Lekötözve, kiszolgáltatva, megalázva

2010.11.20. 06:00

Az édesapám több mint 3 hónapig volt a kazincbarcikai kórházban ,agyvérzés után. Lekötözve, kiszolgáltatva, megalázva. Kétszer kiszárították,mert még az infúziót is sajnálták tőle.Mindez az Ápolási osztályon történt,havi 80000 ft ellenében.Minden nap látogattuk,etettük,itattuk,öltöztettük.Ha szólni mertünk bármiért,arrogánsan az volt a válasz :Haza lehet vinni!

 


Januárban "félrenyelt" ebéd közben.Újraélesztés,intenzív osztály,aztán 10 nap múlva meghalt..Belső vizsgálatot kértem,ami megalázó.Mindent letagadtak.Tele van az egész ellentmondásokkal,még arra sem vették a fáradságot,hogy egyeztessék a hazugságaikat. PL:meghalt jan.23.-án reggel 4óra 47 perckor.A hivatalos BELSŐ vizsgálat szerint pedig jan.22.én 16óra 40-kor.A másik időpont sehol nem szerepel!Akkor mikor halt meg?Jó lenne tudni az igazat.


Úgy bántak az apámmal,mint a kutyával!Ordítottak vele,rángatták a szemünk láttára,de persze nem tudtuk rögzíteni ezeket a helyzeteket, pedig kellett volna. A magyarázatuk erre a viselkedésre:a hozzátartozók negatív megnyilvánulása miatt történt mindez!De azt elfelejtették,hogy mi történt előbb.Előbb volt az embertelen bánásmód,utána a megnyilvánulás.Szégyen,hogy képesek hazudni,hogy mentsék a bőrüket.Erre esküdtek fel?


A leletekhez,zárójelentésekhez másfél hónapig nem jutottunk hozzá.Kértem szóban ,E-mailban ,levélben,a belső vizsgálatban közölték velem.Ott megnézhetem és térítés ellenében fénymásolhatok.Kérdem én ezt másfél hónap alatt miért nem tudták jelezni!


Én megpróbálom az igazunkat védeni,elmondani az illetékeseknek ami történt!Az én édesapám már meghalt-valóban-hosszú szenvedés után!Szeretném,ha soha többé nem bánhatnának így a betegekkel.

 

 

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem én vagyok, hanem én 2010.11.20. 07:13:48

Rossz ilyet olvasni. Részvétem.

Azt azért hiányolnám, hogy mire volt még képes a beteg az agyi történés után. Ha félrenyelt, akkor enni tudott, vagyis akkor inni is, azaz nem infúzióval kellett volna a kiszáradást elkerülni. Ha nem iszik magától, akkor itatni kell, a családnak is!

Egyébként a félrenyelés az agyi történés egyértelmű következménye, vagyis lassan és kis falatokkal kell etetni a beteget. Az újraélesztés sikeres, gondolom az intenzív osztályon lélegeztető gépre tették, az eszméletét már nem nyerte vissza az oxigénhiány miatt, majd valószínűleg egy tüdőgyulladás elvitte (10 nap éppen elég erre)...

Amúgy bármilyen hihetetlenül is hangzik, egy súlyos betegségben szenvedő, vegetáló beteg érdeke az, hogy a családja körében élje le élete hátralévő részét, és nem pedig egy szeretetotthonban vagy ápolási osztályon havi 80 000-étt. Ezért ténylegesen haza kellett volna vinni!

Természetesen majd jönnek a kommentek, hogy ez nem így van, meg az ember nem képes átalakítani az életét, hogy 24 órában ápolja a szüleit, meg amúgy is nem lehet őt elhelyezni sehol sem a lakásban, meg büdös, meg mi az, hogy nekem kell pelenkáznom, meg erre való az ilyen osztály, meg fizetnek is érte, meg naponta bejárnak akár többször is... stb...

Tényleg sajnálatos, ami történt, de vannak állapotok, amiből már biztosan nem fog felépülni a beteg, na ilyenkor kell tényleg hazavinni, és biztosítani neki azt a kényelmet, amire szüksége van. Ha meg jön a halál, akkor csendben mellette lenni, és nem mentőt hívni, hogy ne otthon haljon meg. Régen nem féltek a haláltól az emberek, ma sem kellene, mert a halál így is, úgy is eljön... Mert az már csak ilyen...

MP 2010.11.20. 10:45:02

Én csak megjegyezném hogy normális ember egy állattal sem bánik rosszul. Se akkor ha megeszi se akkor ha nem!

Káin 2010.11.20. 11:30:45

@MP: Ebben egyetértek.

Káin 2010.11.20. 11:35:24

@miklos.rabai: "Amúgy bármilyen hihetetlenül is hangzik, egy súlyos betegségben szenvedő, vegetáló beteg érdeke az, hogy a családja körében élje le élete hátralévő részét, és nem pedig egy szeretetotthonban vagy ápolási osztályon havi 80 000-étt. Ezért ténylegesen haza kellett volna vinni!"

Szerintem meg lehet oldani az otthoni ápolást. Ennyi pénzért biztosan. Fel lehet venni valakit, aki foglalkozik a beteggel.

igazságos 2010.11.20. 11:51:15

Komolyan, a sok gyászoló ember vádaskodásai helyett, akár igazak, akár nem, inkább szívesen írnék már valami dicsérő cikket, mindenféle reklám nélkül. Már elég a sok sirámból, mindenhol ezt hallom, bármelyik fórumon is vagyok.

Mivel a szavait senki nem tudja megcáfolni, egyoldalú a történet. Minden ember hajlamos saját maga helyett mást hibáztatni, holott tudja, ő maga is hozzájárult a beteg halálához valamilyen szinten. A lelkiismeretüket is azzal nyugtatják meg, hogy másra hárítják a felelősséget. Még akkor is, ha igazuk van.

Buci-Bigyo (törölt) 2010.11.20. 11:55:42

@miklos.rabai: Tökéletesen egyetértek.
Szerintem a megoldás az,hogy a beteg maradjon a családban és ápolót kell fogadni mellé.Ne egy ember fizesse, hanem az összes családtag.
Ápolóval nem rokkan bele senki sem testileg, sem lelkileg.

meg6ó 2010.11.20. 12:03:49

Negatív és pozitív tapasztalatom nekem is van kórházi ellátást illetően, végstádiumban lévő betegnél. Volt olyan kórház, ahol azt láttam (pesten, jó nevű kórház), hogy lekötözték a beteget, ne tudja kirángatni az infúziót a kezéből. A nővért az sem érdekelte, hogy mindig volt mellette egy hozzátartozó, aki segített. A másik szintén súlyos beteg emberről szól. Ott mindent megtettek a dolgozók, még úgy is, hogy ott is ott voltak éjjel-nappal a rokonok.

meg6ó 2010.11.20. 12:04:34

Azzal persze én is egyetértek, hogy ameddig lehet, tartsuk otthon a beteget. Megjegyzem: van egy határ, amin túl már nem lehet.

fitball 2010.11.20. 12:39:58

Hát sajnos így van hogy a szomoruságtól hajlamosak sokan z orvosokat ápolókat okolni holott mindenképp meghalt volna a beteg persz nem mindegy hogy méltósággal -e vagy sem dehát az emlitett esetnél sajnos már erről nem lehetett beszélni Bele kell nyugodni és nem másokat vádolni ezzel már senki nem tud segíteni ez már visszafordithatatlan

gipsz1234 2010.11.20. 12:46:10

A krónikus osztályokon ahol un:elfekvő betegek vannak, akiknél gyakorlatilag nincs esély állapotjavulásra és még tudatilag sem tiszták ott javítható legnehezebben a helyzet. Ilyen osztályokon nagy lenne a személyzetigény ami nincs meg. Könnyen fellép a burn out (kiégés) szindroma, mivel a személyzetet a betegek állapota (Gyakorlatilag az egyedüli kiút a kórházból a halál) miatt csaknem totálisan sikerélménymentes. Hetekig, hónapokig ugyanazokat a betegeket látják lassu állapotromlás mellett. Az hogy mennyi a fizetés (nem sok) ebben a vonatkozásban nem érdekes. Konkrétumra mi felmerült: Vénakanüllel vagy katéterrel bíró betegek kikötése. Mivel 20-40 betegre jut jut egy ápoló, képtelen lenne megakadályozni hogy egy zavart beteg a szerelékeket kihuzza magából, ami azon felül hogy visszahelyezésük plussz munkával jár a betegre is veszélyes (a kihúzás) vérzést , ér, hugycsősérülést okozhat.
Ezen elfekvőben lévő betegek helyzete csak akkor javulhat ha jelentősen növekedne a személyzet létszáma, a munkár jelentkezők közül lehetne válogatni, a nagyot vagy többször hibázókat azonnal el lehetne bocsátni ,mivel több ember várna az állásukra (versenyképes bérezés)

Na ezekre továbbra sem lesz pénz.
Naponta többen is tudnának írni hasonló történeteket. Sajnos nem lesz változás. Nálunk gazdagabb országokban is ismertek ezek a problémák.

meg6ó 2010.11.20. 12:56:14

Pénz ide, pénz oda, az emberséget nem pénzben mérik. Aki nem bír ezzel azonosulni, az ne itt dolgozzon. Viszont minden ápolót, nővérkét egy-két hónapra betennék ide dolgozni, hogy azon az osztályon, ahol egyébként dolgozna, megbecsülje a munkáját, a beteget.

gipsz1234 2010.11.20. 13:10:41

@meg6ó: Maga nem ismeri az egészségügyet belülről. Könnyű kimondani hogy akkor menjen el. Más belülről megélni ezt a munkát napi 12 órában 4x egy héten, mint outsider-ként emberségről szajkózni. A nővéri,ápolói munka különböző osztályokon különféle. Ha odavezényelnének 1-2 hónpra olyan nővért aki nem akar ilyen profilú osztályon dolgozni, abban nem biztos hogy sok köszönet lenne.
Azzal egyetértek hogy az emberséget nem pénzben mérik. De tudja Ön hogy a nővérek közül sokan két állásban dolgoznak hogy meg tudjnak élni. Havi 85000-100000 ft-ból nem könnyű fenntartani magukat, ezt remélem elismeri.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.11.20. 13:15:59

@meg6ó:

OK, akkor csináld te, ennyi pénzért éveken át.

Vagy az már nem menne?

Csak kívülről osztod az észt?

ninimimi 2010.11.20. 13:17:00

Először is minden tiszteletem ezért a mondatért (is) a poszt írójának:

"Szeretném, ha soha többé nem bánhatnának így a betegekkel."

Egyik fő okként az ezzel ellenkező általános szemléletnek, a mások, az utánunk hasonló helyzetbe kerülő "idegenek" érdekeinek semmibe vétele miatt tart itt ez az ország, ezen a téren (is).

Ezért nézem, nézzük sóvárogva az USA-ban játszódó "orvosos" filmekben látható kapcsolattartási stílust ottani páciens (azaz ügyfél, és nem feltétlenül "beteg"), valamint az ottani orvos között. Legalapvetőbb jellemzője ennek az emberség, a humánum. Tudom, erre majd jön az ellenvetés, hogy csak nem gondolom, hogy a filmekben a valóságot látom. De, ebben az esetben "gondolom"! Mert volt alkalmam nem is egyszer, nem is egy "nyugati" országban találkozni az ottani egészségüggyel, ottani orvosokkal.

Bizony a legalapvetőbb különbség az, hogy még egy nyugati állatkórházban is, az állatot is jobban "emberszámba" veszik, mint posztkommunista hazánkban az emberi pácienseket. Húsz évvel a bolsevik diktatúra után ideje lenne leszokni a "nincs pénz" indokának elfogadásáról az embertelenség, az emberi szó hiányának indokaként.

A diktatúra embertelen szelleméről "leszokás" az érintettek részéről száz év alatt se lesz, amíg egy öntudatos közvélemény és egy valóban szabad sajtó ezt ki nem kényszeríti. Addig elmennek a semmitmondó, elterelő válaszok még olyan érintettek részéről is, akik pedig érzik hol az igazság és talán szégyellik is a jelenlegei helyzetet. De megerősítés híján ők is ki vannak szolgáltatva a szakma egy bizonyos részének. (Nem minősítem őket azzal, hogy leírom, melyik és mekkora részének, érti, aki akarja.)

Dr. Bélus___ 2010.11.20. 13:24:17

@meg6ó: Fasz vagy. Az a helyzet, hogy ha szar a munkád havi 100e-ért (persze könnyen elhiszem, h ennyit sem kap) nem fogod mosolyogva végezni. És ha ez nem tetszik a kórháznak, vegyenek fel mást... Az ember így működik.
A pénz nem boldogít mondás tudod csak féligazság. Igazából a dolog úgy van, hogy boldog akkor lehetsz, ha van elég pénzed és nem kell nyomorogni, de attól, hogy van elég pénzed még nem leszel automatikusan boldog. Szóval akkor ugrálj, ha ilyen munkát végzel ennyi pénzért mosolyogva!

lifelike 2010.11.20. 14:02:08

végigcsináltam én is egy hasonló esetet, ott is a beteg édesanyám volt az utolsó, nem törődtek vele, csak várták az intenzíven hogy meghaljon
meg is halt
sajnos az orvosok és a nővérek is a rendszer áldozatai, kiöltek belőlük minden együttérzést, hentesek mind, az egész állami egészségügy egy nagy szemétdomb, pénzéhes emberek a jó szándékúak helyett

tódór piroska 2010.11.20. 14:12:26

mé vittétek be elfekvőbe? Maratt vóna othól, akkó nem bántak vóna Vele úgy. Mint 1 kutjáva. Akkó: Ti Magatok. Szépen ápóhattátok. Vóna.

gipsz1234 2010.11.20. 14:17:12

@ninimimi: Nincs pénz alaphelyzetből elsősorban az fakad hogy alig van jelentkező erre a munkára. Ha kirugnak egy nővért, nagy valószínúséggel senki sem jelentkezik a helyére. Amíg nincs tulkínálat munkaerőből, ne várjunk javulást. Orvosokkal kapcsolatban: Nincs még egy olyan diplomás réteg aminek a végzős tagjai ilyen nagy számban (arányokat tekintve) hagynák el az országot. Ez két miatt van: 1: Nyugateurópában jobb anyagi és egyéb körülmények várják (Nem csak a frissen végzetteket) 2: Van munkalehetőségük kint.

vomita 2010.11.20. 14:17:29

Aki bármilyen módon mentegeti a beteggel, ápoltal való durva érzéketlen bánásmódot és pénzre, időre, fásultságra, meg mindenféle egyéb mentségre hivatkozik tompítandó az ápolók felelősségét, az maga is beteg ember. Ápolásra szorul és remélhetőleg személyesen fog tapasztalatot gyűjteni a valóban elképesztő bánásmódról, ami egyes helyeken dívik.

gipsz1234 2010.11.20. 14:25:30

@vomita: Tipikus idealista, laikus szöveg. Menjen el ilyen munkakörbe a fent leírt bérekért és akkor eljátszhatja Teréz anyát. Hol él maga. Aki a Schwarzwald klinika sorozatból képzeli el hogy múködik egy kórház az azt is elhiszi hogy a gólya hozza.
A hozzátartozók természetesen érzékenyebben reagálnak mindenre ami az elfekvőben lévő családtagjukkal történik. Ez természetes. De ne várják el a személyzettől hogy egy életkora vagy betegségei miatt elhunyt beteggel "együtt haljnak". Az igazi szeretet az ápolók is csak a saját szeretteik felé tudják kisugározni.

ninimimi 2010.11.20. 14:33:04

@gipsz1234: Igen, ez az általános kifogás az emberség hiányának "indoklására". Azonban ennek ellenére igaz, hogy nagyon sok olyan emberhez méltatlan helyzet van, amely megelőzhető lenne. Értem, hogy nem lehet kirúgni a legbunkóbb, legprimitívebb nővért sem, mert annyira nincs pénz emberhez méltó fizetésre. Mégis állítom, hogy szavakkal nagyon sok mindenen lehetne változtatni.

Csak egyetlen példa, ami hirtelen eszembe jut: hány osztályvezető orvosnak jutott eszébe a nővérszoba falára kitetetni egy feliratot, hogy például: "A betegekért vagyunk itt." Tudom, gyerekesnek tűnik, de igenis volna hatása és nem kerül pénzbe.

Továbbá nem csupán kiírni lehetne, hanem jó példával előállni ennek szellemében. Mert egy képzett, intelligens orvos részéről - ugyebár jól gondolom (...) - már nem pénzkérdés, hogy tudja-e, milyen az emberhez méltó beszéd...

El Visco Stello (törölt) 2010.11.20. 14:45:16

Részvétem a posztolónak!

Úgy döntöttem, önként szaladok bele a pofonokba. A XXI. századi család nincs beredezkedve sem a születésre, sem a halálra. Ma nincsenek otthon dolgozó parasztasszonyok és asszony rokonaik, akik egymást váltva tudnak gondoskodni a család öregjeiről, vajúdó asszonyairól. Szükség van olyan intézmélnekre, amik erre szakosodtak, akár biztosítási, akár üzleti alapon.

Elgondolkodtató, hogy míg a születéshez foggal-körömmel ragaszkodik az egészségügy, addig a haláltól próbál szabdulni.

gipsz1234 2010.11.20. 14:46:47

@ninimimi: Valóban sok minden múlik adott osztály vezetőjén.
Én amiket fentebb írtam azok speciálisan az un elfekvő osztályokra vonatkoznak. Itt sokkal embert égetőbb a munka.
Még egyszer összefoglalva.
1: Hosszabb ideig vannak benn ugyanazok a betegek. Pszichésen könnyebb olyan osztályon dolgozni ahol a beteg turn over gyorsabb.
2: Betegeken nem látszik a gyógyulás csak a lassu állapotromlás mert már nem gyógyíthatók. Emiatt nincs igazi sikerélmény. A betegek gyakorlatilag 100%-ban holtan hagyják el az osztályt.
2/a: Nem kellemes ilyen gyakorisággal hozzátartozókkal halálhírt közölni.
3: Átlagos kórházi osztályhoz képest több a zavart, öntudatlan beteg.
4: Vulgárisan: Lényegesen többször kell a betegeket a szarból kivakarni.
5: Bérezésük fikarcnyival sem jobb mint más osztályokon.
6: Hozzátartozók saját lelkifurdalásukat nem egyszer a személyzeten vezetik le.

De az itt finnyáskodóknak ajánlom hogy menjenek - szakképzettség hijján - önkéntes segítőnek ilyen osztályokra.

gipsz1234 2010.11.20. 14:50:16

@El Visco Stello: Hogy érti hogy az egészségügy próbál haláltól szabadulni?

El Visco Stello (törölt) 2010.11.20. 14:52:43

Biztos vagyok abban, hogy fognak érkezni demagóg kommentek az élet szentségéről, védelméről, meg a kegyeletről. Tételezzétek föl, hogy ezeknek az érveknek nagy részét ismerem és a jelensék körül pénzszagot érzek.

Bikli néni 2010.11.20. 14:55:36

@El Visco Stello: Egyetértek. Mármint azzal a részével, hogy nincs már otthon népes család, akik tudnának gondoskodni az idős, beteg, haldokló rokonokról. Előfordul, persze, és ha lehetőség van rá, akkor igenis el kell látni a beteg családtagot. De a mai világban, ahol már az is elég gyakori, hogy a fiatalabb generáció elköltözik otthonról - és most nagyobb földrajzi távolságról beszélek, nem egy autóval negyed óra alatt megtehető útról - egyszerűen akkor sincs erre lehetőség sokszor, ha a hozzátartozó tényleg nagyon szeretne segíteni. Nem beszélve arról, hogy sokszor még magához sem tudja venni az ember az időseket. Nyilván mindenki látott már olyat, hogy nagymama/nagypapa nem akart odaköltözni a gyerekhez, mert abban a házikóban szeretne élni és meghalni, ahol előtte évtizedeket lehúzott élete párjával.

A posztban viszont elgondolkodtató, hogy ha be tudtak járni minden nap, és kifizettek egy hónapban 80 ezret az ápolásért, akkor miért nem lehetett mindezt otthon végezni? Úgy értem, ennyi pénzből már fel lehet fogadni simán egy lelkiismeretes ápolót, aki csakis a beteggel foglalkozik mondjuk délelőtt, amíg a család többi tagja dolgozik. Délután-este pedig csak ráér valaki, ezt abból gondolom, hogy mégis volt minden nap egy kisebb intervallum, amikor meglátogatták a beteget a kórházban.

Azt, gondolom, senki nem vitatja, hogy egy idős, beteg embernek sokkal nagyobb megnyugvást jelent az otthonában, a családja körében elmúlni, mint idegen emberek között egy idegen helyen, ahol a "szeretet" és a törődés kimerül napi fél óra etetésben és az ápolószemélyzettel való veszekedésben.

ninimimi 2010.11.20. 14:58:27

@gipsz1234: Újra elolvasva a 14:25-ös szövegét kicsit izgatottabb lettem. Ugyanis észrevettem, amit elsőre nem: a rossz szándékú csúsztatást.

Először is ez tipikus lekezelő, a "laikusokat" utálkozva lenéző szöveg. Menjen el, nézze meg, hogy más pályákon mennyit tanulnak egy diplomáért! Olyanok, akik önnek csak "laikusok", és akiknek a számára ön is csak "laikus".

Semmi másról nincs tehát szó, mint a rákosi rendszer orvosok számára fizetés helyett kifundált piedesztáljáról. Amelyet az orvosi szakma egy részének azóta is sikerül "hála"-pénzre, "parára" váltani.

Másodszor: Durva csúsztatás úgy tenni, mintha nem értené, hogy nem Teréz anya odaadását hiányoljuk. Hol él maga?! Talán nem tudja, hol vagyunk mi Teréz anya szellemiségétől egy hazai kórházban? Dehogynem tudja!

Vagy nem tudja, de aki azt képzeli hogy egy magyarországi eü. intézményben bárki is ezt hiányolja, az azt is elhiszi hogy a gólya hozza.

A hozzátartozók természetesen nem azt várják el a személyzettől hogy egy életkora vagy betegségei miatt elhunyt beteggel "együtt haljanak", vagy "szeretet sugározzanak". Ezt ön is pontosan tudja. Egyáltalán nem erről szólt a poszt és egyikünk se írt ilyet. Csak ezt kellett költenie, hogy tudjon mire "válaszolni". További kellemes beszélgetést önmagával!

Meg a lelkiismeretével...!

El Visco Stello (törölt) 2010.11.20. 15:04:48

@gipsz1234: Úgy értem Uram/Hölgyem, hogy míg az otthonszülést Istentől elrogaszkodott tömlöccel büntetendő bűnnek tartja, addig az otthonhalást minden további nélkül támogatja.
"Haza lehet vinni!"

Rotoxis 2010.11.20. 15:12:50

@El Visco Stello: Azt hiszem kis tévedésben van. Az "egészségügy" nem tartja Istentől elrugaszkodott bűnnek az otthon szülést, (legfeljebb néhány érintett nőgyogyi és szülésznő). A jelenlegi rendszert, a szabályozozttság hiányát tartja elfogadhatatlannak az "egészségügy". Ha a szülő nő megteremti a megfelelő feltételeket, tőlem a juhszélen is szülhet, ha ott esik jól.

A haláltól meg nem akar szabadulni, mert a munkájával járó kellemetlenség nek tartja. A betegnek jobb az otthoni nyugodt halál.

gipsz1234 2010.11.20. 15:17:16

@El Visco Stello: Az otthonszülés tudomásom szerint törvényileg hiányosan szabályozott. Geréb Ágnes ellentmondásos tevékenysége hívta fel a figyelmet arra hogy ez így van.
Azt viszont, mivel aktív manuális osztályon dolgozom nem tudom hogy milyen arányban viszik haza a családtagok az életük utolsó heteit, napjait él embereket.
Egyébként amit említ az elsősorban jogi probléma, melynek rendenzése, módosítása a törvényalkotó feladata.
Ja és férfi vagyok.

El Visco Stello (törölt) 2010.11.20. 15:19:42

@Rotoxis: Köszönöm a kiigazítást.
A végeredmény mégiscsak az, hogy otthonszülni nem lehet, otthonhalni igen.

El Visco Stello (törölt) 2010.11.20. 15:23:06

@El Visco Stello: A "törvényileg hiányosan szabályozott" cselekmény miatt még senkit nem vittek el talpig vasban a teljes európai média jelenlétében.

Rotoxis 2010.11.20. 15:26:04

@El Visco Stello: Nem ugyanaz a két dolog. Otthon szülni csak szabályozott körülmények között lehet majd. Ennek oka, hogy nem arról van szó, hogy a szülő nő szül, hanem arról is, hogy egy másik ember születik. Az ő védelmében nem lehet most "csak úgy" otthon szülni.
Az otthon halásnak (elméletileg) a beteg saját döntésén kell(ene) alapulnia.

bakela 2010.11.20. 15:30:49

Az egész sz@r még lehetne elolvasásra érdemes is, HA nem szerepelne a havi 80 ruppó.
Egyszer má' 70-re kiszámoltuk, nézzük 80-ra:
30 nap = 720 óra
80 000 : 720 = 111 Ft 11 fillér
Rágd ezt meg kedves posztoló!
Kórházba, egészségügyi intézménybe az való, akinek állapotán reális eséllyel lehet javítani, vagy az élete csak itt tartható fenn! /merfizetiatééébééét!/
Az összes többi /egyéni/ szoc. probléma /kellene, hogy legyen/
Σ Σ-rum: ABQA!

Tomasz_a_gozmozdony 2010.11.20. 15:31:28

Sok kommentelo megint kevesli az orvosok fizeteset, erre fogva az egeszsegugy hibajat, es a posztra ezzel adva magyarazatot. Kerdes: amikor feleskudtek, akkor benne volt az eskuben hogy csak akkor kell a legjobb tudas szerint eljarni ha egymilliot kapok kezhez havonta? Benne volt? Ugye nem? Ha keveslik a penzt, palyat kell valtani. Nem a beteg tehet rola hogy ennyi az annyi...

gipsz1234 2010.11.20. 15:31:41

@El Visco Stello: Egy 55-60 éves 50-60 kg doktornő talpig vasban (kéz és lábbilincs) szállítása szánalmas volt a hatóságra nézve. Ez igaz. Hogy bűnvádi eljárás alá kell e vonni? Ennek eldöntése az igazságügy feladata.
@Rotoxis: Egyetértek Önnel.

El Visco Stello (törölt) 2010.11.20. 15:35:15

@Rotoxis: Féreértés ne essék, én nem támogatom az otthonszülést, ahogy az otthonhalást sem. Én a döntés szabadságának a korlátozását sérelmezem.
Én magam szeretem minden ilyen eseménynél kórházban tudni a hozzátartozóimat.

Rotoxis 2010.11.20. 15:36:08

@Tomasz_a_gozmozdony: Kedves Mozdony! Hol olvasta Ön Hippokrátész esküjében, hogy a beteget ingyé' kell gyógyítani?

El Visco Stello (törölt) 2010.11.20. 15:39:20

@Rotoxis: ...és hogy pénzé'?

Gyógyítani kell és utána lehet alkudozni.

Rotoxis 2010.11.20. 15:40:11

@El Visco Stello: Én kifejezetten támogatom mindkettőt. Csakhogy az otthon halás lényegesen könnyebben kivitelezhető és (sajnos) nincs veszélye). Az otthon szülésnek meg van. A döntés szabadsága remélem rövidesen bekövetkezik. Kérdés, hogy ki tudja majd igénybe venni szolgáltatást, kitud majd élni a lehetőséggel?! (Mármint ami az otthon szülést illeti.)

Ha lehet, akkor szeretnék otthon kimúlni ebből a világból, abban szobában ahol jól éreztem magam, azoktól körülvéve, akik szeretnek. Szerencsére sikerült úgy alakítanoma dolgaimat, hogy nagy eséllyel lesz aki fogja majd a kezem.

Rotoxis 2010.11.20. 15:41:21

@El Visco Stello: Na nemá! Mondja ezt nekem egy gazdaságis?! :-)))))))))))

gipsz1234 2010.11.20. 15:42:02

@Tomasz_a_gozmozdony: Nem a beteg tehet róla hogy ennyi az annyi.
Már vártam hogy valaki előjöjjön az esküvel. Nem szerepel benne hogy csak akkor kell eljárni a legjobb tudás szerint ha egy milliót kap kézhez az orvos.

Kedves Tomasz az orvosok a kevés pénz miatt valóban vagy pályát váltanak vagy országot, vagy plussz ügyeletet vagy másodállást vállalnak, vagy igyekeznek klasszikus hálapénzes területre menni vagy a privát praxisba.
Tudja ön hogy a magyar pathologus (kórboncnok és szövettanász)szakorvosok több mint fele, az intenzív terápiás orvosok egyharmda külföldön dolgozik?

El Visco Stello (törölt) 2010.11.20. 15:46:23

@Rotoxis: No ettől különbözik az orvosi hivatás a pénzügyi-előadói végzettségtől.

Rotoxis 2010.11.20. 15:49:21

@El Visco Stello: Miben is különbözik? Mit tetszene szólni, ha az Ön kórházában a fránya egészségügyisták csak gyógyítanának, a számlákra meg Önnek kellene előteremteni a pénztet?

El Visco Stello (törölt) 2010.11.20. 15:56:40

@Rotoxis: Ön összetéveszt engem valakivel. Nekem nincs kórházam és nem vagyok gazdaságis.

Különben meg Ön piacról beszél, én pedig biztosítási rendszerről. Az meg olyan, hogy én folyamatosan fizetek, a rendszer meg fizet, ha kell. Úgyhogy a fránya egészségügyis csak gyógyítson nyugodtan.

Rotoxis 2010.11.20. 15:59:02

@El Visco Stello: Bocsi, akkor tényleg összetévesztettem.

"... a rendszer meg fizet, ha kell. Úgyhogy a fránya egészségügyis csak gyógyítson nyugodtan..."
Ezt hol tetszett olvasni? Ez fantazmagória!

tisztító 2010.11.20. 15:59:23

Az egész kórházi struktúra úgy szar ahogy van.
Pénzhiány és pénzpocsékolés/ a jól fizető részlegek,CT,MRI,labor.kemo és sugárterápia stb./ egyszerre.

Nincs megoldva az agyi történések utáni visszafordithatatlan-de kezelésre szoruló-betegek kezelése,ápolása.

A gyógyszer maffia miatt sok mrd. ft-al többe kerül az ellátás.
Az orvosok közül-a fiatalabbak szinte kivétel nélkül- sokan külföldre mentek.

Elsősorban a normális fizetések ,valamint a körülmények miatt. Az un. hálapénz lehetővé tételét a mindenkori kormányok aljassága és tehetetlensége okozza.

Tessék egyszeri nagy arányú fizetés emelést adni az eü.dolgozóknak/orvosok és ápolók/,akkor meg is lehet követelni tőlük a maximális odafigyelést.
Persze egyidejűleg súlyosan büntetni a hálapénzt adó és kapó személyeket.

A hálapénz nem más mint vesztegetés.

Jelen ügyben nem tudhatjuk,hogy mi lett volna a helyes eljárás.
Haza vinni esetleg?
Mégis érthetetlen az eset annak ismeretében,hogy a hozzátartozók naponta jártak látogatni.

Egyszóval nincs megoldva az idős -halálra váró- betegek ellátása.

El Visco Stello (törölt) 2010.11.20. 16:03:02

@Rotoxis: ...ja, hogy nem fizet? Akkor a rendszerrel van a baj, nem a beteggel.

kyanzes (törölt) 2010.11.20. 16:12:17

Nem értem mit vársz? Kis pénzért dolgoznak ilyen helyeken senkiházi figurák. Kurva kevés kivétel van, és olyankor nem is igazán akarok hinni a szememnek, mindig megcsípem magam.

El Visco Stello (törölt) 2010.11.20. 16:15:01

@Rotoxis: "Ha lehet, akkor szeretnék otthon kimúlni"
Látjalátja? Ebben is mennyire lehet különbözni. Én nem szeretném, ha hozzátartozóim látnának. Sőt azt sem szeretném, ha utána elásnának. Égessenek el(mert megérdemlem:))) és szórjanak a szélbe. Legfeljebb - ha jó szívvel emlékeznek - nem a temetőbe zarándokolnak halottak napján, hanem egy gyertyát gyújtanak. Mindenesetre megszabadulnak hülye kényszerektől elvárásoktól.

Leroi 2010.11.20. 16:41:12

Ez a fekete angyalka nem szerepelt már egy posztban?
A mama után nem sikerült legombolni pénzt a kórházról és most megkísérlik a papa után.
Undorító...

ninimimi 2010.11.20. 16:45:51

@tisztító: "Tessék egyszeri nagy arányú fizetés emelést adni az eü.dolgozóknak/orvosok és ápolók/,akkor meg is lehet követelni tőlük a maximális odafigyelést.
Persze egyidejűleg súlyosan büntetni a hálapénzt adó és kapó személyeket."

Erre mondta orvos rokonom: "Csak azt ne! Majd felemelik 2-3 szorosára a fizetésünket és erre hivatkozva valóban tilos lesz a para. Akkor aztán jól ráfaragnék..." Nagyjából szó szerint mondta ezt, talán a "ráfaragni" helyett használt egy vulgárisabb szinonimát...

Igaz, ez még a kádárdiktatúrában történt, de ezen a téren semmi sem változott azóta. "Csak" időközben ő halt meg szegény.

Egyébként érdekelne a "szakma" reakciója 14:58-as bejegyzésemre. Eddig úgy tűnik, senkinek sem volt bántó a szöveg.

Érdekes...

petbecks 2010.11.20. 17:12:41

@ninimimi:

"de ezen a téren semmi sem változott azóta. "

az orvos rokonodon kívűl ez vonatkozik még az orvosk kb 3 százalékára. ők nyúlják le a nagy pénzeket a betegektől.

aki ellenzi az orvosok fizetésemelését, az az ilyen orvosokat, a hálapénzt, a gyógyítás jelenlegi színvonalát kívánja fenntartani.

ninimimi 2010.11.20. 17:49:33

@petbecks: Nagyjából én is így saccolom. Csupán azt nem értem ebben az esetben, hogy a 97 % miért nem csap az asztalra. A jövedelmi torzulások mellett a beteg egészségügyünk is nagy lépést tenne a gyógyulás felé a hálapénz rendszerének megszűnésével és a fizetések normalizálásával. A parlamenti 2/3-dal ebben az ügyben is "most, vagy soha" helyzet van.

Vagy ilyen jelentős a 3 % érdekérvényesítő ereje? Nem hinném.

Member2222 2010.11.20. 18:34:05

Aki azt hiszi, hogy az otthon ápolás mindig megoldható, az nagyon téved...

Ha nem tud menni a beteg, akkor a fürdetés nagyon nehéz tolókocsi, és megfelelően kialakított fürdető helység nélkül. Ha nem tud inni, hogyan biztosítod a folyadékbevitelt?
Ha kiesik az ágyból, netán megpróbál felkelni, pedig nem képes koordinálni a mozgását, akkor hogyan biztosítod a nap 24 órájában, hogy ne törje össze magát?

És arról még nem is beszéltünk, hogy dolgoznia is kell az embernek....

Sajnos van olyan helyzet, amikor nem marad más lehetőség, mint az ápolási osztály... Akármennyire szeretné is az ember, másképpen nem tudja megoldani. Az elhelyezés nem zárja ki azt, hogy annyi időt töltsünk szerettünkkel, amennyit csak tudunk, ápoljuk, gondozzuk, mellette legyünk.

Aki ezt nem érti, az nyilván nem került még ilyen helyzetbe (szerencséjére). Akkor pedig nem tudja, miről beszél.............

Mercel 2010.11.20. 19:00:12

Hello!

Kedves Posztoló! Részvétem az Édesapád haláláért, és azért is amin átment, illetve ti magatok is átmentetek.

Azt kell, hogy mondjam ez az eset egyáltalán nem példa nélküli.
Sőt.
Az igazság az, hogy nagyon kevés beteg, és hozzátartozó "Ragad tollat" ilyen ügyekben - ilyen vagy olyan okokból.
Ebből szimplán egy dolog következik, mégpedig az, hogy rengeteg ehhez hasonló, vagy még ennél is rosszabb történetre egyszerűen nem derül fény. Sehol, semmikor semmilyen fórumon.

Azok számára akik az ilyen helyzeteket távolról lenézéssel, kétkedve kezelik, pusztán egy dolgot tudok mondani; Ha lehet történjen meg ilyen eset - Ne velük - A hozzátartozójukkal.
Akkor esetleg rádöbbennek arra, hogy milyen érzés egy szeretett valaki ágyánál állni egyszerre viaskodva a könnyeiddel, és a tehetetlen düh keverékével. Ott állni mondjuk édesanyád, vagy nagymamád, testvéred stb. ágyánál és azt látni, hogy tökéletesen elhanyagolt, fájdalmai vannak, esetleg a saját vizeletében, székletében fetreng, hogy le van kötözve, (két napja), hogy nem ültetik fel hetekig, és emiatt felfekvést / tüdőgyulladást kap amibe ha idős - akkor is belehal, ha az eredeti betegsége nem végezne vele.
Éld át a tehetetlen dühöt és szomorúságot, amikor bármit is kérnél/kérdeznél a személyzettől és arrogánsak lenézőek, bunkók veled, vagy az orrod előtt mondjuk Anyukáddal.
Aztán legyél nagyképüen lekezelő azokkal akik egy hasonló eset után rettenetesen elkeseredettek, szomorúak, és dühösek.
Csak próbáld ki..
Utána talán nem fogsz bunkóságokat üzenni egy fórumban annak az embernek aki épp frissen vesztett el valakit.
Hol a picsában van a jóérzésetek emberek?!

Így a legvégére hozzátenném, hogy Kim IR Szen (Orsos Viktor) Pardon orbán viktor kormányának az egyik első dolga volt, hogy megszüntette az Egészségbiztosítási felügyeletet - azt a helyet, ahova egy beteg, vagy hozzátartozója abban a reményben fordulhatott, hogy kivizsgálják a vele történt sokszor elképesztő dolgokat.

Mindezeket mondom úgy, hogy átestünk a családommal egy ehhez kisértetiesen hasonlós történeten.
Nem az a szörnyű, hogy az idős emberek akik Anyáink, Apáink meghalnak. Ez sajnos elkerülhetetlen.
Az a szörnyű, hogy a legtöbbször ez pokoli körülmények között történik meg.
Tenni pedig szinte semmit nem tehetsz ellene.

Ennyit erről.

"Frigyes"

Barnamaci 2010.11.20. 19:06:54

@El Visco Stello: Mind a születés, mind a halál medikalizált lett az utóbbi 50-60 évben, mig ez korábban természetes volt, hogy otthon született a baba és otthon halt meg a családtag, mára ez már túlmisztifikált, ezért is fél a legtöbb ember a haláltól. Én is. Soha, semennyi pénzért sem lennék képes ápolónőként, egyáltalán egészségügyben dolgozni, és minden csodálatom azé aki havi 100-ért (sem) mindezt megteszi.

Mercel 2010.11.20. 19:07:26

Ui.

Még annyit hozzátennék, hogy a legtöbbször ezek a szörnyű dolgok úgy történnek meg, hogy a hozzátartozók kicsit vagy sokat de folyamatosan tömik pénzel az orvosokat / nővéreket.
Én elhiszem, hogy szar ma az egészségügyben dolgozni.
Tudom (és tényleg tudom), hogy kevés a pénz, hogy szarok a körülmények, hogy nincsennek eszközök stb.
DE
Ez nem magyarázat az embertelenségre.
Ugyanis emberek életével játszanak.
És le...om, hogy a nővérke fáradt, nincs megfizetve / kielégületlen stb amikor épp Miss Mengelét játszik.
Ha nem megy emberségesen fel kell állni és el kell menni a tescoba - ott is kb. annyit kap, de max felcseszi pár ember vérnyomását - De nem hal meg senki.

"Frigyes"

pricspracs 2010.11.20. 19:21:46

Igazságos kommentjéhez írnám 11:30:45

Igazad van, hogy az emberek nem hibáztatják magukat a hozzátartozóik halála miatt, inkább másban keresik a hibát.
Nálam sajnos fordítva van. Hiába ment el a férjem halála miatt felelősségre vont orvos ügye VÁDEMELÉSSEL, én akkor is magamat hibáztatom. Bíztam az orvosban, és azt hittem a férjem magyarország legjobb és legmodernebb kiemelt kórházában majd a legjobb ellátást fogja kapni. TÉVEDTEM, rosszul választottam amikor oda vittem. Nem tudom megbocsájtani magamnak SOHA. Pszichológiai kezelés alatt állok azóta is, mert nem tudom feldolgozni.

2010.11.20. 19:28:49

@El Visco Stello: Érdekes felvetés, talán eddig még nem is olvastam itt, hogy nem mindenki akar otthon meghalni. Ilyen a mi családunkban is volt, ráadásul még az sem volt egyértelmű, hogy az orvos engedi-e, hogy otthon maradjon. Kérdezem a témában jártasakat, minden esetben engedi az orvos az otthonápolást? Vagy inkább elfekvést?

igazságos 2010.11.20. 19:36:40

@pricspracs: őszinte részvétem. Hát igen, egyeseknek van lelkiismeretük, de ez nagyon ritka. A legtöbbje inkább mást hibáztat, de akik saját magukat, azok nagyon nehezen, vagy szinte soha nem tudják feldolgozni.

Ha az van megírva, hogy a férjednek el kell hagynia a világot, akkor hiába viszed el akármelyik kórházban. Senki nem él örökké, egyszer én is meghalok. Sokan nem hisznek a sorsban, pedig tévednek, mindennek van oka, ha az van megírva, akkor megtörténik. Szabad akarat van, de az csak ahhoz járul hozzá, hogy ki ér előbb helyes döntésekkel a célhoz, ki pedig rossz döntésekkel teljesíti be a végzetét.

pricspracs 2010.11.20. 19:38:46

Eszembe jutott még valami:
Sok-sok évvel ezelött történt, de talán még most is így van!

Évekkel ezelött meglátogattam egy rokonomat, aki egy ápolási osztályon feküdt. A melette lévő szobában egy haldokló jajgatott a fájdalomtól. A nővér, aki nem vette észre, hogy én ottvagyok, odament a beteghez és dúrva ordenálé hangon kioktatva közölte vele, hogy fogja már be a "rohadt mocskos pofáját ...stb. Mikor megfordult és engem meglátott zavarba jött. Én csak annyit mondtam neki, hogy maga még szép és fiatal, és nem is gondol most arra, hogy egyszer majd maga is belekerülhet ebbe az ágyba, de higgyen nekem ez hamarabb be fog következni mint ahogy azt gondolná!
Aznap más ügy miatt felkerestem a főorvost, és közben ezt is megemlítettem. Ő erre azt mondta, hogy nagyon sajnálja hogy ezt láttam, de higgyem el nem tud mit tenni, mert erre a munkára csak ilyen embereket kap, de ha tudok jobb személyzetet ennyi fizetésért, szóljak, mert akkor ezeket azonnal elküldi.
Ott álltam megsemmisülve, és értve a lényeget...

Turanga Leela 2010.11.20. 19:45:51

@miklos.rabai: Ámen. Ha naponta többször meglátogatták, akkor ápolni is lett volna idő. Én kiskoromban vesztettem el az édesanyám, máig emlékszem,hogy édesapám a 2 munka mellett is sokat volt vele, pelenkázni is kellett,de most már jobb neki,nem szenved. Az utolsó 1-2 napban vitték be a kórházba miattunk,mert én 8,húgom 7 öcsém meg 4 éves volt, és nem akarták, h lássuk,ahogy...

Öregnővér 2010.11.20. 19:53:34

Csak úgy, szemezgetve.
Nincs bizalom. Nincs tekintély. Nincsenek kötelességek. Csak jogok vannak. Mindenkinek mindent lehet.

Jó lenne néhány alapfogalmat tisztázni.
Ápolási osztály: "csak" ápol. Helyetted. Ha valamiért nem tudod megoldani.Tudod, azért hozták létre, hogy a Mama nyugdíja ne a főorvos, hanem a kórház pénztárcájában landoljon. De itt nincs infúzió. Nincs injectio. Menetrend: fürdetés, etetés, gyógyszerbeadás, itatás, pelenkacsere. 24 órás felügyelet, orvos csak akkor, ha hívják. Tehát vizsgálat sincs.Jellemzően kórházi osztály mellett van, de ettől még az egészségügyhöz -szerintem- semmi köze! Inkább szociális ellátás.
Krónikus osztály: ide kerülnek azok a betegek, akiknek az állapotán valamit talán még lehet javítani. VAGY: csókosok hozzátartozói, esetleg akik sajnálnak havi 80-100.000 jó magyar forintot a kórháznak adni... Na, ez még csak az igazán emberhez méltatlan dolog: az az idős ember, aki legszívesebben a saját kis vackában élne, bekerül a darálóba. Ha már kórház, akkor a protokoll szerint különféle vizsgálatokat el kell végezni. Ha 2 napja adták haza, akkor is. Tudod milyen az, amikor idős ember, aki soha, még a házastársa előtt sem vetkőzött le, 1 szál ingben, lazán betakarva hurcolják ide-oda? Rettenetes.
Aktív osztály: aki acutan beteg, gyógyítható(nak tűnik)
Rehabilitációs osztály: funkciók visszaállítása.

Leroi 2010.11.20. 19:59:33

@Öregnővér:

Magyarosan ezt a felelősség áttolásának nevezik az egészségügyre...
Nem gondozom, nem etetem az ősömet mert macerás, mert időrabló, mert büdös, mert kakás dolog...
Majd az egészségügy megoldja.
Amikor pedig meghal, nem a magam f@szságán merengek el, hanem nekifogok a hullarabláshoz : az elhunytak holttesén követelem a kórháztól a ...jussomat.

Ez az, amitől okádni lehet.
Amit a fenti posztoló már másodszor próbál eljátszani.

Öregnővér 2010.11.20. 20:11:28

@Leroi:
Nem feltétlenül. Tényleg lehetnek olyan helyzetek, amikor nem tudod megoldani.
Szerintem korrektebb, mint vadidegent - havi 200 rongyért beengedni a lakásodba(((:-

Nézzük a másik oldalt:
1 kis etikai lecke ma estére nem eü. dolgozóknak: nemrégen behozott az esetkocsi egy kilencvenvalahányéves hölgyet. Szellemileg ép, nem süket, nem vak. Ő úgy döntött, hogy meg akar halni,
az ideje lejárt, ezért tudatosan 2 hónapja nem szedte a gyógyszereit. Tényleg vacak állapotban volt. Hozzátartozók ( ránézésre tisztviselő kinézetűek) pedig úgy döntöttek, hogy ezt nem hagyják, tessék kórházba menni.
Te mit tennél?

Leroi 2010.11.20. 20:34:25

@Öregnővér:
Én az Élet pártján állok.
Ha 100 esztendős a beteg, akkor is.
Kap antidepresszánst, felerősítjük, euthymmé tesszük és él, él, él...

szabidoki 2010.11.20. 20:37:29

Van annak valami bája, amikor olyan emberek osztják az eszet emberségről meg pénzről, akik kórházat még a tévében is ritkán látnak...
Már írtam másik poszthoz: ha ennyire okosak és ügyesek vagyunk, tessék munkára jelentkezni a helyi kórházban, meg lehet mutatni, hogyan kell ezt csinálni. Nem kell hozzá képzettség.
Amúgy igaza van a kórháziaknak: ha nem tetszett, ahogy bántak a papával, miért nem vitték haza? 80e pénzért már találni ápolónőt.
@El Visco Stello: a jelenlegi helyzet az, hogy semmi sem tiltja, hogy valaki otthon szüljön. Ugyanakkor szabályozva sincs. Geréb Ágit egyes-egyedül azért tudják megfogni, mert csúnya szakmai hibákat vétett több szülés során. Ja, és aki annyira szeretne otthon szülni, annak megsúgom, hogy Geréb Ági válogatott beteganyaga rosszabb perinatális mortalitási (halálozási) statisztikát produkált, mint a kórházi összes szülés, beleértve minden koraszülöttet, veszélyeztetett terhest, stb. Ezek után mindenki döntse el, hogy mi a fontosabb, otthon, nyugodt körülmények között szülni, vagy élő gyereket.
A haldoklóhoz meg valóban nem ragaszkodunk annyira. Mondjuk ez nem jelent semmilyen kockázatot, megaztán a legtöbb idős ember, ha megmondják neki, hogy nézze, nem tudunk segíteni, maga záros határidőn belül meg fog halni, ha akarja, természetesen itt maradhat a kórházban, de haza is mehet, 99% haza akar menni meghalni. Persze amikor tényleg célegyenesbe fordul, a drága rokonok bevitetik a kórházba, merthát izé...

Nem én vagyok, hanem én 2010.11.20. 20:42:15

@El Visco Stello:
De gondatlan veszélyeztetésért, illetve emberölésért már igen!

pricspracs 2010.11.20. 21:05:20

Sokan "posztolnak" fent, nem tudni kire céloz Öregnővér, amikor "Amit a fenti posztoló már másodszor próbál eljátszani. az elhunytak testén követelni a kórházi jussot" szöveget írja.
Az etikai kioktatásért cserében én meg tartok 1 kis jogit.
Amikor valaki büntetőeljárást kezdeményez azzal a személlyel szemben, aki kötelezettségét elmulasztva egy másik ember halálát okozza, az korántsem "juss" követelés,és NEM kártérítési per, ha nem büntetőeljárás, mely során a felelősségre vonás a cél, nem pedig a kórház sarcolása.
Számtalan nagyon jó, és nagyon rossz dolog történt már velem az életem folyamán különböző egészségügyi létesítményekben. Nem lehet általánosítani, vannak, igenis vannak csodálatos nővérek, és orvosok, és vannak olyanok is akik nem valók oda. Az utóbbiak rombolják a jók megítélését is.
Én fiatal koromban vonzódtam az egészségügyi pályához, de szerencsére idejében beláttam, hogy nem tudok emberekkel bánni, és ezért aztán nem is választottam hivatásomul.

Öregnővér 2010.11.20. 21:17:17

@pricspracs:" Sokan "posztolnak" fent, nem tudni kire céloz Öregnővér, amikor "Amit a fenti posztoló már másodszor próbál eljátszani. az elhunytak testén követelni a kórházi jussot" szöveget írja. "
Nem én írtam. Olvass figyelmesen.

Kikérem magamnak! Nem kioktatást tartottam, hanem lecke volt. Házi feladat, ha úgy jobban tetszik. Vagy kérdés. Továbbra is. Te mit tennél?????

pricspracs 2010.11.20. 21:57:22

Nehéz eldönteni, hogy hol a határ, melyik az a pillanat, amikor még menni kell, és melyik az, amikor már jobb ha otthon maradunk. A férjem esete az, amire azt mondom, ha tudtam volna, hogy a mentő hívása után néhány óra múlva meghal, nem mentem volna sehova. Mindenkinek jobb lett volna, persze könnyű utólag okosnak lenni.Az orvos megúszta volna, a férjem nem lett volna kitéve élete utolsó óráiban az emberi szemétségeknek, és annak, hogy vizsgálat nélkül kilökik onnan, ahol megfelelő ellátást kaphatott volna, és amikor a kidobás után a mentőben újból rosszul lett még ott a rámpán, már nem lehetett visszavinni az akkor 17 éves lányom nem látta volna az újraélesztés egy részét stb....... én nem éltem volna át azokat az órákat, amikből nem tudok felállni...
Ha ezt nézem, jobb lett volna otthon maradni békében. De én ezt hogyan dönthetem el szerinted?
Volt 1 ismerősöm, nevezzük Emikének. Nála rosszindulatú rákot diagnosztizáltak, és szívproblémája is volt. Mondta az orvos, hogy előbb a szívét kell operálni, majd csak azután a rákot. Emike nekem azt mondta, amikor bíztattam a műtétre, hogy Ő már nem megy sehova. "Tudod mit?" mondta nekem, szép életem volt, és elég is belőle, ha már mennem kell, inkább a szívem vigyen mint a rák. Akkor megdöbbentem, a mai eszemmel már azt mondom, hogy Emike BÖLCS asszony volt. Egyébként a szíve vitte el, nagyon rövid idő alatt.
A másik példa a barátnőm anyukája akit 80 évesem műtöttek vastagbéldaganattal,
ma már 86 éves, és még javában kiveszi a
házimunkákból a részét. Az életét annak köszönheti, hogy a lánya akkoriban egy sebész proff titkárnője volt. Ugyanis a mama bent volt egy másik kórházban, ahonnan panaszmentesen hazaadták, és mikor rosszul lett megint, és hasi görcsei lettek, a barátnőm már a saját kórházába vitte be, ahol aztán mindent elvégeztek amit kellett.
Szóval hol a határ????

Leroi 2010.11.20. 21:59:36

@pricspracs:

Nem tudsz emberekkel bánni és jogász lettél.
Jellemző, öregem, jellemző.
Van még egy pár gyökér rajtad kívül, akik ügyvédi pályán vannak és kórházak elleni perekből élnek.
Jól értetted (görgesd csak fel az oldalt) a FENTI posztoló akar halott apja kihűlt tetemével kereskedni és a kórházat megsarcolni.
"Félrenyelt"...

Érted, kockafej?

A jogi kioktatásodból pedig nem kérünk.

pricspracs 2010.11.20. 23:17:43

Tévedsz Leroi, nem jogász vagyok, és talán a fejem sem annyira kocka mint a tiéd.
Fröcsögsz a butaságtól, ami abból fakad, hogy Te tényleg egy igazi senkiházi gyökér vagy, akiből nem lett semmi.
El tudlak képzelni egy rendelőben ahol már másfél órája várakozol, hogy mit össze pofázol! Kíváncsi lennék rá, bár még megélheted, ha téged érne hasonló, mit össze fröcsögnél, hogy ordibálnál a kórházban.

pakesz (törölt) 2010.11.21. 01:55:59

off
www.origo.hu/itthon/20101119-elorebb-lephetnenek-a-varolistan-a-penzes-betegek-egy-vitairat-szerint.html

"A borsodi kórház főigazgatója szerint a várólisták elsősorban a pénzhiány miatt alakulnak ki, miközben lenne elég orvos, műtő és más technikai feltétel ahhoz, hogy több beavatkozást is elvégezzenek"
...
"Csiba szerint ezért a várólistás hely megváltását úgy kell elképzelni, hogy a fizető betegek lényegében kifizetnék saját ellátásuk költségeit, amivel azok is előrébb kerülnének a várólistán, akik korábban mögöttük voltak, de azok sem kerülnének hátrányba, akik addig előtte voltak."

szoval jol ertem en, hogy CSAK a kotszert es a sziket kell kifizetni?
elvegre az orvosok meg a noverkek amugy is ott hédereznek egesz nap, es azert nem avatkoznak be mert nincsen mar penz a WC papirra/kotszerre?
hat ez tok buli, kar hogy Molnar / Horvath nem birta igy eloadni :)

mondanam a teteleket egyre csokkeno finanszirozasi szinttel:
- amortizacio, epulet + gepek, illetve epulet fenntartasa
- egeszsegugyi dolgozok fizetese
- anyagi dolgok, kotszer pl.

tehat ezek kozul mit is kell fizetni?

Leroi 2010.11.21. 10:35:35

Kérnénk a miniszterelnököt becsmérlő hozzászólásokat is törölni.

Leroi 2010.11.21. 10:36:47

"Fröcsögsz a butaságtól, ami abból fakad, hogy Te tényleg egy igazi senkiházi gyökér vagy, akiből nem lett semmi...."

Ezt pedig nekem címezték fentebb.

cenzorilla 2010.11.21. 10:49:18

@Leroi:

Riposzt volt.
Kérlek nyugodj meg!
Ennyi elég volt!

Leroi 2010.11.21. 11:03:22

Mindegy persze, elvégre engem becsméreltek, nem a moderátort.

Leroi 2010.11.21. 12:01:52

Aha, most látom, hogy picsipacsa (picsapacsi?)
psychologiai kezelés alatt áll.
Már az ősi indián kultúrákban tisztelték az elmebetegeket.
Jó, elnézem neked, hogy lesenkiháziztál, ha kell, felírom a gyógyszered is, OK?
De ígérd meg, hogy több orvost/nővért már nem tolsz fel. Tudod, a besúgás a totalitárius rendszerek gyermekbetegsége.
Psychologiailag kezelteknek pedig már nem is nagyon hisznek manapság.
Hál'Istennek...

pricspracs 2010.11.21. 15:08:05

Leroinak vagy lejárnak végülis mind1
Szóval én pszichológiai kezelés alatt állok, mert el tudtam dönteni, hogy szükségem van rá.
Neked viszont pszichiátriai kezelésre kéne járnod réges- régen, de ezt sajnos magadtól te már nem vagy képes felmérni!

Leroi 2010.11.21. 15:16:00

Gyógyulást kívánnék, de reménytelen, úgy látom.
Olyan orvost még nem b@szott a világra Európa, aki a hisztériádat meggyógyítaná.
A férjed jobban járt így, szerintem, a megboldogult.
Nehéz eset vagy.

2010.11.21. 19:36:17

Még egy klasszikus "elfekvőben" dolgoztam, mikor tapasztaltam azt a jelenséget, hogy a beteg hazamegy a rokonokhoz, majd amikor hirtelen rosszabbul lesz otthon és meghalna szegény, kihívják a mentőket, és újra bekerül. Közben megy a panasz, hogy "Mi az, hogy a súlyos beteg apámhoz fél óra alatt ért ki a faluba a mentő?", két nappal később a bácsi ismét jobban lesz, hazaviszik, és még kétszer megtörtént az eset, mire elhunyt. Ennek szemtanúja voltam tavaly nyáron.

Szerintem a halál családi felelősségét baromi kevesen tudják felvállalni. Úgy értem, bizonyos esetekben nem lehet tenni semmit, esetleg (meglehetősen drágán) megnyújtani a szenvedést, de én még nem találkoztam olyan emberrel, aki azt mondta volna, hogy nem hívja ki a mentőt a haláltusáját vívó rokonhoz, tudva, hogy ezzel csak a szenvedése lesz hosszabb.

Másrészt szerintem fel kéne számolni ezt a szerető családi közegben történő meghalás sztereotípiát. Gondoljunk csak arra, hogy milyen családokat ismerünk. Ez a gyakorlatban igen kevés helyen oldható meg, mármint pl. többgenerációs együttélésnél szinte kivitelezhetetlen. Egy átlagos gyermek többnyire visszataszítónak talál egy esetenként szobatisztátlan/zavart tudatú haldoklót. Általában szerintem ez szakképesített ápolószemélyzetet igényel, akik ismerik és el tudják látni a betegek speciális igényeit.

bloggerman77 2010.11.21. 21:48:26

@Leroi:

Csapás az országra, hogy a hozzád hasonló "Istenek" orvosként dolgozhatnak ebben az országban.

A világ jobb - nyugatabbi felén - vagy a bevándorlókat kezelnéd, vagy már rég eltiltottak volna az orvosi pályától, mert a viselkedésed milliós kártérítési pereket okozott a kórházadnak. :)

Ja, és még valami: ahol állami pénzen szerez vki orvosi diplomát, az KÖTELES oda menni orvosnak, ahová küldik. Nincs pályaelhagyás, nincs külföldre pucolás, mert akkor kivasalják belőle a képzés költségeit.

Ideje lenne ezt is kis hazánkban bevezetni.

Leroi 2010.11.21. 21:52:17

@bloggerman77:
Dugulj már el, f@szfej...

tódór piroska 2010.11.21. 23:08:39

@Leroi: Több higgadtságot! Egyaltalán nem kell ezekrre reflektálni.
Hirtelen kétközmondás jut eszembe, tanácsként:
1. Aki a korpa közé keveredik, megeszik a disznók.
2.Bolond likból bolond szél fúj.

A bloggereizé meg térden állva adjon hálát, hogy (még most)hozzád hasonló orvosok gyógyítják, nincs már messze az idő, amikor magyarul nem, vagy alig tudú, faiskolában végzett, értéktelen vagy hamisított diplomával bíró ázsiai, afrikai,jobb esetben balkáni bevándorló fogja kezelni (direkt nem gyógyítást írok).

dajan 2010.11.21. 23:18:08

@Leroi: Pedig most olyan konstellációban élünk / nem akarom kifejteni /, hogyha valaki meg akar halni, az meg is fog.

Leroi 2010.11.22. 07:01:10

@tódór piroska:
Aranyos vagy, csak nálam nyílt ki egy pillanatra a bicska. Köszönöm!:)

Leroi 2010.11.22. 07:02:26

@dajan:
Ez sajnos nagy erkölcsi kihívás. Az én elvem az, hogy az utolsó EKG-felkunkorodásig, lélegzetvételig mindenkit életben tartani...

pricspracs 2010.11.22. 21:52:23

@bloggerman77: Te elhitted, hogy leroi orvos? Komolyan azt hiszed?
Neki az orvosláshoz annyi köze van, mint mondjuk Neked a gyémántcsiszoláshoz.
Nekem még azt is felajánlotta, hogy gyógyszert ír! Azt, hogy tudna néhány gyógyszernevet nem kétlem, mivel kiböngészi a netről. Arra már jobban kíváncsi lennék, hogy mire írja fel?!
Legjobb esetben WC papírra!

pricspracs 2010.11.22. 21:55:14

Az én rendelőmben nem várakozom másfél órát, ti. ötpercenként egymást váltják a betegek.
Természetesen a hozzád hasonló repedtsarkú hisztérikáknak nincs helyük nálam.
Szóval ügyvéd sem vagy...hát persze, "nem tudsz bánni az emberekkel".
Fejőnőként még sikered lehet.
A Bimbó még megtűr maga mellett.

pricspracs 2010.11.22. 21:58:06

Szerinted a fenti szavakat egy orvos írta?
Nem! Ezeket nekem írta tegnap. Azóta is ezen röhögök "doktor úr"

Leroi 2010.11.23. 23:06:36

@pricspracs:
Neked írtam, picsapacsi.
Tegnapelőtt is és ma is igaz rád.
Ignore on.

pricspracs 2010.11.23. 23:15:08

@Leroi: "doktor úr"
utazzon haza romániába és szívjon egy kis friss levegőt, hátha használ az agyának!!!

Egyébként régóta hiszed magadról azt, hogy orvos vagy??

Még szerencse, hogy rajtam kívül nem kezdtél el másoknak orvosi tanácsokat osztogatni!!
Már késő van, tehát menj aludni, gondolom holnap korán kell nyitni a "rendelőt"!! :) :)

Leroi 2010.11.23. 23:21:43

@pricspracs:
Bolond lyukból bolond szél fúj.
A férjedet gondolom, halálra idegesítetted a lököttségeddel, abba is pusztult bele.
Idióta liba.

Leroi 2010.11.23. 23:26:19

Különben azt kaptad amit megérdemeltél a Sorstól.
Jedem das seine.

pricspracs 2010.11.23. 23:45:35

@Leroi: Látom tanulékony vagy!
"Bolond lyukból bolond szél fúj" közmondást sikerült megtanulnod egy másik blogban, ahol egy másik hülye ezzel próbált téged vigasztalgatni./olvastam/
Egyébként a közmondás tartalmával, mondanivalójával teljesen egyet értek, főleg ha rád gondolok.
A férjem egy másik történet. Sokat dolgozott, és tett az olyan emberekért, mint amilyen te is vagy.
De van valami, amit meg kell köszönnöm neked! Soha nem indítottam volna a férjem ügyében kártérítési pert, de te a viselkedéseddel erre inspiráltál. A per végén a kórház elé kiteszek majd 1 táblát, és ráírom..leroi-nak köszönjétek
Az ilyen részvéttelen pimaszoknak mint te, nem hagyok ott egy fityinget sem!!!
És a per végén tényleg azt fogom kapni,és annyit amennyit megérdemlek! Jótékonyságra is fogok belőle költeni, de nem a csángó bált fogom támogatni!!!

Scala 2010.11.23. 23:51:44

@pricspracs: :-)
Sztem orvos, csak számunkra ismeretlen okból itt kompenzál.
Majd elmúlik.
@Leroi:
Il n'y a que la vérité qui blesse.

pricspracs 2010.11.24. 00:09:42

@Scala: Én kíváncsiságból végignéztem az összes kommentjét. Hidd el, hogy nem orvos! Itt nem csak simán arról van szó, hogy az embereket akarja becsapni, ha nem arról, hogy néha már annyira beleéli magát a szerepébe, hogy talán el is hiszi magáról. Ilyenkor disztingvál, de ha kihozod a sodrából, azonnal agresszív lesz és trágár. Na itt bújik ki a szög a zsákból. A netről kiböngészi az infókat az adott témában, és valahogy hozzászólogat. Ilyen szintű hozzászólásokra bárki képes. Ha észreveszi, hogy az adott témában a hozzászólók között van szakember, akkor nem villog, nagyon diszkrét marad. Nézd meg a "félrenyelt a gyerekem" új blogot,
ahol teljesen a háttérben maradva szól hozzá, egy semmitmondónak tűnő mondattal. Különben kár szót vesztegetni rá, hidd el nekem, hogy nem orvos. Valahol a nyocba netelget unalmába, és megpróbálja eljátszani azt, ami talán szeretett volna lenni valaha. Ez az ember nem hogy orvos, de még ápoló sem volt soha!!

Leroi 2010.11.24. 00:17:00

Nem használ az altató a banyának, hiába.

Leroi 2010.11.24. 00:19:29

Szerintem erre a perre ráb@szik a szatyor, de meg is érdemli.

pricspracs 2010.11.24. 00:25:18

@Leroi: Neked pedig a jó tanács!
Hogy fogod kinyitni a rendelődet, ahol majd öt percenként váltják egymást a betegeid?
Annyira gáz vagy.....
Jahhh és a stílusod állatira műmagyar. Te nem veszed észre, honnan is vennéd?

pricspracs 2010.11.24. 00:32:31

@Leroi: Szerintem erre a perre ráb@szik a szatyor, de meg is érdemli.

Te mennyire buta vagy!!! Szerintem hagyd abba a kommentelést, mert egyre nagyobb baromságokat írsz!.
Fogd az asszonyt, ha van, és vidd el inkább valami jó helyre, mert úgy látom, hogy a vasárnapodat is a gép mellett töltötted, és öreg szatyrokkal diskuráltál, ahelyett, hogy elmentél volna 1 Wellnesshétvégére, hogy kipihend azt a sok baromságot amit össze-vissza irogatsz!

Scala 2010.11.24. 00:34:20

@pricspracs: azért ha fogadni kell, sztem Leroi orvos. :-D
"Ilyenkor disztingvál, de ha kihozod a sodrából, azonnal agresszív lesz és trágár."
Semmilyen, ismétlem semmilyen végzettség, státusz, rang, beosztás tudományos fokozat stb. nem zárja ki/ nem szűri ezt a magatartást az elképesztő mai viszonyok közt. :-(
Legfeljebb nincs nyoma a neten, lehet róla ködösíteni... ;-)
A különbség csak annyi, hogy három éves ovis a homokozóban (Pártunk és Kormányunk), hátbatámadós 14 éves tini (mszp), vagy hormonzavaros gyáva 17 évesre hajaz a viselkedés(lmp).

Scala 2010.11.24. 00:38:36

@pricspracs: mondjuk ha valaki skizo, az orvososdi tényleg szánalmas; minimum valami olyan, hogy ő a Dalai Láma, akit most szo*ott le a Marylin Monroe. (A konteo blogon olvastam :-)))

Leroi 2010.11.24. 07:21:25

Csajok tényleg reménytelen az erőlködés, egyikőtöket sem veszem már el, mert nem vehetem.
Elkeltem már.
Másnál citerázzatok, ha lehet.
Na, puszikák.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása