A jajjgatásra sem ment be nővér

2010.12.28. 06:00

Kedves Blog!

 

Édesanyám a Szent Imre kórházban feküdt súlyos lábtöréssel, tapasztalataim a következők voltak:


• kórházi tartózkodásának ötödik napjáig nem volt kezelőorvosa.


• a törés súlyosságát illetően nem kaptunk megfelelő tájékoztatást.


• az ágyhoz kötött idős női betegekre tekintet nélkül – igaz vagy sem – ráfogták, hogy zavartak.


• a nővérek az idős női betegekkel lelketlenül bántak.


• nem minden betegágynál volt nővér hívógomb.
(A hívógombnak nem volt jelentősége, a nővérek a hívógomb jelzésére nem jöttek.9


• a nővérek előre meghatározott időben ágytálaztatták a betegeket, ha a betegeknek más időpontban van rá szüksége, úgy sem a hívógomb jelzésére, sem személyes megkeresésre nem jöttek segítenek a betegeken.


• a felfekvések a befekvés után párnapon belül kialakultak.


• jajgatásra semment be nővér a kórterembe.


• megfelelő folyadék mennyiséget nem adtak, idős édesanyám nem a töréses balesetébe, hanem a kiszáradásba halt bele majdnem.


• egy hetes látogatásom során megállapítottam, hogy a kórteremben szinte minden idős női beteg állapota rosszabbodott.


• a nővérek a látogatók előtt igyekeztek jó színben feltűnni, a látogatások idejében a látogatott betegek körül tevékenykedtek, a nem látogatott betegekből pedig nem csináltak maguknak gondot.


A fentiekkel kapcsolatosan felvetődik, hogy vizsgálja-e valaki, vagy valamilyen szervezet, hogy a kórházi osztályokon a nem elégséges ápolás miatt hány idős, magatehetetlen beteg pusztult, pusztul el?Mostmár tudom, hogy ilyen vizsgálatot nem végeznek Magyarországban.

 

A kórházi betegek felgyógyulása érdekében jó lenne, ha a jövőben a betegek ápolását csak megfelelően felkészített, és alkalmasságát bebizonyító empatikus személyek látnák el.

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem én vagyok, hanem én 2010.12.28. 06:48:07

Nem tudom miért, de Hofi jutott az eszembe: szójapörkölt, szójakolbász, szójafasírt, szólj a nővérkének, hogy...

Bikli néni 2010.12.28. 09:17:28

Abszolút laikus szakvéleményem, hogy (elnézést, pontocskák csak a Word-ben vannak):

- 5. napig nem volt kezelőorvosa, ez WTF? Öt napig nem gipszelték be a törött lábat, meg meg se röntgenezték, semmi? Nemá'...

- Mit jelent az, hogy "lelketlenül bántak"?

- Az ágytálazás időpontja tényleg gáz.

- A felfekvés már csak olyan, hogy pár nap fekvéstől kialakul, ezzel nem lehet mit csinálni. (Épp tegnap este volt a Kóma a Filmmúzeumon, abban van az a felejthetetlen jelenet, amikor madzagon lógnak a kómás betegek a levegőben, megakadályozandó a felfekvést.)

- Jajgatásra sem ment be a nővér? Amikor egyszer családtag (szintén lábtöréssel) kórházban volt, a szemben lévő, kb. nyolcvanas éveiben járó zavart néni megállás nélkül jajgatott. Ennyiből állt a szókincse: jajj-jajj. A nővérek egy darabig futkostak be hozzá, de mivel a néni mindenfajta ellátást (étel, ital, ágytál, gyógyszer) elutasított és csak jajj-jajj ment tovább reggel hattól este tízig, minden áldott nap, őrületbe kergetve a személyzetet és a betegtársakat is, feladták. Meg is értem őket.

- A beteg nem pusztul el. Ember, válogasd már meg a szavaidat! Elpusztulni, komolyan... A kutyámra nem tudtam ezt mondani, amikor meghalt.

- Az is jó lenne, ha a betegek ápolásában a kedves hozzátartozók is közreműködnének. Amíg ezt ide leírtad és beküldted, kétszer is megitathattad volna a mamádat.

phoenix102 2010.12.28. 09:51:11

@Bikli néni: értem, hogy mit akarsz megvilágítani a kommenteddel, de azért egy beteg hozzátartozója saját szemszögéből ennyit lát az egészségügyből, és ezért nem feltétlenül hibáztatható.
Igazad van, a hozzátartozó segíthet az ápolásban. Ehhez viszont komoly szemléletváltás kell. Észre kellene vennie az embereknek, hogy a kórházi osztályokon felőrlődőtt vagy alkalmatlan ápolószemélyzet dolgozik. Aki teheti menekül. Főleg pesten, ahol kicsit több munkalehetőség van, mint máshol, az ápoló személyzet helyenként elég érdekes hozzáállású.
Pár hónapja már írtam, a Neuro Klinikán, ahol korábban dolgoztam, addig nem jutottunk el, hogy ha jó reggelt kívántam a nővérnek, akkor ő is köszönjön nekem. Ha megkértem a nővért, hogy készítsen elő egy infúziót, a válasz az volt, hogy oldd meg magad, mint ahogy minden más kérésemre is ez volt a válasz. 11 és 1 óra között bezárkóztak a nővérszobába, és néha még az orvosnak se nyitottak ajtót. Vidéken lényegesen jobb tapasztalataim vannak. De pesten nem szeretnék kórházba kerülni, első sorban az ápoló személyzet miatt. Tisztelet a ritka kivételnek.

L-X-IR 2010.12.28. 09:54:55

Ne má'!
A Szt. Imi! Pedig az tuti jó hely. Többször is járta ott, és semmi negatívum.
Szerintem a posztoló túloz. Nem kicsit, nagyon.
5 napig nem látta orvos a beteget. Talán háború dúlt éppen azon a tájon, és nagyon sok dolga volt.

L-X-IR 2010.12.28. 09:59:49

@miklos.rabai:
Nekem is: egy tál, két tál, hánytál...

L-X-IR 2010.12.28. 10:07:23

Ami meg a néni jajgatását illeti, sajnos igazat kell adnom a nővérkének, én sem rohangálnék be 5 percenként, főleg nem, ha véletlenül van valami dolgom.

L-X-IR 2010.12.28. 10:13:53

És vizsgálják. Igen. Van pl. betegjogi képviselő, lehet panaszt tenni. És akkor kivizsgálják. Még a jajgatást is.

phoenix102 2010.12.28. 10:17:11

@L-X-IR: Na ezért lenne jó a polgári szolgálat visszaállítása kötelező jelleggel. Pl. németben érettségi után szinte minden fiatal dolgozik szociális otthonban, kórházban, mentőknél stb. Ez nálunk is hasznos szemléletformáló tevékenység lenne.

drpeti 2010.12.28. 10:20:27

Hogy került a Szt. Imrébe egy töréssel? Ott nincs trauma.

L-X-IR 2010.12.28. 10:26:12

@drpeti:
Asszem már van. "a" ép. fszt, jobbra. De lehet, hogy tévedek.

@phoenix102:

Rájuk is férne. Előre félek a mostani fiatal generációtól.

Bikli néni 2010.12.28. 10:59:39

@phoenix102: Én sosem állítottam, hogy a betegápoló személyzet szent. Ezt már sok korábbi posztban feszegettük, és a legtöbbször a posztolónak adtam igazat. Itt azért nem állok ki mellette, mert szvsz ez vihar egy lavór vízben. A felfekvésről nem a nővér tehet. Arról sem a nővér tehet, ha a beteget öt napig nem látja orvos (amit én egész egyszerűen nem hiszek el). Arról a nővér tehet, hogy megszabja a betegnek, hogy csak délelőtt tízkor meg délután kettőkor pisilhet/kakilhat.
Azért pedig végképp nem hibáztatom a nővéreket, hogy ha a folyamat jajgatóval nem csinálnak semmit. Láttam már ilyet, ezek az idős emberek minden ok nélkül, vagy éppen minden segítség ellenére is non-stop jajgatnak. Sajnos van ilyen. Velük nem lehet mit csinálni. Ha ott ül a nővér és egész nap fogja a kezét, akkor is jajgatni fog. Persze ezt nem szabad összekeverni azzal az esettel, amikor az egyébként "szófogadó" beteg leesik az ágyról vagy nem az ágytálba sikerül és másik lepedőért folyamodik, meg egyébként napjában kétszer indokolt esetben szüksége van a nővérre. Ha az ilyen betegekre fütyülnek, az bizony súlyos hiba.
És elhiszem, hogy a nővérek kiégnek vagy épp tuskók lesznek. Havi 90-ért ilyen munkát végezni egy életen át... nem irigylem őket. Aki viszont alapból bunkó egy kiszolgáltatott beteggel szemben, az húzzon a vérbe az egészségügyből.

Bikli néni 2010.12.28. 11:01:41

@phoenix102: Ezzel viszont tökéletesen egyet értek.

phoenix102 2010.12.28. 11:57:07

Idegesítenek ezek smile-k. Nem lehetne képet, mint régebben?

apolka11 2010.12.28. 14:22:56

@phoenix102: Elvileg van most egy ilyen kezdeményezés, hogy az érettségi előfeltétele lenne 60 (? nem vagyok biztos a számban) óra olyan munka, mely valamely szociálisan, egészségileg, stb. hátrányba került emberekkel kapcsolatos (betegápolás, idősgondozás, stb.). Lenne értelme, ha normálisan meg tudják csinálni.

És egyetértek, egy ember nem elpusztul, hanem meghal.

sárga nyúl 2010.12.28. 15:14:39

@apolka11: Ha az én volt középiskolai osztálytársaimat veszem alapul, akkor igen keveseknek lesz érettségije, ha ezt elfogadják. Van egy osztrák ismerősöm, aki 1 évig idősotthonban dolgozott önkéntesként (erősen vallásos és kötelességének érezte), de ezt csak úgy tudta megtenni, hogy közben a szülei eltartották. Egy másik ismerősöm (magyar) Lengyelországban volt szintén idősek otthonában, de kapott valami minimális ösztöndíjat, vagy hasonlót. Még aki képes ilyen munkát végezni, az sem feltétlenül tud ingyen dolgozni.
Biztosan nem jó ötlet "kényszeríteni" embereket szociális munkára, sok kárt tudnak okozni, és valószínűleg az "ellátottak" sem örülnek neki, ha idegen tizenévesek eü végzettség nélkül próbálkoznak körülöttük.

Bikli néni 2010.12.28. 15:20:33

@sárga nyúl: Azért érettségi előtt, tehát mondjuk 14-18 éves kor között, négy év alatt összesen 60 óra közmunka az igazán nem sok. Sokan ennek a sokszorosát nyomják le diákmunkában. Ha pedig valaki annyira szociálisan érzéketlen, azt ki lehet küldeni utcát seperni, havat lapátolni, stb., legalább mozog is egy kicsit.
Ha egy orvostanhallgatóra, vagy diplomás ápolónőre rá lehet hárítani a feladatot, hogy kicseréljen egy összegányolt lepedőt, akkor szvsz a középiskolás diák sem fog belehalni ebben évente mondjuk 15 órába.

apolka11 2010.12.28. 15:43:17

@sárga nyúl: Utánanézek pontosan, ígérem, de szerintem hatvan órát, heti leosztásban elég gyorsan meg lehet csinálni (nem kell közben a szülőnek eltartania a gyereket), mondjuk 2,5 hónap heti 6 óra, szerintem nem nagy érvágás.
Meg lehet ezt okosan szervezni (persze rosszul is sajnos) és mellé lehet állítani az embereket. és nem injekciókat adnának be, hanem mint az önkéntes ápolók, etetnének, ágyneműt húznának,de nem csak kórházba lehetne menni, hanem idősek otthonába, de szerintem még kutyamenhelyre is, lényeg, hogy valami társadalmi szempontból hasznosat végezzen.
De mondom, jelenleg beszélek a levegőbe, nem ismerem a tervezetet pontosan.

apolka11 2010.12.28. 15:48:56

OFF
Mindenesetre jobb terv, mint a 3 nyelv párhuzamos tanítása...
Egyébként kétélű fegyver, nagyon fontos, hogyan fogják (központilag és helyileg) tálalni a szülőknek és a gyerekeknek. Én személy szerint látnám értelmét, de sajnos sokszor csúsztak már el jó kezdeményezések ...
ON

Hatodéves 2010.12.28. 16:52:18

Szerintem ez klassz ötlet lenne!
A kórházi munkát én is meggondolnám kétszer is, hogy kit és milyen osztályra engedek be, de rengeteg más dolog is van, akár gyümölcsszedés, vagy kutatómunka, vagy gyerekekkel játszás táborban/gyermekotthonban.

Nyugaton nagy divat már az önkénteskedés: vannak pár hetes programok, ahová el lehet menni, és teljes ellátást kapnak a résztvevők. Valami hasonló itthon is lehetne.

4 év alatt 60 óra = havonta kb. 1 órával kevesebb számítógépezés/TV-nézés/kocsmában döglés/diszkóban lógás/ szobában egyedül búsongás.

Lehetne az órarendben is eggyel csökkenteni a tanórák számát emiatt akár, még úgyis megérné, ha cserébe valami érdekeset, valóságosat is láthatnának a gyerekek.

sárga nyúl 2010.12.28. 17:48:34

@Bikli néni: A takarítás és hólapátolás jobb ötlet, de szerintem lényegesebb az ingyenélőnaplopóperectolvajok közmunkára állítása, és még azt se képesek megoldani.

sárga nyúl 2010.12.28. 17:49:25

@apolka11: Érdekelne, köszi, ha utánanézel.

apolka11 2010.12.28. 17:56:29

@sárga nyúl: www.jogiforum.hu/hirek/24372#axzz19QUOKxmh

Hát, röviden ennyi, évi 15 óra tényleg nem sok szerintem.
És nagyon sok gyereknek jót tenne, bár ha így lesz szabályozva, ahogy itt leírják, akkor megint a csalás és a megúszás lesz a lényeg, azt hiszem.

sárga nyúl 2010.12.28. 18:28:31

@apolka11: Ennek így semmi értelme, tényleg csak a megúszásról fog szólni. Bizalmi alapon... :D

Leroi 2010.12.28. 18:58:38

Na az kutyakegyetlen, törött végtaggal feküdni és várni, amíg az emberszeretet kibukik valakiből, megszán és ellát.:(
Én nem tudom, mi a tökszár van ezekkel a pesti kórházakkal, az ilyen horrorsztori 30-40 évvel ezelőtt a nagy öregek elmondása szerint ismeretlen volt.
Az "átkos" Horthy korszakban pedig szóba sem jöhetett...
Akkoriban még létezett becsület, odaadás és istenfélelem...

Irise 2010.12.28. 21:15:25

@Leroi: Az hát, persze, és 5 napig nem volt orvosa sem, hát ez is nagyon jellemző a pesti kórházakra. Tán a nővérkék rönygenyezték,diagnosztizálták meg gipszölték, nem? *kocogtatja homlokát*

tbjárulékfizető 2010.12.28. 21:49:41

A posztoló nem azt írta, hogy nem gipszelték be az édesanyja lábát, hanem azt, hogy kezelőorvosa nem volt. Amit nem tudom, miként értett. Nem találkozott orvossal a látogatások alkalmával, vagy félig-meddig magán orvosra gondolt?
Másrészt nem tudom, tényleg ilyenek-e a viszonyok ebben a kórházban, de az én balesetem idején sem szaladgáltak a váci baleseti részlegen körülöttünk a nővérek, mert nem kellett. Akinek a lába tört, az a kezével segített a kezeseknek pl. megkenni a kenyeret, akinek a keze tört, az kikísérte a lábasokat (ha felkelhettek) pl. a mosdóba.A kórház nem szálloda, valami öntevékenység elvárható a betegtől, és a hozzátartozótól is. Viszont, ha kellettek, akkor jöttek.
A pelenkacsere viszont érzékeny terület, meg a felfekvés elleni krémek, ha nincs elég felszerelése a kórháznak, akkor nagyon könnyű erre fogni a nemtörődömséget is. Így a nővéreket sem menteném fel, ha igaz a bejegyzés. ( Lehet kérni otthonról is felszerelést és azt használni)

Neduddgi 2010.12.29. 08:37:32

Szép dolog az önkéntes munka, pontosan addig, amíg önként végzik. Nekem ez a kötelező óraszám így, ebben a formájában nem tetszik. Tudtommal Németországban a sorkatonaságot lehet kiváltani valamilyen civil szolgálattal, az illető eldöntheti, hogy melyiket választja.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása