Mi a bánatnak fizetünk TB-t?

2010.12.27. 06:00

A XV. kerületi SZTK-ba járok, illetve jártam, mert évek óta nem voltam orvosnál.Egy alkalommal elmentem a szemészetre, mert iszonyúan fájt, könnyezett és égett a szemem, és nem is nagyon bírtam nyitva tartani. A "kedves" doktornő megkért, hogy nézzek folyamatosan fölfelé, mert meg szeretné vizsgálni. Mondtam neki, hogy nemhogy fölfelé, de még lefelé sem nagyon vagyok képes nézni. Jó, akkor próbáljak meg csak nyugton lenni.

 


Erre valami fogpiszkáló féle pálcikával megpiszkálta a szemem sarkát, konkrétan szemen szúrt, mire természetes módon elrántottam a fejem. Éppen csak édesanyámat nem emlegette, hogy ő így nem tud dolgozni. Mondom, én meg nem látok, mert fáj a szemem.


Na mindegy. A vizsgálat végére kiderítette, hogy nincs semmi baja a szememnek. Kamillázzam. Nem nyugodtam bele, súlyos pénzért elmentem egy magánrendelőbe, ahol is kiderült, hogy megsérült a retinám, azonnal műteni kell.


A háziorvosom a másik fele. Néhány éve bementem, mert iszonyat módon fájt a kézfejem. Megfogdosta, mire én majdnem össze ...rtam magam. Azt mondja, semmi baja nincs, csak túl van erőltetve.Ezután szintén magánrendelő következett, röntgen, és egy megállapítás, miszerint szanaszét van repedve a kezem. Kérdem én, hogy ha az állami egészségügy nem hajlandó ellátni egyáltalán, és magánrendelőbe kell járni, hogy az ember ne dögöljön meg, akkor mi a bánatnak fizetünk TB-t?


Személyes tapasztalataim a Károlyi kórházzal:


1. A nyílászárók rohadnak. Nem régiek, hanem rohadnak. A falak és a padló gyalázatos állapotban van. Ha így nézne ki a lakásom, inkább kiköltöznék az újpesti aluljáróba. Azt hiszem, ehhez többet nem kell hozzáfűznöm.


2. Édesapám, aki azóta már meghalt, nagyon sok időt töltött ebben a kórházban. Sokszor, sok időt. Hát mit is mondjak. Sokszor kötöttek neki infúziót, és amikor már lilára dagadt a karja a kanültől, nekünk kellett szólnunk, hogy ugyan már cseréljék ki, mert lassan már apámnak nem lesz keze. Nagy kényeskedve szúrtak egy új vénát, ám az előzőből patakzott a vér. Megkérdeztük, nem kötnék-e be, erre azt a választ kaptuk, hogy nincs náluk géz, ha be akarjuk kötni, hozzunk gézt.Apukám skizofrén volt, már az utolsó időkben, és az elmeosztályon feküdt sokáig.


Egy hideg téli napon azt tapasztaltam, hogy apu pizsamában, papucsban, mínusz 5 fokban a kapu előtt áll.Felhívtam a kórházat, és közölték velem, hogy ne hazudjak, mert apám az előbb még ott volt...Az előbb..


A séta a kórháztól egy egészséges embernek is legalább egy óra.
Tehát remek helyek a magyarországi kórházak.

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scala 2010.12.27. 06:50:55

OFF: Minden ami magyar, hihetetlen ami az EKF-t illeti, és persze nagylelkű, megható a család részéről:
bama.hu/baranya/kozelet/orgonat-ajandekoz-pecsnek-egy-gyaszolo-csalad-349916

20 éves fiú gyermekük halt meg perforált vakbél-gy. miatt, idén nyáron.
www.bama.hu/baranya/kozelet/vakbelgyulladasba-halt-bele-egy-pecsi-fiatalember-319144

Scala 2010.12.27. 06:57:27

Ezt a részletet kiemelve akartam, csak cirkuszolt a macska. PRICELESS:
"Orgonája azért nincs jelenleg a Kodály Központnak, mert az é p í t k e z é s során keletkezett p l u sz k ö l t s é g e k e t úgy biztosították, hogy k i s p ó r o l t á k a koncertteremből ezt a monumentális hangszert – ami az akkori tervek szerint 200 millió forintba került volna."

Irise 2010.12.27. 11:13:03

No, vége a Karácsonynak :)
Engem az érdekelne,hogyha az állami rendelőben annyira fájt a szeme, hogy nem tudta kinyitni se, akkor a magánrendelőben "súlyos pénzért" miért tudta? Merthogy ahhoz,hogy valakinek meg tudjuk vizsgálni a retináját, teljesen nyitva kell tartani a szemét, hunyorgát nélkül egy irányba nézni, tehát igen sok kooperációt igényel.
Másrészt: "röntgen, és egy megállapítás, miszerint szanaszét van repedve a kezem" egész biztos hatalmas kamu, mert ilyen nincs, ilyet egyetlen orvos se mond,ahogy azt se,hogy "Önnek homokozóvödör nőtt a belébe!" vagy " Önnek szívizületrákja van".
Ez a drága beteg hisztis, és csak akkor kooperál,ha ő maga kifizeti ennek az árát a magánrendelőben, mert akkor már fájna kifizetni a semmiért a pénzt.
Az ilyen betegek jobban is teszik,ha csak a magánrendelőkbe mennek és elkerülik az állami ellátást,mindenkinek jobb lesz.

El Visco Stello (törölt) 2010.12.27. 11:27:33

Hát ja. Ez egy rossz tapasztalatsorozat.
Egyszer csak végeszakad. Javaslom a posztolónak, hogy tegye meg ő az első lépést: válasszon másik háziorvost. Szerencsére belőlük van kínálat.
A szemész az egy külön orvosfajta. Szeret az ember szemébe nézni. Nem értik, hogy vannak emberek, akik viszont nem szeretnek senkinek a szemébe nézni.

Bikli néni 2010.12.27. 12:02:27

@El Visco Stello: Annyiszor elmondtuk már itt (én is, hiába tépem a szám?!), hogy a szabad orvosválasztás az csak papíron létezik, ha X utcában laksz, akkor te Z doktorhoz tartozol. Mert B doktor nem köteles fogadni, mert az ő körzete az Y utca, közli, hogy már így is sok a betege, és így jártál. Rosszabb esetben B doktor fel is nyom Z doktornak, és akkor még rosszabb lesz a helyzet.

El Visco Stello (törölt) 2010.12.27. 12:17:45

@Bikli néni: Lehet, hogy körzete válogatja? ...mert az én HO-m nagyon megértette, hogy átpártoltam hozzá.
Inkább az lehet a gond, hogy mindenki kummant, senki nem mond semmit, hanem utólag károg. Pedig mindenki a szóból ért.
...mint a süni aki el akarja kérni a nyuszitól a kaszát, de szerinte a nyuszi egy önző dög. Mikor odaér hozzá, bekiabál a kerítésen, hogy tudod mit nyuszi? B..szd meg a kaszád, nem is kell!

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.12.27. 12:31:55

@Bikli néni: A mi körzeti orvosunk elment. Helyettesítő orvosok vannak, vagy nincsenek, ahogy éppen adódik. Ennek ellenére nem tudunk más körzetbe átmenni, mert a többi orvos nem vesz át bennünket.
Szabad orvosválasztás?

Irkutszk 2010.12.27. 12:50:17

Nos. A kamillás borogatás bizonyára alkalmas lett volna a gyulladás csökkentésére, és így képessé válik a beteg a vizsgálat lefolytatására. Feltételezem, hogy ezt a beteg meg is fogadta, így a magánrendelőben már sikerült is a vizsgálat. Sajnos a csukott szemű betegen a legkiválóbb szemorvos sem képes megállapítani a retinasérülést. Kíváncsi volnék, hogyan történt a sérülés.

A kézsérülést valóban meg lehetett röntgenezni, de a(z elmozdulás nélküli, hiszen repedés, nem törés) repedés (bizonyos egyéb betegséges hiányában, tetterős fiatalembernél/középkorú esetében) gipszelés nélkül is meggyógyul, visoznt pihentetni muszáj. Szintén nagyon kíváncsi lennék, hogyan alakult ki a sérülés. Reménykedem benne, hogy mindkét orvosnál a beteg azzal kezdte mondandóját, hogy otthon hegesztgettem... vagy ráejtettem a kezemre a vasalót...

Részvétem Édesapja miatt, a skizofrénia utálatos egy betegség. El tudom képzelni a betegről sajnos, hogy eltűnt az ápolók közül és elténfergett, ez a betegséggel jár.

adamantium 2010.12.27. 13:41:49

ez az iromány alulmúlja az eddigi szintet is, ha ténylegesen ilyen stílusban állít be az orvoshoz a beteg akkor meg is érdemli, hogy félrediagnosztizálják:
1. azért jó lenne tisztázni mi is az a retinasérülés? retinaleválás? mert a felsorolt tünetek (kiinduló sérülés vagy hajlamosító tényezők nélkül) inkább egy kötőhártya gyulladásra utalnak, feltételezem a könnycsatornát akarta kitisztítani a kedves kolléga. persze ha úgy kezdi a beteg, hogy karate edzésen jól szemberúgtak és azóta nem látok akkor ugye másképp indul a dolog
egyébként én nagy ellenzője vagyok a kamillás szemáztatásnak, lévén, hogy a kötőhártya gyulladások jó része allergiás eredetű, akkor ha most pollent és apró növényi részeket (allergéneket) viszünk be, biztos javulni fog a gyulladásos reakció - de ez csak magánvélemény, mondjuk a szemészet proftól hallottam :D
2. először is repedés nincs, elmozdulás nélküli törés van. jellemzően nem csak úgy magától következik be. fiatal felnőtteknél ráadásul nem jellemző a darabos elmozdulás nélküli törés mert a fiatalok distális orsócsonttörése (S5250) "high energy" tipusú trauma ami biomechanikailag nem igazán okozhat darabos elmozdulás nélküli törést, ha már darabos akkor elmozdulással járó és műteni való. ha nem vallotta be a traumát (márpedig ha háziorvoshoz ment vele akkor valószínűleg nem) akkor elsődleges ötlet az ínhüvelygyulladás=pihentetés fájdalomcsillapító
a második részt is lehetne sokáig elemezni
2-1 ezirányban a minisztériumnak írj, nem hiszem, hogy az alkalmazottak hibája lenne ez az állapot
2-2 hát sajna van akinél nehéz vénát találni és nagyon hamar be is áll. egyébként branüll (Braunülle-ből származik) a neve nem kanüll (olyan is van csak másra használjuk)

Leroi 2010.12.27. 14:37:36

1.Nőgyógyásznál szétteszed a lábad, a szemésznél pedig kinyitod a szemed, befogod a szád és teszed, amit a szemész mond.
Már ha azt akarod, hogy sikeresen megvizsgáljanak.
Csukott szemhéjon keresztül még szemfeneket (és retinát) nem vizsgáltak sikeresen.
Jobb ha tőlem tudod.
:)
2.Rohad a kórházi nyílászáró?
A megoldás egy szóban rejlik.
Pénz.

szabidoki 2010.12.27. 14:46:12

Namármost, retina-sérülés mint olyan akkor keletkezik, ha áthatoló szemsérülése van a polgárnak, esetleg nagyenergiájú sérülés érte a koponyát - itt viszont nyilván nem erről van szó. A retina-leválás viszont, ami előfordulhat minden sérülés nélkül is, nos az nem fáj, csak azt veszi észre a polgár, hogy nem lát rendesen. Stílusosan szólva nem áll össze a kép, a posztoló vagy kamuzik, vagy képtelen megjegyezni és leírni a saját kórtörténetét. Arra gondolni sem merek, hogy az olyannyira istenített magánorvos látta, hogy balekot fogott, és jól lehúzta a "műtéttel".
A második sztori pont ugyanez: csak úgy, "magától" egyetlen kéz sem repedezik szanaszét (nyilván elmozdulás nélküli törésről lehet szó), ahhoz legalább a présgépbe be kell rakni. Remélem itt nem ajánlottak műtétet...

Hatodéves 2010.12.27. 16:19:35

Az is lehet, hogy volt egy retinaleválása már régóta (nem akkora és nem olyan akut, hogy észrevehető tüneteket okozzon), és ettől függetlenül akutan egy kötőhártya-gyulladása.

A piszkálás lehetett az is, hogy csak ki akarta fordítani a felső szemhéját, hogy megnézze, nincs-e benne idegentest.

Hatodéves 2010.12.27. 16:23:47

Vagy nem retina, hanem corneasérülése volt. Vagy nem tudom. De egyetértek az előttem szólókkal abban, hogy szemvizsgálat nélkül nem lehet szembetegséget diagnosztizálni, csukott szemet pedig nem lehet vizsgálni...

Viszont annyiból megértem, hogy én is hisztis beteg vagyok és a feketelistámon a szemészeti vizsgálat is szerepel. Az első kontaktlencsét nem tudta beletenni a szemembe az orvos, sőt én azóta is csak nehezen tudom magamnak, nem is hordom, mert a szemem kis túlzással már attól becsukódik, ha csak ránéz valaki.

tisztító 2010.12.27. 16:38:35

Ez poszt egy nagy kamu megint.Tele van rosszindulatú fröcsögéssel.

bakela 2010.12.27. 21:09:48

Májfrend, @Declan Patrick MacManus!
A szabad orvosválasztás az alapellátásban egy nagyon jó dolog. Ennél jobb csak a szabad betegválasztás lenne. /Na, akkor vajh' ki látná el az ilyen űbertahókat, mint a posztnok!?/
Nem túl régen számoltam ki, tán má' meg is osztottam Veletek, meg veletek is:
5-8 év alatt, mióta megvilágosodtam /l: Buddha/ elvesztettem a bejelentett betegeim kb. 6 %-át, ezzel a finanszírozásom kb. 4%- át, DE: a sz@r >> 50 %-át. Naggyon jó üzlet vót! Az a kolléga meg, aki 163 HUF bruttóért, meg némi baksisért hajlandó megenni, ezt a k@kát, -hát egészségére!
Na, nálam ezért van kiírva az átjelentkezés módja, a pontos joxabályi hivatkozással, -72-es betűméret, -vastag, -aláhúzott, -színes szöveg.

berényimiki 2010.12.29. 09:10:17

@adamantium: perifériás kanül-nek nevezik, gyártótól függ az egyéb elnevezés (branül, vygonül, stb.)

DenisaM 2010.12.29. 09:17:07

Ha baja van valakinek az adott szakorvossal miért nem keres másikat?! Gyerekkorom óta szemüveges vagyok, végigjárkáltam már pár orvost, amíg találtam egy megfelelőt. Tény, hogy nem a kedvesség mintapéldánya, de ki a f..t érdekel, ha a baromi drága szemüvegem utána valóban jó?
Az orvossal bizalmi kapcsolatnak kell kialakulni. Ha nem szimpi keress másikat!

adamantium 2010.12.29. 21:47:47

@berényimiki: akkor már legyen vénakanül, ha mindenképpen bele akarjuk vonni a buliba, bár így használni még senkit sem hallottam (bár kétségtelenül létező kifejezés), a magyar egészségügyi szlengben a periféria vagy branül honosult meg, bár van még pár cég ami hasonló terméket gyárt. a kanül, így magában egy nagyon tág fogalom, minden olyan eszköz kanülnek nevezhető, mely kapcsolatot teremt egy testüreg és pl a külvilág közt, kezdve az injekciós tűktől, a branülökön keresztül a traheosztómiás kanülökig. nálunk pl kanülként már csak a nagyobb kaliberű, lehetőleg fém (vagy keményebb műanyag) csöveket illetik ezzel a névvel. de ez a történet szempontjából lényegtelen részlet
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása