Mint egy haláltáborban

2011.01.16. 06:00

Szeretnék nektek elmesélni néhány érdekességet. Nem mai történetek, de tanulságosak.Sajnos az évek folyamán egyre jobban elveszítettem a bizalmamat a magyar egészségügyben. Kisfiam kruppos volt, 10 hónaposan beekerült a László Kórházba, ahol a karját odakötötték egy deszkadarabhoz és az ágyhoz, hogy az infúzió zavartalanul bejuthasson a szervezetébe. Ennek ellenére az infúzió nem folyt le, két napig még csak észre sem vették.

 


Egyéves korában szintén bekerült ebbe a kórházba, ahol 1 évesen azt hitték, hogy nem tud beszélni, és mikor hazafelé mentünk, akkor elmesélte, hogy megverték, mert sírt, ráadásul a fejét ütötték. Amikor azt szóvá tettem, azt mondták, hogy a gyerek hazudik, kérdezem én, miért hazudna ilyet egy 1 éves gyerek, akit addig soha nem bántottak. Ezek után soha többé nem vittük Őt ebbe a kórházba.


Szerencsére találtunk egy aranyos doktorbácsit , aki azóta is lelkiismeretesen, szakmailag a legmagasabb színvonalon kezeli mindhárom gyermekemet.


Nekem, mint szülőnek is volt "élményem". 12 évvel ezelőtt végeztek nálam egy kolonoszkópiás vizsgálatot, azóta pánikbeteg vagyok a vizsgálat alatt ért sokktól.


Ez a vastagbéltükrözés rendes körülmények között sem tartozik az élvezetes vizsgálatok közé, de rajtam úgy végezték el, hogy a német haláltáborokban sem szenvedtek talán annyit, mint én 50 perc alatt.


50 perc után közölték, hogy most tartanak a vizsgálat felénél és ha akarom, akkor adnak valamilyen koktélt. Közöltem, hogy itt a vége, nem vagyok tovább hajlandó tűrni a fájdalmat és azt a megaláztatást, hogy a vizsgálat közben mentősök, ápolók és ki tudja ki mindenki ki- be járkált a vizsgálóba. Ezek után az orvos még jobban felpumpált és utána kihúzta a csövet, majd közölte: mehet ! Ez aztán az emberséges eljárás !


Később részletesen elmesélte egy másik orvosnak a történetemet, aki azzal vigasztalt, hogy nagyon nagy mázlim van, hogy nem szúrták át a vastagbelemet az iszonyatos sok tuszkolásban, amit a kanyarokban végeztek. Tényleg mázli, de az azóta eltelt 12 év szenvedéseit nem kívánom senkinek, csak annak, aki idejuttatott.

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TamásD 2011.01.16. 07:31:12

Ebbe a posztba az utolsó bekezdés nem kellett volna. Amellett, hogy igaza van a posztolónak, ez a "nagyon nagy mázli" elég szubjektív, ezek szerint az összes többi vastagbél tükrözésen átesett betegnek is "oltári mázlija van", hogy túlélte, az a kb. 100-ból, 200-ból 1, pedig akinél tényleg perforálódik a bél, annak nem volt. Ez a hisztériakeltés.

Nehéz tükrözés mindig van, kevésbé toleráns beteg minding van, ezekkel a legjobb szándéka ellenére sem tud mit kezdeni az orvos. Azért remélem, az elmúlt 12 év összes szenvedését nem egy kellemetlen orvosi élmény okozta...

bauchi 2011.01.16. 07:31:54

Igaz,hogy csak sebész vagyok - voltam -
de higgye el,hogy az orvos jót akart.Van olyan orvos,aki egy perc múlva
befejezi." Nem lehet megcsinálni."És ott állunk megfürödve.

bauchi 2011.01.16. 07:33:38

@TamásD: Ez igaz.
Viszont a László kórház nem gyönge.

rikavagyok 2011.01.16. 07:33:49

A Lászlónak a gyerek fertőzője az: egyrészt az átlag magyar kórházhoz képest kacsalábon forgó palota, másrészt elég friss emlékeim szerint a személyzet is toppon van.
Külön betegfolyosó, személyzeti folyosó (fertőző kh), üveg falak, amin át mindig látod mit művelnek a gyerekek, HT bent tud aludni, az orvosok nem járnak fehérben, mert az megijeszti a gyereket, hihetetlenül rendes nővérek (és ami csak nekem plusz pont: a főnök úgy néz ki, mint dr House ;))
Majdnem elmentem miattuk gyerekgyógyásznak.
A gyerek karját pedig rögzíteni kell az infúzióhoz.(pont)

A colonoscopia a betegek egy részének qrvára fáj, a másik fele meg azt mondja, nem érti mitől rettegett ennyire.
Azt szoktam tanácsolni, hogy közölje előre az orvossal: a fájdalomtűrése nulla, adjanak neki valami lónyugtatót, van aki hazavigye.

Dr.laikus PhD 2011.01.16. 07:49:18

1 éves gyerek képtelen elmondani, hogy mi történt vele.
3 éves fiam is kijátszotta magából a kórtermi traumát, kellően dramatizálva ahogy azt kell. Elmesélni képtelen volt, pedig okos kis kölök volt.
A védelmében kiültették a nővérek közé a három égetően rossz kisfiú mellől, hogy ne bántsák és mint itt némely felnőtt ezt ő büntetésnek élte meg. :))

serfecs (törölt) 2011.01.16. 08:17:19

@rikavagyok: orvosként tudhatnád, hogy a kolonoszkópia élménye nemcsak a beteg fájdalomtűrésén múlik, sőt, elsősorban nem azon. Nekem csinálták a Lászlóban, ahol a doki azon a véleményen volt mint Te, nem is jutott fel még a szigmáig sem, aztán kétszer próbálták a Kapás utcában bódításban, egyszer sem sikerült, a SE I. sebklinikán bódításban, 1 óra alatt sikerült és most legutóbb egy magánrendelőben altatásban (Propofol) 40 perc alatt alig sikerült. De biztos én vagyok a hisztis.

@Dr.laikus PhD: erről az jut eszembe, amikor az enyém 3 évesen megmutatta, hogyan altatják az óvodában: a fejemre húzta a takarót és a mellkasomra tette a lábát. Persze habzó szájjal mentem be másnap, még szerencse, h visszafogtam magam és nem estem egyből az óvónőknek. Kiderült, hogy a gyerekek nem ugyanúgy élnek át dolgokat, ahogy az megtörténik velük. Az óvónő megígérte, hogy ezentúl még óvatosabb lesz, mert úgy tűnik a gyerekem érzékenyebb az átlagnál. Megköszöntem és békével elváltunk.
Persze lehet, hogy szöges korbáccsal verték elalvás előtt, amit már nem mert itthon elmesélni, kérdés, ennek mennyi a valószínűsége :-)

Hatodéves 2011.01.16. 08:22:04

@rikavagyok:
Szerintem a colono-t rutinból szedálás (nem altatásra gondolok) mellett kellene csinálni. Ha erre egy szakrendelőben képesek, akkor igazán lehetne bárhol.

Az vele a nehézség, hogy általában annyi beteg jön a rendelésre, hogy nem tudják hová tenni a még kótyagos betegeket.

De szerintem ezt egészen szépen meg lehet előre beszélni egy beteggel: a kap nyugtatót, akkor nem mehet egyedül haza, jöjjön el vele hozzátartozó, aki hazaviszi autóval vagy taxival.

Az emberek többsége vsz simán belemenne, aki meg nem, az is jobban elfogadná, hogy ez az ő döntése.

Mondjuk azt nem értem, két napig lógott lefolyatlanul az infúzió?

Hatodéves 2011.01.16. 08:26:45

Csak mert láttam olyan colono-t, ami annyira fájt a betegnek, hogy én "nézőként" szétharaptam a számat (Pedig nem voltak kegyetlenek vagy türelmetlenek. Szerintem az egyéni érzékenységnek is szerepe van, de itt nem is csak arra gondolok, hogy ki mennyi érzékeny a fájdalomra, hanem arra is, hogy a bele hogyan bírja a felfújást.)

csilek 2011.01.16. 08:27:19

Jó napot!

Infúzió, ami két napig nem csöpög le? Az egy éves gyerek fejét ütik a kórházban? A történetíró az elmúlt 12 év szenvedéseit annak kívánja, aki idejuttatta? Hová ide? A weboldalra?
Ilyen történetem nekem is van: elmentem orvoshoz, de az orvos egy hétfejű sárkány volt, aki leégette a hajam. Azóta parókát hordok. Perelném, de nem merem.

Köszönöm a figyelmet: Csilek András

TamásD 2011.01.16. 08:38:32

@Hatodéves: Természetesen az érzékenység egyéntől függ, de attól még ott a feladat (gondolom egyik vizsgálatot sem szórakozásból rendelték), és az ember előre nem tudja, hogy 10 perces sima vagy fél órás sikoltozós tükrözés lesz. De lehetőség szerint végig kell csinálni, mert nagyobb bajt elhet vele elkerülni/megelőzni, még ha fáj is.

Colonoscopia előtt a betegek kapnak gyógyszeres szedálást (Dormicum), de az altatásban végzett tükrözéstől mindenki ódkzodik, mert "fölöslegesen" ki szeretné még az altatás rizikóját is vállalni, márpedig van neki.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2011.01.16. 08:48:17

"a német haláltáborokban sem szenvedtek talán annyit, mint én 50 perc alatt."

Ezért a mondatért még talánnal együtt is kívánok két extra kolonoszkopiát.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.16. 08:50:42

A poszthoz: 2 napig nem lóg egy le nem folyt infúzió.

Maximum az lehetett a dolog, hogy a t. szülő mondjuk mindhárom nap délután 4-kor ment be a kórházba, és mindhárom napon ugyanott tartott a mindhárom napon délután 1-kor bekötött infúzió.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.16. 08:51:39

Egyébként a posztoló egy drama queen.

Hatodéves 2011.01.16. 09:02:51

@TamásD:

Nem mindenhol kapnak ám Dormicumot, pont ez a probléma.

A német haláltáborságról meg kellene kérdezni az ott tönkrekínzott embereket, lehet elcserélnék egy colono-ra a sorsukat.

Ettől függetlenül egy igen szar és megalázó vizsgálat, de én is drama queen vagyok, úgyhogy inkább befejezem és nem pánikkeltek :)

jágör68 2011.01.16. 09:32:30

Sajnos, megint aszondom: ennyi pénzből ez van.
Hivatalosan a kolonot altatásban kéne végezni, ahhoz viszont kell egy anesztes, akik pedig mint tudjuk a legnagyobb számban lépnek le itthonról.
A belgyógyászok által végzett dormis szedációról hadd ne mondjam el véleményemet.

TamásD 2011.01.16. 10:43:41

@jágör68: Hivatalosan NEM kell a tükrözést altatásban végezni, ez csak a hisztis ám tehetős betegeket kiszolgáló magánrendeléseken megy. Egyetlen protokoll sem ír ilyet sehol, se nálunk, se nyugaton. Az altatásnak mindig van kockázata, amit feleslegesen nem szabad vállalni. A tükrözésnek eleve is van egy reális szövődménykockázata, nem kell azt még tetézni. Egy rendes műtéti altatás előtt a beteget az altatóorvos kivizsgálja, labor készül, RTG, EKG, stb, ez nyilván minden egyes tükrözés előtt kivitelezhetetlen, éppen ezért nem is vállalják szívesen az anesztesek. Persze vannak kivételek (pl. kisgyerek), de ott megvan az előzetes kivizsgálás.

Hatodéves 2011.01.16. 10:52:36

@TamásD:
De Dormicumot lehetne adni. Érdekes, hogy van olyan orvos (egy kerületi sztk-ban, persze nyilván nem csak ott dolgozik), akitől minden ember, még az odaküldött magánbetegek is úgy jönnek el, hogy mennyire elégedettek, és milyen olajozottan és kíméletesen zajlott minden.

TamásD 2011.01.16. 10:59:39

@Hatodéves: Ahol én megfordultam, azért szoktak kapni, biztos nem mindenhol, de nem is ritkaság.

jágör68 2011.01.16. 11:17:02

@TamásD:
Hát már a dormis szedációhoz is kéne anesztes, mert bármikor kellhet légutat biztosítani.
Nyilván nem kell minden asztmást, szívbeteget elaltatni, de egy maszkos altatás azért nem ugyanaz, mint egy intubációs.
És egy szedációt hivatalosan csak anesztes végezhet.

TamásD 2011.01.16. 11:30:16

@jágör68: A Dormicum az csak egy tabletta Dormicumot jelent, amihez nem kell anesztes (minden sebészeti műtét előtt még az osztályon a nővérek is adnak premedikáció részeként).

A maszkos narcosis valóban egyszerűbb, de szövődmény ott is lehet, plusz még csak intubálva sincs a beteg és aspirálhat.

TamásD 2011.01.16. 11:32:26

@jágör68: Altatásban, bódításban (akár maszkos, akár nem) végzett tükrözésnél mindig van ott anesztes. Ezek (legalábbis nálunk) az adott klinika valamelyik intenzív ágyán történnek, ahol legalább egy hordozható monitor megy egy lélegeztetőgép van.

Bikli néni 2011.01.16. 11:49:24

Kolonoszkópia, brrr! Egyszer engem is elküldtek. Persze nulla felvilágosítás, hogy ez mit takar, a neten néztem utána, és a rémtörténetektől felállt a hátamon a szőr. De azért hősiesen bementem előző nap. Keserűsó: kihánytam. Ez volt az a pont, amikor azt mondtam: én ezt nem. Főleg, mert a vizsgálat rettentő megalázó, egyszerűen nem bírtam rászánni magam. Szerencsére úgy tűnik azóta is, nem vesztettem sokat.

bauchi 2011.01.16. 11:57:52

Az óvódából vittek a mentők,anno,kb.1723-ban,a László kórházba skarlát miatt.Örök élmény :
szarnom kellett és nem jött nővér.
Kiengedtem egy kábelt.
Volt ricsaj utána.És még én szégyeltem magam.

Dr.laikus PhD 2011.01.16. 12:04:09

@bauchi:

Ma már nincs vörös cédula az ajtón, hogy fertőző beteg van.
Skarlátot otthon ápol anyuka.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.16. 12:19:57

@Bikli néni:

Nem személyeskedésként.

Tudod, az a baj ezekkel a "jaj, de megalázó a vizsgálat, hogy mindenféle lukamba csöveket dugnak, inkább ne" hozzáállású páciensekkel, hogy aztán amikor már az X-edik stádiumú vastagbélrákjával jön (ami ugye még icipici korában meglett volna a hiszti miatt elmaradt tükrözésen), akkor még beléjük kell dönteni iszonyatos mennyiségű energiát, időt és pénzt.

Én a magam részéről a nem kooperáló betegeket egyszerűen nem látnám el a továbbiakban. Az ő élete, az ő dolga, ha nem követi az utasításokat, és önhatalmúlag felülbírálja a szakmai szabályokat, akkor szépen menjen haza és ne is jöjjön vissza többet.

Ideértve: dohányzó érszűkületes-tüdőbeteg-gégészeti beteg, alkoholfogyasztó májtumoros és társaik.

adamantium 2011.01.16. 12:41:08

ez a post tipikus példája a : fogalmam sincs mi mire jó, miért történik, mi történt, de én rettentő okos vagyok-nak
-a deszka standard ilyen korban a beteg védelmét szolgálja
-én is láttam már 1 éves gyereket aki több szavas szókincscsel rendelkezett, de jellemzően nem a következő összetett mondatot gagyogta: "nagyon sírtam ezért odajöttek a nővérkék, jól megvertek és a fejemet is többször megütötték" - remélem 2 éves korában kvantumfizikából doktorált
-rettenetes sokk érhet egy olyan vizsgálat során amit láthatóan maradandó károsodás nélkül túlélsz. igaz, ez nem egy kellemes vizsgálat, nem is az a szemérmesebbnek való, na de hasonlítsuk már össze ezt a vizsgálatot és a hemikolektómiát meg a kolosztómát egy életen keresztül. melyik a nyerő?
a kórház márpedig sajna olyan, hogy forgalom van, egyik részről sírnak az emberek, hogy fél év múlva van időpont másrészt meg azért sírnak mert nagy a forgalom az ambulancián, rányitnak a betegre, rövid ideig tart egy vizsgálat, vagy nem alapos. akinek nem tetszik ez az állami rendszer az mehet privátba is, jah fizetni kő érte
- a német, orosz, recski, vörös khmer meg hasonló haláltáborokat ne hozzuk már ide, a kedves író egy irodalmi és történelmi analfabéta ha az ott megélt szenvedéseket egy kolonoszkópiához méri

Bikli néni 2011.01.16. 12:59:14

@radiologus.hu: Azért ehhez hozzátartozik, hogy én bevállaltam volna, de amikor a keserűsó visszajött, akkor egyrészt felhívtam az illetékes osztályt, hogy most mi legyen. Megkérdezték, miért is küldött be a HO, és egyébként hány éves vagyok, majd közölték, hogy teljesen indokolatlan lett volna a vizsgálat.
Azért valami szedálásért én is imádkoztam magamban, amikor még úgy volt, hogy megyek. Nem is elsősorban a fájdalom miatt, de ennél megalázóbbat tényleg nem nagyon tudok elképzelni, ha már muszáj, legalább ne tudjak róla...

adamantium 2011.01.16. 13:02:36

@Bikli néni: a keserűsó azért kell, hogy üres legyen a beled, mert ugye kamerával lavírozni a fekália közt nem hatékony. de ha muszáj akkor van a keserűsónál hatékonyabb bélpucoló is, én a mannisolt szoktam ajánlani :) 100 ml édeskés szirup, úgy meghajt mint egy falka pitbull :)

Bikli néni 2011.01.16. 13:02:54

@adamantium: Azért, egy ilyen jellegű vizsgálatnál hadd járjon már ki a betegnek, hogy nem bámulja minden illetéktelen a végbélnyílásából kiálló csövet, meg hogy a belepumpált levegő távozik...
A nőgyógyászaton se bámul be boldog-boldogtalan a folyosóról a nők lába közé, nem igaz, hogy ezt a tükrözésnél nem lehet megoldani... Paraván? Vagy legalább egy ezeréves lepedő (bevett gyakorlat)?!

Bikli néni 2011.01.16. 13:05:48

@adamantium: Tudom, hogy miért kell a keserűsó, kigugliztam (mert fütyült bárki is elmesélni). Én ezt tudomásul is vettem, csak a gyomrom nem volt hajlandó együttműködni. A B verzió az lett volna, hogy igyak meg fél óra alatt két liter, közepesen borzalmas ízű löttyöt. Egyszerűen nem tudok ennyit meginni, nem fér el. Aztán ilyet szólt a nő, hogy ha legközelebb mégis szükséges menni, igyak Guttalaxot (muhaha, nekem egyszerű kanizsai bútorgyár betegségnél a dupla adag sem használt...)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.16. 13:07:52

@Bikli néni:

Léteznek a keserűsónál jobb ízű szerek is béltisztításra.

Tényleg no offense.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2011.01.16. 13:08:44

@Bikli néni: próbáld meg a szûretlen almalevet. Nekem túlságosan is bevált.

adamantium 2011.01.16. 13:09:20

@Bikli néni: paraván meg lepedő az kell, szó se róla. az alternatívát meg elmondtam 100 ml csak és hatékony

adamantium 2011.01.16. 13:10:31

@szomorutojas: itt attól keményebb kell, az almalé meg rostokat tartalmaz amiből ugye megint csak bélsár lesz. a romlott húsleves viszont jónak tűnhet, csak ne lőjél vele túl a célon :D

apolka11 2011.01.16. 13:15:12

Bár a gyerekekre most speciálisan érzékeny vagyok, az hogy lehet, hogy egy infúzió két napig nem folyik le és nem veszik észre???
Ilyen nincs. Ha az orvos és az ápolók nem veszik észre (kizárt), akkor vegye észre a szülő. Vagy nem volt benn 2 napig vagy hogy volt?

Nekem az egyévesem nem tudott mondatokban beszélni, nem tudta elmesélni, mi történt, na de lehetnek csodagyerekek is a világon.

És miért verné egy gyerek fejét bárki is? Lehet, naiv vagyok, de nem feltételezek ilyen erős rosszindulatot senki részéről...és mégegyszer: hol volt a szülő??? Miért nem a picur mellett?

És ahogyan meg a poszt folytatódik, na nem tudom, lehet a kisgyerek csodagyerek (ld. beszél egy évesen), de akkor valószínű, nem a szülőktől örökölte:)

adamantium 2011.01.16. 13:20:23

@apolka11: egy évesen a szülő ugye még nem dolgozik, tehát véleményem szerint bent ülhet a kórházban a gyerekkel - ezt így is szokás, van is rá lehetőség.
vajon miért nem tette?

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2011.01.16. 13:37:48

@adamantium: mert pánikbeteg a kolonoszkópia miatt ;)

Amit velem mûvel az almalé, ott szerintem rost nem marad szárazon :)

Bikli néni 2011.01.16. 13:51:58

Egyébként csatlakozom, egy éves gyerek jobbára csak gügyögni tud, meg érthetetlen félszavakat, de összefüggő mondatokat, az kizárt. Ismerős kislánya most lesz két éves, és még mindig csak rövid mondatokat (azt is nyelvtanilag helytelenül) mesél el.

Leroi 2011.01.16. 14:00:06

A colonoscopia kétnapos dolog.
Alulírott átesett rajta.
Az első napon meg kell inni mintegy két liternyi hashajtót kétdecinként, ami aznap kemény hashajtást okoz, kitisztítja a vastagbelet.
Másnap jön a java.
Nálam ehhez hozzájárult még az is, hogy a colonoscopia elkezdése után pár perccel közölték velem, hogy nem volt eredményes a hashajtás és beöntést kell kapnom.
Kaptam, négyet.
Utána jött a tükrözés.
Nem tartózik a szórakoztató beavatkozások közé, de ki lehet bírni.

A haláltáborokat ne vegyük ide, mert ízléstelenség egy ilyesmit az akkori foglyok gyötrelmeihez hasonlítgatni.

Ez fáj, de türelemmel és megfelelő kooperációs készséggel kibírható.
A saját érdekünk az együttműködés az orvossal: diagnosztizálni akar és ezzel lehet, hogy az életünket menti meg.
A pánikbetegséget pedig ne tévesszük össze a hülyeséggel.
Előbbi kezelhető, utóbbi soha.
Látjuk a fenti posztból.

bauchi 2011.01.16. 14:13:14

@Dr.laikus PhD: Említettem vala,hogy 1723-ban történt az eset,amikor még nem tudták,hogy a skarlát félelmetes betegség.Ezért vittek a mentők vijjogó szirénával és két vércsével valamint héjával a Lászlóba.Ahol sikerült a kábel fektetés.Majd 300 évvel később már jól vagyok és csak egy maradt.

trimalchio 2011.01.16. 14:13:59

Közeli barátomnak krónikus vastagbélgyulladása van. Polipok miatt rendszeresen csinálnak neki kolonoszkópiát. Pár éve vidéki kisvárosba költöztek, gondolta megcsináltatja ott helyben, ne kelljen ezért Bp.-re visszajárni. Elmondása szerint borzalmas durván, türelmetlenül csinálták. Azóta ismét Bp.-re jár vissza. Nem hisztis, nem rinyálós, tudja milyen a vizsgálat. Nekem eddig háromszor csinálták, ebből az egyik nagyon komoly fájdalmakat okozott. Tehát nem igaz, hogy a vizsgáló orvoson semmi nem múlik, csak a beteg hisztériára való hajlamán.

jágör68 2011.01.16. 14:26:39

@bauchi: Sztem a választ te is tudod:
dohányzás -> érszűkület-> merevedés nuku
dohányzás -> krónikus hörghurut

jágör68 2011.01.16. 14:32:43

Amúgy- poszttól függetlenül- minden kedves beteg vegye tdomásul: az egészségéért minimum 50%- ban saját maga felel....
Nem úgy van az, hogy intenzív osztályig vágjuk magunkat aztán majd gyógyítsanak ezerrel, mert halálgyárazunk...

bauchi 2011.01.16. 14:38:04

@Leroi: Ez jó lehet,mert valóban ebben az évben taknyozom,merevedésem pedig a kiegyezéskor volt utoljára.

jágör68 2011.01.16. 14:38:54

Elég az is, ha passzív dohányos vagy, plusz zsírosan étkezel.
Ez itt nem rendelés, a távgyógyítás meg Gyurcsók műfja amúgy:D

cenzorilla 2011.01.16. 14:54:01

@bauchi:

Kérlek ne gúnyold a posztot!

Ha van szakmai mondanivalód az jó, ha nincs, akkor erre nincs szükség.

rikavagyok 2011.01.16. 14:59:30

@panni75:
Félreérthető volt. Pont azt mondom, hogy esetleges, hogy mennyire fáj. Kanyarog/nem kanyarog, gyulladt/nem gyulladt.
De a betegeket arra okítom, hogy kérjenek, és kapjanak fájdalomcsillapítót/bódítást a beavatkozáshoz.
Lévén, hogy úgy gondolom, hha velem csinálnák, ígényelném.

sárga nyúl 2011.01.16. 15:01:31

@Bikli néni: Spec én korábban beszéltem, mint jártam. 1 évesen már mondatokban beszéltem. A család folyamatosan fáraszt azzal a sztorival, hogy 1 évesen közöltem, hogy "Ti mind hülyék vagytok". Lehet, hogy urban legend, de elhiszem, mert jellemző. Viszont azt nem gondolnám, hogy a Lászlóban 1 éves gyerekek fejét verik (annak ellenére nem gondolom, hogy tudom, hogy az értelmi fogyatékos gyerekeket kékre-zöldre verik az egyik budapesti gyógypedagógiai óvodában, főleg a nem beszélőket, tehát előfordulhat sajnos.)

Nem tudom, hogy ez a Lászlós ügy mikor volt, de mikor én kicsi voltam, még nem maradhatott bent szülő. Ha mostanában volt, akkor én sem értem, miért nem volt bent anyuka? Ha az infúzió alatt kézben van a gyerek, nem kell kikötni. A fiam 2 évesen így kapott infúziót, fel nem merült, hogy kikössék.
Szerintem sokktól nem alakulhat ki pánikbetegség, ami tudomásom szerint a nem megfelelő szerotoninszint miatt van.

rikavagyok 2011.01.16. 15:05:27

@Hatodéves:
Nubain + dormicica. És egy szatmérő az ujjára. Szedatoanalgézia, úgyh nem kell hozzá anesztes.

bauchi 2011.01.16. 15:14:55

@rikavagyok: Én nem kérném,mert a bódításom alatt ki vezetné az országot?
Ki lenne az illetékes elvtárs?

Leroi 2011.01.16. 15:17:00

@bauchi:
A '48-as honvédtábornok mondta a katonáinak: "Soha nem tesszük le a fegyvert! Világos?!"

@sárga nyúl:
Ez nem spec, mert a kiscsajoknak hamarabb elindul a szájuk, mint a lábuk...
Jómagam kivételt képezek a háromágúak közt ebből a szempontból.
Én is hamarabb beszéltem.
:)

rikavagyok 2011.01.16. 15:19:16

@bauchi:
Te duplaadagot kapnál, hogy megálmodd a világ elkövetkező ezer évére vonatkozó terveidet. Addig is kitennén egy táblát a trónusod elé, hogy "Rögtön jövök!" :P

El Visco Stello (törölt) 2011.01.16. 18:52:14

Csudagyerek!
1 éves korában annyi esze volt, mint az anyjának.

Mária 2011.01.16. 19:30:42

@bauchi:

Tejóég... ez a stílus... :)

bauchi 2011.01.16. 19:39:25

@rikavagyok: Az a baj,hogy minden csatorna az emberiség kipusztulásáról,világ végéről,asteroidák folytonos becsapodásáról,ufókról értekezik.Már alig merek lefeküdni és elaludni,mert elmulasztom azt a nagy tüzijátékot.Ezért égő szemekkel kormányzok tovább.

bauchi 2011.01.16. 19:40:27

@Mária: Bocs,a stílus maga az ember.
Mivel van a baj?

Mária 2011.01.16. 19:50:20

@bauchi:

Visszaolvastam egyszuszra az adatlapodon az aktivitásodat :)

Nem kellett volna, nagyon tömény volt :)))

tódór piroska 2011.01.16. 20:47:17

A colonoscopia általában fájdalmas, éppen ezért általában helyes előtte adni iv. Dormicumot(mi ezt a gyakorlatot követjük).
A perforáció gyakorisága nem százalékos, hanem ezrelékes, és inkább csak diverticulosisban fordul elő. Persze,kivételek vannak. A fájdalomtűrő képessége pedig mindenkinekmás, ezt egy másik posztban kibeszéltük. Haláltábort emlegetni meg nagyfokú izléstelenség.

Irise 2011.01.16. 22:02:29

Most komolyan. Nem lehetne heliumot hasznalni a colonoscopia soran?

szabidoki 2011.01.16. 22:33:57

Érdekes dolgok ezek.
Az egy éves gyerekek igen ritkán beszélnek, általában inkább csak egy-két szót (anya, apa) tudnak. Nyilván előfordulhat kivétel, de az a ritkább.
A colonoscopia nyilván lehet igen kellemetlen is, de ez több tényezős dolog, nem lehet csak a betegre vagy csak az orvosra fogni, de abban egészen biztos vagyok, hogy a koncentrációs táborok lakói boldogan cseréltek volna a posztolóval.
A bármilyen tükrözés során alkalmazott "bódítás" meg hasonlókkal érdemes nagyon-nagyon csínján bánni. Nem feltétlenül anesztes kell ugyan hozzá, a törvény annyit ír elő, hogy egy beavatkozás során a narkózist és magát a beavatkozást végző orvos két külön személy kell, hogy legyen. Nyilván ezt ki lehet kerülni a sima dormicummal, de egyrészt az elég gyakran kevés önmagában, másrészt itt is bejön az a szabály, miszerint csak olyasmit szabad csinálni, aminek a szövődményeit is el tudjuk látni. Én már láttam légzést leállni némi iv. dormicumtól - ha ilyesmi az endoscopos laborban történne, lenne nagy szaladgálás hirtelen...

rikavagyok 2011.01.16. 23:01:27

@szabidoki:
Ballon, Anexate, sikít a helyes protokoll...:)

bauchi 2011.01.16. 23:06:16

@Mária: Mi volt tömény?Nem maradt már semmi,mind megittam.

Irise 2011.01.16. 23:16:30

@rikavagyok:
A beteg elete nem jatek. Nem kockaztatjuk, nem apellalunk arra,hogy o,majd megtolom egy kis anexate-tal,mert kurva murphy nem alszik, az ampulla kicsuszik a nover kezebol, a betegrol kiderul,hogy nem maszkozhato (pl. idos fogatlan beteg), es maris lehetsz nekrofil.
Finoman. As ott egy ember a kezeid kozt, mi meg nem vagyunk Istenek. Szvsz.

rikavagyok 2011.01.16. 23:29:21

@Irise:
Tudom, hogy az ördög és Murphy folyamatos műszakban dolgoznak, és sosem mennek szabadságra.

Egyszer egy nálam öregebb doki azt mondta, hogy mindent csinálhatsz, aminek tudod mi a szövődménye, és adott esetben el tudod látni azt.

Nyilván megvan az esélye, hogy elviszem a légzését, és nem tudom maszkoztatni, és nem tudom intubálni, és nincs anexate, és az ITO-sok reanimálnak valahol a végeken... de reménykedem hogy kisebb, mint pl annak a rizikója hogy a beteg kirántja magából a Sengstaken szondát felfújt ballonnal.
Bár tény, hogy Dormicummal légzést elvinni még nem, az utóbbit végignézni, és emiatt beteget elveszteni "sikerült" már.

szabidoki 2011.01.16. 23:53:10

@rikavagyok: már ne is haragudj, ha épp nem is te voltál, aki elvitte a beteg légzését dormival, de ott voltál, láttad, ahogy valaki tátott szájjal szaladt rá a lóf@szra, hogy a francba nem sikerült megtanulnod, hogy ez a kis bódításos kavarás a szükséges feltételek megléte nélkül marhára nem jó ötlet?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.17. 00:02:20

@szabidoki:

De épp azt írja, hogy dormicummal még nem látott légzésdepressziót, de azt, hogy a bódítás nélküli varixvérző ott halt még, olyat igen.

rikavagyok 2011.01.17. 00:08:51

Félreérted:
A "métereskékeres amire rászaladtunk" az a Sengstaken szonda, a nem eléggé szedált betegbe, majd felfújt ballonnal kihúzva volt.
Azzal a vérzéssel konkrétan nem lehetett mit csinálni: 1 szürke meg 1 zöld branül volt benne, életerős fiatal faszi, 20! méterre a véradó, helyszíni gastroscopia, amit akarsz... Az a deep shit.
Azóta valahogy relatíve kisebb rizikónak tűnik, hogy a szedával elcseszem a légzését, minthogy kiszed magából vmi olyat, amit nagyon nem kéne.

Irise 2011.01.17. 00:18:52

@rikavagyok: En is ugy ertettem,hogy a Dormicumra erted,hogy lattad,hogy legzesleallast okozott... lol

Hat ja, Sengstakenhez aludni kell - ahhoz meg anesztes :) szvsz.

rikavagyok 2011.01.17. 00:30:37

@Irise:
Az ügyelet sorvasztja az értelmes magyar mondatok képzésének képességét. sry.

Sztem elég szedálni,de ez valahol kényszer is...

szabidoki 2011.01.17. 00:55:27

@rikavagyok: akkor félreértettem, bocs.

bauchi 2011.01.17. 06:47:22

@rikavagyok: Az öreg dokinak igaza volt.Hova lettek az ilyenek? - sóhajtaná Krudy Gyula....

2011.01.17. 12:43:31

Olvastam mostanában a CT Colonográfiáról. Ez egy kicsit barátságosabbnak tűnik, az előkészítés, éhezés, hashajtás ugyanaz, de a technikai kivitelezése más, bár ha valamit találnak, nem tudnak mintát venni csak egy újabb vizsgálattal, colonoszkópiával. Mi a véleményetek erről a módszerről?

jágör68 2011.01.17. 16:10:10

@Turchi: Kb amit leírtál, abban minden benne van.
Plusz:
qrva drága, úgyhogy kétlem, hogy az OEP (járulékfizetők befizetései) megfinanszírozná boldog- boldogtalannak.

2011.01.17. 16:49:18

@jágör68: Kb. 70.000 Ft az egyik magánklinikán Budapesten. Mindenesetre ha egyenértékű az eredménye a másikkal,( néhány százalékkal kevésbé biztosnak írják az eredményt )akkor meggondolandó annak, aki meg tudja fizetni, és a másik vizsgálattól fél.

tódór piroska 2011.01.17. 17:38:14

@Turchi: sem a virtuális colonoszkópiának, sem a CT colonográfiának nem éri el a diagnosztikai pontossága a hagyományos kolonoszkópiáét. Mind a két vizsgáló módszer lényegében egy továbbfejlesztett, elektronikusan "finomított" irrigoszkópia (beöntéses vastagbél röntgen).
Semmilyen képalkotó vizsgálat nem tudja hozni azt az eredményt,amit az endoszkóppal vizsgáló orvos a kolonoszkópia során saját szemével lát!.

Nem egy betegem volt negativ CT-colonográfia és negativ virtuális colonoszkópia után, akinél észleltem a vastagél (coecum) rákot, így az előzetes negatív vizsgálatok ellenére diagnosztizáltam a betegséget és ezáltal meg tudtuk menteni az életét.

caixa 2011.01.18. 12:14:32

Akkor a nagypapám extra rendes volt:

amikor rajta végeztek ilyen vizsgálatot elrákosodó részt tartalmazó polip miatt, megkérdezték és ő megengedte, hogy a medikusok jelen legyenek, mondván, hogy nekik is meg kell ezt tanulniuk élő betegen. Pedig nyilván nem volt épp virágos kedvében...szerencsére sikerült a műtétje és sztóma nélkül megúszta.

2011.01.18. 15:34:41

@tódór piroska: Köszönöm a hozzászólásod, pont erre voltam kíváncsi, hogy szakembereknek mi a véleménye, mert nyilván, aki ezt hirdeti, a hibaszázalékot esetleg szebbnek mondja, mint valójában.

Kanapétesztelő 2011.01.19. 10:21:33

@tódór piroska:

A colonoscopia normális esetben dormicummal kell, hogy történjen. Az orvosok sokszor ezzel spórolnak, nagyon aljas módokon tudják ezt megjátszani, hihetetlen... én pl mentem úgy kolonoszkópiára, hogy előtte nyilatkoztam, hogy csakis anesztessel csinálom végig, dormicummal.
Aztán amikor már 3 napi éhezés után megjelentem és az asztalon feküdtem, akkor közölték, hogy "ja, nincs anesztes" hát a jó anyátokat...
Aztán a doki, mivel nem neki van ugyebár olyan érzése, mintha három ló dugná egyszerre, közölte, hogy nem is kell semmi, mert az előzetes vérvizsgálati leletek azt mutatják, hogy nem nagyon van bent se gyulladás, se egyéb, ami miatt problémám lehetne, szűkület okozhatna még gondot, de nekem az sincs, így vegyek szépen nagy levegőt és bírjam ki, ne hisztizzek.
Nem írom ki az orvosom nevét, nem kell nekem a baj, mert bosszúállóak az orvosok, de az biztos, hogy soha többet nem leszek tekintettel arra, hogy ha kell, akár megint végigéhezem a 3 napot és úgy megyek oda, hogy van dormicum, mert azt hiszem, adózok annyit, hogy ez még beleférjen...

Ami a posztot illeti, anno a Heim Pál kórházban velem kisiskolás koromban tettek olyat, hogy lekötözték a kezemet... aztán nagy nehezen kiszabadítottam (semmi értelme nem volt a lekötözésnek, akárki akármit pofázik) akkor meg odajött a nővér és bosszúból jó erősre csomózva, újra bekötötte.
Erre az élményre egész életemben emlékezni fogok és semmi dramatizálás nincs a részemről, ez volt és kész.
Ami még rosszabb, az az, hogy a sebészeten úgy műtöttek, hogy az életemet tönkretették vele, de ez már egy másik történet :(

Kanapétesztelő 2011.01.19. 10:26:25

@tódór piroska:

Ezt soha nem is értettem, hogy miért dícsérik annyira a kontrasztanyagos vizsgálatot, meg a lenyelhető, méregdrága kamerás kapszulát, hiszen a kolonoszkópia, függetlenül attól, hogy ha nem érzéstelenítenek, akkor középkori kínzás (semmi más, az egész egyszerűen, méghozzá az egyik legmeglázóbb és kegyetlenebb) viszont látszik minden azonnal és a mintavétel lehetősége, meg az, hogy rögtön a vizsgálatkor le lehet csippenteni a kis polipokat és nem kell emiatt fölvágni valakit... szerintem szenzációs.

De az az orvosok felelőssége és hatalmas bűne, hogy az eleve félős, óvatos betegeket (különösen a férfibetegekre gondolok) kiteszik ilyeneknek, utána meg a beteg nem mer orvoshoz menni, hiszen hallja másoktól és a SAJÁT BŐRÉN IS MEGÉRZI, hogy szivatják, kínozzák, megalázzák.
Sokan halnak meg emiatt.
A sok "minekjöttezzelide" elvezet oda, hogy pl leginkább az urológusok nekiállnak sopánkodni, hogy hány magyar idősödő férfi hal meg prosztatarákban. Hát vajon nem kéne az orvosoknak, meg a személyzetnek is magába néznie ilyenkor? Na vajon miért nem akarnak menni az emberek? :(

Kanapétesztelő 2011.01.19. 10:30:50

@szabidoki:

"Én már láttam légzést leállni némi iv. dormicumtól - ha ilyesmi az endoscopos laborban történne, lenne nagy szaladgálás hirtelen..."

És hány éves volt a páciens, azt elárulod?
Mert nekem az tetszik, amikor arról beszélnek, hogy azért nem akarnak altatni, bódítani, érzésteleníteni, mert veszélyes... hát azt majd én eldöntöm, hogy bevállalom-e. Már bocsánat, én vagyok a beteg. Nem vagyok 80 éves és nincs baj a szívemmel és a májammal sincs, nem vagyok alkoholista se. Majd én kímélem magam, de fájdalmas vizsgálatokat fölháborítónak tartom, hogy tisztán kell végigcsinálnom. Aki beteg, szenved eleget, nem tudom, miért okoz kéjes érzést (vagy nem tudom, mit) egyeseknek az, hogy látják vergődni a betegeket :(
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása