Magának ezt a gyereket meg kellett volna szülnie

2010.11.03. 06:00

Én 2010 május 19-én szültem meg kisfiamat a PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán, és sajnos szinte csak rossz élményeim vannak. A fogadott orvosom a szülésem alatt nem volt a helyzet magaslatán, belőlem is úgy akarták kinyomni a gyereket 10 óra vajúdás után, de nem sikerült. Az éppen ügyeletes szülésznők kocsmai hangvétellel beszéltek hozzám, ha éppen odafigyeltek. Undorító volt az egész.

 


Aztán gondolta behív még egy embert, akinek szóltam, hogy legyen szíves vigyázzon, mire fölháborodottan és óvodás szinten megsértődve közölte velem, hogy nem muszáj segítenie, ha nem akarom, ezzel sarkon fordulva indult ki a szobából. Merthogy hogy jövök én ahhoz, hogy róla, nagy orvosról egyáltalán ilyet feltételezzek, hogy nem ért a szakmájához. Csak kértem, hogy vigyázzon.


No mégis visszafordult, de ő sem tudta kinyomni belőlem, ez után vittek császárra, miután végezvén a fogadott orvosom oda állt mellém az én véremmel szennyezett köpenyében és közölte velem, hogy magának ezt a gyereket meg kellett volna szülnie! Na akkor úgy éreztem én soha többet nem vállalok gyereket. Nekem csak egy kedves szó, egy kis emberség kellett volna, semmi több. De emberségből nem diplomáztatnak... Ez a legnagyobb baj.


Fölkerülve az intenzív osztályra sem volt sokkal jobb a helyzet, mert a nővérek szinte megsértve érezték magukat, ha csinálniuk,segíteniük kellett valamit. A gyerekágyas osztályon már jobb volt a helyzet. De én ebben a kórházban soha többet nem szeretnék szülni, mert most már eljutottam odáig, hogy talán vállalok még egy gyereket. Ja és mind ezek még akkor voltak, mikor még a megyeisek nem is voltak ott.

 

 

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IrishOak 2010.11.03. 07:01:32

Szép Szerdát:-)

Ez most így,hogy?Tulajdonképpen mi akar lenni?
Egy szülés történet, vagy kórházszapulás, esetleg a világ embereinek hibáztatása.

Abszolút szubjektíven: A szülő nők mostani generációja valami fura csoda folytán nincs felkészülve arra, hogy a terhesség végén vajúdni kell,(vérzik, fáj, tágul,hormonok indulnak megváltozik minden így ott az erőt beosztva fel kell készülni a szülésre)és meg kell szülni a gyermeket.Ami óriási erőfeszítés, a meglévő hasizom és fizikai erő használatával.
Amennyiben az ember lánya nem rendelkezik ezekkel úgy szoktak segíteni.(nem fogóval, nem vakummal,mint régen amikor nem értek rá a simogatásra)hanem úgy mint ezer éve a bábák -kézzel,szép lassan a fájások alatt)A kismama mellé állnak és két tenyérrel nyomják a baba fenekét(de nem az anya helyett, hanem segítség képen.)
Mostanában nem szül az sem akinek egyébként tudni kéne megszülni.Ez van: a kényelem, és az "oldja meg más", de közben vigasztaljon, és simogasson.

Császár után nem kerül intenzívre senki -legfeljebb az őrzőbe.Ez egy igen jó kórház lehet, ahol van ilyen osztály külön, mert inkább a szobában figyelik a kismamákat.
Egy szülésznő -mivel állandóan ezt csinálja- nem szokott ok nélkül beszólogatni a vajúdóknak!Csak ha már nagyon szükségét látja.Sajnos már nem szülök többet, de szerettem volna mindegyiknél, ha csak 10 óra lett volna a vajúdásom:-)
Az orvos is akkor visz egy jó szívhangú babát császárra, ha látja, hogy az anya nem kooperál,és nem akarja hogy a baba kifáradjon félúton.

Ajánlanám legközelebb az otthonszülést,(úgyis mindjárt kitalálják a módját) ott nincs senki akitől óvni kell,nem néznek szemrehányóan,és nem vigyáznak sokan, de meg kell tudni szülni -mert sem orvos sem műtő nincs ahol megszülik a kisembert az anya helyett.
De azért ajánlanám előtte a készenlét megszervezését,és a felelősségen való kontemplációt.

Azért a sorok között olvasva én nem látom olyan borzalmasnak a nevezett szülészeti intézményt:-)
Azon érdemes elmélázni,hogyan van összefüggésben a világ és az egyén viszonya egy-egy helyzetben.;-)
Jó egészséget a babának, és a mamának - tessék csak szülni még párat, hisz az életnek ez a legnagyobb csodája!:-)

nokeka 2010.11.03. 07:32:38

Az úgy van, hogy nem az orvosnak kell kell kikönyökölnie a nőből a magzatot, hanem az anyának kell kinyomnia. Az orvos nem tud segíteni, ha az anya nem partner ebben. Kikönyökölni nem lehet a magzatot, ha az anya nem nyom eléggé. Persze van az úgy néha, hogy a hosszú vajúdástól elfárad az anya, fájásgyengeség lép föl, a méh nem kontrahál eléggé. Van ilyen. De szerintem itt az orvosok meggyőződése az volt, hogy a nő nem akart igazán nyomni. Bár ezt persze lehet úgy is interpretálni, hogy épp az orvosok nem álltak a helyzet magaslatán, hisz ki akarták könyökölni a magzatot. Bár mindenféleképpen érdekessé teszi a dolgot, hogy épp az anya kérte az orvostól, hogy vigyázzon. Lehet, hogy ő is vigyázott az erőlködéssel?
Vagyis ha a magzat nem jön ki és ezért esetleg leesik a szívritmus, akkor vákuumot feltenni hosszú idő, fogóhoz szinte idősebbek értenek csak (bár egyértelműen ezt kell alkalmazni), császárhoz előkészülni hosszú idő (bár lehet kapkodni és rohanni). Ezt elkerülendő tényleg meg kell szülni a magzatot, marad a kikönyöklés... De ha az anya nem nyom eléggé, akkor nem fog kijönni...
Az pedig, hogy mindenki ferdén nézett az anyára, és mindenki rosszat szólt neki, egyértelműen a szülés negatív következményei. Természetesen nem így történt, csak az anya így élte meg, mert sértettnek érezte magát...
Egyébként, ha a beteg megválaszthatja az orvost, akkor az orvos is a beteget, nem? Vagyis ha a behívott orvos lelép a szobából, akkor az anyának tulajdonképpen egy rossz szava sem lehetne. Az orvos nem őt választotta, hanem más beteget.

nokeka 2010.11.03. 07:38:04

@IrishOak:
Ne ajánld az otthonszülést neki, mert hegszétválás lesz!... Abba meg belehal ő is, meg a magzat is!...
Ha még vállal gyermeket, akkor az úgyis császárral fog ezek után belőle kijönni. Ott nem az anyának kell megizzadni!...

IrishOak 2010.11.03. 07:48:02

@nokeka:
Egyetértek -ábrázoló"geometria"volt, hogy átsuhanjon a gondolat, hogy mi lett volna, ha... tényleg nincs segítség, és meg kell!szülni!
mondjuk itt elsőre...(következőnél úgysem engedik otthon,mert mindenki-akit érint az tudja,hogy nem lehet)

El Visco Stello (törölt) 2010.11.03. 07:55:34

Kiérzem a posztból a mérhetetlen csalódást. A posztolóban egy világ omlott össze. Ünnepre számított, harsonákra, angyalok karára. Erre mi történik? Vér, mocsok, fájdalom.
Ami a posztolónak élete nagy napja, az az orvosnak hétköznap és nem is a legegyszerűbb.
...ha mindkét részről egy picike empátia összeadódna, az már jelentős közeledés lenne.

gld 2010.11.03. 07:59:19

Jó reggelt :)

Hát bizony, gyereket szülni nagy erőfeszítéseket igénylő feladat. De az erőfeszítéseket nem a külső segítőknek kell megtenni, hanem az anyának. Ha meg szükség van rá, akkor aktívan közre kell működni benne.

A kismamák sokszor tragikusabban élnek meg bizonyos dolgokat, mint ahogy azok valójában történnek. Ennek az oka nem boszorkányság, sokkal inkább a hormonok. Sokkal labilisabb ilyenkor lelkileg az ember.

Amikor egy szülésznő "beszól", annak általában az van a hátterében, hogy fel akarja rázni a magát elhagyni készülő kismamát, aktívabb közreműködésre akarja bírni, és nem az, hogy alapból bunkó...

Alapjában véve úgy gondolom, hogy ez egy átlagos szülés története volt, csak a poszt írója másra számított. Nem volt még tapasztalata, nem számolt a hormonok okozta lelki instabilitással, nem számolt a fizikai megterhelés mértékével. Egyszerűen elfáradt.

Az, hogy a császárra 10 órás vajúdás után került sor, számomra azt bizonyítja, hogy anatómiai adottságai alapján valóban képes lett volna természetes úton világra hozni a babát. Ha szűk medence, vagy bármilyen más veszélyeztető tényező lett volna a háttérben, nem gondolnám, hogy 10 órát vártak volna... Persze, lehet, hogy én tévedek.

Szerintem a következő élmény már biztosan nem lesz ennyire negatív :) A poszt írójának, és a Picinek is jó egészséget kívánok :)

gld 2010.11.03. 08:00:32

@El Visco Stello: "...ha mindkét részről egy picike empátia összeadódna, az már jelentős közeledés lenne."

Egyet értek :) Ez mindenféle helyzetekben rendkívül sokat segítene.

orövoár 2010.11.03. 08:02:31

@IrishOak:
"Császár után nem kerül intenzívre senki -legfeljebb az őrzőbe." Gondolom magad is megtapasztaltad, ugye? Itt mindenki baromi okos. Én is itt szültem, császár után az INTENZÍVRE vittek műtöttek közé, és 2 nap alatt 2-szer hozták a gyerekemet, pedig annyira gyorsan regenerálódtam, hogy 10 óra múlva már a folyosón sétálgattam, csővel a hasamban. De azért nem vittek át a gyerekágyra, mert még nem produkáltam székletet!!! Ugye milyen bababarát megoldás?
A másik tévedésed a hegszétválásról és az újabb császárról szól; a 2. gyerekemet simán megszültem és senki sem halt bele.
Ostoba vagy és rosszindulatú. Minek osztod itt az észt?

IrishOak 2010.11.03. 08:20:28

@orövoár:
Igen jól gondolod:-) Megtapasztaltam.Sőt a császárral egy időben(pár hónapja) még daganat eltávolító műtétet is végeztek a frissen felvágott méhfalamból, csövekkel,plusz bónuszokkal.Intenzíven akkor voltam amikor majdnem meghaltam - de annak semmi köze nem volt a szüléshez(sem a simához, sem másikhoz)
Az őrző nem intenzív osztály, csak szem előtt tartják a nőket:-D
Az otthonszülés! nem lehet császár után... nagy levegő-kifúj, újraolvas,és értelmez:-DD ki írt és mit, sőt..mire hogyan...
Igen én is tudok olyat, hogy császár után sima szülés lett - de azt orvos felügyeli!!!
pont az előző hasfelvágás miatt.
Ostobaság és rosszindulat? olyan kedves szavak... de vigyázat kivetítés:-DD

orövoár 2010.11.03. 08:27:55

@IrishOak:
"Egy szülésznő -mivel állandóan ezt csinálja- nem szokott ok nélkül beszólogatni a vajúdóknak!"
Ja, igen, itt is megmondtad a tutit. Az én szülésem alatt éppen "anyagot szereztek be" a szülésznők /Akkor most tizenkettő kell? Nem, egy karton, abban van a tizenkettő. Akkor nem tizenkettőt kell írjak? Nem, hanem egyet. Biztos? Akkor írok kettőt. Akkor az most mennyi?/ Amikor majdnem kirobbant belőlem a gyerek, mert felügyelet nélkül hagytak órákra és csak tolták belém az oxytocint /mert úgyis császár lesz a második is!/, akkor végre odaugrottak, de első reakció kb.az volt, hogy mit hisztizek.
Szóval nőtársakhoz képest kevés az együttérzés, az empátia, a türelem és az odafigyelés. Tisztelet a kivételnek.

orövoár 2010.11.03. 08:37:16

@IrishOak:
Intenzív az az osztály, amire ki van írva, hogy INTENZÍV OSZTÁLY. Ebben az alapvetésben megegyezhetünk esetleg? Engem ide vittek szülés után 5 évvel ezelőtt, és a posztolót a minap.

"Ne ajánld az otthonszülést neki, mert hegszétválás lesz!" Bocs, ezt tényleg nem te írtad, hanem "nokeka". Ruhámat megszaggatom, fejemre homokot szórok. Akkor barik leszünk?

Dr.laikus PhD 2010.11.03. 08:46:00

@orövoár:

Nyugi!

Kicsit nehezen értem én is. Ha kidurrant belőled a gyere - majdnem - akkor miért a császár?

Oxitocin miért volt?
Amit és ahogy leírtál kérdéseket vet fel.
Még mindig vannak kérdéseim nekem is.

Ha segítenek nyomni az én emlékeim szerint a fölém térdelő orvos könyöklése belőlem röhögő görcsöt váltott ki - na akkor mondta: szem becsuk
nem röhög, nagy levegő! CSINÁLJUK!!!

Szó nem volt akkor még fájdalom csillapításról, kedves bánásmódról.
Nem vártuk el, nem hiányzott.
Olvasva a mai mamákat - nem kétségbe vonva a jogaikat és a lehetőségeiket - kicsit azt hiszik, hogy az örömért a babáért nem kell megdolgozni.

Egy műtét az fáj, babával depláne, ha neked volt lehetőséged arra, hogy lábadozz, ha olvasod a blogot itt a többség császárosnak az a baja, hogy azonnal neki kellett ellátni a babáját és nem fájhatott a sebe eleget....

Szóval , ha kirobbant volna a baba akkor visszatolták, hogy császár legyen?
Vagy azért, hogy a rendelést le tudják adni?

Érzed, hogy miért a kétség?

nokeka 2010.11.03. 08:47:02

@orövoár:
Az esély meg van a hegszétválásra. Ha nincs heg, akkor semmiképpen sem lesz hegszétválás. Ennyi.
Te meg személyeskedsz.
Tudod, van az úgy, hogy amibe te nem halsz bele, abba más belehalhat.

Dr.laikus PhD 2010.11.03. 08:49:45

@orövoár:

Bocs akkora átéléssel véded a posztolót, hogy azt hittem Te vagy az.

Így a kérdéseimre nem várok választ, de azért .....

IrishOak 2010.11.03. 09:01:23

@orövoár:
Drága szívem: mindenképp nyugodj meg,és "barik" is vagyunk,ha úgy szeretnéd :-)
Mutato nomine de te fabula narratur /Kicserélt névvel ugyan, de rólad szól a mese :-)

nem én mondom, hanem még Horatius - de másnak meg másról szól a"mese".

apolka11 2010.11.03. 09:10:46

Hát, sok előttem szólóhoz hasonlóan itt én is drama queen-szagot érzek.
lehet, csak azért, mert nekem is borzasztó nehéz volt az első szülésem (hat óra oxitocin, előtte 10 óra csak úgy, repedés, 36 cm fejkörfogatú gyerek, nyakán köldökzsinór kétszer, mennyei élmények), és most állok a következő előtt.

Szóval nekem is kikönyökölték (bár állítólag ez csak kitámasztás, hogy ne csúszkáljon oda-vissza a baba), leesett a szívhang, nem volt más mód, én így is örültem, holott kék-zöld volt a hasam napokig. És rám a férjem szólt, hogy most nem lehet feladni, bébi! És igaza volt, nem sértődtem meg.

Lényeg, hogy az orvos sok-sok szülést látott, valószínűleg az anyánál jobban meg tudja ítélni, menni fog-e (hiszen az anya mindig úgy érzi, hogy ezt már nem lehet kibírni, nem lehet fokozni), más kérdés, hogy nem ő éli át.

Érdekes, mert én nem az orvosokra haragudtam hónapokig, hanem magamra, hogy hogy lehettem ilyen béna, hogy csak ilyen nehézkesen tudtam megszülni egy gyereket (de ez is személyiségfüggő, ki, hol keresi a hibát), persze megnyugtatak, hogy sokaknak megy ennyire nehezen, ez nem kivételes.

á, most összeírtam itt mindent, se füle-se farka, sajnos a szülés nehéz, sokszor kemény, fizikailag és lelkileg egyaránt, messze van azoktól a képektől, amiket a Kismama újságban látunk, olvasunk.

IrishOak 2010.11.03. 09:18:13

@gld:
OFF:
Üdv:-) Szép térd, jól van? Jönnek a hidegek, meg ne fázzon!
ON:

@apolka11:
Minden elismerésem; és sok erőt és bátorságot a mostanihoz! Szorítunk mindannyian!:-)

Bocsánat mennem kell, a gyereket gasztroenterológiára viszem.De majd jövök:-D

Hatodéves 2010.11.03. 09:24:18

A nők is különbözőek, valaki fegyelmezetten vajúdik, valaki aggódik, de egy rendes szóval megnyugtatható, valaki akkor is elégedetlen és hisztizik, ha a csillagokat is lehozzák az égből.

Azért a szülészek általában nem a kommunikáció mesterei, lássuk be. A szülésznők általában kedvesebbek, de hallottam már, hogy volt aki elég furcsa stílusban beszélt a kismamával. Persze ezzel akarta motiválni, meg biztatni, de rosszul volt megválasztva a stílus.

Lehet, hogy meg leszek kövezve, de nekem sokszor nagyon hiányzik a kommunikáció-tudás az eü. dolgozókból. Nem az emberség, mert az mindenkinek a magánügye, hogy együttérzésből kommunikál jól, vagy azért mert jól oktatták, és tudja, hogy így jut a leghamarabb célhoz.

A kommunikáció nem egy ösztönös izé, ha ösztönösen viselkedik az ember, az emberségtől függetlenül hol bejön, hol nem. De vannak konkrét, alkalmazható kommunikációs technikák, alkalmazni kellene őket, és nem lenézni azokat, akik oktatják.

(Én mélységesen együttérzek mindenkivel, aki képes kibírni egy szülést, és semmilyen hisztit nem tartok alaptalannak, de ez valószínűleg az én rettegésem miatt van így...)

Dr.laikus PhD 2010.11.03. 09:27:01

@apolka11:

Nem irigyellek!
36 cm fejbőség mennyire ismerős, köldökzsinórban előttem jársz, itt csak egyszer volt, 4kg 60 cm, közösen kinyom, fájdalom azonnal elfelejt.

Illetve tudom, de nem visszaidézhető, csak a győzelem, a komolyan figyelő gyerek a pólyából, hogy be kellett mutatkozzak - ha lehet csecsemő szervilis, hát az a nézés.... :D
Ma is ilyen.

Komplikáció mentest most!
Ügyes voltál.-D

Én is szurkolok. :-))))

orövoár 2010.11.03. 09:32:31

@Dr.laikus PhD:
Kevered a Gizikét a gőzekével. Császár az első baba, "kirobbanós" a második. Nekem csak az a gyomorforgató kicsit, hogy ide bárki bármit beír, rögtön megkérdőjelezitek minden mondatát. Miért kell notórius hazudozónak beállítani a posztolókat? Nem is az intenzívre vitték, nem voltak érzéketlenek a nővérek, biztosan anyuka volt hisztis; az egész különben is mese, a poszt írója meg férfi.
Így kár is beszélgetni. Csupa rosszindulatú ítélkezés, "én mindent jobban tudok" mentalitás. Ezért védem a posztolót. Mert nincs jogom feltételezni, hogy élből hazudik és történeteket talál ki.

orövoár 2010.11.03. 09:35:37

@IrishOak: Csak vicceltem bari ügyben; és nem vagyok a drága szíved, ugye nem baj?

Dr.laikus PhD 2010.11.03. 09:35:59

@Hatodéves:

Jaj de a szívemből beszélsz!

Hányszor leírtam, hányszor kaptam érte dorgálást, hogyan is képzelem.

Pedig ezek klisék, tartalommal, érzelemmel a tónus tölti meg.

Ugyanakkor ha érzelem nincs, az sem baj.
Az értelmező beszéd jobban hat, mint az érzelemtől csöpögő.

orövoár 2010.11.03. 09:41:26

@nokeka: "Az esély meg van a hegszétválásra."
Igen, így korrekt. Csak 9 perccel előtte még ezt írtad:
"Ne ajánld az otthonszülést neki, mert hegszétválás lesz!" Ez így hülyeség.
Te a kritikámat személyeskedésnek nevezed, pedig csak arra mutattam rá, hogy az első bejegyzésed egyszerűen téves.

Dr.laikus PhD 2010.11.03. 09:44:44

@orövoár:

A baj az, hogy a posztolók is olvassák a blogot, mégis az élmény érzelmi oldalát igyekszik leírni.

A valódi történést, ha leírná nem lehet belekötni.

Az érzelem meg szubjektív.

Rám nem jellemző a kérdőjel minden áron, de néha azért én sem hiszek....

Aztán a szülés élményénél a nők nagyon kegyetlenek egymással, a sajátjánál jobb, szebb, rosszabb, fájdalmasabb a világon nincs.

Azt meg be kell látnod, hogy a természet úgy alkotott minket, hogy a szülés fájdalmára nem tudunk emlékezni csak a körülményekre.
Arra viszont nagyon.

Geréb Ágnesből ha sikerült mártírt csinálni - akkor a haszna az lesz és lett is már, hogy megértik végre a szülés egyben nyugalmat követelő, nagy odafigyelés igénylő a szülő nő igényeit igénybe vevő élmény is lehet.

Hatodéves 2010.11.03. 09:51:31

@orövoár:
Egy beavatkozás nem attól ellenjavallt, hogy biztosak vagyunk benne, hogy valami történni fog, hanem azért mert túl nagy egy/vagy több szövődmény valószínűsége, és ezek várhatóan nagyobb károsodást okoznának, mint az adott beavatkozás elmaradása.

Ha kockázata van a hegszétválásnak, akkor császározni szokták. Ha minden egyéb körülmény rendben van (magzat mérete, állapota stb), az ultrahang szerint nincs elvékonyodva a heg, és úgy ítélik meg, hogy nem kockázatos, akkor lehet hüvelyi szülés, de akkor sem célszerű otthon, hanem olyan helyen, ahol meg lehet császározni, ha mégis van komplikáció.

Nem vagyok szülész, ez csak a véleményem, pontosítást szívesen fogadok.

Ennek megfelelően amit nokeka mondott, az nem hülyeség, csak nem fejtette ki.

Ezt nem azért írtam le, mert kötözködni szeretnék, hanem mert az eü-ben a valószínűség értelmezése mindig nehéz szokott lenni, és szerintem ez is sok orvos-beteg konfliktust okoz.

Borcsika 2010.11.03. 09:58:25

Egy tény, a posztoló egy hisztis liba. Nyilván az orvos láthatta rajta, hogy sz@rik az egész szülésre, és a császárra játszik. Lehet, hogy emiatt volt egy kicsit utálatosabb a doki, és a személyzet is.
Én is császárral szültem az elsőt, a második program császár lesz, de nem voltam intenziv osztályon, csak őrzőben, másfél napot, de a császár után 14 órával már lemenetem a csecsemő osztályra megnézni a gyereket, és nem nyafiztam, hogy fáj, meg jajj, mert tudtam, mit vállalok azzal hogy gyereket szülök.
A legtöbben elfelejtik, a terhesség nem betegség, állpot. El fog múlni, mintahogy elmúlik a szülés utáni fájdalom, és kellemetlenség is.
Én 19 órát vajúdtam, de nem tágultam semmit, csak a fájások jöttek, rendezetten, de semmi tágulás nem volt. Hulla fáradt voltam estére, és azon gondolkodtam, hogyha mégis valami csoda folytán kitágulnék, hogyan fogom megszülni, mert úgy éreztem, nincs erőm. Aztán a férjem erre azt mondta, hogy hidd el, van benned annyi, hogy ki tudd tolni, és ha a doki látja rajtad, hogy akarod, segiteni fog. Mindezt mondta azok után, hogy az orvos úgy ment haza késő délután, hogy reggel császár. De én még akkor is reménykedtem, hátha mégsem....

orövoár 2010.11.03. 09:59:15

@Dr.laikus PhD: Igen, pontosan erről van szó. Nézd, amikor az első babát császárral szültem, akkor a gyerekágyon körülöttem mindenki spontán szülő volt. Mindenki haldoklott, én meg jöttem-mentem, tettem a dolgom. Azt mondták, hogy: "persze, neked könnyű!" A második gyereknél mindenki császáros volt, csak én szültem spontán. Akkor is mindenki engem irigyelt, mert jöttem-mentem... Körülöttem meg mindenki haldoklott és hétrét-görnyedve közlekedett. Mégsem gondolom, hogy az ő fájdalmuk nem volt igazi, vagy hogy szimuláltak,kényeskedtek és én vagyok a f.szacsaj. Ők így élték meg, én így, és nincs jogunk egyszerűen ezt megkérdőjelezni. Ezért ráz a hideg a hozzászólók többségétől. Respect!

Dr.laikus PhD 2010.11.03. 10:04:09

@Dr.laikus PhD:

"igényeit igénybe vevő "

igényeit figyelembe vevő....

Bocsánat!

orövoár 2010.11.03. 10:05:31

@Hatodéves:
-Ne ajánld az otthonszülést neki, mert hegszétválás lesz! HÜLYESÉG.
-Ne ajánld a kórházi szülést, mert hegszétválás lesz. HÜLYESÉG.
-Ne ajánld a hegszétválást, mert szülés lesz. HÜLYESÉG.
-Ne ajánld a hülyeséget, mert hegszülés lesz. HÜLYESÉG.
"Az esély meg van a hegszétválásra." KORREKT.

Hatodéves 2010.11.03. 10:05:51

@Dr.laikus PhD:
Hogy lehet a szülés élmény?? Legfeljebb oda lehet figyelni, hogy ne legyen annyira fájdalmas, szörnyű és megalázó...

orövoár 2010.11.03. 10:28:24

@Hatodéves:
Fájdalmas - igen.
Szörnyű - hát, látványra igen; meg olyan parancsoló és kényszerítő az egész - muszáj átadni a karmesteri pálcát valami ősi, iszonyatos nagy erőnek, mikor egyébként az életünkben mindig mindent kontrollálni akarunk. Ez félelmetes inkább, mint szörnyű.
Megalázó - nem mondanám. Mondjuk kb.10-en néztek, mint a moziban, tán még a takarítónéni is arra járt - ez mondjuk nem hiányzott. De a megalázó nem jó szó. Túl van ilyen kategóriákon. Részese leszel annak, amire nőként születtél. Olyan, mint egy beavatás: fájdalmas, félelmetes, de semmiképpen sem megalázó.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.11.03. 10:33:56

@orövoár: Megszokhattad volna már hogy Irisoakból ami hiányzik, az a jó érzés és az empátia. Ez nem fog változni soha. Ő mindenen keresztül ment és úgy viselkedett mint egy hős, és mindig ő az etalon. Ne fáraszd magad. És soha-soha nem fognak az itt levő orvosok a posztolónak igazat adni. Mert szerintem itt vezetik le a felgyülemlett undorukat a betegek iránt.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.11.03. 10:40:30

AZt szeretném még írni, hogy itt van egy-két emberke, aki már mindenen keresztül mentek, akármelyik posztról van szó, és mindíg hősiesen viselkedtek, pedig aztán ők nagyon-nagyon megszenvedtek. (irónikus vagyok) Nagy seggnyalás a dokiknak, és mézes-mázos nyalás az őt méltányolóknak.

Dr.laikus PhD 2010.11.03. 10:41:24

@Hatodéves:

Hatalmas élmény.

Győzelem, eufória, gyönyörűség...

Nem megalázó, még az én koromban sem volt az.

Medikalizált volt, ha a főnővér azt mondta nem lehet sétálni, nem lehetett.
Háton kellett feküdni, mikor oldalt fordultam fájások elmúltak.

Mégis a 9 hónap otthoni szigorú fekvés, az indított oxitocinos szülés dacára, mert nagyon akartam (talán ezért, nem tudom) nem maradt bennem semmi negatív.
Nem most évek múlva, hanem akkor sem.

A szoptatás mizériája az nagy seb, minden napjára emlékszem.

A szülés elején a mama van, az alfelén van a hallgató, bába, orvos.
Van kutatás arról, hogy miért kell, hogy fájjon, miért jó a babának és anyának.

Geréb Ágnes nagy érdeme a szülés felkészítés, ahogy ő végzi, és akkor nem lesz megalázó, nem érdekes, hogy kapsz fájdalomcsillapítást vagy nem.
Befelé és a gyerekre figyelsz, így lesz misztérium és élmény.
Eufória az első pillantás gyerek és közted. Másképp sírnak ezek a babák.

Nálam a másodiknál megvalósult, pedig nem volt bent férj, mert még nem lehetett, de volt bába akinek nem volt más dolga és ott volt velem.
Csak VELEM volt, akkor amikor kellett. Így voltunk ketten, a gyerek és én.

Az első után a második ég és föld.
De élmény!
Győzelem, szavakkal ki nem fejezhető öröm. És ez a szülés maga. Nekem! :)))

A szülés nem megalázó.
Jaj Istenem!
Mi történt? Mit láttál?

Hidd el, hogy csoda!

Dr.laikus PhD 2010.11.03. 10:49:41

@batgirl:

Rosszul látod.
Tudja mi történik vele, utána néz, ezért tudja, hogy nem történt méltánytalanság.

Azért látnod kell, hogy a posztok nagy része a tudatlanság miatt íródik.

Ha Te nem tanulsz abból amit itt az orvosok nagy része ír, hogy értsd és tanulj, csak a dühös kritikátlan hozzászólásaikat jegyzed meg.
Arról csak Te tehetsz.

orövoár 2010.11.03. 10:52:20

@batgirl: Na, ezt sem én mondtam. Köszi, "batgirl", már kezdtem azt hinni, én vagyok a fura.

Hatodéves 2010.11.03. 10:53:57

@orövoár:
Nem, látványra nem szörnyű, sőt. Nekünk kellett szülést nézni, és mindig olyan nehéz volt, hogy nekem ott kell állni, és tudom, hogy annak, aki szül, ez rossz... Más részről meg, gyönyörű volt, hogy megszületik egy baba, az egyik szülésen ott sírtunk kórusban: a szülők, a másik hallgató lány, meg én.

Én mindig úgy képzelem, hogy megélni borzalmas, főleg ha tízen néznek, meg férfi orvosok is megvizsgálnak stb, de aztán lehet, hogy tényleg úgy van beprogramozva, hogy az ember ne így élje meg, amikor tényleg a valóságban történik.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.11.03. 11:03:19

@Dr.laikus PhD: Én így látom, talán te másképp látod, de attól nem az lesz az igaz.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.11.03. 11:06:20

@Dr.laikus PhD: "
Azért látnod kell, hogy a posztok nagy része a tudatlanság miatt íródik." Miről beszélsz te szerencsétlen? Itt érzésekről és történetekről van szó, nem arról, hogy tudatlanságból mertek betegek lenni, és tudatlanságból érzik azt, hogy az orvos és a nővér társadalom (t. a kivételnek) nagy ívben lesz.ja őt.

orövoár 2010.11.03. 11:08:36

@Hatodéves: A barátnőm szokta volt mondani, hogy ő a Széchenyi tér /város szerint kicserélendő/ közepén is tudna szülni. Amikor benne vagy a sűrűjében, kicsit zavaró ugyan, de eltörpül az a körülmény, hogy a szomszéd kórteremben ajtót mázol fütyörészve a festő... Valami hatalmas része vagy, ahogy a dédimamád, nagymamád és anyukád is voltak; így folyik tovább rajtad és veled az ÉLET. Mindjárt bőgök most is, lehet röhögni.

Örülök, hogy látványra nem szörnyű, én csak diszkrét képeket láttam utólag, magunkról, de így is, háááát...

Dr.laikus PhD 2010.11.03. 11:22:37

@batgirl:

Szerencsétlen?

Nem Te vagy az véletlenül?

Kissé fogd vissza magad.
Másként látjuk.
Na és?

Megérteni az az érzelmeidre is hat.
Sajnálom, ha nem érted...

El Visco Stello (törölt) 2010.11.03. 11:27:26

Azért van abban igazság, amit Batgirl ír, mégha én másképp is fogalmaznék.
Valóban van a magyar orvosoknak egyfajta felvett viselkedésformájuk. Nem tudom, hogy ezt tanítják-e vagy csak kialakul. Mindenesetre a cél az, hogy érezze a beteg: ő orvos nélkül elpusztulna, tehát az orvos felsőbbrendű lény. Ezenkívül ott van még a szakma szándékos misztifikálása. Minél nagyobb bizonytalanságban tartani a beteget, mert így jobban manipulálható, jobban el lehet vele hitetni, hogy mármár isteni csoda amit érte az orvos megtesz. Ennek megfelelően persze a hálapénz is kicsinyt megugrik. És ők ezt abban a biztos tudatban teszik, hogy nincs emberfia aki felelősségre vonná őket, mert mindenki lesz egyszer beteg és a kezük közé kerül.

apolka11 2010.11.03. 11:32:38

Köszi:) Most remélem ügyesebb és gyorsabb leszek!

@batgirl: szerintem hátrább kicsit az agarakkal. Ha te ilyen fasza, liberális csaj vagy, hogy mindenkit megértesz (azokat is, akik szerintem hisztiznek), akkor értsd meg az olyanokat is, amilyenek szerinted mi vagyunk...

te írtad: "Én így látom, talán te másképp látod, de attól nem az lesz az igaz" Hanem, az, amit te írsz?
Bírom az ilyen féloldalas relativizálást nagyon

És akármilyen ironikus is próbálsz lenni (egyébként nem hosszú ó-val írjuk), az szerintem tény, hogy van, aki tud viselkedni és van, aki nem.

orövoár 2010.11.03. 11:33:46

@El Visco Stello: Igaz. Mondok egy példát a posztból:

"ez után vittek császárra, miután végezvén a fogadott orvosom oda állt mellém az én véremmel szennyezett köpenyében és közölte velem, hogy magának ezt a gyereket meg kellett volna szülnie!"

Manipulatív, agresszív, lekezelő duma. Bűntudatot kelt, rossz az üzenete. Mi is mondhatott volna mást?

"Anyuka, gratulálok, gyönyörű baba. Hogy érzi magát?"
Persze ez más hozzáállást, más stílust feltételez, és talán a szülés is máshogy alakul...

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.11.03. 12:02:07

@apolka11: Nem is azt írtam, hogy az az igaz, amit én látok, csak azt hogy én így látom.Nincs sem agyaram, sem agaram..két útszéli keverékem van.) Néha hiányoztam a nyelvtan óráról, de nem is mondtam, hogy tökéletes vagyok, de csak azért mert nem orvos vagyok:)Egyetértek, hogy van aki tud viselkedni és van aki nem, csak hát ez mindenkire vonatkozik ugye? Nincs kivéve a gyevibírót?

apolka11 2010.11.03. 12:03:08

Szerintem az orvosok nagy része nem tesz úgy, mintha mindentudó volna, de azt meg el kell fogadni, hogy az emberi testről százszorta többet tud, mint egy nem orvos.
Fura is lenne, ha nem így lenne.

Nem az orvosokat védem én (megvédik ők magukat) csak bánt ez a hülye mentalitás, ami itt is és mindenhol jelen van.
Hogy embertársaink jó része úgy érzi, a világ körülötte forog.

és ennek az egészségügy csak egy szelete, lehetne a példákat szaporítani vég nélkül.
Ráadásul mindenki extra okos, az autószerelőnek, a fodrásznak, a tanárnak, a könyvelőnek, az óvónéninek is megmondja a tutit, mert hiszen ő úgyis jobban tudja.

Én ezt a magatartást látom sok baj gyökerének. De ez meg messzire vezet. A nyugati civilizáció túl sokat hitetett el az emberrel saját magáról.

tódór piroska 2010.11.03. 12:28:56

"Hatodéves 2010.11.03. 10:05:51 @Dr.laikus PhD:
Hogy lehet a szülés élmény?? Legfeljebb oda lehet figyelni, hogy ne legyen annyira fájdalmas, szörnyű és megalázó... "

Kedves Hatodéves!
Te vagy nem vagy hatodéves szigorló orvos, vagy nem vagy nő, vagy egyik sem (leginkább egy okoskodó,tudálékos, öntelt, másokat kioktató, ész-osztó s'tojás'fej).

A szülés igenis hatalmas élmény, egy ember életében ennél nagyobb nem is lehet! A nők érzelmivilága talán pont ezért gazdagabb, mert részesei lehetnek ennek a csodának, amit egy férfi elképzelni sem tud. Hogy fáj egy kicsit? Na bumm: ha fáj, hát fáj. A fogfájás is fáj, és azt is kibirjuk, pedig abból nem születik egy új élet.
A posztoló meg... Jobb ha nem írok semmit róla. Akinek a saját szüléséről az a véleménye, hogy "undorító"...
Nem kötelező szülni.

Széphalmi Izett 2010.11.03. 12:29:41

Anno, én otthon születtem, egy bába segítségével... Élek, itt vagyok, egészséges vagyok.

"Az úgy van, hogy nem az orvosnak kell kell kikönyökölnie a nőből a magzatot, hanem az anyának kell kinyomnia."

Ennek így is kellene lennie, de én így szültem a fiamat, - vagy is az orvos "kikönyölte"... Azután meg gátvarrás közben mobilon beszélte meg a hétvégi programját. Vagy is egyik kezében mobil, másikkal varrt és időnként nagy fájdalmat okozott ...

Dr.laikus PhD 2010.11.03. 12:48:17

@El Visco Stello:

Nyilván.
Mi a megoldás és a védekezés?

Megtanulom amit kell, aztán mindjárt egy lépcsőfokkal feljebb állok.
Lehet félni, de minek?
Orvostól meg különben sem, mert azt is minek.
Kooperálni vele azt igen.
Tapasztalatom az, ha így állok hozzá azért jobb a helyzet.
Nem jó ez igaz.

Dr.laikus PhD 2010.11.03. 12:53:39

@tódór piroska:

Tódor is meg piroska is a véleménye is sarkos.

Egy orvos jelölt aki még komolyan veszi a beteg rinyát, akkor is ha csak tényleg rinya.

Szülni sem szült még.
Mert szülés előtt Te tudtad, hogy milyen?

Mondom én, hogy a nők az ördögök, nem a hímnemű Lucifer.

Ugyandehogy (törölt) 2010.11.03. 13:05:50

@Dr.laikus PhD:
"a posztok nagy része a tudatlanság miatt íródik."

így van! minden beteg menjen orvosi egyetemre, mielőtt beteg lesz!

Állítsuk meg a ......... 2010.11.03. 13:29:06

Sajnálom a posztolót, legközelebb menjen normális orvoshoz.

Belőlem is kikönyökölték a fiamat, két doki könyökölt, egy db meg húzta.
Nálam is épp 10 órát vártak, hátha kitágulok, csak addigra meg már menteni kellett a kicsit, közben belémnyomtak egy fél hadseregnek való tágítót, meg fájásgyorsítót, még az első órában burkot repesztettek, a doki csak sápítozott, hogy miért nem tágulok, inkább vitt volna műtőbe a lükéje.
Azt hittem azóta már fejlődött annyit az orvostudomány, hogy ahol indokolt a császár, ott nem teszik ki veszélynek a babákat.

Hatodéves 2010.11.03. 13:29:43

@tódór piroska:
Egyrészt az "undorító" szót nem használtam, és ha elolvassa, amit még írtam, kiderül, hogy nem undorítónak, hanem félelmetesnek és fájdalmasnak tartom, és hogy azokat a szülések, amiken bent voltam, nagyon is szépnek tartottam. Azt, hogy egy szál hálóingben kell egy rakat idegen ember előtt mutatkozni, és bárki lát félmeztelenül, és hallja, ha nyögök, az nekem a megalázó kategóriába esik, ha én lennék ilyen helyzetben, rosszul viselném. (Akkor is, ha bennem van a hiba, és én vagyok túlérzékeny, buta liba).

Mindegy, nem kellett volna ezt írnom, mert egy teljesen szubjektív érzés, és nem orvosi vagy bármilyen általános vélemény, és nem is volt köze a témához.

Másrészt Önnek nem ez az első, valóban undorító stílusú megnyilvánulása felém, kioktatni meg nem szoktam senkit, az pedig, hogy mi vagyok és mi nem, pont ugyanannyira bizonytalan, mint bárki másnál.

Annyi viszont biztos, hogy ilyen stílusban én senkivel nem beszéltem, mint Ön velem, úgyhogy, kérem, a továbbiakban kerülje ezt.

Devil 2010.11.03. 13:29:54

Ugy latszik a praxisblogot megszalltak az orvosbarat kommeltelok.
Kivanom nektek hogy az orovosk nezzenek benneteket tovabbra is semmibe, jatszanak sertodos ovodast amikor az eletetekrol es az egeszsegetekrol van szo, nem alljanak hozzatok partnerkent es lehetoleg a messzemenokig ne vegyek figyelembe az igenyeiteket.

ged 2010.11.03. 13:32:26

Tolni kellett volna a vastag borítékot az orvos és a nővérke zsebébe, mindjárt nem lett volna ilyen nehéz a szülés!!!

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.11.03. 13:34:08

@Devil: Ó te ördög! Ez meg lesz a te kívánságod nélkül is:)

zsiráffff (törölt) 2010.11.03. 13:35:05

Azért előfordul hogy császár után intenzíven köt ki a kismama. Csillapíthatatlan méhvérzésről hallottatok már?

Nem közreműködő anyukát bunkó beszólással nem lehet közreműködésre bírni. Sokba fájna azt mondani, hogy: "Anyuka, figyeljen ide. Nem jól haladunk, de minden rendben lesz ha azt csinálj amit mondok(nyomjon, ne nyomjon, lelegezzen, ne lélegezzen, akármi)

Kedvesen, határozottan, nyugodtan-ahogy egy szülő nővel bánni kellenne mindenkinek.

IrishOak 2010.11.03. 13:38:55

OFF:Megérkeztük a gasztroenterről:-D én a gyarló; hisz"ami hiányzik, az a jó érzés és az empátia. Ez nem fog változni soha."mondotta Batgirl alias rosszkislány:-DD
Akkor most "benyalok" a dokiknak, meg a Bethesda gyermekkórháznak is:-))

Ám ehhez kellett -szülni öregen,még ha nem is az álmaim szerint való módon.Kellett hozzá egy véreset kakáló 3 hetes gyermek, pár doktorbácsi, doktornéni az éjféli ügyeletben.Majd újabb doktorbácsi, újabb jövés-menés.
Időpont egyeztetés, beutalókérés,hónapok találgatása,tanácsok próbálgatása.
Most elértünk ahová óhajtottunk -és kiderül, hogy most jön a neheze, még ha a doktornéni egy tündér,a kórházi népek készségesek,és a fehérjehelyettesítőt a TB. támogatja is.Időpontra mentünk, és várni kellett.Na és, másokat is meg kell vizsgálni.Elhívják a dokit? na és? volt fontosabb.Jöttek nővérek?Na és? hoztak papírokat.Egy pillanatig sem gondoltam, hogy minek hívnak ide, ha nem engem várnak?Csak ennyi.
Aztán bemegy, köszön bemutatkozik, és mosoly. A dokinéni pedig kedves, alapos, pedig előttünk is sokan és utánunk is sokan.De ő is ember, akit tisztelni illik, ha nekem is jól esne az ő tisztelete.

Ám egyetlen egy pillanatban nem felejtettem és nem is felejtem soha! Hogy az én dolgom nem a rípolásban, a panaszban, az elégedetlenségben merül ki - mindenki más csak segíteni tud!A megoldás, és a felelősség nem az orvosé, nem a kórházé!nem az szülészé, nem takarítóé, nem a gyermekorvosé -hanem az enyém.Felénk úgy mondják: mindenki a saját keresztjét cipeli.

Talán, ha az orvoshoz fordulók ezt is bevennék a szempontjaikba akkor változna valami...
Lehet így szülni, így betegnek lenni, és lehet így élni.De lehet úgy is, hogy ha másokat hibásnak, rossznak és tudatosnak érzékelünk,azt gyorsan felbélyegezzük valami érdekessel, panaszkodunk egy kicsit, hogy együttérzést csavarjunk ki...csakhogy az együttérzés nem a sajnálattal,és a vigasztalással egyenértékű- csak ezt nehéz(igazán)megérteni.
ON:

@batgirl: Látom nem túl sokat olvastál tőlem, csak azokat szemezgeted amik szubjektívek ugyan de nem a sajnálkozást fejezik ki...:-))
Egy gyermek születése a kezdete valami sokkal bonyolultabb dolognak - ha már ott hárítás van, akkor mi lesz később?

Kalokagathia 2010.11.03. 13:39:32

A posztolót hibáztatók vagy orvosok, vagy esetleg ügyfélszolgálatosok az elműnél, főgáznál, vagy valamely állami intézménynél. De hogy nem a piacról élnek, az hétszentség.

Hallottatok már arról, hogy az orvos azért van, hogy segítsen? Szerintetek egy kiszolgáltatott helyzetben lévő ember megalázása, szidása, hibáztatása, a vele való embertelen beszédmód maga a segítség? Még ha az orvosnak szakmai szempontból igaza is lett volna - amit ugye nem tudunk - akkor is egy kontár a saját szakmájában, ha annyit nem tud, hogy egy szülő nőt nem lehet rávenni a nagyobb együttműködésre "beszólogatással". Hanem kedvességgel, pl. hogy "Kedves anyuka, tessék nyomni, mindjárt kijön, meglátja" meg egy kis mosoly is lehet hozzá.

Hála istennek van néhány kórház kis hazánkban is, ami máshogy működik, csak sajnos igen kevés.

Az apukák pedig egy ilyen sztori után menjenek be, és küldjék el az orvost a kurva anyjába - ó, bocsánat, akarom mondani beszéljenek vele ugyanúgy, mint ahogy ő beszélt a szülő nővel. És a kölcsönösség jegyében lehet hasba is könyökölni, ha a beszédből nem értenek. :)

tusi56 2010.11.03. 13:44:17

Aki úgy véli, hogy a szülésznők nem szólogatnak be, az még nem járt szülészeten...
Néhány éve volt pofám dec. 23-án este elkezdeni vajúdni, és mivel a főorvos "úr" betege voltam, az osztályos orvos nem mert hozzámnyúlni, a szülésznő pedig nem akarta/merte "túl korán" behívni az orvosomat (aki persze minden egyes, munkaidőben elvégzett vizsgálatkor tartotta a markát), 24-én reggel fél 8-kor azt a megnyugtató mondatot kaptam a szülésznőtől: forduljon oldara és tartsa vissza!
Nem viccelek, szó szerint ezt mondta, az orvosom még sehol sem volt...

El Visco Stello (törölt) 2010.11.03. 13:51:13

@Dr.laikus PhD: Nem látok megoldást.
Ezeket a gondokat ki kell nőnie a társadalomnak. Majd, ha értékére kerül az egészség, értékére kerül a gyógyítás is. Addig amíg betegen is meg lehet élni majdnem úgy, mint egészségesen, addig nem nagyon fontos egészségesen élni.
A másik dolog a kooperáció. A kooperáció alapja a kölcsönös bizalom és a közös érdek. Ezek közül melyik van meg?

nyílméregbéka 2010.11.03. 13:53:47

@pcr: "csak addigra meg már menteni kellett a kicsit, közben belémnyomtak egy fél hadseregnek való tágítót, meg fájásgyorsítót, még az első órában burkot repesztettek, a doki csak sápítozott, hogy miért nem tágulok, inkább vitt volna műtőbe a lükéje.
Azt hittem azóta már fejlődött annyit az orvostudomány, hogy ahol indokolt a császár, ott nem teszik ki veszélynek a babákat."

A császár rontja a kórház statisztikáját, meg sokba kerül a TB-nek, ezért spórolnak vele. Hogy emiatt hány babának lesz baja, az persze más kérdés.

zsiráffff (törölt) 2010.11.03. 13:54:01

Én elfolyt magzatvízzel -illetve anélkül-vonultam a kórházba, ahol vizsgálat nélkül közölte velem a szülésznő, hogy szó sincs elfolyt magzatvízről, minek jöttem be mikor még van hátra pontosan egy hónapom..... Úgy látszik abban a kórhazban minden baba napra pontosan született.

Ugyandehogy (törölt) 2010.11.03. 13:55:23

@Aki a zsiráfotszereti: Sajnos, kevés fizetést kapnak, és erre már nem telik.

Hans Lopkowitz 2010.11.03. 13:56:37

@IrishOak:

Igen lehet és kell is szülni, csak nem ebben az országban. Keresni kell egy helyet, ahol orvosok vannak és nem ilyen... mik is ezek? Bitos nem emberek.

Terézágyú 2010.11.03. 13:57:06

Most mi ez szapulókórus, hogy "a levél írója DIREKT nem akarta megszülni a gyereket, DIREKT császároztatni akart, fujj" - aztán meg többen is leírták, hogy "na jó, én is császárral szültem, de ott nem volt más megoldás!"... mert a levél írójának tuti lett volna más megoldás, azt a kommentelők rögtön megállapították a levélből... :)

zsiráffff (törölt) 2010.11.03. 13:58:39

Jó. Akkor tessék elmenni a futószalag mellé konzervet pakolni. Azt mond a répakonzervenek amit akar, akár csúnyán is beszélhet vele :)

Hans Lopkowitz 2010.11.03. 13:58:48

@Kalokagathia:

"Az apukák pedig egy ilyen sztori után menjenek be, és küldjék el az orvost a kurva anyjába - ó, bocsánat, akarom mondani beszéljenek vele ugyanúgy, mint ahogy ő beszélt a szülő nővel. És a kölcsönösség jegyében lehet hasba is könyökölni, ha a beszédből nem értenek. :)"

Sajnos ez nem működik – viszont más módszer az igen. Itt most nem írnám le... de tényleg működik.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.11.03. 13:59:33

@Aki a zsiráfotszereti: A második fiamnál közölte velem a szülésznő , hogy ne hisztizzek, nem jön még a gyerek, persze vizsgálat nélkül. Aztán mégis jött, volt futkosás.

IrishOak 2010.11.03. 14:00:16

@El Visco Stello:

"Majd, ha értékére kerül az egészség, értékére kerül a gyógyítás is."

10 pont !

zsiráffff (törölt) 2010.11.03. 14:03:39

Én egy gyereket szültem otthon, MO-on, egyet a nagy "külföldön". A második esetben senkinek eszébe nem jutott volna alpári hangnemben megnyilatkozni. Mindenki kínosan ügyelt arra, hogy tájékoztassanak arról ami történik, megkérdezzenek, mit akarok és maximálisan segítettek. Ez nem pénzkérdés, hanem a kulturáltság hiány avagy megléte. Ennyi.

Miizu 2010.11.03. 14:04:25

Arra nem gondolsz, hogy szerencsétlen kórházi dolgozók az idő folyamán kiégnek? Nem védeni akarom őket, helyenként tényleg minősíthetetlen a munkájuk, de lenézik őket, nem kapnak normális fizetést, ehhez képest iszonyat sok dolguk és felelősségük van, ki kell szolgálniuk a minimális önuralommal sem rendelkező embercsoportokat.. Nem csoda, hogy idővel a nem igazán elhivatottakból kimegy a lelkesedés.

Hans Lopkowitz 2010.11.03. 14:07:17

@Aki a zsiráfotszereti:

Ez így igaz. Egyszerűen mindenütt megy a hárítás és a mellébeszélés, mert nem mondjuk ki, hogy

A MAGYAR ORVOSOK ROSSZAK!

Most nem az egészségügyről, annak helyzetéről van szó. Emberileg a hozzáállásuk nulla, szakmailag gyengék.

Kivétel persze van, de elmondható legalább a 90%-áról, hogy lusta, pénzéhes, tahó és nem utolsósorban A SZAKMAI TUDÁSUK GYENGE.

Ez van, ez a tény.

Állítsuk meg a ......... 2010.11.03. 14:07:52

@nyílméregbéka:
Nem érdeke, nem érdeke.
És az érdeke, hogy később az oxigénhiányos állapotban, sérülten született bébiknél évente shunt beépítéses műtétek sorozatát hajtsák végre az idegsebészek.

Szerintem egy normális társadalomban ez nem így kellene, hogy történjen.

Csak egy 16 éves "kisfiú" történetét ismerem, akin már vagy 40 ilyen-olyan műtétet hajtottak végre, többnyire idegsebészeten, sohasem lesz teljesértékű tagja a társadalomnak :(, óriási fájdalomakkal kell megküzdenie minden egyes napon.
Fájdalom ez a szülőnek, fájdalom a társadalomnak.

IrishOak 2010.11.03. 14:08:10

@Hans Lopkowitz:
De biztosan emberek-láttam párat belőlük:-D

Az ember egyébként a születésből meg a halából csinálja a legnagyobb felhajtást.(nem véletlen!!)

Azt viszont megfigyeltem, hogy a terhes nők nincsenek igazán bizalmi viszonyban a szülészükkel(direkt nem orvost írok).
Ha ez őszintén bekövetkezik, akkor nincsenek ennyire drasztikus élmények, bármilyen drámaira is sikerül a szülés mint bekövetkező esemény.
Csakhogy ehhez nem a pénzt váró orvost kell látni, hanem az embert aki "okosabb" adott dologban mint én -és őszintén felkészülni a várható folyamatra.Ezt Geréb nagyon tudja! - a többi meg mások terhe , hogy megoldják.

zsiráffff (törölt) 2010.11.03. 14:10:27

Ki nézi le őket? Szerintem egy kórházi dolgozót nem néz le senki, különösen akkor nem ha emberségesen végzi a munkáját. Kiégett? Akkor kezeltesse magát vagy -ahogy fentebb említettem-menjen konzervet pakolni. Az hogy emberek életét keseríti meg a szülés előtt/alatt/ után , az sajnos nem elfogadható opció. Ugyanez vonatkozik a kiégett alkoholszagú doktor urakra is. Nem a beteg/páciens dolga a szakember lelkét pátyolgatni hanem fordítva.

felka 2010.11.03. 14:12:50

@orövoár:
nem, ne aggódj, én is hányingert kaptam az első hozzászólásoktól.

empátiából, emberségből mind egyes, leülhet.

én "dolgoztam" rendesen, és
el nem tudom képzelni, hogy egy vajúdó nő "lustaságból" ne akarjon nyomni, mindenki nyilván szeretne túl lenni a nehezén ott a szülőszobában.

ugye hallottunk már olyat az egészségügyben, hogy durvák voltak beteggel,szülő nővel..

Hans Lopkowitz 2010.11.03. 14:12:53

@Miizu:

Ahogy Ford Fairlane mondta: "– Sírni tudnék... –"

El Visco Stello (törölt) 2010.11.03. 14:16:22

@IrishOak: "Csakhogy ehhez nem a pénzt váró orvost kell látni"
Ez 70 nettóval elég nagy kihívás.

zsiráffff (törölt) 2010.11.03. 14:16:33

Hans Lopkowitz :

Eddig életem során sok orvossal találkoztam, sajnos. Nos, 2, azaz kettő volt ezek között akire azt mondom hogy valóban orvos volt, szaktudással és emberséggel, hivatástudattal. Persze ez nem reprezentatív minta, de kíváncsi lennék arra, hogy a többi kommentelő hány olyan orvossal találkozott eddig, akit valóban ORVOSNAK nevezhet.

zsiráffff (törölt) 2010.11.03. 14:17:55

Ja igen, a magyarországi orvosokról beszélek.

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2010.11.03. 14:19:40

Nahat, nem gondoltam volna, hogy igy szetszeditek a posztolot. Nem szimpatikus a dolog, de hat ti tudjatok.

Csak egy kerdes: ha nem lenne kotelezo haton fekve szulni, nem lehet h a konyoklest meg a kitamasztast meg az osszes baromsagot meg lehetett volna uszni, es meglett volna csaszar nelkul is az a gyerek?
Akkor esetleg nem "hasizombol" kene szulni, ahogy nagy ugyesen megjegyeztek nemelyek (hasizombol, jah...), hanem a gravitacio is rasegitene.

Amugy en erzem a posztolo csalodottsagat a csaszar miatt, de biztos igazatok van, csaszarra jatszott... Es azert nem nyomott hasizombol mert nem olyan stramm mint ti.

No mindegy, szep napot mindenkinek.

Hans Lopkowitz 2010.11.03. 14:20:50

@Aki a zsiráfotszereti:

Én egy ilyen orvossal találkoztam. Hozzá kell tennem, hogy a rokonaim között több orvos is van (jó hírű, jó nevű orvosok) de nem közülük volt.

Sajnos azt kell mondanom, hogy a rokonságban lévő orvosaim sem kivételek azalól, hogy a magyar orvosok rosszak.

IrishOak 2010.11.03. 14:23:01

@El Visco Stello:
Azért a szülész-nőgyógyászok jóval többet keresnek.
(régen meséltem, hogy a barátnőm könyvelő:-D)

El Visco Stello (törölt) 2010.11.03. 14:24:33

@Leningrad: Nem a poszt lett "szétszedve" , hanem összecsapott a négy tábor: a posztolópárti-posztolóellenes és az orvospárti-orvosellenes.
Te melyik csapatban játszol?

orövoár 2010.11.03. 14:26:20

@IrishOak: Ez így nagyon szép, tisztelet, kedvesség, alaposság, mosoly. Azért minden pozitív megközelítés ellenére az ember néha beleütközik a magyar egészségügy nagy büdös valóságába.Látom, sok mindenen keresztülmentél, kár, hogy nem az elfogadás irányába indultál el általa, hanem az össznépi b.szogatósdiba szálltál bele. Ez a fiatal anyuka itt csak szimplán meglepődött a kórházi légkörön és hangvételen; valószínűleg nem volt még része benne. Te ezt rinyálásnak, panaszkodásnak érzed, minden szavát meghazudtolod. A tiszteletet, a kedvességet és a mosolyt felé miért nem ejted meg?

ujik 2010.11.03. 14:27:48

@IrishOak: kár hogy nem szülsz többet! Bírom, hogy mindig van olyan "tenyészkanca" akinek a szülés smafu! Ha én kibírtam, mindenki kibírja alapon ... ÁÁÁ

zsiráffff (törölt) 2010.11.03. 14:27:48

@El Visco Stello: Szerintem itt csakis a minősíthetetlen orvosokat és szülésznőket szapuljuk, nem mindet... a jókra ugye nem érkezik panasz... :)

IrishOak 2010.11.03. 14:29:22

@Leningrad:
Az a gravitáció...ugye.Hát van arra elég idő, míg az ember sétálgat órákig.
Aztán csak megáll, ha ott az idő.Még az kis és közepes testű állatok is lefekszenek a kitoláshoz.:-)
Jobb helyeken nem kell! feküdni, ülni is lehet.
Ha nem hasból nyom akkor miből? fülcimpából?vagy hátból?

zsiráffff (törölt) 2010.11.03. 14:31:41

@IrishOak: Lefekszik mi? Csakúgy mint a zsiráf vagy az elefánt is, igaz? Nemár.

IrishOak 2010.11.03. 14:31:57

@ujik:
sajnos a már túl öreg vagyok hozzá, már a mostanit is az előző lányomnak kellett volna szülni.De ő még megvalósít...:-)és gyakorol a saját húgán:-D

Hatodéves 2010.11.03. 14:33:08

@Hans Lopkowitz:
Biztos azért vadászik rájuk Németország és Svédország. Ezek kifejezetten olyan államok, ugye, akik leszarják az állampolgáraik jóllétét és rossz orvosokkal kezeltetik őket.

@El Visco Stello:
Addig, amíg a fiatal orvosok három állásban dolgoznak, úgy, hogy kb. heti egy éjszakát töltenek otthon, hogy össze tudjanak kaparni összesen kb. százötvenezer forintot, addig az orvosok fáradtak, frusztráltak és kiégettek lesznek.

Ettől függetlenül szerintem érthetőek a "másik oldal" panaszai is, már amelyik nem úgy van megfogalmazva, hogy egytől egyik (ja nem, 90%-ban rohadt, pénzéhes, képzetlen szemetek vagyunk), én is azt látom, hogy sokszor egy mondattal kellene többet mondani, vagy csak a stíluson változtatni, és akkor a beteg sokkal megértőbb lenne. A kritikák többségében valamennyi igazság biztos van, egyikben több, másikban kevesebb.

Ugyanakkor minél több fiatal fog külföldre menni az elkövetkező években, annál rosszabb lesz itthon a helyzet, és majd a tapasztalatlan rezidens fog hatvan ágyas osztályokat megkapni, és lehet majd mondani rá, hogy rossz orvos, ha hibázik......

És a másik oldalt is, kérlek, lássa mindenki, hogy a magyar betegek jelentős része egyáltalán nem törődik az egészségével, tönkreteszi magát alkohollal, cigivel, szűrésre nem járással, a cukorbetegek nem figyelnek a cukrukra stb, és ha meg baj van, akkor varázsoljon az orvostudomány. Meg a másik fele, amikor szétverik (rommá) a mentőautót. És nem, nem mindenki ilyen, de azért ezekkel az emberekkel nem egyszerű együtt dolgozni.

IrishOak 2010.11.03. 14:33:32

@Aki a zsiráfotszereti:
leírtam betűvel sorban: kis és közepes testű állatok:-) a zsiráf kistestű, vagy az elefánt? mondjuk van egy kis kék elefántja a gyereknek de az nem szül meg a gyerekszobában:-DD

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.11.03. 14:36:39

@IrishOak: Nahát, milyen okos vagy! Igen a cicus is lefekszik, igaz nem a hátára, és a kutya is lefekszik. Tudod, az ők szülési pózaikat összehasonlítani egy nővel, nem semmi.

zsiráffff (törölt) 2010.11.03. 14:36:53

@Hatodéves: Nos, a szülő általában nem az a kategória, ahol a kismama ittasan, hányásszagúan randalírozik a szülőszobán ugye? A mentőautót sem szokták rommá verni.

És ha úgy lenne, akkor is kell látni..... normálisan (!!)

zsiráffff (törölt) 2010.11.03. 14:39:02

@IrishOak: Nos, biztosan én nem értek magyarul, de a "Még a kis és közepes testű állatok is..." kifejezés nálam azt jelenti, hogy mindegyik , beleértve a nagyokat is.

Vannak nők biztosan, akik fejenállva akarnak szülni.....

orövoár 2010.11.03. 14:39:11

@Hatodéves:
"Addig, amíg a fiatal orvosok három állásban dolgoznak, úgy, hogy kb. heti egy éjszakát töltenek otthon, hogy össze tudjanak kaparni összesen kb. százötvenezer forintot, addig az orvosok fáradtak, frusztráltak és kiégettek lesznek."

Nagyjából leszarom. Tudták, amikor pályát választottak. A férjem ugyanennyiért tűzoltó, 30 emberért felel, 48, meg 72 órát dolgozik hetente, szar a felszerelése, 2 év múlva ráomlik a laktanya, vizihullákat meg szétégett embereket szed ki innen-onnan. Fáradt, frusztrált és kiégett, de nem bunkózik a bajbajutottakkal és nem tartja a markát.

zsiráffff (törölt) 2010.11.03. 14:41:09

@orövoár: Nos, itt az igazság. Feketén fehéren leírva. Itt összefoglaltál mindent, amit erről szólni érdemes.

Hatodéves 2010.11.03. 14:42:29

Ja, és még valami.

Beszélgettem egy kamasz fiúval, akinek a családjában örökletes vesebetegség van, őt és az egyik testvérét is évek óta dializálják.

Ez a fiú intellektuálisan nem volt teljesen ép, de beszélgetni lehetett vele, és sztorik sorozatát mesélte el arról, hogy ő és a tesói hogyan gyújtották fel a falu melletti erdőt, hogyan loptak a boltból és verték meg a "rohadt zsarukat". (Ezek megtörténtek, mert más forrásból is tudtunk a család rendőrségi ügyeiről).

Elgondolkoztam, hogy egy olyan családról van szó, akinek legalább két gyerekére milliókat költött már az állam és az egészségügy. Más pedig, aki az egész életét végigdolgozta, nem kap meg fontos kezeléseket, vagy hónapokat vár egy ultrahangra stb.

Nem, nem akarom, hogy ne dializálják őket. Csak szomorú, hogy ebben az országban mindenki széthúz, és az emberek egy része következetesen azt a kezet harapja, amelyik enni ad neki...

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.11.03. 14:43:07

Szerintem ott vagytok tévedésben, hogy mi az egész orvos társadalmat szapuljuk. Ez nem igaz. Csak azokat, akikről a történetek szólnak. Pl. nekem nagyon jó nőgyógyászom van, jó fogorvosom van, és igen is találkoztam, jó és normális orvosokkal, nővérekkel. Pl. tegnap is. Van akinek fizetnem kell, mert magánorvos, és van akinek nem. De mindegyik normális volt velem szemben, pedig ők is ugyan olyan leterheltek. Bár tegnap kicsit megütköztem amikor az asszistensnő le drágámozott, de mivel az orvos normális hangnemben beszélt velem, nem húztam fel magam.

Hans Lopkowitz 2010.11.03. 14:43:35

@Hatodéves:

"Biztos azért vadászik rájuk Németország és Svédország. Ezek kifejezetten olyan államok, ugye, akik leszarják az állampolgáraik jóllétét és rossz orvosokkal kezeltetik őket."

Ez egy városi legenda. Nem vadásznak rájuk sehol. Az igaz, hogy ott szívesen látják őket, ahová senki hazai nem akar menni... pl. egy amerikai orvos sem.

ujik 2010.11.03. 14:44:14

@Borcsika: persze te sem hisztiztél! ÁÁÁ!

guderian 2010.11.03. 14:46:54

Nagyon gáz, hogy amikor az ember kiszolgáltatott azzal ennyire visszaélnek.
Lehet kapni diktafonokat, aminek a memóriája 24-36 órát is képes üzemelni és csak hangra kapcsol be, na én ilyen ketyeréket fogok adni a páromnak mielőtt megyünk szülni.
Ha bunkók lesznek szétperelem a kórházat.

Pirx pilóta · http://late-modern.blogspot.hu/ 2010.11.03. 14:47:26

kicsit kezd ez a blog olyan lenni, mint a BKVfigyelő:)

csalódott ügyfél (páciens) megírja sanyarú élményét, a blog körül tanyázó buszvezetők, szerelők (orvosok, nővérek) meg jól leugatják, hogy tulajdonképpen ő a hülye (mindig)... lehet, néha igazuk van, néha meg nem, de ez a gondolkodás nélküli tüzelés minden kritikusra, a mundér körömszakadtig való védelme lassan magát a blogot teszi értelmetlenné: épp csak az empátiát nem találja meg itt az, aki azért fordult ide... talán annak a felismerése hiányzik a legjobban a tisztelt kommentelőkből, hogy aki idefordul, az elkeseredett, csalódott, ijedt, még ha nincs is (mindenben, mindig) igaza, ezt tisztelettel, megértően is el lehet neki magyarázni... higgyétek el, orvosok, betegnek lenni az egyik legsz@rabb dolog, főleg, ha nem érted, hogy mi történik körülötted!

ujik 2010.11.03. 14:49:35

@Hatodéves: szerintem is megalázó, főleg mikor mindenki meg akarja nézni, hogy jaj, tényleg kinyílt már az a méhszáj ...

El Visco Stello (törölt) 2010.11.03. 14:50:00

@Hatodéves: Te! Én annyiszor hallotam már az összes érved, tőled is, meg másoktól is. Hidd el, hogy az igazi feszültséget nem a fiatal orvosok okzzák az egészségügyben, hanem a már befutott öregek. Akiknek már "árfolyamuk" van. Akik olyan könnyedén, foghegyről tudják odavetni, hogy 100000. ...vagy oda sem vetik, csak üzenik.
Az a 100000 a legtöbb embernek több, mint egy havi fizetése. És a dolgok legmélyén ez lappang. Innentől kezdve elégedetlen a beteg. Egyrészt mert nincs annyi pénze, másrészt - mert az neki nagyon sok pénz - csodát vár érte, aminek elég nehéz megfelelni.

felka 2010.11.03. 14:50:51

@Aki a zsiráfotszereti:
remélem sokan gondolkodnak így mint te, orövoár, hatodéves stb.
nagyon komolyan mondom, mert már néha kezdek kétségbeesni.

BGYCS 2010.11.03. 14:52:23

@Pirx pilóta:
Egyetértek. Posztoló megirja hogy járt, a világ civilizált részén minimum vizsgálat indulna vagy seggberugdosás a korház vezetősége részéről az orvosoknak-szülésznőknek. De itt? Ömlik a sok süketelés arl, hogy a posztoló vánnyadt, puhány, ő a hibás, balblabla. Aha. Nekem is volt szüléssel kapcsolatos "élményem", ott is biztosan a gyorsabb világrahozatal miatt volt kőbunkó a szülésznő. JA, hogy az volt a takaritónőtől kezdve a medikusokkal is...? Hát biztosan azok is szülni akartak ott, csak orvul!
Sz.házi börtönbevaló banda van ott...

Hans Lopkowitz 2010.11.03. 14:58:12

@orövoár:

Erről van szó. Mondd meg a férjednek, hogy köszönöm, hogy van és hálás vagyok neki.

IrishOak 2010.11.03. 14:58:16

@orövoár:

Nézd csak meg, leírtam! :-)
A szülésnél nincs csodálatosabb,magasztosabb a világon, és a posztoló is szüljön még csak jó egészségben.Legyenek szép okos, és egészséges gyermekei.

Az első szülésnél -főként- van a bizonytalanság. De az olyan mértékben, hogy kérdezni sem mernek a mamák.
Épp mostanság volt nálunk két ismerős. Majd egy dátummal fognak szülni.
Elmeséltem, hogy mire kell számítani,hogy sírni ér, a férjet kiokítottam, hogy a harag a zavartság a hormonok mind-mind jönnek! kéretlenül, számolatlanul.
Hogy a nagy napon nincs beöntés, nincs zargatás, nincs semmi amit az ember nem akar.Tessék elmenni tornázni, megtanulni levegőt venni!és kérdezni, kérdezni...bár azt sem tudták mit kérdezzenek, így én mondtam.
Felkészülni mindenre - mert az élet a legfurcsább elképzelést is felülírja!Ott az orvos a nővér a "jóisten" sem tud segíteni!Mert a szülő nő egyedül van az érzéseivel, a vágyaival a gondolataival.Ezekből egyet lehet kiküszöbölni: a gondolatokat. Azt pedig a kérdésekkel, a beszéddel, az információval.
Nem láttam még olyan orvost, szülészt aki ne válaszolt volna bármire.Aki nem próbált volna segíteni.Csak van egy pillanat amikor átfordul az egész esemény -az érzések és a vágyak által vezérelve - és a megélés borzasztó lesz.

A nő lelke igen labilis,főként ha szül.
Így a rossz emlékek felnagyítódnak, a szép pillanatok pedig semmivé foszlanak.Pedig ebben a történetben az élet megszületése a lényeg.A körülmény nem mesebeli,nem úgy alakult ahogyan eltervezte a vajúdó...
De melyik szült nő tudná elmondani magáról, hogy a szülése pont olyan lett mint amit megálmodott.Azt hiszem nem él a földön olyan asszony!És pont ez a csodája születésnek...nem tudjuk mi következik és az események csak jönnek csak jönnek. Aki megrémül azt sodorják, aki megpróbál figyelni az közreműködő tud lenni.Mert nincs más választása egy vajúdó nőnek - aki mellesleg a szerintem valami angyali teremtmény erre az időre:-)
És ha eljön a pillanat, akkor segíteni a megszületőt minden erővel...olyannal ami csak a napban van!Éltet,erőt ad, teszi a dolgát. Nem vádaskodik, nem kérdez, nem kér számon - csak ad,ad és ad!S ha elvégezte a dolgát megy, hogy mások is kapjanak.De visszatér és ad, ad és újra ad. Ez az anya dolga!és nincs ehhez fogható semmi a világban és azon kívül:-)

Hatodéves 2010.11.03. 15:03:46

@orövoár:
Az egyén szintjén ez jogos elvárás és érthető. Senki nem fogadna el indokot arra, hogy mért nem kap pl. a gyereke megfelelő ellátást, és ez így van rendjén.

Csak az a baj, hogy minél több orvos megy el, annál rosszabb lesz a helyzet, főleg, hogy rengeteg idős orvos van (a háziorvosok átlagéletkora valami 55 év körüli), akik éveken belül nyugdíjba mennek.

És azt sem mondom, hogy csak a fiatal orvosoknak nehéz, ma, akinek nem adják a lakás-és a kocsikulcsot a kezébe az érettségi mellé, annak irgalmatlan nehéz dolga van, állami szférában meg végképp.

De a másik része, hogy mindenki dühöng, hogy az orvosok istennek tartják magukat, ehhez képest az elvárások olyanok, hogy azt ember nem tudja teljesíteni, dolgozzon éjjel-nappal, pénz nélkül (fiatalok nem kapnak parát, vagy ha igen, akkor meg azért szidják őket), ne legyen magánéletük, egészségük, de azért teljesítsenek száz százalékon.

És azt is értem, és egyet is értek vele, hogy nem kerül sem több időbe sem több pénzbe tisztességes hangon, megértően beszélni. Az egyén szintjén.

De összességében egy küszködő, nagyon alulfinanszírozott rendszer berögződéseit, kényszermegoldásait megváltoztatni igenis csak pénz-és energiabefektetéssel lehet.

guderian 2010.11.03. 15:06:02

@ujik: ismerős. Én pár éve az aranyeremet akartam megmutatni az orvosnak. Fel kellett állnom négykézláb az ágyra, bedugtak egy csövet a seggembe, hetero lévén ezt zokon vettem.
Ekkor kopogtak, bejöttek receptért, takarító jött ment, mindenki vetett egy pillantást a kitágult ánuszomba. Azóta én minden bajommal magánklinikára járok.
Egy hátfájással próbáltam spórolni, de az is csak rosszabb lett, megint csak a magánklinikán hoztak helyre. Vizitdíj -> Normális fizetések lehetett volna a megoldás.

Hatodéves 2010.11.03. 15:09:00

@Hans Lopkowitz:
Ez nem egy városi legenda. Német kórházak embereket pénzelnek azért, hogy szervezzék ki a magyar orvosokat, német egyetemi kórházakba. Volt (már diplomázott) csoporttársaim két hét múlva utaznak, aláírt szerződésük van, és nem ők az egyetlenek, akiket ismerek.

Sebész rezidens ismerősömnek nyelvtanfolyamot fizetnek és ügyeletek nélkül nettó 650 ezernek megfelelő fizuval kezd. Ő például nem akart kimenni külföldre, csak épp nem tudja fizetni az albérletét sem, miközben állandóan dolgozik.

Ez van. Nekem sem tetszik...

IrishOak 2010.11.03. 15:09:14

@batgirl:
Nahát Te is milyen okos vagy.
A szülő nőknek sem feltétlen kell hátast dobnia.Ha jól választ intézményt. Ezért előtte nem árt tájékozódni:-)

Hans Lopkowitz 2010.11.03. 15:10:27

@guderian:

Biztos itt is azt volt a gond, hogy alulfinanszírozott volt az orvos...

Hatodéves 2010.11.03. 15:11:02

@ujik:
Igen, többek között erre írtam a megalázót, nem a születés csodáját nézem le vagy ilyesmi, ellenkezőleg. Mindegy, megkaptam érte, hogy mekkora szar ember vagyok.

IrishOak 2010.11.03. 15:11:57

@Aki a zsiráfotszereti:
nekem más az értelmezési tartományom a kis-közepes és nagytestű állatokat illetően -de ez legyen az én bajom:-)

Azt nem tudom, hogy ki szeretne "fejen állva" szülni:-) de nem hinném, hogy egy vajúdónak pont ez jutna az eszébe.
Bár tőlem ...akár

guderian 2010.11.03. 15:12:29

@Hans Lopkowitz: Igen, 20-30 ember várt a váróban, mindenki be akart jutni, orvos rezignált és túlterhelt volt.
Több pénz -> több orvos -> kisebb terhelés - >több empátia.

Hans Lopkowitz 2010.11.03. 15:17:04

@Hatodéves:

Kaliforniában egy átlagos sebész évi keresete olyan 200-240,000 dollár között van. Vajon innen miért nem csábítanak orvosokat?

Tény és való, hogy keresnek magyar orvosokat, de nem a szaktudás alapján. Vannak helyek ahová a kutya sem akar menni és oda úgy gondolják, hogy jobb egy magyar orvos, mint a semmi.

650.000.- Ft az kb. 3,200 dollár. Én jóval kevesebbet keresek mint egy orvos, de ezért annál többet.

Dr.laikus PhD 2010.11.03. 15:36:34

@Hatodéves:

Azért ezt a szétverik a mentőautót és megverték a mentőst jól lobogtatja a szakma.

Még nyitott volt a mentősök oldala, a stílusuk hagy némi kívánnivalót.

Bajtársiasságról sokat beszéltek, de úgy féltek cigányok közé menni, hogy meg sem próbálták megtanulni hogy kell velük bánni.
Félelem, mint tudjuk felesleges rossz hangsúlyú beszédet is jelent.

Jelzem a paripa megint csak, hogyan kell beszélni, mit kell mondani, nem durván határozottan.
Senki nem várja el mentőstől, orvostól, hogy együtt sírjon velem.
Az ellenkezőjét inkább.

Megtörtén a baj, azóta annyiszor hallom, mintha minden nap elkövették volna ellenük a támadást.

Ahogy az egyetemen riogatják a hallgatót a műhiba perekkel, a cigányok családi hangos másságukkal.
Ha olasz lenne senkit nem zavarna.
Sokszor meg sem közelítik őket! :-)))

Fél mindenki, orvos is, beteg is.

ujik 2010.11.03. 15:41:55

@Hatodéves: Nem vagy szar ember! Épp a te kommentjeid a legnormálisabbak! Igenis megalázó, amit csinálnak, fájdalmas és most már nem találom mi volt a harmadik, de azzal is egyetértek. Itt egyeseknek olyan jól megy még a szülés is, hogy ihaj csuhaj. Nekem az tetszett nagyon, hogy voltak olyan nők, akik direkt azért nem kértek fájdalomcsillapítót, mert hát a baba se kap, és hát a baba szenvedjen, ők meg ne? :-)) Az tény, hogy az első gyereknél az ember nem tudja, hogy mire vállalkozik, én azon csodálkozom, hogy van aki meg utána simán bevállal még kettőt-hármat. Ebből mondjuk tényleg az következik, hogy nem mindenkinek szörnyű az élmény, én velük nem vitatkozom, de az enyém szörnyű volt. Sokáig rémálmaim voltak, hogy jaj megint szülök :-)) Meg még azt bírtam amikor a doki azt mondja, hogy nem jól nyomok. Gondoltam, hogy ugyanmár tessék megmutatni, hogy hogy is kell azt jól csinálni :-)) persze mondani nem mertem .... De jól esett volna, az tuti.

Hatodéves 2010.11.03. 15:42:08

@Dr.laikus PhD:
Amúgy ebben (a cigányokkal való kommunikációban) nagyrészt egyetértek Veled (amúgy is általában egyet szoktunk érteni).

Nem vagyok biztos benne, hogy egy esetről van szó egyébként ettől még van igazság abban, amit mondasz.

De tudod, ez megint az, hogy lehet azt mondani, hogy X meg Y beszélhetne kedvesebben, vagy jobban, mert az semmibe sem kerül, de ezekre a dolgokra rendszerszintű megoldás kellene, szervezett továbbképzéssel, megfelelő dolgozó-kínálattal, hogy a legjobbakat lehessen megtartani.

Van nálunk olyan tantárgy, ami a romákról szól, és én minden évben megpróbáltam felvenni, de mindig tele volt, plusz legalább két előadást hallgattam erről a témáról. Nem mondom, hogy ez sok vagy elég, de vannak próbálkozások.

Dr.laikus PhD 2010.11.03. 15:43:09

@orövoár:

Nekem sem jó, hát leszarom hogy másnak sem?

Ugye nem így gondoltad?

Versenyezni ki a fontosabb, mert apa tűzoltó?

Azért nem kell annyit tanulni, a 72 óra alatt készenlét van, alhat, ehet, nincs minden nap tűz.
Ismerek én is tűzoltókat a készenlét teljes fizetés, orvosnál ez nem így van.

Nem lehet hasonlítani ki a fontosabb.
Szóval ne szarj bele, ha szükséged lesz orvosra, elő fogod venni a a nevető ember álarcod hidd el.

apolka11 2010.11.03. 15:52:09

@Hans Lopkowitz: hú, öregem, mekkora király vagy, most már azt is tudjuk, hogy nagyon jól keresel!
amúgy kit érdekel?
amit meg az orvosokról írtál, az merő általánosítás és rosszindulat.

Egyébként mindenki azzal jön, hogy itt minden orvos hogy védi magát meg a mundér becsületét. Nekem viszont úgy tűnik, Hatodévesen kívül még nem szólt orvos a vitába, ráadásul jóval többen vannak azok, akik hőbörögnek, mint akik védeni próbálják az orvosokat....

de kezd ez az egész katasztrófába hajlani, éppen az mutatkozik meg, amitől lever a víz, semmit nem tudunk, csak hőbörögni, hőbörögni, hőbörögni, de azt istenesen!

jekatyerina 2010.11.03. 15:56:43

35 vagyok és még nem szültem. Ebből az következik, hogy már egy tucat barátnőm szült, ezért töviről-hegyire ismerem a sztorikat.
Nem kell álmokat dédelgetni, a hazai egészségügy egy rakás szar. Igen, azért fizetünk tb járulékot, hogy egy sima mell ultrahangot se tudjanak megcsinálni orvos hiányában ( Szt. István kórház).
Frissen szült barátnőmet látogatva, az újszülött osztályon bűzlő WC, zéró felszereltség, hihetetlenül udvariatlan nővér, és még sorolhatnám.
A gyermekre vágyóknak meg kész befektetés egy szülés, mert pár százezer nélkül szóba sem állnak az emberrel. Az orvosok is jajveszékelnek bigott módon az itthoni körülmények miatt, pedig még többet is kereshetnek mint pl. Skandináviában, mert olyan horror árakon "asszisztálnak" hisz a szülésnél sokszor a szülésznő van csak bent, úgy átlag 30-50.000-ért. Nem pártolom az otthon szülést sem, de az ok amiért inkább kórházban szülne az ember- műszerek, szakértelem, a tudat, hogy bele nem halunk-nos..
Bár már most elment a kedvem az egésztől, ha egyszer mégis szülök, remélem sikerül egy magánkórházban lebonyolítani,ami persze sokkal drágább, de legalább nincs olyan érzése az embernek, hogy egy mészárszékre került.
Addig meg spórolok, és nem fizetek tb-t, így legalább telik a következő 10.000 Ft-os mellultrahangra is.

Hatodéves 2010.11.03. 15:59:05

@apolka11:
Hát igen, én meg bánom már, hogy hozzájárultam ehhez a vitához. Nem akartam elterelni a témát a poszttól, de nem én kezdtem el mondani, hogy a magyar orvosok emberileg és szakmailag is rosszak, szemetek stb.

Az eü. rendszer alulfinanszírozottságának csak ez egyik része, hogy ki mennyit keres, a másik meg, hogy van-e megfelelő berendezés, időpont stb.

Mindegy, nem kellett volna.

IrishOak 2010.11.03. 16:05:33

@Hatodéves:
Mindig végigolvaslak:-)
Meg a többi dokit is akik erre járnak.
Tisztelet, és megbecsülés amit tudok mondani.Elismerésem, hogy ezt választottad -én nem lennék rá képes, bár én is sok emberrel dolgozom(most épp nem:-D)

Nagyon érdekes és tanulságos, hogy a később ránk vigyázókat mennyi mindenre meg szeretnék tanítani.

Olyan iskolát is szeretnék,ahol a gyógyítandókat megtanítják a tiszteletre.(az önmaguk és a mások tiszteletére)Anélkül hiú egy ábránd, hogy majd az orvosaink mindent meg tudnak oldani, és mindent azonnal, fájdalommentesen kikezelnek.
De ha meg nem; jöhet a hőzöngés, és az anarchia.

Ezért nem is csodálkozom, hogy a dokik csak és kizárólag úgy viselkednek ahogyan a hozzájuk forduló ott és akkor.

Bár én még csak normális dokikkal találkoztam ... de én selejtes vagyok ez köztudott:-))

Úgyhogy el ne vesszen belőled a ragyogás!;-)

Dr.laikus PhD 2010.11.03. 16:06:46

@jekatyerina:

Ugyanannyi, benne van az ellátás is.

Nézz alaposan körül.
Ne hallgass meg frissen szült mamát.

Írtam, hogy nő a nővel milyen kegyetlen riogató tud lenni ha szülésről van szó.

Ritka az igazi borzalom. Én is ismerek anyát akinek a lánya azért nem szül, mert olyan keservesnek élte meg a sajátját. Nincs is jó viszony, viszony sincs semmilyen közöttük.

Anyaságra megérik az ember, ennyi idős korban meg tényleg mindennek utána néz, megtanul. felkészül.
Ha meg nem lesz gyereked, azt is elrendezi az élet.
Akkor úgy lesz teljes. :-))

Csirke72 2010.11.03. 16:09:04

Még szerencse, hogy a kisfiaim nekem itt némtben születtek, ahol a nejemnek külön egyszemélyes szülöszobája volt és a maximálisan kedves és profi szülészorvos mellett 3 növér segitette a szülést.

A végén pezsgös koccintás volt és természetesen mindez egyszerü német TB alapon!

adamantium 2010.11.03. 16:09:29

@orövoár: vagy te nem tudod mi az az intenzívosztály vagy az nem tudta aki téged odaküldött. az intenzívosztályon olyan emberek vannak akik gépek nélkül nem képesek életbenmaradni vagy állapotuk bármikor szükségessé teheti azt, hogy bizonyos életműködésüket gépekkel helyettesítsék. ebbe asszem nem fér bele a folyosón járkáló anyuka

Dr.laikus PhD 2010.11.03. 16:10:58

@Hatodéves:

Ne sajnáld, nem Te kezdted.

Ha valaki hiteles akkor az Te vagy.

Fel tud húzni Irise az adjon isten fogadj isten mondataival, de alapvetően igaza van.

Azt kapjuk amit adunk. Akár tudatos ez akár nem.

IrishOak 2010.11.03. 16:11:40

@Dr.laikus PhD:
Pont ezt gondoltam:-)akkor ez bingó?:-D

adamantium 2010.11.03. 16:20:23

@nyílméregbéka: nana, a császár az a babának jó, az anyukának jelent nagyobb kockázatot. a csaászár a kórháznak is jó, ugyanannyi meló (vagy inkább kevesebb) és több pénz. egyik fórumon a császár ellen harcolnak, itt meg mellette? akkor, hogy is van ez kérem?

Dr.laikus PhD 2010.11.03. 16:21:56

@El Visco Stello:

"A másik dolog a kooperáció. A kooperáció alapja a kölcsönös bizalom és a közös érdek."

Mostanáig ezen gondolkodtam, hogy mit is válaszolhatnék erre, hiszen igazad van.

Rájöttem, hogy nőből vagyok.:-))

Azonnal bizalom van és kooperálok ha az érdekem úgy diktálja.
Persze ehhez nem kell nőnek lenni, csak gondolkodni egyszerűen, hogy minek mi a haszna és az ára.

Persze azért értem mire gondolsz.

Dr.laikus PhD 2010.11.03. 16:23:12

@IrishOak:

Nem először már, főleg ha anyaságról és szülésről van szó.
Bingó bizony! :D

jekatyerina 2010.11.03. 16:23:55

@IrishOak: A "mai szülő nők" is fel vannak erre készülve , megnyugtatom. Tájékozottabbak, és elővigyázatosak. Ebből adódóan tisztában vannak azzal mit várhatnak el. Általánosítgatni pedig nem kell. Nincs két egyforma nő, fájdalom, eset. Csak azért, mert Önnek jó tapasztalatai voltak, vagy ment könnyen ment a szülés, feltételezem "anno", az nem jelenti azt , hogy más is így éli meg.
A mostani körülmények pedig... Igen jobbak, továbbra is az európai átlag alatt jóval. Humánus hozzáállás tekintetében pedig a béka segge alatt.
Ja, és szerencsére van összehasonlítási alapom.

adamantium 2010.11.03. 16:24:45

@Leningrad: ki mondta, hogy háton KÖTELEZŐ szülni? magyarországon vagy bantusztániában hallottad?

Dr.laikus PhD 2010.11.03. 16:28:21

@IrishOak:

Jaj!
Most akkor mégsem bingó?

adamantium 2010.11.03. 16:28:51

@orövoár: huh, nekem van tüzöltó ismerősöm, csináltak kimutatást, hogy az idő hány százalékában végeznek valós munkát (bevetés) hány százalékában meg felkészülést a bevetésre (foci). én már láttam nem egy sérült tűzoltót, egyik megcsúszott a vizes padlón oltás közben a többi 20 meg focizás közben, persze mindegyik arra kért, hogy jaj nehogy focit írjak

IrishOak 2010.11.03. 16:29:19

@Dr.laikus PhD:
Bingó az csak úgy néz ki mintha sakk lenne:-DD

BitPork 2010.11.03. 16:36:19

Érdekes poszt.
Nekem, asztmás-allergiásként volt olyan élményem, hogy "ne szimuláljak már"-igaz a végén mentővitt kórházba, de ez valószínűleg csak a színészi tehetségemet jellemzi.
Viszont, pár évvel később, mint informatikus kaptam egy hívást egy orvostól, hogy "19.-e van, lerohadt a gépem, holnap adóbevallás", h demánis azonnal. Mondtam ok. Kimentem, és kiderült h "kedvenc" orvosom felesége hívott ki. Hogy-hogy nem sikerült neki határidő előtt megcsinálni a segítségemmel a bevallást, és amikor elköszöntem tőle elejtettem a megjegyzést hogy a számítógépnek nem volt semmi baja csak szimulálta a gondot. Érdemes lett volna felvenni a fejét, mert igen erőteljesen kaméleon szindrómát produkált :)

adamantium 2010.11.03. 16:36:30

@Hans Lopkowitz: senki nem hülye elmenni az emrikai átlagkórházba dolgozni orvosként, gondolod, hogy oda nem hívnak? nem mennék semmi pénzért, minek menjek egy olyan helyre ahol nem ismerik el a diplomámat, különbözeti vizsgákat kell tegyek és a kórházak 90%-a szarabb mint a magyar tudás alapján (ha ott élnél valójában akkor észrevennéd, hogy az orvosok fele valahogy nem fehér bőrű. és most nem az afroamerikaiakra gondoltam).
németországban a kezdő orvosi fizetés 3600 euró bruttó havonta, a felső határ a csillagos ég. norvégiában a kezdő orvosi fizetés meg 8-9 ezer euró nettó, minek amerikába menni?

adamantium 2010.11.03. 16:39:10

@jekatyerina: "egy sima mell ultrahangot se tudjanak megcsinálni orvos hiányában ( Szt. István kórház)" - sehol a világon nem tudnak, ahhoz orvos kell, mármint nem az ultrahanghoz, hanem a lelet kiadásához

IrishOak 2010.11.03. 16:45:58

@jekatyerina:
Illúzió a neve...
Sőt sajnos azt kell mondjam a mai fiatal szülő nők sokkal kevesebb hasznos és valós információt kapnak mint én pl 24 évvel ezelőtt. Most csak hülyeség hegyeket próbáltak belém plántálni- de sajnos már nem vagyok fogékony ezekre.
Van persze 4d, meg kromoszóma, meg csillagok az égről.
De nincs az, hogy igen ez így van- ez nem vicc, és nem kéne pénzért megvenni, hogy ne fájjon,hogy ne keljen nyomni, ne is lássam.
Sok sok olyan már nincs ami igazán fontos -amit az anyák, nagyanyák adtak át...és a lányok figyeltek volna rá.

A világ színvonalában van hazai orvoslás,ellátás és lehetőség!(persze nem minden egyes ember seggében azonnal, de elérhető tb-re!!!)Ez a világ legkisebb részén van így!A benne dolgozó emberek hibái nem nagyobbak, és nem mások a sajátunkénál.
Az orvos viszont az az ember aki tud valami olyat ami nekünk hasznos és akár az életet jelenti.Tisztelni kell ezért.
És ha szülész vagy a doki azt mondja, hogy nyomjon : akkor megszakadásig nyomni! Ennyi a szülés:-DD Ha meg azt mondja műtő, akkor lehet hüppögni és megpróbálni nyugodtnak maradni.Mind a kettő fáj, és veszélyes játék.

Nagyon nem kellemes emlékeim vannak egyik szülésemről sem -de az ok nem rajtam kívül keresendő:-))a mostaninál halálfélelmem volt a műtő felé -de ez is belül megfejtendő -sem kórháznak sem a dokinak semmi köze hozzá.:-)

jekatyerina 2010.11.03. 16:53:22

Nem, nem. A mellultrahangra az említett kórházban kaptam beutalót a nőgyógyászomtól. A beutalóra ráírta a magán ultrahangos orvos számát is, arra az esetre ha... Nem is értettem. Neki is minden alkalommal fizetek, és fizessek az ultrahangért is?

A Szt. István kórház röntgen osztályán persze kiderült. Kétszer is ingerülten közölték, az orvosom nem oda küldött, menjek el. A beutaló persze oda szólt, csak ők a magán orvos nevére mutogattak, hiába mondtam, hogy az csak arra az esetre...és itt kiderült. Ugyanis a végén kiabálva! közölték : Hát miért nem érti meg, hogy nincs hozzá orvosunk,jelenleg szünetel az ultrahang!
Így aztán mehettem a magánhoz 10.000-ért.
(15.000 Ft-ba került a nőgyógyásszal együtt, hogy kiderítsem van-e bajom. És ez csak a két mellemet érintette.)

Dr.laikus PhD 2010.11.03. 17:04:28

@jekatyerina:

Ha valaki nem fizet TB-t miért várja el az ingyen ellátást?

Két külön szakma a radiológia és a nőgyógyászat.
Miért is nem kéne megfizetni?

jekatyerina 2010.11.03. 17:28:08

Én fizettem a TB-met, eztán nem fogom!
Tudtommal, a beutalóval érkezett betegek vizsgálati költségeit fizeti a TB. Ha nem beutalóval érkezik a beteg, a költségek 30%-át, max. 100.000 Ft-ot fizet.
Na mármost. Ha egy idősebb nő, aki fél évente eljár nőgyógyászhoz a fentebb említett alapon, minden vizsgálatért külön fizet,évente 40-50.000 Ft-ot is otthagy az orvosoknál, és ez még csak a nőiségét érinti. Mi van,ha más területeken is kezeltetnie kell magát? Miből él meg, ha a megtakarításait az orvosoknak adja, a kötelező TB-mellett?

adamantium 2010.11.03. 17:32:09

@jekatyerina: ebben csak az nem a tiszta, hogy ezt a beutalót neked magánrendelésen adta? mert ha igen akkor valószínűleg állami intézményben nem is jó. ha TB vel is szerződésben áll a magánrendelése akkor az elvileg bármilyen Tb finanszírozott kórházba jó, ha tehát ott éppen szünetel ez a szolgáltatás, nevezzék meg azt a kórházat ami őket helyettesíti arra az időre és oda átmégy szépen

adamantium 2010.11.03. 17:34:06

@jekatyerina: a 2. bejegyzésedben valami fals infó van, a vizsgálatok beutalókötelesek, nem úgy megy, hogy a saját fejem után megyek oszt nekem kő egy CT és akkor fizetek és megcsinálják, azt orvos ki kell írja

jekatyerina 2010.11.03. 17:34:33

@Dr.laikus PhD: Persze. Egy rákszűrésnél külön fizetek majd a dokinak, a labornak, a radiológiának, és még kinek ne? Ha az ember fiának egy baja van amit különböző területek feladata kideríteni, az nem azt jelenti, hogy egyenként kell fizetni. Ezt ugye nem gondolta komolyan?

2010.11.03. 17:37:00

valaki be tuná kopizni a közalkalmazotti bértáblát? a legutolsó kimutatás, hogy az orvosok átlag ügyeleti óradíja 900-980 Ft között van. lehet hogy nettó. a szülésznőé/szakdolgozóé ha jól emlékszem 570-580 Ft/ó. a szintentartás miatt illik kongresszusra járni. eszméletlenül drága. egy jó szakkönyvről meg ne is beszéljünk. szakmai újságok, ha jók online is fizetősek. a mi kórházunkban éppen az idén állították le a friss szakkönyv és újság beszerzését anyagi okokra hivatkozva. a párom azt mondja hogy elég drága hobbim van: a szakmaiság meg a tudománykodás, úgyse nyerek vele semmit csak a kollégák irigységét. a beteget nem érdekli, a főnökömet meg a menedzsmentet mégúgyse hogy a cikkeim jó helyen jelennek meg.

Rotoxis 2010.11.03. 17:40:53

Daragaja Jekatyerina!

Ön borzasztó tévedésben van. A 30 % (max. 100 ezer) azokra vonatkozik, akinek van érvényes társadalombiztosítása. Ha nincs ilyen, akkor az utolsó krajcárig ki kell fizetni mindent.
Pa vengerszkij: Ha nincs della, nyista vizsgálat!

Csirke72 2010.11.03. 17:42:03

Hihetetlen milyen balkáni állapotok uralkodnak magyarországon.

Ahogy a nyugateurópai országok fejlödnek, olyan tempoval süllyed el magyarország minden tekintetben.

Még szerencse, hogy a kisfiaim nekem itt némtben születtek, ahol a nejemnek külön egyszemélyes szülöszobája volt és a maximálisan kedves és profi szülészorvos mellett 3 növér segitette a szülést. A nejem maga választotta ki, hogy császár v. természetes módon.

A végén pezsgös koccintás volt és természetesen mindez egyszerü német TB alapon!

Csirke72 2010.11.03. 17:43:29

@Rotoxis:

1 a bibi, hogy minden magyar kismamának az állam fizeti TB-t ez pedig a gyes pénztöl függetlenül.

Csirke72 2010.11.03. 17:44:44

@dimitrisz:

Amolyan 2 euro/óra???? Az igen!

A lengyel épitöipari feketemunkások sem dolgoznak németben 6 Euro/óra alatt!!!

jekatyerina 2010.11.03. 17:48:09

@adamantium: A beutalót nem magánrendelésen kaptam, az orvosom a papírral azonnal leirányított a röntgen osztályra. A beutalóra viszont ráírt egy magán orvosi elérhetőséget is, arra az esetre ha ott sürgősen nem tudták volna megcsinálni az ultrahangot.
A többit meg már leírtam.
1 héttel később kaptam időpontot egy radiológus (magán) orvoshoz, aki beszámolómat hallgatva elmondta, hogy a már említett kórház őt is megkereste, hogy legalább ügyeletet vállaljon náluk. Azt is elmondta, ő naponta kap 7.000 eurós állásajánlatokat külföldről, nem csodálkozik, hogy nincs a kórháznak ezen osztályán orvosa.
A lényeg:magánkórházas ultrahang van dögivel, a kórházba meg nem sikerül orvost találni, mert ott nincs pénz. Aki él és mozog, a több pénz reményében inkább magának dolgozik.

jekatyerina 2010.11.03. 17:53:55

@Rotoxis: Kedves Rotoxis! Máskor figyelmesebben! Nem azt írtam a TB nélküli, hanem a beutaló nélküli betegek!

Ugyandehogy (törölt) 2010.11.03. 18:05:00

@batgirl: ó, ezeket ismerem "ha el tudott aludni, akkor ezek nem szülőfájások"
"ó, első gyerek, hol van még a szülés"
aztán két óra múlva, a végén 3 tolófájással meglett.

mauii 2010.11.03. 18:07:34

@jekatyerina:

ott a pont, épp ezt akartam írni.

mauii 2010.11.03. 18:17:28

@IrishOak:

"Ezért nem is csodálkozom, hogy a dokik csak és kizárólag úgy viselkednek ahogyan a hozzájuk forduló ott és akkor."

Ha ez így lenne, azzal semmi gond nem volna : )
Épp arról van szó, hogy NEM így történik.
A kiszolgáltatott emberek általában nem támadóak, főleg ha segítséget remélnek. Egy ilyen szituációban egyszerűen nem fér bele a rosszindulatú, támadó hozzáállás a kórházi dolgozók részéről, és mégis nagyon gyakran megtörténik.

orövoár 2010.11.03. 18:23:19

@adamantium: Öcsém, azt hittem, ezen 50 kommenten innen már túl vagyunk. A PÉCSI KLINIKÁN A CSÁSZÁROS ANYUKÁKAT EGY OLYAN KÓRTEREMBE VISZIK, AMIRE AZ VAN ÍRVA, HOGY INTENZÍV OSZTÁLY. Vágod? Csupa hasműtétes, meg műtétből ébredő ember körülöttem. Én sem értettem, minek vagyok ott, de ott voltam 2 napig. És a posztolót is oda vitték. Ha még valaki ebbe beleköt, eret vágok.

orövoár 2010.11.03. 18:29:44

@adamantium:
"huh, nekem van tüzöltó ismerősöm, csináltak kimutatást, hogy az idő hány százalékában végeznek valós munkát (bevetés) hány százalékában meg felkészülést a bevetésre (foci). én már láttam nem egy sérült tűzoltót, egyik megcsúszott a vizes padlón oltás közben a többi 20 meg focizás közben, persze mindegyik arra kért, hogy jaj nehogy focit írjak"

Áruld már el, hogy ezzel most mit bizonyítottál?

orövoár 2010.11.03. 18:39:21

@Dr.laikus PhD:
"Nekem sem jó, hát leszarom hogy másnak sem? Ugye nem így gondoltad? Versenyezni ki a fontosabb, mert apa tűzoltó?"

MOSTMIVAN? Te úgy interpretálod itt az általam leírtakat, hogy megáll az eszem. Azért hoztam szóba a tűzoltókat, mert előjött ez az "orvosok keveset keresnek" maszlag, minden nyomós érv legnyomósabbika. Pedig más is szarul keres, más is fontos munkát végez. Attól még nem kell elkurvulni és élet-halál urának képzelni magát.

zellerlevél 2010.11.03. 18:46:02

A kommunikációs problémák, vagy inkább alulképzettség kiküszöbölése nem pusztán az egészségügyi személyzet feladata, hanem a betegeké is...
Pár napos kórházi tartózkodás alatt szakdolit lehetne írni az emberi kommunikáció hibáiról.

Dr.laikus PhD 2010.11.03. 18:56:11

felicitasz.blog.hu/

Utolsóm írását is érdemes olvasni!

orövoár 2010.11.03. 19:04:52

Na, jól elkanyarodtunk az eredeti témától. Csak úgy, játékból, átírtam az eredeti posztot, hogy lássátok, mennyire kevés kell a kórházi boldogsághoz.

Én 2010 május 19-én szültem meg kisfiamat a PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán, és sajnos vannak rossz élményeim. A fogadott orvosom a szülésem alatt nem volt a helyzet magaslatán, belőlem is úgy akarták kinyomni a gyereket 10 óra vajúdás után, de nem sikerült. Az éppen ügyeletes szülésznők viszont korrekten odafigyeltek mindenkire.

Aztán gondolta behív még egy embert, akinek szóltam, hogy legyen szíves vigyázzon, mire azt válaszolta, hogy természetesen, nyugodjak meg, minden rendben lesz. És tényleg vigyázott, határozott volt, de figyelmes.

Ő sem tudta kinyomni belőlem, ez után vittek császárra, miután végezvén a fogadott orvosom oda állt mellém az én véremmel szennyezett köpenyében és gratulált a babához: Anyuka, megvagyunk. Van olyan, hogy elfogy az erő. Ne hibáztassa magát, maga mindent megtett. Na akkor úgy éreztem, egy kő esik le a szívemről. Mennyit ér egy kedves szó, egy kis emberség!

Fölkerülve az intenzív osztályra úgy éreztem, a nővérek szinte megsértve érezték magukat, ha csinálniuk,segíteniük kellett valamit. A gyerekágyas osztályon már jobb volt a helyzet. Bár vegyes a kép, de ha még egyszer szülnék, ebben a kórházban szeretnék, mert most már eljutottam odáig, hogy talán vállalok még egy gyereket.

oraculum_dixit 2010.11.03. 19:04:52

Akik itt ismernek egy kicsit, nyilván meg lesznek lepve, mert én általában ki szoktam állni a posztolók mellett, de valami azt súgja nekem, hogy ezúttal a posztoló orvosa nem véletlenül, nem merő rosszkedvében volt olyan a paciensével, amilyen volt.

Miért van ez a benyomásom?

Négy gyereket szültem, szóval mostanáig vagy féltucat szülész-nőgyógyásszal volt dolgom, de valószínűleg többel is, hiszen a négy terhességem alatt összesen vagy másfél hónapot töltöttem kórházban, mégpedig három különböző kórházban (az egyik kimondottan rosszhírűnek számít).
Mindenütt sokkal több pozitív élményem volt, mint kifejezetten negatív. Továbbá mind a négy szülésemen nagyon-nagyon rendesek, emberségesek voltak hozzám mind az orvosok, mind a szülésznők. (Sosem adtam és nem is ígértem előre pénzt!)

Az a helyzet, hogy a szülész-szakmáról nem mondható el, hogy nyomorognának a tagjai, éppenséggel ők az orvostársadalom pénzügyi elitje -- a sebészekkel együtt. Szóval arról hiába is beszélnek itt páran, hogy szegénykék mennyire nyomorognának, és azért lennének savanyúak. Nem nyomorognak.

Azokkal sem értek egyet, hogy a magyar orvosok ne lennének jók szakmailag. Számos barátom és ismerősöm dolgozik az egészségügyben itthon is, de méginkább nyugatabbra, nem ezt hallom és látom tőlük. A magyar orvosok alighanem teljesen rendben vannak szakmailag. Ez valószínűleg fokozottan igaz a szülészekre, hiszen a legjobbak mehetnek csak efféle sztárszakokra az orvosin.

Valaki kérdezte, van-e olyan, akinek inkább pozitív élményei vannak magyar orvosokkal. Sajnos nagyon sok dolgom van a magyar egészségüggyel, lévén hogy le vagyok százalékolva, mégpedig nem véletlenül, és természetesen vannak rémes élményeim is, de sok csodálatos és kitűnő orvossal is találkoztam már a magyar egészségügyben. Szerintem minimum a felét kiteszik a magyar orvostársadalomnak, és akkor nagyon óvatos becslést tettem -- természetesen nem állíthatnám, hogy reprezentatív a mintám, de abban biztos vagyok, hogy nem olyan nagyon ritka a nagyon jó orvos akár szakmailag, akár emberileg. (Inkább szakmailag, mint emberileg, az már igaz...)

Végül pedig éppen mert szültem négy gyereket, van némi fogalmam arról, hogy mekkora jelentősége van a szülés során az anya hozzáállásának. Az a szomorú gyanúm, hogy ha az orvos azt találta mondani a tisztelt posztolónak, amit mondott, akkor lehetett valami alapja rá. Valószínűleg a tisztelt posztoló viselkedése nem győzte meg őt arról, hogy a gyerek megszülésébe fektette az energiáit...
Tapasztalataim szerint manapság sok nő hiszi azt, hogy a szülészorvos arra való, hogy kiszedje belőle a gyereket. Ez egy fatális félreértés...
Továbbá a szülészorvosnak nem érdeke lehordani a szülő nőt a szülése alatt, hiszen a paraszolvenciából élnek, és nyilván elmarad a paraszolvencia, ha a legkritikusabb pillanatokban szidalmazzák a klienseiket.

Szóval nekem nem életszerű, hogy a szülészorvos veszekedjen a szülő nővel, végképp nem utólag...

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2010.11.03. 19:06:24

IrishOak, de. Ritka, de kerül intenzívre császár után anya, sőt néha van pofája meg is halni. Bár ez ritka, a ritka esetek túlnyomó tübbségében a hiszterektómia megoldja a vérzés dolgot és hát ezek a mai szülő nők olyan kis puhány társaság, meg sem érdemlik a méhüket. Bakker. Gratulálok a kommentedhez.

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2010.11.03. 19:07:03

Mármint a legelső hosszú kinyilatkoztatáshoz.

Dr.laikus PhD 2010.11.03. 19:12:57

@cpandacsoki:

Ugye azt azért elismered, hogy itt nem erről volt szó?

Nem érdemes mást érteni és olvasni, mint ami írva vagyon ám.

Hestor 2010.11.03. 19:23:13

Az orvosok kb. 60-70%-a nem tud viselkedni. Ez alatt azt értem, hogy nem disztingvál. A TB-t nem fizető abszolút felesleges munkanélküliekkel meg cigányokkal beszéljen olyan hangon, ahogy azt azok megérdemlik. Viszont van egy réteg, amelyik megfizeti és ki is követeli magának a civilizált Eu-konform kommunikációt és bánásmódot.

adamantium 2010.11.03. 19:24:56

@dimitrisz: az ügyeleti díj az nincs benne abban a táblázatban. általában az ügyeleti díjat egy szakma kialkudja a kórháztól, minél nagyobb a szakma befolyása annál nagyobb az óradíj. de 1000 forint nettó (az ugye majd 2000 bruttó) az nagyon jónak számít, ilyet háziorvosi ügyeletkre szoktak adni. ilyen ügyeleti díjat kórházban az orvosok elenyésző százaléka kap. szakorvos alatt ez a díj gyakorlatilag lehetetlen, max 1-2 kórházban adják meg. szakorvosoknál úgy 10% esélyt látok rá. főorvosként is max 20-30%-ot. ismerek olyan klinikai ügyeletet ahol az ügyeletes orvos 24 óra hétvégi ügyeletért 3000 forintot kap nettóban

adamantium 2010.11.03. 19:28:26

@jekatyerina: szóval valamilyen módon az állami rendszernek is biztosítania kell minden egyes vizsgálatot, persze egyeseket előjegyzés alapján, persze az az állapot sincs messze, hogy egy szakma összefog és átmegy magánba ahogy sok országban a laborosok meg a radiológusok, patológusok és akkor majd nézheti a TB. még szerencse, hogy ez magyarország és az összefogás ismeretlen szó, mi inkább egymás szemét marjuk ki 5 garasért

adamantium 2010.11.03. 19:30:04

@orövoár: hát nem bizonyítottam semmi különöset csak annak apropójára, hogy összehasonlítottad a tűzoltók nehéz munkakörülményeit az egészségügyisekkel, leírtam az ezirányú tapasztalataimat. magyarán ugyan ne hasonlítsuk már össze a kettőt, minden tiszteletem a tűzoltóknak de azért na

adamantium 2010.11.03. 19:37:05

@cpandacsoki: arról az esetről amire ezt a kommentet írták, később mintha kiderült volna, hogy az anyuka maradéktalanul megúszta a dolgot, hisz 2. gyerek vállalásán gondolkodik. szal nem volt méheltávolítása sem más életet veszélyeztető baja

Hatodéves 2010.11.03. 20:30:27

@oraculum_dixit:
Amúgy a szülészet egyáltalán nem sztárszakma, nem igaz rá, hogy a legjobbak mennek oda. Sebész helyekre már nagyobb a túljelentkezés. De amiről tudom, hogy idén tíz-húszszoros volt a túljelentkezés (legalábbis Budapest régióban), az a gyerekgyógyászat, na oda tényleg a végzettek "krémje" kerül.

Az egészségügy egyébként több olyan tényező miatt is rossz helyzetben van (világszerte), amire nem is gondolnánk. Például:

- "Becslések szerint az egészségügy szerepe az egészségi állapotot jellemző paraméterek változásában mindössze 10%. Az USA halálozási mutatóinak elemzésével az idő előtti halálozást 50%-ban a beteg életmódjára, illetve magatartására lehet visszavezetni, ..., 20%-át örökletes tényezőkre s újabb 20%-át környezeti tényezőkre (például víz- és levegőszennyezettség)" /Dr Kovács József: Az orvosi etika alapjai, 2006, Medicina könyvkiadó/

2. A technika fejlődésével az egészségügy költsége folyamatosan nő. Mindig új vizsgáló- és terápiás módszerek alakulnak ki. Az új technika megteremti magának az igényt (például az MR pár éve még elérhetetlen luxus volt, ma már sokkal szélesebb az indikációs köre). Mindig lesz profibb és drágább eljárás, a határ a csillagos ég.

3. Finanszírozás (hány ember fizet TB-t meg ilyenek), ebbe nem megyek bele, mert éppen eleget rágódunk ilyesmin.

Az egészségügy egy pénznyelő lyuk, és ha a prevenció és a közegészségügy nem fejlődik mellette eléggé, akkor a lakosság egészségi állapota nem fog javulni, ugyanilyen sok infarktus, cukorbetegség, idős ember stb, súlyosan károsodott csecsemő lesz, sőt még több, mert egyre több embert lehet életben tartani. Az ő ellátásukra pedig a nagyon sok pénz is kevés ezért az eü. krónikusan forráshiányos, ráadásul megfelelő szociális ellátórendszer (idősek, otthonápolás, hajléktalanok) híján a szociális problémákat is az eü-nek kellene megoldani. Persze, hogy túlterhelt a rendszer, és mind a benne dolgozók, mind az ellátást igénybevevők elégedetlenek.

Mindehhez hozzájárul, hogy a négyévente-választásos rendszer, és az a politikai kultúra, ami itt van, nem törődik semmi olyannal, aminek nem négy éven belül lesz a lakosság számára csillogó-villogó eredménye. Hosszútávú, prevenciós, szociális intézkedéseket hozni senkinek nem érdeke, és nem is adható el az embereknek.

A lényeg nekem az, hogy az eü finanszírozási problémái igenis alapvetőek, köztük egy az orvosok alacsony fizetése, és van még sok más is pl. az eszközök hiánya az igényekhez képest.

zellerlevél 2010.11.03. 20:41:45

@Hatodéves: "az idő előtti halálozást 50%-ban a beteg életmódjára, illetve magatartására lehet visszavezetni, ..."

Ennél is magasabbra tippeltem volna. (Található erről valahol konkrét adat?)

A sok-sok új diagnosztikai lehetőség aztán lehetőséget ad a felesleges vizsgálatokra is, utána meg a felesleges kezelésekre... :( Látjuk, tapasztaljuk folyamatosan, hogy a páciensek nem akarnak változtatni, akarnak egy bogyót, amit bekapnak, és lehet folytatni, ahol abbahagyták.

adamantium 2010.11.03. 21:13:03

@Hatodéves: ne legyenek ezirányú reményeid, márminthogy valahova is a krém jut be. már nem emlékszem pontosan de asszem a pontszám az egyetemi éveid átlagából tudományos tevékenységből meg a felvételi vizsgából tevődik össze, ez utóbbi 30%. tehát a vizsga szubjektív. annyira senki nem tanul rosszul az egyetemen, illetve valamit tudománykodik, tehát ebben nagy különbségek nincsenek. a vizsgát gyakorlatilag a szóbeli vizsga 30%-a dönti el. gyakran megfigyelhető, hogy a régión belüliek 28-30 pontot kapnak a kívüliek meg 10 et ezzel a kívüleik ki is estek. egyszerű módszer: minden professzor a saját régiójával valamilyen szinten kivételez. a legrosszabb helyzetben az van aki még nem dolgozott sehol és nem is azon a tanszéken írta a diplomamunkáját, na az felkötheti a gatyáját. ha már ott írtad a diplomamunkádat akkor legalább ismernek. a legjobb verzió ha mondjuk már dolgoztál abban a régióban 1-2 évet és a főorvosod szól az érdekedben, esetleg a rendesebbje el is megy a vizsgára mert a főorvosoknak is bejárási joguk van oda, innen kezdve le van zsírozva az ügyed. Ez érthető is mert pl a szegedi profnak milyen érdeke fűződik ahhoz, hogy kiképezzen valakit aki adott esetben siófokon fog dolgozni, abból neki abszolut semmi haszna.
összegzésként ha pl sopronban dolgozol és pécsen végeztél akkor debrecenben minimális az esélyed még ha tiszta ötössel végezted is az egyetemet és 10 cikked jelent meg a Scienceben meg PhD-d van és mindent tudsz a szakmában akkor se jutsz be, bezzeg a nyíregyházi be fog jutni mert az ő főorvosa ott van a bizottságban

bakela 2010.11.03. 21:24:04

Elég soxor voltam szülőszobán /nem szülészként/.
Valami nem stimmel a poszttal:
Az írójának a viselkedése + gondolatmenete a menő inuit lomis középső leányáé,
viszont a helyesírás majdnem rendben van /cave: írásjelek/
Vagy szült Victoár de genere Mohácsi??
Ráadásul≈200 komm. Szinte késztetést érzek elolvasni.

Crni 2010.11.03. 21:42:54

@IrishOak:

Vélhetően azon szerencsés, szűk rétegbe tartozol, akik elégedettek voltak a szülésükkel, akik pozitív élményként élték meg, fel tudták dolgozni. De a többség, az általam ismert, viszonylag nagy minta alapján nem így van ezzel.

Ennek okai vannak, az okokat meg kell keresni. Probléma van a szülészetekkel, a szülésorvosokkal, probléma van a finanszírozási rendszerrel, a nyújtott szolgáltatás színvonalával. Valamiért mégsincs változás.

Szerintem azért, mert van egy szűkebb orvosréteg, aki degeszre keresi magát ebben a rendszerben a hálapénznek hála, és nem akar változást. Ezek között nagyon sok az öregebb, "nagynevű" arc, és mellettük állnak a kórházigazgatók is, meg a gyógyszergyártó és egyéb egészségügyben érintett cégek és szolgáltatók.

Van egy keveset kereső, agyonhajtott réteg, akiknek jó lenne a változás, ha nem a hálapénz és a kenőpénz uralná a rendszert, és magasabb lenne a fizetésük. Csak akkor egyesek, -köztük egyébként a szülésorvosok jó része- nem keresné zsírosra magát adómentesen.

A magyar szülészetek színvonala nem megfelelő, és bizonyos mutatókban különösen rossz, például gátmetszés, császármetszés aránya, ambuláns szülés stb. A kockázatmentes szülésekhez nem lenne szükség orvosokra, csak jól képzett szülésznőkre. De azzal iszonyatosan sok pénzt buknának, súlyos milliárdokat veszítenének.

Ez egy olyan ország, ahol a szülész-nőgyógyász kamara olyan állásfoglalást adhat ki, ami szakmailag totálisan megalapozatlan. Csak azért, hogy istennek tüntethesse fel magát a sok hentes-mészáros. Nem mind ilyen, de nagyon sok az ilyen.

Ez a történet nem arról szól, hogy ki mennyire fasza csaj, meg felkészült, meg hogy jön ki az orvosokkal. Ez a szüléstörténet egy tünete a magyar szülészet-nőgyógyászatnak. Egy átlagtörténet.

Hiányoltad valahol a tudást, "amit az anyák, nagyanyák adtak át...és a lányok figyeltek volna rá."
Jómagam 26 évesen szültem, figyeltem anyámra, sokat tanultam tőle, de a szülésről nem eleget, sőt semmit nem tudott átadni. Elvégeztem Geréb Ágnes tanfolyamát a Napvilág Születésházban, 50 ezer forintért, aminek jó részét az szja-m 1 százalékból rendeztem, alapítványi támogatásként.
Úgy döntöttem, hogy nem próbálkozom meg az otthonszüléssel, de akkora tudást, annyi törődést kaptam, amiért örök életemre hálás leszek a férjemmel együtt. Nemcsak a szülésre készítettek fel tökéletesen, hanem a gyermekágyra, a szoptatásra, a szexuális élet változásainak menedzselésére, az anyaságra. Nem kezdem el szétszedni a kommenteket, de minden "tábor" állításai között vannak bődületes idiótaságok a szülésről.

Crni 2010.11.03. 21:49:42

@Crni: Ja bocs, nem kockázatmentes szülés, hanem alacsony kockázatú szüléshez lenne elég a szülésznő.

És innen is csókoltam a szülésznőmet, aki elintézte, hogy ne legyen bent orvos a szülésemnél, aki azt mondta közben, hogy fantasztikusan csinálom, hogy nem kell fájdalomcsillapító, mert mindjárt itt a vége, aki a lábam között feküdt, mert nekem a szülőszéken volt kényelmes a kitolás, aki védte a gátam, aki nem mondta, hogy mikor nyomjak, azt mondta, érezni fogom, csak figyeljek magamra. És éreztem!!!

Hatodéves 2010.11.03. 21:52:42

@adamantium:

Ez sajnos így van, elég szubjektív az egész, ráadásul úgy tudom, hogy a kórházak most már nem is kötelesek arra, hogy a legmagasabb pontszámú embereket vegyék fel.

Viszont a nagy túljelentkezés versenyt is szül, ami azért növelheti a színvonalat.

Azért azt látom, hogy az elmúlt években kiket vettek fel pl. a gyerekklinikára, és nem egy nagyágyú van köztük.

Szerintem amúgy nem lenne ezzel baj, csak hívnák állásinterjúnak és ne felvételinek pontrendszernek. Akkor az ember azzal nőne fel, hogy valahol helyet kell szereznie magának, és nem az utolsó pillanatban esne le, hogy kivághatja a francba az esetleges kitűnőjét a konferencia-helyezéseivel együtt.

Ha én lennék főorvos, azt venném fel, aki évek óta bejár az osztályomra, és úgy kell kirugdosni a küszöbről esténként, mert tudom, hogy ő működni fog, és nem érdekelne, hogy a többi idegen jelentkezőnek hány cikke és ötöse van.

Egyébként van egy nagy váltás az elmélet és a klinikum határán: az élettan, anatómia, biokémia üdvöskéi egytől egyik bénáznak a klinikumban, az igazi jó orvosok pedig sokszor azok, aki háromszor csinálták a másodévet és közben felnőttek a feladatra, dolgoztak, voltak emberek között.

Persze vannak kivételek mindkét oldalon.

Nekem nincsenek sem illúzióim sem reményeim.

TamásD 2010.11.03. 22:25:18

@Hatodéves: Mindig tudtam, hogy szar orvos vagyok. Egyszer sem ismételtem évet:(

adamantium 2010.11.03. 22:28:24

@TamásD: én se ismételtem évet :)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.11.03. 22:37:30

@jekatyerina:

"Egy rákszűrésnél külön fizetek majd a dokinak, a labornak, a radiológiának, és még kinek ne? Ha az ember fiának egy baja van amit különböző területek feladata kideríteni, az nem azt jelenti, hogy egyenként kell fizetni. Ezt ugye nem gondolta komolyan? "

Ha házat építesz, akkor is külön fizetsz a tervezőnek, a kőművesnek, a burkolónak meg a villany-gáz-vízszerelőknek, meg a belsőépítésznek.

Ez nem háborít fel? :-)

Egyébként az az 10000 forintos ultrahang van, ahol csak 9000.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.11.03. 22:41:05

@orövoár:

A tűzoltók egyébként hány évesen is mennek nyugdíjba?

Ugye ők is 65-70 évesen, mint az orvosok?

Hatodéves 2010.11.03. 22:46:35

@TamásD:

:)
Bocsánat, hülyén fogalmaztam.
És klinikum alatt az egyetem klinikai tárgyait értettem.
De tényleg sok olyan embert láttam, aki az első években nem volt túl jó, aztán egyszer csak kiderült, hogy gyakorlatban, meg önbizalomban, alkalmazható tudásban sokkal menőbb a többieknél, aztán mentőtiszt is lett hatodévben, meg ilyenek.

TamásD 2010.11.03. 22:49:34

@Hatodéves: OK, belőled mi lesz, ha nagy leszel?

Hatodéves 2010.11.03. 22:57:49

@TamásD:
Hát most valószínűleg csinálok egy PHD-t (Van egy hely, ahol, amit végezni kell, az nagyrészt klinikai munka, és nem valami sejtizé, és fel is vennének), utána gyermekgyógyászat.

(Vonzódom a pszichiátriához is, de nem biztos, hogy egy zárt osztályon dolgozva sokáig életképes maradnék. Kell éppen elég pszichológia a szomatikus orvosláshoz is.)

szabidoki 2010.11.03. 23:20:50

Ezt egy másik blogba írtam kommentként, de ide is megfelel:
Múlt hét hétfőn kezdtem Angliában, ortopédián vagyok "kisorvos".

Az a nagyon hülye, aki még otthon van, már bocsánat. Ha most mindenki elkezdené szervezni a külföldi munkát, és január elsejével az összes magyar orvos kijönne Angliába, itt még mindig rengeteg betöltetlen állás maradna.

Nem összehasonlítható a két ország. Itt fel sem merül, hogy a törvényesnél többet kellene dolgoznod, netán csak felét ismernék el munkaidőnek, esetleg két helyen melózol...

Mindenki nyugodt, kisimult, kedvesen beszélnek a beteggel, azok kedvesen beszélnek az orvossal. Muszáj is, mert aki ugat, azt nagyon gyorsan kikísérik az épületből. Zokszó nélkül várnak órákat a sürgősségin az első vizsgálatra, további órákat a konzíliumokra. Nem cirkuszolnak, amikor elnézést kérek, hogy ennyit kellett várni, még ők szabadkoznak, hogy látják, mekkora a hajtás, nincs probléma.

Hónapokba telik, mire kapnak egy időpontot az ortopéd szakrendelésre, további hónapok, mire műtétre kerül a sor, de panaszt nem hallani. Az idősebb kollégák folyton tanítanak, magyaráznak, ez egy kisebb kórház, de annyi tanfolyam van folyamatosan, hogy az összeset teljes munkaidőben sem lehetne végighallgatni.

A házon belüli tanfolyamok és oktatások általában ingyenesek (kivéve pl. ALS és hasonlók, amiket külső cég szervez), a házon kívüli tanfolyamokra van személyes keret és fizetett tanulmányi szabadság.

Külön ügyosztály működik arra, hogy a dolgozók szakmai fejlődését segítse.

Ti meg egyétek meg, amit főztetek.

TamásD 2010.11.03. 23:23:03

@adamantium: @radiologus.hu: Ugye ti is ügyeltek éppen, és nem a szabadidőtökben olvasgattok éjszakánként praxisblogot?

TamásD 2010.11.03. 23:25:07

@szabidoki: Te most hogy tervezed? Pár év kintlét, megtollasodás, vagy hosszú távon kinnt maradsz?
A kisorvos az RMO-t jelent, vagy tényleges szakmai állás?

szabidoki 2010.11.04. 00:00:40

@TamásD: meglátjuk még, sokban az otthoni helyzet függvénye is, hogy meddig maradok.
Nem RMO poszt, ortopédián vagyok clinical fellow.
Ha érdekel angol állás, dobj egy privát e-mailt.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.11.04. 01:28:59

@tódór piroska: Jó ideje Hatodéves a legjobb dolog, ami ezzel a bloggal történt.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.11.04. 01:35:09

@orövoár: Bocs, ezen az alapon más meg leszarja a tűzoltó férjedet...

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2010.11.04. 01:49:56

@adamantium: Magyarorszagon. Lehet megdobbenni. Meg mielott megkerded, nincs gyerekem, viszont az osszes baratnomet a kitolasi szakasz elott joval szepen a hatara fektettek, es nem is hagytak felkelni. Biztos nekik nem volt szerencsejuk. Vagy talan megis ez az altalanos hozzaallas.

Dr.laikus PhD 2010.11.04. 04:47:33

@szabidoki:

Na hála Istennek!

Egy hét alatt már annyira jó neked!

Megnyugodtál remélem és ide is nyugodt stílusban fogsz írni.
Megírod a tapasztalatod?

Egy ország ahol lehet hosszú távon tervezni, ha van munkád meg lehet élni, kialakult rituálék vannak - igaz azért a nyílt utcán tinik bármikor leszúrhatnak, meccsre ne menj, mert a higgadt angolok primitív veres ördögökké válnak.

Sok sikert szabidoki!:-)))

Dr.laikus PhD 2010.11.04. 04:51:43

@szabidoki:

Malícia nélkül kérem, hogy írd meg.

A hosszú várólisták itt is állandóak lesznek.
Betegként sok mindenre fel kell készülni - többek között arra is, hogy fájdalom esetén is várni kell.

El vagyunk kényeztetve és nem a mi hibánk, hogy nem tudjuk a tennivalóinkat.
Ha meg valaki azt hiszi jogai vannak, kiváltságai, akkor kölcsönös - tanultságtól függő - gorombáskodás a vége.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.11.04. 07:41:19

@szabidoki: Ja, sok szerencsét, örülök, hogy elmentél.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.11.04. 07:50:27

@Dr.laikus PhD: Lehet, hogy te el vagy kényeztetve, de ne nyilatkozz más nevében!
Könyörgök, hagyd már abba a segnyalást, undorító.

orövoár 2010.11.04. 07:51:12

@Dr. Morcz: Nagyon frappáns volt. Ezekre válaszolj, légy szíves:
-a körülményekkel tisztában voltál-e, amikor ezt a hivatást választottad?
-miért a pénz az utolsó érvetek, amikor tisztességtelen bánásmódról, undorító hangnemről van szó?
-tisztességes dolog-e a betegeken elverni a frusztrációtokat?
-a tisztességes, normális orvosok miért nem vetik ki maguk közül azokat, akikről köztudott, hogy még a kutyátokat sem vinnétek hozzá?

orövoár 2010.11.04. 08:07:22

Bocs, kicsit sok volt szóismétlés: tisztességes-tisztességtelen. Talán nem véletlen. Nem kell a betegeket szeretni, csak normálisan kellene velük viselkedni. Ez fáj itt minden orvosellenes megszólalónak.

A kérdéseimet meg tekintsd költőinek.

tódór piroska 2010.11.04. 08:28:16

@Dr. Morcz:

Tisztelt Dr.Morcz!
természetesen tiszteletben tartom a véleményét, sok mindenben egyet értek is Önnel és Hatodévessel. Kétségkivül hibáztam, amikor sarkos véleménnyel minősítettem hatodévest, abban azonban nem, hogy egy szigorló orvostól egy kicsit több alázatot és szerénységet várnék el. Amit pl az évismétlésről írt, az - hogy ne finomkodjunk - kapitális marhaság. Az igaz, hogy aki jó anatómiából és biokémiából, az nem feltétlenül lesz jó orvos, de aki nem képes kitartó, szorgalmas munkára és tanulásra, és nem tudja elsajátítani a preklinikai tárgyakat, abból biztos, hogy nem lesz jó klinikus, jó orvos.

Aki végzés után rögtön PhD-ben gondolkodik, az karrierista (tudom, hogy lehet a dolgot csűrni - csavarni, sok érvet felsorakoztatni mellette, lehetnek kivételek, stb.). Ezt általánosságban mondom, és ha úgy tetszik, lehet pozitiv olvasata is a véleményemnek - végül is a szakmai karrier építés fontos dolog...

Ritkán szóltam hozzá eddig is, de figyelemmel kísértem a blogot, és a jövőben is ezt fogom tenni. Az Ön higgadt, szakszerű, konfliktus-feloldó hozzászólásai mindig felüdülést jelentettek a néha alpári szinvonalú kommentek között. További sikereket kívánok, valószinűleg ez volt az utolsó jelentkezésem. Tisztelettel: Tódor Piroska (Sakál és balerina)

orövoár 2010.11.04. 08:55:49

@tódór piroska:

Tódór Piroska megnyuszulása. Eldobom magam.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.11.04. 09:12:51

@orövoár: 1. Nem voltam tisztában, mert az egy másik rendszerben volt, kicsit kiszámíthatóbb pályát kínált (ez NEM nosztalgia).
2. Nem a pénz az utolsó érv, de hivatástudatból nem lehet kenyeret venni, gyereket nevelni, marxi értelemben a munkaerőt újratermelni.
3. Jelenleg a társadalomban és a Praxison a fordítottja történik, a betegek verik le az összes orvoson azt a frusztrációt, amit egy/több orvos nekik okozott.
4. Mert nincs rá eszközük. Mi közöm nekem egy más városban / kórházban / szakterületen dolgozó orvoshoz, hogy tudnék rá hatni? A saját osztályon meg a főorvos az illetékes, neki nem csak arra kell gondolnia, hogy milyen a szakmai színvonal, hanem arra is, hogy ha elküld 1-2 orvost, ki fog ügyelni a jövő hónapban. (Ettől még pár esetben karakánabbak lehetnének).
Összességében amit írtál, azok jogos felvetések, de nem az egyes orvosoktól, hanem a rendszer üzemeltetőitől kéne számon kérni a hiányosságokat, az egyes orvosokat a saját hibáik miatt kellene felelősségre vonni.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.11.04. 09:15:32

@tódór piroska: Köszönöm az elismerő szavakat.
Annyit azért hadd mondjak, hogy ismerettségi körömből többen azért phd-znek végzés után, mert a választott szakterületre nem fértek be, és még vannak annyira idealisták, hogy nem mentek el egyből Nyugatra a magasabb fizetések / jobb körülmények dacára. Szóval lehet ez parkolópálya is. A másik része az, hogy phd-zni bekerülni az nem izom vagy protekció kérdése, voltam ilyen felvételin partjelző, rosszabb mint az anatómia-szigorlat. Szóval nem a hülyék mennek phd-zni.

adamantium 2010.11.04. 10:52:40

@Hatodéves: ha ilyenbe (PhD) vágod a fejszédet nagyon nézd meg kivel teszed. sajnos magyaroszágon nem a partnert hanem a konkurenciát fogják látni benned, főleg a klinikai szakokban, nehezen lesz emészthető sok adjunktusnak, hogy eléjük ugorhatsz a ranglétrán, és ha igazán jó vagy akkor a professzornak is szemet szúr negatív értelemben, könnyen mellékvágányra állíthatnak egy nagyon sok munkát igénykó de valójában tudományos hasznot nem hozó munkával.
mint minden ilyen munkához először főnököt kell választani, vigyázat sokaknak nagyon jó a PR juk de valójában gerinctelen mocskok. legjobb megoldás ha van hozzáférésed az EISZ-hez, vagy a web of science-hez, hogy megnézed mit is tud a jövendőbeli főnököd, hány impact factoros cikket adott el az utóbbi években és ami a legfontosabb kiket vett be társszerzőként, mert van olyan aki sok cikket ír de csak magát meg a tanszékvezetőt írja be, ugyanakkor van olyan aki 2-3 rezidenst is. ha a te főnököd mindig csak magát írja be akkor 0 az esélyed, hogy majd téged beír. ilyenkor minél hamarabb el kell csípni egy külföldi ösztöndíjat hátha ott belecsöppensz egy jó cikkbe. gyerekgyógyászaton klinikai PhD-hez úgy 3-4 IF kellhet, ezt egy cikkel csak immunológiából vagy endokrinológiából lehet kihozni, 3-4 cikket meg 3 év alatt írni egy témából nagyon nehéz. fontos még, hogy ki a doktori iskola vezetője mert az is keresztbe tehet ha rossz viszonyban van a főnököddel

adamantium 2010.11.04. 10:54:07

@TamásD: hát mondjuk úgy szabin vagyok :)

adamantium 2010.11.04. 10:55:26

@Leningrad: és mikor volt ez? mert manapság már szinte mindenütt lehet fejenállva szülni, van ahol kádban is

adamantium 2010.11.04. 11:04:43

@tódór piroska: a félreértések elkerülése végett.
a preklinikai tárgyak nagy részét nem használod a későbbiekben, azok alapműveltséget adnak, a lényeg, hogy tudjad ha kell valami akkor hol találod, ilyen értelemben ha valaki nem olyan jó az alapoknál attól még jó orvos lehet később, nekem is volt egy kollégám aki egész egyetem alatt patkányokat boncolt, évet is ismételt, rengeteg vizsgát bukott, mert őt csak egy tágy érdekelte, most egy elismert amerikai kutatóközpontban dolgozik, az impact factorára meg csak irigykedni tudok. saját meglátásom szerint aki nagyon jó magolós tantárgyakban elveszlik majd az olyanokban ahol meglátásra, tapasztalatra, logikára van szükség mert egyszerűen azokat nem tudja a megtanult sémákba beleilleszteni.
PhD: 93555 forint nettó 3 évig, ha van mellékkereseted akkor ezt is megadózzák. van felvételi, de úgy érdemes nekimenni, hogy előtte már a tanszékkel lebeszélted, hogy bevállalnak téged és akkor olyan jelentős problémáid nincsenek, persze ha saját fejed után be akarsz vágódni egy tanszékre minden előzetes megbeszélés nélkül és a jövendőbeli témavezetőd a vizsgán lát először akkor kösd fel a gatyádat. sokan tényleg azért mennek oda mert a klinikán akarnak maradni és nincs rezidensi hely. sokan azért mert beteget nem akarnak látni csak oktatni, sokan meg azért, hogy szóhoz jussanak és ne kelljen 20 évig kinlódni mire olyan pozicióba kerülnek, hogy valamit csinálhassanak is a seggnyaláson kívül

Dr.laikus PhD 2010.11.04. 12:35:44

@batgirl:

Te tudsz olvasni?
Szöveget értelmezni?

Esetleg tárgyilagos lenni?
Nem csak másokat uszítani?

Leírtad, hogy annyira nem vagy elégedetlen, de volt rossz tapasztalatod.

Ehhez képest életedben először írtad ezt.
Hanyagoljál légy szíves!

IrishOak 2010.11.04. 15:03:37

@szabidoki:
Váááá:-DD na végre!
Sok sikert, a tapasztalatokat meg szépen sorban nyomni az arcunkba.:-)
(No persze lesznek akik nem fogják elhinni, mert a Magyar mentalitás szerint a szomszéd fűje zöldebb és a nejének meg nagyobb a melle:-D)

IrishOak 2010.11.04. 15:06:11

@Crni:
Ha elolvasod az összes "csak ide" irt hsz-emet akkor árnyaltabb lesz a kép:-)

Mert a felvetetett megjegyzésekre már hamarabb megadtam a válaszokat, mint hogy a hozzám intézett reflexió megszületett:-)

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2010.11.04. 17:52:02

@adamantium: 2005-mostanaig, es nem egy es nem ket lanyrol van szo.
Szulni vagy vajudni lehet-e szerinted akar fejenallva is, mert nem mindegy...
Pl az egyik baratnomnek ilyen labdazos vajudasa volt, de egyszer csak feltettek a hasara a ctg-t (? - nem ertek hozza, amivel az osszehuzodasokat nezik), es utana nem is engedtek leszallni az agyrol. Meg akart fordulni, de azt sem engedtek. Pedig alternativ szulese volt elvileg.
Nezd, latom hogy gyanakszol, de nem lehet, hogy a te fejedben egy idealis kep el (mit hagyhatnanak a korhazak), ami ugy tunik ezekben az esetekben egyszer sem esett egybe a valosaggal.

adamantium 2010.11.04. 19:01:04

@Leningrad: valószinüleg ha így döntöttek a vizsgálat után annak oka volt. egyébként bennem nem kép él, hiszen minden nap látom azt a képet, igaz nem a szülészetet, de nincs az se messze helyileg

Droidfigyelő (törölt) 2010.11.04. 22:08:35

Azért ne felejtsük el, hogy a másállapotot nem véletlenül nevezik másállapotnak. (Az se véletlen, hogy a trombózis nyelvújításkori neve megkövült boldogtalanság. A régiek nem voltak buták.) Ne kérjünk számon olyasmit szülő nőtől, amit normál hétköznapi helyzetben másképp élne át. És ahány ember, annyi univerzum, és egyik sem értékesebb a másiknál. Simán lehet, hogy ami másnak fekete, nekem fehér, és egyikünk sem téved, csak a saját szűrőnkön át látjuk ugyanazt a dolgot. Pláne, ha az egyik épp szül...

@Hatodéves:
"Azért a szülészek általában nem a kommunikáció mesterei, lássuk be." "Lehet, hogy meg leszek kövezve, de nekem sokszor nagyon hiányzik a kommunikáció-tudás az eü. dolgozókból. Nem az emberség, mert az mindenkinek a magánügye, hogy együttérzésből kommunikál jól, vagy azért mert jól oktatták, és tudja, hogy így jut a leghamarabb célhoz.

A kommunikáció nem egy ösztönös izé, ha ösztönösen viselkedik az ember, az emberségtől függetlenül hol bejön, hol nem. De vannak konkrét, alkalmazható kommunikációs technikák, alkalmazni kellene őket, és nem lenézni azokat, akik oktatják."

Teljesen igaz. Annyit módosítok, hogy nem csak a szülészek nem a kommunikáciü mesterei, hanem általában az orvosok. Mint ahogy általában senki nem mestere ennek. Ami az orvosok ilyen értelemben vett szerepét felnagyítja, az, hogy míg ha egy krampácsoló - és ez nem értékítélet! - kommunikációs hiányosságainak nem feltétlen van közvetlen köze az utasok lelkiállapotához, az orvos esetében minden mondatának köze van a páciens lelkéhez és ezen keresztül a testéhez. Egy jó orvosi szó gyógyít, a rosszul sikerült szavak pedig bizony növelhetik a bajt, tetszik-nem tetszik.

zellerlevél 2010.11.04. 23:06:26

@Droidfigyelő:"Ami az orvosok ilyen értelemben vett szerepét felnagyítja, az, hogy míg ha egy krampácsoló - és ez nem értékítélet! - kommunikációs hiányosságainak nem feltétlen van közvetlen köze az utasok lelkiállapotához, az orvos esetében minden mondatának köze van a páciens lelkéhez és ezen keresztül a testéhez."

Persze, csakhogy a kommunikáció kétoldalú dolog. Ha nincs fogadó fél, akkor az adónak is sokkal nehezebb dolga van.

(Amíg a páciensek többsége a rendelőből kijőve nem emlékszik az alapvető orvosi tanácsokra, vagy a kezelési utasításra, addig taníthatnak az orvosoknak mesterszintű kommunikációt is, az is hiába.
A térdműtétem után az egyik kontrollon az orvos döbbenten bámult maga elé. Kérdezem tőle, hogy valami baj van? Mire: az előbb volt itt valaki, akinek ugyanolyan műtéte volt, mint Önnek, vagyis három hétig mankóznia kellett volna, de ő azonnal rálépett a lábára, mondván, nem ér rá mankóval marháskodni. Az orvos híres arról, hogy mennyire gondosan tájékoztatja a betegeit a műtéti lehetőségekről, többek között arról, hogy térdszalagszakadáskor kétféle műtét lehetséges, az egyiknél harmadnap rá lehet lépni, a másiknál három hétig nem. Elmagyarázza előre, hogy melyiknek mi az előnye, és a hátránya, az illető pedig választ.)

Hans Lopkowitz 2010.11.04. 23:16:44

@adamantium:

Nem orvos vagyok, hanem páciens. Az elmúlt évben egy kaliforniai és egy arizonai kórházban voltunk. A gyengébbik a kaliforniai (közkórház) volt, de az is magasan a magyar átlag feletti.

Amiben a magyar orvosok és a külföldi (pl. amerikai) orvosok között a különbséget látom, az a hozzáállás. A magyar hozzáállás – nevezzük a nevén – szemét.

szubjektiv 2010.11.05. 00:32:33

@szabidoki: A kedvencem az adrian mole című frenetikus írásból, mikor tizenvalahány évesen behívják arra a mandulaműtétre, aminek szükségességét néhány éves korában állapították meg:)
Angol hülyék...:)

Nem én vagyok, hanem én 2010.11.05. 07:30:41

@Hans Lopkowitz:
Hm...
Kicsit furcsa egy USA-beli kórházat egy magyar kórházhoz illetve egy amerikai orvost egy magyarhoz hasonlítani.
De van egy rossz hírem, tök fölösleges is.

De nem csak az orvosokkal van ez így, hanem minden egyéb szakmával is.
Miért? Pont azért mert teljesen más az USA és Európa munkáról alkotott véleménye. Az amerikaiak elvégzik a munkát, és befizetik az adót, ezt csinálják 150 éve gyakorlatilag. Míg Európában nem ezt csinálják, nézd meg a görögöket vagy az olaszokat (és akkor a volt kommunista közép-kelet európai országokról nem is szóltam) Ezért nem is értik az amerikaiak, hogy miért tüntetnek Franciaországban, mikor 60 évről 62 évre emelik a nyugdíjkorhatárt. Meg vannak ezek őrülve? Ezek nem akarnak dolgozni?

És akkor most vissza az orvosokhoz, mert ebből a két földrész közötti alapvető különbségből persze te csak azt tudod levonni, hogy a magyar orvos szar (ahogy azt korábbi kommentben már írtad) és a magyar kórház szar.
Van egy rossz hírem megint, a világ között nem csak a munkához való hozzáállás más, hanem a körülmények is. Amíg az USA-ban egy szakorvos évi 200 000 USD-t keres, ami 40 millió Ft. Addig Magyarországon egy szakorvos évente kb. 1,3 milliót Ft-ot kap (a hálapénzről természetesen felesleges beszélni, mert számtalanszor le lett írva, hogy a hálapénz 90%-át az orvosok 10%-a teszi el, tehát nem mindenki egyenlő mértékben) Magyarországon nem 40 milliót kellene egy orvosnak évente keresnie, elég lenne ennek a tizede is. Hasonlóság a 2 rendszer között, hogy a rezidens mindkét helyen minimálbérhez közeli pénzt kap, de abban a pillanatban, hogy az amerikai fellow státuszba lép megugrik a fizetése, míg a magyar klinikai orvosé szinte nem emelkedik.

Magyarországon a következőt kellene csinálni: a rezidens fizetését 150 000-re kellene emelni, a klinikai orvosét 250 000-re, a szakorvosét meg 350 000-re minimum, ezen felül kapna még a kórházak főorvosai és az egyetemi adjunktusok, docensek és professzorok.
Ha ez megtörténne, a következő naptól már nem lenne hálapénz, és az az orvos is eltávolítható lehetne a rendszerből, akinek tényleg baj van a hozzáállásával.
Viszont ekkor még egy büdös szót sem szóltunk a kórházak körülményeiről. De arról már ne is beszéljünk, mert felesleges...

És akkor a 3. rossz hír: van egy ragyogó hasonlóság azért az amerikai és a magyar rendszerben, mindkettő a jelen lehetőségeihez mérten a maximumot adja.
Ennyi.

Droidfigyelő (törölt) 2010.11.05. 10:26:18

@zellerlevél:

Ez is teljesen igaz. Nehéz dolga van az orvosnak ilyen szempontból is.

Ugyanakkor az orvos az egyetlen olyan szakmát műveli, amelyben társadalmi felhatalmazás szerint, közvetlenül és szó szerint, nem idézőjelben belenyúlhat a páciens testébe és életébe (persze, azért hogy javítson a versenyző helyzetén). Ebből fakadóan minden szavának és tettének egészen más a súlya, mintha bárki más morcos vagy bunkó, vagy ha rossz lábbal kelt volna fel. Ha a rendőr bunkó, legfeljebb egy bunkó rendőrrel van dolgom. Ha az orvos szavait félreértem, vagy úgy érzem, hogy nem törődik velem, rosszabbodhat az állapotom. Nagy különbség. Na, pl. ennek a felismerése hiányzik valahogy a legtöbb orvosi kommunikációban.

Hans Lopkowitz 2010.11.06. 22:34:53

@miklos.rabai:

Kedves Miklós,

Sok mindenen lehet vitatkozni, de egy biztos: ha megemelnék az orvosok fizetését, akkor sem jönne rendbe az ellátás.

Barnamaci 2010.11.08. 13:00:18

@Hans Lopkowitz: Nem olvastam végig az összes kommentet, de nagyjából egyetértek, főleg hogy több nagyon jó orvos ismerősöm van, akik szintén állitják, hogy az oktatás orvosin borzasztóan elméletre van alapozva, és sokkal több gyakorlatra lenne szükség (ahogy a magyar oktatásra úgy általában jellemző).
2. Tudomásul kell venni, hogy egy lehangoló környezetben az orvos is másképp dolgozik, sztem mindenki közülünk jóval jobban teljesit, ha a környezete esztétikus, és jól érzi magát benne!
3. Aki egy kicsit más szempontból is szeretne belelátni az orvosok munkájába, annak melegen ajánlom a "A gyógyitás útvesztője" c. könyvet egy orvostól. Hihetetlenül jól megirt könyv, és egész másképp néz utána a beteg az orvosokra!

tc64 2010.11.08. 16:36:45

Rendszeresen olvasom a blogot es felhaborit egyes hosszaszolok stilusa es hangneme. A magyar egeszseguggyel kapcsolatban vannak pozitiv es negativ tapasztalataim is, mint ahogy ez varhato is az elet minden teruleten. Van jo orvos es van kevesbe jo orvos egyarant. Az viszont feltunt, mindenki menniyre ajnarozza a kulfoldi, kulonoskeppen az angliai egeszsegugyet. Lehet, hogy orvoskent kanaan, de betegkent remalom. Mar nagyon regota Angliaban elek es az allami egeszsegugy sokkal, de sokkal rosszabb, mint a magyar. Teny, hogy a rendelok, korhazak szebbek, a muszerek modernebbek, de honapokba telik, amig az ember vegre orvossal beszel, nem csak noverrel, vagy vegre idopontot kap egy viszgalatra. Angol orvost meg nem lattam, velmenyem szerint azert keresik a magyar orvosokat, mert az angol orvosok ennyi penzert nem dolgoznak, a magyarnak ez meg rengetegnek szamit. Mindenki, aki megteheti, a maganszferaban kezelteti magat. Rettenetes erzes, amikor tolmacs kell mellem, hogy megertsem, amit a magyar/indiai/arab/pakisztani/kinai orvos/nover probal ketsegbeesetten elmagyarazni a betegeknek. Szerintem nem kellene dicsekedni azzal, hogy egy magyar orvos kulfoldon dolgozik, ez nem erdem, azert valasztjak a magyar orvosokat, mert a kepzes itthon sokkal szinvonalasabb, viszont ok kevesebb penzert es sokkal kemenyebben dolgoznak. Ez nem becsulendo, sokkal inkabb szomoru es annyit jelent, magukat kulonbnek tartjak ennel. Mindenkinek joga van megvalasztani, hol el, de en csak remelni merem, hogy marad meg tisztesseges magyar orvos az orszagban. Mindenki addig panaszkodik csak az ellatasra, amig nem szembesul azzal, hogy mashol ennel sokkal rosszabb a helyzet. Ami engem illet, inkabb kapjak egy lepusztult budapesti korhazban szinvonalas szakmai ellatast, mint ahogy szamtalan alkalommal kaptam is, mintsem akar egy napot is el kelljen toltenem az itteni angol modern korhazak egyikeben is. Teny, hogy minden orvos es nover tunderi, kipihent es aranyos, a korhaz modern es minden luxussal felszerelt, de ennyiben ki is merult a dolog. Itt nem keresik a fajdalom okat, hanem csillapitjak a fajdalmat, nem adjak ki a leleteket, a betegek nem panaszkodnak, mert megszoktak, hogy ez van. Varni kell es nem remelni semmi jot, akkor nem csalodhatnak. Nagyon szivesen irok konkret peldakat, hogy a kovetkezo panaszkodo posztiro elgondolkodjon azon, tenyleg ennyire remes-e a magyar egeszsegugy. Egyik pelda, hogy a korhazban felirt receptet csak a korhaz gyogyszertaraban lehet kivaltani, ahol a varakozasi ido minimum fel ora. Lehet panaszkodni a magyar egszesegugyre, de kivancsi lennek, mi tortenne egy magyar patikaban, ahol 3 db antibiotikumra 30 percet kellene varni. Nyilvan nem olyan stresszes Angliaban orvosnak/gyogyszeresznek lenni, de ez egyalatalan nem kedvez a betegeknek. Lehet nyugodtan szidni engem ezert a kommentert, de nagyon felhaborit, amikor szabidoki es Irise az angol egeszsegugyrol aradoznak. Jo nekik, hogy keveset dolgoznak, sok penzert, de sajnalom a betegeket, akik sok penzt fizetnek itt is az allamnak az ellatasert es megerdemelnenek egy angol orvost.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása