Kiderítették, hogy allergiás vagyok

2010.12.02. 14:00

Kedves Despota!


Az esetem nem különösebben szenzációs, és nem is nagyon negatív. Sőt inkább pozitív elemek vannak benne.

Pár évvel ezelőtt Moszkvába utaztam hivatalos útra 4 napra. Itthon még jól voltam, de már a repülőn utazva éreztem, hogy valami nincs rendben, kicsit fájt a fejem, meg valahogy rossz volt a közérzetem. 2 napig bírtam valahogy, aztán lázas is lettem, irány a szálloda orvosa. Felírt valamit, bevettem, de a szükséges ágynyugalom helyett a hivatalos programokon vettem részt. Persze tudom, hogy baromság volt, de ciki lett volna ott a partnereknek magyarázkodni, meg itthon is a főnöknek, hogy a szállodai ágyat nyomtam a tárgyalások helyett. Végre valahára elindulhattam haza, és örömmel vettem észre, hogy már egész jól vagyok. Szombat este a család várt örömmel a reptéren, ajándékok, szuvenírok, matrjoska baba, miegymás kipakolás.

 



Másnap reggel vörösödött a bőr az arcomon, és úgy éreztem mintha égett volna a szemem. Irány az ügyeletes bőrgyógyászat (Bőrklinika, Mária utca). Ott azt mondta az ügyeletes doki, hogy valami gomba, biztos kint Moszkvában a szállodában, vagy máshol szedtem össze. Írt fel kencéket, amiket kiváltottam. De sehogy sem lett jobb, sőt az egész testem vörös lett és viszketett mint a fene.



Mentem délben vissza a bőrgyógyászatra. Ugyanaz a dokinő volt és megállapította, hogy akkor ez mégsem gomba, hanem valami allergia és bent tart, kapok mediátor mentes diétát, injekciókat, hogy elmúljanak a tünetek és másnaptól elvégeznek vizsgálatokat, hogy kiderítsék az okokat. Persze ment a telefon a családnak, a főnöknek is, aki még aznap meg is látogatott. Persze az állapotom is érdekelte, de még inkább, hogy mire jutottam Moszkvában.

4 napot ezek után a Márai utcában voltam a Bőrkilinikán. Rájöttem minden relatív. A betegség is. A szobatársak között volt még másik allergiás is, de az egyik betegtárs egész bőrfelületét, sőt izületeit már megtámadta a pikkelysömör. A dokikra és a nővérekre semmi rosszat nem tudok mondani, igaz némelyik kicsit morgósabb, de hát nem volt egyszerű dolguk. Főleg amikor hajnal 3-kor egy teljesen tetves, kiütéses hajléktalant hoztak be és órákon át fertőtlenítették. Azt mondták, hogy a fickót pár nap alatt kikezelik, aztán kiengedik, és egy két hét és megint ugyanolyan lesz.

A körülmények pedig nem voltak valami jók. De nem a kórházi dolgozók tehettek róla. Engem a tusoló akasztott ki, mert már elég ronda volt, de a fő baj az volt, hogy vagy 60 fokos, vagy 15 fokos víz jött a csapból.

A kórházban aztán végezték a vizsgálatokat. Részletesen beszámoltam a kezelőorvosomnak az utóbbi napokról (nem az volt a kezelő orvos aki bent tartott vasárnap). Fontos, hogy vittem magammal a gyógyszernek a dobozát, amit Moszkvában írt fel a kinti doki. Mindenféle vizsgálatot végeztek.

Emellett volt sok ráérő időm, pihenni aludni nap közben is. Igaz már hajnalonként 6-kor ébresztő volt, de hát hozzátartozik a kórházi mindennapokhoz. Na meg jött naponta több orvostanhallgató csoport, voltak magyarul, angolul és németül beszélők, és végig kérdeztek minden beteget mindenről, nézegették a kiütéseimet, amiből szerencsére napról napra egyre kevesebb lett. Igaz néha zavaró volt, hogy alig ment el egy társaság és jött az újabb, de hát a jövő orvosainak is tanulni kell.

Eltelt pár nap, és teljesen tünetmentes lettem. Kiderítették, hogy egy fajta gyógyszerre, illetve hatóanyagra allergiás vagyok, amiről addig nem tudtam és pont olyat kaptam Moszkvában. De erről nem az orosz doki tehetett, aki még ott akkor rá is kérdezett, hogy allergiás vagyok-e valamire. Hát tévedtem, pontosabban nem tudtam róla. Szerencsére az allergia nem Oroszországban, hanem már csak itthon jött elő.

Haza is mehettem a kórházból. Lehet, hogy ha mindent negatívan akarnék látni, írhatnám a rémtörténeteket, de nincs rá okom.Nem árt, ha az ember kicsit próbál türelmes lenni. Bár az is igaz, hogy másként látom a történteket, mert meggyógyultam és kiderült mi volt a bajom. Azóta ha bármit fel akarnak írni említem a gyógyszer allergiát.

Üdv!


Udvari Gábor

 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Visco Stello (törölt) 2010.12.02. 15:57:14

Már egyszer egy másik poszt alá megemlékeztem a "jó betegről". No, hát ez dettó. Lehetnek háborús állapotok, bunkó személyzet, ha az a gógyulni- és a gyógyítani akarást nem befolyásolja, észre sem kell venni. Vagyis igen, de az már egy másik dimenzió. Akkor már minden rendben van és csak ezeken a szépséghibákon kell változtatni.

A poszt felidézett bennem egy kievi fogfájást. Kaptam rá tablettát, amitől ugyanúgy fájt a fogam, mint előtte, de egyáltalán nem érdekelt. Itthon tudta valaki elolvasni, hogy egy elefánt agyarfájására is elegendő kábítószer volt. Én napokig vigyorogtam tőle, de állítólag az edzett vodkafogyasztónak meg sem kottyan.

Irise 2010.12.02. 16:01:29

@El Visco Stello: Megkérdezhetem,hol van a posztban a "bunkó személyzet"?

Irkutszk 2010.12.02. 17:33:37

Én személy szerint nagyon kíváncsi vagyok, milyen anyagra allergiás a posztoló, de ez tudom, hogy szakmai ártalom. Már az is érdekelne, hogy hatóanyagra vagy segédanyagra. És hogy mit kapott Moszkvában, mi volt ott a diagnózis?
Az egész történet pozitívnak tűnik számomra. Mindegyik orvos megtette a tőle telhetőt, az említett diagnózisok az előfordulásuk gyakorisága szerint került elő, stb.

@El Visco Stello: Nem tudom, milyen 'kábítószer' lehetett, amely fájdalmat nem csillapít. Csak mert a morfin(származékoka)t pont fájdalomcsillapításra használják az orvostudományban.

A másik kommentjére csak azt tudnám válaszolni, hogy itt és most nem Irise volt a bunkó.

El Visco Stello (törölt) 2010.12.02. 17:57:26

...hát ja. Elkövettük - a poszterral együtt - azt a hibát, hogy nem vagyunk orvosok. Nem úgy megyek a HO-hoz, hogy irritációt diagnosztizáltam a musculus sternocleidomastoideus-omon, hanem hogy viszket a nyakam. Ez gáz, én tudom, de nem vagyok orvos, tehát nem vagyok tökéletes.

Irkutszk 2010.12.02. 18:05:39

@El Visco Stello: Ezen azért még lehet segíteni, hiszen vannak még Magyarországon orvosképző intézmények. És most fejeztem be ezt a beszélgetést, túlságosan személyes lenne, amit nem szeretnék.

IrishOak 2010.12.03. 07:44:55

Hmmm...Minden jó, ha vége jó.
Azért nekem először az jutott eszembe, hogy a repülőn jelentkező tünetek egészen mások mint a gyógyszerallergia.

A repcsin fejfájás,és rosszullét tipikus előrejelzése a keringési bajoknak.A repcsiben 3000méter magasságnak megfelelő nyomást csinálnak, így nagyon sok ember ott kap szívrohamot,agyvérzést,trombózist.
A magassági betegség pedig elég jó előjelzője ennek.(tünetek eléggé szépen le vannak írva)
Az már szerintem más téma, hogy a nagy Orosz atomtudós mit adott be,és abból mi lett.

Jó egészséget az ügyes utazónak:-)

MEDVE1978 2010.12.03. 10:18:30

Túlnyomóan negatív tapasztalataim vannak a bőrgyógyászokkal.
Az egyik esetben a mutatóujjam oldala kezdett el pikkelyesedni, aztán száradni, a bőr lepergett, viszketett és utána sebek alakultak ki.
El is mentem a bőrgyógyászhoz, akihez két hetes előjegyzés után be is jutottam. Középkorú faszi volt (50 körül), enyhén kövér és nagyon laza. Megmutattam az ujjam, közölte, hogy hja ez valamilyen allergia. Pont az ujjamon?
Hát igen ott. Először vizsgálatokat kezdett el felírni, megkérdezte mikor voltam utoljára vérvételen? Mondom, két hete, ott az eredmény. Hümmög. Áttérünk más témára, mitől lehet: fű, fa virág, tusfürdő, vegyszer, fém, műanyag billentyűzet stb. stb. stb. Ekkor azt gondoltam magamban, hogy faszság volt eljönni. Itt vagyok és egy magát nagyon komolyan vevő orvos kb. azt mondja el, amit egyébként is tudok, hogy bármitől lehet az allergiás reakció. Ezt követően kulturáltan megkérdezte, hogy "találnak még vénát magán?" (akkor elég kövér voltam). Mert ha igen, kellene egy vérvétel és egy vizeletminta. Jó, de a tünetek csökkentésére adna esetleg valamit? A válasz: egyelőre nem, majd a vérvétel után. De nagyon viszket. Vegyek valami gyógynövénykrémet, volt a válasz.

Természetesen elköszöntem és sohasem mentem vissza hozzá.

A másik tapasztalatom még szomorúbb volt. Hallgattam barátnőmre, akinek a családja akkor a János kórházba járt bőrgyógyászatra és az egyik doktornővel nagyon elégedettek voltak. Nos a bőr- és nemibeteg gondozó beutaló nélkül látogatható. Erdélyben jártam, amikor a hüvelykujjamról a köröm elszíneződött és kezdett lassan leválni. Elég kellemetlen volt, ezért elmentem a Jánosba. Teli váróterem (kb. 40 ember) türelmetlen asszisztenssel, aki közölte, hogy 3 hétre előre kell időpontot kérni. Nem lehetne esetleg hamarabb, mert akut a probléma. De talán van 2 hét múlva is. Jó, elmentem két hét múlva. Doktornő alaposan és lelkiismeretesen foglalkozott velem. Tippje szerint körömgomba, mintát is vetetett és adott gombaölőszert. 3 hét múlva találkozunk mondta, addigra meglesz a labor is és valószínűleg el is múlik. Hát nem múlt, bármennyire is kenegettem. 3 hét múlva vissza, doktornéni szerint labor negatív, nem körömgomba, akkor viszont valamilyen ekcéma kell, hogy legyen. Arra is adott krémet, az sem hatott. 3 hét múlva vissza, diagnózis: akkor biztosan rossz volt a labor, körömgomba az. Másik krém.
Ez sem hatott, ezt követően már nem mentem vissza. Kb. két hónapot szenvedtem még az ujjammal, utána rendbejött magától.

Irise 2010.12.03. 10:35:33

@MEDVE1978: A borgyogyaszati dolgok legtobbje evekig,vagy elethossziglani kezelest igenyel. Az az egyik legbonyolultabb szervunk: a keringese nagyon rossz,tehat nehez belejuttatni a gyogyszereket, az osszes tobbi szerved baja kiutkozhet rajta,tehat piszkosul felrevezeto.
Ez valoban egy olyan dolog,aholturelmesnek kell lenni, valtogatni a kezeleseket,mert ami a szomszedneni ugyanolyan piros porseneset meggyogyitja,az egyaltalan nem biztos,hogy a tiedre jo lesz. Mert kulonbozik a borotok.

2010.12.03. 13:11:15

@MEDVE1978: Akkor neked még nem voltak igazi bőrgyógyászati problémáid. Irise már leírta, de személyes tapasztalat alapján is mondhatom, hogy évekig is visszatérhetnek a bőrtünetek, van, amit el se lehet hagyni, csak tünetmentes időszakok vannak. Örülj, hogy csak olyan bajod volt, ami pár hét alatt rendbe jött. Allergiát kimutató vérvétel előtt pedig már legalább egy héttel nem célszerű bizonyos gyógyszereket szedni, mert a labor eredménye értékelhetetlen lesz. És még az a legszebb benne, hogy sokszor belgyógyászati okai vannak a bőrtüneteknek, ezért a kivizsgálás még tovább tart.

Ugyandehogy (törölt) 2010.12.03. 20:31:55

@MEDVE1978: na, a bőrgyógyászok külön állatfaj, csak akkor menj, ha haldokolsz, máskor csak találgatnak. ha haldokolsz, akkor is, de legalább történik valami:)

pár hete voltam én is egy jellegzetes tünettel(nem bőrbetegség), de bőrbetegség kizárás céljából, kaptam két krémet, hogy menjek vissza 2 hónap múlva, MEGNÉZZÜK, EZEK HATNAK-E.
én már csak röhögök.

Irise 2010.12.04. 10:12:44

@Babette_: Akkor remelem,tobbet nem veszed igenybe az orvosokat,kulonosen a borgyogyaszokat.
Egyebkent az elozo hsz-om pont errol szol,hogy a dermatologia nem hipphopp, es egyebkent,ha haldokolsz,akkor nagyon ritkan tudnak veled kezdeni valamit.
De azert csak rohogj batran, mi is azt tesszuk.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása