Magára ráfért volna a koncentrációs tábor

2011.01.25. 16:46

Kedves Praxis blog, kedves olvasók!

 

Sokszor szóba került már, hogy gondok vannak az egészségügyben és nem feltétlenül a dolgozók szakmai felkészültségével, sokkal inkább a betegekhez való hozzáállással és a velük való kommunikációval. Alacsony fizetés ide, vagy oda, azt gondolom, hogy aki kevés pénzt keresve így bánik egy beteggel, ahogy az én ex-nőgyógyászom, az rendesen megfizetve sem viselkedne másként. Ezzel természetesen nem akarom azt mondani, hogy nem férne rá az eü dolgozókra az anyagi és erkölcsi megbecsülés, csupán azt hangsúlyoznám, hogy az emberség nem pénz kérdése.

 

 

Kettő és fél évvel ezelőtt új nőgyógyászhoz kellett fordulnom, mert felköltöztünk Pestre és fogamzásgátlót kellett felíratnom. El is mentem az sztk-ba, gondolván eddig sem magánrendelőbe jártam és remek ellátást kaptam. Nos, az ellátással ezúttal sem volt gondom, azonban a már említett emberi hozzáállással már annál több. Nem untatnék senkit a várakozás részleteivel, a lényeg, hogy végre sikerült bejutnom új orvosomhoz. Bemutatkozás, rövid beszélgetés, majd következett a vizsgálat, ami ilyenkor szokott. Ez is rendben lezajlott, majd receptírás következett és az a pillanat, amely okán ez a levél is megszületett. Kedves doktor úr a következő dolgokat közölte velem a recept átadásával párhuzamosan, az idézet szó szerinti: "Maga nem tudja, hogy kövér? Magára rá fért volna a koncentrációs tábor". Puff neki, tetőtől talpig elvörösödtem, hebegtem, habogtam, megpróbáltam elmondani neki, mitől is volt rajtam egy kevés súlyfelesleg és próbáltam neki megmagyarázni, hogy nem igazán kellene így beszélnie egy páciensével, de nem hallgatott meg, már a következő beteggel foglalkozott(ez is érdekes dolog, hogy még fel sem öltözik az ember lánya és máris ott áll egy másik nő mellette).

 

Kiakadtam akkor elég rendesen,végigbőgtem az utat hazáig, mai napig erős indulatba jövök, ha visszagondolok. Egyébként egy elég kemény bokasérülés volt túlsúlyom oka, ami kettétörte kézilabda karrieremet három évvel ezelőtt, 19 éves koromban. Az eset történtekor még ugyanannyit ettem, mint aktív sportolás mellett, de a mozgásomban korlátozva voltam, így hamar meglett a 67 kiló 173 centis magasságom mellé.

 

Azóta sikerült leadnom 12 kilógrammot és újra rendszeresen sportolok is, de már csak a sport szeretetéért és a mozgás öröméért. Új nőgyógyászt is sikerült találnom, az is igaz, hogy nem az állam által finanszírozott rendszerben, de nagyon elégedett vagyok vele mind szakmailag, mind emberileg, így már eszembe sem jut a váltás.

 

Konklúziónak annyit szeretnék megfogalmazni, hogy bár nagyon nagyot csalódtam abban a doktorban, aki ezeket a gusztustalan mondatokat a fejemhez vágta, viszont meggyőződésem, hogy az efféle orvosból sokkalta kevesebb van, mint az empatikus, betegcentrikus doktorokból.nekem nem volt szerencsém...

 

maradok olvasótóok: kendike

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apolka11 2011.01.25. 23:32:56

A fogamzásgátlóval kapcsolatban teljesen egyetértek néhány előttem szólóval. Elég csak végigolvasni a lehetséges mellékhatásokat, hátborzongató.
Én 7(!) nap szedés után kettőslátással kötöttem ki a neurológián, azóta sem jutna eszembe.
És a baj az, hogy sokan úgy szedik, mintha valami kis C-vitamin lenne, nincsenek is tisztában azzal, milyen erős gyógyszerek valójában.
(mondjuk nincs sok és igazán tökéletes alternatívája, az biztos)

Leroi 2011.01.26. 01:14:54

@miklos.rabai:
Így van, ha Bakócz Tamás lett volna a Szentatya, akkor talán nemcsak imádkozott volna a vérző altestű országért, hanem tett volna is érte...
A mai helyzet érdekesen veszélyes. Mindenesetre az iszlám világ kezd felforrósodni (Tunézia, Egyiptom), míg az elmebeteg abu-dhabi kormányzat dollár-százmilliárdokat szór a szó szoros értelmében a tengerbe...

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.26. 01:24:35

@Leroi:
Tudod, erre mondjak, hogy majd kiderul, vagy beborul... :)

Leroi 2011.01.26. 01:27:56

@miklos.rabai:
Igen, itt is idézném André Malraux híres mondását, miszerint:
"A XXI. század vallásos lesz, vagy egyáltalán nem fog létezni"...

félig nigger 2011.01.26. 03:31:55

Majdnem OFF. Az franc essen beléd, Leroi! Asszem tévedtem vagy két napja felazon, de a címzettet/címzést mindenképpen elcsesztem. Szóval, belátom, viszonylag jól vagy összegyúrva - orvosilag is -, jól sült el esetedben az a bizonyos agyagágyú anno. Kesereghetnék itt még a mundéron, meg a rajta esett foltokon, de a lényeg ugyanaz: bocs! Öncélú kiáltvány ez, de jól akarok aludni ;). Jó éjt! ON.

Leroi 2011.01.26. 07:12:50

@Emberi méltóságot a hulláknak!:
Én is bocs Tőled és minden békés ezentúl!:)

Mária 2011.01.26. 09:05:07

@apolka11:

"És a baj az, hogy sokan úgy szedik, mintha valami kis C-vitamin lenne, nincsenek is tisztában azzal, milyen erős gyógyszerek valójában."

És ez mégis kinek a hibája?

A betegé, akit úgy engedett az anyja erre a világra, hogy nem nyomta neki a köldökzsinóron át, de legkésőbb az anyatejbe keverve az orvosi egyetem teljes képzési anyagát, vagy az, aki az adott korú, adott nemű, egyéb esetben az adott rizikócsoportba tartozó, vagy betegségben szenvedő embereknek nem magyarázza el, mi történik, mi történhet vele, és mire vigyázzon. Főként meg, hogy mit tehet HELYETE... és miért, és mi lesz, ha nem teszi.

Nem feltétlenül a hagyományos, kézműves, kétemberes, időrabló szájba rágásra gondolok.

Más:

Aki a haláltáborokat állítólagos népnevelő, egészségügyi felvilágosító céllal a szájára veszi, az tulajdonképpen ZSIDÓZIK, finomabban fogalmazva, diszkriminatív, antiszemita megnyilvánulást tanusít a munkahelyén az ügyfelével szemben.

Kátya vár 2011.01.26. 09:07:03

Nem hiszem el, hogy a doki így beszélt volna, konkrétan a "koncentrációs tábor"-ra gondolok.
Lehet,a súllyal valami gondja volt, de, hogy koncentrációs tábort emlegetett, azt nem hiszem el. Ez már a sokadik poszt ahol ezzel a szöveggel jönnek emberek : városi legenda újratöltve.
Miért van az, hogy én még bunkó, tapintatlan, csúnyán-cinikusan beszélő orvossal nem találkoztam ?
...biztosan bennem van a hiba :(

Mária 2011.01.26. 09:12:25

@Kátya vár:

nem a sokadik, pár napja mondta itt valaki kommentben, de ott a káposztaleves is játszott

Peter Blau 2011.01.26. 09:13:21

"de a mozgásomban korlátozva voltam, így hamar meglett a 67 kiló 173 centis magasságom mellé."

Mi van?
173 centihez a 67 kg az már kövérnek számít az orvosa szerint?
Miiiii vaaaaaan??????
Diplomáját sürgősen adja vissza, orvosként tisztában kellene lenni azzal mi az a túlsúly és kövérség. Ez messze nem az.

Peetee 2011.01.26. 09:14:31

De milyet belevertem volna a doktorált fejébe!!!
Az én párom is hasonló helyzetben volt. Sportolt, nem folytatta és felszaladt rá közel 15kg. Pedig figyeltünk a "levezetésre" az aktív évek után is a korábbi edzésmunka 30-50%-át elvégezte....mégis így alakult.
Töltött galamb lett a keményseggű "csajom".
Eltelt így pár hónap, látszott a tenni akarás, majd szépen lassan sikerült visszaszerezni eredeti alakját és testsúlyát...újra csinos vonzó nő lett...akkor már a feleségem.
Az ilyen díszhím, mint a cikkben szereplő orvos egy igazi sz@r alak, egy belevaló féreg.
Igazán meg tudnám taposni egy sötét sikátorban!!!

Peter Blau 2011.01.26. 09:14:32

"@Kátya vár: Miért van az, hogy én még bunkó, tapintatlan, csúnyán-cinikusan beszélő orvossal nem találkoztam ?"

Nőkkel könnyebben beszélnek magas lóról.
Meg te biztos félelmetes vagy :-D

NewWay 2011.01.26. 09:19:09

@ReignOfdark:
"173/67 teljesen normális,"

Na ne szórakozzunk már!

Férfiként vagyok 173 és 71-72 kg, és egy kicsit le kellene adjak.

Nehogymár egy nő normális legyen ilyen súllyal! Vagy ide csak kövér nők járnak kommentelni?

KandurB 2011.01.26. 09:19:17

@bakela: ne alljon orvosnak az akinek a beteg csak egy munkadarab, menjen a szalag melle dolgozni csavarokat huzogatni, ott aztan beszologathat. Legalabb a Pitagoraszi eskut sikerulne betartaniuk, hogy nem artanak ha mar hasznalni nem tudnak, meg ez se sikerul mindegyiknek.

tevetevegelő 2011.01.26. 09:21:00

Az az érdekes,hogy nekem be lehet szólni
Ne dohányozzon annyit mert beledöglik.de ha egy 150kg-os páciensnek mondják hogy a vacsi krémest el kéne felejteni akkor őt megsértették
Pedig ő is bele fog dögleni a zabálásba

Đđ 2011.01.26. 09:23:08

Hm... Nos, 173/67-re nincs orvos, aki azt mondaná, hogy "kövér...

valószínűbb, hogy a Kedves Posztoló "minimum felcserélte" a két számjegyet: 67-et írva 76 helyett, de még valószínűbb, hogy "ennél is többről volt szó" - éspedig a többet súlyban értve!

Mária 2011.01.26. 09:43:15

@NewWay:

A testtömeg-indexed 24,06, ha 24 és 35 év közötti férfi vagy. Ha ebből még le akarsz adni, akkor vagy testképzavarod van, vagy megcéloztad a karácsonyfadísz kategóriát.

Kalkulátor:

www.hazipatika.com/tools/bmi

MagyarZizzi (törölt) 2011.01.26. 09:52:02

Mélységesen együttérzek a posztolóval, hasonló cipőben járok, de a másik oldalról. 172 cm vagyok, ahhoz 53 kiló, és ha megfeszülök, sem tudom több lenni, hiába zabálok, mint egy ló. És rohadul idegesít, hogy mindenki beszólogat emiatt, a szomszéd néni, hogy ő nem hagyná, hogy az unokája ilyen csúnya sovány legyen, a haverjaim, hogy úgy nézek ki, mint akit Auschwitz-ból szalajtottak, az iskolaorovs mindig meggyanúsított, hogy anorexiás vagyok... És nekem ezt el kell tűrni, de ha közlöm egy kövérrel, hogy "hé, haver, kövér vagy!", akkor beletiportam szegénynek a lelkivilágába. Az orvos ettől függetlenül nyaraljon koncerntrációs táborban, rá is ráférne...

Dr.laikus PhD 2011.01.26. 09:57:51

@Mária:

Bocsánat, hogy megint beleugatok.
Ha nem olvastad volna:
miklos.rabai 2011.01.26. 01:10:02
@Mária:
Koszonom a felajanlast! Latom laikus mar lebuktatott... :)
Szivesen vennem, minden tanacsod arrol hogyan lehetne szebb es jobb, ami nem szep es nem jo...
Udv.

cenzorilla 2011.01.26. 10:00:31

Tisztelt posztolók!
Nyugalom!
Nem boszorkányos poszt, átkozódni felesleges!

Roy 2011.01.26. 10:05:12

Az orvosnak nem kellene visszamenni az orvosi egyetemre?
173 centivel mióta kövér valaki, ha 67 kiló?

Peter Blau 2011.01.26. 10:05:44

"@NewWay:
Férfiként vagyok 173 és 71-72 kg, és egy kicsit le kellene adjak.

Nehogymár egy nő normális legyen ilyen súllyal! Vagy ide csak kövér nők járnak kommentelni?"

Ez még nagyon messze van a kövértől te testképzavaros. Egy pszichológus majd segít neked.

cottonmouth 2011.01.26. 10:15:19

Százforintos kérdés: miért zabálnak a túlsúlyosok? Már aki azért túlsúlyos, mert zabál. Miért nem zabálnak a többiek?

Az anorexiásoknak ezek szerint elég annyit mondani, hogy egyél? (már ha a túlsúlyosnak elég az, hogy ne zabálj.)

A barbie-kat utálom: az 5 éves, vékony, csupa izom kislányom szomorúan jegyezte meg az egyik csajt nézegetve, hogy "én nem vagyok olyan karcsú, mint ő". Majdem kidobtam mérgemben azt a sz*rt, de inkább kedvesen elmagyaráztam, hogy ha egy hús-vér ember így nézne ki, beteg lenne. Ő meg gyönyörű.

Szputya 2011.01.26. 10:16:21

Hm... fura egy orvos... :P
persze a testsúlyra való rákérdezés fogamzásgátló felírásakor normális, ugyanis az orvos, ha lelkiismeretes, nem egyszerűen felírja a kért gyógyszert, hanem a háromhavonta esedékes felíratáskor ellenőrzi a fogamzásgátló szedése mellett alakuló súlyt is...(némelyiktől ugyanis hízik az ember)

Mellesleg szeretnék ilyen BMI-vel rendelkezni, mint a poszt-toló... :P

dekonstruktőr 2011.01.26. 10:24:14

Itt tényleg mindenki azt hiszi, hogy ennek a posztnak a lényege az, hogy valaki miért kövér?! Szerintem inkább arról van szó, hogy akár beteggel az orvos, akár ügyféllel a telefonos kisasszony, ha így beszél, másnap az illetőt a portásnak nem lenne szabad beengednie.

JohnHenry 2011.01.26. 10:24:14

nem nagy szám, nálunk általánosban az igazgatónő fejtette ki, hogy a súlyos beteg embereket, köztük a saját fiát is, kéne táborokban elzárni a "normálisaktól".

bejött helyettesíteni egy biosz-órára, pont a darwin volt a téma, hát kifejtette a saját nézetét is.

cottonmouth 2011.01.26. 10:37:30

@tevetevegelő: Miért kéne ezt minden orvosnak, netán nőgyógyásznak magára vennie? Én sem akadok ki, ha az a hír, hogy egy közgazdász sikkasztott. Vagy bunkó volt. Az egy másik, nem én. És nem kezdem el védeni sem, hogy az biztos nem úgy volt.

Mária 2011.01.26. 10:41:04

@cenzorilla:

Öveket becsatolni, címlap van :)))

@Dr.laikus PhD:

OK, de melyik posztban?

mostmar_kicsit_unom 2011.01.26. 10:43:25

kedvesnek lenni pénzért = másik szakma.
aki nem kedves a pácienssel, az nem kedves ember.

2011.01.26. 10:44:39

Hová tűnt a hozzászólásom? Kedves Cenzorilla, remélem nem moderálta ki! Tehát megismétlem:
A blog témái, a hozzászólások hangneme hozzájárulhat az orvosellenes hangulat erősödéséhez, következésképpen sok orvos külföldre távozásához.

2011.01.26. 10:45:40

@mostmar_kicsit_unom: Ez egy nagy igazság (Rejtőt idézve).

Dr.laikus PhD 2011.01.26. 10:47:27

@Mária:

Megalázott a nőgyógyász...

Murderface 2011.01.26. 10:48:57

Hhahahahha :D
180cm/90kg vagyok, múltkor megjegyezte az üzemorvos, aki alaphangon 130 kiló, hogy le kéne fogyjak egy kicsit, mondjuk 5-10 kilót. Mondom neki, doktor úr, 2 év alatt ledobtam 40 kilót, magának is ki kéne próbálnia, hogy milyen amikor szélesebb a válla a derekánál, aztán visszatérhetünk erre a kérdésre. Egyébként is vörös a feje alapjáraton, de akkor be is lilult :D Persze nem mert hangosan beugatni, mert tudta, hogy igazam van. Az asszisztens kikísért, amikor kiért a doki hallótávolságából, vinnyogva kezdett el röhögni :)

Mellékesen megjegyezném, hogy nem csak a kilók számítanak.
Láttam én már pocakos-szétfolyós görbe hátú embert, aki azzal védekezett, hogy "de hát ideális a testtömegindexe". Ja, csak nulla izommal, maximális sörhassal, nulla tartással, meg löttyedt tokával.

tevetevegelő 2011.01.26. 10:50:11

@cottonmouth: Sajnos cenzné már törölte a hozzászólásomat nem azon volt a hangsuly hogy általánosit hanem hogy milrt nem élt panasszal ha engem bármilyen helyen ekkora sérelem ér a valóságban arra a hivatalosságra rá lesz boritva az asztal addig megyek mig legalább egy alázatos bocsánatkérés ki nem jön a száján
de itt ilyenről szó nincs igy csak általánositás

Káin 2011.01.26. 10:51:41

@tálca nélküli miniszter: Talán az ilyen események nem segítik az orvosok megítélését, nem a blog témája. Na meg a fizetésük az, ami nem elég az itthon tartáshoz.

Dr.laikus PhD 2011.01.26. 10:54:03

@tálca nélküli miniszter:

Ugyanakkor házzá járulhat ahhoz is, hogy az orvos nagyon kicsi ráfordítással a saját munkáját megkönnyítendő beszél a beteggel.

Függetlenül attól, hogy mennyire ki van zsigerelve, alázva, és alul fizetve.

A posztok 80%-a kommunikáció hiánya miatt íródik. Természetesen hozzájárul a beteg tudatlansága is, de a feltétlen elfogadás nem megy kommunikáció nélkül.

[c] 2011.01.26. 10:56:50

"így hamar meglett a 67 kiló 173 centis magasságom mellé"

WTF?
Erre bírta azt mondani a doktor úr, hogy kövér?
22 körüli BMI. Normális, egészséges, amolyan "van rajta hús", de normál... ezen belül pusztán ízlés dolga.
De az orvos megnyilvánulása akkor is orbitális bunkóság lett volna ebben a formában, ha a posztoló 120 kg.

[c] 2011.01.26. 10:59:25

@jágör68: Mert enélkül aztán hülyén halna meg...
A legtöbb kövér embernek a béka feneke alatt leledzik az önértékelése. A csesztetéssel csak azt lehet náluk elérni, hogy még szarabbul érzik magukat a bőrükben, és ha lelki problémák miatt híztak meg, még többet esznek bánatukban és tovább híznak.

Makkasz 2011.01.26. 10:59:59

Az állam által finanszírozott rendszer helyett a helyes kifejezés, az általam (általunk) finanszírozott rendszer.

Dr.laikus PhD 2011.01.26. 11:03:14

@Makkasz:

Te nevezheted így, csak igazad nincsen.
A járulékaidból a tiédből is az állam osztja vissza az egészségügyre fordítható összegeket.

Jóval többet, mint a befizetések bruttó összege, azaz az állam hozzájárul a fenntartáshoz, csak jóval kevesebbel, mint amennyire szükség lenne.

mostmar_kicsit_unom 2011.01.26. 11:05:02

@Dr.laikus PhD: emberek, mégis miről beszélünk?!? nézzetek már fel a nagy magyar grotesz valóságból! komolyan mondom, könyörögni kell, hogy valaki normális hangvételben beszéljen a másik emberrel? én képes vagyok rá, te képes vagy rá, még akkor is ha közben fémcsővel vernénk szét az autója szélvédőjét, akkor ő miért nem képes rá?
miért gondolja az orvosok egy nagy része, hogy őt valami több, valami más illeti meg, miért képzeli azt, hogy jobb, vagy több más embernél? azért mert elment az orvosira, ahol hat-nyolc évig szétszivatták a mégnagyképűbb professzorai?

hát ez van, nehéz az élet! nekem is van számtalan nehézségem, neked is, de én speciel sose kezdenék el nyavajogni amiatt, amit én, és csakis én vállaltam be, és vállaltam el. ezt nem verném le másokon, akkor se, ha az idegeim közben esőtáncot járnak.

mélységesen megalázónak és méltatlannak tartom, hogy valaki azért gyógyítson, mert kényszeredetten nincs más választása, minthogy elhivatottságból, és őszinte érdeklődésből. az ilyen minek megy orvosnak? ja, hogy a pénzért, meg mert apu-anyu a tökére álltak 18 évesen, és elzavarták ezt tanulni? és ha még csak számára elegendő fizetést sem kap, akkor még neki áll feljebb azokkal szemben, akik a legkevésbé sem tehetnek a kialakult helyzetről?

hol vannak azok a kedves régi doktorbácsik, hol vannak a jóságos doktornénik? akikben meg lehet bízni, és nem úgy viselkednek, mint a bankszektor, ami csak nyeli a pénzt, és cserébe maximum beint?

Irise 2011.01.26. 11:05:28

@Makkasz: Abszolút igazad van! Az állam nem finanszíroz, te fizeted az ellátásod!

Irise 2011.01.26. 11:06:28

@mostmar_kicsit_unom: "hol vannak azok a kedves régi doktorbácsik, hol vannak a jóságos doktornénik? " meghaltak. Ha nem hiszed, járj utána.

Makkasz 2011.01.26. 11:08:46

@Dr.laikus PhD:
Na ne vazzer. Miből teszi hozzá? Csak nem az adóbevételekből, amit ugyanúgy mi fizetünk.
OMG

Mária 2011.01.26. 11:09:05

@tálca nélküli miniszter:

"A blog témái, a hozzászólások hangneme hozzájárulhat az orvosellenes hangulat erősödéséhez, következésképpen sok orvos külföldre távozásához."

Nincs orvosellenes hangulat. A posztolók a saját történeteiket írják meg és az olvasók arra reagálnak.

Aki menni akar, az nem azért fog elmenni, mert "báncsák a Zorvsokat a Prakszisblogon"

Az persze tény, hogy vannak olyan érdekcsoportok, akiknek érdekében áll az orvosokat és a betegeket, a tanárokat és a szülőket, a fiatalokat és az időseket, stb... stb... egymás ellen hangolni, de ezek az emberek nem itt vannak.

Dr.laikus PhD 2011.01.26. 11:12:20

@mostmar_kicsit_unom:

Hát nem tudom mikor és hogyan vagy képes beszélni akár, nem koncentrálni és felelősséget vállalni 48 óra folyamatos munka után.

Értetlen, agresszív, tudatlan beteggel.
Aztán jössz Te az okos, türelmes, panaszait jól érzékelni és elmondani képes beteg.

Aztán keress minimálbért, fizesd a kötelező továbbképzésed, legyél szakorvos úgy, hogy három évente tudsz csak vizsgázni. Addig kulizol szellemileg és fizikailag kimerülve.

Természetesen erről mi betegek nem tehetünk, de látni kell a türelmetlenség és az elvándorlás okait is.

Rinyálni lehet, hogy nekem milyen orvos kell.
Autószerelő is addig lesz valaki amíg megél belőle.

Orvosnál miért lenne másképp?

Dr.laikus PhD 2011.01.26. 11:14:55

@Makkasz:

És?
Mi következik ebből?
Ha én többet fizetek mint Te akkor több jogom is van?

Vicsoroghatsz, de az állam nem Te vagy. :))

mostmar_kicsit_unom 2011.01.26. 11:16:08

@Dr.laikus PhD: engem nem az elvándorlás érdekel. tökéletesen megértem. ha lesz rá alkalmam, én is elvándorlok.
én azt a mentalitást nem szeretem, mikor valaki maga választ valamit, amit utána sír a szája, de semmit sem tesz azért, hogy javítson a helyzeten, inkább más faxával veri a csalán.

és megint csak azt tudom mondani, hogy sokan gürizik kevés pénzért, nagy felelősséggel járó munkát végezve. bár alapvetően minden munka nagy felelősségel jár, ha azt nézzük, hogy a saját létfenntartásunk ezen múlik.

mostmar_kicsit_unom 2011.01.26. 11:17:39

@Dr.laikus PhD: és ha elolvasod, mit írtam, akkor megérted, hogy nem a türelmetlenség, meg az elégedetlenség zavar. legyenek is. engem az embertelenség zavar, amire semmi nem lehet kifogás.

Dr.laikus PhD 2011.01.26. 11:26:13

@mostmar_kicsit_unom:

Az embertelenség érzése szubjektív.

Ölég vén vagyok már, még embertelen orvossal nem találkoztam. Én nem éreztem annak.
Itt a blogon is ugyanarról az én élményem más, akár kórházról van szó, akár orvosról.

Nem verseny egyébként kinek nehezebb.
Tetszik, vagy nem, de nekünk kell majd igazodni az itt maradó kevés, idős, vagy éppen nem a legjobb szakemberhez.

Természetesen ezt a mondatot soha semmikor nem mondja ki történelmet ismerő és jóérzésű ember.
Tréfából sem!

Makkasz 2011.01.26. 11:27:46

@Dr.laikus PhD:
Semmi nem következik belőle, csak olyan nincs hogy valamit az állam ad. A miénket, az enyémet adják.

Hogy megértsd érzékenységemet, 15 évig Mo-on dolgoztam, ezalatt befizettem (ill munkáltatóim) annyi járulékot és adót, mint 20 átlagos jövedelmű ember 40 év alatt. Ezek után azt mondták néhány éve hogy majd kapok számlát a kórházban (tájul), meg fizessék 300 Ft-ot vizitdíjat (nem mintha orvoshoz járnék több mint évi 1). Amikor havonta több mint 200.000 Ft-ot fizettem??? Tudod milyen biztosítást adna ezért bármelyik magánbiztosító? köhintenék egyet jönnének sürgősséggel orvosok, hogy talpra állítsanak, csak fizessek tovább, hameg kezelni kell akkor meg 5 csillagos szállodába vinnének.
Ugye nem pont ilyen az egészségügy.
Nem kérek kivételes elbánást, csak annyit, ne szarjanak a fejemre.

Most meg elveszik a nyugdíjamat (rokkantságit is)? Vagy ha bármikor nem végzek folyamatosan munkát, elvész TB-m?

Na mindez az én egyéni nyomorom.

Amit nem akarok elfogadni, az a bárgyú szemlélet, ahogy az emberek valamilyen ellátást, juttatást kérnek, államtól.

Az állam, politika valójában csak az újraelosztásról dönt, mértékéről, ami nálunk irtózatos, és az egyes területek arányairól. Amellett állami bürokráciát hatékonyan vagy szarul üzemelteti, elfolyatja rossz projektekre a pénzeket, vagy jókkal gazdagít mindannyiunkat.

Tehát az állam nem fizet semmit, csak mi.

Makkasz 2011.01.26. 11:29:31

@Dr.laikus PhD: Még valami, az állam (kormány) van értünk, és nem fordítva.

Ráadásul mi döntünk róla.

Az állam mint önálló személy nem létezik semmiféle céllal, értelemmel.

Dr.laikus PhD 2011.01.26. 11:39:39

@Makkasz:

És akkor itt a 22-es csapdája. :))

2/3-os igen lett. Ehhez kell neked is és nekem is alkalmazkodnom.
Nem politikai fórum így ezt itt nem tudjuk megbeszélni.

Így azonos módon gondolkodunk, de azért a szolidaritási rendszer így működik. Te sokat fizetsz azért is aki nem képes fizetni.

Peter Blau 2011.01.26. 11:40:23

@Makkasz: "Az állam mint önálló személy nem létezik semmiféle céllal, értelemmel. "

Politológia tankönyv, aztán fuss neki újra.

2011.01.26. 11:41:29

@Mária: Dehogynem! Alpári hangok? pl. "ráborítom az asztalt", stb.Rossz ezt olvasni.
@mostmar_kicsit_unom: Tudja, ha valaki elkezd orvosként dolgozni, már minimum 30 éves. Ezt tanulta, ehhez ért. Most akkor kezdjen bele egy másik egyetembe, hogy pályát módosítson?
És igen, a szakértelem, a korrekt diagnózis az elsőrendű, nem a modor! Ahogy írta valaki fentebb: pénzért kedvességet - az egy másik szakma...

2011.01.26. 11:42:40

A címhez: "rá fért" helyett ráfért írandó (és ez ált. iskolai tananyag). Kérem javítani!

Makkasz 2011.01.26. 11:48:53

@Peter Blau:
Hidd csak el, állam állampolgárok nélkül nem létezhet. És célja kizárólag polgárai életszínvonalának (vagy boldogulási lehetőségének) emelése lehet.
Szerintem. A tankönyvre meg teszek.

Dr.laikus PhD 2011.01.26. 11:51:22

@Makkasz:

Ne tegyél rá. A tankönyv arra is jó, hogy leír egy csoportosított fogalmat, vagy közmegegyezést.

Így beszélünk aztán egy nyelven, megértve egymást.

Mária 2011.01.26. 11:53:02

@Dr.laikus PhD:

"2/3-os igen lett. Ehhez kell neked is és nekem is alkalmazkodnom."

Ez egy csúsztatás.

Nem az emberek kétharmada döntött így, ahogy, hanem azoknak az embereknek a kétharmada, akik elmentek szavazni. Ez az összes szavazásra jogosult állampolgár harmincvalahány százaléka.

Ebből okulva, legközelebb reméljük, hogy a többiek is elmennek és a választási végeredmény árnyaltabban fogja tükrözni a választói akaratot.

Makkasz 2011.01.26. 11:54:11

@Dr.laikus PhD:
Visszatérve, mert tényleg politizálásba mentünk feleslegesen.

"Új nőgyógyászt is sikerült találnom, az is igaz, hogy nem az állam által finanszírozott rendszerben,"

Amit két dolog miatt igazítottam ki, egyrészt mert nem az állam, hanem mi finanszírozunk (sokan naivan nem ezt gondolják), másrészt pedig a hölgy amiért egyszer már fizetett, azért (mert az ellátás színvonala csapnivaló volt) még egyszer fizet a magánpraxisban.
A túlérzékenységemet meg már magyaráztam:))

Egyébként én nem vagyok az a nagy alkalmazkodó, két éve már nem dolgozom Moon:)

2011.01.26. 11:55:54

@Mária: És megint csúszhatunk lefelé 8 évig?

Duplapepperoni 2011.01.26. 11:56:47

@Leroi: te még hiszel a megszakításos közösülésben mint fogamzásgátló módszerben?
vagy valami másra gondolsz?

Mária 2011.01.26. 11:57:49

@tálca nélküli miniszter:

"Most akkor kezdjen bele egy másik egyetembe, hogy pályát módosítson?"

Mi a jobb? Egy, a szülei által választott pályán egy életet végignyűglődő ember, vagy egy olyan, aki a szülei által elvárt, ám biztos megélhetést nyújtó első diplomája mellett, és munka mellett, a szabad ideje terhére elkezdi megvalósítani a saját elképzeléseit is, hátha bejön, ahogyan gondolja?

Dr.laikus PhD 2011.01.26. 11:58:23

@Mária:

Nálad a pont, de sajnos a lényegen nem változtat.

Makkasz 2011.01.26. 11:58:43

@Dr.laikus PhD:
Elolvastam wiki szószedetet, szerintem nem cáfolja állításomat, miszerint az államot alkotó polgárok nélkül (vagy attól eltérően, önállóan, függetlenül) semmilyen célja nem lehet az államnak.
Ugyanaz mint a tulajdonos nélküli vállalkozás, értelmetlen.

Peter Blau 2011.01.26. 11:58:46

@Mária: "Ebből okulva, legközelebb reméljük, hogy a többiek is elmennek és a választási végeredmény árnyaltabban fogja tükrözni a választói akaratot. "

Na, itt meg egy kis betűcserére van szükség az igazság érdekében.

"...és a választási végeredmény árnyaltabban fogja tRÜKKözni a választói akaratot. "

Peter Blau 2011.01.26. 12:01:24

@Mária: "Mi a jobb? Egy, a szülei által választott pályán egy életet végignyűglődő ember, vagy egy olyan, aki a szülei által elvárt, ám biztos megélhetést nyújtó első diplomája mellett, és munka mellett, a szabad ideje terhére elkezdi megvalósítani a saját elképzeléseit is, hátha bejön, ahogyan gondolja? "

Én ismertem több olyan srácot akik szülői akaratból végezték el az orvosi egyetemet. Ez volt a szülő kifejezett óhaja. El is végezték, megvolt a diploma, a szülő akarata teljesült, és utána elmentek valami teljesen mást dolgozni, a szülő meg ezzel már nem tud mit kezdeni. Ezért nem érdemes kazánkovácsnak kényszeríteni a gyereket ha egyszer ő kukás akar lenni.

Mária 2011.01.26. 12:01:41

@tálca nélküli miniszter:

Nem értem, hogy a politikai pártok palettájának a színesedéséből, új formációk felbukkanásából és megerősödéséből neked hogyan következik egyenesen a lecsúszás?

Makkasz 2011.01.26. 12:14:24

Reggel M1-en rezidens szövetség vezetője nyilatkozott a katasztrofális helyzetről, egyre növekvő orvos elvándorlásról. Mivel a rendszer igénybe vevői, finanszírozói és dolgozói is frusztráltak, menekülnek belőle (magándokihoz megy, külföldre megy dolgozni), alapjaitól rohad az egész, ezért születhetett és él ez a blog.

Sajnos az orvosi életpálya program sem fog segíteni, ha külföldön 10*es bért kapnak a dokik, kevesebbet (mosolygósan) dolgoznak, és nem kell megalázkodniuk a hálapénzért, ráadásul szakmailag is jobban fejlődnek.

Csak ott mi már nem tudunk hozzájuk menni...

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2011.01.26. 12:56:29

Kedves Blogíró!
Attól senki nem tud megvédeni, hogy néha beszóljanak Neked. Viszont pl ha NEKEM szólt volna be a doki, tuti hogy négytized másodperc alatt visszavágtam volna:
-Azé, mee magávaa nem fekszik le két hónapja az anorexiás felesége, még nem kee a betegekkee gecizni

vagy:
-Férjem kint vár a Merciben, nem mertem behozni mert mindig verekszik, de beküldöm, beszéljék meg a részleteket!

vagy:
-MINDEN vizsgálat előtt bekapcsolom a mobilomon a hangrögzítést, Önnek mennyit ér, hogy NE kerüljön nyilvánosságra az előbbi mondata?

A magándokiságról meg annyit hogy bőrbetegséggel elmentembőrgyógyászhoz SzTK-ba ingyen, és megmodnta hogy ez ígymarad, ezzel együtt kell élni ez van. NEm hgyott nyugodni a dolog, elmentemprivát dokihoz 8.000 Ft-ért, felírt egy kencét, egy hét alatt elmúlt az örökkétartó bajom. Halál az SzTk-s bőrgyógyászra.

Mária 2011.01.26. 13:07:25

@Laci Today Magazin:

Örülök, hogy a mobil okozta ráknak tűnő fülproblémádból olyan ügyesen kigyógyítottad magad :)

Feliratkoztam az RSS-edre, a hörcsögnek add át az üdvözletem, amikor éppen nem alszik :)

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2011.01.26. 13:17:38

@Mária: köszömm!! Operáltam is már maganm, altatás nélkül!

Üzenet Bajuszkának át lesz adva! :)
Én is mindjárt odakattintok és széjjelnézek :)

rikavagyok 2011.01.26. 13:18:46

@NewWay: Nekem 172cm/70kg-val vízilabdásként kockás volt a hasam. Utána 63 kg-val anyám orvoshoz akart vinni, hogy kitört rajtam az anorexia. Qrva sokat számít hogy mennyi izom van rajtad. (folyománya: gyúrjál)
Egyébként az egészséges testsúly =/=modell alkat.

Ettől még, aki az alap soványan izmos énjére felkap 10kg husikát, az bizony dundi.

NewWay 2011.01.26. 13:37:09

@Mária:
"Ebből okulva, legközelebb reméljük, hogy a többiek is elmennek és a választási végeredmény árnyaltabban fogja tükrözni a választói akaratot. "

Pff.
Tök mindegy, hogy ez közvéleménykutató 2000 embert vagy 100 ezer embert kérdez meg, ha statisztikailag súlyozva van, akkor a 2000 emberes mintából szinte 100%-osan lehet következtetni a 100 ezer ember véleményére is a kérdésben.

Mária 2011.01.26. 13:54:18

@NewWay:

Nem egészen. Sokan nem azért nem mentek választani, mert nem volt véleményük, vagy mert közömbösek, hanem azért, mert a kínálatból egyik jelölt mellé se tudták jó szívvel odatenni az X jelet.

Az viszont köztudott, hogy egyrészt a jelenlegi szabályozás mennyire szolgál inkubátorként ahhoz, hogy a nagyok és erősek mellett a lehetséges további pártok kezdeményei is megerősödhessenek, másrészt mekkora vízsugárral és akár tisztességtelen, manipulatív megoldások bevetésével is készek lennének lemosni őket a nagyok és erősek, ha a saját poziciójuk védelmezéséről van szó.

Ezért nem szabad a legutóbbi választások eredményeiből messzemenő következtetéseket levonni a bárminemű ámokfutások össznépi támogatottságával kapcsolatban.

Az egyetlen meggyőző forrás az lenne, ha a szavazólapon lenne egy olyan opció is, hogy egyik fenti, a szavazólap listáján található pártot sem tartom alkalmasnak a kormányzásra.

Mindjárt magasabb lenne a részvételi arány és pontosabbak és árnyaltabbak a végeredmények.

Bikli néni 2011.01.26. 14:07:24

Te jó isten, én a 164 centimhez vagyok 54 kiló... mindjárt főbe lövöm magam...
Ekkora egy tuskót, mint ez az orvos!!

Bikli néni 2011.01.26. 14:19:38

@Leroi: Azt tudtad, hogy a Barbie eredetileg nem gyerekjáték volt, hanem kifejezetten felnőtteknek tervezett nőideál? Azért rendelkezik olyan paraméterekkel...
Egyszer levezették, hogy ha valakinek akkora lába lenne, mint Barbie-nak, olyan hosszú combokkal, kicsi lábfejjel és hatalmas mellekkel, egész egyszerűen orra bukna :D

rikavagyok 2011.01.26. 14:24:32

@Bikli néni:
Nem feltétlen, de egyfolytában zenkutsu dachi-ban állna. ( vckarate.com/files/Basic_info/stances/Zenkutsu-dachi.jpg ) ^^

De nekem már gyerekként se jött be. (De lehet, hogy ez szorosan összefügg azzal. hogy több matchboxom volt, mint az öcsémnek.)

Peter Blau 2011.01.26. 14:29:02

@Bikli néni: "Te jó isten, én a 164 centimhez vagyok 54 kiló... mindjárt főbe lövöm magam..."

Bárcsak én is ilyen dagadt lennék!

szubjektiv 2011.01.26. 18:33:56

Ez a poszt azért hülyeség, mert egy ilyen paraméterekkel rendelkező nő (akármilyen fiatal) kiröhögné az orvost a túlsúlyra tett utalásai miatt.És nem három évig hordozná magában a szörnyű élményt.
Azért megnézném azt az orvost, aki egy ismeretlen nőnek, aki ey receptet megy hozzá feliratni, a súlya kapcsán koncentrációs tábort emleget.
Ehhez minimum idiótának kell lenni.
Érdekes, hogy a posztoló utalgat arra, hogy sokat kellett várnia, illetve nem tudjuk mire utalgat azzal, hogy nem akar minket a várakozás részleteivel untatni. A várakozásnak szoktak figyelemreméltó részletei lenni?

Ne vicceljünk már.
Még ha tényleg kövér lett volna a posztíró, de így szabályosan röhejes.

A posztolónak nyilván komoly problémája van a súlya miatt, ha nem így lenne, nem ismertetné,hogy azóta mennyit fogyott.

Lehet, hogy ő panaszkodott a súlygyarapodása miatt, amire az orvos azt mondta, hogy magának aztán nincs szüksége koncentrációs táborra. Tudja fene, ha nem látnám nap mint nap, hogy az emberek milyen módon ferdítik el az igazságot, akkor ezt most nem írtam volna le.
Amennyiben elírás volt és az író százhatvanhét kiló volt, akkor a történet némileg hihető lenne. Így nem.

bakela 2011.01.26. 20:59:46

@KandurB:
Kedves Mr. Jinks!
Nem érted, + nem is akarod érteni.
De ne kesedj el, Madzseristanban van még Rajtad kívül legalább 9 940 322 akinek megakad a torkán.
Fizessem vissza?

Hatodéves 2011.01.26. 21:24:22

@Peter Blau:
Hát ha az én gyerekem orvos akarna lenni, akkor altatószert kevernék az italába felvételi előtt, vagy meghamisítanám a jelentkezési lapját, esetleg jól elverném. Már persze ha lány lenne; nyilván férfi döntésébe nem illik beleszólni, és hát ők bármilyen pályára alkalmasak, de egy nőnek az orvosi sajnos rettenetesen szar döntés, ami egész életére vergődésbe kényszeríti az általa fontosnak tartott emberek, dolgok, elvek között.

Ráadásul nem is illik egy nő személyiségéhez. Sajnos, ezt a magam példájából mondom, nagyon megváltoztatja, megkeményíti az embert az egész.

Bikli néni 2011.01.26. 21:59:36

@Dr.laikus PhD: Ezek szerint tényleg rá gondoltam, ezt a történetet így kereken nem ismertem :)

@szubjektiv: Nem feltétlenül van az, amit mondasz. Ott vannak pl. az anorexiások. Ők, bármilyen soványak, hajlamosak magukat kövérnek látni, és ha valaki azt mondja rájuk, egy világ omlik össze bennük (kérdés, ki mondana olyat egy anorexiásnak, hogy kövér).
De nekem is volt pár éve olyan korszakom, ahol a testtömeg-indexem 17 alatt volt, és mégsem éreztem magam soványnak. Ha híztam egy kilót már tiszta depis voltam. Akkor kezdtek el csúfolni, hogy anorexiás vagyok.

tódór piroska 2011.01.26. 22:06:11

@Hatodéves: Azért nem annyira rossz ... Majd meglátod.

apolka11 2011.01.26. 22:56:04

@Hatodéves: A legjobb barátnőm gyermekgyógyász, 2 gyönyörű lánya van, a férje sebész, nem egyszerű az ügyeletek miatt, de megoldják, példás, szép család nagyon.

Neked is menni fog, meglátod. drukkolok.

Hatodéves 2011.01.26. 23:11:45

@apolka11:
Én abban hiszek, hogy egy fenék = egy ló. Valaki vagy orvos vagy nő. Nem hiszek az átmenetben, az ellenpéldákban sem. Egyszer kelljen megélnem, hogy dolgozni kelljen mennem, ha a gyerekemnek mondjuk még hőemelkedése van, estére kitépném a szívemet fájdalmamban. Vagy mi van ha összeveszek a pasimmal, vagy el kell menni moziba vagy szórakozni, mert azt akarja, akkor másnap hogyan fogok dolgozni? Vagy mi van ha elrontok egy trafót és lecsuknak? Akkor mi lesz a gyerekemmel? Vagy ha megölök valakit és utálni fogom az egész világot?

Másrészt meg nincs az az épeszű férfi, aki ne hagyna el egy olyan nőt, aki nem ér rá, meg ügyelni megy, meg nincs ideje a külsejét tökéletesre fejleszteni. Akkor meg a gyerekem végképp ki fog akadni. És majd a pszichiátere érezteti velem, hogy én tettem tönkre, mert nem meséltem neki minden este, és volt hogy nem én hoztam-vittem az oviba, vagy este cikket olvastam ahelyett, hogy játszottunk volna...

Happy life..

(Az én fenekem egyébként szerintem átlagosan molett, ha már RM ilyen kedvesen érdeklődött, bár vizsga előtt mind a fizikai mind a szimbolikus mérete megnövekszik.)

Hatodéves 2011.01.26. 23:17:55

Jó nem. Nem tudom miben hiszek. Mert néha abból is profitál az ember, ha több dolgot csinál. Mindegy. Ez nem idevaló téma.

apolka11 2011.01.26. 23:24:01

@Hatodéves: Na, nem mintha én valami rém öreg lennék vagy ismerném a helyzetedet, de több ellenpéldát is tudok. És itt van Irise vagy tódór piroska is, talán ők tudnának mesélni.
És nem, nem hiszem, hogy könnyű lenne összeegyeztetni a kettőt, de...
nem csak olyan férfiak léteznek, akik előtt mindig sminkben, bundában kell járni, szeretik az embert karikás szemmel, pizsiben, ne adj Isten szőrös lábbal is, és ebben én tényleg hiszek (na jó, ettől függetlenül igyekszik az ember, de nem mindig megy)

Egy csomó mindent mondanék, de szóban jobban menne, mert így igen kusza vagyok (főleg hogy napok óta nem aludtam semmit), szóval szerintem most borúsabban látod a kelleténél, noha én is látom, hogy nem könnyű szitu (lesz) ez.

De hidd el "minden tetőről látni a napot"

Hatodéves 2011.01.26. 23:31:31

@apolka11:
Okok. Alapból én is optimistább szoktam lenni, csak mostanában elég fáradt és hisztis vagyok. Köszi és aludd ki Magad Te is :D

tódór piroska 2011.01.27. 11:00:47

@Hatodéves:
Apolkának 100%-ig igaza van! (kicsit irígylem, hogy babázik, bár ahogy visszaemlékszem, néha rettenetesen fárasztó. De rettenetesen gyönyörű).
Össze lehet egyeztetni a szakmát és a családot, magánéletet. 1-2 éves koráig a gyerek a fontosabb, ilyenkor mellette kell lenni. Nagy segítség, ha a férj is szakmabeli - nemcsak a közös téma és érdeklődés miatt, hanem a helyzetismeretből adódó nagyobb megértés miatt is. Ki van próbálva a dolog, működik. Baráti-ismeretségi körünkben sok többgyermekes orvosházaspár van kiegyensúlyozott magánélettel és jó szakmai karrierrel. Szóval, fel a fejjel!

Irise 2011.01.27. 11:11:44

@Hatodéves: Nyugi.
Nehogymár azon görcsölj,hogy nem fogod tudni elérni,hogy a testedért szeressenek! Ezt gondold át gyorsan!
Család/orvoslás: attól függ,milyen szakterületet választasz és mit akarsz elérni rajta. Én spec ezért is mentem külföldre mert kiszámoltam,hogy így mennyivel több időt leszek a pockommal, és mégis mindent megengedhetek (neki is).
Műhibák: csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Emberek vagyunk. A lényeg az,hogy szándékosan, vagy hanyagságból ne árts másnak.

apolka11 2011.01.27. 13:58:28

@tódór piroska: Hát, nem rossz a babázás, de a háromhetesem pocifájós, és nehezen bolodgulok, az alvással főleg. Hatkor meg már ébreszt a nagyobb:)
Neked mekkorák a lurkók?

tódór piroska 2011.01.27. 19:55:16

már a legkisebb is kamasz
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása