgy gondolod, hogy ezek a posztok javítanak az orvos-beteg kommunikáción akkor tévedsz. Sok olyan ember olvassa, aki beugrik ide, majd itt hagy egy böffenést, hogy szar orvosok, és másnap ezen poszt hatása alatt nekimegy az orvosának, aki védekezésből visszavág, vagy rosszabb esetben indulatát a következő betegen vezeti le, aki meg újra ír egy posztot... stb...

De te legalább nem ilyen kommentelő vagy, te kiállsz a magad igazáért. Feljebb írtam, hogy az orvos megérti a beteget, a beteg nem értheti meg az orvost (hiszen sosem lehet belőle orvos). De erre azt reagáltad, hogy te nem akarod megérteni az orvost. Talán mégis meg kellene próbálnod...

Azonban az ilyen posztok tényleg nem jók semmire. Csak arra, amit fent is írtam, de azt már nem másoltad ide, pedig az lett volna a lényeg, ezért inkább megteszem én: "Az orvosok megítélésének ártanak (mármint az ilyen posztok), a beteg és orvos közti viszonyt tovább rontják, ami végső soron a betegek érdekében káros. Ráadásul nem a lényegi problémákról szól. Ez csak következmény és nem ok."

És mondhatsz, ami akarsz, hogy fogalmam sincs, hogy kell beteggel viselkedni, de a mai viszonyok között, nem lehet elítélni a posztban szereplő orvost. Mert egyszerűen akármilyen mogorván is dolgozik, de még hulla fáradtan is értetek dolgozik, és ha elítéled akkor nem lesz helyette másik, mert egyszerűen nem tudod pótolni!

Abban a pillanatban, ahogy rengeteg pénzt pumpálnak az egészségügybe, rendeződik a helyzet, javulnak a körülmények, lesznek modern és jól működő eszközök, többszörösére emelt fizetések, kifizetett túlmunkák és ügyeletek, azonnal eltűnhetne a hálapénz. Ráadásul ebben a pillanatban több orvos is maradna Magyarországon, és mivel ugyanannyi munkaórára több orvos fog jutni, azonnal pihentebbek is lesznek az orvosok, vagyis nem lesz futószalag, nem lesz grimaszolás, nem lesz pökhendiség...

Ezért mondom, hogy amit ma látsz az következmény, és nem az ok...

Ha ezt megérted, és elfogadod, akkor abban pillanatban te is tehetsz a posztban szereplő jelenség ellen, abban a pillanatban az orvosokért is teszel...

Amúgy, tényleg leszarhatnám, hogy ki és mit gondol a magyar orvosról. A mai helyzetemből kiindulva ez a legkevésbé kellene, hogy fontos legyen számomra. Ezen blog is csak arról győz meg nap, mint nap, hogy a magyar betegért, a mai rendszerben megdögleni nem érdem, hanem csak botorság.

Ha meg ismernél, akkor tudnád, hogy pók szövege nem sértett meg. A válaszom hangneme is nyugodt volt. Azt a szöveget is fel lehet fogni pozitívan. Ugyanis csak azt lehet jól kiparodizálni, akinek hiteles személyisége van... :)

2011.02.16. 09:21:43

@Pók: Ha van dolog, ami übergáz, az a hozzászólók közül a legkorrektebb, a bloghoz érdemben legtöbbet hozzátevő ember froclizása, még ha poénra is lehetne venni.

Többen is írtak már ide stílusparódiákat betegekről mások, de pont ő nem; és nem mintha valami szent lenne, akinek ki sem szabadna ejteni a szánkon a nevét - nem is viselkedik így, ezért a paródia ide vonatkozó részét nem értettem -, de gondolkodjunk már el azon, hogy hányszor fikázott akár beteget - akár kommentelőt, pláne hogy nem a klinikumban dolgozik (nem biztos, hogy azért, mert ő nem tudna írni egy hasonlót).

Szóval mondjuk úgy, hogy ez a paródia kedves Pók, egyáltalán nem talált be.

2011.02.16. 09:31:25

@cenzorilla: Nagyon a bögyödben van Mária, tényleg nem tudom, miért. Nics közöm hozzá, kiket figyelmeztetsz, de akkor legyél következetesebb másokkal szemben is.

Dr.laikus PhD 2011.02.16. 09:36:57

@ReignOfdark:

Köszönöm!

Ezt gondolom én is, de nekem nem ment ennyire kulturáltan is és lényegre törően is megírni. :))

Jim Raynor 2011.02.16. 10:22:43

@miklos.rabai:

1. nem azt írtam, hogy egyáltalán nem akarom megérteni az orvosokat, hanem azt, hogy az udvariasság területén erre nincs szükség. Az udvariasság és a normális hangnem ugyanis ALAP, különösen, ha az ügyfél olyan kiszolgáltatott helyzetben van, mint a beteg az orvosával szemben.

2. "Az orvosok megítélésének ártanak (mármint az ilyen posztok), a beteg és orvos közti viszonyt tovább rontják, ami végső soron a betegek érdekében káros. Ráadásul nem a lényegi problémákról szól. Ez csak következmény és nem ok."

nos, az orvosok megítélésének nem az ilyen posztok ártanak, hanem a saját viselkedésük. egy ilyen poszt miatt nem fogja senki megutálni az orvosokat, kivéve persze, ha az olvasónak magának is volt már ilyen tapasztalata, erről viszont nem a posztok tehetnek.

Másrészről, lehet, hogy következmény, viszont nem mentség. Az hogy kevés a pénz az egészségügyben, nem mentség, nem lehet mentség az udvariatlanságra vagy a trehány munkavégzésre. az emberi hangnem nem pénzkérdés, és nem az aktuális viszonyoktól kellene hogy függjön.

"és ha elítéled akkor nem lesz helyette másik, mert egyszerűen nem tudod pótolni!"

ne vedd sértésnek, de nagyon sokszor úgy érzem, hogy az orvosok ezzel nagyon durván vissza is élnek. tudják, hogy nem lehet őket pótolni, ezért többet engednek meg maguknak, mint lehetne.

ui: "a beteg nem értheti meg az orvost (hiszen sosem lehet belőle orvos)"

szegény orvostanhallgatók nehogy megbetegedjenek az egyetemi évek alatt, hiszen a fenti axióma szerint betegből nem lehet orvos :)

Bikli néni 2011.02.16. 10:42:53

@Pók: Ó, Isten! Megengeded, hogy térdre borulva imádkozzak előtted?
Hát ecsém, az ilyen felfújt arrogáns barmok miatt tart ma ott az orvos-beteg kommunikáció, ahol.
Csak vigyázz, nehogy egyszer valami hivatalos ügyintéznivalód legyen, és a kezeim közé ne kerülj, mert akkor majd megbeszéljük, ki az értékesebb meg okosabb ember.
Végig se bírtam olvasni, akkora hányadék. Idióta.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.02.16. 10:47:39

@lüke: Szerintem nem ertetted a kerdest:(
Egy ilyen szituaciot, hogy bemegy egy csalad egyszerre, hogyan reagalnatok le???
De legalabb Te vetted a faradsagot es valaszoltal, mig a tobbiek...
ez is eleg jellemzo:(

Eleven Ezüst 2011.02.16. 11:08:35

@Aliz jelentkezik Csodaorszagbol:

A gyerekeket leültetném a lábaimra, a szülőket a székekre. Mindenki kap egy lapocot a szájcsiba, és tartaniuk kell, amíg végigkukkantom őket, láncreakcióban.

Hőmérőzés, lázcsökkentés-önfürdetéssel, amikor mindenki tiszta mehetünk a farmomra lovakat simogatni.

Almandin 2011.02.16. 12:18:55

@Bikli néni: Ha végigolvastad volna, észrevehetted volna, hogy irónia. Pont az ellenkezőjét akarja mondani vele.

Bikli néni 2011.02.16. 15:28:50

@Almandin: Ja, közben észrevettem. Csak úgy eldurrant az agyam közben, mert sajnos sokan vannak, akik ezt komolyan így gondolják, hogy kb a harmadánál undorodva otthagytam...

Almandin 2011.02.16. 17:06:05

@Bikli néni: Nem csoda, hogy eldurrant. Engem is nagyon tud idegesíteni a durva modorú orvos, nekem is vannak erről a fajtáról "élményeim".

Leroi 2011.02.16. 20:47:00

Van egy külön kórisme, amelyet úgy hívnak, hogy "pedagógus"(nő)...
Csak tőlük mentsen meg minden orvost az Ég...

@Pók:
"Vicces"...

@Aliz jelentkezik Csodaorszagbol:
Egyéb "kvízkérdés"?
Mert ez okos volt, de tényleg.

Leroi 2011.02.16. 20:50:45

@Pók:
Jobb lesz, ha leszállsz Rábai Miklós doktorról...amíg nem kerülsz a tálamba, öreg...
Mert abban nem lesz köszöneted.

Leroi 2011.02.16. 20:51:46

@Bikli néni:
Szia;*
Miklos.rabait gúnyolja ez a pók...

tódór piroska 2011.02.16. 21:55:13

@Leroi: Érdekes dolog ez a pedagógus szindróma. Középiskolás koromban több tanáromért is rajongtam, tényleg nagyszerű emberek voltak, ma is szeretettel és tisztelettel emlékszem rájuk. Gyerekeim tanárai közt is kiváló embereket ismertem meg. Orvosként viszont sok kellemetlen percet szereztek a pedogógusok, különösen a nők (tudálékosak, beképzeltek, hisztisek, erőszakosak, követelőzők, stb., betegnek is, de különösen hozzátartozóként). Persze, nem szabad általánosítani.

Nem én vagyok, hanem én 2011.02.17. 06:40:40

@Jim Raynor:
Na, kezd úgy tűnni a dolog, hogy közelednek a mondanivalóink... :)

Örülök, hogy jössz és írsz, tényleg, ez valamennyire azt jelzi, hogy érteni is akarod, hogy miért szembesülhetsz negatívumokkal az egészségügyben. Igen, az udvariasság alap. Az udvariatlanság meg az egészségügy jelenlegi rossz állapotának következménye. A pénzhiány nem menti fel az udvariasság alól az egészségügyi alkalmazottat. Ez mind igaz. Én sem helyeslem az udvariatlan viselkedést, itt a blogon sem tettem ezt. Csak nem ítéltem el a poszt orvosát, mert nem tudom megtenni, hisz ismerem az okokat. Ennyi köztünk a véleménykülönbség.

Az a helyzet, hogy az 50-es évek óta a mindenkori állami vezetés, folyamatosan rontja, és építi le az egészségügyet. Mert a fizetések emelésének elodázása miatt tudatosan eltűrte a hálapénz rendszerének kialakulását és fennmaradását. És bizony ennyi idő alatt a rendszer is kitermelte magának azokat, akik ezt a lehetőséget kihasználják, nemcsak elfogadják a pénzt, hanem elkérik, akár előre is.
Azt mondod, az orvosok visszaélnek azzal is, hogy pótolhatatlanok. Ezt ismét a rendszer termelte ki.
Azt mondod az udvariasság alap, enélkül nincs értelme az egésznek. A rendszer termelte ki a fáradtságot, a kiégést és a következményesen kialakuló udvariatlanságot.

Igen, a rendszer kitermeli a rendszerből élő rossz orvosokat. A rendszert viszont az állami vezetés és az orvosi kar felső 10%-a tartja a helyén.

Az a baj, hogy a rendszer ottragadt a XX. század közepén, míg a ti igényeitek, és jogaitok a XXI. századba léptek.

El lehet dönteni, vagy ti vesztek vissza az igényekből (mert nem tud megfelelni neki a rendszer és a benne lévő egyszerű orvos), vagy megváltozik a rendszer.

Én nem tudom a rendszert megváltoztatni. Ha felemelem a szavam, azt nem hallják meg magason, de megjegyzik, ki ugyan nem rúgnak, de ellehetetlenítik a munkám, idehelyeznek, odatesznek, pluszmunkát sóznak rám, addig, amíg megunom, és lelépek. És hidd el, ez jelenleg egy nagyon-nagyon jó opció.
A rendszert csak az átlag ember nyomása tudná megváltoztatni! A rendszert ti tudjátok megváltoztatni!

Úgy gondolom, hogy ez a blog és az ilyen posztok is csak a rendszer fenntartóinak a javát szolgálják, mert megteremti az anonimitás esélyét, félinformációkat olvashatunk, és lehetővé teszi, hogy az orvos és a beteg még jobban egymásnak ugorjon. Holott az orvos a beteg oldalán áll, és fordítva. Közös célért dolgoznak. De addig, amíg egymást látják ellenségnek, amíg egymással vannak elfoglalva, addig a rendszer meg szépen fennmarad.

Na, ezen próbáltam változtatni, átalakítani a tematikát, hátrányból előnyt kovácsolni... Persze, ez nem tetszhet mindenkinek (lásd: pók)...

És akkor a végére még valami...
Fiatal vagyok, nem sokat dolgoztam orvosként, de lehúztam pár hétvégi sürgősségi ügyeletet (azért, hogy kiegészítsem a 93 000 Ft-s havi ösztöndíjamat). Nem csináltam volna, ha nem akartam volna dolgozni, ha nem vonzott volna a dolog. Elhiheted, egyszer sem voltam udvariatlan. De azon a néhány ügyeleten, könyörgött már nekem 40-es férfi Cataflamért, mert ő évek óta azt szedi a térdére, és akkor fogyott el neki, tette mindezt abszolút indokolatlanul. A térde ugyan nem gyógyul meg tőle, ellenben hosszú távon a veséje rámegy, esetleg gyomorfekélye is lehet tőle, amiben elvérezhet... stb... Nem akartam neki felírni, 5 percig könyörgött, hiába mondtam neki, hogy nem, azért sem hagyta abba. Más orvos udvariatlanul kidobta volna. Igen, nekem is azt kellett volna tennem. Végül mégis felírtam a gyógyszert, egyetlen dolog miatt, azért hogy a rendelés mehessen tovább... Aztán meg is fenyegettek, hogy feljelentenek, mert a szakma szabályait követtem, és nem akartam felírni antibiotikumot 2 napos náthára... Volt, aki távozásakor bevágta az ajtót, egyébként jobb is, hogy csak az ajtót vágta be, mert a felkarja legalább akkora volt, mint a fejem, a vérnyomásmérő mandzsettát sem tudtam ráhúzni... Aztán volt, hogy ittas vezetőt hoztak bilincsben rendőrök, az egyik meg egyszerűen csak odahugyozott a székre, amin ült... És lehetne ezt még sorolni...

Úgy gondolom, hogyha az udvariasságot számon kéritek az orvoson, akkor az orvos is elvárhatja ugyanezt felétek. Mert az orvosok jogai és igényei (rendes munkahely, megfelelő fizetés, nyugodt munka) is XXI. századiak ma már.

Amúgy, meg ha beteg is lesz az orvostanhallgató, akkor is az "orvostanhallgató" részéből lesz majd az orvos, és nem pedig a "beteg" feléből... :)

Jim Raynor 2011.02.17. 14:05:21

@miklos.rabai:

igen, ezt el tudom fogadni. és mivel ilyen szar a rendszer, különösen szükséges lenne, hogy mind a betegek, mind az orvosok normálisan viszonyuljanak a másikhoz. én egyébként elhiszem, hogy a rossz rendszer termeli ki a kiégett orvosokat, de kérlek nézd az érem másik oldalát is: ugyanez a rendszer termeli a "kiégett" betegeket is. Azokat a betegeket, akiknek egyetlen nyomorult szakorvosi vizsgálat miatt ki kell venni egy teljes nap szabadságot, majd ott ülnek 6-7-8 órát, és ezt követően találkoznak egy pokróc dokival (aki egyébként a 8 órai rendelésre nagy kegyesen befutott fél tízkor). szerintem azért ilyen esetben érthető, ha a betegnek is eldurran az agya.

de kössünk egyezséget: a betegek elintézik az állami vezetést, ti pedig az orvosi kar felső 10%-át. na, áll az alku? :)

Irkutszk 2011.02.17. 15:54:08

@Leroi: Még ha patológus lennél, hallod... :D

Irkutszk 2011.02.17. 16:01:30

@Jim Raynor: A problémát én abban látom, hogy a beteg számára az orvos testesíti meg a rendszert, hiszen a rendszer szabályai szerint működik az orvos (ugyanez igaz a gyógyszerészre is).

Nem én vagyok, hanem én 2011.02.18. 08:44:18

@Jim Raynor:
Igen, sajnos a beteg manapság gyakran áldozattá válik ebben a rendszerben.
Sajnos igazad van.
Az alku meg nem csak kettőnkön múlik... De majd meglátjuk, mi lesz...

wowerman 2011.02.21. 10:59:46

az a baj hogy Magyarországon azt várják el az emberek hogy úgy beszéljenek velük mint a hímes tojással. Ha valaki tárgyilagos az már BAJ. Kérdésem: neked mindig jó a kedved, az év 365 napjában? Az ember még a szeretteivel is veszekszik, nemhogy idegenekkel
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása