Ugye tudja, hogy vastagabb borítékot illik adni az ilyen műtéteknél?

2011.01.13. 14:00

Tisztelt blog!

 

Ami a hálapénzt illeti, elég érdekes dolgokkal lehet szembesülni. Pár hete volt a kislányom mandulaműtéte, kivették mindkettőt, mert állandóan begyulladtak és a háziorvosunk arra ösztökélt, lépjünk ezügyben. Megkaptuk a műtét időpontját végre, de kicsit aggódtunk. Nem maga a műtét miatt, mert ugyebár ez egy rutin eljárásnak mondható, csak sem a feleségem, sem én nem voltunk kórházban az elmúlt években, nem tudtuk, hogyan készüljünk anyagilag.

 

 

Elérkezett a nap, amikor a kislányomnak be kellett feküdnie. asszonnyal arra jutottunk, hogy a műtétet végző orvosnak 20 ezer forintot fogunk adni, a nővéreknek pedig 2-3 ezeret fejenként. Nem vagyunk túlzottan tehetősek(lakáshitel, számlák, stb.), ezt a pénzt is el kellett vonni valahonnan, szóval számunkra igenis nagy összegről volt szó.

 

Szépen befeküdt a kicsi, sajnos nem tudtunk vele bent maradni első éjszaka. A nővéreknek átadtuk a borítékot, de merem állítani, hogy anélkül is kiválóan ellátták volna a feladatukat, kedvesek voltak a szülőkkel is és a gyermekekkel egyaránt, szóval elégedettek voltunk, úgy láttuk minden a legnagyobb rendben van.

 

Másnap reggelre volt kiírva a műtét, ekkor már azért aggódtunk rendesen, amint tudtunk rohantunk is be a kórházba. Szerencsére minden jól alakult, sikerült a beavatkozás, bár a lányunk még ekkor is aludt, de nem volt semmi gond. Úgy gondoltuk, hogy ez a legjobb időpont arra, hogy megkeressük a műtétet végző orvost és átadjuk hálánk jelét. Hamar meg is találtuk, és odaadtuk neki a borítékot és természetesen többször is megköszöntünk neki mindent, mert tényleg nagyon örültünk.

 

Végre eljött a nap, amikor kislányomat hazahozhattuk aa kórházból, nem kell ecsetelnem, hogy mennyire vártuk már ezt a pillanatot. Pár órás folyosói várakozást követően végre behívott a doktor úr, hogy odaadja a zárójelentést és elmondja, mikor kell kontrollra jönnünk, amikor egy olyan megalázó szituációba csöppentünk, hogy szinte lángolt az arcom a szégyen és a düh érzése miatt. A doktor úr ugyanis a következőket mondta, szó szerint: " Á, ön az? Ugye tudja, hogy vastagabb borítékot illik adni az ilyen műtéteknél? Ezt jegyezze meg!"

 

Ott és akkor elállt a lélegzetem is, tényleg lángolt az arcom. Hebegtem, habogtam, hogy sajnálom, meg ilyenek, de semmi értelmeset nem tudtam kibökni. Szemlesütve hallgattam végig kioktatását az orvosi fizetésekről, majd gyorsan elhadarta, mit tartalmaz a záró és utunkra bocsájtott.

 

Egész haza úton nagyon kellemetlenül éreztem magamat és belül dühöngtem, sőt, a mai napig kinyílik a képzeletbeli bicska a zsebembe, ha eszembe jut az a helyzet. Annyi változott az elmúlt időszakban, hogy már nem feltétlenül a doktorúrra vagyok dühös. Ott és akkor meg kellett volna mondanom, hogy bár megértem az orvosok, egészségügyben dolgozók sanyarú sorsát, de minket ki ért meg?Mi sem lopjuk a pénzt és nem dőzsölünk, az a majd 30 ezer forint, amit összesen kifizettünk paraszolvencia gyanánt, a fizetésem egyharmada. Ráadásul mi sem keveset gályázunk és náluk nincs hálapénz, sem borravaló. Kiszorítottuk valahogy, de nehogy már rosszul érezzük magunkat, mert "csak" ennyit tudtunk adni.

 

Tisztelettel:

Tóth Gábor
 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hózentróger 2011.01.14. 10:21:52

Februárban végeznek majd rajtam egy kisebb műtéti beavatkozást, altatásban. Ha minden igaz, négy napig leszek kórházban.

Bennem fel sem merült, hogy kellene adnom pénzt, csak miután ezt a posztot elolvastam.

Most adjak, vagy ne? Ha igen, mennyit?

novákandris 2011.01.14. 10:22:18

Ne adjatok hálapénzt!

Soha, semelyik egészségügyi intézményben!

Hatodéves 2011.01.14. 10:23:56

@nem_vagyok_azonos_velem:
Nem, az összeomlás leginkább azoknak nem érdeke, akik emiatt meghalnának.

ier6w7i 2011.01.14. 10:30:43

Igazából én csak egyet remélek: hogy kamu a sztori!

Nem a posztolót akarom bántani és meggyanúsítani, hogy szándékosan félre akarna minket vezetni és az orvosokat ellen akarna hangolni!
Azért remélem hogy kamu, mert azt remélem hogy ilyen bunkóság nincs a világon! Nincs annál undorítóbb, amikor kvázi kizsarolják a hálapénzt és ha meg valaki már kap, akkor azt ha szemlesütve elfogadja (OK, alacsony a fizetés és az orvos is pénzből él - nem akarom elítélni őket ezért), akkor annyit mond egy intelligens ember, hogy köszönöm (és esetleg hozzáteszi még, hogy jaj nem kellett volna).

jet set 2011.01.14. 10:39:52

@Hatodéves: Igen, sokan vannak, akik inkább nyelnek és tűrnek, hogy legyen munkájuk. Ezért sem jut előrébb az ország. Ha azt mondanák az orvosok, hogy ők nem dolgoznak a 24 órás ügyelet után, mert törvénytelen, akkor a kórház kénytelen lenne felvenni több orvost. Az nem indok, hogy nincs orvos vagy nincs pénz.

capor_ 2011.01.14. 10:47:24

@radiologus.hu:

Elméletileg az egészségügyi ellátás fedezett a társadalombiztosító által.
Persze az adómentes, fekete jövedelemnek mindenki örül azt le lehet tagadni és csak akkor undorító ha a politikusok csinálják.... ha az orvosok akkor nem.

Az orvosok fizetése és az egészségügy állapota borzalmas. Ez igaz. De ez nagyrészt ennek a mocskos gondolkodásnak, paraszolvenciának is köszönhető. Sok orvosnak egyszerűen jövedelmezőbb a hálapénz...

apukam_vilaga 2011.01.14. 10:52:36

@ier6w7i:

Tisztelet a kivételnek ! DE

Fehérgyarmatra vitték be egy kedden (tavalyelőtt) anyósomat a korházba, mert rosszul lett. Érdeklődtünk telefonon többször semmi hír... Sogornőmék bejártak naponta (munkanélküliek), hogy mi van? "Megfigyelés"... Hétvégén haza mentünk, megkerestük a főorvost. Nem tudta kiről van szó, de mondta hogy "várta a hozzátartozókat". Nejem betett egy 5000 a zsebébe.
Kivette, megnézte, visszaadta "Köszönöm, ma már kávéztam".

Ne nyíljon ki a bicska a zsebedben ?

Vissza kellett mennünk, több pénzel amit "ez a kivizsgálásra elég" címen átvett.
Mikor nejem telefonon érdeklődött szabályosan kikérdezte melyik kerületben, milyen intézetben tanít, van-e korrepre lehetőség?
A doki naponta jár Nyíregyházáról autóval, hangsúlyozva ott is rendel, az út is bele tartozik a munkaidőbe.

Fúj az ilyenek miatt...

Hatodéves 2011.01.14. 10:56:36

@jet set:
Nem tudom, én nem hiszek ebben. Manapság a munkáltató azt tesz meg, amit akar, mert általában akármilyen állásra többszázszoros túljelentkezés van.

Van nekem egy fiatal középkorú, intelligens, kulturált, jól ápolt aranyos nagynéném, aki valaha nyomdász volt, méghozzá kiváló nyomdász, most (mivel az ő munkakörében nem keresnek már embert), évek óta munkanélküli, egyre jobban kétségbe van esve. Ő olyan ember aki tudna és szeretne is dolgozni.

Gondolod, hogy ha holnap lesz egy munkahelye, majd nekiáll lázadozni a főnöknél. Ugyan már. Akkor is dolgozni fog, ha közben ostorral verik, ha heti 168 órát bent tartják is.

belekotyogok 2011.01.14. 11:05:20

@Hatodéves: összefogás. ez a kulcsszó. de amíg mindenki a saját seggét védi, azt is rövidtávon (pl. feketén dolgozik, oké, hogy kifizeti a rezsit, de nem lesz biztosítása, nyugdíja stb.). Az meg hogy hosszútávon, neadjisten közös érdekeket figyelembe véve gondolkodjon, hát az ugye kizárt.

Dr.laikus PhD 2011.01.14. 11:12:33

@belekotyogok:

Ha elveszíted a lakásod, ha nincs mit enni, ha a gyereked éhezik akkor feketén fogsz dolgozni ha össze akarsz fogni ha nem.

A túlélés mindent felülír.

Hatodéves 2011.01.14. 11:14:39

@Dr.laikus PhD:
Pont ezt akartam mondani. Szeretném látni, ki mondja azt a gyerekének, hogy ma meg holnap meg azután üreskenyér az ebéd, de mindezt azért csináljuk, hogy hátha összefogunk és egy év múlva jobb lesz.

Amúgy persze, van benne igazság, de félek, az élet és sors kegyetlen és nincs tekintettel az emberek érdekeire/vágyaira/szükségleteire.

elkoltozott. 2011.01.14. 11:18:37

Szerintem a jo megoldas az lett volna a posztolo reszerol ha azt a 20 ast is visszakeri.
Vagy egy jol iranyzott jobhorog esetleg segitett volna.
Ugyanakkor ne csodalkozzon senki hogy ilyen van addig amig dugdossuk a boritekot a dokik zsebebe.
romlott ez a vilag...

HúszTíz 2011.01.14. 11:20:02

Durva nagyon. Milyen jó, hogy nekem eddig ebben nem volt még részem. Lekopogom.

eszkütyü 2011.01.14. 11:21:52

Az ilyen férgeket fel kell jelenteni! Ezt az egész rendszert radikálisan rendbe kell tenni. Amit egyes orvosok művelnek, egyszerű útszéli zsarolás. Én beleegyeznék,hogy nőjön akár duplájára is az eü.-hozzájárulás,hogy jusson magasabb bér az eü. dolgozóknak, de aki ezek után egy fillért elfogad, bilincsben elvezetni! Tőlem próbálna kizsarolni valamelyik akár egy forintot is, rendőrt hívnék azonnal.

belekotyogok 2011.01.14. 11:26:44

@Dr.laikus PhD: perszepersze. tudom, hogy nem ilyen egyszerű.

de alapgond, ami az élet minden területén látszik, hogy az emberek nem gondolkodnak hosszútávon.

belekotyogok 2011.01.14. 11:29:46

@Hatodéves: feketén nem csak az dolgozik, aki kenyérgondokkal küszködik. hanem az is, akinek "jobban" megéri.

Szívféreg 2011.01.14. 11:33:27

Ilyenkor le kellene írni a drága doktor nevét és a rendelőjének helyét amolyan szégyenfal jelleggel. Szerintem hamar megoldódna.

Hatodéves 2011.01.14. 11:35:16

@belekotyogok:
Most spec nem a feketemunkára gondoltam, hanem arra, amit korábban felvetettél, a túlmunkára és más munkajogokra.

arrogancia 2011.01.14. 11:42:35

@radiologus.hu: Az a baj, hogy én fizetek, amikor levonják a nem kevés járulékomat. Arról pedig, hogy ez nem oda kerül, ahova kéne / nem jó elosztásban, nagyjából ugyanannyira tehet az orvos, mint én, és mint minden, politikai, állampolgári stb. aktivitásra képes állampolgár. Ha hálapénzt adok, kétszer fizetek. Világos, hogy az orvos meg csak egyszer kap, mert amit alapból kap, az lófasz, de nem én vagyok az, aki nem fizettem eleget.
Igen, a magánrendelésen inkább kifizetek többet, csak akkor mondjuk járulékot inkább légyszi ne kelljen. És előtakarékoskodok magamnak arra az esetre, ha sokmilliós bajom lesz. Ha meg annál is többmilliós, hát akkor megszívtam. Persze ez sem jó, mert én szívesen vagyok szolidáris azzal, aki kevesebbet keres -> kevesebbet tud fordítani az egészségére, vagyis a magasabb járulékommal szívesen állom az ő költségei egy részét is. Ezért nem vonulok ki az állami rendszerből.
A megoldás az aktív elégedetlenség. (Nem az, hogy nagyon elégedetlenek vagyunk, hanem hogy teszünk is érte vmit. Mármint ellene.)

belekotyogok 2011.01.14. 11:48:00

@Hatodéves: de ahelyett, hogy kiállnánk a jogainkért, inkább beletörődünk sajnos...:S

lehet, hogy ezzel már off leszek.
nem szoktam ilyeneket mondani, de tényleg, ez az ország nem szól másról, mitn a mutyiról, feketézésről és arról, hogy hogy lehet "egyszerűsíteni" és "gyorsítani" mindent.
SAjons tényleg minden a kenőpénzről szól...

nem azt mondom, hogy a rendszerrel nincsenek hibák, hajjaj, de a szemlélet is gond.

érdeklődő 2011.01.14. 11:49:49

@radiologus.hu: Az a bajom ezzel, hogy a TB fedezi a költségeket elvileg és még a nyugdíjas által adott hálapénzt bunkó módon kevesli.

Elvileg a tb-rendszer működőképes, mert rengeteg egészséges, orvoshoz nem járó, orvosi szolgáltatás igénybe nem vevő ember is fizeti, tehát bőségesen szufficitesnek kéne lennie. Arról már én nem tehetek és a kisnyugdíjas sem, hogy a sok alkoholista, dohányos, elhízott ember vagy neadjisten érszűkületes kisnyugdíjas az amúgy elöregedő társadalomban több pénzt vesz ki, mint amennyit ők plusz az egészséges emberek amúgy beleraknak/tak.

Itt jön a képbe a megelőzés, a sport propagálása, az élelmiszeripar és fogyasztóvédelem felelőssége, ebből fakadóan az egészséges táplálkozás hiánya, a dohány és alkohollobi sérthetetlensége ( én 10 000 %-os adót vetnék ki rájuk, csak a szenvedélybetegek és a dohány-alkoholipar érdekeltjei egyből fejbelőnének... )

Parasztnak mégsem kéne lenni, már ne is haragudj, egy orvosnak sem, akármilyen drága egy vizit és akármennyire alulfizetettek ill. szar pénzügyi állapotú az egészségügy.

Pic 2011.01.14. 11:55:14

Én is sajnálom az orvosokat, mert kevés a pénzük, de azt sem kellene elfelejteni, hogy mindenki másé is.

Mondják az orvosok nincsenek jól megfizetve. Ez nem igaz. A pályakezdők nincsennek jól megfizetve.

Viszont akárhogy is csűrjük csavarjuk a dolgokat, a pályakezdő ember akármilyen szakmát is nézünk: NINCS megfizetve.
Pályakezdőnek lenni szívás, ez van.

Utána viszont egyszer csak beindul az "üzlet" és elönti őket a lóvé.

Én 20 éve dolgozom, de még jól emlékszem arra, hogy nekem is dupla annyi pénzem volt egyetem alatt. (ösztöndíj+diákmuka)

Ebből a 20 évből VERSENYSZFÉRÁBAN dolgoztam 15 évet papíron nagyon jó fizetésért.

Most 20 év elteltével van egy 50-60nm-es lakásra elég pénzem meg van egy középkategóriás autóm.

A velem egykorú orvos meg jó kerületben, naaagy házban lakik és Mercije van pedig papíron fele-harmadannyit keresett mint én.

Akkor hogy is van ez?

Akkor meg minek is jár a pofájuk?

Persze, hogy felmegy az emberben a pumpa...

fourgee 2011.01.14. 11:55:22

@Hatodéves: "De ami engem igazán bosszant, az az, hogy az egészségügy problémái kapcsán mindig odajutunk, hogy az a gond, hogy a szemét orvosok elteszik a pénzt."

Nem azzal van a gond, ha az orvos elteszi a pénzt, hanem azzal az orvossal, aki hogyha nincs mit eltennie (illegálisan, zsebbe, adózás nélkül) akkor máskép áll a beteghez...

Na meg a másik dolog, amikor előre kell adni a hálapénzt. A hálapénznek már a nevében is benne van, hogy a jó ellátásért, jó munkáért cserébe, hálából. Aki rosszul dolgozik, annak miért járna hálapénz? Azért mert szar a fizetése, amiről nem a beteg tehet? Ez is olyan mint a borravaló, az is akkor járna eredetileg, ha meg vagyok elégedve a pincér munkájával, és a megelégedettség mértékéhez arányosan jár. Persze ott is a legbunkóbb, legköcsögebb pincérek várják leginkább a borravalót, akik nem végzik rendesen a munkájukat.

psr6 2011.01.14. 11:59:38

Betegjodi képviselő, feljelentés, stb. Hadd ne távozzon már büntetlenül a nyomorultja.

Amúgy én meg felnőtt vagyok, tavasszal két műtétem is volt, orrsövény, mandula is és SEHOL nem kértek, nem célozgattak semmire, nem is adtam, ellátás remek volt, orvos kifejezetten jó fej, pedig ugye két műtét egy hónap eltéréssel, és tudhatta, hogy nincs boríték.

Az ő hírnevüket rontják az ilyen férgek.

Tájfájter 2011.01.14. 12:10:11

@OftF:
"Orrmanduláért mi is 20-at adtunk, pedig jól keresek. Egyszerűen úgy gondoltam, hogy ennyi elég, minden nap csinál 2-3 ilyet. Utólag adtam, a kontroll vizsgálat végén, amikor minden ügy le lett zárva.
Szóval ne gondold, hogy kevés a 20e"

Napi 2-3 (és akkor még lehet, hogy ezzel alul is van becsülve)
3*20e az napi 60e, 20 napot dolgozva egy hónapban az 1.2 millió havi nettó, tisztán, nem bejelentve... plusz még a fizetése. Ha csak napi egyet végez el, az is 400e.
És ne nyíljon ki a bicska a zsebben, ha már annyira népszerű ez a kifejezés itt.
Más egy év alatt nem keres ennyit, és rendesen fizeti a TB járulékot.

Amennyiben hiány lenne orvosokból, akkor jó eséllyel magasabb-reálisabb fizetést tudnának kiharcolni maguknak, de ez a szakma tényleg tele van érzelmekkel, kiszolgáltatottsággal és zsarolással.

Pico 2011.01.14. 12:15:51

Azoknál kell panaszkodni, akik nagyon harcosak voltak, amikor arról volt szó, hogy meg kell védeni a "mi egészségügyünket". S ezzel továbbra is fenntartották/fenntartják azt állapotot, hogy a munkájuk fontosságához és társadalmi megbecsülésükhöz illő méltányos javadalmazás jelentős részét átirányították/átirányítják a "hálapénz szektorba" és ezzel megerősítették/megerősítik azt a hitet/tudatot egyes orvoskban/szakápolókban stb., hogy a hálapénz nem csak kijár, de akár meg is szabható! Nyíltan vagy - mint itt - burkoltan. Már amennyire ez burkoltnak nevezhető...

belekotyogok 2011.01.14. 12:18:25

@Tájfájter: arról nem is beszélve, hogy ha egy átlagembernek beesne egy különmeló, akkor annak a felét szintén leadózza...:S

belekotyogok 2011.01.14. 12:20:30

@fourgee: "em azzal van a gond, ha az orvos elteszi a pénzt, hanem azzal az orvossal, aki hogyha nincs mit eltennie (illegálisan, zsebbe, adózás nélkül) akkor máskép áll a beteghez... "

nekem ez azt jelenti, hogy az államtól kapott rendes fizetéséért nem hajlandó elvégezni tisztességesen a munkáját. szóval nem odavaló.

Silent Bob 2011.01.14. 12:22:00

@radiologus.hu:
Azért ez már a pofátlanság csúcsa, már ne is haragudj. Az orvos a FIZETÉSÉN FELÜL (amit egész életemben fizetek a TB-nek, még akkor is, ha soha nem találkozunk) kapja a "hálapénzt".
Komolyan mondom, felháborító, az ilyenek miatt utálják az emberek a becsületes orvosokat is. De meg is érdemlik, hogy nem vetik ki maguk közül a "zsarolókat".

Rui Blaaz 2011.01.14. 12:25:45

még (aránylag) fiatal vagyok, de máris vannak ilyen történeteim.

Pl. kisebb műtét után tartott marok (azt hittem, ilyen csak a filmekben van) erőteljes, meleg megszorítása, az jólesett. Pedig volt nálam boríték, de a stílus... a kvannyát a szarházinak. (Jahn Ferenc kórház)

Máskor (közte 15 év) egy Főorvos Úr végzett rajtam másik kisebb műtétet. Neki megmondtam, hogy egy általa kiválaszott alapítványnak átutalok harmincezret. Azt mondta, hogy menjek a picsába. A Főorvos Úr... végül maradt a patt. (egy megszűnt, pesti kórház)

Harmadszor Adjunktus Úr közölte, hogy "Ez az injekció, amit most beadok az édesanyjának 120ezer forint." Nyilván nem ennyit kért volna, de mielőtt rátértünk volna a részletekre, anya meghalt. Szegény doki, egy fillért sem kapott. Egy kicsit fel is jelentettem. Csak egy kicsit. (Kútvölgyi, nagy meglepetésemre...)

UGYANAKKOR fenntartom, hogy óriási szégyen, hogy a (nem zsebbe kapott) fizetésük alacsonyabb, mint a fent többször említett buszvezetőé. Számomra elfogadható lenne, hogy mindenki minden alkalommal, törvényesen járuljon hozzá az ellátása költségéhez. A mindenki-tudja-hogy-így-megy-mégsem-történik-semmi viszont felvazza az agyvizemet.

sterimar 2011.01.14. 13:16:24

Hmm. Ha ez a sztori igaz, akkor mélységesen felháborító.
Egyébként meg az egész hálapénz rendszer úgy szar, ahogy van, de az államnak nem érdeke ezt megszüntetni (és az orvosok 10-15%-nak, aki jól él belőle, mert kb ennyiről lehet szó), mert akkor sokkal többe lenne neki az egészségügy. Ez meg így ,ennyiből, úgy ahogy, de működik.

De! A takarítónőnek aki jár hozzánk, 1200 forintot fizetünk óránként. A feleségem mikor még dolgozott mint orvos, ennél kevesebbért tette! Vágjátok!? XXI. században Magyarországon, az Európai Unióban, egy orvos nagyságrendileg kb egy takarítónő fizetésést kapja!

Buszvezetővel meg hasonló marhaságokkal meg ne jöjjön senki, azért a két munka kicsit más felkészültséget igényel.

Leroi 2011.01.14. 14:44:21

Látom, felgyűltek itt a fikagépek rendesen, végre találtak egy helyet, hol kiélhetik orvosellenes psychozisukat.
Megkérdezném őket, hogy MENNYI TB-JÁRULÉKOT fizetnek, hogy az alapján JÁRNA nekik az ingyenes ellátás?
Ami alapján számonkérhetik az orvosokat és a saját ADÓFORINTJAIKAT verhetik végig rajta...
Miszerint "ők tartják" az orvost.
Eszem megáll.
Hát elmondanám, hogy nevetségesen alacsony áron jutnak hozzá olyan szolgáltatásokhoz, amiért nyugaton kőkemény valutát kellene kifizetniük, nem lófing HUF-ot, és azt is, hogy EGYETLEN MŰTÉTÜK és az azt követő kórházi ellátásuk elviszi a többévi TB-járulékfizetésüket. Az állam tehát olyan szolgáltatásokat nyújtó intézményeket tart fenn kényszerű módon ingyen, amelyek nyugaton így, ebben a fomában rég belehaltak volna a deficitbe.
Ne ugassunk, ne vakarózzunk, ne piszkáljuk a szart, mert csak büdösebb lesz.
A legjobb ingyenes ellátást kapja a lúzersereg, csak épp nem tud róla, hanem nyálat ver, de azt folyamatosan.

SusanneF 2011.01.14. 14:45:47

Hányszor meg lett mondva,hogy konkrét orvos neve itt nem szerepelhet-nekem lett már szólva emiatt,hogy leírtam annak a szülésznek a nevét,akinek sok baba és anya halála fogyatékossága szárad a lelkén....!!!
Aki egyszeer nagyot vét,ne operálhasson,dönthessen,vezessen szülést...

Pico 2011.01.14. 15:10:02

@Leroi: Tény, hogy Magyarországon 3x fizet a polgár egy egészségügyi szolgáltatásért: a járulékával, az adójának egy részével, amit átutal a költségvetés, mivel a járulékokból befolyó összeg kevés az egészségügyi kassza igényéhez képest, és végül a hálapénzzel.
Te is azok közé tartozol, akik azt a hitet hintik, hogy a magyar egészségügy olcsó! Hát nem!!! Mintegy 700 milliárd forint lehet az egészségügyi kassza hiánya!
Az általad drágának tartott rendszerekben az állami és magánszolgáltatók és biztosítók egyaránt jelen vannak s ha pusztán a hálapénz oldalról nézzük, ott ezt nagyon sokan öngondoskodásként magánbiztosítónál (havi részletekben)helyezik el, amelyek részt vállanak a polgár (beteg) terheiből, ha fizetésre kerül a sor. És persze a beteg pontosan tudja, hogy mit kap a pénzéért. Ugyanakkor az orvosok a piacról élnek pl. az alapellátásban nem előre leosztott TAJ kártyák alapján kapják a jövedelmüket, hanem attól függöen, hogy mekkora a praxisuk. És vizitdíjat is szednek, mert ebből élnek!
S a "természetes kiválasztódás" folyamatának következményeként a jó orvos sokat keres, a rossz orvos (mert ugye nem csak rossz bádogos van), meg éhenhal.
És érdemes azon is elgondolkodni, hogy világszerte az egyik legnagyobb üzlet az egészség, itt meg beledöglik az ország annak terheibe...
Szóval kissé(?) bonyolultabb a kép, mint azt te hiszed vagy elhitetni igyekezel.

Mocsár 2011.01.14. 15:15:18

Szerencsétlen posztoló. Ha nem ír neveket, hiteltelen és hazug, ha ír, akkor rágalmaz, és meg se jelenik a története. Ha szégyenkezve meghunyászkodik, akkor egy mihaszna gyökér, ha kikéri magának az orvos viselkedését, akkor meg egy büdös paraszt páciens, akit el se kellett volna látni. Szomorú látni, hogy itt a blogon akárhogy is dönt vagy fogalmaz az ember, csakis rosszul jöhet ki belőle.

Jelenleg egy baleset miatt járok folyamatos ellenőrzésekre, vizsgálatokra (majd megírom a blognak a végén, kivételesen nem horrorsztori lesz). A minap ültem épp a váróban, várva, hogy végre szólítsanak, mikor láttam, hogy egy mankóval bicegő (szemmel láthatóan lábtörés utáni) férfi következett előttem. Egy hozzátartozója kísérte, egy nagy szatyor volt náluk, benne egy hatalmas ajándékkosárral. Kifelé jövet már nem volt náluk. Nem ítélem el az ilyet, ki tudja, lehet, hogy megmentette a lábát, vagy az életét az adott orvos, ilyen esetben én is adnék. De a fent leírt történet mélyen elszomorított. :((

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.14. 15:32:58

@ColT:

> Tehát - főleg kisnyugdíjastól -
> pofátlanság, és aljasság pénzt kérni,
> azért, amit amúgy is kéne biztostani.

:-DDDDDDDDDD

Konkrétan épp az volt a háborgás tárgya, hogy az orvos tényszerűen nem fogadta el a pénzt a nyugdíjastól.

Leroi 2011.01.14. 15:36:33

@Pico:
Igen helyes és pontos meglátás, Te ezt nálam jobban tudod, tehát jócskán elemezni fogom és mérlegelni a tényeket, amiket felsoroltál.

@Eugenie Danglars:
Ilyen nicknévhez csak egy Fernand de Morcerf vagy Noirtier de Villefort néven megírt válasz illene, de én csak ezen a szerény kis nicken válaszolok :)...Nyilvánvaló, hogy szóvátenni egy ajándékot vagy az ajándékként átadott összeget kevesellni nagy szemétségre vall, mint ezt már fentebb megjegyeztem.
Én csak olyan betegtől fogadok el hálapénzt, akin legalább a Chanel Allure Sport érzik, mert tudom, hogy ha ő képes 15 ezret magára szórni, akkor kettő biztosan kitelik irányomban is...
Szóval rosszul öltözött, erősen hátrányos helyzetű és ráadásul beteg embertől én sem, soha.
Szelektálok, de masszívan.

migren 2011.01.14. 17:05:59

senki soha nem folytatott felmérést az érintett orvosok,növérek véleményéröl.
szerintem nekünk is megalázó a hálapénz,mert nagyon összetett hogy mikor és kitöl fogadom el.
Sajnos látom rezidens orvosainkon is hogy hiába indult úgy hogy nem fogja elfogadni a betegek ragaszgodnak hozzá hogy adjanak.
nagyon találékonyak.
én azt g.om ha minimum 2x ennyi volna a fizetésem erösen meggondolnám kitől,miért is kéne hálapénzt elfogadnom.
egy növér

migren 2011.01.14. 17:13:25

egyébként mielött bárki megkövezne egy Erdélyi szakképzettség nélküli embert nem találsz aki nettó 1000 ft.alatt elmenne dolgozni!

migren 2011.01.14. 17:14:06

nekúnk a nettó bérünk 500.ft körűl van.

adamantium 2011.01.14. 17:32:52

@migren: ezt nem teljesen értem hogyan jön ide? mindenki annyiért megy dolgozni amennyit megadnak neki, ha te 500 ért a másik meg 1000-ért akkor nem értem miért vagy felháborodva hisz te hamarabb fogsz munkát kapni. egyébként az orvosi nettó órabér nincs 1000 forint, sok helyen még 500 se

Leroi 2011.01.14. 17:57:58

@adamantium:
500 és 100 közt van, sose volt 1000, az igaz. Nem ismerem az erdélyi viszonyokat, már nem, előfordulhat, hogy ott jobban megfizetik a középkádert.

Leroi 2011.01.14. 17:58:26

500 és 1000 közt, bocs.:)

Rui Blaaz 2011.01.14. 18:05:13

Leroi:
olyan szépen megkérdezted, hát elmondom, hogy a legutóbbi évben 500kHUF-t fizettem én, és még kb. 170kHUF-ot a munkaadóm. ("Természetbeni + pénzbeni eg. járulék" címen)
Ezen kívül egészen biztos, hogy e befizetett pár millió SZJA és pár millió ÁFA forintomból is jutott az eü kasszába.

Ezek után mit kéne még zsebbe csúsztatnom?

Ha magánorvosra vágyom, fizetek neki, ő pedig számlát ad. Mindig, mert elkérem azt a szart. De szerintem, néha, talán, részesülhetek az "ingyenesből" - éves kb. 1 millióért... Vagy nem??

Leroi 2011.01.14. 18:08:54

@Rui Blaaz:
Öt nap sebészeti kórházi tartózkodásod (műtéttel együtt) elviszi.
A milliót.
A 100 k-t.
A 1 000 000-t.

Nem, ne fizess senkinek.

Ugyandehogy (törölt) 2011.01.14. 20:43:19

@Leroi: visszanéztem az ügyfélkapun, ennek töredékét sem számolták el egy fülorrgégészeti műtétemre.....

SusanneF 2011.01.14. 20:56:59

@gonosz mócsing: NEM LEHET orvos nevet írni,mert KITÖRÖLNEK!!!

adamantium 2011.01.14. 21:45:57

@Babette_: a füll-orr gégészeti műtétek nincsenek nagyon megfizetve, hasak nem total nyaki blokkdiszekcióról, vagy trachearezekcióról, vagy implantátumokról van szó. milliós tételek jellemzően a gerinc, szív, ér, idegsebészetben vannak illetve az onkológiában, de ott a 10 millió se ritka

Rui Blaaz 2011.01.14. 23:04:56

@Leroi: jaa, aha, felnőtt életemben összesen 5 napot voltam kórházban. Számológép kéznél?

Bár tudod, amióta édesanyámat faszán meggyilkoltátok, nem érzem, hogy egy fillér is járna bármelyikőtöknek. Már hogy a fizetésetek SEM.

Anyám ugyanis vérképzőszervi sokkot vagy mi a fszt kapott, nekem így magyarázták, mert egy szrhz beletolt egy kiló metotrexátot, aminek semmi köze nem volt a kórházba kerülését okozó betegségéhez - amit már amúgy is egy másik, téves diagnózis okozott. Most lehet nevetni. Fekete humor. Ugye, amice?

Mondjuk a bőrének foltokban történő leválása, a szeméből és más (összes) testnyílásaiból folyó vér már erősen eltúlzott dramaturgiára utal, mondtam is neki, hogy "anya, ezt ne, tök ciki".

Ezek után a fizetésemet évente terhelő háromezer dollárnyi direkt elvonásért és a költségvetésen keresztül juttatott (mivel az eü kassza a mérlegfőösszeg kb. 7%-a) további kétezerért joggal érzem, hogy lófszt kaptam és kapok, majonézzel.

A következő köpenyes majomnak, aki célozgat, el fogom törni egy-egy ujját. Szóltam.

adamantium 2011.01.14. 23:13:03

@Rui Blaaz: most keménynek érzed magad? csak a bunkóságodat bizonygatod, nem veszed észre, hogy nevetségessé teszed magad?

rikavagyok 2011.01.14. 23:14:55

@migren:
Hihetetlen groteszk helyzeteket szül: Eddig volt sarokba szorítós figura (függöny mögött, tudjátok, mint ahogy viccbeli takarítónőt megerőszakolják: Jobbra ágy, balra ágy, mögöttem fal, előttem a hozzátartozó), kergetőzős, lefogós.
Amikor nem tud eldönteni, hogy sírjál, vagy röhögjél...

Irise 2011.01.14. 23:24:30

@Rui Blaaz: Lehetne ezt kitenni kulon posztnak, please??? De reszletesen, ne csak igy nagyvonalakban!

rikavagyok 2011.01.14. 23:25:48

@Rui Blaaz:
Csendben megjegyzem, hogy beteget meggyilkolni nem szoktak. Elcseszni, igen. Sajnos ez az a szakma, ahol ebbe adott esetben valaki belehal.
A probléma még csak nem is ennek a kockázata. (Ha a statikus elszámol valamit, és rád dől az épület, ugyanúgy meghalsz. De az egy tiszta sor. Matek. Fizika.) Itt a 2x2 néha 5, néha meg 3,5. Rengeteg a szabályokkal (még?) nem lefedhető, szubjektivitást igénylő döntés.
Azt, pl hogy mikor nem tetszik valaki színe nem lehet RGB skálán megadni. Pedig életet menthet.

cenzorilla 2011.01.15. 05:44:52

@Rui Blaaz:

Írd meg - ha tudod - tényekre szorítkozva Despotának.

A durvaságot, személyeskedést mellőzd kérlek, mert törlöm legközelebb.

Leroi 2011.01.15. 07:25:05

@cenzorilla:
Én is helyeslem.
Senki nem gyilkolta meg senkijét, főleg mi nem, az itt blogozók.
Az, hogy keménykedik velünk, csak ellenreakciót szül.

bauchi 2011.01.15. 07:34:29

Nem tudom,jó helyen vagyok-e?Ha a gégész ezt mondta,akkor egy rohadék genya volt.Emberileg,orvosilag.

Leroi 2011.01.15. 07:45:05

@bauchi:
Rossz szájízű dolog, én is úgy tartom, hogy ez a nyílt számonkérés rontja a hírnevünket.

Scinemos 2011.01.15. 14:51:28

Kis történelmi háttér: a paraszolvenciát mai formában az 1950-es évek elején Sztálin és kedves kis moszkvai csapata találta ki (ezért is jellegzetes kelet-európai jelenség) abból a célból, hogy a tanárok, orvosok tekintélyét a társadalom szemében letörjék (őket nem lehetett likvidálni, mint a nemességet, gazdag parasztokat), illetve a munkásosztály szintjére süllyesszék. Azzal, hogy lecsökkentették a fizetésüket arra szorultak, hogy pénzt fogadjanak el munkájukért, így korrumpálhatóvá váltak, a társadalom nem tekintett tovább rájuk vezető értelmiségiként. Ez a taktika nagyon jól bevált és még mindig működik- ellentétben a nyugati társadalmakkal, ahol az emberek bizalma első helyen az orvosban van.
Sajnos idáig egyik kormányzat sem tekintette prioritásnak e helyzet rendezését, de még a jelenség tudatossá tételét sem.
Persze így adódik egy olyan "kegyelmi" helyzet is (azoknak, akik felismerik), amely lényege, hogy az orvos munkáját (ami talán a leghumánusabb hivatás) nem a nyugatival összehasonlítva megalázóan alacsony fizetésért, hanem puszta humánumból teszi, magát az anyagi világtól függetleníti. Amennyit kap, annyit kap, nem nézi.
Ha kell, másodállást vállal, de ez esetünkben nem is gond, hiszen az orvoslás tapasztalati szakma, minél több beteget látsz, annál jobb vagy.
Én orvosként így próbálom élni a napjaimat (és annyit keresek, ami elég), bár számos kolléga sajnos másképp dolgozza fel a helyzetet.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.15. 15:25:00

@Scinemos:

Ha nincs családod, ha nem szeretnéd magad tovább képezni, ha nem akarsz kongresszusra járni, ha nem akarsz szakkönyveket venni, ha nem akarsz pihenni, ha 53 évesen meg akarsz halni, akkor csak így tovább!

:-(

Scinemos 2011.01.15. 15:47:58

Van családom (bár gyerekem még nincs), járok kongresszusokra, veszek szakkönyveket, rendszeresen sportolok, úgy érzem teljes életet élek jelentősebb szülői támogatás nélkül. Mióta elengedtem magamtól a pénzt, áramlik felém, ez valahol hasonló a csajozáshoz. Mindenkinek ajánlom. Mindig van drágább öltöny, nagyobb autó, egzotikusabb nyaralás. Kár beleszállni a hajszolásba viszont érdemes minden apróságnak örülni.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.15. 16:53:01

Amit leírtál, a mellékállásokkal, egyenes út a korai halálba.

Most pihenj, amennyit tudsz, az unokáidnak szüksége lesz rád.

És persze azoknak a betegeknek is kellesz majd, akiket 53-73 éves korod között ellátsz. :-)

tódór piroska 2011.01.15. 18:02:00

@Leroi: Nem vagy P.C.! mi bajod avval a nick-kel? Mamá a másság nem ciki...

jágör68 2011.01.15. 20:28:49

Tessék feljelentést tenni.
Vagy több járulékot fizetni.
Több EÜ- járulék-> jobb egészségügy

Claritas 2011.01.19. 11:17:53

egy dolgot nem értek: miért is nevezzük szép latin nyelven paraszolvenciának? nevezzük csak nevén: lopás

@jágör68: nálunk a legnagyobb az elvonás az EUban. szerinted tényleg még ennél is többet kellene fizetni?

Rui Blaaz 2011.01.20. 23:56:55

@adamantium: nem veszem, mackókám.
bár ahogy látom, a saját törött ujjadat még el is tudnád látni. szakszerűen. mi több: éljenek a traumatológusok! (amíg nem a markukat tartják)

Rui Blaaz 2011.01.21. 00:01:00

@Irise: nem, Irise, nem lehetne, ugyanis nem tudom, mit érhetnék el vele, az viszont biztos, hogy rosszul tolerálnám, ha közeli hozzátartozóm halálán trollok kérődznének. És ki tudja, az érintett kórházból olvassa-e ezt valaki. Nem szeretném, ha a peren kívülit valami buta, indulatos elszólás miatt utólag megtámadnák.

Rui Blaaz 2011.01.21. 00:15:43

@rikavagyok: nyilván nem "gyilkolták meg", hanem többet hibáztak egy hét alatt, mint amit elképzelhetőnek tartottam. Ha nem jövök haza külföldről, édesanyámnak még azon a héten vége lett volna.

és nem, egyáltalán nem irigylem a döntési kényszereiteket, de hidd el, ti sem irigyelnétek az enyéimeket. én nem életekről döntök, hanem... mondjuk sorsokról.

Rui Blaaz 2011.01.21. 00:27:29

@cenzorilla: reaktív alkat vagyok, egy-egy hozzászólásomat, ha jónak látod, töröld, meg sem sértődök, ígérem. bár szerintem a sértődésemmel is együtt tudnál élni, nemde? :-)

adamantium 2011.01.21. 15:46:03

@Rui Blaaz: tudod ki neked a mackókád ... egyébként meg ne fenyegess, az ilyen bunkóknak megvan a kedves hálás betegem aki pénzt nem adott, de azt ígérte ha bárkivel gondom van csak hívjam

sorica123 (törölt) 2011.01.22. 15:41:03

@Alexander Hamilton: röhejes. Egyfelől nem a beteg dolga, hogy fizetést adjon a dokinak, hanem a főnöké, másfelől meg ez az orvos részéről milyen tempó már? Rossz koldus stílus, 'vánótmégárányom, láttam a tízezrest a zsebedben!'.
@tódór piroska: píszí bammeg. Nem politically kell korrektnek lenni, hanem amúgy. A PC, az az, hogy úgy csinálok, mintha korrekt lennék.
@Rui Blaaz: az a kurvakibebaszott többesszám, angyalvirág, az. Az ÖSSZES orvos odasereglett szágínyejdesanyádat kinyírni, igaz? Részvétem, de ökörségeket ne beszéljünk már.

Rui Blaaz 2011.01.24. 13:53:01

@adamantium:
miért fáj a mackóka? használjak kisebb állatot, te korrupt genny?

Rui Blaaz 2011.01.24. 14:07:08

@sorica123:

egyfelől, még engem is zavart az általánosító többesszámom és korrigáltam is, mindössze hárommal a kommented felett.

másrészt viszont: "szágínyejdes"? ez meg miafaszom? cigányozhatsz bátran, bárhol - de pont itt?
és közben "részvétem" is? miféle részvét lehet ez... valami dohos-poros-diszkontos. akkor inkább ne.

akiskezsiccsókolom, beh

Lizababa1123 2011.02.06. 12:30:07

Valószínű nem jön már senki ide mert az uccsó bejegyzés 2 hete volt, de azért mégis.
Szeretném leszögezni, hogy igen, egyetértek azzal, hogy az orvosok alulfizetettek, és csak a fizetések emelésével van mód a paraszolvencia visszaszorítására.
DE. Tudták, hogy mire vállalkoznak amikor ezt a szakmát választják, és a tököm kivan azzal, amikor vki tudja, mit vállal, majd sír a szája! Ez nálam elvi kérdés az élet bármely területére igaz. SENKI nem tartott a fejükhöz pisztolyt, hogy legyenek orvosok. Ismerték a lehetőségeiket, feltételeket, ennek tudatában ezt választották!
Emellett nem szeretnék elmenni amellett sem, hogy rengeteg orvos állami támogatott egyetemi oktatáson tanul, egy orvos képzése 5-10 vagy akár több millió Ft-ba kerül a magyar adózónak, majd a szegény alulfizetett újdiplomás dobbant külföldre. Megértem. De akkor tessék visszafizetni azokat a pénzeket amiket a magyar adózók kifizettek a képzésére azért, hogy maguknak orvost képezzenek!
Ezenkívül érdeklődnék a kedves orvosokat vehemensen védő hsz-előktől, melyikőjük tünteti fel az adóbevallásában a százezreket, milliókat amiket kapnak az orvosok a zsebükbe. Egyikük sem nyilván. Ez korrekt? Ugye nem Uraim.
Igenis sz.ar ez a rendszer úgy ahogy van, a szolidaritás elvén pár ember tart el többszázat, ami nem lehet működőképes hosszútávon.
De mindenki a saját szemszögéből nézi, mivel én és a családom azok közé tartozunk akik nem kevés Eü hozzájárulást fizetünk - és ezen felül még a hálapénzt - , így én biztos pofán vágnám az ilyen orvost.
Mit gondolnak az orvosok, a betegek mind lottónyertesek? Leépítik az orvosi szakmát ezek a hiénák és közben elvárják a pénzt és a tiszteletet. Uraim! A tiszteletet nem elvárni kell, hanem kiérdemelni! És így ez nem fog menni.

Leroi 2011.02.06. 14:13:16

Az előttem szóló kommentjére reagálva.
- Nem igaz, hogy az ő adóforintjain taníttattak ki engem. Más ország más egyetemén jártam és végeztem. Mo. ezzel csak NYERT.
Ezt csak úgy pro primo.
- Nem igaz, hogy az a nevetséges, aprópénz tb.-járulék, amit befizet, elegendő ahhoz az ellátáshoz, amit igénybevesz és amihez úgy képzeli, hogy ehhez JOGA VAN.
Nyugaton ennyiért nem is köszönnek neki, háziorvosi szinten sem.
Ezzel a magyar beteg csak NYERT egy nyugatihoz képest.
- nem igaz, hogy az orvos egyenlően részesül a tb.-tortából, egy nevetségesen alacsony kis fizetésnek gúnyolt rdarabka van számára kiszakítva, viszont ugyanúgy adózik, ugyanúgy fizeti be a hevi költségeit mint más, kevésbé felelősségteljes munkájáért sokkal jobban fizetett állampolgár. Az orvos TŰR, a társadalom ezen NYER.
- Az állampolgár elvárja, hogy az orvos szellemi kapacitásának legjavát olcsón, fáradtan, éjjel-nappal, ujjcsattintásra, prompt megadja neki. Tehát az állampolgár legalizálná szíve szerint egy alulfizetett magas felkészültségű társadalmi kategória további fizetési szint alatt tartását cserébe a nevetséges tb.-járulékáért, ugyanakkor elvárja azt az ellátást, ami NEM JÁR neki, amit Nyugaton ma irreálisnak, túldimenzionáltnak, fölöslegesnek tartanak.
A beteg tehát NYER.
Az orvos bőrén.

Erre mondaná valaki, hogy hát a...-t.

cenzorilla 2011.02.06. 14:30:34

@Lizababa1123:

Csak azért nem törlöm a hozzászólásod, mert Leroi válaszolt rá.

Kérlek, ha van még hozzáfűzni valód azt kulturált hangnemben tedd meg a továbbiakban.

Lizababa1123 2011.02.06. 14:42:41

Kedves cenzorilla!

Kérlek nevezd meg konkrétan, mely mondatom volt az, amelyre reagáltál, ugyanis teljesen kultúr hangnemben fogalmaztam véleményem szerint így konkrétum híján nem tudom a jövőben az elvárásotoknak megfelelően kifejezni magam. Köszönöm szépen.

Lizababa1123 2011.02.06. 14:59:32

@Leroi: Kedves Leroi!
Nem kívánok Veled vitát nyitni, ugyanis míg én úgy véleményelek bármiről is, hogy igyekszem a dolog mindkét oldalát figyelembe venni addig a Te eddigi hsz-eid mind egyoldalúak! Széllel szemben pedig nem fogok p.isilni ahogy a bölcsi vidéki nagymamám mondaná!
1. Nem tetted ki az önéletrajzod, amelyből kiderülne, hogy Te hol végeztél! Természetesen erre nincs is szükség, semmi közöm hozzá, sőt az egész ügynek nincs hozz köze. Azonban hazudsz ha tagadod, hogy az elmúlt 10 év tendenciája nem az amit írtam_azaz az alacsony fizetésre hivatkozva - mint írtam, magánemberként teljesen egyetértek, és ez az amit Te sosem tudtál leírni, csak szidni a betegeket - külföldre távoznak. Azok a frissen végzett orvosok, akik itthon a magyarok adóforintjaiból kapták a képzésüket. Ez tény, hangoztathatod, hogy Te nem, ez dícséretes, gratulálok, és örülj neki, hogy akár Te vagy a családod meg tudta teremteni számodra azt a lehetőséget, hogy külföldön tanulj.
2. A személyeskedés egy veszedelmes csapda így ismeretlenül, eegy orvos ennél azért kontrolláltabb és hidegfejűbb kell, hogy legyen.Kedves Leroi bár ehhez Neked nincs semmi közöd, azért én alátámasztom, amit írtam. Én és a férjem havonta 300.000 Ft körüli összeget fizetünk EÜ hozzájárulásként. Ide bemásolom amiben Te megszólítottál engem: "Az előttem szóló kommentjére reagálva.
- Nem igaz, hogy az ő adóforintjain taníttattak ki engem. Más ország más egyetemén jártam és végeztem. Mo. ezzel csak NYERT.
Ezt csak úgy pro primo.
- Nem igaz, hogy az a nevetséges, aprópénz tb.-járulék, amit befizet, elegendő ahhoz az ellátáshoz, amit igénybevesz és amihez úgy képzeli, hogy ehhez JOGA VAN." Amennyiben úgy gondolod, hogy ez az összeg aprópénz úgy, hogy 12 éve nem vettem igénybe a szülésen kívül orvosi szolgáltatást, és a szüléséért is a saját jóérzésemre hagyatkozva hálás voltam az orvosnak....nos akkor azt gondolom nincs miről beszélni.
Nem nagyon tudok mit kezdeni ezzel a mondatoddal: "Tehát az állampolgár legalizálná szíve szerint egy alulfizetett magas felkészültségű társadalmi kategória további fizetési szint alatt tartását cserébe a nevetséges tb.-járulékáért, ugyanakkor elvárja azt az ellátást, ami NEM JÁR neki, amit Nyugaton ma irreálisnak".
Nagy butaságot írtál, legalábbis akkor nem volt számodra arra érdemes a hsz amire reagáltál, hogy értelmezd is.

Tudod engem egy dologra tanított meg az élet: mielőtt vitába szállok, nézzem meg a másik oldaláról is az ügyet amiről nyilatkozom. Én ezt megtettem. Én leírtam, hogy az orvosok alulfizetettek. Ha ezt Te nem tudod értelmezni, nincs miről beszélgetni. A képzés is tény. Az, hogy Te kivétel vagy - gratulálok ahogy írtam is, de azért nem haragszol ugye, ha nem a kivétel szemszögéből véleményez bárki is - . Jelen pillanatban bent van ha jól számolom annyi pénzem a befizetési kasszában, amiből Nyugaton a fenekem alá széket tolnak - ha már Te az ellentétét hangsúlyoztad. Ennek kapcsán leírtam azt is, hogy rossz a rendszer, mert az én befizetéseimet többszáz nemfizető használja...és ez igazságtalan, bár ezt hívják szolidaritásnak.

Summa summárum a vehemens kitörésed csak visszatetszést vált ki a témával kapcsolatban. Látatlanban, a vélt igazaddal a zsebedben, csak és kizárólag a saját szemszögedből tekintve közelítesz a témához, nem értelmezed a mások által leírtakat, csak azokat ragadod ki a a mondandóból ami a saját igazad alátámasztásához szükséges.
Semmi gond nincs ezzel, ha ez Neked így jó. Előre közlöm, hogy nem szándékozom vitába szállni, nem is térek vissza a témához, egy keresési folyamatnál adta ki ezt a cikket a gépem, de sajnos tudod nemcsak az orvosok dolgoznak rengeteget, hanem mások is, így erre sem időm, sem energiám.
A nézetemet fenntartom, amennyiben a leírtak valósak és az orvos nyíltan közli, hogy kevesli a hálapénzt, akkor az ilyen az nem orvos. Tök mindegy, hogy az adott beteg mennyit adott a kasszába járulék formájában, ahhoz az orvosnak nincs köze. Az orvos tisztában van a fizetési lehetőségekkel amikor a szakmát választja, köztudott tizenéve, hogy alacsonyak a fizetések. Ha ennek ellenére mégis van olyan elhivatott, hogy ezt választja, akkor a rossz fizetési rendszert ne a betegen bosszulja meg!

Lizababa1123 2011.02.06. 15:08:41

Elnézést egy gondolat még amire nem kaptam választ - bár ez csak egy költői kérdés, mert nem is várok reális reakciót - ha én az adózott pénzemből szolidaritásom jeléül hálapénzt adok az orvosnak - és a vidéki Józsi bácsi ugyanúgy a nehezen szerzett kis pénzéből - akkor azt az orvos miért teszi el adózatlanul a zsebébe. Mert azért remélem nem sértek meg senkit, ha feltételezem, hogy minimális töredék az aki bevallja - meg ha igen, akkor milyen jogcímen, paraszolvencia, ami tiltott?.
Szóval azért nézzük meg néha az érme másik oldalát is, amikor pitiáner tb hozzájárulásokról meg pofátlanul eü ellátást elváró betegekről beszélünk az orvos oldaláról. Majd amikor az orvos is adózik a hálapénz után, és ezzel is betesz a közösbe akkor talán...talán lesz miről beszélni.És ezzel senkit nem szándékozok megsérteni, mindenki úgy él, ahogy tud és ahogy az az erkölcsi értékrendjével összeegyeztethető - és a számlái kifizetésével, hisz pénzből élünk. De számomra az nem orvos, akinél ez odáig fajul, hogy lenézi a kisnyugdíjast mert csak 5E-t tud neki adni, vagy adott esetben jelen cikk. Kívánok Mindenki számára egy jobb és igazságosabb rendszert, amely átlátható anyagiakkal megszünteti a hálapénzt!

Leroi 2011.02.06. 15:27:33

@Lizababa1123:
"én és a családom azok közé tartozunk akik nem kevés Eü hozzájárulást fizetünk - és ezen felül még a hálapénzt - , így én biztos pofán vágnám az ilyen orvost."

Ez a mondat volt amiért figyelmeztetést kaptál...
Hálapénzt nem várok el senkitől, az ajándék, amit sosem kértem, ha adták, persze, hogy elfogadtam.
Ajándék után pedig nem adózunk.
A kopasztott tyúk combját sem kanyarítom le, hogy betegyem a közösbe, hanem egészben megfőzöm vagy kisütöm és megeszem, mert az enyém, én kaptam, rászolgáltam bőségesen.
Ez magánügy, az én ügyem.
A 300 ezredhez semmi közöm, ha befizeted, ha nem, nem kérdem, honnan jött, mennyire tiszta vagy tisztára mosott az a pénz, ami becsordogál hozzátok illetve mennyire ér annyit a kifejtett munkátok..
És így talán egálban leszünk.

Lizababa1123 2011.02.06. 15:42:24

Hát azt gondolom picit messzire mész, de ez sem engem minősít.
1. Hogy jössz Te ahhoz, hogy feltételezd, nem tiszta a bevételem? Mondjuk ha értenél hozzá csak minimálisan is a vagdalkozás helyett akkor annyit végiggondolnál mielőtt reagálsz, hogy a "nem tiszta" jövedelem pont azért nem az, mert nem jelented be - és nem fizetsz után semmit, többek között EÜ hozzájárulást sem - . Tudod, mint a hálapénz után sem. Szerintem azért gondold meg, hogy milyen célzásokat engedsz meg magadnak ismeretlenekkel szemben.
Sosem leszünk egálban, pontosan azért mert most SEM tudtál a hsz-edben semmi olyanra reagálni amit kérdeztem, illetve semmi olyanra ami a beteg szemszögéből világítaná meg a mai magyar egészségügyet.
Tudod van ennek a fórumnak egy kezdő cikke. Az pedig az, hogy az orvos nyíltan és pofátlanul kevesellte a pénzt. És egyre több fórum szól erről. Én ERRE reagáltam. Én az ilyen orvost nézem le. Én az ilyen hozzáállást ítélem el.
És valóban. SEMMI közöd nincs ahhoz, hogy ki mennyit fizet be. Lehet, hogy nem is 300-at fizetek be. Lehet, hogy csak 20-at. Lehet, hogy 500-at. Azt írok amit akarok, de az orvos ne ennek alapján ítéljen meg. Mondjuk abban az egyben biztos lehetsz, hogy amit viszont befizetek az LEGÁLIS és adózott - ellentétben az "ajándékkal". Tehát azt gondolom semmilyen jogalapja nincs az orvosnak elvárni. És megpróbálom mégegyszer kihangsúlyozni ha eddig nem lett volna tiszta: egyetértek azzal, hogy alulfizetettek az orvosok.De elítélem azokat az orvosokat akik ELVÁRJÁK a hálapénzt, azt meg aki nyíltan kevesli...azt leírtam. Ne a betegen bosszulja meg az orvos az alulfizetettségét!
Attól pedig továbbra is óvlak, hogy vagdalkozásodban olyanokat írj személyeskedve amivel messzire mész!
Ne gondold, hogy csak orvosok dolgoznak keményen. Bár ha Neked az a jó, gondolod azt.

Lizababa1123 2011.02.06. 15:58:55

@Dr.laikus PhD:
Épp ész érvekkel nem lehet vitatkozni!
Én ezzel teljesen egyetértek. Az egészségügy szörnyű helyzetben van, ez nem kérdés. Hogy mi a megoldás, azt én nem tudom, nálam okosabbak sem tudják. Ugyanis ezt a problémát megoldani társadalmi kérdés -biztosan mindenki tudja a tutit a saját szemszögéből azonban ezt globálisan átlátni egy társadalomra levetítve - tisztában vagyok az értékeimmel, és ezért nem megyek bele eszmefuttatásokba. Bízom benne, hogy van/lesz olyan vezető az országban aki jó irányba tudja ezt az egészet irányítani, bár sajnos amennyire az én tudásom felér, a szolidaritás elvén működő dolgok előbb-utóbb ide vezetnek. Sajnos! Amikor egy közösség többet vesz ki, mint amennyit betesznek, borul az egyensúly - legyen szó akár nyugdíjról, akár segélyekről, akár eü-ről. Ezeket a problémákat nyilván csak komplexen lehet kezelni és olyan embereket kell rá találni aki ezeket végigviszi, mert a többség nem fog neki örülni.
A tapasztalataim szerint az emberek ezzel nagyon is tisztában vannak, amennyiben nem lennének, úgy az orvosok nem tudnák a keresetüket kiegészíteni hálapénzzel. Én azt gondolom ezt is higgadtan kell látni, meg kell becsülni, látni kell azt, hogy az az ember aki adja, az lehet, hogy egyheti keresetét adja oda nekünk - ami szerintem óriási dolog.
Bármikor nagyon szívesen beszélgetek ésszerűen és higgadtan tényekről mert érdeklődöm minden oldal szemszöge iránt - de erre csak akkor van mód, amennyiben a vitapartner is kiváncsi és fogékony az én oldalamra és befogadóan irányul azok irányába is. Ebből lesz beszélgetés/vita, ellenkező esetben csak monológok íródnak, több kevesebb személyeskedő tartalommal.

Leroi 2011.02.06. 16:01:54

@Lizababa1123:
Miután az óvodáskorból régen kinőttünk, remélem nem feltételezed azt, hogy nem ismerem azt a jelenséget, hogy fizetünk, csak épp ne piszkálják meg a bevételünk forrását illetve annak a hatványozottabban magasabb összegnek az eredetét, amelyet havonta felmarkolunk.
Tudod, épp ez a kétpofára való dicsekvés a befizetett összeggel GYANÚS. Ha vajat érzel a fejeden, kéretik kevesebb ideig a napon tartózkodni, mert még a szép gömbölyű vállaidra csoroghat...
Paraszolvenciát pedig sosem kértem.
Részemről kb. eddig ért a veled való
párbeszéd ezen a blogon.

Lizababa1123 2011.02.06. 16:34:42

@Leroi: Édes vagy, köszönöm. Ne féltsd a szép vállaimat, nincs azokkal baj, sem vaj, sem zsír nincs rajta :-) Dicsekvés? Milyen dicsekvés. Számokat írtam, mert az első hsz-ed után kiváncsi voltam az azokra érkezett reakcióra. Tudod sosem tudhatod mi az igazság - erre próbáltam rávilágítani, mert ezt nem tudhatja egy orvos sem a betegéről - mármint a valós anyagi helyzetét. Ez kitűnően sikerült a reakciódat látva.
Az első hsz-emben nem szólítottalak meg Téged, Te mégis folyamatosan a saját magadét nyomod - Te mit fogadsz el, Te hol tanultál, Te mit nem vársz el. Nem Rólad szólt a cikk, márpedig én az abban leírtakhoz szerettem volna hozzászólni a kezdetektől fogva. Majd mikor megérkezett az igazságosztó első beszólásod arról, hogy én mit várok el - mint kedves előző hozzászóló, aki semmit nem fizet, de mindent elvár - akkor az összegre rögtön elnémultál és a következő reakciódban már ész érvekre,beszélgetésre nem futotta, csak a személyeskedésre, a jól odaszúrt szavakra, beszólásokra. A találomra beszúrt összegem pont azt a hatást hozta meg amit vártam, hisz ha azt írom, 20E-t fizetek, azt hallgatom tovább amit elkezdtél, hogy mit várunk ennyi pénzért. Tudod ezek ennél bonyolultabb dolgok, elkezdhetsz elmenni a Minisztáriumba és apellálni azért, hogy a magánszektor dolgozóit ne csak minimálbérre jelentsék be, ami után kevés az eü-járulék - mert a dolgozónak ebbe nincs beleszólása vagy megszoksz vagy megszöksz alapon ezt ajánlják neki, kell vagy nem, lehetnek elvei de abból nem lesz kifizetve a gázszámla....és még folytathatnám, de minek. És még mindig nem az a lényeg, hogy én valójában mennyit fizetek, hanem az, hogy ne forduljanak elő ilyen esetek amiről ez a cikk is szól, vagyis,hogy az orvosok ne a betegeken verjék le az alulfizetettségüket, hanem gondolkodjanak el azon, hogy amit kapnak az nem jár, hanem az a megbecsülés jeleként átadott kisebb-nagyobb összeg. Én nem általánosítottam, én nem személyeskedve közelítettem bárkihez - vagyis de, a cikkben szereplő orvoshoz igen. Ellentétben Veled aki már az első reakciódban lekezelően nyilatkoztál az "előző hozzászólóról".
Őszintén sajnálom, hogy ennyire futotta, elkezdhetnék én is visszaszólogatni, nem okozna gondot, ez azonban nem az én stílusom. Mert az az igazi óvoda. És tudod akármit is írsz, egy dolog nem változik: ha tyúkot kapsz vagy hálapénzt, akár megdolgoztál érte akár nem, azt be kell vallani. De ezt bizonyára Te is tudod...
És mint azt többször hangsúlyoztam én nem sajnálom azoktól az orvosoktól akikkel eddig kapcsolatba kerültem - mert tudom, hogy a rendszer rossz és nincsenek megbecsülve. A pökhendiség amivel azonban Te így látatlanba hozzám állsz , az egy elég nagy csapda! Viselkedj úgy a másikkal ahogy szeretnéd, hogy Veled viselkedjen! Nagy igazság, érdemes rajta elgondolkozni.

Dr.laikus PhD 2011.02.06. 16:54:02

@Leroi:

Egyben tévedsz, de nagyot.

A hálapénz nem adóköteles jövedelem.

Akkor sem, ha nem találod igazságosnak.

Dr.laikus PhD 2011.02.06. 16:57:41

@Lizababa1123:

Az egészségügy szolidaritás alapú megoldása nagyon jól működött mostanáig.
Van egy kritikus tömeg ami alá nem szabad menni, mert a szolidaritás elve csorbul, de nálunk fejlettebb országokban működik az alapellátásban, kiegészítő biztosítást lehet kötni egyéb szolgáltatásokra.

Ez nem azt jelenti, ha rákos vagy nem látnak el, csak más és jobb hotelszolgáltatást kapsz, egyágyas szobában fekszel, nem 6 emberrel osztod meg beteg napjaid stb....

Leroi 2011.02.06. 16:57:41

@Dr.laikus PhD:
Így van, a hálapénz nem adóköteles jövedelem.

Dr.laikus PhD 2011.02.06. 17:01:54

@Lizababa1123:

Nem értem miért általánosítasz.
Fel is háborodsz, ha egy orvos akit nagyon rosszul támadtál - pont őt - kikéri magának.

Te elmondod mennyit fizetsz, de nem az orvos osztja a pénzed. Fizetsz hálapénzt, de nem kérték tőled.

Akkor miről beszélünk.

Leroi ítélte el elsőnek az orvost aki kiköveteli a pénzt.
Na ez már bűncselekmény. Kikövetelni tilos!

Lizababa1123 2011.02.06. 17:44:07

Igazad lehet. Nem adokoteles mert a torveny szerint nincs ugyanis tiltott. Engem nem bant es nem tartom igazsagtalannak de nem vagyol papagaj hogy 3x ugyanazt leirjam- ha erdekel a velemenyem elolvasod az elozoekben ha nem akkor viszont ram aggatott nezetek ellen nem fogok viaskodni. Kerdeznem hogy milyen orvost tamadtam en szemely szerint? Azt aki a cikkben szerepel. Leroi az talan? Ne haragudj de en nem olvastam el minf a 280hsz-t. Miert tettem volna? Nem azokra hanem a cikkre reagaltam. Ha egyetert velem,azzal hogy elitelem ezt az orvosr minek szolit meg lekezeloen mondvan en egy jarulekot alig fizeto de szolgaltatast elvaro egyen vagyok?miert is? Oke latom mukodik a szolidaritas elve de oszinten sajnalom tovabbra is hogy a jelek szerint te sem kozelited meg az egyszeru beteg ember szemszogebol a kerdest.mind a te min leroi-hsze csak es kizarolag az orvos szemszogebol kozelit. Mig barmely hsz-mert most mar atfutottam- amit beteg ir szolt arrol is hogy szolidalnak az orvossal es ezert nagy kinok aran is megbecsulesuk jeleul amit tudnak adnak zsebbe, addig az altalatok orvosok altali hsz-ekben a forditottja sosem tukrozodik... Nem tudok es mar nem is akarok olyam diskurzut folytatni ahol igazabol a semmirol beszelunk. En egy szoval nem szpoltam leroihoz aki erre ugy reAgal hogy en a semmit nem fizeto polgar... Majd semmi masrol nem szol mint 3-4 levelvaltason at o probal beszologatni, megjossz te es azt mondod en szoltam hozza? Kihez? Kihez konyorgom? Azt gondolom tobb idot szantam erre mint gondoltam, egymas melletti elbeszeleseknek nincs ertelme ha nem akarod/akarjatok megerteni amit irok, leirhatom 100x. Azt gondoltam BESZELGETNI lehet, de az azt jelenti hogy esz erveket osztunk meg, es elfogadjuk hogy az ermenek 2 oldala van. Ebbol annyi valosultmeg hogy a halapenz nemletezo legalitisarol beszeltunk. Nekem ez nem beszelgetes mintahogy az sem hogy addig erdekes egy beszelgetes amig a mi igazunkat bizonyitja, mas szemszogre nem vagyunk nyitottak. Hat ezt majd megvitatjatok magatok kozott. Ennel tobbre szamitottam. De neha csalodni is kell, ez van.

Dr.laikus PhD 2011.02.06. 17:46:10

@Lizababa1123:

"Nem adokoteles mert a torveny szerint nincs ugyanis tiltott."

Jogszabályt ha kérhetnék...

Lizababa1123 2011.02.06. 17:53:59

Nagy a baj. Igazad van, mediafelhajtas a tiltott jovedelem, a halapenz felszamolasara, melynek bizonyithatosaga lehetetlen ami az adohatosag munkajata lehetetlenne teszi, az mind kamu, ugye? Egyebirant adokoteles, lehet az apeh honlapjan utananezni, Eves szinzen 150e ft-nal osszegu ajandekot koteles az ajandekozott bejelenteni es adozno utana....csak ugy mellekesen.... Es nem veletlen az idonkent felbukkano apeh . balhe ezekkel kapcsolatban. De ez nyilvan jol tudjatok. Gratulalok hogy sikerult ezt kihozni a nap vegere. Nem semmi.

Dr.laikus PhD 2011.02.06. 18:03:39

@Lizababa1123:

Miről beszélsz?
Miért vagy sértett?
Senki nem szereti a hálapénzt.
Ha a 300 hozzászólást végig olvasod - kicsit későn kezdtél bele - akkor elolvashattad miért van, miért nem lehet a hallgatólagos társadalmi közmegegyezés miatt kiirtani.
A közmegegyezés mára lett az, addig az állam volt akinek ez az érdekében állt.

Most is alacsonyan tartják az orvosok jövedelmét. Megoldja a beteg. Evvel csak az a baj, hogy a hálapénz nagy részét egy réteg kapja csak, nem normálisan elosztott jövedelem, csak keveseknek megadatott. Ott viszont nagyon sokat keresnek.

Mit tehet az orvos? Pénzre váltható végzettsége van, nem kell ingyen dolgoznia, nincs mértéktelenül kizsákmányolva. Azaz. Keres egy országot ahol tárt karokkal fogadják.

Szóval ne én nézzem meg a jogszabályt, hanem másold ide légy szíves.

Mi az ajándék definíciója pl.

Attól, hogy az erkölcsi érzéked mást diktál a jog nem azt követi.

Lizababa1123 2011.02.06. 18:07:15

Vidd nyugodtan meg ezt a kerdest. Sajnos a jo neveltetesem nen engedi hogy szo nelkul lelepjek ezert szolok hogy befejeztem a diskurzust es elkoszonok, az epp most erkezett hsz-eket sem all modomban elolvasni. Barmikor hajlando es nyitott vagyok beszelgetni, azonban az egyoldalu monologokat meg tudom valositano mashol is, em kozlom a hazunk falaval, hozzam meg szol a radio. Jeleb egyoldalusagot tapasztalva, melyre raszantam tobb oramat, elobbonel tobb ertelme van, ti pedog vihetitek tovabb a sajat monolog-beszelgeteseteket. Tovabbi szep estet kivanok!

Dr.laikus PhD 2011.02.06. 18:10:02

@Lizababa1123:

Mi veled beszéltünk.

Te beszéltél magadban, el nem olvasva 300 hozzászólást.

Jó éjszakát!

Leroi 2011.02.06. 18:13:46

@Dr.laikus PhD:
Ne idegeskedj, köszi, hogy engem pártolsz, de ne stresszeld Magad, hagyd...

Lizababa1123 2011.02.06. 18:21:37

@Dr.laikus PhD: Utoljára még egyszer: Én nem szólítottam meg senkit. Tudod ha BÁRKIHEZ is hozzászóltam volna, ha bárki hsz-re reagálva csatlakoztam volna a véleménynyilvánítókhoz, akkor teljesen jogos az elvárás, hogy tiszteljem meg az előző 300hsz-t hogy elolvasom mielőtt írok.
de sajnos nem ez történt. Nem utaltam valakire, mégcsak nem is reagáltam. Elolvastam egy cikket és ARRA reagáltam. Nem utaltam és nem ellenkeztem vagy nem azonosultam egy előttem szólóval sem. Semmilyen emberi tiszteletre vonatkozó szabályt nem sértettem meg.
Sajnos ha e fejem tetejére állva olvasom a hsz-eket, akkor sem tudok rájönni, hogy az első hsz-em melyik mondatából sikerült arra következtetned amit viszel folyamatosan, azaz hogy én megszólítottam volna Leroi-t. Sajnálom, nem tettem. Ellentétben vele. De azt gondolom ezt nem kell bizonygatnom, amennyiben Te úgy gondolod, nekem el kéne olvasnom az első 300 hsz-t, abban az esetben kérlek Te is tisztelj meg azzal mielőtt hozzám szólsz, hogy elolvasod és értelmezed azt amit írtam. Amennyiben megtetted és Te méh mindig úgy érzed, hogy ÉN szólítottam itt meg BÁRKIT is, és én voltam BÁRKIVEL is a személyes beszélgetés kezdeményezője...hát úgy bizony én kérek elnézést....
A többihez nincs hozzáfűznivalóm. És tényleg ne idegeskedj, annyit nem ér az egész. Jó éjt.

Dr.laikus PhD 2011.02.06. 18:31:13

@Lizababa1123:

"ti pedog vihetitek tovabb a sajat monolog-beszelgeteseteket."

"Én nem szólítottam meg senkit."

Ja bocs...

Leroi 2011.02.06. 20:59:09

Lisepüppchen-eins-eins-zwo-drei kevésszer szól hozzá, akkor is parázs vitát gerjeszt...
Hiába na...

Dr.laikus PhD 2011.02.07. 05:25:06

@Lizababa1123:

Rajtad babuci eszemben sincs idegeskedni.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása