Ugye tudja, hogy vastagabb borítékot illik adni az ilyen műtéteknél?

2011.01.13. 14:00

Tisztelt blog!

 

Ami a hálapénzt illeti, elég érdekes dolgokkal lehet szembesülni. Pár hete volt a kislányom mandulaműtéte, kivették mindkettőt, mert állandóan begyulladtak és a háziorvosunk arra ösztökélt, lépjünk ezügyben. Megkaptuk a műtét időpontját végre, de kicsit aggódtunk. Nem maga a műtét miatt, mert ugyebár ez egy rutin eljárásnak mondható, csak sem a feleségem, sem én nem voltunk kórházban az elmúlt években, nem tudtuk, hogyan készüljünk anyagilag.

 

 

Elérkezett a nap, amikor a kislányomnak be kellett feküdnie. asszonnyal arra jutottunk, hogy a műtétet végző orvosnak 20 ezer forintot fogunk adni, a nővéreknek pedig 2-3 ezeret fejenként. Nem vagyunk túlzottan tehetősek(lakáshitel, számlák, stb.), ezt a pénzt is el kellett vonni valahonnan, szóval számunkra igenis nagy összegről volt szó.

 

Szépen befeküdt a kicsi, sajnos nem tudtunk vele bent maradni első éjszaka. A nővéreknek átadtuk a borítékot, de merem állítani, hogy anélkül is kiválóan ellátták volna a feladatukat, kedvesek voltak a szülőkkel is és a gyermekekkel egyaránt, szóval elégedettek voltunk, úgy láttuk minden a legnagyobb rendben van.

 

Másnap reggelre volt kiírva a műtét, ekkor már azért aggódtunk rendesen, amint tudtunk rohantunk is be a kórházba. Szerencsére minden jól alakult, sikerült a beavatkozás, bár a lányunk még ekkor is aludt, de nem volt semmi gond. Úgy gondoltuk, hogy ez a legjobb időpont arra, hogy megkeressük a műtétet végző orvost és átadjuk hálánk jelét. Hamar meg is találtuk, és odaadtuk neki a borítékot és természetesen többször is megköszöntünk neki mindent, mert tényleg nagyon örültünk.

 

Végre eljött a nap, amikor kislányomat hazahozhattuk aa kórházból, nem kell ecsetelnem, hogy mennyire vártuk már ezt a pillanatot. Pár órás folyosói várakozást követően végre behívott a doktor úr, hogy odaadja a zárójelentést és elmondja, mikor kell kontrollra jönnünk, amikor egy olyan megalázó szituációba csöppentünk, hogy szinte lángolt az arcom a szégyen és a düh érzése miatt. A doktor úr ugyanis a következőket mondta, szó szerint: " Á, ön az? Ugye tudja, hogy vastagabb borítékot illik adni az ilyen műtéteknél? Ezt jegyezze meg!"

 

Ott és akkor elállt a lélegzetem is, tényleg lángolt az arcom. Hebegtem, habogtam, hogy sajnálom, meg ilyenek, de semmi értelmeset nem tudtam kibökni. Szemlesütve hallgattam végig kioktatását az orvosi fizetésekről, majd gyorsan elhadarta, mit tartalmaz a záró és utunkra bocsájtott.

 

Egész haza úton nagyon kellemetlenül éreztem magamat és belül dühöngtem, sőt, a mai napig kinyílik a képzeletbeli bicska a zsebembe, ha eszembe jut az a helyzet. Annyi változott az elmúlt időszakban, hogy már nem feltétlenül a doktorúrra vagyok dühös. Ott és akkor meg kellett volna mondanom, hogy bár megértem az orvosok, egészségügyben dolgozók sanyarú sorsát, de minket ki ért meg?Mi sem lopjuk a pénzt és nem dőzsölünk, az a majd 30 ezer forint, amit összesen kifizettünk paraszolvencia gyanánt, a fizetésem egyharmada. Ráadásul mi sem keveset gályázunk és náluk nincs hálapénz, sem borravaló. Kiszorítottuk valahogy, de nehogy már rosszul érezzük magunkat, mert "csak" ennyit tudtunk adni.

 

Tisztelettel:

Tóth Gábor
 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petya.bacsi 2011.01.13. 14:54:18

A pofátlanság határtalan.

Tanulság: ha ne adj Isten lesz legközelebb, vastagabb borítékba tegyétek bele a hálapénzt. :)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.13. 15:10:01

Majd jönnek az orvosok, és mindent megmagyaráznak. pl..hogy szégyellje magát a posztoló...ja, és hazudik.

Leroi 2011.01.13. 15:13:19

Hát a t...! (szinte azt írtam, hogy a tökömet!)
Az ilyen dokinak, aki elkéri vagy szóváteszi a zsetont, azzal kell kezdeni, hogy nem adunk.
Slussz.
Nagyon gáz, nagyon égő, nagyon tré az egész szituáció, basszus...:(((

Irkutszk 2011.01.13. 15:17:49

Én csak azt a fél mondatot nem értem, hogy "Nem maga a műtét miatt", mármint hogy nem amiatt aggódtak. Ez az egy nem megy le a torkomon, de ez nagyon nem. Nem aggódtak, hogy teljes altatásban vágják a lányukat?

Sajnos a paraszolvenciához nem tudok hozzászólni, patikában kevés a borravaló :P

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.13. 15:20:51

@Leroi: Na!!!!!!!!!Ezt nem szoktam meg tőled!!! Nem vagy te iker???

Irkutszk 2011.01.13. 15:22:14

@batgirl: Na de kedves asszonyom! Ez nem a Szent Lajos király hídja ;)

Néhanapján még az is előfordul, hogy egyetértetek, én emlékszem, tanúskodom.

ccke 2011.01.13. 15:28:47

@batgirl: nem hiszem, ezt nem sokan mentenék. eltenni egy dolog, de reklamálni... undorító

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.01.13. 15:28:56

@Irkutszk: csak ezt az "asszonyom"-at neeeeeeeeeee,mindent visszavonok!

El Visco Stello (törölt) 2011.01.13. 15:49:54

@Irkutszk: "Sajnos a paraszolvenciához nem tudok hozzászólni, patikában kevés a borravaló "
Ez most olyan volt, mint amikor Ibolyka(igazságügyi miniszter) a rasszista futballhuligánokról úgy nyilatkozott, hogy ő nem ért a focihoz.

...azért véleményed csak van?

El Visco Stello (törölt) 2011.01.13. 15:53:49

Egyébként pedig egyátalán nem kellett volna adni. Visszateszi a mandulát?
Egy húszezres nagyon tisztességes összeg, emiatt ne fájjon a posztoló feje.

Irise 2011.01.13. 16:23:13

Csunya,csunya,csunya.
A folyamat azonban ongyogyito: a bunko orvoshoz kevesebb beteg kerul. :)

sárga nyúl 2011.01.13. 16:38:46

:((( Na, ha az én férjemnek mondana valaki ilyet, megkapná a magáét. És nem HUF, USD vagy EUR alapon. Egyébként mi is egy 20-ast adtunk a gyerek műtétjéért, bár nem várta el a sebész, és kifogástalanul udvarias volt, mikor visszamentünk hozzá a komplikációkkal kismilliószor "ingyé".

2011.01.13. 16:41:46

"Ott és akkor meg kellett volna mondanom"

Igen, ott és akkor. Már ha igaz a történet. Akkor pedig ne hebegjen, ne habogjon hogy sajnálom, mondjon valami értelmeset, védje meg magát.

Leroi 2011.01.13. 16:43:08

@batgirl:
De de, én a Vasálarcos vagyok, a Napkirály ikertestvére!:D

Bikli néni 2011.01.13. 16:48:07

Na ez a pofátlanság csúcsa!! Örüljön, hogy kap... Főleg, mert ha "szokás adni", akkor jó eséllyel nem csak ezt a családot húzta le, hanem egy csomó másikat is, megvan az a fizetéskiegészítés rendesen. És tényleg, aki nem ad egy fillért sem, mert nem tud, vagy elvből, azzal mit csinál? Kidobatja a biztonsági őrrel vagy wtf?!
Ha már elégedetlen vele, legalább fogná be a száját. Ez az, amit sehol (nem csak az egészségügyben) nem értenek meg: le lehet húzni egyszer az embert, pl. egy étteremben is, a vendég morogva kifizeti a sz@r kajáért, ami jár, de többet nem megy oda, és elmondja minél több embernek, hogy a lábát ne tegye be abba az étterembe. Megérte? Ugye, hogy nem. Na, valami ilyesmire kellett volna gondolni ebben az esetben is.

Tényleg: ha a háziorvos ad egy papírt, amiért kapott egy borítékot, és vissza kell hozzá menni, akkor azért illik adni még egyet? Kiindulva abból, hogy a HO pont az, akivel nem kellene elrontani a viszonyt...

nem_vagyok_azonos_velem 2011.01.13. 16:48:31

@El Visco Stello:

Azt is vissza kellett volna venni tőle asztalráborítás és kisebbségre jellemző hangzavar mellett amit addig kapott.

Utána meg jól farbarúgni oszt jónapot.

Bikli néni 2011.01.13. 16:48:38

@Leroi: Ezentúl hívhatunk Fülöpnek? :D

Irkutszk 2011.01.13. 17:12:20

@El Visco Stello: Van véleményem. Csakhogy megtartom magamnak.

Leroi 2011.01.13. 17:15:16

@Bikli néni:
Így van, de lehet Dauphin-Deux-nek is!:)

Irkutszk 2011.01.13. 17:17:13

@Leroi: A muskétásokat hol hagyta kend, énvagyokazállam testvére? :)

Bikli néni 2011.01.13. 17:29:47

@Leroi: A Fülöpöt könnyebb leírni :) Mondtam már, hogy nem tudok franciául, akkor már inkább a németet :)

Leroi 2011.01.13. 17:41:02

@Irkutszk:
Athost, Porthost és Aramist?:)
És a gascogne-it?:)

@Bikli néni:
Érdekes, hogy a franciák a trónörököseiket delfinnek nevezték...

Bikli néni 2011.01.13. 17:43:13

@Leroi: Én azt hittem, ezt "dofen"-nek kell kiejteni :)
Egyébként azt tudtad, hogy a fáraó eredetileg nem is az egyiptomi uralkodó elnevezése volt, hanem a palotáé, amiben lakott? :)

adamantium 2011.01.13. 17:44:28

először engem is meglepett, hogy a kedves szülő nem a műtét miatt aggódik, hisz a mandulaműtétnek ritkán van szövődménye de az halálos tud lenni.
20 pengő egy manduláért az szép pénz, nem hiszem, hogy ez kevés lenne, sőt ismereteim szerint inkább a felső kategória.
mindenesetre az a véleményem, hogy ha a beteg ad akkor adjon amit és amennyit tud, ha meg nem akkor köszönje meg és kész, ez egy opcionális hálakimutatás, felróni, hogy esetleg nem elég, pofátlanságnak számít

nem_vagyok_azonos_velem 2011.01.13. 18:02:45

@adamantium:

"az a véleményem, hogy ha a beteg ad akkor adjon amit és amennyit tud"

NE ADJON. MIÉRT ADNA?

Ha a állami ellátás keretében műtik akkor a számlát a társadalombiztosítás állja.

Ha magánkórházban műtteti magát akkor a díjazást kiszámlázzák korrektül pontosan.

Győzz meg légyszives milyen alapon dolgoznak a dokik a kórház eszközeit ingyen használva a saját zsebükre úgy hogy se nem adóznak se járulékot nem fizetnek a begyűjtött pénzből a dokik a tb által finanszirozott ellátás leple alatt.

Gondolom a kórházi alapítványokat se támogatják nagylelkűen a fekete jövedelmük bizonyos százalékéval pedig azzal a saját munkakörülményeiken javítanának.

Adócsaló mindegyik.

Ha valaki adni akar adjon a kórháznak ne a hiéna pofátlan követelőző saját zsebére dolgozó személyzetnek.

Leroi 2011.01.13. 18:15:34

@Bikli néni:
Így van, "dofen"-nek ejtik és delfint jelent...
A fáraó palotájának elnevezéséről nem tudtam, köszönöm, hogy említetted.

@nem_vagyok_azonos_velem:

Magyarországon élsz?
Így jártál, öreg.
Az orvosgyalázást pedig kéretik befejezni.

adamantium 2011.01.13. 18:16:07

@nem_vagyok_azonos_velem: egyrészt nehéza felfogásod, az olvasókészséged meg nulla - leírom neked a szinteden: ha valaki adni akar akkor adjon, ebben nem lehet megakadályozni, azt ad amit akar: 1 milliót vagy 1 tyúkot mindegy, aki meg nem ad az egy köszönetet adjon és kész.
adócsalás, hiénák???
mi van???? a kórház eszközeit használom a saját céljaimra??? tessék???
bezzeg amikor 400 óra helyett heti 100 at dolgoznak az orvosok éhbérért miattad akkor az is adócsalás, hogy a 100 ból 60 órát nem fizetnek ki normálisan, 24 órából 8-at fizetnek mert úgymond nem dolgozod végig az időt. amikor nincs lehetőséged évekig kivenni a szabadságodat mert nincs ki helyettesítsen, amikor ügyelet után is dolgozol, pedig ha elkapnak téged büntetnek meg nem a munkaadót.
az ajándékért te se fizetsz adót, mond csak mikor fizetted be az adót a nagymamádtól kapott csokira?
minden dolgozó magyarországon a munkahelye eszközeit használja saját apróbb ügyeinek elintézésére, ez kommunista maradvány
szal először gondolkodj utána írj marhaságokat

Leroi 2011.01.13. 18:19:16

@adamantium:
Mondtam, hogy a pofámat tartom még egyelőre, szerencsére jó napom van és nem tud a tag annyira felhúzni, hogy eleresszem...:)

nem_vagyok_azonos_velem 2011.01.13. 18:26:11

@Leroi:

"Az orvosgyalázást pedig kéretik befejezni."

Neveket nem írtam. Nem tettem fajra nemre vallási felekezetre vonatkozó törvénybe ütköző megjegyzéseket.

Hol van itt a gyalázás?

Szólásszabadság és véleménynyilvánítási szabadság van. Arról nem tehetek hogy neked rosszul esik az ellenvélemény.

Leroi 2011.01.13. 18:29:45

@nem_vagyok_azonos_velem:

Figyu "istenállatja"!
Nem szólsz hozzám ezen a blogon.
Stimmt?
Sem ma, sem semmikor.

És ma nagyon finom és nőies vagyok, még neked sem sikerült felhúznod forráspontig.
Ignore on.

nem_vagyok_azonos_velem 2011.01.13. 18:32:18

@Leroi:

Eddig se szóltam hozzád te kötöttél belém. Olvasd vissza magad.

Ha olyat írsz amivel nem értek egyet továbbra is le fogom írni a véleményemet róla.

SusanneF 2011.01.13. 18:51:34

Eddig életem során 1x találkozhattam az igazi HÁLApénz adással....
Egy krónikus betegeket ápoló osztályon valóban meg van tiltva a hozzátartozóknak a paraszolvencia.
HELYETTE-minden folyosón hála-persely található,fából,lelakatolva.
Aki hálás beteszi,amennyit gondol egy boritékba,és mindenkinek szétosztatik,a főorvostól a takarítóig.
Véleményem szerint ez a mód elterjedhetne....
Előre kérni pénzt,megmondani,mennyi egy műtét,vagy ilyen megalázó viselkedést tanúsítani-gusztustalan,és elfogadhatatlan.....!!!!

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.13. 18:56:13

Egyetértek az előttem szólókkal: elfogadni el lehet a borítékot, de a tartalmát kritizálni nem. Maximum otthon, négy fal között.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.13. 18:58:31

@SusanneF:

Az előre mondott "tarifa" illegális is az állami ellátás keretei között.

Dan_1 2011.01.13. 19:00:03

@El Visco Stello: Erre csak azt tudom mondani, hogy jegyezte már meg négyszemközt orvos (a hálapénz témakör boncolgatása közben), hogy igencsak nem mindegy, hogy hogyan varrják össze a beteget szülés után... szóval a mandulát lehet nem teszik vissza, de vannak más esetek is :S

kocol 2011.01.13. 19:00:17

Mint egyetemista, aki tanulmányai mellett dolgozni kénytelen, nem tudnék nagyon adni hálapénzt. Nincs is személyes tapasztalatom az ügyben, még soha nem kértek tőlem, vagy néztek rám csúnyán, mert elmaradt. Azt hiszem, ha kérnék, akkor fel lennék háborodva, hogy elvárják a "hálát", magamtól meg nem igazán jutna eszembe. Illetve másoknak nem pénzben mutatom ki a hálát...
Más kérdés, mi lenne, ha mondjuk műtét előtt sejtetnék, hogy pénz híján nem mennének úgy a dolgok, ahogy kéne. Vagy tovább tartanának bizonyos szükséges eljárások, később kerülnék sorra, ilyesmi.

Irkutszk 2011.01.13. 19:04:05

Hol van Dr. Laikus PhD? Napok óta nem láttam. :(

epres négercsók 2011.01.13. 19:04:47

Orvosgyalázást nem kezdünk/folytatunk. Leroi, légy szíves, ne húzd fel magad, nem szeretnélek kitenni.

Bikli néni 2011.01.13. 19:05:23

@Irkutszk: Lélekben velünk van. Remélhetőleg mihamarabb visszatér.

ZéBé 2011.01.13. 19:08:28

Pontosan azért kéne beírni a neveket és a helyszineket a kommentekbe és a blogba, hogy ne az legyen, hogy "az orvosok ilyenek", hanem "XY orvos ilyen".
Pont az orvosoknak, az egész égészségügyi szférának az érdeke lenne, hogy ne általánosítsunk, hanem névre szóló (vagy legalább beazonosítható orvosra szóló) kritikák hangozzanak el.

Leroi 2011.01.13. 19:15:03

@SusanneF:
Az olyan, mint az USA-ban a Thanksgiving?:)
Képzelem azt az "elosztást"...Hűűű...

:osbourne. (törölt) 2011.01.13. 19:15:04

@batgirl:

Na ja és nem is kapott az az orvos pénzt hanem ő adta ...

Irkutszk 2011.01.13. 19:15:31

@ZéBé: A személyiségi jogok védelmében nincs erre lehetőség. Elismerem, hogy ezzel az általánosítás jobban elkerülhető lenne, azonban egyrészt az emberi agy általánosít, így működünk; másrészt az alaptalan rágalmazásnak nem lehetne keretet szabni, az internetes névtelenséggel szemben pedig mindenki tehetetlen.

Leroi 2011.01.13. 19:16:40

@ZéBé:
Abból perek lennének.

Leroi 2011.01.13. 19:17:57

A médiatörvény életbeléptetése után itt sem írhatunk bármit.
Én például nem mondhatom meg senkinek a valódi véleményemet, ő pedig nem dokizhat le kedvére.

velorex-vezető 2011.01.13. 19:18:38

A minimum lenne, hogy megjelenne itt a fórumon az illető orvos és a kórház neve.
A sértett valószínűleg egyébként sem venné többet igénybe a doktor "úr" szolgáltatásait. Rágalmazásért pedig nem perelhetne, mert a büdös életben nem bizonyítaná be, hogy a beteg édesapja írta a cikket és nem akárki ,más, akinek elmesélte az esetet.

Leroi 2011.01.13. 19:21:18

@velorex-vezető:
Az orvos neve csak úgy jelenhetne meg, ha az őt vádoló beteg neve is megjelent. Mert másképpen hogyan bizonyítaná a sértett, hogy sértett?
Névtelenül?
Névtelenül vádolni olyan, mintha nem léteznél.
A törvény előtt nem áll meg.

Irkutszk 2011.01.13. 19:21:25

@Leroi: Mit értesz azalatt, hogy nem mondhatod el a saját véleményedet? Azt, hogy a egyfajta hivatalos véleményt fogalmazhatsz csak meg? Vagy nem tehetsz olyan hozzászólást, amivel elárulnád, hogy mi a foglalkozásod?

(Ha az első, akkor igazán furcsa, ha a válaszban nem nevezhetnek a foglalkozásod alapján...)

Leroi 2011.01.13. 19:25:35

@Irkutszk:
Szabályozva lesznek a magán- vagy jogi személyek minősítésének a határai.
Nem mondhatsz véleményt állami szervekről, testületekről, intézményekről, ismert személyiségekről.
Csak adataid pontos megadásával, ellenőrizhetően.

Ugyandehogy (törölt) 2011.01.13. 19:28:55

@Irkutszk: meg a röggönyön is, úgy tudom...

Leroi 2011.01.13. 19:30:26

@velorex-vezető:
Ki lesz pontozva az orvos neve hanmarosan, számíthatsz rá.
A blogokat majd regisztráltatni kell és ellenőrizve lesznek.

Nem én találtam ki, nem az én saram.

Hatodéves 2011.01.13. 19:31:14

@Bikli néni:
A tegnapihoz hozzászólt, de én is hiányolom :(

Hatodéves 2011.01.13. 19:32:44

@ZéBé:
Ezt már nagyon sokan felvetették, de mindig az rá a válasz a moderátoroktól, hogy az index szerkesztősége nem engedi. Velorex-vezető legutóbbi kommentjét is ki fogják venni szerintem.

Irkutszk 2011.01.13. 19:32:59

@Leroi: Tehát nem mondhatom el, hogy rossz/jó volt-e az
állami iskola, ahol tanultam. De tájékoztatást adhatok, tehát elmondhatom, amit tudok a lábkörömgombáról. Sőt, név nélkül azt is mondhatom a néni/bácsiról, hogy okos volt-e, vagy buta, amikor mankó nélkül felszállt a buszra? Mármint névvel, XY néni/bácsi okosan/bután viselkedett, amikor mankó nélkül felszállt a buszra? Mert nem ismert személyiség, tehát mondhatom névvel. De nem írhatom le, hogy véleményem szerint a Kamara jó/rossz döntést hozott, amikor megtiltotta a mankóval buszra szállást. (Megpróbáltam elég abszurd példát felhozni.) Kacifántos, kacifántos.

Hatodéves 2011.01.13. 19:34:02

@Leroi: Ezt én sem értem. Akkor mit kell majd mondani vélemény helyett? :)

Irkutszk 2011.01.13. 19:35:20

@velorex-vezető: Milyen alapon mondod te meg a jövőbeli betegekről, hogy őket milyen kezeléssel kell kezelni??

Hatodéves 2011.01.13. 19:36:01

@Irkutszk:
Akkor majd azt mondom, hogy a mankó rosszul döntött, amikor nem engedelmeskedett a gazdájának a kamara döntésére hivatkozva...

nukmed 2011.01.13. 19:41:11

Szerintem mindenképpen próbálkozni kell, hogy "reklámozzuk" azokat az orvosokat,a akik ennyire elszálltak para-téren.
Felháborító, hogy még azoknak kell küzdeni, akik ki akarják tűzni a zöld keresztet.
Személy szerint 80 nettóért mutatványozom egy izotóp osztályon, ahol annyi sugarat kapok a betegektől, hogy leesik a doziméterem, mégsem tudom elfogadni azt a kurv@ parát.

Leroi 2011.01.13. 19:41:29

A médiatörvényt böngészgetve fölmerül a kérdés, hogy az internet a törény értelmében lineáris adattovábbítónak számít-e?

Irkutszk 2011.01.13. 19:41:32

@Hatodéves: A magyar nyelv csodái! :) Szerintem is megoldjuk - megoldják az újságírók, megoldották ezt régebben is, hogy hogy lehet sorok közt információt átadni.

Leroi 2011.01.13. 19:43:04

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.:
Nekem van egy régi jelvényem zöld kereszttel, de az most már önkényuralmi jelképnek számít, nem tehetem ki.

Borcsika 2011.01.13. 19:45:14

Én három éve 10000-et adtam a dokinak, és nem húzta a száját, pedig ugyan ilyen műtétet végeztek a fiamnak. Mi nem voltunk bent napokat, hanem kedden reggel megműtötték, és szerdán reggel már mehettünk is haza.

Irkutszk 2011.01.13. 19:46:13

@nukmed: Nem először merül fel ezen a blogon a hálapénz rendszer. Hiányolt társunk írta le egyszer, hogy honnan is ered a rendszere, szerintem tanulságos. Elismerem, hogy jó lenne/jó kikeveredni belőle, de azért két oldala van a borítéknak. Ha hibaként fogjuk fel a hálapénz rendszerét, akkor az is hibás, aki adja, nem csak az, aki elfogadja. Szemléletváltást pedig nagyon nehéz elérni.

Leroi 2011.01.13. 19:46:23

@joozan ész:

Nekem egy nazális hajszálér-kauterizálást végzett el a gégész nemrég, epistaxis miatt.
Én is csak megköszöntem.
Mondta, hogy ha akarom, megoldja a deviatio septi nasi-mat is.
Mondtam, hogy bónuszt azt kösz ne.:)

Leroi 2011.01.13. 19:47:32

Az orvos-beteg kapcsolat ennél sokkal bonyolultabb.

Leroi 2011.01.13. 19:48:37

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.:
Az szép zöld, hegyesvégű kereszt.
Láttál már olyat?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.13. 19:49:07

@nukmed:

A zöld kereszt ebben a formában egyértelműen nem támogatandó!

joozan ész 2011.01.13. 19:49:10

Valóban jó lenne, ha lenne egy oldal, ahová a "jólelkű" orvos nevei fel lennének tüntetve.

Esetleg az intézmény neve és az orvos monogramja. Szerintem az nem lenne személyi jogsértés.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.01.13. 19:53:38

@Leroi: Bocs, most dobattam ki magam, legközelebb reagálok. "Ez még talán átmegy".

joozan ész 2011.01.13. 19:53:45

@Leroi: Igazad vn. Mondjuk nekem volt egy komlikált kettős transzplatációm. Ott az orvosnak volt adva 20 azaz húszezer Ft. Mindez a 2000-es évek elején.

Azóta is ida járok és minden egyes alkalommal korektűl látja el a feladatát.

Vannak még csodák.

Haveromnak volt egy bokatörése, amit össze kellett csavarozni. Nem adott az orvosnak és NEM KAPOTT fájdalomcsillapítót, csak egy db. fejfájás gyógyszert.

Reggie 2011.01.13. 19:55:47

A postolo helyeben raszabaditanek egy vagyonosodasit...

Leroi 2011.01.13. 20:02:27

@joozan ész:
Az orvos legyen orvos, a szó valódi értelmében.
Legyen nagyvonalú, kedves, őszinte, nagyon de nagyon felkészült, művelt, odaadó, önfeláldozó, emberbarát.
A kisstílű "bosszú" (nem ad fájdalomcsillapítót a szenvedőnek), az nem méltó ehhez a hivatáshoz.
Suprema lex: sedare dolorem...mondák a nagyok egykoron.

joozan ész 2011.01.13. 20:04:43

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: Hát ez az. Azért lett orvos valaki, hogy
1.: ÖNZETLENÜL segítsen a betegeken
2.: POFÁTLANUL meggazdagodjon az állam által biztosított eszközök és felszerelések felhasználásával.

Sajnos a 2.-ikban már sokkal többen vannak.

De az is igaz, hogy az orvosok (másokat direkt nem írok ide, persze lennének)eléggé minimális összegért mentenek meg életeket.

A másik, meg hogy még az az arcátlanság, hogy a tapasztalt orvos elkéri, elkéretteti a hálapénzt és egy fiatal orvossal csináltatja meg a beavazkozást.

Leroi 2011.01.13. 20:04:53

Nyilván legyen modora is, de ezt én, a bicskás székely, itt nem propagálhatom, mert nem járnék elől a példával.

Leroi 2011.01.13. 20:06:02

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.:
Szerintem rövidítsd le a nickneved, mert elfedi a kommentjeidet. Komolyan.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.13. 20:06:23

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.:

Mert a terv a következő:

Alapbér marad annyi, mint most.

Zöld.kereszttel dolgozhatsz még egyszer annyit, még egyszer annyiért.

Urá, urá, urá.

epres négercsók 2011.01.13. 20:08:00

Itt vagyok, ne féljetek, de mivel nem én szedtem ki, nem vagyok egyedül.

Leroi 2011.01.13. 20:08:06

@joozan ész:
No, ez egy másik szenyaság: a kicsiket rúgdosni, a saját zsebünket pedig tömni.
Az ilyen főorvosnak én is azt kívánom, hogy soká éljen...

Minimálbérből.

Leroi 2011.01.13. 20:11:08

Bocs, a rugdos és a dugdos az rövid u...
A rúg hosszú, a dug rövid.
/Nem a hölgyek kiábrándítása céljából grammatizálok itt:)))/

Leroi 2011.01.13. 20:12:41

@radiologus.hu:
Szerintem a zöld keresztet be kell tűzni a gallér alá és a gallért csak néha lebbenteni meg.
Bérezéskor.

Hatodéves 2011.01.13. 20:14:00

@joozan ész:
Vagy azért, mert ez a szakma érdekli, csak úgy simán: ezzel szeretne foglalkozni. Részemről a romantikát kockázatos dolognak tartom.

Minden foglalkozásnál ugyanolyan fontos, hogy szeresse az ember, hogy úgy dolgozzon, hogy mindenhez a nevét merje adni, amit mond és tesz, hogy akarja is fejleszteni önmagát és a területét.

Az a baj, hogy hol a világ legönzőbb szemeteinek állítanak be minket, hol meg az Önzetlenség Szobrának, tökéletesnek. Pedig csak olyan dolgozók vagyunk, mint akárki más.

És az meg nem korrekt, hogy minden bőrt lehúznak rólunk arra hivatkozva, hogy mi azért jöttünk ide, hogy önzetlenül segítsünk.

Tisztességes körülmények, normális munkaidő, fizetés kellene, meg még sok változtatás, ahogy sok más területen is.

(Ez a komment nem a konkrét posztnak szól. Amelyik orvos olyat csinál, ha így történt, azt fel kellene jelenteni a kamaránál vagy mittudoménhol, mert aztán majd engem is megvetnek az ő hülyesége miatt. Na mindegy.)

Bikli néni 2011.01.13. 20:14:19

@Leroi: Én meg a zöld keresztről mindig az állatpatikára asszociálok.

Bikli néni 2011.01.13. 20:17:14

@Hatodéves: Én hiszek benne továbbra is, hogy az itt törzsgárda értelmiség tovább jut a posztban leírtakon, és nem csak fröcsögni tud, hogy minden orvos egy szemét, hanem esetleg fel tudjuk, tudjátok hívni a figyelmet arra is, hogy igen, sajnos van ilyen, mint minden szakmának, ennek is megvannak a szégyenfoltjai, DE vannak becsületes, lelkiismeretes orvosok. Nem törvényszerű, hogy minden ilyen rossz, és megmondom őszintén, örülök, mert megint bizonyítottátok, hogy ki tudtok állni a beteg mellett, a kollégával szemben is.
Ezért szoktam mellétek állni, ha kollektív orvosutálat jön a kommentekben.

orangyal007 · http://mindennapilego.blogspot.com/ 2011.01.13. 20:17:54

- Adhatom ötszázasokban is...

Amúgy meg vissza kell venni az egészet.

Dr.laikus PhD 2011.01.13. 20:19:13

@Irkutszk:

Itt vagyok, csak az első három nap kicsit kellemetlen.
Jól bírom! :DDD

Bikli néni 2011.01.13. 20:25:47

@Dr.laikus PhD: Kitartás! Írtam amúgy neked ;)

NYUGGERINA 2011.01.13. 20:26:21

"hatékonyabb" lenne ez az élménybeszámoló az orvos neve, munkahelye közlésével.

adamantium 2011.01.13. 20:27:06

ez a zöld kereszt úgy marhaság ahogy van, azt mondja dupla fizetés de ezért pluszba kell dolgozni, mentőknél, háziorvost helyettesíteni stb. de hát könyörgöm az orvosok nagy része kétszer annyit dolgozik mint a normatíva (40 óra). ha most 80 órát dolgoznak jelenleg és a dupla fizetésért még többet kellesz, mondjuk a dupláját (160 óra) akkor mikor fognak mondjuk aludni, a családdal lenni, enni, ne adj Isten fürödni, WC-re menni? ez már rabszolgasorba hajtás vagy nem úgy hívják amikor 168 órában dolgozol valakinek éhbérért?

epres négercsók 2011.01.13. 20:28:49

Szolgálati közlemény: akiknek visszatérő rossz szokása, hogy hangulatot keltsenek a blogban, azoknak a privát levelei olvasatlanul törlésre kerülnek, ezért ne strapáljátok tovább magatokat az anyázásokkal. Mellékesen megjegyezném, ma még egy kommentet se töröltem.

Hatodéves 2011.01.13. 20:39:32

Az ötvenes években felmenőim falujában a TSZ-nek volt két lova. Annyira agyon voltak hajtva, hogy éjszakára a hasuknál fogva állóhelyzetben ki kellett őket kötni, mert mindenki tudta, hogy ha egyszer lefekszenek, többet nem fognak felkelni.

Amikor közeledett május 1, akkor a falut utasította a pártbizottság, hogy 1-jén lovasszekeres felvonulást kell tartaniuk az ünnep tiszteletére.

A falu vezetője felment a pártbizottsághoz, szólni, hogy ez kivitelezhetetlen, mert a lovak döglődnek.

Akkor letolták, hogy milyen kommunista ő, hogy ilyen kicsinyességek megakadályozzák abban, hogy lelkesen teljesítse az utasításokat, és hogy nem megfelelő a morálja.

Nem tehetek róla, ez a történet jut eszembe az egészről. Az, hogy ebből a rendszerből már nem lehet többet kisajtolni, önzetlenség meg hivatás-szeretet ide vagy oda.

Alapból nem szoktam elbújni a munka meg a feladatok elől, és a saját szakmámhoz/hivatásomhoz ragaszkodom. Ugyanakkor én is csak egy ember vagyok, fiatal nő, mit ad az ég, talán még gyerekem is lesz egyszer, ha lesz olyan idióta, aki orvosnő és elviselhetetlen személy létemre feleségül vesz. Ha a gyerekem alig látja az anyját (esetleg az apját is, nem orvos férj esetén pedig a férjem is alig látja majd a feleségét), lelki sérült lesz, akkor is ha közben megkapom a munka hupikék nagy keresztjét.

Engem az egészben nem is a kevés fizetés aggaszt a legjobban, hanem az iszonyatos mennyiségű munkaidő, ami már nemcsak a magánéletet, de a megfelelő koncentrálást is megnehezíti, a türelmességet, kedvességet szintén.

Aztán persze meglátjuk, mi lesz, ha nagy leszek, reméljük alaptalannak bizonyulnak az aggodalmaim.

Leroi 2011.01.13. 20:42:34

Szóval hagyjuk a keresztet a rezidensekre.

Leroi 2011.01.13. 20:44:52

Visszetérve az önkényuralmi jelképekre:
ha így haladunk, nemsokára a narancssárga is az lesz.

/bakker, ilyet sem láttam még, mióta a fejem kinőtt a nyakamból: FEJTETŰIRTÓT
reklámoznak...mintha a I. világháború idején élnénk.../

csahos 2011.01.13. 20:45:59

Na ez így lett volna!
Mindennek az orvosok, és bankok az okai!
Fogjunk össze tanítsuk móresre őket.
Ne menjünk bankba, kórházba.
Támogassuk példaképeindet a hatalmon éppen lévő semmit meg nem oldó politikusokat.
Legalább nem velük foglalkozunk addig sem.
Régen a papokra,kulákokra uszítottak.
Ha már elment minden igazi orvos és csak az ilyen szemét marad akkor majd jöhetnek mások, új ellenségképnek.
Mi meg, maradunk!

Leroi 2011.01.13. 20:47:36

@adamantium:
Egy hadsereg vagyunk, egyszer még léphetünk egyszerre, ha úgy adódik...

Leroi 2011.01.13. 20:49:23

@csahos:
Ja, éljen az osztályharc.
Meg kell nevezni az osztályellenséget, a nép ellenségkép nélkül nem képes építeni a szép jövőt.

kutya vacsorája 2011.01.13. 21:00:57

hálapénz mint olyan nincs. rosszabb, mint rendőrt kenni, mert az ittas vezetés, gyorshajtás stb. szabad döntés, ellentétben a betegséggel.
és igen, adócsalás. baszki, nagymama csokija?! wtf. aki tényleg nem érti a különbséget az egymást ismerő, kedvelő emberek közötti szokásos ajándékozás, illetve a kiszolgáltatott helyzetben adott/kikényszerített/elfogadott, a legtöbb esetben megkoplalt boríték között, annak vagy nagyon vastag a bőre vagy nem is tudom:(
@adamantium: jelentem már régen nem használhatják a dolgozók magáncégeknél magánügyintézésre a munkahely eszközeit. telefonok a legtöbb helyen kódosak, internet blokkolva vagy figyelve stb. hol éltek? kommunista hagyomány? felejtsük már el. sokat változott a világ húsz év alatt (már ahol).
amúgy én sem tudom hová tenni a szülő megjegyzését, h.nem aggódott a műtét miatt. szerencsés természete lehet...ööö...

adamantium 2011.01.13. 21:04:18

@Leroi: hát én már léptem ...
egyébként van egy jó vicc:
lekerül a mi emberünk a pokolba és bemutatják neki a helyet:
első terem, nagy üst szurokban főnek a németek, mellette egy tábla, hogy: az üstöt elhagyni tilos. kérdi a mi emberünk
- hát hülyék ezek, hogy nem menekülnek el???
- nem, válaszolja az ördög, ezek németek és betartják a szabályokat
mennek tovább, odaérnek egy másik üsthöz, körülötte csomó fegyveres, benne főnek az oroszok
- és ezekkel mi van
- ezek az oroszok, ott vannak a fegyveresek, ha menekülni akarnak lelövik őket
odaérnek a 3. üsthöz, se tábla, se fegyveres, mégis tele van emberrel
- ezek kik? és miért nem mennek el?
- ezek a magyarok, ha valaki menekülni próbál közülük a többi úgy is visszahúzza
szal ezért nem lehet itt összefogással semmit elérni, mert nincs olyan. nem emlékszel a traumatológus sztrájkra, senki nem csatlakozott, éger tiltakozott ellene a legjobban, végül megkenték a vezetőket és minden maradt a régiben

Leroi 2011.01.13. 21:06:16

@adamantium:
Nagyon jó vicc!:D
Skandinávia felé?

adamantium 2011.01.13. 21:07:53

@Leroi: nem mentem olyan messzire, csak a németekhez. innen azért még autóval is haza lehet menni

Leroi 2011.01.13. 21:09:48

@adamantium:
Az is kiváló.
A steril germán környezet.
Nyelv?
/ a svéd/norvég és angol után gondolom, játszi könnyedséggel ment.../

adamantium 2011.01.13. 21:09:51

@kutya vacsorája: tudatzavarod van, kevered az államit a magánnal, arról volt szó, hogy az orvos az állami munkahelyén magáncélokra használná az eszközöket. a magyar kórház az állami cég, a magánrendelés ami megfelelne a magáncégnek az meg az orvosé tehát nem más eszközeit használná

Dwokfur 2011.01.13. 21:11:26

Orvos vagyok. Felháborít, amit a poszt szerzője írt. Többek között az ilyen kollégák miatt rossz a szakma megítélése. Égő.

adamantium 2011.01.13. 21:12:05

@Leroi: norvégiában angolul beszéltem, de nem voltam olyan sokat. nem tudom, ha meg tudnám tanulni a norvégot. de azt mondták dolgozni angol nyelvtudással is lehet csak ügyelni nem. akkor még hülye voltam és visszajöttem. németül meg angolul oktattam az egyetemen, így azért ment valamennyire, de nem könnyű, de nem is lehetetlen

Leroi 2011.01.13. 21:14:14

@adamantium:
Egyetemi oktatói előzménnyel minden más...
Gratulálok és nagyon sok sikert Neked!

adamantium 2011.01.13. 21:16:40

@Leroi: kösz, nem szívesen tettem, és elárulom nem én vagyok az első és nem is az utolsó

ggaborx 2011.01.13. 21:20:44

Csak nehogy egyszer rossz vége legyen egy ilyen boríték követelős hozzáálásnak. Pedig előbb utóbb lesz aki besokall és akkor annyi. Mert ebben országban általában így mennek a dolgok. Példát kell mutatni.

joozan ész 2011.01.13. 21:21:20

@Hatodéves: Megértem én az orvosok helyzetét is. Sokat kell nekik dolgozni. Ez tény. De az nem legyen már, hogy plusz pénzt kér a munkaidejében elvégzett munkájára.

Ha valaki Dr. x.y.-t szeretné, hogy az törődjön a betegségével és szeretné, hogy az orvos munkaidején kívül is ugorjon a betegnek, akkor kérjen érte pénzösszeget, de adjon is róla számlát.

Mint már leírtam, az orvosok ma Magyarországon igenis alul vannak fizetve, de nem azzal egészítsék ki a jövedelmüket.

És sajnos manapság Magyarországon az életszinvonal csökken, míg az orvosok ugyanúgy (tisztelet a kivételnek) elkérik a saját kis jattukat. Lehet, hogy az a szegény beteg csak úgy tudja odaadni a hálapénzt, hogy a felírt gyógyszert nem váltja ki, nem eszik stb.

Mint itt valaki említette, hogy egy faládába lehetett az összeget betenni az ellátás után. Az hogy azt hogy osztják szét, az már nem a beteg dolga. Ha tud ad, ha nem tud, nem ad, de legalább mindenki egyforma beteg.

joozan ész 2011.01.13. 21:28:51

Igazuk van, akik kimentek szerencsét próbálni és sikerült nekik.

A magyar egészségügy úgy, hogy van sz@r. És nemcsak elvenni kellene a korházi működésre tett pénzből, hanem még többet belepumpálni és új eszközöket venni.

Hatodéves 2011.01.13. 21:32:38

@joozan ész:
Azt már írtam tegnap is, hogy két külön dolog utólag elfogadni pénzt/ajándékot és más attól függővé tenni az ellátást, stílust, akármit.

Utóbbiakat nem kicsit büntetné meg, ha valamilyen hivatalos szerv lennék.

Előbbi sem szép, sőt gusztustalan. Csak az a baj, hogy jelenleg az állam kb úgy áll az orvosok fizetéséhez, mint az éttermek a pincérekéhez: a fizetés a borravalót nem tartalmazza. Nem emelnek fizetést a hálapénzre hivatkozva, de fizetésemelés nélkül mondjuk egy fiatal orvosházaspár, aki nem kapott anyucitól-apucitól lakást, kb. éhenhal hálapénz nélkül.

És bármit gondolok én most, eltartott egyedülálló emberként, ha egyszer családom lesz, könnyen lehet hogy ugyanúgy elteszem majd, mint bárki más.

De ami engem igazán bosszant, az az, hogy az egészségügy problémái kapcsán mindig odajutunk, hogy az a gond, hogy a szemét orvosok elteszik a pénzt. Az ezen való állami szintű utálkozás nem fogja javítani a helyzetet. Csak odavetik elénk a vörös posztót, öljük egymást nyugodtan, mert változás úgy sem lesz, de legalább foglaljuk el magunkat.

Ettől még nem vonom kétsége az olyan emberek felháborodását és undorát, akivel a fönt leírtakhoz hasonló dolog történik.

Hatodéves 2011.01.13. 21:33:53

@joozan ész:
Szerinted igazuk van, mások szerint pedig ők az igazi közellenségek, akikkel vissza kellene fizettetni a képzési költséget.

nehéz ez :(

Petyhüdt Petymeg a dinamikus kritikus 2011.01.13. 21:41:07

szar gyakornokként az ÖSZTÖNDÍJAM bő 20%-kal több, mint amennyit egy kezdő SZAKorvos keres.

szarul érzem magam emiatt.

és a lényeg: hogy még ennyiből sem tudom önerőből fenntartani magam, mert egy nagyon szerény albérlet és a közlekedés költségei elviszik a 80%-át..

Hatodéves 2011.01.13. 21:42:00

@joozan ész:
Egyébként meg nem úgy szar, ahogy van. Sok minden nem jó, és forráshiányos az egész, az tény.

De azért ha látsz 400 grammal született babát, aki életben marad a PIC-osztályon, vagy politraumatizált sérülteket felépülni, vagy azt, hogy daganatos betegek a legmodernebb gyógyszereket kapják, a veseelégtelen gyerekeket dializálják, transzplantálják. Hogy igen sok beteg többmilliós gyógyszereket kap dobozdíjért. Az infarktusos betegeket az esetek jelentős részében felszerelt katéterlabor fogadja órákon belül, világszínvonalú személyzettel stb.

Ismerem én a másik oldalt is, azt, hogy nincs jó fonal, ezért a szarral kell varrni, hogy a nővérek-orvosok nem mindig a legjobbak és gyakran nem jól kommunikálnak, hogy koszosak a mosdók és a hozzátartozóknak kell pelenkát, kanalat és szappant a kórházba vinniük.

De folyton csak ezt a második részét szajkózzuk, szar szar szar és kész, és az első fel sem tűnik.

Sir David Bówli 2011.01.13. 21:46:45

Ebben az egész történetben az a leginkább elkeserítő és kiábrándító, hogy hiába téma a paraszolvencia nagyon sok éve, hiába jut el néha a téma még a legfelsőbb (döntéshozói) szintekig is, évek óta rágjuk a sz*rt, nem történik semmi, nem változik semmi. Minden marad ugyanúgy, ahogy eddig volt, néha egy-két Don Quijote feltűnik, de ők is pillanatok alatt eltűnnek és marad a tapicskolás a langymeleg trágyában.

Hatodéves 2011.01.13. 21:52:24

@radiologus.hu:
Tudom :)
Mondjuk a nagymamám kisöccse csecsemőkorában köldöksérvben halt meg. A másik nagymamám testvére tizennégy évesen vesegyulladásban. Ady Endre szifiliszben, amit penicillinnel meg lehet gyógyítani, Madam Curie leukémiában, amit ma nem is rossz eséllyel lehet kezelni, pár generációkkal ezelőtt a gyerekek fele élte meg az egyéves kort és egy harántfekvés nagy valószínűséggel halálos ítélet volt.

Tudom, ma meg van műtéti szövődmény, meg gyógyszermellékhatás meg kórházi fertőzés. Ez a kor sem egyszerű, én nem mondom.

womanestomen 2011.01.13. 21:55:49

@Dr.laikus PhD: üdv:):): nagyon hiányoltak az itteniek - én is, csak én nem kommmentáltam:)
az erő legyen veled. meg mi:D

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.13. 21:58:06

@Sir David Bówli: amíg fontosabb az aktuális kormány aktuális heppje, mint az egészségügy, addig így marad.

Sir David Bówli 2011.01.13. 22:07:06

@radiologus.hu:

Igazad van, éppen erről próbálok beszélni. Volt itt már minden kormány, két kétharmados is, de semmi sem változik. Na, ez a tragikus. Még ha valóban egy éppen aktuális kormány léphetne is, akkor sem teszi.

Mi a bánat kell, hogy végre az orvosok egyfelől normális fizetést kapjanak, másfelől végre eltűnjön a paraszolvencia?

atomic bomberman 2011.01.13. 22:09:39

én eddig sohasem adtam hálapénzt senkinek. eddig a legdurvább az volt amikor faternak infarktusa volt, másodszor pedig pacemakert kapott. ott sem adtunk zsét.
nem éreztük magunkat hátrányban, senki egy pillanatig nem éreztette h kéne.

elhiszem h vannak ilyen történetek, de fura h én még nem találkoztam ilyennel pedig viszonylag sok eü intézményben kellett sajnos lennem igy vagy úgy.

adamantium 2011.01.13. 22:14:52

@Sir David Bówli: ahálapénzt azért nem lehet megszüntetni, mert:
1 nincs akarat egyik részről se
2. azonnal összeomolna a rendszer mert 10-20 ezer orvos fél éven belül elhagyná az országot

Sir David Bówli 2011.01.13. 22:21:06

@adamantium:

Na éppen erről van szó, az összekacsintás. A "ti nem cseszegettek minket, mi nem cseszegetünk titeket.".

Igazából azt nem értem, hogy a parából pl. a nőgyógyászok, szülészek stb. remekül megélnek, a sima, mezei orvosnak nem sok jut (vélhetően egy altatóorvos semmit sem kap borítékban). Ők miért tűrik ezt a rendszert? Egyfajta hamisan értelmezett szolidaritás, vagy mi ez?

Sir David Bówli 2011.01.13. 22:22:49

@adamantium:

Hát, szerintem volna megoldás. Fizetés emelés + a paraszolvencia kőkemény büntetése (tudom, demagóg vagyok).

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2011.01.13. 22:50:32

Anno a gyerek mandulaműtéte után én is odamentem a dokihoz megkérdezni, mivel tartozom. Azt mondta, ugyan már, semmivel. Ilyen is van.

A posztban olvasható eset durva és nagyon felháborító!

Évekkel ezelőtt olvastam több helyen egy olyan orvosi csoportról, akik direkt szembementek a paraszolvencia intézményével, és semmiféle hálapénzt nem fogadtak el. Nem emlékszem a nevére a csoportnak, de hátha rémlik valakinek. És akkor ossza meg velünk.:)

megint 2011.01.13. 22:57:45

Komoly fizetés emelés kéne valóban és ezután kőkemény megbüntetni azt aki elfogadja a hálapénzt, persze kérdés , hogy jelen gazdasági helyzetben van-e erre mód. Ettől még az orvos egy féreg volt

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.01.13. 22:58:49

@joozan ész: "szeretné, hogy az orvos munkaidején kívül is ugorjon a betegnek, akkor kérjen érte pénzösszeget"

ja csak errefele az a szokás, hogy ha az akarod, hogy az orvos észrevegyen, fizess.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.01.13. 23:05:22

Héhéhé hova is lett az előző hsz-em?

Csak nem az a baj, hogy leírtam, hogy ha hálapénzt kér, meg kell kérdezni tőle, hogy szerinte a kamara mit szólna ehhez?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.13. 23:18:20

@ColT: A kamara álláspontja szerint az önkéntesen, utólag, ajándék jelleggel adott pénz elfogadható, az állami ellátásban előre megszabott "tarifa" viszont nem.

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2011.01.13. 23:22:14

@radiologus.hu: na, ha náluk csak úgy, TB alapra megy minden...:)

Egyébként vicces az a maszatolás, ami évtizedek óta megy hálapénz ügyben. Ma már nem utólag szokás adni, hanem előre, nem azért, mert hálás vagy, hanem azért, mert rettegsz, hogy ellenkező esetben nem látnak el normálisan...

De nincs gond. Csak akkor vezessük be máshol is. A tanárnak mindennap csúsztassunk fejenként egy ezrest a zsebébe, amiért felkészíti a gyereket egy csomó mindenre, a buszsofőrnek adjon minden utas egy-egy százast, hogy épségben odaérjenek a következő megállóba, stb. Így lenne fair.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.13. 23:26:22

@felhasznalo:

No igen, de valójában az államnak a hálapénzrendszer a legelőnyösebb, azért nem tesznk ellene semmit.

gonosz mócsing 2011.01.13. 23:28:29

Szerintem ameddig a doktor úr neve nincs leírva, addig a cikk hiteltelen, sőt gondolhatom azt is, hogy kitalált, az egészségügy lejáratását célozza. Ha valódi a történet, akkor fel kell tüntetni az orvos nevét is, hogy mindenki lássa, hogy ki az aki ilyen aljas és legalább neki egy negatív reklám. Ameddig névtelenül vannak az ilyen cikkek, addig a sok hülye ember elolvassa és utána fröcsög az összes orvosnak, hogy mind csak a hálapénzért dolgozik. Tehát addig a cikk csak egy lejáratás és pont nem annak árt akinek kellene, tisztelt Tóth Gábor!

velorex-vezető 2011.01.13. 23:42:44

@csahos: Azért ne sajnáljuk már szegény ártatlan bűnbak bankokat! Figyelmedbe ajánlom Karinthy-től "A bank" című írást.
Nem ma írta.

ninimimi 2011.01.13. 23:55:04

Nem értem a problémát, pedig minden világos. A szocialista diktatúrában - ahonnan az egész mai, beteg állapot ered hazánkban - lépten-nyomon ki volt szögezve egy plakátocska az eü. intézményekben:

"Az ellátásért a beteg anyagi ellenszolgáltatást nem adhat és azt az orvos nem fogadhatja el."

Tetszik érteni? Az orvos nem fogadhatja el, hogy a beteg nem ad...

Zzoorroo 2011.01.14. 00:08:08

@Leroi: Hatodik kerületi általános iskola, negyedik osztály, 27 gyerekből 11 fejtetűvel bőven ellátva.

Budapest, Magyarország, Európai Unió, 2010 szeptembere.

Irkutszk 2011.01.14. 00:25:47

@Zzoorroo: Ez miért furcsa? Kezelni kell. Na de reklámozni egy 900 forintos készítményt? Bár gondolom, nem annak a reklámja ment a TV-ben, hanem a 3000 forintosé :)

Hatodéves 2011.01.14. 00:25:57

@ninimimi:
A szocializmus előtt sem volt jobb szerintem, sőt akkor nem is járt mindenkinek eü ellátás. Nagymamám már emlegetett kisöccse azért is halt meg, mert a földesúr vagy mi nem adott kölcsön kocsit, hogy a sok faluval arrébb lévő kórházba elvigyék a beteg csecsemőt. Nem volt mentő, meg ilyenek.

Persze voltak rétegek, akiknek jobb volt akkor az eü ellátás, bár szerintem ők meg etették-jóltartották a hozzájuk járó orvost (amivel nem legalizálni akarom a dolgot).

A mai rendszer nem feltétlenül azért áll rosszul, mert alapból rossz, hanem azért mert az egészségügy elképzelhetetlenül drága, nincs olyan gazdag állam, aki határok nélkül meg tud mindent adni a betegeinek. Főleg ahogy fejlődik a technika, nincs felső pénzbeli határa az ellátásnak. A gyógyító eszközökhöz, eljárásokhoz, diagnosztikához való hozzájutás minden államnak gondot okoz.

Annak idején, amikor az USA-ban elkezdődött a dialízis-kezelés, bizottságokat alapított az állam, akiknek el kellett dönteni, hogy melyik haldokló veseelégtelen beteg juthat hozzá az akkor még alig hozzáférhető eljáráshoz. Volt X kapacitás és > X igény. Egy bizottság döntötte el, hogy vajon a háromgyerekes családanya, a fiatal diáklány, vagy a középkorú tanítónő maradjon inkább életben.

Ez van. Akkor is, ha "mindenkinek jár, mert fizetik az adót".

Ma például van MR, CT, még ha van is rá várólista, bonyolult műtétek, intenzív osztály, igen drága protézisek. Az ellátásból mindenki részesül, de vannak korlátok, várólisták, eszközhiány stb.

Ahogy az emberek átlagéletkora megnőtt, egyre több krónikus betegség jelent meg, amelyeket évtizedeken át kell kezelni, ezenkívül az emberek egy jelentős része sok mindent tesz is azért, hogy rongálja az egészségét. Részben szociális feladatok is hárulnak a rendszerre, mint például az idős emberek, elmebetegek stb. elhelyezése.

Egyszer már írtam, hogy kutatások szerint az egészségügy bármilyen szintű fejlesztése csak kis százalékban befolyásolja a társadalom egészségi állapotát (mintegy 30, ha jól emlékszem). A többi a közegészségügyön, az emberek életmódján stb múlik.

Vagyis van egy olyan rendszer, amibe az Isten pénze sem elég, de csak 30%-ot tud befolyásolni az emberek egészségén, ellenben mindenki csodát vár tőle, azzal a felkiáltással, hogy "nekem jár az államtól az egészségem".

Ezek önmagában alapot adnak arra, hogy alulfinanszírzott legyen a rendszer. Ehhez még hozzájárulnak a működésbeli problémák, gazdaságtalan dolgok, amikről mindenkinek van elképzelése.

Ezzel most nem kisebbíteni akarom a bajokat, és azt is értem, hogy ezeket az érveket az ember racionálisan megérti, de ha ő van bajban, ha neki kell várni, ha nem jut hozzá valamihez, akkor persze, hogy az bántja.

Szerintem azért nem kell orrba-szájba szidni az eü-t, ha felmerülnek konkrét problémák, az hasznos meg jó. Biztosan lehetne javítani, ugyanakkor a megelőzésre is jelentős összegeket kellene fordítani, ami soha nem történik meg, mert ebben a négyévente választós rendszerben nem éri meg olyan intézkedésekre pénzt elvonni, amelyeknek húsz év múlva lesz mérhető, de nem is látványos eredménye.

potyus 2011.01.14. 00:26:11

Ez pontosan olyan dolog, amikor valaki tankol a benzinkútnál. Habár önkiszolgáló a rendszer, de nincs olyan, hogy oda ne jönne a személyzet egy tagja, hogy "segíthetek"? Ez normál esetben egy százas.
A normális és az esküjének hű orvos nem mond olyant, mint Tóth úrnak mondott az igen szemét operátor.
Véleményem szerint ha az orvos ellátja a feladatát, a szokásjog okán kap elég paraszolvenciát. Ami adómentes!!!!!!!
A benzinkutnál, pedig szintén a szokásjog alapján, mindenki ad. Legalábbis a többség. Pedig nem kellene.
Viszont a benzinkútaknál, mivel azok általában maszek üzemeltetésüek, (kivétel a MOL)az alkalmazottak szinte nem is kapnak fizetést, csak a borravaló a pénzük. Az is igaz, hogy a kasszánál a fizetéskor nagyon kell figyelni, mert az ott dolgozó (túlnyomóan) lányok szeretnek nem "becsületesen" visszaadni.
Képzelhető mennyi a havi keresmény, ha egy egy ilyen frekventált benzinkúthoz a bekerülés, csak sorbaállás, vagy kihalásos alapon lehetséges.
Visszatérve az orvosokra. Azért ilyen pofátlan dokival ritkán lehet találkozni.

Irkutszk 2011.01.14. 00:33:05

@Dr.laikus PhD: Örülök, örülök, kitartás, kitartás. Veled vagyunk, veled vagyunk! Mindent kétszer mondok, mindent kétszer mondok.

capor_ 2011.01.14. 01:10:40

Máskor egy féltéglát is mellékelni kell a borítékba, attól jó vastag (és nehéz) lesz....

ohmyFgod 2011.01.14. 01:13:54

Volt egy műtétem februárban, de az orvosnak nem adtam semmit. Rossz ez a rendszer. Komolyan mondom, hogy furdal a lelkiismeret.
Már előre félek, hogy mi lesz, ha vissza kell mennem...

BKV reszelő 2011.01.14. 04:34:09

@Irkutszk: "...Elismerem, hogy jó lenne/jó kikeveredni belőle, de azért két oldala van a borítéknak. Ha hibaként fogjuk fel a hálapénz rendszerét, akkor az is hibás, aki adja, nem csak az, aki elfogadja. Szemléletváltást pedig nagyon nehéz elérni."

Na ja, szeretem, amikor a megzsarolt embert hibáztatják, csak az az apró bibi, hogy itt az élet a tét. Itt egyértelműen nem egyenlő felekről van szó, tehát a betegre mutogatni, mert adja...majd kipróbáljuk talán egyszer, hogy ha az életed a tét és előtte valaki diszkréten jelzi, hogy 50k HUF-ért akár élhetsz is, hogy adsz-e vagy karakánul közlöd, hogy nem.

@potyus: A benzinkúton nem az életed a tét. Tőlem odajöhet 60 benzinkutas "segíteni" a semmit, nem adok. A benzin ára adott, betölteni be tudom, szélvédőt mosni tudok és ha elkezdenék, hogy illik adni, hát illendően felrúgnám a vödröt és tankolnék máshol. Ha vakbél műtétem lesz egy nap múlva, akkor ugye ott nem lehet lacafacázni. Nem lehet azt mondani, hogy kapd be moslék doktor, majd megyek máshoz...mert közben esetleg jobblétre szenderülsz.

rikavagyok 2011.01.14. 04:37:23

Pofám ég le az ilyenek miatt...

Valami elkattant állapotban (ügyeletben hajnali 4 felé), az egyik nővérkével kitaláltuk, hogy ki kéne rakni egy táblát, miszerint:
pénzt nem fogadunk el, de hőmérőt, pokrócot, kávét, kaját, ambulance-s pulcsit, társadalmi munkában festést és hideg burkolást szívesen veszünk.
Majd eltűnődtünk, hogy pontosan hány napig lenne még munkaviszonyunk egy ilyen akció után.

Dr.laikus PhD 2011.01.14. 06:52:27

@Irkutszk:

Köszönöm, köszönöm, köszönöm!!!! :DDD

Dr.laikus PhD 2011.01.14. 06:53:29

Mindenkinek köszönöm! :DDD

uninterested 2011.01.14. 07:54:51

Ezért vagyunk itt, mindenki természetesnek veszi, hogy fizetni kell. Ezt egyszer és mindenkorra meg kell szüntetni. Nem ez húzza ki a sz*rból az egészségügyet, és nem lesz magasabb az ellátás színvonala sem!!

Alexander Hamilton 2011.01.14. 08:08:06

Számomra már az is abszurd, hogy egyáltalán felmerül bárkiben is az a gondolat, hogy hálapénzt kellene adnia az orvosának és a nővéreknek.

Nonszensz.

Adjunk a buszvezetőnek, mert egészségben elvitt A pontból a B-be?
Adjunk a tanárnak, mert gyermekünket megtanított a szorzótáblára?

Figyeljél már ide! 2011.01.14. 08:15:15

Két és fél hónapja született a kisfiam. Magánorvoshoz jártunk, akinek fizettünk alkalmanként rendesen, amennyit kért, amennyi ki is volt írva a rendelőben. (5-6-szor járhattunk nála 9-10 ezerért alkalmanként.) Ezen egy felül egy büdös kanyi fillért nem perkáltunk sem a szülésért, sem a nővéreknek, sőt, azóta sajnos kétszer jártunk kórházban, egyszer 8 napig, egyszer meg 4 napig, és akkor sem. Kapják be! Ha nem tetszik a fizetés mértéke, nem kötelező ezt csinálni! Nekem ki ad hálapénzt? Az orvosok rinyálnak, hogy velük szemben nem "tisztességes", hogy ennyit keresnek, de VELEM szemben mér tisztességes, hogy fizetnem kell valamiért, ami "ingyenes", különben az életemmel szórakoznak? Ha irigykedik a külföldi fizetésekre, akkor menjen oda, ha elég jó hozzá, ha meg nem, akkor mirefel veri a mellét? Mindenki tisztában van a bérszínvonalakkal, mielőtt ezt a pályát választja, nem kényszerítenek senkit az orvosi egyetemre, nem értem ezt az egészet. Ha ennyire kell neki a pénz, menjen mérnöknek, informatikusnak, bankárnak. Azok se nehezebb szakmák. Tőlem a büdös életben egy fillér hálapénzt nem lát senki, az biztos. Nem is értem az egész rendszert.

érdeklődő 2011.01.14. 08:23:13

Hány ilyen sztorit hallani pedig: Ötezer forintot ad a kisnyugdíjas a doktor úrnak, amit ő azzal utasít el, hogy "köszönöm, már kávéztam ma"...

Dr. Tim Pedersen Dr. (egy L-lel) 2011.01.14. 08:24:55

nem akartatok korházi napidíjat fizetni, akkor marad a boríték.

Nevem Earl 2011.01.14. 08:32:00

Ebből a sztoriból is látszik, hogy rothad a rendszer folyamatosan.

Állami orvosnak soha nem adok hálapénzt, mivel ugyanazért az összegért magánvonalon számlát és emberi bánásmódot kapok.

Gondolkozzatok, emberek! Állami dokinak hálapénzt adni olyan, mintha feneketlen kútba dobnánk, tudom, tapasztaltam. Ne legyetek a pénzetek ellenségei.

fehéregér 2011.01.14. 08:32:49

Fel kell jelenteni az ilyen orvost a kamaránál, etikai bizottságnál, a jóistennél. Lehet, hogy ilyen "viziteknél" tanácsos bekapcsolni a mobilt, hangrögzítésre. Undorító alak.

Rebuild 2011.01.14. 08:46:55

Az ilyenek miatt nem fordulnak az emberek orvoshoz. Hol a Hippokrákeszi eskü ?
Közben meg azt mondják, hogy forduljunk orvoshoz, mert ne legyünk betegek. De hogyan forduljunk, ha közben pénzt kell adni ?
UNDORÍTÓ !!!!!!!!!!!!

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.14. 08:48:33

@érdeklődő:

Mi ezzel a baj?

Az orvosi visszautasítja a pénzt, mert megalázóan kevésnek tartja, és ezt közli is.

5000 forintért reálisan egyébként kb. annyi belgyógyászati jellegű orvosi tudást és időt "bérelhetsz", hogy 20-300 centiről megnéznek.

Hogy meghallgassanak-megkopogtassanak-megtapintsanak, azaz egy úgynevezett fizikális vizsgálatot végezzenek el rajtad, az nagyságrendileg 8-10000 körül jár. Igaz, az legalább 20 perc.

Láthatólag semmi fogalmatok nincs a különféle dolgok áráról a való életben.

Rebuild 2011.01.14. 08:48:55

@Ori: Teljesen igazad van !!
Full egyetértek veled.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.14. 08:51:06

@mosóteknő:

Olvasd el a hippokratészi esküt, és mutass rá, hogy abban melyik orvosi tevékenység anyagi vonzatára, netán ingyenességére van utalás.

Itt az eskü szövege:
www.euuzlet.hu/esku/deoec.html

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.14. 08:51:45

@Ori:

Ez így korrekt szerintem, a magánrendelésen fizettetek.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.14. 08:53:11

@mosóteknő:

Undorító, hogy az autómat le kell vizsgáztatni, különben nem tudok vele közlekedeni, és hogy a műszaki vizsgáért pénzt követelnek, az egyszerűen VÉRLÁZÍTÓ!

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.14. 08:56:04

@uninterested:

Igen, én is támogatom, hogy az állami ellátásban senki ne adjon plusz pénzt az orvosnak.

Majd miután az állami egészségügy emiatt összeomlik, szépen fogtok a magánrendeléseken kétszer annyit fizetni. :-))))

scipaat 2011.01.14. 08:57:12

Nem vagyok egészségügyi dolgozó, tehát nem a mundér becsületét védem, de szerintem a "vastagabb borítékról" szóló történet egyszerűen nem igaz.
Ha valaki ilyet tapasztal, nevezze meg a kórházat, nevesítse az orvost, tegyen feljelentést, mert így csak lejáratja az összes orvost, akiknek nagyon nagy többsége becsületesen és áldozatkészen végzi a munkáját és soha nem tesz ráutaló magatartást a hálapénzre.
Sokszor voltam különböző kórházakban és hálapénz nélkül is maximális odafigyeléssel kezeltek.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.01.14. 09:11:29

@radiologus.hu: Az a baj, hogy az EÜ ellátást és a doki fzetését amúgy a mi adónkból állja az állam. És mellé senki nem köteles adni semmit, ahogy ezt már többen leírták.
Tehát - főleg kisnyugdíjastól - pofátlanság, és aljasság pénzt kérni, azért, amit amúgy is kéne biztostani. Most lényegtelen, hogy jó-e az ngyenes egészségügy, vagy nem, jelenleg itthon ez a törvény, mindenkinek jár az ellátás.

A műszaki vizsgás hasonlatod pedig nem jó, mert mindenki tudja, hogy az a rendszer szar. Ellenben a TC-n volt Németországból hasonló tapasztalat, ott a vizsgarendszer sokkal normálisabban működik.
És a vizsgabiztos nem tartja a markát a pénzért, van egy vizsgadíj, csók. Azt lehet tudni, hogy annyi.

wdl 2011.01.14. 09:24:13

Én konkrétan elküldtem volna a dokit a halál f@szára nem pedig szégyenkeztem volna! Senkinek sem könnyű ma Magyarországon a helyzete való igaz, így az egészségügyben dolgozóknak sem. De erről nem A doki tehet vagy A beteg hanem elsősorban a kormány illetve akiket Ők megszavaztak. Tehát mi... Ezen kéne elgondolkodni! A dokinak meg azon, hogy mit vállal ezzel a hivatással amikor orvosnak megy Magyarországon! Na nehogy már ő b@ssza le a beteget mert ő annak idején nem éppen jól fizető állást választott... Ez kész röhej!!! Én még fel is jelentettem volna!

akdiana (törölt) 2011.01.14. 09:24:36

@joozan ész:

"Haveromnak volt egy bokatörése, amit össze kellett csavarozni. Nem adott az orvosnak és NEM KAPOTT fájdalomcsillapítót, csak egy db. fejfájás gyógyszert."

A betegnek joga van fájdalmai csillapítására, kötelesek neki megadni! Erre fel kell hívni a személyzet figyelmét, vagy ha az orvos nem ad, akár lehet szólni egy nővérnek is, hogy fájdalmai vannak, adjon valamit. Ha nem érdekli őket, betegjogi képviselőt felhívni ilyenkor azonnal, más megoldás nincs nagyon.

A poszthoz: elképedtem. Mandulaműtétre 20 ezer forintot? Érvényes betegbiztosítással, állami kórházban én nem adnék senki zsebébe erre... Ilyen rutinműtétre állami kórházban fizetni? Nonszensz.

Mandulaműtétre egy esetben fizetnék: ha magán klinikán csinálják, fix tarifával, számla ellenében.

mszigeti 2011.01.14. 09:29:33

Húzni kell ebből az országból a picsába, amilyen gyorsan csak lehet. Az orvos a fizetéséért dolgozzon, ne az ilyen hálapénzekért. Itt tartunk bazmeg, hogy az anyagiakon múlik, hogy hogyan látják el egy családtagodat. A szülést már meg sem kell említenem, ugye.

room_101 2011.01.14. 09:40:58

Megint a legrosszabb helyet sikerült elfoglalnunk a nyugat meg kelet között.
Ugyanis tőlünk keletre, ha megkérdezed, nyíltan megmondják, hogy ezért ennyi és ennyi baksist kérnek. Tőlünk nyugatra meg ha valami fizetős, nagy táblára kiírják az árakat, és számlát-nyugtát is kapsz. Nálunk meg kiírják, hogy ingyenes, azután meg pofákat vágnak meg geciznek veled, ha komolyan vetted.

G_P 2011.01.14. 09:43:46

Kedves posztololó, NAGYON NAGY hiba volt, hogy csak úgy végighallgattad a lecseszést? Én romákat megszégyenítő módon leüvöltöttem volna a fejét, és jelenetet csináltam volna, hadd égjen picit az ő arca is. Örülnie kell egy forintnak is, mert NEM KÖTELEZŐ PÉNZT ADNI, a fizetéséről meg baromira nem te tehetsz!

100%, hogy leüvöltöttem volna a fejét. LEGKÖZELEBB PEDIG DIKTAFON aztán ORVOSI KAMARA, akkor is, ha ezzel teli pohárba töltöd a vizet.

FORDULJON FEL A DOKTOR ÚR!

jet set 2011.01.14. 09:44:43

@adamantium: Minden ember eldöntheti, hogy milyen munkahelyen akar dolgozni. Ha egy munkahelyen nem adják ki a szabadságot, az törvénytelen. Munkaügyi perben biztosan nyert ügy. Az, hogy kevés a fizetés, az köztudott. Minden orvos eldöntheti, hogy annyi pénzért hajlandó-e dolgozni. Nem tudom, mit szólnál ahhoz, ha a buszsofőr csak egy 100Ft-os zsebbe csúsztatása után lenne hajlandó felengedni a buszra, mert neki is kevés a fizetése.

Hatodéves 2011.01.14. 09:53:18

@radiologus.hu:
Akkor sem lehet így viselkedni. Ötezer forint egyeseknek igen nagy pénz (nem csak a nyugdíjasnak, hanem pl. egy egyetemistának és még sok más embernek), főleg ha még 3 másik orvoshoz is el kell mennie, az már 20.000, ami jelentős összeg és az ilyen stílusban visszautasítása minősíthetetlen, bunkó, megalázó dolog egy olyan emberrel szemben, aki mondjuk a téli cipőjét sem tudja megvenni. Ötezer forint sok ember kétheti megélhetési költsége.

Tőlem keveselheti az orvos magában, de akkor mondja azt, hogy "Köszönöm a kedvességét, nem szeretném elfogadni a pénzt." Nem azt, hogy a Te vagyonod nekem aprópénz, te lúzer.

Hatodéves 2011.01.14. 09:56:00

@jet set:
24 órás ügyelet után dolgozni és törvénytelen, mégis az orvosok jelentős része bent van még 12 órát, mert nincs aki ellássa a betegeket.

Meg ez az egész csak elméleti szöveg: az emberek többsége ebben az országban örül ha van munkahelye, nemhogy a szabadságáért ugráljon meg pereljen.

diplomatuka 2011.01.14. 09:56:04

Mi a neve az orvosnak?

mákosnudli 2011.01.14. 09:57:27

Ez mennyire súlyos. Biztosan ráborítottam volna az asztalt!

Certificate_of_Words · http://certificateofwords.com/word/Certificate%20of%20Words/ 2011.01.14. 10:02:08

Sajnálom hogy ilyenek vannak és hogy képtelenek vagyunk úgy átalakítani az egészségügyet hogy ez normálisabban működjön. Az a legrosszabb, hogy ez sehol a világon nincs tökéletesen megoldva. Hiba és rossz embere mindenhol van. Láttam már rendes, kedves orvost is Magyarországon. De azt is hozzá kell tennem hogy ez az esemény mindenhol előfordul ahol hatalom van valakinek a kezében. Az egészségügy azért kritikus mert ott általában a szeretteinkről van szó és érzelmileg is érintettek vagyunk. Egy "egyszerű termékbeszerzésnél" senki nem veszi ugyan ezt a mondatot annyira a lelkére mint mikor a gyerekéről van szól.

Ez az orvos visszaélt a hatalmával, nem általános de visszataszító.

diplomatuka 2011.01.14. 10:02:46

Ez a megnyilvánulás nem hagyható következmények nélkül!

uninterested 2011.01.14. 10:05:45

@radiologus.hu: De legalább akkor lesz valami változás, mert ha összeomlik, akkor legalább nem a régi rendszert kell toldozgatni-foltozgatni. Mert ami most folyik az csak maszatolás...

OftF 2011.01.14. 10:10:12

Orrmanduláért mi is 20-at adtunk, pedig jól keresek. Egyszerűen úgy gondoltam, hogy ennyi elég, minden nap csinál 2-3 ilyet. Utólag adtam, a kontroll vizsgálat végén, amikor minden ügy le lett zárva.
Szóval ne gondold, hogy kevés a 20e.

Annak örülnék, ha apara megszűnne úgy, ahogy van. Minden erkölcsös embernek kínos.

nem_vagyok_azonos_velem 2011.01.14. 10:11:31

@uninterested:

Az orvosok érdeke nem az összeomlás hanem a jelenlegi helyzet fenntartása.

Hózentróger 2011.01.14. 10:21:52

Februárban végeznek majd rajtam egy kisebb műtéti beavatkozást, altatásban. Ha minden igaz, négy napig leszek kórházban.

Bennem fel sem merült, hogy kellene adnom pénzt, csak miután ezt a posztot elolvastam.

Most adjak, vagy ne? Ha igen, mennyit?

novákandris 2011.01.14. 10:22:18

Ne adjatok hálapénzt!

Soha, semelyik egészségügyi intézményben!

Hatodéves 2011.01.14. 10:23:56

@nem_vagyok_azonos_velem:
Nem, az összeomlás leginkább azoknak nem érdeke, akik emiatt meghalnának.

ier6w7i 2011.01.14. 10:30:43

Igazából én csak egyet remélek: hogy kamu a sztori!

Nem a posztolót akarom bántani és meggyanúsítani, hogy szándékosan félre akarna minket vezetni és az orvosokat ellen akarna hangolni!
Azért remélem hogy kamu, mert azt remélem hogy ilyen bunkóság nincs a világon! Nincs annál undorítóbb, amikor kvázi kizsarolják a hálapénzt és ha meg valaki már kap, akkor azt ha szemlesütve elfogadja (OK, alacsony a fizetés és az orvos is pénzből él - nem akarom elítélni őket ezért), akkor annyit mond egy intelligens ember, hogy köszönöm (és esetleg hozzáteszi még, hogy jaj nem kellett volna).

jet set 2011.01.14. 10:39:52

@Hatodéves: Igen, sokan vannak, akik inkább nyelnek és tűrnek, hogy legyen munkájuk. Ezért sem jut előrébb az ország. Ha azt mondanák az orvosok, hogy ők nem dolgoznak a 24 órás ügyelet után, mert törvénytelen, akkor a kórház kénytelen lenne felvenni több orvost. Az nem indok, hogy nincs orvos vagy nincs pénz.

capor_ 2011.01.14. 10:47:24

@radiologus.hu:

Elméletileg az egészségügyi ellátás fedezett a társadalombiztosító által.
Persze az adómentes, fekete jövedelemnek mindenki örül azt le lehet tagadni és csak akkor undorító ha a politikusok csinálják.... ha az orvosok akkor nem.

Az orvosok fizetése és az egészségügy állapota borzalmas. Ez igaz. De ez nagyrészt ennek a mocskos gondolkodásnak, paraszolvenciának is köszönhető. Sok orvosnak egyszerűen jövedelmezőbb a hálapénz...

apukam_vilaga 2011.01.14. 10:52:36

@ier6w7i:

Tisztelet a kivételnek ! DE

Fehérgyarmatra vitték be egy kedden (tavalyelőtt) anyósomat a korházba, mert rosszul lett. Érdeklődtünk telefonon többször semmi hír... Sogornőmék bejártak naponta (munkanélküliek), hogy mi van? "Megfigyelés"... Hétvégén haza mentünk, megkerestük a főorvost. Nem tudta kiről van szó, de mondta hogy "várta a hozzátartozókat". Nejem betett egy 5000 a zsebébe.
Kivette, megnézte, visszaadta "Köszönöm, ma már kávéztam".

Ne nyíljon ki a bicska a zsebedben ?

Vissza kellett mennünk, több pénzel amit "ez a kivizsgálásra elég" címen átvett.
Mikor nejem telefonon érdeklődött szabályosan kikérdezte melyik kerületben, milyen intézetben tanít, van-e korrepre lehetőség?
A doki naponta jár Nyíregyházáról autóval, hangsúlyozva ott is rendel, az út is bele tartozik a munkaidőbe.

Fúj az ilyenek miatt...

Hatodéves 2011.01.14. 10:56:36

@jet set:
Nem tudom, én nem hiszek ebben. Manapság a munkáltató azt tesz meg, amit akar, mert általában akármilyen állásra többszázszoros túljelentkezés van.

Van nekem egy fiatal középkorú, intelligens, kulturált, jól ápolt aranyos nagynéném, aki valaha nyomdász volt, méghozzá kiváló nyomdász, most (mivel az ő munkakörében nem keresnek már embert), évek óta munkanélküli, egyre jobban kétségbe van esve. Ő olyan ember aki tudna és szeretne is dolgozni.

Gondolod, hogy ha holnap lesz egy munkahelye, majd nekiáll lázadozni a főnöknél. Ugyan már. Akkor is dolgozni fog, ha közben ostorral verik, ha heti 168 órát bent tartják is.

belekotyogok 2011.01.14. 11:05:20

@Hatodéves: összefogás. ez a kulcsszó. de amíg mindenki a saját seggét védi, azt is rövidtávon (pl. feketén dolgozik, oké, hogy kifizeti a rezsit, de nem lesz biztosítása, nyugdíja stb.). Az meg hogy hosszútávon, neadjisten közös érdekeket figyelembe véve gondolkodjon, hát az ugye kizárt.

Dr.laikus PhD 2011.01.14. 11:12:33

@belekotyogok:

Ha elveszíted a lakásod, ha nincs mit enni, ha a gyereked éhezik akkor feketén fogsz dolgozni ha össze akarsz fogni ha nem.

A túlélés mindent felülír.

Hatodéves 2011.01.14. 11:14:39

@Dr.laikus PhD:
Pont ezt akartam mondani. Szeretném látni, ki mondja azt a gyerekének, hogy ma meg holnap meg azután üreskenyér az ebéd, de mindezt azért csináljuk, hogy hátha összefogunk és egy év múlva jobb lesz.

Amúgy persze, van benne igazság, de félek, az élet és sors kegyetlen és nincs tekintettel az emberek érdekeire/vágyaira/szükségleteire.

elkoltozott. 2011.01.14. 11:18:37

Szerintem a jo megoldas az lett volna a posztolo reszerol ha azt a 20 ast is visszakeri.
Vagy egy jol iranyzott jobhorog esetleg segitett volna.
Ugyanakkor ne csodalkozzon senki hogy ilyen van addig amig dugdossuk a boritekot a dokik zsebebe.
romlott ez a vilag...

HúszTíz 2011.01.14. 11:20:02

Durva nagyon. Milyen jó, hogy nekem eddig ebben nem volt még részem. Lekopogom.

eszkütyü 2011.01.14. 11:21:52

Az ilyen férgeket fel kell jelenteni! Ezt az egész rendszert radikálisan rendbe kell tenni. Amit egyes orvosok művelnek, egyszerű útszéli zsarolás. Én beleegyeznék,hogy nőjön akár duplájára is az eü.-hozzájárulás,hogy jusson magasabb bér az eü. dolgozóknak, de aki ezek után egy fillért elfogad, bilincsben elvezetni! Tőlem próbálna kizsarolni valamelyik akár egy forintot is, rendőrt hívnék azonnal.

belekotyogok 2011.01.14. 11:26:44

@Dr.laikus PhD: perszepersze. tudom, hogy nem ilyen egyszerű.

de alapgond, ami az élet minden területén látszik, hogy az emberek nem gondolkodnak hosszútávon.

belekotyogok 2011.01.14. 11:29:46

@Hatodéves: feketén nem csak az dolgozik, aki kenyérgondokkal küszködik. hanem az is, akinek "jobban" megéri.

Szívféreg 2011.01.14. 11:33:27

Ilyenkor le kellene írni a drága doktor nevét és a rendelőjének helyét amolyan szégyenfal jelleggel. Szerintem hamar megoldódna.

Hatodéves 2011.01.14. 11:35:16

@belekotyogok:
Most spec nem a feketemunkára gondoltam, hanem arra, amit korábban felvetettél, a túlmunkára és más munkajogokra.

arrogancia 2011.01.14. 11:42:35

@radiologus.hu: Az a baj, hogy én fizetek, amikor levonják a nem kevés járulékomat. Arról pedig, hogy ez nem oda kerül, ahova kéne / nem jó elosztásban, nagyjából ugyanannyira tehet az orvos, mint én, és mint minden, politikai, állampolgári stb. aktivitásra képes állampolgár. Ha hálapénzt adok, kétszer fizetek. Világos, hogy az orvos meg csak egyszer kap, mert amit alapból kap, az lófasz, de nem én vagyok az, aki nem fizettem eleget.
Igen, a magánrendelésen inkább kifizetek többet, csak akkor mondjuk járulékot inkább légyszi ne kelljen. És előtakarékoskodok magamnak arra az esetre, ha sokmilliós bajom lesz. Ha meg annál is többmilliós, hát akkor megszívtam. Persze ez sem jó, mert én szívesen vagyok szolidáris azzal, aki kevesebbet keres -> kevesebbet tud fordítani az egészségére, vagyis a magasabb járulékommal szívesen állom az ő költségei egy részét is. Ezért nem vonulok ki az állami rendszerből.
A megoldás az aktív elégedetlenség. (Nem az, hogy nagyon elégedetlenek vagyunk, hanem hogy teszünk is érte vmit. Mármint ellene.)

belekotyogok 2011.01.14. 11:48:00

@Hatodéves: de ahelyett, hogy kiállnánk a jogainkért, inkább beletörődünk sajnos...:S

lehet, hogy ezzel már off leszek.
nem szoktam ilyeneket mondani, de tényleg, ez az ország nem szól másról, mitn a mutyiról, feketézésről és arról, hogy hogy lehet "egyszerűsíteni" és "gyorsítani" mindent.
SAjons tényleg minden a kenőpénzről szól...

nem azt mondom, hogy a rendszerrel nincsenek hibák, hajjaj, de a szemlélet is gond.

érdeklődő 2011.01.14. 11:49:49

@radiologus.hu: Az a bajom ezzel, hogy a TB fedezi a költségeket elvileg és még a nyugdíjas által adott hálapénzt bunkó módon kevesli.

Elvileg a tb-rendszer működőképes, mert rengeteg egészséges, orvoshoz nem járó, orvosi szolgáltatás igénybe nem vevő ember is fizeti, tehát bőségesen szufficitesnek kéne lennie. Arról már én nem tehetek és a kisnyugdíjas sem, hogy a sok alkoholista, dohányos, elhízott ember vagy neadjisten érszűkületes kisnyugdíjas az amúgy elöregedő társadalomban több pénzt vesz ki, mint amennyit ők plusz az egészséges emberek amúgy beleraknak/tak.

Itt jön a képbe a megelőzés, a sport propagálása, az élelmiszeripar és fogyasztóvédelem felelőssége, ebből fakadóan az egészséges táplálkozás hiánya, a dohány és alkohollobi sérthetetlensége ( én 10 000 %-os adót vetnék ki rájuk, csak a szenvedélybetegek és a dohány-alkoholipar érdekeltjei egyből fejbelőnének... )

Parasztnak mégsem kéne lenni, már ne is haragudj, egy orvosnak sem, akármilyen drága egy vizit és akármennyire alulfizetettek ill. szar pénzügyi állapotú az egészségügy.

Pic 2011.01.14. 11:55:14

Én is sajnálom az orvosokat, mert kevés a pénzük, de azt sem kellene elfelejteni, hogy mindenki másé is.

Mondják az orvosok nincsenek jól megfizetve. Ez nem igaz. A pályakezdők nincsennek jól megfizetve.

Viszont akárhogy is csűrjük csavarjuk a dolgokat, a pályakezdő ember akármilyen szakmát is nézünk: NINCS megfizetve.
Pályakezdőnek lenni szívás, ez van.

Utána viszont egyszer csak beindul az "üzlet" és elönti őket a lóvé.

Én 20 éve dolgozom, de még jól emlékszem arra, hogy nekem is dupla annyi pénzem volt egyetem alatt. (ösztöndíj+diákmuka)

Ebből a 20 évből VERSENYSZFÉRÁBAN dolgoztam 15 évet papíron nagyon jó fizetésért.

Most 20 év elteltével van egy 50-60nm-es lakásra elég pénzem meg van egy középkategóriás autóm.

A velem egykorú orvos meg jó kerületben, naaagy házban lakik és Mercije van pedig papíron fele-harmadannyit keresett mint én.

Akkor hogy is van ez?

Akkor meg minek is jár a pofájuk?

Persze, hogy felmegy az emberben a pumpa...

fourgee 2011.01.14. 11:55:22

@Hatodéves: "De ami engem igazán bosszant, az az, hogy az egészségügy problémái kapcsán mindig odajutunk, hogy az a gond, hogy a szemét orvosok elteszik a pénzt."

Nem azzal van a gond, ha az orvos elteszi a pénzt, hanem azzal az orvossal, aki hogyha nincs mit eltennie (illegálisan, zsebbe, adózás nélkül) akkor máskép áll a beteghez...

Na meg a másik dolog, amikor előre kell adni a hálapénzt. A hálapénznek már a nevében is benne van, hogy a jó ellátásért, jó munkáért cserébe, hálából. Aki rosszul dolgozik, annak miért járna hálapénz? Azért mert szar a fizetése, amiről nem a beteg tehet? Ez is olyan mint a borravaló, az is akkor járna eredetileg, ha meg vagyok elégedve a pincér munkájával, és a megelégedettség mértékéhez arányosan jár. Persze ott is a legbunkóbb, legköcsögebb pincérek várják leginkább a borravalót, akik nem végzik rendesen a munkájukat.

psr6 2011.01.14. 11:59:38

Betegjodi képviselő, feljelentés, stb. Hadd ne távozzon már büntetlenül a nyomorultja.

Amúgy én meg felnőtt vagyok, tavasszal két műtétem is volt, orrsövény, mandula is és SEHOL nem kértek, nem célozgattak semmire, nem is adtam, ellátás remek volt, orvos kifejezetten jó fej, pedig ugye két műtét egy hónap eltéréssel, és tudhatta, hogy nincs boríték.

Az ő hírnevüket rontják az ilyen férgek.

Tájfájter 2011.01.14. 12:10:11

@OftF:
"Orrmanduláért mi is 20-at adtunk, pedig jól keresek. Egyszerűen úgy gondoltam, hogy ennyi elég, minden nap csinál 2-3 ilyet. Utólag adtam, a kontroll vizsgálat végén, amikor minden ügy le lett zárva.
Szóval ne gondold, hogy kevés a 20e"

Napi 2-3 (és akkor még lehet, hogy ezzel alul is van becsülve)
3*20e az napi 60e, 20 napot dolgozva egy hónapban az 1.2 millió havi nettó, tisztán, nem bejelentve... plusz még a fizetése. Ha csak napi egyet végez el, az is 400e.
És ne nyíljon ki a bicska a zsebben, ha már annyira népszerű ez a kifejezés itt.
Más egy év alatt nem keres ennyit, és rendesen fizeti a TB járulékot.

Amennyiben hiány lenne orvosokból, akkor jó eséllyel magasabb-reálisabb fizetést tudnának kiharcolni maguknak, de ez a szakma tényleg tele van érzelmekkel, kiszolgáltatottsággal és zsarolással.

Pico 2011.01.14. 12:15:51

Azoknál kell panaszkodni, akik nagyon harcosak voltak, amikor arról volt szó, hogy meg kell védeni a "mi egészségügyünket". S ezzel továbbra is fenntartották/fenntartják azt állapotot, hogy a munkájuk fontosságához és társadalmi megbecsülésükhöz illő méltányos javadalmazás jelentős részét átirányították/átirányítják a "hálapénz szektorba" és ezzel megerősítették/megerősítik azt a hitet/tudatot egyes orvoskban/szakápolókban stb., hogy a hálapénz nem csak kijár, de akár meg is szabható! Nyíltan vagy - mint itt - burkoltan. Már amennyire ez burkoltnak nevezhető...

belekotyogok 2011.01.14. 12:18:25

@Tájfájter: arról nem is beszélve, hogy ha egy átlagembernek beesne egy különmeló, akkor annak a felét szintén leadózza...:S

belekotyogok 2011.01.14. 12:20:30

@fourgee: "em azzal van a gond, ha az orvos elteszi a pénzt, hanem azzal az orvossal, aki hogyha nincs mit eltennie (illegálisan, zsebbe, adózás nélkül) akkor máskép áll a beteghez... "

nekem ez azt jelenti, hogy az államtól kapott rendes fizetéséért nem hajlandó elvégezni tisztességesen a munkáját. szóval nem odavaló.

Silent Bob 2011.01.14. 12:22:00

@radiologus.hu:
Azért ez már a pofátlanság csúcsa, már ne is haragudj. Az orvos a FIZETÉSÉN FELÜL (amit egész életemben fizetek a TB-nek, még akkor is, ha soha nem találkozunk) kapja a "hálapénzt".
Komolyan mondom, felháborító, az ilyenek miatt utálják az emberek a becsületes orvosokat is. De meg is érdemlik, hogy nem vetik ki maguk közül a "zsarolókat".

Rui Blaaz 2011.01.14. 12:25:45

még (aránylag) fiatal vagyok, de máris vannak ilyen történeteim.

Pl. kisebb műtét után tartott marok (azt hittem, ilyen csak a filmekben van) erőteljes, meleg megszorítása, az jólesett. Pedig volt nálam boríték, de a stílus... a kvannyát a szarházinak. (Jahn Ferenc kórház)

Máskor (közte 15 év) egy Főorvos Úr végzett rajtam másik kisebb műtétet. Neki megmondtam, hogy egy általa kiválaszott alapítványnak átutalok harmincezret. Azt mondta, hogy menjek a picsába. A Főorvos Úr... végül maradt a patt. (egy megszűnt, pesti kórház)

Harmadszor Adjunktus Úr közölte, hogy "Ez az injekció, amit most beadok az édesanyjának 120ezer forint." Nyilván nem ennyit kért volna, de mielőtt rátértünk volna a részletekre, anya meghalt. Szegény doki, egy fillért sem kapott. Egy kicsit fel is jelentettem. Csak egy kicsit. (Kútvölgyi, nagy meglepetésemre...)

UGYANAKKOR fenntartom, hogy óriási szégyen, hogy a (nem zsebbe kapott) fizetésük alacsonyabb, mint a fent többször említett buszvezetőé. Számomra elfogadható lenne, hogy mindenki minden alkalommal, törvényesen járuljon hozzá az ellátása költségéhez. A mindenki-tudja-hogy-így-megy-mégsem-történik-semmi viszont felvazza az agyvizemet.

sterimar 2011.01.14. 13:16:24

Hmm. Ha ez a sztori igaz, akkor mélységesen felháborító.
Egyébként meg az egész hálapénz rendszer úgy szar, ahogy van, de az államnak nem érdeke ezt megszüntetni (és az orvosok 10-15%-nak, aki jól él belőle, mert kb ennyiről lehet szó), mert akkor sokkal többe lenne neki az egészségügy. Ez meg így ,ennyiből, úgy ahogy, de működik.

De! A takarítónőnek aki jár hozzánk, 1200 forintot fizetünk óránként. A feleségem mikor még dolgozott mint orvos, ennél kevesebbért tette! Vágjátok!? XXI. században Magyarországon, az Európai Unióban, egy orvos nagyságrendileg kb egy takarítónő fizetésést kapja!

Buszvezetővel meg hasonló marhaságokkal meg ne jöjjön senki, azért a két munka kicsit más felkészültséget igényel.

Leroi 2011.01.14. 14:44:21

Látom, felgyűltek itt a fikagépek rendesen, végre találtak egy helyet, hol kiélhetik orvosellenes psychozisukat.
Megkérdezném őket, hogy MENNYI TB-JÁRULÉKOT fizetnek, hogy az alapján JÁRNA nekik az ingyenes ellátás?
Ami alapján számonkérhetik az orvosokat és a saját ADÓFORINTJAIKAT verhetik végig rajta...
Miszerint "ők tartják" az orvost.
Eszem megáll.
Hát elmondanám, hogy nevetségesen alacsony áron jutnak hozzá olyan szolgáltatásokhoz, amiért nyugaton kőkemény valutát kellene kifizetniük, nem lófing HUF-ot, és azt is, hogy EGYETLEN MŰTÉTÜK és az azt követő kórházi ellátásuk elviszi a többévi TB-járulékfizetésüket. Az állam tehát olyan szolgáltatásokat nyújtó intézményeket tart fenn kényszerű módon ingyen, amelyek nyugaton így, ebben a fomában rég belehaltak volna a deficitbe.
Ne ugassunk, ne vakarózzunk, ne piszkáljuk a szart, mert csak büdösebb lesz.
A legjobb ingyenes ellátást kapja a lúzersereg, csak épp nem tud róla, hanem nyálat ver, de azt folyamatosan.

SusanneF 2011.01.14. 14:45:47

Hányszor meg lett mondva,hogy konkrét orvos neve itt nem szerepelhet-nekem lett már szólva emiatt,hogy leírtam annak a szülésznek a nevét,akinek sok baba és anya halála fogyatékossága szárad a lelkén....!!!
Aki egyszeer nagyot vét,ne operálhasson,dönthessen,vezessen szülést...

Pico 2011.01.14. 15:10:02

@Leroi: Tény, hogy Magyarországon 3x fizet a polgár egy egészségügyi szolgáltatásért: a járulékával, az adójának egy részével, amit átutal a költségvetés, mivel a járulékokból befolyó összeg kevés az egészségügyi kassza igényéhez képest, és végül a hálapénzzel.
Te is azok közé tartozol, akik azt a hitet hintik, hogy a magyar egészségügy olcsó! Hát nem!!! Mintegy 700 milliárd forint lehet az egészségügyi kassza hiánya!
Az általad drágának tartott rendszerekben az állami és magánszolgáltatók és biztosítók egyaránt jelen vannak s ha pusztán a hálapénz oldalról nézzük, ott ezt nagyon sokan öngondoskodásként magánbiztosítónál (havi részletekben)helyezik el, amelyek részt vállanak a polgár (beteg) terheiből, ha fizetésre kerül a sor. És persze a beteg pontosan tudja, hogy mit kap a pénzéért. Ugyanakkor az orvosok a piacról élnek pl. az alapellátásban nem előre leosztott TAJ kártyák alapján kapják a jövedelmüket, hanem attól függöen, hogy mekkora a praxisuk. És vizitdíjat is szednek, mert ebből élnek!
S a "természetes kiválasztódás" folyamatának következményeként a jó orvos sokat keres, a rossz orvos (mert ugye nem csak rossz bádogos van), meg éhenhal.
És érdemes azon is elgondolkodni, hogy világszerte az egyik legnagyobb üzlet az egészség, itt meg beledöglik az ország annak terheibe...
Szóval kissé(?) bonyolultabb a kép, mint azt te hiszed vagy elhitetni igyekezel.

Mocsár 2011.01.14. 15:15:18

Szerencsétlen posztoló. Ha nem ír neveket, hiteltelen és hazug, ha ír, akkor rágalmaz, és meg se jelenik a története. Ha szégyenkezve meghunyászkodik, akkor egy mihaszna gyökér, ha kikéri magának az orvos viselkedését, akkor meg egy büdös paraszt páciens, akit el se kellett volna látni. Szomorú látni, hogy itt a blogon akárhogy is dönt vagy fogalmaz az ember, csakis rosszul jöhet ki belőle.

Jelenleg egy baleset miatt járok folyamatos ellenőrzésekre, vizsgálatokra (majd megírom a blognak a végén, kivételesen nem horrorsztori lesz). A minap ültem épp a váróban, várva, hogy végre szólítsanak, mikor láttam, hogy egy mankóval bicegő (szemmel láthatóan lábtörés utáni) férfi következett előttem. Egy hozzátartozója kísérte, egy nagy szatyor volt náluk, benne egy hatalmas ajándékkosárral. Kifelé jövet már nem volt náluk. Nem ítélem el az ilyet, ki tudja, lehet, hogy megmentette a lábát, vagy az életét az adott orvos, ilyen esetben én is adnék. De a fent leírt történet mélyen elszomorított. :((

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.14. 15:32:58

@ColT:

> Tehát - főleg kisnyugdíjastól -
> pofátlanság, és aljasság pénzt kérni,
> azért, amit amúgy is kéne biztostani.

:-DDDDDDDDDD

Konkrétan épp az volt a háborgás tárgya, hogy az orvos tényszerűen nem fogadta el a pénzt a nyugdíjastól.

Leroi 2011.01.14. 15:36:33

@Pico:
Igen helyes és pontos meglátás, Te ezt nálam jobban tudod, tehát jócskán elemezni fogom és mérlegelni a tényeket, amiket felsoroltál.

@Eugenie Danglars:
Ilyen nicknévhez csak egy Fernand de Morcerf vagy Noirtier de Villefort néven megírt válasz illene, de én csak ezen a szerény kis nicken válaszolok :)...Nyilvánvaló, hogy szóvátenni egy ajándékot vagy az ajándékként átadott összeget kevesellni nagy szemétségre vall, mint ezt már fentebb megjegyeztem.
Én csak olyan betegtől fogadok el hálapénzt, akin legalább a Chanel Allure Sport érzik, mert tudom, hogy ha ő képes 15 ezret magára szórni, akkor kettő biztosan kitelik irányomban is...
Szóval rosszul öltözött, erősen hátrányos helyzetű és ráadásul beteg embertől én sem, soha.
Szelektálok, de masszívan.

migren 2011.01.14. 17:05:59

senki soha nem folytatott felmérést az érintett orvosok,növérek véleményéröl.
szerintem nekünk is megalázó a hálapénz,mert nagyon összetett hogy mikor és kitöl fogadom el.
Sajnos látom rezidens orvosainkon is hogy hiába indult úgy hogy nem fogja elfogadni a betegek ragaszgodnak hozzá hogy adjanak.
nagyon találékonyak.
én azt g.om ha minimum 2x ennyi volna a fizetésem erösen meggondolnám kitől,miért is kéne hálapénzt elfogadnom.
egy növér

migren 2011.01.14. 17:13:25

egyébként mielött bárki megkövezne egy Erdélyi szakképzettség nélküli embert nem találsz aki nettó 1000 ft.alatt elmenne dolgozni!

migren 2011.01.14. 17:14:06

nekúnk a nettó bérünk 500.ft körűl van.

adamantium 2011.01.14. 17:32:52

@migren: ezt nem teljesen értem hogyan jön ide? mindenki annyiért megy dolgozni amennyit megadnak neki, ha te 500 ért a másik meg 1000-ért akkor nem értem miért vagy felháborodva hisz te hamarabb fogsz munkát kapni. egyébként az orvosi nettó órabér nincs 1000 forint, sok helyen még 500 se

Leroi 2011.01.14. 17:57:58

@adamantium:
500 és 100 közt van, sose volt 1000, az igaz. Nem ismerem az erdélyi viszonyokat, már nem, előfordulhat, hogy ott jobban megfizetik a középkádert.

Leroi 2011.01.14. 17:58:26

500 és 1000 közt, bocs.:)

Rui Blaaz 2011.01.14. 18:05:13

Leroi:
olyan szépen megkérdezted, hát elmondom, hogy a legutóbbi évben 500kHUF-t fizettem én, és még kb. 170kHUF-ot a munkaadóm. ("Természetbeni + pénzbeni eg. járulék" címen)
Ezen kívül egészen biztos, hogy e befizetett pár millió SZJA és pár millió ÁFA forintomból is jutott az eü kasszába.

Ezek után mit kéne még zsebbe csúsztatnom?

Ha magánorvosra vágyom, fizetek neki, ő pedig számlát ad. Mindig, mert elkérem azt a szart. De szerintem, néha, talán, részesülhetek az "ingyenesből" - éves kb. 1 millióért... Vagy nem??

Leroi 2011.01.14. 18:08:54

@Rui Blaaz:
Öt nap sebészeti kórházi tartózkodásod (műtéttel együtt) elviszi.
A milliót.
A 100 k-t.
A 1 000 000-t.

Nem, ne fizess senkinek.

Ugyandehogy (törölt) 2011.01.14. 20:43:19

@Leroi: visszanéztem az ügyfélkapun, ennek töredékét sem számolták el egy fülorrgégészeti műtétemre.....

SusanneF 2011.01.14. 20:56:59

@gonosz mócsing: NEM LEHET orvos nevet írni,mert KITÖRÖLNEK!!!

adamantium 2011.01.14. 21:45:57

@Babette_: a füll-orr gégészeti műtétek nincsenek nagyon megfizetve, hasak nem total nyaki blokkdiszekcióról, vagy trachearezekcióról, vagy implantátumokról van szó. milliós tételek jellemzően a gerinc, szív, ér, idegsebészetben vannak illetve az onkológiában, de ott a 10 millió se ritka

Rui Blaaz 2011.01.14. 23:04:56

@Leroi: jaa, aha, felnőtt életemben összesen 5 napot voltam kórházban. Számológép kéznél?

Bár tudod, amióta édesanyámat faszán meggyilkoltátok, nem érzem, hogy egy fillér is járna bármelyikőtöknek. Már hogy a fizetésetek SEM.

Anyám ugyanis vérképzőszervi sokkot vagy mi a fszt kapott, nekem így magyarázták, mert egy szrhz beletolt egy kiló metotrexátot, aminek semmi köze nem volt a kórházba kerülését okozó betegségéhez - amit már amúgy is egy másik, téves diagnózis okozott. Most lehet nevetni. Fekete humor. Ugye, amice?

Mondjuk a bőrének foltokban történő leválása, a szeméből és más (összes) testnyílásaiból folyó vér már erősen eltúlzott dramaturgiára utal, mondtam is neki, hogy "anya, ezt ne, tök ciki".

Ezek után a fizetésemet évente terhelő háromezer dollárnyi direkt elvonásért és a költségvetésen keresztül juttatott (mivel az eü kassza a mérlegfőösszeg kb. 7%-a) további kétezerért joggal érzem, hogy lófszt kaptam és kapok, majonézzel.

A következő köpenyes majomnak, aki célozgat, el fogom törni egy-egy ujját. Szóltam.

adamantium 2011.01.14. 23:13:03

@Rui Blaaz: most keménynek érzed magad? csak a bunkóságodat bizonygatod, nem veszed észre, hogy nevetségessé teszed magad?

rikavagyok 2011.01.14. 23:14:55

@migren:
Hihetetlen groteszk helyzeteket szül: Eddig volt sarokba szorítós figura (függöny mögött, tudjátok, mint ahogy viccbeli takarítónőt megerőszakolják: Jobbra ágy, balra ágy, mögöttem fal, előttem a hozzátartozó), kergetőzős, lefogós.
Amikor nem tud eldönteni, hogy sírjál, vagy röhögjél...

Irise 2011.01.14. 23:24:30

@Rui Blaaz: Lehetne ezt kitenni kulon posztnak, please??? De reszletesen, ne csak igy nagyvonalakban!

rikavagyok 2011.01.14. 23:25:48

@Rui Blaaz:
Csendben megjegyzem, hogy beteget meggyilkolni nem szoktak. Elcseszni, igen. Sajnos ez az a szakma, ahol ebbe adott esetben valaki belehal.
A probléma még csak nem is ennek a kockázata. (Ha a statikus elszámol valamit, és rád dől az épület, ugyanúgy meghalsz. De az egy tiszta sor. Matek. Fizika.) Itt a 2x2 néha 5, néha meg 3,5. Rengeteg a szabályokkal (még?) nem lefedhető, szubjektivitást igénylő döntés.
Azt, pl hogy mikor nem tetszik valaki színe nem lehet RGB skálán megadni. Pedig életet menthet.

cenzorilla 2011.01.15. 05:44:52

@Rui Blaaz:

Írd meg - ha tudod - tényekre szorítkozva Despotának.

A durvaságot, személyeskedést mellőzd kérlek, mert törlöm legközelebb.

Leroi 2011.01.15. 07:25:05

@cenzorilla:
Én is helyeslem.
Senki nem gyilkolta meg senkijét, főleg mi nem, az itt blogozók.
Az, hogy keménykedik velünk, csak ellenreakciót szül.

bauchi 2011.01.15. 07:34:29

Nem tudom,jó helyen vagyok-e?Ha a gégész ezt mondta,akkor egy rohadék genya volt.Emberileg,orvosilag.

Leroi 2011.01.15. 07:45:05

@bauchi:
Rossz szájízű dolog, én is úgy tartom, hogy ez a nyílt számonkérés rontja a hírnevünket.

Scinemos 2011.01.15. 14:51:28

Kis történelmi háttér: a paraszolvenciát mai formában az 1950-es évek elején Sztálin és kedves kis moszkvai csapata találta ki (ezért is jellegzetes kelet-európai jelenség) abból a célból, hogy a tanárok, orvosok tekintélyét a társadalom szemében letörjék (őket nem lehetett likvidálni, mint a nemességet, gazdag parasztokat), illetve a munkásosztály szintjére süllyesszék. Azzal, hogy lecsökkentették a fizetésüket arra szorultak, hogy pénzt fogadjanak el munkájukért, így korrumpálhatóvá váltak, a társadalom nem tekintett tovább rájuk vezető értelmiségiként. Ez a taktika nagyon jól bevált és még mindig működik- ellentétben a nyugati társadalmakkal, ahol az emberek bizalma első helyen az orvosban van.
Sajnos idáig egyik kormányzat sem tekintette prioritásnak e helyzet rendezését, de még a jelenség tudatossá tételét sem.
Persze így adódik egy olyan "kegyelmi" helyzet is (azoknak, akik felismerik), amely lényege, hogy az orvos munkáját (ami talán a leghumánusabb hivatás) nem a nyugatival összehasonlítva megalázóan alacsony fizetésért, hanem puszta humánumból teszi, magát az anyagi világtól függetleníti. Amennyit kap, annyit kap, nem nézi.
Ha kell, másodállást vállal, de ez esetünkben nem is gond, hiszen az orvoslás tapasztalati szakma, minél több beteget látsz, annál jobb vagy.
Én orvosként így próbálom élni a napjaimat (és annyit keresek, ami elég), bár számos kolléga sajnos másképp dolgozza fel a helyzetet.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.15. 15:25:00

@Scinemos:

Ha nincs családod, ha nem szeretnéd magad tovább képezni, ha nem akarsz kongresszusra járni, ha nem akarsz szakkönyveket venni, ha nem akarsz pihenni, ha 53 évesen meg akarsz halni, akkor csak így tovább!

:-(

Scinemos 2011.01.15. 15:47:58

Van családom (bár gyerekem még nincs), járok kongresszusokra, veszek szakkönyveket, rendszeresen sportolok, úgy érzem teljes életet élek jelentősebb szülői támogatás nélkül. Mióta elengedtem magamtól a pénzt, áramlik felém, ez valahol hasonló a csajozáshoz. Mindenkinek ajánlom. Mindig van drágább öltöny, nagyobb autó, egzotikusabb nyaralás. Kár beleszállni a hajszolásba viszont érdemes minden apróságnak örülni.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.15. 16:53:01

Amit leírtál, a mellékállásokkal, egyenes út a korai halálba.

Most pihenj, amennyit tudsz, az unokáidnak szüksége lesz rád.

És persze azoknak a betegeknek is kellesz majd, akiket 53-73 éves korod között ellátsz. :-)

tódór piroska 2011.01.15. 18:02:00

@Leroi: Nem vagy P.C.! mi bajod avval a nick-kel? Mamá a másság nem ciki...

jágör68 2011.01.15. 20:28:49

Tessék feljelentést tenni.
Vagy több járulékot fizetni.
Több EÜ- járulék-> jobb egészségügy

Claritas 2011.01.19. 11:17:53

egy dolgot nem értek: miért is nevezzük szép latin nyelven paraszolvenciának? nevezzük csak nevén: lopás

@jágör68: nálunk a legnagyobb az elvonás az EUban. szerinted tényleg még ennél is többet kellene fizetni?

Rui Blaaz 2011.01.20. 23:56:55

@adamantium: nem veszem, mackókám.
bár ahogy látom, a saját törött ujjadat még el is tudnád látni. szakszerűen. mi több: éljenek a traumatológusok! (amíg nem a markukat tartják)

Rui Blaaz 2011.01.21. 00:01:00

@Irise: nem, Irise, nem lehetne, ugyanis nem tudom, mit érhetnék el vele, az viszont biztos, hogy rosszul tolerálnám, ha közeli hozzátartozóm halálán trollok kérődznének. És ki tudja, az érintett kórházból olvassa-e ezt valaki. Nem szeretném, ha a peren kívülit valami buta, indulatos elszólás miatt utólag megtámadnák.

Rui Blaaz 2011.01.21. 00:15:43

@rikavagyok: nyilván nem "gyilkolták meg", hanem többet hibáztak egy hét alatt, mint amit elképzelhetőnek tartottam. Ha nem jövök haza külföldről, édesanyámnak még azon a héten vége lett volna.

és nem, egyáltalán nem irigylem a döntési kényszereiteket, de hidd el, ti sem irigyelnétek az enyéimeket. én nem életekről döntök, hanem... mondjuk sorsokról.

Rui Blaaz 2011.01.21. 00:27:29

@cenzorilla: reaktív alkat vagyok, egy-egy hozzászólásomat, ha jónak látod, töröld, meg sem sértődök, ígérem. bár szerintem a sértődésemmel is együtt tudnál élni, nemde? :-)

adamantium 2011.01.21. 15:46:03

@Rui Blaaz: tudod ki neked a mackókád ... egyébként meg ne fenyegess, az ilyen bunkóknak megvan a kedves hálás betegem aki pénzt nem adott, de azt ígérte ha bárkivel gondom van csak hívjam

sorica123 (törölt) 2011.01.22. 15:41:03

@Alexander Hamilton: röhejes. Egyfelől nem a beteg dolga, hogy fizetést adjon a dokinak, hanem a főnöké, másfelől meg ez az orvos részéről milyen tempó már? Rossz koldus stílus, 'vánótmégárányom, láttam a tízezrest a zsebedben!'.
@tódór piroska: píszí bammeg. Nem politically kell korrektnek lenni, hanem amúgy. A PC, az az, hogy úgy csinálok, mintha korrekt lennék.
@Rui Blaaz: az a kurvakibebaszott többesszám, angyalvirág, az. Az ÖSSZES orvos odasereglett szágínyejdesanyádat kinyírni, igaz? Részvétem, de ökörségeket ne beszéljünk már.

Rui Blaaz 2011.01.24. 13:53:01

@adamantium:
miért fáj a mackóka? használjak kisebb állatot, te korrupt genny?

Rui Blaaz 2011.01.24. 14:07:08

@sorica123:

egyfelől, még engem is zavart az általánosító többesszámom és korrigáltam is, mindössze hárommal a kommented felett.

másrészt viszont: "szágínyejdes"? ez meg miafaszom? cigányozhatsz bátran, bárhol - de pont itt?
és közben "részvétem" is? miféle részvét lehet ez... valami dohos-poros-diszkontos. akkor inkább ne.

akiskezsiccsókolom, beh

Lizababa1123 2011.02.06. 12:30:07

Valószínű nem jön már senki ide mert az uccsó bejegyzés 2 hete volt, de azért mégis.
Szeretném leszögezni, hogy igen, egyetértek azzal, hogy az orvosok alulfizetettek, és csak a fizetések emelésével van mód a paraszolvencia visszaszorítására.
DE. Tudták, hogy mire vállalkoznak amikor ezt a szakmát választják, és a tököm kivan azzal, amikor vki tudja, mit vállal, majd sír a szája! Ez nálam elvi kérdés az élet bármely területére igaz. SENKI nem tartott a fejükhöz pisztolyt, hogy legyenek orvosok. Ismerték a lehetőségeiket, feltételeket, ennek tudatában ezt választották!
Emellett nem szeretnék elmenni amellett sem, hogy rengeteg orvos állami támogatott egyetemi oktatáson tanul, egy orvos képzése 5-10 vagy akár több millió Ft-ba kerül a magyar adózónak, majd a szegény alulfizetett újdiplomás dobbant külföldre. Megértem. De akkor tessék visszafizetni azokat a pénzeket amiket a magyar adózók kifizettek a képzésére azért, hogy maguknak orvost képezzenek!
Ezenkívül érdeklődnék a kedves orvosokat vehemensen védő hsz-előktől, melyikőjük tünteti fel az adóbevallásában a százezreket, milliókat amiket kapnak az orvosok a zsebükbe. Egyikük sem nyilván. Ez korrekt? Ugye nem Uraim.
Igenis sz.ar ez a rendszer úgy ahogy van, a szolidaritás elvén pár ember tart el többszázat, ami nem lehet működőképes hosszútávon.
De mindenki a saját szemszögéből nézi, mivel én és a családom azok közé tartozunk akik nem kevés Eü hozzájárulást fizetünk - és ezen felül még a hálapénzt - , így én biztos pofán vágnám az ilyen orvost.
Mit gondolnak az orvosok, a betegek mind lottónyertesek? Leépítik az orvosi szakmát ezek a hiénák és közben elvárják a pénzt és a tiszteletet. Uraim! A tiszteletet nem elvárni kell, hanem kiérdemelni! És így ez nem fog menni.

Leroi 2011.02.06. 14:13:16

Az előttem szóló kommentjére reagálva.
- Nem igaz, hogy az ő adóforintjain taníttattak ki engem. Más ország más egyetemén jártam és végeztem. Mo. ezzel csak NYERT.
Ezt csak úgy pro primo.
- Nem igaz, hogy az a nevetséges, aprópénz tb.-járulék, amit befizet, elegendő ahhoz az ellátáshoz, amit igénybevesz és amihez úgy képzeli, hogy ehhez JOGA VAN.
Nyugaton ennyiért nem is köszönnek neki, háziorvosi szinten sem.
Ezzel a magyar beteg csak NYERT egy nyugatihoz képest.
- nem igaz, hogy az orvos egyenlően részesül a tb.-tortából, egy nevetségesen alacsony kis fizetésnek gúnyolt rdarabka van számára kiszakítva, viszont ugyanúgy adózik, ugyanúgy fizeti be a hevi költségeit mint más, kevésbé felelősségteljes munkájáért sokkal jobban fizetett állampolgár. Az orvos TŰR, a társadalom ezen NYER.
- Az állampolgár elvárja, hogy az orvos szellemi kapacitásának legjavát olcsón, fáradtan, éjjel-nappal, ujjcsattintásra, prompt megadja neki. Tehát az állampolgár legalizálná szíve szerint egy alulfizetett magas felkészültségű társadalmi kategória további fizetési szint alatt tartását cserébe a nevetséges tb.-járulékáért, ugyanakkor elvárja azt az ellátást, ami NEM JÁR neki, amit Nyugaton ma irreálisnak, túldimenzionáltnak, fölöslegesnek tartanak.
A beteg tehát NYER.
Az orvos bőrén.

Erre mondaná valaki, hogy hát a...-t.

cenzorilla 2011.02.06. 14:30:34

@Lizababa1123:

Csak azért nem törlöm a hozzászólásod, mert Leroi válaszolt rá.

Kérlek, ha van még hozzáfűzni valód azt kulturált hangnemben tedd meg a továbbiakban.

Lizababa1123 2011.02.06. 14:42:41

Kedves cenzorilla!

Kérlek nevezd meg konkrétan, mely mondatom volt az, amelyre reagáltál, ugyanis teljesen kultúr hangnemben fogalmaztam véleményem szerint így konkrétum híján nem tudom a jövőben az elvárásotoknak megfelelően kifejezni magam. Köszönöm szépen.

Lizababa1123 2011.02.06. 14:59:32

@Leroi: Kedves Leroi!
Nem kívánok Veled vitát nyitni, ugyanis míg én úgy véleményelek bármiről is, hogy igyekszem a dolog mindkét oldalát figyelembe venni addig a Te eddigi hsz-eid mind egyoldalúak! Széllel szemben pedig nem fogok p.isilni ahogy a bölcsi vidéki nagymamám mondaná!
1. Nem tetted ki az önéletrajzod, amelyből kiderülne, hogy Te hol végeztél! Természetesen erre nincs is szükség, semmi közöm hozzá, sőt az egész ügynek nincs hozz köze. Azonban hazudsz ha tagadod, hogy az elmúlt 10 év tendenciája nem az amit írtam_azaz az alacsony fizetésre hivatkozva - mint írtam, magánemberként teljesen egyetértek, és ez az amit Te sosem tudtál leírni, csak szidni a betegeket - külföldre távoznak. Azok a frissen végzett orvosok, akik itthon a magyarok adóforintjaiból kapták a képzésüket. Ez tény, hangoztathatod, hogy Te nem, ez dícséretes, gratulálok, és örülj neki, hogy akár Te vagy a családod meg tudta teremteni számodra azt a lehetőséget, hogy külföldön tanulj.
2. A személyeskedés egy veszedelmes csapda így ismeretlenül, eegy orvos ennél azért kontrolláltabb és hidegfejűbb kell, hogy legyen.Kedves Leroi bár ehhez Neked nincs semmi közöd, azért én alátámasztom, amit írtam. Én és a férjem havonta 300.000 Ft körüli összeget fizetünk EÜ hozzájárulásként. Ide bemásolom amiben Te megszólítottál engem: "Az előttem szóló kommentjére reagálva.
- Nem igaz, hogy az ő adóforintjain taníttattak ki engem. Más ország más egyetemén jártam és végeztem. Mo. ezzel csak NYERT.
Ezt csak úgy pro primo.
- Nem igaz, hogy az a nevetséges, aprópénz tb.-járulék, amit befizet, elegendő ahhoz az ellátáshoz, amit igénybevesz és amihez úgy képzeli, hogy ehhez JOGA VAN." Amennyiben úgy gondolod, hogy ez az összeg aprópénz úgy, hogy 12 éve nem vettem igénybe a szülésen kívül orvosi szolgáltatást, és a szüléséért is a saját jóérzésemre hagyatkozva hálás voltam az orvosnak....nos akkor azt gondolom nincs miről beszélni.
Nem nagyon tudok mit kezdeni ezzel a mondatoddal: "Tehát az állampolgár legalizálná szíve szerint egy alulfizetett magas felkészültségű társadalmi kategória további fizetési szint alatt tartását cserébe a nevetséges tb.-járulékáért, ugyanakkor elvárja azt az ellátást, ami NEM JÁR neki, amit Nyugaton ma irreálisnak".
Nagy butaságot írtál, legalábbis akkor nem volt számodra arra érdemes a hsz amire reagáltál, hogy értelmezd is.

Tudod engem egy dologra tanított meg az élet: mielőtt vitába szállok, nézzem meg a másik oldaláról is az ügyet amiről nyilatkozom. Én ezt megtettem. Én leírtam, hogy az orvosok alulfizetettek. Ha ezt Te nem tudod értelmezni, nincs miről beszélgetni. A képzés is tény. Az, hogy Te kivétel vagy - gratulálok ahogy írtam is, de azért nem haragszol ugye, ha nem a kivétel szemszögéből véleményez bárki is - . Jelen pillanatban bent van ha jól számolom annyi pénzem a befizetési kasszában, amiből Nyugaton a fenekem alá széket tolnak - ha már Te az ellentétét hangsúlyoztad. Ennek kapcsán leírtam azt is, hogy rossz a rendszer, mert az én befizetéseimet többszáz nemfizető használja...és ez igazságtalan, bár ezt hívják szolidaritásnak.

Summa summárum a vehemens kitörésed csak visszatetszést vált ki a témával kapcsolatban. Látatlanban, a vélt igazaddal a zsebedben, csak és kizárólag a saját szemszögedből tekintve közelítesz a témához, nem értelmezed a mások által leírtakat, csak azokat ragadod ki a a mondandóból ami a saját igazad alátámasztásához szükséges.
Semmi gond nincs ezzel, ha ez Neked így jó. Előre közlöm, hogy nem szándékozom vitába szállni, nem is térek vissza a témához, egy keresési folyamatnál adta ki ezt a cikket a gépem, de sajnos tudod nemcsak az orvosok dolgoznak rengeteget, hanem mások is, így erre sem időm, sem energiám.
A nézetemet fenntartom, amennyiben a leírtak valósak és az orvos nyíltan közli, hogy kevesli a hálapénzt, akkor az ilyen az nem orvos. Tök mindegy, hogy az adott beteg mennyit adott a kasszába járulék formájában, ahhoz az orvosnak nincs köze. Az orvos tisztában van a fizetési lehetőségekkel amikor a szakmát választja, köztudott tizenéve, hogy alacsonyak a fizetések. Ha ennek ellenére mégis van olyan elhivatott, hogy ezt választja, akkor a rossz fizetési rendszert ne a betegen bosszulja meg!

Lizababa1123 2011.02.06. 15:08:41

Elnézést egy gondolat még amire nem kaptam választ - bár ez csak egy költői kérdés, mert nem is várok reális reakciót - ha én az adózott pénzemből szolidaritásom jeléül hálapénzt adok az orvosnak - és a vidéki Józsi bácsi ugyanúgy a nehezen szerzett kis pénzéből - akkor azt az orvos miért teszi el adózatlanul a zsebébe. Mert azért remélem nem sértek meg senkit, ha feltételezem, hogy minimális töredék az aki bevallja - meg ha igen, akkor milyen jogcímen, paraszolvencia, ami tiltott?.
Szóval azért nézzük meg néha az érme másik oldalát is, amikor pitiáner tb hozzájárulásokról meg pofátlanul eü ellátást elváró betegekről beszélünk az orvos oldaláról. Majd amikor az orvos is adózik a hálapénz után, és ezzel is betesz a közösbe akkor talán...talán lesz miről beszélni.És ezzel senkit nem szándékozok megsérteni, mindenki úgy él, ahogy tud és ahogy az az erkölcsi értékrendjével összeegyeztethető - és a számlái kifizetésével, hisz pénzből élünk. De számomra az nem orvos, akinél ez odáig fajul, hogy lenézi a kisnyugdíjast mert csak 5E-t tud neki adni, vagy adott esetben jelen cikk. Kívánok Mindenki számára egy jobb és igazságosabb rendszert, amely átlátható anyagiakkal megszünteti a hálapénzt!

Leroi 2011.02.06. 15:27:33

@Lizababa1123:
"én és a családom azok közé tartozunk akik nem kevés Eü hozzájárulást fizetünk - és ezen felül még a hálapénzt - , így én biztos pofán vágnám az ilyen orvost."

Ez a mondat volt amiért figyelmeztetést kaptál...
Hálapénzt nem várok el senkitől, az ajándék, amit sosem kértem, ha adták, persze, hogy elfogadtam.
Ajándék után pedig nem adózunk.
A kopasztott tyúk combját sem kanyarítom le, hogy betegyem a közösbe, hanem egészben megfőzöm vagy kisütöm és megeszem, mert az enyém, én kaptam, rászolgáltam bőségesen.
Ez magánügy, az én ügyem.
A 300 ezredhez semmi közöm, ha befizeted, ha nem, nem kérdem, honnan jött, mennyire tiszta vagy tisztára mosott az a pénz, ami becsordogál hozzátok illetve mennyire ér annyit a kifejtett munkátok..
És így talán egálban leszünk.

Lizababa1123 2011.02.06. 15:42:24

Hát azt gondolom picit messzire mész, de ez sem engem minősít.
1. Hogy jössz Te ahhoz, hogy feltételezd, nem tiszta a bevételem? Mondjuk ha értenél hozzá csak minimálisan is a vagdalkozás helyett akkor annyit végiggondolnál mielőtt reagálsz, hogy a "nem tiszta" jövedelem pont azért nem az, mert nem jelented be - és nem fizetsz után semmit, többek között EÜ hozzájárulást sem - . Tudod, mint a hálapénz után sem. Szerintem azért gondold meg, hogy milyen célzásokat engedsz meg magadnak ismeretlenekkel szemben.
Sosem leszünk egálban, pontosan azért mert most SEM tudtál a hsz-edben semmi olyanra reagálni amit kérdeztem, illetve semmi olyanra ami a beteg szemszögéből világítaná meg a mai magyar egészségügyet.
Tudod van ennek a fórumnak egy kezdő cikke. Az pedig az, hogy az orvos nyíltan és pofátlanul kevesellte a pénzt. És egyre több fórum szól erről. Én ERRE reagáltam. Én az ilyen orvost nézem le. Én az ilyen hozzáállást ítélem el.
És valóban. SEMMI közöd nincs ahhoz, hogy ki mennyit fizet be. Lehet, hogy nem is 300-at fizetek be. Lehet, hogy csak 20-at. Lehet, hogy 500-at. Azt írok amit akarok, de az orvos ne ennek alapján ítéljen meg. Mondjuk abban az egyben biztos lehetsz, hogy amit viszont befizetek az LEGÁLIS és adózott - ellentétben az "ajándékkal". Tehát azt gondolom semmilyen jogalapja nincs az orvosnak elvárni. És megpróbálom mégegyszer kihangsúlyozni ha eddig nem lett volna tiszta: egyetértek azzal, hogy alulfizetettek az orvosok.De elítélem azokat az orvosokat akik ELVÁRJÁK a hálapénzt, azt meg aki nyíltan kevesli...azt leírtam. Ne a betegen bosszulja meg az orvos az alulfizetettségét!
Attól pedig továbbra is óvlak, hogy vagdalkozásodban olyanokat írj személyeskedve amivel messzire mész!
Ne gondold, hogy csak orvosok dolgoznak keményen. Bár ha Neked az a jó, gondolod azt.

Lizababa1123 2011.02.06. 15:58:55

@Dr.laikus PhD:
Épp ész érvekkel nem lehet vitatkozni!
Én ezzel teljesen egyetértek. Az egészségügy szörnyű helyzetben van, ez nem kérdés. Hogy mi a megoldás, azt én nem tudom, nálam okosabbak sem tudják. Ugyanis ezt a problémát megoldani társadalmi kérdés -biztosan mindenki tudja a tutit a saját szemszögéből azonban ezt globálisan átlátni egy társadalomra levetítve - tisztában vagyok az értékeimmel, és ezért nem megyek bele eszmefuttatásokba. Bízom benne, hogy van/lesz olyan vezető az országban aki jó irányba tudja ezt az egészet irányítani, bár sajnos amennyire az én tudásom felér, a szolidaritás elvén működő dolgok előbb-utóbb ide vezetnek. Sajnos! Amikor egy közösség többet vesz ki, mint amennyit betesznek, borul az egyensúly - legyen szó akár nyugdíjról, akár segélyekről, akár eü-ről. Ezeket a problémákat nyilván csak komplexen lehet kezelni és olyan embereket kell rá találni aki ezeket végigviszi, mert a többség nem fog neki örülni.
A tapasztalataim szerint az emberek ezzel nagyon is tisztában vannak, amennyiben nem lennének, úgy az orvosok nem tudnák a keresetüket kiegészíteni hálapénzzel. Én azt gondolom ezt is higgadtan kell látni, meg kell becsülni, látni kell azt, hogy az az ember aki adja, az lehet, hogy egyheti keresetét adja oda nekünk - ami szerintem óriási dolog.
Bármikor nagyon szívesen beszélgetek ésszerűen és higgadtan tényekről mert érdeklődöm minden oldal szemszöge iránt - de erre csak akkor van mód, amennyiben a vitapartner is kiváncsi és fogékony az én oldalamra és befogadóan irányul azok irányába is. Ebből lesz beszélgetés/vita, ellenkező esetben csak monológok íródnak, több kevesebb személyeskedő tartalommal.

Leroi 2011.02.06. 16:01:54

@Lizababa1123:
Miután az óvodáskorból régen kinőttünk, remélem nem feltételezed azt, hogy nem ismerem azt a jelenséget, hogy fizetünk, csak épp ne piszkálják meg a bevételünk forrását illetve annak a hatványozottabban magasabb összegnek az eredetét, amelyet havonta felmarkolunk.
Tudod, épp ez a kétpofára való dicsekvés a befizetett összeggel GYANÚS. Ha vajat érzel a fejeden, kéretik kevesebb ideig a napon tartózkodni, mert még a szép gömbölyű vállaidra csoroghat...
Paraszolvenciát pedig sosem kértem.
Részemről kb. eddig ért a veled való
párbeszéd ezen a blogon.

Lizababa1123 2011.02.06. 16:34:42

@Leroi: Édes vagy, köszönöm. Ne féltsd a szép vállaimat, nincs azokkal baj, sem vaj, sem zsír nincs rajta :-) Dicsekvés? Milyen dicsekvés. Számokat írtam, mert az első hsz-ed után kiváncsi voltam az azokra érkezett reakcióra. Tudod sosem tudhatod mi az igazság - erre próbáltam rávilágítani, mert ezt nem tudhatja egy orvos sem a betegéről - mármint a valós anyagi helyzetét. Ez kitűnően sikerült a reakciódat látva.
Az első hsz-emben nem szólítottalak meg Téged, Te mégis folyamatosan a saját magadét nyomod - Te mit fogadsz el, Te hol tanultál, Te mit nem vársz el. Nem Rólad szólt a cikk, márpedig én az abban leírtakhoz szerettem volna hozzászólni a kezdetektől fogva. Majd mikor megérkezett az igazságosztó első beszólásod arról, hogy én mit várok el - mint kedves előző hozzászóló, aki semmit nem fizet, de mindent elvár - akkor az összegre rögtön elnémultál és a következő reakciódban már ész érvekre,beszélgetésre nem futotta, csak a személyeskedésre, a jól odaszúrt szavakra, beszólásokra. A találomra beszúrt összegem pont azt a hatást hozta meg amit vártam, hisz ha azt írom, 20E-t fizetek, azt hallgatom tovább amit elkezdtél, hogy mit várunk ennyi pénzért. Tudod ezek ennél bonyolultabb dolgok, elkezdhetsz elmenni a Minisztáriumba és apellálni azért, hogy a magánszektor dolgozóit ne csak minimálbérre jelentsék be, ami után kevés az eü-járulék - mert a dolgozónak ebbe nincs beleszólása vagy megszoksz vagy megszöksz alapon ezt ajánlják neki, kell vagy nem, lehetnek elvei de abból nem lesz kifizetve a gázszámla....és még folytathatnám, de minek. És még mindig nem az a lényeg, hogy én valójában mennyit fizetek, hanem az, hogy ne forduljanak elő ilyen esetek amiről ez a cikk is szól, vagyis,hogy az orvosok ne a betegeken verjék le az alulfizetettségüket, hanem gondolkodjanak el azon, hogy amit kapnak az nem jár, hanem az a megbecsülés jeleként átadott kisebb-nagyobb összeg. Én nem általánosítottam, én nem személyeskedve közelítettem bárkihez - vagyis de, a cikkben szereplő orvoshoz igen. Ellentétben Veled aki már az első reakciódban lekezelően nyilatkoztál az "előző hozzászólóról".
Őszintén sajnálom, hogy ennyire futotta, elkezdhetnék én is visszaszólogatni, nem okozna gondot, ez azonban nem az én stílusom. Mert az az igazi óvoda. És tudod akármit is írsz, egy dolog nem változik: ha tyúkot kapsz vagy hálapénzt, akár megdolgoztál érte akár nem, azt be kell vallani. De ezt bizonyára Te is tudod...
És mint azt többször hangsúlyoztam én nem sajnálom azoktól az orvosoktól akikkel eddig kapcsolatba kerültem - mert tudom, hogy a rendszer rossz és nincsenek megbecsülve. A pökhendiség amivel azonban Te így látatlanba hozzám állsz , az egy elég nagy csapda! Viselkedj úgy a másikkal ahogy szeretnéd, hogy Veled viselkedjen! Nagy igazság, érdemes rajta elgondolkozni.

Dr.laikus PhD 2011.02.06. 16:54:02

@Leroi:

Egyben tévedsz, de nagyot.

A hálapénz nem adóköteles jövedelem.

Akkor sem, ha nem találod igazságosnak.

Dr.laikus PhD 2011.02.06. 16:57:41

@Lizababa1123:

Az egészségügy szolidaritás alapú megoldása nagyon jól működött mostanáig.
Van egy kritikus tömeg ami alá nem szabad menni, mert a szolidaritás elve csorbul, de nálunk fejlettebb országokban működik az alapellátásban, kiegészítő biztosítást lehet kötni egyéb szolgáltatásokra.

Ez nem azt jelenti, ha rákos vagy nem látnak el, csak más és jobb hotelszolgáltatást kapsz, egyágyas szobában fekszel, nem 6 emberrel osztod meg beteg napjaid stb....

Leroi 2011.02.06. 16:57:41

@Dr.laikus PhD:
Így van, a hálapénz nem adóköteles jövedelem.

Dr.laikus PhD 2011.02.06. 17:01:54

@Lizababa1123:

Nem értem miért általánosítasz.
Fel is háborodsz, ha egy orvos akit nagyon rosszul támadtál - pont őt - kikéri magának.

Te elmondod mennyit fizetsz, de nem az orvos osztja a pénzed. Fizetsz hálapénzt, de nem kérték tőled.

Akkor miről beszélünk.

Leroi ítélte el elsőnek az orvost aki kiköveteli a pénzt.
Na ez már bűncselekmény. Kikövetelni tilos!

Lizababa1123 2011.02.06. 17:44:07

Igazad lehet. Nem adokoteles mert a torveny szerint nincs ugyanis tiltott. Engem nem bant es nem tartom igazsagtalannak de nem vagyol papagaj hogy 3x ugyanazt leirjam- ha erdekel a velemenyem elolvasod az elozoekben ha nem akkor viszont ram aggatott nezetek ellen nem fogok viaskodni. Kerdeznem hogy milyen orvost tamadtam en szemely szerint? Azt aki a cikkben szerepel. Leroi az talan? Ne haragudj de en nem olvastam el minf a 280hsz-t. Miert tettem volna? Nem azokra hanem a cikkre reagaltam. Ha egyetert velem,azzal hogy elitelem ezt az orvosr minek szolit meg lekezeloen mondvan en egy jarulekot alig fizeto de szolgaltatast elvaro egyen vagyok?miert is? Oke latom mukodik a szolidaritas elve de oszinten sajnalom tovabbra is hogy a jelek szerint te sem kozelited meg az egyszeru beteg ember szemszogebol a kerdest.mind a te min leroi-hsze csak es kizarolag az orvos szemszogebol kozelit. Mig barmely hsz-mert most mar atfutottam- amit beteg ir szolt arrol is hogy szolidalnak az orvossal es ezert nagy kinok aran is megbecsulesuk jeleul amit tudnak adnak zsebbe, addig az altalatok orvosok altali hsz-ekben a forditottja sosem tukrozodik... Nem tudok es mar nem is akarok olyam diskurzut folytatni ahol igazabol a semmirol beszelunk. En egy szoval nem szpoltam leroihoz aki erre ugy reAgal hogy en a semmit nem fizeto polgar... Majd semmi masrol nem szol mint 3-4 levelvaltason at o probal beszologatni, megjossz te es azt mondod en szoltam hozza? Kihez? Kihez konyorgom? Azt gondolom tobb idot szantam erre mint gondoltam, egymas melletti elbeszeleseknek nincs ertelme ha nem akarod/akarjatok megerteni amit irok, leirhatom 100x. Azt gondoltam BESZELGETNI lehet, de az azt jelenti hogy esz erveket osztunk meg, es elfogadjuk hogy az ermenek 2 oldala van. Ebbol annyi valosultmeg hogy a halapenz nemletezo legalitisarol beszeltunk. Nekem ez nem beszelgetes mintahogy az sem hogy addig erdekes egy beszelgetes amig a mi igazunkat bizonyitja, mas szemszogre nem vagyunk nyitottak. Hat ezt majd megvitatjatok magatok kozott. Ennel tobbre szamitottam. De neha csalodni is kell, ez van.

Dr.laikus PhD 2011.02.06. 17:46:10

@Lizababa1123:

"Nem adokoteles mert a torveny szerint nincs ugyanis tiltott."

Jogszabályt ha kérhetnék...

Lizababa1123 2011.02.06. 17:53:59

Nagy a baj. Igazad van, mediafelhajtas a tiltott jovedelem, a halapenz felszamolasara, melynek bizonyithatosaga lehetetlen ami az adohatosag munkajata lehetetlenne teszi, az mind kamu, ugye? Egyebirant adokoteles, lehet az apeh honlapjan utananezni, Eves szinzen 150e ft-nal osszegu ajandekot koteles az ajandekozott bejelenteni es adozno utana....csak ugy mellekesen.... Es nem veletlen az idonkent felbukkano apeh . balhe ezekkel kapcsolatban. De ez nyilvan jol tudjatok. Gratulalok hogy sikerult ezt kihozni a nap vegere. Nem semmi.

Dr.laikus PhD 2011.02.06. 18:03:39

@Lizababa1123:

Miről beszélsz?
Miért vagy sértett?
Senki nem szereti a hálapénzt.
Ha a 300 hozzászólást végig olvasod - kicsit későn kezdtél bele - akkor elolvashattad miért van, miért nem lehet a hallgatólagos társadalmi közmegegyezés miatt kiirtani.
A közmegegyezés mára lett az, addig az állam volt akinek ez az érdekében állt.

Most is alacsonyan tartják az orvosok jövedelmét. Megoldja a beteg. Evvel csak az a baj, hogy a hálapénz nagy részét egy réteg kapja csak, nem normálisan elosztott jövedelem, csak keveseknek megadatott. Ott viszont nagyon sokat keresnek.

Mit tehet az orvos? Pénzre váltható végzettsége van, nem kell ingyen dolgoznia, nincs mértéktelenül kizsákmányolva. Azaz. Keres egy országot ahol tárt karokkal fogadják.

Szóval ne én nézzem meg a jogszabályt, hanem másold ide légy szíves.

Mi az ajándék definíciója pl.

Attól, hogy az erkölcsi érzéked mást diktál a jog nem azt követi.

Lizababa1123 2011.02.06. 18:07:15

Vidd nyugodtan meg ezt a kerdest. Sajnos a jo neveltetesem nen engedi hogy szo nelkul lelepjek ezert szolok hogy befejeztem a diskurzust es elkoszonok, az epp most erkezett hsz-eket sem all modomban elolvasni. Barmikor hajlando es nyitott vagyok beszelgetni, azonban az egyoldalu monologokat meg tudom valositano mashol is, em kozlom a hazunk falaval, hozzam meg szol a radio. Jeleb egyoldalusagot tapasztalva, melyre raszantam tobb oramat, elobbonel tobb ertelme van, ti pedog vihetitek tovabb a sajat monolog-beszelgeteseteket. Tovabbi szep estet kivanok!

Dr.laikus PhD 2011.02.06. 18:10:02

@Lizababa1123:

Mi veled beszéltünk.

Te beszéltél magadban, el nem olvasva 300 hozzászólást.

Jó éjszakát!

Leroi 2011.02.06. 18:13:46

@Dr.laikus PhD:
Ne idegeskedj, köszi, hogy engem pártolsz, de ne stresszeld Magad, hagyd...

Lizababa1123 2011.02.06. 18:21:37

@Dr.laikus PhD: Utoljára még egyszer: Én nem szólítottam meg senkit. Tudod ha BÁRKIHEZ is hozzászóltam volna, ha bárki hsz-re reagálva csatlakoztam volna a véleménynyilvánítókhoz, akkor teljesen jogos az elvárás, hogy tiszteljem meg az előző 300hsz-t hogy elolvasom mielőtt írok.
de sajnos nem ez történt. Nem utaltam valakire, mégcsak nem is reagáltam. Elolvastam egy cikket és ARRA reagáltam. Nem utaltam és nem ellenkeztem vagy nem azonosultam egy előttem szólóval sem. Semmilyen emberi tiszteletre vonatkozó szabályt nem sértettem meg.
Sajnos ha e fejem tetejére állva olvasom a hsz-eket, akkor sem tudok rájönni, hogy az első hsz-em melyik mondatából sikerült arra következtetned amit viszel folyamatosan, azaz hogy én megszólítottam volna Leroi-t. Sajnálom, nem tettem. Ellentétben vele. De azt gondolom ezt nem kell bizonygatnom, amennyiben Te úgy gondolod, nekem el kéne olvasnom az első 300 hsz-t, abban az esetben kérlek Te is tisztelj meg azzal mielőtt hozzám szólsz, hogy elolvasod és értelmezed azt amit írtam. Amennyiben megtetted és Te méh mindig úgy érzed, hogy ÉN szólítottam itt meg BÁRKIT is, és én voltam BÁRKIVEL is a személyes beszélgetés kezdeményezője...hát úgy bizony én kérek elnézést....
A többihez nincs hozzáfűznivalóm. És tényleg ne idegeskedj, annyit nem ér az egész. Jó éjt.

Dr.laikus PhD 2011.02.06. 18:31:13

@Lizababa1123:

"ti pedog vihetitek tovabb a sajat monolog-beszelgeteseteket."

"Én nem szólítottam meg senkit."

Ja bocs...

Leroi 2011.02.06. 20:59:09

Lisepüppchen-eins-eins-zwo-drei kevésszer szól hozzá, akkor is parázs vitát gerjeszt...
Hiába na...

Dr.laikus PhD 2011.02.07. 05:25:06

@Lizababa1123:

Rajtad babuci eszemben sincs idegeskedni.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása