Kétségbeesve próbálta életben tartani a gyermekemet

2010.11.21. 06:00

Tisztelt Praxis Blog !


Két hét elteltével most jutottam oda hogy leírjam, mi történt november 2-án hajnalban.Lányom 33 évesen első babáját várta, akkor a 34 hétben. 6 hete szigorúan feküdt már, mert már a 12 hetes terhességi UH-on hátul mélyen, majd a későbbi UH-okon elöl fekvő lepényt diagnosztizáltak, amely sajnos nem javult a méh növekedésével, hanem romlott.

 


A 18. és a 26. héten vérzett is, de nem utalták kórházba, otthoni nagyon szigorú fekvés volt az előírás.A 26. héttől nálunk lakott, mert a férje külföldön dolgozott, így úgy döntöttünk nem maradhat éjszakára egyedül, nappal volt segítség.A kezelőorvosa felhívta a figyelmet, az első legkisebb vérzésnél azonnal mentő és kórház, mert 10 perc alatt elvérezhetnek mindketten, ha leválik a lepény.Sajnos ez minden óvintézkedés ellenére bekövetkezett, hajnalban levált a lepény, vér és vér mindenütt.


Hívtuk a mentőket, akiknek szakszerűen elmondtam mi történt: elsőszülő kismama, 33 éves, terhessége 34 hetében, levált a lepény, súlyos elállíthatatlan vérzés, stb. (alapszakmám eü-s, így tudtam mit tenni ilyen helyzetben)Aztán csak vártuk a mentőket, mindezt Budapesten, november 2-án hajnalban, amikor az ünnep utáni hajnalon még forgalom sem volt.


Negyed óra múltán ismét hívtam a mentőket, ahol a diszpécser annyit mondott, hogy nem nyomjon a kismama és majd jön a kocsi, csak legyek türelemmel !!!!


SENKINEK NEM KÍVÁNOM ÁTÉLNI AZT AZ ÉJSZAKÁT, AMIKOR TEHETETLENÜL ÁLLUNK A LÁNYUNK FÖLÖTT, ÉS TUDJUK HOGY ESETLEG PERCEIK VANNAK CSAK HÁTRA, ÉS NEM JÖN A SEGÍTSÉG !!!!!

 

A férjem az utcára rohant hogy majd irányítsa a mentőt, én vízzel és szőlőcukorral próbáltam kétségbeesve életben tartani a gyermekemet.35 perc múlva ért ki a kocsi, amelyben NEM VOLT ORVOS ! Ők tehetetlenül álltak az eset felett, megmelegíttettek velünk egy infúziót amit mégsem kötöttek be, majd hívtak egy másik mentőt, ami újabb 30 perc múlva érkezett meg !!!!Így 1 óra múlva indultak a lányommal a Klinikára, ahol azonnali császármetszést hajtottak végre, akkor már más választás híján, altatásban. A babát nagyon rossz állapotban emelték ki, nem sírt fel, lélegeztetni, újraéleszteni kellett.

 

A mentők riasztásához képest 2 óra múlva született meg, a véres magzatvíz tüdőgyulladást okozott, 9 napig volt inkubátorban, csövekkel, drénekkel.2 hét után engedték haza őket e hét elején. Nem tudjuk milyen károsodást okozott a késlekedés. Mindketten súlyos vérszegények még, amit a háziorvos-gyermekorvos kezel már, de most kihatással van a tejelválasztásra és a szoptatásra.


PS: amikor kétségbeesve faggattam az első mentő személyzetét, hogy mikor jön a másik kocsi, azt mondta nekem: "asszonyom maga nem Magyarországon él?????"
 

 

 

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Visco Stello (törölt) 2010.11.21. 07:19:58

Ez borzalmas! Mindenképp vizsgálatot kell kezdeményezni, bár érzem, hogy a posztoló nem feltétlenül elégtételt akar. Ez az aggodalom hangja a gyermekéért, unokájáért. Gondolom, majd hozzáértők is meg foják nyugtatni, mert szerintem a dolgok a körülményekhez képest szerencsésen alakultak. Majd lesz egy kis kancsalság, egy kis beszívódott mellkas, de ezek nyomtalanul el fognak tűnni. Jó egészséget és sok örömöt kívánok!

Leroi 2010.11.21. 08:50:15

Placenta praevianál abszolút sürgősséget jelent a vérzés...
Szörnyű mulasztás volt ez a huzavona...:(((

Polifémosz 2010.11.21. 09:06:12

És akkor ezek után ugye szabad pofánvágni az otthonszülést eröltetőket!!!!!!!?

Scala 2010.11.21. 09:18:33

'tehetetlenül - nem volt orvos - kétségbeesve faggattam - más választás híján - újraéleszteni kellett - nem tudjuk milyen károsodást okozott- hatással van a tejelválasztásra és a szoptatásra'

"Akármennyit hibáztatok másokat, nekem marad az egész."

(a nőgyógyászati betegségek, terhességi szülési-gyermektáplálási komplikációk annyira beszédesek és generációkra visszanyúló programok, anyai ágon. Szvsz. Még mielőtt: nálam is van gebasz vele.).

És tényleg bocs, de sztem a nagymama ne ápolja a lányát közvetlen közelről, most egy ideig.

Irise 2010.11.21. 09:51:47

Ennyi mentoauto van! Nincs tobb. Kuldtek,amint tudtak. Igen konnyen lehet,hogy nem volt 30 percen belul masik auto.

De ha a poszt iroja tenyleg tenni akar valamit, esetleg elkuldhetne egy otthonszulest szorgalmazo, teljesen elvakult forumra is a tortenetet,hatha akkor nehannyal tobb kisbaba maradna eletben.

El Visco Stello (törölt) 2010.11.21. 10:01:09

@Polifémosz: Nem tudlak követni. Hogy jött ez most ide? A posztoló a kórházban szülést erőltette. Egyébként meg igen. Már ha a pofánvágást tudományos érvként alkalmazzuk. Tréfát félretéve, értelek. Te nem értesz engem. Én azt mondtam, hogy bizonyos szigorú feltételek megléte esetén, térítés ellenében, törvényileg szabályozott keretek között lehessen választani az otthonszülés opciót. És nem az otthonszülés, hanem egy magasabb szempont érdekében. Ezt a szempontot mifelénk demokratikus jogállamnak nevezik.

Rotoxis 2010.11.21. 10:11:09

@Polifémosz: Igen, szabad. A kettőnek semmi köze egymáshoz.

@Irise: Azért ez nem teljesen igaz. Nem ennyi a mentőautó, különösen nem hajnalban. A mentőknél minden telefonhívást rögzítenek, időponttal együtt. Ugyancsak automatikusan rögzül, amikor az irányítás kiadja a feladatot a kijelölt mentőegységnek. A mentőautók mozgása útvonallal együtt másodpercre pontosan reprodukálható. Így a panasz teljesen korrekt módon vizsgálható, a dolgok nem a szubjektív megítélés alapján dőlnek el, hanem objektív tények alapján. A megoldás tehát, panaszt kell tenni.

A szubjektivitás okozta ferdülés egyébként valószínű a posztoló esetében is. Az általa leírtak alapján azt gondolom, hogy komoly szerepet játszik ez esetben is, hogy az ember kritikus szituációban óráknak érzi a perceket is.

hawkeye 2010.11.21. 10:20:56

@El Visco Stello:

"Majd lesz egy kis kancsalság, egy kis beszívódott mellkas, de ezek nyomtalanul el fognak tűnni. "

Minden szülő nevében kikérem magunknak ezt az arcátlan cinizmust!

Úgy látom, hogy egyre jobban beleéled magad e fórum fura ura, azaz megmondóembere szerepébe.

Vegyél vissza az arcodból! Az, hogy szakmai kérdésekben időnként igazad van, nem pótolja a hiányzó emberi hozzáállásodat.

Ha nem jut el a tudatodig, hogy ma Magyarországon a kifosztott, tönkretett egészségügy "működésének" következtében egy második holokauszt zajlik, legalább ne cinikuskodj!

drpeti 2010.11.21. 10:21:03

Terhes nő hajnali friss piros vérzése típusosan placenta previa. Ebben az esetben még ismert is volt. Azonnali ellátásra szorult volna.
Sajnos nem derül ki a postból, hogy hol történt az eset, további érdekes kérdéseket vetne fel. Az one kocsi, ha tudta (ics biztos jelezte neki), hogy csak 30 perc múlva érkezik eset/roko, akkor sztem jobban járt volna el, ha beteszi és elindul vele.

Rotoxis 2010.11.21. 10:28:06

@drpeti: Az idők finoman szólva is kérdésesek. Egyebekben igazat adok Neked, a randevú rendszer működhetett volna, mondjuk Hidegkútról.

El Visco Stello (törölt) 2010.11.21. 10:34:13

@hawkeye: Azért minden szülő nevében ne kérd ki magadnak légyszíves!

1989-ben született harmadik kisfiam. Körülmények hasonlók. 10 napig ingáztam a Tűzoltó utca és a Tétényi úti kórház között. Hordtam a kevéske tejecskét. Ősz hajszálaim nagyrészét akkor szereztem. Maradt egy kis beszívódott mellkas, egy kis kancsalság - amit az óvoda és az iskola között megműttettünk - mára minden eltűnt. Ma 180 centis, 80 kilós egyetemista. Szép férfi, szeretik a csajok. Felségem is egészséges, azóta megszületett a negyedik fiunk is.

Szakmai kérdésekben nem lehet igazam, mert nekem nem ez a szakmám és nem is alkotok szakmai véleményt.

Dr.laikus PhD 2010.11.21. 10:36:52

@hawkeye:

Szerintem valamit nagyon, de nagyon félre értesz.

Mit kérsz ki magadnak? Azt, hogy valószínű ennyi marad vissza? (adja Isten, hogy csak ennyi)

Mikor jártál utoljára orvosnál, hogy holokausztról beszélsz?
Még nincs.
Orvos van kevés, de ők jól élnek külföldön.
Mi ettől még nem halunk, csak nem beszélnek velünk kedveskedve (már aki és már akivel).
Erről van a véleménye El Visco Stello-nak.
Le is írja.

cenzorilla 2010.11.21. 10:39:41

Trágárságot, személyeskedést törölni fogok.

Dr.laikus PhD 2010.11.21. 10:42:38

@Dr.laikus PhD:

Az a fránya a betű felesleges!

Erről van véleménye El Visco Stello-nak.

fitball 2010.11.21. 10:46:49

@Irise: Megőrültek?? Ha ezt a babát végülis otthon szülik és nem viszik a klinikára őket mégha késéssel is akkor biztos meghal mindkettő!!!!Ott legalább nem sarlatánok voltak !!Erről az orvosok nem tehetnekTalán az utolsó 2 hétben bent kellett volna feküdnie a klinikán

Polifémosz 2010.11.21. 11:00:02

@El Visco Stello: Szerintem pedig Te nem értesz dolgokat többek közt azért, mert nem jártál szülészet előadásra és nem dolgoztál szülőszobán sem...
,,bizonyos szigorú feltételek megléte esetén, térítés ellenében, törvényileg szabályozott keretek között lehessen választani az otthonszülés opciót."
most is lehet választani.

Csak azt szeretnék sokan elérni, hogy lehessen bizonyos feltételeket ,,követelni" pl. mentő a ház elé stb, és ha mégis rosszul sül el a dolog akkor sok-sok milliót lehet kiperelni abból a szülészből aki aláírta előtte, hogy a kockázatokat mérlegelve szülhet otthon.
Meg kéne érteni, hogy NEM LEHET olyan biztonságban otthon szülni mint egy kórházban.
Hollandiában ahol a legelfogadottabb az otthonszülés és sokat választják, a legújabb szövődmény statisztikák miatt már visszakoznak, kezdik belátni, hogy eleink nem azért találták ki az intézményi szülést mert az otthonszülés olyan biztonságos.

hawkeye 2010.11.21. 11:11:38

@Dr.laikus PhD:

"Mikor jártál utoljára orvosnál, hogy holokausztról beszélsz?"

Sajnos szinte hetente kénytelen vagyok. Mint ahogy azt itt már pár kommentemben leírtam, a tapasztalataim - kevés kivétellel - rettenetesek.

Egyrészt a gyógyításhoz szükséges tárgyi feltételek hiánya, másrészt az embertelen bánásmód miatt.

De ha téged nem zavar, hogy naponta emberek halnak meg ezek miatt, aludj nyugodtan tovább....

@El Visco Stello:

A háttér ismerete nélkül mit gondoltam volna szavaidról?!

@cenzorilla:

Bocs, egyiket sem áll szándékomban elkövetni. Csakhogy a mai magyar egészségügy állapota nehezen jellemezhető indulatszavak nélkül.
Mint azt blogod olvasottsága, a posztok és a kommentek tartalma is bizonyítja.

Dr.laikus PhD 2010.11.21. 11:15:06

@Polifémosz:
Nagyon félre értitek miért folyik a "harc".

A háborítatlan szülés a lényeg, ami nem feltétlen otthon szülést jelent.

A szülés medikalizációja ellen folyik.
Azért, hogy a szülő nőt ne sürgessék, ne legyen felesleges beavatkozás szülhessen úgy - ha annak nincs más oka - ahogy a saját ritmusa megkívánja.

VOGAben 2010.11.21. 11:15:09

Nincs semmi gond az otthonszüléssel. Támogatja a természetes szelekciót.

szabidoki 2010.11.21. 11:19:51

@Rotoxis: hát, főleg Pesten elég karcsú a mentőellátás, úgyhogy sajnos könnyedén előfordulhat, hogy épp minden kocsi foglalt volt. Olyat ugyanis nem lehet csinálni, hogy majd félóra múlva küld autót a diszpécser - ha úgy gondolja, hogy kell a mentő, akkor azonnal kiküldi azt a kocsit, ami épp benn van a garázsban. Ha nincs benn kocsija, elkezd rádiózni, hogy melyik autója végez leghamarabb az aktuális feladatával, és arra rádiktálja az újabb feladatot, vagy ha ez nem megoldás, segítséget kér egy kicsit távolabbról. Ha a mentő tényleg 30 perc alatt ért ki, akkor a közeli állomáson nem volt autó, és vagy egy olyat küldtek, ami nemrég végzett, vagy távolabbról küldtek kocsit. Ugyanakkor sajnos kétségtelen tény, hogy a mentésirányítás gyakran nem áll a helyzet magaslatán, és a mentőszolgálat vezetése sem igazán akar változtatni a helyzeten. Panaszt kell tenni, és akkor visszahallgatják a beszélgetést, és kiderül, hogy ki mit mondott, a bejelentés alapján indokolt lett volna-e esetkocsi, és hogy milyen egységek álltak rendelkezésre.

Sokorai_Atala 2010.11.21. 11:24:10

Sajnálom, hogy ilyen herce-hurcában volt részük, de valahol a kezelő nőgyógyászt is megkérdezném, ilyen kórtünetekkel miért nem fektették be kórházba. Ikerterhességgel, semmi bajom nem volt 6 héttel szülés előtt már a kórházban voltam két nagy kocka az ágylába alatt, hogy nehogy kinyíljak, csak fekvés. Hangsúlyozom teljesen normális terhesség még hányingerem sem volt:)

fitball 2010.11.21. 11:25:04

Még annyit hogy az Önök blogja sajnálatosa gerjeszti az orvosellenes hangulatot Jobb lenne ha másnaponként valami pozitív tötténetet is hoznának az eü el kapcsolatban A z odaado és lelkiismeretes eü dolgozókról akik nélkül már tényleg összeomlott volna minde a pénzhiány miatt hogy az emberek tudjanak bízni az orvosaikban mert szükségünk van rájuk és ők nem ellenségeink

El Visco Stello (törölt) 2010.11.21. 11:25:05

@Polifémosz: A törvényi szabályozás (ami még nincs) legfontosabb eleme a felelősség kérdése lenne.
...hogy egy felnőtt ember maga dönthesse el felelőssége teljes tudatában, hogy dohányzik, vagy drogozik-e a terhesség ideje alatt, vagy otthon szül stb. És az ebből származó egészségügy következményekért a továbbiakban is teljes anyagi és erkölcsi felelősséget vállal. A bizonyíthatóan ezekből származó sérülések kezelése, rehabilitációja, speciális életmód finanszírozása, az ő terhe és nem háríthatja át a társadalomra.
Magyarul: mindenkinek joga van hülyének lenni, csak vállalja a következményeit.

petyy 2010.11.21. 11:27:30

Tessék mondani, szabad majd ezt a posztot linkelni, mikor liberálisék mentőt hívnak a részeg hajléktalanhoz?

AnnaKarenina 2010.11.21. 11:29:08

Nem értek hozzá szakmailag, csak kérdezem: ilyen esetben nem lenne biztonságosabb már kórházban tölteni az utolsó heteket? Vajon miért nem utalják be az ilyen kockázatos eseteket?

szabidoki 2010.11.21. 11:33:15

@El Visco Stello: ezzel csak az a gond, hogy egy ilyen döntés a gyereket sodorhatja veszélybe, és neki kell viselni a következményeket.

Rotoxis 2010.11.21. 11:42:04

@szabidoki: Ne viccelj már! Budapesten messze a legjobb a mentőellátás. Csak rohamból van 5 (Központ 2, Bázis, Buda, Erzsébet), hétvégén 6 (Málta). Van még vagy másfélszer ennyi esetkocsi. Vidéken meg jó ha van járásonként egy eset.

Annak a statisztikai valószínűsége, hogy egy órán keresztül ne lett volna roham, vagy eset a hajnali őrán, gyakorlatilag nulla. Vélhetően a bejelentés arról szólt, ami tényleg történt (34 hetes gravida vérzik, szó sincs atóniás vérzésről), így kis kocsit küldtek. Az idők nem stimmelnek, a posztoló érzékcsalódás áldozata lett.

egy maréknyi dollár 2010.11.21. 11:42:13

Látom, vannak,akik ezt a posztot is képesek félreérteni.A hölgy nem otthon akart szülni, hanem veszélyeztetett terhes volt,akinek kórházi fektetését az orvosa nem tartotta indokoltnak.
Nem írta a posztoló(pedig gondolom, megérdeklődte), mi volt a magyarázat a mentőkocsi késői érkezésére.Azt meg végképp nem értem, hogy ha az első kocsi személyzete semmit nem csinált a kismamával, miért kellett még fél órát ott várakozni,ahelyett,hogy azonnal a kórházba robogtak volna vele.

El Visco Stello (törölt) 2010.11.21. 11:42:22

@El Visco Stello: Igen, ez komoly gond.
És ez is szülői felelősség kérdése. A szülőnek fel kell nőnie ehhez a feladathoz. Persze szükség van komoly felvilágosító munkára is. És ha ezek a dolgok jól működnek, lehet, hogy lényegesen csökken az igény az otthonszülésre.

Polifémosz 2010.11.21. 11:44:34

@El Visco Stello: Saját maga tekintetében persze hogy az anya vállalja a felelősséget és a következményeket, de a születendő gyerek tekintetében a következmény az anyja kényeskedéséért a gyermeket terheli a felelősséget nem viseli senki. Úgy lenne tisztességes, hogy ha baj van és sérül a gyerek akkor hivatalból induljon eljárás gondatlan veszélyeztetés vagy emberölés vádjával és ha bebizonyosodik, hogy kórházban megmenthető lett volna a gyerek akkor a libsi anyuka vonuljon börtönbe a Geréb mellé.
Ehelyett úgy lesz kitalálva, hogy a szülész menjen a bíróság elé mivel nem látott elég jól a jövőbe, hogy lesz-e komplikáció vagy nem.
Értelmetlen az egész, mivel az egész országban 1-2 nőn kívül senkinek sincs annyi pénze, hogy a biztonságos otthonszülést finanszírozza.

Rotoxis 2010.11.21. 11:44:47

@egy maréknyi dollár: Ennek az az oka, hogy betartották a szakmájuk szabályait és nem gyilkolták meg a kismamát (és a gyereket) esztelen rohangálással.

petyy 2010.11.21. 11:45:42

@El Visco Stello: ezez:
Tessék mondani, szabad majd ezt a posztot linkelni, mikor majd egy másik posztban jogvédő barátaink nem értik, miért nem szabad mentőt hívni a részeg hajléktalanhoz? Talán valahol egy kismama vérzik el, mert a kocsi detoxba fuvarozza a homit.

ÁkiBáki (törölt) 2010.11.21. 11:46:23

@fitball: nem vagyok orvos ellenes - lévén a családban nem egy van - de egy-két szituációban az orvosok, ápolók, mentős diszpécserek stílusa, hangneme, szaktudása a kritikán aluli szintet sem üti meg.
És ez nem elsősorban pénz, hanem inkább emberi kérdés. Aki erre a szakmára adja a fejét, annak tudatában kell lennie azzal, hogy az elesettek, a bajba jutottak, a betegek, kiszolgáltatott állapotuknak megfelelően több törődést, emberi szavakat, hozzáállást várnak tőlük.
És most szándékosan nem térek ki a szakmai tudásra, csupán az emberi oldalra próbáltam rávilágítani.

Az pedig, hogy 2010-ben egy mentőre fél órát kell várni, az fémjelzi, milyen állapotok uralkodnak a hazai egészségügyben. Ha visszapillantunk az elmúlt húsz év megoldási kísérleteire, azt kell mondjam, jobban jártunk volna, ha kapálni küldjük azokat, akiket ezen terület vezetői pozícióiba kerültek.
Mert megoldást senki nem hozott a rendszer pedig csak züllik. De mindenki mindent jól meg tudott magyarázni.
Csak azt nem vesszük észre, hogy már senki nem arra kíváncsi, hogy mit és hogy nem lehet megoldani, hanem arra, hogy végre történjen is valami.
Csak sajnos nem ezt látom most sem.
Erre jó példa a poszt.

AnnaKarenina 2010.11.21. 11:47:36

@Dr.laikus PhD: "A háborítatlan szülés a lényeg, ami nem feltétlen otthon szülést jelent.
A szülés medikalizációja ellen folyik.
Azért, hogy a szülő nőt ne sürgessék, ne legyen felesleges beavatkozás szülhessen úgy - ha annak nincs más oka - ahogy a saját ritmusa megkívánja."
Amit ebben nem értek, hogy a szülések többsége pontosan így történik kórházi körülmények között is, csak éppen elérhető közelségben ott van az orvos és a megfelelő orvosi technika.

Az évi 4-500 körüli otthonszülés és az éves össz. 80-90.000 szülés arányában elenyésző a tervezett otthonszülések száma, ezért talán annyira szabályozásra sincs szükség. A felelősség viselésére annál inkább.

Irise 2010.11.21. 11:47:45

@Rotoxis: Mibol gondolod,hogy nem volt minden mentoauto eppen terepen?
Nekem azert mar volt egy-ket olyan hajnalom anno,mikor egyetlen mentoauto sem volt benn az allomason,hivasbol hivasba mentek, es masik varosbol kellett segelykocsit kerni.
Jut eszembe,surgis noverkepzes: 3 ev "egyetem" utan kezdhet surgossegin, aztan evenkent reszt vesz egy-ket tovabbkepzo egyhetes kurzuson. Vagyis egy magyar dipl. apolo tobb,mint eleg kellene,hogy legyen ehhez!

@fitball: halalosan nem ertem,miert irtad ezt nekem.

@drpeti: jaja,egyetertek, be kellett volna tenni es elindulni,de gondolom tapasztalatlanok voltak szegenyek,megijedtek,es inkabb segelykocsit kertek.

A legjobb lenne tenyleg vizsgalatot kerni, akkor minden tisztazodna, es a posztolo is megnyugodna,hogy a placenta previaert senki nem hibaztathato.

egy maréknyi dollár 2010.11.21. 11:52:53

@Rotoxis: Ezt te most komolyan mondod?!Esztelen rohangálásnak nevezed,hogy egy(két) életveszélyben lévő pácienst a mentőautóba tesznek, és szirénázva-villogva, minél hamarabb a kórházba viszik, ha már a helyszínen nem sikerül megfelelően ellátni?
Én nem ismerem a részleteket és nem bántottam a mentősöket.

fitball 2010.11.21. 11:56:24

@ÁkiBáki: Dehogynem ! Fog történni változás bíznunk kell benne és ne rontsuk a hangulatot Azért ítrtam hogy pozitív esetekről is be kéne számolni mert az eü dolgozók nagy része hivatásának tudatában dolgozik és nem azért a nagy pénzért amit kapnak ,Úgy látom az Új kormányzat igenis meg akarja szüntetni a visszásságokat és meg akarja változtatni az elavult rendszert Ezen dogoznak higgyjünk benne

szabidoki 2010.11.21. 11:59:11

@Rotoxis: tény, hogy Pesten sok mentő van, de sok a feladat is a nagyszámú lakosság miatt. Arányaiban többet futnak a pesti autók. Persze a vizsgálat dönti el, hogy ebben az esetben hogyan zajlottak a dolgok. Mondjuk ha a segélykocsira is fél órát kellett várni, akkor az sem volt a közelben.

gorillka 2010.11.21. 12:05:01

az otthonszülésről szakadjunk már le, ez nem az volt.
nem nevezném a terhesség végének sem, mert emlékeim szerint a terhesség 40 hét, ez pedig a 34. héten történt.

Sajnálom, hogy ez, ebben a formában megtörténhetett.
Nem vonom kétségbe a posztoló szavait az időtényezővel kapcsolatban, viszont a helyükben vizsgálatot kérnék.
Kívánok az anyukának és babájának sok boldogságot és egészséget.

Dr.laikus PhD 2010.11.21. 12:06:02

@AnnaKarenina:

Másként gondolom, de itt ez nagyon off.

Pilotax 2010.11.21. 12:07:44

Együttérzésem a posztolónak. Egyúttal hadd hívjam fel mindenki figyelmét arra az eldugott kis mellékmondatra ami vidékiként igen bánt és fájó, és sajnos igen igaz.

"Aztán csak vártuk a mentőket, mindezt Budapesten..."

Valóban mi lett volna ha ez mondjuk a Csereháton, vagy a Szatmári térség, esetleg Somogy valamelyik kis falvában történik?
Nem lesz belőle poszt, mert az itt élők már régen beletörődtek abba, hogy csak harmadrangú polgárok, mert nekik nem jár az öt percen belül kiérkező mentő. Nekik nem jár az orvosegyetemek klinikáinak színvonala.

VOGAben 2010.11.21. 12:10:06

@egy maréknyi dollár:

Nem értettem félre. Egy hozzászólásra reagáltam. Amúgy meg senki nem kap ígéretet a születése pillanatában, hogy semmi gond nem fogja érni, nem lesz életveszélyben stb az élete folyamán. Egy mandulaműtétnek is meg van határozva a kockázata. Szomorú de így van. A terhesség is ilyen. A fél órás kiszállás meg gondolom nem a mentőállomás tíz kilométeres körzetében történt. Nincs miről beszélni. Szerintem meg egyébként is veszélyeztetett terhes volt az anyuka, ha nem is az első pillanattól.
Településnév nélküli posztokat meg a közönséges pánikkeltés kategóriába sorolnám.

mutant · http://universal.blog.hu 2010.11.21. 12:17:11

@Polifémosz: Eleve fel voltak erre készülve. Ennek semmi köze az otthon szüléshez. Az otthon szülő nők ugyanúgy eljárnak magán klinikára !D-re és ultrahangra. Gondolkodj,mielőtt baromságot írsz!

Bíborköpenyes 2010.11.21. 12:19:25

Ahhoz, hogy megfelelő mentőellátás legyen, először megfelelő finanszírozásról kellene gondolkodni. Ilyenkor lehetne szidni a minimálbéres vállalkozókat (nem csak a X5-ös BMW-vel), azt a sok munkavállalót, aki feketén, szürkén dolgozik és a rövid távú haszonért (sajnos sokszor alapvető létfenntartási költségekért) elcsalja a társadalombiztosítási járulékát. Ehhez a dologhoz hozzáadódik sajnos a kis hatékonyságú megtérülése is a pénznek, meg az a szemlélet, ami pl. a Geönczeöl-féle (szentesi protézis-ügy) csalókat próbálja felmenteni. Ma, Magyarországon több ezren lehetnek a hozzá hasonló bűnözők, többnyire köztiszteletben álló vezető orvosok. És mindehhez hozzáadódik az a fajta jogbizonytalanság, ami pl. a magánynyugdíj pénztári befizetésekkel most szintén manifesztálódott, hogy a "címkés" pénzeket is ide-oda tologatja a politikai elitünk, és akkor máris összeadóik annak az alapja, hogy nem a diszpécser, nem a mentősofőr vagy az ápoló hanyagsága miatt érkeznek későn - bár a vizsgálat szerint ők fognak hibázni - hanem egy alapjaiban tarthatatlan rendszer kezd összeroskadni.

ninimimi 2010.11.21. 12:19:30

@fitball: 2010.11.21. 11:25:04
"...az Önök blogja sajnálatosa gerjeszti az orvosellenes hangulatot Jobb lenne ha másnaponként valami pozitív tötténetet is hoznának az eü el kapcsolatban A z odaado és lelkiismeretes eü dolgozókról...ők nem ellenségeink"

Az én közeli rokonságomban is történt már olyan eset, hogy egy stroke-os beteg, akit végül magam vittem kórházba, a mentőközpontos szándékosan félrevezető infója miatt került be másfél órával később - és később meg is halt.

("Küldjük a segítséget." - szólt a furfangos megfogalmazás, amely, mint 1 órával később, sokszori telefonálás után kiderült, az ügyeletes orvost jelentette, mert kocsijuk, az nem volt. Csak éppen, ha ezt 1 órával előbb bevallja és nem csap be szándékosan, akkor talán a beteg ma is élhetne. Azóta is diszpécser, gondolom, még ejnye-bejnyét se kapott. Dr. Geréb Ágnesnek meg lábbilincs jár...)

Pozitív hírekről maguknak az orvosoknak kellene gondoskodniuk. Például azzal, hogy nem tűrik el a primitív, megalázó stílust a betegekhez - diszpécsertől, nővértől, senkitől. Hazugság, hogy "nem lehet megkövetelni, mert olyan kevés a fizetés". Kevés, az igaz, de kíváncsi lennék, hányszor szól rá egy orvos egy nővérre ma, egész Magyarországon egy adott napon, a páciensekhez való viszonyulása miatt.

ÁkiBáki (törölt) 2010.11.21. 12:21:15

@fitball: hát... a remény hal meg utoljára, tudod.
Sokszor azt mondom, hogy innen csak feljebb van.

Leroi 2010.11.21. 12:29:11

@ninimimi:
A nővérekre nem "szól rá" az orvos, mert a kórház nem óvoda.
Épp elég az a stílus és hozzáállás, ahogy a hozzátartozók viszonyulnak a nyelvét kilógatva rohangáló nővér munkájához, a sokszor ápolási teendőt igényló hozzátartozót nyomják be a kórházak aktív osztályaira, csak hogy szabaduljanak az otthoni ápolás terheitől.
Valami kóros téveszmétől vezérelve azt hiszik, hogy egy kórházi osztályon azt tesznek, amit akarnak, az orvos és nővér az ő aberrált ötleteiknek a zokszó nélküli végrehajtója, ha pedig nem teszi, akkor a köpőcsészéjük, homokzsákjuk.

Téves felfogás, uraim/hölgyeim...
Jó lesz erről leszokni.

ninimimi 2010.11.21. 12:58:37

@Leroi:
Köszönöm, hogy elismerte, nem a pénzen múlik. Íme, itt a bizonyíték az ön szövegében, miért beteg a magyar "egészségügy". A rákosi rendszerben kifundált abnormális mechanizmus miatt, amely képzeletbeli piedesztálra emelte az orvosi szakmát a normális fizetés megadása helyett, mert azt hitték rákosiék, hogy ez olcsóbb megoldás. Ezt sikerült "hála"-pénzre váltania a szakma egy részének, ezt nyögjük a mai napig pénzben, nyűgben, betegségben, korai halálban és az olyan szemléletben, mint az öné. Már írtam egy hasonlóan nagyképű kollégájának: Menjen el, nézze meg, hogy más pályákon mennyit tanulnak egy diplomáért. Olyanok, akik önnek csak "laikusok", és akiknek a számára ön is csak "laikus".

Valami kóros téveszmétől vezérelve önök azt hiszik, hogy egy kórházi osztályon azt tesznek, amit akarnak. Az orvos és nővér aberrált stílusának zokszó nélküli elviselése önök szerint állampolgári kötelesség. 20 évvel a kádárdiktatúra bukása után elég volt a rákosi-féle aberrált szemléletből az egészségügyben!

Téves felfogás, uraim/hölgyeim...
Jó lesz erről leszokni!

Leroi 2010.11.21. 13:11:48

@ninimimi:
Természetesen a kórházi osztályomon a hivatásom szabályait és a szakmai protokollokat, a minőségbiztosítás elveit tartom és tarttatom be.
Beteggel, hozzátartozóval.
Mert ez a szabály és mert döntési jogom van és ezzal a joggal élek is.
Akinek nem tetszik, az válthat kórházat, kórházi osztályt vagy kórházon belül osztályt.
Az, hogy mennyit tanul más pálya képviselője a diplomájáért, engem, a szakorvost hidegen hagy, ezt fölösleges az orrom alá dörgölni.
Menjen ahhoz a sokat tanult másik diplomáshoz gyógyíttatni magát, ne egy orvoshoz.
Ja, hogy az a diplomás is orvoshoz jár, ha megbetegszik?
Bocs, így jártak...
A szakmámon belül elismert vagyok, és itt körülbelül a személyeskedés határára is érkeztünk, amelyen ön át-átnyúlkál, ahogy látom.

sanya18 2010.11.21. 13:12:28

ha nincs mentő, mentőorvos akkor soha a büdös életben nem fog időben érkezni a segítség. De persze miért is fizessék meg rendesen a mentősöket, orvosokat? Jó nekik Németországban dolgozni, nekünk meg jó itthon megdögleni szakszerű segítség hiányában...

Viviparus 2010.11.21. 13:18:42

@Leroi: úgy látszik, te kikéred magadnak ha általánosítanak, de te minden gond nélkül megtetted, amikor ezt írtad:
"Épp elég az a stílus és hozzáállás, ahogy a hozzátartozók viszonyulnak a nyelvét kilógatva rohangáló nővér munkájához, a sokszor ápolási teendőt igényló hozzátartozót nyomják be a kórházak aktív osztályaira..." etc.
Soha a büdös életben nem nyomtam be semmilyen hozzátartozómat kórházi osztályra ilyen okból; emellett mindig normális hangnemet ütöttem meg...és soha nem is volt gondom. Mindenhol tisztességgel bántak velem - akár beteg voltam, akár csak látogató. De megkérlek ne általánosíts, ha már te kikéred magadnak.

ninimimi 2010.11.21. 13:19:53

@Leroi: "Ja, hogy az a diplomás is orvoshoz jár, ha megbetegszik?"

Ja, hogy az orvos is rá van szorulva más diplomások tevékenységére? - kérdezhetném én, erre válaszolva.

Jól mutatja közéletünk színvonalát ez az érvelés.

Ha már az óvodát említette...

Viviparus 2010.11.21. 13:21:16

@sanya18: ameddig a parlamenti herék sokszorosát keresik az egészségügyi dolgozók fizetésének, addig ez lesz.
Valaki fentebb az adózási szokásokról is írt..valahol ebben a kettőben látom az igazi problémát.

Leroi 2010.11.21. 13:27:09

@Viviparus:
Kimaradt egy szó: a "némely"...
Némely hozzátartozók.
Nem általánosítani akartam, hanem egy elterjedőben levő jelenségről írtam.

@ninimimi:
Ha jól értem, a becsületes, jó hírnevű jogászokról, a szorgalmas, tanítványaikat lelkiismeretesen nevelő, minden órájukat megtartó, egész nyarat végigdolgozó tanárokról, a színvonalas tudású, a magyar technológiai újításokkal, licencekkel világpiaci kapukat döngető mérnökökről van szó...
Egen, a diplomások...

Azok tanultak, nincs mese...

Viviparus 2010.11.21. 13:29:54

@Leroi: elfogadva:)

minden szakmának megvan a maga szemete..bár arról, aki ügyvédnek megy megvan a véleményem szemétkedés nélkül is:)
A kommunikáció-szakosokat kihagytad.

NaP · http://nagyek.blog.hu 2010.11.21. 13:31:12

@Leroi: 2010.11.21. 13:11:48
"Természetesen a kórházi osztályomon a hivatásom szabályait és a szakmai protokollokat, a minőségbiztosítás elveit tartom és tarttatom be.
Beteggel, hozzátartozóval."

Hozzáférhető digitális formában ez a minőségbiztosítás? Elolvasnám...

Krumpli Bogart 2010.11.21. 13:36:25

Anyám gyomra perforált, sürgős (2 órán belüli) "csak fekve szállítható" utasítással ellátott mentőszállítást rendelt a lakásunkról telefonon a háziorvos egy keddi napon kb. 14:00 órakor.
23:40-kor ért ki a szállító mentő (orvos nélkül), saját lábán kísérték le a harmadik emeletről a fájdalomtól ájuldozó anyámat, majd ülve zötykölték végig a városon. Éjfélkor a kórházban voltunk, azonnal műtötték, épp, hogy életben maradt.
Ha ezt előre tudtam volna, ugyanígy levisszük és autóval beszállítottuk volna a kórházba.

Tehát nem mentőt kell hívni ilyen esetben, hanem taxit, vagy beülni a saját autóba és hasítani a kórházba.

Na de melyikbe???? Hol hajlandók foglalkozni vele?

A párom egyszer egy templom előtt ment el autóval, ahol elesett egy öregasszony, ő felszedte, berakta a kocsiba és bevitte a kb. másfél km-re lévő kórházba. A kapus ork nem akarta beengedni, mert ez nem ügyeletes, vigye máshova, bla, bla, bla. Nem hagyta magát meggyőzni, ezért a kedvesem kicsit ideges lett, kiszedte az orkot a fülkéjéből, aminek következtében itt-ott folytonossági hiányok keletkeztek testszerte a felhámon. :)))))
A bíróság ugyan elítélte garázdaságért a kedvesemet, de legalább az öregasszony megmenekült. Az orknak nem esett bántódása, de remélem "odaát" kap majd a büdös pofájára.

Magyarország! Én így szeretlek!

Leroi 2010.11.21. 13:36:58

@NaP:
A házirend és a minőségbiztosítás betegekre vonatkozó része ki van függesztve.
A többi nem hozzáférhető.
Ajánlom a controlling-felelőst.
Tel.számot nem adhatok meg.

Krumpli Bogart 2010.11.21. 13:38:11

Ja! A lényeg kimaradt. Az öregasszonynak combnyaktörése volt.

Rotoxis 2010.11.21. 13:39:15

@egy maréknyi dollár: Igen, valóban annak gondolom. Komoly szabályok vonatkoznak arra, kit mikor és hogyan lehet szállítani (márhogy bele ne haljon).
Egy másik példán keresztül megvilágítva: megsérül egy sugárzó anyagot tartalmazó kapszula, nem vágjuk be az első fizikus személyautójába és nem rohanunk vele az ukrán határ irányába, hanem szépen megvárjuk a szakembert, aki biztonságosan csomagolja és szakszerűen elszállítja.

Jelen esetben a kiérkezett mentőegység nem tudta ellátni a beteget, segítséget hívott. Korrekt megoldás volt. Esetleg lehetett volna gondolkodni azon hogy elinduljanak-e a segítség irányába, de erről a konkrét információk hiányában nem lehet felelősségel véleményt alkotni. A "vágjuk kocsiba és rohanjunk" hozzállás nagyon könnyen a beteg életébe kerülhet.
Azt pedig már leírtam, hogy az időkkel kapcsolatban fenntartásaim vannak.

Csak Norris 2010.11.21. 13:39:42

@ninimimi: A végével egyetértek. HA annyira rossz a fizetés, miért nem mennek egy gyárba robotolni. Talán mert ott 20ezerrel többet kapnának, de nem lehetne annyit lábat lógatni?

Viviparus 2010.11.21. 13:39:49

@NaP: a Bajcsy-nak pl ez van:
www.eum.hu/egeszsegpolitika/minosegfejlesztes/magyar-egeszsegugyi

Feltételezem a többi kórházé is ehhez igazodik.Ha Leroi belinkelné a sajátjukat, IRL kiadná magát; ilyet nem kérhetsz tőle.

Bíborköpenyes 2010.11.21. 13:43:10

@NaP: Nem a papírra kinyomtatott minőségbiztosítási elvek jelentek garanciát, hanem azok, amelyek a dolgozók szemléletében rögzültek. Ennek megfelelően, attól, hogy a "küldetésben" az szerepel, hogy "...elkötelezettek vagyunk...", attól még korántsem biztos mindez.

Polifémosz 2010.11.21. 13:43:34

@Leroi: Biztos Te is hallottad, hogy van humán erőforrás képzés magyarországon, sokan járnak oda.
Egy idegsebész haverom barátnője szintén. Mesélte, hogy egyszer froclizták egymást, mikoris megkérdezte tőle a barátnője, hogy :
Tudod te egyáltalán mi az a humán erőforrás?
Mire ő: Hát persze a rántott hús. :-)

Krumpli Bogart 2010.11.21. 13:44:38

@Rotoxis: A "vágjuk kocsiba és rohanjunk" hozzállás nagyon könnyen a beteg életébe kerülhet.

Meg az is, ha várunk a mentőre....

Leroi 2010.11.21. 13:53:46

@Polifémosz:
:)
Mi egymás közt a hím szaporítószervet nevezzük nemzeti erőforrásnak.
A nemzeti erőforrás, ami a nemzőerő forrása...
:)

Rotoxis 2010.11.21. 13:55:33

@Krumpli Bogart: Csak annyit bátorkodtam megjegyezni, hogy a posztban szereplő történet olyannyira extrém és (budapesti viszonylatban igen ritka), hogy hatalmas sajtója lenne, óriási felháborodást váltana ki szakmai körökben is.

Vizsgálat nélkül lehetetlen véleményt mondani. Minden esetre a leírtakból azért szbjektív időérzék-csalódásra lehet következtetni.

szhenny 2010.11.21. 13:55:36

nem is értem, miért nem tartottak bent eleve a kórházban, amikor megállapitották a placenta previa-t. én 5 évvel ezelőtt a 24 héttől végig a kórházban feküdtem, mert megmondták, h ha leszakad a lepény, nagyon kicsi az esély, hogy el tudják állitani a vérzést. én a 38. hétig húztam,akkor császároztak, de a mellettem lévő anyuka a kórházban bevérzett, őt és a kicsit megmentették, de a méhét kivették! ha mindez otthon történik elvéreztek volna. de mesélték, hogy egy hölgy nem vállalta a befekvést és a péterffy-től a keletiig jutott (kb 500m), ahol elkezdett vérezni, a babát már nem tudták megmenteni.én is ott szültem és nagyon komolyan veszik ezt a dolgot. ártalmatlannak tűnik, de nagyon veszélyes. hiába fekszel otthon, ha elkezdesz vérezni, még a mentősök sem tudják elállítani. engem 3 hónapon át csak akkor engedtek felkelni, ha wc-re kellett menjek. szóval nagy szerencséd volt, és remélhetőleg nem marad vissza semmi a babának.

Leroi 2010.11.21. 13:55:49

@Polifémosz:
Megszólalt fentebb a kultúra is, hallhatod.

Polifémosz 2010.11.21. 13:57:15

@gpetersz: Nem azt írtam, hogy EZ a kismama akart otthon szülni. Tanulj meg olvasni ( meg továbbolvasni) művelt és illemtudó barátom! Ha értően is megtanulsz olvasni az még jobb! Te művelt választópolgár te!

Viviparus 2010.11.21. 13:59:16

@Desmond77: Ne általánosíts:) Őszintén kétlem, hogy lábat lógatnának. Először is a beosztásuk igen durva, másodszor, az hogy éppen látogatáskor nincsenek a kórteremben az talán éppen a látogatás miatt van. Mikor voltál utoljára beteg? Én spec. régen, de igenis jöttek-mentek, dolgoztak, valszeg fejben tartottak több tucat beteget, etc.
Tavalyelőtt a nagymamámhoz mentem be, 2 napig nem evett, hányingere volt de csak elvitték előle az ételt. Megkértem őket udvariasan, hogy tudnak-e róla, normálisan válaszoltak, hozzátették majd jobban figyelnek, el volt intézve. A mamámat kiengedték és azóta is jól van, 82 éves múlt és kertészkedik.
Eddig ez volt a legrosszabb tapasztalatom. Emberi hangnemmel sok mindent el lehet intézni; nem állhatunk úgy emberekhez hogy szerintünk ők lábat lógatnak.
Nem a beteggel/ hozzátartozóval és nem az egészségügyisekkel van a baj.
Hanem az adófizetési-kedvvel. Nem a megfelelő helyen és nem a megfelelő emberek vagdalkoznak egymással.
A poszthoz visszatérve pedig utána kellene nézni az időpontoknak és annak is, hogy a mentőt kihívó pontosan mit is mondott a telóba.

Leroi 2010.11.21. 13:59:27

@szhenny:
:(((
Erről szóltam én is a legelején. Abszolút kórházi indikáció...

Polifémosz 2010.11.21. 14:03:00

@Krumpli Bogart: Miért megkértétek hogy vigyék le?

Leroi 2010.11.21. 14:03:34

@Krumpli Bogart:
Igen, ezt már Orwell is vízionálta úgy 1948. táján, amikor megírta ama híres 1984-et...
A Harag Napja: kivetítik a tömeg elé egy vászonra az ellenséget és mindenki hangosan dühöng.
Nem jó a dühöngés, ordítozás, nem...

(Mondom én, aki a leghiggadtabb hangnemű kommentekről vagyok hírhedt errefelé:))

Krumpli Bogart 2010.11.21. 14:09:10

@Rotoxis: A postnál lehet szubjektív időérzék-csalódás, de nálam nem. Cca. 12 órát vártam a sürgősségi szállításra.
Egyébként meg sem nézték a papírt, hogy milyen módon kell szállítani a beteget.
Amikor félve megjegyeztem, hogy fekve kellene, azt mondták, hogy lent maradt a hordágy és sok időbe telne felhozni.
Két primitív hórukkember jött, akár bútorszállítók is lehettek volna.
Legutóbb (februárban) konkrétan ittas volt az egyik betegszállító "hölgy", aki a kórházból hazahozta az anyámat. Mindketten ápolatlanok és büdösek voltak, a mentőautó belül koszos, kívül kopott, s hosszú órákig furikáltak a városban a zsúfolásig megtöltött "gyűjtőforgalommal". Étlen-szomjan, WC és felügyelet nélkül órákig várakoznak az utcán a mentőautóban a betegek, amíg valakit leadnak, vagy felvesznek.
Ilyen a betegszállítás.
Egyébként az milyen mentő, amin nincs orvos? Az nem szállítóautó? Vagy hogy van ez?

Krumpli Bogart 2010.11.21. 14:11:32

@Polifémosz: Nem kértük meg. Fekve kellett volna szállítani, de nem akaródzott nekik. Feljebb leírtam.

Krumpli Bogart 2010.11.21. 14:13:32

@szhenny: Azt én sem értem, miért nem volt kórházban a kismama. Én szülés előtt két hónapig kötelezően kórházban voltam problémamentes ikerterhességgel. Másként nem vállalta az orvosom a szülést.

cenzorilla 2010.11.21. 14:15:04

@Krumpli Bogart:
Kulturáltan háborogj, mert törölni foglak.

Nem old meg semmit a káromkodás és visszamenőleges átkozódás.

Megoldást keressetek ami a betegektől telik.

Leroi 2010.11.21. 14:15:40

Az "ápolatlanság és büdösség" kb. abból adódhatott, hogy tizenvalahányadik órája rohangáltak a városban ugyanabban a ruhában és néha /helyesbben: sokszor/ meg is izzadtak a munkában.
Lám, egy bankicica, aki a punciepiláláson és
szemöldökspirálozáson kívül talán csak az orálszexet tudja jobban az igazgatói irodában, nem büdös, nem ápolatlan. Ápolt, illatos, szolizott, frissen sminkelt és mindig tettrekész...

Polifémosz 2010.11.21. 14:16:30

@Krumpli Bogart: Úgy tűnik, hogy kevered a mentőket a betegszállítókkal. Valamelyik észlény kormány pár éve kiszervezte a mentőktől a betegszállítást. Tehát betegszállítással már nem a mentőszolgálat foglalkozik, hanem magáncégek- profitért. Ennek megfelelő a szolgáltatás szinvonala.
A mentőknél több fajta kocsi létezik a hívás súlyossága szerint dönti el a diszpécser, hogy melyiket küldi és mennyi időn belül. Ezért kell a kérdéseire szépen felelni.
KIM -es kocsin csak sofőr és mentőápoló utazik, esetkocsin rajtuk kívül főiskolát végzett mentőtiszt van aki specializálódott szakember a sürgősségi betegellátásban. Csaknem mindent tud ami elvégezhető egy mentőben.
Rohamkocsin mentőorvos van ápolóval, sofőrrel. A legsúlyosabb esetben küldik ki.

Krumpli Bogart 2010.11.21. 14:24:36

@Leroi: Persze, hogy nem jó. Sőt, kifejezetten fárasztó. Különösen nekem, mert én nem vagyok gyárilag ilyen típus. A barátnőm színésznő, tőle tanultam, majd tükör előtt gyakoroltam, hogyan kell ezt csinálni. Azóta mindig elérem a célomat. Amint észreveszem, hogy a jó modor és a józan érvek nem érik el az ingerküszöböt, azonnal váltok.
Jól szórakozom, mennyire megdöbbennek azok az emberek, akik addig azt hitték, könnyű préda vagyok, amikor elkezdek "nyomulni". Kétségtelen, hogy következetes vagyok, s ha már sikerült elérnem a célomat, akkor sem vagyok rest a szabadidőm terhére leülni a gép elé és megírni a panaszlevelet a felettes szervnek és nem sajnálom azt a cca. 500 forintot sem, amibe a tértivevényes levél kerül. Mindig gondolok arra, hogy sajnos nem minden ember tudja megvédeni az érdekeit, értük is tennem kell.
Ha nincs igazam, akkor persze nem nyomulok. De ez alap.

Krumpli Bogart 2010.11.21. 14:26:50

@cenzorilla: Törölj nyugodtan, kit érdekel? Már most kitörölhetsz mindent, amit írtam. Engedélyezem.

Krumpli Bogart 2010.11.21. 14:30:03

@Polifémosz: Én nem keverem, sajnos beteg anyámat ápolom és emiatt kell képben lennem. Nem értem, hogy ha a postban vérző kismamához mentőt hívtak, akkor hogyan kerül oda olyan mentőautó, amin nem volt orvos. Úgy értem, ez az eset tekinthető úgy, hogy "megérkezett a mentő"?

Leroi 2010.11.21. 14:30:36

@Krumpli Bogart:
Aranyos vagy, Humphrey, hogy ennyire gyakorlod az önuralmat, és az, hogy színésznő a Barátnőd, külön rang az én szememben.
Színésznők ugyanis csak nagyon igényes és stílusos pasikkal szoktak barátkozni (sikeres plasztikai sebészekkel is, de az más kategória)...

Erős egyéniség vagy, ennek előnyeit biztosan sokan értékelik...

Polifémosz 2010.11.21. 14:30:49

@cenzorilla: Vigyázz, mert:
Kétségtelen, hogy következetes vagyok, s ha már sikerült elérnem a célomat, akkor sem vagyok rest a szabadidőm terhére leülni a gép elé és megírni a panaszlevelet a felettes szervnek és nem sajnálom azt a cca. 500 forintot sem, amibe a tértivevényes levél kerül.
Még pórul járhatsz vele!
Igazi magyar virtus van ebben a vitéz krumpliban.

Polifémosz 2010.11.21. 14:32:39

@Krumpli Bogart: Tényleg nem érted...én többet nem tehetek!

Krumpli Bogart 2010.11.21. 14:42:47

@Polifémosz: Mit nem értek? Ha vérző kismamához mentőt hívnak, akkor teljesítve van-e a szolgáltatás azzal, hogy odaküldtek egy mentő feliratú gépjárművet, amin nem volt orvos, ezért hívni kellett egy másik mentőt. Akkor itt egy mentő fölöslegesen furikált az adófizető polgárok pénzén. Nem jól látom? Erősen vérző kismama esetén "a hívás súlyossága" alapján teljesen normális, hogy olyan mentő jelenik meg, amelyik nem tud mit csinálni ezért hív egy másik mentőt?

Pusztán azért, mert nem tudsz válaszolni, nem kell úgy feltüntetni, mint ha én nem érteném.

Krumpli Bogart 2010.11.21. 14:44:43

@Leroi: Mondjuk én lány vagyok, erre már többször utaltam.
És nem Humphrey, hanem "Krumpli". :) A többi stimmel.

Csak Norris 2010.11.21. 14:47:34

@Viviparus: Tudom hogy vannak jók, és rég is voltam beteg. De 3 éve a lányom születésekor kaptunk jót is rosszat is. Lenéző hangnemet kioktatást, csak mert fehér köpenye volt a nővérnek.
Szerencsére estére jött egy lelkiismretes nő, aki előre fizetés nélkül is emberi volt. (fogadott doki volt, de lebetegedett)
Így a vége szerencsés volt és azóta az említett hölgy a fogadott doki...

szhenny 2010.11.21. 14:47:34

@Leroi:

igen, ismerjük a magyar egészségügyet. de nem lehet csak a mentősöket hibáztatni. mi a helyzet az orvossal? ha figyelmezteti az anyukát, elmondja neki a veszélyeket, nem hiszem, hogy nem vállalta volna a bentfekvést. nem anya az olyan, aki a saját kényelme érdekében kockáztatja egy csöppség életét. ilyen esetben mindent félre kell tenni. nekem sem esett jól, amikor pont karácsony előtt be kellett feküdni és azt mondták a dokik, hogy majd márciusban hazamehetek a babával. de azt hiszem mindenki ezt teszi ilyen esetben. de ezek szerint vannak olyan korházak, rendelések, ahol nem hivják fel a figyelmet? vagy az anyuka gondolta, hogy elég ha szépen otthon fekszik? nem tudom.
de örülök, hogy mégis szerencsésen végződött ez a történet :-)

Krumpli Bogart 2010.11.21. 14:49:40

@Polifémosz: Nem jár pórul, mert itt nincs tétje a cselekedeteinek. Csak akkor vagyok "veszélyes", ha azt látom, hogy védtelen emberekkel akarnak kitolni. Azt sosem hagyom. :)

szhenny 2010.11.21. 14:51:07

@Krumpli Bogart:

nekem is azt mondták, hogy saját felelősségre hazamehetek, hiszen ez nem börtön, csak felvállalom azt, hogyha bármi történik az az én hibám?
naná, hogy bent maradtam!

Polifémosz 2010.11.21. 14:51:43

@Krumpli Bogart: Azt nem érted, hogy több fajta mentő van nem csak olyan amelyiken orvos ül. Ha az összes ilyen úton van akkor elindítanak olyan mentőt amilyet tudnak majd, ha van szabad kapacitás megy a megfelelőbb autó.

hoel 2010.11.21. 14:53:32

A mentők ( az összes) rettenetes szervezet( ek). Feljelenteni az egész bagázst szolgálatvezetőstül, mindenestől. Ilyen esetben miért nem eset vagy rohamkocsi jön? Miért 30 perc után? Utána miért ujabb 30 perc után jön a következő kocsi? Aznapi szolgálatvezetést bilincsbe verve elvinni. Basszus.

Polifémosz 2010.11.21. 14:54:49

@szhenny: Bocs, de leírta a posztoló, hogy elmondta az orvos, hogy 10 perc alatt elvérezhetnek mindketten. Nem túl életszerű, hogy ezt nem annak kapcsán mondta volna az orvos, hogy be akarta fektetni, csak az anyuka nem szerette volna ezt. Különben minek idegesítette volna ilyenekkel?

Polifémosz 2010.11.21. 14:58:28

@hoel: Gondolom te nem az igazságszolgáltatásban dolgozol?!Na még szerencse.

Krumpli Bogart 2010.11.21. 14:58:56

@szhenny: Attól tartok, hogy a jelenlegi szabályozás és a kórházak anyagi helyzete miatt ma már nem lehet csak úgy, "minden eshetőségre készen" alapon hónapokig kórházban feküdni...
A postból nem derül ki, hogy miért nem volt kórházban a kismama, meg az sem, miért nem volt megszervezve, hogy vérzés esetén mit kell tenni. (Úgy tudom, a mentő oda visz, ahova előírják neki, nem biztos, hogy abba a kórházba kerül a kismama, ahol az orvosa van.)

hoel 2010.11.21. 15:00:17

M@Polifémosz Mert? akkor hóhér lennék szted:)))) A mentősőkkel volt pár igen kellemetlen , mondhatni nagyon rossz tapasztalatom. Zéró szakmaiság + sok bunkóság együtt.

Rotoxis 2010.11.21. 15:03:37

KOnkrét vizsgálat meredménye nélkül a poszt súlytalan vagdalkozás. Előbb kellett volna reklamálni és utána megírni a történetet.

Krumpli Bogart 2010.11.21. 15:04:54

@Polifémosz: Miért ne érteném, hogy többfajta mentő van? Ez nem olyan bonyolult. Azt nem értem, hogy MIÉRT indítanak olyan mentőt "amilyet tudnak", ahelyett, "amilyen megfelelő".
Ez az eljárás kapacitást von el onnan, ahol megfelelne az is, amelyiken nincs orvos, viszont fölösleges költséget okoz, hiszen úgysem tudta megoldani a problémát.

Lehet, hogy te nem érted?

Leroi 2010.11.21. 15:08:49

@Krumpli Bogart:
Hoppsz... Nem voltam elég figyelmes, bvocsánat!:)
@szhenny:
Én is furcsállottam, hogy ennyire tájékozatlan illetve ennyire alultájékoztatott volt az anyuka az előlfekvő méhlepény veszélyeit illetően...

És akkor a mentők.
A mentők általában nem pornófilmek nézésével és csöndes maszturbálgatással
töltik az idejüket, henm úton vannak. Hosszú, embertelenül hosszú műszakban dolgoznak és van nekik egy agyonterhelt szolgálatvezetőjük, akinek a fülén permanens módon ott a telefonkagyló.
Regisztrálja a hívást és a rendelkezésre álló teszem azt tíz kocsit küldözgeti és hívogatja, megszakítás nélkül.
Na ezek közt a hívások közt van coitus interruptustól a penis captivuson át a valódi szívinfarktusig, a beteganyagban hisztis nyóckeres romalánytól a rózsadombi milliomosig mindenki ott van.
A szolgálatvezető szelektál, és ebből a szempontból a legnagyobb felelősség rajta van. Az ordítozó, halálsikoylokat produkáló fejfájós romához küldjön autót vagy a csöndesen haldokló tüdőembóliában szenvedő nyugdíjas nénihez?
A szülőnőhöz vagy a félholtra vert, betört fejű megunt feleséghez?
A lelépett kanja miatt gyógyszert beszedett önmérgezett macskához vagy a madzagról levágott nagypapihoz?
Ide kérek tippeket.
Kérnénk átgondolni, magunkat a helyükbe beleképzelni, mielőtt szarral dobálóznánk...

Art Mooney 2010.11.21. 15:19:02

tisztelt posztoló!

kérlek - udvariasan, kimérten - indíttass vizsgálatot az ügyben. más is kerülhet ilyen helyzetbe, és nem lenne jó, ha így járna. a 65 perces időeredmény (az ilyen súlyos esetre nézvést) rettenetes.

Mikrobi 2010.11.21. 15:23:47

Atyaúristen... Ez melyik városban történt?

El Visco Stello (törölt) 2010.11.21. 15:34:43

Ami miatt egyszercsak mégis elhagyni kényszerülök ezt a blogot, az az indokolatlan, minden poszthoz - témától függetlenül - hozzáfűzött zsidózás, cigányozás. Ez tükrözi a blog és a kommentelők igénytelenségét. Félreértés ne essék én nem akarok senkit megváltoztatni, csak adok magamra.

Leroi 2010.11.21. 15:38:58

Senki nem zsidózott.

A romákról pedig csupa jót írtam az előző posztban, de megcáfoltátok.

Tehetek én róla, ha téves volt az információm?:))

Intizar 2010.11.21. 15:40:53

@Polifémosz: Persze, uram. Önnek jogában áll bárkit pofán vágni. Nem is értem, miért vár ürügyre. Pláne ilyen gyöngére.

Intizar 2010.11.21. 15:42:59

@hawkeye: Ön, uram, annyit sem fog föl, hogy ezeket a "kis" hibákat keserű iróniával emlegették?

ninimimi 2010.11.21. 15:54:28

@Leroi: Lehet, hogy csak érzékcsalódás, de írásom óta szimpatikusabbakat szól. Remélem, ezzel nem ijesztettem el az eszmecsere pozitív hatásától (ha volt ilyen)!

Leroi 2010.11.21. 15:56:16

@ninimimi:
Nem, nem ijesztett el, természetesen. És örülök, hogy beírásaimat szimpatikusaknak tartja.

El Visco Stello (törölt) 2010.11.21. 16:14:15

@Leroi: "Senki nem zsidózott."

Megnyugtattál, köszönöm.
Én, a hülye fejemmel majdnem azt hittem hogy a "libsi" (liberális+ biboldó/bibsi/) mozaikszó zsidót jelent. De úgy néz ki, hogy ez csak az én üldözési mániám.

Krumpli Bogart 2010.11.21. 16:15:05

@Leroi: "... embertelenül hosszú műszakban dolgoznak és van nekik egy agyonterhelt szolgálatvezetőjük,..."

Ez már eleve probléma. Nem lenne szabad 6 óránál hosszabb műszakot vinni, mert ezután már olyan mértékben csökken a hatékonyság, hogy gazdaságilag több kárt okoz, mint amennyit spórolni lehet a munkaerő kifacsarásán.
A szolgálatvezető feladatát két embernek kellene ellátnia 30 perces váltásokkal (pl. a szinkrontolmácsok sem bírnak 8 órában fordítani).
A harmadik pedig az, hogy komoly logisztikai képzést kellene kapniuk, mert nem csak az egészségügyi szempontú sürgősség, hanem a távolság, a gyors és hatékony járműmozgás biztosítása is fontos lenne. (Két kocsi ne menjen ki egy esethez, mint a postban.)
Elképzelhetőnek tartanék valamiféle hivatalosan szabályozott anyagi érdekeltséget a betegek részéről. Pl. Ha évente X forinttal támogatom a mentőszolgálatot, akkor ezért cserében valamiféle elsőbbséget élvezek. Pl. a coitus interruptussal szemben mellettem dönt a diszpécser. Ebből lehetne anyagilag dotálni a dolgozókat, vagy felszerelést biztosítani.
Tehát rendbe kellene tenni ezt a dolgot.

Rotoxis 2010.11.21. 16:16:29

@El Visco Stello: Bocsi, de azért ez gáz. A libsit zsidózásnak vélni! Nem hiszem el, hogy soha nem hallottad, olvastad még!

Rotoxis 2010.11.21. 16:18:25

@Krumpli Bogart: Amit a hozzászólásában leírt, egyszerűen agyrém. Sürgősen keresse fel kezelőorvosát, gyógyszerészét!

szhenny 2010.11.21. 16:18:36

@Leroi:
igen, v.mennyire képben vagyok a mentők munkájával. anyukám 1990 óta dolgozott egy vidéki kisvárosban a mentőszolgálatnál, idén májusban lett nyudgijas. sok mindent mesélt, persze vidéken minden másképp működik. ha mindkét oldalt látjuk, akkor talán reálisabban tudunk nyilatkozni.
hall az ember rémtörténeteket sajnos, amik igazak is, de én azért támogatom pár ezer forinttal a gyerekmentő alapitványt, meg az éhező gyerekeket, meg a leukémiás gyerekeket, mert optimistaként azt remélem, hogy ez a pénz tényleg oda kerül, ahova mondják.

hinta-palinta 2010.11.21. 16:21:38

placenta previa centralis ritkán 'javul'Soha.
Valaki írta, hogy nem volt atonia. Nem hát, az a szülés végén okoz galibát.Itt lepényleválás van, a diszpécser nagyot hibázott azzal, hogy azt az utasítást adta, hogy nyomjon a kismama.

Nekem a 2 óra soknak tűnik egyébként egy valódi masszív lepényleválásba 5 perc alatt belehalhatnak, szerencsére nem ez történt .

wekkew 2010.11.21. 16:22:52

Akárki akármit mondd, ma Budapesten hihetetlen mértékben le vannak terhelve az OMSZ mentőautói. Sokszor van, hogy hétköznap éjszaka is 10-15 perces késéssel adják ki az esetfeladatokat mert nincs szabad autó. TE mit szeretnél ha elütnek: jöjjön ki egy KIM-kocsi orvos nélkül, rögzítsék a törött végtagjaidat és lássanak el kompetenciájuk szerint vagy inkább vársz még húsz percet csak, hogy orvos jöjjön?
mentőápoló

nana2 2010.11.21. 16:25:15

Kedves Kommentelők !
Én vagyok a postoló, és az alábbiakkal szeretném a postot kiegészíteni, illetve van amit megismételni.
A lányom tudta mi várhat rá, de az orvos beutalása nélkül önként nem fekhetett a kórházba, ha otthoni fekvés volt a javaslat. Egyébként másnap délután döntöttek volna a a kezelőorvosával a befekvésről, de erre már nem kerül sor sajnos.
Itt nem otthon szülésről volt szó, hanem veszélyeztetett terhességről és a sajnos bekövetkezett komplikációról.
A mentők hívása, majd az ismételt érdeklődésünk - negyed óra múlva - a kocsiról dokumentálva van a telefonjainkban (is), gondolom a diszpécser központban is. Ugyanígy a kiérkező kocsi segítségkérése is a kollégáktól, és az újabb mentő hívása. Rendelkezésre áll természetesen a kórházi zárójelentés is, ahol óra percre szerepel hogy mikor szállította be a lányomat a mentő a klinikára. Tehát nincs szó időzavarról, 2 óra telt el a hívástól a császármetszésig !
A hívás egyébként korrekten, röviden és lényegre törően történt: "33 éves első szülő nő, terhessége 34. hetében, placenta praevia, levált a lepény (placenta darabok ürültek.... ezt nem írtam az első postban, mert még leírva is horrorisztikus, de a mentők ezt tudták), folyamatos elállíthatatlan vérzés....." gondolom a felvételen a mentőknél ezt is vissza lehet hallgatni.
Lehet hogy az elmúlt 2 hétben már panaszt kellett volna tennünk, de elképzelhető mindenki számára hogy hogyan telt az a két hetünk. Most hogy már hazaérkeztek, már ez következik majd, kérjük a vizsgálat elrendelését.
Köszönjük a jókívánságokat !

Leroi 2010.11.21. 16:25:18

@szhenny:
A gyerekalapítvány-támogatásban társak vagyunk...
Igen, vidéken keményebb a mentősélet, magam sem Pesten dolgozom, mesélik, hogy világvégén levő kis falvakba hívják őket csikorgó téli éjszakákon tükörsima jégen csutkára lekoptatott nyári gumikkal szlalomoznak az amúgy is rossz utakon, mindezt csekély juttatásért, olykor elég kevés megbecsüléssel.
Az Aranygyapjas rend jelmondata (Pretium laborum non vile) már rég elavult, sajnos.

Leroi 2010.11.21. 16:30:37

@El Visco Stello:
Lehet, hogy találsz a kommentelők közt még egyet rajtam kívül, aki Izraellel, annak történelmével, lakóival, a zsidó vallással és a héber nyelvvel hasonlóan behatóan foglalkozik, de számuk nem hiszem, hogy túlzottan növekedőben lenne. Minden elmondható rólam, csak az nem, hogy antiszemita lennék.
Mindezt úgy, hogy a szadeszt pokolian utáltam világéletemben és masszívan a jobboldalra szavaztam mindig.
A libsi-bibsi összefüggést most hallom először.
A liberálisokra én is szoktam használni...

nana2 2010.11.21. 16:30:47

Egyébként az UH-ok nem voltak egyértelműek, van ahol "centrális", van ahol "marginális" volt a diagnózis....

Dr.laikus PhD 2010.11.21. 16:32:35

@Rotoxis:

Attól mert lassan a köznyelv része lesz és naponta halljuk a jelentése sajnos az ami. :(((

Dr.laikus PhD 2010.11.21. 16:38:39

@nana2:

Jobbulás nektek!

Utólag is beleborzongok.
27 évvel ezelőtt mentőcédulával az ágyam mellett én is otthon feküdtem.

Mi megúsztuk...

Krumpli Bogart 2010.11.21. 16:38:44

@Leroi: Én vagyok a kommentelők közül a "még egy". :)

Pszt! 2010.11.21. 16:43:20

Csak azt hiányolom az írásból, hogy milyen településen történt az eset. Egy világvége tanyára, tengelyig érő sárba nehezebben megy ki a mentő.

Káin 2010.11.21. 16:44:16

@Pszt!: Komolyan nem értem, miért nehéz figyelmesen olvasn :).

"mindezt Budapesten, november 2-án hajnalban, amikor az ünnep utáni hajnalon még forgalom sem volt."

szhenny 2010.11.21. 16:45:04

@nana2:
igy a részletekkel már érthető és világos számomra, hogy nem ti hibáztatok. együttérzek, hogy mit élhettetek át. nem vagyok vallásos, de ott volt veletek valszinüleg egy védőangyalka és vigyázott mindkettejükre, . hisz tényleg itt percek alatt vége lehet és nálatok 2 óráig volt vérzés és túlélték! további jó egészséget és jó babázást nektek!

nana2 2010.11.21. 16:45:51

Budapesten történt, Örs vezér tértől kb. 2 perc kocsival.

Dr.laikus PhD 2010.11.21. 16:46:46

@Pszt!:

Klinikáról van szó, bármelyik nagyváros lehet.

nana2 2010.11.21. 16:47:16

@szhenny: Nagyon szépen köszönjük !!!! :)

Káin 2010.11.21. 16:49:34

@Dr.laikus PhD: Benne van a posztban, hogy Budapest :D.

Dr.laikus PhD 2010.11.21. 16:54:28

@Káin:

Legalább háromszor megnéztem.

Borzasztó hosszú idő, akárhol is történt.

Nagyon-nagyon nagy szerencséjük volt.

Káin 2010.11.21. 16:56:05

@Dr.laikus PhD: Ebben egyetértek, tényleg szerencsések voltak és ennek nagyon örülök!

Rotoxis 2010.11.21. 16:56:18

@nana2: Ha szabad javasolnom, írásos panasz már holnap reggel. Az ilyen mértékű késlekedést tapasztalataim szerint nem nagyon indokolja semmi. A bejelentés alapján (a "pót-posztban" leírtak szerint) indításként valóban járt volna az esetkocsi.

Tehát a feladat: levél az Országos Mentőszolgálat főigazgatójának (dr. Mártai István), 1055 Budapest V. ker. Markó u. 22., vagy 1359 Budapest, Pf. 426.

(Azért neki, mert az irányító csoport szervezetileg a főigazgatósághoz tartozik.)

Azért az eredményről is szereténk információt kapni. Megírod majd?

szhenny 2010.11.21. 16:59:39

@Leroi:
aki egyszer beleszeretett a mentőzésbe, az soha nem tudja abbahagyni. anyut is foly-an hivják vissza, ő csábulna is, de én nem engedem. 66 éves! élvezze a nyugdijas éveit és unokázzon minél többet!

az adományozásról annyi rosszat hall az ember, de én mindig azt gondolom, hátha az én párezer forintom hiányzik ahhoz, hogy megvegyenek egy új műszert, vagy netalán egy új mentőautót.
ha az embernek gyereke, gyerekei vannak, nagyon sok mindent átértékel és innentől szólva minden róluk szól.
remélhetőleg a posztolóval is innentől fogva csak jó dolog fog történni.

nana2 2010.11.21. 17:02:19

@Rotoxis: Köszönöm szépen az információt, és természetesen írom majd itt a blogban a fejleményeket !

nana2 2010.11.21. 17:05:12

@szhenny: Én is nagyon remélem, nagyon ránk férnek már a "jó dolgok", mint szinte Mindenkire ebben az országban !

Leroi 2010.11.21. 17:06:55

@Krumpli Bogart:

@Dr.laikus PhD:

Akkor shalom haverim :), mindezt senki ellenében és senki érdekeit nem sértve.

hinta-palinta 2010.11.21. 17:07:28

@Dr.laikus PhD:
Értem, köszönöm, figyelmetlenül olvastam. Egy fokkal jobb, hogy ne nyomjon, persze, de tudnia kellett volna azt is, hogy a lepényleválás nyomástól független.Vagy lehet, azt gondolta, ha a magzat feje tamponál, akkor van egy kis idő...

Leroi 2010.11.21. 17:07:52

@szhenny:
Én mindig lepecsételt, aláírt köszönőlevelet kapok, eléggé hivatalosnak tűnik és valósnak a dolog.
Remélem én is, hogy azok veszik hasznát, akik tényleg rászorulnak...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.11.21. 17:09:55

@Pilotax: Én is vidéki vagyok, mégsem fájó vagy bántó, hogy írja, hogy Budapesten.
Igen én megszoktam vidéken azt, hogy 30 km-re vana kórház, legalább fél óra míg kiérnek. De pesten egyrészt jóval több kórház van ráadásul jóval több mentő is. Budapesten is éltem, ott viszont gáz, hogy egy órát kell várni normális mentő kocsira. Mert jóval több kórház, jóval több mentőkocsi van. Igaz , jóval több helyzet is.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.11.21. 17:12:36

@Leroi: Há ez azért nonszensz. Ha dolgozol valahol, és akár munkatárs vagy akár főnök, nem szólsz rá a másikra, hogy figyu ezt nem kéne, mert úgy véled nem óvoda?

Ha az orvos nem szól rá, akkor ki fog? Vagy mindenki csak mossa kezeit, és szemlesütve kussol?

Leroi 2010.11.21. 17:15:24

@Rotoxis:

Borítékolom a következőket:
Főigazgató elolvas, fejcsóvál, hümmöget,
levelet letesz, székében hátradől.
Gondolkodik, levél be egy dossziéba amelynek a vastagsága vetekszik a szélességével...ugyanis ezer hasonló levél van benne.

Egyszerűen TEHETETLEN a hasonló jelenségekkel szemben.
Egy csonttá soványodott, kehes, vért köpő, kisebesedett patájú lovat hiába ostorozol, hogy a meredek lejtőn felhúzza a több tonnás megrakott szekeret.
Az annyit bír ezentúl is, mint eddig, sőt, egyre kevesebbet.

Ennyit bír az OMSZ is.
Sajnos.

Dr.laikus PhD 2010.11.21. 17:18:18

@Leroi:
"Hillel mondotta: Ne különülj el a közösségtől. ne bízd el magad halálod napjáig, ne ítéld el felebarátodat, míg helyzetében nem voltál, ne mondd érthetetlen dologra, hogy idővel érthető lesz és ne mondd: majd ha ráérek, tanulok, mert hátha nem fogsz ráérni..."
(Atyák, 2,4)

Leroi 2010.11.21. 17:23:38

@tildy:):
A rászólás kétélű dolog.
Aki még nem dolgozott kórházi osztályon, az nem tudhatja, hogy milyen összetett mechanizmusok szabályozzák belülről annak életét.
A nővér megtisztel, megadja a rangomhoz és beosztásomhoz méltó megszólítást, kéréseimet végrehajtja, utasításaimra adekvát cselekvéssel és relatíve prompt reagál.
Én pedig szintúgy megtisztelem, előzékeny vagyok vele szemben, megbecsülöm a munkáját, meghallgatom a problémáit.
Ha hajszolom, rámordulok, sürgetem, csicskáztatom, akkor az elindít egy folyamatot, amelynek nem biztos, hogy ő az egyedüli szenvedő alanya.
Mindehhez hozzátartozik, hogy nálunk ismeretlen fogalom az ordítozás, leugatás, lealázás jelensége a betegek irányában.
Ez eleve főorvosilag tiltott, a fejvesztés terhe mellett.

hoel 2010.11.21. 17:28:08

Azt hogy terhesség, erős vérzés, elölfekvő lepény még a legtúlterheltebb, 12 órája ott ülő szolgálatvezető is megérti. Szerintem. Muszáj visszajelezni, mi történt, mindenkinek tanulságos. Akinek a szolgálata alatt történt, annak különösképpen.

Leroi 2010.11.21. 17:28:53

@Dr.laikus PhD:
Nagyon szép idézet, köszönöm!:)

hoel 2010.11.21. 17:30:31

@Leroi: Igazad is lehetne, de valami azt súgja, ez nem kapacitásprobléma lehetett, hanem komolyan nem vevés esete forgott fenn. Tehét a gebe ló hasonlattal: nem fölküldeni kellett volna a gebét, hanem másik irányba küldeni, de sokkal gyorsabban.

Leroi 2010.11.21. 17:31:55

Más megoldás: anyuka a szomszédhoz bekopog, a pasit kiszedi az ágyból, az anyósülést háztrahajt, kismamát rá és szélsebesen elhajt az első sürgősségi betegellátó osztályra.
Hasztalan mentővárás helyett időnyerés céljából ez is jobb lett volna.

Rotoxis 2010.11.21. 17:32:31

@Leroi: Nem így lesz, ebben biztos lehetsz. A megfelelő mentőegység kiválasztásán még lehet polemizálni, lehet vitatkozni (kellett volna-e indulásból a magasabb szintű egység).

Az időn nincs mit vitatkozni. Ha a telefontól számított 35 perc alatt érkezett helyszínre az első mentőegység, az védhetetlen Budapest belterületén. A segélykocsi újabb 30 perce is elfogadhatatlan.

A mentőkhöz pedig (csodával határos módon) megfelelő számú jeletkező akad.

hoel 2010.11.21. 17:35:26

@Leroi: Amikor azt mondják az embernek, pár percen belül jönnek, nyugodjanak meg, nem fog az erősen vérző terhes beteggel elindulni egy civil autóban. És vsz. jól is teszi.

whereisthedriver 2010.11.21. 17:35:52

Az egész történet borzalmas. Várni a szörnyűség bekövetkeztét, ami a jó magyar forgatókönyv szerint el is jön... :-(

Én is ludasnak érzem az OMSZ irányítóját, nem kicsit. De van még egy dolog: az eü. költségvetés évek óta folyamatosan csökken, és egyre kevesebb jut az egészségügyben bármire (mentő, orvos, nővér, gyógyszer). Ebben is Európa legalján vagyunk.

Mindezt a politikusaink akarták (és szavazták meg), hogy így legyen, nem pedig mi, akik megválasztottuk őket.
Akkor kinél reklamáljunk?

Leroi 2010.11.21. 17:35:54

@hoel:
Akkor pedig a hátuljövőket nyomja agyon, tömegkatasztrófát okoz...

Magam is hadakozom a mentőkkel nem is ritkán, sok mentős barátom is van... és sok mentős ellenségem is.
Abban az egyben viszont mind egyetértünk, hogy négy helyen kinnt levő négy mentőből sosem lehet nyolc mentőt csinálni, sem gorombasággal sem finom szóval.

Leroi 2010.11.21. 17:38:12

@hoel:
Viszont placentavérzés köv. 65 perc alatt simán meghalhat anya is, gyerek is...

hoel 2010.11.21. 17:38:16

Nem irtam hátuljövőkről, vsz rossz helyről idéztél. De hogy ebben a sztoriban az OMSZ sáros és hogy ez nem pénzkérdés volt, a nyakamat rátenném.

hoel 2010.11.21. 17:39:55

Bp en normális emberi számités szerint 15 percen belül ki kell hogy érkezzen az eset vagy a rohamkocsi. nem 2x 30 perc alatt!!! Erre nem lehet lelkileg felkészülni egy életveszélyes helyzetben.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.11.21. 17:41:16

@Leroi: Abszolút egyetértek veled, de azért szerintem oda lehet hívni egy orvosnak magához az ápolót, és közölni vele, hogy lehet kéne egy kicsit finomítania stílusán. Tudod nem csak rámordulással lehet a nemtetszésnek hangot adni, vagy a hibára figyelmeztetni. Pontosan ugyanúgy , ahogy az orvos más kéréseit ( adjon be injekciót, ez az amaz) megtes, miért ne lehetne ezt emberileg is kérni (és nem parancsolni) tőle?

Leroi 2010.11.21. 17:41:47

@hoel:
Ki tudja?
Mindenestere nem a mentőállomáson vesztegelt a mentő annyi ideig, az biztos.
Ha EZ bebizonyosodik, akkor van gáz.
Amíg bizonyítéka van arra, hogy közben más, életveszélyben lévő sürgős esetet látott el, reménytelen.

nana2 2010.11.21. 17:42:08

@Leroi: Gondoltam rá, de 5. emelet, szűk lift, vérzést csillapítani nem tudtuk, és nem gondoltam rá hogy perceken belül nem ér ki a mentő, infúzióval, gyógyszerekkel, tüdőérlelővel a babának, ne adj isten újraélesztő felszereléssel. A másik amire felhívták a figyelmünket, hogy az időn kívül a másik legnagyobb kockázati tényező a gravitáció. Ha segíteni nem tudtam, legalább ártani nem akartam. Mivel hívtuk őket, nem tudhattam melyik percben érkezik meg a segítség, így elindulni nem mertünk.

Leroi 2010.11.21. 17:45:41

@tildy:):
Ez így nagyon is helyénvaló, hisz emberek vagyunk.
Senkinek sem fenékig tejföl egy-egy napja, vannak magánéleti problémák is, amik rátelepednek az ember lelkére és ott szorongatják egész nap a torkát, ami kiütközik az arcára, megmutatkozik a beszédén, a mozdulatain...
Sokan leplezik, soknak nem sikerül.
Én minden nővér nyelvén megtanultam beszélni, olyan hosszú ideig dolgozom velük, hogy egy szavukból meg tudom állapítani, ha sántít náluk valami.
Ők pedig egy szavamból, ha nem tartok jónak bármit is.
Úgyhogy többé-kevésbé harmónikus a viszonyunk, jól együttműködünk és ennek a beteg sem látja soha kárát.

wekkew 2010.11.21. 17:48:07

@Rotoxis: Sajnos hiába jelentkeznek annyian ha nincs miből fizetni őket...

Leroi 2010.11.21. 17:49:52

@nana2:
Borzasztó kényszerhelyzet volt és pokoli várakozás a jövendő anyukának és jövendő nagymamának is...

Egy alkalommal egy pasi imbolygott az autóm előtt csontrészegen, pontosan a sávom közepén, aztán egyszerre fenékreült. Félrehúztam, addigra már keresztben feküdt az úton és az alkoholtól eszméletlen volt.
Az OMSZ-ot felhívtam és kéretlenül is esetkocsi jött ki, az onnan kb. egy kilométernyire levő mentőállomásról írd és mondd, 30 másodpercen belül, szirénázva.
Na ilyenkor nyílik ki a bicska az ember zsebében, hogy akkor a szülőnőhöz mért nem iylen gyorsan...

Leroi 2010.11.21. 17:51:31

@Ufóka:
Akkor készenléti Gripen szállítaná őket a Münchener Landeskrankenhaus-ba, gyerekek, V.I.P.-kórterembe, pár perc alatt...

hoel 2010.11.21. 17:52:55

@Leroi: A mentők ismeretében: egy úton lévő szállitókocsit irányitottak oda, hogy nézze meg, mi a szitu. Ők sose sietnek, odakanyarodtak, 30 perc. Segitséget hivtak, akkor ki tudja mi volt, de mire kiért az esetkocsi eltelt hosszabb idő. A ROKO meg bent állt az állomáson. Ez is egy lehetséges verzió.

Leroi 2010.11.21. 17:55:23

@hoel:
Ez akkor így masszívan támadható, az biztos...

Dr.laikus PhD 2010.11.21. 17:58:16

@Leroi:

Félre visz nagyon.
Mindketten meg tudják fizetni a világon bárhol az emberi ellátást.

Adót, járulékot azért fizetünk, hogy az életünk biztonságban legyen.
A dolguk ez lenne, de mások a prioritásaik.

Megint az atyafiság.
Mintha Mikszáth korában élnénk még mindig.

Leroi 2010.11.21. 18:04:16

@Dr.laikus PhD:
USA-beli történet.
Hazánkfia kiment a kinnt élő fiához látogatóba, valamelyik nagyvárosba és
útközben a fia autójában ülve szívinfarctust kapott.
A fia lóhalálában be az Emergency Hospital-ba, ki a papát az autóból és rohant be vele az ügyeletre.
Az első kérdés nem az volt, hogy mikor történt, hol és mit érez, volt-e már hasonló tünete, nem, nem.
Az első kérdés ez volt, hogy van-e biztosítása és ki fizeti ki az eü. ellátását.
Amíg a fia mindezt nem tisztázta, (és ez időbe telt) addig egy ujjal sem nyúltak hozzá.

Magyarországon az ilyesmi azért (még) ismeretlen...

Hatodéves 2010.11.21. 18:04:44

Amennyire én beleláttam ebbe (és ez nem sok, ezért nem biztos, hogy igazam van), azért a mentés-irányítást ki lehetne jobban is találni.

Például velünk volt, hogy X kórházba vittünk beteget, majd rövid szünet után másik esethez átmentünk Y kórházba a város másik végébe, és amikor Y esetet elláttuk és befejeztük, szóltak, hogy menjünk szállítani X kórházból valakit, pedig a szállítást már rég megkérték, akkor is amikor előtte ott jártunk.

Persze egy ilyen rendszert nagyon nehéz lehet összerakni, és akárhogy is, lesznek gyenge pontjai. Tényleg ismerni kellene az OMSZ pontos adatait (mikor érkezett be a riasztás, indult a kocsi stb).

Éjjel kettőkor nem tudom, mért értek ki ilyen sokára, leginkább úgy tudom elképzelni, hogy az elvileg legközelebbi kocsi(k) esetnél volt(ak), és a legközelebbi szabad kocsi pedig messze volt.

Sajnos egy lepényleválás az egyik legsúlyosabb szülészeti vészhelyzet, anya és magzat egyaránt életveszélyben van. Régen meghaltak benne mind a ketten. De ez persze ilyenkor nem vigasztalja az embert, és nem is mentség arra, ha valamilyen mulasztás történt.

Mindenesetre nagyon sajnálom, és remélem, hogy rendben lesz minden a babával.

Leroi 2010.11.21. 18:10:23

@nana2:
Én is jó egészséget kívánok a kismamának és a kisunokának is...

nana2 2010.11.21. 18:12:19

@Leroi: Köszönöm Mindegyikőtöknek !!! Holnap azért megy majd a levél is...

Dr.laikus PhD 2010.11.21. 18:12:38

@Leroi:

Az is marad reményeim szerint.

Kanadai módszerre az államnak nincsen pénze, de a szakma talán kiizzadja magából az alapellátás definícióját, aztán lehet kiegészítő biztosítást kötni.

Ja és valamelyik okostojásnak eszébe jut, hogy fokozatosan vezesse be, generációk alatt. Különben ez is összeomlik és működésképtelen lesz.

pakesz (törölt) 2010.11.21. 18:26:48

szerintem ha korrektul a diszpecserek elmondtak volna, hogy mikor tud menni a mento es hogy milyen akkor legalabb lett volna eselyuk hivni taxit, az valoszinu 5 percen belul ott lett volna...

Hatodéves 2010.11.21. 18:56:21

@pakesz:
Az a baj, hogy két különböző ember van erre: van, aki fogadja a hívást és ő tudtommal nem eü végzettségű, ami elég baj, és van az irányító, aki tapasztalt mentőtiszt/orvos. Amikor felveszik a hívást, nem tudnak semmit sem mondani.

Az irányító esetleg megtehette volna, hogy visszahívja a családot, hogy pontosabb információt szerezzen, és eldöntse, hogy milyen autó kell.

De ha meg csak a szállítókocsi (ha tényleg az volt, de az esetkocsin is tiszt szokott lenni és nem orvos) volt a közelben, akkor ez volt az egyetlen választás. Nem tudom :(

Leroi 2010.11.21. 19:01:57

Engem a 104-es hívószám túloldalán levő diszpécser szabályosan levizsgáztat tünettanból, ha mentővel akarok elszállíttatni kórházból kórházba valakit (mert ilyen is van, nem is egy esetben).
Szóval kőkeményen meg kell indokolnom és felelnem is kell a szállíttatásért.
Kevés a mentő, kevés a szakember, sok az eset.

Alap, hogy a valóságot kell bemondani, mert az ostor visszafele csattan a végén.

bloggerman77 2010.11.21. 19:07:00

Múltkor láttam, hogy egy kisebb panelházi lakástűzhöz riasztottak mentőkocsit, amire nem volt szükség, mert nem volt sérült.
Az oltás véget ért, a tűzoltók levonultak, a mentők meg...

Nos a mentők még ezután is ott lógatták a lábukat, beszélgettek, kávéztak-cigiztek, röhögcséltek, bementek a kis ABC-be vásárolni(!!)

Summa, summarum a tűzoltók levonulása után még fél órát ellébecolgattak.

Kb. ennyit a leterheltségről.

Leroi 2010.11.21. 19:10:35

@bloggerman77:
Nem volt hívásuk.
Az ügyeletes tűzoltó sem olt tüzet egész nap, úgy tudom.
Egy szendvics, egy kávé meg egy bláz nem a világ.

min 2010.11.21. 19:11:36

Bp-i mentősök....ehh.. akik nem találnak fel a Szabadság szoborhoz egy baleset kapcsán és fél órát keringenek a hegy körül... néha szánalmasak tudnak lenni függetlenül attól, hogy nagy szükség van rájuk.

Leroi 2010.11.21. 19:12:57

@min:
Szerintem régen le kellett vona onnan csapni azt a förmedvényt és kicserélni mondjuk egy gyönyörű ezredéves emlékműre.
Akkor feltaláltak volna.

Intizar 2010.11.21. 19:14:07

Veszélyeztetett terhes rossz mentőszolgálati kezelésénél nincs is jobb ürügy az otthon szülés ellen.

bloggerman77 2010.11.21. 19:15:55

@Leroi:

Akkor ne magyarázz itt a leterheltségről, ha ráérnek kávézgatni.

Nem az van inkább, hogy hamisan azt jelentik, h esetnél vannak, közben meg pihennek?

Leroi 2010.11.21. 19:16:51

@Intizar:
Komolyan nincs fogalmam, mi ennek az otthonszülés-sztorinak a lényege.
Azért van szülészeti kórházi osztály, hogy ki legyen használva a kapacitása, hozzáértő szakemberek kezébe kerüljön a szülőnő és az újszülött is, megfelelő kórházi háttérrel.

Leroi 2010.11.21. 19:17:51

@bloggerman77:
Már van GPS a kocsiban, nota bene...
Egy kávét te is megiszol a munkahelyeden szünetben, ne sajnáld már tőlük.

bloggerman77 2010.11.21. 19:19:24

@Leroi:

"Szerintem régen le kellett vona onnan csapni azt a förmedvényt és kicserélni mondjuk egy gyönyörű ezredéves emlékműre."

***

Haha, és még azt állítod, hogy a libsizás meg a páciensek származásának emlegetése az előző hsz--okban nem takar politikai szándékot.

Haha!

Leroi 2010.11.21. 19:25:17

Azonkívül amikor a munkásosztály épp jól megérdemelt békés álmát alussza éjjel a panellrengeteg mélyén, a mentős részeg romával verekszik a Szigony utcában, vérző gyomrot vagy oesophgiusvarixruptúrát lát el, gyomrot mos, narkóst éleszt újra, szívleállást reconvertál, akasztottat lélegeztet, szétvágott végtagokat és szétloccsant agyat, beleket szed össze a vasúti sínek mentén, stb.stb...
Nem egészen Pepsi-feeling az ő életük azért...

Leroi 2010.11.21. 19:26:10

@bloggerman77:
Hát ha neked ez tetszik, öregem, akkor részvétem.
Megnézted te azt közelről?

bakela 2010.11.21. 19:41:38

Cím: alany? állítmány?

A mentő sohasem késik.
Napszaktól, sürgősségtől függően, ha mexólal a csengő, 1-2-3-5 perc múlva kigurul a kapun.

Legföljebb nemvan.

-Mert a molnárhorváthshakterok akartak egy kis szeletet a téébéépéénzből a csókosoknak /profitérdekelt betegszállítás- az eredmény magáért beszél/, ezért az /addig/ méltán világhírű magyar mentésügy torkára tették a halefet.
-Mert hisztis, „panic” szindrómás p...nál van, és vizes törülközővel borogatják a homlokát.
-Mert átmenetileg hazánkban állomásozó strasbourgi menekültnél van, aznap 3x, mivel a tikleves jááj, dé sóós volt. A 104 ráadásul ingyen hívható. Egyébként délelőtt itt lopták ki a bikázógépet /defibrillátor/, és a dzsípíeszt-->
-Mert így esetleg eltévedt
dézsavűűűm van, hogy itt rágtátok a sz@rt, hogy deigenis a lumpen narkósalkoholistahomelessnek napi 10x is jáár
-Mert a sötét drájverek miatt szirénával is, ha araszol a forgalomban, meg elég gyakran fel is borítják.
-Mert unatkozó, aPhD-jüket író hordatagok azzal szórakoznak, hogy kihívják erre-arra.
-Mert a „defenziv medicina” /értsd: cave Ibrahimam/ szabályai szt. az alapellátás a sz@rt is mentővel küldözgeti a repceföldre.
KÜLÖNBEN MEG NE KAJABÁJJÁ BAMMEG: Méghogy nem volt benne orvos? A mentőorvos ritka, mint a fehér holló.
ÖRÜJJÉ, HOGY MÉG A KÓRHÁZBAN TALÁLTÁL! Pár év, és csak dr. Ábrahám, dr. Ádám. dr. „Magyar” álldogállnak a portán csodálkozó szemekkel, hogy hová-e lett a zaranytojást sz@ró tyúk?!

Egészségügyi „alap”képzéssel vízzel, meg cukorral küzdött az életéért?!?! Ja, kisdobos elsősegííjnyúlytó.
Könyörgök: HA EGYÉRTELMŰ, HOGY A DELIKVENS MŰTŐBE KERÜL, SE EGY KORTY ALOEFÖRSZTÖT, SE EGY FALAT BABAPISKÓTÁT NE ADJATOK NEKI!! Ezzel ugyanis életveszélyes altatási szövődménynek teszitek ki!

Kedves Posztoló!
Örülök, hogy lányodnak, és unokádnak SZERENCSÉJE volt, és hozzájutott a szaxerű ellátáshoz.
Szokni kell: egyre többen lesznek, akiknek nem lesz ilyen mázlijuk. /Igaz, egy ideig a hozzátartozók még egy kis „bánatpénzért” tarthatják a markukat, de majd az sem lesz./

Ha fentebb lenne 1-2 „mérnemviszikmá” tapír: Gugli: szállítási trauma → szörcs.

bakela 2010.11.21. 19:43:21

Mégegyx, hátha átmén:
Cím: alany? állítmány?

A mentő sohasem késik.
Napszaktól, sürgősségtől függően, ha mexólal a csengő, 1-2-3-5 perc múlva kigurul a kapun.

Legföljebb nemvan.

-Mert a molnárhorváthshakterok akartak egy kis szeletet a téébéépéénzből a csókosoknak /profitérdekelt betegszállítás- az eredmény magáért beszél/, ezért az /addig/ méltán világhírű magyar mentésügy torkára tették a halefet.
-Mert hisztis, „panic” szindrómás p...nál van, és vizes törülközővel borogatják a homlokát.
-Mert átmenetileg hazánkban állomásozó strasbourgi menekültnél van, aznap 3x, mivel a tikleves jááj, dé sóós volt. A 104 ráadásul ingyen hívható. Egyébként délelőtt itt lopták ki a bikázógépet /defibrillátor/, és a dzsípíeszt-->
-Mert így esetleg eltévedt
dézsavűűűm van, hogy itt rágtátok a sz@rt, hogy deigenis a lumpen narkósalkoholistahomelessnek napi 10x is jáár
-Mert a sötét drájverek miatt szirénával is, ha araszol a forgalomban, meg elég gyakran fel is borítják.
-Mert unatkozó, aPhD-jüket író hordatagok azzal szórakoznak, hogy kihívják erre-arra.
-Mert a „defenziv medicina” /értsd: cave Ibrahimam/ szabályai szt. az alapellátás a sz@rt is mentővel küldözgeti a repceföldre.
KÜLÖNBEN MEG NE KAJABÁJJÁ BAMMEG: Méghogy nem volt benne orvos? A mentőorvos ritka, mint a fehér holló.
ÖRÜJJÉ, HOGY MÉG A KÓRHÁZBAN TALÁLTÁL! Pár év, és csak dr. Ábrahám, dr. Ádám. dr. „Magyar” álldogállnak a portán csodálkozó szemekkel, hogy hová-e lett a zaranytojást sz@ró tyúk?!

Egészségügyi „alap”képzéssel vízzel, meg cukorral küzdött az életéért?!?! Ja, kisdobos elsősegííjnyúlytó.
Könyörgök: HA EGYÉRTELMŰ, HOGY A DELIKVENS MŰTŐBE KERÜL, SE EGY KORTY ALOEFÖRSZTÖT, SE EGY FALAT BABAPISKÓTÁT NE ADJATOK NEKI!! Ezzel ugyanis életveszélyes altatási szövődménynek teszitek ki!

Kedves Posztoló!
Örülök, hogy lányodnak, és unokádnak SZERENCSÉJE volt, és hozzájutott a szaxerű ellátáshoz.
Szokni kell: egyre többen lesznek, akiknek nem lesz ilyen mázlijuk. /Igaz, egy ideig a hozzátartozók még egy kis „bánatpénzért” tarthatják a markukat, de majd az sem lesz./

Ha fentebb lenne 1-2 „mérnemviszikmá” tapír: Gugli: szállítási trauma → szörcs.

Leroi 2010.11.21. 19:44:24

@bakela:
Bakker, bakela...:)))

Leroi 2010.11.21. 19:47:07

Ez a hozzászólás, bakela, megér egy kinyomtatást.
Print!

kvadrillio 2010.11.21. 19:50:16

És az EGÉSZSÉGÜGYE MINISZTER MIÉRT FELEL MANAPSÁG ?!

A SAJÁT VÁLLALKOZÁSAIÉRT ???!

És ezt a halál-reformot ki találta ki ? És mennyi pénzért ??

KI FELÜGYELI,ELLENŐRZI A MENTŐSÖK MUNKÁJÁT ???!!!

pakesz (törölt) 2010.11.21. 19:56:00

@bakela: kedves bakela...
egy kicsit ellentmondasos a gondolkodasod...
"-Mert a molnárhorváthshakterok akartak egy kis szeletet a téébéépéénzből a csókosoknak /profitérdekelt betegszállítás- az eredmény magáért beszél/,"
"-Mert a „defenziv medicina” /értsd: cave Ibrahimam/ szabályai szt. az alapellátás a sz@rt is mentővel küldözgeti a repceföldre."

ez a ketto velemenyem szerint pont ellentetes, azaz ez a ket megallapitas egyszerre nem lehet IGAZ

Hatodéves 2010.11.21. 19:59:34

@bloggerman77:
Ha úgy kávéznak, hogy lejelentik, hogy végeztek a helyszínen, csak beugranak az abc-be, az szerintem nem baj, mert akkor tudják őket riasztani. (Az ellenkezője nem tetszik, tudom sajnos, van erre is példa.)

Az a helyzet, hogy az ilyen szakmákban a leterheltség nem azt jelenti, hogy az emberek éjjel nappal dolgoznak, hanem azt, hogy ha pl. Pestlőrincen történik valami és az ottani kocsi esetnél van, akkor esetleg csak a Markó utcából tudnak kocsit küldeni.

Az a baj, hogy pl. vidéken tudtommal nincs rohamkocsi, és nagy körzetekre egy-egy esetkocsi van, és lehet, hogy órákat semmittesznek az egyik nap és nincs hívás. De ettől még olyan értelemben leterhelt a rendszer, hogyha éppen kint vannak valahol, és a "körzet" másik felében történik valami, akkor cseppet sem biztos, hogy van kocsi, ami fél órán belül odaér...

pakesz (törölt) 2010.11.21. 19:59:35

@kvadrillio: emlekszem amikor Hodmezovasarhelyen egy alkesz 60+ -os IQbajnokot nem sikerult ellatni, oszt meghalt, akkoriban Lazar Jancsika tomeggyilkos kialtott, pedig ez a ketto eset ossze nem hasonlithato!!!

zar116 2010.11.21. 20:01:37

Nálam leereszkedett volna a lila köd és valószínűleg tettlegesen bántalmaztam volna valamit/valakit. Más f**sságából veszélybe sodorni valakit, pláne egy meg nem született kisbabát, aki végképp nem tehet semmiről, az nem kóser. Aztán a hirtelen felindultság és a beszámíthatatlanság (ilyen helyzetben nem lehet józanul mérlegelni a tettek súlyát) enyhítő körülményként figyelembe vevődik.

kvadrillio 2010.11.21. 20:03:55

Azért azt még mindig nem akarom elfogadni, hogy a kapitalista eü. kialakítása, a profitérdekelt eü. magánvállalkozások kialakítása, elterjesztése az orvosok között, ilyen halál-posvány megjelenéséhez vezetett.
Az orvosok, ápolók már annyira asszimilálódtak ehhez a posványhoz, hogy miattuk egyre több a haláleset.
Magánvállalkozások, magánklinikák ezreit építették,alakították rövid idő alatt, a legpénzközpontúbb orvosok, tényleg hagyják majd a jelenlegi eü.irányítók meghalni a nem klinikákra vágyó betegeket ???!
Nem akarom elhinni, hogy az emberi faj ilyen aljassá vált az eü-ben !

A SZOCIALIZMUSBAN SOKKAL JOBBAN MŰKÖDÖTT AZ EGÉSZSÉGÜGY !

min 2010.11.21. 20:08:30

@Leroi: nem ezen van a hangsúly és nem kell idióta "nemzeti" faszságokat belevinni

pakesz (törölt) 2010.11.21. 20:12:00

@kvadrillio: azert nem ennyire durva a dolog
csak hat amikor nincsen szamonkeres es nincsen a kirugasnak elrettento ereje, akkor felszaporodnak az ilyen esetek bizonyos korzetekben
de a tudatos veszelyeztetes szerintem nem letezik...

azert van pl. nehany szakma sokkal jobban megfizetve halapenzugyileg mivel ott sok ido van tudatositani a betegben hogy fizetnie kell, ahol meg elet-halal kozott van a delikvens, ott az orvos nem tudja kihajtani a halapenzt

kvadrillio 2010.11.21. 20:17:02

Nagyjából 3 250 találat (0,23 másodperc)
Hirdetések

1.
Betegszállítás országosan
www.fonixmed.com/t_betegszallitas modern, légkondicionált, jól felszerelt mentőautókkal országosan
2.
Betegszállítás
vipambulance.hu/betegszallitas Megbízható szolgáltatás, 1 órán belül indulás, non-stop call center

jAHHH... HOGY EZEK A PROFITORIENTÁLT BETEGSZÁLLÍTÓK MIND LÉGKONDÍCIONÁLT MENTŐAUTÓVAL ÉS ORVOSOKKAL VANNAK ELLÁTVA A TÖBBI ROVÁSÁRA ???!!!

ERRE KÖLTÖTTÉK AZ EURÓ-MILLIÁRDOKAT ???!
ÉS KÖZBEN veszélyeztetett BETEGEK várják
A CAMMOGÓ NEM PROFITORIENTÁLT, LÉGKONDI ÉS ORVOS NÉLKÜLI LEROBBANT MENTŐAUTÓKAT ?????

ÍGY CSINÁLTÁK MEG ILLETÉKESÉK A NAGY-NAGY EGÉSZSÉGÜGYI REFORMJUKAT ???!

KÖSZÖNJÜK !

MOST MÁR ELMEHETNÉNEK EBBŐL AZ ORSZÁGBÓL !!!

szabidoki 2010.11.21. 20:25:18

@pakesz: már miért ne lehetne igaz egyszerre a kettő?
@kvadrillio: való igaz, a cucilizmusban sokkal jobban működött sokminden - az izgága orvosok például nem tudtak külföldre menni dolgozni. Meg a finanszírozás is lényegesen jobb volt. Ettől még nem feltétlenül az a megoldás, hogy visszasírjuk a Kádár-korszakot. Esetleg meg lehetne próbálni korszerű egészségügyet kialakítani. Persze az sok pénzbe kerül, de fizetni senki nem akar...

szabidoki 2010.11.21. 20:26:32

@Hatodéves: rosszul tudod, minden megyében van egy rohamkocsi.

Hatodéves 2010.11.21. 20:27:09

@szabidoki:
Lehet, de nekem a mentősök mondták ezt, de lehet, hogy úgy értették, hogy a megyeszékhelyen van és a megye más részén nincs.

Leroi 2010.11.21. 20:34:44

Kedves Vörös Október Internacionalista Brigád, azaz a fentebb kommentelők egy jókora része...

Volt egszer egy vidám barakk itt, a közép-kelet-európai régióban, ahol minden de minden magyar úttörő megtanult együtt, egyszerre lépni, megtanulta, hogy van egy irány, amelyet követünk és van egy vezér, akire felnézünk.
A kohász bácsi elvtárs vasat öntött, a paraszt bácsi elvtárs dolgozott a téeszben, a doktor bácsi elvtárs rendelt az esztékában és gyógyított a kórházban, állambácsielvtárs pedig osztotta a kártyákat és a fizetést. Nem sokat, de eleget.
Hát körülbelül ez szűnt meg Gorbacsov tavariscs engedélyével 1989-90-ben, csak az irányt a rendszerváltó elvtársak nem Nyugat-Európa felé vették, hanem Amerika felé.
De a tájolás olyan volt, hogy Észak-Amerikát célozták meg és Közép-Amerikában kötöttek ki, annak is egy szegény banánköztársaságában.

A hibát tehát ne a "zegésségügyben" keressétek, elvtársak, hanem jó mélyen ássatok le az elmúlt évtizedek ugarában,
hátha leértek azokig a pondrókig, akiket ama rezsim kitermelt magából, és akik ma is ugyanúgy rágják az ország gyökereit, ahogy mindig is megszokták.

"Föl, föl, ti rabjai a földnek, föl, föl, te éhes proletár...!"

szabidoki 2010.11.21. 20:40:42

@Hatodéves: az igaz, hogy Mucsaröcsöge-külsőn nincs rohamkocsi, de azért nincs, mert nem lenne kihasználva.
Megyeszékhelyeken van, mert azok nagy városok, ott van hozzá feladat.
Mondjuk az aktuális tendecia épp az, hogy az eset/rohamszolgálatot felváltja az amerikai típusú paramedic-alapú ellátás, esetleg kiegészítve mentőorvosi kocsikkal.

Leroi 2010.11.21. 20:47:27

@min:
"Jóízlésre vall", hiába, a főváros egy jól látható pontján egy szovjet időket idéző csöcsös-faros, kinyújtózott barisnyát nézegetni.
Igaz, az osztrák sógoroknál is ott van Bécsben a szovjet emlékmű, a davajgitáros orosz komával a tetején...
Gondolom, nem a megerőszakolt többszázezer német nő jótékony adományaiból építették...

min 2010.11.21. 20:53:53

@Leroi: tudod szabadság szobor a neve de ha te ezredéveset akarsz akkor valami fél európát leigázó mindenkit megerőszakoló emléket kell feltenni oda mert ilyen volt a hódító magyar is. Ez nem a kuruc infó oldal.

Leroi 2010.11.21. 21:04:04

@min:
Nem tudom, hol tanultad a történelmet (Moszkva? Leningrád?), én sose hallottam, hogy fél Európa a mienk lett volna.
Egy-két perszonálúniós évtizedről Nagy-Lajos, Mátyás király és Báthory István idejéből, de arról, hogy hogy fél Európa és végigerőszakolás...

Erről nem hallottam, tisztelt /Ho Shi/ Min Elvtárs...

Leroi 2010.11.21. 21:06:14

Mellesleg ez ugyanúgy nem a Magyar Kommunista Párt agitprop-oldala sem, ezt azért én is megjegyezném...

Hatodéves 2010.11.21. 21:06:27

@szabidoki:
Hát igen. Nem lehet minden ház elé rohamkocsit állítani azzal, hogy hátha leáll valamelyik lakó szíve... Nyilván van egy határ, amit meg kell húzni, és mindig lesz olyan ember, aki megmenthető lett volna, ha több kocsi van, és korábban érnek oda.

Azt hogy ebben a konkrét esetben erről van-e szó, vagy valaki hibázott, vagy hogy milyen körülmények játszottak össze, azt nem fogjuk megtudni.

drpeti 2010.11.21. 21:56:34

@nana2: Csak egy kérdésem lenne. Ha az Örstől 2 percre laktok, akkor hogy a viharba kerültetek a klinikára?

bes3 2010.11.21. 22:24:20

@nana2: megkérdezhetem hogy pontosan milyen ellátásra volt szüksége a lányodnak a vérzést követôen? Kapott vért? Hány egység vért kapott?

dajan 2010.11.21. 23:05:24

@Leroi: Shalom, akkor az én vagyok!

Scala 2010.11.22. 00:38:08

@bakela: Jó lett nagyon! :-)))

TamásD 2010.11.22. 06:51:04

Én csak annyit tennék hozzá okulásként, hogy ha valaki otthon a kezét tördelve a mentőt várja, a műtétre váró súlyos beteget ne itassa vízzel és ne etesse szőlőcukorral (mert vagy ezzel is tolja a műtétet, vagy ha annyira súlyos, akkor megoperálják teli hassal is, de könnyen aspirál, és aztán károghat).

Leroi 2010.11.22. 07:00:05

@dajan:
Shalom, boker tov, Dayan...:)

kata63 2010.11.22. 07:36:34

..ugyanez, velem, 28 hetesen.... mentőket saját magam hívom, mondok, levált lepény, súlyos vérzés, jöjjenek (Bp, belső kerület)... 25 perc múlva újabb telefon... "ja, komolyan kimenjünk...?"...ekkor mondjuk tényleg kijöttek, én vértócsában feküdtem...a baba nem maradt életben, de ez a koraszülés eredménye volt.
Ha várható, hogy baj lesz, tartalékoljunk kis pénzt, és azonnal hívjunk taxit, lehetőleg ismerőst.

Kísérletinyúl 2010.11.22. 07:40:32

kedves Levélíró!
az én fiam pontosan ugyanígy született
több,mint egy óra volt,míg a kórházba értünk és ott orvost találtunk
szintén majdnem elvéreztem és a gyerek halva született,akire azt mondta a főorvos,hogy "ebből gyerek nem lesz"
az önöknél is nagy szerencse,hogy a vér kifelé távozott,mert lehetett volna belső vérzés is,ahogy nálunk is volt ilyen a családban és ott a baba megfulladt
szóval ez bizalomra ad okot
az én fiamat 3 éves koráig epilepsziával kezelték és fejlesztő tornára hordtuk
most 4 éves,már nem epilepsziás és semmi nyoma nincs az átélteknek!
lett belőle gyerek!!
sok hitet és kitartást kívánok önöknek,mert vannak csodák,én megtapasztaltam!

nana2 2010.11.22. 07:49:33

@drpeti: A SOTE 2-re vitték, mert ott van az egyik legjobban felszerelt PIC Budapesten, (elsődleges indok) valamint ott van a kezelőorvosa, akit a szülés előtt 6 héttel keresett meg, mert a körzeti SZTK és kórház nem vette komolyan az előzetes vérezgetéseket. Így lett egyáltalán előírva a szigorú fekvés is, és délután döntés született volna végre a befekvésről.

nana2 2010.11.22. 08:08:48

@TamásD: Köszönöm a jótanácsot, a vérveszteséget próbáltam csak pótolni....

nana2 2010.11.22. 08:10:54

@Kísérletinyúl: Köszönjük szépen a jókívánságokat és a bíztató híreket !!!!

nana2 2010.11.22. 08:12:17

@bes3: Kapott vért, megnézem majd a zárójelentésben hogy hány egységet.

DenisaM 2010.11.22. 09:39:54

@Irise: Mond tudsz olvasni? Értelmezed is? Világosan leírja a nagymama, hogy végig a terhesség alatt VESZÉLYEZTETETT volt! Ergó, abszolult semmi köze az otthonszüléshez, amit szigorúan egészséges, problémamentes szülésekkor vállalnak be a bábák! Mellesleg unokanővérem a 3. gyerekét otthon szülte. Nem direkt, csak nem volt közlekedés, mert tanyán élt. Érdekes, semmi bajuk nem lett! Pedig még bába sem volt velük!

formed 2010.11.22. 14:00:26

Nem tudom, ki írta már, hogy "hamisan azt jelentik, hogy esetnél vannak...", de ez egy baromság. Az esetet ugyanis a kp-i irányítócsoport adja ki a mentőegységnek, akiknek mindent vissza kell jelenteni, tehát az ICS-nak nem lehet azt mondani, hogy esetnél vagyunk, mert ők tudják meg legelőször, ha eset van:-)
Olyan előfordul, hogy úton lévő mentőautótól közvetlenül kérnek segítséget, pl. előttük a zebrán elájul valaki, de ilyenkor is még az ellátás megkezdése előtt (!) szólni kell az irányítónak, pl. leintettek minket, hamarosan visszaszólunk...

Neduddgi 2010.11.22. 15:47:40

@Leroi: "Na ilyenkor nyílik ki a bicska az ember zsebében, hogy akkor a szülőnőhöz mért nem iylen gyorsan... "

Pl. mert a közelben lévő egység épp egy alkoholtól eszméletlen, úton keresztben fekvőt lát el és szállít detoxba. Ami adott esetben a város másik végében van. Ha 5 mentőhívásból 2 valóban beteget találsz, már nagyon jó napod van. Csak a másik 3 esetében pl. lehet, hogy valaki tényleg beteg nagyon várja már azt a kocsit. Szóval ha már bicskanyitogatás, akkor nálam inkább az nyitogatja, hogy a detoxtaxi is "ingyé van".

Irise 2010.11.22. 23:48:55

@DenisaM: Vegyel be valamit,mondjuk a kapat,mint a tanyan otthonszulo testvered.
Darwin nem teved,eljen a termeszetes szelekcio. Csak a gyermekeiteket sajnalom,mert ok nem tehetnek semmirol.

Veg_ 2010.11.23. 06:30:55

@bakela: Marha vagy. Általában nem is altatnak császárnál, hanem érzéstelenitenek, tehát altatási szövődményről nem beszélhetsz. Ha mégis altatnak, akkor se lesz senkinek se baja egy pohár viztől és némi szőlőcukortól, ha tényleg ennyi, mert akkor minden altatott, szülés közben kialakult, váratlan csaszinál gond lenne.
Az aloe fisrttől tuti nem lesz, ugyanis az egy spray, amit sebekre, gyulladt torokra és hasonlókra szoktak fujni (mondjuk ha szülés elött megvágta az ujját egy darab papirral, és vérzik, mert belsőleg ugye nem tudják használni a spriccniflakont). Tehát ha árt az altatásnak, felfedezted a spanyolviaszt: senki se használjon dezodort vagy szájsprayt test- és szájszag ellen, mert még altatási szövődményt okoz... Röhög a májam.

kvadrillio 2010.11.23. 09:49:07

@szabidoki: bocsánat , de korszerű egészségügy létezik.....a magánklinikákon !

ezek kialakítására igen sok vissza nem térítendő támogatást vehettek fel az erre pályázók !!!

Csakhogy kicsi országunkban nagyon sokan ezt a "belépőt" még...sokáig nem fogják tudni kifizetni !

DenisaM 2010.11.23. 10:02:38

@Irise: Szerencsére olvasni sem tudsz, meg értelmezni sem. Igazán nem sajnállak, de látom a funkcionális analfabétizmus erősen terjed...
Egyrészt UNOKAtestvérről volt szó. Másrészt az én gyerekem kórházban született, főleg mert meg sem fordult a lehetőség a fejemben egészségügyi okok miatt, hogy otthon szülhetnék, pedig az budapesten volt.
A posztra visszatérve, ott lett elszúrva a dolog, amikor az orvosa nem utalta be az anyukát a kórházba, felügyelet alá. Ilyen egészségügyi előzmények után, normálisabb orvosok rögtön beutalják a kismamát a terhespatológiára. Még örülhet is, hogy mindketten élnek!

Scala 2010.11.23. 13:12:08

@DenisaM: általam érthetetlen ok miatt nem volt választott orvosa, pedig első babája, csak SzTK. Anyuka leírja, (nana2 nick alatt), hogy nem sokkal az eset előtt lett választott orvos, klinikán dolgozó szakorvos, az másnap este (aznap este?) akarta befektetni. Az egész tényleg ott kezdődik, hogy egy budapesti nő 33 évesen, első gyerekkel veszélyeztetettként miért nem fogadott orvossal hordja ki a magzatot.

Otthonszülés, Csermely Gyula:
www.medical-center.hu/article.aspx?a=188&c=6&lang=hun&title=meg_egyszer_az_otthonszulesrol&FromMail=claudia.fonal@index.hu&Newsletter=520280a4-338f-40ec-b6be-a259c5116d35

" Hiszek abban, hogy a szülésnél segédkező bába és orvos feladata az, hogy szakmai tudásával támogassa a kismamát terveiben egészen addig, amíg az anya és magzat érdeke is ezt követeli meg. Számomra a legérdekesebb felismerés az, hogy az otthonszülés nem elsősorban a helyszín, hanem az ehhez társított „beavatkozásoktól mentes szülés” iránti vágyból ered...

(...) Nem hiszek abban, hogy létezik bábai és szülészi modell. A szülést egy széles útnak képzelem el, amelyen a szakma szabályai szerint haladjunk úgy, hogy figyelembe vesszük, a szülő nő hogyan kíván életet adni gyermekének. Aktív segítséget vagy inkább passzivitást vár el, kinek a kezét szeretné fogni vajúdás közben, csak a maga erejére hagyatkozik, vagy fájdalomcsillapítást kér, milyen pozícióban szeretne vajúdni és még sorolhatnánk. Ma már a szülő nők határozott elképzelésekkel rendelkeznek arról, milyen szülést szeretnének, fontos, hogy a terhesgondozás során ezt megbeszéljék, az orvos tudja és érezze, mivel tudja leginkább segíteni a leendő édesanyát gyermeke születésekor. Abban hiszek, hogy a szülésnél segédkező bába és orvos feladata az, hogy szakmai tudásával támogassa a kismamát terveiben egészen addig, amíg az anya, magzat érdeke is ezt követeli meg.

Az otthonszüléssel kapcsolatban a leginkább vitatott pont a biztonság kérdése. Az otthoni szülést ellenzők vagy az azt igazán nem támogatók – ezek közé tartozom én is - fő érve az, hogy az otthonszülés veszélyesebb, mint a kórházi. A tudományos felmérések elég eltérő eredményeket hoznak, amely magyarázata annak, hogy miért hivatkozhat mindkét oldal olyan statisztikai adatra, amellyel a véleményét támasztja alá. Készült azonban 2010 júliusában egy átfogó tudományos elemzés*, amely szerte a világban a témával kapcsolatos kutatásokat összefoglalóan vizsgálta. Az eredmény az újszülött biztonságának kérdésében egyértelműen a kórházi szülés felé dönti a mérleget. A tudományos munka szerint a legkörültekintőbben működő otthonszülési rendszerekben is a szülés során bekövetkező magzati-újszülött halálozás háromszorosa a kórházinak.

Személyes tapasztalatom is ebbe az irányba mutat. Az István Kórház orvosaként találkoztam olyan esetekkel, amelyek az otthoni szülés – megítélésem szerinti - túlzott erőltetése miatt egy kockázatosabb és nehezebb kórházi ellátást tettek szükségessé a bekerülő szülő nőknél. A tudomány és a szakmai tapasztalat alapján én azon a véleményen vagyok, hogy a legnagyobb biztonságban a kórházi szülésnél van az anya és gyermeke, az otthonszülés esetében a kisbaba már a születése pillanatában átéli élete első esélyegyenlőtlenségét.

A vágyat azonban, amelyet az otthonszüléssel szimpatizálók éreznek, komolyan kell venni, és nem csak azért mert ez alkotmányos joguk. Körvonalazódik egy jó kompromisszumos megoldás, amikor a szülészettől teljesen független, de a kórháztömbön belüli születésházak üzemelnek, ahol nem orvosi, hanem csak bábai közreműködéssel zajlanak a szülések. Az ezt választó kismamák csak magzati vagy anyai vészhelyzetben kerülnek át a kórházba. Ilyen megoldásnál, baj esetén a segítség olyan közel van, mintha kórházi szülőszobán lenne a kismama.

Dr. Csermely Gyula
szülész-nőgyógyász szakorvos

*A hivatkozott tanulmány: Wax JR, Lucas FL, Lamont M, et al. Maternal and newborn outcomes in planned home birth vs planned hospital births: a metaanalysis. Am J Obstet Gynecol 2010;203:243.e1-8. A tanulmány kivonata elolvasható itt."

@Irise: érdekes hozzászólás, nem mondom... Grat.

Irise 2010.11.23. 14:09:44

@DenisaM: draga szivem,sehiol nem mondtam,hogy aposzt iroja otthon akart szulni,meg irgumburgum. Azt mondtam,hogy ez a poszt talan ellehetetlenitene felelotlen egyedeket (akikbol van boven). Nekem tenyleg tokmindegy,hogy uncsitesod volt, vagy tesod, nem erdekel.

@Scala: o,ne adjuk elo a meglepodottet. ha valaki igy szol hozzam ,akkor az kap a buksira.

DenisaM 2010.11.25. 09:03:21

@Irise: Hát, ha belegondolok, milyen szép a kórházi szülésekkor és utána elhalálozó anyák és csecsemők száma, nem biztos, hogy az otthonszülő a felelőtlen :D

DenisaM 2010.11.25. 09:04:58

Mindentől függetlenül, veszélyeztetett kismamának kórházban és főleg szakfelügyelet alatt a helye! Pont azért, mert benne van a fogalom nevében: VESZÉLYEZTETETT!

bes3 2010.11.28. 14:35:02

@kvadrillio: mégis milyen magánklinikán van korszerû szülészet?
csak kérdezem.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása