Hepatitises ápolók látják el a betegeket

2011.01.31. 06:00

Tisztelt Praxis Blog!


Nem húzom az időt azzal, hogy bevezetőt írjak.Nos, mivel gyakran megfordulok ott, van némi rálátásom a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbjének működésére.Arra, hogyan veszélyeztetik a kijelölt vezetők (orvosok, főnővérek, nővérek) a betegek és a saját munkatársaik elmebeli, lelki és testi egészségét.

 


Mindennapos ebben az oktatókórházban az ápológyakornokok megalázása, szinte rabszolgaként való dolgoztatása. Nemcsak a kijelölt 12 órás gyakorlati időben, hanem bizony utána is. Az orvosgyakornokok lelkileg terrorizálják az ápolókat, ápológyakornokokat, akik között nagyon sokan viszont a mániás depresszió tüneteit produkálják és mindenre hajlandóak, csak békén hagyják őket. Mindenre.


A személyzet lelki problémáinak elnyomására az egyes osztályokon különféle nyugtatókhoz lehet hozzájutni a gyógyszerszekrényekből, de a kóros elmeállapot kezelésére szakosodott orvosok is felírnak bármit. Az ápolók, betegszállítók között előfordulnak hepatitissel fertőzöttek is.Szeretné-e valaki, ha ilyen beteg emberek foglalkoznának a hozzátartozóival ?Ezekről a dolgokról az ápolószemélyzet vezetői persze tudnak. Nem érdekli őket. Nem tesznek semmit.


Az sem érdekli őket, ha egy eleve nem egészséges (szellemileg, fizikailag) ápoló 12 óra gyakorlat vagy munka után ismét beosztásra kerül 12 órára, aminek letöltése után újra elkezd egy 12 órás műszakot.Megvonják a vállukat, hiszen "nem erőszak a disznótor".Vajon az effajta, "megélhetési bűnözésre" kényszerített személyzet hogyan tudja ellátni az ott fekvő, nekik teljesen kiszolgáltatott betegeket?


Vajon egy törvényességi, etikai vizsgálat mennyi szabálytalanságot találna ?

A beosztásokkal kapcsolatos papírok vajon mennyire fedik a valóságot ?

Vajon a beosztott gyakornokok iskolái miért hunynak szemet ezen dolgok felett ?

Talán a kórház és az egyetem részéről juttatott anyagi támogatásokért cserébe ?


Vajon belegondolnak-e ezek az emberek abba, hogy mire aktív munkavállalókká válhatnának a rezidens orvosok és ápológyakornokok, addigra szellemi és fizikai roncsok ? Ezek az emberek hogyan viseltetnének empátiával a betegek iránt ?
Nem a fizetések mértéke az egyetlen probléma a magyar egészségügyben.


A fentebb felsorolt embertelen, meggondolatlan munkáltatói, iskolai gondolkodásmód sokkal nagyobb kárt okoz.Ezt a kórházat, de az egész magyar egészségügyet meg kellene tisztítani az ilyen rendkívül kártékony jelenségektől.

 

Tisztelettel:


Karsai A.

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SusanneF 2011.01.31. 06:40:39

Jó reggelt Mindenkinek!
Ráadásul -tudomásom szerint-a Kútvölgyi már magánkórház....
Furcsa történések ezek-általában elmondható szerintem,hogy aki arra vetemedik,hogy az eü.-ben,vagy szociális területen dolgozik,az potom pénzért mindent tűrjön,-beosztásban,megalázásban,pszichés terhelésben-vagy mehet,amerre tud...!
Van,amikor pszichiátrián 9 napot kell lehúzni nemegyszer úgy,hogy 56 óra munka,közte 8 óra pihenés,de úgy,hogy aznap éjéltől reggel 6-ig már ledolgozott az ember 6 órát,éjjel.Na,az milyen szabadnap??
A dolgozók megalázása is sok helyen előfordul,a pszichés támogatás,kiégés elleni védelem,támogatás ritka,mint ahogy az emberséges bánásmód is-fehér holló...!
DE te legyél türelmes,mosolygós,kedves mindig,mindenkihez,pácienshez és kollegához egyaránt...!!!!

Dr.laikus PhD 2011.01.31. 07:09:48

@SusanneF:

Mindig meglep, hogy az egészségügyi dolgozók is ennyire tájékozatlanok, pedig az internet a rendelkezésére áll.

www.kutvolgyi.hu/bemutatkozas

Legálisan fizetős szolgáltatás, azaz magán ellátás:
maternity.hu/

premiumdental.hu/

Utóbbi két szolgáltatást igénybe venni legálisan fizetni sokkal etikusabb, mint dugdosni zsebbe, aztán vagy elégedett vagyok, vagy nem...

Amit az ügyeletről írtál, a kizsigerelésről, a kiégésről az szomorú és megengedhetetlen.
Tenni akkor is első lépésben nektek kell és talán a praxis hatására is mellétek áll a betegek nagy része - a saját jól felfogott érdekében.

Ha nem kiabáltok nagyon-nagyon hangosan, akkor aki adott időben nem vesz igénybe orvosi ellátást, nem olvas interneten, csak az irányított, hangulatkeltő egészségügy-ellenes cikkeket olvassa, hörögve bosszúért kiált és nem értetek pöröl.

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.31. 07:13:58

A levél nagy részével egyet is tudok érteni.
De ennek a 2 mondatnak a sugallatával nem: "Az ápolók, betegszállítók között előfordulnak hepatitisszel fertőzöttek is. Szeretné-e valaki, ha ilyen beteg emberek foglalkoznának a hozzátartozóival?"

Ideje lenne megérteni a modern demokrácia lényegét: senkit sem érhet hátrányos megkülönböztetés neme, életkora, bőrszíne, vallása, szakképzettsége, egészségi állapota... stb miatt.

Amíg azok a dolgozók, munkakörüket megfelelően látják el és a betegségükből fakadóan számukra előírt szabályokat (dupla kesztyű viselete, invazív beavatkozásoknál, illetve vérző beteg akut ellátásában nem vehetnek részt...), nem szegik meg, addig munkakörükből nem bocsáthatók el.

Emellett van egy rossz hírem: Magyarországon még mindig rengeteg élnek hepatitis fertőzöttként úgy, hogy nem is tudnak róla. Ezek az emberek hepatitis B és C fertőzöttek. A B vírus főleg vér útján illetve nemi érintkezés révén terjed. Ellene több évtized óta létezik védőoltás, és azóta Magyarországon is kötelezően oltják az egészségügyi személyzetet, ráadásul 1999 óta a mindenkori 14 éves korosztályt is vállon szúrják. A vérkészítményeket a 80-as évek eleje óta szűrik hepatitis B-re.

A B vírussal szemben a C vírus ellen nincs oltóanyag. A vírust a 80-as évek legvégén fedezték fel, szintén vérrel és nemi váladékkel terjed, a vérkészítmények szűrését csak a 90-es évek elején lehetett elkezdeni.

Vagyis aki a vérkészítmények szűrését megelőzően kapott vért, az nagyon könnyen fertőzött lehet.

Akkor a betegségének felfedezése pillanatától ez az illető ne dolgozzon többé tanárként? Vagy pénztárosként? Vagy épp beteghordóként, vagy radiológus asszisztensként?

A wikipedia szerint: "Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint több mint kétmilliárd olyan ember él a világon, aki megfertőződött hepatitis B-vel valamikor az élete során. Ebből 350 millió esetben krónikussá válik a betegség."
"A hepatitis C-vírussal mintegy 170 millió ember fertőzött világszerte."
"A kötelező oltásnak köszönhetően száz alatti számra csökkent az évenkénti hepatitis B fertőződések száma Magyarországon!"
És akkor egy érdekes adat: "A hepatitis B 100-szor fertőzőbb, mint a HIV (AIDS vírusa) és a hasonlóan veszélyes hepatitis C vírus."

Itt a link, ha érdekel valakit:
hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1jgyullad%C3%A1s

Tehát nem szabad befosni! Akit meg érdekel, hogy fertőzött-e (talán jobb tudni, mint a későn megjelenő tünetek esetén sírni) az beszélje meg háziorvosával a szűrést, és megtudja az eredményt! Egyebekben pedig a B vírus elleni oltás mindenkinek ajánlott!

Aztán pedig a szűrés után mindenki nézze meg a Philadelphia (Tom Hanks) című filmet (bár az a HIV-ről szól). Csakhogy tanuljunk is valamit az elfogadásról:

www.youtube.com/watch?v=4z2DtNW79sQ

apolka11 2011.01.31. 07:29:39

@miklos.rabai: A terhesség alatti HBsag(?) ugye kiszűri a hepatitis-B-t? Vagy keverem?

Tünetei egyébként?

Eleven Ezüst 2011.01.31. 08:05:32

@apolka11:
A tesztek ki tudják mutatni:
1. magát a vírust
2. az ellene termelt antigént(HBsAg)
3. a vírus magjának anyagát

Igy tudom, igen kiszűri sztem.

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.31. 08:11:24

@apolka11:
Igen, terhesség alatt szűrik. Mert a vírus átjut a méhlepényen a magzatba.

A most következő leírást viszont senkinek nem ajánlom olvasásra. 18-as karika.

El kell különíteni az akut és krónikus fertőzöttség állapotát. Az akut fertőzésen minden megfertőződött egyén átesik, viszont a tüneteknél az immunrendszer reakciója számít. A vírus nem pusztítja el a májsejteket, csak szaporodik bennük. Az immunrendszer viszont csak úgy tudja eliminálni a vírust, ha elöli a májsejtet.
Ezért van, akinél egyáltalán nincs tünet (az immunrendszer nem reagál), van akinél májsejt pusztulással jelentkezik a betegség, következményes májenzim emelkedéssel és sárgasággal, és van akinek elhal a teljes mája (mert túlzott az immunválasz), és meghal.

A B vírus esetén nagyobb százalékban alakul ki tünet a fertőzés után, míg a C vírus esetében nagyrészt tünetmentesen zajlik a folyamat.

A B vírussal fertőzöttek nagy része meggyógyul kis része krónikus fertőzötté válik, míg C vírus esetében viszont nagyon nagy százalékban kialakul a vírus hordozása, a krónikus fertőzött állapot.

Innentől kezdve a lényeg a máj folyamatosan aktív regenerálódó képessége. A vírus kis számban van jelen, a májsejtek az immunrendszer által kis számban pusztulnak, miközben a máj regenerálódik. A máj ekkor például tapintható a bordaív alatt (normálisan nem), és a májenzim szintek magas normális, vagy épp enyhén emelkedett értéket mutathatnak. Tehát sehol semmi látványos dolog. Nem is fedezik fel ekkor a betegséget.

Csakhogy az évtizedek során a regeneráció folyamata (mivel túl van erőltetve) idővel nem lesz megfelelő. Nem tud visszaépülni az eredeti májszerkezet. A normál szövet mellett felszaporodik a kötőszövet, ami kialakítja a jellegzetes göbös megjelenést (chirrosis).

Egyes esetekben a túlzott regenerációs erőfeszítésekbe hiba csúszik, mutálódik egy májsejt, amiből tumor indul ki. Ez a hepatocellularis carcinoma. Ezt időben elcsípni szinte lehetetlen...

Másoknál viszont a folyamat a májelégtelenség irányába tart. Annak pedig sok jele van. Van akinél inkább a máj alapszövetének funkciókiesése dominál, itt a legjellemzőbb tünet a sárgaság, illetve az, hogy a nem lebontott toxinok károsítják az agyat, az illető gyakorlatilag "zombivá" válik (lelassulnak, kifejezéstelen arccal néznek és közlekednek a kórházi folyosón), legsúlyosabb esetben kóma alakul ki. Másoknál a máj károsodása főleg keringési problémákhoz vezet; a gyomorból, belekből, lépből származó vénás vér átfolyik a májon, csakhogy ez máj göbös átépülése miatt sérül. A vér nem tud elfolyni, ezért például megnagyobbodik a lép, kitágulnak a nyelőcső-gyomor átmenet vénái (ezek repedésébe halnak bele legtöbbször), a belekből nem fog tudni felszívódni a táplálék, ezért ezek az emberek nagyon lesoványodnak, karjaik vékonyak lesznek, ugyanakkor hatalmas pocakjuk nő, mert a normális nyomásviszonyok megváltozása miatt a hasüregben víz szaporodik fel (ascites).

Ha az előbbiek a "zombik" voltak, akkor ők a "pókok" (nagy has, vékony végtagok)... Na és akkor képzeld el a kettőnek a keverékét a "zombi pókot"... Ez iszonytatóan szomorú dolog, mert tudod, hogy ebben a stádiumban gyakorlatilag nincs remény... Amíg ilyen embert nem láttál, addig fogalmad sem lehet az igazi betegekről... Ezt még az ellenségeimnek sem kívánnám...

rikavagyok 2011.01.31. 08:14:14

Nekem csak az a roncsa-báncsa-hasogassa a fülemet, hogy az "orvosgyakornokok terrorizálják az ápológyakornokokat"... Remélem, hogy még nem jutottunk el a jobb fülem javára lenézem a bal fülemet állapotig...

apolka11 2011.01.31. 08:17:19

@El Even Ezüst: @miklos.rabai: Köszönöm a választ.

Juj, ez tényleg nagyon durvának hangzik...

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.31. 08:17:34

@batgirl:
A "zombi pók"... Én megijednék egy ilyentől, ha horror filmről lenne szó... :)

Eleven Ezüst 2011.01.31. 08:24:42

@miklos.rabai: úgy hallottam, hogy "szúrásos" sérülés esetén az eü-ben kötelező jelentést kell írni jegyzőkönyvezni, majd azonnal levenni az első vért vizsgálatra, utána meghatározott időnként újra levenni és újra vizsgálni (hogy ezt hányszor azt éppen most nem tudom).

Ezzel mi a helyzet? Mi van ha az alany pozitív, mert az eü. dolgozónál a szúrás után bemérték, vele mi történik ?

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.31. 08:27:27

@El Even Ezüst:
Erre nem tudok válaszolni. Talán valaki más.

Eleven Ezüst 2011.01.31. 08:48:31

"Az ápolók, betegszállítók között előfordulnak hepatitissel fertőzöttek is."

Ez egy olyan mondat amit bizonyítani kellene. Hepatitis "mi"-vel?

Laliath 2011.01.31. 08:56:34

"Ráadásul -tudomásom szerint-a Kútvölgyi már magánkórház...."

Nem egész pontosan. A Kútvölgyi kórház és rendelőintézete (avagy Kútvölgyi Klinikai Tömb, ha hivatalosan akarunk lenni) a SOTE tulajdonában van. Az egyetem egyes osztályait pedig valóban eladta, így pl. a fogászat és a szülészet már privatizált.

phoenix102 2011.01.31. 09:15:58

@SusanneF: rosszul tudod, a Kútvölgyi épületében működik egy magánkórház is (nőgyógy., szülészet), de az épület nagyobbik részében állami kórház működik.

@miklos.rabai:"Ideje lenne megérteni a modern demokrácia lényegét: senkit sem érhet hátrányos megkülönböztetés neme, életkora, bőrszíne, vallása, szakképzettsége, egészségi állapota... stb miatt." ez nem elfogadás kérdése, hanem egészségügyi kockázat. Javasolhatod a Philadelphia c. filmet, nagyon jó film volt, de köze nincs a való élethez. Minden olyan tényezőt, ami mellőzhető és eü kockázatot jelent, a munkahelyi vezetőnek mellőznie kell. Egy hepatitis esetében nem beszélhetünk hátrányos megkülönböztetéstől, hanem egészségi állapot, és a megnövekedett kockázat miatti alkalmatlanságról. (szerinted pl. hány buszvezető vezet buszta a BKV-nál, akinek nincs lába. Egy sem, mert nem alkalmasak a feladatra, és nem azért, mert kirekesztő a BKV)

phoenix102 2011.01.31. 09:23:30

A posztról meg annyit, hogy valaki nagyon felidegesítette a posztírót. Ezeket a problémákat már ezren megírták, kevésbé zaklatott hangvételben. A tanuló ápolókat és rezidenseket orrba-szájba szivatják mindehol, annak idején a SOTE-n töltött rezidensi időszakomban két jó szó ha kaptam két év alatt. És nem túlzás rabszolgatartásnak nevezni dolgot. De ha minden ilyen intézmény bezárnak, akkor nem nagyon marad kórház.
Ki olvasta a nem túl rég elkészült Semmelweis tervet? Nekem el kellett sajnos (elképesztően hosszú). Na ha annak csak felét meg szeretnék valósítani, ahhoz az eü-ben dolgozók jelentős részét el kellne távolítani, mert vagy alkalmatlanok lennének a terv szerint leírt megfelelő munkavégzésre, vagy nem követnék azt (paraszolvencia elfogadásának megtiltása).

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.31. 09:47:17

@phoenix102:
Nem értünk egyet.

Itt egy olyan emberről beszélsz, aki évek óta dolgozik a munkahelyén, és emellett évek óta beteg. Csak a betegségét eddig nem fedezték fel. Mindössze annyi változott, hogy diagnosztizálták nála a betegséget. Viszont a kockázat eddig is meg volt, csak nem tudtak róla.
Épp ezért nem a legjobb példa a BKV sofőr. Ugyanis láb nélkül eleve nem került volna állományba az illetve, illetve ha állományban volt, de elveszíti az egyik lábát, akkor képtelen nyomni a pedált, ezért alkalmatlanná válik a munkára.

A fent említett egészségügyi alkalmazott viszont a diagnózis előtt is alkalmas volt és után is alkalmas lesz (hisz továbbra is képes ellátni korábbi munkakörét) beteghordónak, asszisztensnek, írnoknak, ágytálas nővérnek, még neurológus szakorvosnak is, ha speciális és szigorú szabályokat állítanak fel, és azokat be is tartják, így állásában maradhat a beteg egészségügyi alkalmazott. Mindössze annyit kell tenni, hogy meg kell találni azokat a feltételeket, amik ezt lehetővé teszik. A ügy nehéz, de nem lehetetlen. Csak akarni kell. Te egy probléma mellőzéséről beszélsz, én egy ember kirúgásáról. Persze könnyebb kirúgni valakit, mint erőfeszítéseket tenni valamiért. Viszont erre hivatkozva komoly perre számíthat a munkaadó.

Egyébként a posztban található többi állítás is mind az egészségügyi ellátás kockázatát növeli. Azok persze nem problémásak.

SusanneF 2011.01.31. 10:14:21

@Dr.laikus PhD: Ha ki tudsz fizetni egy kisebb nőgyógyászati műtétért 200 000-et,akkor ja.
De ezeket az árakat nem a közalkalmazotti fizetéshez alakították....

SusanneF 2011.01.31. 10:18:06

Szerintem még rosszabb,ha egy része fizetős,egy része meg nem...

SusanneF 2011.01.31. 10:19:41

@miklos.rabai: Van olyan kérdés,amire nem tudsz válaszolni?
Hehe,:)

Dr.laikus PhD 2011.01.31. 10:23:28

@SusanneF:

Nem kell a Kútvölgyibe menni akkor.

Van választási lehetőséged bőven.

Ebben a kerületben több kórház és rendelő is van ahol a TB ellátás megoldott.

2011.01.31. 12:12:22

Hát ha még azt tudnák az emberek, hogy mennyi HIV-es jár-kel köztünk. Néhánnyal kezet fogunk, néhánnyal le is feküsznek. Influenzás orrváladéktól csatakos mancsok ragadják meg a villamosok, buszok, trolik fogódzóit, hogy aztán az ártatlan áldozat is rámarjon. Szóval terjednek ezek a betegségek, na.

A poszthoz annyit, hogy Rábai Miklóssal értek egyet abban, hogy az idősebb ápolók esetén ez a hepatitis-dolog nagyon csúszós téma, mivel simán kaphatott valaki fertőzött vért régebben, így semmilyen értelemben nem hibáztatható; alkalmatlannak minősítve pedig érdekes, hogy egy jellemzően 40 fölötti ápolónő milyen szakmára válthat a nyugdíjig tartó 20-25 évben.

Géplakatos? Kazánkovács? Esztergályos?

Persze érthető az aggodalom, de a megfelelő szabályok betartásával, amit Miklós is írt, az átfertőzés esélye: ...

Amúgy engem most oltottak újra hepatitis ellen a tavasszal, szóval tőlem senki sem fertőződik be :-)

SusanneF 2011.01.31. 12:39:14

Moderátorok:
Mikor jön a pozitív poszt?

Eleven Ezüst 2011.01.31. 12:53:26

@ReignOfdark: "Idősebb" ápolókhoz: nem tudhatjuk hogy kaptak-e 1992 előtt vért.

Ennek az esélye korántsem akkora, mint az ami a mai életben transzfúzió nélkül folyik. Azaz a fertőzés átadás lehetősége sokkal nagyobb a testékszerezés, a tetoválás, a védekezés nélküli szex szokások, a kábszeres szúrik terén, de még az akupunktúra is szóba jöhet, valamint a higiénia hiányossága terén, most ennyi jutott hirtelen az eszembe.

Hatodéves 2011.01.31. 14:09:52

@rikavagyok:
Nekem ez elég fura. Inkább az ápolónők terrorizálják az orvostanhallgatókat, de attól sem lett még pszichiátriai beteg senki.

Ápológyakornokot mintegy kettőt láttam, messziről, beszélni sem volt alkalmam velük, nemhogy terrorizálni őket, de ha lenne, egészen biztosan porig aláznám őket, mert mért ne...

Hatodéves 2011.01.31. 14:10:25

Ui: ironikusan értendő...

Hatodéves 2011.01.31. 14:12:47

@phoenix102:
Ez munkakör függő. Mondjuk beteghordónál nem értem mért gond a krónikus hepatitis B vagy C.

Hatodéves 2011.01.31. 14:28:57

Egyébként nem hiszem, hogy bárki a terrorizálástól lenne mániás depressziós. Ez vagy túlzás, vagy ha tényleg orvosi értelemben értendő, akkor ilyen ember alkalmazása szerintem legalább akkora kockázat, mint egy hepatitis-fertőzötté.

Ezzel nem azt szeretném mondani, hogy ne kapjon munkát, csak azt, hogy szigorú orvosi felügyelettel, pszichiátriai szakvélemény mellett, jól beállított gyógyszerrel.

"A kóros elmeállapot kezelésére szakosodott orvosok..." Pszichiáterek? Hát igen, ők szoktak felírni gyógyszert. Bármihez hozzá lehet jutni a gyógyszerszekrényből? Igen, ezt úgy hívják, lopás, és ha valaki nyugtatót lop a gyógyszerszekrényből, az kábítószerfüggő.

Másrészt meg nem tudom a gyakornok szót hová tenni. Egyetemistákat osztanak be időnként gyakorlatra, és megesik, hogy ugráltatják őket némileg, de hát rájuk nincs felelőssé bízva, nem ők felelnek a betegekért.

A "megélhetési bűnözéshez" pedig:

Valamilyen szinten tényleg nem erőszak a disznótor: ez olyan, mintha elmennék betonfúrónak, aztán kicsapnám a balhét, hogy hogy mernek egy órát dolgoztatni, amikor én egy perc után összeesem.

Tudom, hogy van sok nővér, aki emberfeletti módon, pocsék egészségi állapotban dolgozik, és minden tiszteletem az övék. Elég baj neki, szegényeknek.

Ugyanakkor ha valaki nem tudja ellátni a munkaköri követelményeket, azért nem kell mindenáron a munkaadót keresztre feszíteni.

Tény, hogy munkaerő-hiány van (kevés az ember és még kevesebb a státusz), és mindenki annyit dolgozik, ami jogilag büntethető. Ebben van igazság, de őszintén szólva nem tetszik nekem ez a post, számomra nem hihető poszt, teli van indulattal, nehezen objektivizálható vagy vélhetően pontatlan állításokkal.

isolde 2011.01.31. 15:58:11

1. a mániás depresszió egy biológiailag meghatározott hangulatzavar, amelyben nagyon felhangolt, felpörgött, és nagyon lehangolt periódusok váltogatják egymást. Másik nevén bipoláris zavar. A már meglévő bipoláris betegséget valóban ronthatja a nagyon rendszertelen napi ritmus (pl. háromműszakozás, ilyesmi), azonban ilyen betegség nem alakul ki attól, hogy valakinek szemetek a kollégái. A bipoláris zavar gyógyszerrel kezelhető eléggé klasszul, tud az illető dolgozni. Híres bipolárisok pl. Széchenyi István.

2. Én is a SOTÉ-n voltam rezidens, belgyógyászat, neurológia, pszichiátria klinikákon és egyik helyen sem terrorizáltak egyszer sem, de persze, ez szubjektív tapasztalat, lehet, hogy pont a jó helyeket fogtam ki.

Hatodéves 2011.01.31. 16:07:25

@isolde:
Bocsánat a félreérthető fogalmazásért, nem szerettem volna kétségbe vonni azt, hogy mániás depresszióval élő ember gyógyszerrel beállítva jó, sőt átlagon felüli munkát tud végezni.

isolde 2011.01.31. 16:10:37

@Hatodéves: nem vontad kétségbe, nem írtál semmi hülyeséget, én inkább a poszt írójára reagáltam, mert úgy láttam, ő helytelen kontextusban alkalmazza a kifejezést. Egyébként tényleg az összes bipoláris betegem dolgozik, egyet kivéve, aki öregségi nyugdíjas, de ők rendszeres orvosi kontroll alatt is vannak tényleg.

bakela 2011.01.31. 16:58:48

A ziromány velellye 1 mondatban:
A szt. Kútvölgyiben SENKIT nem megdugni!

Leroi 2011.01.31. 17:07:33

Én először a posztolót kezeltetném.
Teszem azt a paranoiája miatt.
Ezt a posztot ide feltenni egyenlő
a szemenszedett rágalmazással.
Ebből még per lehet.
Uff, beszéltem.

ccke 2011.01.31. 18:34:17

Lehet, hogy kisarkított, de az a kezdő orvos/ápoló még jól is jár, akinek a gyakorlata alatt jön ki a depressziója, vagy csak rájön, hogy alkalmatlan, hiszen ekkor még nem késő váltani.
Később is sokat kell dolgozni, nagy a nyomás, nagy a felelősség, ez nem mindenkinek való. Aki ezt terrorizálásként éli meg, az keressen nyugisabb szakmát, vagy legalábbis nyugisabb munkahelyet eü-n belül.

Én voltam ezen a klinikán gyakorlaton, voltak ott mindenféle évfolyamú medikusok, ápoló-hallgatók, még azt hiszem gyógytornász-hallgatók is pár napot. Néha eléggé unatkoztunk, de nem jutott eszünkbe egymást terrorizálgatni. Lehet, más ezzel üti el az időt, nem tudom.

tódór piroska 2011.01.31. 20:43:15

Nem tartozik szorosan a poszthoz, de elgondolkodtató cikket találtam a Webdokin. Mi, öregek (Bakela, Bauchi stb) már nem megyünk el, de ha nem történik pozitiv változás, néhány év mulva tényleg ügyvédhez járhattok gyógyulni...

"Ahol nincs jövőkép, ahol nem becsülik meg az elvégzett munkát, ahol rosszak a munkakörülmények, s mindennek tetejébe megalázóan alacsonyak a fizetések, nem kell csodálkozni az orvosok külföldre távozásán - foglalja össze a 2011-es esztendő magyar egészségügyében gyógyító doktorok gondját Gál János, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának igazgató professzora, a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság elnöke. Nem véletlenül tette utolsó helyre a fizetéseket, hiszen a legsúlyosabb betegek életének megmentéséért küzdő intenzíves doktorok legnagyobb és csaknem mindennapi terhe a gyógyszerhiány, nem beszélve az ugyancsak gyakori dilemmáról: 15 súlyos beteg közül kiket helyezzenek el a meglévő tíz ágyon. Nem csoda, hogy a külföldön is hiányszakmának tartott aneszteziológusok-intenzívesek hátat fordítanak az országnak.

A megoldáshoz sürgősen hozzá kell látni, mert a helyzet kritikus - szögezi le Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Tavaly ugyanis az előző évhez képest közel 25 százalékkal több orvos kérte ki tőlük a külföldi munkavállaláshoz szükséges úgynevezett "jó hírnév" igazolást, a 35 ezer orvos közül 1100-an szándékoztak elhagyni a hazai gyógyítómunkát. Eközben alig haladja meg az évente végzős medikusok száma a nyolcszázat, s az orvosi kar harmada túl van a nyugdíjkorhatáron.

A KSH legfrissebb, 2010. novemberi adatai szerint a humán-egészségügyi ellátásban dolgozók havi átlagos bruttó bére 176 ezer forintot tett ki, ez nettó 122 ezer forintnak felel meg. A nemzetgazdasági átlag ugyanebben az időszakban bruttó 213 ezer forint volt, ez nettó 138 ezer forintot tett ki.
Egy kezdő, gyermektelen orvos nettó fizetése 88 500 forint, miközben a minimálbér 78 ezer. Gyermek nélkül az új adójogszabályok miatt 4-5 ezer forinttal kevesebbet visznek majd haza, és félő, hogy ennyi pénzből itthon nem is mernek családot alapítani - mondja."

Irise 2011.01.31. 21:18:50

Akarmerre jartam,az orvosok es apolok nem terrorizaltak egymast. Ez a hepatitises mocskolodos szoveg valoban megerne egy feljelentest.
Inkabb nezek esti meset,mint ezt a gagyisagot olvassam.

Rotoxis 2011.01.31. 21:36:49

A poszt tolót sok szeretettek várják a jelzett intézmény hatodik emeletén. Kedves nővérkék és ápolók megmutatják majd az ágyát, a szakorvosok pedig minden bizonnyal kiállítanak mejd neki egy olyan zárójelentést, amelyet elolvasva a bíró úgy dönt, hogy az illető nem büntethető.

rikavagyok 2011.01.31. 22:45:19

@Hatodéves:
A gyakornok szerintem a rezidenst jelöli. A hatodévest a szigorló kifejezés illeti, az ennél kisebbek általában a hallgatók/"gyerekek" minősítéssel futnak (a beszélő személyétől függően).
Egyébként az öregnővér vs. kisorvos meccs az kb mindenütt jellemző. Mondjuk ilyen szempontból jó ideje már isteni szerencsém van...

adamantium 2011.02.01. 10:46:09

szóval a cikk egy jelentős része reális problémákat vet fel, ugyanakkor azt kell higgyem, hogy aki írta az soha nem dolgozott kórházban
1. "Az orvosgyakornokok lelkileg terrorizálják az ápolókat, ápológyakornokokat" az orvosgyakornok az értelmezésemben a rezidens vagy újmagyar képzési rendszerben "szakorvosjelölt" (ezt a világon szerintem csak magyarországon különböztetik meg de mindegy) - na most a csóró rezidens miben tudná terrorizálni a 30 éve ott dolgozó főnővért, aki adott esetben igencsak jó viszonyban van a főorvossal? a főnővér egy szavába kerül és a kedves rezidens másnaptól nyomtatott betűkkel írhat minden zárójelentést élete végéig, szal ez baromság
2 mi van ezzel a hepatitisszel? vannak egészségügyi szabályok, ezek azért lettek létrehozva, hogy a fertőzés valószínűsége minimális legyen, ez érvényes a beteg-orvos mint az orvos-beteg vonalra. akkor mától nem látok el hepás beteget mert az veszélyes rám nézve.
mondok egy érdekes történetet: ez még régebben történt. jó magyar szokás szerint látszatra volt minden, de mellékesen tudtuk, hogy az osztálynak 6 darab 100 as csomag kesztyű jár havonta, ha elfogy nincs több, így a kisebbe sebekhez, nem friss sebekhez nem mindig húztunk kesztyűt (mert NEM VOLT ELÉG) egyszer átkötöttem egy beteget majd kérdezett valamit és belenéztem az aktájába, valami belgyós jelentésben felfedeztem, hogy hepa B,C,D vírushordozó. mondom neki, hogy szólhatott volna előre, hogy kesztyűt húzzunk, elvégre ez állampolgári felelőssége, ha megfertőződöm, akkor ellene büntetőjogi eljárás is indulhat mert tudott a betegségéről de nem szólt. Még a kedves beteg volt felháborodva, hogy mit képzelek én, ez az ő magányügye és nem fog senkinek sem szólni róla, és megfenyegetett a betegjogi képviselővel.
szal hepa ügyben visszább az agarakkal, mindenki beoltathatja magát, én is megtettem A és B ellen, ha lesz oltás megteszem C ellen is, szóval egyenlő esélyekkel indulunk, vagy inkább még az egészségügyis van hátrányban

Dr.laikus PhD 2011.02.01. 11:19:49

@adamantium:

Mama betegtől kapta A-t is B-t is.
C-re még szűrés sem volt.
Oltás sem persze.

Kifeküdte szegény az idejét, gamma globulint kapott akkor mindenki aki vele dolgozott.
A család meg semmit....

Frucsasz 2011.02.01. 11:33:59

Pfff...
Ismét egy féművelt, aki a depressziót és a mániás depressziót (bipoláris zavart) összekeveri. Utóbbi, vagyis a bipoláris zavar egy, a lakosság kb 1%-át érintő betegség, ami (a depresszióval ellentétben) nem átmeneti, és nem gyógyítható, csak kezelhető. A hajlam öröklődik, de megfelelő kezelés mellett a beteg teljes életet élhet. Kétlem, hogy az ápoló-gyakornokok mindegyikénél bipoláris zavar jelentkezne...

A hepatitis-felvetés pedig erősen diszkriminatív és demagóg.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása