Gazdasági szempontból került az elfekvőbe

2010.12.02. 09:42

Tisztelt szerkesztők!

 

Az édesapámat körülbelül 4 évvel ezelőtt szállították a Szent Imre kórház idegosztályra. Bár soha se tették volna! Az osztályon szinte rá se néztek. Alig vizsgálták, és még a megszokott gyógyszereit sem kapta, annak ellenére, hogy bavitették a sajátját. Ettől persze rosszabbodott az állapota. Enni nem kapott, és az infúziót is csak akkor kötötték be, ha észrevették, hogy látogatója van.

 


Egy hét múlva közölték, hogy nem tudják, mi a baja, és áthelyezik az elfekvőbe (ugyan más neve van, de a lényege ez). Felháborodva számon kértem, hogy miért ítélték halálra. A válasz az volt, hogy gazdaságossági szempontból kell áthelyezni.Az elfekvőben még rosszabb volt a helyzet. Csak akkor ápolták, és adtak neki infúziót, ha valaki éppen benn volt látogatóban. Ezért aztán ki is száradt, le is fogyott szegény. Természetesen a szokásos gyógyszereit itt sem kapta. Két hét múlva meg is halt.


Már 30 évvel ezelőtt is majdnem így járt az édesapám. Akkor is ebben a kórházban feküdt az idegosztályon. Akkor is keringési zavarai voltak, de akkor sem tudták normálisan kivizsgálni. Akkor még sikerült megmenteni azzal, hogy átvittük másik kórházba, ahol megtalálták a bajt (érelzáródás) és sikeresen meg is gyógyították. Most azonban nem sikerült áthelyeztetni, mivel a kórházakban hosszú várólisták vannak.

 

Ilyen embertelen bánásmódot, és a szakértelem teljes hiányát még sehol sem tapasztaltam.

 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irise 2010.12.02. 10:20:34

Osznte reszvetem a poszt irojanak. Ugyanakkor sut a rosszindulattol. Nemtudom,bekamerazta-e az edesapja agyat,hogy tudja,hogy csak akkor kapott infuziot,illetve csak akkor apoltak, mikor bementek hozza?
Enni nem kapott,irja a poszt iroja - hat igen.
Hozzafuzni mar nem erdemes nagyon mit.
Idos edesapa korhazba kerult, ahol nem tudtak megtalani,mitol haldoklik es meghalt. Talan eljott az ideje,ahogy egyszer mindenknek.
Hozzatartozo meg idejon uvolteni,hogy nem adtak neki enni,apoltak stb...
No megint egy ertelmes praxis poszt.

ujjujjuj 2010.12.02. 10:31:40

:( És hol a tegnap délutáni pozitív poszt? Kifogytatok?

sárga nyúl 2010.12.02. 10:31:56

A rosszindulattól a Te hozzászólásaid sütnek. Miért feltételezed, hogy minden posztoló hazudik? Érdemes lenne ezt megbeszélned egy pszichiáterrel, már csak betegeid érdekében is.
A posztolónak részvétem. :(

Despota 2010.12.02. 10:38:32

@golyorago: Még egy db van, az ma kettőkor landol az oldalon. Tegnap sajnos nem értem rá, nem voltam gép közelben.

Irise 2010.12.02. 10:54:38

@sárga nyúl: dehogy.
egy fekvobeteg korul rengeteg apolasi teendo van. a bacsi nylvan pisilt legalabb 4x, kakilt egyszer, mosdattak hajnalban, vittek neki az etelt stb. a poszt iroja pedig leirja,hogy csak akkor apoltak,mikor ott volt. ez fizikai keptelenseg.
az en hsz-ombol meg tenyleg nem a rosszindulat sut,hanem a tapasztalat.
de kerlek,magyarazd meg nekem,mibol gondolta a poszt iroja,hogy nem foglalkoztak az apukajaval,mikor nem volt ott?

sárga nyúl 2010.12.02. 11:54:27

@Irise: Tapasztalatom nekem is van. Uzsokis. Ott "feküdtem" 3 napig és láttam, hogy ezek a dolgok tényleg így zajlanak.
Szerintem a poszt írója abból gondolja, hogy: 1. beszámolt neki erről az apja, 2. a szobatársak.

El Visco Stello (törölt) 2010.12.02. 11:54:49

Nem tudom, ha valaki kórházba kerül, a régi gyógyszerelését felülírja-e az ottani gyógyszerelése. Ennek biztosan megvan a maga protokollja.

A másik észrevételem inkább @Irise: -nek(is) szól: Olyan nehéz lehet átérezni, hogy a posztokban általában olyan emberek öntik ki a lelküket, akinek valami fájdalmuk van? Nem lehet az együttérzést legalább imitálni? Az nem lenne ennyire sértő és fölháborító. Magát tanultnak, értelmesnek gondoló ember nem tudja a benne kialakuló képbe a posztoló érzéseit bekalkulálni? ...mert, hogy néha-néha előfordul, rendben van. De, hogy minden esetben? Ez a felületes szemlélőben tényleg felveti a rosszindulat jelenlétét, a posztoló igazának feltétel nélküli tagadását.

Mufurc Manó 2010.12.02. 12:22:21

@El Visco Stello: Bocs, de szerintem valamit rosszul fogtok fel.

Én, mint kívülálló átérzem a posztolók helyzetét, de hadd ne higgyek ismeretlen embereknek elsőre. Jöjjenek az orvosok, és mondják el a kommentekben a véleményüket (amit nem ilyen végzettségű szintén nem tud megítélni, mennyire helyénvaló, de ugye mikor foglalkoztak az emberek csak azzal, amihez értenek? hát soha), aztán a kettőből kisül valami, hogy mi történt valójában. Legjobb persze az lenne, ha ott lettünk volna, de nem voltunk ott.

Irise azt írta, hogy ápolták biztosan, mert ilyen-olyan dolgokat feltétlenül meg kellett csinálniuk. Én átérzem az ide írók helyzetét, de azt őszintén nem értem, ha egyszer sérelmük van, és azt leírják, miért nem tudják pontosan leírni, vagy mások számára érthetően megfogalmazni. Annak ép ésszel beláthatóan semmi értelme, ha valaki a friss sírkő mellől a laptopon levelet küld a praxis blognak, mert attól még, akik ide járnak, azok külső szemlélők lesznek, és bizonyos ponton túl a tények, és nem az érzelmek érdeklik őket, mivel ez nem a reszvet.hu, hanem a praxis blog, ahol az emberek az ellátás minőségére kíváncsiak. Ezeken túl kell tenni magát az embernek, aztán tegyen feljelentést, vagy írjon ide. Üljön le, gondolkodjon, fontolja meg. Ez nyilván nagyon nehéz egy haláleset után, de ettől még az olvasóknak lehetnek ilyen kérései a kommentekben, hogy legyenek pontosabbak a leírások. Ez meg az én okoskodó véleményem volt.

Mufurc Manó 2010.12.02. 12:24:17

@sárga nyúl: "Tapasztalatom nekem is van. Uzsokis. Ott "feküdtem" 3 napig és láttam, hogy ezek a dolgok tényleg így zajlanak."

Milyen dolgok, és pontosan hogy, hányszor, és mikor nem? Ez kicsit általános volt. Ha elküldted a történeted, akkor add meg a linkjét, ha nem, hát itt az idő, szerintem másokat is érdekelne, azért járnak ide... Mert szerintem vannak jócskán, akiknek nincs kórházi tapasztalata.

Irise 2010.12.02. 12:40:19

@El Visco Stello: Tenyleg olyan nehez megtanulni olvasni? Az elso mondatom az volt,hogy reszvetem fejeztem ki. Bocs,ez nalam nem fordulat,nem irom le,ha nem gondolom komolyan.

Rotoxis 2010.12.02. 12:43:36

autóüszerelést. Ha matat a mester, javul a kocsi. Az ember nem csak akkor gyógyul, ha szurkálják.

A posztoló hozzátartozója esetében feltehetően nem arról volt szó, hogy nem tudták megállapítani a betegségét, hanem arról hogy azb állapotán nem lehetett javítani.
Ráadásul még el is magyarázták neki, hogy miért történik az áthelyezés, hogy az aktív osztályon történő kezelése tovább nem indokolt, azt az OEP tovább nem finanaszírozza, így ápolási osztályra kerül. Ja, hogy ebből ő csak annyit jegyzett meg, hogy pénz...

Irise 2010.12.02. 12:45:12

@El Visco Stello: Es tanacsodra,hogy "imitaljak" egyutterzest - bazz,orulok,hogy nem vagy senkim, imitalni egytterzest,kinek jut ilyen eszebe? Nehogymar kovetendo pelda legyen a ketszinuseg!

Sarga nyul es a tobbiek: ha valaki korhazba kerul es nem kap enni es inni, az ehen, szomjan hal. Szomjan napokon belul. Ha a poszt irojanak apukajat nem apoltak volna,nem elt volna egy hetig sem. Szarban-hugyban talata volna minden nap - de nem talalta (ezst ki nem hagyta volna a leirasbol,ha ugy lett volna). Innettol tehat egy gyasztol elvakult posztot olvashattunk. Sajnalom szegenyt, de ettol meg nem szabad kigyot- bekat-valotlant kiabalni.

Rotoxis 2010.12.02. 12:51:48

Elszállt az eleje. Blogggggmotorrrr!

Előről:
Egyet kell értsek Irise-szel. A poszt nem több, mint konkrétumok nélküli puszta vádaskodás.

Az infúzió folyadékpótlásra és gyógyszerbevitelre való, nem pedig a hozzátartozó megnyugtatására. Akkor kötik be amikor kell.

A gyógyszereket a kezelőorvos állapítja meg. Ennek során figyelembe veszi az addig szedetteket, de meghatározó a beteg aktuális állapota. Elhiszem, hogy a hozzátartozót megnyugtatná ha a beteg napi 3x nyolcmarék kicsi pirosat, nagy sárgát, apró fehéret és még ki tudja mit kapna, de nincs pénz annyi placebóra.

A gyógyulást nem úgy kell elképzelni, mint az autószerelést. Ha matat a mester, javul a kocsi, ha nem, nem. Az ember nem csak akkor gyógyul, ha szurkálják, CT-zik, rögönyözik, dögönyözik, stb.

A posztoló hozzátartozója esetében feltehetően nem arról volt szó, hogy nem tudták megállapítani a betegségét, hanem arról hogy az állapotán nem lehetett javítani.
Ráadásul még el is magyarázták neki, hogy miért történik az áthelyezés, hogy az aktív osztályon történő kezelése tovább nem indokolt, azt az OEP tovább nem finanaszírozza, így ápolási osztályra kerül. Ja, hogy ebből ő csak annyit jegyzett meg, hogy pénz...

sárga nyúl 2010.12.02. 13:09:26

@Mufurc Manó: Már elkezdtem megírni azt is, meg egy pozitív Bethesdás sztorit is. Csak egy gondom van: az egyik, hogy nehéz pontosan megírni a történteket úgy, hogy mások számára is érthető legyen (értsd: azok számára is, akik nem akarják érteni).

sárga nyúl 2010.12.02. 13:12:06

@Irise: Ha a mellettem lévő néninek a családja nem jött volna be hozzá naponta kétszer több órára, akkor az a néni éhen-szomjan halt volna, és igen, húgyban feküdt órákon keresztül, szarban csak azért nem, mert a rokonok rásegítették a szobavécére.

El Visco Stello (törölt) 2010.12.02. 13:14:53

@Irise: Tónus. Az amiről beszéltem: Tónus.
Látom, hiába.

Mufurc Manó 2010.12.02. 13:17:11

@sárga nyúl: Hát figyelj, ez egy kockázat, amit vállalsz a publikálással... Minél érthetőbb vagy, annál többen értik, az a nyereség, de netes hsz/post nincs "veszteség" nélkül. Engem is kitiltottak már helyről, mert nem voltam polkorrekt, na...? Ez van.

sárga nyúl 2010.12.02. 13:39:11

@Mufurc Manó: Nem mondtam, hogy nem írom meg... igyekszem...

Dr.laikus PhD 2010.12.02. 14:53:16

@sárga nyúl:

Írd ahogy tudod.
Ha itt vagy és válaszolsz, ha kérdés van, akkor is lesz aki hitelteleníteni próbál.

Az orvosok között is van modortalan, ráadásul azt hiszi, hogy tényszerű.

Irise 2010.12.02. 15:25:20

@sárga nyúl: HAcsak belegondolsz: olyan nagy dolog etetni édesanyád? Vajon mi esik neki jobban,ha a nővéred mosdatja, vagy,ha egy vadidegen ember?
Én márcsak ilyen egyszerű ember vagyok: amikor én beteg voltam, nekem sokkal jobban esett,mikor a férjem kísért ki a mosdóba,minthogyha egy vadidegen kísért volna.
Szerintem ennyit megtehetünk a szeretteinkért,anélkül is, hogy tüzijátékos elismerést várnánk,nem?

Mikor most kh-ban volt a kisfiam, én etettem,itattam, apával ketten mosdattuk, én adtam neki az iv. injekciókat, én mértem a lázát, szatuját, én adtam be neki a gyógyszert. Nem a nővérke. Mert én is meg tudom csinálni és a fiamnak jobban esik. Ez egyszerű és emberi. Azért vagyunk,hogy segítsünk a szeretteinknek, nem?

sárga nyúl 2010.12.02. 16:02:53

@Irise: Ebben igazad van, csak ezzel azért több probléma is van. Én nem tudok infúziót bekötni, iv injekciót beadni, stb., mivel nem vagyok se orvos, se nővér. Ezzel még valószínűleg vannak így néhányan. Az ember a rokonait természetesen ellátja, amennyiben van rá ideje (nem mindenki olyan szerencsés, hogy pár hónap fizetett szabira mehet, és nincs kisgyereke, akivel foglalkoznia kell). Az alapvető hiba pedig ott van, hogy ha nappal bent is van a hozzátartozó, éjjelre bizony kidobják. És akkor se néz rá a betegre senki. (Az Uzsokiban legalábbis így volt.)
És van még egy eset, ami nem elhanyagolható: nem mindenkinek élnek rokonai.

El Visco Stello (törölt) 2010.12.02. 16:23:26

@sárga nyúl: Ehhez még hozzátenném: Nem minden posztoló publicista. Sőt többségüknek nem kenyere a szófűzés. Ejtenek tárgyi, stilisztikai, esztétikai, dramaturgiai, - Uram bocsá' - helyesírási hibákat. Itt, tanult kommentelőtársaink ezeket keményen megtorolják, lényegi kérdéssé teszik. Ezektől teszik függővé a poszt hitelességét. Erre fel kell készülni.

sárga nyúl 2010.12.02. 16:36:36

@El Visco Stello: Még a végén megilllyessztesz. :) Azért vagytok itt rendes kommentelők is. A többit meg majd ignorálom.

Leroi 2010.12.02. 17:15:26

Szakterületem a neurológia, mégsem tudnám konkrétan kivenni a posztból, miben is szenvedett a papa.
Az, hogy "érelzáródás" olyan tág fogalom, mint ha azt mondanám egy nemzetre, hogy európai.
Az érelzáródst hogyan "gyógyították meg"?
30 évvel ezelőtt nem volt még széles körben elterjedt a trombolízis (ami akut beavatkozs, 3 órán belül el kell végezni, hogy sikeres legyen)...
Az, hogy "enni nem kapott", mese.
Egyik kórházra sem jellemző, hogy étellel ne lássák el a betegeket.

Az "elfekvő" feltételezésem szerint az Általános Krónikus Osztály ahol ugyanazt a kezelést kapják a betegek mint az aktív osztályon.

Az egész sztori egy vakablak.

Leroi 2010.12.02. 17:17:04

Na és egy pár magánhangzót is megettem fentebb...:S

El Visco Stello (törölt) 2010.12.02. 17:18:48

Attól még, hogy valki nem lát át egy ablakon, nem biztos, hogy az ablak a vak.

Leroi 2010.12.02. 17:19:02

@Irise:
A klasszikus sztori a zálogházba dugott hozzátartozóról, akiről a hozzátartozója b@szik gondoskodni, utána pedig az intézményen kéri számon.
Nem egy ilyen eset van errefelé, száz és ezer...

Dr.laikus PhD 2010.12.02. 17:27:23

@Leroi:

Ha úgy is lenne, hogy nem "akar" gondoskodni róla, nem pedig objektív okok miatt nem tud, az felment mindenkit az embertelen viselkedés alól?

Felmenti az orvost az alól, hogy úgy tájékoztat, hogy a hozzátartozó csak azt érti, nem éri meg életben tartani a szerettét?

Felment bárkit az alól, hogy ne etessék meg, ha már önállóan nem tud enni és lehet sorolni, majd egy éve ezért sírnak a hozzátartozók.

Tudom szociális feladat és nem egészségügyi. Ugyanaz a "szakszemélyzet" fog ápolni, csak más címke alatt.
Akkor el lehet ítélni már végre?
Akakor lehet panaszkodni, akkor fájhat?

Irkutszk 2010.12.02. 17:39:41

@Dr.laikus PhD: Nem olvasok Leroi gondolataiban, de szerintem ebben a posztban ő egy haldoklót lát, aki ahelyett, hogy otthon halhatott volna meg, bedugtak utolsó napjaira egy kórházba.

Lehet, hogy hirtelen lett rosszul az öregúr, lehet, hogy nem a hozzátartozók küldték, hanem vitték a mentők. De tény, hogy hiába a kórházi ápolás, nem javult az állapota, és a beteg meghalt. Kórházban, távol a szeretteitől.

Dr.laikus PhD 2010.12.02. 17:50:36

@Irkutszk:

Aranyos vagy, tudom, hogy mire gondolt Leroi.

Itt mindig azon van a hangsúly, hogy az ápolási osztályra azért kerül menthetetlen beteg, mert halálig nem "hajlandó" kísérni hozzátartozó.

Különben sem egészségügyi feladat, habár az E alapból fizetik, de miért és miért nem szociális etc....

Régóta beszélünk erről.

Mindegy mi az indok.

Van egy kurva szar diagnózisom. Ha nem vagyok benne az 5%-ban akkor a végstádiumban sem fog tudni senki ápolni. Nincs háziorvos, nővér aki kijöjjön, gyerek fiú 28 éves és dolgozik, mert ha nem akkor mi lesz?
Van házi ápolás, hát azt inkább ne, mama kapcsán megtapasztaltuk.
Én még ép eszemmel, tudok intézkedni, ráadásul a kórház lehetőséget teremt, hogy megnézzem az ápolási osztályt.

Szóval nincs 1/2 év ideje egy fiatalnak ebben a helyzetben (ha tudná is mit kell csinálni), hogy otthon maradjon és elkísérjen. Biztos így lesz neki a legrosszabb, de akkor is lehetetlen.

Félre értés ne essék, ápoljuk 97 éves mamát, de ő egészséges, csak feledékeny....

Irkutszk 2010.12.02. 17:51:38

Nem tudom a posztoló Édesapjának állapotát megítélni, csak egy kommenttel élnék. Az öregek (legyenek férfiak vagy nők) nagyon törékenyek, főként lelkileg. A megszokások sokkal fontosabbak számukra, mint a fiatalabbak számára. Ha valami változik (legyen az a gyermekei-szerettei szerint jó vagy rossz változás), azt ők nehezen élik meg, nehezen szoknak hozzá. Amikor kórházba kerül egy idős ember, a szeretteinek (és ez tényleg a szerettei feladata) kell gondoskodniuk arról, hogy lelkileg minél kisebb legyen a törés. Igen, be kell hozzá járni, igen, mindenben buzdítani kell, hogy amit tud, mindent ő maga tegyen meg. Különben elhagyják magukat. Ők már (biztos vagyok benne, pedig nem vagyok nyugdíjas) többször átgondolták a halál lehetőségét, és az évekkel egyre inkább belenyugodtak a megváltoztathatatlanba. Éppen ezért a fiatalabbaknak kell tartani a lelket az idős szeretteikben, hogy igenis van még miért élni, enni, reggel felkelni, várni az estét, amikor meglátogat az unoka vagy a gyermek, várni a nyarat, amikor az unoka ott lehet velük egy-két hetet (és elszomorodni, mikor az unoka a második hét közepén honvágya miatt sír és az anyját követeli). Ez a gyerekek és az unokák dolga! És nekik (nekünk) kell, hogy fontos legyen, mert az Anyu/Apu/Nagymama/Nagypapa már öreg, és átgondolta az életét, belenyugodott, hogy igen, egyszer meg kell halni, és lehet, hogy ez az 'egyszer' holnap hajnalban, vagy holnapután este lesz. Elfogadták.

Irkutszk 2010.12.02. 18:02:49

@Dr.laikus PhD:
Én szurkolok azért annak az 5%-nak! Amikor esetleg megállnál az úton, csak gondolj rá. Messze vagyok, de azért én szurkolok.

Ez az eset egészen más, mint a poszt. A te fiad nem fog ilyen posztot írni, és ez az, amit az orvosok itt kritizálnak. Ők is tudják, hogy saját munkahelyükön (és néhány más kórházban) milyen állapotok uralkodnak. Tudják a pozitív, és a negatív dolgokat, tudják, min lehet és min kellene javítani, hogy a tökéletességet elérjék.
De azt is látják, mikor egy öreget annak ellenére dugnosnak a kórházba, hogy ő azt választotta volna. És utána még azok, akik olvassák ezt a blogot, még a nyakukba is kapják, hogy ők milyen rosszul bántak a beteggel. Hát nem, nem bántak vele rosszul. Az élet, az igen, az rosszul bánt vele.

Amíg a talpadon állsz, addig végig tudod gondolni és dönteni, hogy mit szeretnél öreg/betegkorodra. És ha ezt a fiad is elfogadja, akkor nem fog értelmetlenül vádaskodni, mert Te így akartad, és úgy is történt.

Leroi 2010.12.02. 18:04:14

@Dr.laikus PhD:
@Irkutszk:
Köszönöm mindkettőtöknek a feltételezéseket.
Mivel "benne vagyok", elmondom a betegforgás menetét a kórházban illetve azt, hogy miben is áll a "gazdaságosság".
A kórház a betegek után finanszírozódik,a lejelentett fődiagnózis HBCs-pontértéke alapján utalják ki, betegre lebontva, a havi pénzösszeget, bonyolult számításokat követően.
Minden betegségnek megvan az alsó és felső határnapja, az alsó határnap elérése előtt hazaengedett betegekre nem jár teljes HBCs-értékű finanszírozás.
A túlélni akaró kórházak (és mindegyik ilyen), emiatt egyre havonta igyekszik minél több beteget megforgatni és ezáltal nagyobb bevételhez jutni. Akiknek sikerül,azok nyereségesek vagy nullszaldósok, akiknek nem , veszteségesek, több milliós, tízmilliós, százmilliós vagy akár milliárdos adósságállománnyal.
Emiatt van az, hogy a legtöbb beteget az alsó határnap lejártával vagy elbocsátják vagy áthelyezik krónikus vagy rehabilitációs részlegekre, amelyeknek egészen más a finanszírozási rendszerük. Ezeknek ezáltal egyfajta "drain"-szerepük is van.
A szabadon maradt ágyakra újabb beteget vesznek fel és a kör kezdődik előlről.
Szóval ez volt a "gazdaságosság" lényege.
A kezelés, ápolás, táplálás, tájékoztatás más kérdés.
Nálunk ez porosz alapossággal van megszervezve és kőkeményen számon van kérve orvososn-nővéren, emiatt érthetetlen számomra, hogy trehány, nemtörődöm, embertelen osztályok hogyan is maradhatnak egyáltalán talpon.

Leroi 2010.12.02. 18:05:37

@Dr.laikus PhD:
Egészségi gondjaid vannak?:(((

Dr.laikus PhD 2010.12.02. 18:07:43

@Irkutszk:

Ez mind nagyon szép és romantikus amit írsz.
Valóban nehéz egy idős embernek változtatni a meglévő megszokásain.
az idős nem hülye, csak idős.
Megszokta, hogy a fiatal az mindenkinél okosabb, még azt is tudja, hogy mit érez, ezért nem szól, csak magában mosolyog.
Emlékszik, hogy ő is ebben a korban feltalálta a bölcsek kövét.

Egyszóval, ha az idős beteg, akkor tudja, hogy kórházba kell menni és nem borul ki tőle, szeretne meggyógyulni ha lehet. nem azt várja, hogy az egészségügyi középkáder embertelenül bánik vele, mert nincs pénz, bepelenkázza akkor is amikor csak ki kéne segíteni a mellékhelyiségbe, de indok erre, hogy keveset keres és kevesen vannak. Közben meg egy átlagos ápolási osztályon nem szakad meg az egészségügyi szakszemélyzet.

Azt mondod, hogy a család dolga.
Gondolj bele csak, ha neked kéne ezt megoldani és nem lenne nyugdíjas a családban, kevés rokon van, vagy csak magadra vagy utalva.
Hány évig lennél otthon 30000.- Ft-ból?

Mondjátok az okos és ideálisnak mondható tanácsokat, minden belegondolás, beleérzés nélkül.
Elítélni könnyű, más életét megoldani még könnyebb. :((((

Szóval az idős ember, bárki idős anyja és apja és nem az enyém, nem érdemli meg, hogy hülyének nézzék, megalázzák és mert a hozzátartozó nem tudja megtenni amit szerinte meg kéne akkor inkább pusztuljon a férgese.

Dr.laikus PhD 2010.12.02. 18:10:08

@Irkutszk:

Tudod mit fog csinálni?
Üvöltve fogja védeni a méltóságom.
Nem írni fog, ez már igaz!

Dr.laikus PhD 2010.12.02. 18:12:28

@Irkutszk:

Az Isten szerelmére!

Én is azóta tudom, hogy még most intéznem kell a saját "sorsom" a rosszabb időkre, hogy itt olvasom a posztokat.
Fel nem tételeztem volna, hogy ember (sic) van kórházban aki úgy bánik eleve kiszolgáltatott időssel, ahogy itt írják.

Hát ránéztem, siralmas...:(((

Irkutszk 2010.12.02. 18:12:32

@Dr.laikus PhD: Nem javasoltam, hogy ne menjen kórházba a beteg. Arra próbáltam csak felhívni a figyelmet, hogy a fiataloknak igenis van felelőssége az idősekkel szemben, mégpedig a lelki egyensúlyuk lehetőleges fenntartása.

Dr.laikus PhD 2010.12.02. 18:13:35

@Leroi:

Drága Leroi!

Minden érthető, de elmondani hozzátartozónak nem ezt és nem így!

Dr.laikus PhD 2010.12.02. 18:16:51

@Irkutszk:

Nagyon kedves vagy tényleg.

Ez ha baj van nem így működik.

Az idős ember bölcs is és nem megalkuvó.
Nem kell tartani benne a lelket, pontosan tudja mikor jött el az ideje.
Figyelni kell rá és szeretni feltétel nélkül, mint a gyerekedet....

Akinek a gondjaira bízod - mindegy miért - nem élhet vissza a helyzettel, nem alázhat meg, nem fordulhat ki saját emberi mivoltából.

Dr.laikus PhD 2010.12.02. 18:21:58

@Leroi:

"Nálunk ez porosz alapossággal van megszervezve és kőkeményen számon van kérve orvoson-nővéren, emiatt érthetetlen számomra, hogy trehány, nemtörődöm, embertelen osztályok hogyan is maradhatnak egyáltalán talpon."

Így is kéne, amit én láttam ott így is van.
Csillog-villog minden, csend van és nyugalom, nem rémült öregek szeme, hanem megbékélt nyugodt szemek...

pakesz (törölt) 2010.12.02. 18:45:06

en csak azt kivanom, hogy amikor eljon az ido szepen jojjon el...
ejszaka agyverzes
este lefekszem oszt reggel arra ebredek hogy nem kelek fel tobbe

ja remelem legalabb annyira szerencses leszek mint a poszt toloja hogy ott 70 utan jott(feltetelezhetoleg!!!)

Irise 2010.12.02. 18:48:25

@Dr.laikus PhD: "Üvöltve fogja védeni a méltóságom."
Isten óvjon mindannyiunkat!

@Leroi: És szörnyű,hogy nem az a rossz,aki megteszi,hanem az,aki kimondja,hogy ez biza AZ volt.

Dr.laikus PhD 2010.12.02. 18:53:04

@Irise:

Ó Te drága Clementína!

Dr.laikus PhD 2010.12.02. 18:57:07

@pakesz:

Nem hiszem, hogy ez általános.
Ha neked ilyet mondanak nem érted valószínűleg félre-
Tudni kell kinek, mit mondok.
Azt, hogy aktív ágyon finanszírozási okok miatt nem maradhat, ez egy tudálékos szöveg, nem mondok ilyet betegnek.

Láttam kritikán aluli ápolási osztályt és láttam nagyon kulturáltat.
Vezetőtől függ. Ha a feladat kihívás a számára és nem alantas, akkor megteremti és megköveteli az emberséget.

Dr.laikus PhD 2010.12.02. 19:06:00

@Irkutszk:
"Én szurkolok azért annak az 5%-nak! Amikor esetleg megállnál az úton, csak gondolj rá. Messze vagyok, de azért én szurkolok."

Nagyon szépen köszönöm! :)))
Sokat fog segíteni biztosan. Mindegy mennyire vagy messze, elraktam, előveszem akkor amikor akarom. Ott leszel a zsebemben. :))))

kvadrillio 2010.12.02. 19:55:17

Nu, azt azért még nem hiszem el, hogy infúziót csak akkor adnak, ha látogató van. Én, most még azt gondolom, hogy az orvosok mindent megtesznek a betegért, mert ezért tanultak ORVOSI EGYETEMEN.
Egyébként ZAGYTÁROZÓ EGYETEMEN TANULTAK VOLNA !
Régen voltam kórházban, 7 évvel ezelőtt, de ha ilyet tapasztalnék, habitusomat ismerve, nem élném túl a túlreagálásomat !

apolka11 2010.12.02. 19:59:22

@Dr.laikus PhD: Én is nagyon drukkolok.
Ez a múltkori dolog, amit egyszer már említettél?
Sajnálom:(

Dr.laikus PhD 2010.12.02. 20:13:17

@apolka11:

Igen rákérdeztem. :)

Nem fogtok elférni a zsebemben. :))))

pakesz (törölt) 2010.12.02. 23:34:15

azert a Szent Imret meg kell vedenem
van tapasztalat onnan, ilyen jellegu is...

lehet hogy velunk volt a problema, hogy mi nem pofaztunk, hogy ez a Ződóga meg a zértkapja a fizetest, meg minek megyel novernek ha nem szereti, hanem amikor a szart kellett mosni akkor csusztattunk egy kis apropenzt
telcsi is volt udvariasan a "kezeles" vegen
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása