Iszonyú kosz és por a tüdőszanatóriumban

2010.12.09. 06:00

Kedves Praxis blog!


Nem panasz ez. Inkább csak érthetetlen.A Mátraházai Gyógyintézet pulmonológiai osztályára utalták be édesanyámat december 7-től három hétre, ún. klímaterápiára.Örültünk neki, mivel III. stádiumú COPD betegségben szenved, egyre rosszabbul veszi a levegőt, folyamatos gyógyszerezés ellenére is egyre nehezebben tudja a munkáját ellátni ezáltal.

 

 

Tegnap felkísértem Budapestről anyut a szanatóriumba. Próbáltunk a nagy ködben tájékozódni, de se egy tábla, se egy normális felirat (össze-vissza nyilak, hogy merre van a betegfelvétel, egyik jobbra, másik balra mutat, végül egy harmadik irány volt a nyerő), ami útba igazítana, de ez legyen a legnagyobb baj, végül csak megtaláltuk a bejáratot.

 

Kiderült, hogy hatalmas, a teljes szanatóriumot érintő felújítás kellős közepébe csöppentünk. Ami egyfelől nagyon is ráfért már a málladozó, omladozó intézetre, másrészt viszont akkora volt a felfordulás, hogy a mentőbejáraton keresztül, egy létra alatt átbújva lehetett az épületbe bejutni.

 

Akkora por volt a levegőben, hogy azonnal fulladozni kezdtek a betegfelvételre várók. Mindenhol állványok, létrák, ponyvák, talicskák, szanaszét hevertek fúrók, huzalok, vezetékek a földön. Ezeken átbukdácsolva – kikerülni szinte lehetetlen volt - a betegfelvétel is megtörtént úgy bő fél óra várakozás után, kb. fél percenként a munkások által félretolva. Nem lehetett leülni sehol, mert ha voltak is székek, vastagon állt rajtuk a por.

 

Felküldtek a II. emeletre minket, hogy a nővérpultnál jelentkezzünk. Iszonyú por mindenhol, a flex és fúró hangja ide is felhallatszott. Itt úgy egy órát vártunk, mire a szobában elhelyezkedhetett anyukám, de nem siettünk sehová, ez is belefért az időnkbe. A nővérek kedvesek voltak, mindenki tette a dolgát, senki sem lazsált.

 

A szoba ugyan nincs felújítva, de semmi kivetnivaló nem volt benne – kivéve a felújításnak köszönhető mindent belepő finom port, viszont vadonatúj ablakok vannak mindenhol, aminek nagyon örültünk, mert bukóra ki lehetett nyitni. Ez azért fontos, mert legalább 25-28 C fok volt a helységben. Tűzforró volt minden radiátor. Egyfelől jó, hogy ilyen jól működik a fűtési rendszer, másfelől viszont abszolút nem veszik figyelembe a kinti hőmérsékletet (tegnap még Mátraházán is legalább 10 fok volt) és azt, hogy ez egy tüdőszanatórium, ahol nem tesz jót, az ennyire száraz, meleg levegő a bent fekvőknek.

 

Egy kérdés merült fel bennem, ami végig foglalkoztatott, míg ott voltunk tegnap. Miért engednek működni egy tüdőszanatóriumot egy ilyen nagyszabású iszonyú kosszal, porral és felfordulással járó felújítás alatt???

 

Én a makk egészséges is végig fulladoztam, míg ott voltunk, olyan fojtó volt a por. Minden beteg erre panaszkodott a folyosókon. Még jó, hogy ez nem idegszanatórium, mert a flex és fúró hangja még rátenne az idegösszeomlásra egy lapáttal.


Üdv: MajorAnna

 

 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sárga nyúl 2010.12.09. 10:37:12

Az Uzsokiban ugyanez volt, mikor bent voltam. De ekkora kórházakat nem lehet ilyen hosszú időre lezárni, max. azt a részleget, ahol épp a felújítás zajlik. Sajnos. A tűzforró radiátorok is ismerős téma! Ablak alatt az ágy, a radiátor éget, fölötte meg nyitva az ablak, hogy ne fulladjon meg az ember. A lehető legalkalmasabb környezet a gyógyításra.

El Visco Stello (törölt) 2010.12.09. 10:38:17

Hátigen. A felújítási munkálatok - olyan létesítményben, melyet nem lehet bezárni - a legnagyobb körültekintés mellett is nagyon kellemetlenek tudnak lenni. Próbára teszi a dolgozók és a betegek türelmét. Az ilyen munkákat végző embereket mindenki utálja, pedig nem ők tehetnek róla.
Más kérdés a munka szervezettsége, tisztasága, a körültekintő munkavégzés. Ez nyilván az építésvezető felelőssége.

Káin 2010.12.09. 10:38:53

Örülök,hogy az ellátás rendben volt.

Káin 2010.12.09. 10:40:05

A blogmotor meg monnyon le,ma nagyon hülye.

Káin 2010.12.09. 10:45:43

"Az ilyen munkákat végző embereket mindenki utálja"

Nagy igazsá.g. A villanyszámlást és az ellenőrt sem szeretik túlzottan,pedig alapjáraton ők sem tehetnek semmiről.

MajorAnna · http://manna.blog.hu 2010.12.09. 10:54:45

Üdv mindenkinek! Önmagában az, hogy felújítanak egy kórházat, üdvözítő és kibírható is, főleg, ha csak néhány napot tölt bent az ember. Ami engem meglepett és ami előtt értetlenül állok, az az, hogy ez egy tüdőszanatórium! Ahol amúgy is a sok göthös, fuldokló fekszik, ráadásul legalább 3 hétig. Nyilván, ha anyu úgy érzi, hogy inkább árt, mint segít ez a fajta hegyi levegő, majd szól és hazahozzuk.

_serenic_ 2010.12.09. 11:07:55

Egy dolog a felújítás, másik dolog a por. A por képződését meg lehet akadályozni, persze ehhez kultúra kellene. Az a finom szálló por csúnya tüdőbajt okoz - ja hogy ezek amúgyis beteg emberek? Eszméletlen.

Káin 2010.12.09. 11:15:05

@MajorAnna: Ahogy látom a posztolóhoz van szerencsénk, üdvözlöm, hogy újabban a kommentek között is hangot adnak a véleményüknek, így személyesebbé válik az egész.

IrishOak 2010.12.09. 11:15:07

Szép Csütörtököt:-)

Sajnos a mi szanatóriumaink nem egy Swarzwald Klinik színvonalúak. Az a csoda, ha van pénz felújítani.
Sajnos a Jánoshegyi kiköltözött Törökbálintra -ott nagyon kevés a hely.A nagyon súlyosak meg a gyerekek mehetnek Mosdósra.Na az egy gyönyörű hely száz éves fenyvessel -és mindenhol szaladgáló patkányokkal, rágcsálókkal és egyéb erdőben-mezőn lakó élettel.:-)
Aki már viszonylag jól van az "nyer" pár hetes pihenést Mátraházán.Ez tényleg a bónusz kategória.
Mondjuk inkább be kéne addig zárni - jobb lenne a látogatóknak is,a dolgozóknak is meg a munkásoknak is.Aztán majd ha készek, lehet menni szépen sorban.Oda már tényleg csak rekreáció miatt megy a légszomjas paciens, meg aludni és sétálni. Ezt lehetne halasztani a felújítás utánra.
Budapestről meg bkv jár Törökbálintra -ott tényleg nagyon jó a levegő, és csodás a park is, no meg a dokik is nagyon jók!Bár az nem kifejezetten szanatóriumi lassúság ami ott megy.

Jobbulást mindenképpen - ez a marha nagy szél ront mindenki állapotán,és jól széthordja a bacikat is,nemcsak a port keveri fel.

Káin 2010.12.09. 11:16:34

@IrishOak: Irish jöhetnél gyakrabban :), szeretem olvasni a gondolataidat, akkor is , amikor nem értek veled egyet.

Mille38 2010.12.09. 11:19:15

Csak azt nem értem, miért nem lehet bezárni a felújítás idejére? Harmadannyi idő alatt fel lehetne újítani, mint így. A magyar "építkezési kultúra" pedig valóban kritikán aluli. Nem várom el a segédmunkástól, hogy figyeljen a környezetére, de a megrendelőtől, a tervezőtől és a kivitelezőtől, valamint a művezetőtől igen.

IrishOak 2010.12.09. 11:22:27

@Káin:
Köszönöm:-)

Jövök én ahogy tudok;-) de ez az "élet" tele van feladatokkal:-D

Beszélgetni és eszmét cserélni akkor érdekes igazán, ha nem értünk egyet. Az mekkora egy unalom, ha mindenki mindennel egyetért, és bólogatnak. Abból soha nincs változás:-)

kendike 2010.12.09. 11:25:26

@Mille38: Jó kérdés, bennem is megfogalmazódott.

Káin 2010.12.09. 11:27:51

@IrishOak: Feladat tényleg van bőven, általában én csak szemlélődök itt, ritkán van időm társalogni is, ma ez egy kivételes alkalom :).

IrishOak 2010.12.09. 11:37:18

@Káin: :-)

Na megjöttek az első tűzoltófecskék a ház köré...most vágják apróra a kidőlt fát.

No de hogy témához is hű legyek: miért nem zárják be a felújítás idejére az adott intézményt.
Csak és csupán azért nem, mert a TB nem finanszíroz üres ágyat... ennyi.

Káin 2010.12.09. 11:41:50

@IrishOak: Például....Meg hova tennék a betegeket?

MajorAnna · http://manna.blog.hu 2010.12.09. 11:59:16

@Káin: igen, én írtam a mai posztot. Gondoltam, hogy nagy port - hogy stílszerű legyek - nem fog kavarni a történet, csak érdekességképp írtam le.
Gondoltam, hogy financiális oka van annak, hogy nem zárták be, de valahol mégis ésszerűtlen. Ahogy én meg tudtam ítélni össze-vissza haladtak a munkálatokkal, nem pedig szépen sorjában. Azt lett volna ésszerű - de én csak egy laikus vagyok - hogy először az egyik szárnyat újítják fel, aztán a másikat. Biztos technikai oka is van annak, hogy gyakorlatilag minden emeleten és négyzetméteren folynak a munkálatok.
Viszont egészen biztos vagyok abban, hogy így a bent tartózkodás többet árt a betegeknek, mint amennyit használ.

Káin 2010.12.09. 12:03:40

@MajorAnna: Ne érts félre, szerintem sincs rendben a dolog, sokkal körültekintőbben kellene a felújítást végezni és ez az állapot valóban elfogadhatatlan, mert többet árt, mint használ.

IrishOak 2010.12.09. 16:23:03

@Káin:
Egy szanatóriumba (már) csak akkor kerül be valaki, ha minden elvégzendőt megbütyköltek rajta.Jól megvizsgálták,esetleg megoperálták, vagy kezelgették.
Aztán hazamegy a páciens, és szépen visszajár a szakorvosához.
Panaszkodik-panaszkodik és nagy sokára a szakorvos beutalja a szanatóriumba,ahol a hozzáértő szakszemélyzet és az orvosok felügyelik a pihenését.(Mozgásszervi szanatóriumban azért elég kemény torna van! Szíveseknél meg sok az alvás:-))

Hazamegy szépen összecsomagol, és elindul a pár hét plusz pihenésre.
Esetleg, ha összeegyeztetnék -nem is kéne addig kimozdulni otthonról, míg a tüdőszanatóriumban bozótvágóval kell vágni a port.Tehát nem kell tenni senkit sehová - otthon marad szépen és vigyáz magára.:-)
De mivel a fogadó intézmény nem másból él, mint Tb finanszírozásból, így ha nincs neki tartaléka -kénytelen építkezési területként is működni.

Elég sok mindent elárul ez a történet: nincs tartaléka az intézménynek.Mindent azonnal és egyszerre csinálnak, ezért összevisszaság.A magyar "majstro" mentalitást se feledjük:-D

Talán ott sem kellett volna maradni, ha ekkora por,és az iparosmeló.Simán visszamenni a szakorvoshoz, hogy a mostani időpont nem jó.Valószínűleg kell várni jó pár hónapot,vagy lehet egy fél évet is.De addigra kitavaszodik, szép és tiszta lesz minden, és még az építkezést is befejezik... vagy nem:-) mert a fagyban burkolás feljön egy éven belül, és a festék sem köt meg...De nálunk semmit nem úgy szokás csinálni, hogy logikus legyen.:-)

Egyébként még régebben úgy hallottam el is akarják adni az egészet - és megszűnik a szanatórium (ott is).Lehet menni az északi tengerhez, meg Svájcba saját pénzen.

tisztító 2010.12.09. 19:05:05

A magyar "munkakuktúra" diszpéldája a poszt. A melóst senki sem ellenőrzi.Előírás hogy porral járó bontási szerelési munkálatoknál" nedvesíteni " kell a munkaterületet.
Erről ennyit.
Ezt ha nem tartatják be a kivitelező melósokkal egyszerűen fel kell őket jelenteni egészségkárosítás miatt.

Ez viszont a szanatórium vezetésének a feladata. és kötelessége.

A posztoló jobban teszi ha hazaviszi édesanyját.
Ezek a körülmények csak rontanak állapotán.

Leroi 2010.12.09. 19:16:34

Aki a magyar munkakultúrát kritizálja, még nem ismeri a román "munkakultúrát".

Mert arról Emir Kusturica nyugodtan rendezhetne filmet, gyerekek...

tbjárulékfizető 2010.12.09. 19:37:57

@tisztító: én az építésvezetőt és a beruházót okolnám, nem a melóst. Meg nem is a szanatórium vezetését, legfeljebb, ha rossz szerződést kötöttek.
Miért nem zárnak le egy-egy épületrészt a munkák idejére?
És vannak olyan munkák, ahol locsolhatsz akármennyit, akkor is por lesz. A régi csövek bontásánál mit locsolsz?
De azért azt is megnézném, a melósok hányadik körös alvállalkozók. Lehet, hogy magyarul sem tudnak?
Ezzel együtt a fővállalkozó a hibás, nem a melós.

tisztító 2010.12.09. 19:50:47

@tbjárulékfizető: Én a melós alatt nemcsak a ténylegesen krampácsolót értem.Van neki brigádvezetője,építésvezetője stb.
A kórház igazgatója pedig szégyellje magát azért,hogy a betegeket kiszolgáltatja egy felújitással járó,pornak és mocsoknak.
Ezért a felelősséget neki kell viselni.Köteles intézkedni.

tbjárulékfizető 2010.12.09. 20:15:05

van itt még néhány dolog: minek megy valaki télen, ködös időben tüdőszanatóriumba?hol akar friss levegőt szívni és naponta mennyi lehet a kint tartózkodás ideje? A felelősség érdekes dolog, egyik tulajdonsága, hogy azonnal szétkenődik, minél több szereplős a dolog.
A fenntartó, az eü. felügyeleti szervek és így tovább. Milyen intézkedést vársz a kórház igazgatótól? konkrétan. Ki rendelte el a felújítást? sok mindent nem tudunk. De annyit biztosan, hogy nem egy ember a felelős és rosszul szervezett a munka.

bakela 2010.12.09. 21:13:42

Valamiért délelőtt nem ment el, megmá annyira nem is teccik, de nagy itt a pangás:
Szeretném megosztani veletek egy élményemet:
Tavaly beutaltam a családomat a Grand Hotel Galyára / Galyatető/
Szinte azonnal odataláltunk, de -nem panaszként mondom- képzeljétek: Végig felfele!! kellett menni. Egy kis odafigyeléssel azért a hegyet tehették volna a völgybe is. A recepció felderítése is egy kaland volt /jó hogy nézni szokom esztet a Beergrillszt/ Nézek jobbra: semmi- nézek balra semmi- má majnem mekkérdesztem a számtalan ott lábatlankodótól, merre is induljak, amikor felnéztem előre: Hát! Nem ott volt egy marha tábornok recepciósi egyenruhába, vagy fordítva. Nem ragozom: minden nagyon csodállatias volt. Friss levegő- fák- virágok. Persze, hogy teljesssenn ne stimmeljen minden, hátra csak betettek pár kecskét, meg birkát. /Hö-hö- mékhogy a gyerekeknek simogató- A séf éjjelente idejár feketevágni, persze szla nélkül zsebbe./ A teke egy kicsit idegesített, me fából csinálták a marhák -bezzeg a magánklinikán gumiból volt- igaz a szobafal is. A szoba szép tiszta- gyanús is lett, sehol egy patkány, svábbogár /bocsika: németcsótány/ Biztos a szobafőnök érdekelt a DDT üzletben- ismerem én ezeket. Persze, a termosztát gombja is 1.3 m-re volt szerelve. De én akkor sem vettem le a klímát, inkább kinyitottam a zablakot- elvégre asztat is kifizettem. Ja, a takarítőnők direkt hangossan suhogtatták a tollsöprűt a földszinten. Meg volt egy 10 év körüli kölyök, sztem valamelyik dolgozó hozzátartozója, vagy orvozsgyerek- soxor, ahogy az arcára néztem láttam, ponty most hugyozik a medencébe. A zanimátor csaj meg fekete melltartót viselt. Itt egy kicsit fulladtam is. Persze mondanom sem kell, hogy az éjszakai túrán sötét! volt. Bezzeg, amikor Ósztrigában voltam Auau-n. Sorolhatnám még hosszú oldalakon keresztül a tisztelet a kivételnek, de sajna el kell mennem dógozóba, ezért csak a csattanót írom le:
Amikor 10 napok múlva elcuccoltunk, a tábornokék majnem 400 000 HUF-tot gomboltak le rólam. Volt pofájuk, PEDIGÉNFIZETEMATÉÉBÉÉT!!!!!!
tisztelettel: Oreg Ano

bakela 2010.12.09. 21:17:21

A gatyába frakcionált bél eredetű biogázzal meglehetősen nehéz a húsvéti, hagyományos népi jelképek színképét alterálni.

apolka11 2010.12.09. 21:33:18

@bakela: Hú, ennek a népi mondásnak a lefordításán gondolkodnom kellett picit:D
Egy stilisztikai fenomén vagy, komolyan!

@Leroi: na, erről beszéltem a múltkor:) nem csak a németekhez hasonlíthatjuk magunkat:) a román építkezésekről lehetne mesélni, de a délszlávok sem hiszem, hogy rosszak lennének:)

Egyébként az Uzsokiban szültem a felújítás alatt, ott osztályonként haladtak. Egy kedves kis öreg úgy összezavarodott, hogy a szülészeten próbált ágyat fogni magának, hiába mondták neki, hogy kizárt, hogy ide tartozzon:)
Biztos olyan gyorsan haladtak a munkálatok, hogy mire visszaért a pisilésből, nem ismert rá a kórtermére:)

2010.12.09. 21:54:40

Tanulság: legközelebb először tájékozódunk, aztán utazunk.
Off: ha valaki kapott már diprofos 2 ml injekciót, és túlélte ezt a ”fost”, tiszteljen meg azzal, hogy privátban jelzi. Ha pedig javult is tőle, azzal teljesen megnyugtatna. Köszönöm

sárga nyúl 2010.12.09. 22:29:24

@bakela: És a veszélyes mókusokat a kalandparkban még nem is említetted! Nem beszélve a zajos tücskökről!

Öregnővér 2010.12.09. 22:44:51

@Turchi: Kiváló, hosszú hatású, tartós fájdalommentességet lehet vele elérni.
Viszont. Ha a vérnyomásod,vagy a vércukrod a célérték tetején, vagy az felett van, akkor feltétlenül jelezzed, kapsz mást.
Csúnyán megkeverhet:-)) De: van más, ami lehet , hogy nem olyan jó, de a mellékhatásai nem olyan drasztikusak.
Tudományt majd a doktoroktól:-))
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása