Nyugdíjasok csak délelőtt mehetnek orvoshoz

2010.12.14. 06:00

Kedves Praxis!

 

Ma egy elég érdekes dolgot láttam nálunk a körzeti orvosi rendelőben. Régi háziorvosunk nyugdíjba ment, egy fiatal és nagyon szimpatikus fiatalember került a helyére, de bizonyos dolgok teljesen megváltoztak és nem vagyok benne biztos, hogy előnyükre. Szóval a helyzet annyi volt, hogy elmentem a rendelőbe, mert az utóbbi időben kibírhatatlanul fájni szokott a derekam és szerettem volna egyrészt kapni fájdalomcsillapítót (valami hatásosabbat, mint a recept nélkül kaphatóak) és egy kivizsgálás is rám férne.

 

 

Amikor beléptem a rendelőbe, egyből szemet szúrt egy papírlap a falon, amely arról hívatott tájékoztatni a betegeke, hogy decembertől a nyugdíjasok csak és kizárólag a délelőtti rendelési időben szíveskedjenek az orvost látogatni, kivéve igazán súlyos, indokolt esetben.Ilyen papírlapból még három darabot számoltam a rendelőben, pedig elég kicsi a helység.

 

Na már most. Értem én, hogy sokan beszélgetni járnak a háziorvosukhoz, vagy gyógyszert felíratni és hasonlóak, de egyszerűen nem értem, hogy ilyet komolyan meg lehet-e tenni.Mi számít igazán indokolt esetnek?Mi az, ami annyira súlyos, hogy indokolttá teszi a délutáni orvoslátogatást és mi az, ami nem fér ebbe a kategóriába? Egyáltalán ki dönti ezt el? Teszem azt Piri néni odamegy délután ötkor, mert fáj a lába, akkor azt mondják neki, hogy tessék szépen hazamenni és holnap visszasántikálni?


Nem vagyok meggyőződve afelől, hogy jogszerű ilyesmit kitenni egy körzeti rendelőben és az idős betegeket kitenni egy ilyen helyzetnek. Próbáltam beszélni erről az új doktorunkkal is, de ő annyit mondott, nem az ő ötlete volt és ahhoz tartja magát, amit neki megmondtak.

 

Az én esetem szerencsésen végződött, mert írt fel nekem fájdalomcsillapítót és beutalót is kaptam, de sajnos csak 2011 elejére.

 

Tisztelettel:

 

Hubicsák Tibor

 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorpenis 2010.12.14. 06:18:59

Nálunk ez másként van megfogalmazva a körzetben, valami olyasmi van kiírva, hogy a délutáni rendelés a dolgozóknak van fenntartva. És mondjuk igaz is: aki délelőtt nem csinál semmit, ráér, inkább akkor menjen, nem? Miért menne délután? Hogy a munkából jövők többet várhassanak a sorukra?

De amúgy látom, a panaszost azért csak ellátta az orvos délután is.

Dr.laikus PhD 2010.12.14. 06:33:29

Én sem látok ebben semmi kivetni valót.

Ráadásul miért kéne a tömegben sokat várni, ha ez megoldható délelőtt?

nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus 2010.12.14. 06:52:09

Most már csak annak probléma aki dolgozik és délutános, az életben nem fog bejutni az orvoshoz:)
Gondolom , ha egy nyugdíjas aznapra lesz beteg mikor a doktor délután rendel, azért ellátják, és nem küldik esetleg lázasan haza.

vizsla_barat 2010.12.14. 06:56:32

en meg emlekezem arra,hogy Szegeden a nagy uzemek kezdesi ideje es az iskolak kezdesi ideje is el volt tolva,hogy ne legyen a varosban forgalmi dugo. Akkor meg a szervezettseg nyomait mutatta a tarsadalom,ma meg a kaosz jelei mutatkoznak.

Ebben a szabalyban mi a rossz? Hogy az amugy is raero, receptfelirasert sorba allo nyugdijasok ne "csucsidoben" menjenek? Azt hittem erre maguktol is rajottek mar...

El Visco Stello (törölt) 2010.12.14. 07:32:36

Szerintem ez teljesen rendben van. A HO-nak joga, sőt feladata úgy szervezni(teríteni) a praxisát, hogy egy-egy betegre minél több ideje jusson. Mivel az aktív dolgozó csak délután tud menni, nyilván nem hiányoznak oda olyankor azok, akik délelőtt is ráérnek.
De - mint a posztoló is említi - az indokolt esetet bármikor ellátja. Nem értem, hol itt a gond? Posztolónk egy felhúzott rugó, aki a legkisebb vélt jogsértésre is pattan. Ebben az esetben nyugodtan lazíthat.

El Visco Stello (törölt) 2010.12.14. 07:52:07

Ami még kicsit zavar, hogy ha valakit valamilyen vélt, vagy valós sérelem ér, rögtön hatalmasra duzzadt szociális érzékkel Piri nénire kezd hivatkozni.
Piri nénit ismerem, ő senkit nem kért meg arra, hogy nevében és érdekében valaki fellépjen.

tbjárulékfizető 2010.12.14. 08:15:36

@vizsla_barat: @El Visco Stello: Az érvelésetekben van egy is logikai bukfenc:
1/nem igaz, hogy minden aktív dolgozó délelőtt dolgozik.
2/nem igaz, hogy minden nyugdíjas egyedül el tud menni a rendelőbe, lehet, hogy szüksége van az aktív dolgozó segítségére.
Ezek figyelembe vételével a posztoló által leírt rendszer nem fog működni sokáig.

Vannak ennél jobb szervezési gyakorlatok. A mi HO-nknál létezik időpont egyeztetés.
Bármennyien ülnek a váróban, percnyi pontossággal kiszól az előjegyzett betegnek és behívja. Ha tehát gyakran megyek pl. gyógyszer felírásra, akkor kérek időpontot a következő hónapra.

crane63 2010.12.14. 08:26:20

@El Visco Stello: Őszintén szólva nem értem, miért ugrottál ilyen hévvel a posztoló torkának? Honnan vetted ezt:" Posztolónk egy felhúzott rugó, aki a legkisebb vélt jogsértésre is pattan."
A posztoló ezen mondataiból?
"bizonyos dolgok teljesen megváltoztak és nem vagyok benne biztos, hogy előnyükre."
"Nem vagyok meggyőződve afelől, hogy jogszerű ilyesmit kitenni..."
Elképesztő agresszivitást sugallnak a posztoló ezen szavai. Mint egy felhúzott, ugrásra kész rugó.

huncut 2010.12.14. 08:29:41

@tbjárulékfizető: Neked adok igazat. Tessék végre felnőttnek tekinteni a betegeket, akik el tudják dönteni, mikor szeretnének orvoshoz menni. Az időpontkérésnél meg az asszisztens nyugodtan rákérdezhet, hogy sürgős-e a vizsgálat vagy gyógyszerfelírás, nem ér-e rá mondjuk holnap délelőtt, amikor kevesebben lesznek.
És egyáltalán, ki adhat ki ilyen utasításokat a betegeknek?

apolka11 2010.12.14. 08:37:49

Van igazság abban, hogy felnőttnek kell tekinteni a beteget, és az idealizmusom nekem is ezt sugallná, de ahogy halad az idő, valahogy egyre kevésbé látom az ilyesmit működőképesnek.

Van, akit hiába kezel az ember felnőttként. És várakoztam már én is délutáni rendelésen egy tucatnyi nyugdíjas receptfeliratóval és el voltam kenődve akkor emiatt....

(Egyébként szerintem nekik maguknak, önállóan belátható érdekük, hogy olyankor menjenek, mikor a legkevesebben vannak, kismamaként mindig így járok el, pl. vérvételre sem 7-re, hanem 8-ra és akkor már alig kell várni)

Talán annyit lehetne finomítani, ha a HO azt írná ki,hogy "megkéri" a nyugdíjasokat, hogy ha lehetséges, a délelőtti rendelést látogassák. Nagy többség talán így is venné a lapot.

El Visco Stello (törölt) 2010.12.14. 08:40:46

@tbjárulékfizető:" nem igaz, hogy minden aktív dolgozó délelőtt dolgozik"
"nem igaz, hogy minden nyugdíjas egyedül el tud menni a rendelőbe, lehet, hogy szüksége van az aktív dolgozó segítségére"

Nem hát. Nem is állítottam ilyet. Csak a többség. Azért bárki beláthatja, hogy a HO nem magánorvos. Szélesebb igényeket kell kielégítenie, ezért szerveznie kell magát és a betegeket. Alkalmazkodnia kell a többség igényeihez neki is, meg a betegeknek is. Kivéve a sürgős eseteket, de mint írva vagyon őket el is látja bármikor. A posztolót is ellátta, csak az neki nem volt elég, most Piri néni jogaiért küzd.

huncut 2010.12.14. 09:02:33

@El Visco Stello: A következő lépés pedig az lehet, hogy a nyugdíjasok csak délelőtt ülhetnek fel a buszokra és villamosokra... :-( Persze ez már nem a praxis blog témája, de gondolkozzatok el rajta.
A háziorvos pedig véleményem szerint el tudja dönteni, kire mennyi időt kell fordítani. Ne ápolgassa a lelkeket, ha harmincan ülnek a rendelő előtt, és tessék végre tisztességesen csinálni az előjegyzéseket, és akkor nem okoz gondot, hogy nyugdíjas-e a beteg, netán dolgozik-e valamit a nyugdíja mellett, és ne kelljen magyarázkodnia, ha napközben mondjuk a beteg kisunokáját ápolja, és akkor nem ér rá.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.12.14. 09:08:33

@huncut: Nyugdíjasok, csak éjjel üljenek buszra-villamosra:) Akkor nincs nagy forgalom, és még ülőhelyük is lesz:) hihihi

huncut 2010.12.14. 09:11:08

@Motorpenis: Nemcsak neked szól, hanem többeknek is: nincs utalás arra, hogy a HO-hoz forduló beteg nyugdíjas-e. Lehet, hogy még jó pár éve van a nyugdíjig (ahogy nekem is :-(), mégis szemet szúrt neki az ilyesfajta megkülönböztetés (ahogy nekem is szemet szúrna).

huncut 2010.12.14. 09:12:35

@batgirl: Nagyon tévedsz. Az éjszakai járatok nagyon zsúfoltak, szóval arra aztán pláne ne szálljanak fel. :-)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.12.14. 09:19:38

@huncut: tényleg???? Délelőtt meg szintén nagy a forgalom, délután is, este is. Tehát, szögezzük le: nyugdíjasok ne tömegközlekedjenek, kivéve december 24-én este 18 óra után:)))

huncut 2010.12.14. 09:39:38

@batgirl: Szerintem a boltokban, áruházakban is ki kéne írni, hogy a nyugdíjasok lehetőleg délelőtt vásároljanak, és piacra se jusson eszükbe délután menni. :-)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.12.14. 09:43:24

@huncut: Piacra, éjjel menjenek. Jut eszembe!!!Gyógyszert csak az kapjon a patikában, aki igazolni tudja, hogy az délelőtt lett felírvA.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.12.14. 09:44:41

CSAK POÉNKODOM, HA SZERENCSÉM VAN 4 ÉV MÚLVA ÉN IS NYUGDÍJAS LEHETEK:)

Széphalmi Izett 2010.12.14. 09:44:54

Nem minden dolgozó csak délelőtt dolgozik. Az én munkaidőm pl. de. 10-től este 8-ig tart. Max. 1 órám van, hogy bejussak a rendelőbe, vagy is 8-tól 9-ig. A rendelés 8-kor kezdődik, de a nyugdíjasok már ott ülnek fél 7-7 órától, hiába megyek oda 7 órára, már jó páran ott vannak. Előre egyeztetett időpontot csak 10-től lehet kérni. Vagy is esélyem sincs arra, hogy bejussak, illetve ha nagyon muszáj mennem, szabadságot kell kivennem.

L-X-IR 2010.12.14. 10:05:52

@huncut:
15 évvel ezelőtt nálunk nyílt egy szuper bolt. G-vel kezdődik a neve és robi-ra végződik. Minden reggel 7 és fél 9 között majd délután 4 és 7 jözött nyüzsögtek a nyugdíjasok. Azok, akik reggel siettek 1(!) db kiflivel meg tejjel, azok 15 percet álltak sorba a kasszánál, mire a nyugd. előguberálta a pénzt, meg kipakolt, és bepakolt. Du szintén. Szép lassan kialakult egy csendes lázadás ellenük, aminek az lett a vége, hogy ők álltak sorba hosszú, hosszú perceken keresztül. A kifakadásukra, hogy milyen szemtelenek vagyunk, elmondtuk nekik, hogy jöjjenej 8 után. Jobb lesz. Jobb lett.
Azóta elköltöztem onnan....

Ugyandehogy (törölt) 2010.12.14. 10:17:21

@L-X-IR: 1 darab?
minek?
jól nem laksz vele, és még éhes is maradsz.

huncut 2010.12.14. 10:19:41

@L-X-IR: Eszembe sem jutna arra vetemedni, hogy nyugdíjasokat próbáljak nevelni sorban állás közben. Igaz, egy szál kifliért is, ha sietek, inkább elmennék a kicsit drágább, de két házzal odébb lévő pékségbe.
Jó lenne egy kis tolerancia egymás iránt, hogy ne a törtetők hozzáállása legyen a méltánylandó. Ha boltban vagyok, kivárom a sorom, ahogy a postán vagy a bankban is, és nem azt firtatom, ki mindenki jön épp akkor, mint én, mert semmi közöm hozzá, miért választotta ő is épp azt az időpontot.
Viszont az orvos vagy az asszisztens nyugodtan javasolhatja Piri néninek az időpont-egyeztetéskor, ha csak pl. gyógyszerért menne, hogy ha ráér, jöjjön inkább csütörtökön 11-re, mert aznapra kevesen jelentkeztek még be, és a doktornőnek is több ideje lesz rá.

L-X-IR 2010.12.14. 10:22:29

Valamint az, hogy a rendelőbe is csak de. menjenek, teljesen rendben van. Valami ilyesmi lett volna vizitdíj egyik szerepe, hogy valóban csak akkor menjünk orvoshoz, amikor szükséges.

huncut 2010.12.14. 10:25:53

@L-X-IR: Remélem, ezek majd eszedbe jutnak akkor is, ha nyugdíjas leszel. :-)
A vizitdíjat meg nem lett volna szabad elvetni, ebben egyetértek, és ezt nemcsak most gondolom így, hanem akkor is ugyanezt gondoltam, amikor szavazni kellett róla.

2010.12.14. 10:26:21

@huncut: Pontosan. Sajnos kialakult egy elég széles réteg kis hazánkban az olyanokból, akiknek már nem elég, ha _kapnak_, hanem ők _követelnek_. Nagyobb részük nyugdíjas és hiperpigmentált, de bőven van ilyen egyetemista, életerős pre-alkoholista fiatalemberek és kilátástalanságukban gyest választó fiatalasszonyok is.

Egyszerű dolgozó embert megelőző előjogaikat minden ésszerű kereten belül a minimálisra szorítanám.

tbjárulékfizető 2010.12.14. 10:29:01

@L-X-IR: @huncut:
Egyrészt végtelenül irritál a nyugdíjtól még messze állók nyeglesége a "nyuggerek" iránt. Mi a biztosíték arra, hogy Piri néni nem az unokákhoz siet, mert anyut nem engedik táppénzre, vagy legalábbis a munkáltató már összehúzta a szemöldökét? és egyéb élethelyzetek. Aki reggel veszi meg a reggelijét, az pl. nagyon beteg nyugger lesz, mert nem reggelizik rendszeresen otthon nyugodt körülmények között...
Másrészt tényleg hallottam a rendelőben nagyhangú nyugdíjast, hogy ő bizony csak egy havi gyógyszert irat, nem három havit, mert itt olyan jól el lehet beszélgetni...
Ilyen az, ha átgondolt szervezés helyett összeugrasztják az aktívakat a nyugdíjasokkal. Akik között van ilyen is , meg olyan is.

L-X-IR 2010.12.14. 10:34:55

@huncut:
Eszembe fog jutni. Nem volt olyan normális közért a közelben, ahol egyszerre meg tudtam volna venni a reggelit, vagy tízórait. És igeni úgy gondolom, hogy a nénik ráérnek 9 után jönni a boltba szöszmötölni, kivéve azokat, akik szintén sietnek. Azok viszont nem lassúznak, és trécselnek, hanem sietnek.
@Babette_:
Az "1" kifli képletes volt. Nevezd aminek szeretnéd, a lényeg a gyorsaságon volt.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.12.14. 10:35:34

@huncut: No csak várd ki a végét. Ezzel az új törvénnyel, 4 év múlva nyugdíjba mehetek (40 év munka), de addigra lehet hogy eltörlik, mert sok embernek csípi a szemét. Igaz, hogy 14 éves korom óta dolgozom, akkor nem csípte, most viszont igen.

L-X-IR 2010.12.14. 10:43:59

@tbjárulékfizető:
Mondom: az, aki valóban siet valahova, az úgy is működik.
Az nem fog szokásos nagybevásárlást tartani korán reggel, hanem viszi a reggelit az unokának, vagy munkahelyére.
Aki a rendelőbe meg trécselni jár (orvost, beteget feltartva), azoknak meg nyitnék egy klubot, ahol ki van írva, hogy rendelő, és minden nap valaki más játszaná az orvost, így valóban lehet beszélgetni, mutogatják egymásnak a recepteket, az meg olyan, mintha akkor írták volna fel. Szerintem tök jó.

huncut 2010.12.14. 10:50:59

@L-X-IR: A bankban és a postán is odébb tolod a sorban állókat?
Egyébként még egyszer leírom: a kulcsszó az előjegyzés. Varázsütésre megoldódnának az ilyen (mármint rendelői) problémák, ha komolyan vennék az orvosok is.

L-X-IR 2010.12.14. 10:54:44

@huncut:
Nálunk is van előjegyzés a dokinál. Amit elég ritkán tart be. Bemegy a bácsi, és mire levetkőzik, és elmeséli kalandjait, letelik a félóra. Aztán jön a vizsgálat, majd a visszaöltözés. Aztán jöhet a következő beteg. Kissé elcsúszva. Na. A bácsi a kalandjaival menjen "aktív" időn kívül, aki meg pörög, az menjen "aktív" időben.
A mai rohanó világ ilyen. Ahogy az elébb valaki mondta: a munka adó nem túl hálás személy...

L-X-IR 2010.12.14. 10:56:40

@huncut:
A bankban és postán nem tolom odébb őket. Lehetőleg mindent gépről (itthonról) végzek. Ha viszont rákényszerülök, hogy odamenjek, akkor felpumpálom a türelem-lufimat, és várok. Amúgy ott meg több ablak van, így akár még várnom sem kell túl sokat.

Dr.laikus PhD 2010.12.14. 11:03:12

@L-X-IR:

Válts körzeti orvost.
Ahol előjegyzés van, ott az előjegyzett élvez előnyt.

A nyugdíjas meg nem beszélgetni jár az orvoshoz.
Ahhoz elég lenne beülni a padra és máris beszélgetésre kész.

Hülye városi legenda, valaki kitalálta és azóta mantrázzák a nyugdíjasok büdös kölkei.

L-X-IR 2010.12.14. 11:07:53

@Dr.laikus PhD:
Tévedés. Tényleg trécsel. Az előjegyzés működik, addig, míg Jenő bácsi be nem téved. Aztán borul a rendszer. Ui. Jenő bácsi elő volt jegyezve. Csak ő képtelen felfogni, hogy rajta kívül még mások is várnak, vagy elő vannak jegyezve.
Ha meg sürgeti őt a doki, akkor meg lelketlen dög, és holnap itt olvassuk a panaszlevelet az unokájától. (aki meg holnap 2 órát ül sorban egy másik nyugdíjas miatt.)

El Visco Stello (törölt) 2010.12.14. 11:08:18

@huncut: Kár lenne egyszerű szervezési kérdésből demokráciát fenyegető, sőt fasizmust vizionáló kérdést generálni. Főleg akkor, amikor a posztoló nem idézte a kiírást, hanem saját szavaival("csak és kizárólag" ezt nem hiszem el) adta vissza. Ezt semmis em bizonyitja jobban, mint hogy nem küldték el dolgavégezetlenül.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.12.14. 11:34:38

@L-X-IR: Nálunk a doki bácsi trécsel, nem a nyugdíjas:))

Dr.laikus PhD 2010.12.14. 11:36:06

@L-X-IR:

Az orvos ismeri Jenő bácsit.
Vagy le tudja szerelni, vagy több időt szán rá és nem csúszik a rendelés.

Az öregség már csak ilyen.
Lassú esetenként rossz szagú és betegségekkel tarkított.
Magányos is lehet.
Ez nem jogosít fel senkit arra, hogy a pokolba kívánja mert még élni merészel és micsoda dolog akar is.

Persze ez már csak Neked szól, mert a poszt meg egészen másról.

Leroi 2010.12.14. 12:45:49

A fájdalom az fájdalom, akkor és ott kell megszüntetni, ahol jelentkezik, nem tűr halasztást.
Nevezhette volna acut fájdalomnak is a doktor és az már heveny beavatkozást igényel.
Minden, ami a beteg életminőségét rontja, napi tevékenységében érezhetően akadályozza, heveny esetnek számít/hat/...
Feltételezem, hogy a kollega a 25 év körüli csinos, derékfájós (nem dolgozó) hölgyeket azért nem dobná ki ennyire gyorsan a sátrából...akarom mondani, a rendelőjéből...:)

trimalchio 2010.12.14. 12:49:57

Üdv mindenkinek! Jó régen jártam erre. A mostani vitáról jutott eszembe, hogy ide idézzem:
"...Vagy száz méterrel arrább maga a park, az igazi. A kétségbeesés legyőzette vele ezt a távolságot, anélkül, hogy utolérték volna. Sőt, a manőver, meglepte, megzavarta az üldözőket. Csak akkor kaptak észbe, amikor már elérte az első facsoportot. – Ott! … Ott! … Nézzétek … elbújik a kiserdőben! Üsd az öreget, üsd!...
... Nem nyiffant ki. De kellően kikészült így is - mondta Régora. - Most jobb, ha olajra lépünk. Sosem lehet tudni, mikor jön rá a rendőrségre a bolondóra.
Kis csoportba verődve indultak vissza, s harsányröhögések közepette tárgyalták meg a vadászat részleteit. Azért jó sokáig tartott. Egyetlen öreg sem adott még ennyi, munkát … Fáradtak voltak ők is. Ki tudja, miért, nagyon elfáradtak. A társaság feloszlott. Régora a lánnyal ment tovább. Egy erősen kivilágított térre értek.
- De hát mi … mi van a fejeden? - kérdezte a lány.
- És neked? Neked is. …
Közelebb hajoltak egymáshoz.
- Úristen, milyen az arcod. És hogy kerül ez a sok fehér a hajadba?
- Te is . . . neked is szörnyű az arcod.
Kínzó nyugtalanság vágott beléjük hirtelen. Régorával ez még nem fordult elő soha. Odalépett egy kirakathoz, belenézett a tükörbe.
Egy ötvenes férfi nézett vissza reá, fonnyadt arc, savós szem. A nyaka akár egy pelikáné. Mosolyogni próbált: két foga hiányzott épp elől.
Lidércnyomás? Megfordult. A lány sehol. Három fiú bukkant fel a tér túlsó sarkán. Öten voltak. Nyolcan. Fütty harsant, hosszan, élesen, vérfagyasztón. S hozzá a kiáltás: - Üsd az öreget, üsd!
Régora futásnak eredt, futott, futott, ahogy csak bírt, ahogy az erejéből tellett. De nem sok tellett az erejéből. Mily végtelennek, soha el nem múlónak tetszett az ifjúság, ez a hetyke és kegyetlen életszakasz. S egyetlen éjszaka el tudta hamvasztani. Semmi nem maradt belőle, semmi. Most ő volt az öreg. Rákerült a sor..."

(Dino Buzzati: Hajtóvadászat öregekre, Telegdi Polgár István fordítása)

zarokerdezo · http://zarokerdesek.blog.hu/2010/12/14/level_i_1 2010.12.14. 12:56:01

Ez egy előremutató kezdeményezés, az orvos nem fog elzavarni senkit, ha beteg, merthogy erre tett esküt, ha viszont jó sokszor kiírja, hogy délután ne, akkor ha azt eléri, hogy a háromnegyede nyugdíjas inkább délelőtt megy, mindenkinek jobb.

TGabi 2010.12.14. 12:58:54

Itt volt az ideje. Volt 1-2 eset, amikor munkaidő után be kellett ugranom a dokihoz.

És tényleg nyugdíjasok foglalták a helyet, szaladgáltak csip-csup hülyeségek miatt, és tolakodtak be a fiatalok elé. Miközben reggel 8-tól 13-ig bőven lett volna rá idejük.

Arte 2010.12.14. 12:59:10

Szerintem teljesen korrekt!

1. Ha sürgős az eset, az orvos továbbra is bármikor fogadja a nyugdíjast.
2. Ha a nyugdíjas nem ér rá délelőtt (mert mondjuk akkor mindig az unokákra vigyáz) szerintem indokolt eset és az orvos ellátja.
3. Innentől a kifüggesztett papír lényege annyi, hogy ha a nyugdíjasok megtehetik akkor délelőtt menjenek a rendelésre.

Nem kell ezt túlbonyolítani. Követendő a példa. Végre valaki gondolkozik egy kicsit.

Kivlov 2010.12.14. 12:59:28

ezt a bkv-n is be lehetne vezetni.
nyugiknak csak csúcsidőn kívül legyen ingyenes...

2010.12.14. 12:59:50

@tbjárulékfizető: Nem minden, de az aktívak nagy része.

(Sajnos) elég sokszor kell látogatnom a háziorvosomat, és a délutáni rendelésen kb. meg lehetett halni a tömegtől, a délelőttin meg kongott a váró az ürességtől. Miután kitette ugyanezt a felhívást, ami a postban is van, kb. feleződött a várakozási idő délutánonként.

Szóval a rendszer tökéletesen működik. Nem KÖTELEZŐ délelőtt mennie a nyugdíjasnak, nem köpi le ha délután megy, csak ha lehet, akkor inkább, hogy ne akkor menjen amikor amúgy is tömeg van.

Gabiiiiii 2010.12.14. 13:05:39

@huncut: csakhogy dolgozokent eleg nehez elore tudnom,hogy jovo heten penteken 3-kor fogok belazasodni es valoban eleg irritalo munkaido utan esetleg valoban 39 fokos lazzal vegigvarni,mig leapoljak Juci neni lelket..

f.fredericks 2010.12.14. 13:06:32

Szerintem ezzel semmi gond nincs, én ha évente 1x lemegyek a háziorvosomhoz, tuti egy tucat nyugdíjas ott ül a váróban délután. Cseverésznek, jópofiznak, és egyiken se látszik, hogy beteg lenne, aztán bemegy a dokihoz, és a rendelőből is csak a hahotázást, meg a duruzsolást lehet hallani.
Ezt meg tényleg simán lehetne délelőtt csinálni, a melós meg legalább hamarabb sorra kerülne délután, és esetleg ki tudja még aznap este váltani a gyógyszerét.

jet set 2010.12.14. 13:09:18

A nyugger menjen akkor vásárolni, orvoshoz, stb., amikor az ő nyugdíját fizetők dolgoznak. Ezen miért kell felháborodni?

Kivlov 2010.12.14. 13:11:33

@jet set:
vigyázz, mindjárt jönnek a szolidaritás bajnokai! amúgy igazad van! :)

pakesz (törölt) 2010.12.14. 13:12:41

@jet set: csillagos otos!!!
en is pont ezt akartam megfogalmazni!!!

Winston Smith 2010.12.14. 13:13:49

+1 szavazat arra, hogy a nyugdíjasok - sürgős esetek és egyéb speciális élethelyzetek kivételével - inkább délelőtt menjenek orvoshoz.

Ja, és új HO for prezident!

guy2 2010.12.14. 13:15:00

Ez kiváló ötlet, csak kevésbé bunkó módon is kiírhatta volna a háziorvos. Pl.: Kérjük, hogy a torlódások elkerülése érdekében a nyugellátással rendelkezők lehetőség szerint délelőtt szíveskedjenek látogatni rendelőnket.

pakesz (törölt) 2010.12.14. 13:16:19

@huncut: "A következő lépés pedig az lehet, hogy a nyugdíjasok csak délelőtt ülhetnek fel a buszokra és villamosokra... :-( Persze ez már nem a praxis blog témája, de gondolkozzatok el rajta."

en nem akarok ilyet, hogy ne utazhasson csucsidoben!!!
ott van valtson jegyet es akkor meg a helyemet is atadom neki :)))

Dr.Traktor 2010.12.14. 13:16:47

érdekes mindenesetre az a gondolkodás, hogy ha nyitás előtt egy órával odaülök a váróba akkor előbb végzek.

már annak fényében, hogy évek/évtizedek óta minden nap tucatnyian gondolják ugyanezt.

bár nem csak a nyugdíjasok szokták ezt meglépni, mégis belőlük van több ami egyrészt a demográfiai okokra vezethető vissza, másrészt pont életkorbeli sajátosságokra, mint pld hogy kevesebb alvással is beérik és egyre korábban kelnek. ergó ha már úgyis felébredtem elsétálok az orvoshoz.

végig gondolva a témát a legészerűbb megoldás a körzetenkénti 2 praxis volna amiből egy az aktív dolgozókra (kortól függetlenül) egy pedig a nyugdíjasokra koncentrálna.
tudom, fasisztoid gondolatok. shame on me.

Advanced Flight 2010.12.14. 13:18:50

Anélkül, hogy általánosítanék, a - hangsúlyozom - saját tapasztalataim alapján a nyugdíjasok 90 %-a igenis olyan vagy még olyanabb. Türelmetlen, követelőző, és saját magán kívül semmi és senki nem érdekli. Betolakodnak elém (meg mások elé is) a bankban (ott mondjuk legalább elhajtják őket), a háziorvosnál, odébblökik a terhes nőt a hatalmas pocakjával, a közértben keresztbefordítják a bevásárlókocsit, aztán otthagyják, hogy lehetőleg senki ne férjen el stb.
Lehet, hogy egyszer én is leszek nyugdíjas, de remélem, hogyha így fogok viselkedni, valaki seggbe fog majd rúgni, ha már én nem veszem észre saját magam.
A témához: nagyon is jó és támogatandó ötlet a nyugdíjasokat délelőtt fogadni. Ha meg valakinek olyan irtózatos fájdalmai vannak, az nem a HO-hoz fog lecsoszogni és várakozni, hanem mentőt hív vagy bemegy taxival az ügyeletre.

CyberPunK 2010.12.14. 13:23:08

@Dr.Traktor: "érdekes mindenesetre az a gondolkodás, hogy ha nyitás előtt egy órával odaülök a váróba akkor előbb végzek."

De működik. Főleg akkor érdemes megjátszani, ha az ember 8-17-ig dolgozik és valami kis vacakért kell bemenni (mondjuk táppénzes papír, beutaló máshova, recept, etc). Különben esélytelen.

Amíg meg nem lesz két praxis, addig mit csináljon a jómunkásember? Mert játszatunk olyat is, hogy elmegy mindenki feketén dolgozni, aztán "majd csak éhen döglik a nyugger korosztály", de azért ennyire nem vagyok fasiszta.

Kivlov 2010.12.14. 13:24:36

@huncut:
nálunk is van előjegyzés elvileg.
É-M.o.-i falu.
csak kivétel a injekció, a kötözés, a gyerekek. ezek soron kívül alapból.
plusz a C-k odajönnek csapatostul, ha egyik beteg és ha nem engeded be soron kívül, le is szúr.
ergo az előjegyzés kalap sz*rt sem ér...

Augustin 2010.12.14. 13:25:37

@L-X-IR: Elég egyedi nyuggerek lakhatnak a környéketeken! Én inkább azt tapasztalatam, hogy a kisboltokban nem jellemző annyira a jelenlétük, mivel mindig figyelmesen nyomonkövetik, hogy mi hol van leárazva, és az ilyen viszonteladók lényegesen drágábbak, mint a nagyobb boltok.

El Visco Stello (törölt) 2010.12.14. 13:32:58

@guy2: Honnan tudod, hogy mit írt ki? Csak azt tudjuk, hogy a posztoló hogy értette. Van benne "csak és kizárólag" és van benne "szíveskedjenek". Melyik az igaz?

Ezt a fasiszta vonalat meg kár erőltetni, mert nem erről van szó. Arról van szó, hogy van X számú orvos, de kevés. Y számú beteg, de sok. Van meglehetősen jó és olcsó (tehát keresett) ellátás. Ezt kell úgy összeszervezni, hogy holnap ne az legyen a poszt, hogy zsúfolt a váró, az orvos nem szán elég időt stb.
Csak egy kicsivel kellene több alkalmazkodás.

Dr.Traktor 2010.12.14. 13:37:53

@CyberPunK: nálunk nem működik sem a körzetinél sem az sztkban.
ugyanis legalább 70en vanank ott niytás előtt egy órával. tiszta agyhalál, ha megpróbálsz a motivációkon elmélkedni.

úgyhogy én rászoktam arra, hogy zárás előtt fél órával megyek addigra a doki már úgyis unja a banánt és gyorsabban megy a sor, ha még van.

mmcr 2010.12.14. 13:38:51

Egyetértek a dokival. uff

Ficak 2010.12.14. 13:42:19

Szerintem praktikus dolog.

Nálunk a háziorvos úgy oldja meg, hogy időpontot ad a visszajáró betegeknek. Valószínű azt akinek van ideje délelőttre osztja be.

Dr.Traktor 2010.12.14. 13:44:54

@Advanced Flight: igen ezt én is tapasztalom nap mint nap.

extrán figyelmetlenek, tolakodnak, váróban, boltban, tömegközlekedésen.
az utcán egyértelmű, hogy a járda kellős közepén kezdenek el diskurálni a kis kézikocsival. (ez amúgy totál jellemző az egymást "rég nem látott", babakocsit toló kismamákra is.)

tisztelet a kivételnek.

azért nem akarok nyuggerutálónak tűnni, van bőven normális csendes kisöreg is, de nyilván a negatív példák rögzülnek jobban.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.12.14. 13:46:48

Na, majd ha én nyugdíjas leszek, akkor kifogom figyelni, hogy merre járkáltok, és lopok egy csomó bevásárló kocsit, és az utatokba fogom leállítani, sőt be is betonozom:)Orvoshoz csak délután fogok járni és a görbe botommal fogok hadonászni, ha nem engedtek előre!! A dokibácsit megpróbálom majd a vonzerőmmel elcsábítani, ha meg nem sikerül, akkor beígérem neki a napi látogatást!!!Tündéri nyugdíjas mama leszek!!!:))))))

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.12.14. 13:48:59

..és azért is csak 90 éves koromban fogok elpatkolni!!!!!! És utána is kisérteni fogok délutánonként a közértekben és az orvosi rendelőkben! hahhaha

Dr.laikus PhD 2010.12.14. 13:49:55

@trimalchio:

Isten hozott! :)))))
Jaj nagyon örülök!
Hogy vagy?
Én lépcsőházi okos. :((
Annyit, de annyit gondoltam Rád!

tadj 2010.12.14. 13:51:16

Ülök az orvosnál, lázasan félkómában, mellettem sztorizik vidáman két öreg mama:
- Hát neked meg mi bajod Bözsi?
- Semmi, Juci, csak már rég jártam errefelé.

Na az ilyenek miatt teljesen egyetértek azzal, hogy ne a délutáni csúcsban ücsörögjön ott a pusztán unalomból betérő nyugdíjas.

El Visco Stello (törölt) 2010.12.14. 13:53:04

@batgirl: Az ingyenbuszozást a lehető legnagyobb banyatankkal kifelejtetted.

Bikli néni 2010.12.14. 13:56:37

Óóóó, imádom az ilyen posztokat.
Kérem szépen, ez így pontosan rendben is van! A halálom, amikor rohanok haza a munkából, hogy megyek be a váróba, és van vagy 25 nyugdíjas. És amikor az asszisztensnő kinyitja az ajtót, akkor egymáson szó szerint átmászva tülekednek előre. Aki meg munkából jön és tényleg beteg, nem csak a szociális igényeit megy kielégíteni, az meg várjon ott X órát. (És akkor még rendes vagyok, mert nem is keverem ide a ki fizet TB-t és ki nem témát :))
Igen, a nyugdíjasok menjenek csak délelőtt! Sőt, többet is mondok: a nyugdíjasok - hacsak nincsen valami übernagy akut problémájuk - menjenek a rendelés második órájában.
Nálunk ki van írva, hogy a táppénzre menni vágyó betegeknek a rendelés első órájában KELL megjelenniük. Ha aznap az orvos délutános, akkor a délelőtti másik orvosnak kell odatelefonálni.
Ha én beteg vagyok, és odamegyek reggel fél 8-ra (8-kor kezdődik a rendelés), szintén ne üljön előttem 28 nyugdíjas. Mindegyik csak receptért megy. Persze. Csak a sok nyugdíjas x sok recept, az k.... sokáig tart.
(És mielőtt jönnének a kövek, igen, nekem is vannak nyugdíjas nagyszüleim, és mégis, maguktól is rájöttek erre.)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.12.14. 13:57:02

@El Visco Stello: Jó hogy figyelmeztetsz erre:)))Már ki is nézem a legnagyobb jajvörös banyatankot, és gyakorolni fogom, a lábakra való ráhúzását:)) Öregkort csak vidáman jelige:))

ZOH 2010.12.14. 13:59:11

Jó arc lehet a doki, respect.

füles1098 2010.12.14. 14:00:13

@jet set: "ő nyugdíját fizetők "

A nyugdíjasok befizették az őket illető nyugdíjt, járulék formájában.
Tisztázzuk végre, azt, hogy anno az állam mondjuk a te iskoláztatásodra, orvosi ellátásodra költötte azt a járulékot, arról egy nyugdíjas sem tehet. Ne sértegesse senki a nyugdíjasokat, mert nem eltartottak! Nagyon nagy bajnak érzem, hogy eltartottként kezelik őket, mert nem azok.
Azt sem ártana elfeledni, hogy azt az államvagyont, amit itt 20 évvel ezelőtt széthordtak, bizony zömében az ő kezük munkája volt.

Gabiiiiii 2010.12.14. 14:01:22

@füles1098: de azok,ahogy az o szuleik is azok voltak,mikor a mostani nyugdijasok fizettek az o nyugdijukra a jarulekot es ahogy en is az leszek,ha a gyerekem jarulekabol fogjak fizetni a nyugdijamat

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.12.14. 14:02:03

@Bikli néni: Tudod, mit nem értek? Ahol én lakom, ott kedden és csütörtökön kora reggel vérvétel van. Egyszer kipróbáltam. (no, nem szórakozásból, hanem mert kellett) Már ott voltam 7-kor, gondoltam benne leszek az első 5-ben. A nagy francokat! 37 -dik voltam!!!!!! És rengeteg öregasszony-öregember előttem, lavíroztak összevissza, tülekedtek...stb.
Hogy a csudában tud felgyűlni hetente ennyi "véradó"???

Krujs 2010.12.14. 14:05:10

Tibikém, itt senki s mondja meg senkinek hogy mikor jöhet és mikor nem, a nyugdíjasok erélyesen meg vannak kérve, hogy ne a táppénzesek vagy a munkából hazajövőket tartsák fel. Ennyi

Azt meg kár odaírni, hogy mi van ha Piri néninek fáj a lába, meg hogy haza lesz küldve, értem én hogy be akarunk jutni a sárdobáló blogba, de ezt a csúsztatást senki se kajálja be...

üdv

Krujs 2010.12.14. 14:06:47

@batgirl: nem bért adnak, idősek amúgy se adhatnak gondolom.

Az a szomorú megérzésem, hogy a nyugdíjasok a fűtés miatt mennek be.

Beülsz, vársz 2 órát a melegbe, sorra kerülsz, vagy csak hazamész...

nagy magyar valóság

Kivlov 2010.12.14. 14:11:04

@batgirl:
úgy, hogy a véradás + a vérvétel az 2 külön dolog...

Doryyka 2010.12.14. 14:11:04

7. hetes terhesen vérvételre mentem, akkor jártam először a háziorvosi rendelőben. Én értem oda elsőnek, gondoltam, én leszek az első. Nos, nem, utolsó voltam. Állati jó volt éhgyomorra hányingertől gyötörve várni, ahogy a nyugdíjas előre megy, mert biztos marha sürgős neki.

Doryyka 2010.12.14. 14:12:11

@Kivlov: idézőjelbe tette, te nagyokos! Ismered? (az idézőjelet)

Kivlov 2010.12.14. 14:12:58

@füles1098:
A nyugdíjas igenis eltartott.
És mindig is az lesz egy felosztó-kirovó nyugdíjrendszerben. Pláne egy olyan országban, ahol 2szer annyi nyugger van, mint tényleges adófizető, aktív dolgozó…

fror83 2010.12.14. 14:13:22

Nem értem a felháborodást - szerintem teljesen logikus ötlet különválasztani a betegeket, de nem feltétlenül nyugdíjas-dolgozó, hanem akut esetek, krónikus esetek alapon. Ez aztán valóban sokszor fiatal - idős megosztást is jelentene, hiszen a legtöbb fiatalabb akut problémákkal (a köznapi értelemben vett "betegség") megy orvoshoz.
Így nem ülne a halál taknyos fiatal a gyógyszert íratni szándékozó idős néni, meg a vérnyomásmérésre váró kismama között - előbbi gyosabban végezne, utóbbiak meg nem kapnák el az influenzát.
Nem értem, hogy kinek származna kára belőle...

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.12.14. 14:14:26

@Kivlov: A VÉRADÓ IDÉZŐJELBEN VAN.Az én időmben ez még annyit jelentett, hogy nem az aminek leirom. "véradó"= vérvételre jövő. Ezt tényleg magyarázni kell? Nagy baj van akkor velem:(
ez vonatkozik Krujs-ra is.

Hozzá Szóló 2010.12.14. 14:14:31

Ez egy nagyon jó ötlet! Majdnem olyan jó, mint a vizitdíj. Pedig az akkor nem tetszett, de ez most igen :)

Nyuggereket a BKV-ról és a boltokból is kitiltanám a francba, amikor reggel van és a dolgozó emberek meg sietnének (akik eltartják a nyuggereket)...

70 év fölött ingyen legyen a békávé, ez oké, de reggel 8 körül NE MÁR...

El Visco Stello (törölt) 2010.12.14. 14:14:38

...sebaj. Én értettem, hogy miért van a "véradás" idézőjelben:)

Kivlov 2010.12.14. 14:15:24

@batgirl:
jól van, koma. csak 2 meló között nem figyeltem erre az apróságra. amúgy jogos... :)

Gabiiiiii 2010.12.14. 14:16:08

a gyereorvosnal is letezik egeszsegesrendeles:)

BaLee 2010.12.14. 14:16:17

Kifejezetten jó ötletnek tartom ezt a kiírást. A nyugdijjasok legtöbbje ráér és akkor megy orvoshoz amikor akar.

Én ugyan (szerencsére) évente maximum 1x látogatom meg a háziorvosomat de akkor az ott lévők 75%a nyugdijjas és kicsit idegesít, hogy a váróban azt hallom, hogy milyen kedéjesen el tud csevegni az orvossal mindenről miközben kint 25en várnak bejutásra és nem érzi, hogy az orvos már szabadulna tőle csak mondja és mondja...

Persze vannak kivételek, de erre a kiírásban is kitértek.

El Visco Stello (törölt) 2010.12.14. 14:16:21

...már látom a "műholdvevőt", aki minden nap vesz egy műholdat.

füles1098 2010.12.14. 14:16:21

@Gabiiiiii: Nagyon tévedsz, mire mi megyünk nyugdíjba, már nem fognak fizetni semmit, mert nem lesz miből.
Most lenyúlta a fidesz azt a kis megtakarítást is, amivel kalkulálhattál/tunk volna. Jobb ha bemégy a bankba és nyitsz magadnak valami előtakarékossági számlát, mert arra én esküdni mernék, hogy a jobbik esetben is csak minimális összegű juttatást fogunk kapni.
A poszthoz csak annyit, előjegyzés!
A mi HO-nál nincs tülekedés, nem mászik senki egymás hegyén-hátán, mindenki tiszteletben tartja az érkezési sorrendet.
Ha recept kell, akkor csak be szólsz, telefonon vagy személyesen, és elkészítik, be sem kell menned a rendelőben.
Ha általános vizsgálatra kell menni, arra kapsz a dokitól levélben időpontot, ha nem jó egyeztetsz.
Szervezés kérdése az egész.
És nincs kiírva, hogy a nyugdíjasok mikor mehetnek!

hááááát 2010.12.14. 14:16:38

Már nagyon roszul éreztem magam amikor beértem munka után a rendelőbe.kb 10 nyugdíjas ült elöttem, akik bőven ráértek volna délelött is bemenni.Kb. egy óra múlva arra ébredtem, hogy a doktornő tűt dőf belém és a mentőket hívja az asszisztens.40 fok feletti volt a lázam.

Azért nem jutottam be, mert a nénik, bácsik nem képesek munkaidőben bemenni.Ez nem diszkrimináció csak megkönnyiti a rendelést.Tisztelt Tibor remélem ezt olvasva és elgondolkozik az aktív dolgozók helyzetén.

Belátását elöre is köszönöm.

Gabiiiiii 2010.12.14. 14:17:59

@füles1098: sajnos ebben igazad van,de ettol meg a mostaniak bizony eltartottak...

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.12.14. 14:18:15

@Kivlov: Azok a nyugdíjasok általában végig dolgozták az életüket. Sok mindent át kellett élniük a történelemben. Sokat tettek le az asztalra, többet mint te vagy én. Gyalázatos, hogy nyuggereknek titulálja őket a szleng nyelv, és eltartottnak. Én szégyellem magamat.

nevem_senki 2010.12.14. 14:18:29

A jómunkásember fizetéséből kapják a nyugdíjat, úgyhogy jobb, ha tekintettel vannak a dolgozóra, és hagyják, had menjen minnél hamarabb vissza gürizni.

hawkeye 2010.12.14. 14:19:53

@huncut:

Tudom, poént akartál mondnai, de ráhibáztál. A BKV Figyelő blogon tavaly volt erről egy poszt, és a kommentelők többsége egyetértett azzal, hogy az öregeknek, betegeknek, kismamáknak és fogyatékosoknak semmi keresnivalója a reggeli meg délutáni csúcsban a tömegközlekedési járműveken.
Szomorú dolog ez.

Mint ahogy El Visco szokásos szómenései is.

Persze az orvosnak könnyebb tacepaókat kirakni, mint egy előjegyzési naplót vezetni.
Amire - tudtommal - törvény is kötelezi.

Nálunk, Óbudán, a Szentendrei úti rendelőkben például kiválóan működik ez a bejelentkezési szisztéma.

Bepes Elek 2010.12.14. 14:21:30

Helyes, helyes, helyes!!!!!!

Kivlov 2010.12.14. 14:21:43

@batgirl:
Szégyelld, ahogy érzed.
Nekem meg a hócipőm tele van azzal, hogy 2010ben a hozzád hasonló szolidaritás bajnokai, állandóan ilyesmire hivatkoznak, hogy „felépítették a háború után az országot.” És?
Én meg akkor arra hivatkozok, hogy pár 100 milliárddal kevesebb jön be a nyugdíjkasszába, mint amit onnan kiosztanak. Ergo csökkenteni kéne a nyugdíjakat.
Én szégyellem magam mikor a még sem született utódaim azért fognak fizetni, amit a nagyszüleik elvertek 2010-ben…

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.12.14. 14:21:46

@El Visco Stello: hihihiiiiiiiiii
..ez teccik: műholdvevő....

Gabiiiiii 2010.12.14. 14:22:54

@batgirl: rosszul tudod...Normal esetben ez a kifejezes a 40 eves korkedvezmenyes,irodai munkaban megfaradt rendoroket es a penzen vett rokkantnyugdijasokat illeti..A tobbiek siman nyugdijasok

Gabiiiiii 2010.12.14. 14:23:58

@hawkeye: Trapp doktor??? Nala szoktam 3 orat ucsorogni:)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.12.14. 14:25:15

@Kivlov: hát magánügy, ki miért szégyelli magát:) Sok mindenért lehet. A mi korosztályunk tönkre tette a földet, a gaz tatárok meg feldúlták az országunkat..(igaz, már rég volt:)

El Visco Stello (törölt) 2010.12.14. 14:26:21

Ami igaz, igaz! Könnyebb "tacepaón" kérni a betegek együttműködését, mint 75 beteget beosztani 4 órába félóránként.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.12.14. 14:26:23

@Gabiiiiii: És mi alapján szelektálsz, amikor előtted csoszog a bevásárlótankjával???

füles1098 2010.12.14. 14:26:28

@Kivlov: És miért nincs több aktív dolgozó? Mert szétbarmolták az országot, a munkahelyeket.
Tudod, volt idő amikor jóval több volt az aktív dolgozó, mint a nyugdíjas, csak az + befizetés is elúszott. Sőt a Ratkó korszak gyerekei még munkaképesek, csak zömében nincs munkájuk. Ezt köszönhetik az első demokratikus miniszterelnökünknek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.12.14. 14:27:05

Örüljenek hogy ez van kiírva, nálunk a háziorvoshoz időpontot kell kérni. Én szerdán kértem tegnapra kaptam.

Gabiiiiii 2010.12.14. 14:28:27

eleg jok az idegeim,ez nemigen idegesit,kikerult es nem szelektalok:) Merthogy a csoszogasuk nem kerul penzembe,mint az alrokkantak..

Gabiiiiii 2010.12.14. 14:29:36

@El Visco Stello: es mi legyen azokkal,akik nem tudtak meg a mult heten,hogy betegek lesznek ma es megeszi oket a fene,mig az idoponosoknak felirjak a receptet,o meg idopont nelkul ott ul 3 orat.

Parajpuding 2010.12.14. 14:29:40

A nyuggerek délelőtt menjenek orvoshoz, az idejükből kitellik. A délutáni órákat meg hagyják meg a dolgozóknak, akiknek máskor nincs lehetőségük orvoshoz menni és akiknek a járulékából fizetik a nyuggerek állandó orvoshoz járási hobbiját. Sajnos - tapasztalatból mondom - a felének van ténylegesen szüksége orvosra, a többi a szükség mellett azért is jár, mert csak ott foglalkoznak velük, ott hallgatják meg a sipákolásukat. Vissza kellene hozni a vizitdíjat. Akkor leszoknának erről az időtöltésről. Ismétlem: a ténylegesen rászorulókra nem vonatkozik. Ugye cikkíró tatter? "szokott fájni"...vagyis nem hirtelen fájdalomról van szó, hanem szokásos fájdalomról. No akkor nmiért is nem lehet délelőtt elmenni gyógyszerért? Mert vén hülye vagy!

Kivlov 2010.12.14. 14:30:13

@batgirl:
ennyi, úgyhogy ezt a kamudumát be lehet fejezni. a fenenagy szolidaritásunkkal + demokráciánkkal a pöcegödör szélére jutottunk 20 év alatt.
mert mindenki az állam cs*csére ácsingózik, ahelyett, hogy dolgozna. de minek is dolgozna (legálisan), mikor ha dolgozik az állam többet kap az ő bérköltségéből, mint ő maga? mert mindenkit el kell tartani.
a rokik felét vissza kéne zavarni dolgozni, ahogy a 40 éves rendőrségi aktatologatókat is. ingyenes utazgatást megszüntetni. aki nyugdíjast foglalkoztat, kőkeményen büntetni, nem pedig támogatni.

de remélem fityiszék lépnek valami értelmeset februárban. a gyógyszerkassza megvágása, máv támogatás csökkentése, munkaerőpiaci pénzek megnyesése mindenesetre biztatóan hangzik kezedtnek...

Kivlov 2010.12.14. 14:31:11

@füles1098:
pontosan. antalljóskát homlokon kelett volna lőni 20 éve. de hála istennek az ég megbüntette helyettünk...

füles1098 2010.12.14. 14:33:52

@Gabiiiiii: ott van az államvagyonban, pontosabban, ma már néhány magánember kezében, aki megtudta szerezni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.12.14. 14:34:21

@tildy:): Ja és úgy , hogy 39 fokos lázam volt, és influenzás vagyok.

füles1098 2010.12.14. 14:34:58

@Kivlov: és bűnhődünk mi is hetedízinglen.

Gabiiiiii 2010.12.14. 14:35:20

@Kivlov: mar miert kellene megbuntetni,aki nyugdijast foglalkozat?? valasszon,ber vagy nyugdij vagy legyen mindketto dupla adoval

nevem_senki 2010.12.14. 14:35:35

@batgirl: Egyre magasabb a nyugdíjkorhatár, egyre hosszabbak a munkaórák. Te vagy én, meg sem éljük. Azok akik most nyugdíjasok, a kanyarban nincs a munkarendjük a mostani fiatalokéhoz képest, és nem dolgoztak annyit, amennyit a mai fiataloknak kell, hogy ugyanígy ülhessenek a rendelőben. Volt szoc üdülő, volt sokminden, ami most nem jár a fiatal dolgozóknak. Ráadásul egy nyugdíjasnak nem kell hazasietnie, hogy még be is vásároljon, és kaját főzzön a gyereknek, stb. Gondold végig mégegyszer a nagy empátiádat.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.12.14. 14:36:06

@Kivlov: Nincs kamu duma, főleg azért , mert én sem a kamunyugdíjasokért emeltem fel a hangom. Nehogy már bekapj!! Engem sért ez a lenézés, de ettől még talán rendes ember vagyok. Most pedig fogom a pofikámat és befogom, mert megint nem férek bele abba a körben, ami itt most kialakult. Bocsánat, hogy embereknek tartom az időseket is. Én is leszek öreg, és te is leszel. Az életben azt kapod, amit adsz..örök törvény.

ondol 2010.12.14. 14:36:52

@Parajpuding: rosszul tudod. a nyugger már fizetett a TB ellátásért, és a nyugdíjjárandóságáért, ahogy most te is fizeted ezeket.

Csak dolgozz szorgalmasan, folyamatosan, és ha megéled, akkor valami kis pénzt visszakapsz egy élet melójából.

petrocelli111 2010.12.14. 14:37:01

@nevem_senki: Ott a pont!!!
Ezt bizony tudomásul kell venni, tetszik, nem tetszik.

Kivlov 2010.12.14. 14:37:03

@Gabiiiiii:
felőlem a büntetés akármelyik oldalán megjelenhet a munkaviszonynak. csak szvsz a munkáltatóin hatásosabb...

cenzorilla 2010.12.14. 14:37:16

Tisztelt nyuggerezők.
Ez nem poltopik.
Politikát itt és most a nyugdíjasok orvosjárási szokásaival kapcsolatban kéretik befejezni!

Gabiiiiii 2010.12.14. 14:38:03

@batgirl: pontosan..ha magadtol nincs annyi eszed,,hogy ne a csucsforgalomban utazz ingyen,hogy ne melo utan ucsorogj a receptedert,akkor valakinek ezt el kell magyaraznia neked,hogy megertsd,nem helyes..

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.12.14. 14:39:16

@nevem_senki: Ne általánosíts. Nekem volt anyám és volt apám. Tudom, hogy mennyit dolgoztak. És azt is tudom, hogy az egyik még a nyugdíjas kor előtt meghalt, a másik meg 2 éve volt nyugdíjas, amikor elment. A nagy állami nyugdíjakat, ők sem tudták kihasználni, "nem szopták az államcsöcsét"

Kotyomfitty 2010.12.14. 14:39:49

hát ez vicces, igen. Nálunk is lehet időpontot kérni, meg táppénzes papír elindítását telefonon. Egyszer volt majd' 40 fokos lázam, nem is mentem el a rendelőbe 3 órát üldögélni. Mikor jobban lettem és el tudtam menni, én voltam az egyetlen beteg a rendelőben. A körülöttem ülők mind receptet felíratni, stb jöttek, főleg a beteg családtagjaiknak, akik nem voltak személyesen ott. És dokinéni is azt mondta, ha megbetegszem és kell papír, telefonáljak, kitöltik, amit kell. Be se kell már menni, ilyen modern ez az orvosi ellátás. Csak azt nem értem, erre miétr nem elég egy iroda, miért kell hozzá orvosi diploma...?

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.12.14. 14:40:41

@Gabiiiiii: Héhéhé.....én egyetértek hogy ne délután járjanak orvoshoz, én csak a lenézés és a nyuggerezéstől vagyok kiakadva.

nevem_senki 2010.12.14. 14:41:20

@batgirl: Részvétem a szüleiddel kapcsolatban, de ez itt nem érzemli, hanem ténykérdés.

Gabiiiiii 2010.12.14. 14:41:38

@Kotyomfitty: gratulalok annak az orvosnak is,aki latatlanban gyartja a recepteket anelkul,hogy latna a beteget

pakesz (törölt) 2010.12.14. 14:41:41

@Parajpuding: "Ugye cikkíró tatter? "szokott fájni"...vagyis nem hirtelen fájdalomról van szó, hanem szokásos fájdalomról. No akkor nmiért is nem lehet délelőtt elmenni gyógyszerért?"

becsulom ezt a higgadt es korrekt esetleirast :)))

Szanaszét Szolizott Szilikonos Szőke 2010.12.14. 14:41:42

Hálistennek, hogy nem kell sokszor orvoshoz járnom, de az ifjú új orvosnak nekem is egy riszpekt... tisztelem az idősb korosztályt, de nem sztereotípia a beszélgetés, mert az én dokim amikor megmondta neki, hogy mi a baja, és a néni a fáj a lábam mondat után elkezdte, hogy a lányoméknál voltam, aki... blablabla, akkor Annácska félbeszakította, és megkérdezte, hogy és hol fáj a lába? Öreglány meg mint a gép, mondta volna tovább, és erre azt mondta a dokim, hogy X néni, tessék megmondani, hogy hol fáj és hogyan, írok gyógyszert vagy beutalom kórházba, ismerem a lányát és kedvelem is, de most nincs időm arra, hogy beszélgessünk, mert százan várnak még kint. Kuss lett a rendelőben, néni megmutatta, hogy hol fáj, Annácska írt gyógyszert meg beutalót a reumatológiára, néni meg kifelé menet motyogott a bajsza alatt, hogy itt meg sem hallgatják. Szóval igaz a sztereotípia, bármennyire is fáj ez :)

Gabiiiiii 2010.12.14. 14:42:13

@batgirl: akkor jo,nem ram vonatkozik:))

Kotyomfitty 2010.12.14. 14:42:20

ja és ha bemegyek, dokinéni engem kérdez, hogy a bajomra milyen gyógyszert szeretnék, vagy milyen vizsgálatot.

Gabiiiiii 2010.12.14. 14:43:48

@Kotyomfitty: surgosen keresnek masik orvost a helyedben:)

Dr.laikus PhD 2010.12.14. 14:46:12

@nevem_senki:

Szerinted amikor aktív dolgozó volt mit csinált?
Rohant haza, első kanyarban gyerek, vagy gyerekek, oviból, bölcsiből, cekker két kézben, hisz nem volt még ennyi félkész étel, igaz allergia sem.
Ajtó kinyit, gyerek levetkőztet, játék kiborít, lemez autó, favillamos, játékkocka, mese leporello, irány a konyha, főzés vacsi, apa hazajön, vacsora kitálal. Gyerek megetet.
Ha iskolás, kikérdez, ha még kisebb, megfürdet. Berak ágyba, aztán hullán lefekszik és vagy van kedve, vagy fáj a feje.
Jön a hét vége a kommunista szombat, vagy a brigád gyűlés...

Szóval mennyivel volt jobb? Lakás kiutalásra, Szot üdülő csókosnak, vagy funkcionáriusnak, mezeinek 2, vagy 3 évenként. Pofa befog még a lakásban is, kicsit az utolsó tíz év már lazább volt.

Keveset tudtok a 20 év előtti időkről. Ha mesélek a fiamnak el sem hiszi.
Kérdezzétek nyugdíjas szüleitek.
Mert ők is azok ám, nem csak a más szülei.

nevem_senki 2010.12.14. 14:46:55

@ondol: A nyugdíjkorhatár emelkedéséről? A szociális, egészségügyi ellátás romlásáról? A munkáltatói oldal elszemtelenedéséről? A gyermekellátási juttatások csökkenéséről? Mi az, amit nem akarsz érteni?

Kotyomfitty 2010.12.14. 14:47:22

próbáltam, de tartja magát a nézet, hogy utca-házszámilag a nénihez tartozom, és kész :P
(meg amúgy sem szoktam évi 1-nél többször menni, több lenne vele a papírmunka, mint amennyit nyerek... egyelőre elég rugalmas a munkahelyem, van, amit otthonról is lehet csinálni, így ha beteg vagyok, nem is kell okvetlenül táppénzpapír sem, csak telefonálok, hogy 1-2-3- napig nem megyek. Aztán ha sok a meló, akkor visszatérvén kicsit többet dolgozom, nem nagy ügy)

pakesz (törölt) 2010.12.14. 14:48:24

@Gabiiiiii: gratulaljal nekem is, en amikor megfazas van eldontom hogy mikor antibiotikumozok
a doki ugyse ismer egyaltalan

Gabiiiiii 2010.12.14. 14:48:34

@Dr.laikus PhD: en eleg sokat tudok rola,folytathatom?? 3 %-os lakashitel volt,tuti allasod volt,nyugodtan felvehetted a hitelt,nem fenyegetett,hogy elarverezik a lakasodat a fejed folul,dotalt volt az elelmiszer es a gyerekcucc,folytassam??

Gabiiiiii 2010.12.14. 14:49:05

@pakesz: akkor te is fogadd oszinte gratulaciomat:)

Komédiás 2010.12.14. 14:51:26

Na ezzel a kezdeményezéssel nagyon tudok azonosulni.

teefau 2010.12.14. 14:51:44

Éltem német kisvárosban, ott ilyet nem írtak ki - nem kellett.
Orvoshoz 10 előtt és 5 után nem ment nyugdíjas, háziasszony, munkanélküli, már betegszabadságon lévő. Tömegközlekedni 10 előtt csak teljes áru jeggyel lehetett, a boltokban voltak "gyors" sorok a munkába igyekvőknek akik csak pár dolgot vásároltak, stb. És senki nem jött a jogaival, meg hogy felépítette az országot, neveli a következő generációt és neki full respekt jár mert kegyeskedik létezni, hanem tudomásul vette, ő más időbeosztás szerint él és alkalmazkodott a helyzetéhez. Élni és élni hagyni, ezt mi miért nem tudjuk?

pakesz (törölt) 2010.12.14. 14:52:24

@Dr.laikus PhD: pl. ingyen/nagyon olcson volt a lakas
vagy ezek az aprosagok nem szamitanak?

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.12.14. 14:52:47

@Gabiiiiii: 3%-os lakáshitel...istenem!!! Mért nem akkor vettem fel!!!!!!!!!

jani_a_hegyről 2010.12.14. 14:53:06

Végre egy értelmes orvos. Mi az, hogy mi számít nem sürgősnek? Amit a kedves cikk író említett, ha valaki beszélgetni akar, meg receptet feliratni ne akkor tegye, amikor hátráltatja a "dolgozó népet"... Nem lenne erre szükség, ha kellő számú és minőségű rendelő+orvos lenne, de nincs és a háziorvos nem társalgó társ. Kiírhatta volna azt is, hogy a szociális segélyekből, 15gyereket "nevelő" cigányok, avgy akár magyarok, akik ugyanezt csinálják is csak de. menjenek, mert én is utálom, amikor lázas vagyok, táppénz miatt meg kell jelennem és 2-3órát kell ülnöm 3perc miatt... Aki ráér de. is menjen akkor, hogy el legyen osztva a beteg had egy napra.

dancegirl26 2010.12.14. 14:54:10

Teljesen jogos a kérés. Van olyan vidéki rendelő, ahol már rég természetes.
A nyugdíjasok bőven ráérnek egész nap, viszont aki dolgozik, egy kis megfázással nem marad otthon, viszont ha nem múlik el 1-2 nap után a C-vitamintól, esetleg egyéb szabadon kapható gyógyszerektől, akkor igenis munkaidő UTÁN be kell menni az orvoshoz. Elég szar, ha az ember odaér fél7re és már nem jut be 8ig, mert nincs több sorszámkártya a délután ott pletykálkodó idősek miatt.

Pistie 2010.12.14. 14:54:17

A cikkhez: Szerintem ez most speciel teljesen fölösleges aggodalom. Számomra logikus lenne, hogy a nyugdíjasok (akik egész nap ráérnek) alkalmazkodjanak a fiatalokhoz (akiknek délelőtt mondjuk oskola van), hogy elkerülhetőek legyenek a torlódások / hosszú várakozások.

Szerintem ilyet kiírni nem etikátlan, és nem is törvénytelen. Ez valószínűleg inkább egy kérés kategóriába tartozó dolog, és nem utasítás. Tehát ha odamegy délután egy nyugdíjas akkor azt el kell lássák, mert ha nem teszik, akkor az törvénytelen. De ha csak a nyugdíjasok fele megfogadja, és tényleg délelőtt megy, akkor biztos hogy sokkal gördülékenyebb lesz a rendelés.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.12.14. 14:54:43

@pakesz: Ahol én éltem, ott nem volt ingyen és olcsó a lakás....hosszú-hosszú éveket kellet rá várni, ha meg nem volt gyereked, akkor nem is kaptál. Én így emlékszem:) anno Budapest.

nemezisazis 2010.12.14. 14:55:18

csak a címet olvastam el indexen.

igaza van.

pusztuljatok meg, hát nem ráértek egész krva nap? de.
pláne, hogy a város minden pontján minden időpontban ez látszik.

Akik dolgoznak/egyetemre járnak, annyira nem érnek rá.

Röhej, hogy tökéletesen mindegy mikor megyek el orvoshoz, kib*szott hétszentség, hogy a váró bármelyik rendelőben két hétre elég nyugdíjassal van feltöltve, akik még akkor sem engednének be a maguk piac előtti napi rutin-szerű félórás órás vizitje elé, ha csak 20másodperc alatt elintézhető lelet/beutaló/átjelentkezés papírmunkáról van szó, még ha olyan nyájas illedelmességgel kérem is, amire a legvéresebb szájú ősellenség is megenyhülne.

A rendelők nem klubházak, a vándorló fantomfájdalmakról meg a szomszédnak kell rinyálni, nem a körzeti orvosnak. Attól, hogy valaki öreg még nincs életveszélyben, pedig mind úgy csinál, mintha az élete múlna azon a látogatáson.

Egyébként tapasztaláson meg érzékszerveken kívül nagyanyám is van, nem kell a rizsa, hogy nem igaz, hogy csak fétisből járnak orvoshoz.

lazacos krémes · http://zoxigenblog.blog.hu/ 2010.12.14. 14:56:03

Nagy pirospont, mit pirospont, "KiválóÚjítóNagykeresztÉrdemrend"-et az ilyen felfogású embereknek. Igenis tessék kipaterolni a nyugdíjasokat, és munkahellyel nem rendelkezőket a délutáni rendelésből. A szociálisan/ szolidárisan hiperérzékenyeknek üzenném, másszanak elő az álomvilágukból, üljenek be pár órára egy rendelő várójába, szálljanak egyszer BKV-ra. A nyugdíjasnál gyorsabb állatfaj nincs a földön, ha a kiszállók előtt való járműbenyomulásról, és helyvadászatról van szó. Orvoshoz, ha egy mód van rá, nem megyek, hanem megpróbálom kifeküdni a kórt, ami az esetek 90%-ában sikeres taktika, így nem terhelem az orvost, nem szedek össze a váróban extra kórságokat, és a forró tea nagyságrendekkel olcsóbb, mint bármelyik gyógyszer. Ha mégis dokihoz kell mennem, mit látok? Tele nyugdíjassal, akik vagy a dokikat ócsárolják, vagy a "fülbevalós srácot", vagy csak simán pletyiznek, esetleg az éppen aktuális és a régmúltban megesett orvosi bajaikat tárják akaratlanul is a váró nyilvánossága elé. És bent majdnem ugyanezt folytatják (kihallatszik olykor). A gyógyszerfelírásnak induló történetek legalább negyedórás nagygenerállal felérő regények lesznek. És erre jönnek még a kedvenceim, az gyógyszerügynökök. Náluk fél óra a minimum. Már ha sietnek. Ez utóbbiak tuti nincsenek benne az előjegyzésekben. Emlékeim szerint a vizitdíjas rendszernél nem lehetett volna soron kívül bemenni. De hát ez nem ért meg 300 Forintot.

Gabiiiiii 2010.12.14. 14:56:38

@batgirl: ne aggodj,valamikor a rendszervaltas utan eleg gyorsan piaci alapokra helyeztek,de akkor volt,hogy valaki vagy kifizette a fennmarado hitel felet es a tobbit elengedtek,vagy felemeltek a kamatot..Igy sem rossz,nem?

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.12.14. 14:56:46

@teefau: Ez nem rossz. Belehetne itt is vezetni. 10 óra után ingyenes lenne a nyugdíjasoknak a BKV, de csak 15-ig.
Ez el fogadható lenne mindenki részéről. Szerintem.

jani_a_hegyről 2010.12.14. 14:56:53

@pakesz: akár, ha ráér egy akárki valami megtenni, amikor ráadásul még kényelmesebben is teheti, mert nincsenek a tömegközlekedésen, akkor miért is ne?
Nem arról van szó, hogy ha halaszthatatlan dolga akad, vagy nem tudta még de. és holnap túl késő akkor ne szálljon fel, ne menjen orvoshoz, hanem arról, ha megteheti akkor, amikor kevesebb embert akadályoz, akkor tegye akkor. Amúgy ez nem csak nyugdíjjasokra igaz, hanem mindenkire, de éppeszű nem is megy trécselni a háziorvoshoz pláne nem este csúcsidőben.

Dr.laikus PhD 2010.12.14. 14:57:12

@Gabiiiiii:

Hát most majd ha így haladunk megkapod, szádat is befoghatod, nem mehetsz külföldre, családostul biztos nem, kapsz majd 20 eurot, vagy 10-et, interneted sem lesz csak cenzúrázott, én is tudom folytatni.
Én tudom mit "vesztettem", de tudom azt is mit nyertem.

Igaz most gondolkodnom kell, előre látni, nem két napra, hanem 20, 30 évre, nem mondták meg eddig mit gondoljak. Nem is hiányzik.

Utáltam amikor megmondták, nem tudtam ki a barátom, illetve most már tudom a 100 oldalas papíromból, hogy ki nem volt a barátom....

Ne sírd vissza Gabiiiii, mert ha megkapod vonyítani fogsz. Olyat vesztesz amiről nem tudod mekkora kincs.
Akkor is ha bizonytalanabb az élet.
Akkor is az volt. Ha nem voltál megbízható kirúgtak, mindenhonnan, 3 hónapig nem volt munkád vittek Baracskára.

Gabiiiii!!!!!!!!!!!

nagypi 2010.12.14. 14:58:05

Ez óriási, én mióta álmodom már arról, hogy ne kelljen végigvárnom (pláne olykor munkaidőben) a "fiatalember én csak egy gyógyszert iratok fel" szlogennel császkáló mamikat, akik persze ha már ott vannak vérnyomást, meg vércukrot is méretnek, meg fáj a lábuk (mint 70 fölött mindenkinek), meg új fénykép az unokáról stb. Én egyébként igazságosabbnak azt tartanám, hogy lenne olyan háziorvos, aki csak a nyugdíjasokkal foglalkozik, és lenne olyan, aki csak velük NEM. Plusz külön nyugdíjas sort akarok a postán és a bankban, és természetesen nyugdíjas kasszát a boltban. Heti szinten is órákat nyernék vele :)

Dr.laikus PhD 2010.12.14. 14:58:05

@pakesz:

Nekem nem, mert egyetemre jártam, férjem sem melós volt.
Mi nem kaptunk lakást.

Kalapból nyúl 2010.12.14. 14:58:28

Sose értettem, hogy miért jó az hogy 2 féle háziorvos van. 1 Gyerekorvos 0-19-ig max, aztán 19-100 ig még egy. Lehetne egy közbenső lépcső is, amúgy is öregszik a társadalom. Üljek ott a sok nyugdíjassal délután, akik ráérnek egész nap, nekem meg dolgom lenne? Folyton ott ülnek, nem lehet őket meg se előzni(rendelési idő előtt fél órával már tuti ott ülnek). És mindenhol, mindig. Nagyon jól tette, hogy valami elfogadható megoldást keresett. Talán nem is volt hülyeség a vizitdíj, legalább kevesebb nyugdíjas ücsörgött a várókban...

füles1098 2010.12.14. 14:58:57

@batgirl: ez úgy működik, hogy a szakorvos felírja a záróra a gyógyszereket, a HO ezek írja ki receptre, ha megy a beteg. A nyugdíjasoknál általában így működik.

Gabiiiiii 2010.12.14. 14:59:49

@batgirl: en meg ugy,hogy pl anyamek 2 ev alatt kaptak lakast,igaz 2 gyerekkel es a torlesztes az akkori fizetesekhez kepest sem volt sok

pakesz (törölt) 2010.12.14. 15:00:34

@Gabiiiiii: megfazas: egy het gyogyszerrel vagy 7 nap gyogyszer nelkul
nehany labon kihordott tudogyuszi belefer, nem gond :)))

Kivlov 2010.12.14. 15:00:50

@batgirl:
részemről nem, mert semmi sincs ingyen.
az összes közlekedési cég mínuszos, minz az állat (1-2 kivétellel), az árak az egekben, a szolgáltatás többnyire sz*r. ne furikázzon ingyen senki...

Gabiiiiii 2010.12.14. 15:01:04

@Dr.laikus PhD: dehogy sirom,csak igyekszem targyilagos lenni

pakesz (törölt) 2010.12.14. 15:04:02

@Dr.laikus PhD: szuleim fel tudtak venni az OTP hitelt
3% a vegen feleztek

az kb. megfelelt egy panellakas felenek
epitkezni occon lehetett
berlakast a vegen szare hugye meg lehetett kapni

nem volt olyan rossz a mai nyugdijsoknak a helyzete

ja hogy meg ki se rughattak? mert elfoglalta magat a melohelyen? hany mai munkanelkuli orulne ennek!!!

Gabiiiiii 2010.12.14. 15:04:59

@pakesz: az meg ugye az en egyeni mazlim,hogy soha annyit es olyan helyekre nem utaztam,mint az atkosban:)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.12.14. 15:05:05

@Kivlov: b...s, nem lehet a te kedvedre tenni. Akkor rajta, válts meg a világot!! Egyszer olvastam egy sci-fi-t, ahol egy nagy fekete autó ütötte el az "ingyenélőket". Még ki kellene nyírni a rokkantakat, a hajléktalanokat, a cigányokat, stb.. ..egyből megoldódna minden, ugye??? Ja, és biztos engemet sem hagynál ki, mert túl empatikus vagyok, és amúgy is közeledem a nyugdíjas korhoz.

füles1098 2010.12.14. 15:05:20

@Gabiiiiii: én folytatom:
vidéken éltünk, még gyerek voltam, de szüleim a Tsz-ben dolgoztak, így volt részes föld. Ami annyit tesz, hogy a Tsz művelte, bevette, a család meg ápolta a növényeket és betakarított, ebből kapott aztán, ha jól emlékszem 1/4.t. Na nem adták olyan könnyen a 3% -os kölcsönt sem, bizony keményen le kellett tenni az asztalra akkor is, de tudtál dolgozni, nem csak főállásban, hanem mellék, sőt a családi gazdaságban is.
Ja és megkaptad a fizidet időben, nem részletekben, de az sem fordult elő, hogy lenyelje a munkáltatód.

Gabiiiiii 2010.12.14. 15:07:42

@füles1098: valamint nem voltal minimalberre bejelentve es nem azert mert mocsok adocsalo vagy,hanem mert a munkaadok el vannak pofatlanodva es ha igy is talalnak embert,majd hulyek lesznek bejelentve halalra fizetni magukat...

Caprica99 2010.12.14. 15:08:07

Teljesen igaza van a dokinak!

Akik dolgoznak, azok leginkább csak a délutáni rendelésre tudnak elmenni.
Megőrülök, amikor 2-3 nem nyugdíjas korú és 50 idős ember ül a váróban.

Legtöbbjének semmi azonnal ellátandó baja, jöttek gyógyszert iratni, vérnyomást/vércukrot méretni, meg marhára unatkoznak otthon és a váróban tudnak cseverészni egymással.

Igenis, az ilyenek ne tartsák fel a melóst, menjenek délelőtt orvoshoz!!

Dr.laikus PhD 2010.12.14. 15:08:13

@pakesz:

Pakesz butaságot beszélsz!

De ne vitázzunk ezen. A Te szüleidnek jó volt. Te most is jó helyen laksz.

Nekem, nekünk nem volt jó.
És ki lehetett rúgni a munkahelyedről.
Igaz a gyárban támasztottad a seprűt, mert munka nem volt, eltartott az akinek lógott a bele.

Ebbe bukott bele a rendszer. Miről beszéltek?

fizetekmegegysort 2010.12.14. 15:09:21

Komolyan nem értem, hogy ezzel mi a baj. Teljesen normális lenne, hogy ahol tudjuk, segítjük egymást. Aki egész nap ráér, miért nem akkor megy receptért vagy vérnyomást méretni, amikor vélhetőleg kevesebb a beteg? Az meg már a másik kérdés, hogy miért járnak hetente receptért, miért nem lehet egyben feliratni egy havit? Én is havonta egyszer járok a gyerekkel dokihoz, és ki tudom kalkulálni, mennyi popsikrém meg lázcsillapító,meg Dvitamin kell, és feliratom egyben, ha szükséges. Kismamaként teljesen természetes számomra, hogy amit csak lehet reggel 10 és du 2 között próbálok elintézni, mert megtehetem. Nem akarok akkor menni sehova, mikor csúcsforgalom van, és mások rohannak dolgozni, és nem akarok akkor ülni a váróban, amikor a munkába járók esnek be, mert nekik nyilván kevesebb idejük van erre mint nekem. Nem beszélve arról, hogy ők már tényleg csak nagyon betegen esnek be, miért miattam várjanak plusz húsz percet? Nem csak arról kéne folyton beszélni, hogy a fiatalok miért nem tisztelik a nyugdíjasokat, viszont is meg lehetne adni a tiszteletet és segítséget az aktív korosztálynak.

Kivlov 2010.12.14. 15:09:26

@batgirl:
Én nem ezt mondom: hanem azt, hogy a gazdasági racionalitásnak sokkal nagyobb arányban kellene megjelennie.
Pár egyszerű tétellel:
- „Nincs ingyen ebéd.”
- „Aki nem dolgozik, ne is legyék.”
- Aki megcsinálja a gyereket, tartsa is el.
Most hirtelen ennyi, de ha megerőltetem magam, van még több is.

Dr.laikus PhD 2010.12.14. 15:12:54

@batgirl:

trimalchio 2010.12.14. 12:49:57
Üdv mindenkinek! Jó régen jártam erre. A mostani vitáról jutott eszembe, hogy ide idézzem:
"...Vagy száz méterrel arrább maga a park, az igazi. A kétségbeesés legyőzette vele ezt a távolságot, anélkül, hogy utolérték volna. Sőt, a manőver, meglepte, megzavarta az üldözőket. Csak akkor kaptak észbe, amikor már elérte az első facsoportot. – Ott! … Ott! … Nézzétek … elbújik a kiserdőben! Üsd az öreget, üsd!...
... Nem nyiffant ki. De kellően kikészült így is - mondta Régora. - Most jobb, ha olajra lépünk. Sosem lehet tudni, mikor jön rá a rendőrségre a bolondóra.
Kis csoportba verődve indultak vissza, s harsányröhögések közepette tárgyalták meg a vadászat részleteit. Azért jó sokáig tartott. Egyetlen öreg sem adott még ennyi, munkát … Fáradtak voltak ők is. Ki tudja, miért, nagyon elfáradtak. A társaság feloszlott. Régora a lánnyal ment tovább. Egy erősen kivilágított térre értek.
- De hát mi … mi van a fejeden? - kérdezte a lány.
- És neked? Neked is. …
Közelebb hajoltak egymáshoz.
- Úristen, milyen az arcod. És hogy kerül ez a sok fehér a hajadba?
- Te is . . . neked is szörnyű az arcod.
Kínzó nyugtalanság vágott beléjük hirtelen. Régorával ez még nem fordult elő soha. Odalépett egy kirakathoz, belenézett a tükörbe.
Egy ötvenes férfi nézett vissza reá, fonnyadt arc, savós szem. A nyaka akár egy pelikáné. Mosolyogni próbált: két foga hiányzott épp elől.
Lidércnyomás? Megfordult. A lány sehol. Három fiú bukkant fel a tér túlsó sarkán. Öten voltak. Nyolcan. Fütty harsant, hosszan, élesen, vérfagyasztón. S hozzá a kiáltás: - Üsd az öreget, üsd!
Régora futásnak eredt, futott, futott, ahogy csak bírt, ahogy az erejéből tellett. De nem sok tellett az erejéből. Mily végtelennek, soha el nem múlónak tetszett az ifjúság, ez a hetyke és kegyetlen életszakasz. S egyetlen éjszaka el tudta hamvasztani. Semmi nem maradt belőle, semmi. Most ő volt az öreg. Rákerült a sor..."

(Dino Buzzati: Hajtóvadászat öregekre, Telegdi Polgár István fordítása)

Friedman 2010.12.14. 15:13:49

Teljesmértékben egyetértek a hasonló kiírásokkal a rendelőben függetlenül attól, hogy jogszerű vagy sem. Járulékot nem fizető, munkába nem járó nyugdíjasnak igenis ideje kell legyen délelőtt elmenni orvoshoz. Ha nagyon nem tud várni a dolog, akkor lehet délután, de hogy az aktuális pletyit megossza, ahhoz nem kell délután menni, és az amúgy is tömött rendelőket még inkább megterhelni.

A szociális érzékenység helyett kicsit arra is koncentrálhatnánk, hogy azok akik dolgoznak, járulékot fizetnek, kitermelik a nyugdíjasok nyugdíját, azoknak kicsit könnyítsük a helyzetét. Egy nyugdíjasnak is tiszteletet kell tanusítania afelé, aki fizeti az ő nyugdíját.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.12.14. 15:14:00

@Kivlov: ok..egyetértek, aki gyereket csinált, tartsa el, aki nem dolgozik, ne is egyék...hát itt lehet egy kis csúsztatás, mert ...ha munkalehetőség és nem dolgozik, akkor igaz, legyen. Ha viszont nincs munka..?????

Hurri Kán 2010.12.14. 15:14:27

Tény hogy a nyugdíjasok akik kb. 90%-ban baszottul ráérnek, ők tolakodnak a legjobban a villamoson/buszon, boltban a pénztárnál stb.

Nekem is mindig leüvöltik a fejem a háziorvosomnál amikor receptért megyek hogy MAGAMITTOLAKSZIKITTVÁRJONSORÁÁRAAAA!!!!!, pedig odaszólok telefonon, megírja és csak bekopogok hogy odaadják.
Nem szokásom ott ülni főállásban haldoklani.

pakesz (törölt) 2010.12.14. 15:15:40

@Dr.laikus PhD: legyek durva?
aki akkor akart ingatlant az kapott
sokkal konnyebben mint a mai fiatalok

tudod nekik kevesebb nyugdijast kellett eltartani es kevesebbet is loktek neki oda nyugdijravalo konckent
ez nem butasag hanem TENY
de tudnek ertekezni a 2002 elotti tanar vs rokinyugger(anno tesos arufeltolto bonyolultsagu melo) penzbeli jutattasrol is, csak minek mert akkor kiderited hogy csokos volt a nalunk levo rokinyugger de a te ismeros rokinyugger meg mennyire szerencsetlenek :)))

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.12.14. 15:15:46

@Dr.laikus PhD: Ez nem az amire gondolok, de a témája ugyanez. A katarzis az, amikor a "főhős" anyukáját elüti az autó, majd ő rá kezd vadászni..és a főhős az aki ennél a cégnél dolgozik. Majd eszembe fog jutni a címe..

ondol 2010.12.14. 15:18:04

@GG84: ne csókoljanak kezet?

A TB és nyugdij-járulék már be van fizetve a nyugdijasoknál. Most annak töredékét veszik fel.
Nem Te fizeted ezeket, Te magadnak fizetsz, a magad jövőjéért, ha dolgozol.

pakesz (törölt) 2010.12.14. 15:18:30

@gyvy: en a busz vegallomasanal szoktam felszallni es a allandoan a nyelvemen van, hoyg elmagyarazom a kovetkezo megalloban felszallo idosebb honfitarsunknak, hogy ha kell ulohely akkor a vegallomasra meno buszra uljon fel
eddig meg nem volt olyan szituacio, hogy elmondjam hogyan menedzselje le ezt a dolgot

Friedman 2010.12.14. 15:18:49

@Gabiiiiii: Hmmm... és ez mind mekkora államadósságot is generált? Gondolom azt annyira nem tudod, hogy azóta is azt nyögjük, hogy a kommunizmusban mi voltunk a "legvidámabb barakk".

Az embereknek volt egy Trabija vagy Ladája, meg egy panel lakása. Gratulálok hozzá. Most van egy Suzukija, de nem boldog vele, mert a szemét szomszédnak BMW-je van. Ez a baj a kapitalizmussal? Mert kb. ennél több érvet nem lehet a kommunizmus mellett felhozni.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.12.14. 15:19:05

Azt hiszem a cime a "fekete furgon" vagy valami ehhez hasonló.

min 2010.12.14. 15:19:08

A tisztelt "betegek" akik a rendelőbe többnyire beszélgetni járnak tehetnek arról, hogy az a papír kikerült a falakra. Teljesen megértem a doki hozzáállását.

Dr.laikus PhD 2010.12.14. 15:19:09

@batgirl:

Persze! Értelek, csak annyira ide illik.

Egy egyszerű kívánságból, hogy legyünk egymásra tekintettel - nyugdíjas a dolgozóra, fiatal az idősre - lett egy gyűlölködő köpködés.

Kivlov 2010.12.14. 15:19:25

@batgirl:
aki akar, tud dolgozni.
én egy 2000 É-Mo-i faluból származom.
Mindig van munka, télen-nyáron. Szüretelés, favágás, gyomlálás, krumpliásás, tökömtudja. Családomból (is) rendszeresen jár vki. Az ősz folyamán több 100ezer ft mellékest szerzett így.
Nem épp kényelmes szombaton 5kor kelni és este 6ig szüretelni. Nem is volt ott egy db C sem, nekik egyszerűbb az asztalt verni segélyért.
Mondom, aki akar, tud dolgozni!

Appaloosa 2010.12.14. 15:20:06

Orvosi váróban a délutáni rendelésen valóban rengeteg a nyugdíjas, lázas beteg meg sikítófrászt kap, amikopr a maminak elkezdik méricskélni a vérnyomását(igaz otthon is van neki a legmodernebb fajtából), miután mindent végigjátszott az asszisztensnővel, azután csak bemegy még a orvoshoz, pedig már nála van a sok recept a krónikus bajokra, még ott is eltölt valamennyi időt, mert doktor úrral is beszélgetni szeretne.

Elnézetem őket, 70-80 éveseket, ők jobban ragaszkodnak az élethez, mint mi fiatalabbak.
?

Bikli néni 2010.12.14. 15:21:05

Azt hiszem, megtaláltam a megoldást. Reggeli csúcsidőben a banyatankkal piacra bkv-zás helyett lehet elsétálni az orvoshoz. Összekötni a kellemest a hasznossal :)

Gabiiiiii 2010.12.14. 15:21:06

@ondol: ennek azert nezz utana,mert marhara nem igy van

Gabiiiiii 2010.12.14. 15:22:08

@GG84: es azt tudod,hogy most hitelbol fizetjuk a nyugdijakat????????

Friedman 2010.12.14. 15:24:08

@ondol: De-de, én fizetem. Ez az úgynevezett felosztó-kirovó rendszer. Nincs teljes arányban a befizetés a kifizetéssel, sőt. Ez a magánpénztárak esetében tényleg így van, mert ott konkrétan megtakarítás történik, ott tényleg magamnak fizetek (de ezt bombázzák éppen szét). Az állami nyugdíjban ilyen nincs, ott az aktuális járulékfizetők fizetik az aktuális nyugdíjasokat.

Töredékét kapják? Hát azért az utolsó nettó bér 80%-át sokan megkapják nyugdíj formájában. Ezt gondolod kitermelték korábban TB-ben? Elárulom, hogy nem, mert régen még kevesebbet kellett fizetni járulékban, mert kevesebb nyugdíjast kellett eltartani. Ettől fog idővel összeomlani az állami nyugdíj. 3,7 millió adófizető (ebből 1,1m minimálbéren) nem tudja eltartani a 4,4 millió nyugdíjast. És ez idővel ez még rosszabb lesz, elég megnézni egy magyar korfát.

Gabiiiiii 2010.12.14. 15:24:18

@Kivlov: na,most szivem szerint nyakonvagnalak...En is pont ezt mondtam 25 evig a jo kis biztos allasombol,amig a valsag miatt ki nem rugtak..Barmit elvallaltam volna,de 1 evembe telt,mire ujra allasom lett..Lassan 1 eve dolgozom ujra es meg evekbe fog telni,hogy anyagilag kiheverjuk azt az egy evet..Arufeltoltonek nem vettek fel,mert oda meg tulkepzett voltam,ugyhogy nekem ne mondd,hogy csak az nem dolgozik,aki nem akar,mert szemenszedett hazugsag

Dr.laikus PhD 2010.12.14. 15:24:43

@pakesz:

Veled csak az a baj, hogy mindig durva vagy.
Izgalmadban most sem értem, mit szeretnél mondani.

Nem lehetett lakáshoz jutni. Ha sikerült lefizetni valakit, vagy volt párttitkár rokonod, akkor igen.

Most ha van jövedelmed, vállalhatod a hitelt (megfelelő feltételekkel) és van ingatlanod. Abban az időben ez a lehetőség a magam fajtának nem adatott meg.

De mindegy is pakesz. Más a véleményünk.
Én tekintettel vagyok rád és nem illetlek sértő és alpári jelzőkkel.
Te viszont igen.

Ha más különbség nincs is köztünk, azért szevasz! :))

nevem_senki 2010.12.14. 15:25:41

@Dr.laikus PhD:

Korlátok között, de sokkal stresszmentesebben éltek. Elmehettek úgy gyesre, hogy utána fixen megvolt a munkahelyük, kivehettek szabadságot anélkül, hogy azon görcsöltek volna, mikor csörög a mobil, mert ezt meg azt meg kell oldani.
Nem csak árnyoldalak voltak.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.12.14. 15:25:51

@Kivlov: nem tudok nem egyetérteni veled, ma ilyen napom van. Egy olyan céget irányítok, ahol közcélú munkásokat foglalkoztatunk. Tudnák mesélni a munka hozzá állásról. Úgy hozzátudnak állni, hogy más is hozzá férjen.

Kivlov 2010.12.14. 15:26:07

@Gabiiiiii:
akkor is kamu. én meg felmondtam a válság közepén, mert sz*r volt a meló, 2 hét után lett másik...
és akkor is van meló. lehet,hogy nem helyben, nem jó pénzért, de aki akar, talál!

Bikli néni 2010.12.14. 15:26:31

@Gabiiiiii: Pedig a legtöbb orvos ilyen. Látatlanban gyártja a recepteket. De amilyen fosch a szabályrendszer, meg véges a rendelési idő, meg mindenki felírat magának 20 cukorkát a napi 2 tüsszentésére, csodálkozol?
Egyébként, azért van egy másik része is. Ha valakinek évek óta tartó betegsége van, és tudni lehet, hogy mondjuk X gyógyszerét szedi húsz éve, és valszin a halála napjáig szedni fogja (én is ilyen szerencsés vagyok), akkor a szakorvos által felírt gyógyszeren a HO-nak miért kellene gondolkodnia? Én is agyhúgykövet kapnék attól, ha a HO minden alkalommal, amikor gyógyszert megyek íratni, azt feszegetné, hogy szükségem van-e nekem egyáltalán erre a gyógyszerre. (A válasz, igen: a témában szaktekintélynek számító doktorbácsim kerek perec megmondta, hogy életem végéig szedni kell. Akkor meg ne kötözködjön. Bár az én orvosom nem is kötözködik, felírja oszt' csókolom.)

Friedman 2010.12.14. 15:26:46

@Gabiiiiii: Részben abból fizetjük, de nagy részben a járulékfizetők 26% (illetve 34%-ából).

Akkoriban viszont kb. mindent hitelből kellett állni, mert felesleges üzemek hada működött állami pénzen. Most legalább ilyenből sokkal kevesebb van.

Amit mondasz, az pedig pont az erős szociális hálónk elleni érv, és ebben teljesen egyetértünk.

Kivlov 2010.12.14. 15:27:41

@batgirl:
hehe, mert el vannak kényeztetve.
mit látnak a szüleiktől? f*szverést, gyerekgyártást egy életen át. és mégis megélnek. mert ők a hátrányos helyzetűek, szociálisan rászorulók.
gondolom nem sokkal kapnak többet a közcélú munkáért, mint a segély. ez a baj...

Dr.laikus PhD 2010.12.14. 15:29:27

@Gabiiiiii:

Honnan veszel ekkora marhaságot?

Ondol jól tudja!ű

Te nézzél utána, de ne politikai honlapon, hanem szakirodalmat olvass!

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.12.14. 15:30:07

@Kivlov: de volt olyan ember is, akit átvettünk tényleges dolgozónak, mert tudott dolgozni. Nem lett okunk megbánni.

Kivlov 2010.12.14. 15:31:19

@batgirl:
annyi segélyből is megvan...

Chance4U · http://www.jatekosoldal.hu 2010.12.14. 15:32:11

Örüljetek, hogy egyáltalán van orvosotok! Nálunk lassan 1 éve nincs orvos, csak helyettesítés - hetente 2x2 óra. Ez a felnőtt rendelő. A gyerek súlyosabb, ott van dokink, aki ha rendel, akkor heti 2x1 órát. De decemberben szabin van, így csütörtökre kell időzíteni a gyerekek megbetegedését, mert akkor van rendelés 8-fél 9 -ig. Amíg volt nálunk normális orvosi ellátás, a délutáni rendelésen kizárólag az aktív dolgozókat és a diákokat fogadták. Senki nem lázadt ellene. Ja, és 3 évig tuti nem is lesz dokink, mert az önkormányzat kiadta az orvosi szolgálati lakást albérletbe a helyi boltosnak. Akinél ennél pocsékabb az ellátás, az lázadozzon, de ahol van minden nap gyerek-felnőtt orvos, az örüljön a kiváltságos helyzetének és 1000 méter mélyen hallgasson. Nekem a 4 gyerekkel kell a szomszéd településre buszozni, ha betegek, és 3 óra múlva van visszafelé busz. Ezek után a hátsómat verném örömömben a földhöz, ha délelőttönként elmehetnék helyben orvoshoz.

Bikli néni 2010.12.14. 15:33:17

@lazacos krémes: Na igen. Ha van rosszabb a "csúcsidőben" pletykáló nyugdíjasnál, akkor az az orvoslátogató. Hogy az ilyen állatfajnak bezzeg nem ugat be senki, amikor soron kívül belibeg a kosztümjében a mappácskájával...

füles1098 2010.12.14. 15:33:32

@GG84: mert most nem? Hányszorosa is lett az államadósság azóta?
Nem kell szépíteni ezt a 20 évet, ahogy figyelem, most jön még az igazi fekete leves, cenzúra lesz, de alapos.

trimalchio 2010.12.14. 15:33:48

@Dr.laikus PhD:

Köszönöm nagyon jól esnek szavaid!
Kaptam egy kis haladékot.
Elképeszt mennyire nem ismerik emberek, milyen volt ez az ország 30-40 évvel ezelőtt. Ez azt hiszem a mi hibánk, akik átéltük.
Igaz sokan a mai valóságot sem ismerik és olyan könnyen mondanak sommás ítéleteket!
Te érted, honnan ez a már-már zsigeri utálat az idősekkel szemben?

Auver Doser 2010.12.14. 15:34:17

Nem értem a problémát. A nyugdíjas egész nap "ráér" elmenni a rendelőbe. Az iskolába vagy munkába járó csak du, sőt, inkább este. Ésszerű, hogy az, akinek az idejébe belefér, alkalmazkodjék a külvilághoz (azokhoz, akik nem tudnak máskor menni), s menjen a nyugdíjas délelőtt, a többiek délután, este, meg amikor tudnak. Így talán rövidebb ideig kell várni. Nyilván mindez a kisebb bajokra, receptfelírásra vonatkozik, a nagyon súlyosra mentőt kell hívni, vagy házhoz a dokit...Még a módszer sem aggályos, szerintem. Nem sérti senki jogait. És tessék a mozgólépcsőn jobb oldalra állni, hogy akik sietnek gond nélkül elrohanhassanak mellettünk!

Dr.laikus PhD 2010.12.14. 15:34:36

@nevem_senki:

Miért mondjátok ezt?
Nem volt így!

Lehet, hogy az a biztonság, hogy nagyon keveset, de kerestél, talán egyeseknek meg volt.
Én az életem aktívabbik felén nem voltam úgy szabadságon, hogy ne kellett volna a felét munkában tölteni, amit persze soha nem kaptam meg.
Volt egy csomó kiváló dolgozói plecsnim.
10 évig vártunk kocsira. Lakásunk akkor lett, amikor anyám a sajátját el tudta cserélni kettőbe. Elmúltam már 32.
Nem volt csere lakás sem.

Miről beszéltek? Úgy mentem Gyesre, hogy 1 év Gyes után jött a bruttósítás ami a Gyes-t nem érintette, 800.- Ft nem ért egyik napról a másikra semmit.
Kézzel varrtunk a téren, vásározó ruhásoknak gyerekruhákat, hogy ennivalóra teljen.

Hozzá Szóló 2010.12.14. 15:36:00

Azt hiszem, egyértelműen visszafelé sült el a poszt :D

Ezek után ideje lenne elgondokodni, hogy a nyugdíjasokat lehetőleg mindenhol így kellene beosztani...

funfun 2010.12.14. 15:37:14

Napokban voltam orvosnál. Ő érkezési sorrendben hív be mindenkit. Azt hittem, fél 8-kor kezd, így én voltam az első. 8 előtt szállingóztak a betegek. Másodiknak egy nyugger néni jött. Befutott a doki, a néni már helyezkedett az ajtó elé. Odaálltam. Mutatta a kezében lévő papírt, csak ezt akarja átadni. Én is mutattam a kezemben lévő papírt, én is csak azt akarom átadni. Mire ő közölte, ő volt itt előbb. Mire én mondtam, már itt ültem, amikor jött, hiszen jól láthatott. Mire ő, hogy ő már fél 8-kor itt volt, csak nem jött be. Na ja. Mire én mondtam, hogy nekem munkába kell sietnem, neki biztos nem, úgyhogy én megyek be elsőnek. Ő sértődötten leült. Nem bírom ezt a pofátlan nyugger népséget, aki tolkaszik, és vitatkozik akkor is, ha tudja, nem neki van igaza.

Dr.laikus PhD 2010.12.14. 15:37:38

@trimalchio:

Nem nem értem!
Keresem az okát, de képtelen vagyok rájönni.

Örülök, hogy itt vagy!

pakesz (törölt) 2010.12.14. 15:37:51

@Dr.laikus PhD: "Nem lehetett lakáshoz jutni. Ha sikerült lefizetni valakit, vagy volt párttitkár rokonod, akkor igen.

Most ha van jövedelmed, vállalhatod a hitelt (megfelelő feltételekkel) és van ingatlanod. Abban az időben ez a lehetőség a magam fajtának nem adatott meg."

kiutalni tenyleg nem utaltak ki lakast csak ugy azonnal, csak akinek nem volt semmije, csaladban elofordult
de odairtam egyertelmuen hogy KEDVEZMENYT ADTAK
pl OTP kolcson 3% a vegen felezve
mit nem ertesz ezen? 3 % volt a kamat, persze mondd el tobbszor jo cinikusan hogy a mostaniaknak fokent a devizahiteleseknek mennyivel is jobb a mai rendszer
a vegen meg MEGFELEZTEK, te ha nem tudtad, akkor leirom vagy nezzel utana, amikor kiderult hogy a 3% az tul keves mivel idokozben evi 20 -30% -os inflaciok voltak ennek koszonhetoen lecsokkentettek a felere

es leirtam a tamogatott epitoanyagot is, most te ezt nem tudtad, vagy csak az apro reszletek nem izgatnak?

leirtam a tanacsi lakast is, az tudod hogy volt? hogy annyi berleti dijat fizettek amibol meg a felujitasra se futotta, a vegen meg negyedaron vehettek meg!!!

tehat az orszag EREJEN FELUL tamogatta azt a reteget es kesz
az hogy a te felmenoid ebbol az aranyesobol nem voltak kepesek reszesulni az gond, de nem az enyem

Gabiiiiii 2010.12.14. 15:39:04

@Dr.laikus PhD: te valami mas vilagban elhettel,mert mi ugyan nem duskaltunk,de vallalati beutaloval nyaraltunk csaladostul minden evben a Balatonon,egyik evben anyam vallalata altal,masik evben apameval..Mi,gyerekek evente 2x-3x voltunk nyaron valamilyen taborban...Most egy het ilyen tabor az en gyerekeimnek durvan 30,ezt szorozd be mondjuk 2 gyerekkel es jo par het nyari szunettel...Raadsul naluk megvolt a fix nyari 2 het szabi,probald ezt meg a mai vilagban kisirni egy munkaltatotol..

epres négercsók 2010.12.14. 15:41:49

Emberek, a nyugdíjak kifizetéséről szóló vitát zárjuk le. Foglalkozik ezzel a témával jó néhány blogger a blog.hu-n, nem érdemes itt (is) összeveszni ezen.

Metal_Storm 2010.12.14. 15:43:44

@epres négercsók: pedig olyan jó olvasni, ahogy mindkét fél nyomatja a maga verzióját.

Dr.laikus PhD 2010.12.14. 15:48:04

@Gabiiiiii:

Kiváltságosak voltatok akkor.

Örülj neki.

nevem_senki 2010.12.14. 15:49:03

@Dr.laikus PhD:

Nem én mondom, az anyám, az apám.

Friedman 2010.12.14. 15:49:59

@Gabiiiiii: És gondolom párttag voltál, nemde? Ebből élt amúgy Kádár, hogy két tál lencsével (vagy 3 nyári táborral) le tudott mindenkit fizetni, ami persze az országot eléggé taccsra küldte.

@füles1098: Az államadósság most a GDP 80%-ára rúg, akkoriban 100% felett is volt. Ez persze nem olyan nagy különbség, de az elég nagy eredmény volt a 90-es évek közepén, hogy lett egy forintállampapír piacunk, és azóta sokkal fenntarthatóbbá vált a finanszírozás. Gondolom emlékszik mindenki a Bokros csomagra, hát arra pont a deviza államadósság miatt volt szükség.

Folyamatosan gyengülő forint mellett a magyar állam sokkal durvább helyzetben volt, mint most egy svájci frank hiteles. Az már maga csoda, hogy a 90-es években elkerülhettük a csődöt, de még azóta se tudtuk kiheverni teljesen azt a sokkot, amit Kádár teremtett nekünk. Mindezt gyerekenként 3 államilag finanszírozott nyári táborért és hasonlókért.

nevem_senki 2010.12.14. 15:52:31

@epres négercsók:

Én örülök, hogy kiderült, sokan éltek jobban, biztonságosabban, stresszmentesen anno. Hogy sokan, akik akkor voltak gyerekek, mint én, ugyanúgy látják a gyerekkorukat.

Ezzel részemről be is fejeztem a témát.

epres négercsók 2010.12.14. 15:53:27

@GG84: Tényleg nem kéne.
Tehát még egyszer: a politizálást, a nyuggerezést és a nyugdíjkifizetések taglalását tessék más blogokon kitárgyalni!!

Gabiiiiii 2010.12.14. 15:54:13

@GG84: egy fraszt..apam gyari munkas volt,anyam penzugyes adminisztrator..en meg gyerek:) Igaz,kisdobos meg uttoro voltam,az szamit??:)

Gabiiiiii 2010.12.14. 15:55:20

@GG84: te meg onerzetesen nem 3,60-at fizettel a tejert,hanem a dotacio nelkuli teljes osszeget,ugye?

Gabiiiiii 2010.12.14. 15:56:17

@GG84: azota mar reg nem azt az adossagot fizetjuk,hanem az azota felvetteket

Friedman 2010.12.14. 15:57:50

@epres négercsók: Nem emlékszem, hogy a "nyugger" szót leírtam volna, de javíts ki, ha tévedek. Arra sem emlékszem, hogy bármely jelenlegi politikusról beszéltem volna (gondolom Kádár már nem számít politikusnak, az inkább történelem), de szintén javíts ki.

A poszt fő kérdése, hogy jogilag és erkölcsileg rendben találjuk-e azt, hogy a nyugdíjas délután menjen. Erre választ adtam: erkölcsileg igen, jogilag nem tudom.

csillagkutya seven 2010.12.14. 16:02:12

Az orvosnak totálisan igaza van! A nyugdíjasok bőven ráérnek egész nap. Ma is éppen a reumatológusnál várakoztam időpont egyeztetés után, de ugye nem lehetett tartani, mert egy nőt szerintem már meg is műtött, no mindegy....szóval a legidegesebb egy vén asszony volt, aki 12 x morogta el, hogy mennyit kell várni...Mindenütt ezt kellene bevezetni, sőt tömegközlekedés is csak egy bizonyos időszakban lenne ingyenes nekik...

Friedman 2010.12.14. 16:02:58

@Gabiiiiii: Hát no igen, ez az államadósság természete, refinanszírozni kell. Mert ha nem fizeti ki egy állam, az az államcsőd.

De ha régen nem lett volna adósság, nem kellett volna refinanszírozni plusz még a kamataira is új hiteleket felvenni. Ráadásul nem szoktuk volna meg, hogy állambácsi mindent a szánkba ad, ami szerintem a legfőbb társadalmi problémánk (800 ezer rokkantnyugdíjas, és stb.)

Azért egy kérdésre add meg a választ. Te jobban éltél 20-30 éve, mint most, illetve szerinted a gyerekeid most rosszabbul élnek, mint Te 20-30 éve (nem tudom pontosan hány éves vagy, ezért írom így). Ha erre őszintén azt írod, hogy rosszabbul éltek most, akkor nem kérdezek többet. Én persze nem a nyári táborok számából ítélem meg, hogy ki hogy él :)

mireina 2010.12.14. 16:04:45

Csak pár kommentet olvastam el, aztán felhívtam mamámat, és megkérdeztem, mit szólna egy ilyen intézkedéshez.
Azt mondta, hogy ő örülne neki, ha ezzel átrendeződne az ellátás náluk (ott most még időpontos rendszer sincs). Akkor nyugodtan menne délelőtt, mert főleg hátfájós, receptfelírós nyugdíjasok lennének, az akut fertőzők miatt meg nem kéne aggódnia. Mamim cukorbeteg, havonta felírják neki az inzulint és muszáj mennie, de mindig előre fél, hogy ott összeszed valamit.
Hozzáteszem, hogy az lenne az igazi, ha ez kiegészülne azzal, hogy kb. reggel 8-9 között csak a dolgozókat fogadják, akik így esetleg max. késnek egy órát a munkából. Kismamik, nyugdíjasok meg menjenek később.
(nem kérek ordítozást, a magaméval verem, magam is kismama vagyok!)
Amikor a terhességem utolsó két hetét itthon töltöttem, és mindkétszer valami hivatalos igazolásért kellett mennem a dokimhoz, akkor délelőtt 10 körül mentem, és lássatok csodát, mindkétszer kb. 2-3 ember volt előttem.
Igaz, ebből egyszer majdnem megvert egy nyugdíjas bácsi, mert előtte hála az égnek sosem jártam a házidokinál (4 éve lakunk a jelenlegi helyen), és az elosztós üvegablaktól kb. egy méterre megállva próbáltam kiolvasni a kiírásokból, hogy hova is kéne mennem. Ő meg azt hitte, hogy elé tolakszom és lökdösni kezdett. Meg is jegyeztem neki döbbenten, hogy nem állok sorba, de nézzen már a hasamra, gondolja, hogy egy helyre várunk? :DDD
Mint kiderült, neki v.mi gyógymasszázs kellett! :D

Dr.laikus PhD 2010.12.14. 16:04:50

@csillagkutya seven:

Levegőt is akkor vegyen amikor megengeded?

Észlény!

Irkutszk 2010.12.14. 16:05:24

Ahhoz képest, hogy mindenki egyetértett azzal, amit az ifjonc orvos kiírt, milyen jól elvitatkoztok itt!

Gabiiiiii 2010.12.14. 16:05:42

@GG84: nezopont kerdese..Anyagilag kb egy szinten vagyunk,de az erzet egeszen mas...Soha nem tudhatod,mikor maradsz allas es ezzel osszefuggesben esetleg lakas nelkul a gyerekeiddel,nincs biztonsagerzeted,mint regen..nem visszasirom,senki ne ertsen felre,de ma nem lehet elore tervezni 1 evre sem,regen lehetett....

Hurri Kán 2010.12.14. 16:06:05

@GG84:
erkölcsileg igen, jogilag nem tudom: mutass nekem egy olyan dolgot ebben az országban ahol a jog és a józan ész összhangban van...

Friedman 2010.12.14. 16:07:37

@mireina: Örülök, hogy a mamid így látja, és nem csak azt látja benne, hogy már megint valami megszorítás. Ez lenne szerintem a nomrális hozzáállás mindenki részéről :)

nevem_senki 2010.12.14. 16:08:44

Még annyit, hogy anyukám kiváló volt matematikából, színjeles mindenből, felvételizett matematikus képzésre, és azt írták az elutasító paírjára, hogy a párttitkár nem engedélyezi a továbbtanulását. Mindennek hátterében az állt, hogy nagyapám kilépett a kommunista pártból.

Mindezek ellenére normálisan éltünk, ergó nem kellett kiváltságosnak lenni ahhoz, hogy a Gabiiii által felvázolt életet élhessük.

Mindenféle indulat nélkül, tényszerűen kell nézni a múltat. Voltak nehézségek, de meg tudtál élni, tudtál pihenni. Nekem most sem lenne több vágyam.

Elnézést, hogy eltértem a tárgytól.

Friedman 2010.12.14. 16:11:22

@Gabiiiiii: Hát ha nem küldtek Recskre és nem mertél gondolkodni, akkor tényleg biztonságban voltál. De bebizonyította a történelem, minden országban, hogy a szocializmus, mint olyan, nem működik. Az, hogy valaki biztonságban érezte magát, az csak amiatt volt, mert nem gondolt bele, meg nem is tudhatta, hogy a rendszer mennyire instabil volt.

Akkor ezek szerint Te azok közé tartozol, akik inkább nem szeretnék tudni, ha holnap egy aszteroida zuhan a fejünkre, és elpusztítja a Földet. Van amúgy ebben ráció, a mátrix is eköré a kérdéskör köré szerveződött (kék vagy piros pirula). Én inkább szeretném tudni, és nem a boldog tudatlanságban élni. De persze elfogadom, hogy nem mindenki ilyen.

mireina 2010.12.14. 16:14:07

@GG84: áh, az én mamám nagyon jó fej mami! Ritka példány!

Friedman 2010.12.14. 16:15:13

@mireina: Jó is az, remélem én is megőrzöm a józan eszem öreg koromra :)

cenzorilla 2010.12.14. 16:19:24

@borso:

Ha stílusodon nem változtatsz tovább fogsz pihenni.
Most csak kitörlöm.

füles1098 2010.12.14. 16:23:14

@GG84: Emlékszem a Bokros csomagra fizettem is keményen.
Én azt a sokkot nem tudom kiheverni, hogy a virágzó vidéket, elhagyatott parlaggá változtatták. Az ország gyümölcsös kertjében, csak kihúzgált gyümölcsfákat látok ( ha tanultál földrajtot, akkor tudod melyik területről beszélek) Azt, hogy ez az önellátó ország népe, megy a tescoba vásárolni, a xart! Azt, hogy a munkáltató csak minimálbért hajlandó hivatalosan fizetni, a többit feketén, fizetett szabi nincs!
Azt sem, hogy szétraboltak minden céget, tekintet nélkül, hogy gazdaságos, vagy sem. Vagy a társadalmi munkából felépített üdülőket szemrebbenés nélkül lenyúlták.
Akkor is az volt, és ma is az a véleményem, csak a saját zsebük volt, ma is az a fontos, maga az országot és népét egye meg a fene. Csak akkor keveredünk ki ebből, ha valóban az itt lakó emberek lesznek fontosak, ehhez igazítják a törvényeket, egyenlő feltételekkel vállalkozhatnak. És nem utolsósorban, ha törekszünk az önellátásra.
Azt nem értem de nagyon, Angliának miért fontos az önellátás,ezen belül a családok önellátása, miért propagálja, támogatja pl. a kiskerteket?
Lehet, hogy gazdasági és egészségügyi szempontból?

Anti Anyag (törölt) 2010.12.14. 16:26:39

Teljesen logikus. A nyugdíjasnak tökmindegy mikor megy, másoknak szabit kell kivenniük.

trimalchio 2010.12.14. 16:28:28

@Dr.laikus PhD:
Kiszállok mára. Vége a munkaidőnek. Nyuggerek ilyenkor már ne foglalják a sávszélességet az őket eltartó dolgozók elől. Még a végén a bitjeim egy aktív dolgozó bitjei elé tolakodnak és lelökik az információs világsztrádáról. Amilyen erőszakos vénemberek vagyunk. :-)

füles1098 2010.12.14. 16:29:15

@GG84: Igaz nem tőlem kérdezted, de azért válaszolok: Igen rosszabbul élek, sőt az elmúlt 20 évben is rosszabbul éltem.És jelentősen többet kellett dolgoznom, az rosszabb életszínvonalért.
A gyerekeimre is igaz, ha nem tudom őket támogatni, akkor esélyük sincs egy pici saját lakásra, arról pedig nem is mernek álmodni sem, hogy valamikor majd építkezzenek.

Friedman 2010.12.14. 16:30:11

@füles1098: Pont erről beszélek, önellátás. Csak kicsit más oldalról. Az önellátást kéne megtanulnunk, és ne tartani a markunkat az állam felé. Akkor keveredhetünk ki ebből a rendszerből, ha ezt megtanuljuk. Mert utána nem a politikus kell döntsön, hogy ki hogy éljen, hanem mindenki a maga módján tudna érvényesülni. Visszatérne a küzdésszellem az emberekbe.

Miért fáj Neked, ha valaki a Tescoban vásárol és nem a CBA-ban? Gondolod, hogy a CBA vezérigazgatója nem Tahitin fogja költeni a pénzét. Vagy Demján nem oroszországban fektet be? A gazdasági patriotizmussal mi csak veszítenénk, hiszen a németekből élünk.

Ha egyszer a német azt modnaná, hogy miért nem otthon gyártják az Audit, akkor ezrek kerülnének utcára nálunk. Ezután már ne fájjon nekünk, hogy mi meg a Metroban vásárolunk, mellesleg ugyanolyan magyar beszállítóktól, mint ha CBA-ban vásárolnánk. De ha így gondolod, hát szíved joga CBA-ba menni. :)

Friedman 2010.12.14. 16:33:28

@füles1098: Régen 15 évet várhattak egy lakásra és 30 éves korukig a szüleikkel éltek a "gyerekek". Most, ha más nem albérletre van lehetősége mindnekinek, akinek van jövedelme. Az hogy többet kell dolgozni, hát igen, a kapitalizmus az valóban nem a lazsálásról szól. Az aki lazsálni szeret és emellett várja a sültgalambot, annak tényleg jobb volt a kommunizmus.

Azért kíváncsi vagyok, hogy akkoriban pl. hány és milyen számítógéped volt. Valószínűleg azzal nem tudtál volna erre a blogra írogatni :) Vagy épp milyen kocsid volt? Lada, Trabi? :)

Friedman 2010.12.14. 16:35:52

@cenzorilla: Neked elég furcsa fogalmad van a politizálásról. :)

Ha nem érdekel mások véleménye, minek indítottál blogot? Akkor írj a naplódnak! Kíváncsi leszek majd mennyire leszel felháborodva, amikor a blogodat cenzúrázzák felölről. Sajnos persze ebbe az irányba haladunk.

füles1098 2010.12.14. 16:36:12

@cenzorilla: abban igazad van, nem idevaló.
Én csak azt látom, hogy nem gondolkodnak az eberek,ehelyett, a nyugdíjasokat valami ősellenségként kezelik, eltartott nyűgként. Hol a tisztelet, a megbecsülés? Nem ők a bűnösök azért, amiért ott tartunk ahol.

ujik 2010.12.14. 16:36:52

@Dr.laikus PhD: bocsi, de más is volt így, pl mi, mi tutira nem voltunk kiváltságosak, anyukám egy gyárban dolgozott, apukám meg asztalosként valami vállalatnál, mi is mentünk minden évben nyaralni a Balatonhoz gyerekkoromban és a végén megvehettük a panel lakást 68 ezerért aszem 1997-ben ....

Csore60 2010.12.14. 16:37:02

A kommenteket olvasva elszomorodom... Mindenkinek megvan a maga baja, aktívaknak és nyugdíjasoknak egyaránt.
És ehhez még hozzá jön az acsarkodás, a mások problémái iránti teljes érzéketlenség.

Való igaz, én is jöttem már úgy ki délután a rendelőből, hogy inkább nem várom ki a sort, mert betegebb leszek, inkább gyógyulok magam. Tényleg jobb lenne, hogy aki teheti, akkor menne orvoshoz, amikor mások dolgoznak, hogy aztán azok is bejussanak munkaidőn kívül. Sok mindent meg lehetne oldani kis jó szándékkal, egymás iránti figyelmességgel. Kinek lesz az jó, ha mi marjuk egymást, és hagyjuk magunkat mások ellen uszítani?

passenger 2010.12.14. 16:38:00

@Dr.laikus PhD: Nem ők voltak kiváltságosak, hanem ez volt a nagy átlag, én is így emlékszem. Inkább Ti lehettetek pechesek.

Friedman 2010.12.14. 16:39:06

@füles1098: "Nem ők a bűnösök azért, amiért ott tartunk ahol." No ebben történetesen igazad van. De attól még el kell tartani őket, ha tetszik, ha nem. És egyre többen vannak, ez is tény. Ez nem tisztelet vagy bármi kérdése, ez tényállás.

Amire én nyugdíjas leszek, még többen leszünk persze. Ezért van szükség egyre inkább az öngondoskodásra, és hogy ne az államtól várjuk az áldást. A jelen állás szerint persze nem is kapok majd állami nyugdíjat, ugyanis "kiszerződöm a rendszerből".

tbjárulékfizető 2010.12.14. 16:39:55

Sikerült ezzel a témával a nyugdíjasok lealázása, lenullázása, a munkanélküliség problémáinak felvetése, bebizonyítani, hogy minden dolgozó délelőtt dolgozik, három műszak, meg 24-48 már nem is létezik, csak egyről nem esett szó: a nagyon béna és szervezetlen ellátásról. Ami minimum így néz ki:
1/ előjegyzés , ez tervezhető,főleg, ha a szakorvosi alapján ugyanazokat a gyógyszereket kell felírni, ill.a beutalót a rendszeres vizsgálatra megkérni.
2/ kijön az asszisztens és megkérdezi, ki vár receptre. Szintén az előző körbe tartozókra érti, de ők elfelejtettek előjegyzést kérni. mindenki átadja a papírját, kis cédulát és megkapja azt, ami a számítógépben benne van. új gyógyszerhez új szakorvosi vizsgálat kell. Ehhez még orvos sem kell, általában hamarabb érkezik az asszisztens, mint az orvos, és addig kinyomtatja a recepteket.
3/ A maradék figyeli a sorrendet. Megérkezik, köszön és megkérdezi, ki az utolsó. és figyeli, ki az utolsó, nem tolakszik.
4/Lázas, egyéb súlyos beteg először telefonál az orvosnak, aki nem akarja, hogy ezek fertőzzék a többieket, ezért azokat is behívja, bizonyos sorrendben. ez már tényleg szervezési munka, talán 5 perc is kell hozzá, mert az asszisztens ezeket feljegyzi és sorba rakja.
5/
Innentől jöhet a nyugdíjas, a csak beszaladtam ezért a táppénzes papírér( tehát ráér, eddig nem dolgozott, nem munkából jött), meg aki beszaladt egy igazolásért, amúgy kb. 20 éves és aki beteg, de nem annyira, mint a 4/ pont alatti. vagy nincs annyi esze, hogy telefonáljon is.
Nálunk ez a rendszer, ezért járok költözés után is a régi házi orvosomhoz, kb. 20 km autózással és nem jelentkeztem be helyben, mert itt nincs ilyen rendszer.
És végül: mi van a beteglátogatókkal?.

pakesz (törölt) 2010.12.14. 16:40:09

@GG84: nekem ismerosok es felmenoim kozott eppen hogy nem igy nezett ki az ingatlanhozjutas
panelokat NEGYEDARON kiutaltak mindenkinek, aki ott rosszul jart az volt akinek a telket kisajatitottak es a helyett panelt kapott
igaz csak a mai tavlatbol szemlelve jart rosszul, mert akkor o nagyon is jol erezte ott magat

amugy ha panel, akkor futestamogatasrol hallottal? a mai nap rezsi van ugy hogy telen egy ertelmiseginek a fizujat elviszi ez lett volna regen is?

jo volt na
es ezert undorito hogy ma ezzel terrorizaljak a maiakat hogy nekik milyen nehez is volt

tbjárulékfizető 2010.12.14. 16:43:10

kimaradt egy fontos mondat az 1/ pont előtt:A jó szervezés minimum így néz ki.

Friedman 2010.12.14. 16:43:51

@pakesz: Észak-Koreában még működik, meg Kubában. Érdemes megfontolnod a kiutazást :)

Ennek ellenére valahogy nekem Amerika és Németország élhetőbbnek tűnik, de ezt mindenki döntse el maga.

DarthVader 2010.12.14. 16:45:09

1, érdekes módon ha fodrászhoz megy a némber (férfiak sokkal ritkában járnak orvoshoz) akkor abszolute természetesnek veszi, hogy hetekel előre bejelentkezik. Ha orvoshoz megy, akkor "csak beugrik". Nem.

2, másik oldal: amelyik háziorvos nem tudja managelni a betegáramlást, (van jó pár!) az menjen másnak.

3, a munkaidő 8 kerek óra. Orvosnak is. Nálam pölö 8-16-ig tart a munkaidő. Jogszabály HETI 15 ÓRA rendelési időt ír elő. Az napi 3 óra. Én tartok napi 4 órát. 8-12-ig. Délután fekvők. Nix délutáni rendelés. (15 évvel ezelőtt volt, 17-18-ig, eltartott 19-ig is a posztban részletezett okok miatt. Befejeztem.) Aki dolgozik, vagy iskolába jár, és nem ér rá délelőtt, felveszi a telefont, megbeszéljük, jöhet este 8-kor is. Az a heti 1 max 2 eset. Akut esetre délután 4-től pedig ott az ügyelet. "Azé' van".

4, nálam előjegyzés van, napi 30 db 8 perces időegység. (!). (Az ugyebár 4 óra)
Gyógyszerírásra is. Akinek nincs időpontja, az vár. Mindig van luk (egy embernek sima gyógyszerirás 1-2 perc.) Max 10 perces késés van, havonta 1-2x fordul elő 20 percnél nagyobb csúszás. A rendszer működik. ("nem beteg" esetén 7 perc után székből felállás, lassan indulás az ajtó felé, jelezvén, hogy itt a vége. Majd ajtó kinyit - közben persze még beszélgetés van - majd érzékeny búcsú, mondván, hogy várnak a többiek. )

Mikor bevezettük, szidott mindenki. 1 hónap múlva pedig: jaj, miért nem vezettük már be hamarabb.

Friedman 2010.12.14. 16:45:22

@cenzorilla: Ebben igazad van, de a téma ettől még elég fontos. Mondjuk úgy, fontosabb annál, minthogy megérje cenzúrázni. A kultúrálatlan üzenetek törlésével persze teljesen egyetértek.

Irkutszk 2010.12.14. 16:46:53

@tbjárulékfizető: Beteglátogatókkal, tehát aki a kórházba megy beteget látogatni, vagy a háziorvossal, aki kimegy a beteghez házhoz rendelési idő után? Esetleg orvos/patikalátogatóval, aki a munkaadó gyárának termékeit ismerteti az orvossal-patikával? Nem kötözködni szeretnék, hanem szeretném érteni, mit kérdezel.

füles1098 2010.12.14. 16:47:24

@GG84: Nyugodj meg, abban az időben is nagyon sokat kellett dolgozni, de még is nyugodtabban élhettem. Mi nem vártunk lakásra, építkeztünk, mert azt akkor is lehetett. Kocsink? volt Trabant, Zsiguli, mert akkor az volt, igaz sok évet kellett rá várni, de a pénz is sok év alatt jött össze rá.
Számítógépem nem volt, mert még akkor személyi PC-k nem léteztek az országban, emlékszem, a cégnél még 1 szobányi helyet igényelt.
Az első saját autóm, 35 évesen, corsa, ami 18 éves volt akkor. Később suzuki ez új, de csak erre tellett. Hidd el minden időben sokat és keményen kellett dolgozni a pénzért, de volt lehetőséged, és nem voltál ennyire kiszolgáltatva senkinek.

Dr.laikus PhD 2010.12.14. 16:47:45

@tbjárulékfizető:

3-as ponthoz, nálunk sorszám amit húzol, még figyelni sem kell.

A többi így működik.

Friedman 2010.12.14. 16:49:02

@DarthVader: Kellenek az ilyen egyéni lépések, így maradhat működőképes a rendszer :) Akinek nem tetszik, hát menjen más háziorvoshoz. Gratula!

Anti Anyag (törölt) 2010.12.14. 16:52:46

@DarthVader: Nálunk már évek óta be van vezetve.

Persze ki jön később és ki akar bemenni az ember előtt? (De pechje van, mert a doki következetes, így új időpontot kell kérnie és mehet haza).

A cigány és a nyugdíjas.

Friedman 2010.12.14. 16:53:00

@füles1098: Kivéve, ha volt véleményed a politikáról, mert akkor irány Recsk. Apám 3 hónapot ült 56 miatt, de csak azért úszta meg ennyivel, mert csak 13 éves volt akkor... Hát, bizonyára ez egy biztonságos rendszer volt.

Akiknek volt előtte valmijük mind államosították, magán cég nem létezett. Anyám munkahelyén mindenki a fülét vakarta egész nap, nem kellett dolgozni. Most Corsával és Szuzukival jársz, akkor pedig Zsigulival és Trabival... én az előbbit választanám, de Te tudod. PC már 83-84-től volt (legalábbis az én családomban, persze nyugatról).

DarthVader 2010.12.14. 16:54:07

@Dr.laikus PhD: volt sorszám is, de azzal visszaéltek, eljött a paci reggel fél nyolckor, elvitte az egyest, majd jött fél tízkor, hogy övé az egyes, meg elvitték a sorszámkartonokat, végeredményben csak annyi haszna volt, hogy nem tépték egymást, hogy ki jött előbb. Igy viszont a váróban max 4 ember ül egyszerre, de legtöbbször 1-2. Sokszor üres a váró, jön a következő paci, hogy mi van, nincs rendelés?

pakesz (törölt) 2010.12.14. 16:55:45

@GG84: ki mondta hogy en azt szeretnem?
en csak arra utaltam hogy annak a generacionak konnyu volt es most azzal jonni es terrorizalni az aktualis dolgozokat hogy hat oruljenek hogy elnek(aka felneveltek oket), meg hogy nekik milyen nehez is volt ez szimplan nem igaz
ok az aranygeneracio tagjai
jol eladositottak az orszagot mert goulaschkommunizmus kellett nekik, most meg verik a blattot

DarthVader 2010.12.14. 16:55:48

@Anti Anyag: A legjobb duma, amit eddig tapasztaltam: paci a váróban a többieknek: "hagy menjek be, csak kérdezni szeretnék valamit a doktor úrtól!" Jó, menjen. Idebent: "Doktor úr, nem vizsgálna meg? "

IP gyűjtögető 2010.12.14. 16:56:37

@ondol: mi???? 3 mély lélegzet (csak nehogy leírjam a véleményem az ártelmi képességedről) nagyon kérlek nézz utána a felosztó-kirovó rendszereknek és hogy a mi nyugdíjrendszerünk ilyen-e. Utána keress még vagy 4-5 ilyet mint te és meséld el neki miről is olvastál. (jajdejó! kibírtam, véleménynyilvánítás nélkül)

füles1098 2010.12.14. 16:57:33

@GG84: ha jól emlékszem, pont ezt írtam Gabinak, "jobb ha sürgősen be megy a bankba, és nyit valami előtakarékossági számlát magának, mert jó ha jelképes értékű nyugdíjat kap." itt jegyzem meg, én is csak erre számíthatok, pedig jó pár ledolgozott év van a hátam mögött.
De ezért az országban lezajló gazdasági folyamatok a felelősek, és nem kellene egymásnak ugrasztani az aktív dolgozókat a nyugdíjasokkal.

tbjárulékfizető 2010.12.14. 16:59:41

@Irkutszk: természetesen a Ho-hoz betérő orvoslátogatókkal.
Aki borítja a fent leírt rendszert,akinek a munkája biztos fontos neki is ( jutalék), meg az orvosnak is ( ismeret), csak a türelmetlen beteg ezt nem fogta fel. És eddig a többiek még sikeres összefogást csak a nyugdíjas nyakának kitekerésében produkáltak, most bedobtam egy új szidni valót a sok önérzetes, aktív, a nyamvadék nyugdíjast eltakarítani akaró aktív és fontos embernek.
Jó azt érezni, hogy milyen sokan egyetértenek valamiben.

Dr.laikus PhD 2010.12.14. 17:00:20

@DarthVader:

Nálunk nincs ebből probléma.
Asszisztens fél órával előbb jön, megírja a recepteket, ha gondom van, megvárom az orvost.
Ha 4-5 percnél tovább tart, mert tanács kell (mint most is), akkor kérek időpontot. Ismernek (nyilván nem csak engem), megkérdezi mi a gondom, időt így állít be.
Ebbe mindig belefér a beeső beteg. Ha még nem volt és pampog a többi helyre teszi.

Viszont ez egy ilyen környék, még nem romlott el, itt ez így is működik.

Dr.laikus PhD 2010.12.14. 17:03:10

@füles1098:

Ja már én sem fogok kapni.
Bőven nyugdíjas korú vagyok, de dolgozom.
Jól ráfizettem a fene egye meg!

Irkutszk 2010.12.14. 17:07:12

@tbjárulékfizető: Kérdezzük meg Darth Vadert, ő hogyan oldja meg az orvoslátogatók helyzetét. Bár szerintem időpontot egyeztet velük (patikában is sokszor így működik, telefonálnak és időpont egyeztetés alapján jönnek).

füles1098 2010.12.14. 17:11:50

@GG84: Nálunk is elvitte az állam a nagyapám földjeit,sőt kuláklistás volt. De az anyukám azt mondta anno, a kérdéseimre, ez a rendszer sem fenékig tejfel, de nektek már nem kell elmenni cselédnek, tanulhattok, talán kicsivel szebb jövő vár rátok. Én már a Kádárkorszak jobbik felébe születtem, a szüleim nem politizáltak, tették a dolgukat. '56-tal én hadilábon állok még mindig, nem fogadom el egyik fél magyarázatát, szerintem a kettő közt van valahol az igazság. De ez az én véleményem. A kegyetlenkedésekről eddig azt gondoltam, a buta ember kegyetlen, ma már szembesülök azzal is, hogy a művelt is az. Azt hiszem, ez is embertől függ.

füles1098 2010.12.14. 17:14:54

@Esperes úr: én úgy látom, te is a butákhoz tartozol.

Leroi 2010.12.14. 17:19:18

@Esperes úr:
Tiszteletes uram...
Áldás, békesség...
Kívánom, hogy ÁLDÁS szálljon majd öreg éveire, ne kelljen gumós szobanövényként egy ágyban, saját vizeletében és székletében pácolódva tengetnie a napjait, ne lógjon ki hólyagkatéter a már működésképtelen hímvesszőjéből és ne kelljen folyton zacsiban szemlélgetnie a saját levét, ne éljen bébipapin vagy az orrán át a gyomrába juttatott szürkészöldes trutyin, ne érezze azt, amit egy elhagyott öregember érez, hogy nyűg, kín már a jelenléte ezen a földön és már mindenki arra vár a környezetében, hogy búcsút intsen a porondnak...
És BÉKESSÉG-et kívánok a lelkében, ne ezt a lenéző, arrogáns túlfűtöttséget amit jelenleg érez az előző, leharcolt, agyondolgozott, éhbér-nyugdíjon tartott generációval szemben, hisz valahol belőlük vétettünk, nekik köszönhetjük, hogy /még/ ennyire fitt és tettrekész gyerekek vagyunk...segítsük hát az öregeket, ha már kinyírta őket a sors...nem fosszíliák, őskövületek, hanem a gyökereink, akikből mi, a zöldellő szárak sarjadtunk egykor...

tocibacsi 2010.12.14. 17:23:13

@ondol: bocs, de ez nem egy EÜ kassza, mint ahogyan annak a nyugdíj esetében lennie kellene... a társadalomBIZTOSÍTÁS más. Az autód kötelező biztosítását sem azért fizeted, hogy majd ha idős korodban balesetet okozol, abból majd kifizetik...

Mindazonáltal:
- Egyfelől számomra is furcsa egy ilyen plakát
- Másfelől teljesen jogos a kezdeményezés...
- Harmadrészt nem értem a kérdést indokolt/nem indokolt esettel kapcsolatban. Idős korban nagyon sokan járnak az orvoshoz időszakosan: vérnyomásmérés, szokásos, állandó gyógyszer feliratása, állandó kontrollra szoruló akrámilyen panaszok. Ezeket simán lehet délelőttre szervezni...

Egyszóval kultúrált stílusban szeritnem telejsen ÉSSZERŰ egy ilyen általános KÉRÉSSEL fordulni a betegekhez...

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2010.12.14. 17:23:49

csak érdekességképpen említem meg, hogy az élhetetlen, fasiszta Koppenhágában csúcsidőben a nyugdíjasok csak teljes árú jeggyel utazhatnak.

itthon meg a leggusztustalanabb réteg lassan a nyugdíjas, tisztelet a kivételnek persze. de a többségről süt egy gusztustalan, lenéző felsőbbrendűség minden fiatal iránt, mindig mindenhol tolakszanak, megjegyzést tesznek, nekik minden azonnal, és elsőként jár. áttaposnak bárkin, meghazudtolva hajlott korukat. és megfigyelésem szerint a ratkó-nyuggerekkel csak még rosszabb lesz a helyzet, a többségük már most azt hiszi, hogy ő szarta a világmindenséget.

Irkutszk 2010.12.14. 17:27:44

@Leroi: Ez szép volt! Nem olvastam Esperes úr hozzászólását, mert gyorsan működik cenzorilla, de bármi lett légyen is az, ez nagyon szép, stílusos megnyilvánulás!

füles1098 2010.12.14. 17:30:01

@GG84: nekem nem fáj, ha bárki, akármelyik bevásárlóközpontba megy vásárolni. Nem ezzel van bajom,(zömében én is oda járok) hanem a minőséggel, az egyoldalú választékkal.Eltűntek a régi magyar, pl. finom zamatos gyümölcsök, amik tárolhatók. Nézz alaposan körül 1x ezekben az üzletekben, mi kapható, az igaz, folyamatos az ellátás, külföldi gyümölcsökből is, de hol vannak a mi ezerféle gyümölcseink. Nagyon egysíkú a kínálat, és ez az egészségre is ártalmas, mert éretlenek, télen/nyáron szinte ugyan azt kapod, az egészséges táplálkozáshoz változatosság is kell, mert mindennek meg van a maga élettani hatása, és szüksége van rá a szervezetünknek. És most csak a gyümölcsökről beszéltem, zöldségfélékről, gabonáról, nem, pedig ezek is léteznek és fontosak.

tbjárulékfizető 2010.12.14. 17:30:38

@DarthVader: És erre mit válaszolsz?
@Dr.laikus PhD: A sorszámos rendszer is nagyon rosszul tud működni.
Egyszer a kórházi labor előtt sorba állítottam a jelölteket, mert összevissza mentek be, sorszámot letép, leül, majd egyszer csak az ajtóhoz áll..
A Medrolnak két hatása is van:
az egyik, hogy immunrendszered nincs, vagy alig, ezért nem akarsz a sok beteg között állni, ülsz és figyeled a számokat.
A másik, hogy nem félsz, hogy kapsz egy pofont, amikor odaállsz kiabálni, hogy most pedig mindenki felmutatja a sorszámát. Akinek magasabb, mint az előzőé, az hátrébb áll.
Volt aki visszaszólt, de ő mellé meg a férjem állt oda. Rend lett.
Máshol viszont sorszám nélkül is flottul megy a vérvétel, nincs vita, mert a jól bejárt rendszer van és megszoktuk.
A másik csodálatos tudomány, ami kialakul bennem egy idő után, hogy az adott központi kórházban ambuláns rendelés ügyben mit hol keressek.
Mert tábla, piktogram, vagy egy A4- papír a sarkoknál, fordulónál az nincs.
mint ahogy tűzvédelmi rajz sincs kint sehol, ahonnan azt tudnám, hogy most itt állok és merre a kijárat, meg amúgy tudnám, hogy az adott rendelő, UH. stb . hol van.

A nyugdíjasoknak Viktorunktól küldött levél kb. 170 millióba került. Ebből hány információs tábla készülhetne el?

Leroi 2010.12.14. 17:31:52

@Irkutszk:
Én köszönöm Neked a méltatást...
Kissé szívenütött, hogy így bánunk az idős generációval.
Mert ahogy apáinkkal
bánunk, azt érdemeljük majd a fiainktól...

Erdőtársulás 2010.12.14. 17:32:56

Gondolom ez akart megoldás lenni arra a problémára, amiért én sem megyek el a háziorvosomhoz, kivéve, ha már halálomon vagyok... semmi kedvem küzdeni a nyugdíjasokkal, akik "nem ragaszkodnak" semmiféle érkezési sorrendhez, meg csak egy kiló barackot hoztak a doktornőnek, meg csak visszajönnek valami lelettel, meg csak gyógyszert kell felírni, stb. Én meg ott rothadok több mint 2 órán át betegen, majd kilehelem a lelkem. Múlt évben voltam (előtt 5 évig nem), gyulladt epével és már hasnyálas összenövéssel hogy küldjön már el kórházba, hát nem 2 órát kellett szenvednem ott úgy hogy előtte a mentősöktől is kaptam fájdalomcsillapító injekciót, ami már egyáltalán nem hatott? Nem izgatta az öregeket hogy döglődöm, pedig majdnem az átlagnyugdíj kétszeresét fizetem havonta a kasszába a munkáltatómmal együtt, simán soroztak (volna) be előttem. Csakhogy agresszív vagyok és a sokadikat megállítottam szépen úgy határozott kézmozdulattal. Agressziv bunkó aki nem ismeri az illemet.

füles1098 2010.12.14. 17:33:59

@cenzorilla: :) megint olyat írtam amit nem kellett volna?
Sajnálom, csak válaszolok, azért az ne várd, hogy megtagadjam önmagamat :)

füles1098 2010.12.14. 17:39:15

@Leroi: erről van szó!
Mégegyszer! Nagyrészben a HO-on is múlik, hogyan oldja meg a "beteg elosztást" . Ezt lehet ám udvariasan is csinálni!

Irkutszk 2010.12.14. 17:40:19

Ehh.
@Leroi: Lehetséges, hogy az így nyilatkozóknak nem voltak olyan szülei, nagyszülei, mint nekem, vagy Neked?

Számomra a nagymamám (már csak ő él a négy nagyszülőm közül) maga az élő lelki támasz. Senki nem tud úgy megnyugtatni, annyira feltétlenül szeretni, olyan gyorsan megbékíteni bárkivel, olyan kérdéseket felvetni és feltenni, mint ő. Régóta úgy gondolom, hogy ő Isten áldása, de az ilyen megnyilvánulások csak egyre jobban elmélyítik eme vélelmem igazát. És nagyon remélem, hogy ez a neuroncsoport mindig tüzelni fogja a glutamátokat a hippocampusomban, és sosem feledem ezt a tényt.

cenzorilla 2010.12.14. 17:41:57

@füles1098:

??? Nyomj egy pontot, vagy ismételd meg.

Nem lettél törölve.

Chance4U · http://www.jatekosoldal.hu 2010.12.14. 17:46:00

@DarthVader: Napi 4 óra rendelés? Hol uralkodnak ezek a paradicsomi állapotok?
Amúgy nálunk dobozka van a falon a váróban, abba reggel bedobja az ember a nevét, kívánt gyógyszert tartalmazó cetlijét, és legkésőbb a rendelés kezdetére mindenkinek megírja az asszisztens a receptet. És kezdésre mindenkinek, akinek kell vérnyomást, vércukrot, egyebeket mér, és a doki máris kevésbé terhelt. Abban a 1,5 órában, hetente 2x... :) Sok idős ember van a faluban, alig van középkorú, aktív dolgozó. Így a rendelő 95%-ban nyugdíjasokkal van tele. A dolgozók vagy ügyeletre járnak, vagy az immunrendszerükre bízzák a gyógyító munkát, vagy ha mázlijuk van, másnap éppen van rendelés.

Danek Úr 2010.12.14. 17:49:04

Nagyon örülök, hogy olvastam olyan kommenteket, amiket én is pofázok évek óta, bár mindig nagy felháborodást vált ki pl. saját szüleimből is (bár ész érvek logikus ütköztetése során mindig az a konklúzió, hogy igazam van).
Szóval igenis megfogadom, hogy nyugdíjas éveimben csakis délelőtt megyek orvoshoz,mert nekem is jobb, ha nem kell annyit sorban állni. Csak délelőtt megyek postára, nem cseszek ki azzal, aki örül, hogy hétig odaér meló után. Nem megyek szombat délelőtt bevásárolni, mert állandóan nyitva van, csóró melós meg álljon sorba miattam elq.va a hétvégéjét. Nem tolakszom be a liftbe előre, mikor úgyis csak a másodikra megyek. EGY A LÉNYEG: A FIATALSÁG A MULANDÓ, NEM A HÜLYESÉG.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2010.12.14. 17:49:46

@Irkutszk: én is szeretem a nagymamámat, és az ő személyisége is csak megerősít abban, hogy komoly baj van az idősek fejében. sajnos ő a kisebbséghez tartozik az optimista, realista, mindenre nyitott szellemiségével, türelmével és bölcsességével. 17 éve özvegy, mégsem "hülyült" meg, vannak barátnői, velünk is napi kapcsolatban van. a többség viszont zsugori, öntelt, élhetetlen ember lesz öregkorára, és csodálkozik, ha le sem szarja a családja, mindenki elkerüli a boltban, stb...

akkor megy a tesco-ba meg postára, amikor tudja, hogy kevesen vannak, hiszen abból neki is előnye van. nem sír a nyugdíja miatt, szépen beosztja.

ironic_man 2010.12.14. 17:54:59

@Kivlov:

Nem mintha védeni akarom a munkakerülő, szociális rendszeren élősködő személyeket, de azért azt tegyük hozzá, ahogy ők "elélnek" munka nélkül egész életükben, azért neked gondolom abszolút nem ugyanazok az igényeid és az életszínvonalad, mint az ilyen, mélyszegénységben, munkát sosem látott embereknek...

Te valószínűleg nem tudnál ilyen életvitelben élni, de ők ebben nőttek fel... nekik nem igényük a legújabb elektrotechnikai kütyü, egy verseskötet, egy könyv, egy külföldi nyaralás, egy múzeum, stb. stb.

Szóval persze, elélnek munka nélkül évtizedeken keresztül, de gondolom te nem választanád a munka nélküli tengődést és a szociális rendszeren élősködést, hogy olyan életszínvonalon éljél, mint ami nekik "tökéletes"...

Csigorin 2010.12.14. 17:55:55

@GG84: Ongondoskodas, nagyszeru... tudod ez ketoldalu dolog. majd ha az allam nem nyulja le a fizetesem felet, akkor nem is fogok tole varni se sult, se fott galambot. Annyi penzbol viszont amennyit lenyulnak meg lesz szives flambirozni is!!!
Viccet felreteve: hagyja nalam az adot, akkor en se fogok tole "gondoskodast" varni, sot.

Masik: a technikai fejlodest nem osszekeverni a jolettel. A PC meg az auto mar jobb, hogyne, de ez husz ev technikai fejlodes eredmenye nem a rendszer vivmanya.
A kerdesre valaszolva: rosszabbul elunk. Egyertelmuen rosszabbul, mind anyagilag, mind biztonsag, mind minden egyeb szemppontjabol. Cserebe mit kaptunk? Xar lett, de legalabb kimondhatjuk hogy xar... hat kosz. Az azelottirol nem mondhattuk, csak az cserebe nem volt xar.

ironic_man 2010.12.14. 17:57:47

A fenti bejegyzéshez pedig annyit, hogy egyet értek az orvossal - ennyi információ alapján.

A nyugdíjasok totálisan ráérnek délelőtt elüldögélni az orvosnál, a fiatalok meg munka, iskola, egyetem, stb. után sok esetben csak délután érnek rá... Nem elég, hogy napközben, csúcsidőben rohannak piacra, meg boltba a nyugdíjasok nagy része (tisztelet a kivételnek), és még ők vannak felháborodva, délután az orvosi rendelőben ne kelljen már feleslegesen várakozni...

Másrészt pedig nyilván sürgős esetben abszolút megértő, és nem fogja elküldeni a nyugdíjasokat se délután...

ironic_man 2010.12.14. 17:59:55

@Csigorin:

Szerintem sötéten látod a helyzetet. Kinyílt a világ, ha sötét és borzalmas Magyarország minden embernek ALAPVETŐ ALKOTMÁNYOS joga a kivándorlás (és a bármikori visszatérés), szóval nincsen semmi korlát, hogy itthagyd ezt a borzalmas (xar, ahogy írtad )országot.

Ha le lennének zárva a határok, na az már baj lenne, de nincsenek...

Leroi 2010.12.14. 18:00:37

@Irkutszk:
Nálam érdekes a nagyszülők kormegoszlása...
Születési éveik apai részről 1895, 1899, anyai részről 1902 és 1919...
Én pedig alig vagyok túl a negyvenen, ebből következik, hogy szüleim késői gyerekek voltak mindketten, tehát a nagyszüleim közül alig ismerhettem akár egyet is...
Igen, a nagyszülők mintha egy rég letűnt, szép világ késői követei lennének, lelki nyugalommal, egyszerű, de sziklaszilárd elvekkel, erkölcsi tartással...a közelségük biztonságérzetet ad. Az ő idejükben a kimondott szónak súlya volt, a szóbeli ígéret is felért egy Lloyd-biztosítással, annyira adtak a szavukra az emberek...
Ez az, ami mára elsekélyesedett, elértéktelenedett, már csak nyomokban lelni fel imitt-amott... :(

Dr.laikus PhD 2010.12.14. 18:02:46

@d'oh:

Ezek a fiatalok akik így beszélnek mennyire lesznek szelíd nyugdíjasok?

Néha látok türelmetlen élelmes idős embert. Ha rászólnak a stílusuk megegyezik az itt beszélő fiatalokéval.

Csigorin 2010.12.14. 18:04:23

@ironic_man: Kinyilt? Mi a kulonbseg akozott ha azert bonyolult utazni mert nehez elintezni az adminisztraciot, vagy azert mert nincs penz? Nem latok elvi kulonbseget...
Kinyilt, aha, papiron. Csak epp a lehetoseget nem adjak meg hozza. Papiron minden szepen le volt irva a sztalini alkotmanyban is.
Mellesleg: miert gondolod hogy a fennallo hatalommal elegedetleneknek kellene a hazajukat hatrahagyni? Mindig csak az lakjon az orszagban aki egyetert a hatalommal? Eleg ostoba erveles ez a "ha nem tetszik el lehet menni". Vagy ugy gondolod hogy az akinek nem tetszik az amit az orszaggal muvelnek az mar kevesbe erzi magaenak a hazajat?

tbjárulékfizető 2010.12.14. 18:05:37

@Danek Úr: Hát ez mennyire találó mondat volt, gratulálok!
A hülyeség tényleg nem mulandó, van, aki már most is az, pedig hol van még a nyugdíj!
És szép az is, ha valakinek ennyi önismerete van és azt világgá kiabálja a nagybetűivel.
A szüleinek üzenem: gratula a gyerekhez, bár nem most kellett volna felháborodni miatta, hanem jóval hamarabb megnevelni.

Irkutszk 2010.12.14. 18:11:43

@Csigorin: Én még egy dolgot tudok, ami nagyban változott. Mégpedig, hogy remélhetőleg nem termeljük az államadósságot, hanem csökkentjük. Remélhetőleg...
Azt felejti még el néha az átlagpolgár (köztük én is), hogy az állam én vagyok, mi vagyunk. Az adót, amelyet befizetünk úgy is fel lehet fogni, mint olyan részét a fizetésünknek, melyet nem mi, hanem a közösség oszt el. Azon lehet vitatkozni, hogy ez mennyire jól vagy mennyire nem jól működik, de szerintem azon, hogy nem akarunk befizetni egyáltalán adót, felesleges. Persze, bárki megpróbálhat egyszemélyes államot alapítani. Néhányan egyes szigeteken meg is próbálnak. De attól még szükségük van egy társadalomra, amelyik kidolgozta magából a hajó működését/létezését, az utak elvét és létezését, a házépítés trükkjeit és a téglákat, a tűzhelyet vagy a kanapékészítést.

Danek Úr 2010.12.14. 18:14:37

@tbjárulékfizető: Pontosan azt mondtam, hogy az idősek között pont annyi nemnormális hozzáállású van, mint a fiatalok között, attól, hogy valaki megöregedett,nem biztos, hogy bölcsebb is lett.
Egyebekben elég régóta vagyok "járulékfizető", tehát félúton vagyok a reménybeli nyugdíj felé. Amit írtam, nem puszta önismeret, hanem évek tapasztalata, és továbbra sem tud senki meggyőzni, hogy kis odafigyeléssel nem tudjuk megkönnyíteni egymás életét.
Írták itt mások is, hogy az idősek egy része magától rájön erre, és aszerint él, aki meg nem jön rá magától, és szólnak neki, az meg mélyen fel van háborodva emiatt...Pedig csak gondolkodni kéne, de erről az ő generációjuk le lett nevelve.

Irkutszk 2010.12.14. 18:17:55

@Danek Úr: Sosem tudhatod, hogy a másik embert hol és hogyan rágta, tépte, rúgta meg az élet, és mitől viselkedik öreg korában úgy, ahogy.

Csigorin 2010.12.14. 18:19:08

@Irkutszk: Azert azt se felejtsuk el hogy 68 az uj gazdasagi mechanizmus, de meg inkabb a hetvenes evek vege elott nemigen volt meg allamadossag, vagy csak jelentektelen, es akkor se volt eppen rossz az elet.
Az elmult nyolc evben tobb kolcsont vettek fel mint a teljes negyven ev alatt, szoval mirol is beszelunk?
Azt en is csak remelni tudom hogy most nekiallunk vegre csokkenteni az adossagot, varom is hogy talan most elindul valami jo iranyba, amig elunk remelunk ugye...

A tobbivel maradektalanul egyetertek, en se az ado mint olyan ellen vagyok, ezek nyilvanvalo igazsagok. Elnezest, csak attol tud neha kinyilni a bicska a zsebemben amikor pokhendi modon "ongondoskodast" varnak a polgartol mikozben szandekosan elfelejtik azt hogy amit adunk azert bizony valami jarna is. Tessek szepen oszinten kiallni es megmondani, hogy emberek, ennyi penz jon be, ennyi jut, adnank tobbet is de sajnos ennyire futja. Nem pedig bicskanyitogato modon felhaborodni hogy mit kepzel ez a pofatlan nep hogy akar is valamit a penzeert cserebe...

Vagy mindjart 89ben megmondani, hogy emberek, szocialista vivmanyokat NEM lehet kapitalista keretek kozott fenntartani mert belerokkanunk. Tessek valasztani a tenyek ismereteben, melyik rendszer kell. De ehelyett azt hazudtak hogy jobb lesz minden, jon a nagy jovilag, aztan nagyon nem ez lett belole.

Az oroszok hetven ev szocializmus utan vezettek be uj rendszert, aminek rengeteg hibaja van, nem is kicsik, de ott peldaul az atlagember szamara mar teljesen nyilvanvalo hogy a minoseget meg kell fizetni. Hogy az allam legfeljebb besegit, de nem csinal semmit helyettunk. Nagy pofon volt a jelcini era, de kijozanitotta oket...

tbjárulékfizető 2010.12.14. 18:20:36

@Danek Úr: Már majdnem jó volt, csak az utolsó mondat nem kellett volna.

tbjárulékfizető 2010.12.14. 18:26:28

@Csigorin: Ajánlom Róna Pétert. Kicsit többet tudnál az állalmadósságról és az eladósodásról.
És még valami: 1945 után jóvátételt fizettünk az oroszoknak, az ország romokban és 10 év alatt -utána lehet nézni- mennyi munkahely, lakás és egyéb jött létre.
Most hagyjuk a Rákosi korszakot, azt hozta haza amit az oroszoknál látott, de ez az ország állt még rajta kívül kb. 10 millió egyénből.
Összehozták azt, amit a maiak már nem tudnak. És akkor ismét Róna Péter könyveit, előadásait ajánlanám.

Aztapaszta 2010.12.14. 18:31:05

@tbjárulékfizető: Akkor mindenki dolgozott.......

Most hogyan vennéd rá a nemdolgozó réteget, hogy mennyen el 80000Ft-ért dolgozni, amikor segélyből megvan 60000Ft.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2010.12.14. 18:36:41

@Dr.laikus PhD: hát remélem, hogy inkább lelőnek majd mint egy elvadult, öreg vadászkutyát, ha meghülyülnék öregkoromra. képletesen persze.

az időskori személyiség egy folyamat része... engem nem nagyon érdekel, hogy mikor született valaki, elvárom, hogy megadják ők is a tiszteletet (én meg szoktam adni, mert így neveltek, de sokan nem érdemlik meg).

tbjárulékfizető 2010.12.14. 18:38:18

@Aztapaszta:
KMK
A gyáron belüli munkanélküliség létezett, de a termelékenységért nagy árat fizetett a társadalom. Eltűnt az önbecsülés ( munkás vagyok), eltűnt az összetartás, eltűnt a példakép.
Spektrum film: kiirtották az elefántokat, a megmaradt fiatalok felnőttek, törtek, zúztak, nagy kárt okoztak a földeken, gyilkoltak is.Mrt jó a hosszú távú emlékezetük.
Sok mindennel próbálkoztak a vadvédelmisek, végül odatelepítettek egy kifejlett vezérbikát. Nagyon hamar rendet tett.
Van valami áthallás a mai viszonyokra?

tbjárulékfizető 2010.12.14. 18:39:10

@Dr.laikus PhD: össze-vissza jönnek a kommentek. Miben?

Frankeistein 2010.12.14. 18:41:33

igazándiból a poszt vitatható, de én nem érzem igazságtalannak... pl. anno szeptemberben másfél órán át ültem a fülészeten, (mint később kiderült egy erős középfülgyulladással) és ott az előttem várakozó nyugdíjas néni teli vigyorral közölte, hogy hát ő már úgyis régen látta a doktorurat, hát most jött meglátogatni. ez volt du. 4-kor...
viszont abból a szempontból nem túl előnyös, hogy a nyugdíjas diszkriminálva érezheti magát, de mondjuk sok anyázástól kímélődhet így meg, ha a munkaidő alatt intézi gondját-baját!

Dr.laikus PhD 2010.12.14. 18:41:40

@d'oh:

Tisztelet az nem érdem kérdése.

Még nem láttam, ha valakihez tisztelettel közelednek tiszteletlenséggel viszonozta volna.

füles1098 2010.12.14. 18:42:09

@Csigorin: ez nagyon szépen hangzik, csak hát itt inkább saját zsebre mentek a dolgok.
@tbjárulékfizető: Nem olvastam Róna Pétert, de sanda gyanúm, hogy hasonló következtetésre jutottunk, pedig én csak 1 egyszerű homoki emberke vagyok, csak vettem a fáradtságot is végig gondoltam a folyamatot

Dr.laikus PhD 2010.12.14. 18:42:25

@tbjárulékfizető:

Róna Pétert akartam ajánlani én is.

Irkutszk 2010.12.14. 18:48:17

@d'oh: Ha 'meghülyülnél' saját szavaiddal: Vagy lesz egy rettenetesen rossz öregkorod, mert mindig panaszkodni fogsz mindenre, vagy kapsz egy kis nyugtatót, hogy kevésbé érdekeljen a bánatod.

Szerintem egyik lehetőség sem csábító. Mi lenne, ha szépen belenyugodnál az életbe, és megpróbálnád a pozitívumokat látni minden helyzetben? Lehet, hogy nehéz, erőt próbáló, cserébe viszont építi a szellemet, boldog érzést nyújt kívülről-belülről egyaránt, csökkenti a betegségek kockázatát, és növeli a négyzetcentiméterre vagy percre számított unokamosolyok számát.

tbjárulékfizető 2010.12.14. 18:48:41

@Dr.laikus PhD: szerintem ott és akkor nőttél fel, ahol én ( MO) és valahogy az átkos, népnyúzó, kommunista és így tovább Hofival, korszak ellenére több ép és saját gondolatunk maradt, mint ezeknek a türelmetlen, nagyon fontos(kodó) fiatalabbaknak. Én még nem vagyok nyugdíjas, de az akarok lenni.

Irkutszk 2010.12.14. 18:51:23

@tbjárulékfizető: Én is! Amióta elkezdtem az egyetemet, onnan szeretnék nyugdíjba menni. :( Lehet, kéne nézni valami második egyetemet? :)

(Félreértések elkerülése végett: Nem, nem 24-25 évesen szerettem volna nyugdíjba menni, hanem nyugdíjkorhatárig szeretnék játszani, tanulni, nem pedig belefásulni valami egyféle munkába.)

tbjárulékfizető 2010.12.14. 18:57:43

@d'oh: Amíg nincs legális eutanázia, azt a lövést nem fogod megkapni. És meghalni , hosszú öregség után nem megy könnyen, a könnyű halál nagy adomány.
A másik : Mit tiszteljen benned az idős ember, nem ismer?
Amikor a fiatalabb és jól nevelt korosztály tiszteli az időseket, az szocializáció kérdése is, egységes társadalmi elfogadás kell hozzá, sok helyen van ilyen a világban, Pl Japánban, Kínában, néhány arab országban.
Magyarországon nincs ilyen.
Látszik a kommentekből. De ha megérik, a most méltatlankodó nagyhangúak is lesznek öregek. És akkor, mert ez az egész eszkalálódik, jaj lesz nekik. Most még csak a hajléktalanokat gyújtja fel néhány unatkozó fiatal. Ki tudja, velük mi lesz?

Dr.laikus PhD 2010.12.14. 18:58:28

@tbjárulékfizető:

Én sem vagyok még, de nem a korom miatt, hanem egyszerűen így tartom karban az agyam és magam. :)

Gondolkodni nem volt szabad, habár a Közgáz azért mindig kinevelte a maga kurucait.
Ami tilos azt nyilván ki kell próbálni.
Most nem tilos gondolkodni, de nincsen zsinór mérték sem.
Tőlünk meg úgy látszik nem tudják megtanulni.
Sok az álforradalmi szöveg. :(((

El Visco Stello (törölt) 2010.12.14. 19:00:40

...hogy szalad az idő!
A rendszerváltás óta már több, mint a fele eltelt a szocializmusban töltött időnek. Nem kéne ugródni egyet?

epres négercsók 2010.12.14. 19:01:14

@GG84: Félreérthető voltam, a kéréseim, hogy miket kellene mellőzni, mindenkinek szóltak. Csak az első mondatot szántam neked.

Leroi 2010.12.14. 19:01:40

@tbjárulékfizető:
Mindez az emberi gyarlóságon alapszik.
Ha letarolnak egy országot, életveszélyes helyzetbe sodorják a népét akkor életrekél annak egészséges életösztöne, ami nagyon kemény motiváló erő...
Eltakarítja a romokat majd építeni, szépíteni kezdi az országot, alkot.
Ez addig tart, amíg felépítette, fejletté tette és kialakít a maga számára egy viszonylagos jólétet...
Ha megszűnt a motiváló vagy kényszerítő erő, akkor a nép elkezd tunyulni, lazsálni, kibúvókat keresni a munka alól, a becsület, tisztesség árfolyama is zunhanórepülésbe kerül...és a szép, felépített ország belülről elkezd rohadni.
Minden ország, minden birodalom átment történelme során legalább egyszer ezen a metamorfózison.

Irkutszk 2010.12.14. 19:03:56

@El Visco Stello: Az általam ismert becslések szerint egy emberöltőnyi időre van szükség, azaz 30 év még hátra van ;) Reméljük, kinőjük egyszer.

tbjárulékfizető 2010.12.14. 19:06:33

@Irkutszk: Frissen végzett mérnökként komolyan méltatlankodtam azon, hogy amíg fiatal vagyok, addig alig élek, csak a meló, a háztartás, meg a gyerek, aztán hétvégén néhány szabad óra. Bezzeg, ha nyugdíjas lehetnék! Főleg az egyetem után hiányzott a laza életmód, a felelősség lényegesen kisebb mennyisége.
Úgy látom, más is átélte ezt.
De aztán belejössz, főleg, a teszel is azért, hogy ne fásulj el. Én , ha már untam és nem okozott örömet, tovább álltam a munkahelyemről, mást csináltam. És másfajta szakmákat is kipróbáltam. két véglet: Egyetemi óraadó tanár a KLTE-n és biztosítási üzletkötő. Mindkettőt élveztem, bár az utóbbival kerestem többet.
A mostani munkámat is élvezem, ehhez 52 évesen tanultam egy főiskolán szakmai ismereteket. Csak fél éves volt, de nem egy szokásos gyorstalpaló.
És még valami, amit az első években tanultam tanult kollégáimtól: " A szart is lehet színvonalasan lapátolni"

Bikli néni 2010.12.14. 19:06:57

Látom, menthetetlenül sikerült elkanyarodni a témától, úgyhogy a következő mondatommal még a végén off leszek: Azért nem csak a nyugdíjasokon múlik. Jó, persze rajtuk is, de néha a dokin is. A korábbi háziorvosunk (szintén nyugdíjas :D) pl. direkt marasztalta a betegeket. Ezért se jártam oda soha, mert minimum fél óra volt egy beteg. Egyszer velem is előfordult, emlékszem, hogy egy október 6-i napon evett oda a fene, hát, ne tudjátok meg, micsoda történelmi kiselőadást hallgattam végig...

Irkutszk 2010.12.14. 19:13:37

@Bikli néni: A másik véglet :)
De azért remélem, minden beteg megkapta a maga kis orvosi csomagját (recept, tanács, ellátás). Kíváncsi vagyok, hány TAJ kártyája lehet(ett).

tbjárulékfizető 2010.12.14. 19:15:04

@Dr.laikus PhD: Én nem éreztem, hogy tilos volt gondolkozni. De az is igaz, hogy sohasem fogtam görcsösen az íróasztalomat és szakmailag mindig nagyon sokat tudtam, mert tanulni nagyon jó dolog. Meg így kellően magabiztos lehetsz egy férfitársadalomban. Rebellis természetem van, kétségtelen, de nem féltem felállni és tovább menni. A férjem is ilyen, soha nem volt ebben vita köztünk. Menjünk? Menjünk. Majd lesz valahogy. Lett. Néha azonnal, néha később.
Láttam megtörni nagyhatalmú vállalatvezetőt, szúrni a hasába az inzulint, a beosztottjai átalakulását, a sok kiskirályból csicska lett az új -olasz-tulajdonos mellett. Sohasem értettem, mi az, ami ott tartja őket.
Nem vagyunk tehetősek, annyi van, ami elég, de belül béke van bennem.

tbjárulékfizető 2010.12.14. 19:17:04

@Leroi: spirális fejlődés. valami ilyesmi a neve a szakzsargonban. De azért van itt más is, lehet, hogy tényleg nem ismeri Róna Péter könyvét?

tbjárulékfizető 2010.12.14. 19:21:53

@Irkutszk: Mióta tart?
Az én fiam 8 évig bírta. Azt mondta, nagyon szép hobbi, de megélni nem lehet belőle.Most mást csinál, azt is élvezi, aztán ki tudja, mit fog a jövőben tenni?
És mindent tudok használni a régi munkáimból, minden tapasztalat csak segít abban, hogy a jól megálljam a helyem, mert csak egyet csinálni, az nagyon egyoldalúvá tesz.

Irkutszk 2010.12.14. 19:35:10

@tbjárulékfizető: Idén PhD-ztam. Dolgoztam mellette gyógyszertárban félállásban majdnem mindvégig. Vállalhattam volna ügyeletet is gyógyszertárban. Akik természettudományi vagy pl. vegyészmérnöki végzettsége van, sokkal rosszabb helyzetben vannak, mert nem tudnak ilyesmit vállalni, mint én tettem/tehetten volna.

A kutatólét egy kicsit gyökértelennek tűnik nekem jelenleg. Oda megy az ember, ahol munkát talál, és ezt nemzetközi szinten értem. Még egy lehetőséget tudok kutatónak, a gyógyszergyár (Magyarországon korlátozva Budapestre és Debrecenre, ha jól emlékszem. Ott épül(t) a TEVA-nak valamije.)

Irkutszk 2010.12.14. 19:36:41

A nyelvtani hibákért elnézést.

tbjárulékfizető 2010.12.14. 19:50:49

@Irkutszk: nem, több gyógyszergyár is van.
a TEVA Budapesten, Gödöllőn és Sajóbábonyban van, a Sanofi Veresegyházon és Budapesten, , a Biogal Debrecenben.
A fiam fizikus és programozó. Fizikusként a + programozói tudásával volt előnyben, most programozóként a fizikusival.
Dolgozott Nasa programon, egy másik munkán egy amerikai egyetemnek is, de ehhez nem kellett külföldre mennie. Nem is akart állandóan, csak amikor kellett, kiutazott.
Mindig elcsodálkozom rajta, pedig én is használom, hogy a net mit jelent. Hogy a skypon egyszerre beszél a japán, a norvég, a spanyol barátjával. Nekik( nektek) már kinyílt a világ így is, virtuálisan.
De bocs, nem akarlak bántani, de ha én jobban ismerem a gyógyszergyárakat, akkor hol akarsz kutató lenni, milyen témában, rákészültél erre tényleg?.

Bikli néni 2010.12.14. 19:54:19

@Irkutszk: 1500-2000 kártyája minimum volt az öregnek, és ez csak a mi kisvárosunkban, a többi községet ide se vettem. Ma már az utódjának sokkal több van, de az egy fiatal kis csaj, és nagyon a sarkára állt, egy beteg sem tölt bent öt percnél többet :) A kis dokinéni csak vizsgál, egy post-itre felírja, hogy milyen gyógyszer kell, azt a szomszéd szobában odaadja az asszisztensnek, aki még 5-10 percig elvan az emberrel. Ez sokkal jobb rendszer. Ja, és új váróterem van, kellemes zenével :D (kár, hogy elköltöztem otthonról...)

bakela 2010.12.14. 20:01:34

Reggel óta, -mióta átfutottam a posztot- egyfolytában azon törtem a fejem: miként is lehet, hogy hozzám mindenki kizárólag délelőtt jár a rendelésre?

WAZZE! Rájöttem!

Csak délelőtt rendelek.

ondol 2010.12.14. 20:03:07

Elfárasztott az a gyűlölethullám amit ma tapasztaltam.
Én bírom a fiatalokat, szemtől szembe nem ilyenek mint amit itt összeírtak.

Elfelejtik, hogy ők a "panel"-generáció, és ha megöregszenek többen lesznek, mint a mai nyugdíjasok.

@tbjárulékfizető: világéletben én is mindig tanultam. Nem szeretek úgy dolgozni, hogy ne értsek hozzá. Volt, hogy haragudtak a tanulásomért a munkahelyen, mivel tudták, hogy nem zsarolhatnak semmivel, mert ott tudom hagyni őket. Ez ad egy tartást, és én ezt szeretem, ez ad nyugalmat.

apolka11 2010.12.14. 20:20:13

@ondol: Most minden más kérdést félretéve, hogyan lesznek többen a mai fiatalok mint a mai nyugdíjasok? Nem folyamatos népességcsökkenés van?

apolka11 2010.12.14. 20:22:32

@Irkutszk: Egy volt osztálytársam is PhD-zott gyógyszerész, jól él belőle egy svájci gyógyszercégnél dologzik. És szereti is.

Mi a férjemmel a bölcsészpályán (haha) csináltuk ugyanezt, na, ez tényleg max. hobbi, megélni, még minimum szinten sem lehet:):)
Neked viszont drukkolok!

tbjárulékfizető 2010.12.14. 20:23:14

@ondol: de azért ez csak így visszanézve ilyen könnyű, legyünk őszinték. Azért van egy kis félsz, amikor kilépsz és azt kérdezed, na most innen hogyan tovább?
De ha sikerül, akkor minden a helyére kerül. Nincs olyan tapasztalatom, amit sikerrel ne alkalmaztam volna később.
Biztosítási ügynök, van egy ki bukéja. De a tárgyalás technika, amit nagyon jól megtanultam ( jól kerestem ebben a szakmában)nagyon hasznos lett a későbbiekben. És hány ember nem veszi észre, hogy manipulálják! Néha kis ujjgyakorlatokat tartok most is, hogy nem felejtettem-e el. Sok megmaradt, sokat felejtettem.
Valami ilyesmi lehet az itteni reakciók sokaságának magyarázata is. Rengeteg agyilag manipulált hozzászólót olvastam.
Ők lesznek, akik mindent megszavaznak ezen túl is, főleg, ha a hatás a mostani horizonton túl érződik majd. De nem ez a politikusok álma?.

Bikli néni 2010.12.14. 20:27:50

@bakela: És ezt hány körzetben? Nálunk még otthon a doki azért rendelt csak délelőtt vagy délután, mert a nap másik felét 3 faluval odébb a másik rendelőjében töltötte.
Tényleg, ezt ti, orvosok határozzátok meg szabadon, hogy mikor rendeltek, vagy van erre valami szabályzat?

tbjárulékfizető 2010.12.14. 20:29:34

@ondol: azért ez csak visszanézve ilyen egyszerű, legyünk őszinték.
Az itt kommentelő nyugdíjas ellenesek a politikusok álma. Nem gondolkozik, szúk a horizont, amit lát maga előtt, mindent megszavaz, ha jól manipulálják. ha sikerül találni egy bűnbakot, akit szidhat a nyomora miatt.
Engem is elfárasztott ez az egész, mára befejeztem.

tbjárulékfizető 2010.12.14. 20:30:42

Az előző komment nem ment át, megírtam rövidebben. Maga mindent kétszer mond, mindent kétszer mond? nem csak így jött ki. Jó éjt.

Irkutszk 2010.12.14. 20:33:22

@tbjárulékfizető: Elnézést, ismerek több gyárat is, csak úgy nagy általánosságban a helyszíneket mondtam :D Nekem Veresegyháza=Budapest, stb. :D

Nem gyógyszergyárban, hanem alapkutatásban dolgozom.

bakela 2010.12.14. 20:37:07

@Bikli néni:
A szabály:
heti min 15 óra, napi min 2 óra.
Ennyi: slussz-passz.

pakesz (törölt) 2010.12.14. 20:40:04

@tbjárulékfizető: "Az itt kommentelő nyugdíjas ellenesek a politikusok álma."

en nem vagyok nyugdijasellenes sot!!!
csak tegyenek ok is ezert a kurva orszagert
es ne kapjon tobbet egy nimand oreg aki belso munkanelkulikent reszelte a f@szat mint egy mai melos

mert tobbet kap
es ez engem nagyon bant

amugy meg a sok nyugdijas akit pl. most a cocik kivittek az az alma a politikusoknak!!! ugy kimentek hogy fogalmuk sincsen hogy mi ez a manyup

nem gond, csak pl. a gyerekeknek kene adni szavazati jogot igy ki lenne utve a nyugger powa

Ugyandehogy (törölt) 2010.12.14. 20:41:45

off (kérlek, ne töröljétek azonnal):
24 ÓRÁS ÜGYELET:
stop.hu/articles/article.php?id=789878

füles1098 2010.12.14. 20:55:29

@pakesz: még is mit szeretnél, hogy tegyen egy hetven felett járó ember?
Gondolod nem tett eddig épp eleget?
Te, Viktorálma!

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.12.14. 21:02:11

Noha tudom, hogy illetlenség, de visszatérnék a bejegyzéshez...

"A nyugdíjasok szíveskedjenek délelôtt jönni."

Tehát nem arról van szó, hogy máskor visszautasításra találnak, csupán arról, hogy ha a kedves nyugdíjas magától nem akar figyelmes lenni mások iránt, akkor a papírlap felhívja rá a figyelmét.

Amely nyugdíjasnak egyszerûen elkerülte a figyelmét, hogy bizony valószínûleg ô szabadabban választja ki az orvoslátogatás idôpontját, mint mások, az alkalmat kapott rá, hogy homlokára csapjon, "ejno, valóban".

Aki pedig sem figyelmes nem akar lenni, sem a papírlap hatására nem jön rá, az levelet ír a praxisblognak.

Pedig szimplán lehetnénk kölcsönösen figyelmesek és udvariasak is.

Leroi 2010.12.14. 21:52:08

@Babette_:
Igen, ez a valódi MEDICÍNA...
Zachert hallottam egy pár alkalommal továbbképzés kapcsán előadni, brilliáns előadó, fantasztikusan jó szakember...

huncut 2010.12.14. 23:11:02

@szomorutojas: Légy nyugodt, a nyugdíjas sem ellensége önmagának, ugyanúgy nem szeret feleslegesen várni, mint te vagy én. Az előjegyzés-kérésnél meg, mint már említettem, nyugodtan lehet neki javasolni, hogy inkább a délelőtt jöjjön, ha nem sürgős a baj. De ne döntsük el helyette, neki mi a jobb, és különösen ne írjuk ki papírlapokra, hogy nyugdíjasok csak délelőtt jöjjenek. Ugyanolyan joguk van az orvosi ellátásra, mint másoknak.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.12.14. 23:51:42

@huncut: jog? joga van. no és? Nekem meg jogom van az autómmal a legnagyobb hóban elindulni, oszt mégsem teszem, pláne ha rádió bemondja, hogy kérik ne tegyem.

Ha a nyugdíjasok eddig is akkor mentek, amikor a legkevesebbet kellett várni, vagy másokat váratni, vajon a papír miért született?

huncut 2010.12.15. 00:06:04

@szomorutojas: Mert bűnbakot kell találni ahhoz, hogy ne a rendszer helyességében kételkedj, hanem legyen kin levezetned a dühödet, a frusztrációdat.
Tényleg semmi más nem kellene, mint komolyan venni az előjegyzési rendszert, és mint ahogy itt néhány orvos is állítja, nem kell feleslegesen várakozni senkinek, megy ez, csak akarni kell. De bűnbakot állítani könnyebb.

Állítsuk meg a ......... 2010.12.15. 08:01:05

Nálunk a háziorvosnál sok gondot okoznak még az időseken kívül, az előretolakodó csókos betegek, a jogsit meghosszabbítók.
Mivel a doki üzemorvos feladatokat is ellát, azt is a sima rendelési időben teszi, a valóban beteg emberek kárára, így előfordul, hogy a mocskos biztonsági cég alkalmazottait pofátlanul hamarabb hívja be, aztán lehet várni fél órát, mert nekik kell EKG, meg egyebek.
Történt már olyan, hogy a egyik labdarúgó úrfi, a senkiházi besétált, persze, hogy a huszonéves nyikhaj azonnal a rendelőbe került.
Ráadásul a doki minden nap csak egyszer rendel, hol délelőtt, hol délután.

Friedman 2010.12.15. 09:52:30

@Csigorin: A technikai fejlődést valóban nem lehet összekeverni, de azért az, hogy Trabid volt vagy Ladád, az nem a technikai fejlődéssel függött össze. Nyugaton már bőven teljesen jó kocsikkal jártak, mikor itt még mindig a szoci autók pöfögtek.

Az, hogy kinek mikor volt jobb az egyéni tényezőkön is múlhat (20-30 éve még fiatalabb voltál, az mindig jobb). Na de azért nekem ne mond, hogy ma nem tudsz megengedni magadnak sokkal több mindent, mint régen. Elmész moziba, megnézed a legújabb filmeket, esélyed van külföldre utazni, akkoriban erre semmi esély nem volt, hacsak nem Te voltál a párt fő üdvöskéje. Az, hogy mennyi volt a kenyér meg a tej, az teljesen irreleváns kérdés. Államilag szabályozott ár volt, semmi köze nem volt közgazdasági racionalitáshoz. Romániában is ez volt, csak ott nem vettek fel hiteleket, ezért üresek voltak a boltok polcai. Itt ment a gulyáskommunizmus, a GDP 100%-ára rúgó adóssággal sikerült megteremteni egy relatíve elfogadható életszínvonalat. Az emberek ennek ellenére valmiért mégis leváltották a rendszer 89-ben (úgy ahogy 56-ot is megcsinálták).

Persze minden rendszernek vannak haszonélvezői, Te lehet, hogy azok közl tartoztál, akik beléptek a pártba, hogy előnyökhöz juthassanak, most pedig hiányoznak ezek a kiváltságok. A kapitalista világ azoknak kedvez, akik tudnak küzdeni, tanulni, dolgozni. Sajnos Magyarországon már több az olyan, aki nem ebbe a kategóriába tartozik. De mégis ez a réteg viszi előre az országot, termeli a nyugdíjakat, egészségügyi ellátást, ingyen oktatást, szociális segélyeket, srb.

pakesz (törölt) 2010.12.15. 10:06:11

@huncut: ez a rendszer, hogy idoalapon beosztjak, aki raer barmikor az menjen akkor amikor a tobbi nem er ra
amugy nem lattam dühöt vagy frusztrációt szomorutojas hozzaszolasaban
ugy tunik inkabb te vagy duhos meg frusztralt amint ez a tema szobakerul

Csigorin 2010.12.15. 12:28:52

@GG84: Na de azért nekem ne mond, hogy ma nem tudsz megengedni magadnak sokkal több mindent, mint régen

Marpedig mondom, mert igy van. Akkor olcsobb volt a mozi, manapsag egy mozijegy ketnapi kajam ara.
Kulfoldre siman volt esely utazni ha elinteztem az adminisztraciot, nehezkes volt, illetek kellett meg ablak az utlevelbe, de pusztan burokratikus akadalyai voltak, nem anyagi.
Manapsag meg hiaba adnak utlevelet automatice ha egyszer nem telik ra hogy utazzon az ember.

A partba se lehetett csak ugy az utcarol belepni, felvettek azt akit arra erdemesnek talaltak. Felre ne erts, megvetem azokat akik csak elonyokert, aljas kepmutatasbol leptek be, es sajnos lathatolag tobben voltak.
Nem voltam tag, koromnal fogva, de minden tovabbi nelkul lettem volna, mert egyetertettem es egyetertek most is az elvekkel, ellentetben az elvtelen koponyegforgatokkal.

Valo igaz hogy minden rendszernek vannak haszonelvezoi, kerdes hogy milyen aranyban. Akkor az egyszeru ember elott sok lehetoseg nyitva allt, manapsag meg van egy felsoi tizezer aki a penzebol mindent megvehet, van egy igen csekely letszamu kozeposztaly aki csak kicsit el rosszabbul mint azelott, meg vannak milliok a nyomor szelen.

huncut 2010.12.15. 13:26:40

@pakesz: Nem láttál te még engem dühösnek. :-)

Viszont tényleg szomorú vagyok, hogy bedőltök az ilyen demagóg szövegeknek, hogy csoportok egymás ellen fordításával el lehet terelni a figyelmeteket a rendszer hibáiról. Ha most hagyjátok, hogy a nyugdíjasok háttérbe szoruljanak a pillanatnyilag dolgozókkal szemben, akkor a következő szembeállítási kísérletnél már más szempontok alapján osztják tovább a "felül maradt" csoportot. És majd csak nézünk, hol a határ. Ki végez felelősebb munkát? Ki kerülhet mások elé: az igazgató vagy az esztergályos?...
Holott baromi egyszerű a megoldás: 40 fokos lázzal nem kell elmenni a körzetihez, mert ilyen állapotban senki se mászkáljon, de kimennek hozzá, ha valaki csak gyógyszert akar vagy beutalót, az kérjen olyan időpontot, ami tetszik neki, és működjön az előjegyzési rendszer. Érdekes módon a lányom orvosánál működik, sosincs két embernél több egyszerre a váróban. Más orvos is írta, hogy náluk működik a dolog. Akkor miért nem lehet javítani egy előírt és egyébként is működő módszerrel azon, hogy sokan elégedetlenek a várakozási idők miatt?

Friedman 2010.12.15. 13:30:17

@Csigorin: Hát, nem tudom melyik kommunista elvvel értesz egyet, de ezt már Te tudod. Ideológiai vitába nem mennék bele feleslegesen.

Neked ezesetben tényleg Észak-Koreát tudom javasolni (esetleg Kubát, de ott már eléggé felpuhultak a hagyományos kommunista elvek) :)

Viszont az egész országra ne kényszerítsd rá a világlátásodat, ez egy kapitalista ország. Ha újra a kommunizmus irányába lépnénk, akkor megígérem, én fogok lelépni (mondjuk az USA-ba).

Csigorin 2010.12.15. 13:42:17

@GG84: En azert maradnek a sajat szulofoldemen, ha nem problema :)
Amit gondolok azt nem sozkasom masokra rakenyszeriteni, ugyanezt varom el visszafele is. JELENLEG kapitalista, az teny, szeretni nem kell, de ez van, ehhez kell alkalmazkodni...

Mondjuk ha mar Eszak Korea, hat... a csinnadratta az megmaradt, a dzsucse meg megmagyarazhato a marxizmus talajan, sot, annak nem mond ellent alapjaiban, de a Kim Dzsong Il fele shongun iranyzat, ami az osztalyelmelet helyebe a hadsereg vezeto szerepet teszi, hat, maradjunk annyiban hogy elegge meredek. Szoval azert vannak ott is ideologiai attitudok, nem beszelve a dinasztikus utodlasrol ami aztan minden csak nem egy demokratikus, szocialista vivmany.
Mellesleg nem tudok koreaiul, ugyhogy oda nemegyhamar lepnek le :) spanyolul se, bar azt szandekozom tanulni.

Node ez mar tenyleg messzemenokig OFF :))))

DenisaM 2010.12.16. 16:18:43

Szerintem remek ötlet! Már csak a bkv-n kéne bevezetni, hogy ne a reggeli-esti csúcsban mászkáljanak a banyatankkal, és máris kellemesebb lenne dolgozónak lenni és gyerekkel közlekedni... :)

Irkutszk 2010.12.16. 17:19:05

@DenisaM: Itt egy hozzászóló említette, hogy régen azt hiszem, Szegeden (?) a különböző munkahelyek direkt elcsúsztatott időkben kezdték a munkát. Nekem az az ötlet is tetszett, bár hozzá kell tenni, hogy akkor mindig ugyanolyan legyen a munkakezdés, hogy a családok élete ettől függetlenül állandó lehessen. A változó munkabeosztás a legrosszabb, szerintem.

hawkeye 2010.12.19. 08:37:35

@Gabiiiiii: Nem, kettővel errébb... :)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása