Káosz és titkolózás az egészségügyben

2011.02.09. 08:27

MSZP: minden budapesti polgárnak joga van tudnia, hogy mit terveznek a főváros egészségügyében. Kökény Mihály, a szocialista párt egészségpolitikai tanácsadó testületének elnöke az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében kifogásolta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egyetlen szót sem szól az egészségügy megmentéséről, miközben a főváros egészségügyi rendszerében egyre mélyebb válság alakul ki.

 

iemelte: minden budapesti polgárnak joga van tudnia, hogy mit terveznek a fővárosi egészségüggyel kapcsolatban, különösen azért is, mert a fővárosban jelenleg is több tízezren várnak operációra, több ezer embert vesznek fel a kórházi osztályokra.


A szocialista politikus szerint Budapest évente 5-6 milliárd forintot veszít a tétlenségen, a városvezetés asztalfiókjában ugyanis ott hever a kidolgozott, a közgyűlés által elfogadott Budapesti Egészségügyi Modell koncepciója, amelynek megvalósítása csak azért nem indul el, mert azt még az előző ciklusban dolgozták ki.


A volt egészségügyi miniszter cinikusnak és felháborítónak nevezi, hogy a városvezetés "a budapestiek és az ország egészségével játszik" és a "politikai presztízsszempontok fontosabbak számára, mint az emberek egészsége".


Kökény Mihály arra szólítja fel a Fideszt és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárt, hogy "valljon színt, mit kívánnak tenni az egészségüggyel kapcsolatban". A politikus szerint a kabinetnek arra is választ kell adnia, hogy miként kívánja megoldani a kórházak gazdasági gondjait azután, hogy 2011-ben az előző évinél mintegy 10 milliárd forinttal kisebb költségvetési forrás áll a gyógyító intézmények rendelkezésére.


Mint ismeretes, Tarlós István ma délutánra összehívta a fővárosi kórházak főigazgatóit, ám a megbeszélés tervezett témáiról nem nyilatkozott a Főpolgármesteri Hivatal. "A találkozó nem a sajtó számára szerveződött" - írta korábbi közleményében a kommunikációs igazgató, hozzátéve, "mivel a budapesti egészségügy fontos strukturális kérdései még eldöntésre várnak, így felelőtlenség volna bármit előre jelezni". Szűcs Somlyó Mária közleménye szerint "tény, hogy több kórházban belátható időn belül lejár a vezetők mandátuma, de egyelőre mindenki a helyén marad. Az új kórházigazgatói pályázatok kiírásakor pedig mindenki, így a jelenlegi kórházvezetők is pályázhatnak".

 

Forrás: weborvos.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása