Nem kapott infúziót, belehalt

2010.11.27. 06:00

A János kórházról olvashattunk már rosszat és jót is itt a blogon. Ezúttal sajnos ismét egy szomorú esetről szól az aktuális poszt. Levélírónk édesanyja majdnem két hétig nem kapott infúziót, melynek következtében veseelégtelenség lépett fel nála és ez végzetesnek bizonyult.

 

 

 

Tiszteletem!

 

Nem betegként, hozzátartozóként jártam a János II. Bel.-re, ahová Édesanyámat mentő vitte, hasnyálmirigy-gyulladással, ami állandó hányással, hasmenéssel járt. Nem kell orvosnak lenni ahhoz, hogy az ember tudja, ilyenkor első a kellő mennyiségű folyadékpótlás. A keserű teán, és a bogyókon kívül mást nem kapott, ezeket persze egyből ki is hányta, az állapota kétségbeejtően rohamosan romlott.

 


Ráadásul az őt felvevő nő (nem írok doktort, orvost) morgott, hogy miért este 8-kor kell menni. Summa summarum:13 napig nem kapott infúziót, nem kértek székletmintát, mi több, az osztályos doktornő haza akarta küldeni,mert ő szabadságra készült. A betegeit átvevő helyettesítő orvos adott először infúziót, de akkorra már veseelégtelenség lépett fel.


Gyors konzultáció, majd minden külön értesítés nélkül átvitették Édesanyámat a Margit Kórházba, dialízisre, ahol viszont már nem tudtak rajta segíteni és meghalt.


Minősíthetetlen annak a nőnek a szakmai-etikai hozzáállása, aki őt felvette, ugyanez vonatkozik a nővérekre is. A helyettesítő orvos 20 percen keresztül szaladgált, hogy találjon végre egy infúziós állványt, és azt be tudja kötni. A WC bűzlött, a fürdőt már meg sem néztem, a magatehetetlen beteget nem mosdatták, viszont kellemesen cseverésztek (a nővérek) a már, vagy még járkáló betegekkel.

 

Lányommal ketten mosdattuk le Édesanyámat, és a nővér kegyesen bevállalta, hogy "megnézi", hogyan is megy ez nekünk.
 

 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IP gyűjtögető 2010.11.27. 15:58:03

"a nővér nagykegyesen BEvállalta" : kész nem is olvasom tovább, tanulj meg magyarul ha itt akarsz valamit. (a "vállal" igéhez nem szükséges igekötő, árnyalni lehet a "fel" és "el" igekötőkkel)

-gal nem lehet tojást festeni 2010.11.27. 16:03:29

OLVASSÁTOK EZT IS FIGYELMESN ÉS OKOSODJATOK !!!!!!

/ Szószerit de nem pejoratív értelemben ! /

"Formalint itattak a soproni beteggel?
Rutinműtétre készült, de végül az életéért küzdött egy középkorú asszony, aki a soproni kórházba múlt hétfőn feküdt be aranyérműtétre, ám a kedd estét már Győr-Moson-Sopron megye helyett a fővárosban, a Péterfy Sándor Kórház toxikológiai osztályán töltötte. A beteggel ugyanis tévedésből formalint itattak a kórházi osztályon.

Az idős nőnek az operáció előtti este a nővérek bevittek két kancsót, amelyekben - elmondásuk szerint - béltisztító folyadék volt, és arra kérték, hogy igya meg az egészet. Margit néni hajnali négykor ki is töltött bögréjébe egy adagot, és jó nagyot belekortyolt. A második korty után azonban nem volt hajlandó többet inni, az "ártalmatlan" folyadék ugyanis égette, marta a torkát és gyomrát, karjai pedig elzsibbadtak.

Azonnal ráittam egy kis ásványvizet, de a maró érzés nem múlt el. A nővér az mondta, hogy csak túl mohón ittam, és a többit lassabban kortyoljam el - emlékszik vissza Margit néni, aki szerencséjére ellenszegült az utasításnak.

Az idős nő láthatóan rosszul volt, ám az orvos csak 7 órával később vizsgálta meg. A doktor úr 11 órakor jött, hogy megműtsön. Ekkor szóltak neki, hogy nem érzem jól magam, és az előírt folyadékot sem ittam meg mind. Az orvos kérdezte, hogy mi a probléma, majd beleszagolt a kancsóba. Azonnal tudhatta, hogy baj van, mert elrohant, és többedmagával tért vissza. Kiderült: a kancsóban formalin volt - mesélte a nyugdíjas néni, akit azonnal Budapestre szállítottak.

Az asszony antibiotikumokat és gyomorsavlekötőket kapott a bélfal gyulladására, illetve egy speciális baktériumkivonattal pótolták az elhalt bélflórát. A beteg pert tervez a soproni kórház ellen.

NyugatHír"

-------------------------------------------------------------------------------

"Véletlen véletlen hátán.
"Véletlen" nem kellene kimondani végre, hogy a sok-sok véletlen talán nem is olyan véletlen?

Egyszer ki kéne már mutatni, és utána a NAGYKÖZÖNSÉGGEL a sajtó útján folyamatosan tudatosítani, hogy az egészségügyben a jelenlegi anyagi és személyi feltételek mellett a hasonló véletlenek SZÜKSÉGSZERŰEN gyakrabban fognak bekövetkezni a közeljövő(k)ben.
S a véletlen lehet, hogy épp a tisztelt olvasóval, vagy tv-nézővel fog bekövetkezni váratlan állapotromlást okozva, vagy végzetes egészségkárosodást eredményezve.

Az egészségügyi vezetőknek - a szakképzettségük birtokában, és annak erejével - bizonyára nem nagy kunszt bebizonyítani (vagy elvetni), hogy a kevés és egyre kevesbedő egészségügyi személyzet, a hétköznapi anyagi gonddal küzködő, emberileg, erkölcsileg lépten-nyomon megalázott eü. dolgozók az egyre nagyobb munkahelyi szakmai követelmények és terhek mellett IGENIS többet fognak hibázni (VAGY épp kevesebbet /teher alatt "nyő" a pálma/-bocs!).

Lényeg: (ha igaz, akkor) Ki kell jelenteni és lépten-nyomon, únos-untalan hangoztatni, hogy egyre kevésbé tud a jelenlegi egészségügyi rendszer megfelelni az elvárt követelményeknek.
Sőt váratlan, akár halálos kimenetelű véletlenek is egyre gyakrabban bekövetkezhetnek a betegellátás folyamán.

Ha lesz aki ezt kimondja, nagyobb lépést tesz az általános FELVILÁGOSÍTÁS terén, mint bármikor azt megelőzően bárki.
Persze ha továbbra is csak "maszatolás" történik, akkor újból és újból váratlan véletlenek "lepik el" majd az egészségügyet."
Dr. X. Y
Forrás: EGY ORVOS BLOGJA (átvett cikk )

"Tegyük még hozzá ezt is: a rabszolga munkája természeténél fogva hanyag."
Dr. X. Y

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2010.11.27. 16:07:00

@Irise: Ez kicsit olyan, mint hogy jövő kedden tessék reggel 8-ra jönni szülni

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2010.11.27. 16:10:01

@iZ, a patkány 1 szoci állat:

a 'bevállal':

- magyarul van
- mást jelent, mint az el- vagy felvállal
- agyatlan grammatikanáci-e vagy

Dr.laikus PhD 2010.11.27. 16:14:20

@-gal nem lehet tojást festeni:

giulio.freeblog.hu/

Ide hányod a bánatod Te is.
A beteg panaszkodik jogosan, vagy jogtalanul, okosan, vagy tudatlanul.

Te mit kívánsz a betegtől?
Azon kívül, hogy el vagy keseredve Te is?
Menjen kukát borogatni?
Jössz vele?

Minden további nélkül mehettek külföldre, de a beteg marad itt - értelemszerűen - betegen kiszolgáltatottan.

Kiszolgáltatva a beteg van.
Beteg is!

Írhatnám akár nagy betűkkel is!

Viviparus 2010.11.27. 16:19:15

@SusanneF: Minden egyes ki nem állított számla, minden egyes feketében ledolgozott óra után egyre büdösebbek lesznek a kórházi vécék.
Nem olyan emberek - beteg/hozzátartozó vs. dokik/eü-sök - vitatkoznak itt, akiknek kéne. :)

Leroi 2010.11.27. 16:36:29

@-gal nem lehet tojást festeni:
Egyetértek Veled ami a nyugati kilátások méltányolását illeti, ez bizonyítja, hogy az orvosi hivatást Magyarországtól eltérően nem mindenhol veszik semmibe.
Engem is kerestek meg fejvadász cégek ilyen ügyben, bár a szakmám olyan (nem belgyógyász), hogy kórházhoz kötött vagy legalább szakrendelőhöz, körzetben aligha alkalmaznának.
A franciáknál NAGYON JÓL kell beszélni a nyelvet, ugyanis egyáltalán nem toleránsak (pl. az angoloktól eltérően), ha megérzik rajtad, hogy nem
vagy "cent pourcent", szóval "étrangére"
vagy...
Szívesebben alkalmaznak egy perfekt francia kongóit, mint egy 70%-ban jó nyelvtudású kelet-európait...Sajnos.

-gal nem lehet tojást festeni 2010.11.27. 16:48:42

Elképzelem a fiatalokat, őket már nem lehet úgy megvezetni, ilyen értelemben is változott a világ.

Akik most fejezték be nemrég az orv. egyetemet, hacsak annyi időt fordítanak nyevtanulásra , amennyi időt "eléjszakáznak" ügyeletekben , annyi energiával hónapok alatt közepes /jó / szinten intenzív módszerrel a nyelvet megtanulják./
Az anatómia biflázás sem volt legtöbbjüknek problema.
Túlzás nélkül mondom, ha annyi időt nyelvtanulással töltöttem volna amennyit gályáztam ügyeletekben ma 2 felsőfokú nyelvvizsgám simán lenne.

Leroi 2010.11.27. 16:56:01

@-gal nem lehet tojást festeni:
Egyik évfolyamtársam az USA-ba akart kimenni anno és kb. harmadévtől nekikezdett a sokezer oldalas tananyag megtanulásához, ami a tesztvizsgához szükséges...
Ma Atlantában sikeres háziorvos, a Silveradóit úgy gyűjti, mint gyerekkorában a Matchboxokat, eszméletlen sok szabadideje ellenére mesésen él...

-gal nem lehet tojást festeni 2010.11.27. 16:57:46

@Dr.laikus PhD:
Legfőképpen azt kívánnám a betegektől, hogy megértsék azt, hogy bár természetesen a saját házunk táján is van hiba , de a problémák túlnyomó részéért nem az egészségügy felelős,hogy tehát az igazi felelősöket szedjék elő keményen, rajtuk követeljék meg a változtatásokat !!

ondol 2010.11.27. 17:03:05

@-gal nem lehet tojást festeni:
Ha ennyire utánaszámoltál, hogy hogyan jössz ki a franciáknál, akkor valszeg útra kész lehetsz.

A magyar beteg nem ismeri az orvosok, és az őket sakkban tartó intézmények közötti szakmai/anyagi stb. harcot.

Flusztrált vagy, de külföldön is az lennél, mert a magyarokat nem sokba nézik, még orvosként sem. Ismerek orvosokat akik megalázottan jöttek vissza pld a sógoréktól.

A beteg meg megvert kutyaként járul lassan az orvos elé, mert sokszor nem ismeri annak tudását, nem tudja hogyan fogják kezelni.

Te az egyik oldalon vagy alulfizetve, a beteg meg a másikon besz@rva.

Dr.laikus PhD 2010.11.27. 17:06:04

@-gal nem lehet tojást festeni:

Ezért kérdeztem, hogy mi ennek a módja és részt veszel-e ha kimegy és kukát borogat?

Van egy hivatás aminek a résztvevői átpolitizálódtak, nyíltan politikai kurzusokhoz adták a nevüket, ellenzékbe vonultak és most csalódnak és esnek pofra.

Politika magánügy.
Érdekérvényesítés meg a mindenkori politikai kurzus alatti diplomáciát jelenti.

Még mindig - olvasva a blogokat - reménykedtek hátha nincs átverve senki.
Ebben reménykedtek és abban, hogy kitettétek a szívetek, csak ezért már tenni sem kell, lesz fizetésemelés, megbecsülés, beteg kúszik az ágy alatt, hisz ő komcsi, vagy mittomén...

Semmit, de semmit a szakma mérvadói nem tettek értetek semmit, vagy ha igen akkor minden ötlet ellen.
A beteg a tömeg, ezt figyelmen kívül hagyjátok, beleegyezése nélkül nem lehet nektek tetszőt kiötleni, ugyanakkor nem tudod elvárni, hogy helyetted tegyen bármit is, mert nem ért hozzá.

Nemet tud mondani, a tömege megengedi ezt neki.

Sajnálom, hogy így van, de így van.

Irkutszk 2010.11.27. 17:07:05

@meg6ó: Jó ötlet. Kár, hogy most éppen csökkentik a gyógyszerkasszát.

Dr.laikus PhD 2010.11.27. 17:08:32

@-gal nem lehet tojást festeni:

Nemet tud mondani, a tömege megengedi ezt neki.

Helyette?

Nemet tud mondani, a tömeg ereje megengedi neki.

halihalo 2010.11.27. 17:11:40

Csak semmi morgás, polgártársak. volt egy népszavazás, hogy ilyen egészségügyet akarunk-e. Több mint kétharmad ezt választotta. Akkor most tessék mosolyogni, és örülni neki. Mert megérdemeljük...

Irkutszk 2010.11.27. 17:13:08

@herbert: Kedves Herbert, fogadja el, hogy orvosi szemszögből nincs egészséges ember, csak nem megfelelő diagnosztikai eszközök vannak. ;) (és ez az eü humor helye volt)

Dr.laikus PhD 2010.11.27. 17:15:18

@halihalo:

Volt, rossz volt, ma már tudja aki tudja.

Kivezető út? Mert sárban dagonyázunk és mindenkit lehúz, anyagilag, erkölcsileg.
Is.

Mantrázni a változtathatatlant nem érdemes.

halihalo 2010.11.27. 17:19:45

@Dr.laikus PhD: Kivezető út? Nos, nézz körül: hát, Hegyeshalom felé van. Mert ebben az országban, ahol a bármit meg lehet tenni a hatalom birtokában, és még tapsolnak is hozzá, nem érdemes maradni 30-40 év alatt, mert akkor még van esély máshol normális életet kezdeni.

Dr.laikus PhD 2010.11.27. 17:23:24

@halihalo:

Ötleted sincs?
Vagy csak bátorság nincs?
Hallgat mindenki és nyavalyog.

Az orvosok nem most kezdték.
Az állampolgár hátra arc és megy világgá?

40 év felett is érdemes egyébként.
Ezzel az igényszinttel amivel indulsz bőven boldogulsz máshol.

Leroi 2010.11.27. 17:27:20

@halihalo:
Vannak olyanok is, akik Biharkeresztes felé veszik az utat...

-gal nem lehet tojást festeni 2010.11.27. 17:29:41

@tbjárulékfizető: Van Európában is olyan ország, amelyik azért nem képez orvost Állítólag , mert drga és inkább inportálnak.
Persze az ottani ár- fizetés- bérarányokat másképpen kell elképzelni.
2. Az USA nagy elszívó erő !
3. Ez egy kicsit meglepett, el is gondolkoztam rajta, hogy a fenébe , de talán megérthető:
Tőlünk nyugatra nem mindenki gyűri magát az orvosi egyetemre ill. erre a foglalkozásra. Egyrészt az orvosi egyetem valóban nehéz, még az okosaknak is rengeteget kell "seggelni", magyarán annyira ott
relatíve nem éri meg a sok tanulás,s egy életen át történő nem kis tanulás, nem beszélve arról, hogy ott is legtöbbjüknek a pénzért azért csak meg kell erősen dolgozni, viszont vannak olyan helyek, foglalkozások, vállalkozások amiből csekély tanulással /most az orvosegyetemhez is viszonyítok / remekül meg lehet élni !
Mégegyszer mondom az erdélyi, román, szerb, horvátországi orvos ITT Magyarországon NEM fog soha sem megállni ilyen bérezési és egyéb csotrogány viszonyok miatt, amikor mehet egy tisztább világba is. /Ha meg meggárgyulnának a keletről jövők, és mégis valamennyi időre megállnának itt, hát, hogy is mondjam, én biztosan magyar egyetemet végzett orvoshoz vinném beteg családtagomat, persze mivel te laikus vagy, észrevenni esetleg semmit nem fogsz/

halihalo 2010.11.27. 17:31:40

@Dr.laikus PhD: Egyéni okok miatt én nem, de a gyerekeimnek nem fogom megengedni, hogy itt maradjanak. És ha már nem kell itt maradnom, én is megyek utánuk.
Sajnos nincs szó, amivel az itteni igény-és gondolkodászintet le lehetne írni.

Dr.laikus PhD 2010.11.27. 17:35:52

@-gal nem lehet tojást festeni:

Nem utolsó sorban nagyon drága az orvosi egyetem.
Megelőzi egy jó, szintén nagyon drága középiskola.

A többit leírtad.
Képesség is kell hozzá, nem akármilyen.

Leroi 2010.11.27. 17:37:28

@-gal nem lehet tojást festeni:
Van LEGALÁBB olyan orvosképzés Erdélyben mint Magyarországon, nyugika...

Irkutszk 2010.11.27. 17:37:45

Sajnálom a posztolót Édesanyja elvesztéséért, de a tünetegyüttes nekem sem teljesen világos. Amennyiben valóban hasnyálmirigy gyulladása volt a betegnek, ez sajnálatos módon halálos betegség. Röviden leírva a hasnyálmirigyben termelődik a lebontó enzimek nagy része, és a gyulladt szövetből felszabaduló enzimek az őket termelő mirigyet bontják le. A null-diéta segíti, hogy minél kevesebb enzim szabaduljon fel a mirigysejtekből.

Irkutszk 2010.11.27. 17:39:51

@Leroi: kieg. Én olyan külföldi állampolgár orvosokkal találkoztam eddig Magyarországon, akik itt végezték az egyetemet.

Dr.laikus PhD 2010.11.27. 17:39:59

@Leroi:

Az a szerencsére, hogy még lehet ingázni.:)

Leroi 2010.11.27. 17:42:45

@Dr.laikus PhD:
Csak a fenti állításomat tudom megismételni.

Leroi 2010.11.27. 17:46:37

A háziorvosunk fia debreceni lányt vett feleségül, egy ideig Hajdúszoboszlón éltek és dolgoztak orvosként, majd kimentek Heilbronnba.
A marosvásárhelyi diplomájával előbb kapott állást fél évvel, mint felesége a debrecenivel.
Van ilyen is...

Dr.laikus PhD 2010.11.27. 17:49:48

@Leroi:

Heilbronni Katica...
Valahogy helyiséghez nem kötöttem soha. :D

Leroi 2010.11.27. 17:55:59

@Dr.laikus PhD:
Stuttgart mellett van, sok erdélyi szász és bánsági sváb ment ki oda (a háziorvosunk fia magyar)...

Leroi 2010.11.27. 17:57:23

@Dr.laikus PhD:
Stuttgart mellett van, sok erdélyi szász és bánsági sváb ment ki oda...

Leroi 2010.11.27. 17:57:59

Blogmotor blogmotorovics...:)))

Dr.laikus PhD 2010.11.27. 17:59:15

@Leroi:

Megnéztem most a térképet.

Ők "haza" mentek egy gazdag országba amelyik megengedheti magának, hogy a századok alatt az életlehetőségei miatt elvándorolt fiait visszafogadja.

A magyar háziorvoson kívül... :)))

El Visco Stello (törölt) 2010.11.27. 18:05:32

@antiszociális exlúzer: "Szaladgáláson nem azt kell érteni, hogy vágtat, mint a versenyló, hanem azt, hogy idesiet, odasiet, körülnéz, kérdezősködik. Ezt nyilván te is tudod, csak jólesik kötözködni."
Tudom én barátom, hát hogyne tudnám! Meg azt is tudom, hogy a 20 perc alatt sem 20 percet kell érteni. Meg azt is, hogy a bogyók alatt sem ősi dakota gyógymódot kell érteni. A bűz alatt nem bűzt, a kosz alatt nem koszt, a nincs alatt nem nincset.
Viszont azzal is tisztában vagyok, hogy a betegségélmény, vagy szeretteink elmúlása bizony szoros összefüggésben van az ítélőképességünkkel.
Ettől függetlenül továbbra is számítok bölcs útmutatásodra, hogy én mit hogyan értsek.

apolka11 2010.11.27. 18:10:11

Nincs sok fogalmam az erdélyi orvosképzésről (a magyarországiról sem), de azért Erdély nem a világ vége. Nem a mundér becsülete miatt, de az biztos, hogy pl. a matematikaoktatásuk minimum tízszer erősebb és hatékonyabb mint a magyarországi.
Ilyen alapon az orvosképzés is lehet jó, miért is ne?
(amúgy meg Románia eléggé kezd felzárkózni, még mindig lesajnáljuk gazdaságilag, csak aztán nehogy beelőzzön... én úgy érzem, a kelet-európai blokkban is kezdünk irtóra lemaradni, úgyhogy - ha nem is idén, de - lassan félre lehet tennia régi reflexeket)

-gal nem lehet tojást festeni 2010.11.27. 18:10:51

@Dr.laikus PhD:
Nekünk a szakmánkat kell jól tudnunk, naprakészen kell lenni.
Küzdeni legfőképpen a saját érdekeinkért kell /kellene /, mint normális munkavégzési lehetőség, megfelelő anyagi javadalmazás, stb.

Tudom, hogy érdekeink és a betegek érdeke sok ponton egyezik, vagy egymáséhoz legalábbis közel van.
De a betegek érdekét ne én védjem meg. Védjék meg Ők, vagy hozzanak létre egy érdekeiket megvédő alakulatot.Ez nem az én dolgom.

Ha valami nagy alakulatban gondolkozunk ( nem biztos, hogy kissebbekben egyáltalán nem lehetne ), akkor azt is mondhatnám, hogy most IS választott a népfenség egy "alakulatot", és választott 8 évvel ezelőtt is, meg előtte x és y évvel is, hol ezt , hol azt választotta.

Kukát borogatni nem fogok, ezt tegye meg más. Teljesen rezignáltan csak azt látom, hogy itt minden sz@rul megy, és megy a múlt század 60-as éveitől egyfolytában.
Korábbi időkről csak hallomásból és írott szövegből van ismeretem.

Még a kukaborogatáshoz:
Kollégám mesélte jónéhány éve:

Hónapokon át hiába szólt, telefonált, levelet /! / írt, mivel a rendelőjében olyan rosszul zárt az ablak, hogy szó szerint besüvített a szél, akikre tartozott volna ez a BETEG ügy, rá se ba... bagóztak.
Megúnta a dolgot, "felbérelt" 3 beteget, hogy egymás utáni napokon menjenek be az illetékes elvtárshoz, méltatlankodva, hogy a rendelőben húz az ablak, és hát egy kicsit fáznak.
No mi lett ?
Egy héten belül a rendelőben szélcsend lett és 23 fok körüli hőmérséklet.

Tehát mit bánom én , intézkedjenek, protestáljanak, szervezkedjenek a pógárok, vagy elvtársak, én "soviniszta" módon gyógyítani akarok megfelelő színvonalon és ennek alapján elfogadható megélhetést kívánok. Nagy dolog ?

Dr.laikus PhD 2010.11.27. 18:17:44

@-gal nem lehet tojást festeni:

Megkérte a beteget, felbérelte, mindegy.

Kooperált vele!

Különben én is a munkámat akarom végezni és semmi mást.
Általam tisztességesnek tartott jövedelemért.
Az ügyfelem harcolja ki a bérem és nem én.
Elég ha tudom amit tudnom kell.

És én sem választok, mindig csak más választ.
Én nem dehogyis, én ennek felette állok... :(((

Filantrópok!

Leroi 2010.11.27. 18:18:59

@apolka11:
Természetesen egy tőről fakad a marosvásárhelyi (magyar nyelvű) orvosképzés az anyaországival, amely viszont a német orvosi iskola szerint oktat.
A (ma már eltünedező, kihalófélben levő) erdélyi magyar professzorok iskolaalaapító nagy elődeik tudását adták át aktív időszakukban a végzősöknek...
Egy Környei, Krompecher, Jendrassik, Miskolczy, Haranghy, Gyergyai, Hajnal Imre Magyarországon is olyan nevek, amelyekhez kemény tudományos múlt köthető. Az ő tanítványaik voltak a mi tanáraink.

El Visco Stello (törölt) 2010.11.27. 18:21:52

Hoppá!!! Most számolom éppen. Hát a szocializmus óta már eltelt a szocializmusban töltött időnek több, mint a fele. Ezt az időt boldog pluralizmusban, piacgazdaságban, fogyasztói társadalomban, demokratikus jogállamban éltük le. Nem kellett volna azóta változni valaminek?

-gal nem lehet tojást festeni 2010.11.27. 18:26:00

@Dr.laikus PhD:
Utolsó 7 sorodat komolyan gondolod vagy engem akarsz cinkelni kicsit,
ha akarom akkor több értelme is lehet az írtaknak.

/Nem vagyok paranoiás, és nem is haragudnék egyébként, csak tényleg lehet fantáziálni , így gondolod, vagy pedig úgy gondolod ? /

Leroi 2010.11.27. 18:29:40

@Dr.laikus PhD:
A szászok 800 éve élnek erdélyben, a svábok kb. 250 éve a Bánságban, Partiumban...
Németország amellett, hogy visszavásárolta őket Ceausecutól, hatalmas anyagi erőfeszítést tett német beintegrálódásuk érdekében is.
Két állam tett ennyire nagylelkű gesztust hazatérő fiai irányában a világon: Németország és Izrael...
Magyarország?
A sok "román", "szlovák", "ukrán", "szerb"
betolakodót ma sem ismeri el sajátjaként...
Kb. ekkora a különbség nemzettudat és nemzettudat közt...

Dr.laikus PhD 2010.11.27. 18:34:47

@-gal nem lehet tojást festeni:

Kissé kiábrándult vagyok és én is kétségbeesett.

Nem lehet egy más földrészen, más országban kurrens hivatás miatt azt mondani, ha nem akarsz megdögleni (ezt ti írjátok dühötökben) akkor harcoljam én ki a Te érdekeidet.
Lehet azt mondani, hogy az én érdekem, de mégsem csak az enyém.
Mint a pincérnek leadod a megrendelést és én menjek hadba érted.

Kukát Te nem borogatsz (nem harcolsz, csak ülsz a fotelban és mozgatod a szálakat), azt meghagyod nekem a plebsznek.

Igen dühös vagyok ezért a passzív agresszivitásért.
Az intellektuális fölény az már csak hab a tortán.

Leroi 2010.11.27. 18:39:30

@Dr.laikus PhD:
A fejlett Nyugaton nem a nép döntötte rá az asztalt a kormányzatra, hogy megemelje orvosok fizetését és emberszámba vegye őket.
Kellett egy fél évszázados kelet-európai szovjethatalom és agymosás, hogy az orvos végre elnyerje méltó helyét a bányászbéka ülepe alatt, hisz az improduktív, parazita értelmiségi osztály részének volt kikiáltva, akinek kötelessége a dolgos munkásosztály szocializmust építő harcát éhbérért ellátni. Ez így maradt a rendszerváltás után is és ennek az áldásait kanalazzuk ma is...

Dr.laikus PhD 2010.11.27. 18:40:46

@Leroi:

Ezt miért csak Te tudod?

Leroi 2010.11.27. 18:42:06

@Dr.laikus PhD:
Csak megpróbáltam felvázolni pár sorban.

Dr.laikus PhD 2010.11.27. 18:44:22

@Leroi:

A szokásos intellektuális fölényeddel mi? :))))

Leroi 2010.11.27. 18:45:29

@Dr.laikus PhD:
Úgy érzed? Nem volt szándékos...:S

Dr.laikus PhD 2010.11.27. 18:50:31

@Leroi:

Frappáns, rövid, találó. Persze, hogy úgy érzem.
Nagyon élvezem azt a humán tudást ami ha nem vagy fáradt akkor nagyon csillogó, kedvemre való.

Leroi 2010.11.27. 19:02:41

@Dr.laikus PhD:
Ajaj, nagyon kemény, ütős a bók.
De előbb rá is kellene szolgálnom!:)

Dr.laikus PhD 2010.11.27. 19:07:27

@Leroi:

Több is van?

Ne mondd! Kár volt megöregedni! :D

lac666 2010.11.27. 19:18:31

@-gal nem lehet tojást festeni:
Te szerencsétlen!
Idézet:
"Ráadásul az őt felvevő nő (nem írok doktort, orvost) morgott, hogy miért este 8-kor kell menni. Summa summarum:13 napig nem kapott infúziót, nem kértek székletmintát, mi több, az osztályos doktornő haza akarta küldeni,mert ő szabadságra készült. A betegeit átvevő helyettesítő orvos adott először infúziót, de akkorra már veseelégtelenség lépett fel."
Mi köze az anyagiaknak ahhoz, ha valaki simán csak paraszt?
Csakhogy egyértelmű legyen: mindenki számára világos, hogy alulfizetettek az orvosok (és ez még enyhe kifejezés)! De ettől a beteggel még nem kell flegmának lenni! Tudod ő kiszolgáltatott helyzetben van és nem tehet róla, hogy kevés a pénz! Az orvosi műhiba megint egészen más! De azt se hozzuk összefüggésbe a fizetéssel...

Leroi 2010.11.27. 19:23:48

@lac666:
(IM: "The Number Of The Beast"...)
A hozzászóló nem hozta összefüggésbe a szakmai trehányságot az alulfizetettséggel.
Csak egy társadalmi problémára világított rá.
Elég bőségesen...

Zöldövezeti 2010.11.27. 19:28:18

@Leroi:
Azért nem teljesen így van.
A szociálizmus hajnalán az orvos volt valaki.
Egy kis egzisztencia történet, modjuk 1935 -től a napjainkig :

1935 -1945 ig a csúcson a katonatiszt állt, megbecsült volt a tanár, az állami alkalmazott stb, így az orvos is igaz nem kiemelkedően.
1945 - 1950 a katonatiszteknek befellegzett - az egyik leg gyűlöltebb foglakozás lett,
Ekkor a mérnökök voltak a csúcson.
Újjáépítés, majd az iparosítás.
A mérnök szakma is kb. 1950 -re degralárodott, ha nem is süllyed alacsonyra, de egy beosztott mérnök majdnem senki volt.
Az orvos szakma ekkor kezdte a 'karrierjét'. 1950 -től majd mindenki vágya, hogy orvos legyen.
ű megvolt a magyarázat : az orvos eccere volt alkalmazott és magánvállakozó ( a kórház infrastrukturájával. Ez a kiemelkedő státusz - társadalmi rang gyakoirlatilag a rendszerváltozásig tartott, majd hirtelen a semmibe torkollott. Ma orvosnak, tanárnak lenni nem rang.
Szegény tanárokat ráadásul meg is verik a diákjaik - néha a dokikat is - főleg az etnikum.
Közben a közgaszdászok kb. 1970 - 75 -től jöttek fel.
Ők a rendszerváltáskori sztárok.
Akkor egy fiatal, titán közgazdász kereste a legtöbbet - főleg ha még a bank szakmában is volt.
Ők voltak az ifjú menedzszerek, akik azt gondolták ők a világ megváltók.
Hát nem - igaz jó 25 éve jól keresnek.
Viszont ma már a közgazdász szakma is kezd kopni.
Na mi lesz a jövő szakmája ??

ja elfelejtettem : régen úgy 1965 - 1990 ig annyira snasz volt katonatisztnek lenni, hogy nem merték az egyenruhájukat nyilvános helyen felvenni - szégyelték a demokratikus tisztek , főleg a lányok szarták le szegényeket !!

macscico 2010.11.27. 19:36:41

@tbjárulékfizető: Van nyugati ország (pl. Svédország) ahol nics is orvosképzés, ők szépen megveszik a más országban kitanult orvosokat!
A Romániából és más keleti országból jött orvosok egyszerűen azért kénytelenek (és ez tényleg kényszer) itt megállni, mert az Ő diplomájukat nem ismerik el! Néhány éves magyar gyakorlat után már ez jó ajánló levél! A szakvizsga után jó részük el is megy! Ez ilyen egyzserű!
Az alap beíráshoz annyit: a hasnyálmirigy gyulladás egyik legsúlyosabb szövödménye a veseelégtelenség! Sajnos! Fiatal emberek is belehalhatnak! Csak egy oldalról ismerjük a történteket, így egyebet hozzáfűzni nem tudok!

lac666 2010.11.27. 19:39:12

@Leroi:
Először is:
Ehhez a poszthoz szólt, tehát szükségszerűen kell, hogy legyen összefüggés!
Másodsorban: egy későbbi kommenjét idézem:
""Véletlen véletlen hátán.
"Véletlen" nem kellene kimondani végre, hogy a sok-sok véletlen talán nem is olyan véletlen?

Egyszer ki kéne már mutatni, és utána a NAGYKÖZÖNSÉGGEL a sajtó útján folyamatosan tudatosítani, hogy az egészségügyben a jelenlegi anyagi és személyi feltételek mellett a hasonló véletlenek SZÜKSÉGSZERŰEN gyakrabban fognak bekövetkezni a közeljövő(k)ben.
S a véletlen lehet, hogy épp a tisztelt olvasóval, vagy tv-nézővel fog bekövetkezni váratlan állapotromlást okozva, vagy végzetes egészségkárosodást eredményezve"

Leroi 2010.11.27. 19:48:17

@Zöldövezeti:
Köszönöm ezt a longitudinális metszetet...
Azért a Horthy-korszakban a főrendek álltak a csúcson. Katona- (és csendőr-) tisztnek lenni tényleg rangot jelentett (házasodni sem házasodhattak bármelyik társadalmi osztályból), jó pozícióban volt a klérus is, de az orvos is nagyon
meg volt becsülve.
A devalválódási folyamat semmiképpen nem az érintettek hibájából történt...

Leroi 2010.11.27. 19:53:54

@lac666:
A nagyközönség ma csak eszközt lát az orvosban...
A 800 ezer rokkantnyugdíjas országában az orvos eme modern plebejusi aberrált pozíció fenntartásának eszköze.
Egy réteg le se sajnálja, ők a deltás izomagyú vállakozók, az adócsaló merdzsólovagok, akiknek "doki" az orvos és azt képzelik egy rendelőben, hogy étteremben vannak, ahol a pincért keresztnevén szólítják.
A színesbőrű populáció véleményét itt nem idézném.
Igazából nem tudnék megnevezni egy olyan kategóriát, amely egy ujját is mozdítaná az orvosok helyzetének előmozdítása érdekében.

Leroi 2010.11.27. 20:23:05

@macscico:
A román diplomát elismerik.
Vö. egy fejvadász cég honlapjával, ahol rengeteg Németországban dolgozó román orvos mesél az új haza/munkahely élményeiről.
A nyugati állások betöltésének feltétele EU országban szerzett orvosi diploma, esetleg szakképesítés és (itt-ott sine qua non) feltétel még a nyelvtudás is.

kvadrillio 2010.11.27. 20:26:57

Ez a nagyon "humánus" betegápolás az orvosok részéről azért van, mert nagyon-nagyon-nagyon elfáradnak a sok magánklinikán sok pénzért végzett orvosi munka után és nem jut elég erejük a főállású kórházukban a betegek kezelésére !!!

bakker

Bánkbán 2010.11.27. 20:57:39

A tisztaság, a lelkiismeretesség nem pénz kérdés. Aki ilyen trehány, kaphatna 10 milliót havonta, ilyen maradna. Tény, hogy az egészségügy nem kap elég pénzt. De azt a keveset is elpazarolják! A korrupció, a kisszámú orvos arisztokrácia nem engedi a fiatalokat, a tehetségeseket szóhoz, és megakadályozza mindenáron a változást. Rend kéne, de ehhez meg harc és értelemre lenne szükség. S hol van ez ma?

aesculap 2010.11.27. 23:50:33

@macscico: Tudomásom szerint Európa minden országában van orvosképzés, de Svédországban és Norvégiában biztosan, nagyon is jónevű egyetemeik vannak (Pl. a stockholmi KarolinskaUniversity,deaz oslói-és a trondheimi egyetemnek is van orvosi fakultása). Bár Máltában és Luxemburgban nem vagyok biztos...

kiskakas 2010.11.28. 00:00:58

@gipsz1234:

Ne védd a János Kórházat, mert az vágóhíd!
A nővérek primitív haszonlesők, lusták, emlékeztetnek a Halál angyalaira!

Tisztelet a kivételnek!
Ám 10 gonosz nővérre sem jut 1 rendes, emberséges!
Fizethetsz, orvosnak, nővérnek hiába!
Reménytelen a helyzet!
Ott vitték halálba Apámat! Míg élek gyászolom , ezeket a hóhérokat pedig átkozom!

Zoltan895 2010.11.28. 00:54:24

@fingerbangs:

a kurva anyád a kiskirály. Pusztán irigy vagy és képzetlen. Egyszerűbb egy orvost szidnim mint akár fele annyit tanulni mint ő, ugye? Mondjuk amit a nővérekről írsz, az túlnyomórészt sajnos hihető. De ez még nem ok arra, hogy ha nem érted, hogy mit és miért csinál vagy nem csinál egy orvos akkor kritizáld.

Zoltan895 2010.11.28. 00:59:04

@kiskakas: apádnak talán nem kellett volna dohányoznia, szocikra szavaznia és akkor mind az ő, mind az egészségügy helyzete jobb lenne és talán később halt volna meg. Undorító cigány mentalitás, hogy ha valaki megsebesül (miért is ne menne 200 km/h-val lakott területen, miért ne dohányozna,...) akkor nem ő a hibás hanem az az orvos aki nem tudta megmenteni, mert napi 16 óra munkát (ügyeletnek hívják) várnak el tőle sokszor FIZETÉS NÉKÜL, és közben megfelelő felszerelés sincs. Pl: fentebb irta valaki, hogy fél óra volt mire találtak nek iegy infúziót... nyilván direkt elrejtették, hogy ne találják meg. Arra nem is gondoltok, hogy egyszerüen NINCS anniy amennyi elég volna... ja, igen, ugye nem kelle volan szocikra szavazni évekig.

Zoltan895 2010.11.28. 01:10:47

Biztos vagyok benne, hogy ezen blogon olvasható kitatlált történetek 90%-a mögött az van, hogy a beteg rokona úgy látta, hogy nem kedvesn mosolyogtak rá, az ügyfélre, az orvosok vagy nővérek, és a mai liberális világunkban 1000-szeres mértékűre dagadt egója ezt nem bírta elviselni, és eltúlzott rágalamkat irogat ezért ide. Pedig ha a postolók is érdemi MUNKÁT végeznének ,mondjuk legalább fele annyit mint egy orvos, akkor nekik sem lenne kedvük mindenkire vigyorogni mint egy vadalma. Egyébként ezzel az uszító postal ma betelt a pohár: én ugyan ne mvagyok orvos, de egy családtagom igen: elfogadjuk a Németországban felajánlott munkát. Ott nem csak fizetést kap az ember, hanem megbecsülést is. Ha a kettő közül legalább az egyiket megkapnánk Mo-n akkor talán maradnánk. Amúgy nem furcsa, hogy az összes nyugateurópia ország tárt karokkal várja azokat a magyar orvosokat akiket ezen a blogon rendszeresen átkoznak? Kiben is van a hiba akkor? NYilván a németek/spanyolok/angolok/svédek sokkal hülyébben mint a Mo-i prolik... BB.

Dr.laikus PhD 2010.11.28. 05:05:00

@Zoltan895:

Ha téged olvaslak akkor azt gondolom, hogy ezek a történetek nem kitaláltak, nem rosszul értelmezettek, nem a hozzátartozó halálát feldolgozni nem képes gyerek bánata.

Mi közöm ahhoz, hogy te kire szavazol bakker ahogy Ti szoktatok fogalmazni fiatalok.
Mi köze a mindenkori politikának ahhoz, hogy az osztályon kevés az infúziós állvány? Ezt meg kell rendelni, az ápolás során nem ez kerül sokba!
Hogy a világ legmodernebb gyógyító eljárásait nem tudják alkalmazni az igen AZ pénz kérdés.

A ma fiatal orvosainak el kéne szakadnia a műszerek tudásától és megtanulni, hogy nem csak a röntgen képes felismerni tüdőgyulladást, hanem a füle, a kopogtató ujja ésatöbbi...

Prolik.. Ahogy olvaslak hányadik generációs értelmiségi vagy ugyan?
A stílusod akkora paprikáskrumliszagú prolira utal, hogy még.
Kicsinyes, gyűlölködő, empátia hiányos...
Soroljam még?
A Te stílusodban?
És még csodálkozol?
Te vagy az etalon akit utálni lehet! Vedd már észre!

Honnan a bánatból tudod, hogy más akinek megadatott, hogy dolgozhat mennyi munkát végez?
Más aki egyetemet végzett mennyi munkát fektetett bele és fektet egy életen át?
Csőlátásod van és Te is a szüleid mantráit mondogatod.

Ami nagy nyomás a felelősség más emberek élete felett. Aki ezt nem tudja elviselni annak nem szabad orvosnak menni. Ez akkor is lesz, ha sokat keresnek és akkor is ha nyomorogtok.

Most olvasom, hogy csak családtag az orvos, Te csak haszonélvező leszel.
A proli tempót le kell vetned, mert egy másik társadalom egy másik ország ezt nem viseli el.
Gondolkodj önállóan, tanulj meg viselkedni.
Amit itt összehordtál ez nem használt senkinek.
Dühödt indok kivándorolni - amit megértek persze.
Ha már ide írogatsz más érdekében, akkor a felelősséget is meg kell tanulni, fogalmakkal tisztában lenni, mert kissé zavaros okádék ez az iromány.

huncut 2010.11.28. 06:51:38

@Dr.laikus PhD: Szívemből szóltál. :-)

:osbourne. (törölt) 2010.11.28. 08:37:01

@Dr.laikus PhD:

Kb. 40* véradóként évente 4* 5* azt latom hogy a karbantartók lézengenek a kórház területén. Adni kell nekik vasat meg egy hegesztőt és naponta 50 darabot infúziós állványt tudnak/nék összehegeszteni. Festék ecset oszt' jó van.

Szerintem ez manapság nem indok.

Leroi 2010.11.28. 08:45:47

@Zoltan895:
Ó, egy másik, hozzám hasonló szabadszájú gladiátor?:))
Üdvözlégy köztünk!:)

Dr.laikus PhD 2010.11.28. 08:55:17

@Leroi:

Ez nem szabadszályúság az ég szerelmére!

dajan 2010.11.28. 10:22:35

@Zoltan895: A poszton történeteket írnak le az emberek ami természetes, hogy szubjektív. Ebből adódik , hogy több az érzelem sokszor, mint a reális megfogalmazás. Ez nem bűn és nem kell hazugsághalmaznak minősíteni. A saját szakmámból van egy rövid történetem. Egyszer egy szülő / lehet, hogy sokszor csak nem tudok róla / lehülyézett a gyermekének, természetesen otthon. Másnap a gyermek szemtelen és elviselhetetlen volt számomra. Behívtam a szülőt és szemrebbenés nélkül elmesélte a szituációt. Mélyen a szemébe néztem és azt mondtam: milyen jogon várom el a gyermekétől, hogy tiszteljen engem, amikor ön sem tisztel,. Tanultak belőle, ma az egyik legjobb diákom. Minden szakmát és a benne lévő embereket tisztelni kell, de vannak szakmán belül huszadrangú iparosok és művészek. Sajnos nincs mindenkinek szerencséje és nem találkozik a" művészekkel."

Scala 2010.11.28. 11:14:49

@dajan: Köszönöm szépen ezt a hozzászólást. Pontosan ez merült fel bennem is válaszként.

A pedagógiai módszer is elsőrangú volt. ;-)

lac666 2010.11.28. 12:04:02

@Leroi:
Azt írod a nagyközöndég! De a merdzsólovagok, meg az izomagyú vállalkozók, meg a hiperpigmentáltak egy nagyon szűk réteg! Szerintem az orvosok igenis elismertek, és a zemberek döntő többsége óriási tisztelettel van irántuk! Mindenki tudja, hogy egy orvosi diploma micsoda emberfeletti teljesítményt kíván!
Nem vitatkozom azzal, hogy külföldön ez az elismerés mennyivel nagyobb, az anyagi részéről nem is beszélve...
De a poszt nem erről szól!
Egyébként, hogy az anyagi problémát megoldani hogy kellene, arról fogalmam sincs...

Jim Raynor 2010.11.28. 12:48:39

@Leroi:

"Igazából nem tudnék megnevezni egy olyan kategóriát, amely egy ujját is mozdítaná az orvosok helyzetének előmozdítása érdekében."

talán maguknak az orvosoknak kellene valamit tenni a saját helyzetük javítása érdekében, nem? elég vicces, hogy az általatok oly sokat szidott betegektől várjátok ennek a megoldását (is).....

Jim Raynor 2010.11.28. 12:56:37

@Zoltan895:

menjetek a francba Németországba akkor, nem fogtok itt senkinek hiányozni. de arra készüljetek fel, hogy a trehány és nemtörődöm munka következményeit ott nehezebb lesz megúszni....

dajan 2010.11.28. 13:43:10

@Scala: Nagyon köszönöm, holnap újult erővel ébredek!

dajan 2010.11.28. 13:50:53

@Leroi: S mi köze van a gladiátornak a politikához? Eredetileg/etruszk/ a halottak tisztelete volt a fő céljuk, küzdelmüket a halott sírján vívták,

dajan 2010.11.28. 13:53:51

@dajan: Bocsánat nem fejeztem be az előbbit, az ember áldozatokat helyettesítették ezzel. Később a római cirkusz porondjain a rabszolgákat nevezték így.

Dr.laikus PhD 2010.11.28. 14:08:12

@dajan:
Igen az emberáldozatokat helyettesítették ezáltal.

Ja, ja és még Mario Alinei szerint az etruszk nyelv a magyar nyelv archaikus formája.
Így a magyarokhoz köthetőek.

Nincs új a nap alatt :DDD

Leroi 2010.11.28. 14:15:28

@Jim Raynor:
Romboljuk le a Bastille-t és ácsoljunk guillottine-okat?
Mégis, hogyan harcoljunk szerintetek?
Mert a szadesz (és most forradalmi kormány, a montagnard-ok Konventje) is "ellenőrizteti a betegutakat", másszóval a gaz csaló dokiknak szeretne a körmükre nézni, akik piócáskodnak a népkasszán...
Szerva ott, cumi itt, mindenképpen...

Leroi 2010.11.28. 14:16:39

@dajan:
Shalom, Moshe...:)
Én a hiábavaló harcra utaltam a gladiátor kifejezéssel.

kiskakas 2010.11.28. 14:24:45

@Zoltan895:

Apám NEM ivott, NEM dohányzott, sőt, Túlsúlyos sem volt. És SZOCI sem!
Csak rendes, tisztességes ember, aki elkövette azt a végzetes hibát, hogy beteg lett!
Sőt cigányok sem vagyunk, sem arabok, sem zsidók sem hottentották, hanem törvénytisztelő, magyar-magyar állampolgárok. Adófizető

Viszont:

Ön , modortalan, szemtelen és gondolom sérült , ahogyan ítt ír, és e-maileket küldözget!
Nyilván valamelyik zárt osztály rácsai mögül, terápiaként használhatja az internetet!

Kár itt összevissza sértegetni azokat, akik érintettek az ilyen szomorú ügyekben.
Ha Ön olyan harcos ne itt küzdjön az áldozatok hozzátartozóival, hanem bizonyítsa az saját"igazát" tegyen érte!

Hülyeségeket nem kell írni és ne kampányoljon , amellett, ami rossz!

Ajánlom, beszéljen orvosával egy új gyógyszerezésen, amely lenyugtatja és nem szemtelenkedik és okád itt össze-vissza!
ELÉG! Mert undorító!

cenzorilla 2010.11.28. 14:33:42

@kiskakas:

Nyugalom! A második kicsit sok lett.
Nem kell a szintjére süllyedni! :)

ZöldszemM2 2010.11.28. 15:11:11

@Leroi: Helló most ez vagyok a tegnapi zöldövezeti.
Tehát azt elfelejtettem hozzá tenni : csak az
a l k a l m a z o t t a k r a

érvényes a megállapításom. Persze gyáros, főrend, vezető politikus az más, az mindig rang volt !

kiskakas 2010.11.28. 15:21:54

cenzorilla

Kedves cenzorilla!

Hamár...írhatnál esetleg Zoltán985-nek néhány csillapító szót, felkiáltójellel!
esetleg hatással leszel rá!? :-)

tbjárulékfizető 2010.11.28. 16:03:46

@Zoltan895:
Érdekes a gondolkozása.
Néhány tényre szeretném a figyelmét felhívni: Amikor privatizálták anno a magyar cégeket( mérnök vagyok, ipari létesítményekre gondoljon) döbbenten számoltak be ismerőseim( pl. energetikusok) az új tulajdonos lépéseiről: nem szabad egy ceruzát sem hazavinni, nincs korlátlan beszerzés, kiküldetés, szolgálati kocsi. Mindenkinek meg kellett tanulnia gépelni , nincs kiszolgáló személyzet.
Fordítsuk le ezt az egészségügyre: A magánorvos a magánrendelőben végzett vizsgálat után (felszeretség max. 1 milla)nem hívhat be 2 nap múlva a kórházba, ahol a kórházi tulajdonú eszközökkel és fogyóeszközzel lekezel Sztk. alapon, majd otthon a magánrendelőben elvégzi az utókezelést magánorvosi tarifával.
Nem visz haza mindenki korlátlanul fecskebndőt, kesztyűt, kinek mi kell. (Egy 20 db-os kesztyűkészlet a boltban 1000 ft felett van) felülvizsgálatot.
Vagy pl. a háziorvos, amíg korlátlan volt a közgyógy költségkerete, nem vásárol be a beteg helyett 5-ször többet, mint ami a betegnek kell és a többiből eladva kerül vaj a kenyérre. Sok kicsi sokra megy.
Az utóbbi 5 évben többször voltam kórházban, és ( szakmai ártalom) agytornaként ötleteltem: a költségvetés legalább 5-10 %-át meg tudnám spórolni jobb szervezéssel, takarékosabb ellátással. Pl érdemes megnézni a moslékba kerülő ételt. nem azért, mert annyira rossz, hanem sokszor értelmetlenül sok.
Ezek nélkül lehet, hogy itthon is több maradna az orvosi fizetésekre.

Leroi 2010.11.28. 16:41:25

@tbjárulékfizető:
Hoppá-hoppá...
Erről nem is tudtam, hogy orvos/nővér szabadon lenyúlhat fecskendőt/kesztyűt/CT-készüléket/mentőautót...
Mióta van ilyesmi, mert nálunk rögtön repülnénk, mint egy föld-levegő rakéta, ha ilyesmi kiderülne...?!

Leroi 2010.11.28. 16:42:43

@ZöldszemM2:
Megértettem, köszönöm!

Dr.laikus PhD 2010.11.28. 16:55:44

@tbjárulékfizető:

Az biztos, hogy jobb szervezéssel jobb lenne a beteg közérzete.
Lásd a pozitív poszt XIII. ker. rendelőjét.
Láttad, hogy elvitték a kesztyűt, tűt, alkoholt, vattát bucinak?
Nehezen hiszem, hogy orvos gyógyszerrel kereskedne. Nem jön belőle akkora jövedelem, mint amekkora munkát ez jelent.
Inkább a beteg kereskedett vele és ez bizonyított is.

Magánrendelésen a befolyt díj bőven fedezi a dologi költségeket, nagy szarrágó az aki helyette lop.

Diagnózis magánrendelésen, gyógyítani kórházban miért ne lehetne?
Nem függ össze a kettő és nem is mindig ahhoz az orvoshoz kerül az ember aki a diagnózist megállapította.

Dr.laikus PhD 2010.11.28. 17:03:25

@Leroi:

Egy biopszia eredménye hány nap?

Leroi 2010.11.28. 17:20:53

@Dr.laikus PhD:
Nem vagyok patológus, azt tudom csak elmondani, hogy nálunk a kórházban a kórszövettani eredmény 7-10 nap alatt van meg.

dajan 2010.11.28. 18:44:30

@Leroi: Shalom és békés chanukát! A danaidák és a lyukas hordó, vagy a sziszifuszi talán jobb kifejezés.

dajan 2010.11.28. 18:49:30

@Dr.laikus PhD: Köszönöm, hogy megosztottad, mert ezt nem tudtam, de azért utána nézek bővebben.

Leroi 2010.11.28. 19:54:13

@dajan:
Aranyos vagy, de keresztény vagyok, csak behatóbban foglalkoztam (a helyszínen is) Izraellel és a héber nyelvvel.
Békés chanukát Neked!

dajan 2010.11.28. 22:51:02

@Leroi: Hidd el egy családba tartozunk és ugyanazt az Istent szeretjük. Egy szimbólummal élnék: a zsidóság a fának a gyökere, a kereszténység a fatörzse, és minden többi vallás amely még létezik a földön az a fa lombja. Ha bármelyiket elpusztítjuk, akkor az egész fa elpusztul, főleg ha a gyökérzetnél kezdik.

Leroi 2010.11.29. 19:03:17

@dajan:
Nagyon szépen leírtad, köszönöm...
Izraeli látogatásunkkor a hotelben is minden ajtófélfán ott volt a mezuza a sin-betűvel (Jeruzsálem 3 völgyét szimbolizálva)...nagyon megható volt a modernség és a hagyományok ilyen találkozása...

יהוה

Így van , egyazon Istent (JHVH) szeretjük...
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása