Nekem ez nem fájhat

2010.12.05. 06:00

Tavaly ősszel történt, hogy egy alhasi görcs miatt (endometriózisom van) bekerültem az ügyeletre. Bevett gyakorlat, hogy amíg ki nem derül, mi a görcs kiváltó oka, nem adnak semmiféle fájdalomcsillapítót, görcsoldót. Ezzel tisztában voltam, de arra ami azon a vasárnap hajnalon történt, egyáltalán nem számítottam.

 


Mikor felébredtem, olyan fájdalmam volt, h a lábamat alig bírtam megemelni. Még a szüleim segítettek indulás előtt az öltözködésben is. Miután a mentő bevitt, az ügyeletes nővér hosszasan kikérdezett. Eközben a székbe kapaszkodtam, olyan fájdalmam volt. A kérdések után feltelefonáltak az orvosomnak, hogy le kellene jönnie megnézni. Anyukám a váróból látta, hogy az említett doktor úr olyan lassan teszi egymás mellé a lábait a folyosón idefelé jövet, mintha szándékosan váratni akarna. Úgy gondoltam, biztosan fáradt, reméltem, h minél előbb kiderül, mi a bajom, és végre kaphatok valami görcsoldót. Tévedtem.


Keresetlen stílusban az orvos is kérdezgetni kezdett, majd nagy sokára szólt, hogy akkor megvizsgálna. Akinek endometriózisa van vagy szokott görcsölni, tudja, milyen kínokat kell ilyenkor átélni. Minden mozdulat fájt, alig bírtam felfeküdni. A doktor úr azonnal "nekem esett". A görcs miatt képtelen voltam lazítani, ettől ő ideges lett és közölte velem, "hogy ha már egy csipcsup hasfájás miatt mentőt hívatok, legalább engedjem magam megvizsgálni."


Mondtam neki, hogy elhiheti, hogy nem szándékosan csinálom. Még kétszer próbálkozott, kevés sikerrel. Én mindent megtettem, de a görcs nem múlt, egyszerűen képtelen voltam ellazulni. Ráadásul annyira durva volt, hogy sírni tudtam volna, miközben "próbálkozott". (Azt csak mellékesen jegyzem meg, h nem először vettem részt nőgyógyászati vizsgálaton. Az említett betegségből kifolyólag másfél éven keresztül inszeminációs és lombik kezelésekre jártam.)


Ezután kijelentette, hogy ő már több száz nőt látott szülni, nekem ez nem fáj. Na, itt nekem is elszakadt a cérna. Mondtam neki, hogy elhiheti, nekem is van jobb programom vasárnap hajnalban, mint az ügyeltre járkálni és hogy elhiszem, hogy fáradt, de szerintem ezt akkor sem engedheti meg magának. Lenéző modorral adta tudtomra, h "mivel nem hagytam magam megvizsgálni", kénytelen uh-on megnézni. Magamban üdvözöltem az ötletet.


Az endós betegeknél csak nagyon kis százalékban tudják kézzel kitapintani az esetleges problémákat, még az uh-on sem derül ki mindig, mi a baj.) Megvizsgált hüvelyi uh-gal. Sajnálom, hogy ettől a jelenettől fogva nem vette fel valaki kamerával a reakcióját, amint a monitorra nézett. Tudtam, hogy lát valamit, de természetesen velem ezt nem közölte. Azonnal felhívta az egyik kollégáját, h jöjjön le a vizsgálóba. Nem tudom, nincs is szándékomban azt vizsgálni, h ez miért történt, számomra azonban elgondolkodtató, hogy amint érdemben kellett volna nyilatkoznia, máris segítséget hívott. A bal petefészkemen találtak valamit. A történet vége az lett, hogy befektettek.


A hajnali ébredéstől számítva 4 óra múlva a kezembe nyomtak egy Panadolt. Sajnos nem segített. Ekkor már majdnem elsírtam magam. Apukámat kértem meg, hogy kérjen nekem injekciót. Három nap múlva engedtek haza.


Úgy gondolom, egyetlen orvos sem viselkedhet így egy betegével sem. Erre nincs elfogadható magyarázat. Én magamnak azt a tanulságot szűrtem le, h betegként nem szabad azt éreznem, még vizsgálat közben sem, hogy az ellátásomat kedvezőtlenül befolyásolja, ha kikérem magamnak az efféle, emberhez nem méltó viselkedést.

 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leroi 2010.12.05. 08:35:35

Alapszabály, hogy nőkhöz derékon alul csak finoman szabad közeledni.
A medicínában is, az életben is.
Nem vicc.
Javulást a posztolónak...:(

health 2010.12.05. 08:40:56

Ez mindig nagyon tetszik nekem, mikor egy nőgyógyász (vagy akár más szakorvos) megmondja, mi mennyire fájhat a betegnek. Egyrészt nagy valószínűséggel ő még nem élte át ugyanazt a fájdalmat, másrészt pedig mindenkinek más a fájdalomküszöbe.
És kiderült, mit láttak az UH-on?
A Panadol igen érdekes választás. Vajon mit vártak tőle?!

health 2010.12.05. 09:05:43

@Leroi: Miért csak a nőkhöz, és miért csak derékon alul? És pl. a férfiakhoz? Vagy derékon felül?

Leroi 2010.12.05. 09:20:52

@health:
Hetero vagyok, maradnék a nőknél.:P

Ami a medicínát illeti, persze, hogy az uniszex.
Ne légy szőrszálhasogató!:)))
Maradjunk humorunknál.

health 2010.12.05. 09:24:14

@Leroi: Jó, jó. De tudod, hogy ha iyeneket írsz, rögtön rácuppannak néhányan.
Egyébként egy hasfájós férfinak sem lehet csak úgy nekiesni...
Szerintem a pasikkal sokkal nehezebb.

adamantium 2010.12.05. 09:24:29

erről a segítséghívásról csak annyit, hogy egyből minősíti a kedves levélíró az orvos szakmai képességeit (persze már azzal is minősítget, hogy az orvos állítólag nagyon lassan jött, hajnalban megnézem melyikünk nagyon gyors ha nem életveszélyről van szó). szal nőgyógyászaton elő szokott fordulni, hogy egyes kollégák csak szülészek mások meg csak operatőrök. egyeseknél a császármetszésben kimerül az operatőri aktivitás, mások meg eltévedt hasi sebészek és állandóan csak Wertheim műtéteket végeznek, szülést nem vezetnek le soha. szóval nem kell elhamarkodottan ítélni, lehet, hogy egy operatőrt hívott le, hogy az döntsön, hogy megműti-e vagy sem. lehet, hogy vannak nőgyógyászati ügyeletek ahol ez eleve így fel van osztva, és turkálok a hüvelyben, te a hasban. az is lehet, hogy az ügyeletvezető kell minden felvételt lásson, ilyet is láttam már, bár ha ez egy szakorvossal szemben történik akkor az nem egy egészséges munkahelyi légkör és a bizalmatlanság vagy az ügyeletvezető, osztályvezető grendomániája.
egyébként fel kell mérni hol is vannak ezek az endometriózisos szigetek és ha lehet műtétileg kivenni őket

Leroi 2010.12.05. 09:25:06

@health:
Amúgy a kórisme ovariumcysta lehetett.
A harminchatodik átügyelt óra után ez már csak hab volt a tortán.
/A klasszikus poén a három napon keresztül ügyelő, 100 vaginális vizsgálaton és 20 küreten túl levő nőgyógyászról, akinek egy prosti hazafele menet felajánlja, hogy egy ezresért megfoghatja neki, ő pedig válaszképpen felpofozza:)/

adamantium 2010.12.05. 09:26:43

@health: azért hidd el, hogy sokkal több nőnek van gyémántból a micsodája és nem mutatná meg senkinek amíg ki nem esik a bugyiból egy darabja. következtetés: általában sokkal könnyebb rávenni egy férfit egy idegen orvosnak egy diagnosztikus prostata vizsgálatra mint egy nőt egy bimanuálisra

Leroi 2010.12.05. 09:30:19

@health:
Pasikkal nehezebb, mert elájulnak a vértől, ha betegek, akkor nagyon betegek, a fájdalmat nehezebben tűrik, de alapjában véve mindkét nemet egy fából faragták. Mindenesetre, ha az ember kakában van és segítséget remél, ne kapjon helyette faragatlan szavakat, gesztusokat.
De ügyelet után...hát elég nehéz babának lenni, ha nem működik együtt a beteg...

health 2010.12.05. 09:31:47

@adamantium: Biztosan igazad van, bár én változatlanul azt gondolom, ez nagyon egyénfüggő. Ismerek olyan férfiút, aki inkább meghalna, mint hogy belemenjen egy RDV-be.

Leroi 2010.12.05. 09:31:52

@adamantium:
Van olyan pénz, amiért előkerül az a Koh-I-Noor, csak ezt nem a (csóró) nőgyógyászok kapják meg...

adamantium 2010.12.05. 09:43:01

@health: tudod erről az a vicc jut eszembe, hogy bemegy a tag a boltba kér egy doboz cigarettát, megkapja és olvassa: a dohányzás tüdőrákot okoz, mondja ez nagyon szörnyű, inkább adjon egy másikat, kap egyet, azt írja rajta: a dohányzás impotenciát okoz. húha, akkor mégiscsak inkább a tüdőrákosat adja. szóval jól kell érvelni.
@Leroi: erről meg az a két vicc, hogy
1. odamegy egy férfi a nőhöz és megkérdi:
1 millió dollárért lefeküdne velem? persze, 1 millióért akármikor.
és 5 dollárért?
mégis mit képzel, mi vagyok én?
azt, hogy mi magácska már tisztáztuk, most az árról vitatkozunk
2 móricka megkérdi az apját mi a különbség az elméletileg és a gyakorlatilag közt
figyelj kisfiam, bemutatom neked gyakorlatban
odamennek a nagymamához és megkérdi:
nagymama, 1000 dollárért lefeküdnél-e a szomszéd Józsi bácsival?
hát tudod kell a pénz, szal igen
mennek tovább, odamennek anyukához:
mama, 10000 dollárért lefeküdnél-e a szomszéd Józsi bácsival?
hát tudod kell a pénz, szal igen
mennek tovább, móricka nővéréhez:
Julcsi, 100.000 dollárért lefeküdnél-e a szomszéd Józsi bácsival?
hát tudod kell a pénz, szal igen
na kisfiam, akkor most ELMÉLETILEG van 111.000 dollárunk, GYAKORLATILAG meg 3 kurva a családban

Leroi 2010.12.05. 09:44:58

@adamantium:
:DDDDD
Köszönöm, nagyon jó!:))))

Irise 2010.12.05. 10:38:32

Embörök,gonoszok vagytok! :DDD

Amúgy nagyon kíváncsi vagyok,hogy végülis mi volt az a dolog a képernyőn,ami annyira megrendítette a vizsgáló kollégát!

Hadd mondjam el,ma hajnalban én mit láttam egy betegben hasi rtg-en: 1 fogkefét, 1 öngyújtót , 3 ceruzaelemet meg még egy pár dolgot,amiről fogalmunk sincs micsoda. Mindezt kb 200 mg etilénglikollal vette be, ITO-n van, vszínűleg konyec filma.

Bikli néni 2010.12.05. 10:44:19

De viccesek vagytok így kora reggel :D
Miklós mikor jön már, elmagyarázni, hogy mi az az endometriózis?

Bikli néni 2010.12.05. 10:46:05

@Irise: Most gonosz leszek, de ha esetleg meghal és boncolják, az orvostanhallgatók egymást fogják ölni, hogy bejussanak a boncterembe :)

Irise 2010.12.05. 10:55:29

@Bikli néni: Jaja, fémkeresővel kell majd végigkutatni szegénykét.
Sajnálom nagyon, de ez már nagyon sokadik komoly kísérlete volt, megtettünk mindent érte,de ha menni akar..

Leroi 2010.12.05. 10:57:22

@Irise:
Mein Gott!
Egy Panzerfaustot véletlenül nem nyelt le az a szerencsétlen?:((
Az etilénglikol fogja kivégezni, a többi az csak járulékos...

Leroi 2010.12.05. 10:58:24

@Irise:
Az öngyújtó sem mindegy, milyen.
A Zippo túl szögletes...

Bikli néni 2010.12.05. 11:00:02

@Irise: Ki az a hüle, aki így akar öngyilkos lenni? Amúgy van erről hivatalos Guiness-rekord, hogy valaki rengeteg fémet felzabált, még egy komplett Cessna kisrepülőt is!! Életben van még amúgy? (Mi az az etilénglikol?)

Leroi 2010.12.05. 11:01:00

@Bikli néni:
CH2OH-CH2OH, ha jól emlékszem a képletére...Dialkohol...

adamantium 2010.12.05. 11:01:06

@Irise: szerintem nagyon fázott és koszosnak érezte a beleit, először lenyelte a fagyállót majd utánaküldte a fogkefét, aztán eszébe jutott,hogy elektromos fogkefe lévén kell hozzá elem is, meg a nagy sötétben a fogkefe lehet nem boldogul, ezért kell egy öngyújtó is világítani.
én láttam 2 forintost, cipzárat, meg dildot betegekben, persze az interneten kering röntgenkép mobiltelefonnal meg étkészlettel és 2 literes kólás üveggel is, de ezeket fenntartással kezelem

Leroi 2010.12.05. 11:02:20

@Bikli néni:
Vagy HOCH=CHOH ?
Ó az a fránya kémia, de régen volt!:))

Leroi 2010.12.05. 11:03:28

@adamantium:
A kólásüveget biztosan rectumból bányászták ki...

Bikli néni 2010.12.05. 11:09:21

@Leroi: És az hétköznapi formában micsoda? Pancsolt vodka? Fagyálló? Komolyan nem tudom :)

Leroi 2010.12.05. 11:20:00

@Bikli néni:
Adamantium már nagyon helyesen leírta, csak megerősíteni tudom Őt: fagyálló...
Mérgező, elég sokan használják öngyilkosságra...:(((
De az is lehet, hogy eltévesztett egy hidroxilgyököt, és a mellette levő vodkásüveg helyett húzta meg...:(

apolka11 2010.12.05. 11:21:27

Nagyon érzékletes és részletes leírás arról, hogy mennyire fájt és mennyire lassan tette egymás mellé az orvos a lábait, de a végén hopp...nem derül ki még az sem, hogy mi is volt tképpen a probléma, illetve a terápia. Ettől megint olyan drama-queen jellege van, meg a szokásos én vagyok a világ közepe-miért nem törte nyakát az orvos futtában--személyiség. Már bocs, ha nagyon gonosz vagyok.

Irise: jaj, szegény. És ha a fagyálló(?) ennyire biztos, minek még az elem meg a fogkefe?
Én olyat hallottam egy szegedi orvostanhallgatótól, hogy vki szöget akart verni a fejébe, így akart meghalni...jaj, ezek olyan szörnyűek.

Bikli néni 2010.12.05. 11:23:51

@apolka11: A rendőrségen kering az az urban legend, hogy ürge úgy akart öngyilkos lenni, hogy bevett vmi húsz dekányi gyógyszert, főbe lőtte magát egy szögbelövővel, fel is akasztotta magát (a sorrendben nem vagyok biztos), és még ezek után is meg tudták menteni...

apolka11 2010.12.05. 11:29:31

@Bikli néni: Húha, ha ez igaz, akkor remélem a szerencsétlen végül rájött, hogy mindez csak azt jelentheti, hogy maradnia kell.
Egyébként gondolom ezek a radikális próbálkozók mind férfiak. A nők valahogy inkább hagynak kiutat (gyógyszer pl.)
Nálunk a suliban 3 éve egy gimnazista lány ugrott ki szünetben a harmadikról, borzalmas volt, az egész suli látta, bár próbáltuk beterelni a gyerekeket.
Nem lett semmi baja szerencsére, a karja tört el csak, szerelmi bánat...hjaj.
De irtó felkavaró ilyesmit közelről látni, nem irigylem az orvosokat.

adamantium 2010.12.05. 11:30:53

általában börtönlakók követnek el ilyen jellegű öncsonkításokat, olyan képet, hogy a tag fejéből több darab 60 as szeg áll ki láttam én is

adamantium 2010.12.05. 11:35:07

az öngyilkosság elkövetői közt két lényeges csoport van: az egyik aki öngyilkos akar lenni, a másik aki fel akarja hívni magára a figyelmet különböző okok miatt. a férfiak lényegesen hatásosabbak öngyilkosság terén, és sokkal brutálisabb módszereket választanak (vonat, golyó, ugrás, akasztás). a nők jellemzően csak fel akarják hívni magukra a figyelmet, meglepő ha egy nő hatásos módszert választ, pszichológusok szerint a hiúságuk miatt azért, mert holtukban is szépek akarnak maradni, ezért jellemzőbb a gyógyszer, méreg meg hasonlók.
az etilénglikol egyébként nagyon gyorsan veseelégtelenséget okoz, gyors ellenszere a kompetitív gátláson alapuló nagy mennyiségű, akár intravénásan beadott etilalkohol, majd dializálás

Leroi 2010.12.05. 11:35:32

Az orvos lassan tette egymás mellé a lábait, a hölgy lassan tette szét, így, ha mindenki mindent lassan csinált, persze, hogy nem jött össze a kívánt synchron...
Maga a poszt is lassan íródhatott, bennünk pedig lassan kicsírázik a herót...

Nem én vagyok, hanem én 2010.12.05. 11:40:16

@Bikli néni:
Na, akkor gyorsan, mert miklos finnyás, csak a nőket szereti, de a nőgyógyászatot nem igazán... :)

Az endometrium a méh nyálkahártyája. A nyálkahártya a szövettani (a szövettant viszont miklos nagyon szerette) szempontból rétegesnek nevezett szervek (ez olyan szervek, amiknek üregük van: bélrendszer, légzőrendszer, vizeletkiürítő apparátus, reproduktív rendszer) falának legbelső rétegét adja. A méhben ráadásul hormonszenzitív a nyálkahártya, ösztrogén hatásra kicsit több, mint egy hét alatt felépül, megvastagszik, mirigyek szaporodnak el benne, amik progeszteron hatásra váladékot is termelnek, amikor viszont lezuhan a hormon színt, akkor az endometrium keringése megváltozik, bevérzések jelennek, majd majdnem a teljes nyálkahártya lelökődik, és vézsé formájában távozik... Hát kb. ez a menstruációs ciklus, aztán minden kezdődik előröl...

Az endometriózis során az endometrium ott jelenik meg, ahol nem kellene, vagyis nem a méh üregében, hanem azon kívül. Előfordulhat a méhkürtben, kijjebb jutva rátapadhat a petefészekre, a hashártyára, a több szervre is akár (de nagyon ritkán a hasüregen kívül is előfordulhat). Ami gondot okoz, hogy a buta méhen kívüli endometriózis a szervezetben keringő hormonok hatására továbbra is endometriumként viselkedik, azaz felépül, váladékot termel, majd elhal és vérzik. Ha pedig vérzik, akkor görcs jelentkezik, ahogy a menstuáció is görcsökkel jár... Nem tudom, érthető-e ez.

Ebből fakadnak a szövődményei is. Ugyanis hatására a különböző szövetek összetapadhatnak (a vér végülis megalvad és minden összetapaszt). Így elzáródhat a méhkürt, a petefészek odatapadhat a végbélhez, a belek összetapadhatnak, szép összenövések nőhetnek ki a hasban stb... Mi lehet a következmény? A két legfontosabb a méhen kívüli terhesség (a megtermékenyült pete ha nem jut be a méhbe akkor máshol ágyazódik be: méhkürt (ez a legrosszabb eset), petefészek, hashártya) és a meddőség (ha elzáródnak a méhkürtök), de súlyos esetben vizeletürülés zavarokhoz vagy bélpasszázs zavarokhoz is vezethet.

Diagnózisában a fizikális vizsgálat, hormonszintek mérése, UH, laporoszkópos vizsgálat is szóba jön.

Terápiájában az orális fogamzásgátló (hormonrendszer szabályozásával, illetve alacsony szintű hormonbevitellel a panaszok csökkenthetőek, esetleg az endometriózisos szigetek mérete és száma is csökkenthető), és sebészi módszerekkel (laporoszkópos kimetszés, összenövések oldása) jön szóba...

A többit rábíznám a témában jártasabbakra!

Leroi 2010.12.05. 11:40:54

@adamantium:
Egy tündérien szép, szőke (és ráadásul okos), minden szempontból kívánatos, igen kedves fiatal kórházi adminisztrátor kolleganőnk is vonat előtt végezte egy januári hajnalon...
A sínek mellett kilépett vadonatúj térdcsizmájából, levetette új szőrmekabátját és akkurátusan elhelyezte, hogy a vonat még véletlenül se tegyen kárt bennük, pontosan egy belálhatatlan kanyar után állt meg harisnyában a sínszálak között, szemben a mozdonnyal.
A mozdonyvezetőt másfél hónapig a psychiátrián kezelték ezt követően...

Dr.laikus PhD 2010.12.05. 11:44:10

@adamantium:

A nők mást büntetnek, a férfiak magukat.

Ezért a különbség. Is.

Nem én vagyok, hanem én 2010.12.05. 11:46:56

@Leroi:
Ez a jó képlet.

@Bikli néni:
Darwin díjas halál arról a személyről, aki semmit nem bízott a véletlenre.

Kiment egy tengerparti sziklára, kötelet kötött a nyakába, majd mérget vett be, leugrott, de ugrás közben a kezében lévő fegyverrel fejbe is akarta magát lőni...
A fegyverrel a kötelet lőtte el, így belesett a vízbe, amit túlélt, viszont túl sok vizet nyelt, attól meg kihányta a mérget...

Végül a kihűlésbe halt bele... :)

Leroi 2010.12.05. 11:47:13

@Bikli néni:
A kollega nagyon precíz, alapos, részletekbemenő magyarázatát kiegészíteném nőgyógyász professzorunk szellemesen bizarr megfogalmazásával: az endometriózios nő menseskor vért székel és vért vizel, de az is lehet, hogy vért köpik...
Kemény egy kórkép, az biztos...:(

adamantium 2010.12.05. 11:49:01

@Leroi: akkor ő a ritka kivétel volt aki komolyan gondolta. én is láttam már autóval fának, meg kiugrós eseteket is, de már a csuklófelvágósoknál is a női páciensek ritkán vágják át a bőrt egyáltalán, nem, hogy mélyebbre menjenek. a mozdonyvezető meg fel kell legyen készülve ilyenre. én is elütöttem egyszer egy gyereket, egy busz mögül ugrott elém, szerencsére lábszártöréssel megúszta, de meghűlt bennem a vér amíg meg nem bizonyosodtam, hogy élve mászik ki a kocsi alól. mindenesetre nem kerültem pszichiátriára, bár azóta ha álló busz mellett megyek el mindig aggódok

Dr.laikus PhD 2010.12.05. 11:49:11

@miklos.rabai:

Nem mondta, hogy endometriózisa van?

Ha mondja, talán elhiszik, hogy kibírhatatlan kínja van.

Leroi 2010.12.05. 11:49:44

endometriózios=endometriózisos

Leroi 2010.12.05. 11:52:29

@adamantium:
Szerencse, hogy nem Olaszliszka közelében történt...:(((((
Igen, a nők sokszor figyelemfelkeltő/büntető szándékkal, látványosan végzik a tentamen suicidii-t, zokogó, bűntudattól reszkető férjük társaságában trombitaszó mellett hozzák be az SBO-ra őket...hogy aztán pár óra múlva, lightos observatiot követően (kielégülve) távozzanak...

Bikli néni 2010.12.05. 11:53:28

@miklos.rabai: Érthető volt, köszönöm szépen!
@Leroi: Neked is!
Darwin-díjas: muhaha :D

Dr.laikus PhD 2010.12.05. 11:56:11

@Leroi:

Oh szegény férj....:((

Boldog feleség nem próbálkozik.
Ilyenkor mindig kell bántalmazásra gondolni.

adamantium 2010.12.05. 11:56:12

az öngyilkosoknál és a sav meg lúgivókat nem értem meg, nagy része megmarad emberi roncsként. láttam egy fiatal lányt annakidején mutogatták amikor az egyetemre jártam mint orvosi csodát, bár akkor sem tudtam megérteni miért nem hagyták meghalni, aki NaOH-ot ivott, kilyukadt a nyelőcsöve meg a gyomra is. anaerob mediastinitise lett, nyitva kezelték a mellkasát jó ideig. kipakolták a gyomrát és a vékonybél és pancreas nagy részét, majd amikor olyan állapotba került, a megmaradt vastagbél egy szakaszából csináltak neki nyelőcsövet, persze a mediastinitis miatt a sternum előtt, a bőr alatt, így amikor nyelt lehetett látni ahogy megy le a falat a bőr alatt. fél évet volt kb intenzíven.

Leroi 2010.12.05. 11:56:44

@miklos.rabai:
Nagyon jó vicc, elő fogom adni a kollegáimnak!:DDD

adamantium 2010.12.05. 11:58:47

@Leroi: ááá, egyből ott volt az anyuka, mondta semmi baja a gyereknek, tényleg nem sírt csak hüppögött. csak hát kicsit el volt görbülve a lába így minden szülői tiltakozás ellenére bepakoltam őket az autóba és irány a kórház. szerencsére szó nélkül elismerte az anyuka a felelősséget, így rövid nyilatkozattétel és alkoholszint méricskélés után szabad voltam

Leroi 2010.12.05. 11:59:27

@Dr.laikus PhD:
Esetleg nem jött össze Karácsonyra az X6-os BMW (csak egy hároméves, használt X5-ösre tellett a férjtől), nem nercbundát kapott csak sarkirókát, nem Pateq Philippe karórát csak Emporio Armani-t...szóval sok oka lehet egy nőnek arra, hogy fellője a felkiáltójelet az égre...

Leroi 2010.12.05. 12:01:42

@adamantium:
Nagyon örülök, hogy ennyire szerencsés voltál.
Egyik faluban pár éve töksötétben egy kétévesforma kecsua-gyerek akart (este 9-kor!) elémszaladni, az anyja az utolsó percben elkapta, hát nem vagyok biztos benne, hogy élve itt billentyűzgetnék ma, ha történetesen elütöm...:((

Dr.laikus PhD 2010.12.05. 12:02:56

@Leroi:

Most úgy beszélsz rólunk, mint egy használati eszközről. :(((

A gazdagság sem okoz boldogságot.
Amit írsz az a felszín. Lehet, hogy a férjnek kilóg a bele és azt hiszi mindent megadott a cicuskájának.
De a feleség nem cicus, nem ékszer, hanem érző lény.

Nem a férj státuszszimbóluma kell, hanem emberi hang, ráfigyelés, értékelni azt amiért elvetted...

Nem én vagyok, hanem én 2010.12.05. 12:04:46

@Dr.laikus PhD:
Fogalmam sincs, hogy mondta-e.
Korábbi dokumentáció valószínűleg volt!

adamantium 2010.12.05. 12:06:27

@Leroi: kecsua ez nagyon jó :D
jobb mint a svéd vagy norvég esetleg dakota :DD

adamantium 2010.12.05. 12:08:33

@Dr.laikus PhD: szal ebben azért megrendül a hitem amikor egyes női honfitársaink huszadjára próbálkoznak 10 szem diazepammal és szinte sportból járnak gyomormosásra. a huszadik gyomormosás után arra kell gondoljon az ember, hogy a cső az amit hiányolnak a torkukból és mégiscsak a férj a hibás mert nem adja ezt meg nekik

Leroi 2010.12.05. 12:09:00

@adamantium:
:D
A bőrgyógyászprofesszorunk a mocsári dakota (időnként réti néger) kifejezést használta...
Persze, tisztelte őket, hisz a legtöbb Treponema-fertőzött betege közülük került ki és tanulmányt is írt e témakörben...
A svéd és norvég is kitűnő!:)))

apolka11 2010.12.05. 12:11:36

@Leroi: Nagyon megdöbbentő a kolléganőd este:(:(
Egy barátnőm férje tavaly ilyenkor öngyilkos ugyanígy, reggel még elköszönt a gyerekektől, ledologzta a délelőttöt, majd ebédidőben kiállt a sínekre.
És 2 kisgyerek, semmi megcsalás, rendezett anyagiak....csak hát 8 éve kezelte pzsichiáter depresszióval, meg akkoriban gyógyszerváltás is volt....olyan borzalmas.

Miklós, tudományos ismeretterjesztő munkásságodért örök hála:)Erről a betegségről fogalmam sem volt.

OFF
ha már itt vagyok, bal bordaív alatt, hátba kisugárző égésszerű fájdalom mi lehet? (amúgy makkegészséges nő, 35 hetes terhesség, ugye csak a picur nyom valamit?)

Leroi 2010.12.05. 12:12:36

@Dr.laikus PhD:
Vicceltem, ne vedd komolyan.
Azért van igazság abban, hogy az a nő, aki nem férjhezmegy, hanem eladja magát, mint a tehén a vásáron, megérdemli, hogy tárgyként kezeljék.
Ezek a tuninghölgyek, akiknek az idő múlásával egyre több turbósításra van szükségük, hogy helytállhassanak, később pedig, amikor sok kilométer gyűlik már a lábaik között, akkor viszont csodálkoznak, hogy férjük a varietas delectat jegyében egész istállót tart mellettük, egyre fiatalabb évjáratokkal...

Dr.laikus PhD 2010.12.05. 12:12:44

@adamantium:

Pesten megy a pszichiátriára, vagy a krízis osztályra.
Szakember foglalkozik vele.

Ez mindenképpen jelzés, hogy valaki segítsen már.

Leroi 2010.12.05. 12:15:05

@adamantium:
Azért gyomorszájig-gyomorfundusig egyik férj sem képes...:)

Bikli néni 2010.12.05. 12:15:29

@Dr.laikus PhD: Javaslom olvasásra Móricztól az Égi madár c. novellát. Az elmúlt 15 évben kb százszor olvastam el. Kitűnő példa arra, amit leírtál.

Leroi 2010.12.05. 12:17:16

@apolka11:
Biztosan Csaba királyfi incselkedik és csiklandoz odabennt a kis lábujjaival...:)

Igen, és a székelyeknél a mofettákba/büdösbarlangokba történő lemenetel is az öngyilkosság egyik formája volt.:(

apolka11 2010.12.05. 12:17:18

@Leroi: továbbra is azt mondom, írnod kéne:)
És bár védenem illene a mundér becsületét, tényleg vannak ilyen pénzhez házasodó darabok nőtársaim között:)
(na, nehezebb, hóvégi napokon az én fejemben is megfordult már a gondolat:D:D:D)

Dr.laikus PhD 2010.12.05. 12:19:05

@Leroi:

Mama kollégájának felesége készült így ki a férj klimatikus 20 éves kell nekem szindrómájába.

Persze akkor még rang volt orvosfeleségnek lenni. Régi vágású professzor, butácska feleség aki nagyon jól tudta vezetni a praxis időbeosztását, fenomenálisan főzött és főleg sütött. Isteni baráti összejöveteleket rendezett annak aki hasznot hozott a férjének. Ragyogóan beszélt a semmiről. (kislányként úgy irigyeltem ezért)
Nagyon tudott vigyázni a délutáni sziesztákra.
A 20 éves infarktust okozott.
Felesége meg tönkre ment a bánatba.

Dr.laikus PhD 2010.12.05. 12:19:54

@Leroi:

Istenem! Ne csináld!
Fetrengek a röhögéstől! :DDDDD

Bikli néni 2010.12.05. 12:20:51

A vonat elé ugrásról van egy sztorim. Még a '90-es évek elején, amikor éppen megtanultam már olvasni az iskolában, történt, hogy a vonat elé vetette magát egy férfi. Iratok nem voltak nála, nem lehetett azonosítani, és a rendőrség úgy kívánta megoldani az azonosítás problémáját, hogy a jóember fejéről készült fényképet "Ki ismeri?" kérdéssel berakták az újságba. Na de ahogy az a fej a mozdonnyal való találkozás után kinézett... Csodálkoznék, ha bárki is felismerte volna. Nekem pedig még ma is, húsz évvel a történet után is rémálmaim vannak. Bármilyen hihetetlen, szoktam álmodni azzal a fejjel, brrr!!!

Leroi 2010.12.05. 12:30:50

@Bikli néni:
Nagyon fiatal "néni" vagy...:)
A sztori kapcsán önkéntelenül is a vicc jut az eszébe az embernek a földön fekvő, eszméletlen részeg, kilógó péniszű pasiról és az ott elhaladó három nőről, nem mondom el, mert sok a hölgy errefele...:)
@Dr.laikus PhD:
Ma sem ritka a 25-30 éves professzorfeleség.
Konkrét, friss példákat ismerek...:S

adamantium 2010.12.05. 12:41:06

@Leroi: én ilyen professzorbarátnőt ismerek :)

adamantium 2010.12.05. 12:47:14

egyébként ha egy 60 éves férfinek 20 éves a barátnője vagy felesége az kit minősít? a férfit aki nyilvánvalóan arra tör, hogy fiatal felesége legyen (ez fordítva is igaz) vagy a 20 éves ribancot aki biztos a 60 éves impotens, kövérkés, szakállas otthon csak hétvégenként tartózkodó férfiben (vagy annak pénztárcájában) találta meg az ideálját

tódór piroska 2010.12.05. 12:54:22

adamantium: "akkor sem tudtam megérteni miért nem hagyták meghalni,"
Megmagyarázom, miért: azért, mert az orvos az életre teszt/tett esküt, és mindent megteszünk a betegünk gyógyulásáért, életben maradásáért. Egyébként a nyelőcsövet nem vastag-, hanem vékonybélből lehet pótolni. Nekem is volt ilyen fiatal nő betegem, aki lúgot ivott, és a jejunumból készített nyelőcsővel nagyon jól elboldogult, esze ágában se volt mégegyszer suicidálni. Az idegentestekből pedig, amit a páciens öngyilkossági (vagy teátrális) céllal lenyelt, és amit endoszkóppal eltávolítottam, komoly gyűjteményem van (összecsukható kínai kisolló, spirálrugó, borotvapenge, bicska, pénzérme, gyűrű, stb.)
200 mg etilénglikolt pedig vígan túl lehet élni, ha időben kezdik, és megfelelő ideig folytatják a dialízist (ebből a szempontból lényeges, hogy a retenciós értékek (CN, creat.) normalizálódása után legalább 2 hétig folytatni kell... Nem tudja mindenki.)

Végül, hogy oldjam a rossz a hangulatot, egy témához csatlakozó vicc:
A medikusoknak tartott előadáson az előadó gyakran köhög. Elnézést kér a hallgatóktól, és azt mondja: Tudják, hypertoniám van, és az orvosom azt mondta, hogy két féle gyógyszer van rá. Az egyik impotenciát okoz, a másik köhögtet. (reklám az ACE gátlóknak)

Dr.laikus PhD 2010.12.05. 12:58:09

@adamantium:

Hé-hé!
60 éves férfi nem impotens (nem kell annak lennie) és kövérkésnek sem.

Furák vagytok ti pasik!

Egy nő mindig akkor nyeri vissza a párját, ha megérti, hogy a férjét más is ugyanúgy szeretheti, mint ő. Érzelemmel.

Honnan tudod, hogy miért szeret a 20 éves?
Az már inkább, ha a 60 éves jól karban tartott nem ismeri fel a kapuzásári pánikot és intézi el a problémáját úgy, hogy senkit ne bántson meg vele!

Bikli néni 2010.12.05. 13:14:11

@Leroi: Annyira fiatal vagyok, hogy én még néztem a Kacsameséket gyerekkoromban (ott hívták a házvezetőnőt Bikli néninek, és húsz éve röhögök a nevén) :)

apolka11 2010.12.05. 13:20:47

@Leroi: Köszi a választ, merem remélni, hogy bicska még nincs a kis királyfinál:)))

adamantium 2010.12.05. 13:32:36

@tódór piroska: először is nyelőcsövet abból pótolunk ami éppen a legalkalmasabb arra, a vékonybél az az egyik lehetőség egyesek szerint a legrosszabb. sokan a gyomor nagygörbületéből képzett nyelőcsövet tartják a legalkalmasabbnak (pl Akiyama vagy Gavriliu szerint), második opció: bal colonfél, 3. jobb colonfél. negyediknek a jejunumból készített Roux kaccsal való pótlást mondanám és utána a szabad jejunális szegmentel való pótlás. a nyelőcső pótlása talán a legkomolyabb sebészeti műtétek egyike és hirtelen csak egy embert tudok mondani aki 1000 fölött csinált ilyet (és gyomorból a nagy részét). szal nem kell egyértelműen kijelenteni, hogy "Egyébként a nyelőcsövet nem vastag-, hanem vékonybélből lehet pótolni" főleg ha az nincs is a világirodalom szerint az első 3 választandó módszer közt (egyébként mint leírtam az én általam látott esetben a vékonybél jó része is odaveszett).
az első mondatoddal egyáltalán nem értek egyet, szerintem a cél az élet minősége és méltósága, nem lehet célunk emberi roncsok létrehozása csak azért, hogy az esetet majd bemutathassuk egy kongresszuson
az etilénglikolna a LDLO-ja 0,786g per testtömegkilogramm, 2 gramm már biztosan halálos. a sűrűsége 1,1132, tehát 200 ml az 222,64 gramm is lehet. mivel általában kb 50-70%-os koncentrációban használják a 200 ml-ben úgy 110 és 150 gramm közt lehet, ami ugye garantáltan, orvosi beavatkozás nélkül egy 55-75 kilós felnőttnek végzetes. tehát ezt nem nevezném vígan túlélhető adagnak. egyébként ha már ennyire belemerülünk a kezelésbe ne felejtsük el a Thiamin/pyridoxin napi 100 mg iv per nap-ot.

Rotoxis 2010.12.05. 13:48:04

@Dr.laikus PhD: "A nők mást büntetnek, a férfiak magukat."

Azannya! Tizennyolc éve próbálom megfejteni, miért ül minden suicid csaj ágya mellett egy-egy aggódó, borult arcú pasi és miért nem ül egyetlen öngyi-jelölt pasi ágya mellett senki. Most végre megkaptam a választ. Köszönöm Neked!

tódór piroska 2010.12.05. 13:57:56

@adamantium:
Az a véleményem, hogy a blog nem igazán orvos-szakmai viták fóruma, mindig megbánom, ezért ha egy tévedést kiigazítok, ígérem, a jövőben megpróbálom fékezni magam,!.
Azt is igérem, hogy ebben a témában ez az utolsó hozzászólásom, gondolom, a nem orvos kommentelőket nem igazán érdekli, hogy 2 okoskodó szakember hogyan osztja egymásnak az észt...Okos ember egyébként is belátja, ha tévedett, vagy valamit nem jól tudott.
A nyelőcsőpótlására legjobb az isoperistalticus vékonybél, bár kétségkívül műtéttechnikailag ez a legnehezebb. Hála Istennek, Magyarországon is van néhány vezető sebész (egyik közülük személyes barátom), aki ezt a tipusú műtétet nagyon jó eredménnyel el tudja végezni, nota bene, messze nem ezres nagyságrendben (kis országunkban évente néhány esetre van szükség).

Saját betegeim (akár korroziv szükület, akár tumor miatt) jejunumból kaptak nyelőcsőpótlást, nagyon jó hatásfokkal.

Az életminőség kontra életmentés kérdésében pedig nem ismerek kompromisszumot: az orvos dolga az élet megmentése, nem annak mérlegelése, hogy megéri-e.

Végül idézek egy 2010-es doktori disszertációból, amely a nyelőcsőpótlás lehetőségeivel foglalkozik. Direkt hazai forrásat választottam, ha már magyarok vagyunk, bár természetesen ismerem a nemzetközi szakirodalmat is.

"A vékonybéllel történő nyelőcsőpótlás isoperistalticus formája a legfiziológiásabbnak tekinthető
nemcsak kalibere, falszerkezete, de peristalticus képessége okán is. Sajnos azonban a jejunum mesenterialis érárkádja kivételes esetekben (<4%) teszi lehetővé hosszú, akár
cervicalis anastomosis képzésére alkalmas neo-oesophagus kialakítását. Distalis nyelőcső re sectiot követően viszont az elsődleges választandó pótlási mód a Merendino nevéhez fűződő jejunalis interpostio. A nyelőcső és a gyomor fundusa közé mintegy 40
cm-es hosszúságú isoperistalticus jejunumkacs kerül. Míg a vena azygos szintje alatt készített oesophago-gastricus összeköttetés szinte törvényszerű velejárója a beteg
életminőségét nagyon hátrányosan befolyásoló, elsősorban alcalicus eredetű reflux oesophagitis, addig a jejunalis interpositio hatásos antireflux effektussal is rendelkezik.
Természetesen előfordul, hogy elsősorban az előrement műtétek, illetve a rendkívül rövid mesenterialis érárkád miatt úgynevezett composit-megoldásra van szükség, azaz a
gyomor fundusából és jejunumból készített, úgynevezett gastro-jejuno-duodenalis interpositióra. A módszer technikailag talán a legnehezebb, szemben pl. a Merendino mütéttel, ahol három anastomosist kell készíteni, itt négyet, de functionalis szempontból
bizonyítottan jobb, mint a gyomorpótlás [28,29] /4. ábra/."

Leroi 2010.12.05. 14:01:45

@adamantium:
Igen, kis "szerelmes" madárkák.
Érdekes módon mindihg elkísérik a professzor urakat egy-egy gyógyszercég-sponzorálta konferenciára, ahol kb. negyedmillió/15 perc az órabére egy-egy előadásnak...
Csupa kristálytiszta "szerelemből" vannak ők együtt, igen...
@apolka11:
Egy jófajta szarvasagancsnyelű, görbe székely kacor...:))
@Bikli néni:
Hát, ha a kora kilencvenes években voltál kisiskolás...:)
Én akkor rég túl voltam katonaságon-felvételiken-anatómiavizsgákon, stb...
/az első pár csalódáson is...:S/

Leroi 2010.12.05. 14:02:55

@tódór piroska:
Egy csodálatos kolleganő közöttünk, igazi Mester...
Köszönjük Neked...

tódór piroska 2010.12.05. 14:15:04

@Leroi:
Méltatlan vagyok dicséretedre, de jól esik, köszönöm.

Dr.laikus PhD 2010.12.05. 15:46:36

@Rotoxis:

Azt hittem észere veszed, hogy én is egy közhelyet írtam a többi mellé.
Elismerem félre érhető voltam.

Meg vagyok sértve. :(

Leroi 2010.12.05. 16:02:51

@Dr.laikus PhD:
Szerintem Rotoxis elismerően nyilatkozott a hozzászólásodról, nem irónikusan.
Nagyon tömören fogalmaztál meg egy olyan igazságot, amely ott lappang a mindennapok tragédiái mögött, csak épp nincs kimondva ennyire nyíltan.

Dr.laikus PhD 2010.12.05. 16:22:06

@Leroi:

Ma már úgy látom ennél kissé bonyolultabb a dolog.
Valószínű elveszek a probléma halmazban, de amíg csak egy-két öngyilkossal beszéltem ezt írtam le magamnak.

Laikus utána olvasóként és megfertőzve egy csomó irányzattal kissé árnyaltabbnak gondolom.

Leroi 2010.12.05. 16:56:09

@Dr.laikus PhD:
Most olvasom az index cikkét az öngyilkosságról.
Mo. megint előkelő helyen van...:(((

Dr.laikus PhD 2010.12.05. 17:14:59

@Leroi:

Evvel a negatív attitűddel nem is lehet más.
Szeretem beszélgetés közben megérinteni azt akivel beszélek. Karját, vállát, félre nem érthető szituációk ezek.
Egyre több fiatalt rázza ki a hideg az érintéstől.

Elgondolkodtató, hogy vették ölbe őket, hogy szeretgették meg. A simogatás, érintés alapvetően egy jó dolog.

Fiatalok neked rontanak és megölelnek, füledbe kacagnak, napfényt visznek egy pillanat alatt.
Figyeltem egy kicsit. Vonakodnak az emberek örülni.
Szégyellik a mosolyt.
Deprimált mindenki.
Semmi kihívást nem akar, pedig ez olyan, mint lecsúszni a fekete lejtőn....

adamantium 2010.12.05. 17:17:22

@tódór piroska: @tódór piroska: erről kár vitatkozni. én nem vagyok hasi sebész, bár az akartam lenni valamikor. elemben ismerek két nagy nyelőcsősebészt is országunkban, két különböző egyetemi klinikáról, nem blamálom őket technikailag, mert ugye én nem végzem azokat a műtéteket, de mint ember megvan róluk a véleményem. magyarországon én is írtam doktorátust, gyakorlatilag semmit nem ér, csalás az egész azt kell mondjam. azon múlik a dolog, hogy a profnak akivel írod milyen érdekei fűződnek a te doktorátusodhoz, partnernek vagy konkurenciának lát? engem sajna az utóbbinak láttak, rájött, hogy túl messzire jutottam és elvehetem a kenyerét, persze természetesen ez a kivétel :D sőt ROFL
szakmailag 2-4 IF kell hozzá, ha szerencséd van akkor az nem sok, egy jó cikk külföldön meg 2 itthon, ami előre le van zsírozva, elvégre mindenki mindenkinek tartozik egy szívességgel a felső körökben. ha viszont a 2. kategóriába tartozol akkor soha nem lesz meg mert klinikai alapon nagyon nehéz egyet írni (ebben nagyon keresztbe tehetnek neked ha nem szeretnek), kísérleti alapon meg sok pénz kell. na és akkor jön be a magyar valóság: ugyanazt a doktorátust eladjuk 25 féle néven,vagy egy kísérletsorozat minden egyes órája egy doktorátus, ez persze kelet-európa így senki sem nézi, hogy van-e egyáltalán értelme, értéke az egész doktorátusnak? nem egy doktorátust ismerek ilyet. és nem egy olyan embert ismerek akinek PhD-je vagy még rosszabb, DSc-je van egy IF vagy CI nélkül, de ez is magyarország, kéz kezet mos. szóval most ismeretlenül nem akarom én ennek a doktorátusnak az értékét lebecsülni, távol álljon tőlem, de akkor hiszem el amikor a világon mindenki majd ezt csinálja csak és kizárólag, vagy legalább első opcióként.
nem mint a Manninger féle 6 órán belüli combnyakcsavarozás, ami itthon szentírás, és amikor egy külföldi kongresszuson megemlítettem kiröhögtek, hogy ugyan mutassak már egy független, nemzetközileg elismert studyt ami ezt alátámasztja mert ez csak egy magyar prof fantazmagóriája, azóta pár ilyen csoda és megdönthetetlen módszernek utánanéztem és láss csodát sehol másutt nem ismerik, nem használják, vagy olyan limitáltnak tartják a felhasználhatóságát, hogy értéke minimális, persze nálunk ez másképp van, mert ez a kis mindent tudó orvostudományunk.
következtetés: nem értünk egyet, az egyik témában egyáltalán (életminőség és méltóság), másikban meg nagyjából nem értünk egyet (nem mondom, hogy nem jó és létező módszer, de olyan kicsi az indikációs területe - persze tudom, nálunk 3 helyett már 4 sőt 5 anasztomózist is megcsinál a sebész - hogy nem nevezném mindenáron követendő példának)

Mufurc Manó 2010.12.05. 17:17:44

@Irise: Lassan már csak ti, orvosok maradtok itt... Nem feltűnő?

Nekem lenne egy tippem az okra: szerintem senki se szeretné, ha az orvosi esetét nem tanítási céllel, hanem öncélú beszélgetés keretében egy komplett honlap közönségével megosztaná, úgy, hogy nem is tartozik a témához.

Gondolok itt Irise kommentjére, arról, mit látott tegnap/ma egy betegében... Még ha név nélkül is, nem igaz? Az orvosi titoktartás kifejezés egy véletlenszerű összetétel volt, és valójában nem jelent semmit?

Ilyen emberekkel egy levegőt se szív szívesen senki, főleg úgy, hogy egyik nagyszájú se szólt rá, sőt... Gratulálni tudok csak mindannyiótok etikájához. Azt hittem, csak pár orvosthallgatú olyan bárgyú, hogy a blogján osztja meg ország-világgal az érdekességeket, meg a viccelődéseket a boncteremből, de az a helyzet, hogy az agyi érés ezek szerint nem következik be a diploma kézhezvételével, mert tiszteletet azzal a másik ember iránt nem nyertetek.

Irise, én elhiszem neked láttatlanban, hogy mindent megtettél a betegedért, de ez erre nem hatalmazott fel.

Köszöntem.

Dr.laikus PhD 2010.12.05. 17:24:33

@Mufurc Manó:

Evvel mi bajod?
Nem mondta meg ki volt, nem mondta meg hol volt.
Semmi indiszkréció nem volt benne.

Mi a baj avval, ha elmondanak érdekes eseteket, helyzeteket, mit képes produkálni az emberi hülyeség, vagy éppen a kétségbeesés?

Rosszul értelmezed az orvosi titoktartást és a személyiségi jogokat is.

Irkutszk 2010.12.05. 17:29:43

@Mufurc Manó: Az orvosi titoktartás pontosan azt jelenti, hogy név nélkül "egy beteg"-ként lehet emlegetni. Az etikai szigor ott jelentkezik, hogy ne lehessen személyhez kötni a diagnózist/esetleírást. Ez ugyanígy van a kutatási anyagokkal is, én bárkinek bármit (már amennyit merek publikálás előtt :P) mondhatok ZGH és GHF kódjelű mintákról bárkinek addig, amíg nem lehet beazonosítani, hogy kikről/kinek a mintáiról van szó.

Az anyukáknak is azért kell kimenni vizitről (a következő posztban merült fel ez a kérdés), mert beazonosítható, hogy a szomszéd gyereknek ilyen-olyan betegsége-állapota van.

Irkutszk 2010.12.05. 17:36:01

@Dr.laikus PhD:
Ezen elgondolkodtam. És ezért köszönöm a hozzászólást.

Dr.laikus PhD 2010.12.05. 17:43:09

@Irkutszk:

Ne köszönd, Irise nem a szívem csücske az arroganciája miatt, de ha szakmáról van szó mindig korrekt.
Csak az fránya magyar beteg ne legyen... :)))

health 2010.12.05. 18:01:16

@Mufurc Manó: És most aztán megtudtad, hogy Kiss Jánosnak vagy John Smithnek mi a diagnózisa???
Mielőtt etikáról/etikátlanságról/orvosi titoktartásról hablatyolsz, talán gondolkodj egy kicsit!

Irkutszk 2010.12.05. 18:02:36

@Dr.laikus PhD: Elnézést, félreérthető voltam. A "Szeretem beszélgetés közben megérinteni azt akivel beszélek. Karját, vállát, félre nem érthető szituációk ezek.
Egyre több fiatalt rázza ki a hideg az érintéstől..." hozzászólásra gondoltam.

Az orvosi etikáról elég konkrétan megfogalmazott véleményem van, amit le is írtam, Irise-től teljesen függetlenül :)

adamantium 2010.12.05. 18:05:50

@Mufurc Manó: akkor legközelebb azt se jelentjük be, hogy XY megyében felfedeztünk egy pestises embert mert hát szegénynek a lelki világába és intimitásába gázolnánk. a lényeg az ilyen jellegű adatok esetleges közlésében, hogy az adatokból ne lehessen rájönni kiről van szó. ha ez a feltétel teljesül akkor nem sérül semmilyen személyiségi jog. egyébként amikor kórházba kerülsz és aláírod a belegyezési nyilatkozatot, az azt is tartalmazza, hogy az esetedet oktatási célból, személyiségi adataid védelmével felhasználhatják

Mufurc Manó 2010.12.05. 18:21:55

Őszintén szólva, kevéssé érdekel, amit ti itt műveltek, büntethető-e, vagy sem, mivel nincs időm arra, hogy bármelyikőtöket is felnyomjam az adatvédelmi biztosnál. :)

Ettől függetlenül lehet etikátlan. Ebbe elég könnyű belegondolni. Ha nektek valamilyen betegségeketek van, ami esetleg ciki, vagy intim is, esetleg öngyilkosok akartok lenni - földhözragadtak hátrányban, lehet kezdeni elvonatkoztatni, beleérezni - szeretnétek-e, hogy akár név nélkül erről az interneten széles körben társalogjanak? Csócsálgassák... viccelődjenek?

Mit érezhet egy beteg, aki mondjuk holnap akar orvoshoz menni, de mondjuk, szokta olvasni a praxis blogot, és látja, hogy jé, itt olyan eseteket beszélnek meg, hogy "mit képes produkálni az emberi hülyeség, vagy éppen a kétségbeesés?". A laikus honnan tudja, hogy ő most nem ezekbe fog tartozni következő nap (nem lesz kétségbeesett selejtnek nézve, vagy szimpla baromnak), mert valamelyikőtöket kereste fel véletlenül, vagy - mivel ti vagytok szem előtt, és általánosít - valaki olyat, aki hozzátok hasonló? Sehonnan.

Tudjátok, az emberek nagy többségében, akik tisztelik az orvosokat - köztük bennem is - az a kép él, ha én elmegyek bármilyen vizsgálatra, ha csak nem szakmai konzíliumhoz, vagy tanítási célhoz szükséges ennek az eredménye, az orvos azt nem fogja kiadni, még név nélkül sem. Kettőnk között marad, egy semleges, orvos-beteg kapcsolatban, ahol az orvos segít nekem, nem beszél ki a hátam mögött. Én ezért hálás vagyok, megbecsülöm, doktornőnek, vagy doktor úrnak szólítom, stb.

Ami itt folyik, az tekintet nélkül arra, hogy Irise páciense megéri-e a holnapot, (onnantól kegyeletsértés-érzete van a dolognak?), jóérzésű ember számára etikátlan.

Csak szerettem volna felhívni a figyelmeteket egy, a tiéteken kívüli álláspontra. Olyannyira a tiéteken kívüli, hogy már lassan szinte csak ti vagytok itt, ti beszélgettek, ami feltűnő. Megjegyzem: nem azért van, mert kevés az egészségügy iránt érdeklődő ember. Az egészségügy majdnem mindenkit érdekel, mert mindenki találkozott már vele legalább egyszer, és párezer embert ezen a szinten is érdekelhet, mint amit a praxis blog szállít.

Ha pedig a betegek történeteivel vezetitek le a stresszt, mondván, emberek vagytok, azt mondom, az: szánalmas. A saját nimbuszotokat romboljátok azzal a viccelőddéssel, élcelődéssel, stb., ami itt folyik, nyilvánosan, és ezentúl ne csodálkozzatok azon, ha a beteg és orvos közti bizalom romlik, ti meg nem tudtok diagnosztizálni, mert a páciens nem mondja el, hogy mondjuk, hasamra ütök: kéket pisilt előző nap, vagy libafosszínűt.

Persze, ide nem járnak annyian, hogy ennek országos szintű hatása legyen (csak párezren, esetleg címlap esetén pár tízezren), de azért remélem, bírnak a jelenlevők annyi elvont gondolkodással, hogy belássák: a kicsi helyzetek, és pár ember is számít.

Ha most kukacoskodó lennék, elkezdeném keresni annak az okát, hogy miért kaptam azt a választ, hogy: nem ütközik törvénybe, tehát tehetjük, anélkül, hogy más, törvénybe nem ütköző, de fentebb felsorolt fontos hatásokba belegondoltatok volna, de nem fogom. Megelégszem azzal, hogy tágítottam a látókörötöket.

Mufurc Manó 2010.12.05. 18:23:32

@adamantium: "akkor legközelebb azt se jelentjük be, hogy XY megyében felfedeztünk egy pestises embert"

Azt hittem, azt be kell jelenteni, de nem itt, hanem az ANTSZ-nek talán, vagy a közegészségügynek? :) Gyanítom, a Praxis blog nem tud hatékony karantént biztosítani.

"egyébként amikor kórházba kerülsz és aláírod a belegyezési nyilatkozatot, az azt is tartalmazza, hogy az esetedet oktatási célból, személyiségi adataid védelmével felhasználhatják"

És hol látod te itt a hallgatóidat...?

Leroi 2010.12.05. 18:41:01

@Mufurc Manó:
Öreg, te tényleg ekkora marha vagy, vagy csak megjátszod magad?
Elgurult a gyógyszered, vagy mi?
Na mars innen, amíg fel nem hergelsz még jobban...

Leroi 2010.12.05. 18:44:03

@Mufurc Manó:
Tőlünk érdekelhet az egészségügy téged is, habár halvány lila fingod nincs mindarról, ami itt szaknyelven elhangzik.
Az elmebeteg litániáidtól pedig kímélj meg bennünket, OK?!

Ugyandehogy (törölt) 2010.12.05. 18:45:06

@Leroi: Nyilván nincs neki, ahogyan legtöbbször másoknak sem,
de akkor a szakmai dolgokat miért is nem egy szakmai blogon beszélitek meg?:)

health 2010.12.05. 18:48:47

@Mufurc Manó: Én pedig pont azt tapasztalaom az itteni, nem orvosok által írt kommentekből, hogy az embereket igenis érdekli, hogy egy-egy betegség hogy zajlik, az orvosok mit tapasztalnak. És itt nem arra gondolok, ami a neten bárhol olvasható, hanem hogy a mindennapokban, a rendelőkben mit lát egy orvos.
Az igen jó megoldás, ha a beteg nem mondja el, milyen panaszai vannak. Próbáld csak ki! Aztán lehet itt puffogni, hogy az a semmirekellő, pénzéhes doki nem volt képes kitalálni, mi a diagnózis, pedig te már akkor is tudtad, mikor bementél a rendelőbe. Bravó!

Leroi 2010.12.05. 18:52:20

@Babette_:
Itt elhangzanak orvosi tanácskérések is, amire válaszadás is van rendszerint. Egymás kiegészítése is, amiből a beteg- ha akar- tanulhat is.
De nehogy már f@szfejmanó mondja meg, hogy mi és hogyan hangozzék el ezen a poszton belül.

Dr.laikus PhD 2010.12.05. 19:15:19

@Irkutszk:

Én is megnézhettem volna mire válaszolsz. :)))

adamantium 2010.12.05. 19:23:43

@Mufurc Manó: megjelent a sötét középkor. egy párhuzamot vontam egy közérdekű információ bejelentése és egy itt oktatási célból említette eset közt. a te véleményed szerint akkor elég ha a közérdekű esetekről az ÁNTSz tud? vagy esetleg te mint laikus is esetleg érdeklődsz?
szerinted csak az egyetemi hallgatóknak van joguk tudni, hogy mi és hogyan zajlik az egészségügyben? ha ezek az elvek alapján járnánk el a nép ma se tudná, hogy a dohányzás tüdőrákot okoz, elvégre ez szakmai titok lenne, egymásnak suttyomban mesélnénk, hogy "az utóbbi 1000 felboncolt nagydohányos 90%-ában találtunk valamilyen tumorális elváltozást a tüdőben, de ez titok, senki másnak ne mondjátok el" gondolkozz már. ez a blog is részben oktatási, okulási célból lett létrehozva, ne maradjunk már a sötétségben, holmi hamis elvek miatt, megvan azoknak is a helye, de megvan a határvonal is, senki nem mondta, hogy Kovács Józsi bácsi csajagaröcsöge alsó utca 27 szám alatti lakos ivott fagyállót

Mufurc Manó 2010.12.05. 19:28:22

@Leroi: Nincsenek gyógyszereim. De ha lennének sem iratnám fel veled, ezek után. Igazából úgy gondolom, sok orvos, ha látná a reakcióidat, megvetne azért, hogy a megbecsüléseteket a sárba tiprod az ilyen jellegű hozzászólásokkal, amit most tettél, hogy ezzel közvetve rontod a jó munkavégzésük lehetőségét. Orvos vagy egyáltalán, akinek nincs jól felfogott önérdeke, vagy bérkommentelő, aki az egészségügy lejáratására hivatott?

Ez egy.

A másik az, hogy szeretném, ha az udvariasság jegyében visszavennél velem szemben, mint egy másik emberrel szemben, és visszavennél velem szemben, mint nővel szemben. Én a te személyedre megjegyzéseket nem tettem, becenevekkel nem illettelek.

Ha úgy érzed, hogy felzaklat, amit mondok, nem az a megoldás, hogy elküldesz a fenébe, mert velem együtt, te sem szabhatod meg, itt miről legyen szó. Veled ellentétben nem is akartalak kitiltani, a moderátoroknak sem szóltam, most sem fogok, csak felhívtam valamire a figyelmeteket. Lehet, hogy ez neked derogál, erről nem tehetek, és az indulataidról sem.

apolka11 2010.12.05. 19:35:30

@Babette_: Én speciel örüök, hogy itt beszélik meg, mert szeretem olvasni az ilyen szakmai dologkat (főleg, ha laikusnak is érthetően adják elő), lehet csak én vagyok ilyen perverz, de akit meg nem érdekel az olvassa a sport gézát, a velvetet, vagy amit akar....

adamantium 2010.12.05. 19:36:24

bocsánat, azt hittem a Manó (mint az Emánuel becézett variánsa) férfi név, de látom csalatkoztam

Mufurc Manó 2010.12.05. 19:37:13

@adamantium: Szeretném, ha megértenéd, hogy ez itt nem az egyetem. Amennyiben tanítasz - tanítasz? - ajánlod a hallgatóidnak ezt a blogot ilyen célra? Azt hittem, a könyvek, és a klinikai gyakorlatok megteszik, nem kell hozzá más pótlás egy internetes blogról. Ez, ami itt zajlik, nem tanítás ilyen értelemben, tehát az esetekre, amit viccelődő hangemben(!) felemlegettek, nem húzhatod rá ezt a sablont.

Azt hittem, arra vannak a tankönyvek, hitelesített kutatásokkal, bizonyítottan diplomával rendelkező személyek által megírva, hogy ezt a funkciót betöltsék, és ne kétes hitelességű kommentekből kelljen tájékozódni.

A beteg részére ott az alapellátás, kórház, a tájékozódásra, satöbbi. Miért kéne megbíznia egy betegnek is az itteni távdiagnosztikáitokban, mikor nem is láttátok őket egyszer se, se egy leletüket, és jó, ha a bajaik felére emlékeznek, mikor rákérdeznek?

Én értem, hogy támadni akarsz, mert kritikát fogalmaztam meg veletek szemben, de az érveid nem állják meg a helyüket. A blog a kiírás szerint (én legalábbis ezt nem láttam benne), nem akar se diagnosztizálni, se tanítani, amit jól is tesz, magyarul etikátlan, amit csináltok - még csak nem is a poszthoz kapcsolódik.

Ha pedig mindenáron tenni akarjátok, és belefér, ott a skype, az msn, stb... Hiszen a felhozott eset, amire reagáltam (Irise esete), már szintén nem kapcsolódott a poszthoz, tehát elvileg nincs is helye itt még inkább.

Leroi 2010.12.05. 19:44:15

@Mufurc Manó:
Aúúú, szóval nő vagy...
Jól van na, el van nézve, bocsika...:)))
Fehérnépeknek mindent elnézek...
/"A sör nem ital
Az asszony nem ember
A medve nem játék".../
Ismered ezt a régi székely mondást?:)))

adamantium 2010.12.05. 19:44:59

be akartam linkelni egy oldalt ahol traumatológus szemmel is nagyon brutális esetek vannak taglalva, persze nem szakmailag, de nem engedte a gép :(
@Mufurc Manó:
sajna magyarországon olyan mélyen van az egészségügyi oktatás, hogy bármilyen formája annak ha legalább egy emberben is gondolatokat ébreszt üdvözölendő. természetesen a blog célja nem a távdiagnosztizálás, hanem a betegek egyes tévhiteinek eloszlatása, bizonyos egyből nem egyértelműnek tűnő esetek körüli kétely eloszlatása, és igen bizony néha akár annak megerősítése, hogy itt valami bűzlik és utána kellene járni. pl az általad inkriminált hozzászóláshoz kapcsolódóan kiderült, hogy az etilén glikol az a fagyálló és igencsak mérgező, ha emiatt már egy ember élete megmenthető akkor szerintem ez a név nélküli eset megemlítése megérte

Mufurc Manó 2010.12.05. 19:47:11

@Leroi: Nem, nem szoktam számon tartani értelmetlen mondásokat. Nem használom paravánnak a nemem, csak szerettem volna, ha kicsit udvariasabb vagy, ezek szerint sikerült elérni, mert ebben a kommentedben már csak egyszer ironizálsz, és egyszer vagy hímsoviniszta; jelentős csökkenés az előzőekhez képest. :)

Leroi 2010.12.05. 19:48:43

Én úgy gondolom, a kiboncolt sok negatív példából még tanulni is lehet.
Abból, hogy egy doki ügyelet után is csípkedje magát...
Hogy egy némber, ha már felkölti a doki bácsit, akkor ne b@sszék együtműködni, hanem igenis kooperáljon.
Hogy ne igyunk fagyállót.
Ne nyeljünk le Pershing- vagy Ariane-rakétákat.
Ne igyunk lúgot.
Ne legyünk öngyilkosok ok nélkül.
Ne menjünk férjhez 25 évesen 60 éves gazdag professzorokhoz (mert a végén szegény professzornévá válhatunk...)...
Uns so weiter...

Értve vagyunk, Édimanóka?:)))
Puszkók...:*

Leroi 2010.12.05. 19:55:16

El tudom képzelni Mufurc Manót, Aki valószínűleg csodálatosan szép fiatal nő, igéző, időnként rosszallóan ráncolódó szemöldökökkel, hímszelidítően mélytüzű pillantással, hosszú szempillákkal, fitos orrocskával, apró eperajkakkal, amint bennünket olvasva kiábrándul az egész orvostársadalomból, főleg annak hímtagjaiból és a megoldáson töri a kis fejét...

Dr.laikus PhD 2010.12.05. 19:57:12

@Mufurc Manó:
Nem tudom mióta követed a blogot.

Egyértelműen kiderül ki az orvos és ki a laikus.

Kiderül a blogból, hogy az esetek nagy része tudatlanság és a kommunikáció hiánya miatt íródik, vált át érzelmekkel teli panaszkodássá.
Van, hogy jogos, van, hogy nem.

Nyilvánvaló ma már, hogy keveset tudunk a testünkről, keveset tudunk a saját betegségünkről.

Minden akár más eset ismertetése - nekem érdekes és főleg tanulságos.

Ha mást nem tanultunk meg a hónapok alatt, azt mindenképp, hogy teremtsünk magunknak és az orvosnak teret, hogy kérdezzünk - tudjunk kérdezni - az orvos meg találjon időt a válaszra.

adamantium 2010.12.05. 19:58:09

@Leroi: ez nagyon költői volt, túlontúl is, tehát nem idevaló, tessék szépen szidni a jelen esetet

ondol 2010.12.05. 19:58:45

@Mufurc Manó: Leró nem fog megváltozni, mert alapvetően cinikus hajlamús.

Szeret itt habzani, mert ügyeletben flusztrált:-DD

@Leroi: "Hogy egy némber, ha már felkölti a doki bácsit, akkor ne b@sszék együtműködni, hanem igenis kooperáljon."

Ja:-DD

Mufurc Manó 2010.12.05. 19:59:09

@adamantium: Ezekben egyetértünk. Szerintem mindenkinek kéne, nem csak a jogsihoz, valamilyen alapszintű egészségügyi oktatás.

A hangnem, amiben az esetet részletezték, nem tetszett.

"vszínűleg konyec filma."

"Jaja, fémkeresővel kell majd végigkutatni szegénykét."

"szerintem nagyon fázott és koszosnak érezte a beleit, először lenyelte a fagyállót majd utánaküldte a fogkefét, aztán eszébe jutott,hogy elektromos fogkefe lévén kell hozzá elem is, meg a nagy sötétben a fogkefe lehet nem boldogul, ezért kell egy öngyújtó is világítani."

Stb. Ez valami egészen... újszerű tájékoztatási módszer lehet, a haldokló beteg részletes gúnyolásával egybekötve. :) De nézzük, talán enélkül is megmentett volna egy életet, a tény, amit újrafeltaláltatok, hogy a fagyálló mérgező.

Ha ti ehhez szoktatok hozzá az orvosi szobában - akkor nincs mit tenni. Mindenesetre fura volt kívülről látni, de - felettébb tanulságos. Eddig azért tiszteltem az orvosokat, amit fentebb említettem: sok év megfeszített tanulás, szaktudás, erkölcsi tartás a betegekkel szemben (avagy nem gúnyolódunk rajtuk a hátuk mögött, mert emberek, és mert betegek), és alapszintű tisztelet, ahogy én is tisztelem őket; belátom, ez utóbbit hiba volt egyből feltételezni, egy téves pozitív előítélet, hiszen valóban nem tanítják.

Talán a stresszt nem azokon kéne levezetni, akik nem érdemlik meg. Ennyi.

sárga nyúl 2010.12.05. 20:00:43

@Mufurc Manó: Súlyosan igazságtalan vagy, ne haragudj. :( Nekem sok információval segítettek itt tegnap az orvosok, senki nem akart közülük rám erőszakolni semmit, még írták is, hogy már csak azért sem, mert nem látták a leleteket. Én hálás vagyok nekik, és bírom a humorukat.
(A szerencsétlen öngyilkos jelöltet viszont én se tárgyaltam volna itt ki ilyen részletességgel... de tényleg azonosíthatatlan.)

ondol 2010.12.05. 20:00:50

@Leroi: hozod a mintapéldát:-DDD

Mufurc Manó 2010.12.05. 20:11:37

@Leroi: Sajnos túl kevéssé vagyok általánosító ahhoz, hogy általánosítva kiábránduljak minden férfi orvosból egy, vagy pár, vagy sok paraszt miatt. (Ez már egy jelző volt, igen.)

Ennyire ne hidd magad mindenhatónak.

Mások nem biztos, hogy ilyen érzékenyek lesznek, szóval, sok sikert a lángoló kollégáidnak, akik miattad égnek.

adamantium 2010.12.05. 20:14:20

@Mufurc Manó: nekem az autószerelőm mesélte, hogy a multkorában volt egy női kuncsaftja aki azzal hozta be az autót, hogy már egy ideje ég benne egy égő a műszerfalon ami ugyan nem zavarta, de most már szarul megy az autó is. kiderült, hogy a kedves hölgyemény nem tudta, hogy olajat kell cserélni az autóban vagy esetleg utántölteni és évekig járt ugyanazzal az olajjal. a legenyhébb kifejezés a hülye p... volt. szal szerintem ez a kommunikáció része, szemléletesebbé teszi az esetet, oldja a feszültséget, még ha egyeseknek nem is tetszik ez a társadalom jellemzője.
szerintem bármilyen társaságban ahol egy szűk szakmai területről folyik a beszélgetés, előbb utóbb előjönnek a történetek és azok kiszínezései, nem orvosi sajátosság, és szerintem nem csak a betegnek vannak személyiségi jogai hanem az autótulajdonosnak is meg annak az embernek is aki kiütött egy válaszfalat a házában és ettől összeomlott a lakás

Leroi 2010.12.05. 20:18:16

@Mufurc Manó:
Ki kell ábrándítsalak, de a nagy elődeinknek sem volt mindig vulva a vulva és penis a penis, jó magyarsággal
nyomták az anatómiát, ha mások felcoitálták az idegeiket...:))
Én pedig sosem voltam paraszt, tisztelettel, lófők voltak az őseim...
Primipilus, igen...
Árkosi és kisbaczoni...
Mit szólsz hozzá?:)))

Leroi 2010.12.05. 20:49:40

Az, hogy látszólag lezserül fogunk fel egy esetet és szlengbe burkoljuk szívszorítóan görcsös aggodalmunkat egy betegért, csak amiatt van, mert nekünk évtizedek múlva is helyt kell állnunk ugyanitt, a strázsán, ahová a Sors rendelt...
Ha minden betegnél elszakadna ez a védőpáncélunk és ez koszorúereinken csapódna le, akkor nem sokan élnének már közülünk...
Nem a részvétlenség, gúny vagy éppen közöny, hanem
az erő és magabiztosság hangja (kellene, hogy legyen), amikor poénkodunk...
De ezt csak az érti meg, aki "a mokasszinunkban megtett legalább egy mérföldet..."

Ugyandehogy (törölt) 2010.12.05. 21:36:56

@Leroi: Biztosan akarunk tanulni belőle, de latinul elég nehéz:)

Leroi 2010.12.05. 21:43:09

@Babette_:
Az nagyon érdekes, hogy Mufurc Marcsa
azoknak az orvosoknak a jogaiért nem csapkod annyira vehemensen, akikről itt lehúzzák a keresztvizet nap mint nap, holott az az orvosellenes szardobálás, ami itt időnként folyik, a hitelrontástól kezdve a rágalomig minden kategóriát kimerít...
Erre mondják, hogy hosszú haj - rövid ész, vagy másképpen : fakanalat a kezébe...
Egy nő elég, ha három dologhoz ért: szülni, főzni és jól befogni a pofáját.

Akkor béke van és nyugalom a Földön...

apolka11 2010.12.05. 21:44:14

@Mufurc Manó: Szerintem teljesen félreérted azt, amit a haldokló beteg gúnyolásának nevezel.
Egyrészt az orvos menti meg ezt a beteget (ami persze még nem hatalmazza fel arra, hogy gúnyolja), nem pedig te.
Másrészt ordítóan egyértelmű, hogy ez egy önvédelmi mechanizmus, másképp nem lehet túlélni, pszichésen épnek marani, ha ezzel minden nap szembesülsz.
Persz pityoghatnának az orvosok minden halálesetnél, minden tragédiánál, összeborulva sírhatnának az orvosiban, de akkor mindenki 2-3 év múlva menne a süllyesztőbe.
Az irónia irtó hasznos dolog, segít kicsit kívülről nézni a dologkat (az önirónia sem rossz dolog amúgy, khm, hm), eltávolítani őket magunktól.
De nem azonos a bunkósággal, csak van, akinek egyszerűen nincs füle hozzá.

Nemhiába, megmondta, már emlegetett apám, akinek nincs humorérzéke, annak semmije sincs.

Irise 2010.12.05. 21:46:52

@tódór piroska: Nem kezelték időben. Kedves sötét bőrű kolléga betege volt,akinek fogalma nem volt róla,hogy mi az a fagyálló,lévén hazájában sosincs fagy...
úgyhogy mikor mondtam neki,hogy hűbazmeg, akkor már kb. 6 órával volt lenyelés után, GCS 3-6 fluktuálva, ph 7.1, PCO2 2,1, lac:13,9 a többire nem emlékszem.

Ugyandehogy (törölt) 2010.12.05. 21:53:41

@Leroi: ez az ő dolga.
nekem az orvosokkal sok bajom nincs, habár az tény, hogy ahogy öregszem, egyre kevésbé látom őket felnézendőnek, de ez meg az én dolgom, bár igyekszem őket objektíven nézni.
az viszont engem is felháborít, amikor olvasok itt beteglenéző kommenteket orvosoktól.
üdítő kivétel miklos.rabai meg még páran...

Leroi 2010.12.05. 21:59:51

@Babette_:
Miklós.rabai egyszerűen száraz tényeket közöl, konkrét magyarázattal szolgál egy-egy betegséggel vagy eljárással kapcsolatban, tankönyvszerű tárgyilagossággal.
A mi szubjektivitásunk egyszerűen egymásnak szól, bárkinek szíve joga, hogy azt a beírást, ami nem neki/róla szól, átugorja, ne olvassa el.
Amiről nem veszel tudomást, nem fáj.
Ilyen egyszerű ez.

Irise 2010.12.05. 22:00:44

@Mufurc Manó: Elnézést :) De a beteg beazonosíthatatlan a részemről, hacsak nem vagy Sherlock, de talán még akkor is :)
Első lépésben nem tudod,hogy hol van, milyen nemű, milyen korú illetőről van szó.

Egyébként pedig nagyon jók az "esetismertetések". Ötletet adnak, felfrissítik tudásunkat - hidd el,jól jöhet ez. Te is profitáltál belőle. Bármilyen PMS-ed van, ne igyál fagyállót,nem éri meg. *vicceltem*

Leroi 2010.12.05. 22:05:46

@Irise:
Tudod, vannak olyan nők, akik semmit sem tanulnak és semmit sem felejtenek...
Marcsának mind frissítheted a "tudását"...:)))

Irkutszk 2010.12.05. 22:17:40

@Mufurc Manó: Ez egyfajta védekezés, ahogy Leroi is írta. Szíve joga az orvosnak is, hogy legyen véleménye akárki cselekedeteit butának vagy okosnak véleményezni, és ebbe a betegek is beletartoznak. Te is véleményezed az orvos itt leírt mondatait, neki is joga van a te mondataidat véleményezni. Ennyi a történet.

Ha az orvos hozzátartozóként viselkedne, és magából kikelve jajveszékelne egy-egy súlyos sérülés esetén, akkor nem lenne elég lelki jelenléte végigcsinálni az ötórás életmentő műtétet. Neki minden belévert (elnézést) tudását elő kell hoznia, amikor diagnosztizál, és gyógyít, hogy kiderüljön, pontosan mi a baja a betegnek, és azt hogyan lehet leghatékonyabban kezelni/gyógyítani.
Ha az orvos úgy viselkedne, mint a hozzátartozó, jajveszékelne egy-egy nagyon súlyos sérülésnél, akkor nem lenne lelki jelenléte végigcsinálni az ötórás életmentú műtétet. Ezért viselkednek másképp, nekik minden beléjükvert (elnézést) tudásukat elő kell csalogatni ahhoz, hogy egy-egy betegnél 1. kitalálják, pontosan mi is a beteg baja, 2. a lehető legmegfelelőképpen kezeljék ezt a problémát, a lehető legrövidebb idő alatt lehetőleg teljesen meggyógyítva a beteget. Minden orvosban vannak olyan tüskék, amelyeket egy-egy beteg elvesztése okozott. Minden elvesztett betegre. De attól, hogy a délelőtti műtét alatt meghalt a betege, az orvosnak délután is el kell mennie vizitelni a többi betegét.

Leroi 2010.12.05. 22:25:15

@Irkutszk:
Kis aranyszívű gyógyszerészhölgyem...:)
Ez nagyon is így van, ahogy szíveskedtél leírni...

Mufurc Manó 2010.12.05. 22:25:48

@Irise: Tessék, legutóbb itt védtem az orvosokat: "Mufurc Manó 2010.12.02. 12:22:21
@El Visco Stello: Bocs, de szerintem valamit rosszul fogtok fel.

Én, mint kívülálló átérzem a posztolók helyzetét, de hadd ne higgyek ismeretlen embereknek elsőre. Jöjjenek az orvosok, és mondják el a kommentekben a véleményüket (amit nem ilyen végzettségű szintén nem tud megítélni, mennyire helyénvaló, de ugye mikor foglalkoztak az emberek csak azzal, amihez értenek? hát soha), aztán a kettőből kisül valami, hogy mi történt valójában. Legjobb persze az lenne, ha ott lettünk volna, de nem voltunk ott.

Irise azt írta, hogy ápolták biztosan, mert ilyen-olyan dolgokat feltétlenül meg kellett csinálniuk. Én átérzem az ide írók helyzetét, de azt őszintén nem értem, ha egyszer sérelmük van, és azt leírják, miért nem tudják pontosan leírni, vagy mások számára érthetően megfogalmazni. Annak ép ésszel beláthatóan semmi értelme, ha valaki a friss sírkő mellől a laptopon levelet küld a praxis blognak, mert attól még, akik ide járnak, azok külső szemlélők lesznek, és bizonyos ponton túl a tények, és nem az érzelmek érdeklik őket, mivel ez nem a reszvet.hu, hanem a praxis blog, ahol az emberek az ellátás minőségére kíváncsiak. Ezeken túl kell tenni magát az embernek, aztán tegyen feljelentést, vagy írjon ide. Üljön le, gondolkodjon, fontolja meg. Ez nyilván nagyon nehéz egy haláleset után, de ettől még az olvasóknak lehetnek ilyen kérései a kommentekben, hogy legyenek pontosabbak a leírások. Ez meg az én okoskodó véleményem volt."

Hogy pontosabb legyek: Irise-t. No de mindegy, ez még "csak" három napja volt, valóban. Azóta valahogy csak kiment a biztosíték. Vajon miért? Ok nélkül? Ne nézzük ennyire baromnak a másikat. Lehet az a bajotok, hogy a betegeitekkel is ilyenek vagytok.
(link gyengébbeknek: praxis.blog.hu/2010/12/02/gazdasagi_szempontbol_kerult_az_elfekvobe)

És még valami: profitálni akkor profitálhattam volna (én), ha nem tudtam volna, hogy nem szabad fagyállót inni. Sajnos én olyan helyen élek, ahol forgalmaznak ilyesmit, tehát magamtól is volt ennyi eszem. Mások pedig gúnyolódás nélkül is profitálhattak volna, ha már itt kell profitáltatni bárkit ezzel, de erről hosszan írtam. A véleményem nem változik, amit itt egyes orvosok művelnek, az egyszerűen gyomorforgató, és kiakasztó.

apolka11: "Egyrészt az orvos menti meg ezt a beteget (ami persze még nem hatalmazza fel arra, hogy gúnyolja), nem pedig te." Húúúúúúúú, hát én ennek sehol se állítottam az ellenkezőjét, azta!

"Másrészt ordítóan egyértelmű, hogy ez egy önvédelmi mechanizmus, másképp nem lehet túlélni, pszichésen épnek marani, ha ezzel minden nap szembesülsz.
Persz pityoghatnának az orvosok minden halálesetnél, minden tragédiánál, összeborulva sírhatnának az orvosiban, de akkor mindenki 2-3 év múlva menne a süllyesztőbe."

Pszichés önvédelmi mechanizmus? Az, ha szarba veszed a beteget, hát gratulálok hozzá. Nem is mindig azok gúnyolódtak, akik kezelték! Akkor hol az önvédelem? Hehh... Nyilvánosan? Az interneten? Mert amúgy nincsenek kollégái, akikkel megbeszélheti, élőben (ha már neki szüksége van erre)? Mert a többi potenciális beteget ebből nem lehet kihagyni? Mert az illetőt névtelenül nem lehet megbecsülni? Nagy nyilvánosság előtt?

Mindegy. Igazából őszintén magáért beszél ez az egész, ami itt lezajlott, mindenkire nézve, aki részt vett benne, meg lehet számolni az érveket és beszólásokat.

Nekem nincs több hozzáfűznivalóm, mert ez már csak szánalmas mocskolódás.

Leroi 2010.12.05. 22:37:02

Gyerekek, történelmet írtunk ma...:))

De hogy egy csaj itt este 22:30-kor itt ekkora szófosásba kezdjen...
Képzelem, mit művel élőben...
Eszem-...szom megáll...:)

Leroi 2010.12.05. 22:40:15

Fogalmam sincs, valaki hogy nem veszi észre, hogy bő lére eresztett halandzsáit mások mennyire le se szarják.
Hiába, az önkritika is csak olyan, mint a humorérzék.
Ha nyista, akkor nyista...:)

bakela 2010.12.05. 22:48:27

@Leroi:
Figyejjé Löroá!:

www.ld50.hu/res/user_images/004/495/szeretem.jpg
Ebbű van e:
www.ld50.hu/users/Mufurc-Mano

Micsoda alliteráció:
Mufurc a Boforc előtt.
Mindkettő elég sötét, és mindkettőn alul- felül van egy nagy fekete lyuk.

Leroi 2010.12.05. 22:56:16

@bakela:
Ne b@ssz már...ez a csaj lenne?! :)))
Auvauvauvauuuu...

Hű, de nagyágyú...ezzel lőtték a németek Verdunnál a csigazabálókat...

Leroi 2010.12.05. 22:58:03

@bakela:
B@szod, majdnem olyan, mint amilyennek leírtam...:P
Csak az a tökös bárány ne lenne ott a háta mögött és ne ölelné...:)

Leroi 2010.12.05. 23:03:01

"El tudom képzelni Mufurc Manót, Aki valószínűleg csodálatosan szép fiatal nő, igéző, időnként rosszallóan ráncolódó szemöldökökkel, hímszelidítően mélytüzű pillantással, hosszú szempillákkal, fitos orrocskával, apró eperajkakkal, amint bennünket olvasva kiábrándul az egész orvostársadalomból, főleg annak hímtagjaiból és a megoldáson töri a kis fejét..."

Leroi 2010.12.05. 23:14:12

"Légy teljes egésszében, megalkúvások nélkül öszínte. Mindig fejezd ki érzéseid, még akkor is, ha azok nincsennek öszhangban az általánosan elfogadott nézetekkel.
Lehet, hogy nem fognak azonnal megérteni. De nem leszel sokáig egyedül - hamarosan barátok vesznek körül, mert a te igazságod a másoké is. "

Látod, Pici, ezt én is vallom.
Nem vagyunk mi rokonlelkek véletlenül?:)

Leroi 2010.12.05. 23:25:43

Gyerekek, egy-egy ilyen honlapba belekukkantva érezzük csak igazán azt a tátongó, szédítően mély szakadékot, ami a generációkat elválasztja egymástól...
Számomra minden fájdalmasan szanszkritul van...

sárga nyúl 2010.12.05. 23:41:32

@bakela: Húúúú ez nem volt szép. :) De holnap legkésőbb úgyis kimoderáltatja.
Hogy Leroi így eltalálta!!!!!!!! :DDD

nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus 2010.12.05. 23:47:41

Sok érdekes komment volt ma is, nálunk a családban van ilyen beteg, bizony nagy fájdalmakat okoz, és idő míg eljutnak ehhez a diagnózisig, ami igazán a műtéttel igazolható.
Most viszont itt a végére fonalat vesztettem, már nem nagyon tudom követni:)
A posztbeli fotó pedig már volt, a hasfájós anyukánál ha jól emlékszem, és nem megint dezsavűm van:)

@Leroi:
eljárt felettünk az idő:DD
de vigasztaljon, hogy fordítva is igaz, a fiataloknak a mi dolgaink hangzanak úgy.

nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus 2010.12.05. 23:49:21

@Leroi:
beszélek hülyeséget, helyesen fiatalabbaknak:)

tódór piroska 2010.12.06. 00:10:38

@adamantium:adamantium 2010.12.05. 17:17 Kedves Kollégám!

Elnézést, hogy csak most válaszolok, kérlek, ne vedd udvariatlanságnak.Az igazság az, hogy csak idáig olvastam a blogot, most értem haza.Készenlétes vagyok a hétvégén (arról most ne beszéljünk, hogy milyen órabérért...), és behívtak egy haematemesises beteghez. 63 éves ffi, fél éve NSTEMI miatt PCI-n esett át, azóta aspirint és clopidogrelt szed (PPI nélkül). Gyomorpanasza soha nem volt, ma délután kezdte el hányni a vért-
Mire beértem, az ügyeletes orvos 3 E vvt-t transfudndált, ezzel együtt shock határon volt, 21-es hcrit-tal. Folyamatosan ürült a melaena (oh, illatok! Chanel, Dior, Paloma picasso, etc.)
Corpus nagy görbületén találtam egy kb 1,5 cm átmérőjű, mély fekélyt, ép környezetben (drog induced), centrumában pulzálóan vérző érrel. Próbáltam HPU-val koagulálni, sine effecto. Körbeinjectáltam tonogennel és etoxysclerollal, tovább vérzett. Rálőttem egy clipet, nem talált,a második megfogta. Azt hiszem, egy műtétet nem bírt volna ki, így viszont életben marad. Elég jól érzem magam.

Bocs a kitérőért, ezek után a válaszom: amit a magyarországi tudományos karrierről írtál, abban nagyjából egyetértek. Volt évfolyamtársam, aki a csoportban a legszerényebb képességüek közé tartozott, de nagyon jól helyezkedett (MSZMP, stb) ma tanszékvezető egyetemi tanár, med. habil.
Ettől függetlenül az idézett doktori disszertációban írtak nem hülyeségek. De nem kell mindenben egyetértenünk, nem is akarlak meggyőzni, tiszteletben tartom a véleményed. És főleg: nincs harag!
Szeretettel: T.P.

tódór piroska 2010.12.06. 00:27:58

Leroi 2010.12.05. 19:44:15
Télleg nem tom mé cikiznek, mindenbe igazad van. Kár, hogy férné vagyok.
Ha má vicc (medve meg a székely), egyet én is tudok (talán áthallás is van a mai - vagy má tennapi? - gyászos dátummal...)
Szal:

aszongya az öreg székely a fiának , megyünk medvére, hozd a kutyát, a puskát, meg a kötelet.
- Asztán idesapám, hogy fogjuk meg a medvét?
_ Ide figyejj, én főlmászok a fára-. A medve utánam gyön, én meg lerugdosom. A kutya odarohan, beleharap a tökibe. A medve jajgat, fetreng, te meg ezalatt megkötözöd.
- No de idesapám, akkó mire kő a puska?
- Há, ha véletlenül a medve rúgna le engem, akkó lelövöd a kutyát.

Hát így.

tódór piroska 2010.12.06. 00:38:07

Leroi 2010.12.05. 21:43:09

közbe olvasom tovább a blogot: Sajnos, nem értek veled egyet: egy nőnek nem három, hanem 71 dologhoz kell értenie: főzni, mosni, és 69-hez...

Irkutszk 2010.12.06. 01:56:18

@Leroi: Mint például a helyesírás (illetve annak hiánya)?
@Mufurc Manó: Kérlek, mielőtt véleményt alkotsz, menj oda, nézd meg, hogy mi is történik egy-egy ilyen helyen. Aztán utána várunk vissza szeretettel. Ha lehetőséged van rá, kukkants be a fekvőosztályra, a gyógytornászokhoz, a műtőbe, és az intézeti gyógyszertárba (lehetőleg klinikai gyógyszerész munkájába, mert nekik sokkal közvetlenebb kapcsolata van a betegekkel). Az írások hiába vannak szépen megírva, csak egy-egy ember szubjektív észlelését fogják türközni, ezekből nehéz saját véleményt alkotni, mert csak mások véleményét ismered meg általuk.

Leroi 2010.12.06. 07:11:10

@tódór piroska:
Nagyon jó, köszönöm!:DDD
Hát ami a nőket illeti, persze, hogy igazad van, hisz mi sem osztódással keletkeztünk, hanem aprócska féregszerű lények voltunk valaha egy anyaméh mélyén...:)
@Irkutszk:
A helyesírás terén is, igen. Bár a kis hölgy azon túlmenően, hogy kommentjei korát meghazudtolóan értettek, igen helyesen ír...
Úgy vélem, hogy beemelte valahonnan az idézetet úgy, nyersen, helyesírási hibákkal. Köszi, hogy észrevetted...
@nida /az ÉLET egy nagy g..i mágus:
Igen, ez biztosan viceversa működik...

Irise 2010.12.06. 11:30:14

@Mufurc Manó: Megnéztem a képeket :) Maradj mindig ilyen fiatalnak, lelkesnek, harcolj az igazadért Manócska.

P75 2010.12.06. 12:37:09

@adamantium: ennyit a világhírű magyar orvosokról?
Mindig azt hallom, hogy az orvosi kollegalitás és "a mundér védelme", de ha egy kis szakmai féltékenységről van szó, Ti egymásba is simán beletörlitek a lábaitokat, úgy látom.

P75 2010.12.06. 12:43:16

@Leroi: pártatlan kívülállóként kérdem: milyen hitelrontás??? Egyetlen név sincs leírva! Ha egy öngyilkos esetét egy orvos idecitálhatja név nélkül, akkor egy beteg miért ne írhatna egy orvosról név nélkül?

Irkutszk 2010.12.06. 13:16:24

@P75: Bocsánat, de onnan kezdve, amikor leírja a posztoló, hogy melyik kórházban, már visszakereshető, tehát lehetséges a hitelrontás.

Olvasd el egy korábbi hozzászólásomat, hogy mit követel meg az etika. Hogy visszakövethetetlen legyen, kiről lehetett szó. És ez igaz betegállapotra, lázlapra, kutatási mintára, mindenre.

Leroi 2010.12.06. 14:03:57

@P75:
Kórházak, kórházi osztályok vannak konkrétan MEGNEVEZVE.
Szerinted, ha egy osztályon pl. két orvos dolgozik, kérdés-e melyik kerül közülük előbb-utóbb gyanúba?
A többezer betegből pedig hogyan derül ki, kiről is van szó?

Irise 2010.12.06. 15:13:26

@P75: szakmai feltekenyseg?
az orvostudomany nem feher es fekete. Egy mutetnek tobbfele variacioja van, egy betegseget tobbfelekeppen lehet gyogyitani.
Az,hogy ki mit alkalmaz a betegnel sokban mulik a tapasztalatan, a szemelyisegen (valaki elobb vag, van aki inkabb gyogyszerel) , stb.
(Pl.: Mitralis prolapsusban, foghuzaskor egyesek szerint kell antibiotikumos profilaxist alkalmazni,masok szerint nem.)
Tudni kell,hogy egyik sem rosszabb a masiknal, ezek iranyzatok, iskolak,amit valasztunk.
Szoval itt nem szakmai feltekenyseg es labtorles volt,hanem ket irany osszecsapasa.
Szerintem. De lehet,hogy en latom rosszul.

tbjárulékfizető 2010.12.06. 16:51:16

Én visszatérnék az alapkérdésre:
1/Ha a hölgynek ovariumcystája van, akkor miért nem kezelik, vagy kezelteti magát? Amíg menstruál, ez a probléma havonta előjöhet. Ha műteni lehet ( l. miklos.rabi), akkor miért nem ajánlotta fel eddig valaki?
2/
Ha valakinek görcsei vannak és éppen emiatt nem kommunikál és nem működik együtt, nem lehetne előbb nyugtatót adni neki?
3/
Miért ügyel egy orvos 36 órát, közben - gondolom-nappal meg a műszakot húzza le? Ha ez általános, akkor a 30.-ik órában hogy tud egy sürgős műtétet elvégezni? Kizárt, hogy koncentrálni tudjon, ne remegjen a keze,
oda nyúljon, ahová kell. Ha ez tényleg így van általánosságban is, akkor egyrészt csodálom az orvosokat, megértem a fenti, laikusnak cinikus diskurzust, de egyúttal halálfélelmem is van. És a családomat is nagyon féltem.
4/
Láttam a Spektrumon egy filmet, egy nőgyógyász kipróbálta-elektromos stimulálással-azokat az izom összehúzódásokat, amiket a nők szüléskor érezhettek. Három órán keresztül bírta, és 1 percesekig jutott el. Talán ezt is meg kéne élniük a rezidenseknek, vagy hallgatóknak a nagyobb empátia miatt.Vagy, hogy tényleg eldönthessék, mi fájhat igazán.
5/
Nőgyógyásznak véleményem szerint az menjen, aki tud finoman is bánni a nőkkel. Saját tapasztalatom: SBO küldött elég sok helyre hasi görcsökkel.A nőgyógyászaton 10 percen belül ketten vizsgáltak UH készülékkel, az egyiküket szinte nem éreztem, a másikuk határozottabb volt, szinte durva és udvariatlan is. Szétrántotta a lábam, mert nem estem eléggé kézre, de ami akkor már nem volt olyan könnyű, mert görcsöt kapott a csípőmnél lévő izom. Amúgy Ö volt a főorvos.
Utóbb kiderült, hogy vesekövem van és vesemedence gyulladás, gondolom, hihető, hogy fájt miden. Ilyenkor mi a teendő? Rúgjam meg, szóljak rá, vagy hagyjam szó nélkül az egészet, megpróbálva együttműködni? És ha hagyom, máskor is így fog viselkedni, vagy csak rossz pillanatban hívták be?
Az elsőt tetem volna legszívesebben, az utolsót választottam racionálisan gondolkodva. De mégis, valami kiválasztás nincs a szakosodás előtt? Vagy az orvostan hallgató dönti el, hogy milyen területen fog dolgozni?

adamantium 2010.12.06. 16:55:06

@tódór piroska: nincs harag de a leírtakért itt meg fognak kövezni :) vagy nem olvastad itt egyesek véleményét a betegek személyiségi jogairól? asszem a következő napi levél kapcsán került elő

adamantium 2010.12.06. 16:56:25

@adamantium: bocsánat ebben van benne :D nem kellene több szálon kövessem az eseményeket mert keveredik már néha :D

Dr.laikus PhD 2010.12.06. 16:59:23

@tbjárulékfizető:

"Az elsőt tetem...."

Freud?.D Nem csodálom persze! :))

adamantium 2010.12.06. 17:01:16

@P75: félreérted a helyzetet, a magyar egészségügy igenis aránylag jó, de már nem sokáig, mondjuk úgy hanyatlóban van, pont a kommunizmus és az alacsony fizetések hagyatékaként. mert ugye mint minden postkommunista államban magyarországon is oligarchikus az orvosi rendszer, vannak megdönthetetlen nagy kutyák, akiket a kormánynak is érdeke helyben tartani, őnekik meg az az érdekük ha senki nem tanulja meg a féltve őrzött módszereiket. csak azt nem tudom mi lesz ha ők kihalnak? mert a jelenlegiek közül aki akart valami lenni annak vagy sikerült magyarországon (kevésnek főleg műtéti szakmákban) vagy elment ott ahol értékelték és nem bolond visszajönni. ez nem egymásba való lábtörlés hanem a rendszer hibája, de te biztos egy tökéletes rendszerben dolgozol azért vagy ilyen kritikus

tbjárulékfizető 2010.12.06. 17:18:10

@Dr.laikus PhD: helyesen: tettem
Rossz a billentyűzet. Vagy a kezem.
És mi az asszociáció Freudra? poén ( annak gyenge), vagy tényleg van valami?

Irkutszk 2010.12.06. 17:43:08

@tbjárulékfizető: Az utalás a tudatalattid felszínre törésére vonatkozott, amely tudatalatti első nagy kutatója Sigmund Freud volt. Ő volt a pszichoterápia, és a modern pszichológia megalapítója is ezzel.

Leroi 2010.12.06. 17:57:32

@Irkutszk:
Ja, márminthogy a durva nőgyógyászt legszívesebben tetemként képzelné el...
"Id, Ego és Szuperego..."
:)))

Leroi 2010.12.06. 17:59:17

@Irkutszk:
Másrészt az öreg Zsiga több kokszot szippantott fel, mint bármelyik menő feka gengszter manapság, olyan kokainista volt, hogy fél Bolívia neki termelne ma, ha élne...:)

Irkutszk 2010.12.06. 18:04:25

@Leroi: Baudelaire is szép verseket írt, pedig hát...

Nehéznek találom innen megítélni a most nagynak látott öregeket.

Irkutszk 2010.12.06. 18:45:29

@Mufurc Manó: Szerintem semmi mocskolódás nincs abban, ahogy beszélgetünk, vitatkozunk egymással, szóval nyugodtan írj, ha volna még hozzáfűznivalód.

Leroi 2010.12.06. 18:46:41

@Irkutszk:
Sorolhatnánk Adyt, Csáth Gézát,az öreg borissza Vörösmartyt, a közelmúlt Szilágyi Domokosát...
A káros szenvedély olykor a művészet szolgálatában állt, olykor idő előtt rombolt, pusztított...
Ki tudja, hány halhatatlan mű születhetett volna még meg a ronggyá ivott, szénné kábítózott brilliáns elmékben...

Leroi 2010.12.06. 18:48:37

@Irkutszk:
A Picur most a barátjával lehet...
A mi ifjúkorunkban nem érdekelt volna akár a net sem (ha létezett volna), ha ott volt a szeretett partner.
Márpedig az égnek erektált ágyú is bizonytotta képletesen, hogy éledezik köztük valami...:)))

Irkutszk 2010.12.06. 19:04:22

@Leroi: Igen, de Freud esetében ez valahol a határán van a művészetnek és a tudománynak. A művészeket úgymond könnyedén elintézem magamban azzal, hogy teljesen mindegy, milyen életet éltek, a művészetük a műveikből süt, és azért művészet, mert bennem valamilyen reakciót vált ki, valamilyen érzést kelt. Freud viszont tudományt alkotott kokainnal vagy anélkül, de nélküle hol lenne a pszichiátria? És mindezt vajon a szer nélkül is megalkotta volna? Ha igen, akkor a kérdés, hogy miért kokainozott, valahol a magánéletében keresendő, illetve vajon meddig jutott volna, ha nem teszi magát nyomorékká a kokainnal? Ha pedig nem, akkor vajon mi rossz úton járunk-e, hogy józan fejjel próbáljuk megérteni azt, amit ő nem józanul gondolt végig. Rossz úton járunk-e akkor, amikor a mai társadalom pszichológusai és pszichiáterei józanul ülnek végig terápiás csoportos beszélgetéseket, és a józanságra próbálják nevelni a betegeket?

Erre gondoltam, hogy nehéz megítélni a cselekedeteiket nekem innen a 20. század végéről-21. század elejéről.

Irkutszk 2010.12.06. 19:04:59

@Leroi: Biztosan ez a legjobb hangvétele az orvosi etika megvitatásának, dr. úr?

Leroi 2010.12.06. 19:29:12

@Irkutszk:
Ja, az égnek meredő ágyúra célzol?
Ott semmiféle etika nincs, ott e(ro)tika van...:P
Na és mi a helyzet Otto Weiningerrel? neki nem adatott meg a késői öregkor, mint a sumák, konformista Freudnak, mindössze 23 esztendőt élt és én mégis tisztábbnak találom a hangját mint öreg mesterének...

Leroi 2010.12.06. 19:37:04

@Irkutszk:
Amúgy Freud csak egy iskolát alapított, volt számtalan alternatívája, sok psychológus/psychiáter pokolian utálta és nem követte a tanait.
A freudi psychoaanalízist ma Nyugaton
csak mint kuriózumot oktatják.
Történelem, semmi más.

Dr.laikus PhD 2010.12.06. 19:37:05

@Leroi:

Kokain nem az állkapocs rákja miatt volt?

Irkutszk 2010.12.06. 19:37:25

@Leroi: Weiningerig sajnos nem jutott a középiskolai pszichológia órám. Lehetőségem szerint majd utánanézek, és utána vitatkozunk róla is. :)

Nem csak az ágyúra céloztam, hanem az összes hozzászólásra Mufurccal kapcsolatban, kezdve bakela linkjével. Az, hogy valaki hogy néz ki, milyen idős, és kikkel barátkozik, szerintem egyáltalán nem játszik szerepet egy efféle vitában, illetve nem mentesíti őt az alapvető viselkedési normák alól.

serfecs (törölt) 2010.12.06. 19:38:49

@tbjárulékfizető: az endometriózis a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható. Műthetik akárhányszor, előbb-utóbb visszajön. Végleges megoldást a méh és a petefészkek eltávolítása jelent. A ciszta (ha azt találtak) valószínűleg nem sima funkcionális ciszta volt, hanem csokiciszta, az pedig nem jön-megy a ciklusokkal.
Mondjuk, endometriózisban érintettként nem tudom elképzelni, mi lehetett, ami miatt 3 napig bent tartották, de nem műtötték meg...

Dr.laikus PhD 2010.12.06. 19:44:02

@Leroi:

A pszichoanalitikus iskola alapelmélete, hogy az elfojtás révén tudattalanná váló emlékek és motivációk nagy hatással vannak a személy viselkedésére. Bizonyos tudattalan gondolatok és emlékek – különösen a szexuális és agresszív jellegűek – neurózis forrásává válhatnak, ugyanakkor a neurózisok kezelhetőek a tudattalan gondolatok és emlékek felszínre hozásával.

Ha csak erre jött rá már nem élt hiába.

Szinte minden azóta kialakult elmélet felhasználja ezt a teóriát.

Dr.laikus PhD 2010.12.06. 19:50:09

@Irkutszk:

Weininger filozófus volt, elég ellentmondásos, de nagy hatást gyakorolt a bécsi szellemi életre.
Az öngyilkossága nyomatékot adott elméletének az éledező fajelméletnek.

Én csak válogatott kivonatokat olvastam, de nem tudok németül, magyarul meg nem jelent meg (tudtommal) műve.
Érdekes lenne elolvasni.

Irkutszk 2010.12.06. 19:54:17

@Dr.laikus PhD: Köszönöm szépen. Lehetőségeimhez mérten majd utánanézek, mit is alkotott :)

tbjárulékfizető 2010.12.06. 19:54:18

@Irkutszk: Ok. Hallottam Freudról. Az érdekelt, hogy @Dr.laikus PhD:mit gondolt, hogy én mire gondoltam.
És az is érdekel, hogy az elfojtás minden személyre vonatkozik-e és ha igen, mi van a cölibátusban élőkkel?
Úgy tudom, nem csak a katolikus papok az érintettek, van több vallás, ami általában nem engedi a szexualitást, pl. Krisnások is ilyenek.

Irkutszk 2010.12.06. 19:56:54

@tbjárulékfizető: Oh, Freudnál nem csak a mai értelemben vett szexualitásra kell gondolni. Nála minden szexuális, a születés utána anális (azzal kezdődik, jól emlékszem én?), orális korszak, a gyerekek 5-6 éves korban átélt Oedipus komplexe, és a többi.

Leroi 2010.12.06. 19:59:05

@Irkutszk:
Ó jaj, ne gondold ám, hogy üde nőiessége miatt ajnározom...
Egyszerűen semlegesítettem magamban, a vele kapcsolatos hozzászólásaimat igyekszem fanyar poénokkal megtűzdelni, hogy önmagam élét elvegyem...

@Dr.laikus PhD:
A worcesteri öt előadása már elég lett volna, hogy naggyá tegye Siegmund Freu-ot. De ismétlem, sok tagadója is volt...
Nem becsülöm le, csak a helyére teszem.

Dr.laikus PhD 2010.12.06. 19:59:29

@Irkutszk:

A 20. század eleje nagy szellemi katlan.
Politikai, művészeti, természettudományos.
Akkor rajzottak Európából Amerika felé az első telepesek.
Készülődik az I. világháború.

A magyar szellemi, irodalmi élet is ekkor a legpezsgőbb.
Szeretem ennek a kornak fülledt művészetét.

Leroi 2010.12.06. 19:59:41

Egy d betűt elvitt a cica...:)

Leroi 2010.12.06. 20:00:44

@Dr.laikus PhD:
Mindenesetre jól el tudtam volna képzelni ama fránya 1920.június 4.-e nélkül is a XX.század eleji pezsgést...:(

Irkutszk 2010.12.06. 20:01:00

@tbjárulékfizető: Freud alapvetően úgy gondolta, hogy a nem teljes gyerekkor okoz tüneteket később. Ha a baba nem élhette át teljesen, vagy valamilyen oknál fogva nem tudott továbblépni egyes fejlődési szakaszokon, ezek okoznak felnőttkorban pszichológiai tüneteket, betegségeket. Meghatározott bizonyos életszakaszokat (ezeket nevezte anális, orális, stb néven), és azok közti váltás időszakát, amin a gyereknek át kell esnie ahhoz, hogy érett, mentálisan is egészséges felnőtt váljék belőle. Épp ezért mindenkire vonatkozik a tanítása, és szinte semmi köze nincs a cölibátushoz (hiszen azt ha jól tudom (és nem véletlenül), felnőttként kell elfogadniuk a papnövendékeknek, amikor már érett döntést tudnak hozni)

Leroi 2010.12.06. 20:03:57

@Dr.laikus PhD:
Az meglehet, hogy állkapocsrákja miatt is volt később, de ő már elég korán elkezdte, igaz, akkor legális volt a kokain, anaestheticumként használták.
És még sokáig azután.

Irkutszk 2010.12.06. 20:04:51

@Leroi: A "templomot és az iskolát"?

Leroi 2010.12.06. 20:05:27

A coelibátus csak elmélet.
Jobb nem tudni, valójában mi is zajlik a szerzetesrendek háza táján...

Leroi 2010.12.06. 20:06:04

@Irkutszk:
Reményik Sándor szavaival...

Dr.laikus PhD 2010.12.06. 20:06:06

@Leroi:

Értelek én Téged.... :))
Freudot annál kevésbé.

Ha be kell feküdnöm, akkor viszem magammal, más dolgom nem lévén, talán képes leszek elmélyülni benne.

Leroi 2010.12.06. 20:08:17

@Dr.laikus PhD:
Milyen...eredetűre gondoljak?:((((
Vagy merjek gondolni?:(((((((

Dr.laikus PhD 2010.12.06. 20:14:42

@Leroi:

Nem értem ezt a sok szomorú jelet?????

Mire gondolsz, vagy mersz... gondolni?

Freudról volt szó. Weiningerről csak később. Rá gondoltál?

Nem értem.... :((((

Irkutszk 2010.12.06. 20:16:09

@Dr.laikus PhD: A befekvésre gondolt, mert ő orvos, és mindig első gondolata a betegség.

Dr.laikus PhD 2010.12.06. 20:18:52

@Leroi:

Leesett...

Hát ha igazolják ami már jól látható igazolás nélkül is, akkor jó nagy küzdelem lesz.

Dr.laikus PhD 2010.12.06. 20:26:43

@Leroi:

Jó leírom, de nem akarok hüppögő leveleket kapni.
Mastitis carcinomatosa.

Nagyon gyorsan alakul, még nem teljes a narancsbőr, de kezdődik, vattaszerűen tömött. Csütörtökön nézi meg specialista, aztán majd meglátjuk.
Ha csak kivehető fogsorom lesz, mert ki kell tépni minden fogam, akkor berúgok, mint az albán csacsi.

Nincs rá sok remény, az alap baj is bőrgyógyászati.

Leroi 2010.12.06. 20:43:53

@Dr.laikus PhD:
Igen, itt most egy hatalmas belső szájat képzelj el bennem, ami üvölt.

Kifele pedig csak suttogom azt, hogy Isten segítsen Téged ennek a megpróbáltatásnak a túlvészelésében...

Dr.laikus PhD 2010.12.06. 20:47:32

@Leroi:

Jaj Istenem!
Nem akkora dráma ez!

Szeretek harcolni. Szokott is sikerülni.
Ha meg nem, hát izgalmas és tartalmas volt.

Azért köszönöm! Tudod az a nagy-nagy zsebem, ott lesztek majd.

De lehet, hogy csak a fogaimat vesztem....:D

Leroi 2010.12.06. 20:50:32

@Dr.laikus PhD:
Én a Szíved fölötti zsebben leszek majd...

Dr.laikus PhD 2010.12.06. 20:59:39

@Leroi:

Igen ott. :))))

Az a baj, hogy most már csak pár nap van hátra.
Nem tudom mi történik majd. Mennyi idő a patológia, biopsziát hogyan veszik, honnan, vagy kisműtét és nyirokcsomó.
Az is duzzadt, de nem élesen kitapintható, fáj tőle az egész karom.
Kezelésre be kell-e feküdni?
Mit egyek mellé, hogy ne okádjak az egész világra. (nem vagyok hányós, képes vagyok napokig szenvedni, mire napvilágot lát).
Ismeretlen lesz mindenki, de jó a hely nagyon.

Jaj ne haragudj, úgy látszik az életösztön cserfel.

Leroi 2010.12.06. 21:17:07

"Mastitis carcinomatosa esetén a primer kezelés a szisztémás neoadjuváns kemo- (endokrin) terápia, sugárterápiával kiegészítve). A sikeres neoadjuváns terápiát általában műtét követi. Ma már helyileg előrehaladott, operábilis emlőrákban és nagyobb T2 primer tumor esetén is helye lehet a neoadjuváns kemoterápiának.Mindazonáltal az esetek többségében a műtét a primer kezelés. A további szisztémás és lokoregionális kezelésről az ETB a részletes posztoperatív szövettani lelet, valamint a korábban már említett adatok együttes értékelésével dönt."

Csak idészni tudok a jelen érvényes szakirodalomból, annyira nem a szakterületem :(...Nem mindig okoz hányingert/rosszullétet/allopeciát a chemotherapia...

Dr.laikus PhD 2010.12.06. 21:24:35

@Leroi:

Persze én a neten olvasgattam.
Ott nem operálható ill. nincs jelentősége. A bőr nyirokrendszerének a betegsége, gyorsan képez áttétet.

Nem is tudom mit vennének ki. Az egész egy keményre formálódott formátlan vattacsomó. Még csak nem is igazán piros.

Az egészben csak attól félek, hogy a szellemi képességemet veszítem el.
Annyi gyönyörűség van a fejemben, vagy csak felnézek és a polcon tudom hol van.

Köszönöm azért, hogy megnézted.
A három hét várakozás könnyebb volt, mint ez a pár nap.

Dr.laikus PhD 2010.12.06. 21:33:47

@Leroi:

Megtaláltam. :(((

Mindent elolvastam, de ezt kihagytam.

Jó éjszakát Leroi!

sárga nyúl 2010.12.06. 21:40:33

@Dr.laikus PhD: Az angyalok vigyázzanak Rád!!!!!

Dr.laikus PhD 2010.12.06. 21:45:46

@sárga nyúl:

Legyetek a zsebemben!
A többi az én dolgom (na jó meg az angyaloké)! :DDD

Még itt vagyok. Veszekszem, linkelek, olvasok.

Csináltam magamnak mantrát, hallgatni fogom amíg meg nem unom, ha befolyásolni tudom megteszem.

Nincs tragédia!!!!

apolka11 2010.12.06. 21:47:16

@Dr.laikus PhD: Hát akkor ez az, amit említettél:(:(
Vigyázz magadra és ne add fel, de az eddigiek alapján ezt mondanom sem kell, távol áll tőled.
Sok sok sok erőt!

Dr.laikus PhD 2010.12.06. 21:56:00

Jaj, mily sekély a mélység
és mily mély a sekélység
és mily tömör a hígság
és mily komor a vígság.
Tudjuk mi rég, mily könnyű
mit mondanak nehéznek,
és mily nehéz a könnyű,
mit a medvék lenéznek.
Ó szent bohóc-üresség,
szíven a hetyke festék,
hogy a sebet nevessék,
mikor vérző-heges még
ó hős, kit a halál-arc
rémétől elföd egy víg
álarc,
ó jó zene a hörgő
kínokra egy kalandor
csörgő,
mely zsongít, úgy csitít el,
tréfázva mímel,
s a jajra csap a legszebb
rímmel.

sárga nyúl 2010.12.06. 22:04:30

@Dr.laikus PhD: Valamiben hinni kell.. Én az őrangyalokban. :) Veszekedj még nagyon sokáig légyszíves. :)

Irise 2010.12.07. 15:40:21

@Dr.laikus PhD: Hajra Laikus, drukkolok Neked! Nagy harcos vagy, bizom hozzad!

Dr.laikus PhD 2010.12.07. 15:51:10

@Irise:

Igazán köszönöm!

Nem fértek lassan a zsebembe. :)))

Nagyon jól esik! Nagyon-nagyon!

ondol 2010.12.07. 17:10:33

@Dr.laikus PhD: ne félj!

Rám előzmények nélkül csapott le az infarktus. De már első gondolatom az volt, hogy megyek a családomhoz, karácsonyra haza. És folyamatosan terveztem az eljövendő teendőimet, előre részletesen átéltem, hogy milyen jó lesz minden. És tényleg......jó lett:-D

Beférek-e a zsebedbe??

Dr.laikus PhD 2010.12.07. 18:31:14

@ondol:

Ajjaj! De mennyire!
Ó én már rajzolok. Silva mester hitelét remélem nem nálam veszti el.
Rajzolok, berendezek, unokát képzelek, utazást, színházat, hangversenyt, el nem olvasott könyveket, nyirokrendszerem kisöprését.
Veszek egy naagy mééééééééély levegőt.
Ajjaj, csak férjen a hátralévőbe még bele! :))))

Leroi 2010.12.07. 18:31:50

@ondol:
Javulást, gyógyulást Neked is...

Leroi 2010.12.07. 18:32:46

@Dr.laikus PhD:
Karinthyékat meg is rendeltem egy online könyvesboltból, Benedek Istvánt is...Köszönöm, hogy megadtátok a forrásanyagot...:)

Irkutszk 2010.12.07. 18:42:18

@Leroi: Miután elolvastad, ne felejts el beszámolni a gondolataidról Dr. Laikusnak ;)

Leroi 2010.12.07. 18:47:33

@Dr.laikus PhD:
Köszönöm szépen!
@Irkutszk:
Mindenképpen be fogok számolni a könyvek adta élményeimről, Neked is köszönöm!

Dr.laikus PhD 2010.12.07. 18:47:50

@Irkutszk:

Despota jól kiebrudal minket, panaszkodós blogból csinálunk Irodalmi Kávéházat. :))

Leroi 2010.12.07. 18:48:54

@Dr.laikus PhD:
Ez a Ferenc tiszta Édesapja, ahogy olvasom a sorait...

Leroi 2010.12.07. 18:50:08

@Dr.laikus PhD:
A panaszkodós blog elérte a célját, megváltozott a hozzászólások jellege, a borúlátást az optimizmus kisöpörte innen...

Irkutszk 2010.12.07. 18:51:21

@Leroi: Nem panaszkodásból írtam! De lehet, hogy mondanivalóm igazi mivolta túlságosan is rejtett volt. Elnézést érte.

Irkutszk 2010.12.07. 18:55:08

@Dr.laikus PhD: Akkor addig gyorsan kell kiélvezni a szabadságot, amíg meg nem látja ;))

Dr.laikus PhD 2010.12.07. 18:57:25

@Leroi:

Óriási íráskészség, hatalmas intelligencia, érezhető anekdotázás a novelláiban is.

Nagyon szeretem őt is.

Kioltják egymást a problémák. Igen. :))

Leroi 2010.12.07. 19:01:18

@Irkutszk:
Várj, várj...
A fenti posztot TE írtad?

womanestomen 2010.12.07. 19:03:51

@Dr.laikus PhD: mászom én is a zsebedbe!!!!!!! hajrá, a mindenit neki!

Irkutszk 2010.12.07. 19:05:15

@Leroi: Nem, dehogy. Azt nem írtam panaszkodásból, hogy csak dr. Laikusnak számolj be a tapasztalatokról :) Áh, férfiak... Miért nem tudsz szépen nyugodtan olvasni a sorok között? Lehet, küldök egy üzenetet priviben, és megpróbálom elmagyarázni, amit most láthatóan nem értesz :D

Leroi 2010.12.07. 19:09:05

@Irkutszk:
Én erre ráéreztem és azért köszöntem meg Neked is...Van bennem is némi
intuíció, az az X kromoszóma azért bennem is megvan a csökevényes kis Y mellett...:)
Korábban kimutatták, hogy az ember alapvetően női egyed, a fajt a nő képviseli.
A férfi példányok csak csökevényes melléktermékek...
:))
Egy övön aluli ütés a hímsovinizmusnak :D...

Dr.laikus PhD 2010.12.07. 19:12:05

@womanestomen:

Ficeréztek itt nekem, melengetitek a lelkem.

Köszönöm! :)))

Leroi 2010.12.07. 19:13:17

@Dr.laikus PhD:
Ott vagyunk mind, mind...

Irkutszk 2010.12.07. 19:13:17

@Leroi: Nem-nem, ők a prototípus! Mi meg a bővített-javított kiadás ;) Olvasd el a PMet (bár fogalmam sincs, hogy hol jelzi, hogy kaptál, meg hol tudod elolvasni).

Leroi 2010.12.07. 19:14:59

@Irkutszk:
Megkeresem, mert még nem írtam/olvastam ilyet, köszönöm.
Lehet, a Postfach-omban...:)

Dr.laikus PhD 2010.12.07. 19:18:05

@Leroi:

Email fiókodban lesz.
Abban amit megadtál.

Leroi 2010.12.07. 19:18:10

@Irkutszk:
Nem találom...:)
Mintha a konyhában lennék otthon. Semmi nincs kéznél...:)

Irkutszk 2010.12.07. 19:27:14

@Leroi: Munkahelyen is kézbe adják a szikét, nem? (és igen, ez színtiszta feminista beszólás volt). ;)

Leroi 2010.12.07. 19:29:10

@Irkutszk:
Ja, nálunk a reflexkalapácsot és tűecsetet meg hangvillát...:)))

Leroi 2010.12.07. 19:32:31

@Irkutszk:
Reménytelen, nem találom az üzit...:(((
Kopp a fakanállal a fültövemre...:))))

Irkutszk 2010.12.07. 19:49:55

@Leroi: A regisztrációs email címedre ment el, kipróbáltam, küldtem magamnak egy üzenetet, és most landolt nálam.

Leroi 2010.12.07. 21:26:28

@Irkutszk:
Megérkezett, megvan...
Igen, igen, így van.
Köszönöm...

Öregnővér 2010.12.07. 22:07:49

@Dr.laikus PhD:

Minden jót!

Várunk vissza nagyon!

Akkora zsebed úgysincs, hogy én is beférjek:)), de... majd megigazítom a párnádat....betakarlak...letörlöm a verítéket a homlokodról..

Dr.laikus PhD 2010.12.07. 22:23:52

@Öregnővér:

Jaj dehogy nem!
Te nem tudod, hogy én még mekkora vagyok és a mennyi zseb fér el rajtam! :DDD

Még vagyok és leszek is egy idő után.

Szerintem trimalchio is nemsokára megint itt lesz.

Köszönöm neked is! :)))

Irkutszk 2010.12.07. 23:45:06

@Leroi: ;)
@Dr.laikus PhD: Ha fogynának a zsebeid, csak szólj nyugodtan, varrunk neked nagyobbakat. Ha kell, a szobád falát is teleaggatjuk velük, vagy akár amcsi stílusú zoknikat aggatunk minden létező négyzetcentimérre.

tódór piroska 2010.12.08. 10:10:47

Helyet kérek én is, cserébe biztosítok helyet számodra a szívemben.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása