Már második alkalom, hogy nem kaptam pénzt

2011.01.13. 06:00

Tisztelt Blog !

 

Három felháborító „élményem” volt az egészségügyben decemberben. Egyszerűen leírhatatlan, amit művelnek, legyen az orvos, nővér. Idősebb embereket úgy kezelnek, hogy elmondani nem tudom.


1. Háziorvos kimegy a 90 éves nénihez minden hónapban, vérnyomást mér, annak ellenére, hogy a hölgy lánya méri naponta, tartja a markát. Utolsó alkalommal recept sem volt nála, és azt mondja távozáskor a kis nyugdíjas néni lányának, aki ápolásin van az anyjával 20 akárhány ezerért otthon: már második alkalom, hogy nem kaptam pénzt – 2000-et szokott kapni a semmiért - , szegények odaadták neki, a lány másnap mászhatott a rendelőbe a felírt receptért…

 


2. Teljesen ép, 86. évében lévő néni, ápolt, dolgos, csak a nagylábujján lévő gombás körmöt kezelgeti, ő ezt szeretné megszüntetni, pedikűröshöz jár, zavarja. XX. kerületi bőrgyógyászati rendelésen a doktornő: ennyi idősen mit akar, mit csináljak vele?


3. Másfél hetes magas lázzal pénteki napon beküld a körzeti orvos – hogy a hétvégére ne maradjon otthon - a Jahn Ferenc kórházba, szintén XX. kerület egy szintén idős beteget, lemerevedve a nyaka, térd, könyök, csípő ízületei rettenetesen fájnak. Lefektetik, meg sem hallgatják, hogy mi baja, csak van valami gyógyszerallergiája a kérdés 25x, az oszt.orvos persze rohan, péntek du. van. Kérésre kap valamilyen lázcsillapítót.


Vasárnap úgy rázza a hideg, hogy nem tudja tartani a hőmérőt. Megmérik a hőjét, 36,2 mondja a nővér. A lánya bevisz hőmérőt, persze 39,4 a láza, szól, hogy mit mérnek 3. napja, nem veszik észre, hogy mindenkinek 36,2 a hője? Nagy dúlva-fúlva előkerül a nővér egy hőmérővel, úgy tudja megmérni, hogy fogja a néni vállát, mert kiesik a hőmérő, annyira rázza a hideg. Egy idő után kikapja, ránéz, indul kifelé. A lány kérdezi: mennyi a hője? Egy szó nélkül, válaszra sem méltatva távozik a kedves nővérke. A lány szól az ügyeletes orvosnak, hogy most már csináljanak valamit, mert nem azért hozták be – már vasárnap egyedül a mosdóba sem tudott kimenni a néni, annyira legyengült ettől a borzasztó lázas állapottól -, hogy itt még a végén meghaljon. Kapott 2 üveg infúziót, az első után már jobban lett, mire a második lement, teljesen jól érezte magát, ki tudott menni a mosdódba egyedül, megszűnt a borzalmas ízületi fájdalma. Két napig szenvedtették, egyre rosszabbul volt. Hétfőn hazaadták, vírus (?) diagnózissal.

 

Egyszerűen el sem tudom mondani, mennyire felháborító, amit művelnek. Ezek a nővérkék is, hiába kapnának kétszer ennyi fizetést, ugyan ilyenek lennének. A hozzátartozók, amikor ott vannak sündörögnek, mondjuk, akkor sem csinálnak semmit, várják a pénzt, kapnak is és a Gyáli úti kórházban a bal oldalán begipszelt keze-lába combig hölgynek odateszik reggel a lavórt, hogy mosakodjon…., ettől a nővértől megkérdezte, mikor valamiért bement éjjel a kórterembe, hogy hány óra van, a válasz: nem mindegy, aludjon…

 

Nagyon-nagyon szégyellhetnék magukat, tisztelet a kivételnek, de én olyannak nem nagyon találkoztam, mostanában csak ezeket a borzalmakat hallom, tapasztalom a fentiek a családban fordultak elő.


Bár csak lenne valami eredménye ezeknek a beírásoknak, de sajnos egyre rosszabb mindenhol a helyzet.

Üdv.
 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.13. 06:54:02

Ugye, az ilyen posztokhoz nem szólok hozzá?... :)

coldheart 2011.01.13. 08:48:26

Folyosó tele járó valamint kórházi fekvőbetegekkel, munka rengeteg. Hordágyon fekszik idős beteg, nincs teljesen mozdulatai birtokában, takaróját szinte teljesen letolja magáról. Dolgozó egyik munkahelyről másikra siet, kétségtelen, "figyelmetlenül" elsuhan az idős beteg, és a körülötte lévő mobilis és tiszta tudatú betegtársak mellett. A tömeg majd' meglincseli, szinte egyként felhördülve: "hogy lehet ennyire közömbös, van magának lelke, mért nem takarja be?"

Ugyandehogy (törölt) 2011.01.13. 09:10:07

@coldheart: a tömeg ehelyett odamehetne, és betakarhatná.
a múltkor a kórházban pont ez történt, odamentem, betakartam. kitakarózott, és mire újra ugrottam volna, már egy férfi betakarta. ismét kitakarózott, akkor odament hozzá egy kis cigánylány, betakarta, és addig fogta a takaró szélét és beszélt a nénihez, amíg be nem vitték vizsgálatra.

nem pofázni kell, hanem tenni valamit!

fúj! 2011.01.13. 09:44:37

@miklos.rabai: én sem, mert ebből egy szó sem igaz.

Káin 2011.01.13. 10:19:11

@fúj!: Te már csak tudod....

Irise 2011.01.13. 10:47:51

Ez abszurd!
1. A haziorvosnak kotelessege ingyen kijarni hazhoz, plane,ha olyan sulyos dologrol van szo,mint a havi egyszeri vernyomasmeres, illetve receptfeliras. Hiszen nyilvanvsloan senkinek nincs ideje bemenni a neni mellol a receptert, azt csakis haznal lehet felirni, vernyomast merni havonta egyszer pedig kotelezo.

2.Labgomba 86 evesen. Az idos emberek testi funkcioi eppolyanok,mint a 20 evesekei. Vesejuk mindig jo,majuk remekul lebont,errol hiresek. Eppezert az,hogy a doki nem adott semmi durva, szajon at adhato gombaellenes szert, oreg hiba!!!

3. A csodainfuzio meseje. Volt egyszer egy idos, influenzas beteg. Fajt mindene, szarul volt. Csodainfuziot kapott,menten meggyogyult. Mi lehetett benne? Tan csak nem a psziches hatasairol meltan hires fizso?! Hetkoznapi neven "Kelj fel es jarj!" ?!

4. Nem szabad a gipszelt beteg melle mosdotalat tenni,hogy megmosdassa magat. Jobb a teljes mozdulatlansag, finom langymeleg, fajdalommentes, trombozisos, PE-s, de jo,mert kiszolgaljak es ez a lenyeg.

ondol 2011.01.13. 11:02:00

@Irise: kecses a stílusod..:-DD

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2011.01.13. 11:05:28

Az Egeszsegugyi szakközepben az apolastan oktatonk kedvenc kerdese volt:
Mit nem merunk, hol es mikor?
Valasz: lazat, hidegrazas alatt , honaljban. Merthogy ott csak a köpenyhömersekletet tudjuk merni es az pont a hidegrazas alatt nem magas.Majd ha leallt a hidegrazas akkor lesz magas a laz. Ezt egy gyakorlo anyuka is tudja altalaban.

cottonmouth 2011.01.13. 11:36:08

@Irise: Csak a csodainfúzióról: eszméletlen betegnél du. 4-kor lement az infúzió (sima folyadékpótlás), másnap délben többszöri határozott érdeklődésünk után kötötték be ismét. Ez is rendben van? (a nővértől tudjuk, hogy a két időpont között nem kapott).

Amúgy meg ha igaza is van a nővérnek/orvosnak, a normális hangú kommunikáció ezt a betegekkel is megértethetné. Pl. elmagyarázza a néninek, hogy az ő korában a mellékhatások miatt nem szívesen ad gyógyszert...

cottonmouth 2011.01.13. 11:38:13

Egyúttal megragadnám az alkalmat, hogy köszönetet mondjak az itt kommentelő orvosoknak (még akkor is, ha néha lehetne finomabb egyesek stílusa). Más szemszögből, türelmesebben szemlélem az egészségügyet, mióta olvaslak titeket.

ccke 2011.01.13. 12:32:24

"Három felháborító „élményem” volt az egészségügyben decemberben"

És három különböző betegről, és azok hozzátartozóiról szólnak a történetek. Most mindhárom veled történt (és a már említett többes személyiséggel van dolgunk), vagy csak úgy hallottad, hogy valaki mesélt valakiről valamit?

ccke 2011.01.13. 12:38:20

Más: index.hu/belfold/2011/01/13/alruhas_betegek_is_tesztelnek_a_halapenz_elutasitasat/

Szánalmas: csak akkor jár a plusz pénz, ha az orvos plusz munkát vállal... ebben mi a jó, ennek a zöldkeresztnek így már annyi értelme sincs, mint eredetileg lett volna.

belekotyogok 2011.01.13. 13:06:22

@Irise: mondjuk ez oké, de ha 2 szóban az orvosok megindokolnák a tetteiket, akkor nem születnének ilyen posztok...
Szerintem tök jó lenne, ha minden beteg kapna tájékoztatást, hogy mit-miért/miértnem-merre-mikor stb.
Nyilván nem több órás kimerítő beszámolóról beszélek, pár magyar szó is elég lenne.

Irkutszk 2011.01.13. 13:27:56

@belekotyogok: Van egy olyan meglátásom, hogy két mondatos tájékoztatást kapott mindegyik beteg. Max. vagy nem értette meg, vagy nem hitte el, esetleg szimplán a posztolónak nem adta tovább az információt.

Ezért tartom nagyon is fontosnak (törvénytől függetlenül), hogy nevek ne legyenek posztolva (a negatív leveleknél). A kedves olvasó a poszt írójának írói vénája szerint beleképzeli magát a történetbe, és ezzel azonnal elfogadja, hogy az állítások igazak. Ennél a posztnál még az író is bevallja, hogy másodkézből származó információk, mégis rögtön elfogadjuk a történtek valódiságát. Hogy ez, és csak ennyi történt a betegágynál, betegágy mellett és a kórházi folyosón.

Rotoxis 2011.01.13. 13:33:19

@cottonmouth: Az eszméletlen betegnél folyamatosan pötyög az infúzió. Pont. Amit írtál, annak semmi értelme.
A kommunikációval kapcsolatban igazad van.

A posztban találtam egy olyan mondatot, amelyet feltétlenül igaznak tudok elfogadni: "a nővérkék is, hiába kapnának kétszer ennyi fizetést, ugyan ilyenek lennének".
Teljesen igaz, legfeljebb nem úgy, ahogy a poszt toló gondolja. Tisztességes betegellátás abban az esetben várható el, ha 10 betegenként egy szakképzett ápoló és 20 betegenként egy segédápoló dolgozik egyidőben. Ha enél kevesebb a személyzet, nem lesz megfelelő az ápolás. Egyszerűen nincs mit számonkérni, a betegek szükségképpen ellátatlanok maradnak.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2011.01.13. 13:39:41

Ingerenciam volt az elözö posztba is belekotyogni(Svedorszag) de nem tettem, mert mas iranyba mentek el a kommentek. Nekem sok mindenröl mas a velemenyem Svedorszaggal kapcsolatban 5 itt ledolgozott ev utan. Ami az elejen pozitivnak tunt, arrol hamar kiderult, hogy sokszor hatraltatja a munkat. Orvoskent itt tenyleg könnyebb az elet, de nem vonatkozik ez a betegekre.
Ami viszont tenyleg sokkal jobban megy itt az a betegek tajekoztatasa es bevonasa aktiv partnerkent a kezelesbe.
Ha ezen sikerulne otthon javitani, alapvetöen megvaltozna mindket oldal közerzete. Elöször is meg kell tanulni hallgatni , meghallani aztan beszelni

Irkutszk 2011.01.13. 13:46:41

Tökéletesen egyetértek Irise-zel.

miklos.rabai: A gombafertőzésről lehetett volna írni ;)

Az emberi bőr nem steril felület, mindenféle baktérium, gomba, esetleg néhány vírus él rajta, amelyek mintegy szimbiózisban élnek az emberrel (ahogy a bélrendszerünkben lakó baktériumok is). Ők megeszik a mi elhalt hámszövetünket, minket pedig megvédenek az egyértelműen patogén (azaz kórt okozó) baktériumok, gombák támadásától. Teszik ezt úgy, hogy nem hagynak neki letapadásra helyet. Ezen flóra azonban (szintén a bélbaktériumokhoz hasonlóan) nem szimplán szimbionta, hanem úgynevezett opportunista patogén, azaz ha lehetőségük úgy adódik (például az immunrendszer hiánya, vagy csökkent működése esetén), akkor patogénné válnak. Elszaporodnak, és megtámadhatják a mélyebb bőrrétegeket is. Ennek egyik első jele a lábujjak, lábkörmök gombásodása. Ennek megértéséhez azt kell tudni, hogy szervezetünkben a legrosszabb vérellátással az ujjak bírnak. Amikor a szervezetünk hőt akar spórolni (mert mondjuk odakint hideg van, vagy mert nem termelünk eleget), akkor először az ujjakban csökkenti a vérellátást. Szervezetünk ugyanis a létfontosságú szerveinket részesíti előnyben az ujjakkal szemben. Inkább egy ujj, mint egy máj, vagy egy agy, igaz? Ezen rossz vérellátás következménye, hogy az ilyen jellegű támadásoknak legjobban pl. a körmök vannak kitéve.

A történet másik felét Irise már említette, bár orvosként másra hegyezte ki a mondandóját. Az öregség. Ahogy testünk, szervezetünk öregszik, a különböző szervek működése csökken. Egyrészt itt-ott egy-két fertőzés, betegség, másrészt egyszerűen elkopik, megfárad. Az izmok tónusa csökken (ezzel rosszabb lesz a vérvisszaáramlás a lábból pl, jé, milyen sok öregnek duzzadt a lába, és hogy szeretik felpolcolni), a máj, szív (!), vese működése rosszabbodik. Ugyanígy az immunrendszer, és a vérellátás. Az artériák fala már nem olyan ruganyos, a hőtermelés (pl az izomtónus csökkenése révén) már nem oly mértékű, mint a szervezet fiatal korában. És megjelenhetnek ilyesfajta fertőzések, amelyeket sokszor olyan gomba okoz, amely akár egész életében ott lakott a néni/bácsi lábkörme mellett, de mire a néni/bácsi megöregedett, addigra elterjedt, és lábkörömgombát okozott.

Oh, és még valami (és ezzel most talán kilépek a teljesen tényszerű leírás keretei közül): Az ilyen fitt nénik sokszor járnak úszni. Imádnak a vízben lubickolni, fel-alá úszni a hosszokat, ezzel is megőrizve testük fittségét és épségét. Nagyon hasznos az úszás, a nedves meleg környezetet azonban a néniknél jobban csak a gombák szeretik.

Én a néni helyében megpróbálnám a fennmaradó mintegy 36 évet a lábkörömgombát kizárólag helyi kezeléssel kezelve leélni, pamut zoknit viselni, a lábamat mindig alaposan megszárítani, semmiképpen nem műkörmöt feltetetni (kezekre sem), és amikor az idő engedi, nyitott cipőben-szandálban járni, és ha megizzad a lábam, akkor otthon azonnal cipőt-zoknit cserélni. A körömgomba kezelése mintegy fél éves-éves procedúra, jó esetben, dehát a 36 évbe (mmint ugye 120-ig) ez még bőven belefér ;)

belekotyogok 2011.01.13. 13:47:46

@Irkutszk: persze ez is lehet, sőt...:S
Én relatíve értelmesnek (nem vagyok funkcionális analfabéta, tudok nem túl bonyolult szövegeket értelmezni :))tartom magam, és sajnos tapasztaltam már, hogy a kommunikáció valahogy nem az igazi, és nem amiatt, mert figyelmetlen, vagy korlátozott felfogóképességű lennék.

Ráadásul mindenkinek más igénye van. Van, aki kétbites (igen-nem), valaki meg hosszadalmas eszmefuttatásokat vár.
Tulajdonképpen mindenkinek érdekében állna az igény szerinti tájékoztatás.

Irkutszk 2011.01.13. 13:51:36

Oh, és csak elrontottam. Természetesen 34 év, nem 36. Most mit fogtok rólam gondolni? Micsoda patikus! Összeadni-kivonni se tud :(

cottonmouth 2011.01.13. 13:57:11

@Rotoxis: Én is úgy gondolom, hogy folyamatosan pötyögnie kellett volna, ezért is tettük szóvá. Pont. Nem hazudok, ha hihetetlennek is tűnik.

Ugyandehogy (törölt) 2011.01.13. 14:04:51

@Irkutszk: én elképzeltem a 86 éves öreg hölgyet lábműkörömmel.

Irkutszk 2011.01.13. 14:12:13

@Babette_: Több dolgot is lehet erre válaszolni.

Egyrészt, "Több dolgok vannak a földön és égen..."

Másrészt, a mondatot gondolom nem csak 86 éves nénik olvassák, ezért tettem bele eme kitételt is ;)

Harmadrészt, és szerintem ez a legfontosabb: Nem megítélni kell, hanem kezelni.

:)

Irkutszk 2011.01.13. 14:14:17

no és persze (én ma egész nap ilyen lassú leszek?): A körömlakk/műköröm nem egyszer gombát rejt, épp azért van ott! Esztétika mindenek felett.

Rotoxis 2011.01.13. 14:18:29

@cottonmouth: Már ne is haragudj, sok mindent el tudok képzelni ebben az országban, de hogy legyen olyan intenzív osztály, ahol egész napra infúzió nélkül hagyják a beteget, na olyat nem.

2011.01.13. 14:59:51

@Irkutszk: Nekem tetszett, amit írtál :-)

Irise 2011.01.13. 15:18:17

@cottonmouth: Az eszmeletlen betegnek pl. lehet kronikus veseelegtelensege, vagy egy combos szivelegelensesge, mindkettonel vigyazni kell a folyadekpotlassal. De ezek tenyleg csak a jeghegy csucsa, kismillio betegseg van,aminel vigyazni kell a folyadekbevitellel :)
Maga az eszmeletlenseg nem ok a vegtelenitett infuziora.

Leroi 2011.01.13. 15:23:09

@Irise:
Háznál nem lehet receptet felírni, ahhoz nyomtató és megfelelő modul kell a dupla vonalkódrendszer miatt (vonalkód-extra vonalkód)...
A többi stimmel.

Hát mit mondjak, itt az Armageddon, gyerekek.
Amúgy izraeli utam alkalmával láttam Armageddont.
Kies kis helység Jeruzsálem közelében...

Amit visszautasítok, a kollektív megbélyegzés.
Valamelyik szarzsák azt írta a neten a minap (nem itt), hogy minden orvost szíjon vezetne el.
Az anyját.
Elől-hátul megkupakolva.
Azt.

Irkutszk 2011.01.13. 15:28:51

@Leroi: És én azt a vonalkódot milyen mértékben utálom! Mégpedig a következőért: Nagyon ügyes, hogy minden adatot tartalmaz a vonalkód, ami a recepten van, tényleg, csak éppen a gyógyszer kiadásakor egyszer nem kell felvinnem a számítógépbe annak a doboznak az adatait (vonalkódját), amelyet kiadok. Ergó simán adhatok bármit (nem szándékosságot feltételezek, hanem figyelmetlenséget, az örök átok figyelmetlenséget), sőt, bármi fel lehet írva a receptre, és esetleg más gyógyszernek az adatai vannak a vonalkódban! Tehát mindkét irányba tévedésre ad lehetőséget az egész!

Leroi 2011.01.13. 15:29:19

@Irkutszk:
Az csodás, amikor a műköröm alól kiporlik a körömgomba, aranysárga
formában...
Egy posztimpresszionista költőt meg is ihletne...
Pasolini-t is, ha élne...

Irise 2011.01.13. 15:32:32

@Leroi: Latod,milyen oreg vagyok. Vagy mar megint ez a hulye ven nemet keverte el a gyogyszerem.

cottonmouth 2011.01.13. 15:36:06

@Rotoxis: Nem az intenzív osztályon volt, ott még minden csodásan működött. Onnan tették át sima kórterembe, és ott már nem kapott semmit, amit az intenzíven még igen (infúzió, oxigén). Nem azért került át, mert javult volna, hanem mert már nem tudtak mit tenni érte. Lehet, hogy nem tudod elképzelni, sajnálom. Akkor is így történt, légy szíves, ne vond kétségbe a szavaimat.

Irise, az ügyeletes doktornő kérésünkre utánanézett, azt mondta, olyan gyógyszert kap, ami mellé fontos a bőséges folyadékbevitel. Ezért meg is emelte a kiírt mennyiséget.

cottonmouth 2011.01.13. 15:45:55

@Rotoxis: Hogy jót is mondjak: az intenzív osztályon kedves nővérek voltak, figyeltek a betegekre, megfelelően tájékoztatták a hozzátartozókat, rendesen kommunikáltak. A kórház nevét csak azért nem írom, mert írtam rosszat is.

Ugyandehogy (törölt) 2011.01.13. 15:48:22

@Irkutszk: jól van, miss Horatio, de azért kép megmosolyogtató:)

Rotoxis 2011.01.13. 16:07:52

@cottonmouth: Én nem vonok kétségbe semmit. Azt írtad, hogy az eszméletlen betegnek egész nap nem adtak infúziót. Az eszméletlen betgek az intenzív osztályon vannak, tubussal a torkukban. Nekik - legalábbis vénafenntartás céljából - állandóan megy az infúzió.

Ha kikerült a beteg az intenzívről, akkor meg nem volt eszméletlen. A többit Irise leírta. Egyébként az általad tapasztaltak is alátámasztják, amit a poszthoz korábban írtam. Az ITO-n jobb helyen két betegre jut egy nővér, a "sima" osztályon meg húsz-harminc betegre. Ott már nincs betegellátás és ápolás, csak a legfontosabb dolgok után rohangálás frusztrált, kiégett dolgozókkal.

Irise 2011.01.13. 16:20:04

@cottonmouth: Akkor termeszetesen nincs rendben :)

cottonmouth 2011.01.13. 16:22:34

@Rotoxis: Volt spontán légzése, de nem reagált semmilyen ingerre. Gondolom az egyszerűség kedvéért azt mondták, eszméletlen. Hivatalosan mi ennek az állapotnak a neve?

Az biztos, hogy nem unatkoztak a "sima" osztály dolgozói: állandóan rohantak szegények.

nem_vagyok_azonos_velem 2011.01.13. 16:38:38

@Irise:

"A haziorvosnak kotelessege ingyen kijarni hazhoz, plane,ha olyan sulyos dologrol van szo,mint a havi egyszeri vernyomasmeres"

ÍGY IGAZ:

Havonta LEGALÁBB egyszer kutya kötelessége a dokinak ránézni a csak receptre kapható gyógyszert szedő betegére.

Márpedig a 90 éves mamikák fixa ideája hogy nem csak egyféle receptköteles gyógyszert szoknak magukba tömni minden nap.

Idióta.

Irkutszk 2011.01.13. 17:15:03

@nem_vagyok_azonos_velem: Minden háziorvosnak van rendelési ideje, és rendelője. A hangsúly a 'házhoz' részen volt. Nem kötelessége kimennie házhoz.

nem_vagyok_azonos_velem 2011.01.13. 17:28:05

@Irkutszk:

De kötelessége kimenni ha a betege nincs abban az állapotban hogy tiszteletét tegye a rendelőben.

Másként nem is írhatja fel a receptköteles gyógyszert csak ha kötelező jelleggel megnézte előtte az áldozatát.

90 éves öregasszonyok ritkán vannak abban az állapotban hogy havonta a saját két pici lábukon besasszézzanak a rendelőbe egy vérnyomásmérés meg a kötelező szemrevételezés kedvéért.

A háziorvosoknak a munkaidejében is és a fizetésében is benne van a házhoz kijárás.

Minek ugat bele ebbe olyan aki se az egyik se a másik oldalról nem tudja???

Pénzt meg csak úgy vehet el ha nyugtát ad róla és adózik utána.

nem_vagyok_azonos_velem 2011.01.13. 17:51:44

@Leroi:

Hogyne. A közalkalmazotti bértábla bruttója után adóztok de nem adóztok a zsebbepénz után hiszen abból csak annyit vall be a doki amennyit akar és a dokik nagyjából semennyit se szoktak önként bevallani mert hülyék lennének adózni utána.

Adózni CSAK az után tudsz aminek a nettóját a munkáltatód tolja a számládra, vagy amit magad szedtél be és amiről számlát állítottál ki istenállatja.

TamásD 2011.01.13. 18:02:00

@nem_vagyok_azonos_velem: Kedves skizofrén kommentelő, a stílus, a stílus...

TamásD 2011.01.13. 18:06:18

@nem_vagyok_azonos_velem: Ugye ezt nem komolyan kérdezed, te istenállatja:)

nem_vagyok_azonos_velem 2011.01.13. 18:10:44

@TamásD:

Teljesen komolyan kérdeztem almaevő barátom :)

TamásD 2011.01.13. 18:13:38

@nem_vagyok_azonos_velem: Ó értem, ha komolyan kérdezted, akkor az a baj, hogy az egyik kommentben Irise-t idiótáztad le, a másikban Leroi-t nevezted istenállatjának. Egyébként klassz a stílusod, mondták már?

nem_vagyok_azonos_velem 2011.01.13. 18:28:10

@Leroi:

Gratulálok a stílusához doktor úr.

nem_vagyok_azonos_velem 2011.01.13. 18:34:11

@Leroi:

Eddig se szóltam hozzád te kötöttél belém. Olvasd vissza magad.

Ha olyat írsz amivel nem értek egyet továbbra is le fogom írni a véleményemet róla.

Irkutszk 2011.01.13. 18:54:53

@nem_vagyok_azonos_velem: A "nincs olyan állapotban" max. az ágyhoz kötött betegekre igaz, uram.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2011.01.13. 19:25:50

@nem_vagyok_azonos_velem:

A háziorvosnak az ágyhoz kötött betegeit kell meglátogatni.

Aki fennjáró, az szépen elkocog a rendelőbe. Maximum lassacskán.

Ugyandehogy (törölt) 2011.01.13. 19:26:29

na gyorsan írok ide valamit, mielőtt még itt is lezárják a kommentelést:DDD

Leroi 2011.01.13. 19:28:33

Na, ja.
Itt egyesek idiótáznak, állatoznak kedvükre és természetesen mi szívjuk meg, mert replikázni merünk...

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.13. 20:26:02

@Irkutszk:
Na, azert hat ez megiscsak am pofatlansag!... :) Irgum is meg burgum is... :)

De hogy valaszoljak egy korabbi kerdesedre. A ketamin jo anyag. Lovaknal is kiraly... :)

Amugy Dormicumot mar adtam betegnek (Maria nevu felhasznalo kerdezte), ketamint csak patkanynak... :)
Egy kendovel kellett lefogni oket, hogy ne lassanak semmit, mellso labak ekkor mar ossze lettek szoritva, majd hatraforditani oket, farkukat elkapni, hatrahajtani, majd az allatot fogo kez ujjaival azt is megfogni, igy az allat hasafala feszes, Hatso labaival ugyan kalimpalhat, de az nem zavaro. Ellenben az, hogy ijedtsegukben osszehugyoztak es kakkantottak magukat, az mar kicsit problemas volt, de hamar meg lehetett szokni. Aztan kicsit visitottak is, szivuk vert mint a gep, de aztan a szabad kezzel, hamar pocin lehet oket szurni, injekciot kicsit visszaszivni (nem erbe, belbe, holyagba megy-e a szuri), majd benyomni az anyagot.
Elengedve oket gyorsan befutottak a dobozkajuk sarkaba, aztan onnan figyeltek, hogy mi a frasz lesz, majd elindultak valamelyik iranyba, igazabol a fejuk vitte oket, nehany tetova lepes, nezegetes jobbra meg balra, bologatas, valoszinuleg mar haluznak ekkor, majd megroggyannak a labak, oldalra dol a test, es jon a szundi... :)

A koromgombarol meg csak annyi marad meg, hogy nem mindegy, hogy a korom tove felol vagy a vagasi felulet felol indul el a barnas elszinezodes. Mert mas gomba fajta a korokozo. Persze mar nem tudom, hogy milyen, mert regen volt. A borgyogyaszatot sosem szerettem. Na, az tenyleg undi volt... :)

cottonmouth 2011.01.13. 22:32:50

@Rotoxis: Nem tudom, még olvasod-e, de kis párbeszédünk remekül példázza, hogy sokszor mi a bajom az orvos-beteg (jelen esetben az orvos-laikus) kommunikációval. Ha egyenrangú partnerként kezelsz, ez valahogy így zajlik le:

Én: leírom az első hsz-t
Te: Ez azért nem szokványos eljárás. Intenzív osztályon volt? Lélegeztették? *rákérdezel arra, ami nem tiszta*
Én: válaszolok
Te: minden számodra fontos adat birtokában elmondod, hogy a történetről mi a véleményed. Természetesen elhiszed, hogy igazat mondok, miért is tennék másképp, főleg, hogy nem ítéltem el senkit, nem mocskolódtam, még a kórház nevét sem említettem, csak a történteket írtam le.

Ehelyett mi zajlott? 1. az nem úgy van. 2. ez nem így működik 3. "értelmetlen, amit írsz" (idézet tőled) 4. az eszméletlen beteg így viselkedik és így látják el 5. pont: nem beszélgetünk, kinyilatkoztatsz, tévedhetetlenül, gyakorlatilag lehülyézel-hazugozol (valamelyiket a kettő közül). Nem az érdekel, hogy mi történt valójában, mert azt jobban tudod, én nem tudhatom, hiszen nem vagyok orvos. Nyilván hihetetlen, hogy valaki az egészségügyben hibázik, akár fontos dologban is, de azért előfordul, hidd el.

Egyébként tényleg kíváncsi vagyok: az a beteg, aki nem ébreszthető, nem reagál semmire, de nem szorul gépekre, eszméletlen vagy sem?

Egyébként kedvelni szoktam a kommentjeidet, de ez most nem esett jól.

cottonmouth 2011.01.13. 22:34:15

@cottonmouth: egyébként kicsit kevesebbet kéne írnom, hogy egyébként. Elnézést.

Irkutszk 2011.01.14. 00:11:03

@miklos.rabai: Elsőnek kell lenni, elsőnek. A másodiknak már nem marad a tortából :P

Én meg láttam olyan ketamin injekciót, ami aztán a nagyállat klinikára ment :D Ennyi :)

A bőrgyógyászatot én csak szép távolról, ugye, és nálam a fekély-tapaszokról szóló gyakorlat képei tette be a kaput. Kórtanon meg a szemműtét vizsgálatoknál. Elhiszem, hogy nagyon precíz, meg kitűnő orvos, csak az én szememet hagyja békén mindenki :D

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.14. 00:58:17

@Irkutszk:
Igen?
Na, akkor ehhez mit szolsz?
En meg lattam olyan embert, akinek MR-t kellett csinalni, ezert elvittek a nagyallat klinikara... Mert csak az ottani az MR-be fert be... :) Olyan 400 kg-os volt...

rikavagyok 2011.01.14. 05:57:55

@Rotoxis: @cottonmouth:
Tévedés. Amikor egy betegről eldől, hogy esélymentes, hogy "lesz még agya", de légzése, keringése stabil kiadják az ITO-ról.
Farkas törvény, de az ITO-n kell, hogy legyen ágy. Muszáj. Ilyenkor vagy a legkevésbé szarul levőt adják ki, vagy azt akiről lemondtak. Tipikusan ilyen akinek giganagy stroke-ja van, vagy akit hosszan élesztették, és épp csak nem agyhalott.
Onnét tudom ilyen biztosan, hogy mióta nem lehet intenzívről krónikusra átadni, azóta nálunk parkolnak pár napot.
És tudom, hogy ez az egész cinikusnak tűnik kívülről, de olyan hogy az ITO-n nincs ágy, olyan egyszerűen nem lehet.

cottonmouth 2011.01.14. 07:04:45

@rikavagyok: Pontosan ez történt (giganagy stroke volt). Nincs is ezzel baj, az intenzívet tényleg használja az, akin még lehet segíteni. De az alapellátást (folyadék, oxigén) azért a krónikus osztályon is meg kell kapnia, ez egy ideig elmaradt. Ha menthetetlen is, ne száradjon ki.

Nem én vagyok, hanem én 2011.01.14. 08:04:34

@cottonmouth:
Aláírom, és igazad van!
A probléma nem azzal van, hogy a nővérek nem adták be az infúziót, hanem, hogy nem tudták beadni. Mert kevesen vannak az osztályon, és mert folyamatosan futnak és futnak... Sajnos ez a baj...
Sajnálom a dolgot!

Irkutszk 2011.01.14. 12:11:02

@miklos.rabai: Hűha! :))

Én csak a röntgen gépükről hallottam, hogy van egy számítógépes 3D pónijuk, mert az egyik doki teljesen áttolt egy pónit a röntgenen (addigra már szegény póninak az nem volt stressz :(; ill. a póni még átfért).

Leroi 2011.01.15. 07:43:25

@miklos.rabai:
:)))
Én úgy hallottam, hogy az országban az első MRI- készüléket tulajdonképpen állatklinikán szerelték fel.

rikavagyok 2011.01.15. 12:00:51

@miklos.rabai:
Van 1000ml-s só. Lassú cseppszámmal jó sokáig el van magával-> este egyet ráköt, reggel egyet ráköt. Nem elegáns, és valószínűleg nem felel meg, de a semminél sokkal jobb. Más kérdés, hallottam olyat "jólmenő" sürgősségi osztályról is, hogy konkrétan nincs elég infúzió. Nem ez vagy az nincs, hanem pl van mára kb 4 palack salsol, meg 1 Gelofusin, oszt osszad bé. No most belegondolva, hogy ennyit néha 1 betegbe belezuttyantok...

rikavagyok 2011.01.15. 12:01:35

*nem felel meg... a folyadék terápia legújabb irányelveinek

Svajci_munkaado (törölt) 2011.01.17. 21:44:28

A poszt nem újdonság, ez a való magyar egészségügy! Úgy sz..r ahogy van. Az orvosok tartják a markukat, ha keveset adsz megaláznak. Ha nem adsz sz..rba sem vesznek. A nővérkék csak látszatképek, a beteg dögöljön meg. A lelkiismeretes orvos olyan mint a fehér holló, de létezik. Magyarország én nem így szeretlek.

storm28 2011.01.19. 10:27:31

Talán bele kellene gondolni,mennyi meloja van egy ápolonak-papirmunkárol ne is beszéljunk.Meg kellene nézni a képesitésüket is,tele vagyunk román ukrán frissen végzett,magyar korházi viszonyokrol semmit sem tudo lányokkal,mert a magyar eüs szakképzett dolgozok elmennek külföldre,vagy teljesen más pályát kezdenek.De a létszámkeretet tartani kell ugye..Ahogy más is irta meg lehet nézni hány embert ápol egy szerencsétlen nővér.Nézzétek meg hány orvos fusizik a munkahelyén,mennyi boritékot kap egy nap...Nem becsülöm le a tudást,de sok orvos ugy áll a betegéhez,ha van boriték seggét is kinyalja,ha nincs le van ejtve./vagy ha van boriték akkor sem foglalkozik vele/TISZTELET A KIVÉTELNEK!!!!!!!!!!!!Szóval kétszer meggondolnám mit irok egy ápolonöröl,mert a gyogyitás legnagyobb részét ők végzik,az orvos nem gyakran foglalkozik a betegével egy mütét ill. kezelés után,mégis miénk a legkissebb megbecsülés.Persze vannak tudatlan,gyakorlatlan,proszto nővérek is,de ne itéljetek már el mindenkit miattuk..
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása