Ezért vártunk több mint 3 órát?

2010.11.06. 06:00

Az egyik nap beregisztráltam a  Kaposi Mór Oktató Kórház Traumatológiai ( Baleseti) osztályára kontroll vizsgálatra. Amire aztán mégis órákig várnom kellett a kis védencemmel ( egy idős nénivel), akinek kontroll vizsgálatra kellett menni. Közben megkértem a személyzetet, hogy segítsen abban hogy a szemészetre is eljussak vizsgálatra, mivel a néninek olyan jellegű panaszai is voltak a kora és egy kisebb esés következtében. Az idős emberek igen érzékenyek és türelmetlenek is, de azért közzel 3 órán keresztül türelmesen várakoztunk.

 


A rendelésen jöttek mentek  a páciensek, de mi csak nem kerültünk sorra. Pedig direkt kértük a segítséget többször is, a méntószállító is, én is. Mondtuk, hogy még a szemészetre is el szeretnénk menni. Az volt a válasz hogy várjunk.
A rendelés két rendelőben történt amire nem figyeltünk fel,  abc szerint felosztva.


Az egyik ajtón kijött egy kedves asszisztensnő, aki mosolygott és név szerint szólította a várakozókat. A másik oldalon levő rendelőbe csak jöttek mentek e páciensek nem tűnt fel, hogy milyen mód szerint szólították őket. Középen pedig a gipszelő ápoló ki-be sétált, néha intett a kezével és behívott valakit, időnként azt lehetett leszűrni,  hogy talán valamilyen ismerőse lehet a páciens.  A várakozók úgy érezték hogy egy néhány ember protekciós, vagy valami ismerős. A többi ember meg csak várjon.  A levegő szinte vibrált, feszültség érződött a türelmetlenségükből.


Mikor már nekem is nagyon fogytán volt a türelmem, megkérdeztem a kedves hölgyet, hogy mikor kerülünk sorra, mivel még mindig nem kerültünk sorra. Közölte velünk , hogy minket a másik ajtónál fognak  ellátni, ( b betű oda tartózott az volt A - K ig ajtó) Átültünk oda és tovább vártunk türelmesen. Közben sok minden történt a várakozás alatt ami nem helyes, de most ezt hosszú lenne ide leírni. ( de majd legközelebb).


Végre sorsr kerültünk és szólítottak bennünket. Beléptünk a rendelőbe, majd odalépet hozzánk az orvos megfogta a néni törött kezén lévő két ujját és megtapogatta. Ez csupán néhány másodperc alatt le is zajlott. Majd szólt a kötöző ápolónak hogy igazítsa meg a gipszet ( igazítsa meg a kötést ). Majd közölte velünk, hogy 3 hét múlva kontroll. Ezért vártunk több mint 3 órát.

Nem is értem, miét kell ennek így történni, szerintem ez nagyon nem jól van így!

 

 

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pakesz (törölt) 2010.11.07. 10:31:53

@Androsz: "Az orvosi ellátás az állampolgárok részére állítólag ingyenes. Legalább ne ilyen szarházi módon demontrálja az állam az ellenkezőjét. Ezért külön sorbaállni, könyvelni, pénztárbizonylatokkal és elszámolásokkal szórakozni jobb volt?"

erdemben valaszolnek erre...

nem ingyenes :)
kvazi ingyenes, de ha eletben akarsz maradni akkor nem :)
es itt nem koromlevetelrol van szo

te nem allitottad, viszont sokszor talalkoztam olyan melysotet megfogalmazassal ami 1 bekezdesen belul taglalta a kovetkezoket:
1., a vizitdij az semmit nem szamit a koltsegvetesben
2., meg fogjak emelni

mint tudjuk ez a vizitdij 20 Mrd kozvetlen hasznot es + 40 Mrd kozvetett hasznot hozott, ha meg duplajara emeltek volna akkor duplaannyi lett volna
a korhazak rendelkezhettek vele, akar sikerdijkent oda is adhattak volna a penge dokiknak, amugz egyfajta paraszoli ellenes éle is lett volna

a sok birka viszont azt akarta hogy a regi kadari rendszer legyen, amiben viszont a paraszoli ALAP epitoko volt
a paraszolit meg igy lehet kihajtani ha 3 orat varatnak, mas kerdes???

Leroi 2010.11.07. 10:47:24

@Androsz:
Van két olyan katonás asszisztensnőm (mellesleg: igen csinosak is :P), akik engem is ráncbaszednek, nemhogy a betegeket...:))
Ilyen irányból tehát minden stimmel...:)
A Minderheit-hoz tartozom...:)))

pakesz (törölt) 2010.11.07. 10:48:49

@pakesz: meg hozzafuznem az ingyenesseghez a poszt peldajan keresztul: ha nekem egy orvosnal 3*3 orat kell varakoznom, az nekem 3 fel nap kieses amit a munkaltatom nem fizet ki nekem
ergo nekem ez plusz koltsegbe kerul, hogy valamilyen, most nem reszletezendo ok miatt nem optimalis az ellatas
mert ha az lenne, akkor az elso alkalommal 2 orat varnek utana meg 2*5 percen belul sorra kerulnek

dajan 2010.11.07. 11:48:09

@Irise: Ha a nagypapám aki orvos volt, így beszélt volna mint te, akkor mint unoka kitagadtam volna. Milyen immunitás tudatod van úgy gondolván, hogy bármit leírhatsz és senki nem von felelősségre. Nem szeretnék a kezeid közé kerülni, mert a tapintatlanság,a modortalanság és a türelem hiánya ami írásaidból szól nem jó embert takar, háááát akkor milyen orvos lehetsz. Nyugodtan és gond nélkül tedd el a havi egy milkát és élj belőle nyugodtan és békésen, más embereket nem bántva. Részemről többet ér egy szakmájában kiemelkedő munkás vagy buszsofőr akik nem keresnek ennyit sokkal több munkával, de nem dicsekednek hanem szerényen élnek a mindennapoban.

2010.11.07. 12:10:18

@El Visco Stello: Én már csak ilyen vagyok :-)

Dr.laikus PhD 2010.11.07. 12:26:12

@dajan:

Irise argumentuma a betegek jogos panaszainak, egyes orvosok uralkodni vágyásának, lenéző viselkedésének.

Arra is, hogy a sok biflázás egyben nem az intelligencia fokmérője. :((((

Sajnos.

pakesz (törölt) 2010.11.07. 12:35:09

@Irise: "ÉS sosem dolgozok többet 36 óránál egy héten - mindezt havi egy milláért."
jobsearch.monster.co.uk/Search.aspx?q=mechanical%20engineer&cy=uk&lid=193&pp=100
itt a mernokok 36e -t keresnek, ami brutto 950e / ho, raadasul ezert valoszinuleg 30% -al tobbet meloznak mint te

egy kisse tulzasnak tunik ennek fenyeben a te fizud osszege

raadasul azt is figyelembe kell venni, hogy UGYANAZT hasonlitsd ossze, ha ott el akarsz menni szakorvoshoz azt fizeti a biztositod pl.?
vagy a rend kedveert meg kis hazankba be vagy jelentve, hiszen apropiiinzirt ha valami gond van akkor korrektebbul ellatnak?

nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus 2010.11.07. 12:40:18

@dajan:

@dajan:
én ismerek olyan klinika igazgató professzort aki nem keres havi egy milkát, sőt hálapénzt sem fogad el, sőt még magánrendelése sincs, viszont van hatalmas tudása,türelme, embersége, a betegek istenítik, és szinte gyermeki öröme, mikor valami disznóságot még időben fülön csíp, vagy amikor meg van a megoldás, és szinte zavarban van, mikor az ember megfogja a kezét, és megköszöni, hogy már a fél család és ismeretségi kört megmentette.
Egyébként a háziorvosom is ilyen.
Van több is, de most nem sorolom fel az összeset, és ők lennének a legjobban felháborodva, ha olvasnák némelyik itt nyilatkozó, magát orvosnak nevező hozzászólását.

és még egy nagy tévedés, nem a beteg van az orvosért, hanem fordítva, meg lehet nézni egy szakrendelőt, hogy az egyik orvosnál negyvenen várnak, a másiknál ketten, azért ám a beteg sem hülye, messze elkerüli a rossz orvost ( mert bizony van olyan is) ha van lehetősége, vészhelyzetben amikor azonnali ellátásra van szükség, olyankor lehet fohászkodni az égiekhez, hogy kihez kerül az ember.

Dr.laikus PhD 2010.11.07. 13:10:53

@pakesz:

Mihályi Péter: Az egészségbiztosítás fogalmi keretei

Üsd be a googlba és olvasd végig.

Angliában az egészségügy államilag finanszírozott. Jogod van biztosítást kötni párhuzamosan az államilag finanszírozottal. Ezek már csomagok - választás és jövedelem függőek.

pakesz (törölt) 2010.11.07. 13:13:05

@Dr.laikus PhD: azert ha jol tudod segits mar ki... en szakorvosi ellatast irtam
ez azt jelenti hogy nem ingyenes :)

tehat nalunk GAZDAG magyaroknal itt minden ingyenes, mig a SZEGENY angoloknal nem minden ingyenes ugye?

es hogy latod van korrelacio az orvosi fizetes es az egeszsegugy ingyenessege kozott?

Dr.laikus PhD 2010.11.07. 13:32:33

@pakesz:

Az is ingyenes Angliában...

Mondom, hogy olvasd el a tanulmányt, egy csomód dolog kiigazodik, ha eszük van felhasználják.

Nincs korreláció az egészségügy kvázi ingyenessége és az orvosi fizetés között.

Nyilván egy magán intézményben könnyebb több fizetést adni, de az állami alkalmazott sok, nem lehet tudni melyik ujját harapja az állam.
Az érdekérvényesítő képessége pl. a pedagógusoknak jobb, mint az orvosoké.
Okos emberek sokféle módon látják, ezért a megosztás közöttük egyrészt "genetikai", de a mindenkori hatalom erre rá is játszik.
Olvass giulio-t. Igazán ő ebbe a rezsimbe vetette minden bizalmát - most józanodik.

pakesz (törölt) 2010.11.07. 13:39:50

@Dr.laikus PhD: hat tenyleg a pedagoguse jobb?
hanyszor olvastal olyat az orvosokkal kapcsolatban hogy elmehet mas szakteruletre hogyha nem tetszik a zseton?

szerintem meg a nyugdijasoknak jo az erdekervenyesito kepessege

Dr.laikus PhD 2010.11.07. 13:48:15

@pakesz:
????
Akarsz valamit mondani?

Olvasd már el Mihályit, vagy írogass te is hangulatodtól függően.
Néha nem értem mi a fészkes fenét akarsz.

Nyugdíjas is van sokféle. Kis nyugdíjas és tisztességes jövedelemmel rendelkező.
Ők is sokfélék.

szabidoki 2010.11.07. 13:50:56

Látom jó kis bunyó van alakulóban, beszállok én is! :)
@pakesz: az egészségügy nem ingyenes, nagyon nem az. Benne van a zalkotmányban, hogy fizetni kell érte. (az más kérdés, hogy meddig marad így...) Nagy nagy szerencsétekre viszont a zállam ezt úgy oldja meg, hogy társadalombiztosítást működtet: mindenkitől levonják a "tébét", és abból fizetik az egész ellátórendszert. Meg sokminden mást is, de ez most messzire vezetne. Így aztán akinek van bejelentett munkahelye, annak nem kell közvetlenül fizetni az ellátásért - de ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek ingyenes.
A hálapénz meg azért létezik, mert a zállamnak sokkal olcsóbb megengedni a létezését (meg néha puffogni miatta egy kicsit), mint rendes fizetést adni és rendet rakni az egészségügyben. Mondjuk ez a szemlélet egyébként a legtöbb probléma forrása a mai magyar egészségügyben, ennek következménye az is, hogy Irise, én meg még sok más kolléga is külföldön próbál szerencsét. Persze lehet hápogni, hogy "menjetek csak", a probléma az, hogy hamarosan tényleg egymást fogjátok kezelgetni az üres sztk-ban... Vagy mehettek Mari nénihez, a javasasszonyhoz.
Az orvosok meg azért keresnek többet Angliában a mérnököknél, mert itt piaci alapon megy a bérezés: akire nagyobb szükség van, többet kap. Ilyen egyszerű.
@nida /az ÉLET egy nagy g..i mágus: az ilyen orvost hívják manapság elvált lúzernek. Szakmailag meg emberileg kiváló, de élete nincs. Vagy Angliában dolgozik - itt nem ismerik a hálapénzt, mindenki kedves, türelmes, mosolygós.
@Androsz: a végére hagytalak, az ember már csak ilyen, hogy a gusztustalan dolgokkal nem szeret rögtön foglalkozni... Nem mellesleg szerintem ez a hozzászólásod megérne egy kis szerkesztést, nemde MODERÁTOR?! Bár már régóta nincsenek illúzióim a pálya lejtését illetően...
Ha csak egy icipici eszed lenne, vernéd a segged a földhöz örömödben, hogy egyáltalán van még orvos az országban, netán valamelyik még szóba is áll veled. A hozzád hasonló hőzöngő okostojásokat még Magyarországon is elhajtottuk a halál véreres f@szára, de itt Angliában nemhogy a kórházból, a sarki büféből is azonnal kidobnának. Vegyél vissza magadból, és vedd észre, hogy nem körülötted forog a világ.
@Dr.laikus PhD: jobb lenne neked morzsolgatni magadban még egy darabig az intelligencia szót, mielőtt leírod. Igaz ugyan, hogy itt a blogon kiemelkedsz a mezőnyből, de ez inkább csak a "vakok között a félszemű is király" jelenség, nem annak jele, hogy te annyira okos lennél alapjáraton.

huncut 2010.11.07. 13:59:22

@Dr.laikus PhD: Én biztos vagyok benne, hogy csak azért ilyen, mert elfelejtette már, milyen itt élni, állandó kiszolgáltatottságban (és ezt orvosra és betegre egyaránt értem, bár az orvos könnyebben túllép ezen). Egy normális társadalomban, normális viszonyok között az ő reakciói a normálisak. Valszeg nem találkozik naponta részeg, hőbörgő betegekkel, mert ő is és a hozzá fordulók is valami más értékrend és tisztább viszonyok között élnek. Minél inkább zűrzavarosak a finanszírozási viszonyok, annál inkább megszívják azok, akik nem hisztiznek, de pénzük sincs rá, hogy megfizessék a különellátást, és akik időnként még a normális ellátáshoz sem jutnak hozzá.

Dr.laikus PhD 2010.11.07. 14:01:26

@szabidoki:

Azt gondolom, hogy az indulatait senki, de senki nem engedheti el ilyen szinten amikor beszél valakivel.

Sem akkor amikor látható módon - mint az ominózus esetben is - értő, okos emberrel beszél. Ha meg nem akkor azért nem.

Orvos nem engedhet meg magának ilyen stílust. Tartása kell legyen. akkor lesz respektje is.

Tartom a biflázás nem jelent intelligencia szintet. :))))

pakesz (törölt) 2010.11.07. 14:07:45

@Dr.laikus PhD:
"Egészségügyi magánbiztosítók:
Profit-érdekelt és nem profit-érdekelt biztosítók nyújtanak kiegészítő szolgáltatásokat. Ilyenek például a szakorvos megválaszthatósága, várólista elkerülése bizonyos sebészeti beavatkozásoknál, vagy az NHS által nyújtottnál magasabb színvonalú komfort."

tehat az amit ma a birka magyar ELVAR es ALANYI JOGON elhiszi hogy jar az ott kint nem jar...
tudod volt olyan kedves nyugdijas ismeros aki kifejtette, hogy hat nem jo egy szakorvos velemenyere bizni magat, el kell menni 3hoz

Dr.laikus PhD 2010.11.07. 14:09:17

@szabidoki:

"Ha csak egy icipici eszed lenne, vernéd a segged a földhöz örömödben, hogy egyáltalán van még orvos az országban, netán valamelyik még szóba is áll veled. A hozzád hasonló hőzöngő okostojásokat még Magyarországon is elhajtottuk a halál véreres f@szára, de itt Angliában nemhogy a kórházból, a sarki büféből is azonnal kidobnának. Vegyél vissza magadból, és vedd észre, hogy nem körülötted forog a világ."

Egy frászt! Nem vagy még ott elég ideje.
Neked kötelességed ellátni mindenkit, de megvédenek, ha bajban vagy. Ez a különbség.
Nem engedheted meg magadnak ezt a halál f@szára stílust, mert haza zavarnak, légyen bármekkora orvos hiány és legyen az akár rideg-tartott angol beteg.

Szóval még rövid ideje vagy kint.
Aztán ha itt csak felcserek lesznek akkor sem fogja senki eltűrni ezt a stílust. Panaszkodni fog a felcser alpári stílusa ellen, mert a felcser az felcser.

Miért?
Hát csak!
Azért én szeretném, ha Angliából írtok nem a hál'Istennek már kinn vannak és nem kell többet látnom pavlovi reflexét fogjátok belőlem előhívni.

huncut 2010.11.07. 14:13:23

@pakesz: Asszem ezt hamarosan felszámolják. :-) Nemigen volt időm mostanában belemélyedni az ilyesmibe, de valami olyasmit hallottam, hogy ha a beteg nem abba a kórházba, rendelésre megy, ahová körzetileg tartozna, akkor fizetnie kell az ellátásért. Ez végül is egy út ahhoz, hogy tiszta viszonyokat teremtsünk.

Dr.laikus PhD 2010.11.07. 14:16:42

@pakesz:

Ez van most.
Elvárja, mert törvény szerint elvárhatja.

Majd ha deklarálják, hogy az alapellátásban mit kaphat és nem kérhet konzíliumot, meg kell elégedjen a neki véletlenül jutott orvos jó, vagy rossz diagnózisával, akkor nem fogja elvárni.

Addig elvárja, ragaszkodik hozzá és zsebbe fizet, mert félti az életét.

Attól függ, mennyire alapszinten duruzsolnak a fülébe és ébresztik fel az alantas ösztöneit.

Egyet gondolunk, csak már öregként nem akarok a falnak menni, de ha így marad lehet, hogy még megyek... :((((

pakesz (törölt) 2010.11.07. 14:17:50

@huncut: igen en is hallottam ilyet, es 2006 ban ez volt a roghozkotes es a 2008as nepsavazas egyik alapkove...

4 eve kepzeld azt is meg akartak csinalni hogy a szulo no 120e -t fizessen ha valaszt egy masik helyen levo dokit
szkandalum!!!
marmint hogy nem a nogyogyasznak zsebbe ment volna hanem a korhazhoz jutott volna

pakesz (törölt) 2010.11.07. 14:20:58

@szabidoki: Kedves szabidoki
eloszor is: "Persze lehet hápogni, hogy "menjetek csak", a probléma az, hogy hamarosan tényleg egymást fogjátok kezelgetni az üres sztk-ban... Vagy mehettek Mari nénihez, a javasasszonyhoz."
ezt hogy nekem is cimezted letudnam az alkotoi szabadsag tulzott szarnyalasanak :)

amugy meg orulok hogy ilyen hamar elsajatitottad a piaci liberalizmus alapteziset: "Az orvosok meg azért keresnek többet Angliában a mérnököknél, mert itt piaci alapon megy a bérezés: akire nagyobb szükség van, többet kap. Ilyen egyszerű."
habar a multkori beirasodnal amikor leirtad hogy a szupermarketben van gyogyszer, akkor mar kezdtem gyanakodni :)

Dr.laikus PhD 2010.11.07. 14:22:48

@huncut:

Az alapvető emberi normákat az ember nem felejti el, pláne akkor nem ha abban a kulturált országban csak másfél éve dolgozik álomkörülmények között, pihenten, magyar pénztárcának sok pénzért.

Valóban a különbség az, hogy ott is élnek részeges emberek, visznek is hozzá részeget és drogost, de ha úgy ítéli meg, hogy fél tőle, akkor az ottani badyguard az nem portás, azonnal kivezeti és védi az életét.

Dr.laikus PhD 2010.11.07. 14:30:47

@huncut:

"Nemigen volt időm mostanában belemélyedni az ilyesmibe, de valami olyasmit hallottam, hogy ha a beteg nem abba a kórházba, rendelésre megy, ahová körzetileg tartozna, akkor fizetnie kell az ellátásért."

Ha a piaci viszonyoknak megfelelő árat kérnek, akkor menni fog magán kórházba és bezárják azt az intézményt ahová csak a nagyon szegény beteg megy aki még minimális hálapénzt sem tud fizetni.

Ha olyan hasraütök OEP-szerű finanszírozás szerinti árat kérnek, akkor is bezárják azt a kórházat amit mindenki elkerül, mert azt még a szegény beteg is meg tudja fizetni.

Hol hallottad? Ezzel én nem találkoztam érdekes módon, pedig a fülem erre van kihegyezve. :)))

Irise 2010.11.07. 14:36:53

@Dr.laikus PhD: Tevedsz, Szabidoki jol irta. Az ilyen hoborgoket vita nelkul kidobjuk
l. multkori betegem: mellkasi fajdalma van,alkoholista,nem szedi a gyogyszereit. Elozo nap volt benn nalam, plusz fajdalomcsillapitot kapott, kovetkezo nap megint jott,hogz faj a mellkasa, kiderult,hogy el sem kezdte szedni a fajdalomcsillapitojat:
minden tovabbi vita es vizsgalat nelkul haza lett kuldve. Biztonsagi szolgalat kitessekelte az ajton .
2. Elozo munkahelyemen agressziv reszeg kulfoldre szakadt hazankfia megprobalt letaperolni , csak hozzamert, a biztonsagi szolgalotosok kidobtak, es kitiltottak orokre a korhaz teruleterol, amennyiben megprobal bejonni hozzank, viszik a bortonbe egybol.
3.Kollegamra egy feher angol rasszista megjegyzest tett : birosagi targyalas van, a beteg penzbuntetest kap es kitiltjak a korhazi ellatasbol.
4. Multkor volt fajdalomtol uvolto betegem,ugy iteltem meg,hogy nem eleg nagy a fajdalma a morfinhoz,megkerdojeleztem a tunetei hitelesseget (szembesitettem azzal,hogy hazudik), az illeto morfinfuggo drogos volt,majdnem nekem tamadt, lerendeztem, kidobtam. Ennyi.

Egyaltalan nem kell mindenkit ellatnunk. Volt,hogy kollegam kert meg,hogy vegyek at tole beteget,mert nagyon nem egyeznek. De olyan is volt,hogy egyszeruen hivtuk a fonokot,aki siman kidobta a nem kooperalo beteget. Itt a reszegseg nem mentseg a bunkosagra,ha nem viselkedik,ugyanugy kidobjuk,mint barki mast. Es erdekes modon,tanulnak belole.

Szoval errefele az orvosok nem rabszolgak, senki nem varja el,hogy Terez anyak legyunk, es rengeteg koszonomot es megbecsulest kapunk a betegeinktol.

Leroi 2010.11.07. 14:39:51

Mivelhogy a boríték kőkeményen b@ssza (az irigyek) csőrét és kezd elfajulni seggfejek párbeszédévé a duma, elmondom, hogy mi, orvosok azt senkitől ki nem követeljük.
Sem azt, hogy adjanak, de méginkább nem azt, hogy mennyit.
Ugyanúgy kezeljük azt is,a ki soha egy kanyi petákot nem ver hozzánk, mint azt, aki (kezelés után) kifejezi a háláját. Adnak, elfogadjuk.
Qrvára magánügy, hallgatólagos megegyezés két ember közt.
A kívülállóknak pedig alma.

Irise 2010.11.07. 14:46:33

@pakesz: persze,hogy fizeti. A szakorvoshoz eljutas ingyenes Angliaban is.
Irtad a nyugdijast,aki tobb szakorvos velemenyehez ragaszkodik. Na epp ilyen esetunk volt a multkor. A beteg nem volt megelegedve a haziorvos diagnozisaval, ezert bejott a surgossegire.
Fonokom kihuzta a fuggonyt, es raformedt a betegre,hogy "nem azert vagyunk,hogy masodik velemenyt adjunk. Tessek hazafaradni!"
Hat ennyit arrol,hogy mindenkit el kell,Csipkerozsika stilusaban,kulonben kirugnak.

Dr.laikus PhD 2010.11.07. 14:49:12

@Irise:

Ezt írtam, hogy megvédenek ha arra szükség van.

Az meg külön jó, ha az orvos nem talál hangot a beteggel keres másikat. ez is a hivatás része kéne legyen itthon is.

a stílusról van szó. A pihentség, a jó körülmények a sok pénz, inkább tisztességes fizetés okán nem engedhetsz meg ilyen stílust magadnak.
Soha. Pont azért, mert Te már jó helyen vagy.
Itt beteg és orvos egyaránt szív.
Neked Angliából nem járja sem egyiket, sem másikat hergelni.
A beteg is elmehet, munka van neki is.
Nem megy. Valamiért itt marad. Gyerekkel, gyerek nélkül.
Ezt becsüld benne.
Neki ez az ereje.

Leroi 2010.11.07. 14:52:11

@Irise:
Kőkeményen védik az emberi jogokat a britek és szerintem sok kőbunkó már rács mögött lenne becsületsértésért, ha Mo.-n is hasonló védelemben részesülne az egészségügyi személyzet.
Az orvosi ellátás azonnal megtagadható (a közvetlen életveszély kivételével)attól, aki becsmérli vagy fenyegeti az orvost, sértő megjegyzést tesz a személyére vagy munkájára, rossz hírét kelti illetve szándékosan nem tartja be az orvos által javasoltakat.
Ez törvényben is szabályozott minálunk is.

Leroi 2010.11.07. 14:54:48

@Dr.laikus PhD:
Azért ott sincs a kerítés kolbászból és megvan a megkövetelt fizikai és szellemi apport az orvosok résről. A fontsterlinget sem a két szép szemükért csorgatják a számlájukra havonta.

adamantium 2010.11.07. 14:55:01

@Androsz: "azok keresnek a legjobban, akiktől közvetlenül függeni kényszerül az átlagember. Mint például az orvostól" - bizonyított tény, hogy magyarországon az orvosi fizetések úgy reálértékben mint a GDP-hez viszonyítva a legalacsonyabbak egyike európában (GDP-hez viszonyítva ha jól számolom románia és bulgária alatt vagyunk) akkor ne állíts ilyen marhaságokat

Dr.laikus PhD 2010.11.07. 14:56:34

@Leroi:

Dehogy is .---ssza. :)))

Adja! :))))

Neked utána, mert te Leroi vagy.
Nekem meg azt mondta, hogy miután nem érem el telefonon és kértem a mobil számát.
"- azt ki kell érdemelni!"
Még nem tett semmit azért, hogy hálás legyek.
De specialista, tehát ha büdösre izzadom magam zavaromban akkor is meg kell kérdeznem majd, hogy mennyivel érdemlem ki, hogy mehessek az ambulanciára OEP betegként és mégis a magánrendelésére.

Irigyli a fene a hálát.

Ne mondjad, hogy jelentsem. :)))
Nem fogom, mert nem tudok máshoz menni, specialista és NINCS más.

Leroi 2010.11.07. 14:56:45

Havi 9 ügyelettel sem érem el egy Nyugaton dolgozó kollega fizetésének az EGYTIZEDÉT...
Az ám, Hazám...

Dr.laikus PhD 2010.11.07. 14:57:29

@Leroi:

Ezt próbáltam - ezek szerint rosszul - érzékeltetni.

Leroi 2010.11.07. 14:59:05

@Dr.laikus PhD:
Látod, én meg szoktam adni a mobilszámomat a betegeimnek.
Igaz, utána megvan a casus belli otthon, ha netán egy negédes fiatal női hang szólal meg a vonal túlsó végén, és épp a nejem veszi fel a telefonomat...
Nálam nem kell kiérdemelni, poénból sem...

adamantium 2010.11.07. 15:01:09

@pakesz: a vizitdíj bekalkulált nyereség volt, a kórházak finanszírozása annyival esett amennyi vizitdíjat kellett termeljenek, tehát valós nyereség nem állt mögötte, hisz amit egyik kezedbe adtak, elvették a másikból

Dr.laikus PhD 2010.11.07. 15:04:34

@Leroi:

Ez csak az elején ennyire jó fizetés.
Lehet ott is élni, jóval magasabb igényszinten, amit itt még nem is ismerünk.

Egy bevándorló, ha szegény országból érkezik hamar magára talál, aztán élni fogja ő is a középosztály egyáltalán nem olcsó életét.

Akkor az már nem lesz ennyire csábító.

Dr.laikus PhD 2010.11.07. 15:06:34

@Leroi:

Egy ideig azt hittem, hogy poén, hisz kissé habókos vénasszony vagyok.

Tényleg azt hittem viccel, de nem....:((((

Leroi 2010.11.07. 15:07:38

@Dr.laikus PhD:
Idén jártam a fények városában...
Nincs az a pénz, amiért én odaköltöznék.
Pedig kaptam ajánlatot fejvadász cégtől Párizs környéki kórházba, saját szakmámban, kiemelt bérezés ígéretével...

huncut 2010.11.07. 15:08:12

@Dr.laikus PhD: Nincs Irise-szel semmi baj, hidd el, olyan, mint nálunk is sokan: azt gondolja, ami neki jár, az jár. :-)
Nekünk meg legfeljebb a szájunk jár, de az is csak módjával, mert kiszolgáltatottak vagyunk. Itt mindig a kisemberen verik le a sérelmeket, a nagy gazembereknek, a pénzeseknek nincs félnivalójuk.

Leroi 2010.11.07. 15:08:58

@Dr.laikus PhD:
Azt kellett volna válaszolni, hogy majd elkéred mástól...
Semmi sem csípett volna bele jobban az önérzetébe...

Dr.laikus PhD 2010.11.07. 15:09:24

@adamantium:

A többlet jövedelem ami kiesett a népszavazás után, annak csak egy részét tudták visszatölteni, de igenis plusz jövedelem volt...

Mi a fenéből pótolták volna?

Ne már! :)

huncut 2010.11.07. 15:09:53

@Dr.laikus PhD: Kossuth rádió. :-)
De asszem az index is írt róla.

adamantium 2010.11.07. 15:10:54

én is megadtam pát betegnek a mobilszámomat, általában meg is bántam, hívtak már reggel 7 kor, éjfélkor, vasárnap délután, külföldön és még sorolhatnám, sajnos általában visszaélnek vele, volt olyan is aki a vezetékes számomat valahogy megtudta és azon hívott

Leroi 2010.11.07. 15:11:30

@Dr.laikus PhD:
Rég rossz, ha a betegek 300 Ft-ja húzná ki a csávából az Eü.-et...:(

Leroi 2010.11.07. 15:14:10

@adamantium:
Ja, ez a másik véglet. Szemrehányás is volt amiatt, hogy "magát aztán nem lehet sohasem elérni"...
Volt olyan "beteg", aki éjjel-nappali (ez a sorrend) psychiáterének fogadott fel, az ő neve aztán "Nem felvenni" néven került elmentésre a végén...

Dr.laikus PhD 2010.11.07. 15:15:24

@Leroi:

Elkértem.
Habókos vagyok, de bolond nem.

Nem véletlenül specialista.
Nagyon okos fickó és az én bajom is emlékezetes....
Így devalválódik egy hivatás, fickó lett már nekem is egy jó orvos (mert az).

Vezetékes telefont 1 hónapja nem veszi fel senki... :(((((

Gyerek 190 cm 85 kila.
Tegnap kopaszra nyírta magát és lecseszett, hogy öregszel Anya.
Már nekem kell helyetted elintézni?

adamantium 2010.11.07. 15:15:38

@Dr.laikus PhD: egyszerű: a kórház addig finaszírozása volt tegyük fel 4 milliárd, a vizitdíj bevezetése után meg lett 3,6 milliárd meg a vizitdíj. mivel az orvosokon kegyetlenül behajtották, hogy mi a betegekkel szemétkedve lehetőleg 1000 forintokat vegyünk el meg eleve mindenkitől akitől lehet, így lehet, hogy valamennyire plusszba mentünk. de nem emlékezel, hogy a vizitdíj eltörlése után mennyire sápítoztak, hogy honnan fogják pótolni a kiesett pénzt? ha csak a régire esett volna vissza a finaszírozás akkor nem kellett volna pótolni, de 3,6 milliárdra esett vissza.
magyarán indulásból kaptál 4 milliűrdot, utána 3,6 milliárdot meg mondjuk 450 milliót a vizitdíjból (ami 50 milla látszólagos nyereség, de hát ugye befektetés is volt benne, tehát az se valós) utána meg 3,6 milliárd és alamizsna, ez is hozzájárult a jelenlegi csődhelyzethez

Dr.laikus PhD 2010.11.07. 15:18:03

@Leroi:

Ebben igaza van pakesznak.
Első, bevezető lépése lehetett volna a kiegészítő biztosításnak.

Nem így, hogy könyvelni kelljen, bevallani, adózni utána - betegnek gyűjtögetni, jegyzőtől visszakérni.

Ez a kényszerházasságok átka.
Legyen meg a Te akaratod, de megnehezítem még a levegő vételed is.

nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus 2010.11.07. 15:19:18

@szabidoki:
Tévedés, akiket említettem mindegyik családos, házastárssal gyerekkel.
A családorvos két nagy gyerekkel 3 unokával.
Mindez itt pesten.
Persze nem ismerem mindegyik orvos családi állapotát, akivel összehozott a sors:)

Dr.laikus PhD 2010.11.07. 15:22:03

@Leroi:

Fiatalnak kell lenni, hogy az ember elmenjen.
De akkor nem lehetett, most meg már nem élnék kint meg.

Gyerekemnek ha lenne esze menne, de ő az állandósághoz kötött fajta.

Dr.laikus PhD 2010.11.07. 15:25:56

@adamantium:

A pénzt azt pluszban kapták meg, Éger és a Fidesz persze mást sulykolt.

Utána igen. Nem kaptak annyit amennyit beszedtek.

Én nem érzékeltem, hogy szándékosan több pénzt kértek volna.

Leroi 2010.11.07. 15:27:46

@Dr.laikus PhD:
Ejha, elszomorítasz. Mintha egy klasszikus Fábry Zoltán film forgatókönyvét mesélnéd...:(

Dr.laikus PhD 2010.11.07. 15:27:55

@huncut:

Vele nincs. A modorával van.

A kisember meg álljon ki a jogaiért.
Azért amije van.
A kisember is tanuljon meg viselkedni.

Amiért meg nem tud kiállni hát akkor nyelje le.
Haszna-ára. Erre kell csak gondolni.

Dr.laikus PhD 2010.11.07. 15:31:23

@Leroi:

Igen most én pesszimista vagyok.

Annyira nem költői sajnos, mint Fábry.

Megtisztelsz, ha erre gondolsz.
Meghatottál.
Ez ráérzés?

adamantium 2010.11.07. 15:32:07

@Dr.laikus PhD: én benne voltam a rendszerben, nem volt az plussz pénz még véletlenül se. helyettesített egy összeget, ha jól csináltad akár nyerhettél is belőle, ha nem akkor vesztettél. minden hónapban kimutatást csináltak, hogy melyik rendelő mennyi pénzt szedett be, és ugyan írásban nem, de szóban kaptunk, hogy szedjük össze magunkat. mások a tapasztalatai valakinek aki benne volt, mint valakinek aki a tévéből hallotta

Leroi 2010.11.07. 15:35:55

@Dr.laikus PhD:
Hát jómagam sem szárnyallok, ami a kedélyemet illeti, a soraid valóban pesszimizmust sugallnak.

Irise 2010.11.07. 15:35:59

@nida /az ÉLET egy nagy g..i mágus: Mindig tiszteltem a szent kollegakat,mert tenyleg vannak,akik szentek, elnek a semmin, a kolcsonon, jarnak trabanttal, ezerszer foltozott kopenyben, latastol mikulasig.
A kerdes az: ezt erdemlik?
mikor olyan betegek eletet mentik akik kozul sokan:
1. nem fizetik a tb-t
2. csilivili uj terepjarojukkal a mozgasserult helyre parkolnak a kh elott
3. eletukben 2 honapnal tobbet nem dolgoztak, legkemenyebb orajuk a mukormuk leesese volt, stb.

En is voltam orokke dolgozo szent,amig nem volt gyerekem. De vajon jogom van-e tonkretennem a gyerekem gyerekkorat,csak azert,mert en szent vagyok?
Jogom van soha otthon nem lennem ( a gepszij jo erzes egebkent), nem tudnom,hanyas cipot hord a gyerekem, hetente egyszer latnom ot csak azert mert en vagyok a nagy eletmento?
Jogom van-e azt mondanom a gyereknek,hogy te fiam, nem mehetsz ilyen-olyan nyari taborba,hanem maradsz a lakotelepen,mig az osztalytarsaid szeptemberben elmenyekkel megrakodva ternek haza,csak azert,mert en vagyok a szent?
En ugy erzem, az elso kotelessegem a csaladom irant van. Sok kollegamtol hallottam korabban,hogy ugy nott fel a gyerekuk,hogy ok alig voltak otthon,munkabol munkaba,ugyeletbol ugyeletbe rohannak.
Es megtapasztaltam magamon is,hogy milyen olyan szulo gyerekenek lenni,akit minden karacsonykor, szuletesnapkor,hetvegen szira-szora berangathatnak.

Laikus: tolem ne varjon senki babusgatast a neten. Nem vadaszok itt sem maganbetegekre, sem kedvessegre. Szeretnem,ha Magyarorszagon valami valtozas tortenne, es az en szerepem az,hogy boritom a bilit, es kerek perec, habcsok nelkul megmondom a velemenyem. Nem felek bunkozni, gonosznak lenni veletek,hatha akkor felebredtek, a sajat erdeketekben.
Az eletben termeszetesen en sem vagyok pontosan olyan,mint a neten,de a netes forumok mar csak ilyenek.

huncut 2010.11.07. 15:36:27

@Dr.laikus PhD: Tudok viselkedni, még akkor is, ha nem kellene már.
A gyerekeimért kiállok. Magamért már nem. Elfáradtam. Ha nagy bajom lesz, már csak fájdalomcsillapítást kérek.

Dr.laikus PhD 2010.11.07. 15:44:26

@adamantium:

Félig benne....

Igen a másik oldalon kaptam anyagokat, információt.

Hogy titeket hogyan presszionáltak, hát azt nem tudom.
Az biztos, hogy az 5 perces szabály akkor keletkezett, hogy min. ennyit kell egy beteggel foglalkozni.

Mire vége lett, torzzá vált a dolog, átpolitizálódott.
Gyorsabb lett a betegellátás, sokkal kevesebb lett a passzív várakozás, mérhetővé vált az orvos munkája.

Maradt viszont a pénteken hazamenő beteg hét végi elszámolása. Pedig ment javaslat az elbocsátás utáni hétvége szabad ággyá tételére. Kimaradt a mondat, megy a rendelés a kajára és elszámolják az ágyat.

És a praktika, hogyan lehet a hülye szabályok pontos betartásával kicseszni a törvényalkotóval aminek a beteg itta és issza meg a levét.

Dr.laikus PhD 2010.11.07. 15:49:15

@huncut:

Kisemberről beszéltem általánosan, nem Huncutról.

A gyerekek öntudatos felnőttek lesznek, álljanak ki magukért.
Nem lehet a jogokba bele fáradni.
Be kell tartani.

Anglia szervilis ország. Betartják és betartatják a szabályokat.
Ez jó. Élhetővé teszi az életet.

Tőlünk függ, hogy így legyen. az ember erre ne legyen se fáradt, se öreg.

Pakeszt le akarom nyelni keresztbe amikor az idős kort a hülyeséggel hozza párosítja.

Nem is olyan régen még az ő korában lévő ifjú uraknak meg kellett várni amíg kihalt előtte egy öreg, hogy a szavát hallathassa. Ez inspirált minden öreget a gondolkodásra, hisz súlya volt az életének.
Túlzás volt az is, de ez is, hogy tejfogú ifjoncok mondják meg a tutit.

huncut 2010.11.07. 15:50:43

@Irise: Soha életemben nem volt autóm, mindig dolgoztam, mint a barom, látástól mikulásig. Egyedül neveltem fel a gyerekeimet (a férjem 36 évesen halt meg), és folyton anyagi gondokkal küszködtem. Diplomás vagyok úgy egyébként, de a gyerekeim normális ellátása érdekében a férjem halála után kénytelen voltam pályát változtatni. Jól csinálom ezt is, mostanra már presztízsem van, megélhetésem olyan körülmények között, amiről kevesen ábrándozhatnak mostanában (és persze fizetek minden járulékot rendesen). Nem kell babusgatás. Normális emberi kapcsolatok kellenek, őszinteség, és az, hogy ne azon múljon az életem, mennyit tudok még áldozni pluszban, a gyerekeim, a saját életminőségem rovására.

adamantium 2010.11.07. 15:59:11

@Dr.laikus PhD: hidd el nem volt egyszerű, egy csomó időt elvett az adminisztráció, másrészről hülyeség volt a beteggel minimálisan eltöltendő idő, mert ha elvágtad a kezed egy feszítőinnal együtt azt fél-egy óra rendbehozni, míg egy keringéskontroll az 1 perc. akkor volt egy csomó nem tiszta dolog, hogy ha a beteg egy nap több helyen járt akkor a beutalója az csak egy helyre vonatkozik vagy többre, egy beutaló vonatkozik-e több kórházra meg millió egy dolog amit te kellett a beteggel leveszekedd, a kórház 1000 forintot várt tőled, viszont psuztán popularista megfontolásokból az összes indított peret az egészségügyi főfelügyelet a betegek javára döntötte el, ilyen a hódmezővásárhelyi híres per is, ahol a kormány azt mondta, hogy régión kívüliért nem fizet, ha ellátja az orvos akkor ő kell megtérítse a költségeket, vagy a kórháza ahol dolgozik, ettől félve el is küldték a beteget, aki meghalt, a perben persze ellenük döntöttek hiába mondták annaidején ők, hogy ezt így kell csinálni. szal a törvényeket olyanok hozzák akik soha nem dolgoztak beteggel, lásd ágica aki asszem 1 évig bírta a beteg mellett. a beavatkozáskódok nem fedezik a beavatkozást, máskor meg túl vannak fizetve, éppen aszerint, hogy melyik lobbi az erősebb. persze a minisztérium aszondja átlagoljak, hát de, hogy ha én csak veszteséges beavatkozásokat végzek, nem vezethetek le szüléseket a traumatológián csak mert az gazdaságos

adamantium 2010.11.07. 16:04:13

@huncut: és a saját szakmai kollégiumod (mert ugye kamarát nem mondhatok, mert magyarországon a civilizált világon egyedüliként nincs orvosi kamara) milyen költségű továbbképzésre kényszerít éves vagy 5 éves lebontásban? mennyi a munkád ellátásának általad viselt anyagköltsége, amit a munkaadó nem áll? mennyi a munkaidőd, mennyire flexibilis ez?
mert nem hiszem, hogy van még egy szakma ahol 72 óra a legálisan elvégezhető heti munka. nekem egyszer sikerölt 112 órát dolgoznom egy héten, nem tudom, hogyan könyvelték el, de szerintem németországban bilincsben vitték volna el a munkaadómat rabszolgatartásért, magyarországon fel se tünt senkinek

Dr.laikus PhD 2010.11.07. 16:09:06

@Irise:

Én is így nőttem fel, hogy alig láttam az anyám.
Talán azért él ennyire sokáig, hogy bepótoljuk az elveszett időt.

Nem borítasz bilit, mert az már kiborult.

Tudsz jobb napjaidon jól írni, hogy nem bántasz meg senkit.
Most is olyanért kezdtél ámokot futni, amiért nem volt indokolt.

A szempontjaid rád tartoznak, nem kell indokolni. Jogod ott élni ahol akarsz.
Arra viszont nincs, hogy uszíts távolból azt gondolva, hogy a bilit borogatod.
Mert hogy azt sincs jogod más fejére borítani.

Két oldalnak okozol kárt az orvosnak és a betegnek.
Tudom, hogy nem ezt akarod és mégis Te OTT vagy, mi meg ITT.

Indulatgerjesztéstől csak felfordulás lett ami csak pusztít, de nem épít.

nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus 2010.11.07. 16:13:16

@Irise:
Lehet én fogalmaztam rosszul, csak azt próbáltam volna érzékeltetni, hogy igenis vannak jó orvosok, akik tényleg mindent megtesznek még ezek között a körülmények között is amik itt vannak.
Természetesen sokkal többet érdemelnének, ez nem is vitás.
Az is tény, hogy vannak akik még ennyit sem.

Dr.laikus PhD 2010.11.07. 16:16:37

@adamantium:

Értelek.
Átvedlett az orvos törvényértelmező adminisztrátorba.
Nem ez volt a cél.

Mindenki betartotta, pedig csak arra vonatkozott és azért írták bele, hogy gyorsítsák és ellenőrizhetővé tegyék a betegutat.Ez különben bevált.

Az adminisztrációja meg a második hét után kialakult. Nyomtatott, vagy automatából kapott nyugta és kész.

Elfoglaltátok magatokat azzal, hogy kinek a biznisze az automata, pedig az adminisztrációt könnyítette.
Az már egy más kérdés, hogy most az OEP felé az elszámolás olyan amilyen.

A több biztosítós rendszer a világon mindenütt sok adminisztrációval jár.
Az orvosok a műszak végével ahol ilyen van több órát adminisztrálnak.

Ez kialakult volna egy idő után, ránk szabva. Sikerült megóvni magatokat a könyveléstől, de így a kassza felül zárt ugyan, de mindenhonnan ömlik ki egy csomó felesleges pénz és nem jut arra amire igazán kéne.
Kollégáid egy negyede ha érti az elszámolás logikáját.

Sajna ők vannak többen.

Dr.laikus PhD 2010.11.07. 16:17:44

@adamantium:

'nem vezethetek le szüléseket a traumatológián csak mert az gazdaságos"

:DDDD
Igazad van!

huncut 2010.11.07. 16:19:46

@adamantium: Nincs kamarám, mert szerencsére nem kötelező; egyszerűen nem tudok annyi pénzt kérni a munkámért, ami fedezné ennek a a költségeit is. Dolgozom nem 72 órát, hanem sokkal többet, mert lelkiismeretes vagyok, és költségeket nem tudok elszámolni, mert az érték az agyamban van. :-)
Tkp kurva nagy luxus (bocs ezekért a szavakért) a hobbimért dolgozni. Valami olyanért, ami úgy egyébként mindenkinek fontos kéne, hogy legyen.

Irise 2010.11.07. 16:21:44

@huncut: abszolut espect, de ha volna lehetoseged/lett volna lehetoseg a jobb eletre, te nem azt valasztanad?

Egyebkent Magyarorszagon,mostmar kivulallokent azt latom,hogy az a legnagyobb baj,hogy az emberek nem torodnek egymassal. A fiatalok varjak,hogy az oregek meghaljanak (ld. pakesz), az oregeknek tenyleg nincs semmi eletkilatasuk.
Szep regi magyar mondas,hogy "dogoljon meg a szomszed tehene is", nemreg olvastam,hogy ujabban bovult "dogoljon meg a szomszed tehene is,meg a szomszed is."
Akarhany ismerosom ment Magyarorszagra nyaralni mind elvezte,elmeselte, es en tudtam,hogy holvertek at. A srac,aki 80 ezer ft-ert kapott "typical hungarian massage"-t, a kollageno,akit csak euroet volt hajlando elvinni a taxis,mert Magyarorszagon a taxikban mar nem fogadnak el ft-t, es meg sorolhatnam. Magyarorszagon divat az igyeskedes, az egymas hatterbe szoritasa aran elobbe jutas - de nem latjak az emberek,hogy milyen ciki ez kulfoldon.
Termeszetesen az ide irok mind kivetelek.

Scala 2010.11.07. 16:23:16

@Irise: Már értem! A küldetéstudat!

Megjegyzem: minden ügy halála.

adamantium 2010.11.07. 16:23:33

@Dr.laikus PhD: milyen automata meg nyomtatott? ennek is bedöltél? nappal volt adminsztrációs pult, pár kórházban volt automata ami egy csőd volt mert soha nem működött rendesen, mert mindenki a 0 meg a 300 forintot választotta, mondván ő életveszélyben van, ezeket a számlákat mind meg kellett semmisíteni, újat írni. délután 4 kor nálunk meg bezárt az adminisztrációs pult és írhattam kézzel a számlákat. mondom én, hogy te a tévében láttad csak ezeket a szoci propaganda előadásában
egyébként milyen könyveléstől óvom meg magamat, én kódolom el az eseteket, állítom ki az elszámolási nyilatkozatot. ha nem jön akkor szól a szupervizor kolléga, aki meglepő módon orvos maga is. ha ez sem elég akkor felhívnak telefonon a központból, hogy kovács józsika elszámolásánál elbasztam valamit, mert ez nem fedezi a költségeket, kódoljam újra. több időt töltök az elszámolással mint a betegekkel

Dr.laikus PhD 2010.11.07. 16:24:33

@adamantium:

Hát ez a másik vérlázító oldala a hivatásnak.
Mert ilyenkor az.

Előbb az engedélyhez szükséges kébzés (engedély meg még a megszokott értelemben nincs).
Kapkodás mindig.

Van orvosi kamara, csak nem kötelező.
A leginkább ez az "érdekvédelmi szervezet" oszt meg titeket.
Átpolitizálódott és nem az érdeketekben, hanem egyéni érdekből.
Még mindig nem váltjátok le, pedig egyértelmű hűbéres ma már, semmi érdeketek nem képviseli a sajátján kívül. :(((

Dr.laikus PhD 2010.11.07. 16:29:26

@adamantium:

A világon mindenütt így van ez.

Én a saját helyzetemet láttam, abban az időben feküdtem, jártam, 60000.- Ft-ot költöttem kórházra és vizit díjra.

Nem csináltak ekkora problémát.

A házi orvosomnak volt egy nyomtatott programja, a klinikákon meg a bejelentkező pultnál kaptam meg ugyanezt, orvos, vagy rezidens lepecsételte, aláírta, de fizetni előre fizettem.
Ott is dőlt el, hogy mennyit kell fizetni.

huncut 2010.11.07. 16:31:36

@Irise: Nem tudom, Irise, asszem egyre inkább vonz a lehetőség, hogy el innen... Szóval megértelek, abszolút. :-)
Nagyon nehéz most itt, nehéz túlélni. Igen, a boldogabbik végekről érkezők azt érzik, mindenki lop, csal, hazudik - pedig csak szeretne túlélni, és szeretne a tükörbe nézni, de sokszor nem megy.
Könnyű jó helyről észt osztani. Könnyú kívülről igazságot tenni. És nehéz itt élni, túlélni.

adamantium 2010.11.07. 16:34:33

@huncut: hidd el, hogy nem mindegy, hogy szórakozásból meg élvezetből dolgozom 100 órát egy héten vagy mert muszáj, az se mindegy, hogy legalább évi 200 ezerben van, hogy létezhessen egy orvos a szakmájában (kongresszusok, folyóiratok, tanfolyamok) ez az én szintemen már 1 milla per év. jah, általában saját zsebből, mert nem tolakodnak a szponzorok minden híreszteléssel ellentétben. sztetoszkóp, papucsok ügyeleti szoba felszerelése saját. munkaruha szerencsére van a méretemben, de van aki megveszi mert túl kicsi vagy túl nagy. éjszaka sem szórakozásból ülök benn és legtöbbször nem is élvezem a dolgot.
egy indiszkrét kérdés: ha te időd több mint felét a munkahelyeden töltötted, ki nevelte fel korrektül a gyermeke(i)det?
egyébként még mindig nem válaszoltál arra, hogy neked a szakmád gyakorlása mennyibe kerül? mert az első hozzászólásodból én arra a következtetésre jutottam, hogy te felróvod az orvosoknak azt, hogy több pénzt követelnek amikor te mint egyedülálló értelmiségiként is boldogulni tudnál. csak a boldogulás körülményiere voltam kíváncsi

Dr.laikus PhD 2010.11.07. 16:43:22

@Irise:

Na igen. Ha semmi másért ezért jó lenne máshol élni.

Teszel valakiért valamit és csodálkozik, hogy miért tetted, akarsz tőle valamit?

A zebra előtt felgyorsít az autó, nekem még zöld, neki már sárga és bőgeti a motort, hogy összepisilem magam ijedtemben.

Igen ettől itt nagyon rossz.
Ezért ne írj ennyire indulatosan!
Külföldön járni, két méterrel a határ után szinte csak mosolygó embert látsz.
Mondjuk még vidéken néhol így van.

Van itt egy mozgalom, hogy ölelj meg naponta pár embert. Fiatalok rontanak rád és jól megölelnek, megdédelgetnek és belekacagnak a füledbe.
Csak mosolygó embereket láttam a karmaik közül kikeveredni.

Ebből lehet sportot csinálni, hogy mosolyogva nézek a velem szembe jövővel.
Eddig mindenki vissza mosolygott.

Talán hatott ránk a szláva bú és keserű öröm.

Szergej Jeszenyin

HÚZZAD-NYÚZZAD, TE VÉN HARMONIKA

Húzzad-nyúzzad, te vén harmonika!
A zenész keze csüggedten cibál.
Igyál velem, igyál, rühes szuka,
igyál, igyál!

Ó, hány szerelem meghempergetett -
végig se gondolom.
Mit bámul kéket-fröccsentő szemed?
Kell egy pofon?

Madárijesztő-bábnak még talán
szép vagy nekem.
Megrágtad szívósan és ostobán
az életem.

Szólj, harmonika, szólj, te keserű!
Igyál, gebe!
Butább nálad ott az a nagycsecsű:
az kellene!

Válogattam a tefajtád között,
akadt elég...
De nem találtam még ilyen dögöt,
ilyet soha még!

Fáj? Hát húzzad azértis! Hangosan!
Eh, egyre megy!
Nem ölöm érted meg magam!
Fenébe! Eredj!

Jobb, ha ilyen szukákba
belérugok...
Bocsáss meg, drága, drága...
látod... sirok...

(Rab Zsuzsa fordítása)

huncut 2010.11.07. 16:45:27

@adamantium: Mindig is amellett voltam, hogy az orvosok tisztességes bérezést kapjanak. Szabidoki írásiból én vettem a fáradságot, hogy kivonatoljak, mert jogosnak éreztem a felvetéseit. :-)
Én meg dolgoztam éjjel-nappal, vállalkozóként, nem munkahelyen, hanem itthon, hogy a gyerekeim megkaphassák azt az időt tőlem, ami szerintem jár nekik, mint ha normális, egészséges, kétkeresős családban nőnének fel.

Irise 2010.11.07. 16:45:48

@huncut: Tudom,hogy nagyon sokan cask a tulelesert csalnak - de szerintem meg tobben nem. Es amig milliardos szintu kenopenzek, millios korrupciok derulnek ki,addig olyan nevetseges azon ragozni,hogy az orvos,aki elfogadott 5000 ft halapenzt,micsoda szemet allat.
Magyarorszag elsosorban a fejetol buzlik.

huncut 2010.11.07. 16:51:17

@Dr.laikus PhD: A szlávokat ne bántsd, akkora szívük van, hogy a miénk sehol sincs hozzájuk képest. Sokszor szegény emberek, de hihetetlenül segítőkészek: sehol nem vagy elveszve, ha kézzel-lábbal is értitek meg egymást, de mindent megtesznek a jóllétedért.

Dr.laikus PhD 2010.11.07. 16:52:38

@Irise:

Nem indok semmire, hogy más is és ő még sokat is....

Korrupció a világon mindenütt van, volt és lesz.

Ez olyan, mint a megélhetési bűnözés....

Victor Hugo Nyomorultak-jának tolvajai.

huncut 2010.11.07. 17:01:11

@Irise: Gondolkozz el azon, hányan juthatnak a milliárdos kenőpénzekhez, kik lehetnek a milliós korrupciók haszonélvezői... Nem én, nem a szomszédom, nem a barátaim. De a mostani törvények jórészt betarthatatlanok, annak is csalnia kell, aki rosszul van tőle - mert másképp nem megy. És mindig a kicsiket kapják el: a nagyokat csak akkor, ha sikeresen belegyalogoltak egy még nagyobb érdekköreibe.
Igen, küzdünk a túlélésért, és baromi rosszul tud esni, ha kiderül, a törvény szerint járó dolgokhoz sincs jogunk, mert ahhoz még tejelnünk kéne egy-két helyre előbb...

dajan 2010.11.07. 17:04:08

@Leroi: Nem az bánt bennünket, hogy borítékot kaptok, hanem az amikor elvárjátok, hogy előre fizessen a beteg, pedig még semmit nem tettetek érte. Amikor általatok diagnosztizált halálos betegtől fogadtok el pénzt, akiről tudjátok, hogy menthetetlen. Akkor fáj a boríték amikor nincs előtte morális fedezet, és akkor fáj a boríték amikor kikövetelik munka és felelősség nélkül. Magam részéről a tehetséges szegény gyermeket mindig ingyen tanítottam, de akinek volt pénze ott megkértem a produktumom árát. A végeredmény pedig mindig magáért beszélt. Volt olyan tanítványom akinek a szüleivel közöltem, hogy felesleges nekem fizetni, mert a gyermekük nem akar tanulni. Pedig megtehettem volna az ellenkezőjét is, hogy felveszem munka nélkül a pénzt. Nem lett volna értelme a munkámnak.

Leroi 2010.11.07. 17:12:12

@dajan:
"az amikor elvárjátok, hogy előre fizessen a beteg, pedig még semmit nem tettetek érte. Amikor általatok diagnosztizált halálos betegtől fogadtok el pénzt, akiről tudjátok, hogy menthetetlen"

Soha...

dajan 2010.11.07. 17:19:17

@Leroi: Természetesen nem akartalak téged bántani, de sajnos a tapasztalatomat írtam le amikor saját családtagom került kórházba, aki meg is halt.

Leroi 2010.11.07. 17:29:11

@dajan:
Ajaj, nagyon sajnálom...:(

bakela 2010.11.07. 20:08:09

"Mikor már nekem is nagyon fogytán volt a türelmem, megkérdeztem a kedves hölgyet, hogy mikor kerülünk sorra, mivel még mindig nem kerültünk sorra."
Jövőre meg kedves -Grétsy, Péchy, Deme büszkesége- sehogy se kerültök sorra, -esetleg a kocsisorra.
Csak még nem hiszed el, és lészen /sorra kerül/ nagy sírás-rívás és fogaknak csikorgatása.

Leroi 2010.11.07. 20:12:16

@bakela:
Műsorra...
Várjunk türelemmel, a derék, karakán posztoló megígérte, hogy beszámol arról is, ami helytelen volt a várakozás közben.
Lehet, hogy korrumpálni akarta az asszisztensnőt.
Vagy szidta az orvost.
Vagy...az egészségügyet...
Esetleg kopogott, holott nem lett volna szabad...
Várjuk csak ki türelemmel.

pakesz (törölt) 2010.11.07. 22:34:39

@Irise: "A fiatalok varjak,hogy az oregek meghaljanak (ld. pakesz), az oregeknek tenyleg nincs semmi eletkilatasuk."

jajj kedves Irise...
erre az egesz politika es tarsadalom var...
nem arra var hogy meghaljanak hanem hogy kihaljanak a rendezetlen statuszuak...
nezd meg Orban nyilatkozatat hogy 1 millio munkahely lesz 10 ev mulva, az titkoltan ugyanazt mondja, hogy hat fussanak ki 10 ev alatt azok akik elonyugdijasok (a tobbi meg ...)

en kivannam leginkabb hogy IGAZSAGOT teremtsenek es utolag elkapjak azt a sok bunkot aki nem fizetett anno TBt vagy csak a kapun beluli munkanelkuliseghez tartoztak

en nekem csak a penz szamit ezekben a kerdesekben, felolem elhetnek sokaig ha kifizetik...
de pl. mit varsz tolem mit mondjak arra az egyenre, aki a telekszomszed nenike meg olyan 50 eves koraban ment el rokinyugdijba es mar 85 eves de meg mindig felassa kertjet
en igazsagot akarok, hogy elovegyek hogy acsi hat valaki ADOT CSALT, nosza a kis kertecskedre rakjuk ra a szeljegyzetet

Ugyandehogy (törölt) 2010.11.08. 09:11:03

@pakesz: mondjuk olyan már volt, hogy a 60 éven felüli öregeket bottal agyonverték, de ne menjünk már vissza majd 2000 évvel ezelőttre....

pakesz (törölt) 2010.11.08. 09:24:03

@Babette_: mintha neked bajod lenne a szovegertessel

Ugyandehogy (törölt) 2010.11.08. 10:08:39

@pakesz: bántottalak én téged, hogy nem érted, hogy vannak emberek, akiknek eszébe jut más is a témáról, nemcsak az egymással való vitatkozás? kicsi nyitottságot:D

pakesz (törölt) 2010.11.08. 11:02:51

@Babette_: a nem csak itt allandoan meggyanusitanak es vedekezni kell mindig :)

amugy meg masik bicskanyitogato tortenet az amikor rokikent kiiratta magat oszt eljart a gellertbe/dagiba heti 2-3 alkalommal
ilyen jo dolga a nyugati nyugdijasoknak se volt akkoriban!!!

meg engem szemelyesen az is bant, hogy ha majd 8 eves lesz a gyerekem akkor meg kell neki venni a berletet... pedig nincsen onallo jovedelemforrasa

Dr.laikus PhD 2010.11.08. 11:19:23

@pakesz:

Hát ha úgy gondolkodom mint te, akkor ő még nem tett le semmit az asztalra, ő még csak a te örömöd.
Azért fizetnek neked érte, így telik majd bérletre.

A családi pótlék összege

Az alábbi táblázatban a pótlék havi teljes összegét találhatjuk a gyermekek, illetve a gyermeket nevelők számától függően. (A Bajnai csomag részeként az alábbi összegeket két évig nem fogják változtatni.)
A pótlék összege havonta
Egy gyermekes család esetén:

12.200.- Ft
Egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén:

13.700.- Ft
Két gyermekes család esetén (gyermekenként):

13.300.- Ft
Két gyermeket nevelő egyedülálló esetén (gyermekenként):

14.800.- Ft
Három vagy többgyermekes család esetén (gyermekenként):

16.000.- Ft
Három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén (gyermekenként)

17.000.- Ft
Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek esetén:

23.300.- Ft
Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket egyedül nevelő esetén:

25.900.- Ft

Ugyandehogy (törölt) 2010.11.08. 14:49:48

@pakesz: tőlem nem kell, én csak az itteni orvosmajmokat nem bírom.
tisztelet a kivételnek.

meg amúgy hálistennek -úgy tűnik- ezek itt teremnek, mert a való életben nem találkozom még hasonlóval sem, pedig az elmúlt napokban jó párral volt dolgom.

Ugyandehogy (törölt) 2010.11.08. 14:52:49

@Babette_: bár ma volt egy asszisztens, aki "áldatlan állapotok"-at emlegetett a vadonatúj és jól felszerelt sbo-n, mert 13.00 órakor már megvolt 70 beteg.
akiknek a nagy része csak 2 perces kötözésre érkezett amúgy.

hozzáteszem, ezzel sincs bajom, nem kicsinylem le a munkájukat, csak sosem értem, hogy ha valakinek valami nem jó, miért nem megy máshova, és ezt miért a páciensek előtt kell megvitatni emelt hangon, és miért az orvost hibáztatták érte.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása