Órákig hagyták fetrengeni görcsölő apósomat

2010.11.05. 11:43

A kistarcsai Flór Ferenc Kórházról rosszat és jót is is tudok mondani. Az egyik rossz élményünk még a vizitdíj fizetés idején, két éve volt. Kisfiamnak az egyik pénteki napon este 6 óra körül felszökött a láza és fájlalta a fülét. A házi orvosi ügyeletről vizsgálat nélkül!! elküldtek minket a kórház orr-fül-gégészetére.Ott pedig az akkor 5 éves gyermekem vizsgálatáért 1.000,- Ft emelt vizitdíjat húztak le rólunk a recepción.

 


Az indok az volt, hogy a túl aggódó szülők mostanában rákaptak arra, hogy a gyerekkel egyből a kórházi ügyeletre rohannak, ezért kvázi büntetésként emelt díjas vizitdíjat kell fizetni a gyerekre.

 

Nos, az Egészsébiztosítási Felügyelet nekem adott igazat, megbüntette a kórházat is, de a pénzemet a mai napig nem fizették vissza. A másik "jó" élményünk akkor volt, amikor a fiamnak 2009-ben kivették az orrmanduláját. Befeküdtem vele a kórházba, csak mi ketten voltunk a szobában. Bár kedves volt velünk az orvos is és a nővérek is, de a műtétet követően egyetlen egyszer, délelőtt 11-kor nyitották ránk az ajtót, aztán másnap reggelig senki nem nézett rá a gyerekre. Bár az anyjaként mindent megtettem érte, de mégsem én voltam ott az egészségügyi alkalmazott.


A Sürgősségi Osztály azonban egy katasztrófa!! Van ott egy idősebb orvos, aki még egy sintértelepre sem való! Embertelen, arrogáns és utál dolgozni. Apósomat tavaly év végén vitte be a férjem és az anyósom éjszaka a sürgősségire, erős hasi görcsökkel. 2 órán keresztül ki sem jöttek a folyosóra megnézni őt, amikor pedig az anyósom félve bekopogott az ajtón, az épp kávézó és cigiző orvos, meg egy beteghordó olyan minősíthetetlen, penetrás stílusban küldték ki, mint egy utolsó trógert.


Órákig hagyták fetrengeni a görcsölő apósomat, mire végre szóba álltak vele. A beteghordó, aki egy agyon tetovált börtöntöltelék kinézetű fiatal srác volt, még a férjemnek is beszól, de azért ezt a férjem lerendezte. Végül a férjem vitte a tolókocsival az apját az összes vizsgálatra, mert a beteghordó - verőlegény nem ért rá cigizés közben. És ezt a viselkedést tanúsították a többi beérkező beteggel szemben is.


Ezekhez a történetekhez képest idén nyáron kellemes csalódás ért minket, amikor apósomat egy rosszullét során végre egy lelkiismeretes kardiológus orvos vizsgálta ki, és a szaktudásának köszönhetően észrevette, hogy infarktusa volt. Köszönjük neki! Csak hát ez a 3:1 arány a rossz élmények javára, nem túl biztató!


Ehhez képest már csak nüansznyi, hogy az Endokrinológián az egyik orvoshoz csak 2011. március végére tudtak időpontot adni!

 

 

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adamantium 2010.11.05. 13:18:26

azért már nem olyan tiszták az emlékeim, de 18 éven aluliaktól is elvettük a vizitdíjat? egyébként volt egy kormányrendelet, hogy pontosan mi számított sürgősségnek, a fülfájás biztos nem, a láz azt már nem állítom, tehát volt ennek valamilyen objektív mércéje is, én a kommentálós betegnek mindig odaadtam a kormányrendeletet, hogy keresse ki magának azt a kategóriát amibe szerinte beleesik, hogy ne kelljen vizitdíjat fizetnie. egyébként úgy volt, hogy ügyeletben a maradandó egészségkárosodást vagy életveszélyt okozó bajságok ingyen, a beutalóval érkezők 300 HUF, a beutaló nélküliek 1000 HUF. utáltam a rendszert mert a beteg engem látott és hozzám kötötte a büntetővámot nem pedig ahhoz aki a rendeletet hozta

szekercelazac 2010.11.05. 13:41:11

@adamantium: 18 éven aluliaknak elvileg indokolatlan esetben sem kellett fizetni. Amúgy egy átlagos szülő honnan tudja, mikor indokolt és mikor nem?

Erről eszembe jutott, hogy anyámhoz annak idején kihívtuk az ügyeletet, mert rosszul lett, és az orvos azonnal elkérte az 1000 Ft-ot. Aztán kiderült, hogy infarktusa volt.

lifelike 2010.11.05. 13:45:11

engem a napokban hajtott el egy körzeti doki, elfogyott a szívgyógyszerem de a körzetim már nem rendelt, bekopogtam az épp ott levőhöz, az meg az ajtót résnyire kinyitva közölte hogy nem az ő körzete vagyok és rámbaszta az ajtót

nincs az orvosoknak már morálja, nem hivatás ez ma már hanem egy szolgáltatás, jó lenne ha lennének végre felelősségre vonással járó orvosi perek is

Sokorai_Atala 2010.11.05. 13:52:51

@lifelike: valóban modortalan volt, de van valami törvény, hogy nem írhat fel más körzet betegének orvosságot, mert valami szám alapján ellenőrzik őket. Főleg, ha támogatott a gyógyszer.

adamantium 2010.11.05. 14:02:47

@szekercelazac: mondom egy vagy két oldalon taglalta a törvény, hogy pontosan mik a sürgősségi esetek, mindenki megnézhette, persze más törvényt sem nézünk meg, de a törvény nem ismerete nem mentesít a hatálya alól

adamantium 2010.11.05. 14:05:29

@szekercelazac: túl hamar nyomtam entert, egyébként előre kellett fizettetni, addig nem is volt szabad megkezdeni az ellátást ha közben meg kiderült, hogy mégse úgy van akkor visszafizetted és kész
@lifelike: nem biztos, hogy elláthat más körzetbe tartozó beteget, csak életveszély esetén, mert megbaszogatja az OEP erre nem gondoltál? a gyógyszerfelírás nem életmentő feladat általában

johevi 2010.11.05. 14:05:49

Sajnos a Sürgősségiken állandó eset: Bent van 5-6 "megfigyelő" ágy, ahova a befekvőket teszik és nézik 1 órát, aztán viszik tovább. Addig a többi - esetleg infarktusos - kint vár, hogy felszabaduljon egy megfigyelő ágy.

Sokorai_Atala 2010.11.05. 14:10:16

@adamantium: ja, ráadásul, ha nem is jó gyógyszert mond be a kedves beteg és belehal. Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy odamegy kvázi egy idegenhez és kér gyógyszert.

lifelike 2010.11.05. 14:27:50

@adamantium: de nekem ehhez mi közöm? fizetem a TB-t, semmit nem veszek igénybe csak ezt az 1 gyógyszert szedem, mi közöm van nekem ahhoz hogy ki melyik körzet orvosa? ott van a gépben hogy ezt a gyógyszert szedem, írják fel a recepción, ehhez nem is kell orvos, vagy a gyógyszertár automatikusan adja ki havonta az 1 dobozt a nevemre, vagy akármi, nem értem minek bonyolítani a dolgokat, visszaéltek vele? akkor azokat büntessék meg, ne mnidenkit szopassanak

Dr.laikus PhD 2010.11.05. 14:43:31

@lifelike:

Nem vagyok orvos, de a szívgyógyszered én sem írnám fel neked.
Hogy gondolod?
A kezelésed felelőssége a saját orvosodé, nem a szomszéd orvosé.

Ekkora.....! Ezt tényleg, ezt hogy?

Az ötlet, hogy a patika (állandóan ugyanaz) meghatározott ideig kiadja a gyógyszered más fejlettebb világokban már létezik.
Ott van online kapcsolat orvos és patika között. Itt még a rendelőintézet és háziorvos között sincs az esetek nagy részében. az internet kapcsolat árát nem tudják már kigazdálkodni, ezért a leletet beteg hozza-viszi, feltartva mindenkit, mert sok esetben a gyógyszer újraírásához kell csak a labor.

Ha lenne. Jó a laboreredmény, engedély a patikának, gyógyszer elfogy, beteg erre már ráér és megveszi.

Nem tudom milyen rendelet kell ehhez, de túlszabályozott életünkben ehhez is biztos kell valami paragrafus, pöcsét, ember akinek ez a dolga, hogy neki jó dolga legyen....

ÁÁÁáááhhhhhhhhhhh....

Kicsit kafkai.

lifelike 2010.11.05. 15:02:45

havi 2-3000ft-ért lehet venni adsl-t ami mindenhol elérhető, ennyit nem tudnak kigazdálkodni? ennyire nem gondoltam rossznak a helyzetet egy hálapénzes piacon

pakesz (törölt) 2010.11.05. 15:03:35

@lifelike: neked mennyit kell kifizetni, illetve az adozoknak mennyibe kerul?
illetve ha tobbet kivaltasz es kidobod az mennyibe fog neked kerulni?

pakesz (törölt) 2010.11.05. 15:04:14

@lifelike: gondolom te is 2000 Ft -al mentel befele nem?

Irkutszk 2010.11.05. 15:24:16

@adamantium: "utáltam a rendszert mert a beteg engem látott és hozzám kötötte a büntetővámot nem pedig ahhoz aki a rendeletet hozta "
Üdvözöllek a gyógyszerellátás területén. Szerinted a beteg kivel köti össze, hogy mennyibe kerül a gyógyszer, az orvossal, a patikussal, vagy a TB-vel (állammal)? És kinek mekkora beleszólása van a dologba?

- Rendi - 2010.11.05. 15:31:40

@lifelike: A szívgyógyszer hirtelen, egyik pillanatról a másikra szokott elfogyni?

telkoe 2010.11.05. 15:42:04

@lifelike: Fizeted a TB-t es a TB szabalayai szerint irnak fel neked gyogyszert. A TB viszont nem engedi meg hogy az az orvos irja fel akihez a beteg eppen beteved. Csak ennyi kozod van hozza. Egy 3000Ftos ADSL mit oldana meg a problemadon? Egyszerubb lenne ha neha figyelned hogy mennyi gyogyszered van es idoben iratnal a sajat orvosoddal.

pakesz (törölt) 2010.11.05. 15:55:34

@- Rendi -: van mas szenario is, pl.
leugrik a nyaraloba, akkor kiderul hogy otthonhagyta, aztan egyszerubbnek tunt az ottani dokit csesztetni mint elutazni erte
ami gyogyszer otthon marad es lejar azt ki kell vagni a a szemetbe, ugyse kerul semmibe

valami ilyesmi tomeges alkalmazasa miatt hozta ezt a korlatozast a jogalkoto...

lifelike 2010.11.05. 16:21:34

az a baj veletek, hogy ti tényleg azt hiszitek, egy rendszer attól lesz hatékony ha agyon van korlátozva meg szabályozva

Leroi 2010.11.05. 16:24:39

Mindenesetre az jó, hogy visszavonták a rendeletet, miszerint a mocsári ganajtúró is nyithatott patikát illetve az, hogy a gyógyszert a benzinkutas is kiszolgálhatta két tankolás és egy autómosás közt.
Fletóéknak és Ágikának ezt a történelemben egyedülálló vadkretén komcsi lázálmát tehát valahogy túléltük.
Szívgyógyszerügyben pedig: a szakorvostól időpontot kell kérni a gyógyszer elfogyása előtt teszem azt egy-két napra és akkor nincs meg a veszélye annak, hogy a beteg gyógyszer nélkül marad.
Az orvost pedig nem úgy váltjuk, mint a piszkos alsót.
Erre szabály van.

pakesz (törölt) 2010.11.05. 16:29:43

@Leroi: "Fletóéknak és Ágikának ezt a történelemben egyedülálló vadkretén komcsi lázálmát tehát valahogy túléltük."

HELYTELEN!!!

ez libsi (laz)alom volt

pakesz (törölt) 2010.11.05. 16:33:29

@Leroi: ja amugy ez a lazalom, nem mindenkinek lett volna lazalom, csak a hardcore fidesznyikek tartanak ki mellette...
Orbanek annyira egyertettek ebben a kerdesben velem, hogy ki is vettek a "kerdezzuk meg a tok sotet nepet mit akar" kerdesek kozul

Irkutszk 2010.11.05. 16:42:55

@Leroi: A tulajdonostól függetlenül szakszemélyzet működtetett eddig is egy patikát, és mindig kell(ett) jelen lennie gyógyszerésznek.

Néha felidézem magamban egyik kedves volt tanárom szavait, miszerint a gyógyszertár egészségügyi szolgáltató intézmény...

A kedves szívgyógyszert szedő kommentelőnek az "előre gondolkodás" és a "három havi gyógyszer-feliratás lehetősége" fogalmak átgondolását tudom javasolni. Az egészségügyi szolgáltatások sajnálatos módon általában közvetlen törvényi szabályozása nehezen viseli a rugalmasságot és az egyéni elképzelések megvalósítását. Természetesen lehet javaslatot tenni, de ezt a megfelelő helyen, jelen esetben a Parlamentnél lehet, ők alkotják a "játék"szabályokat.

Leroi 2010.11.05. 16:48:00

@pakesz:
Tőlünk mindenesetre kib@szták az ágyak 10%-át, ami nem jött éppen jól, a lelkünket nem boldogította.
Nézd meg, mit csináltak az OPNI-val.
Bécs már tudta volna, hogy egy ilyen intézménnyel mit kell tenni.
Kipofozni és egy részét múzeummá alakítani és megnyitni a látogatók előtt.
A Wagner-Jauregg Klinika csak a múzeumi beléptidíjaiból megél.
Igaz, a sógoroknál nem telekpanamázók vezették az országot éveken át.

jonatanxx 2010.11.05. 17:05:31

@Irkutszk: "A kedves szívgyógyszert szedő kommentelőnek az "előre gondolkodás" és a "három havi gyógyszer-feliratás lehetősége" fogalmak átgondolását tudom javasolni."
Így is van. A kommentelő trehány volt ezért nem kapja meg a szívgyógyszerét, dögöljön meg! Hogy képzeli, hogy másik orvos felírja?! Nem sűrgős az, biztos csak az ízéért szedi. Természetesen egész évre előre tudjaon rőla, ha az orvosa szabadságra megy, és egy jósnővel azt is egyeztesse, hogy mikor lesz (az orvos) beteg. Ne képzelje má' el, hogy a XXI században belefér az orvosoknak valamilyen központosított informatikai rendszer, ahol olyan nem jól azonosítható adatok alapján mint pl. tajszám, kigányolják, hogy mi az amit rendszeresen szed, és feltétlenül szükséges. Ha meg elüti az autó az orvosát, hát így járt, eztán lemarad a cukorkájáról...

TamásD 2010.11.05. 17:06:23

@telkoe: Háziorvosi rendelőben tudtommal mindenhol van internet, főleg mert lassan 2011 táján az OEP jelentést sem kisfloppyn kell elpostázni, hanem online. A gond az, hogy nincs olyan orvosinformatikai rendszer, ami az adatok cserékét lehetővé tenné. A háziorvosnak van egy valamilyen ambuláns nyilvántartója, a kórháznak egy másfajta kórházi rendszere, a másik kórháznak egy harmadik fajta, az OEP-nek egy negyedik fajta, és persze ezeket csak nehezen, és sokmilliárdnyi közbeszerzés árán lehetne egymással kompatibilássá tenni.

TamásD 2010.11.05. 17:11:01

@lifelike: Kérdezem őszintén, te mit dolgozol? De csak egy példát említek. Ha az okmányirodában a jogosítványos ablaknál rokkanttámogatást kérsz, szerinted adni fognak? Pedig ugyanúgy papír meg billentyűzet pötyögés.

Szabályokra (nem túlszabályozásra) leginkább az egészségügyben van szükség, mert a fejetlenség elég nagy galibát okozhat.

egy maréknyi dollár 2010.11.05. 17:13:08

Megvédem lifelike-ot;bizony van olyan rendetlen népség,amelyik néha az utolsó pirulája láttán szalad a háziorvoshoz.
Viszont az is érthető,ha az orvos,akinek adatbázisában nem szerepel az illető beteg,nem ír fel kérésre, bemondásra gyógyszereket.
Szóval,lifelike,legalább arra figyelj,hogy a saját orvosod rendelési idejében menjél.

Irkutszk 2010.11.05. 17:15:08

@jonatanxx: Már elnézést, de a háziorvos szabadsága/betegsége esetén mindig van helyettesítő. Egyébként valóban, a beteg felelős elsősorban a saját egészségéért.
Mint említettem, lehet tanácsokat/ötleteket adni, a megfelelő helyen. Az egészségügyi ellátás törvényi szabályozás alatt történik, tehát a Parlamentnek, és az Országgyűlésnek tessék kedves a javaslatokat címezni, a háziorvos vagy a gyógyszerész ezeket meghallgatni tudja, érdemben segíteni keveset.

TamásD 2010.11.05. 17:18:12

@jonatanxx: Ha trehány volt, ne dögöljön meg, de valamilyen következménye azért legyen. Pl. kelljen kifizetnie a "beugró" orvos vizsgálati díját (mondjuk piaci alapon 50000Ft, ami mondjuk egy gázszerelő kiszállási díja).

A logikáddal az a baj, hogy arra ösztönzi az embert, hogy mindent szabad, az eü. az csak kiszolgálóintézmény, a betegnek semmilyen felelőssége nincs.

TamásD 2010.11.05. 17:20:09

@Irkutszk: Ebben az esetben nem szabadságolás volt, hanem nem volt rendelési idő.

Irkutszk 2010.11.05. 17:27:21

@TamásD: jonatanxx a betegséget/szabadságolást emlegette fel, ezért írtam, hogy ilyenkor van helyettes.

Szerintem sokkal nagyobb problémák keletkeznének abból, ha a betegek több orvossal felirattatnák a gyógyszerüket, és utána a támogatott gyógyszert az interneten meg az Ecseri piacon eladogatnák. Hm?

Leroi 2010.11.05. 17:29:18

@Irkutszk:
Talált, süllyedt...:(

TamásD 2010.11.05. 17:41:02

@Irkutszk: Erre jelenthetne megoldást, ha az arra rászoruló betegeknek nem korlát nélkül ingyen lenne a gyógyszer, hanem lenne egy havi gyógyszerkeretük mondjuk a betegségtől függően, amit a patika rendszere vezetne, és egyúttal szűrné, hogy Mari néni a hónapban már a harmadik doboz Maripen akarja kiváltani.

Elméletileg az OEP is most ellenőrzi és összesíti a betegek gyógyszerfogyasztását és az orvosok gyógyszerfelírását, és párosítja a kettőt, de gyakorlatban nem nagyon működik a dolog.

Leroi 2010.11.05. 17:44:23

@TamásD:
Na ja, kiküldték egy időben a gyógyszerfelírási rátámat, furcsamód olyan gyógyszerek szerepeltek rajta,
amelyekkel életemben nem találkoztam, nem is s szakterületem, mégis a kimutatás szerint ipari mennyiségben "rendeltem" őket.
Ennyit az objektivításról és megbízhatóságról.
Még jó, hogy nem vertek rám egy hatalmas összeget büntetésképpen...

Irkutszk 2010.11.05. 17:47:19

@TamásD: 1. Ehhez a betegnek folyamatosan ugyanabba a patikába kellene járnia (nem teljesül, és a "szabadságjogukat" sérti, MIÉRT NE MEHETNÉK ODA, AHOVA ÉN AKAROK???).
2. Létezik ilyen rendszer, úgy nevezték el: Közgyógyellátás, sőt, központi nyilvántartás alapján a betegek bármelyik gyógyszertárban kiválthatják már közgyógyellátási rendszerben felírt gyógyszerüket, és a rendszer nyomonköveti, hogy mennyit költött. Három havonta töltik fel a keretet.

Irkutszk 2010.11.05. 17:48:40

hm, lenyelt a blogmotor.

Leroi 2010.11.05. 17:50:40

@Irkutszk:
A Kgy. a minimálbér töredékéhez kötött viszont...

Irkutszk 2010.11.05. 17:54:00

@Leroi: "az arra rászoruló betegeknek"
"ingyen lenne a gyógyszer"

Másnak nincs ingyen a gyógyszer, max támogatva.

TamásD 2010.11.05. 18:03:45

@Irkutszk: Igen, de tudtommal a közgyógyot érdemben a háziorvos koordinálja, ő jelenti le, elvileg csak háziorvos írhat fel közgyógyos gyógyszert. Gyakorlatban megint csak nem így működik.

Jobb lenne patikaszinten ellenőrizni, és persze megint visszakanyarodunk oda, hogy a patikai rendszereknek kommunikálni kellene egymással.

Leroi 2010.11.05. 18:14:08

@Irkutszk:
Nem tőlem idéztél...

sony 2010.11.05. 18:21:33

Szerintem ha a vizitdíj bevezetésével párhuzamosan mondjuk 1000 Ft-val csökkentették volna a TB befizetést, akkor tisztább lett volna az embereknek, hogy a vizitdíj célja az ellátások indokolatlan igénybevétele lett volna. Aki igénybe veszi az ellátást, fizet, aki nem, annak megmarad a pénze. Az állam is jobban kijönne, ha kevesebb felesleges vizsgálatot kellene fizetnie.

Irkutszk 2010.11.05. 18:32:01

@Leroi: Valóban. Abból a szövegből idéztem, amire adott válaszomra kommenteltél. Teljes mértékben igazad van abban, hogy a Kgy rendszerbe-kerüléshez bizonyos feltételeknek kell teljesülnie, de TamásD az "arra rászoruló betegek"-ről, és az ingyenes gyógyszerellátásról beszélt, ezért írtam neki, hogy ez a rendszer már létezik, és épp úgy, ahogy ő szeretné, adott összeghatáron belül válthat ki a beteg gyógyszert.

De legközelebb majd jobban ügyelek rá, hogy csak jó helyről idézzek ;)

Leroi 2010.11.05. 18:52:16

@Irkutszk:
Szó sincs róla, hogy nehezteljek emiatt, csak megjegyeztem...:)
A rendszer létezik, de egyre karcsúbb.
Itt nem szeretnék egy olyan népes csoportról írni, akik felemésztik a tb.-kassza tetemes részét, anélkül, hogy egy kanyi vasat betettek volona életükben, de később ez a kényes kérdés is terítékre kerül.
Vagy nem.
Attól függően, hogy a Felcsúti Bajnok minek véli látni magát a finom művű velencei tükörben...

Irkutszk 2010.11.05. 19:08:59

@Leroi: @TamásD:
Mindketten nagy kérdéseket feszegettek.

A meghiúsult magánbiztosítási rendszer bevezetése kapcsán volt szó a potyautasok kiszűréséről, illetve ennek valamilyen maradványa még most is fellelhető a rendszerben. Egyelőre a mostani vezetés nem foglalkozik a kérdéssel, amennyire én tudom.

A betegszintű ellenőrzéssel kapcsolatban kettős érzéseim vannak. Egyrészt azért van a központi rendszer, hogy átfogóan ellenőrizzen, és való igaz, hogy így a beteg értesül a dolgokról talán legkésőbb. Tehát az, hogy a beteg ne jusson hozzá a harmadik doboz Maripenjéhez, nem működik. De azt is meg lehetne kérdezni, hogy miért nem látja az orvosa, hogy már kettőt felírt neki? Épp emiatt nem írhat fel a szomszéd rendelőben rendelő orvos szívgyógyszert, de akkor kedves TamásD, eddig miről vitatkoztunk?
A másik oldal az, hogy a recept nélkül kiváltható gyógyszerek esetében ez az egész nyilvántartósdi nem működik. A szomszédnak váltja ki, a kutyájának kell, és az unoka jön nyaralni. Itt valóban csak a gyógyszerészen/expediáló (laikusok kedvéért: gyógyszerkiadó) asszisztensen múlik, hogy hány doboz ibuprofent és hány doboz paracetamolt visz ki a beteg az ajtón.
Én nem látok abban veszélyt, hogy a kgy ellátást a háziorvos koordinálja. Jelen esetben pont ő az, akinek teljeskörűen át kell látnia a betege gyógyszerelését.

szabidoki 2010.11.05. 19:53:28

Hát, errefelé a fejletlen Angliában minden nagyobb áruház árul gyógyszert - minden galiba nélkül. Annyi a megkötés, hogy mindenből csak két dobozzal vehetsz egyszerre.
Aki meg akkora marha, hogy utolsó pillanatban jut eszébe, hogy elfogyott a gyógyszere, és bemegy egy másik háziorvoshoz "íratni", nos itt ilyen nincs, csak néznének, hogy mit akar az illető... Aztán persze rendkívül udvariasan azt javasolnák, hogy keresse fel saját háziorvosát...

dibbler 2010.11.05. 19:57:37

Én rendesen dolgozok, adózok. Meg kell tartanom a munkámat.
Nehezen tudok a gyógyszer felíráshoz szükséges hosszú várakozáshoz elszabadulni.

Nem látok jelenleg kiutat, a helyzet csak romlani fog.

Ha bármilyen épeszű alternativa lenne, azonnal kilépnék ebből a rendszerből.

adamantium 2010.11.05. 20:09:16

@lifelike: én ha felírok egy gyógyszert azt csak géppel tehetem, mert kézzel már nem szabad gyógyszert írni csak 3 jól meghatározott esetben: magisztrálisat, háznál és "quad vitam" felszólítással. na most ahhoz, hogy géppel írjak gyógyszert fel kell vegyelek a rendelésemre, ha nem vagy régióbeli akkor rögtön károg az OEP, hogy régión kívülit látok el, nem fizeti ki mert nem volt életmentő, a főnökség meg engem baszogat, hogy a klinika pénzén látok el egy beteget. perzse ettől függetlenül ha éppen nem újraélesztettem eddig mindig felírtam a kompetenciaszintembe tartozó gyógyszert a beteévedő betegnek. nem, az esemény utáni tablettásokat azokat elküldöm :D

TamásD 2010.11.05. 21:12:58

@Irkutszk: Ha visszatérünk az eredeti szívgyógyszerre, egy percig sem vitatom, hogy szükség lenne egy olyan átfogó rendszerre, amivel a betegek adatait/gyógyszerelését az orvosok globálisan láthatnák. Arról "vitatkozunk", hogy a szomszéd szobában üldögélő orvosnak el kell-e látnia nem hozzá tartozó beteget úgy, hogy a, nincs joga hozzá, b, nincs életveszély, c, az egész a beteg hibájából van (mert abból van, lássuk be).

Erre mondtam, hogy ok, lássa el, de a beteg is kapjon valamilyen "büntit" a felelőtlenségéért.

TamásD 2010.11.05. 21:24:15

@TamásD: Még egy gondolat.

Sok problémának a forrását abban a visszás, átmeneti helyzetben is látom, ami most az egészségügyben van. KOnkrétan, hogy az emberek egyre inkább szolgáltatásszerű egészségügyet akarnak, ahol az orvosok a protokollok és standardok szerint, a beteggel megbeszélve "végrehajtják az adott feladatot". Ezzel nincs is baj, hiszen ami a múltban volt (az orvoslás mitoszokkal körülvett valami, az orvosok félistenek, akik titkos tudást adnak át egymás között) valóban nem tartható, de akkor az embereknek azt is tudatosítaniuk kell, hogy akkor szolgáltatást kapnak, és nem többet. Ha szolgáltatás van, akkor a szomszéd szobában lévő orvos joggal mondhatja, hogy semmi köze a másik orvos betegéhez, akkor a kórházi orvos nem fogja a szívét lelkét beleadva este 6-kor is ott kotlani, akkor legjobb tudása szerint munkaidőben elvégzi a feladatát és viszontlátásra. És persze a szolgáltatásnak megkéri az árát.

Jelenleg a betegek elvárják a régi rendszer előnyét az új hátrányai nélkül.

pakesz (törölt) 2010.11.05. 22:20:16

@TamásD: ehhez hozzateve...
dobjak ki a bus ... -be az orvosi eskut
elvegre idejetmulta, vagy tevednek?

ha tevedek akkor viszont kovetelem hogy a tecskos alkalmazottakat is megeskessek :)

mai nap anyira elhaladt az orvostudomany hogy inkabb uj alapelvre lenne szukseg... hogy befektetett haszon es a megterules aranya

Leroi 2010.11.05. 22:25:43

@pakesz:
A Homo sapiens mindig Homo sapiens és a thalamus magrendszere mindig is a thalamus magrendszere lesz.
Be lehet rendezni egy teljes Silicon-Valley-t egy kórházban, a hús-vér embert akkor is csak az ember tudja meggyógyítani...

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.11.05. 22:31:06

@pakesz:

"Én ................. esküszöm, hogy orvosi hivatásomhoz mindenkor méltó magatartást tanúsítok. Orvosi tudásomat a betegségek megelőzésére, a betegek testi-lelki javára, betegségük gyógyítására fordítom. A hozzám fordulók bizalmával, kiszolgáltatott helyzetével visszaélni nem fogok, titkaikat fel nem fedem. Egyenlő figyelemmel és gondossággal gyógyítok minden embert. Tudásomat és gyakorlati ismereteimet állandó képzéssel magas szinten tartom, de ismereteim és képességeim korlátait is tudomásul veszem. Az orvosi működésemmel kapcsolatos etikai követelményeket tiszteletben tartom. Arra törekszem, hogy az orvostudomány, valamint az X Egyetem jó hírnevét öregbítsem és megbecsülését előmozdítsam."

Ez szerintem tartható.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.11.05. 22:33:16

@TamásD:

Erről már hosszasan volt itt szó, hogy ne legyen paternalista az orvos, de ugyanakkor hogyhogy vége a rendelésnek, és hogyhogy éjjel egykor nem rajonganak a receptíratásért?

pakesz (törölt) 2010.11.05. 23:04:35

@radiologus.hu: hat nehez a kerdes es nem akarok egyertelmuen sommas velemenyt mondani, de amikor a vegen egy embernek csak a szenvedes van egy tudoraknal pl. es ott a lehetoseg hogy vagy meghal onmagatol 1 heten belul, ugy hogy meg "gyogyit(gat)jak" a hippokrateszi esku szellemeben vagy csak az aktiv eutanaziat vegrehajtjak, na mar ennel borul ez a dolog...

amire en akartam volna celozni, az a sajat koltseg vallalasa bizonyos esetekben...
mert GDP termelesbol van az orvosnak a fizuja es nem az eskubol es ugyanigy GDP orientaltan kellene hogy menjen a gyogyitasi prioritas is
mert penz az nincsen mindenre...
ha lenne nem lenne varolista
kezdve a megelozestol a gyereketkeztetesrol, es a megfelelo idoben vegrehajtott beavatkozasokrol

Leroi 2010.11.05. 23:18:10

@radiologus.hu:
Ó jaj, mi retrográd személetűek Aszklépioszra és Hygieiára esküdtünk akkoriban...:)
Szóval a valódi Hippokráteszi esküt moondatták el velünk...

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.11.05. 23:32:37

@pakesz:

Számomra az eskü szelleme a szenvedés enyhítéséről szól, még akkor is, ha ez a betegtől való búcsút jelenti, és távol áll tőlem az indusztrializált felfogás, a "mindenkit életben tudunk tartani, csak elég sok gép kell hozzá" gondolatvilág.

Biztos azért, mert engem még régi típusú professzorok tanítottak.

Dr.laikus PhD 2010.11.06. 05:39:53

@TamásD:
A kettő együtt miért nem működik?

A betegnek legyen alapvető, minimális egészségügyi tudása.
Az orvos akkor is többet fog tudni, ha elvégzem az orvosi egyetem első évét és abbahagyom.
Akkor is ő a tudás birtoklója és egyben végez egy szolgáltatást amiben a beteg igénybe veszi részben, vagy egészben az orvos szakértelmét.

Dönthet bizonyos őt érintő beavatkozásokról - feltétel persze a szolgáltatás szintű felvilágosítás szóban és írásban.
Érthető módon megszövegezve, nem a kötelezettségekre kihegyezve, hanem a választás lehetőségére - ha van.

Lássuk be a betegnek elvben vannak jogai - ébredező öntudata miatt nincsenek határai, az orvosok meg iskolától függően nem tudják ezt kezelni.

Visszatérve.

Talán a saját adataim egy csipkártyán vihetném magammal.
Tudom, hogy nem a csipkártya a drága, hanem az összehangolt (kötelező és itt egy nagy jajj!) rendszer lenne az, de azért álmodni oly szép hajnalban még....

Ártatlan leányka 2010.11.07. 23:49:43

Jobb helyeken lehet "előjegyzést" kérni gyógyszerfelírásra. Pl van egy-két gyógyszer, semmi panasz csak a szokásos, akkor asszisztensnő rendelés kezdése előtt kinyomtatja, orvos alá írja, beteg bekopog megkapja viheti. Vagy ha ilyen nincs előjegyzés a háziorvosi rendelők 60-80%ban már van, csak egy telefont kellene esetleg megereszteni az orvos felé... A rendes betegek élnek ezekkel a lehetőségekkel, ha nem akarnak sokat várakozni. A trehány, nem törődöm az aki utolsó szemnél veszi észre, hogy elfogyott és még a rendelési idejét se ismeri a háziorvosának....

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.05.14. 01:44:12

"Befeküdtem vele a kórházba, csak mi ketten voltunk a szobában. Bár kedves volt velünk az orvos is és a nővérek is, de a műtétet követően egyetlen egyszer, délelőtt 11-kor nyitották ránk az ajtót, aztán másnap reggelig senki nem nézett rá a gyerekre. Bár az anyjaként mindent megtettem érte, de mégsem én voltam ott az egészségügyi alkalmazott.

A Sürgősségi Osztály azonban egy katasztrófa!! Van ott egy idősebb orvos, aki még egy sintértelepre sem való! Embertelen, arrogáns és utál dolgozni. Apósomat tavaly év végén vitte be a férjem és az anyósom éjszaka a sürgősségire, erős hasi görcsökkel. 2 órán keresztül ki sem jöttek a folyosóra megnézni őt, amikor pedig az anyósom félve bekopogott az ajtón, az épp kávézó és cigiző orvos,..."

Na, megint egy díszpéldány. Fantasztikus. Külön kórteremben fekszik a gyerekével, akin nem súlyos kisműtétet csináltak, de nem azért van ott, hogy vigázzon rá, elvárná, hogy körberohangálják az orvosok meg a nővérek. Mert ő nem képes arra, hogy ha a gyereknek valami panasza van, hát szóljon. Nem azért van ott a kórteremben, elvégre ő most pihen, mit törődjön a saját kölykével?

A mandulaműtét szövődményeit (vérzés, fájdalom) a laikus is észreveszi, még szép, hogy ha ott az anya, akkor nem rohangálnak (és nagyságos anyuci előtt nem jelentkeznek alázatosan, mert stílusából ítélve ez is elvárás) be percenként.

Az SBO-n bent az osztályon már 2010-ben se cigarettázott senki, legfeljebb kint a mentőbejáratnál - oda kimenet pedig a várakozó betegek mellett kell elmenni, tehát ez megint vaskos hazugság. Arról nem is beszélve, hogy a "kedves" posztíró szerényen hallgat arról, hogy mi is volt ez az éjjeli hasi görcs? Csak azért, mert az esetek többségében az, hogy az ismert epeköves beteg nem tud ellenállni egy kis diétás töltöttképosztának vacsorára, aztán otthon elkínlódik pár órát, mire hajnali kettőkor beeszi a fene (beutaló nélkül) a kórházba. Ott azonnal rendelni kezd, miszerint két NoSpa meg egy Algopyrin kell neki; amikor aztán meghallja, hogy ez kórház, itt vizsgálat (kórházi szintű vizsgálat) nélkül nem adunk hatra-vakra semmit, akkor halálra van sértődve.

A valóság alighanem az volt, hogy a hasgörcsöt saját diétahibájával provokáló beteget megvizsgálták, majd (nem két, de egy-másfél órát) a laborleletekre kellett várnia. Addig csak extrém fájdalomra kapna gyógyszert, mert ha sebészeti eset gyanúja alakul ki, akkor sokkal jobb, ha a sebész nem gyógyszerhatásban látja, mert esetleg emiatt téved, és később operál a kelleténél.

Egyszóval itt is a kedves hozzátartozó részben hazudik, részben felháborítóan pofátlan elvárásai vannak.

csakmotyogok 2014.05.14. 06:57:36

@Molnargoreny: No, igen az eü személyzettől azt várják sokan nyalják ki a ....khmm.Mert fizetik a TB-t.:D.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása