Dohányzási tilalom miatt bezárt étterem

2011.02.13. 23:12

Bezárattak két hónapra a spanyol hatóságok Marbella tengerparti üdülővárosban egy éttermet, amelynek tulajdonosa nyíltan dacolt a vendéglátóhelyekre is érvényes dohányzási tilalommal.

 


A tilalom január 2-i életbe lépése óta először alkalmazzák a legszigorúbb büntetést Spanyolországban, ahol a vendéglátóhelyek még külön helyiségben sem engedhetik meg a dohányzást. Két hatósági ember személyesen kézbesítette csütörtökön az Asador Guadalmina étteremnek az andalúziai tartományi közegészségügyi hatóságok bezárási parancsát. Ha a tulajdonos önként nem zárja be vendéglőjét, a hatóságok fogják lelakatolni az intézményt.


A legjelentősebb spanyol vendéglátóipari egyesület azt jósolta, hogy a munkahelyekre, közintézményekre és a közterületek egy részére vonatkozó 2006-os dohányzási tilalom hatályának a vendéglátásra való teljeskörű kiterjesztése miatt száznegyvenötezer munkahely vész el és tíz százalékkal fog csökkenni az árbevétel az ágazatban, az egészségügyi minisztérium viszont azzal érvel, hogy más országok tapasztalatai szerint a dohányzás korlátozása nem okoz komolyabb károkat a vendéglátóiparnak.


Az Európai Unió több más tagállamától eltérően Spanyolországban az éttermek még elkülönített helyen sem engedélyezhetik a dohányzást, emiatt a nagyobb vendéglők kénytelenek felszámolni a dohányosok számára korábban - a 2006-os jogszabály alapján törvényesen - elkülönített részlegeket. A spanyol egészségügyi hatóságok emberéletek ezreinek megmentését várja a vendéglátóhelyi füstölési tilalomtól.

Forrás: napidoktor.hu


José Eugenio Arias Camison marbellai étteremtulajdonos a vendéglátóhelyekre vonatkozó dohányzási tilalom legismertebb ellenzője, nyílt megsértője Spanyolországban. Az andalúz tartományi kormány száznegyvenötezer ezer euró bírsággal fenyegette meg a héten, de Camison fennen hangoztatta, hogy esze ágában sincs kifizetni a büntetést. A vendéglős szerint naponta kapja a gratulációkat azért, mert a törvénnyel is dacolva megengedi vendégeinek a cigarettázást. Kijelentette, hogy nyíltan harcba száll az egészségügyi minisztériummal.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása