Nem vettek emberszámba

2010.12.11. 07:00

Sziasztok!

 

Én is szeretném veletek megosztani történetemet. Az egész úgy kezdődött, hogy egy ér a bokámnál szinte befeketedett, és nagyon fájt. Elmentünk a székesfehérvári Szent György Kórházba, ahol egy érsebész fogadott. Azt mondta, hogy valami gyulladás, biztos, hogy nem trombózis és csak a gyerekkoromban kialakult betegséggel foglalkozott, nem azzal, ami a dolga lett volna. Írt fel egy kenőcsöt, és hazaengedett.

 

 

Rá kb. két hétre visszamentünk, mert mégjobban fájt azaz ér, és nem akartuk, hogy nagyobb baj legyen belőle. Ismét kenőcsöt adott meg mondta, hogy fáslizzam. Ezután beszéltünk a magán orvosommal, akinek itt is szeretnék köszönetet mondani. Ő elküldött vérvizsgálatra és ilyen érfestős vagy nem tudom milyen vizsgálatra, amivel megnézték volna, hogy van-e ott a bokámnál trombózis. Mit ne mondjak csak a vért vették le, mert a doktornő a sürgősségin, akivel nem is találkoztam azt mondta, hogy nincs miért megnézni, mert a vérből úgy is kiderül. Hát, nem derült ki. Rá egy hétre elkezdtem fulladni. 150-es volt a pulzusom. Anyuék bevittek az ügyeletre, ahol gyógyszeres kezelés után egy nagyon kedves doktornő továbbított bennünket a sürgősségi osztályra. Ott mondtuk, hogy nem kapok levegőt, azt mondták, hogy írjak alá papírokat és üljek le a váróban. Anyu intézkedett és kaptam egy ágyat.

 

Ott az ügyeletes doki röpke 3 óra után. Ismétlem, a sürgősségin 3 óra elteltével fogadott és azt mondta, vérnyomás gyógyszert kell majd ezek után szednem. Ellátt tanácsokkal és hazaküldött. Amikor szálltam be az autóba elájultam. Ezután visszatoltak és befektettek a sürgősségi osztályra, ahol másnap délután kettőkor küldtek le CT-re, mert éjszaka csak ügyeletes orvos volt a sürgősségin. Tehát, több hétig életveszélyben voltam. Mint kiderült tüdő-embóliát kaptam. A gyulladt érből szakadtak le a rögök. Itt a sürgősségis "orvos", aki velem "foglalkozott" olyan szinten állt neki ordítani anyukámmal, hogy mellettem ült és fogta a kezem szótlanul, miközben alig kaptam levegőt hogy az kritikátlan,hülye állat. Azt mondta, hogy anyu zavarja a többi beteget, holott én voltam a szobában, meg egy bácsi aki mályaltatásban feküdt a mellettem lévő ágyon. Szánalmas volt! Befektettek az intenzívre, ahol a higiénia egyenlő volt a nullával! Jó,kaptam a vérhigítókat, meg a többit amit kellett, de természetesen a doktornő itt is a gyerekkori betegségemmel volt elfoglalva. Meg sem kérdezte, hogy érdeklődhet-e.nem.Megnézett, kikérdezett, és olyan dolgokba ment bele, amihez semmi köze. Sajnos válaszoltam a kérdésekre, ki voltam szolgáltatva neki. 12 nap után kikerültem a kórházból. Természetesen mindenkinek hálálkodva.

 

Egyedül a nővérek érdemelték meg az ajándék-kosarakat. Egy hetet voltam itthon, visszakerültem a kórházba magas lázzal. A sürgősségin ismét 3,5 órát várva felvittek osztályra. Mint kiderült 4-féle kórházi baktériumot találtak a véremben. Amit csak és kizárólag a kórházban kaphattam el. Azt mondták, hogy ezt kivédte volna a szervezetem, ha nem lett volna legyengülve az embólia miatt. Magánszoba azt mondták, hogy nincs. Mint kiderült csak a főorvosnak kellett volna borítékolni. Az orvosom ismét nem a bajjal foglalkozott, hanem a gyerekkori betegséggel.

 

Amikor bekerültem erre az osztályra, kikértük a volt főorvos, család barát véleményét, és kértük a segítségét. Erre a doktornő úgy beszélt velem, mint egy darab szarral. Azt mondta, hogy nem érti, hogy miért fekszem bent meg, hogy nem kell mindennel kórházba rohangálnom. Ez csak azért volt, mert kikértük másnak a véleményt, nem csak az ő "szakértelmére" hagyatkoztunk. Totál nem vett emberszámba. Természetesen a szüleim elbeszélgettek vele, volt némi javulás, de csak a második elbeszélgetés után lett hatása. Vettek le vért, hogy elküldik kitenyészteni, hogy mik is voltak bennem, és 5 nap elteltével még mindig nem érkezett be az ÁNTSZ-hez. Mint kiderült, a doktornő nem írta meg hozzá a papírt. Természetesen azt mondta, hogy nem hozzájuk tartozik a szállítás, így a szállító céget hibáztatta. Vettek le megint vért, és apát kérték meg, hogy vigye be. Nagy véletlen folytán az előző vérem is megérkezett aznap reggelre. Közben mondták, hogy átvinnének a fertőző osztályra. Azt mondtam, hogy felejtsék el. Itt anyu találkozott az előző orvosommal, akinél az embóliával voltam és mondta, hogy miattuk fekszem bent megint lázzal, és azt mondta, hogy nem baj, most bepótolom a kórházi lemaradásomat...  Hát, ez mi? Ilyet mondhat egy orvos? Ismét eltelt 12 nap, nagy nehezen kiengedtek. Annyira ki voltam, mint még soha. Ja, és úgy engedtek ki, hogy még nem volt jó ez a bakteriológiai értékem.

 

Ráadásul, még a kalici vírus miatt zárlatot is elrendeltek, de ezek után apu minden este bejött hozzám, hiába hisztiztek!

 

Az itthonra kapott gyógyszerektől nagyon fájt a hasam. 2 nap után azt mondta a doktornő, hogy álljak le a szedésével, holott ismétlem nem volt jó az értékem. Újra hőemelkedéseim lettek, elmentünk vérvételre a fertőző osztályra, ahol az ügyeletes ismét a gyerekkori betegséggel akart foglalkozni, de mondtam neki, hogy felejtse el. Kicsit megsértődött, de nem érdekelt.

 

Házi és magánorvosaim segítségével jobbanlettem.

 

Gondoltam megosztom veletek a székesfehérvári kórház fantasztikus ellátását. Ez az egész nem szól másról, csak a borítékolásról, különben embernek sem vesznek! Szánalmas orvosokkal találkoztam életem során, de ezek botrányosak és szánalmasak. Köszönet a körzeti orvosomnak, a magánorvosomnak és a nővéreknek!

 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.laikus PhD 2010.12.11. 08:15:23

Jobbulást!
Szerencséd van, de könyörgöm mi volt a bajod gyerekkorodban? :-))

Hatodéves 2010.12.11. 08:39:00

Én is jobbulást kívánok, és sajnálom, hogy rossz élményei voltak. Biztos lesz itt az ellátással kapcsolatban sok hozzászólás.

De egy dolgot azért szeretnék mondani, nem feltétlenül erre a konkrét esetre, de már többször felmerült:

Az anamnézisét minden betegnél fel kell venni. Hivatalosan ebbe a gyermekkori betegségektől kezdve a szociális és foglalkozási adatoktól a családban előforduló betegségekig nagyon sok minden beletartozik. Főleg akkor ha az ember nem ismeri a beteget (sürgősségi osztály, persze ott sokszor nincs idő hosszú anamnézisre). Azért kell mindent megkérdezni, mert mindennek meg lehet a szerepe, kezdve onnan, hogy milyen szakmában dolgozott az illető (milyen rákkeltő anyaggal, például, lásd kéményseprők herezacskórákja, festékgyárak és húgyhólyagrák), a gyerekkori betegségekig, ami nem mindegy, mert sok mindent elárul az illetőről, ami később segíthet a diagnózisban. Ha meg az orvos nem kérdez meg valamit, és a beteg amiatt meghal, akkor egyetlen bíróságot sem fog érdekelni az (köztük az ember igazi bíráját: saját istenét és lelkiismeretét), hogy jajj, a betegnek olyan kínos lett volna, ha megkérdezem, hogy volt-e ilyen vagy olyan baja.

Értem én, hogy a személyiségi jogok világában nehezen elfogadható, hogy odajön valami fehérköpenyes és nem csak a székletem színéről kérdez, meg belenyúl a fenekembe, hanem még az is érdekli, hogy hogy volt a májgyulladásom gyerekkoromban. Különösen nehéz ez, ha a későbbi életminőséget befolyásoló, vagy nagyon rossz emlékeket keltő régi dologról, taburól van szó, és persze az is rontja a helyzetet, ha egyébként az a beteg érzése, hogy a valódi problémáját leszarják. (Ezért is mondom, hogy nem a leírt történetre vonatkozik, amit írok).

De ha már jogoknál tartunk, úgy is mondhatom, hogy az orvosnak joga van a lehető legtöbb információt megismerni ahhoz a döntéshez, amiért majd ő fog szakmai, emberi és büntetőjogi felelősséget vállalni. És azt, hogy mi a fontos, nem biztos, hogy mindig tudja a beteg.

És persze, lehet mondani, hogy de arra az infóra pont nem volt szükség, meg hogy de vittem korábbi zárójelentést stb. De ez olyan fontos dolog, hogy kell rá egy szabály, hogy minden orvos azt csinálja (Ez minden szakmában így van. nem elég azt mondani a villanyszerelő-tanoncnak, hogy: "hasznos áramtalanítani, ha úgy látod jónak", hanem nyilván úgy tanítják őket, hogy "kötelező áramtalanítani"). Anamnézist alaposan fel kell venni, még ha az nem is esik jól a betegnek (de szerintem lehet úgy csinálni, hogy rosszul se essen, ami persze orvosfüggő. Ha a beteg kíváncsiságnak és faggatásnak érzi, akkor ott valami baj van.) Igazából én biztosan olyan orvosra bíznám magam, aki rendesen kikérdez.

Ugyandehogy (törölt) 2010.12.11. 08:47:23

hát tényleg, más bajod sose legyen, mint körültekintő orvosokkal találkozni, akik folyton kérdezgetnek

az ilyen betegek miatt jó, hogy nem lettem orvos...zárlatkor beszökik a kórházba és ettől istenkirály. fuj.

IoSonoGerardo 2010.12.11. 08:58:20

Csak egy dolgot szeretnék kiemelni:
"Ráadásul, még a kalici vírus miatt zárlatot is elrendeltek, de ezek után apu minden este bejött hozzám, hiába hisztiztek!"
A zárlatot nem véletlenül rendelték el. El lehet képzelni, mi történne, ha frissen műtött (vagy bármilyen más okból súlyos állapotú) beteg emberek elkapnának egy masszív hányós-hasmenéses betegséget? Pl képzeljünk el egy hasi műtét utáni beteget, egy hosszú metszéssel a hasán, ami még nem gyógyult be. És egyszer csak elkezd hányni. Vagy hasmenése lesz. Esetleg mindkettő. Találos kérdés: mi történik a műtéti sebbel? (a kiszáradásról, pH és elektrolitzavarokról nem is beszélve)

L-X-IR 2010.12.11. 10:18:13

Én is örülnék, ha ennyi gondoskodó orvos venne körül. Azzal is egyetértek, hogy bizony egy súlyosnak történő betegségnél a lehető legrészletesebben kikérdezik a pácienst, erre szükség van. Még a személyes higiéniás szokásokról is kikérdezik. És bizony van egy sor olyan kérdés is, amiről azt hisszük, hogy lényegtelen, pedig nem.

L-X-IR 2010.12.11. 10:22:07

@IoSonoGerardo:
Kórház-terrorista. Mindent elkövet, hogy még rosszabb legyen a helyzet. Az ilyet zárnám be a fertőző osztályra.

Leroi 2010.12.11. 10:23:34

Nem tudom, emberek, hogyan van az, hogy orrom hegyéig vagyok a kakában, az életemért küzd egy orvos, megmenti azt és utána visszaugatok rá, mert a gyerekkori betegségeimről MER kérdezni /"anélkül, hogy engedélyt kérne, hogy érdeklődhet-e...":)/
Figyelj, ha épp lila a fejed és Szent-Péter zörgeti a kapukulcsait a fülednél, végül megmentik az életed, akkor ne légy már annyira idióta bunkó, hogy a kezelőorvosodat illemtanra kezded tanítani (tudatlanul).
Ahogy Hatodéves is említette, a kötelező autoanamnézis része a távolabbi kórelőzmény felvétele.

Leroi 2010.12.11. 10:25:49

Gyerekkorában frusztrált volt.
Most is az.

Leroi 2010.12.11. 10:28:03

A fertőzés miatti zárlat megsértése miatt pedig a papát akár perecbe öltöztetve is elvihették volna.
A nagyokos lánya ágyától.
(Mert feltételezem, hogy egy ilyen posztot csak egy agyonkényeztetett, csokinhízlalt nőszemély írhat)

L-X-IR 2010.12.11. 10:33:53

@Leroi:
Na most perec is meg csoki is, akkor ott diabéteszes problémák vannak. Minimum 7.5.
És jön a kérdés: kedves beteg, volt e cukorbeteg a családban. válasz: nem tudom, de apu anyut mindig édesemnek szólítja.

zZZz 2010.12.11. 10:47:03

babette
mi lenne ha egyszer nem latnam a buta hozzaszolasaidat...fuj...

macska69 2010.12.11. 10:50:51

Azért az érsebészt egy kicsit meg kellene purgálni, aki először látta a beteget, mert az a cuki kis embólia nem a beteg hisztijétől keletkezett ám.

Leroi 2010.12.11. 10:50:55

@L-X-IR:
:))))
Ja!
Pistikét biológiaórán megkérdik, hogy meséljen a szívről.
-Tanárnő kérem, a szívnek van két lába...
-Azonnal beírok egy egyest, Pistike, ez egy marhaság!
-De hát az apu hálószobájából minden este ez hallatszik ki "-Szivecském, a lábaidat húzd már fennebb!"...

Leroi 2010.12.11. 10:53:01

@macska69:
Az nagy mulasztás volt.
Mondjuk meg lehetne kérdezni a beteget is, hogy hány éve szed fogamzásgátlót és milyen adagban, de ez a személyiségi jogaiba ütközik, mint látjuk...
Gondolom, ez volt az a kérdés, ami rövidzárlatot okozott a két neuronja közt...

macska69 2010.12.11. 10:56:36

@Leroi: Apu és anyu folyamatos jelenléte és ellenőrzése mellett nem merte bevallani biztos, hogy szedi... Összedőlt volna "az én lányom nem olyan!" kép...

L-X-IR 2010.12.11. 10:57:14

@Leroi:
De csak azért, mert apu anyu(édesem) nem tudta, hogy a kicsi lányuk fogamzást gátol. Mert az tök ciki. Vagy csak piszok egészségtelenül él. (cigi, pia, esetleg drog). Mert ugye ezek is a személyiségi-jogi kérdéskőrbe tartozik.

dekonstruktőr 2010.12.11. 10:57:34

@Leroi: "A nagyokos lánya ágyától.
(Mert feltételezem, hogy egy ilyen posztot csak egy agyonkényeztetett, csokinhízlalt nőszemély írhat)" Ezért az otrombaságért bocsánatkérést követelek!

Leroi 2010.12.11. 10:59:42

@dekonstruktőr:
Ki vagy, manóka?
A posztíró?:)

Leroi 2010.12.11. 11:02:56

@macska69:
Mindig akad egy eléggé részeg fickó, aki az ilyen rémkirálynőt a lila ködön át összetéveszti Angelina Jolie-val...

L-X-IR 2010.12.11. 11:04:38

A legrosszabb az egészben az, hogy a betegségeink döntő többségéről mi magunk tehetünk. Majd mikor segítségért megyünk a segítségadót piszkáljuk. Mi lenne, ha mi magunk figyelnénk oda a környezetünkre, és elfogadnánk az okosabb ember válaszait, ötleteit. Gondolom, azért volt eme nagy kálvária, mert a beteg nem tájékoztatta kellőképpen az orvost. Ha ezt megtette volna, hamarabb gyógyult volna.

tbjárulékfizető 2010.12.11. 11:05:38

Kedves orvosok, akiket nagyon megragadott apu és anyu, meg a lány hisztije.
Nem tűnt fel ez is?
"Tehát, több hétig életveszélyben voltam. Mint kiderült tüdő-embóliát kaptam. A gyulladt érből szakadtak le a rögök."
Idézném még marand 22 véleményét egy korábbi poszthoz. úgy tippelem, Ő orvos.
"Masszív tüdőembóliát néhány órán belül illik felismerni vagy kizárni (panasz, D-dimer, vérgáz, EKG, szív UH, CT angio). Jelen ellátás során az a gáz, hogy az 1. napon felmerült a tüdőembólia, aminek kimutatása 7 nap múlva sikerült. Szerintem ez durva (mű)hiba."
És további jó szórakozást a beteg problémáin.

dekonstruktőr 2010.12.11. 11:06:13

A posztíró vélt vagy valós küllemére ily módon utalni ostobaság és otrombaság. Kb. ugyanazért, amiért az oviban megtantják, hogy nem öntjük szembe a másikat vízzel és nem köpködünk. Kár, hogy ilyen szinten szorulsz kisegítésre.

Leroi 2010.12.11. 11:06:14

@L-X-IR:
Egy-egy szénné piált arcú fickótól betegfelvétel idején meg-megkérdezzük, hogy "káros szenvedély?"
"-Háááát, kávézni csak igen keveset, cigi egy-két szál..."
"-És, még?"
"-Még mi?"
"-Egyéb káros szenvedély?..."
"-Már hogy érti?!"
"-Netán...alkohol?"
"-Áááááááá, ugyan, dehogy, soha!...Két napja egy korty sem..."

macska69 2010.12.11. 11:06:22

Azért érdekes, hogy mindamellett, hogy mindannyian -átlagban- elégedetlenek vagyunk az egészségüggyel és az orvosi ellátással, mégis a panaszkodó betegtársat nyesztetjük. És ha az utolsó betűig igaza van? Én is írtam már ide szomorú kiemenetelű betegellátásról szóló posztot, abban is engem cincáltak meg... Pedig ott egyértelmű orvosi mulasztás volt, ami emberéletbe került.
Miért van bennünk, hogy akármit ír a posztoló, nem igazán hiszünk neki? Tudja ezt valaki?

Leroi 2010.12.11. 11:07:04

@dekonstruktőr:
Amíg ő köpködi az őt gyógyítókat, addig kaphat ő is rendesen...

Sárga Nyakkendő 2010.12.11. 11:07:48

Szeretném hinni, hogy TROLLOK ugatják meg a posztírót és nem kórházi emberek, mert ha kórházi emberek lennének, akkor nagyon jól bemutatják itt is, minek van kitéve a szerencsétlen kiszolgáltatott beteg!

Leroi 2010.12.11. 11:11:55

A thrombophlebitis elnézése műhiba volt.

Azon túlmenően megvolt a kórisme, a kezelés, ápolás.
Minden lege artis.
Az együttműködés hiánya, a beteg modortalansága, a hozzátartozók részéről a látogatási idő be nem tartása,a betegtársak veszélyeztetése, a zárlat megszegése már a beteg és a hozzátartozó sara.
Ez is a történet része.
Mint ahogy a Jelenések könyve is az Újszövetségé...

Neduddgi 2010.12.11. 11:12:17

@Leroi: A fogamzásgátlás nem gyerekkori betegségre van, szóval szerintem meg nem ez lehetett.

Már sokadjára látom, hogy leírják posztolók, a sürgősségin sokat kellett várni. A sürgősségi NEM azt jelenti, hogy sürgősen ellátnak, hanem hirtelen kialakult, kezelést igénylő kórképeket kezelnek. Súlyossági sorrendben. Namost ha egy zsúfolt sürgősségi osztályon valaki saját szájával közli, hogy fullad, akkor az nem ugyanaz, mint ha valaki semmit nem tud már kinyögni. És lehet, hogy vannak előtte olyanok, akiknek OTT és AKKOR súlyosabb az állapota (betegségtől függetlenül), így előbb kell őket ellátni. Ennek osztályozása azonban nem a betegek feladata, hanem a szakszemélyzeté.

tbjárulékfizető 2010.12.11. 11:12:34

@Leroi: idézné azt a részt, ahol a küzdelem is kitűnik?
Én úgy olvastam, hogy bemegy az orvos a munkahelyére, megnézi a munkaidejében a beteget, kérdez néhány dolgot, végzi a saját szintjén a munkáját tovább és közben gondolom szidja a hisztis ribancot, aki csak zavarja az aznapi közérzetét.
Hol van itt a küzdelem?
Még egyszer figyelmébe ajánlanám az idézett "marand 22" véleményét.
Küzdelem helyett fásultság, hozzá nem értés, vagy csak közöny, és a lánynál némi szerencse. és merem ezt leírni az eltelt idő hossza alapján, mert a fentiek szerint ehhez néhány óra is elég lett volna.
Az apám tüdőembóliában halt meg,kicsit érzékeny vagyok erer a témára, meg az Önök reakcióira.

Leroi 2010.12.11. 11:13:25

@fenyvesi:
Te honnan ugatsz, kutyus?
A fenyvesből?

Leroi 2010.12.11. 11:14:32

@tbjárulékfizető:
Az enyém vesedaganatban, de nem b@sztatom emiatt az orvoskollegákat, légy nyugodt...

macska69 2010.12.11. 11:18:19

@Leroi: melyik műintézményben dolgozol? ellátogatnék oda egy-két tanácsodért...

Leroi 2010.12.11. 11:19:14

Egy sima alsóvégtagi A-V duplex scan vizsgálat is elég, hogy igazoljon egy alsó végtagi embóliaforrást.
Ezt idejében meg kellett volna lépni.

Egy fiatal nőnél pedig thrombózishajlam többnyire a korai anticoncipiensszedéstől szokott kialakulni, egyebek mellett.
Az viszont, hogy egy osztályon egy orvossal nem közöljük a kórelőzményt, a kooperáció vaskos megszegése és a gyógyító munka akadályozása...

Leroi 2010.12.11. 11:20:39

@macska69:
Mire vagy kíváncsi, macska69?
A 69-es szám gondolom, az évszámod, nem a nemi aktusra utal...

L-X-IR 2010.12.11. 11:21:32

@macska69:
Nem nem hiszünk nekik, de néha túloznak. Elég sokat jártam kórházba, és mozogtam eüs dolgozók között, meg van az oka a viselkedésüknek sokszor. A szélsőséges megjegyzéseket nem annak a betegnek adják, aki elsőként találkozik velük, hanem annak, aki tuti az idegeikre megy, miközben a dolgozónak valóban akad egy halom dolga.
A fiam mandula műtétje után 1 héttel a kontroll vizsgálatra 4 órát vártunk, pedig a doki 9-re hívott minket.
Bejött egy sürgős műtét. Miért is nem hisztiztem? Mert tudomásul tudom venni, hogy ő is ember, és nem szakadhat ketté.

Leroi 2010.12.11. 11:22:37

@tbjárulékfizető:
"...és közben gondolom szidja a hisztis ribancot..."
Látom, a kórisme egy-egy részletét tekintve van köztünk egyetértés...

Neduddgi 2010.12.11. 11:24:24

@Leroi: Én a poszt alapján inkább arra gondolok, hogy valamilyen pszichiátriai előzménye lehetett, amiről kérdezgették, és a poszttoló úgy gondolja, hogy semmi közük hozzá. Ebben persze csak félig-meddig van igaza, hiszen a szedett gyógyszerek okozhatnak adott esetben ilyen panaszokat, ugyanakkor az is biztos, hogy egy pszichiátriai kórelőzmény olyan stigma, amit nem lehet levakarni. És lehet, hogy ha leragadnak ennél az információnál, akkor a valódi bajt nem vagy csak későn találják meg.

tbjárulékfizető 2010.12.11. 11:24:50

@Neduddgi: voltam néhány hete az SBO-n. Beutalóval.
Elláttak úgy, hogy tökéletesen elégedett voltam, a bajt megtalálták és megfelelő kezelést kaptam.De eleinte volt némi szóváltás, a felvételt intéző orvos morgott, hogy ide már mindenki bejöhet és foglalja az idejüket. Ez nem nekem szólt, hanem az előző betegnek, de megkértem, hogy ha nem nekem címzi, akkor álljon le, nem érdekel a lelki élete, őt sem az enyém.Megleptem ezzel.
Délután viszont szólt, hogy máskor, ha baj van,hamarabb jelentkezzek, mert egyesek kis tünettel is rohannak, én a laborok szerint kicsit későn mentem. Mert magasabb a fájdalom érző küszöböm.
Ennyit a látható tünetek alapján végzett rangsorolásokról.

macska69 2010.12.11. 11:24:51

@Leroi: egyik sem...
olvasgatom a hozzászólásaidat és ha orvos vagy, szerintem szinte az első lennél, akiben tudnék bízni. ennyi.

Hatodéves 2010.12.11. 11:26:31

@Leroi:
Igen, én is pont arra gondoltam, hogy UH kellett volna...

De azt szeretném kérdezni, hogy hogy lehet trombózisa negatív D-dimer ellenére? (Gondolom, azt vettek le a vérből, legalábbis azt (is) kellett volna.

Lehet Leiden-mutációja is, és akkor az anamnesztikus tényezőknek igenis extrém fontosak, ha volt például egy olyan betegsége, amiben szerepe lehetett a fokozott véralvadásnak, vagy ilyesmi.

macska69 2010.12.11. 11:28:25

@L-X-IR: ez a több órás nem kalkulált várakozás akkor (is) nagyon kellemetlen, amikor elküldenek a vizsgálat előtt, hogy igyak meg annyi folyadékot, amennyi belém fér, aztán 20 perc múlva kopogjak be. és húsz perc múlva nincs ott senki, csak a cédula: ne kopogjon, majd szólítjuk...

tbjárulékfizető 2010.12.11. 11:31:36

@Leroi: Én sem. Agyvérzés után lábra állították és úgy halt meg, hogy az anyámra nevetett, mert sikerült mennie.
Menthetetlen volt 5 percen belül is.
De az Önök itteni reakciói cinikusak, betegellenesek, rossz olvasni. Az meg még inkább rossz, hogy ezt már észre sem veszik.
Nem a lényeget szűrik ki a posztból, hanem mellékes körülményeket, mint az anya és apa reakcióját. Mit tegyen a szerencsétlen, ha érzi, hogy baj van, de rosszul kezelik a lányát?
Első gondolat: kevés pénzt adtam.
második: hová menjek tovább?
Harmadik: legalább keménykedek kicsit, hátha használ. Nem használ, mert Önök cinikusak, ellenreakciót vált ki a dolog,
de így nem kell hibáztatni azt, aki a nyilvánvaló műhibát, vagy bárminek nevezzük, elkövette.
Még egy kérdés: A boncorvossal általában jó a kapcsolatuk?

L-X-IR 2010.12.11. 11:32:05

@macska69:
Azért mondták, hogy kopogj be, mert akkor nem kell várnod a szólításra. Ezt azért ő is tudja.

teaivó 2010.12.11. 11:33:39

@Leroi: Te meg a magas lóról...

Neduddgi 2010.12.11. 11:37:04

@tbjárulékfizető: És ezzel most pontosan mit is akartál mondani?

Hogy a betegek nagy része kiterjesztett háziorvosi ügyeletnek nézi a sürgősségit, és mindenféle apró-cseprő problémával foglalja a helyet a tényleg betegek elől? (ld. még hasonló problémakör mentőhívások esetén) Valóban, az orvosnak nem kéne a soron következő beteg előtt puffognia az előtte lévő miatt, de azért megnéznélek, hogy az aznapi, sorozatban sokadik "három napja székrekedésem van" vagy "elvágtam az ujjacskám a nyomtatópapírral" netán "két napja kapar a torkom" panaszokkal érkezők esetén milyen gyorsan szakadna el nálad a cérna. És nem azért, mert nem szeretnéd a betegeket, vagy nem szeretnéd a szakmád, hanem mert tudnád, hogy ezek a) háziorvosi/házipatikai hatáskörbe tartoznak, b) olyanokra jut kevesebb időd, akiknek valóban sürgősségi ellátás kell.

Vagy netán azt akartad mondani, hogy te tudod magadról, hogy "kicsit magasabb a fájdalom érző küszöböd", és akkor talán jobban is odafigyelhetnél a kisebb jelzésekre, és időben elmennél a háziorvoshoz (aki vélhetően szintén ismer már annyira, hogy tudja rólad ezt az információt és figyelembe is vegye)?

Igen, előfordulnak egyedi, különleges esetek, csak ezek ritkák. És mint fentebb is írtam, a betegek is tehetnek azért, hogy ne 3-4 órákat kelljen várakozniuk.

macska69 2010.12.11. 11:37:37

@L-X-IR: bekopogtam én... de tényleg nem volt ott senki!

phoenix102 2010.12.11. 11:43:47

Na azért nem kéne ennyire nekiesni a posztolónak. Most is azt mondom, mint mindig, hogy ha valaki ide írja a panaszait, azt nyilván érte valami sérelem. Persze ha valaki ilyen zaklatott stílusban ír, azt nyugodtan el lehet osztani kettővel.
Egy problémát érzek ebben az egész történetben, azt leszámítva, hogy az EÜ-n belül sok frusztrált ember dolgozik (sok ameló, sok a gond, kevés a pénz), és néha a betegre öntik az egészet. Ami persze nagyon nem helyes, de az élet más terén is így működik. Meg kellen tanulni normálisan beszélni egymással, nem csak az EÜ-n belül, hanem mindenhol.
A szakmai rész az ami érdekes. Ugyanis nem ártott volna előbb rájönni, hogy trombózisa van a betegnek. Ismerem a differenciáldiganosztikai problémákat, de azért akkor is. Mert akkor nem jött volna a meglepi utána. A nosocomiális fertőzések ellen nehéz valamit tenni, ezt nem lehet feltétlenül felróni a kórháznak.
Más erről most nem jut eszembe.

tbjárulékfizető 2010.12.11. 11:44:50

@Neduddgi: két dolgot akartam leírni, de nem volt érthető:
1/
Az SBO-n a rangsor megállapításánál lehet nagyot tévedni, tüdőembóliás beteget nem előre venni.
2/
Az orvos is munkavállaló,még ha néha istenként is gondol magára, ha fáradt és egyéb baja van, rohadtul nem érdekel, mert nekem is lehet és nem ömlesztem rá az ügyfelemre.
Nem is akarom őt megérteni, mert ha gondja van, tanuljon nyelvet és menjen ki, vagy menjen péknek. Ott nem találkozik ügyféllel.
Ennyi
És lehet tovább szidni a betegek és hozzátartozók rossz modorát.

2010.12.11. 11:55:59

@tbjárulékfizető: A Szent György kórház sebészei, különösen az ortopéd sebészek (de a CV sebészek is) nagyszerű, ugyanakkor súlyosan túlterhelt szakemberek. Ez nem nyafi, tényleg így van, több hozzátartozómat, barátomat műtötték már ott, kifogástalan munkát végeztek. Dr. A. Gézát, M. Ernőt, B. Lászlót és az azóta ha jól tudom nyugdíjba vonult Perjési doktort emelném ki leginkább. A kórház az ország egyik legnagyobb és legújabb intézménye. Szóval szakértelem hiányára hivatkozni ezen a területen fölösleges, ahogy Pécsett nem valószínű, hogy szívsebészettel kapcsolatosan packáznak valakivel, stb.

2./ A kedves beteg nincs abban a pozícióban, hogy megítélje, hogy mi az, amit el kéne mondania. A nőgyógyászhoz majd úgy ül be, hogy nem nyitja szét a lábát, mert azért az mégiscsak az ő nemi szerve? @Neduddgi: és @Leroi: máris feldobott két lehetséges variációt, amit egészen biztosan el kellett volna mondani. Sajnos ezek a gyógyszerek gyakran zavarnak bizonyos laborvizsgálatokat is.

3./ A kedves beteg és családja viselkedése veszélyes (fertőző osztály karantén), felháborító és szabályellenes. A nyáron volt szerencsém látni, amikor egy török család balhézott a kórházban Berlinben, és a rendőrök vitték őket ki, kb. 10 perccel később. Megkockáztatom, hogy itt is ezt kellett volna. Ezzel a viselkedéssel orvosok életét és munkáját nehezítik, más betegekre sem jut annyi idő. Mellesleg még sohasem láttam, hogy valaki a pampogása miatt jobb ellátást kapott volna. Magánszobát követelt, többször is előfordult a "felejtsék el" kifejezés, ami szerintem alapból teremthetett egy hangulatot a kezelőorvosokban, nem válaszolt, ha kérdezték a betegéletútjáról, hisztizett, balhézott, és amikor beküldtek neki egy poént, hogy "most legalább behozza a kórházi lemaradását", akkor egyből kikéri magának.

Ilyen viselkedés és hozzáállás után mi a kérdés?

Ha velem egy nő így viselkedne, én kb. egy napig bírnám, pedig legendás türelmem van. Aki még mindig úgy gondolja, hogy emberszámba sem vették a postolót, annak kívánok egy ilyen párt, egy ilyen lányt és egy ilyen anyukát. :-)

Neduddgi 2010.12.11. 12:13:37

@ReignOfdark: No igen... A gyógyítás egyszerre múlik a betegen és orvosán. Mindkettőnek együtt kell működnie a másikkal, máskülönben nem megy. A kórház nem szerelőműhely, ahova betolom a beteg testem és a végén kifizetem a számlát.

odor emilia 2010.12.11. 12:20:38

Ha a posztoló idióta vagy büdös vagy egy seggfej vagy egy bunkó, az orvosnak akkor is kötelessége tudása legjava szerint ellátni. Ez vitathatatlan.

Borítékot meg el kéne felejtenünk. Főleg azért, mert nem oszt és nem szoroz. Legalábbis az ellátás minőségében.

Erről a kórházról nekünk is csak jó tapasztalataink vannak, személy szerint M. Ernőnek lehetünk hálásak egy korrekt műtétért és kezelésért. Ettől függetlenül
azért az tény és való, hogy nem kevés olyan orvos van, aki csak a státusz miatt választotta ezt a hivatást.
Amikor én kerültem kiszolgáltatott helyzetbe, betegként, akkor volt tapasztalatom bőven pro és kontra.
És én együttműködő voltam és csöndes és türelmesen várakozó, aztán mégis volt olyan orvos, nővér, aki úgy beszélt velem, mintha a seggéből rángatott volna.

Leroi 2010.12.11. 12:25:51

@macska69:
Ezt megköszönöm, megtisztelsz vele...

Leroi 2010.12.11. 12:28:14

@ReignOfdark:
Ez a viselkedés vagy az újgazdagokra, vagy a koraérett, leharcolt ribikre vagy a pigmentáltakra jellemző minálunk...
Anyu és apu jól megnevelte a kis kurvenyákot, ez kilóg az egész posztból...

Irkutszk 2010.12.11. 12:28:45

@L-X-IR: @Leroi:
Én úgy látom, tipikus laikus egyszerű betegről (és családjáról) van szó, aki még annyit sem tud az orvoslásról, hogy tudná, hogy ha beszed egy akármi tablettát, azt az egész szervezetébe szedi be, és nem csak ott jelenik meg a gyógyszer, amire azt beszedte, legyen az fájdalomcsillapító, vesetisztító tea vagy fogalmazásgátló, tökmindegy.

Azért van az orvosok részéről az éleshangú kritika, mert számukra annyira evidens, hogy ez így működik, hogy minden lehetséges aspektusból ki kell kérdezni a beteget, hogy a fertőző osztály karanténja miért van, hiszen min. 10 évig verték beléjük, hogy ez így működik (észérvekkel és porosz szabályrendszerrel egyaránt), hogy elképzelhetetlen számukra, hogy ez ne így működjék (természetesen önfejlesztés mindig van), illetve hogy ezt bárki felrúgja, esetleg ne értse meg, hogy nem véletlenül van ez így.

A posztolónak (és kedves családjának) egy mélyreható tanulmányt javasolnék az orvostudomány bugyraiba, amelyben megtanulja, hogy az emberi szervezet mily csodálatosan működik egységként, egyik részt sem elhagyva vagy feledve, összefüggések tömegével. Aztán utána kéretik ezen tudást a gyerekmesékkel együtt továbbadni a porontyok felé.

Kívánok egyébként is mindenkinek toleranciában, egymás megértésében és elfogadásában, bizalomban teljes szép napokat. Ahelyett (és még mindig a posztolóról-posztolónak beszélek), hogy egymásra mutogatnánk, és egymást hibáztatnánk, mi lenne, ha megpróbálnánk felfogni, amit a másik mond, és elfogadni, hogy szagemberrel állunk (esetlegesen fekszünk) szemben?

Leroi 2010.12.11. 12:30:57

@odor emilia:
Az orvos-beteg kapcsolatnak két oldala van.
Ha a beteg a tanácsaimat, javaslataimat semmibe veszi, a szakmámat lebecsüli, engem nyíltan megsért, akkor az életveszély kizárása után egyszerűen nem látom el.
Erre törvényben foglalt jogom van.

Hozzá Szóló 2010.12.11. 12:35:53

Székesfehérvári kórházban idős nagymamámat akarták gyomortükrözni nélkülem kifejezett kérésem ellenére... aztán utólag még ők szóltak be, hogy "a néni nem kollaborált" azt hittem, ott verem be a fejét a köcsögöknek... nagy mázlijuk, hogy védi őket a törvény, meg szekusok vigyáznak rájuk, olyat basztam volna a fejébe a rohadéknak, hogy még most is ott ápolhatnák... :(

Leroi 2010.12.11. 12:36:13

@Irkutszk:
Nagyon helyesen írod a nevelést úgy a szobatisztaságra tanítás idején kell elkezdeni, és akkor a fiatal csipás nem fogja az orvos pofájába vágni egy kérdés kapcsán, hogy "felejtse el"...ha pedig az illetőnek nem esik jól, az őt "nem érdekli"...
A Való Világ nemzedéke...
Elég egy pillantást vetni a luxusketrecbe beszavazott félmajmokra, hogy tiszta képünk legyen a magyar társadalom egy szélesebb rétegéről...

Természetesen az utolsó előtti sorodban "szakembert" akartál írni...
:)

odor emilia 2010.12.11. 12:39:45

@Leroi:
Én ezt értem és hidd el, hogy el is fogadom. De ha egyszer idióta a beteg? Akkor nem az lenne az intelligens hozzáállás, ha ezen egy orvos felülemelkedne és mégis ellátná? Pláne, hogy azért ennyire én nem látom szélsőségesnek a posztoló által vázolt helyzetet.
Mindkét oldal folyton csak a jogait szajkózza. Persze, értem én, vannak jogaink és éljünk is vele, főleg, ha már vannak, de maximálisan egyetértek Irkutszk toleranciáról írott soraival.

De - amint fentebb említettem is - én nem voltam sértő, nem voltam ellenséges, mégis mindent harapófogóval kellett kihúznom az orvosomból és volt olyan orvos is, aki becsmérlően beszélt rólam és a problémámról. Még mielőtt ezen találnánk fogást, később, más orvos egyáltalán nem csodálkozott azon, hogy gerincsérvvel fájdalmaim vannak.

Irkutszk 2010.12.11. 12:40:41

@Hozzá Szóló: Volt itt egy poszt kapcsán szó arról, hogy ha nem engedi a beteg (vagy a hozzátartozó jelenleg) a diagnosztikai módszer végrehajtását, az mit eredményez. Ha nem tud diagnosztizálni az orvos, akkor mégis mi alapján mondja meg, hogy mi a baja a betegnek (azaz mi alapján diagnosztizáljon)? Erre az egy kérdésre kérem, válaszoljon, ha tud.

A nem kooperáló beteg azt jelenti, hogy nem engedte meg (jelen esetben Ön a nagymamája helyett... ha Nagymama döntésképes, akkor mégis milyen alapon szólt bele az Unoka az ellátásába??? Én a váróban várom meg, amíg a 100 éves nagymamám az orvossal beszél), hogy ellássa az orvos a legjobb tudása szerint.

Irkutszk 2010.12.11. 12:42:09

@Leroi: Nem, mert a vicc, és a nevetés mindig jót tesz. ;) Nem véletlenül írtam fogalmazásgátlót sem... :)

Irkutszk 2010.12.11. 12:51:06

@odor emilia: @Leroi: Két különböző dologról beszéltek.

Az egyik azt mondja: büdös idióta beteg
A másik: a nem kooperáló beteg

A kettő nagyon különbözik. Lehet valaki büdös és idióta, mikor bekerül a kórházba (a nővér majd kimosdatja), ha megpróbál úgy cselekedni, ahogy az orvos mondja. És lehet jólfésült, intelligens, ha az orvost semmibe veszi. Ő is idióta, csak másképp, de ezt hagyjuk, mert még megköveznek ;)

csatornál (törölt) 2010.12.11. 12:51:29

Az elmondott történetből, függetlenül attól, hogy a beteg okos-e vagy sem, hisztis-e vagy sem, az derül ki, hogy a magyar egészségügy hagyott egy olyan problémát elfajulni, amiről pedig időben tudomást szerzett. Nem volt egy orvos, aki végigkövette volna a beteget, de még az érdemi információ sem utazott a beteggel együtt, egyik orvos nem tudta, mit és miért csinált a másik, a képzetlen betegen kérték számon, hogy korábban mit miért hogyan csinált. Mindenki mindenkinek az idegeire ment, a beteg nagyon beteg lett, mindenki rosszul járt. Talán csak azok nem, akik egyre több ellátásért vehették fel a támogatást és fizetést.

Nem érdekel, hogy ki volt hülye, ez az egész úgy ahogy van, nagyon nem jól van így.

ondol 2010.12.11. 12:52:12

Soha eszembe sem jutna betegségemmel kapcsolatban egy "másik orvos" véleményét az aktuális kezelőorvosnak előadni, azzal a szándékkal, hogy megváltoztassa a betegségemről kialakított véleményét.

Egy kórházban jobb/több kivizsgálás szokott lenni, mint egy magánorvosnál, mert több az erre szolgáló eszközük, időt kell adni a betegnek is az orvos felé, hogy összeálljon a kép róla.

Ha nekem anyám odaállt volna hisztizni az orvosokkal, rögtön hazaküldtem volna.

Az orvosok nővérek modora engem hidegen hagy. Nekem is van egy modorom, de őket sem ez érdekli:-) Állítsák fel a dg-t, gyógyítsanak, aztán tőlem úgy viselkednek ahogy akarnak.

Irkutszk 2010.12.11. 12:55:10

@csatornál: Általában a háziorvos az, akinél össze kell futnia a szálaknak. Ő lenne az, aki longitudinálisan követi a betegeket.

Tartok tőle, hogy nem az járt ebben a történetben legjobban, aki ellátta a beteget, hanem azok a cégek, amelyeknek az eszközeivel-gyógyszereivel látták el a beteget. A kettő ismételten nem ugyanaz.

És ez a poszt több sebből is vérzik, nem lehet kihegyezni erre. Igen, ez is egy aspektus. De pl. az, hogy fertőző osztályra nem megyünk be a négy fertőzésünkkel, elfogadhatatlan.

Dr.laikus PhD 2010.12.11. 12:56:03

@Hozzá Szóló:

Ha nem kollaborált, akkor kooperált? :D
Hát még ha fejbe is vered, meg a szekusok hogy jönnek ide?

Magyarországon élsz?

Irkutszk 2010.12.11. 12:57:52

@odor emilia: Persze, mert én vagyok a híd beteg és orvos között ;))

ondol 2010.12.11. 13:00:08

@Irkutszk: Ott kéne igaz. Csakhogy nálunk a HO pld. szimpla irodista jellegű. Nem fog az össze semmit, rád se néz, veri a billentyűt mint most én:-))

Receptet jól tud írni:-DD

odor emilia 2010.12.11. 13:01:57

@Irkutszk: @Irkutszk: Én az idiótát úgy értem, hogy egy barom, aki nem fogja fel, hogy ha nem működik együtt, akkor maga alatt vágja a fát.
És sajnos vannak ilyenek, akik annyira korlátoltak, hogy egyszerűen nem értik meg, hogy az orvos segíteni akar.
Ez olyan dolog, hogy egyáltalán nem biztos, hogy ezt azért csinálja, mert gonoszkodni akar. Hülye volt az anyja, hülye az apja, hülyék a barátai és valahogy nem jut be az agyába a lényegi információ.

Leroi 2010.12.11. 13:03:38

@Dr.laikus PhD:
Gondolom, a szekusok verték, hogy kollaboráljon.:)
A hozzászólónak pedig a fejét.
Sokat.

Leroi 2010.12.11. 13:09:20

@Hatodéves:
Bocsánat, hogy nem válaszoltam a kérdésedre.
Vannak a thrombosisnak olyan esetei, hogy a laborvizsgálat hamis útra vezet...
Egy emelkedett D-dimer-érték azonban a legtöbb esetben perdöntő.
Az eset el volt nagyolva, de van egy sejtésem, hogy a beteg mindenhová lábbal előre ment be és pár ilyen bicskanyitás után hagyták a szakmát egy kissé holtvágányon időzni az ő esetében.
Arról, hogy ide jutott, nemcsak az őt először látó orvos, hanem ő maga is tehet.

odor emilia 2010.12.11. 13:09:46

@ondol: Nem tudom, hogy ezt nekem szántad-e.
Csak kiegészítésképp:
Nem mondtam a másik orvosnak, hogy mit mondott az első orvos. Egyszerűen ő felfogta, hogy nem kamuzok és valóban fáj.

_Epikurosz_ 2010.12.11. 13:16:18

Ha jól olvasom, ő tájékoztatta mindegyik orvosát, és azok EMIATT diagnosztizálták félre. Egységesen.
Elvitte őket a korábbi betegség az újtól. Tessék megtanulni kérdezni!

gorillka 2010.12.11. 13:17:17

csak egy apró szösszenet az orvosok által befogadott kórelőzményről.
Tavaly egy problémával neurológusnál jártam, a kérdésre hogy volt-e műtétem, megemlítettem, hogy volt egy sinus pilonidalis beavatkozásom, kérdezte, hogy altatásban, mondtam, nem, nem volt érzéstelenítés, mondta erre, hogy jó, akkor helyi érzéstelenítésben (!), mondtam nem, nem volt érzéstelenítés, erre legyintett, hogy biztos volt.

én csak a partnerséget hiányolom a kapcsolatból, mert szerintem egy az érdekünk, hogy a beteg meggyógyuljon

Leroi 2010.12.11. 13:18:46

@odor emilia:
Azzal a beteggel, aki nem éri vagy nem akarja megérteni, amit közölni szeretnék vele, el szoktam psychologizálni.
Mindenkinek megvan az a kis bejárata, ahol a lelkébe lehet villantani egy fénysugarat, és holtbiztos, hogy mindenkinél visszaverődik az egy bármilyen pici csillámló felületen.
Ehhez sokévi tapasztalat kell, és rengeteg beteggel való elmélyült elbeszélgetés.

lüke 2010.12.11. 13:20:43

itt nem úgy kommentelnek?
no comment

Leroi 2010.12.11. 13:23:34

@gorillka:
Ha hölgy vagy, akkor jelzésértékűnek vedd..
Biztosan kíváncsi volt a műtéti hegre, amiatt kötekedett...P

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.12.11. 13:23:54

@Leroi: 1 "Nagyon helyesen írod a nevelést úgy a szobatisztaságra tanítás idején kell elkezdeni, és akkor a fiatal csipás nem fogja az orvos pofájába vágni egy kérdés kapcsán, hogy "felejtse el"

Nem lehet, hogy a használna, ha az orvos 2 összetett mondatban elmondaná a betegnek, hogy erre miért van szülség ?

2. Lehet, hogy én olvastam figyelmetlenül, de nem arról szól a poszt, hogy egy trombózist nem diagnisztizáltak, és ebből tüdőembólia alakult ki ?

Lehet, hogy a beteg silusa némi kivánnivalót hagy maga után. De szerintem a 2. ( és részben az 1. ) pontra kellene koncentrálni, nem ?

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.12.11. 13:28:00

@Leroi:

Plusz kérdés : a " psychologizálni" ugyebár magyarul azt jelenti, hogy "lelkizni". Miért nem használod a rövidebb ( és közérthetőbb ) magyar szót ? ( Már elnézést, de nem hagyhatom ki, hogy az angol a szakszavakkal való felesleges és nagyképű dobálózást "handwavingnek" hívja :D . Plasztikus szó, nem gondolod ? Persze ettől még lehetsz jó orvos, de kisebb az esélye, hogy a betegeid szeretni fognak. )

Irkutszk 2010.12.11. 13:29:49

@Scaramella va alla guerra: Leroi arra gondolt, hogy pszichológiai tanulmányait latba vetve próbálja megértetni a beteggel, amit a betegnek meg kell értenie. Nem lelkizést jelent.

odor emilia 2010.12.11. 13:31:04

@Leroi: No. Hát erről beszélek. És még ennyi nem is kéne, mert úgy látom, hogy te egy pozitív értelemben vett szélsőség vagy. :)

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.12.11. 13:31:43

@Irkutszk:

... aha ... mondjuk nekem a kontextusból nem ez jött le, dehátugye, az ízlések és a pofonok ...

Leroy meg a pszichológiai tanulmányok ? Biztos hogy ugyanarról a leroyról beszélünk, aki itt kommentelget ? ;)

gorillka 2010.12.11. 13:32:35

@Leroi: lehet, de nem fordulhat elő, hogy ezáltal az szerepel az anyagomban, hogy nem vagyok allergiás a helyi érzéstelenítőre?
Közben meg, ki tudja?

tbjárulékfizető 2010.12.11. 13:32:38

@ReignOfdark:
ha már meg vagyok szólítva, én meg azt nem értem, hogy mit nem lehet érteni a posztoló problémáján?
Tüdő embóliája volt. Kicsi vérröggel, mert nagyobba már hamarabb meghalt volna, most meg él, mg írni is tud.
Nem ismerték fel, pedig láthatóan van valamilyen protokoll a vizsgálatokra nézve. Ha műhiba perre került volna sor, akkor nem lenne felelős, mert küldték jobbra-balra, bejátszik egy magánorvos is, meg láthatóan orvosékat jobban zavarja a szülők bunkó (szerintem laikus) viselkedése.Ha valaki elmondta volna a lánynak, hogy a gyerekkori betegsége, ami eléggé titokzatos, mi lehet és mit okoz, akkor talán beszélt volna róla.
De az adott szituban: valószínűleg fáradt doktornő, aki unja a magyarázat adását, meg az ellentmondást, mert ha már nem fizetik meg, legalább értenék meg, hogy ő mindenható, a maga szemétdombján korlátlan hatalommal.
A lány plázacica leroy szerint, lehet tényleg jó szituált, jó kinézetű, ami pláne probléma. Ehhez van esze, de ahhoz, hogy behozza a régi lelelteit, ahhoz nincs esze.
Mindezek mellett: Felismerték a tüdőembóliát néhány órán belül? NEM. És ez a lényeg. Innentől kezdve már nem érdekel, kinek probléma a problémás szülő.
A másik gondom: Ha nem mehet be látogató a szobába, akkor miért mégis van ott?
Miért kell megengedni egy szülészeten, ( Gyöngyös),ahol pl. babás szobák vannak, hogy a rokonok 30-ával látogassák a szülő nőt, tényleg zavarva a többieket? aztán rendőröket kellet hívn.
A posztoló nem tudja, de az is szakmai hiba, ha a körház-nem üvöltve- de határozottan nem küldi el a szülőket. Sokszoros szakmai hiba van itt leírva.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.12.11. 13:34:59

@Irkutszk: Megjegyzem semmi gond leroyjal, én is igen gyakran arrogáns vagyok, de van egy mentőkörülmény : nem vagyok orvos. ;) ( A handwavinget meg utálom, és munkaköri kötelességem a technikai dolgokról úgy beszélni, hogy azt a társterületek és a laikusok is megértsék. nadehátugye, ízlések és pofonok ... )

csatornál (törölt) 2010.12.11. 13:38:44

@Irkutszk: Engedd meg, hogy én kiélezzem erre. Volt egy baj, a beteg bekopogott az egészségügyhöz a bajával. A rendszer nem tudta helyesen kezelni, megoldani az esetet, és a beteg egy kurva nagy bajjal jött ki sérülten, megnyomorítva. Nemá a beteg legyen ebben a hibás. Az a rendszer a hibás, ami ezt hagyta megtörténni.

Olvass vissza, a betegnek már az első orvos felkeresésekor is súlyos panaszai voltak, amelyek mindvégig nem enyhültek, csak kapta hozzá a további bajokat.

A minimum, amit ezután elvárnék, hogy a rendszernek legyen egy olyan szereplője, aki feltárja az eredeti betegséget, és NYILVÁNOSSÁGRA HOZZA, azzal, hogy ezt a fajta problémát a mi rendszerünk nem tudja biztonsággal megoldani. Ezt jogunk van tudni.

Irkutszk 2010.12.11. 13:40:54

@Scaramella va alla guerra: Ha lehetőséged engedi, barátkozz össze egyszer egy pszichológussal. Nagyon különböző dolog az, amikor emberként, személyként beszél, és esetlegesen az, ahogy egy beteget kezel. A szó legszorosabb értelmében kezelésről van szó, amikor tanult technikákat alkalmaz egy pszichológus-pszichiáter egy beteggel szemben. Aztán este, mikor édes párjával van, kiengedheti a gőzt, de a beteg előtt nem.

Dr.laikus PhD 2010.12.11. 13:44:15

@Irkutszk:

Itt a bibije az egész történetnek.
A kérdezéstechnika...., vagy a hiánya!

"Aztán este, mikor édes párjával van, kiengedheti a gőzt, de a beteg előtt nem."

Meg ez!

Irkutszk 2010.12.11. 13:47:07

@csatornál: Semmiképp nem szeretném azt mondani (mert nem gondolom), hogy bárhol valótlant írt volna a posztoló. De vegyük azért észre, hogy ezek a posztok szubjektívek, a beteg/hozzátartozók írják, sehol sincs annak az orvosnak a leírása, aki kezelte a betegeket. Így eldönteni itt a felelősséget lehetetlen.

Néhány részlete a beteg problémájának pedig %-osan kimutatható lehetséges szövődmény, pl. a kórházi tartózkodás miatt kapott fertőzések.

Leroi 2010.12.11. 13:52:41

@Irkutszk:
Köszi, hogy megválaszolgattál a nevemben ennek a skarabeusnak, aki háborúba készül...:)))
Remélem érzékeli, kb. mennyire tartom vitapartnernek.

Dr.laikus PhD 2010.12.11. 13:54:06

@Irkutszk:

Az igazi baj a tüdőembólia. Abba bele lehet halni. Fiatalon is. A többire lehet mondani, hogy érzelmileg feltöltött, hiszen "természetes" szövődmény egy kórházban 4 fertőzés is. Vagy nem?
Ezért be szoktak zárni egy időre intézményeket. Itt nem a kalicira gondolok...

Minden más az ember maga. De a halál szele megérintette, mert olyan ember?
Micsoda gondolkodás ez? Nem is akarok bele gondolni.

Pláne, hogy pár napja csak jók a tapasztalataim, még egy rezidens doktornő kezét is majd eltörtem, és csak annyit mondott, neki is jól esett egy alkalommal, ha foghatta valaki kezét.
Ez azért van, mert én szimpatikus vagyok?
Ugye nem?
El kell ismerni, ha valahol minősíthetetlenek, mert nem ez az átlag.
Még mindig nem!

Irkutszk 2010.12.11. 13:55:56

@Leroi: Pillanatokon belül velem is vitatkozhatsz, ha ennyire magasra tartod magad.

Ez most kb. úgy hangzott, hogy köszi, hogy elvégezted helyettem a piszkosmunkát.

Leroi 2010.12.11. 14:00:57

@Irkutszk:
Nem, én arra céloztam, hogy magam is ezt válaszoltam volna neki.
Aki a psychologizálást lelkizésnek fordítja le és megkérdőjelezi, hogy valaha is belekaccsintottam volna a psychológiába, hát az vitatkozzon önmagával.
Nyugodj csak meg.
Senki sem tartja magasabbra magát annál, mint aki.

tbjárulékfizető 2010.12.11. 14:09:46

@Irkutszk: mielőtt még együttéző lennék, csak két bejegyzést had idézzek:
@leroi 1.
"Ami a nővéreket illeti, nálunk, az osztályon ahol dolgozom ALAP, hogy szépen beszélünk a páciensekkel. Főorvos-alorvos-nővér-asszisztens-takarítónő. Nincs otthoni probléma, nincs fájó tyúkszem vagy tele herezacskó, kedvesség van és mosoly a szenvedő beteg felé."

@leroi2:
"akkor a fiatal csipás nem fogja az orvos pofájába vágni egy kérdés kapcsán, hogy "felejtse el"...ha pedig az illetőnek nem esik jól, az őt "nem érdekli"...
A Való Világ nemzedéke...
Elég egy pillantást vetni a luxusketrecbe beszavazott félmajmokra, hogy tiszta képünk legyen a magyar társadalom egy szélesebb rétegéről..."

egy orvos, aki láthatóan nem őszinte a beteggel, ha igaz, tényleg mosolyognak, rá, amúgy meg a p-.ba küldené el legszívesebben.
A metakommunikáció állítólag annak is érthető, ( mármint jól fordítja magában a viselkedést), aki a szót magát még soha nem hallotta.

tbjárulékfizető 2010.12.11. 14:11:21

le tudom írni helyesen is az előzőeket, de talán így is éthető

Irkutszk 2010.12.11. 14:15:09

@Dr.laikus PhD: Nem, igazság szerint az igazi probléma a trombózis volt a beteg lábában (ha tényleg ott volt, azért kérdőjeles számomra, mert az orvos nem tartotta fontosnak). Sajnos semmilyen információt nem tartalmaz a cikk arról, hogy volt-e bármilyen hasonló problémája a betegnek, vagy hajlamosító tényezője (mint ahogy itt a kommentelő orvosok említették).

A diagnosztika (és hányszor fogom én még áldani, hogy nem lettem orvos?) esélyekkel dolgozik. Vannak diagnosztikai módszerek (és ebben nagyon fontos szerepe van az anamnézis felvételének, azaz a beteg módszeres kikérdezésének), amelyek adott adatokkal szolgálnak, és ezekből előfordulás szerint sorolja végig az orvos, hogy mik lehetnek a problémák ott belül. Tiszta Dr. House.

Sajnos ha valakinek erősen leromlott az immunrendszere, akkor nagyon könnyen nyel be ilyesmi fertőzéseket. A baktériumok elleni küzdelem olyan, mintha az orvosok (és a gyógyszergyárak) egy hatalmas, alak nélküli amőbával küzdenének. Ha kitalálnak egy remek gyógyszert, akkor a baktérium addig alakulgat (hiszen sokkal gyorsabban szaporodik-mutálódik, mint mi), amíg valahogy életképes marad az antibiotikum jelenlétében is. Jelzem, ez teszi duplán nehézzé az új antibiotikumok kutatását is, ugyanis 1. egy mindig megújuló-változó valami elleni szert kell teremteni, amelynek az embert ugye nem kéne elpusztítania; és 2. az új szereket szó szerint páncélszekrénybe zárják, és csak azokban az esetekben használják, amikor a régebbi szerek nem hatásosak/nem használhatók. Ki lehet találni, mennyire érheti meg új antibiotikumot kifejleszteni.

gorillka 2010.12.11. 14:15:10

@tbjárulékfizető: illetve ez valahogy úgy van, hogy ha ellentét van a verbális és nonverbális tartalom között, akkor a nonverbális a mérvadó és ez is megy át, mint üzenet

Dr.laikus PhD 2010.12.11. 14:17:19

@tbjárulékfizető:

Jaj ne!

Nem érdemes kisarkítani és kifordítani.

Ismeretlen betegről van szó, akivel kötelező a beteg érdekében bizonyos távolságot tartani csakis azért, hogy gyógyítani lehessen. Védve a beteget és saját magát is.

A kettő nem mond egymásnak ellent.
A szigorú követelmény, hogy beteggel nem beszélünk magas lóról.
Cserébe nem lehet a beteg hányaveti és neveletlen.
Van indok és modor helyre rakni őt. Kell is.
A saját érdekében.

Magánügy, ha nem szimpatikus a beteg.
Miért kéne örökbe fogadni?
Nem hazugság egyik sem.

akdiana (törölt) 2010.12.11. 14:17:58

Nem is konkrétan a poszthoz, hanem a kommenteket is átfutva, általánosságban jutnak eszembe a következők:

A magam részéről igyekszem intelligensen, normálisan beszélni, még az idegbajos, velem szemben lekezelő orvossal is. Valahogy van bennem egy elv, ha ő bunkó, nekem még nem muszáj annak lennem válaszként. Ha mormog és én nemmormogok, érdekesmód visszafogja magát az orvos. Engem nem érdekel, hogy mi sérelem érte az orvost az előző pácienssel, én már új páciens vagyok, ne rajtam töltse ki dühét, ne nekem morogjon.

Az orvosoknak tudomásul kellene venniük, hogy emberekkel foglalkoznak, ahogy egy ügyfélszolgálatos nem lehet udvariatlan, mert másnap talán be sem kell már mennie dolgoznia, akármilyen is az ügyfél, ugyanígy egy orvos sem kiabálhat, nem becsmérelhet, nem moroghat, hogy már megint egy beteg érkezett...stb.

Intelligens, okos emberek az orvosok, hiszen elvégezték a korántsem könnyű orvosi egyetemet, sokat tanultak. Ennél fogva az egyetem után is intelligens, értelmiségi viselkedés tanusítása az elvárható részükről munkavégzésük közben.

A páciensnek fáj valamilye, nyűgös lehet, nehéz természetű lehet...stb., de akkor is el kell látni. Az orvosnak nem istent kell játszania, hanem tudomásul kell vennie, hogy ő egy adott intézmény alkalmazottja, aki a gyóygyításért, szaktudásáért alkalmazzák, ezért fizetést kap (ha ez kevés megint nem a beteg tehet róla).

Az egészségügyi személyzettől nézeteim szerint nagyobb tolerancia tanusítása elvárható a beteg felé, mint fordítva. A beteg, ha szenved, valami baja van, nem feltétlen lesz olyan állapotban a fájdalmai, panaszai közepette, hogy úgy kommunikáljon, olyan udvariasan, mintha semmi baja nem lenne. A sulykot általánosságban udvarias, kulturált emberek is elvethetik, hát még egy alapjáraton is zsőrtölődő páciens.

Elhiszem, hogy sokszor nem könnyű az orvosok, nővérek sorsa, de tiszteletet nem azzal vívnak ki magukkal, ha gorombák a pácienssel, hanem ha ezeken túllépnek, és udvariasan, értelmiségként, orvoshoz és kultúrált ápolóhoz méltan kommunikálnak. Szerintem a beteg nem megfelelő modora mellett sem teheti meg az orvos, hogy maga is modortalanná válik. Az orvos kedvességgel nagyobb tekintélyt és hitelességet tud szinte észrevétlenül kicsikarni a környezetéből, mint durvasággal.(Szerintem).

Persze tisztában vagyok vele, erre a blogra csak kifogástalan modorú és munkájukat lelkiismeretesen ellátó orvosok és ápolók közül szoktak kommentelni, így nem nekik szól megjegyzésem :)

Irkutszk 2010.12.11. 14:17:58

@tbjárulékfizető: Bárki ki tudja belőlem is hajszolni az elutasító, elzárkózó énemet. Előfordult már, és egyáltalán nem szégyellem, hogy volt olyan beteg, akinél hátraléptem a tárától, és azt mondtam, fáradjon egy másik ablakhoz.

apolka11 2010.12.11. 14:19:30

Én az orvosi részhez nem tudok hozzászólni (azt leszámítva, hogy fiatalabb koromban 7 nap fog.gátló szedés után volt egy jó kis spontán kettőslátásom, na akkor döntöttem úgy, hogy nemmm), ijesztő, hogy a trombózis ilyen fiatal korban is előfordulhat.

Eleve furcsálltam, milyen gyerekkori betegségről kérdezik a posztolót, aki lelki alkata szerint simán a Bethesdába vagy más gyerekkórházba tartozna még, jött ezzel az anyu-apu (majd ők jól megmondják, majd ők segítenek) szöveggel.
És sajnálom a tüdőembóliát, és a kései diagnózist, de ez a zárlatmegszegés azért nálam is kinyitotta a bicskát...
És ezek után fel van háborodva a hazavitt bacik miatt (hiszen a kedves papa is magasról tett a többi beteg érdekére)

Dr.laikus PhD 2010.12.11. 14:20:28

@Irkutszk:

Nem mondunk egymásnak ellent.

Az már csak hab a tortán, hogy egy gyulladt ér, ahol a szövetek körülötte sötétebbek, nekem a laikusnak is trombózist üzennek.
Mondjuk lehet arra gondolni, hogy lezajlott.
Annál rosszabb..:((

Irkutszk 2010.12.11. 14:20:44

@akdiana: "A magam részéről igyekszem intelligensen, normálisan beszélni, még az idegbajos, velem szemben lekezelő orvossal is."

Ezt hívják úgy, hogy attól még, mert a másik bunkó (tökmindegy, kicsoda), nem kell az ő szintjére lealacsonyodni, sőt.

Egy másik idézet, egy ismerősömtől: "Sose vitatkozz Idiótákkal! Mert lesüllyedsz az ő szintükre és legyőznek a rutinjukkal."

apolka11 2010.12.11. 14:22:06

@akdiana: az első pontban említett viselkedés nagy bölcsességre vall. Nem kell mindig visszamorogni.

Vitánál is nagyon bejön, ha te nem emeled a hangod, szinte biztos, hogy a másik is automatikusan visszavesz a hangerőből. Másképp meg mehet a licit, ki tud jobban ordítani.

Leroi 2010.12.11. 14:24:22

@tbjárulékfizető:
Megtisztelő, hogy nyomonköveted a hozzászólásaimat.
Ez már valami.
Mind a kettő áll, légy nyugodt.

Irkutszk 2010.12.11. 14:27:19

@Dr.laikus PhD: Nem szoktunk ;) Pedig esküszöm, mindketten csak a saját véleményünket szajkózzuk! :)

Azt hiszem, azért a beteg (és családja) viselkedéséről szól a legtöbb komment, mert a cikk is ezt taglalja leginkább :) Tényleg jó lenne néhány konkrétabb adat, ami alapján miklos.rabai megtarthatná újabb kiselőadását ;)

Leroi 2010.12.11. 14:29:15

@akdiana:
Tankönyvi precizitású hozzászólásod minden pontja igaz.

Egy szépséghibája van, hogy a gyakorlatban minden fájdalmasan más.
Bújj be egy napra egy orvos sarujába és
másnap mindjárt garantáltan árnyaltabbá válna a kommented.

De azért szép és tiszta minden gondolatod.

IoSonoGerardo 2010.12.11. 14:31:09

Szerintem a mélyvénás trombózis nem diagnosztizálását árnyalja, hogy a posztoló leírása (elfeketedett ér stb) felületes vénás gyulladásnak(thrombophlebitis) felel meg, aminek adekvát terápiája a fásli+Venoruton+gyullcsökkentés, a mélyvénás trombozisnál alkalmazott véralvadásgátlás ellenjavallt. És nem okoz tüdőemboliát.Az persze más kérdés, hogy amikor a beteg visszatért ugyanazokkal a panaszokkal, akkor alaposabb vizsgálat kellett volna. Erre a problémára gyakran felhívják a figyelmet, azaz ha a betegnél már megtaláltak egy adott betegséget (mint itt a felületes véna gyulladását), attól még más rendellenesség is lehet a háttérben (jelen esetben MVT)

tbjárulékfizető 2010.12.11. 14:31:35

@Leroi: szívesen
Eléggé sarkosak, ezért emlékezetesek.
De azért azokat a szakmai szövegeket szívesebben olvasom, amiket mások írnak, vagy Ön másokkal beszél meg, mert az autodidakta tanulás is értékes,( mármint nem szakirányú egyetem, hanem csak úgy, könyvekből és bárhonnan) pláne hasznos lehet.
Amúgy meg így belelátni az önök fejébe,a gondolataikba betegként sem utolsó élmény.
Hát így tovább mindkettőnknek.

Leroi 2010.12.11. 14:32:22

@Irkutszk:

"Bárki ki tudja belőlem is hajszolni az elutasító, elzárkózó énemet. Előfordult már, és egyáltalán nem szégyellem, hogy volt olyan beteg, akinél hátraléptem a tárától, és azt mondtam, fáradjon egy másik ablakhoz."

Látod, pedig csak két szempillantás erejéig kell velük foglalkoznod, nem a kórházi ágyadon fekszenek.

gorillka 2010.12.11. 14:35:12

@Leroi: hát ha valaki belefeküdne az ágyacskámba és is ideges lennék :-)

Irkutszk 2010.12.11. 14:35:38

@Leroi: Hát, ővelük (egy házaspár volt) szerettem volna csak egy-két pillanatig foglalkozni! Sajnos körülbelül 10 percen keresztül (teljesen szubjektíven megválasztott időtartam) szórták rám a legkülönfélébb, általam visszamondani sem tudott, átkokat és káromkodásokat. De mindegy, régen volt, azóta se láttam őket, az idős nénik-bácsik mosolygása pedig rengeteg dologért kárpótoltak azóta :-)

Leroi 2010.12.11. 14:37:18

@IoSonoGerardo:
A felszínes, gyulladt, konzervatív kezelésre nem gyógyuló visszerek műtéti megoldásának egyik oka az erős fájdalom és dysconfortérzés mellett az emboliaszély.
Én így tudom, legalábis.
Viszont lehet, hogy más felderítetlen emboliaforrásból történt a (szerencsére nem nagy méretű) szórás...
Ilyenkor kötelező a cardiologiai (+szívultrahang) vizsgálat is...

Irkutszk 2010.12.11. 14:37:22

@gorillka: Értette mindenki, és remek beszólás volt :DD

Leroi 2010.12.11. 14:38:14

@gorillka:
Hm-hm, pedig már ordas reményeket fűztem ehhez...:DDD

Dr.laikus PhD 2010.12.11. 14:38:24

@Leroi:

Off:

Leszedhettem a kötéseket magamról.

Ragadok és viszket a helye. Mivel pucolhatom le? Valami házi praktika van?
Sebbenzin elpárolgott... :))))
Mamától persze kapok most. :DD

Leroi 2010.12.11. 14:40:47

@Irkutszk:
A bácsinak állandóan kék, Pfizer-gyártotta tablettára volt szüksége, a néninek ebből kifolyólag bizonyára nyugtatóra.:)
A konfliktusukat behurcolták a gyógyszertárba és az első adódó személyre zudították...:S

Leroi 2010.12.11. 14:41:58

@Dr.laikus PhD:
Javulást Neked!!!

A tompa agyamban csak most esik le, honnan is írhatsz Te ezidőtájban...

Irkutszk 2010.12.11. 14:43:08

@Leroi: Téves diagnózis, bár a korosztályt jól tippelte, doktor úr. Különböző kozmetikai szereket vásároltak, nem kevés pénzért, miután a kollegaúr rájuk szólt, hogy fejezzék be a dicstelen szavak óbégatását.

Leroi 2010.12.11. 14:43:48

Egy pár betűt lenyeltem az imént:
emboliaveszély
legalábbis

Irkutszk 2010.12.11. 14:44:10

@Dr.laikus PhD: Én valami fertőtlenítő lemosást javasolnék a seb körül. Csak a biztonság kedvéért, a ragasztó okozta bőrbántalmakra. Merbromin/akriflavin oldatot kaptál? Ha nem, akkor higított Betadine-t mondanék én (nyugodtan lehet felére higítani).

Leroi 2010.12.11. 14:45:43

@Irkutszk:
Magángyógyszertárból ki lehet penderíteni a renitens betegeket.
Akik ráadásul nem is betegek, csak a bőrük (meg az agyuk) szorul kozmetikázásra...

Dr.laikus PhD 2010.12.11. 14:46:09

@Leroi:

Itthonról! Biopszia volt még csak.
Reménykedem, mert a másikban is találtak valamit, azt remélem, hogy a rosszabbik csak egy oldalú.
Kapaszkodom mindenbe. Két hét az eredmény legkorábban. 23-a lesz, Még jó, hogy nekem nem Messiás a Messiás...:(((

Annyira, de annyira hülye voltam. Nem kérdeztem meg, hogy mit látott, vagy mit nem. Pedig készültem! Mégis váratlanul ért és kiesett a fejemből minden ami most megnyugtathat. :DDD

De a legjobb helyen vagyok. És nem is nagyon drága a büfé és oda nem megy beteg. Pedig ugyanaz az intézmény.

Leroi 2010.12.11. 14:46:26

@Irkutszk:
Ezt a válaszodat is köszönöm!

Dr.laikus PhD 2010.12.11. 14:48:07

@Irkutszk:

Semmi nincs itthon és nem kaptam semmit.

Akkor elmegyek az ügyeletes patikába.
A ragasztó maradványa viszket, a seb még nem.

akdiana (törölt) 2010.12.11. 14:48:33

@Leroi:

igazad lehet, lehet, hogy árnyaltabb a kép, de törekednie kellene rá (szerintem).

Az jut még eszembe, hogy néhány éve votl botrány, hogy az APEH-nél egy ügyfélszolgálatos kiakadt, kiabálni kezdett az ügyféllel. Azt hiszem el is vesztette a munkáját. Ha jól rémlik, utána kezdtek az új felvételesekkel intelligencia tesztet iratni, holott lehetséges, a pszichés alkalmasságot lenne ideális megnézni, mert szerintem az átlagos, vagy magas IQ még nem jelenti a pszichés alkalmaságot is egyben a munkakörre (persze lehet már azt is nézik APEH-nél, nem tudom). Mindenesetre hallottam olyat Call Centernél, hogy pszichológushoz is elküldik a leendő munkavállalót munkaköri alkalmassági vizsgálatra, stressz tűrés mérésre...stb.).

Ezt az ofnak tűnő rizsát csak azért írtam, mert hallottam saját fülemmel már mind orvost, mind nővért kiabálni pácienssel (nem velem, én csak vártam a tömegben a folyosón, egy voltam a számos páciens közül).

Van egy sanda gyanúm, hogy a hasonló, egészségügyi személyzet által elkövetett kiabálásoknak nincs különösebb következménye az orvosra, nővérre nézve, másnap ugyanúgy munkába állhatnak (Bár, ne lenne igazam).

Leroi 2010.12.11. 14:48:54

@Dr.laikus PhD:
Annyira erős vagy, kitartást Neked!
Mindegy, hogy Karácsony vagy Hanuka, Isten vigyáz ránk...

Dr.laikus PhD 2010.12.11. 14:52:36

@Leroi:

Tényleg vigyorgok, mint a tejbe tök.
Remélem nem a vesztemet érzem... :DDDD

tbjárulékfizető 2010.12.11. 14:53:48

@Dr.laikus PhD:
Olvastam a betegségéről egy korábbi posztban, együttérzésem, ha elfogadja, és kívánok sok erőt is a jövőre nézve.
Mit ne sarkítsak ki?
Remélem, az egészségügyben csak jó tapasztalatai vannak mostanság, és valószínűleg ehhez némileg a fellépése is belejátszik.
Azt próbálom a magam módján megértetni, hogy szüksége van a betegnek is némi civil kurázsira. Hogy nem egyeske vagyok, hogy nem tegez a huszonéves ápolónő és az aszisztens viselkedése miatt ne kapjon sírógörcsöt és asztmás ohamot a betegtársam, akivel együtt hívtak be egy öltözőbe az egyik ambulancián.
És mielőtt még elfogultnak tartana: állítottam már betegeket érkezési
sorba a kórházi labor előtt, mert zavart, ahogy egymást taposva megrohanták az ajtót. ( Igaz, itt a férjem is besegített, amikor valaki visszaszólt)Szóltam kiabáló betegre a váróban, hogy legyen csendben , az orvos dolgozik, minket meg zavar a kiabálás. Mindig viszek minden lényeges vizsgálati jelentést és elmondok minden lényeges információt, mert én vagyok a hülye, ha ezt nem teszem meg, az orvost meg megmentem egy tévedésből eredő hercehurcától.
De attól a poszt alapkérdése még mindig az: felismerték-e néhány órán belül a tüdőembóliát? NEM.És az orvosi reakciók lehangolóak: mindenről esik szó, a lány haja színét és körmét még kihagytuk, csak arról nem: Miért tévednek ekkorát az orvosok jól szétkenve a felelősséget és miért nincs arról szó, hogy te ostoba beteg, a helyükben korrekten és röviden mit kellett volna tenni.

Leroi 2010.12.11. 14:54:18

@akdiana:
Én is hallottam orvost is és nővért is ordítozni a páciensre.
Az előbbi esetben félrehívtam és megnyugtattam, kevés lelkesedéssel ugyan, de hallgatott rám.
Az utóbbi helyett én kértem bocsánatot a betegtől.
Mert elfogadhatatlan, hogy vizitet tartok és a hátam mögött levő, engem kísérő nővér a beteggel perlekedik.

Nem, nem hajítják ki őket, ez ahhoz kevés.
Nincs orvossal kikövezve az országút, hogy csak úgy beterelünk egyet, aki van, az is kifele kémlel, a határon túlra.
Aki marad, ezt kell jobb belátásra bírni.
Bár rengeteg az úriember is köztük.

apolka11 2010.12.11. 14:56:06

@akdiana: És olyat láttál-e már, akinél még soha életében nem szakadt el a cérna (akár a munkahelyén)?
(mert azért az is pszichés eset vagy nyugtatózza magát)

És én is egyetértek veled alapjaiban, csak sajnos az ideák világa nagyon távoli és elérhetetlen hely ezt szakmámból adódódn tudom:)
A gyakorlat más tészta

@Dr.laikus PhD: Én is nagyon drukkolok továbbra is. Teljen csak gyorsan az a két hét

IoSonoGerardo 2010.12.11. 14:56:41

@Leroi: Jelenleg az az álláspont (éppen most készülök sebészet-érsebészet kollokviumra :D), hogy műtéti indikációt jelent, ha saphenofemoralis átmenetet eléri a trombus, ha tályog alakul ki és amit te is írtál, azaz a csillapíthatatlan fájdalom.
Emboliaveszély csak akkor áll fenn, ha 1. a rög a saphenofemoralis junction áthatolva a véna femoralisba terjed 2. extrém ritkán a perforáns vénákon át a lábszári mély vénákba
A trombus "megszökését" az akadályozza meg, hogy a gyull véna reflexesen ráfeszül a rögre.

Irkutszk 2010.12.11. 14:56:43

@Dr.laikus PhD: Na figy. A minta ott van, most már akármi lesz, kiderül. Akármi legyen is az eredmény, ennél jobb irányba nem tarthatsz a megoldás felé.

Aztán a dokit meg majd lehet akkor kérdezgetni, amikor már ő végignézte az eredményt. Szépen nyugodtan, lehetőleg az irodájában, és nem a műtő közepén.

Igaza van Leroi-nak, akárhogy nevezed, vigyáz ránk ;) Mindig ad annyi erőt, hogy a következő lépést kibírjuk. Ha meg az első ment, a következő is menni fog. Mennie kell!

Dr.laikus PhD 2010.12.11. 14:57:17

@akdiana:

Ezt most én is tapasztaltam.
Asszisztens rendkívül katonás, nagyon a szakmát értő nővér.
Tapasztalata szerint a határozott viselkedés használ.
Szólni kellett, hogy csak humor amit mondok, vagy kérdek, oldom a saját parám.

Nem is volt baj.
Nem kell félni emberien beszélni és nem sértetten a betegnek sem.

csatornál (törölt) 2010.12.11. 14:57:44

@Irkutszk: Lehet, hogy a posztok szubjektívek, de az kurvára abszolút, hogy az embernek van egy betegsége, azzal elmegy orvoshoz és mégis elfajul a betegség, sőt nemcsak elfajul, de még egy csomó testi és lelki nyavaját is öszeszed hozzá. Egy minimális ér-problémával kezdi, és roncsként jön ki az egészből.

Ez az egész rendszer súlyos hibája, ezt nem lehet elszubjektivizálni.

Dr.laikus PhD 2010.12.11. 14:59:53

@tbjárulékfizető:

Én csak arra reagáltam, hogy nem őszinte az orvos.
Leírtam mire gondolok.

A többiben egyet értünk, le is írtam.

Köszönöm az együttérzést. Sokat segít, hogy nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek.

Hatodéves 2010.12.11. 15:00:45

@apolka11:
Ügyfélszolgálatosnak nem szakad el a húr, olyan isten nincs. Ezt tudom, mert ahol diákmunkázok, ott a call centerrel vagyok egy szobába. Ha fáradtak, egymást ölik, kiabálnak, beraknak valami zenét, amikor nincs hívás. Volt olyan időszak, amikor napi 80 hívásuk volt fejenként. Egyiküket sem hallottam, még csak ingerülten sem ügyféllel beszélni, még ha le is hülyézi őket az ügyfél. Még udvariasan sem lehet figyelmeztetni senkit sem arra, hogy vegyen emberszámba. Aki megtenné, az többet nem tehetné be a lábát. Ez tuti.

akdiana (törölt) 2010.12.11. 15:01:10

@Leroi:

bevallom, orvosi modorral kapcsolatosan rendkívül pozitív tapasztalatom a pécsi Szívcentrumban volt (hozzátartozó voltam, szerencsére nem voltam szívbeteg).
Az orvosok rendkívül udvariasak voltak, a nővérek is és a gyógytornászok is nagyon kedvesek voltak, mind páciensekkel, mind hozzátartozókkal. Kultúráltan köszönni is tudtak, teljesen furcsa volt. Olyan volt, mintha más világba csöppentem volna. Az épület sem lerobbant, viszonylag új, ráadásul még udvarias személyzet is volt, azt hiszi ilyenkor az ember, hogy álmodik.

Remélem pozitív példákat is szabad írni :)

Irkutszk 2010.12.11. 15:01:50

@csatornál: Én pedig szeretném jelezni, hogy fogalmunk sincs arról, hogy aki a sürgősségin kezelte a beteget, milyen korábbi leleteket látott.

Dr.laikus PhD 2010.12.11. 15:02:44

@Irkutszk:

Ez egy nagyon jól szervezett intézmény.
Telefonálni kell és az orvossal fogok beszélni ha szükséges.
Ez egy gyár.
Bekerültem, foglalkoznak velem.
A helyén fognak kezelni.

Katonás asszisztens megmondta. :D
Segítünk, azért vagyunk itt!!!
Tetszik érteni!?
Annyira szerettem ezért!

Irkutszk 2010.12.11. 15:04:26

@Dr.laikus PhD: Akkor neked semmi dolgod! Helyes! ;)

fjord111 2010.12.11. 15:05:45

@Neduddgi: Túrót fijjam....

A szösszenetek ütösebbek lennének, ha az orvosnak látszók névvel, címmel és a kibocsátó egyetem megnevezésével rendelkeznének....

akdiana (törölt) 2010.12.11. 15:07:57

@Dr.laikus PhD:

katonás modorral _nem_ megáldott ápolókat kívánok neked és mihamarabbi gyógyulást!

ui: én soha nem csíptem a katonás modorú ápolónőket...

Irkutszk 2010.12.11. 15:09:33

@fjord111: Ahogy a betegnek joga van az etikához, úgy az orvosnak is. Egy korábbi posztnál már felmerült ez, az itt leírt szubjektív posztok nem adhatnak semmilyen alapot arra, hogy az adott orvost meghurcolják, márpedig sok esetben teljesen beazonosítható orvosokról van szó, a kórház/osztály megnevezése miatt. Az pedig etikai vétség, ha egy ilyesmi cikk után meghurcolnak egy orvost.

csatornál (törölt) 2010.12.11. 15:09:37

@Irkutszk: Még mindig nem vagy hajlandó az egész történetet távlatból nézni.

Volt egy panasz, a panasz a beteg a panaszával rendesen elment szakorvoshoz. Ez volt az eleje. A vége meg az, hogy testileg-lelkileg agyongyötörve kikerül a gyárból, aminek a képviselői itt részletekbe próbálnak belekötve. Miközben az egész lett eltolva szőröstül-bőröstül. A beteget idejében meg lehetett volna gyógyítani, az első megjelenésétől kezdve lehetett volna helyesen kezelni is, de nem ez történt, lépésről lépésre egyre rosszabbá vált.

Ez a rendszer alapjaiban hibás.

Leroi 2010.12.11. 15:12:20

@csatornál:
A spinkó eleve terhelt volt, tegyük hozzá.
Nem mindegy, hogy egy normális beteget kezelsz vagy egy hülyét.
A kimenetel szempontjából sem.
Normális beteg pedig nem ír ilyen posztokat.

apolka11 2010.12.11. 15:14:13

@Hatodéves: Na, látod, ezt nem tudtam. nem lehet könnyű. És mennyi az átlagéletkor ezeknél a szegény call centereseknél?:)

Egyébként én elég katonás stílusú apukával szocializálódtam 8egy ideig), férfiban is az ilyet szeretem, így egy jó hangos szülészt választottam az első gyereknél.
Mondjuk mikor már ötödször kiáltotta, hogy "ez még nem fájás" , na akkor azért én is megváltoztattam a véleményem.
Most egy gyöngéd Udo Brinkmannhoz járok:)

Szóval lehet, igazatok van, kiszolgáltatott állapotban kevésbé van szükség katonás parancsszóra

Leroi 2010.12.11. 15:14:35

@IoSonoGerardo:
Meghajlok előtted, kollega, és köszönöm...
Sok sikert a kollokviumon!

Irkutszk 2010.12.11. 15:14:54

@csatornál: Sajnos, ez esetben minden országban ilyen hibás ez a rendszer. Olvassa vissza az orvostanhallgató loSonoGerardo kommentjét. Az elfogadott protokoll szerint kezelték a beteget. Igen, később volt hiba (csak a kommentek alapján mondok véleményt, még mindig gyógyszerész vagyok és ebben a posztban egy gyógyszer neve sincs megemlítve) a szakorvos részéről, Leroi leírta valahol, hogy meg kellett volna nézni a mélyvénás trombózis lehetőségét is. Erre gondol?

Hatodéves 2010.12.11. 15:15:57

@csatornál:
Egyrészt tényleg nem láttunk leleteket, de ez a kisebbik ellenérvem, mert azért valószínű, hogy lehetett volna ezt jobban is csinálni.

De azt ne felejtsük el, hogy ez egy olyan blog, ahová az emberek az elégedetlenségüket írják meg. Panaszkönyv alapján nehéz objektív véleményt mondani bármilyen szakmáról/intézményről.

tódór piroska 2010.12.11. 15:16:36

@@Neduddgi: " Én a poszt alapján inkább arra gondolok, hogy valamilyen pszichiátriai előzménye lehetett "

Én is.

Leroi 2010.12.11. 15:16:44

@apolka11: Üdv!:)
A székelység az székelység...:)

sárga nyúl 2010.12.11. 15:17:35

@Dr.laikus PhD: Nem fájt? Hónaljból is vettek?

Hatodéves 2010.12.11. 15:17:59

@apolka11:
Amúgy életvidám fiatal diplomások, nagy tűrőképességgel, néha kicsit bolondok, ha fáradtak, de szeretnivalóak és szerintem nem halnak bele a sok elfojtásba :)

Leroi 2010.12.11. 15:20:49

@apolka11:
Félreértés lehetett!:)
Szülés közben ugye, fájások követik egymást, amelyek a kitolási szak részei és amelyet rutinos nőgyógyász egy pocakra tett kézzel érez.
Úgy értette, hogy még nem TOLÓFÁJÁSOK, de ettől függetlenül Te érezhettél FÁJDALMAT...
Sok-sok-sok siket a picurkához!!!

Leroi 2010.12.11. 15:21:42

@Leroi:
siket=sikert
Ó, ezek a billentyűk...:)

apolka11 2010.12.11. 15:22:36

@Leroi: Szia!
Biztos ezért bírom a te (sokszor) ütős stílusodat is:)

Egyébként orvosi anamnézisnél szerintem az abortuszt is igen kevesen vallják be, pedig esetleg lehet jelentősége pl. nőgyógyászati betegségnél.
8El tudom képzelni, hogy valaki még fel is háborodik, ha megkérdik tőle)

akdiana (törölt) 2010.12.11. 15:23:54

@apolka11:

A Call Center témához. Jó ismerősöm dolgozik ott, elmúlt 50 éves, többen vannak 50 év körüliek náluk, illetve egész fiatalok is dolgoznak, például egyetemi tanulmányaik mellett, mert pl. szükség van jövedelemre az albérletük fizetéséhez a diákoknak...stb. Ez egy szolgáltató cég, a dolgozói törzsgárda életkora 30 év felettiekből áll (beleértve 50 felettieket is), a fiataloknál nagy a fluktuáció, ugródeszkának tekintik ezt a munkakört, ahogy végeznek az egytemen, próbálnak valami jobban fizető munkakört keresni. Az 50 évesek meg örülnek, hogy legalább van valami munkahelyük...(de ez nagyon of ide, nem szeretném folytatni a Call Center témát. Persze más cégeknél más lehet a dolgozói felállás).

Hatodéves 2010.12.11. 15:25:01

@IoSonoGerardo:
Ez hihetően hangzik, de akárhol van leírva, tudok olyanról, akinek trombophlebitise volt, és az ultrahang kizárta a mély vénás beterjedést és másnap tüdőemboliája lett (CT igazolta).

Persze lehet, hogy eltolták az ultrahangot, ennyire azért nem vonódtam bele. Vagy ez volt az "extrám ritka" eset.

sárga nyúl 2010.12.11. 15:25:29

@Leroi: Egyszer "terhesgondozáson" voltam (ez itt ebben a kerületben azt jelenti, hogy a körzeti rendelőben az asszisztens beirkálja a terheskönyvbe a hozzátűzött papírokról az adatokat... és ez kötelező... hogy mire nincs pénze a TB-nek...)a nővérnél, a rendelési idő végefele. Átjött a szomszéd vizsgálóból egy nőgyógyász, és elkezdett az asszisztenssel üvöltözni, és ezt abba se hagyta 10 percen keresztül. Csak lestem. Aztán mikor szültem, kiderült, hogy a kórházban az egyik legrendesebb orvos, mindenkihez odament, mosolygott, és az egyetlen volt, aki nem fogadott el pénzt (nem én akartam adni, csak mesélték). Nem feltétlen rossz orvos, aki hangulatember.

apolka11 2010.12.11. 15:25:37

@Leroi: Ó, nem, csak fájásgyengeség volt a gond, nehezen haladtunk, orvosi értelemben nem voltak rendes fájások, érzésre már igen.

A tolófájást ez a kissé oldschool orvos egyszerűen csak "kakilási ingerként" definiálta:)
Vicces egy hapsi volt amúgy, volt szövege, csak sajna én átmenetileg elveszítettem a humorérzékemet:)

csatornál (törölt) 2010.12.11. 15:28:40

@Leroi: A rendszer ellenszenves betegeket sem vihet olyan helyzetbe, hogy egy idejében jelzett problémából elfajuló, súlyos maradandó károsodást eredményező fejlemény legyen, miközben a beteg mindvégig az adott rendszer látó- és hatókörében volt.

Magyarán nem kenheti senki a beteg személyiségére azt, hogy nem kezelték megfelelően, miután bejelentkezett a rendszerbe.

csatornál (törölt) 2010.12.11. 15:32:27

@Irkutszk: Arra gondolok, hogy a beteg kifejezetten érproblémával jelentkezett, amit nem vettek komolyan, és még azt sem, hogy az ajánlott terápiák ellenére a beteg állapota minden orvos-beteg találkozásnál rosszabb lett, mint korábban.

Rossz a rendszer. Annak ellenére, hogy vannak benne jó emberek.

IoSonoGerardo 2010.12.11. 15:36:01

@Hatodéves: erre csak a kedvenc mondásomat tudom idézni: "A biológiában nincs 100%" :)

Attól, hogy alsó végtagi trombózist nem mutattak ki, még mindig jöhetett a pl a méh/prosztata körüli vénás fonatból.
Egyébként kiváncsi lennék, hogy az a reflexes érösszehúzódás, ami elvileg helyén tartja a felületes rögöt, autonóm neuropathiában hiányozhat-e, megfordítva a kérdést: autonóm neuropathiában gyakoribb-e a tüdőembolia felületes vénás trombózis esetén?

Dr.laikus PhD 2010.12.11. 15:36:09

@sárga nyúl:

A nyirokcsomó vétel az volt rossz, a többit érzéstelenítették és nem is éreztem szinte.

Leroi 2010.12.11. 15:36:51

@csatornál:
A beteget természetesen kezelni KELL, ezt imminens tüdőembóliaveszély esetén hatványozottan meg kell tenni.
Jómagam is rengeteg olyan beteggel találkozom, akit későn küldenek hozzám, pl. pareticus vagy épp plegiás.
Én az orvossal való együttműködési készségről írtam, hisz ennek a betegnek láthatóan az egója úgy három mérfölddel a felszín fölött lebeg, feltételezhetően már az első orvossal is úgy beszélt, mintha havonta cserélné a bugyijában.
Az ilyen beteg az alapbetegségén túl is problémás beteg és a probléma benne gyökerezik.

csatornál (törölt) 2010.12.11. 15:37:15

@Hatodéves: Próbáljunk meg elvonatkoztatni szimpátiától és részletektől. Nézzük az egész történetet, és legalább azt higgyük el (mert nem először hallunk ilyet), hogy a történet alapvetően nem hazugság.

Volt egy érprobléma, ami egy laikus elképzelése szerint nem volt egy rendkívül bonyolult, rejtett dolog. Az orvos azt gondolta, borogatással és kenőccsel megoldható. Nem oldódott meg, és még mindig nem álltak neki teljes gőzzel a feltárásnak, kezelésnek. Minden egyes ponton rosszabbá vált a helyzet. Nem vitatkozom a részletekkel, mert nem vagyok orvos, de ilyen folyamat ennyi melléfogással és félreinformálással egy jó rendszerben nem történhetne meg.

Dr.laikus PhD 2010.12.11. 15:38:27

@akdiana:

Nagyon tudta a dolgát.
Hálás voltam neki.
Nem hagyta, hogy nagyon sajnáljam magam.

Leroi 2010.12.11. 15:39:14

@IoSonoGerardo:
Autonom neuropathiában talán nem, de metabolikus zavar vagy esetleg aethyl okozta neuropathias betegeknél tapasztaltuk.
Igaz, ott több más tényező is közrejátszott.

csatornál (törölt) 2010.12.11. 15:39:38

bastya.blog.hu/2010/12/10/korrupcio_e_a_halapenz

Itt egy kicsit határozottabban kifejtem a véleményem arról, hogy milyen szinten rossz rendszerben élünk. Csoda, hogy elkötelezett, jó emberek néha mégis meg tudnak gyógyítani ezt-azt.

sárga nyúl 2010.12.11. 15:40:57

@Dr.laikus PhD: Nekem is vettek egyszer, de nem rémlik, hogy érzéstelenítették volna. A hónaljból vett nekem fájt eléggé, napokig nem bírtam emelni a karom. Nagyon drukkolok az eredményt illetően!

Hatodéves 2010.12.11. 15:41:55

@csatornál:
Csak az egészet annyiból sem egyszerű megítélni, hogy nem láttuk a leleteket, nem tudjuk, pontosan mi történt.

A trombus beterjedhetett a vérvizsgálat után is a mély vénába, vagy lehetett egy másik trombus is, ami közben alakult ki (ennek nem nagy a valószínűsége, de egyéb betegségek, hajlamosító tényezők fennállása esetén megtörténhet).

Ami nekem hibának tűnik, hogy amikor bement fulladva, 150-es pulzussal, akkor hazaengedték. A hibát nem menti, hogy a beteg aztán összeesett az ajtóban, és végülis nem okozott késlekedést ez a hazaengedés az ellátásban.

Hogyha mindenkit úgy kezelnének (itt nem a stílusra gondolok, hanem az orvosi értelembe vett kezelésre), hogy minden olyan betegséget, ami 0-nál nagyobb valószínűséggel megtörténhet, kizárjanak, akkor egyrészt tönkremenne bele az állam, másrészt a potenciális mellékhatások nagyobb valószínűséggel okoznának még nagyobb bajt.

Már ebből adódóan is van hibafaktor a rendszerben, amit nem lehet 0-ra csökkenteni, mert emberi szervezetekről van szó, ahol megtörténhet minden és mindennek az ellenkezője is.

Leroi 2010.12.11. 15:43:06

@apolka11:
Látod, egyik szülész-nőgyógyász professzorunk Vásárhelyen, amikor egy elsőszülőt demonstrált nekünk, arra kérte, hogy "székeljen a tenyerembe, kisasszony!":)))
Persze, szlengesen mondta, úgyhogy
volt is mosoly a maszkjaink alatt...
Ezzel akarta érzékeltetni a még tapasztalatlan nővel a tolás lényegét...

Dr.laikus PhD 2010.12.11. 15:44:09

@Dr.laikus PhD:

Nyirokcsomóból vett minta.
Az vékony tű és azért nem, de eltalálta, nagyon kellemetlen volt és egyébként is fájdalmas az egész terület.

Most én is senyvedek, de majd elmúlik.

Hatodéves 2010.12.11. 15:44:17

@IoSonoGerardo:
Na, én is ugyanezt írtam :)

Hatodéves 2010.12.11. 15:45:18

@csatornál:
Én nem beszéltem egy pillanat erejéig sem szimpátiáról, részletek nélkül viszont nem lehet helytálló véleményt alkotni.

Leroi 2010.12.11. 15:45:19

@csatornál:
Köszönjük a blogot, de nem lesz pénz rá, sajnos.
Borítékolom.
:)

SusanneF 2010.12.11. 15:45:49

Fehérvári sürgősségi??
AJJAJJJ,valaki járt ott jól is?
Valaki várt kevesebbet 2 óránál?

tbjárulékfizető 2010.12.11. 15:57:11

Érdekes ez a mondat is:
"Itt anyu találkozott az előző orvosommal, akinél az embóliával voltam és mondta, hogy miattuk fekszem bent megint lázzal, és azt mondta, hogy nem baj, most bepótolom a kórházi lemaradásomat..."
Semmi elnézést, meg jobbulást, meg bocs hogy miattunk így elhúzódik a kezelés.
Erről beszélek.
És jut eszembe egy másik érsebészeti történet:
Az egyik rokonomat a miskolci érsebészeten kezelték, az erősen meszes combtájéki érbe egy fémhálót ültettek. Eddig jó. Csak aztán az orvos ihletet kapott, hogy ha már ott van, a trutyit leszedi az érfalról és valamilyen kefe szerű eszközzel- majd az orvosok megírják, hogy milyennel- tisztította az ereket lefelé. Bele is sikerült tolni mindent a hajszálerek felé. Eredmény: lábujjak amputálása, majd még több, végül a vérmérgezés megindult. Kérdésemre, hogy az amputáció után mikor állítják lábra, a válasz: úgy 6-8 hét, ha begyógyult a seb. Egy 80 éves asszony nagyjából eddig el is felejt járni.
Karácsony - szilveszter között keresni Budapesten kórházat, egy halni készült asszonyt rávenni a műtétre, ezt senkinek nem ajánlom. Az eredmény? az új év első hetében a mama műlábbal járni tanult, egy felfújható mandzsettás szerkezettel, azóta is jól van, már leszedtük létráról, fáról, mert néha azt hitte, a lába is kinőtt.
DE: A miskolci kórház nem kért elnézést, egy-egy új műláb rendelése Budapestre megy, onnan jön le valaki próbálni ( ebben partner a Főorvos úr, akinek megvolt a véleménye a miskolci "kollégákról"), akik még be is szóltak, hogy akinek nem jó Miskolc, annak később se legyen jó. Már bánom, hogy nem kezdtünk pert, mert akkor úgy gondoltuk hogy attól még nem nő ki a láb.
Amúgy a szakmámban olajvezetéket így tisztítanak: van csőgörény indító állomás és csőgörény fogadó állomás, itt jön ki a trutyi a csőből. Nem kellett volna vágni egy lyukat az érben a boka körül, ahol kijön az érfalról levakart lerakódás?

Leroi 2010.12.11. 16:07:02

@tbjárulékfizető:
Természetesen nem "miattuk" feküdt be ismét a "kislány" lázzal, de azt a / feltételezem szintén "jóindulatú"/ nyanyóca persze, hogy másképp látja.
És még az orvos fejéhez is vágja.
Miért nem épp az ő koszos kezéről vagy köpetéből származnak a kórokozók, amiket akkor kölcsönzött a lányának, amikor a felszólítás ellenére mellett az ágyon tehénkedett?
A posztoló életét megmentették, szakszerűen kezelték, a felszedett bacit ne írja a kórház számlájára.
Elnézés- vagy bocsánatkérésre tehát ne kötelezze azt az osztályt, amelyik a kölykét az életveszélyből megmentette.
Erre mondják, hogy alma nem esik messze a fájától.
Hülye csak hülyét képes nemzeni.

huncut 2010.12.11. 16:23:09

@Leroi: Ha apuka hülye, az ez ügy. Ha a kedves beteg is hülye és kórházi ellátásra szorul, akkor a kórház feladata, hogy a hülye apuka által előidézett veszélyforrásokat semlegesítse valahogy. Ha zárlat van fertőzésveszély miatt, akkor tessék betartani. Papát elvitetni a biztonsági őrökkkel, a beteget meg kezelni, ahogy kell.

tbjárulékfizető 2010.12.11. 16:28:02

@Leroi:
hát ez szép volt.
Én egy emberi gesztusról beszélek.
Egy olyan orvostól vártam volna, aki nem ismert fel egy lehetséges betegséget, már bocs, de feketére gyulladt lábról nekem is trombózis jutna eszembe, a fulladásnál meg csak gondolnék egy elszabadult vérrögre és így tovább.
Ha meg a mamától is kaphatott kórházi fertőzést a lány, akkor pláne hülye az orvos, aki nem érvényesítette a szabályzatot: látogatót intenzívre csak védőruhában, látogatási időben és nem bármikor. (ebben azért jó a miskolci sztrok központ) Ezért is az orvos a felelős, mert hagyta, rághatjuk ezt akárhogy.
És igen , annyi pszihológusi tudással,( vagy pszihiátriai? nem akaródzik vissza olvasni) ami Önnek bizonyára van, tényleg igaz, hogy hülyét csak hülye tud nemzeni?
Az osztálynak meg az a dolga, hogy életet mentsen, ha tud. Van ahol gyorsabban megy, van ahol lassabban.
De ne kelljen már ettől elájulnom.
Ha erre nem képes, akkor ne működjön, és mert képes, munkát tud adni egy csomó embernek. Kap egy csomó eszközt, gyógyszert, időt, és még kísérletezhet is büntetlenül, lásd a nagynéném esete.
Nem látom a glóriát más szakmák kiemelkedően jól dolgozó , vagy legyünk realisták, csak jól dolgozó egyedei feje felett. Mire ez a nagyképűség?

Dr.laikus PhD 2010.12.11. 16:29:17

@tbjárulékfizető:

"Az eredmény? az új év első hetében a mama műlábbal járni tanult, egy felfújható mandzsettás szerkezettel, azóta is jól van, már leszedtük létráról, fáról, mert néha azt hitte, a lába is kinőtt."

Csodás! :DDD
Gratulálok!
A többi meg le van.....

Irkutszk 2010.12.11. 16:36:37

@tbjárulékfizető: Szerintem valamit félreértettél. Annak az orvosnak mondták, hogy elnézte, aki diagnosztizálta az embóliát. Azt mondták neki, hogy miatta van most bent a gyerekük fertőzéssel. Ez pedig igencsak sántít.

A nemzéssel kapcsolatban: Egyrészt ez genetikai, és nem pszichológiai, hogy ki mit örököl. Az viszont nagyon is igaz, hogy egy család amikor felnevel egy gyereket, akkor azt tanítja meg neki, amit ő is tud. Nem többet, nem kevesebbet; és az ismeretlennel szembeni aggressziót is így tanulja meg a gyerek. Az nem a genetikában van benne, mégis öröklődik.

2010.12.11. 16:39:31

@tbjárulékfizető: Figyelj, és akkor még egyszer elmondom a lényegét az orvos-beteg kooperációnak.

Ha vérvételre megy valaki a laborba, és elkezd hisztizni, hogy fél a tűtől és megtagadja arra a kérdésre a választ, hogy fogyasztott-e alkoholt az utóbbi 12 órában, akkor az az ember ne várja el, hogy csuklóból felismerik a májcirrózisát.

A másik, hogy a postoló elsősorban a maga dolgát nehezítette, de ennek ellenére megmaradt. A rendszer elhárította az életveszélyt, megmentette egy fiatal nő életét. A háziorvosa és a magánorvosai, akiknek segítségével jobban lett, szintén a hazai eü részét képzik. Az egész történet arról szól, hogy "Bár meggyógyultam, EZEK NEM AKARNAK ADNI, PEDIG NEKEM JÁR! MEG KÍVÁNCSISKODNAK, FUJJ!" Nos, ez szerintem kimerítő válasz a rendszerproblémákra és az adott esetre illetően is.

2010.12.11. 16:40:05

@SusanneF: 15 perc, 2010 január idusa.

csatornál (törölt) 2010.12.11. 16:48:32

@Hatodéves: Kedves Hatodéves, az a probléma, hogy túlságosan értesz a részletekhez, amitől nem látod az egészet. Neked persze az a feladatod, hogy minden orvosi részletet érts, de azért nem árt, ha néha felülemelkedsz, és megpróbálsz egy történetet külső szemmel, messziről nézni. Olyan távolságból, ahol már nem érdekesek az apró részletek, csak egy egész út.

Egy-egy részet erejéig mindenkinek szabad néha tévedni, de a rendszer nem tolhatja a beteget egy idejében felismert, de nem megfelelően érproblémától tüdőembólián át fertőzések és sértések során át az emberi méltóság és az egészség elvesztéséig.

2010.12.11. 16:52:18

@Irkutszk: Pozitív esetben aztán egy kellemetlen és válságos időszak után az ember elszakad a szüleitől, és először nem találja velük a hangot, majd egy idő után rájuk sem ismer. A posztoló szinte még a szarást is többesszámban említi az "anyuval" meg az "apuval", szerintem helyesen látod.

2010.12.11. 16:54:30

@csatornál: A rendszer az életveszélytől eltolta a stabilan egészséges állapotba. Ez a rendszer kívülről.

csatornál (törölt) 2010.12.11. 16:56:49

@Leroi: A blogot ne köszönd, csak hozzászóltam. Dióhéjban az volt a lényege, hogy a "hálapénz" rendszere nemcsak az egészségügy, de az egész társadalmunk átrothadásának egyik kiváltója volt. Mint az a rohadt alma, amitől egy egész mázsányi alma képes tönkremenni, ha nem dobják ki idejekorán a ládából.

Még azt tettem hozzá, hogy szégyellje magát az összes párt, amelyik a hatalom közelében volt az elmúlt húsz évben, de az a lakosság is magára vessen, amelyik ezt hagyta.

csatornál (törölt) 2010.12.11. 16:58:45

@ReignOfdark: Nekem nem úgy tűnt, hogy életveszélyes állapotban volt, amikor az első orvos borogatással küldte haza. Inkább tűnt olybá, hogy a probléma és a beteg ignorálásával az egészségügyi rendszer juttatta el addig az életveszélyes helyzetig, amelyből aztán hősként megmentette.

tbjárulékfizető 2010.12.11. 16:59:57

@ReignOfdark: csak ne ebben a hangnemben.
Meg ne nekem, mert ezzel én elég jól állok. A velem kapcsolatban álló orvosok szerint is. De azért figyelek.
Májcirrózist még én is felismernék arcról, rossz a a példa. Meg pl. megnyomnék egy pontot a karján, ha már kapkod és fél a tűtől (most nem írom le, hogy hol, de a masszőrök ezt hívják csömör csomónak,) és ha üvölt,akkor elmondom neki, hogy bizony , jó lenne egy vizsgálat, mert láthatóan baj van.
Nem egy nyelven beszélünk, mert nekem nem a második bekezdés jött le a posztról. De -veled ellentétben- nem vitatom, hogy ez is benne van, neked bizonyára a helyzetedből adódóan ez a fontos.

2010.12.11. 17:02:25

@csatornál: Ha a rendszer nem létezik, a beteg meghal. Jelenleg él, internetezni is tud. Szerinted a tudata, emlékezete is tiszta.

Te mondtad, hogy ne vesszünk el a részletekben.

csatornál (törölt) 2010.12.11. 17:04:51

@Leroi: Ismét felhívnám szíves figyelmedet arra, hogy az első orvos borogatással küldte haza azt a beteget, akit az orvosok által benézett betegség kishíján megölt.

Aztán egy orvos elküldte egy olyan diagnosztikára, ahol megnézhették volna a lábát, de egy orvos ezt a már előírt vizsgálati eljárást meghiúsította.

Aztám ott van az elbénázott vérvizsgálat, az már a harmadik lépcsőfok volt, ahol a rendszer hibázott.

Hetek teltek el úgy, hogy a beteget nem vizsgálták és nem kezelték a tényleges problémájával.

Talán nem (csak) az ő jellemével van probléma, és ha valahányadik hét szenvedés, elhanyagolás és átverés után berágott, azon sem kell nagyon meglepődni.

2010.12.11. 17:05:58

@tbjárulékfizető: Ne haragudj, nem akartalak megbántani. Azt is elhiszem, hogy te jól állsz ezen a téren. De hogy a postoló nem, és hogy ez nem kizárólag az eü személyzet hibája, abban kérlek érts velem egyet.

Nekem sem csak ez a fontos, de a postoló láthatóan nem a gyerekkori baját, stb. tartotta fontosnak megosztani, hanem hogy mit nem kapott meg és szegényt mennyire megalázták.

Irkutszk 2010.12.11. 17:06:57

@csatornál: Amikor a beteg először járt az orvosnál, nem volt tüdőembóliája! Azt azért ne várjuk már el az orvosoktól, hogy a nem létező betegséget is megtalálják.

tbjárulékfizető 2010.12.11. 17:07:41

@Dr.laikus PhD:
Még valamit szeretnék leírni: A szavaknak nagy jelentősége van, még ha sokan ezt nem is értik, sajnos éppen az orvosok.
Az onkológián feküdtem egy hétig, szövettani műtét miatt ( mellkasi műtét). Egy 9 ágyas szobában voltam, fantasztikus szobatársakkal. Köszönhetően egy nagyon idős hölgynek, szintén szobatárs, nyugdíjas orvos volt és ha valakinél elkeseredést, depressziót tapasztalt, beszélgetett vele, könyveket adott ( olyasmiket, hogy gyógyító szavak, gondolatok, a címeket nem tudom).
Csak pozitív gondolatokat engedett, ami nem is olyan könnyű, mert alapból depisek, nyűgösek, gonoszak vagyunk. A nővérek hozzánk jártak be pihenni.
Ennyit arról hogy nem mondhatom el senkinek......
és még egyszer kitartást és szerencsét.

Hatodéves 2010.12.11. 17:10:18

@csatornál:

Köszönöm a jóindulatú észrevételeket! Értem én a felvetést, szerintem is fontos látni az egészet, de szerintem azt, hogy egy orvos vagy több hibázott-e, azt nem lehet ideológiailag megközelíteni, hanem a részleteket egymás után elemezve.

Ha nincs az intenzív osztály, ez a nő meghalt volna. Ez is egy tény. Ugyanakkor önmagában ez sem elégséges.

Csak éppen azt nem tudjuk, hogy a trombus abból az érből eredt-e, illetve, hogy a vérvétel időpontjában volt-e trombózisa. Az ér gyulladása önmagában nem jelent mélyvénás trombózist. Történt egy vérvétel, melynek során nem tudjuk, hogy megnézték-e azt a markert, amely nagy biztonsággal szól trombózis ellen, ha negatív.

Ez az egészségügy olyan, amilyen, vannak benne hiányosságok, az biztos. A betegek elvárásai pedig sajnos nem mindig reálisak. (És nem is mindig irreálisak, lásd normális kommunikáció). Biológiai rendszerek vagyunk, nincs abszolút törvénye annak, hogy mi fog történni bennünk.

Annak, hogy hogyan kell ellátni, diagnosztizálni egy betegséget, van szakmai protokollja. Amiben szintén van hibaszázalék. Ha ezt követi az ember, akkor orvosilag nem követ el hibát. Hogy itt történt-e, és ha igen mennyi és milyen súlyos hiba, azt ebből a beszámolóból nem fogjuk tudni megmondani.

Sajnos ezek tények. Én szeretnék a legjobban fehérköpenyes varázsló lenni, aki csak int egyet és minden betegség meggyógyul.

Kommunikálni pedig tudni kellene, ebben viszont gyakran egyetértek az egészségügyi személyzettel szembeni kritikákkal.

Dr.laikus PhD 2010.12.11. 17:15:18

@tbjárulékfizető:

Mennyire érdekes, hogy mikor babát vártam akkor sem voltam hajlandó csak pozitív dolgokról hallani.
Nem néztem TV-t, férje éppen egy drámát tanult, végszavazni én szoktam neki, hát ez most kimaradt....

Igyekszem most is a nem szót törölni a szótárból, de megmaradni azért értelmes embernek....

Él még mama. Be kell tartani a természet rendjét. A szabályok nekem mindig is jól mentek... :)))

Csodásak vagytok!!!

tbjárulékfizető 2010.12.11. 17:19:17

@ReignOfdark: Hogy teljesen világos legyen:
A lány szerintem is hisztis kis p., a szülei sem egészen 100-asok. De egyúttal aggódó szülők és a lány ki nem kezelt beteg volt sokáig, aki ezért retteg. És kicsit szerepel is, mert legalább van, ahol leírhatja.

Engem folyamatosan az zavar, hogy mennyi szerencse kell egy betegnek ahhoz, hogy jól kezeljék, jó helyre kerüljön és időben megtalálják a baját. Itt az IDŐBEN szón van a hangsúly.

Volt néhány ejnye-bejnye orvosi vélemény is, miszerint azért ez az ellátás nem volt a szakma csúcsa. És igen, nagyon érdekes olvasni a feltehetően orvosi munkakörben dolgozók véleményét, akik alapvetően a mundért védik, elsősorban a beteget teszik felelőssé, és nem jut eszükbe olyasmi, hogy kommunikáció, empátia, a beszűkült tudatú ember megnyugtatása és felvilágosítása, ilyesmik.
Pedig ez már nagyon sok szakmában a továbbképzések rendszerébe beletartozik.
Egyébként megsértődve nem vagyok, a vita az vita. Aki beleszól a többiek beszélgetésébe, az számítson arra, hogy
nem mindig tetszik, amit kap. De itt még erről sem volt szó.

2010.12.11. 17:34:26

@tbjárulékfizető: Én nem vagyok kompetens abban, hogy a szakma javát kapta-e. A fehérvári sebészek közül viszont ismerek egy féltucatot, láttam a munkájukat, hozzáállásukat is. Attól, hogy valaki szakmabeli lehet, hogy a történet szakmai oldalát akarja feltérképezni, és ebből megállapítani, hogy jogos-e a panasz. Ebben szerintem miklos.rabai és Leroi, TamásD, adamantium, Irkutszk gyógyszertanban, és mások is jókat szoktak írni.

Igazad van: kell a szerencse, meg az ismerősök, meg sok egyéb. Sajnos ez igazságtalan, hiszen hétvégén vagy éjjel háromkor is sokkal rosszabb esélyekkel indulsz, mint szerda délelőtt 10kor.

csatornál (törölt) 2010.12.11. 17:45:07

@Hatodéves: Nagyon sajnálom, hogy még mindig nem ugyanarról beszélünk. A szakmád módszereit, előírásait tekintve minden bizonnyal igazad van, mégis nekem kívülállónak az jön le, hogy a beteg elfeketedő és fájdalmas érrel elmegy szakorvoshoz, aki krémet ír fel rá, és néhány hét múlva a beteget a halál torkából hozzák vissza érrendszeri összeomlással.

Más szakmák szemüvegén keresztül nézve ennek egyrészt elég gondatlanság-szaga van, másrészt meg miféle minőségbiztosítás, miféle törődés van abban a rendszerben, amelyik hagy egy beteget ezen a halálos csúszdán a halál torkáig elcsúszni...

Nem bántalak téged, sőt a beteget sem (akiről nekem nem derült ki sem az, hogy nő, sem az, hogy fiatal), sem az egyes orvosokat, de váltig állítom, hogy egy elképesztően rossz rendszerünk van, amit kizáróag a szerencse és a ki tudja, milyen okból benne ragadt tisztességes szereplők tartanak még életben.

A betegnek meg (aki nem tudja pontosan, hogy kit kell megfizetni) tiszta lutri, hogy ezen a váltókkal teletűzdelt halálos hullámvasúton melyik vágányra kerül.

csatornál (törölt) 2010.12.11. 17:47:12

@Irkutszk: Nehéz azt gondolni, hogy a betegnél, aki elfeketedő, borogatással kezelt, rendesen nem diagnosztizált érpanasszal indul, majd tüdőembóliával az intenzíven köt ki, nincs az eleje és a vége közt olyan oksági öszefüggés, amire nem lehetett volna számítani.

Irkutszk 2010.12.11. 17:59:43

@csatornál: És egyértelmű, hogy egy érgyulladásnál rögtön tüdőembóliája lesz a betegnek (két hét múlva)?

Leroi 2010.12.11. 18:04:11

@Irkutszk:
Érsebészeti kollokviumkra készülő kollegánk is bizonyította, hogy ez mese.
Egy másik hozzászóló röviden és tömören minősítette a posztolót.
Kórházterrorista.
Ráadásul családostól az.

Hatodéves 2010.12.11. 18:08:41

@csatornál:
Értem az érvelést, és szándékosan nem ÚGY beszélek róla (de attól még szerintem ugyanarról beszélek).

Másképpen viszont nem tudok rá válaszolni. Hiába értem. Viszont demagógnak, de legalábbis idealisztikusnak tartom.

Attól még, hogy orvos valaki, nem tudja a sorssal felvenni a harcot, nagyon sajnálom, illetve fel tudja, csak nincs rá biztosíték, hogy nyer is. Az életben vannak események, reng a föld, csúsznak meg autók kerekei a jégen, kialakulnak génmutációk, kifejlődnek betegségek, amelyeknek valamilyen valószínűséggel vannak szövődményei stb.

Mi, emberek csak csökkenteni tudjuk ezek valószínűségét. Vehetek jó téli gumit, vezethetek óvatosan, józanul, de akkor is megcsúszhat a kerekem, és balesetem lehet.

Ezzel az orvosok is így vannak. Csak arra tudok orvosként felelősséget vállalni, hogy a szakmai előírásokat teljesítem legjobb tudásommal, továbbá alaposan megvizsgálom és éberen figyelem a beteget. Ha ezt megteszem, ez csökkenteni fogja a baj valószínűségét, de nem fogja megszüntetni. Semmilyen egészségügy, semmilyen eszköz, semmilyen orvos. Sajnos.

Ezen a blogon a posztoló azt véleményezi, hogy az őt ellátó orvosok hibáztak. Abból, hogy a beteg tüdőembóliát kapott, nem következik, hogy bárki is hibázott. Nincs olyan minőségbiztosítás, hogy ha azt teszed, amit az orvos mond, akkor meggyógyulsz. Ilyen biztosítást csak Istennel lehetne kötni.

Hiba akkor történt, ha kihagytak előírt vizsgálatokat, ha nem vették figyelembe az eredményeket, tüneteket stb. Ha mindent helyesen csináltak, akkor helyesen jártak el szakmailag és jogilag akkor is, ha az a beteg meghal. Tudom, ezt mindenki utálni fogja, de akkor is így van.

Az eljárás helyességére pedig csak úgy lehet válaszolni, ha részleteiben megvizsgáljuk, hogy mi történt.

Annyiban egyetértek, hogy a rendszernek van egy olyan hibaszázaléka is, ami nem az egyes emberek munkáján, hanem az objektív feltételek alapul. Mikor ér ki a mentő, milyen messze a kórház, van-e speciális centrum a közelben stb. De sajnos ezt nem lehet megszüntetni. Mindenkinek van hatásköre, de mindig lesz olyan ügy, ami két ember hatásköre közé esik, esetleges.

Az egészségügyünk biztosan sokkal rosszabb, mint az elvárások. Ez tény, azt hiszem.

És nem állítom, hogy a posztoló történetében helyesen történt minden, a történetnek számomra is gondatlanság-szaga van, a hozzászólásom azonban nem a konkrét történetre, hanem csatornál észrevételének szól.

Leroi 2010.12.11. 18:12:54

Eleve kilóg a lóláb, ha már a kórelőzményét tekintve is takargatnia volt a hölgyeménynek.
Gyermekkori betegségek? Előző hospitalizációk? Gyógyszerszedés? Gyógyszerérzékenység? Életmód? Táplálkozás? Káros szenvedély? Terhesség? Szülés? Vetélés? Családi kórelőzmény?
Vegyük sorra és válaszok alapján mindjárt megváltozhat a leányzó fekvése.

tbjárulékfizető 2010.12.11. 18:17:46

@Irkutszk:
nem egyértelmű az összefüggés.
De van a történetnek folyatása is, csak vissza kell olvasni:
"Rá egy hétre elkezdtem fulladni. 150-es volt a pulzusom....Ismétlem, a sürgősségin 3 óra elteltével fogadott és azt mondta, vérnyomás gyógyszert kell majd ezek után szednem. Ellátott tanácsokkal és hazaküldött."HAZAKÜLDÖTT.
Kórházterroristáékat hazaküldték.
Mert tényleg volt ott valami zavaró körülmény: Anyu intézkedett, szerzett egy ágyat. El tudom képzelni azt az intézkedést, ettől nem váltak szimpatikussá.
Hát azt hiszem, ennek van gondatlanság szaga.

Leroi 2010.12.11. 18:17:50

Azonkívül egyáltalán nem vagyok köteles nyájas és pozsgás lenni egy olyan hozzátartozóval, aki fejemhez vágja, miután a lánya életét megmentettem, hogy az miattam került ismét kórházba.
Egy orvos nem köpőcsésze, hányászacskó, akibe rosszindulatú félművelt egyének kedvükre okádhatnak.
Ez remélem, ettől a perctől kezdve mindenki számára világos.

Leroi 2010.12.11. 18:22:13

Esetleg a testsúlyát is közölhetné a posztoló.
Mert ha az számbelileg pulzusszámához hasonlítható, kilókban mérve, akkor már valahogy körvonalazódik a kép.
A halmozott kockázati tényezőkkel bíró egyéneket eleve nem küldjük haza, hanem megfigyeljük.
A fulladásérzet, légszomj nyomós ok.
De egy SBO eléggé futószallagszerűen működik olykor.

Leroi 2010.12.11. 18:24:09

@tbjárulékfizető:
Azt az orvost ekézgette a mami, akinél a lánykája az intenzíven feküdt.
A fertőzés nem a kórház sara.

tbjárulékfizető 2010.12.11. 18:29:19

@Leroi: A beteg meg nem tanpálya, akin minden fakezű gyakorolhat.
És nem képes kezelni a nem együttműködő beteget. És nem ismer fel betegségeket, de az önérzete a plafonon és másnap is bemegy dolgozni. Nincs nyugtalan éjszakája, hogy valamit elrontott. Közben rinyál, hogy mennyire nincs megfizetve, de a gyógyszerek nagy részét nem ismeri, ha az nem az ő szakterületéhez tartozik. Az egymásra való hatásukra meg gondolni sem akar, mert a szaklapokat már évek óta nem forgatja. ha a beteg szól valamit, akkor okoskodik, mert csak egy hülye laikus, nem ő tanult 5 évig aztán még háromig és volt a professzor úr táskahordója.
Az értelmi fogyatékos alapból megy a lecsóba?
Jó lenne látni tökösebb ügyvédeket, meg még több műhiba pert. Mindjárt kisebb lenne az önérzet.
Amúgy csak kíváncsiságból: Van olyan, hogy az osztályon megbeszélik az eseteket és kiértékelik a hibákat, pusztán csak okulásul? jó lenne arra gondolni, hogy ha ez nem is publikus, azért van ilyen is.

Leroi 2010.12.11. 18:35:54

@tbjárulékfizető:
Az orvosi egyetem HAT év és még ÖT év gyakorlat, míg leszakvizsgázik valaki...
Csak NAPPALI tagozaton...
Nem estin vagy levelezőin, mint a jogi tanári, mérnöki, közgazdasági és még sorolhatnám...
Nappalin.
A beteg sem eszméletlen nem volt, sem néma, sem beszélni nem tudó retardált.
A beteg neveletlen, rosszindulatú barom volt.
Az ITO orvosával pedig nem hiszem, hogy keménykedni kellene.
Kenterbe veri az összes szakterületek orvosait.
Az ügyvédek pedig a tökükön üljenek, amíg a körmük alá nem néznek nekik is.
Van azok fején olvadozófélben lévő vaj elég...
Quod erat demonstrandum.

Hatodéves 2010.12.11. 18:37:36

@tbjárulékfizető:
Az tök jó lenne, ha mindenki, aki nem ismer fel egy betegséget, az nem menne be többet dolgozni, továbbá lecsuknának mindenkit, aki nem 100%-on dolgozik.

A megmaradt 0 db orvos biztosan sikerrel orvosolná az egészségügy problémáit.

Leroi 2010.12.11. 18:38:08

Orvosi megbeszélésen reggel minden orvos minden betegét a főorvos előtt sorbaveszik és megbeszélik az utolsó jottáig...

tbjárulékfizető 2010.12.11. 18:45:29

@Leroi: még valami
Az"életmentő" orvosról a következőket írják:"Itt a sürgősségis "orvos", aki velem "foglalkozott" olyan szinten állt neki ordítani anyukámmal, hogy mellettem ült és fogta a kezem szótlanul, miközben alig kaptam levegőt hogy az kritikátlan,hülye állat."
Na.
És mi az , hogy " a lánya életét megmentettem" ?
Értse már meg végre, hogy CSAK a munkáját végezte. Mert neki ez a munkája. Emberekkel foglalkozik, ez a munkaeszköze. Az eredmény az, hogy vagy meggyógyítja, vagy nem gyógyítja meg, vagy szinten tartja. Hol van itt a heroikus küzdelem? Ugyanmár, szálljon már le a magas lóról!
Ha ront, akkor annyi a betegnek. És az orvosnak? Van valamilyen következménye azon kívül, hogy nem teszik nála tiszteletüket a szülők? Vagy beszólnak? Nincs.

tbjárulékfizető 2010.12.11. 18:52:11

@Hatodéves: Így van. De legalább legyen egy kicsit rossz napja. Amúgy ez a hozzászólás nagyon messze van a 18:8-astól. Ott már-már meghatódtam ennyi elhivatottságtól és gyötrődéstől.
Leroi hozzászólása legalább konzekvens.
És tényleg megnyugtatott a reggeli konzultációk említésével. Viszont az Ő területe a sebészet. Elég jól felismerhető a műhiba. Mi van a belgyógyászokkal?
Marad a régi nóta: a páciens nem működik együtt, a szülő hülye, a boncnoknak meg számon tartjuk a névnapját és a születésnapját.

tbjárulékfizető 2010.12.11. 18:54:30

@Leroi: Bocsi, akkor 11 évig tanulnak.
És utána?
nem kiemelt helyeken, hanem pl. egy háziorvos, megvásárolt praxissal,a mitől már nem tud szabadulni sem?

Hatodéves 2010.12.11. 19:06:50

@tbjárulékfizető:
Erre nem tudok mit mondani. Legfeljebb annyit, hogy érdemes összehasonlítani annak a két hozzászólásnak a hangvételét is, amelyekre a két kommentemmel válaszoltam.

Leroi 2010.12.11. 19:09:14

@tbjárulékfizető:
5 évente 250 kreditpontot kell elérni köülönféle kötelezően választható, szabadon választható stb. tanfolyamokon.
A kötelessége, "csak" a munkáját végzi az orvosom, aki hiányában MEGHALTAM volna.
A kocsi csak elromlik, a ruha elszakad, a cipő kilyukad, de a beteg MEGHAL, ROKKANTTÁ VÁLIK, stb...

Nincs ennek a kifejezésnek esetleg egy nagyobb zöngéje, ha ízlelgetjük?
Valamivel több, mint "csak" egy munkavégzés?
Vagy menetelünk tovább dicső eleinkkel, akik szerint orvos elvtárs is csak egy elvtárs...

tbjárulékfizető 2010.12.11. 19:30:21

@Leroi: Hát ilyen, mikor átesik valaki a ló másik oldalára. Most én.
De azért ízlelgessük tovább.
Ki lesz orvos?
Van valamilyen spirituális élmény, megvilágosodás? Vagy csak jó voltam fizikából és biológiából, hát megyek orvosira. Vagy a kettő között valahol?
Amikor még varázslónak tartották a gyógyítót, sámánt, akárkit, akkor valószínűleg óriási tisztelet is övezte. ( trepanációs műtétet már a kőkorszakban is végeztek, néha gyógyult is a seb a maradványokból ítélve.)
És ki az életmentő? Aki felismeri a vérrögöt az agy felületén, elvégez egy műtétet és a beteg jól van, meggyógyul ( ha a nővér is így akarja?)Ez neki rutin műtét, legalábbis remélem. Nem az agyban vagdal, csak a felszínén.
Én nyilván nem tudnék ilyet, de Ön sem tudná ellátni az én munkámat és tudnék olyan nagy hibát elkövetni,ami sok ember életét kockáztatná.
Ezért sokszoros ellenőrzésen megyek keresztül és még így sem alszok mindig nyugodtan. De ez mellékmondat volt.
De életmentő szerintem az a tűzoltó is, aki bemegy a tűzbe és kihoz egy gyereket. Pedig nem 11 évig tanult, az övé szakmunkás szint.
Ezért kértem a nagy szavak mellőzését.
Láttam olyan sebészt egy 10 órás műtét után, aki szó szerint lecsúszott az ajtófélfa mellett a stressztől és a fáradtságtól, meg olyan orvost is , akire a fakezű... jellemzésem megáll.
Szóval van életmentő orvos és van rutinból dolgozó orvos. És a kettő sokszor azonos. Attól függ, milyen napja volt.
Na,megyek X faktor nézni.
Remélem, még beszélgetünk más alkalommal.

huncut 2010.12.11. 19:37:48

@Leroi: Azért fordítsuk is meg néha a dolgokat: annak ellenére, hogy az orvosom nem ismerte fel a bajomat, nem aszerint kezelt, nem vette komolyan a gondjaimat, mégis életben maradtam, mert szerencsém volt. Mert sajnos ilyen is van.
Ha hibás a diagnózis, nem veszik kellően figyelembe a beteg által felsorolt panaszokat, bizony előfordulhat, hogy belehal a beteg, és akkor jön a magyarázkodás: túlhajszoltak vagyunk, kevés a pénz, az idő, nem kellően együttműködő a beteg..

csatornál (törölt) 2010.12.11. 19:45:49

@Hatodéves: Igazán sajnálom, hogy többszöri próbálkozásom ellenére sem értetted meg, amiről írtam. Mintha az egyetemen az orvosi ismeretek mellé egy agymosó tanfolyam is járna, ami látatlanba' és feltétel nélkül a rendszert védeni rendeli az orvost.

Biztos igazad van, de ha lehámozom az érzelmi és sértettségi réteget a posztoló történetéről, nekem az rajzolódik ki, hogy többször egymás után többen súlyos hibát vétettek, amíg a beteg a lábában jól érzékelhető (feketedő) érdarabtól halálközeli helyzetig eljutott. Te pedig ahelyett, hogy a bennfentes szemével segítenél feltárni, hogy a rendszerrel mit kellene csinálni, hogy ilyen ne történhessen, egymással összefüggésben nem lévő véletlen események előre nem látható láncolatának állítod be a beteg sztoriját, frázisokkal hárítva el minden felelősséget a rendszertől, annak megalkotóitól és működtetőitől.

Miközben én elismerem a felelősségemet abban, hogy állampolgárként hagytam, hogy idáig süllyedjen az országom, és azon belül az egészségügyi rendszerem.

Mert ha valami jót mégis tapasztal az ember azt egészségügyben, az biztosan nem a kialakított "nagyszerű" rendszernek, hanem az annak ellenére még fellelhető becsületes egyéneknek köszönheti.

Irise 2010.12.11. 19:52:06

A beteg részéről is elvárás a kooperáció.
HA a beteg nem hajlandó válaszolni a kérdéseimre(természetesen ésszerű határokon belül), ha a hozzátartozók beszöknek a zárlat ellenére, ha a beteg verbálisan agresszív velem, a következő van:
vérnyomás, pulzus, saturatio, légzésszám, EKG, temperature = EWS kiszámolása, ha nulla, akkor szépen kinyitni előtte a kijárat felé vezető ajtót.
Továbbá a kedves szülőhöz kihívom a rendőröket, és velük ugráljon.

csatornál (törölt) 2010.12.11. 19:56:05

@Irkutszk: Ez nagyon arrogáns és ignoráns megjegyzés volt. Először is elolvashatnád újra a posztot, és megpróbálhatnád öszerakni a kronológiát. Két hét kenőcs és fásli után az orvos a tünetek erősödése ellenére ismét kenőccsel és fáslival küldte el a beteget. A betegnek kellett elmennie másik orvoshoz, hogy végre az igazi baját elkezdjék diagnosztizálni. Ekkor az egyik vizsgálatot egyszerűen nem végezték el, a másikat pedig, amit egy orvos előírt, a másik orvos szándékosan visszavonatta. Tehát se érfestés, se vérvizsgálat, és ekkor már messze túl vagyunk az első két héten és az első néhány orvos-beteg találkozáson.

Ehhez képest a hozzászólásod azzal vádol engem, mintha látnoki képességet várnék el a halandó orvostól.

Ha én lettem volna a negyedik orvos helyében, aki még mindig nem végeztetett egy rendes diagnosztikát a hetekkel ezelőtt feketedésnek indult ér és a nem szűnő panaszok dacára, akkor még orvosi diploma nélkül, mondjuk hidegburkolóként is elgondolkodtam volna azon, hogy itt talán valami nincs teljesen rendben a beteg menedzselésével a rendszerben.

Dr.laikus PhD 2010.12.11. 19:59:17

@csatornál:

Miért személyeskedsz?

Próbáld megérteni az orvost, Ebben a rendszerben kell dolgozzon a lehető legnagyobb hatékonysággal.

Olvasol laikusként egy történetet ami egyébként gyógyulással végződik.
Nem tudjuk mi történt valójában.
Most már lehet mondani, hogy valaki, vagy valakik hibáztak.

Többen leírták, hogy miért nem diagnosztizálható a beteg, vagy éppen miért igen.
Nem tudjuk hogy történt.
A leírás szubjektív, mintha utólag ijedt volna meg nagyon.

Mindkét szempontot figyelembe kéne venni.

Leroi 2010.12.11. 20:06:47

@csatornál:
@tbjárulékfizető:
Minden kollegám nevében köszönjük a kimerítő kioktatást és jó szórakozást az X-faktor nézéséhez.
Mindjárt gondolhattuk volna, mivel töltik a szombat-estéiket...
Látják, ebben is különbözünk.
Egy kissé...

Hatodéves 2010.12.11. 20:32:27

@csatornál:
Azt mondtam, hogy nekem "gondatlanság-szaga" van, de a leletek és az események ismerete nélkül nem tudjuk biztosan megmondani, hogy mi történt.

Egyébként meg nem hiszem, hogy bárki dolga bírálni az én feltételezett jellememet, vagy azt, hogy mit érzek valamilyen helyzetben. Egyetlen sértő mondatom nem volt senki felé, kivéve talán a legutóbbi irónia, amit tbjárulékfizető véleményére írtam, ugyanakkor senkivel nem személyeskedtem, egyik posztoló vagy hozzászóló jellemét nem bíráltam, úgyhogy kéretik engem, mint magánembert sem, mert nem ilyen minőségemben vagyok itt.

A másik meg, hogy nem állítottam be a beteg sztoriját semminek, a beteget magát pedig végképp nem jellemeztem, nem egyszer hangsúlyoztam, hogy nem a konkrét történetről mondok véleményt, mert (sajnálom, de ez van), ebből több adatot nem tudok, ami nélkül én nem tudok ítélkezni. Ha más tud, az is rendben van. Szándékosan nem szóltam hozzá az adott történethez, azonkívül, hogy szerintem "gondatlanság-szaga van".

Továbbá azt hiszem, régebb óta kommentelek itt, mint Te (aztán lehet, hogy nem, nem bántásként mondom ezt), és vannak viták, amik számtalanszor lezajlottak már, többek között arról, hogy mit lehetne vagy kellene tenni, de eddig mindig csak a két tábor "háborúja" jött ki belőle, ezért az ember igyekszik el sem kezdeni ezeket már. Így meg kicsit mellébeszélés az egész, de nem csak részemről.

Az első hozzászólásomat azért írtam, mert fontosnak tartottam a témát, mert nem ő volt az első ember, aki felháborodott rajta, hogy az orvos nem csak a konkrét bajáról kérdezte, és mindenképp szerettem volna elmondani, hogy ez mennyire fontos. Igazából ott abba kellett volna hagynom a mai itt-tartózkodást, gyűlölök vitatkozni, engem nem zavar, ha akárki akárminek gondol, csak ne tegyen rám személyeskedő megjegyzést.

Igazából a legtöbb embernél jobban vigyázok arra, hogy senkit ne bántsak meg, és még a legindulatosabb hozzászólásom sem éri el itt az átlagos vagdalkozási szintet. De azért én nyeljem le, hogy kategorizáljanak, megítéljenek, azt mondják, hogy amennyiben nem tudom az összes gyógyszernevet és mellékhatást az azért van, mert nem képzem magam, és ha nem ismerek fel egy betegséget, ne menjek másnap dolgozni?

Honnan veszed, hogy én nem teszek semmit azért, hogy ez a rendszer jobb legyen? Azért mert nem ítélkezem senki felett egy név nélkül írt, dokumentumokkal nem alátámasztott történet alapján? Azt hiszed én feltétel nélkül annyira rajongok az orvosokért? Nem egy posztban foglaltam már állást a beteg mellett.

Viszont arra kérlek, hogy hagyjuk ezt a vitát. Szimpatikusak nekem a hozzászólásaid, csak most tényleg másképpen beszélünk ugyanarról a dologról. Ez nem azt jelenti, hogy alapból másképp látjuk, vagy hogy nem értem meg, amit leírtál.

Jó éjszakát!

huncut 2010.12.11. 20:32:37

No de azt sem értem, hogy mi az, hogy a betegnek nem tetszik, hogy át kellene mennie a fertőző osztályra? Ha ottani ellátást igényel, akkor az nem választás kérdése, szerintem, hanem orvosi döntés. Ha nem tetszik a betegnek, menjen haza. A kedves papát meg tényleg ki kellett volna vezettetni a biztonsági őrökkel, ha zárlat idején is bement látogatni.

csatornál (törölt) 2010.12.11. 20:34:55

@Dr.laikus PhD: Nem állt szándékomban személyeskedni, elnézést kérek Hatodévestől, ha megbántottam azzal, hogy személyén keresztül világítottam rá arra a trendre, amit látni vélek. Mert természetesen nem vele van problémám, hanem a rendszerrel, ami szerintem igencsak rossz.

Bikli néni 2010.12.11. 20:39:32

Úh, nem győzöm végigolvasni a kommenteket...
Látom, jó kis megosztó történet lett ez is. Tömör véleményem:
1.a trombózist fel kellett volna ismerni.
2.a korábbi betegségekre nem azért kérdeznek rá, mert az orvosnak ez a heppje, vagy később ezzel zsarolja a beteget. Egyáltalán, nem is tudom ezt értelmezni. Azt nem ciki bevallani, ha valaki pl. öt napja nem tud kakálni, de azt igen, ha valamely betegségére - jó esetben önhibáján kívül - valami gyógyszert kell szednie? Tőlem is megkérdezték vakbélgyuszi-gyanúval, hogy hogy is volt az arcomon az a látható bőrgyógyászati beavatkozás. Pedig (látszólag) semmi köze nem volt az alhasi panaszaimhoz. Meg is lepődtem, mert korábban soha nem kérdezték. De eszembe nem jutott volna megkérdőjelezni az orvos indokait.
3. hogy apuci bement a zárlat alatt is a kórházba, ez nem a jobb ellátás kiharcolása, hanem szimpla önzés és felelőtlenség. Ettől csak még ellenségesebb lesz a hangulat, és árt vele mindenkinek, a saját szeretett gyerekét is beleértve.

Ja, és az ide kommentelő orvosokhoz még valamit. Az az igazság, hogy tényleg van itt egy pár embernek lekezelő stílusa (direkt nem írok neveket), de ettől még nagy igazságokat mondanak ki. Tessék már észrevenni, hogy ez a blog nem feltétlenül csak arról szól, hogy a betegek lelkét pátyulgassuk. Ha figyelmesen olvastok, akkor nagyon sok hasznosat is lehet tanulni belőle. És most jöhetnek a kövek, hogy egy szemét orvosbérenc vagyok. Pedig én se mindig értek velük egyet.
Egyszer a nőgyógyászomat - aki egy nagyon kedves idős ember volt - egy másik pali helyettesítette. Iszonyat kőbunkó volt, szó szerint sírva hagytam el a rendelőt, de olyan vizsgálatokat harcolt ki nekem (hálapénzről szó sem volt), amiket a kedves, szimpi, megszokott dokimnak eszébe se jutott volna megcsináltatni. És meggyógyított. Ha választani kellene, hogy egy szakmailag felkészültebb de nyers, vagy egy kedves, de béna orvost kapjak, inkább az előbbit választanám.

tódór piroska 2010.12.11. 20:43:40

@tbjárulékfizető:

irígység és kisebbségi komplexus túlkompenzálása

2010.12.11. 21:25:17

/OFF

Ha valaki jártas a pszichiátriában, kérem segítsen lefordítani magyarra az LDT (lexical decision task) kifejezést! Én lexikális felismerési feladatnak fordítottam. Előre is köszönöm :-)))

/ON

adamantium 2010.12.11. 22:02:09

most hirtelen nincs kedvem elolvasni az összes kommentet. kiderül, hogy mi az a szupertitkos gyerekkori betegség? ha igen árulja el valaki nekem is :D
"a doktornő itt is a gyerekkori betegségemmel volt elfoglalva. Meg sem kérdezte, hogy érdeklődhet-e. nem.Megnézett, kikérdezett, és olyan dolgokba ment bele, amihez semmi köze" - megáll az eszem, gondolom egy súlyos állapotú betegtől nem azt kérdezték, hogy akkor elölről vagy hátulról szereti-e jobban, mert ahhoz tényleg semmi köze az orvosnak, de egyébként meg minden fontos lehet.
a véleményem: a bokájánál az embernek felszínes vénák vannak, ezeknek a gyulladását konzervatívan kezeljük (hacsak nincs valami gyanús családi előzmény - itt érdekes lehet az a gyermekkori betegség), mondjuk nem árt visszahívogatni a beteget kontrollra. én ebben a fázisban még dupplex UH-t sem csináltatnék (ha Homanns negatív), Lioton meg fésli, helyileg jegelés, gyulladáscsökkentő, rendszeres kontroll. természetesen ha rosszabbodik a dolog akkor irány előre.
a kórház, mint neve is mutatja "kór" ház, tehát beteg emberek vannak ott a levegőben sunnyognak azok a csúnya vírusok,baktériumok és igenis el lehet kapni őket. miért is ellentmondásos a rész: 4 baktérium is volt a vérében = szepszis. feltételezem, ha már kórházi ágensről van szó akkor MRSA. ezt mindenkinek érdeke elkülöníteni mert ugye nem olcsó a kezelése, kész leégés egy kórháznak, tehát a történet sántít. először is egy ilyen súlyos állapotú beteg az intenzíven lélegeztetőgépen van, mert pl tüdőembólia után kialakult tüdőgyulladása van szepszissel. 5 nap után nem küldünk vért laborba mert már régen megromlott, tehát ez is sántít. most egy olyan betegséget melyben 80% meghal a kórház nem, de a háziorvos meg a magánorvos meggyógyítja?
szal ez érdekes, gyanús és sok sok kérdést vet fel. biztos az infó jelentős része hiányzik ami által a történet jelen kiadásában számomra erősen hiteltelen, vagy legalábbis túldramatizált

2010.12.11. 22:15:03

@adamantium: Szerintem azt, hogy öt nappal korábban leszedett vért vizsgálták, azt egyértelműen csak hozzáköltötte, az aznapit vizsgálhatták. Már azért is biztos vagyok ebben, mert a fehérvári laborosokat ismerem, a számítógépes rendszer nem engedi öt nappal korábbi vér vizsgálatát, esetleg ha átcímkézik, de az elég macerás, mivel az eredeti címkére akkor is ki kell adni egy eredményt, szóval ja. Olyan meg sem Fehérváron sem Veszprémben nem fordult elő, hogy valakitől tévedésből kétszer kelljen vért vagy akár vizeletet venni, pedig olykor elég nehéz volt 3 csepp pisibe mártogatni a tesztcsíkot.

Amúgy nem derül ki mi az a betegség, de már mindenki baromi kíváncsi!:-)

apolka11 2010.12.11. 22:28:24

@tbjárulékfizető:"" És mi az , hogy " a lánya életét megmentettem" ?
Értse már meg végre, hogy CSAK a munkáját végezte. Mert neki ez a munkája. Emberekkel foglalkozik, ez a munkaeszköze. Az eredmény az, hogy vagy meggyógyítja, vagy nem gyógyítja meg, vagy szinten tartja. Hol van itt a heroikus küzdelem? Ugyanmár, szálljon már le a magas lóról!
Ha ront, akkor annyi a betegnek. És az orvosnak? Van valamilyen következménye azon kívül, hogy nem teszik nála tiszteletüket a szülők? Vagy beszólnak? Nincs.""

Na, ezt tőled idéztem. Ezzel a bekezdéssel 2 nagy probléma is van.
1. Nem mondunk olyat, hogy CSAK megmentette valaki életét (max. ha irónia, de azt ittt nem éreztem), ez azért mégsem ugyanaz, mint párizsit szeletelni a boltban, ezt szerintem épelméjű ember belátja. Még akkor sem CSAK megmentik valaki életét, ha ez a dolguk.

2. Logikai ellentmondás is van benn: ha el is fogadjuk, hogy CSAK megmenti valaki életét, hiszen ez a dolga, akkor ezen az elven a másik oldalon el kell fogadnunk azt is, ha véletlenül megöl valakit, hiszen ez az érem másik oldala itt, a dolgával együtt ez jár.

Nem tudom érthető-e amit írtam.

Mindenesetre irtór felháborít, hogy az munkaköri kötelesség, megmenteni az életeket (azért nem jár dicséret), de ha véletlen gáz van, akkor az orvos a legnagyobb bűnös.

Kicsit olyan, mint a régi matektanárom: 10 pluszpont egy ötös, 3 mínusz egy egyes......

tbjárulékfizető 2010.12.11. 22:32:03

@Leroi: Visszajöttem. Amit tudni akartam, az bejött.
Uram önnek mérhetetlen az arroganciája, remélem, van mire. X faktor. A reakció megjósolható volt.
És még valami:
"Mindjárt gondolhattuk volna, mivel töltik a szombat-estéiket..."
Mi ez a többes szám? Kik?
Minden szombat estét? És ha igen, akkor mi van?
Csupa általánosítás 0 ismeret nélkül.
"Látják, ebben is különbözünk.
Egy kissé.."
Igen ebben is. Csak én igyekszem nem lekezelően leírni ezt.
Ön mivel tölti a szombat estét? Ügyel és netezik? Vagy otthon ül és nincs jobb dolga? Bármi lehet, nem érzem minőségnek és minősítésnek.
Amúgy én kötetlen munkaidőben dolgozok, ha olyan kedvem van, éjjel, ha meg olyan, akkor hétvégén. Ebből a szempontból nem kiemelt a szombat.

tódor piroska is megszólalt, csak az a baj, hogy nem értem. Lehetne bővebben?

tbjárulékfizető 2010.12.11. 22:45:46

@apolka11:
Kik nem mondunk, tanító néni? Ne írj te sem ilyen kioktató hangon, felnőttek vagyunk.
Egy hosszabb párbeszédből ragadtál ki valamit, amiben próbáltam magam megértetni.
A CSAK itt azt jelentette, hogy nem volt itt heroikus küzdelem, komoly sebészi bravúr, vagy hirtelen feltalált gyógymód. Egy orvos végre végezte a dolgát, felismert egy betegséget, ami ennyi információ alapján azért már illett és valamit csinált a lánnyal.
Szakmunka.
És ilyen még sok van. Máshol is, más szakmában is.
a 2. ponthoz: már elfogadtuk. Nem hiszem, hogy évente csak annyi a műhiba, amennyiről a média néha számot ad. És ha az orvos véletlenül ront, még vannak mellette mások is, akiknek dolga lenne ebből valamit észre venni. És javítani.
Talán azért nincs annyi " rontott" beteg, mert valami kontrollféléről leroi is írt.
A tényleg megmentett életekért miért ne járna dicséret? és jár is. Vannak közismert orvosok, elismert tudású emberek. De mégis azt mondom, hogy ne szálljatok már el annyira magatoktól, egy beteg meggyógyítása nem életmentés, nem olyan súlyú a dolog minden esetben. Az orvos akkor is dolgozik, amikor helyretesz egy kificamodott bokát, vagy ír egy gyógyszert egy hörghurutra. Különösen, ha körültekintően írja fel.

apolka11 2010.12.11. 22:58:37

@tbjárulékfizető: Persze, egy afta lekezelését vagy egy torokgyulladás kezelését én sem tartom olyan nagyon heroikus küzdelemnek, és gondolom az orvosok maguk sem. De itt életmentésről írtál, és az pedig nem bagatellizálható el és nem illethető a "szakmunka" kifejezéssel abban az értelemben, ahogy használtad.

Nem állt szándékomban kioktatónak lenni, ez az "ilyet nem csinálunk" nálam egy bevett szófordulat, lehet, modoros egy kicsit, ezt elismerem, nem szokásom csak az igazam védelme miatt nem észrevenni, ha esetleg hibázok.

Ugyanakkor nem győztél meg továbbra sem arról, hogy igazad volt az idézett kommentedben, most mintha másról, másképp írnál.

apolka11 2010.12.11. 23:06:17

@tbjárulékfizető: A médiáról meg annyit, hogy arról ad számot, amiről épp kedve szottyan, illetve érdeke kívánja. Hol érdekli a tájékoztatás vagy bármely fél érdekeinek védelme. Orvosi témákat is ad hoc jelleggel kap fel vagy épp tojik rá magasról (ha van érdekesebb)
Egyébként szerintem semmi sem mélyített annyit a beteg-orvos szakadékon, mint a média hozzáállása. Az orvosk ellen hangolták a betegek egy jó részét, ugyanakkor a beteg alól is kihúzták a szőnyeget, mert akik mindezt bevették, azok nem tudnak bízni már az orvoslásban, ami nekik magunknak sem jó.

tbjárulékfizető 2010.12.11. 23:16:31

@apolka11:
leroi-al voltam vitában. irritált a hozzáállása, mi szerint ha azt, aki életet mentett, a szülök ekézik és nem istenítik, ilyen mondatok hangoztak el: ( bocs leroi az idézetekért) "Elnézés- vagy bocsánatkérésre tehát ne kötelezze azt az osztályt, amelyik a kölykét az életveszélyből megmentette.
Erre mondják, hogy alma nem esik messze a fájától.
Hülye csak hülyét képes nemzeni. ezért olvasd vissza."
meg ilyen:
"Egy orvos nem köpőcsésze, hányászacskó, akibe rosszindulatú félművelt egyének kedvükre okádhatnak."
Erre válaszoltam, aztán megint írt valamit, arra is válaszoltam.Ebből ragadtál ki valamit.
És tényleg: Ebben a történetben hol az életmentés? Szerintem kármentés folyt, amit sorban elrontottak, azt végre valaki helyrehozta. Azt is leírtam, hogy az elrontás között szerepelt a kommunikáció készség hiánya, az intenzíven a higiéniai szabályok megszegése,nemcsak a fel nem ismert betegség.
Ha nem győztelek meg, az most egy helyzet, nem is törekedtem rá. Adtam a kérdésedre némi magyarázatot.
meggyőzni akkor tudnálak, ha ténylegesen vitatkoznánk valamiről, igazam lenne, egyébként meg ha nem, akkor valamilyen kompromisszumban megmaradnánk.Ha nem vagy meggyőzhető, nem hallgatod meg a másik érveit, akkor nem vitatkozunk tovább.
Leroi ilyen, de érdekel,szeretném látni, hol az a határ, ameddig még el tud menni.amit a többiek még elviselnek tőle.
kielégítő volt?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.12.11. 23:18:53

@adamantium:

"nem rá tartozik"

Azért mondjuk egy akut hasi panaszokkal bejövő nőbetegnek, ha a röntgenen szabad levegő van a rekesze alatt, rutinból fel kell tenni a kérdést, hogy mikor és milyen pozícióban élt utoljára nemi életet.

Mivel a nők hasürege a petevezető felől gyakorlatilag nyitott, (elsősorban az úgynevezett kutyapózban történő) szex során a hüvelybe bejutó levegő tovább is juthat a hasüregbe, utánozva mondjuk a gyomor kilyukadását.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.12.11. 23:23:29

A poszthoz meg: alapvetően drama queen, az időrend nagyjából stimmelhet, de az ok-okozati összefüggések, melyeket a posztoló felvázol, egyáltalán nem állják meg a helyüket.

Tipikus "post hoc ergo propter hoc" hibák sorozatát véti, más esetben tán a hétfői ebédre evett bablevesnek tulajdonítja a szombaton történt tányértörést. :-)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.12.11. 23:28:05

@ReignOfdark:

Ez szigorúan vett szakmai kérdés!

:-)

(tényleg volt már ilyen, habár CT-s eset a praxisomban)

adamantium 2010.12.11. 23:31:29

@radiologus.hu: ezt azért árnyalhatjuk mert ugye van azért egy nyákdugó is az útban, de nem lehetetlen :) ,ezt azért nagyon ritka eshetőségnek tartanám.
van egyébként ilyen urban legend, hogy a szegény lányka lenyelte az ominózus matériát, apuka meglepte őket, hasba szúrta a lánykát, a gyomor kilyukadt, a spermiumok ki a hasüregbe, onnan a petevezetékbe majd megtermékenyítették a petesejtet. nem lehetetlen de na
egyébként 1 erről az jut eszembe amikor a kedves páciens jelentkezik a nemibeteg gondozóban valami csúnya folyással, az orvos megállapítja, hogy kankó, a beteg megkérdi, hogy ezt el lehet-e kapni idegen vécén ülve? a válasz: igen csak nagyon kényelmetlen
egyébként 2 az ötletedre visszatérve annak idején az átkosban amikor ugye nem volt kívánatos tényező az abortusz mert kevesebb szocializmust építő munkás termelődött volna, egyesek rájöttek, hogy a hüvelyen keresztül befújt levegő, felválaszthatja a placentát, és vetélést okoz, gyakorlatilag bizonyíthatatlan. csak éppen jó sokan ott maradtak mert a levegő a megnyílt ereken keresztül légembóliát is okoz(hat)ott. - ez oktató jellegű rész akart lenni a pár nappal ezelőtti a blog szerepeit vitató hozzászólásokhoz kapcsolódóan

tbjárulékfizető 2010.12.11. 23:43:02

@apolka11: Egy kicsit hosszú lesz ez így, de erre még válaszolok. Semmi nem mélyíti el jobban a beteg-orvos közti szakadékot, mint a rossz beteg-orvos kapcsolat. Ehhez mi köze a médiának? Ha nem beszélünk róla, akkor nincs? ha meg sulykolják belénk, akkor felfedezzük a problémát?
Az internet korában már nehezebb elhitetni a beteggel, hogy minden OK, csak ő egy kicsit érzékenyebb. Vagy amúgyis menthetetlen a baja, nincs mit tenni. Ennél jobb lenne azt tudatni,
hogy mit tegyen a beteg és a hozzátartozója, miként készüljön fel egy vizsgálatra, mi legyen otthon az életmentő gyógyszerkészlet és így tovább.
De ha valaki lekezelően bánik velem, akkor én is ideges leszek. Attól függően, hogy miként szocializáltak, ütök, üvöltök, passzívan ellenállok, meghunyászkodok, eddig mindenre olvastam példát.
Amikor elkezdtem Medrolt szedni nagy adagban, iszonyúan nehéz volt megállni , hogy a reakcióim viszonylag kulturáltak legyenek, ne vesszek össze bárkivel, és meg tudjam oldani, hogy a adrenalin csúcs idején vízközelben, vagy kerékpár közelben legyek és ledolgozzam a feszültséget. Mostanra valamelyest csökkent az adag, de annyi megmaradt, hogy a drog miatt "agresszívabb" vagyok, kiállok az igazamért, nem meghunyászkodok, hanem kikövetelem, amiről úgy gondolom, hogy nekem az úgy jó. Régen nyuszi voltam mindenben. Ezt -én civil kurázsinak nevezem-lehet határozottan és egyúttal kulturáltan csinálni. És van sok történetem orvosi tévedésekről, vagy csak figyelmetlenségről, amit nem fogadok el, és megyek tovább, amíg elfogadható ellátást nem kapok. Valahogy ez látható lehet, mert az utóbbi két évben csak jó történetet tudnék írni. A kezelő orvosaim pl. szeretnek, a legfontosabb közülük kifejezetten és gyakran megdicsér.
Nem folytatom, ennél személyesebb nem akarok lenni.
De a koromnál fogva igen nagy tapasztalattal rendelkezem, így sok kutyaütővel találkoztam életem során, mindent, amit eddig leírtam, saját tapasztalatból írtam. Azért még egy történet: az anyámat hörghuruttal kezelte a házi orvos karácsony környékén. meglátogattuk,éreztem, hogy baj van, csak azt nem, hogy mi. délig bírtam, akkor tettem a nyelve alá egy nitropentont. Jobban lett egy kicsit. Még soha nem láttam infarktusos beteget, de tudtam, hogy neki az van. Az volt. Oldalfali, ami a középsúlyos eset. Telefon a házi orvosnak, hogy viszem kocsival a kórházba, de a nitropenton után már komolyan vett és mentőt küldött. Itt ki volt az életmentő?

bakela 2010.12.12. 00:31:57

Nemteccik:

Trombózis, abból tüdőembolia akár órák /vagy percek: pl elbaltázott etoxysclerol kezelés/ alatt kialakulhat. Aki nem hiszi kérdezze a Malévet, vagy a KLM-et.

A bokánál, /talán kivéve a 140 kilós, idült vénás elégtelenségben, + egyidejű elefántkórban – idült súlyos nyirokkeringési zavar- szenvedő 80 év felettieket/ az anatómiai szituáció miatt a vénák úgy szoknak futkosni, hogy nincs ami elrejtse azokat. /mint pl a lábikra, v comb vastag izomzata.
Ha ott alakulna ki thrombosis, az szinte kilóg a bőr alól ujjbeggyel 2 sec alatt diagnosztizálható.
Egyébként mé alakulna ott ki? Nem szokik.
-tompa sérülés?
-a hugi bokafixe?
-tatoo?
-zorbánc?
-lupus?
-Schönlein-Henoch?
-loa-loa?
-csak?
-dehapéldáulagyerekkorisemmiközehozzá neaggyIsten valami kis elméleti baj, netalán önmeggyilkolási kísérlet, szipus, kenderes epizód- biza jól mekkell nézni mindkét bokát, mivel a zütősebb anyagra áttérők biza soxor a belboka, v a lábhát körül TOLJÁK be a mindennapit!!!!!

Ha Walakinek a véréből /hemokulturájából/ valóban 4 -féle kórházi baktérium egyidejüleg tenyészik ki, akkor az jól nézzen körül, mert valószínűleg a szszéd májaltasásos a hólyagkatéterét áztatta, a zintenzíves 9 hete lélegeztetett a köpetét kente, míg a végstádiumú béldaganatos a végbél-vagina-húgyhólyag közös sipolyának tartalmát csempészte a szerencsétlen barátunk infúziójába 20-30 perces időközzel.
Ilyenkor a lelettel együtt küldik a rabbit is: egy gyors búcsú erejéig. Halálozás 120-150 % közt.

Állítólag egy calicis fosással 50 milliárd vírus ürül. 3 /hárem/ ép vírus lenyelése má betegséget okozhat. Hányan lakunk a Földön? Én apukával nyalattam vóna tisztára a zágytálakat.

By Major sewing / Varró őrgy/: „csak tessék szorgalmasan borítékolni, nehogy má dobozolnotok kelljen!”

Tékhómesszidzs: Tapasztalatom szerint az a beteg aki paraszt, vagy izmozik, az MINDIG ráb@szik. Akkor is, ha asziszi, hogy nem ba@szott rá.

Dr.laikus PhD 2010.12.12. 05:24:21

@tbjárulékfizető:
"Ehhez mi köze a médiának? Ha nem beszélünk róla, akkor nincs? ha meg sulykolják belénk, akkor felfedezzük a problémát?"

Egy különös dologról :

Az már viszont feltűnő, ha egy ügyvéd szinte minden "eseményről", valóban szomorú, együttérzést kiváltó tragédiáról csaknem országos viszonylatban azonnal tudomást szerez, a TV2-ben prejudikálva nyilatkozik, feljelentéssel fenyeget, több tízmilliós kártérítésről bírói megítélés biztonságával beszél, akkor amikor még semmilyen vizsgálat az adott orvos felelősségét fel sem vetette stb.

Az orvos, az intézet pedig a vonatkozó jogi és etikai szabályok szerint a megkeresés ellenére nyilatkozattól elzárkózni köteles. Az eljárások eredményéről, főleg az általa veszített ügyekről már a média nem szól. További fejtegetésbe etikai okokból nem mennék.

steierhoffer.blogspot.com/

Ez a baj a médiában megjelent történetekkel. Az itt megírt posztok nagy része is a tudatlanságról, a szubjektív - sokszor - rosszindulatról szólnak, ami a túl korai szenzációhajhász cikkeknek is köszönhető.
-----------------------
Medrol tényleg nagy tanító. :-)
Belőlem is harcos amazont faragott. Nagyon harcosat. :)))

Leroi 2010.12.12. 08:26:28

@Dr.laikus PhD:
@apolka11
@adamantium:
@radiologus.hu:
@ReignOfdark::
@bakela:

Szenzációsak vagytok, köszi mindent!:)

csatornál (törölt) 2010.12.12. 08:31:05

1) A beteg erős fájdalommal és feketedő lábbal elmegy kórházba, érsebész szakorvoshoz, aki kenőccsel és fáslival küldi haza vérvizsgálat és ér-diagnosztika nélkül.

2) Két hét múlva ugyanaz a kórházi osztály a nem szűnő tünetek ellenére ismét diagnosztika nélkül küldi haza kenőccsel és fáslival. Abban az országban, ahol állítólag az emberek túl nagy hányada hal megy szív- és éeerndszeri betegségekben.

3) A betegnek magánorvoshoz kell mennie, hogy valaki először diagnosztikát rendeljen, de a magánorvos által elrendelt vizsgálat elvégzését az intézmény megtagadja.

4) A beteg fulladással, 150-es pulzussal fordul ismét az orvoshoz, és az előzmények dacára még mindig nem viszgálják a trombózisára, hanem vérnyomás-gyógyszerekkel hazaküldik.

5) A kórházból hazafelé menet a beteg elájul.

6) Ekkor tűnik úgy, hogy végre elkezdenek vele foglalkozni, de a nekem elég súlyosnak tűnő tünetek és az eszméletvesztés dacára diagnosztikára még mindig várni kell 24 órát. A másnap elvégzett CT vizsgálat megerősíti a tüdőembóliát, és kapcsolatba hozza a láb elhanyagolt trombózisával.

Amikor először üvöltésről esik szó (az orvos részéről), akkor a beteg és családja részéről már olyan szintű bizalomvesztés volt az egészségügy iránt, nem csodálom, hogy a szülő a (még mindig nem tudom, milyen nemű, de szerintem nem nő, mert nem szoktak bácsi mellé nénit fektetni) gyermekével akart lenni.

7) A tüdőembólia ellátása után (amire valószínűleg nem lett volna szükség, ha már a lábtrombózisát is diagnosztizálták és kezelték volna) a beteg ismét visszakerül a kórházba, ahol azért üvöltik le a haját, mert konzultálni mert egy másik orvossal.

8) A beteg elutasítja a fertőző osztályra való befektetést, ami nyilván hiba, de ezt már egy teljesen remény- és bizalombesztett állapotban teszi. Hiszen minden korábbi, az egészségüggyel történt találkozásból egyre rosszabbul jött ki.

Mire a történet végére érünk, már mindenki hibák tömkelegét követi el, az a különbség, hogy a beteg civil, a rendszer meg profikból áll. A beteg és családja által elkövetett számos hiba ellenére szerintem alapvetően a rendszerben a hibás. Nem lett volna szabad idáig eljutni sem a betegség, sem a viszony elfajulásával.

Az orvos hozzászólók "kevés adat"-ot és "megbízhatatlan információ"-t kiáltanak, de sajnos az eset számomra felül-, oldalnézetben és tapasztalataim fényében túl ismerős, túl hiteles és túl általános. Nekem sem szimpatikus a beteg, de vétkei nem ütik meg azt a mértéket, hogy bírósági ítélet nélkül halálra ítéljék. Mert szerintem a vizsgálatok el nem végzésével (1-2-3-4-5), azok visszautasítátával és elbénázásával ezt tették.

És akkor arról még nem beszéltem, hogy miért nem képesek az egyszer már felvett anamnézist írásban a beteg kezébe nyomni, hogy a következő vizsgálatokra vagával vihesse, és ne kelljen őt mindig kivallatni. Mi ez, konzisztenciaellenőrzés? Hazugságvizsgálat? Eleve, az 1-2-3-4-5 pontokon miért nem adták a beteg kezébe írásban az orvos akkori diagnózisát, hogy minden későbbi orvos láthassa, mit állapítottak meg és mit rendeltek el a korábbi lépésekben? És miért nem akadt ebben az egész történetben egy valaki, aki a beteg történetét végigkísérte volna, és a kezelését végigmenedzselte volna? Ehelyett az orvosok üvöltöttek a beteggel, illetve a beteg közvetítésével orvostársaikkal is.

Leroi 2010.12.12. 08:39:28

Minden szakma a saját anamnesztizáló módszereit alkalmazza, a maga szemszögéből közelíti meg a beteget és így természetes, hogy mindenki külön felveszi a kórelőzményt, kikérdezi a beteget.
Én ha egy jólnevelt, kellően szocializált, valóban szenvedő beteg vagyok, akkor segítem azzal az orvos munkáját, hogy válaszolok a kérdéseire.
Holtbiztos, hogy nem szerelmi légyottot akar megbeszélni velem, se felnyomni nem akar a nemzetbiztonságiaknál.
A munkáját végzi, amikor a betegségemmel kapcsolatos távoli előzményeimről kérdez.
Tisztességesen válaszolok neki.
Ennyi.

tódór piroska 2010.12.12. 08:44:13

@tbjárulékfizető: "tódor piroska is megszólalt, csak az a baj, hogy nem értem. Lehetne bővebben?"

Igen. Egyes hozzászólók felszines, elfogult, rosszindulatú, agresszív, lekezelő kommentjeinek motivációjáról írtam.
És ez nem a medroltól van.
Amúgy meg nitropenton már nincs.

Leroi 2010.12.12. 09:37:39

Az én zsebemben folyamatos szerelmi készenlétben van a bicska, ha ilyen posztokat olvasok.
Nem is csoda, ha indulatosságban sorozatban túllövök a célon.

tbjárulékfizető 2010.12.12. 09:52:17

@tódór piroska: mondtam, hogy most történt a dolog? nem . Apolka kérdezett, én válaszoltam. Azt fejtegettem neki, hogy az eddigi életem tapasztalatai alapján írtam le dolgokat.
Nekem címezted a mondatot, tehát nem egyes hozzászólókról volt szó.
Ha már nekikezdtünk,fejtsd ki bővebben.
Felszínes: hát itt nincs lehetőség részletesebb kommentekre, meg aztán én vagyok a másik oldal, a beteg. A saját szemszögemből a véleményem nem felszínes, csak nem szakmai. Arra ott vagytok ti.
Agresszív: lehet.
Lekezelő: nem, csak amilyen az adjonisten..
Rosszindulatú: ez szubjektív, nekem az orvosok reagálása volt az.
Motiváció: Na erről aztán semmit sem tudhatsz. vagy ha ennyiből ítélsz, akkor még inkább igazam van.
Te jössz.

Leroi 2010.12.12. 09:56:53

Uramatyám, jól megjegyezte volt egy kedves nagybátyám anno, hogy igazán gyűlölni egymást csak két nő tudja.
Két pasi búrán csapja egymást, utána tíz perc múlva már együtt isszák a békesört valamelyik talponállóban.
Két nő esetében viszont...
Brrr...
Az élethalálharc...

tbjárulékfizető 2010.12.12. 10:00:30

@Leroi: Viszont láthatóan szórakoztató is tud lenni. Kívülről nézve.
Amúgy jó reggelt, hogy telt az ügyelet?
Kiesett az X faktorból a Veca, tovább már nem érdemes néznem.

Leroi 2010.12.12. 10:18:16

@tbjárulékfizető:
Ma jöttem be a nagy hóesésben.
Még csöndes, köszönöm. Balesetisekhez hívtak át az SBO-ra (fejsérültekhez), ami ebben a csúszós időben sajnos gyakori.
Veca, az a szépszemű csaj?
A reklámokból emlékszem, hogy benntmaradt egy nyusziképű srác, egy díjbirkozó, egy macsó és egy bögyös-faros csillagszemű cicababa...
:)))
A Feró kedvéért (ifjúkorom bálványa volt) én is megnéztem pár epizódot, a tegnap esti malíciózus utánalövést nem kell annyira véresen komolyan venni...:)

tbjárulékfizető 2010.12.12. 10:32:13

Nem vettem véresen komolyan. Jól szórakoztam a magam módján.
Ha van adok-kapok, azt állnom kell, minek szóltam bele.
Egy kérdés: Az az interferon gamma-1b-ről szeretnék többet tudni. Máshol is kérdeztem, de az okosok nem válaszoltak. Már nem olvastak vissza, gondolom.
Konkrétan?Használják-e valahol Magyarországon és mire?
ja igen: A Feró korosztálya Janicsák István, a Veca az Ő lánya.

Leroi 2010.12.12. 10:50:34

@tbjárulékfizető:
A kérdéses készítményt Betaferon néven sclerosis multiplexben szokták alkalmazni, többnyire SM-programmok keretén belül borsos ára miatt...
(a 15X kiszerelésű doboz ára 200 ezren felül van)...

tódór piroska 2010.12.12. 11:06:29

Szó sincs gyülöletről (ha egyáltalán erre utalt Leroi), csak egy kis szurka-piszka.

Ha valaki ennyire vehemensen hangoztatja, hogy az orvos ugyanolyan szakember mint bármelyik szakmunkás, akkor azt egy kicsit irígységből (is) teszi. Ha pedig ugyanilyen vehemensen hangoztatja, hogy mindenben (legalább) egyenrangú az orvossal, akkor tudat alatt mégsem érzi magát egyenrangúnak (kisebbségi komplexus). A csipőből történő tüzelés pedig ennek túlkompenzálása.
Egy kis hapciológia (according to Winnie the pooh)

PS harag nincs, jöhet a sör (ronda male sovinism azt hinni, hogy a lányok nem szeretik...)

2010.12.12. 11:10:01

@tbjárulékfizető: Nem az én tisztem megvédeni, de Irkutszk még vissza is kérdezett, hogy mit szeretnél tudni. Szerintem írj neki privit, biztosan válaszol.

@Dr.laikus PhD: @apolka11: Minden szolgáltatás értékében van X% marketing. Az eü szolgáltatásban ez szerintem legalább a 4/5-e _lehetne_ a szolgáltatás értékének, lévén mindenki automatikusan a sorsát kapcsolja a szolgáltatás minőségéhez, ami többnyire igaz is. Nézzük meg, hogy ezt a postot úgy is megírhatták volna, hogy "életveszély a fehérvári kórházban", és crescendóként zengne a végén a köszönet.

@csatornál: Magánorvos NEM rendelhet a kórháztól labordiagnosztikát. Nem tud. Részint mert döntően nem a kórház üzemelteti a labort (Fehérváron egész pontosan a FutureLab Kft.). A beteget el tudja küldeni a szakrendelésének megfelelő vizsgálatokra, de csak mint bármilyen más beteget. Ez általában (Fehérváron konkrétan) 1-3 HÉT. Nem nap, hét. A valós sztori az, amit @adamantium: is írt: 5 napos vért nem visznek sehova (ez szimpla "tévedés", de mondhatnám azt is, hogy hazugság), a kórházban meg sürgősségi kóddal beutalták NEM a magánorvosok - ők nem is tudnak sürgősségi kóddal beutalni -, hanem a kórházi szakorvos.

A többi pontodra már - olykor többször is - leírták a választ.

Azt, hogy valakivel egy minden szakterület szempontját figyelembe vevő anamnézis készüljön (amiben a beteg ráadásul meg is tagadja a válaszokat), 3-5 szakorvos konzíliumot üljön a hisztis panaszai fölött, nos, nem várható el. Sajnos.

Leroi 2010.12.12. 11:22:41

@tódór piroska:
A sovinism mint Chauvinism...:)
A jó öreg Chauvint (e:soven) illik ám nem megsérteni.
/Nem illik megsérteni;
Sérteni meg illik nem;
Illik sérteni nem meg.../
:D

csatornál (törölt) 2010.12.12. 11:38:53

@ReignOfdark: Ezzel azt akarod mondani, hogy 1-től 5-ig nem volt indokolt trombózisra célzottan diagnosztizálni?

Leroi 2010.12.12. 11:54:06

Lehetett egy Leiden-mutációja (V.kromoszóma), amit csak genetikai vizsgálattal lehet kimutatni.
Thrombosisra hajlamosít.
A történet ingoványából már meg kellene próbálni kikecmeregni, de tartok tőle, hogy úgy járunk a végén, mint Abel Tiffauges a Rémkirályban...:(

csatornál (törölt) 2010.12.12. 12:07:23

@ReignOfdark:

I. Vitatjuk azt, hogy a betegnek lábtrombózisa volt?

II. Az első három hétben diagnosztizálta valaki a lábtrombózist?

III. Az első három hétben kapott a beteg olyan kezelést, ami a lábtrombózisát gyógyította és annak szövődményeit megelőzte volna?

Ezekre a kérdésekre szeretnék tisztelettel választ kérni a hozzáértőktől.

Irkutszk 2010.12.12. 12:14:26

@tbjárulékfizető: @ReignOfdark: Köszönöm, Reign.

Eredetileg csak kérdezni próbáltam segíteni, gondoltam, majd az orvosok válaszolnak, de akkor leírom, én mit tudok az interferon 1b-ről:
Magyarországon egy készítmény van forgalomban, amelynek hatóanyaga interferon 1b. Terápiás javaslata a sclerosis multiplex, és egyéb demielinizációs gyulladásos folyamatok. Csak szakorvos írhatja fel, EuKiemelt jogcímen írható (tehát a beteg dobozdíjat fizet). Nem tudom, hogy miért merült fel a használata a leírt betegségben, és miért gondolja a beteg, hogy nincs rá támogatás.

Leroi 2010.12.12. 12:15:07

A történetben van egy sötét folt, a beteg gyerekkori betegsége, amit nagyon titkol.
De ez legyen az ő Grál-kelyhe...
Nos, az érsebész biztosan elvégezte az alsó végtagok felszínes vénáinak működését ellenőrző pár műfogást, látta, hogy a billentyűk jól működnek, a kis elszíneződést pedig a másfél mázsára fogta...(József Attila:"Gyönyörű volt, szőke és másfél mázsa..."), fásli, rutosidtartalmú kenőcs, pacsi a (jókora) popsira és viszlát.
Innen tovább a többi esemény a rossz konjunktúra következménye: láthattuk fentebb, hogy a vénaelszíneződés és tüdőembólia közti összefüggést egyértelműen, többen is KIZÁRTÁK...
Nem én, egy érsebész...
Ha cseng a bal fülem, attól még vizelhetek véreset is, nem biztos, hogy a kettő összefügg.

Leroi 2010.12.12. 12:17:00

@Irkutszk:
Uram irgalmazz, hogy a Betaferont saját szakállamra felírjam.
Holnap már az adósok börtönébe záratna az OEP...
Klinika, SM-szakrendelő, SM-specialista, SM-programm...

csatornál (törölt) 2010.12.12. 12:18:40

IV. Van-e a rendszerben olyan szereplő, aki a beteg krónikus baját végig követi annak végleges megolsásáig? Aki a gyógyítás minden fázisában az akkor szükséges vizsgálatokra és kezelésekre küldi a beteget, hogy ne pattogjon orvosról orvosra?

V. Aki a IV-re az válaszolja, hogy ez a szereplő a háziorvos, attól azt kérdezném tisztelettel, hogy miközben a kórház szakosztályán kezelik a beteget, minden két kórházi látogatás / bentfekvés közt a háziorvosát kellett volna felkeresni, hogy a háziorvos vezérelje a beteg útját?

VI. Kérdezem tisztelettel, nem lett volna kifizetődőbb és hatékonyabb mind az állam, mind a biztosítók, mind az orvoslás, mind a beteg részére, ha a kórházakban már rég megvalósítottak volna egy olyan szolgálatot, funkciót, amely a beteg és az orvos válláról is leveszi a szervezési feladatok terhét? Ha egy telefontársaságnál minden bejelentésnek van egy felelőse, aki a hibát a megoldásig végigköveti (hogy ne a mérnökök ideje teljen az adminisztrációval), nem let volna időszerű ezt a kórházakban is megvalósítani? Nem lenne gyorsabb, hatékonyabb és olcsóbb a gyógyítás?

VII. Kedves orvos és ~közeli kommentelők, tényleg jónak tartjátok a mostani rendszert, és normálisnak / elfogadhatónak azt, ahogy a posztoló járt ebben a rendszerben?

VIII. Akik úgy gondoljátok, hogy nemígy kellene történni a dolgoknak egy lábtrombózis esetén, valóban úgy gondoljátok, hogy a beteg tehet a félrement kezelésről és a betegség elfajulásáról?

csatornál (törölt) 2010.12.12. 12:21:09

@Leroi: Akkor azt a szöveget, hogy az embóliát a trombózisos lábról leszakadó rögök okozták, a beteg költötte és nem egy orvostól hallotta? Nem nagyon életszerű...

Leroi 2010.12.12. 12:27:20

@csatornál:
A rendszer tart kézben minket, nem mi a rendszert.
Volt már egy pár olyan rezsim a nyakunkon, akik a szakma érdekeire magasból sz@rtak, önkényesen fosztottak meg kórházi ágyaktól, kórházi osztályoktól sőt intézményektől tíz-és tízezreket, tettek földönfutóvá orvosokat, robbantottak szét jól bejáratott praxisokat, összeszokott, jól működő közösségeket...
Mindezt az érdekeltek megkérdezése nélkül.
Nem, nincs beleszólásunk.
Ha jól működünk, az természetes kötelességünk, ha rosszul, bűnözők vagyunk.
Előbbiért nem jár elismerés, utóbbiért viszont kemény büntetés igen.
Ez a qrva nagy igazság.

A beteg útjának nyomonkövetésére egy nagyon jó megoldás a kimerítő anamnézis megírása, amit a háziorvos is ismer,a beteg magával visz minden újabb szakorvoshoz, akit felkeres.
Ehhez mondjuk az is kell, hogy a "meséljen a panaszáról" kérdésre ne az legyen a válasz, hogy "oda le van írva, he!"...
Mert ilyen is van elég...

Leroi 2010.12.12. 12:29:54

@csatornál:
Úgy,ahogy én is felvetettem, úgy más kollega is megemlíthette.
A beteg pedig persze, hogy ebbe kapaszkodott.
Olyan ez is, mint a "kórházban felszedett fertőzése" vagy az a vád, hogy koszos volt az ITO.
Kb. kéttucatnyi magyarországi intenzív osztályon jártam eddig, patikatisztaság és sterilitás volt mindenikben.

tódór piroska 2010.12.12. 12:42:30

@Leroi: Kösz, ezt tényleg nem tudtam (utána néztem)

Irkutszk 2010.12.12. 12:52:10

@csatornál: A blog-ajánlásnál megfogadtam, hogy nem válaszolok többet, de ugye vannak olyan fogadalmak, melyeket megszegünk.

Jónak tartom-e a rendszert? Nem, soha semmilyen rendszer nem tökéletes, ergó mindig van mit javítani rajta. Hogy ezt hol tanultam meg? A szakképzésemen, egy jogásztól, miszerint a törvények ugye az erkölcsöt szeretnék körbeírni, de ez sajnos nem nagyon megy, ezért mindig lesznek hibák a leírásban.

És még egy gondolat. Nincs olyan ország a Földön, amelyik képes lenne polgárai teljes egészségügyi ellátását finanszírozni. Ezt így tessék mindenkinek megjegyezni, nem létezik. Az orvostudomány túlságosan gyorsan fejlődik, és az új módszerek annyira drágák.

Leroi 2010.12.12. 13:05:33

@tódór piroska:
Csak poénkodtam, ne vedd szívre...:)

tbjárulékfizető 2010.12.12. 13:09:01

@Irkutszk: valaki felhívta a figyelmemet egy cikkre, miszerint a tüdőfibrózist sikerrel kezelik néhány fejlett országban ezzel az interferonnal.
Csak tudni akartam, hogy mi ez. Nálunk is van-e, tényleg jó, vagy azért nem jó, mert drága, stb. Sok ismerősöm próbál segíteni ilyen-olyan tanáccsal. De nem mindegyiket osztom meg a pulmonológussal, becsülöm annyira, hogy ostobaságokkal nem tartom fel.
Néha jót is hallok, ilyen volt pl. a Legalon, ez segít a Medrol elviselésében.
Meg sok mindenről szeretek többet tudni, ha az a valami érdekel.

Leroi 2010.12.12. 13:16:10

@tbjárulékfizető:
A Legalon (v.Silegon, silymarin) májregeneráló szer, derék alkoholistáknál tonnaszám szokták felírni...
Többnyire etanollal veszik be, úgyhogy hatásos...:)

Irkutszk 2010.12.12. 13:16:28

@tbjárulékfizető: Vírusellenes és immunrendszert szabályozó hatása van, citokinről van ugye szó. A sclerosis multiplexben nem tudják a hatásmechanizmust, de mérsékli a betegség aktivitását. Mint citokin, elképzelhetőnek tartom, hogy hatása van az ön által felvetett betegségre is, de ez véleményem szerint is erősen kutatási fázisban van, nem elfogadott terápia.

Leroi 2010.12.12. 13:25:33

"Az IFN-beta több interferon specifikus marker szintézisét indukálja. Ezek a 2’5’-oligoadenylate syntase (2’5’-OAS), neopterin, tryptophan, béta2-
microglobulin és a humán Mx protein. Ezek a markerek az IFN-b aktivitásának mértékére utalnak..."
Az idézet a hazai SM-kutatás egyik élharcos egyetemi adjunktusnőjétől származik, aki a SZOTÉ-n szakvizsga-gyakorlatvezetőm volt...
Egy kis tudományoskodó fűszercsipet tőlem...:)

Irise 2010.12.12. 13:34:24

@csatornál:
1. vitatom. A kékre elszíneződött véna a lábon me, a mélyvénás trombózis jele. Számtalan DVT-s betegem volt már: a láb piros, dagadt, fáj a vádlija, Homans pozitív. Nem pedig kékre szineződött a vénája, az egészen más. Szóval a betegnek eredetileg nem mélyvénás trombózisa volt.
2.mivel nem volt kezdetben mélyvénás trombózisa, nem is diagnosztizálhatta senki.
3.mivel a betegnek nem volt mélyvénás trombózisa, erre kezelést nem kapott. A beteg a felszínes vénás trombózisára teljesen adekvát kezelést kapott.

A betegnek felszínes vénás trombózisa volt. Ebből a betegségből egyetlen módon lehet mélyvénás trombózis egy egyébként egészséges fiatal emberben: ha befekszik a pihepuha ágyába, és ott marad abban a kritikus 3 hétben.
A fásli, a felírt kenőcs és a mozgás adekvát terápia a mélyvénás trombózis megelőzésére.

Így érthető?

Irise 2010.12.12. 13:35:20

@Irise: Elgépeltem, helyesen az első mondat:
a kékre elszíneződött véna a lábon NEM a mélyvénás trombózis jele.

Irise 2010.12.12. 13:36:22

@Irkutszk: "A blog-ajánlásnál megfogadtam, hogy nem válaszolok többet, de ugye vannak olyan fogadalmak, melyeket megszegünk."
Én meg tudok ékezetet írni, ha akarok. lol.

tbjárulékfizető 2010.12.12. 14:21:33

@Leroi: Én Medrollal veszem be. De azért használ valamit, elég jól mérhetően (GOT,GPT, stb)

@Irkutszk: Köszönöm, azt hiszem, okosabb lettem.

Irkutszk 2010.12.12. 14:35:02

@tbjárulékfizető: Teljesen jól mondta Leroi, hogy mire van a Legalon. Kiegészítette, amit te írtál, nem vitatkozott. A Medrol (mint szteroid) nagyon megviseli a májat (itt bomlik le), ezért jó mellé szedni valamit, ami segíti a májsejtek regenerációját.

csatornál (törölt) 2010.12.12. 14:36:56

@Irkutszk: Kedves Irkutszk, én tiszteletben tartom a véleményed, de engedd meg, hogy az enyém attól gyökeresen eltérő legyen.

Soraidból azt olvasom ki, hogy csak annyira nem jó a kórházi, betegirányítási, egészségügyi rendszerünk, amennyire minden normális, változásban lévő rendszer nem jó.

Nekem ettől eltérően az a véleményem, hogy nem normálisan, hanem abnormálisan rossz a rendszerünk, amit régesrég gyökerestől kellett volna megújítani.

Egyetlen tünetként a "hálapénz" rendszert említem, ami ebben a blogban is előkerült (ezért hivatkoztam amoda). Az én értékrendem szerint egy velejéig romlott rendszer az, amiben ez az intézmény a mai napig fennmaradhatott.

Ezzel együtt nem vitatom azt, hogy ebben a nagyon rossz rendszerben dolgoznak igai, nagyon becsületes, nagyon jó orvosok és mindenféle más egészségügyiek, akik törődnek a beteggel, és eredményesen gyógyítanak. Az ő eredményeik azonban nem a rendszernek köszönhetően, hanem annak ellenére születnek, a kinnfentes betegnek pedig lutri, hogy e labilis, sokarcú rendszer melyik arcával, melyik viselkedésével találkozik.

Leroi 2010.12.12. 14:40:30

@tbjárulékfizető:
Uhh, nem Rád /Önre?:)/ céloztam a Legalonnal és az aethyllel...
Persze, hogy, mint azt Irkutszk nagyon helyesen leírta, bármilyen hátterű hepatoprotectiora alkalmas...

csatornál (törölt) 2010.12.12. 14:42:20

@Irise: Itt én elvesztem, mert nem tudok különbséget tenni a trombózisok, azok fajtái és eltérő kezelései közt. Egyszerűen nem értek hozzá.

A magyarázatodat köszönöm. A betegnek tehát trombózisa volt, csak nem ilyen, hanem amolyan típusú. Vajon tudta ezt a beteg, amikor először és másodszor fáslival-kenőccsel hazaküldték?

Ha egyik fajta trombózisa keletkezett a betegnek, és a kikérdezett előzmények, meg a beteg kinézete előrevetítette a trombózisosságot, akkor vajon figyelték, hogy milyen irányban halad, nem jelentkeznek-e máshol is másfajta tünetek? (mint ahogy jelentkeztek)

Leroi 2010.12.12. 14:48:51

@csatornál:
Nem tudom, a hálapénz mért fekete bárány, amikor azt az orvos csak eltűri, emellett sokszor kapálózik ellene, mire a jó tanyasi bácsi/néni vérig sértődik vagy halálra rémül vagy megbotránkozik, mert:
- ha az orvos nem fogadja el, az azt jelentheti, hogy őt már nem tekinti a betegének,
- azt jelentheti, hogy a fekvőbeteg hozzátartozóról végleg lemondott, az már menthetetlen,
- arra is utalhat, hogy őt már emberileg arra sem méltatja, hogy a köszönete kifejezését elfogadja,
- azt is bizonyíthatja, hogy annyira gazdag és ezzel annyira felvág, hogy a kisember háláját már csak félvállról veszi, bagatellizálja...
Szó sincs tehát arról, hogy egy orvosnak tarifája lenne, mint a kurváknak, nem, nem...
Ha megdobnak vele, és félrehajlásunk dacára eltalálnak, hát hozzánktapad.

Ugyandehogy (törölt) 2010.12.12. 14:49:01

@Leroi: a betegéletút nyilvántartására jó lenne egy központi adatbázis, de ezt kilőtték a személyi szám elvetésével, a tajszámos megoldás meg valamiért nem működik (nem is tudom, hogyan kéne működnie)
egyszer volt szó egy chipkártyás dologról, amit a beteg magával vinne, de aztán csönd lett

pedig mindenkinek mennyivel könnyebb lenne

Ugyandehogy (törölt) 2010.12.12. 14:50:15

@Irise:
Én láttam orvost, aki trombózisgyanúval 3 hét felpolcolást rendelt, és csak pisilésre engedélyezett felkelést.

Leroi 2010.12.12. 15:27:54

@Babette_:
Nálunk a kórházban elég fejlett belső informatikai rendszer működik, 2000 tájban elsőként vezették be az országban.
Az összes itteni (10 évre visszamenőleg készült) dokumentációja a betegnek lekérdezhető a szerverről, a vizsgálatkérések, eredmények on-line mennek-jönnek, K-Patch segítségével a CT-leleteket is átpasszolják, ha épp kíváncsiak vagyunk rá.
Mindezt globalizálni kellene, mondjuk a net segítségével, akkor átkötést is lehetne létesíteni két kórház közt...

Leroi 2010.12.12. 15:29:42

@Babette_:
Ja, az az egy pisilés aztán meghozhatta volna a megváltást számára.
Egy acut ischaemias stroke valamelyik ACM teljes területén vagy tüdőembólia...
Veszélyes ügy...

Irkutszk 2010.12.12. 15:31:52

@Babette_: A felpolcolásnak a lényege, hogy a beteg szíve felett legyen a lába, és ezzel a vénák működését segítse, a vér visszajutását a szívbe.

Az izommozgás is ezt segíti elő. Ezért veszélyes, ha pihen és lógatja a lábát az ilyen beteg. Polcolja fel, vagy mozogjon.

Dr.laikus PhD 2010.12.12. 15:42:06

#
1. A hálapénz valós története. A II. világháború után még évekig a lakosság nagy részének nem volt egészségügyi biztosítása. A mezőgazdaság kollektivizálásakor egyetlen tollvonással kiterjesztették a társadalombiztosítást a lakosság jóformán minden tagjára. Tették ezt a feltételek biztosítása nélkül. Azt a súlyos feszültséget, amit az okozott, hogy a többletmunkát semmivel sem ellentételezték, úgy próbálták feloldani, hogy 1952-ben a Magyar Dolgozók Pártja Központi Bizottsága ülésén elfogadták Gerő Ernő indítványát: a gazdaság átmeneti nehézségei miatt tegyék borravalós szakmává az egészségügyet. (Ezt követően az Orvosegészségügyi Szakszervezet akkori elnökének javaslatára a borravaló kifejezést a hálapénz kifejezéssel váltották fel. Kultúrtörténeti adalék, hogy a II. világháború előtt már használták ezt a kifejezést: akkoriban a fizetés nélkül dolgozó díj nélküli gyakornokok kapták idősebb orvoskollégáiktól...)
# 2. Eltelt lassan 60 év. Az orvosok, akiket a társadalom kényszerített (!) bele a hálapénzrendszerbe, és akiket ugyanez a társadalom egy gazdaságilag kivételezett helyzetből ideológiai alapon kiakolbólított, szép lassan pénzéhes gazemberré lényegült át a közbeszédben. Mindenki elfelejtette az előzményeket. S mindenki megfeledkezik arról, hogy ott, ahol a nem pusztított a szocializmus, ma is ugyanabban a kivételezett gazdasági helyzetben vannak az orvosok , mint voltak nálunk is a háború előtt. S mintha mindenki elfelejtette volna, hogy mi volt az eredendő bűn, s mérhetetlen igazságtalansággal az orvosok szemére hányják ezt a szituációt.
#

3. Az orvos közben lakájjá változott. Azzá, amivé tette a társadalom. Kialakult s folyamatosan újratermeli magát egy köztörvényes bűnöző orvosgengszter réteg. Köztük felülreprezentáltak a szakmailag kiváló kvalitású, de morálisan az emberiség trágyadombjára valók. Kinyílt Európa. A ma fiataljait undorítja ez a trágyadomb. Május 1-től akadálytalan lesz a munkavállalás, pl. Németország. 10 év múlva a magyar állam szerződést fog kötni afgán meg iraki meg vietnámi orvosokkal, hogy idejöjjenek. Ez nem lenne baj, csak hogy az idetelepülők közül a rátermettebbeket elszipkázza Nyugat-Európa. Gond nélkül kifizeti a lelépési pénzét. S nincs más forgatókönyv. Álmok vannak.

giulio blogjáról az egyik kommentelő

csatornál (törölt) 2010.12.12. 15:47:03

@Leroi:
"Nem tudom, a hálapénz mért fekete bárány"

Na hát ez a nagy baj. Hogy nem tudod. Képzeld el, bejön a beteged, és van a bal szeme alatt egy teniszlabdányi méretű gennyes kelés, arról is megkérdeznéd, hogy miért fekete bárány?

Az a szégyen, hogy még bárkiben egyáltalán felmerülhet az, hogy orvos-beteg viszonyban előre nem közölt összegben, bizonylattal nem kísért pénzt adjon vagy kapjon. Nekem ez kicsit olyan, mint az első éjszaka joga, volt ilyen intézmény is, de ma már nem igazán elterjedt, és nem is sírjuk vissza.

Az, hogy "hálapénzek" gazdát cserélhetnek, az konzerválta ezt a végtelenül elmaradott, igazságtalan rendszert. Olyan egyértelmű tünet, mint a beteg arcán a teniszlabda méretű gennyes kelés.

És mialatt tisztelt orvosaink felhördülnének, hogy milyen csúnya dologgal vádolom őket, sietek szólni, hogy nemcsak őket, de magamat, minden szavazópolgárt és kiemelten az összes politikust vádolom, akik az elmúlt huszonegy évben a hatalom közelében voltak, bármilyen formában.

És a legszomorúbb az, hogy ez a feudális intézményrendszer már fel sem háborít szinte senkit.

Vissza a poszt témájához, meggyőződésem, hogy ha sikerült volna lecserélni (és sikerült volna, ha lett volna rá szándék) az évtizedek óta változatlanul működő feudális rendszert (úgy a politikában, mint a kórházakban), akkor a poszt írójának nem lett volna oka írni a blogba. Vagy azért, mert nem került volna ilyen helyzetbe, vagy pedig azért, mert egy jobb kommunikációval és szervezéssel értésére adták volna, hogy mi történik vele és miért.

Leroi 2010.12.12. 15:48:13

@Dr.laikus PhD:
Ajaj, akkor én mi legyek ebben a fehérköpenyes Camorrában?
Capo di tutti capi vagy csak consillieri?
Reggel úgy köszönök majd a Godfather-nek
bejövetelkor, hogy "Baccia la mano, padre!"...
:))

Leroi 2010.12.12. 15:51:30

@csatornál:
Amíg egy közjegyző vagy ügyvéd egy aláírásért vagy perért olyan összegeket VÁR EL, KÉR EL, KÖVETEL MEG, amiért én fél- vagy egy hónapig facsaró vizes gatyával éjjel-nappal robotolok, addig én is elfogadom, szemrebbenés nélkül a NEM KÉRT és MEGSZOLGÁLT köszönetet a betegtől.

Dr.laikus PhD 2010.12.12. 15:53:25

@Leroi:

Nem rossz, nem rossz, Consigliere! :DDDD

Dr.laikus PhD 2010.12.12. 16:00:18

@Leroi:

Nem érdemes elveszni a jogászok jövedelem és tiétek összehasonlításában.

A jogász a saját kockázatára dolgozik ott sem mindenki sztár ügyvéd, hanem sokat robotoló, keveset kereső kis iparos.

Az lenne a jó, hogy nem kellene megszolgált általam kigondolt pótlást a borítékban szégyenlősen átadnom nektek.

Ne csodáld, ha emiatt a beteg úgy érzi, hogy nem tetted ki a lelked és nem is fogod, mert.... fent felsoroltad, gondolom kis malíciával a variációkat.

csatornál (törölt) 2010.12.12. 16:03:44

@Dr.laikus PhD: Ránkfért volna egy rendszerváltás. Egy időben nagyon közszájon forgott ez a kifejezés, mintha történt volna valami ilyesmi, de nem történt. Megismétlem: nem (csak) az orvost teszem felelőssé ezért a rossz rendszerért, de a rossz rendszert nagyon sok mindenért felelőssé teszem.

Közös bűnünk, hogy nem váltottunk rendszert, és a jelek szerint nem is szándékozunk. Ezt magamnak sem tudom megbocsátani, de az elmúlt évtizedek orvoskamaráinak, miniszterelnökeinek, és összes országgyűlési képviselőinek különösen nem.

Irise 2010.12.12. 16:03:55

@csatornál: "A betegnek tehát trombózisa volt, csak nem ilyen, hanem amolyan típusú. Vajon tudta ezt a beteg, amikor először és másodszor fáslival-kenőccsel hazaküldték? " Miért ne tudhatta volna? Tapasztalataim szerint, egy olyan beteg,aki ilyen levelet ír,mint a poszt, nos, az nem hallgat az orvosra. Hazamegy, előadja a nagyhalált a felszínes trombózisával. Aztán,mikor kifejlődik a mélyvénás trombózisa, teleüvölt mindent,hogy neki nem fedezték fel...

"Ha egyik fajta trombózisa keletkezett a betegnek, és a kikérdezett előzmények, meg a beteg kinézete előrevetítette a trombózisosságot, akkor vajon figyelték, hogy milyen irányban halad, nem jelentkeznek-e máshol is másfajta tünetek? (mint ahogy jelentkeztek) "
A beteg eleve nehezményezte ("felejtse el!") ,hogy a családi betegségekről,gyerekkori betegségekről kérdezzék, noha ezek azok,amik megmondják nekünk a rizikófaktorok egy részét.
"Figyelték-e?" Nem, Nagy Testvér nem figyel. Viccet félretéve. Felnőtt ember felelős magáért. Van egy potenciálisan NEM veszélyes betegsége, saját magát kell figyelnie, és rosszabbodás esetén vissza kell mennie az orvoshoz. Pontosan ez történt.

@Babette_: Mert az másik típusú trombózis volt, azért. Komolyan mindjárt sírok.

Irise 2010.12.12. 16:07:35

@Dr.laikus PhD: Vagyis röviden: az állam megszervezte a hálapénzt,mert nem akart normális fizetést adni az orvosoknak. Az orvosok belementek. Most az állampolgárok nehezményezik a hálapénzt, és az orvos a genya, mert elfogadja. Mindenki tudja,hogy így nem lehet élni, és nemsokára nem lesz orvos az országban. Mégis valós megoldás helyett az orvosok szídása lesz a választott út.. pfff..

Ugyandehogy (törölt) 2010.12.12. 16:13:31

@Leroi: Voltaképpen tényleg ilyen egyszerű lenne.
Ha nem ragadt volna le a szakma a floppí lemezeknél. Még csak sokára fog eljutni hozzá az internet híre.

Ugyandehogy (törölt) 2010.12.12. 16:15:08

@Irise: Sírjál csak. Én is sajnálom, hogy nem mindenki orvos, és nem ér fel hozzád.
Nem is értem, hogyan tudod túlélni ezt a sok laikust magad körül.

Dr.laikus PhD 2010.12.12. 16:15:54

@csatornál:

Váltottunk rendszert, csak nemzedéket nem.

Fogalmunk nem volt hogyan kell, nem is ismertük mi van a határokon túl. Aki tudta kint volt, aki itt volt, változást akart, de szocializálódni abban a másikban szocializálódott.

A többi meg pénz kérdés. A megtermelt jövedelem utáni adóból lehet bért emelni, ellátást finanszírozni stb....
Lerágtuk, ezen kell változtatni.

Most visszaállamosítás folyik, megint nem lesz megoldás. Aki ki tudott kiment, talán egyszer visszajön és hoz friss, más szemléletet.
Ami most van szörnyű annak akinek el kell viselnie építőipari segédmunkás éhbérét, a beteg kritikáit, az elvándoroltak helyetti munkát.
Csak hálásak lehetünk.... :((((

Ugyandehogy (törölt) 2010.12.12. 16:16:30

@Leroi: Nem ér utólag ijesztgetni. Egyébként az Endotelon mennyire hasznos, ha már nincsenek panaszok?

Dr.laikus PhD 2010.12.12. 16:18:07

@Irise:

Bocsánat, csak azonnal válaszoltam.

Egyet értünk! :DD

csatornál (törölt) 2010.12.12. 16:18:08

@Irise:
Teljesen logikusnak tűnik, amit írsz, de...

"Felnőtt ember felelős magáért. Van egy potenciálisan NEM veszélyes betegsége, saját magát kell figyelnie, és rosszabbodás esetén vissza kell mennie az orvoshoz. Pontosan ez történt." - írod. Nekem meg úgy tűnik, pontosan azt tette, amit elvársz, figyelte magát (no nézzük csak, kurvára fáj még mindig? - kérdezhette magától. Igen, kurvára, sőt - válaszolta magának a napi gondos megfigyelés után. No, akkor menjünk csak vissza ...), és vissza- visszament, és mindig, egyre rosszabbul járt.

Ez az én olcasatomban áttételesen azt jelenti, hogy szerinted a beteg rosszhiszeműen járt el, nem az utasításoknak megfelelően kezelte magát, magának kereste a bajt. Ami lehet igaz is, de erre ugyanúgy mincs adatunk, mint az ellenkezőjére.

Dr.laikus PhD 2010.12.12. 16:22:08

@Babette_:

Pénz kérdés, egységes informatikai rendszer, megfelelő titkosított kód.

Nagyon-nagyon sokba kerül.

Ennél a Telkes József által javasolt csipkártyás rendszer lenne a legmegfelelőbb, hiszen a beteg annak adja át akiben bízik.
Mégis adatvédelmi aggályokat vetett fel, hogy azok után mi lesz az adataival.
Kitalálták ha csak elméleti szinten is, hogyan nem lehet, nem azt hogyan lehetne.

csatornál (törölt) 2010.12.12. 16:27:46

@Dr.laikus PhD:
"Váltottunk rendszert" - nem vettem észre.

"A többi meg pénz kérdés." - írod. Valahogyan szerintem is, de nem biztos, hogy úgy. Kevés pénzből is ki lehet jönni valahogy, ha arányos és igazságos az elosztás. Az ember tudomásul vesszi, hogy ebben az osrszágban nem telik arra, amire a másikban, de azt mindenki nehezen nyeli le, ha vannak egyenlőbbek. Azt állítom tehát, hogy a rendszerváltás nem függvénye a rendelkezésre álló pénz abszolút összegének. Szegényen is lehetett volna ennek az országnak tisztességesnek lennie, és a leheltőségeinek keretei közt megbecsülni a munkát. Nem jattal, hanem arányos fizetéssel és tisztelettel.

Mindenesetre közzeledünk ahhoz az állításomhoz, hogy egy velejéig romlott rendszerben lavíroz beteg és orvos egyaránt. És nem pénz, hanem elhatározás és tisztesség kérdése lett volna ezen idejében változtatni. De még mindig nem született meg a szándék, sőt van, aki nem is fogja, hogy mi annyira rossz ebben a rendszerben.

Irise 2010.12.12. 16:33:16

@Babette_: Nézd, én nagyon szívesen ajánlok neked tankönyveket, okos, értelmes ember vagy, jó kérdéseid vannak, olvasd el őket.
A legjobb a Szollárral kezdeni, én spec tényleg szerettem azt a könyvet.
www.uni-miskolc.hu/efk/RaczO/Veralvadas-2.pdf
ez ugyan csak egy főiskolai kari előadás, tehát nagyon alacsony szintű lesz neked, de mégis átláthatóbbá teszi,hogy miért ilyen bonyolult a laikusok szerint egyszerű betegség.

Dr.laikus PhD 2010.12.12. 16:37:25

@csatornál:

Más a véleményem.

Ha nem haragszol a számomra ez most nem igazán időszerű.

Nem a rendszer a romlott és főleg nem a velejéig, hiszen hálapénzt a hivatásrend egy kicsi része kap, sokat meg depláne kicsike része. Velejéig az állam a romlott, hogy elereszti a kiművelt főit -ezt teszi századok óta persze - de a léte fenntartóit is.
Sajnos.

Irise 2010.12.12. 16:40:18

@Dr.laikus PhD: Felírtam a naptáramba! :D

@csatornál: Nem járt rosszabbul :)
A mélyvénás trombózistól a tüdőembóliáig vezető út hosszú és rögös (höhö). Viccet félre: Ez egy folyamat, egy spektrum. Amikor még a háziorvos látta, nem volt DVT-je. Amikor A sürgősségin először látták, nem volt DVT-je (mert a vérteszt mutatja ki, nem csinálunk érfestést az ajtóból, nem követett el hibát a kolléga). Amikor egy hét múlva visszament, addigra biza kifejlődött. És akkor azt kezelték.

Sajnos orvosi szemmel nézve a poszt tele van "ferdítésekkel",amit a laikusok nem vesznek észre, de mi igen. És mikor mi ezt egyöntetűen mondjuk, akkor ti nekünk estek,hogy csak védjük a mundért.

Ha egy vízvezetékszerelő mond neked egy diagnózist, majd egy harmadik, 26. és 42.-is, miért hiszed el nekik,hogy az a baja a vízvezetékednek, és miért nem gondolod,hogy csak a mundért védik?

tbjárulékfizető 2010.12.12. 16:43:08

@Leroi: én nagyon jól viselem az Ön stílusát és úgy értettem, ahogy gondolta.

tbjárulékfizető 2010.12.12. 16:58:37

@Irise: A hálapénzzel az a baj, hogy a tarifa nem ismert. Ha az lenne, egyszerűbb lenne. De ahol meg ismertetik, ( nőgyógyászat, szülészet) és ha igaz, amit hallok, akkor az összeg horrorisztikus. Valahogy innen Geréb Ágnesre szocializálok.
Másrészt ne legyünk álszentek: mindenki megpróbál adómentes jövedelemhez jutni, és minden erkölcsi aggály nélkül. Ha tudom- és tudom- hogy az egyik multi hogy viszi ki a pénzt az orrunk elől és akit illetne a felügyelete, a teljes intézményrendszer a hülyét játssza és nem akarja észrevenni a trükköket, akkor én is trükközni fogok. És nem zavar, ha sikerül. De így tényleg rohad a rendszer és nemcsak az eü-ben. A fiatalok elmennek és legálisan keresik meg annak a többszörösét, amit én 40 év után.És nem tudom, lesz-e miért visszajönniük.
Szóval ne álszenteskedjünk, ha adni akarok, adok, csak a koreográfiát tudná valaki kitalálni.

Ugyandehogy (törölt) 2010.12.12. 17:02:01

@Dr.laikus PhD:
Sajnos, az adatvédelem(re való hivatkozás) a gátja sok mindennek, ami egyébként megkönnyítené az életünket.
A chipkártyától félünk, de a postán feladott floppy-tól nem.
Egyszer találtunk egy szemetes mellett ilyen kiszórt lemezeket.

Egy központi adatbázis megkönnyítené mindenki dolgát, a betegét is, meg az orvosét is. A chipkártya szintén.
Az orvosban, aki átveszi a kártyát, ugyanúgy meg lehet bízni, mint bármilyen más állami alkalmazottban. Még a bankárok is ismerik adatainkat (más jellegűeket), pedig ők nem az életre esküdtek fel, csak egy titoktartási nyilatkozatot írnak alá érettségivel.
Részemről nyugodtan rá merem bízni az adataimat arra az emberre, akire az életemet is.

tbjárulékfizető 2010.12.12. 17:04:04

@Dr.laikus PhD: Veszélyes is lehet ez a rendszer. Most még csak a biztosító akarja tudni, mi bajod van, mielőtt szerződést kötne. És nem fizet, ha tudja igazolni, hogy valamit elhallgattál, pedig most még laikusként nem is kéne tudnod, hogy mi bajod.De kérhet orvosi vizsgálatot is a biztosító és az egyesített rendszerből az orvos már sok mundent kiolvashat.

Később a munkáltatód is kérdezhet ezt-azt. Már most is van felvétel előtt kötelező orvosi vizsgálat, értelme az adatgyűjtésen kívül semmi.

És ha mégis lenne valamilyen eü átalakulás és a magán felé hajlana, akkor könnyen kimazsolázhatóak a "jó" betegek.
Messzire vezet ez, ha belegondolsz.

tbjárulékfizető 2010.12.12. 17:05:23

Geréb Ágnesre asszociálok.

Ugyandehogy (törölt) 2010.12.12. 17:07:03

@Irise:
Köszönöm a linket, el fogom olvasni vizsgaidőszak után:)addig megtiltottam magamnak minden más olvasnivalót (a blogot nem sikerült).
Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a dolgok csak kívülről szemlélve tűnnek egyszerűnek, nem véletlenül nem lettem orvos (szerintem orvosnak csak zseninek szabad menni, aki mindent megtanul az egyetemen is, nemcsak a vizsgákat akarja túlélni, ráadásul ez nem egyszerű, a megtanulnivaló sokkal több, mint bármelyik más szakmában), pedig szerettem volna.

Dr.laikus PhD 2010.12.12. 17:14:30

@tbjárulékfizető:

Ez nekem összeesküvés elmélet.
A kezdődő változást evvel fúrták meg.

Bizonyos adatok nélkül nincs tényleges biztosítás. Ez a beteg (valaha még egészséges) kockázata, de ez a biztosítóé is.
Ezt mérséklendő különböző csomagokat árul, ha túl vagy azon a kockázaton amit már nem vállal, akkor van módod másikat kötni.
A világ ezt már kitalálta, ki kéne választani a nekünk tetszőt.
Nekünk saját kell. Fel kell találni a lávakövet...

Ugyandehogy (törölt) 2010.12.12. 17:15:46

@tbjárulékfizető: Mondtam már, de nem unom ismételgetni: én még sosem adtam hálapénzt egy orvosnak sem, mégsem lehet panaszom rájuk.

Dr.laikus PhD 2010.12.12. 17:19:58

@tbjárulékfizető:

"Már most is van felvétel előtt kötelező orvosi vizsgálat..."

Elég öreg vagyok és közgazdász voltam.
Ahányszor munkahelyet váltottam mindig kellett orvosi vizsgálat.
Volt, hogy a saját üzemorvos vizsgált, volt hogy más.
Ha bele gondolsz azért a munkáltatónak - a mai rendszerben különösen, hisz betegállomány alatt ő is fizet - fontos tudnia mire számíthat. Ez persze nekem nem tetszik, de a másik munkavállaló bérét is ki kell gazdálkodni. Az én táppénzem ráfordítás, a másik dolgozó egységnyi termelési értékéből fordítódik rám a betegre. Naná, hogy nem szolidáris velem.

tbjárulékfizető 2010.12.12. 17:36:11

@Dr.laikus PhD: Voltam biztosítási üzletkötő is. Tudom, miként kell a jelöltet elcsábítani az orvosi vizsgálatra, amit ráadásul én beszélek le előzetesen,és így a lehető legmagasabb tarifával üzletet kötni vele.
és még mindig jobban járt így az ügyfél, mintha ezt nem csináltuk volna végig, mert később számtalan okból nem fizet a biztosító.
A munkahellyel kapcsolatban: A mostani főnököm tudta, mi a bajom, amikor a kft-be hívott dolgozni. Sok emberből választhatott volna, neki én kellettem. Mindenfajta könnyítést megkapok, kötetlen munkaidőt, és táppénzre nem megyek, ha kicsit rosszabb, pihenek egy kicsit, kiírok rá szabit, ha még van, ha meg nincs, nincs, mert tudok valamit amire neki szüksége van: Ezt a munkakört jól el tudom látni. ( szerinte 5-ször többet tudok így is, mint a többiek, de ez már dicsekvés.)
Sokan szeretnének a helyemre állni, márcsak a bérem miatt is.
Szerinted egy más cégnél, ahol nem ismernek a munkám alapján, milyen esélyem lenne? Az orvosi eredmények szerint 0.

Leroi 2010.12.12. 17:44:05

@Dr.laikus PhD:
Úristen, ne gondold, hogy Tőled elvenném...:(((

Dr.laikus PhD 2010.12.12. 17:44:11

@tbjárulékfizető:

Gratulálok! :DDDD

Erről van szó! Tudja a munkáltató mire számíthat. Ez a korrekt magatartás.
Nyilván a koponyádon belül több van, mint hogy érdekelje az aktuális légzés funkciód.

Ahány biztosító annyiféle életbiztosítás.

Én nem erre gondoltam, hanem az egészségügyi kiegészítő biztosításra ami nálunk még nincs, de nagyon kéne.

Dr.laikus PhD 2010.12.12. 17:44:51

@Leroi:

Na ugye! Te már lemondtál rólam! :DDDD

Leroi 2010.12.12. 17:54:26

@Babette_:
Ezt az Endotelont mi nem használjuk, valami procyanidol nevű anyagot tartalmaz és úgy tudom, szőlőmagkivonat...
De ettől még lehet hatékony, természetesen...

Leroi 2010.12.12. 17:55:07

@Dr.laikus PhD:
Látod, bekerültem a saját csiki-csukimba Veled...)

tódór piroska 2010.12.12. 18:01:26

@Dr.laikus PhD:

Gondolom, csak viccből írtad ezt Leroinak. Dehogyis mondtunk le Rólad!
A hálapénz ügy egyrészt lerágott csont, másrészt tényleg csak arra jó, hogy szembefordítsa a betegeket az orvossal és az orvosok között is ellentéteket generáljon. Azt gondolom, az itt megszólaló orvosok nevében is mondhatom, hogy sokkal kevesebb hálapénzt kapunk, mint ahogy sokan gondolják. Ráadásul soxor valóban nem fogadjuk el, többek között saját hozzátartozónktól, baráttól, jó ismerőstől, egészségügyi dolgozóktól, stb., és, hát van olyan beteg, aki érzelmileg közel kerül hozzánk, akinek a gyógyítását nem(csak) megoldandó feladatnak, szakmai kihívásnak tekintjük, hanem aggódunk érte, szurkolunk neki, esetenként imádkozunk is. Szóval, ezért nem vennénk el Tőled.

Dr.laikus PhD 2010.12.12. 18:03:09

@tódór piroska:

Persze, hogy vicceltem. Tele szájjal vigyorgok. :DDDD

csatornál (törölt) 2010.12.12. 18:59:54

@Irise: Köszönöm a türelmeteket. Nem állt szándékomban nektek esnem, ha részegen mégis megtettem, hát bocs.

Ami az utolsó bekezdésedet illeti, biztosíthatlak, hogy az élet minden területén, a vízvezetékszerelőnél is ugyanígy fájnak nekem a társadalom gennyes kelései, egyáltalán nem szálltam rá az egészségügyre, csak itt most arról van szó.

A hálapénzről részemről utoljára, Piroskának is: nekem nem alkualap az, hogy ki mennyit kap (nem is érdekel), engem az zavar, hogy a jelenség egyáltalán még létezhet. És remélem, azt is értitek, hogy a hálapénzt egy olyan jelnek tekintem, mint egy nem gyógyuló seb az elhanyagolt diabéteszesnél. Az orvosok - joggal - nagyon tudnak haragudni a betegségüket elhanyagolókra, engedjétek meg, hogy én is haragudjak magunkra, amiért elhanyagoljuk azt a nagyon súlyos, tán végzetes betegségünket, amelynek csak egy, de számomra példaértékű tünete a hálapénz.

Ami pedig a posztot illeti, sajnálom, hogy a beteg így járt, és még jobban sajnálom, hogy számomra nem derült ki: mit kellett volna tennie, hogy ne járjon így. Nem rontom tovább itt a levegőt, de gondoltam, egyszer bepróbálkozom a nézeteimmel. Még egyszer elnézést.

Irkutszk 2010.12.12. 23:10:23

@csatornál: Hogy mit kellett volna tennie előzőleg, az nagyon sok mindentől függ. Nagy általánosságban viszont olyasmiket tudok felsorolni, amiket lassan mindenki ismer (és nem követ). Étkezzen egészségesen, mindent egyen, de mértékkel, ne legyen elhízott (az különösen terheli a lábakat, mert nagyobb súlyt kell cipelniük), mozogjon rendszeresen (mert az izommunka segíti a vénás visszaáramlást), tartsa karban azt a testet, amelyben a lelke, értelme lakik, fejlessze az értelmét, tanuljon, hogy átláthassa és megérthesse azokat a dolgokat, amik körülötte folynak (és ezzel csökkentse az értetlenségből fakadó stresszt).

Hozzá Szóló 2010.12.13. 12:29:46

@Irkutszk:

Tessék szépen az összes szót elolvasni, ha gond van a szövegértéssel, akkor kétszer, esetleg háromszor is!
Kezdjük tehát elölről!

Így írtam kicsit föntebb:
"Székesfehérvári kórházban idős nagymamámat akarták gyomortükrözni nélkülem kifejezett kérésem ellenére"

A NÉLKÜLEM-szóra hívnám föl a figyelmet. Iszonyatos állapotban volt a nagymamám agyilag már, ezért kértem, hogy szóljanak, ha bármit vizsgálnának, hívjanak, jönni fogok és segítek, magyarázok neki, megoldjuk. De kell, hogy ott legyek. Azt mondák, hogy oké. Majd értesítenek. Nem is értettem, hogy mit csinálnak vele, ha nem nézik meg a gyomrát sehogyan se... aztán pár napra rá közölte ugyanaz a rohadék, aki megígérte, hogy hívni fognak, hogy "a nagymamája nem volt együttműködő" hát a kurva anyádat, azt.
Megpróbálták letuszkolni a nagyim száján át a csövet, erőszakkal. Ő meg elküldte őket a kurva anyjukba, fogalma se volt, hogy mit akarnak csinálni, nem mondtak neki semmit, mondván, hogy úgyis öreg meg hülye, egy darabig küzdöttek vele, aztán még ők panaszkodtak, pedig ha ott lettem volna, akkor nem lett volna probléma és meg tudták volna gyomortükrözni. Később ezt amúgy nem is akarták pótolni. Nemes a bosszú! Gratulálok a fajtájuknak, remélem, ennyi idősen, agylágyulással, agyvérzéssel és cukorbetegen ők is ugyanezt ugyanott ugyanígy megélik! Ezt kívánom nekik, az egész szarházi bandának.

Hozzá Szóló 2010.12.13. 12:35:44

Nagymamám nem volt döntésképes, gyámság alatt állt, egyébként.

A "Dr.laikus PhD"-féle alakok mikor takarodnak el innen de iszonyatosan messzire? Vagy addig, amíg a fejüket be nem veri valaki, addig hangoskodnak? Mert élvezik?

Leroi 2010.12.13. 13:13:57

@Hozzá Szóló:
Dr.laikus PhD-t légy szíves tisztelni.
Úgy, ahogy tiszteljük az Életet, amely megadatott nekünk és a Halált, amelyre mindnyájan ítéltettünk.
Hajts fejet Előtte és tiszteld, ha megkérhetünk erre...:(

Irkutszk 2010.12.13. 13:42:13

@Hozzá Szóló: Köszönöm a választ. Azt hiszem, az Ön figyelmét is elkerülte a "ha a nagymama döntésképes" kitétele azon irománynak, amelyre reagálni tetszett. Természetesen ettől függetlenül folytathatja ebben a stílusban a társalgást, csak nem velem.

Hozzá Szóló 2010.12.13. 14:36:30

@Irkutszk: Ha a nagymamám döntésképes, ez akkor se számít semmit. Mivel előtte megegyeztünk a kórház személyzetével, hogy a problémák elkerülése végett szólnak nekem, amikor vizsgálni szeretnék, bejövök és megoldjuk. Tök lényegtelen, hogy ki mennyire döntésképes és ki van gyámság alatt és ki nincs.
Kérés volt, amire rábólintottak, nem viccből ajánlottam föl, hanem mert tudható volt, hogy nélkülem nem fog nyugisan, meg sehogy se lezajlani a dolog.

Hozzá Szóló 2010.12.13. 14:37:48

@Leroi: Majd, ha kölcsönös a tisztelet, akkor esetleg. Ilyen történet kapcsán nem illik játszani a bazári majmot, ahogy azt az említett úr tette. Részemről ennyi.
(Az megvan, hogy "amilyen az adjonisten..."?)

Leroi 2010.12.13. 14:47:26

@Hozzá Szóló:
Megvan, meg...
Az említett úr történetesen Úrhölgy, érett korú, kemény szakmai múlttal a háta mögött.
Többel, mint bármelyikünk itt.
És orvosként én most elmondanám, hogy Ő lenne az utolsó, akit bármilyen hozzászólásáért ekézni illene...
Több infót ezzel kapcsolatban nem közölnék.

Leroi 2010.12.13. 14:53:32

@Hozzá Szóló:
Nem cooperáló betegnél nem végeznek gyomortükrözést.
Ha masszív gyomorvérzése van, akkor legfeljebb, de megfelelő előkészületek után.
Magatehetetlen, bármilyen okból gyámság alatt levő betegnél minden hasonló beavatkozás előtt kikérik a hozzátartozó beleegyezését.
Ugyanúgy, mint gyerekeknél a szülőtől.
Ha a felnőtt kooperál, tiszta tudatú, akkor önmaga dönt a vizsgálatokat illetően, ilyenkor őt hallgatják meg, nem a hozzátartozót.

Irise 2010.12.13. 15:04:25

@Hozzá Szóló: Gyomortükrözést lehet csinálni életmentési céllal is, és diagnosztikus céllal is. Ha életmentésről van szó, akkor nyilván a hozzátartozó jelenléte, a rá várakozás nem szükséges.
Diagnosztikus céllal pedig idős, agylágyulásos, agyvérzéses, cukorbeteg , gyámság alatt álló (ezeket Ön írta a nagymamájáról), vagyis kilátástalan betegen nem igazán végeznénk - Magyarországtól nyugatabbra valószínűleg hagynák annyiban a dolgot.
Mindamellett, ha Ön az én betegem hozzátartozója lenne, eszem ágában nem lenne behívni, addig jó nekem,míg az ilyen szubhumánok otthon ücsiznek a barlanjukban, Xfaktozva. S ha megjellen hőbörögni, úgy kidobnám,mint a mesebeli macskát. S vihetné magával a nagymamit,ha elégedetlen az ellátásunkkal.

Dr.laikus PhD 2010.12.13. 15:09:11

@Hozzá Szóló: :

Itt maga szövegértésről beszélt.
Mi értettük a szöveget. Én is.
Amit maga írt, az azt jelentette, hogy a nagymamája nem kollaborált, vagyis együttműködött.
Kollaborált = A megszálló ellenséges hatalommal együttműködik.

Szekusok = securitate, azaz román Állambiztonsági Osztály

Gondolom tudja mit műveltek.
Egy kórházi osztályon nincsenek.
Ha már érteni kéne a gondolatot a mocskolódás mögött.

Aztán kéretik a magán levelezést befejezni velem.
Nem kérem, hogy zaklasson, ilyen módon hogy verekedni szeretne pláne nem.
Habár a korosztályomban Kung-Fu-zni tanultam, egy pár színes övem van.
Megütni biztosan nem tudna, de maga pofára esne biztosan.

Az, hogy mi történt pláne, hogy ön a gyámja a nagymamájának vérlázító szerintem is.
Ez nem jogosítja fel arra, hogy hülyeséget írjon, arra meg végképp nem, hogy ki is kelljen találni mi jár a fejében.
Leírni ugyanis nem ezt írta!

Irkutszk 2010.12.13. 18:34:54

@Hozzá Szóló: Kifejthetném én is a véleményemet arról, amit írt, de ezt Leroi megtette helyettem. Ezért inkább egy kérdést tennék fel. Önöknél ez a megszokott társalgási stílus?

És a véleményem az ilyen stílusú megnyilvánulásról a választól teljesen függetlenül az, hogy elfogadhatatlan. Még egy ismerősnek se lehet ilyesmit mondani szerintem, nemhogy egy ismeretlennek! Még akkor sem, ha nem tudja róla az illető, hogy nőnek mondja, és még akkor sem, ha nem tudja róla, hogy bizony nem 12 éves. Észérveket szívesen olvasunk (szerintem itt többen, nem csak én), válaszolunk rájuk tudásunk szerint (lsd. egy korábbi beszélgetést csatornál-lal), vitatkozunk szakemberek és nem szakemberek egymással. De messzemenőkig nem elfogadható sem fenyegetőzni, sem személyeskedni.

És természetesen a véleményemmel is lehet vitatkozni, szabad a pálya. Elfogadom, ha egyes emberek vagy közösségek nem úgy működnek, mint ahogy én azt szeretném. Tessék tájékoztatni engem, micsoda mesevilágban élek.

tódór piroska 2010.12.13. 19:10:18

@Leroi: @Irkutszk: @Dr.laikus PhD: @Irise:

Miért álltok szóba ilyen "Hozzá Szóló" féle androidokkal???
Hagyni kell, hadd fortyogjon saját levében!

És hol van a moderátor?

PhD-t pedig nem hagyjuk bántani,az ilyen senkiházi a cipőfűzőjét sem kötheti meg!

tbjárulékfizető 2010.12.13. 19:40:53

@Hozzá Szóló: Bocs, de ez a hangnem már nálam is kiverte a biztosítékot.
Mit tettél az esemény után?
Betegjogi képviselő?
Meg esetleg beszéltél is az orvossal, hogy az elmaradt vizsgálat miatt később van-e tennivaló?

Ez a hangnem egyébként állandó, szemtől-szembe is, vagy csak itt a blogon arc nélkül?

sárga nyúl 2010.12.13. 20:06:32

@Dr.laikus PhD: Váuuu, kung fu-ztál? Részemről a kempót és a kyokushinkait nyomtam, de nem volt egyik se kompatibilis a 1,5-es vassal. :( Nem bírta a szívem.

Dr.laikus PhD 2010.12.13. 20:21:28

@sárga nyúl:

Igen. Ráadásul a gyerekemmel kezdtük.
A gyakorlatok egy része a kéz edzése, a formagyakorlatokkal.
Fijú 190 cm, kb 58 kg-os volt.
Kék és zöld voltam, minden frusztációját levezethette. :DDD
Olyan, de olyan csontos volt, hogy huhh.

Aztán én folytattam, ő meg ment a jányok után.

sárga nyúl 2010.12.13. 20:54:41

@Dr.laikus PhD: Nem tipikus harcművész karrier. :) 190 cm, 58 kg-val tényleg nem egy sumós alkat. :D Én is voltam párban hasonló srácokkal, olyan, mintha bottal vernék az ember lányát.
Meddig csináltad?

Dr.laikus PhD 2010.12.14. 06:22:52

@sárga nyúl:

Borzasztó sovány volt, kizabált a vagyonomból, nem lehetett találni rá semmi ruhát, normális öltözetet (gondolok itt öltönyre, ami néha szükséges volt), fel kellett hajtani egy szabót aki átalakítja, hogy ne lógjon róla, mint tehénen a gatya...:D

Kb. 5-6 évig bírták a csontjaim, de hasznát vettem. Nem vagyok egy magas termet - úgy átlagos - és így ádvent táján valaki a hátam mögött túl közel jött. Hirtelen fordultam hátra és egy hatalmas kopasz, nálam kétszer nagyobb pali húzta ki a kezét a táskámból.
Ott kezdtem vele pörölni, hogy mit csinál.
Zavarában meg akart ütni.
Valahogy ösztönből csináltam amit kellett, a homlokát csak megérinteni kellett, mert az egyensúlyát elvesztette és akkorát esett a fenekére, hogy még... Ma is emlékszem a nagydarab esésére, a kalimpáló lábaira.
Nagyon hamar eltűnt a forgatagban. :DD

Ez akkora önbizalmat adott, hogy amazonként sarkamat verve mászkálok, eszébe nem jut senkinek, hogy gyenge nő lennék... :)))))

Hozzá Szóló 2010.12.14. 09:40:34

@Leroi: Értem én. Ez egy érzékeny téma számomra és úgy éreztem pár hozzászólásnál, hogy csak szurkapiszka van meg provokálás. A hangnem miatt...

Hozzá Szóló 2010.12.14. 09:44:13

@Leroi:
"Nem cooperáló betegnél nem végeznek gyomortükrözést."

A nagymamám nem működött együtt. Azt se tudta, mi van. Ezért kellett volna, hogy ott legyek, ahogy azt előre meg is beszéltük és bele is egyeztek az orvosok. Aztán nem szóltak, hogy jöjjek, és bocsánat, ne nézzük már egymást hülyének, MEGPRÓBÁLTÁK a tükrözést. Tetszik érteni?

"Ha masszív gyomorvérzése van, akkor legfeljebb, de megfelelő előkészületek után."

Nem volt ilyen; írtam volna.

"Magatehetetlen, bármilyen okból gyámság alatt levő betegnél minden hasonló beavatkozás előtt kikérik a hozzátartozó beleegyezését."

Ez nem így zajlott. Leírtam. Talán álmodtam? Beszarok....

"Ugyanúgy, mint gyerekeknél a szülőtől.
Ha a felnőtt kooperál, tiszta tudatú, akkor önmaga dönt a vizsgálatokat illetően, ilyenkor őt hallgatják meg, nem a hozzátartozót."

Ha tiszta tudatúnak is tűnik valaki, mert agylágyulása ellenére épp van egy tiszta 10 perce, vagy akár fél napja, akkor se illik az előre megbeszélt dolgokat fölrúgni és csövet megpróbálni tuszkolni a szájába valakinek, aki azt se tudja, mi van...

Hozzá Szóló 2010.12.14. 09:45:46

@Irise:

"Mindamellett, ha Ön az én betegem hozzátartozója lenne, eszem ágában nem lenne behívni, addig jó nekem,míg az ilyen szubhumánok otthon ücsiznek a barlanjukban, Xfaktozva. S ha megjellen hőbörögni, úgy kidobnám,mint a mesebeli macskát. S vihetné magával a nagymamit,ha elégedetlen az ellátásunkkal."

Gratulálok neked. Mi az az xfaktozás? Ki a szubhumán te szegény? Az, aki nem szereti, ha kínozzák a nagymamáját? Mennyi eszed van neked? Vajon én cirkuszolni megyek a kórházakba? Vegyél már vissza egy kicsit ha lehet...

sárga nyúl 2010.12.14. 09:54:10

@Dr.laikus PhD: Ahogy ezt a sztorit elképzelem...!!!!! :DDDDDDDDDD

Hozzá Szóló 2010.12.14. 09:59:09

@tódór piroska:

Miért álltok szóba ilyen "Hozzá Szóló" féle androidokkal???
Hagyni kell, hadd fortyogjon saját levében!
És hol van a moderátor?
PhD-t pedig nem hagyjuk bántani,az ilyen senkiházi a cipőfűzőjét sem kötheti meg!

tódór piroska 2010.12.13. 19:10:55
@Hozzá Szóló:

Kuss!

:D

Hozzá Szóló 2010.12.14. 10:02:41

@tbjárulékfizető:

"Bocs, de ez a hangnem már nálam is kiverte a biztosítékot."

Nálam ez nem alap, ezt kiharcolni kell erősen...

"Mit tettél az esemény után?
Betegjogi képviselő?"

Te viccelsz? Egy betegjogi képviselő, aki ugyanabban a kórházban dolgozik és úgyse csinál majd semmit? A saját kollégái ellen kellene tenni valamit, akikkel együtt büfézik, zsugázik. Ne viccelj már... ezek a dolgok soha nem működnek. Próbáltam sajnos :(

"Meg esetleg beszéltél is az orvossal, hogy az elmaradt vizsgálat miatt később van-e tennivaló?"

Nem, elhoztuk onnan a nagyimat.

"Ez a hangnem egyébként állandó, szemtől-szembe is, vagy csak itt a blogon arc nélkül?"

Ezen én is elgondolkodom néha, hogy vajon az, hogy a "kollaborál" vagy egyéb kifejezésen nekiállnak egyesek rugózni, meg olyan kérdéseket tesznek föl, amivel egyértelműen hülyének állítanak be, ezt vajon élőben is csinálják-e, vagy csak itt.
Én úgy hiszem, a legtöbben élőben azért tudnak viselkedni. Én magam is, tudod, amilyen az adjonisten...

Dr.laikus PhD 2010.12.14. 10:19:13

@sárga nyúl:

Néha eszembe jut és akkor én is nagyon jókedvű leszek. :D
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása