Leragasztották a csecsemő száját

2011.01.19. 06:00

Az alább leírt eset nem velem esett meg, csak szemtanúja voltam. 10 éve született a kislányom, sajnos annyira súlyosan besárgult, hogy a szülészetről nem engedtek haza bennünket, hanem a gyermek-klinika csecsemőosztályára került a babám. Itt voltak a súlyos beteg, koraszülött pici babák is, mindegyikből csövek tucatjai lógtak, nagyon sajnáltam őket és boldog voltam, hogy az én gyerekem "csak besárgult" és 24 órában kék fény alá dugták az inkubátorban, egyébként egészséges.

 

 

A "kékfényes" babák egy külön szobában voltak, naponta kettőször mehettünk be szoptatni a piciket, fél órára. Több időt nem tölthettünk velük, mert ez egy intenzív osztály és ugye 60 szülő folyamatos jelenléte egész nap lehetetlenné tenné a munkát. Ezt meg is értettem és elfogadtam.

 

De egyik reggel, amikor a többi anyukával együtt bementünk a félórás szoptatásra, az egyik anyuka halálsápadtan mondta, miután kivette a babáját a kékfény alól, hogy nézzük már meg mi történt a babájával. Megnéztük. A baba száján és ajkai körül tisztán látszódott két keresztbe ragasztott leukoplaszt csík nyoma, még egy kis ragacs maradvány is volt rajta. Valaki leragasztotta a száját.

 

A baba valóban mindig nagyon üvöltött amikor benn voltam, bár ez szokatlan viselkedés a besárgult a babáktól, általában alszanak mint a bunda. Anyuka természetesen azonnal előkerített egy nővért és kikérdezte mi történt, de csak vállvonogatás volt a válasz- senki nem tud semmit, nem tudják hogy került leukoplaszt a baba szájára.

 

A nővérek persze túlterheltek itt is, és gondolom van jobb dolguk is, mint a síró sárga bébiket dajkálni, amikor szívleállással és légzéselégtelenséggel küzdő koraszülöttek garmadával kell foglalkozni. Ezt megértem. De a szájleragasztásra akkor sem tudok elfogadható indokot találni.

 

A klinika egyébként az ország -szerintem - legjobb intézményei közé tartozik. Nagyon sokat megfordultam ott magam is kisgyerekként, az ottani orvosokról csakis szép emlékeim vannak -pedig összesen háron hónapot töltöttem ott ötévesen. A kislányom is meggyógyult - egy hónaposan hazaengedték.

 

Nem tudom mi lett a történet vége, anyuka ugyanis másnap elvitte a babát onnan, többet nem láttam őket.
 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irkutszk 2011.01.19. 12:24:32

@P75: Már rég kivonták a forgalomból :D

"Torkomban lüktet közeled." 2011.01.19. 12:28:22

Örüljön, hogy nem kapott lúgot.

P75 2011.01.19. 12:29:25

@Irkutszk: ez érdekes, mert pár hónapja írtak fel nekem és gond nélkül kiváltottam :-)

Foxhunter 2011.01.19. 12:30:33

@harpagon:
Talán megkérdezhetted volna az orvost a nyugtatóval kapcspolatban. Gondolom, barbiturátot kapott a babád, ami nem csoda, mert ez megszokott terápia a sárgaság kezelésére, nem a nyugtató, hanem az enziminduktor hatása miatt.

További kellemes károgást!

P75 2011.01.19. 12:31:26

@Irkutszk: sőt, most megnéztem, az online pharmindexen is fent van, márpedig az up-to-date...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.01.19. 12:32:35

Szintén gratulálok a nővérek hozzáállásához... Ezt mással már nem lehet nagyarázni...

Bikli néni 2011.01.19. 12:34:25

@P75: @Irkutszk: Na most akkor van vagy nincs? :D
Amúgy - ha - kivonták, miért?

firpo88 2011.01.19. 12:41:46

Ezt a posztot legjobb lett volna nem leközölni.

Nem velem esett meg ...
10 éve történt ...

Gumicsont ez, nem más.

Az ilyen poszt biztosan nem fogja jobbá tenni az orvos-beteg viszonyt.

Dandie (törölt) 2011.01.19. 12:52:09

@miklos.rabai: ha minden órámat te tartanád, most az orvosira járnék, és azt se kéne tudnom, mi az a karakterisztikus polinom. Igazán hazajöhetnél, nagy szükség lenne itt rád : )

Irkutszk 2011.01.19. 12:52:09

@Bikli néni: Véletlenül nem a Pharmatex termékcsaládról van szó? Azok helyi hatású, azaz (hüvely)tabletta, (hüvely)kúp, (hüvely)kenőcs...

@fourgee: Az, hogy hol lehet kitéve, ill. milyen szekrényben, törvénye, azaz országa válogatja. Angliában szabad polcon árusíthatók a recept nélkül kapható gyógyszerek, nálunk nem, ez egyszerűen helyi szabályozás. Tessék mindenkinek megérteni, hogy a gyógyszerek forgalmazása, útja a gyártól a betegig nagyon szigorúan szabályozott. Remélem, még senkiben nem merült fel, hogy az email címre SPAMként érkező levelek alapján, interneten rendeljen magának bármi gyógyszert, hanem igenis elmegy a gyógyszertárba a kedves/kedvetlen/unott/utálatos patikushoz, és ott váltja ki a Viagráját meg a fájdalomcsillapítóját (azért mondom csak a Viagrát, mert nekem nő létemre folyton azt akarják SPAMben árusítani). Köszönöm drpetinek a pontos információkat a paracetamol mérgezéssel kapcsolatban. És igen, gondok is vannak abból, hogy Angliában ennyire könnyen elérhető a paracetamol. Ja, és ők az acetil-ciszteint csak mint paracetamol antidotum ismerik. Nálunk van ACC, meg Fluimucil is ;)

@P75: Lényegre tapintottatok, pont ezért én nagyon nem szeretem a paracetamolt. Mert mindenben benne van, aztán nézegesse a beteg (vagy a kedves anyukája), hogy ugye ezt még szabad, ugye az még nem sok. A Neocitránba is miért nem tudtak ACC-t keverni. Már a pszeudoefedrin miatt sem használnám, de így aztán... Na mindegy. Legyen elég annyi, hogy a pszeudoefedrin miatt nyugati szomszédunknál (Ausztria) vényköteles, nem is fogy olyan sok ;)

Algopyrin, Quarelin: Az EU csatlakozásunk miatt lett receptköteles. ( @Anatómus: sajnálom, ha ezt a patikus ismerőse nem mondta el.) Amikor csatlakoztunk az EU-hoz, akkor Franciaország és Anglia kifogásolta, hogy a metamizolt recept nélkül forgalmazzák kis hazánkban. Ők inkább a paracetamolt részesítik előnyben, mert félnek az agranulocytosis mellékhatásától a metamizolnak (ez a vérképző szervek egyik típusú károsodása). Ez a mellékhatás nem túladagolás-függő, hanem %-osan jelentkezik. A magyar populációban alig jelent problémát, de ugye genetikailag nagyon különbözők vagyunk (én meg sosem néztem utána, náluk milyen arányban jelentkezik ez a mellékhatás, szóval semmi konkrét összehasonlítást nem tudok adni bizonyítékul). Mindenesetre ezért lett receptköteles. Ezzel lehet vitatkozni, lehet ellene érveket felhozni, de ez akkor is így marad :).

Irkutszk 2011.01.19. 12:53:50

@P75: Hm. Nálunk évek óta nem volt a patikában. Up-to-date infóim nincsenek, a pharmindex megbízható egyébként, akkor mégse vonták ki, csak nem lehetett beszerezni. Vagy nem nagyon akartuk, sosem néztem utána... :P

harpagon 2011.01.19. 12:55:39

@Foxhunter:
Mint írtam, csak a zárójelentésben láttam, hogy mit adtak neki. És mivel nem a több órás várakozás után a helyszínen olvastam el, ezért már nem mentem utána.
Ha megszokott eljárás, akkor mibe került volna egy: Kedves Anyuka, ezt és ezt adunk a babának ezért és ezért.
És ha ezt említem károgok?
Kár: Betegtájékoztatás!
Kár: nincs
Kár!

Irkutszk 2011.01.19. 12:56:03

@ColT: Az, hogy pontosan mi történt, melyik nővér mit mondott, nem tudjuk, csak a szomszédnéni írt egy posztot, hogy ő hogy látta. Nem az ő gyereke, nem ő beszélt a nővérekkel, csak a kábulatot, megrökönyödést, rémületet látta a szomszédasszony szemében, és hirtelen megírta ide. A szomszédnéninek szerintem az is nővéri vállvonogatás, hogy Tessék szíves az orvost kérdezni, Anyuka, őnála vannak a kórlapok, én a reggeli műszakos vagyok.

Irise 2011.01.19. 13:01:50

@harpagon: Zárójelentés = írásbeli tájékoztatás.
Feltételezték,hogy tudsz olvasni, és ha valamit nem értesz, tudsz kérdezni is.
De úgy tűnik tényleg kár volt rád pazarolniuk a tintát.

Irkutszk 2011.01.19. 13:03:56

@harpagon: Foxhunter teljesen jól írta. A sárgaság másik kezelése a pentobarbitál, amelyet tudtommal már nagyon ritkán alkalmaznak. Igen, két hatása van, az egyik a májenzimek indukciója (működésének fokozása), a másik nyugtató hatás. Lehet pattogni itt, lehet felkiálójeleket írni, de mondjuk megkérdezni az orvost kellett volna, hogy miért nem mondták el korábban, mi a pontos kezelés. És lehet kérdezni is szépen, meg csúnyán. Ha szépen, de rámenősen kérdez az ember, rámenős lesz, de károgó nem. Kellemes további babázást!

És igen, az is igaz, hogy a várandósság alatt, illetve a szülés környékén a nők hormonszintje eszméletlen mértékben változik. Ettől a környezet érzékelése is megváltozik-megváltozhat. Ezt azért egy felnőtt nőnek is el kell fogadnia, és ha azt mondja a kedves közeli hozzátartozó (vegyünk optimális esetet: pl. FÉRJ), hogy Édesem, ez most kicsit túl sok, akkor meg kell próbálni ellenállni a kényszeres zokogásrohamnak, vagy megpróbálni a férj véleményét magunkévá tenni. (Mondom mindezt férj nélkül, gyerek nélkül.)

Irkutszk 2011.01.19. 13:06:00

@Irkutszk: De legalább a Radipontól már megszabadultunk...

P75 2011.01.19. 13:07:36

@Irkutszk: "és hirtelen megírta ide"

Hirtelen, 10 évvel később :-)

Dr.laikus PhD 2011.01.19. 13:08:21

@P75:

Számból vetted ki a szót. :D

Foxhunter 2011.01.19. 13:10:08

@harpagon:
De tényleg az nem jutott eszedbe, hogy nem rosszindulatból adtak bármit is a babának hanem azért mert segíteni akartak? Na ezért írtam a károgást. Nem kell mindig azt gondolni az orvosról, hogy szemét és csak a saját kényelme miatt akarta nyugtatózni a gyereket.

Egyébként én nem várnám el az orvostól hogy a záró összes részletét rutinszerűen magyarázza el a hazabocsájtáskor. El kell olvasni és kérdezni ami nem világos. Ha te lusta voltál a várakozás után elolvasni és kérdezni akkor szerintem ez nem az orvos hibája. Megtehetted volna a 6 hetes kontrollnál is, nem?

Irkutszk 2011.01.19. 13:11:16

@P75: Lehet, hogy már akkor megírta, csak még nem talált rá a blogra, hogy el is küldhesse :PP

Mindig a kicsit bántják :((( :DDD

De akkor jó mély nyomokat hagyhatott a szomszédasszonyban a jelenet! Még a vállvonogatásra is emlékezett.

Dr.laikus PhD 2011.01.19. 13:12:42

@Irkutszk:

Meg az apró szöszre a szája sarkában. :((

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2011.01.19. 13:13:16

A leukoplasztos történetre reflektálnék:
1995 környékén a barátnőm a Rege utcai csecsemőotthonban volt gondozó. Kérdeztem tőle , mit csinálnak ha nagyon ordítós a gyerek, és felkiabálja a többit.
Válasz:
"Akkor jön a leukoplaszt. beragaszt száj és kész. néhány alkalom után már elég felmutatni a piros-fehér színű tekercset és már el is hallgatnak. Megdöbbentően tanulékonyak a csecsemők is."

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2011.01.19. 13:16:51

Nincs okom arra, hogy az átlagos gondozókat ismerve kételkedjek, szerintem ez ma is így megy.

Dr.laikus PhD 2011.01.19. 13:17:24

@Walter_Dornberger:

A barátnődnél nagyobb állat a világon nem volt!

Irkutszk 2011.01.19. 13:21:19

@Walter_Dornberger: Nekem 1995 környékén olyan PIC osztályon dolgozó ismerősöm volt, aki bármit megtett volna a babák testi-lelki épségéért.

apolka11 2011.01.19. 13:21:38

@Irkutszk: Lehet, hogy még nincs sem babaád, sem férjed, de a hormonokkal kapcsolatban nagyon pontosan és találóan fogalmaztál:):)

@Walter_Dornberger: Nagyon durva. A barátnőd még amúgy?

harpagon 2011.01.19. 13:22:42

@Irise:
A betegtájékoztatás nem egyenlő a zárójelentéssel.
@Foxhunter: természetesen rosszindulatot nem feltételeztem, a kényelem előnyben részesítése viszont felmerült bennem. Hathetes kontroll a csecsemőosztályon?

Irkutszk 2011.01.19. 13:24:53

@apolka11: Na, végre valaki helyreteszi az önbizalmam. P75 és dr. Laikus a lelkembe gázoltak :(((( (Most kéne a férj, aki lenyugtat, lehet :D)

Na jó, vicceltem :P

*Catalina* 2011.01.19. 13:29:42

@Dr.laikus PhD:

"A szokásos női nagyot mondás a szülés borzalmairól"

Te férfi vagy, ugye?

apolka11 2011.01.19. 13:29:42

@Irkutszk: Ó, a férj nem mindig nyugtat le, tapasztalatból mondom, sőt gyakran rátesz egy lapáttal a hormoningadozásra, hiszen nem érti az "érthetetlen" és teljesen kiszámíthatatlan lelkivilágot:D:D

(amit utólag, józan pillanatban nem is lehet neki felróni, de ott és akkor....)

Dr.laikus PhD 2011.01.19. 13:33:31

@*Catalina*:

Nem én nő vagyok.
9 hónapos fekvés után szültem gyereket.
Megmozdult, bevéreztem, kórház lett a vége.
Szültek egy páran akkor, tapasztaltam a még vajúdó nőket hogy ijesztgette aki már túl volt a szülésen.

Azóta is, de itt a blogon is felnagyított szüléstörténeteket olvasok, amiből egyértelműen látszik, hogy semmi nem történt amitől még ma is a tanács és nyugtatás helyett csak az ijesztgetés történik.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2011.01.19. 13:33:42

@apolka11: nem, már régen nem az. Azóta Ő is felnőtt, gyerekei vannak.

pfekete101 2011.01.19. 13:34:43

"Miért csak a rémhírek terjesztésére van fórum?"
Szerintem ez nem igy van. A hirek egyik lenyege (akkor erdekes, akkor olvassak), ha olyan ami a mindennapitol elter. Ez lehet jo es rossz is. Nyilvan nem sok embert erdekelne az, hogy ma 2453-an szulettek es 2500-an haltak meg.
A szuletesek rendebne zajlottak. 300 anyukat kellett csaszarozni. Ez amolyan "hajovontak talalkozasa tilos" lenne. Ja, es jo hirek is vannak, azokat is lehet olvasni.

pfekete101 2011.01.19. 13:36:05

+ inkabb olyan magyarf mentalitas szetm, hogyha jo hirt olvasunk, akkor az vagy mese vagy reklam.
Azert nem mindig.
A rossz hir (ami volt regen is, csak nem tudtunk rola), meg valoszinuleg azert is szuleteik, hogy tanuljunk belole.

*Catalina* 2011.01.19. 13:36:13

@Dr.laikus PhD:

Miért "ijeszgette?" Nem lehet, hogy csak elmesélték, ők hogy élték át?

Minden embernek más a fájdalomküszöbe, a szervezete, stb...

Ha szerinted felnagyítják, akkor miért van az, hogy sokan az átélt fájdalom miatt nem akarnak már második gyereket?

Kanapétesztelő 2011.01.19. 13:36:30

@Mária: Vannak rosszabb alakok is. Pl azok, akik eleve hazugságnak meg rémhírnek gondolják azt, ha valaki elmondja, hogy mik történtek vele, tényeket elmond, amikből kiderül, hogy egy orvos, az esküje és a megbecsültsége, pénze ellenére tróger munkát végzett...

Cloroform 2011.01.19. 13:40:49

gondolom jobban örült volna a mama, ha inkább benyugtatózzák a babáját..

baroness 2011.01.19. 13:41:14

@Dr.laikus PhD:
Tökéletesen egyetértek. Állandóan rémísztgetik az embert a jó kis szülés sztorikkal. Nem is voltam hajlandó szülés előtt ilyeneket hallgatni. Tényleg minden nőnek más a fájdalomküszöbe, de könyörgöm, miért kell ijesztgetni másokat. Inkább tartsa meg a történetet a családnak.

Dr.laikus PhD 2011.01.19. 13:41:27

@*Catalina*:

A születés mindig fájt. Ettől még születtek gyermekek, több is, mint mai napság.

Úgy vagyunk mi nők összerakva, hogy a szülés fájdalmát csak tudjuk, de nem tudjuk visszaidézni. Az eufória a gyermekért érzett öröm mindent töröl.
A körülmények miatti panasz az jogos lehet ahol ez létezik.

Egyébként nem tudok magyarázatot rá, hogy ez ma miért van így. Anyám is öreg barátném is mindig azt mondta, fáj, de nem fogsz csak arra emlékezni amikor a kezedbe veszed a gyermeket.

Bennem nem maradt rossz emlék a szülésről, pedig amiket ma olvasok utólag nagyon megijedhetnék.

baroness 2011.01.19. 13:42:57

@*Catalina*:
igen tényleg fáj a szülés, de ennek a fájdalomnak van értelme, és azért záros határidőn belül vége lesz. Az eredmény meg mindenért kárpótol:-)))

Kanapétesztelő 2011.01.19. 13:43:39

@pfekete101:

Ez egy álszent dolog, hogy "csak a rémhíreket lehet olvasni", nagy baromság.

A hivatalokról valóban csak a rosszat lehet olvasni, mert ha valakinek az útlevele a megígért 1 hét helyett 3 nap alatt megvan plusz pénz meg idegeskedés nélkül, akkor azt természetesnek veszik az emberek, az orvos munkáját a különböző fórumokon sokkal több esetben szokták dícsérni, mint panaszkodni róla. Ezt mindenki láthatja, aki netezik és nem csak ezt az egy blogot olvassa.
Én úgy érzem, a szakmán belül dolgozóknak az fáj, hogy nem KIZÁRÓLAG dícsérik őket, avagy kussolnak az emberek. Ez fáj a politikai elitnek is, szóval megértem, de sajnos rossz hírem van: a 21. századba léptünk, internet van, kiderülnek a dolgok... ilyen ez a popszakma kedves doktorok és doktornénik. Bocsi.

Mária 2011.01.19. 13:50:10

@firpo88:

"Gumicsont ez, nem más."

Képzeld el, hogy a posztoló az elmúlt 10 évben hány embernek mesélhette el a történetet és azok az emberek hány másiknak adhatták a 10 év alatt tovább.

Kórház nevével, orvosok és nővérek nevével.

Ha ebből a szempontból nézed, sokkal súlyosabb következményei lehettek a vállrándításnak és a felszínes tájékoztatásnak, mint gondolnád.

Bikli néni 2011.01.19. 13:51:15

@*Catalina*: Nem az az ijesztgetés, amikor valaki előadja, hogy _ő_ milyennek élte meg. Az az ijesztgetés, amikor tényként közöl olyan dolgokat, érzéseket, amik pedig nem azok. És a szülő nő kissé módosult tudatállapotban van, ezért lenne hasznos, ha nem rémisztgetnék egymást.

Egyszer engem is beparáztattak - gyerekként - a felnőtt szobatársaim, hogy így fáj, úgy szenvedtek, hogy a lepedőt markolták kínjukban, kínzókamra a műtő, stb. Aztán mikor oda kerültem (akkor már a könnyem folyt félelmemben), és rájöttem, hogy az érzéstelenítőtől itt senki nem érezhetett semmit, elkezdett rázni a röhögés. Igen, még ott, az asztalon.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.19. 13:55:15

@Irise: Elfogadom. Csak a "nemtudomkanővért" nem.

tundee 2011.01.19. 14:00:57

@drpeti: És ezekkel a dózisokkal a betegednek már okoztál is egy májkárosodást.
Felnőtt napi max. dózisa 4 g (8 tabl.)! Max. napi 50 mg/ttkg!!!!
Károsodott máj és vese esetén ettől alacsonyabb.

Hazánkban rengeteg készítmény van forgalomban. A teljesség igénye nélkül: Panadol, Rubophen, Mexalen, Ben-u-ron, Saridon, Paracetamol, Efferalgin, Coldrex

drpeti 2011.01.19. 14:01:56

@tundee: olvasd el még egyszer a hozzászólásomat kérlek...

P75 2011.01.19. 14:09:23

@Irkutszk: nemár, dehogy akartam a lelkedbe gázolni! :-)

P75 2011.01.19. 14:12:10

@Dr.laikus PhD: ez nekem olyan nagyon durva... Emlékszem, mikor nekem már kezdett nagyon fájni, akkor esett be egy vajúdó kismama és én ott, akkor, a legnagyobb kínok között figyeltem rá, hogy ne ijesszem meg, úgyhogy erősen visszafogtam magam. Hát nem igaz, hogy más nem képes ha nem is a szülés alatt, de legalább utána visszafogni magát...

firpo88 2011.01.19. 14:13:12

@Mária: Pontosan, kár itt is folytatni.

ave 2011.01.19. 14:32:42

Most valaki tenyleg elhiszi, hogy ahol 60 gyerek uvolt egyfolytaban, ott egy babanak leragasztjak a szajat, hogy ne uvoltson? :D

Gondolkozzon mar, ember!!

rikavagyok 2011.01.19. 14:42:36

@Mindent tudó:
Remélem viccből írtad ezt a marhaságot...

apolka11 2011.01.19. 14:52:01

Én sosem meséltem az első szülésemről olyasvalakinek, aki még nem szült...vagy csak nagyon diszkréten.
Irtóra meg lehet ijeszteni valakit ezzel.

Ugyanakkor az ember maga is elfelejti, mit élt át, én most a másodiknál jöttem rá, hogy ezt talán nem kellett volna:)De már késő volt:)

Amúgy egyetértek, ez azért nem értelmetlen fájdalom (mint pl. egy daganatos betegé, aki menthetetlen), hanem véges és utána pedig nem csekély a jutalom:)

De hogy bazira fáj, az nem titok:)

Kanapétesztelő 2011.01.19. 14:52:10

@ave: Honnan kellene tudni?
Engem lekötöztek annak idején és amikor kiszabadítottam a kezem (HEIM PÁL KÓRHÁZ), akkor jó szorosra megint összekötöztek, hogy vakarózni se tudtam, meg semmit. Ez kínzás. És megtörtént. Nem vicc, ez TÉNY.

Föntebb azt mondják, a kaja miatt kellett max oda a tapasz, azt rögzíteni és nem a kiabálást akarták hallhatatlanná tenni. De akkor ezt MONDANI KELL. Főleg, ha még rá is kérdeznek. Ilyen egyszerű.

rikavagyok 2011.01.19. 14:53:17

@Mindent tudó:
A népirtás témát. Konteo-ból kicsit túl erős ez így.

Mindent tudó 2011.01.19. 14:55:36

@rikavagyok: Halálosan komolyan gondoltam/írtam.

Mária 2011.01.19. 15:14:48

@firpo88:

Tiltsd be, hogy a "laikusok" fórumokon osszák meg a feldolgozatlan élményeiket.

Azért ahhoz nem kicsit kellett kiborulni akkor, hogy a posztoló még 10 év után is posztot írjon belőle.

És akkor az anyukáról, akivel történt, még nem is beszéltünk.

Irkutszk 2011.01.19. 15:25:52

@Mindent tudó: Ennek hány fogamzásgátlót szedő nő örülne, mert így nem kellene legalább negyed-félévente elmenni a nőgyógyászhoz :DDDDD

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2011.01.19. 15:30:33

@miklos.rabai: Köszönöm szépen. Kétszer elolvastam, meg majd még egyszer fogom, hogy megtanuljam (amennyire meg tudom).

Teljesen világos, hogy ezt így ebben a formában nem lehet tájékoztatás gyanánt elmondani (de azért brossúrában leírva ki lehetne ám tenni egypár példányban a folyosóra a PIC-en), ugyanakkor @Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és: mögé felsorakozva mondanám, hogy az infó nagyon bizalomépítő dolog, és érdemes lenne vállvonogatás helyett kötelező jelleggel bevezetni az ilyenkor elmondandó 1-2 mondatot.

Foxhunter 2011.01.19. 15:38:37

@harpagon:
Ha egy helyen van a csecsemőosztály és a nőgyógyászat, akkor a 6 hetes kontrollnál fel lehet fáradni a csecsemősökhöz kérdezni. Ha nem, akkor telefonon is lehet kérdezni.

De most komolyan ezt magyarázzam, hogy ha bármi kétséged van a gyereked kezelésével kapcsolatban akkor a fórumokon való puffogás helyett keresd meg az orvost?

trillárom 2011.01.19. 15:51:35

Unokatestvérem is volt pici korában kórházban és ott a cumit ragasztották oda a gyerekek szájához. Saját szememmel láttam. Bár lehet ez gyakori eset, nem tudom.

harpagon 2011.01.19. 15:53:24

@Foxhunter:
Nem érted, ugye?
Nem puffogok, elmeséltem egy történetet, ami némileg kapcsolódik a poszthoz. Csecsemőosztály, valamit csinálnak a kicsivel, anélkül, hogy a szülőt tájékoztatnák....
Nem a beteg (hozzátartozó) dolga, hogy a leletből kitalálja, hogy akar-e valamit kérdezni.
És még egyszer a kulcsmondat:
Anyuka, ezt és ezt fogunk csinálni, ezért és ezért.
Ennyi.

Irkutszk 2011.01.19. 16:02:34

@harpagon: És majd az újraélesztésnél is? Anyuka, kérem, üljön le, meg kell beszélnem önnel valamit. A gyermeke szíve leállt, újra kell éleszteni. Ahhoz, hogy agysérülése ne keletkezzen, a lehető leggyorsabban kell elvégezni (babáknál nem tudom, hány perc :( ), de előtte mindenről pontosan tájékoztatom, mit csinálunk.

2011.01.19. 16:30:55

Az nem lehet, hogy éjjel lélegeztetni kellett a babát, és ráragasztották a szájára a csövet? Vagy ilyet csecsemőkkel nem csinálnak?

kútásó 2011.01.19. 17:05:58

Na, ki volt hatalmon 10 eve? Ki? Igen o. A Gonosz. A kisded a diktatura ellen tiltakozott mar akkor, mert latta a sanyaru jovot. A cenzura ellen tiltakozott csopp kis szajanak letapasztasaval. Az elnyomas ellen tiltakozott. A szolasszabadsag es a sajtoszabadsag mellett. O mar akkor tudta mi lesz itt... Lehet h o lesz a Messias aki megment minket a Gonosz hatalmatol? Elvezette-e egy voros csillag a harom bolcset (Tamast, Gaspart, Miklost) a kisded jaszolahoz, vagy inkubatorahoz h megajandekozzak egy Konrad Gyorgy kotettel? Orvendezzetek es vigadozzatok, mert bizony mondom nektek ez a poszt nem mas mint az Oromhir. Mar csak 23 ev a megvaltas! Amen

Mária 2011.01.19. 17:18:43

@kútásó:

Visszaköptem a kávét :)

Mária 2011.01.19. 17:22:42

Kár, hogy kommenteket nem lehet cc-vel küldeni, mint a maileket, mert megosztanám pár hozzászólóval a mailcímemet, hogy én is megkapjam másolatban a hozzászólásaikat, arra az esetre, ha innen már eltűntek, mire ideérek.

cenzorilla 2011.01.19. 17:39:31

@Mária:

Ma nem maradtál le semmiről. :)

Foxhunter 2011.01.19. 17:40:26

@harpagon:
Persze, majd az orvosok az összes gyerek összes kezelése előtt átmennek az anyukához a másik osztályra megbeszélni, hogy mit és milyen dózisban adnak. Pláne ha anyuka időközben hazament és a csemetét bent kell tartani, akkor majd telefonálgatnak. Istenem, a hülyeségnek nincs határa. Ahelyett hogy elgondolkoznál rajta hogy ne okoskodj olyan témában amihez nem értesz és ne másra hárítsd a felelősséget ha te lusta vagy valamit megtenni.

El Visco Stello (törölt) 2011.01.19. 17:48:33

@kútásó: Nem is vagy te olyan hülye, mint amilyen marha:))))

El Visco Stello (törölt) 2011.01.19. 18:00:41

@Mária: Ne kávézz ilyen későn, mert egész éjjel kommentelni fogsz!

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.19. 18:37:28

@Bikli néni:

cc = carbon copy, a levelezőprogramokban beállítható, hogy más is megkapja a címzetten kívül a leveled másolatát

Emeske 2011.01.19. 19:05:12

@acidrain:
Dehogynem!
Nem tudom, az illető babát kellett-e esetleg lélegeztetni,de igen, szükség lehet arra,h a páciens "szájához", ill. a szájkörüli területhez erősítsék a lélegeztető készülék csövét.

De mindemellett persze teljességgel biztos,h megint a kisbabákon segíteni kívánó, a gyerekek életéért küzdő nővérek, orvosok szánt szándékkal leragasztották annak az egyetlen kisbabának a száját. A többi 30 persze üvölthetett,ahogy a kis torkán kifért, de ezzel az egy kisbabával biztos direkt ki akartak cseszni. Ugyan...

2011.01.19. 19:21:45

Azt képzelni, hogy az üvöltése miatt ragtapaszoznak le egy csecsemő száját egy gyerekosztályon, kb. olyan mint azt képzelni, hogy azért van fűrészpor az asztalosműhely levegőjében, hogy tompítsa a szalagfűrész hangját.

A gyerekhang az ott dolgozóknak munkazaj. Gyakran jelzés is, hogy üvölt a kölök, hiszen beszélni nem tud.

Javaslom a kedves posztoló anyukának, hogy gondolkodjon és tájékozódjon, mielőtt vádolva értetlenkedik.

Bikli néni 2011.01.19. 20:04:13

@radiologus.hu: Köszi. Az ilyesmi nem túl erős oldalam, leragadtam a "másolatot kap" gombnál :)

Leroi 2011.01.19. 20:26:42

Az én kisfiam karjai kissé kékek voltak születésekor, céltalanul mozgatta őket, fogai hiányoztak a szájából és még nem tudta megmondani a nevét, bárhogy is faggattam.
Szerintem megszorongathatták a nővérek az inkubátorban és megzsarolták, hogy ha elárulja, nagy bajba kerül.
El is került hamar onnan anyatejet szopni, amíg nagyobb váltságdíjat nem követelnek érte.
Nem is vallotta be a nevét csak úgy egyéves kora után, addig titkolta.
Szörnyű bajseltelmeim voltak mindeközben.

Leroi 2011.01.19. 20:29:20

Lám, az újraátélt élmények hatása alatt a balsejtelmet is rosszul írom...

Bikli néni 2011.01.19. 20:29:35

@Leroi: Ezen meghaltam xD
Különben is, már hiányoltalak.

zsírvezér 2011.01.19. 20:30:36

De melyik kórház volt ez ?

Leroi 2011.01.19. 20:50:37

@Bikli néni:
Én is hiányoltalak Téged, köszi!:)

jágör68 2011.01.19. 20:56:09

Leroi 2011.01.19. 20:26:42
X:D Ezen behaltam!:DDDDDDDDD

65valesz 2011.01.19. 20:59:20

Én pedig el tudom képzelni, hogy igaz a leragasztott szájú csecsemő. Sajnos, nekem is vannak hasonló tapasztalataim a saját gyerekemmel. Két gyereket szültem kórházban, de ha lenne harmadik, csakis otthon szülném meg. A fiammal történt, hogy amikor 6 nap után hazavittem (azért 6 nap, mert szülés közben, amikor vágni akartak, megsértették a fejét én pedig szétszakadtam, mert az orvos épp telefonált), úgy vettem át a gyerekem, hogy nem volt hangja és a sarkán a csontig le volt kopva a hús, nyílt seb volt. Annyit mondtak, hogy kicsit nyugtalan a gyerek. Sajnos, olyan intézményben voltunk, ahol nem lehetett velünk a gyerek, tehát akkor láttam először kibontva. Megjegyzem, hogy az izgága gyerekem, miután otthon megetettem, átaludta már az első éjszakát is. Soha nem ordított, viszont olyan szájpenészes volt, hogy hónapokba telt, mire kikezeltem belőle. Mivel nem volt tejem, nem tehetek róla, nekem nem adatott meg a szoptatás gyönyörűsége, ki voltunk szolgáltatva a kórházban a gondozóknak, hogy adnak-e rendesen enni a gyerekemnek. Azoknak, akik kételkednek ezekben a dolgokban, szívből kívánom, hogy tapasztalják meg maguk is ezt a felelőtlenséget a hazai kórházakban. Szerintem nem kell sokat várniuk vele. Elég, ha egyszer véletlenül bekerülnek és kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek. Az emberek ilyet nem találnak ki. Nem regényírók. sajnos, az élet maga írja ezeket a sztorikat.

Leroi 2011.01.19. 21:13:36

@65valesz:
:(((
Tudok közvetlen és egészen tragikus sztorikat is a szülések körüli borzalmakról, a fenti poénkodás nem a szenvedőkkel szembeni tiszteletlenség volt.
Elnézést minden valóban negatív élményt átélt anyukától-babától...:((

apolka11 2011.01.19. 21:36:26

@Leroi: És a kis fogait is kiverték?
Ilyen nincs!!!
:D:D

Leroi 2011.01.19. 21:43:33

@apolka11:
Szió, hogy vagytok, Székely Határőrség, mi újság a Pici Székellyel?
:)

(Lám, mi adtuk akkoriban Horthy legjobb tábornokait, csak úgy sorjáztak a neveik előtt az ismerős helységnevek "vitéz nagybaczoni", "vitéz lófő dálnoki", "vitéz lófő csíkszentsimoni"
stb...):)

apolka11 2011.01.19. 21:58:17

@Leroi: Szia, "Vitéz Csíkszeredai" jól van, köszöni, lassan tán kilábal a sárgaságból, de lóra ültetni még korai, ahogy elnézem:)
Az étvágya derekas, gyorsan nő.

Nyáron, ha lehet, már visszük a Hargitára:)
Remélem, ti is jól.

Leroi 2011.01.19. 22:27:18

@apolka11:

Igazán örülök, hogy szépen fejlődik a Kisfiú, az a sárgaság pedig múló dolog.
Nyáron már megmássza a Madarasi Hargitát...:)))
Idén még ölben, jövőre egyedül is!:)

Köszönöm szépen, mi is jól, egy kis kezdődő náthát kivéve.

SusanneF 2011.01.19. 22:47:54

Az én kislányom még nem tudott járni,kb.11 hónapos volt,amikor kivizsgálásra kórházba került.
A nővérek véresre vágták le a körmét,az ott összeszedett mandula gyulladás miatt nem akart enni,megtömték,aztán értetlenkedett a dr.nő,hogy mi van ezzel a gyerekkel,ha fehér köpenyt lát,nem akar enni...:(
De a legdurvábbnak azt találtam,hogy látogatáskor nem láttam az ágyában-nem lehetett bemenni a kórterembe,csecsemőo.,-a nővérek bizonygatták,az előbb még ott játszott-a rácsos kiságy alatt,a kövön aludt,hasonfekve...!
Azt hittem,a szívem szakad meg...
Nem győztem szeretgetni,mikor hazahozhattuk!

Mária 2011.01.19. 23:01:25

@rikavagyok:

Nem jó, mert egyrészt nem azonnal jön a feed, ezért ha törlődik, nem biztos, hogy előtte még elcsípem, másrészt a hosszabb kommenteknek csak az eleje jön át. Gondolom, van valamilyen karakterszám limit beállítva bloghu oldalról.

harpagon 2011.01.20. 00:44:42

@Irkutszk:
Az újraélesztés és a rutin beavatkozásról való tájékoztatás időzítése, módja nem ugyanaz a dolog. Ugye legalább ebben nem tévedek. Nem konzíliumot hiányoltam, hanem információkat.
@Foxhunter:
"Persze, majd az orvosok az összes gyerek összes kezelése előtt átmennek az anyukához a másik osztályra megbeszélni, hogy mit és milyen dózisban adnak."
Egyébként ez szerintem a dolguk lenne, hiszen az újszülött nem beteg, ha valamilyen változás áll be az állapotában, ami kórosnak tekinthető, akkor azt tudatni kell.
És talán pont azért okoskodom, mert nem értek hozzá, csak rémülettel tölt el, ha barbiturátot látok a 4 napos záróján. Örülj neki, ha téged megnyugtatna, hogy kapott valamit, amitől biztos jobban lesz... Persze utólag elmehettem volna zajt csapni, de egyrészt mint írtad, lusta vagyok, másrészt mi értelme is lett volna? A gyerek jól volt, maradandó kár nem érte (remélem). Elmondták volna, hogy ez egy ilyen és ilyen beavatkozás, oszt jónapot.
De ehhez már annyira nem értek, hogy nem is okoskodom tovább.
Türelmes, emberbarát hozzászólásokkal teljes szép napokat kívánok!

Irkutszk 2011.01.20. 13:12:18

@harpagon: Nem, ez nem rutinbeavatkozás!

harpagon 2011.01.20. 13:51:45

Nem akarom tovább rágni ezt a csontot, de összegeznék:
Nem életmentésről, nem csecsemőgondozásról, és nem rutineljárásról van szó (mint az előbb megtudtam), akkor miért is nem kapok előre tájékoztatást? Szerintem ez nem fair.
Csak ennyit akartam mondani az első hozzászólásommal is.

harpagon 2011.01.20. 14:19:59

És még egy, ígérem tényleg az utolsó: Te meg tudod kérdezni Jolánkát, hogy mi van az infúzióban, amit éppen beköt, de egy csecsemő nem. Azért van a gondviselője, hogy megtegye helyette. Ha tudja.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása