János kórház, a sintértelep

2010.10.31. 06:00

Nekem sajnos csak rossz emlékeim vannak a János kórházról.
Anyukám szeptemberben került be eszméletvesztés miatt a neurológia osztályra.Kiírták neki az EKG vizsgálatot, csak elfelejtették megcsinálni.Tehát nem derül ki ,hogy mi okozza a napi 4-7 eszméletvesztést neki.inzulinos cukros, ráadásul többször előfordult, hogy csak úgy elfelejtették neki beadni az inzulint,hagyták egyedül sétálgatni .

 


Kedden közölték, hogy szerdán mehetünk érte,mi reggel ott is voltunk és mi fogadott minket? Belépek a kórterembe és anyukám vérző, lekezeletlen fejjel fekszik az ágyában, valamint az eséstől a fél oldalát a hatalmas fájdalom uralta minden kis tapintásra.

 

Kérdőre vonjuk az orvost és nővért ,hogy mi történt?
Válaszként csupán annyit kaptunk,hogy elesett, azonban se egy röntgen vizsgálatot, sem egy CT-t nem végeztek rajta.


Az orvos közölte: "ma nem mehet haza, bent tartjuk megfigyelésen, majd holnap jöjjenek érte". Másnap visszamentünk érte, de akkor már egyre nagyobb fájdalmakkal küszködött az esése miatt.Vérnyomás mérés nem történt az alatt az idő alatt, míg bent volt a kórházban, mielőtt mi elhoztuk őt, mértünk egy vérnyomást és a mérőn 50-es pulzus érték jelent meg. Szóltunk az orvosnak, amire azt a választ kaptuk, hogy "mehet haza".


Megláttam, hogy a zárójelentésben sehol sem szerepel olyan iromány, ami az esésére utalna. Kérdezzük a doktor urat: "Miért?". A válasz pedig az, hogy: "Nem neurológiai eset".


Haza hoztuk, du. 1-re értünk haza . Egyre romlott az állapota, sorozatos szédülések és ájulások figyelmeztettek továbbra is, hogy valami nincs rendjén. Folyamatos vérnyomás mérések mellett egyre csökkent a pulzusa (ekkor már csak 37-38-as értéket mutatott a mérő).


Hívjuk az orvost, azonnal EKG, utána roham mentővel vitték az Irgalmas rendi kórház kardiológiai osztályára.Ideiglenes pészmékert kapott már a kórházba való érkezés első 10 percében, melyet hatalmas kínok és fájdalmak kísértek. 3. hét után az állandó pészmékerét megkapta, 1 hónap után ismét otthon van köztünk, hála istennek, na és Irgalmasrendi kóház kardiólógia osztálya összes orvosának köszönhetően!


Minden tiszteletem és köszönetem az övék. János kórházat, azt a sintértelepet meg mindenki kerülje el !

 

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Farkasokkal táncoló 2010.10.31. 15:58:42

A János kórház igenis sintértelep.
Hálistennek nekünk eddig még csak egészen egyszerű dolgok miatt volt hozzá szerencsénk (vesztünkre ide tartozunk ügyeletileg), de azt a koszt, azt a betegekre nézve kifejezetten dühös bánásmódot senkinek nem kivánom. Le kellett volna gyalulni ezt az egész komplexumot, és a helyét sóval behinteni, és helyette felhúzni egy normális kórházat normális orvosigazgatóval, aki megköveteli a betegek tiszteletét is.

Patrick Bateman 2010.10.31. 16:26:27

@Hatodéves: Van itt egy másik probléma is, amely lazán kapcsolódik a fejtegetésedhez. Előre is elnézést, ha bárki érzékenységét megsérteném a profán megfogalmazással, de megfigyelésem szerint az ehhez hasonló posztokat kevés kivétellel primitív helyesírással, gyatra fogalmazókészséggel rendelkező, íráshoz nem szokott, láthatóan iskolázatlan emberek alkotják meg. Ők egyfelől az átlagnál is kiszolgáltatottabnak érzik magukat, ezáltal hajlamosak felnagyítani, egyfajta tendenciózus aspektusba helyezni az őket vagy hozzátartozóikat ért vélt vagy valós atrocitásokat, másfelől viszont (és ez a súlyosabb gond) az egészségügyi ellátószemélyzet, és különösen az "orvostársadalom" hajlamos őket lenézni, lekezelni, gondjaikat bagatellizálni. Az orvosok tekintélyes hányada egyébként is szenved egyfajta "Isten-komplexusban" (nem feltétlenül a szó klinikai értelmében persze), és ez sajnos gyakorta nyilvánul meg tanulatlan, primitív(nek gondolt) emberek irányában megnyilvánuló jobb esetben atyáskodó lenézés, rosszabban azok panaszainak ignorálása formájában.

2010.10.31. 16:35:08

@Irise: érdekes ízlésre vall :)

Dr.laikus PhD 2010.10.31. 16:41:06

@Patrick Bateman:

Az orvos részéről ez a védekezés maga.

A tanulatlan aki azt hiszi, hogy minden baját meggyógyítják, nem tesz semmit azért, hogy ne legyen beteg, közben követel, ordít, feljelent és kellemetlenkedik.

Erre nem is látok más eszközt, csak azt, hogy a különbséget hangsúlyozom.

Nem vagyok orvos, de amihez értek és ezért a hozzám járó okoskodik, kellemetlenkedik és arrogáns, az én védekezésem is a fölény és a gőgös tudás hangsúlyozás.

Nincs más fegyverem nekem sem. :((

igazságos 2010.10.31. 16:48:08

Nekem is az a véleményem, hogy mindenki nagyon bátor az interneten vádaskodni, lejáratni más kórház hírnevét, de ha szemtől -szemben kell elmondani a vádakat, akkor már tele a gatya.

Meg az is tény, hogy megfiatalítani az orvosok sem tudnak. Meg az is gyanús, hogy az egyik kórház, hű, de szuper, míg a másik sintértelep. Nem bírom az olyanokat, akik azt írkálják, ami az agyukban van, bizonyítékok, papírok nélkül. Vádaskodni a legkönnyebb, névtelenül, de ha ki kell állni magunkért, már vége. Nem védem az orvosokat sem, de ez a viselkedés gerinctelenségre vall, nem különb attól, mint akik a posztoló anyjával bántak.

Irise 2010.10.31. 16:51:31

@Patrick Bateman: Vannak es voltak olyan betegeim is, akik valoban problemakkal kuzdottek,pl Down korosak , vagy egyszeruen csak tenylegesen a tanyavilag melyerol jott emberek. Tenyleg soha nem lattam lekezelo banasmodot a kollegaim reszerol sem.
Az mas,hogy az agressziv es buta emberek mindenki zsebeben kinyitjak a bicskat, az egeszsegugyon kivul is. De ki agressziv, az agressziot kap valaszul. Ilyen egyszeru. Szvsz.

Bikli néni 2010.10.31. 17:05:11

A történet kissé nekem is kusza. Pl. végig valami olyasmit vártam, hogy kiderül, a betegnek eltört 3 bordája meg a kisujja, annyit hangoztatta azt az elesést. Ami nyilván nagyon rossz, persze, megértem. De mivel nem szerepel benne a felháborodott mondat, hogy hány csontja törött a betegnek, valószínű, hogy az orvosok jól ítélték meg, hogy itt nincs törés, tehát nem kell röntgen. Ettől még szerintem eljárhattak volna tisztességesebben is, mert a "nem neurológiai eset" nem mentség semmire. Akik itt kommentelnek orvosok, nyilván mindannyian szakosodtak valamire, mégis, ha bármiben kérdezünk, igyekeznek akkor is válaszolni, ha az éppen nem az adott szakterületük.
Egyebekben pedig egyet értek @Dr.laikus PhD: véleményével.

doktrina (törölt) · http://haziorvos.blog.hu 2010.10.31. 17:08:09

@Irise: Bateman nemcsak a rosszindulatú lekezelésre gondolt, hanem arra is, hogy az atyáskodás alapból kijön az emberből, ha látja, hogy a másik valószínűleg túl egyszerű ahhoz, hogy átlásson egy problémát. Legalábbis ha jól értem. (már irodalomból is utáltam a költő arra gondolt kezdetű elemzéseket)
Az meg való igaz, hogy lehet(ne) valakiben alázat akkor is, ha mélyről jön, és elismeri hogy valakinek az adott témában nagyobb az ismerete, de ugyanez az alázat meglehet(ne) az orvosban is, hogy elismerje, hogy az adott témában nem mindenre kiterjedő az ismerete.

Bikli néni 2010.10.31. 17:10:28

@Leroi: E témában javaslom olvasásra a Tékozló Homár c. szakblogot :D

Hatodéves 2010.10.31. 17:10:38

@Patrick Bateman:
Ebben van valami, de nekem a jelenlegi poszttal kapcsolatban nem volt ilyen érzésem. Kuszán van leírva, de nem kelti tanulatlan ember benyomását.

Félek, hogy több ember nem tud fogalmazni és helyesen írni, mint ahánynak nincs diplomája.

Másrészt pedig az ember kulturáltsága, embersége, tiszteletreméltósága sem a diplomájával, sem a helyesírásával nem függ össze.

Legalább annyi diplomás suttyó van, mint amennyi becsületes, büszke, lélekben és testben is tiszta nemdiplomás, akár analfabéta ember.

Bikli néni 2010.10.31. 17:13:02

@Leroi: Leroi, szerintem nem én vagyok az egyetlen ezen a blogon, aki kicsit úgy tekint rád, mint House dokira... Van egy "érdekes" (értsd: minimum arrogáns) stílusod, de azért jó olvasni a fejtágításaidat. :)

doktrina (törölt) · http://haziorvos.blog.hu 2010.10.31. 17:13:18

@Irise: ja és még annyi, hogy igazad van, hogy az egészségügyön kívül is kinyílnak a bicskák az agresszív és buta megnyilvánulásokra, de tőlünk mást várnak. Fejtegethetjük, hogy ez kettős mérce-e, de így van, nézd csak meg a negyedik kommentet: "Én nem vagyok orvos, szóval nyugodtan "acsarkodhatok".

Patrick Bateman 2010.10.31. 17:24:36

@doktrina: Igen, erre gondoltam :). A beteg megérzi, hogy nem veszik komolyan, nem kap elegendő információt, az információhiány bizonytalansághoz és szorongáshoz vezet, a szorongás pedig - társulva a lekezeltségből fakadó frusztrációval - gyakorta agresszióhoz, akaratlanul is előidézve azt a spirált, amire Irise is célzott, pedig ez gyakran megelőzhető lenne egy negyed órás beszélgetéssel, megfelelő körülmények között, nem feltétlenül a "mondják meg a bácsinak, hogy ha nem veszi be a gyógyszereit, akkor nem is fog meggyógyulni, be kell szedni mindet, ha bevette volna, most nem lenne itt" stílusban.

Bikli néni 2010.10.31. 17:25:19

@Patrick Bateman: @Hatodéves:
Én, aki nagyon érzékeny vagyok a stílusra és a hejes:)írásra, azért azt is belevenném, hogy ezek a posztok sokszor indulatból, felháborodásból vagy keserűségből íródnak, és azért lesznek sokszor olyan összecsapottak, amilyenek. Néha le lehet vonni egyértelmű következtetéseket a levél tartalmából, de ez sokszor nem ennyire egyszerű.

dajan 2010.10.31. 17:43:01

@Leroi: Egy történet leírása nem a névvel vállalás feltétele. Van aki elhiszi és van aki nem, s ezt sem kell névvel vállalni. Az a baj, hogy léteznek olyan ápolók akiknek nem szívügyük az emberek gyógyítása, mert ha az lenne még a haldoklóért is mindent megtennének. Létezik nagyon sok jó szakember, de léteznek ebben a szakmában is huszadrangú iparosok, és ez a történet róluk szól.

Leroi 2010.10.31. 17:54:41

@Bikli néni:
Aranyos vagy, de a sorozatot csak épp hogy névről ismerem...:)
@dajan:

Shalom, Dayan, erev tov...

Minden szakmában vannak pancserek, épp csak véletlenül bekerültek, akik ímmel-ámmal ugyan, de pozícióhoz jutottak és
kínkeserves nyűg számukra annak művelése. Na az ilyen szaki maga a kénköves pokol...

Bikli néni 2010.10.31. 17:58:26

@Leroi: House doki egy nagyképű, arrogáns, rosszindulatú kavarógép, bunkó a betegekkel, de emellett egy jófej és zseniális orvos, és általában az emberek imádják ezt a karaktert :)

doktrina (törölt) · http://haziorvos.blog.hu 2010.10.31. 18:12:42

@Leroi: avagy a Hinnom völgye ha már itt vagyunk :) Neked is jó estét

Leroi 2010.10.31. 18:18:48

@doktrina:
A Hinnom völgye tegnap volt,akkor ügyeltem...:)
@Bikli néni:
Nem mindenben passzol azért...:P

kvadrillio 2010.10.31. 19:15:46

hmm..soha nem felejtem őket...elzáródott epevezeték, sárgaság, endoscop, többszöri kísérlet,de em megy be az epevezetékbe, hanem a HASNYÁLMIRIGY-VEZETÉKBE LÖKI A KONTRASZTANYAGOT, AZONNALI OEDEMA LÉP FEL, VILLÁMGYORSAN HÚZZÁK KI, 5 NAP HASNYÁLMIRIGY-GYULLADÁS, VIZET CSAK KORTYOKBAN A SZÁJBAN TARTANI, LENYELNI NEM, ENNI NEM, 5 KG MÍNUSZ, ŐRÜLT FÁJDALMAK....infúzió, ami után bátran sétálgathattam, mire észrevettem, hogy a vérnyomásom ne kóser, 230/110 volt.
ÉS AZ EGÉSZ TORTÚRÁT ÚJRÁZNI KELLETT,MEGNYITVA AZ ELZÁRÓDÁST, AMI SIKERES LETT ÉS PIGMENTKÖVEK ÜRÜLTEK.....

és ezt az egyik legszakavatottabb endoszkopos főorvos csinálta.

. a büdös életbe többé oda be nem teszem a lábam.

.zsoltt. 2010.10.31. 19:24:10

Az en tapasztalatom, hogy a legtobb korhazban ez van. A betegnek, es a hozzatartozonak sem dolga a diagnozis felallitasa, sot az orvos meg el is kuld melegebbre ha kiejted a szadon azt hogy utana olvasatm a neten, nem gondolja hogy ez vagy amaz? Nulla diagnozis, legyogyszerezes, mennyehaza'. A zarojelentesen csak az elvegzett vizsgalatok ara van feltuntetve, eerdemi dolog nincs. Nem neurologiai eset? Basszuskulcs, akkor kuldjon tovabb oda, amirol azt gondolja hogy a megoldashoz hozzasegit. Ne haza. Kivenhedt ,eletunt, lenezo banda az "orvostarsadalom" jelentos resze ma Magyarorszagon.(tisztelet a kivetelnek) Nem erdekel mi vezet ide, nem erdekel mennyit keresnek. Mindenki vegezze a munkajat, ahogy en is teszem. Mondja el, vegyen emberszamba. Ha nem megy, menjen mas teruletre. Ne vegye egyikotok sem magara, nem kenyerem a szemelyeskedes, ez csak az en elmenyeimbol meritett szubjektiv velemenyem.
Udv Zsolt.

tarom 2010.10.31. 19:27:10

Bocsánat csak most olvastam a történetet.
Az eszméletvesztés két leggyakoribb okcsoportja neurológiai (gutaütés, epilepszia,...) illetve kardiológiai (III AV blokk, kamrai tachycardia,stb). Egyéb okok mint központi idegrendszeri tumor vagy belgyógyászati betegségek is lehetnek, de ritkábbak, nem is teljesen hasonló panaszt okoznak. A fenti okból a syncopera (hirtelen eszméletvesztésre) panaszkodó betegeket családorvostól, mentőtől- függően vagy neurológiára vagy kardiológiára utalják, viszik. Gondolom így történt itt is. Ezt követően van egy ajánlás, hogy hogyan kell az ilyen betegeket kivizsgálni. Ebben az EKG, mint minden belbetegségben, első. Tekintettel arra, hogy ennek érzékenysége nem túl nagy (csak azt a 3-4 másodpercet mutatja, amikor csináljuk), ennek meghosszabbított változatát a Holtert (1-4 napnyi EKG) szoktuk használni. Jelen esetben szerintem a következőt kellet volna csinálni: eszméletvesztő beteg bejön, EKG, neurológiai alapvizsgálatok, ha kell CT, EEG stb. Amennyiben itt nem találnak semmit a betegnek, pláne állandó panaszokkal át kell kerülnie a kardiológiára, ahol Echo, EKG és Holter történik, esetleg megnyomják a nyakát. Ez ennél a betegnél a bentfekvése alatt (napi eszméletvesztések) simán megoldotta volna a gondot. Ebben az esetben azt nézném: készült e EKG, leírták e a záróban, volt e a helyi kardiológusnál, készült e Holter. Megnézném még leírták e az elesést a záróban, ha beverte a fejét történt e CT, megnézte e traumatológus. Ezek nem luxus vizsgálatok ezek a nálunk érvényes ajánlások szerint kötelezőek. Vélhetően ezek nem vagy csak részben történtek meg. Az a következő kérdés, hogy ha megvan a baj, miért csak 2-3 hét után kap valaki állandó pacemakert. Ennek oka leginkább az, ha egy ilyen esetet követően a betegben valahol fertőzés van, ebben az esetben állandó pacemakert csak ennek megoldása után helyezhetünk be. Ez gyakori a cukorbetegeknél, a beteg a leírás szerint ilyen volt.
Megnézve azt, hogy a beteget átvitték ezután az Irgalmasrendi Kórházba az ÁNTSZ körzetbeosztás szerint ez a beteg valahol a Dunakanyarban lakhat (neurológiára a Jánosba, kardiológiára az Irgalmasokhoz tartozik), ez lehet oka a késlekedésnek, mivel a János Kardiológia a beteget egyszerűen nem érezte magáénak (ami persze felháborító). Mindemellett még a Jánosban nem is végeznek ilyen jellegű műtéteket a kardiológián. Összességében örülök, hogy meg lett a beteg baja, és valamely commentelővel ellentétben nem tartanék attól, hogy a János pert akaszt a beteg nyakába, ez inkább a János Neurológia nyakába lenne kapható. Persze az érdekelne, hogy az Irgalmas felhívta e a Jánost, hogy gyerekek, valamit nagyon benéztetek, máskor kellene kicsit figyelni, de ez egy más téma. Köszönöm és bocsánat a hosszú beírásért.

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2010.10.31. 20:00:10

@Leroi: "A fenti bradyarrhytmiás, pacemakerre szoruló hölgynek pedig kezdettől fogva cardiológián volt a helye, rosszullétei cardialis syncopék voltak.
Az, hogy neurológiára került, fogalmam sincs, kinek az "érdeme".
Ha a háziorvosé, akkor ez kollega-kategória még egy arasznyit nőtt a szívemben, de ha a hozzátartozóé, akkor viszont mélyen, de mélyen kuss van bármilyen "sérelmet" illetően..."

Legy oly jo, es ne hozd ram a fraszt. Ez azt jelenti, hogy ha engem beutal mondjuk a haziorvos a neurologiara, amde en a kardiologian kene legyek, akkor az a helyes protokoll hogy par napig benn aszalnak, majd elkuldenek, hogy "keszen vagyok"??? Ha te igy a neten at megmondod hol kellett volna fekudnie a mamanak, akkor miert nem volt benn egy orvos, aki ezt tudta volna, es megteszi a lepeseket?

Egyszeru azt mondani, hogy a "haziorvos", meg a "hozzatartozo" erdeme hogy ott van a beteg (az utobbit nem is tudom ertelmezni, engem arra az osztalyra visznek be, amit mondok?) - de hogy lehet hogy tobb napos benntartozkodas utan sem iranyitanak at a megfelelo osztalyra?
Ezt en nem ertem, vagyis persze igen, viszont ha a sajat magyarazatomat nezem, bizony jogos a korhazra alkalmazott jelzo.

El Visco Stello (törölt) 2010.10.31. 20:03:06

@tarom: Köszönöm, ez meggyőző volt.
Revidiálni kell az álláspontomat, miszerint az elesés után nem kellett - csak lehetett volna - röntgent csinálni.

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2010.10.31. 20:19:25

@Bikli néni:
Az eleseses sztori nyilvan azert kerult be a történetbe, mert a beteget nem látták el, és mert utólag sem rögzítették.
Mivel nekem ez egy régebbi, bicskanyitogató történetet idéz fel, így sajnos elfogultan feltételezem, nem véletlenül nem került rá a kórlapra.
Az idevágó történet - amit egyszer talán megírok teljes terjedelmében ide a blogra, mert iszonyú, és végtelenül elkeserítő - egy része: tavaly nagymamámat beszállították a gyöngyösi kórházba, majd 2 nap benntartózkodás után éjszaka átesett a szomszéd oxigénpalackján éjszaka, majd reggelig a földön feküdt eltört karral, lezúzott bordákkal, mert addig nem néztek rájuk a nővérek. A szobatárssal együtt kiáltoztak. Nagymamámat sajnos később műteni is kellett emiatt - és ez a sérülés is hozzájérult a halálához-, viszont ami igazán felháborító az egészben, hogy amikor a végén megkaptuk a papírjait, arra gondosan rá volt vezetve: otthonában, a lépcsőn elesett.
Magyarul a kórház visszamenőleg meghamisította a papírokat, hogy nehogy bajba kerülhessenek.

ditakai 2010.10.31. 20:20:13

János kórház broááf.

marand22 2010.10.31. 20:34:41

Az alapvető baj az, hogy nem kérdezik ki az eszméletét vesztő beteget a t. kollégák pontosan. A körülmények tisztázása itt is kulcsfontosságú. Ráadásul statisztikák szerint amennyiben nem sikerül AZONNAL tisztázni a syncope okát, később kevesebb mint 10 %-ban sikerül (itt hál Istennek sikerült később). Valódi syncopét (rövid ideig, statisztikák szerint 10-20 másodpercig tartó, megelőző, vagy utólagos tudatzavarral nem járó eszméletvesztés) nem okoz neurológiai betegség. Neurológiai betegség epilepsiát (sokféle módon: kisroham, nagyroham, fokális roham, stb.), cataplexiát, drop attackot, stb. okozhat, de azok nem syncopéhoz vezetnek, ráadásul szinte mindig társul valamilyen tudatzavar vagy neurológiai tünet. Valódi syncope hátterében többnyire ún. vasovagalis mechanizmus (angol irodalomban reflex syncopénak is hívják) áll (ilyen mechanizmussal ájul el vérvételnél a delikvens, vagy a tanuló a tanévzárón a napon álldogálva). Ritkábban szívritmuszavar (lassú szívverés vagy szívmegállás: paroxysmalis III fokú AV-blokk, sinus arrest pótritmus nélkül vagy lassú pótritmussal; gyakrabban gyors szívverés: kamrai tachycardia, kamrafibrilláció, FBI tachycardia) vagy strukturális szívbetegségek okozzák. Ritkábban ún. steal syndromák (agyat ellátó ér leadása előtt szűkület van, kar aktiv mozgatása vért von el az agytól) állhatnak még a háttérben.
1. Jelen esetben nem sikerült tisztázni a kikérdezés során, hogy a betegnek valódi, sorozatos syncopéi vannak. Amennyiben sikerült volna, akkor nem haza, hanem kardiológiai osztályra küldik (tovább).
2. Az EKG elmaradása szerintem műhiba ilyen esetben. Nyugalmi (syncopék között készült) EKG is mutathat olyan eltérést, ami a syncope szív eredetű okát valószínűsíti (Tawara szárblokk, delta-hullám, korábbi infarktus Q-hulláma, megnyúlt vagy rövid QT idő, stb.). Volt rá példa, hogy hasonlót vidéki szakrendelő vezető kardiológusa nem vett észre, a beteg meghalt, és csak halála után derült fény a mechanizmusra, amikor aritmológus kezébe került az EKG.
3. A hibázó felé történő visszajelzés szerintem is kulcsfontosságú.

:osbourne. (törölt) 2010.10.31. 20:48:30

@Leroi:

Szeretem azt amikor 1-1 negativ beirás után mindig akad egy erintett aki meg tudja magyarazni az ellátás szinvonalát.

:osbourne. (törölt) 2010.10.31. 20:51:21

@Motorpenis: El sem hiszed hogy emnyit infót ossze lehet szedni az internetről. Tudod rákényszerül ez ember az ellátás mellett ...

isssti 2010.10.31. 20:55:00

@Leroi: Kedves Jánoskóházpárti - én ennél cifrább történetet tudok mesélni apámmal kapsolatban- minő meglepetés: szintén a Szt. Jánosból; Egy 60-as hölgy családi barátról - utóbbit konkrétan hazaküldték agyi érkatasztrófa gyanúval 2 hét múlva meg is halt: agyi ér eldurrant..

Szóval én is mesélhetnék - de nem szeretem fölöslegesen koptatni ...a papirt.

Kicsit átgondolnám helyedben kit, s mit is védsz..

Mellesleg (nem mellesleg) családunk több tagja orvos: egyöntetű családi vélemény: A János (számos osztálya) "Sintértelep" - természetesen meg lehet szebben is fogalmazni, de ettől még a tények nem lesznek szebbek - bármennyire is szeretnéd!

\\\'tor 2010.10.31. 21:23:17

János?

Haha. A félig magánál lévő anyámat röntgenre vitték. Majd 3 órás folyosói várakozás után megröngenezték az egészséges lábát. A dr. úr meg csak nézett, hát itt nincs is probléma - ha apám nem veti fel, hogy esetleg az egészséges lábat sikerült átvilágítaniuk, akkor még ma is törött lábbal üldögélne a kórházban - vagy amputálták volna a lábát...

antisystem 2010.10.31. 22:11:27

@Hatodéves:
Tökéletesen egyetértve a "konszenzusos modell" fejtegetéseddel annyit tennék hozzá, hogy ez a kvázi-team valójában nem kettő, hanem három szereplős, a harmadik, természetesen szintén egyenrangú szereplője a nem orvos szakdolgozó, (az ápoló, a dietetikus, a terapeuta, a pszichológus, a gyógytornász, bába stb), aki egy másik külső aspektusból ismeri a paciens problémáját. Az általad említett paternalista modellben az EÜ ugye nem csak a pacienssel szemben hierarchikus, hanem önmagán belül is, ami ugyanígy meghaladandó probléma...

gpetersz 2010.10.31. 23:06:43

@Leroi: Vazze... már majd a kórház perel a vélemény miatt mi? A kórház, amit az adómból tartanak fenn, és sz*rik rendesen ellátni, majd jól beperel ha elmondom, hogy sz*rul látott el. Aha.

Egyébként van bankfikázó blog is, ha érdekel. Sőt egyéb fogyasztóvédelmi oldalak is vannak, tudtad? Még jogi tanács is kapható... mik vannak?

bakaohki (törölt) 2010.10.31. 23:17:35

@Leroi: Holnapután biztosan kinyomoztatna IP cím alapjána és olyan per verne rám, hogy abból koldulnék jó ideig...

Te teljesen hülye vagy; amihez nem értesz, ahhoz nem kell hozzászólni. Emészd meg ezt a mondatot, mielőtt válaszolsz; köszi.

dajan 2010.10.31. 23:27:44

@Leroi: Shalom, Nekem az a furcsa hogy egy orvos megteheti azt, hogy nem törődik a rábízott beteggel.
Milyen nyugodtan ülünk be egy színházba, vagy ülünk fel egy buszra. Pedig a színházban ha nem felkészült a műszak bármelyik pillanatban a zsinórpadlásról lezuhanhat egy díszlet ami tömegszerencsétlenséget okozhat. Milyen szerencse, hogy nagyon ritkán van tragikus buszbaleset, pedig több ezer buszsofőr van. Milyen érdekes, hogy egy színház minden gépezete egyszerre működik, mint egy fogaskerék, és milyen érdekes, hogy a nem diplomás sofőr jobban tud koncentrálni, mint egyes magas rangú orvosok.

BKV reszelő 2010.11.01. 02:03:35

@igazságos: Nem tehetsz mást. Ha face to face beszélsz, kimoderálnak.

pakesz (törölt) 2010.11.01. 02:05:58

a CT kimutatja a csonttorest?
bakker el nem hiszem ezt a hatalmas attorest!!!
rogton mindenkinek CT -t azonnal!!! hat a rontgenorvost meg lehetne sporolni!!!

a pacemaker mennyibe is fajt nekem?
nekem akinek el fogjak iden vagy jovore venni a magannyugdijpenztaramat, hogy finanszirozzanak midnent?
miert nem lehetne pl. nem aktivakra(== GDPt mar nem termel) kironi a buvos 15% onreszt?
vagy akkor mar a kedves mama nem lenne annyira kedves?

pakesz (törölt) 2010.11.01. 02:20:01

@isssti: en csak az epuletrol tudok nyilakozni, es a Szt Janos egyertelmuen dozerpozitiv...
vetek nem eladni, nagyon draga helyen van es nagy korhazat lehetne epiteni abbol a penzbol valahol a HEV vagy leendo metrovonalon... ahol at lehet az embereket tolni egyik epuletbol a masikba

egyebkent nekem volt bent ismerosom a Janosban, semmi gond nem volt, doki sebeszeten (baleseti) ellatta rendesen, nagyon korrekt volt, raadasul kapott novekedesi hormont is tok ingyert :)))

Dr.laikus PhD 2010.11.01. 04:39:42

@antisystem:

Az érdekes ebben, hogy a peternalista iskola számított rájuk, még a viziten is részt vettek, beleszólásuk volt a terápia rájuk eső részébe.

Dr.laikus PhD 2010.11.01. 05:17:23

@pakesz:

Te beszélsz az édes mamáról, akinek egyetlen gondja, hogy melyik szeretetotthonban helyezd el, hogy ne Te gondoskodj róla?

Persze ott is beteg lesz, onnan is viszik kórházba, azt az ellátást is a mindenkori kvázi adódból fizetik, akkor is amikor Te munkanélküli vagy éppen. Még vagont kirakodni sem tudsz, mert ma már nincs. Ha van, protekció kell hozzá - mert mi ilyenek vagyunk.

Tegyél ellene, hogy ne tehessék meg, tegyél ellene, hogy amit megígértek azt váltsák is be.

Gúnyosan ekézel - hevenyészetten legtöbbször - véleményt nyilvánítót, kétségbeesett orvost, panaszkodót, mindenkit aki az általad liberálisnak tartott eszmédet nem osztja. ú
Csak figyelmeztetlek amit Te képviselsz nem liberális, hanem embertelen (amit leírsz ebből persze).

Ha nem lesz nyugdíjad, mert idős vagy és mert a gyermekeid ( ha vannak, vagy lesznek) nem akarják, hogy ápoljanak a mindenkori adójukból, akkor nekik kell öreg korukban gondoskodni rólad.
Nincs bennünk tartalék, mert a többség feudális viszonyok között élt később sem volt semmije, kiskertet vehetett, aztán megvehette a romos házat amiben lakott - és az a kényszerképzete, hogy van valamije.
Te is elhitted, hogy ennyi idő alatt menni fog egy légypiszoknyi ország, egyharmadának akinek munkája van hogy megváltja a több száz év lemaradását, mert van egy gazdag ország a határában? Nem hisz - ahogy Te sem - a jövőben és nem fizeti amit kell.
Vagy nem tudja, mert neki is tartalékot kéne képeznie.
És azt hogyan kell?
Még most sem érti, hogy amit kap tájékoztatót az a pillanatnyi piaci értéke a pénzének, amiben több a tőke, mint amit befizetett, hiszen írtak jóvá hozamot, Nem érti, mert minek?

Nem szeretem a kicsi győztesünket, nagyon nem. Szeretek önmagam dönteni, választani ha van miből, utálom ha korlátoznak, de a két rendszer az öngondoskodó és a felosztó kirovó együtt kell éljen, mert enélkül összeomlik az egyedüli felosztó-kirovó is. Ebben egyet értünk?
Ne vagdalkozz, nézz utána, légy emberségesebb az idősek felé, mert nem kerülheted el az öregkort, ráadásul az idősek is tudnak dolgozni, sokkal kevesebb felesleges sallanggal okosan.

Az én enyhén (most) demens anyám, nagyon-nagyon sokáig gyógyított és tanított akkor még cselédkönyveseket. Nem érdemli meg szerinted, hogy ha kell ápolják akár kórházban, kapjon bármit ami az életét megkönnyíti? Halálos injekció kéne, hogy MOST neked Pakesz könnyebb legyen?

Nem akarom elhinni, hogy ennyire híján légy a legkisebb emberi humánumnak is.
Ez nem nem liberális, ezt másképp hívják ám...

Dr.laikus PhD 2010.11.01. 05:31:18

@pakesz:

Ez sem igaz így.
Nyilván pénz kell az átalakításhoz, de lehet korszerűen is.
A Klinikák közül a Sebészeti Klinikán jártam akkor mikor még megvoltak a hodályok, de már létezett korszerű kórterem is, levegős hat ágyas, saját fürdővel, hellyel ahol a törülközőt lehet szárítani, zárható tisztességes méretű szekrénnyel, tükörrel a fürdőben, hellyel a fogmosó pohárnak. Az is persze a kereskedelemben kapható szép, de nem kórházba való, de legalább valaki odafigyelt a tervezés során, hogy a beteg kényelme fontos.
Az orvos és a nővér is hozzáfér a beteghez minden oldalról amikor erre szükség van.
Azóta persze toltak ágyat fal mellé, ki tudja miért....

A Jánost is át lehetne alakítani, nem eladni.
Nem tudnak kórházat építeni nálunk még.

A beteg is kikérné magának, ha a helye függönnyel lenne elválasztva csak, de maga a hely egy nagy terem lehet, frontálisan látja a nővér ki hogyan van, ha kell elkeríthető mások szeme elől.
Szóval messze vezet.
Sokkal kevesebbe kerülne a színvonal emelése a korszerűsítés, de műszaki ember van köztünk aki üzemeltetéssel foglalkozik.
Talán tudja miért annyira népszerű a kis luknyi kórterem amibe semmi nem fér el, se beteg, se műszer, se orvos.

nikknikk 2010.11.01. 08:01:21

Csak a tényeket: stridoros légzéstől fuldokolva , a mentőben ellátva, éjszaka vittek az akkor ügyeletes János orrfgégészetére. Hoszzú időt töltöttünk a sötét, bejárat előtt jéghidegben amíg egy álmatag orvosnő fogadott.
Béna hangszalagomra kapott fertőzés okozta bajom naponta és éjszaka is visszatért, ám 3 napig valójában az éjszakai nővér primitív rámszólásán kívűl "ne hörögjön mert senki nem tud aludni.." (ez elsősorban az ő alvására vonatkozott, mint betegtárstól megtudtam)valójában a felvételen kívül nem sok történt. Harmadik nap került elő egy allergológus, végtelenül kedves orvosnő, aki újabb adag beadott szteroiddal és praktikus tanácsaival átsegített a halálfélelemmel teli időszakon.
Régi ambulánsan kezelő orvosom is feltűnt ugyan a színen ám ügyet sem vetett rám, "ő már csak műteni jár be" -magánbetegeit- jegyezte meg egy korábbi beszélgetésben...gyógyszert úgy hoztak utánam, ilyenünk nincs volt a válasz:egyszerű savblokkoló volt, és enyhe altató, hogy ne szorongjam végig a fuldoklós időszakokat.
Itt ekkor először volt életemben halálfélemem.

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2010.11.01. 08:36:09

Leroi 2010.10.31. 07:08:59
tehát ha a neurológián eltörik valakinek a lába, akkor nyugodtan haza lehet küldeni, hiszen nem neurológiai eset, így ellátni se kell, ugye? remélem a te rokonaidat is így kezelik majd!!!!

:osbourne. (törölt) 2010.11.01. 09:10:11

Véradáson kolléga bevalotta hogy szokodt aszpirin protektet enni esetenként. Ki is kapoot hogy nem fél attól hogy rámegy a gyomra ? Mondotta nem mer az a belekben oldódik ... ;)

2010.11.01. 09:51:41

Az élethez szerencse is kell. Nekem például jó emlékem van a János-kórházról - már a vesekövet leszámítva.
Ne féljetek, nem mesélem el.
Üdv.

Leroi 2010.11.01. 10:19:11

@RosszQtya:

Nono, qtya, még a sintértelepre kerülsz a végén, a sok jókívánság megárt...:DDD

Nem, ha eltörik valakinek a neurológián a lába, akkor a traumatológiára küldjük.

Egyéb óhaj?

Leroi 2010.11.01. 10:20:57

@bakaohki:

Te pedig tök normális vagy, f@szfej, mi tagadás...

Leroi 2010.11.01. 10:23:52

@gpetersz:

Az adód a vécépapírodra sem lenne elég,
ha azt vesszük.
Mégis mit gondolsz, az orvos amúgy is alacsony fizetését nem adózzák meg?

Rémes, egyesek szájából mennyire kilóg még a sarló meg a kalapács, így húsz év után is.
Igaz, ezt még 8 évig tuningolták is rendesen...

Csipke Anna 2010.11.01. 11:38:41

@Dr.laikus PhD:

Csinálnak EEG-t, már hogyne csinálnának. A Jánosban biztos. Édesapámnak, aki szintén inzulinos cukorbeteg, ráadásul lábadozóban volt egy daganatos betegségre adott kezelés-sorozatból, olyan súlyos - agresszív viselkedéssel járó - hipós rohama volt, amin nem tudtunk házi eszközökkel úrrá lenni, hát kihívtuk a mentőket. Mivel a mentők a megérkezésükkor még mindig alacsony vércukor-értéket mértek, de nem olyan alacsonyt, hogy az az általuk is látott viselkedést igazolja (naná, hogy nem volt olyan alacsony,addigra telenyomtuk szőlőcukorral, így a cukorszint már emelkedni kezdett, de az agyi izgalom, a zavartság még nem oldódott) bevitték édesapámat a János neurológiára. (Azt mondták, tulajdonképpen a pszichiátriára kéne, de mert látják, hogy rendes népek vagyunk és ők maguk is rendesek, ezért a neurológia.) A neurológián (ami lehet, hogy egy titkos orvosi szuperbázis, de ránézésre mégis leginkább egy kozépkori ispotály képét mutatta) egy fiatal doktornő ügyelt, aki nem látott okot arra, hogy édesapámat benntartsa (nagyon helyesen, mert mire beértünk, már egész jól volt, tehát elég nagy valószínűséggel ki lehetett jelenteni, hogy hipós rosszullét történt, nincs mögötte aggasztó agyi folyamat. De azért biztos, ami biztos, elküldte apámat EEG-re, bár hogy mit akart ebből megtudni, az nem volt egészen világos. Különösen úgy nem volt érthető a dolog, hogy végül csak több, mint 10 nap múlva került kiértékelésre a "lelet" (gyerekkoromban csináltak rólam EEG-t, mikor leestem a hintáról és hánytam-szédültem. Emlékszem rá, hogy az orvos azonnal végignézte a hullámaimat és azt mondta, nincs itt semmi baj, vagyis negyven éve még simán ment az azonnali értékelés), akkor tájékoztattak, hogy nem látszik rajta semmi kóros. Addig minden nap mondták, hogy telefonáljunk inkább holnap az eredményért, mert még nem került sor a kiértékelésre. Azt persze laikusként nem tudom, hogy ha lett volna a leleten valami olyan kóros, ami már az EEG hullámokat is kiveri, akkor azt nem kellett volna-e hamarabb megtudni, mint 10 nap? És nem lehetett volna-e másképp, gyorsabb módon vizsgálni? Ha pedig nem volt valódi gyanú, ami vizsgálatot igényelt, akkor minek kellett bármilyen vizsgálat?

Nekem egyébként nagyon nem a szívem közepe a János Kórház. Kötődik hozzá egy gyereksebészeti malőr: az egyik gyerekemmel kapcsolatban egy gyomorrontásnak nézett csúnya vakbélgyulladás, amit két órával később a Madarászban azonnali (éjszakai)műtéttel láttak helyesnek ellátni, mivel addigra (vagy már előbb is? ezt nem lehet tudni) a vakbél perforált.

Aztán egy másik közeli, idős rokonomnál egy bélelzáródás, aminél érthetetlen okból órákig vártak a műtéttel olyan tünetek mellett, ami azonnali műtéti indikáció, és a műtét után se igen kapkodtak a szükséges beavatkozásokkal, az orvos pedig az okkal aggódó hozzátartozókkal ultra-bunkó módon viselkedett. (Utólag mondva nagy szerencséje, hogy végül a beteg meggyógyult és így nem volt miért más hadszintérre terelni a dolgot.)

De olyan emlékképem is van a fül orr gége, vagy szájsebészeti ambulancián (egy eléggé lepukkadt épület földszintjén) való várakozásról, hogy az egész várakozó tömeg végignézhette, ahogy az épületből gurulós, fedeles hordágyon kitolnak egy halottat úgy, hogy nem volt rendesen lecsukva a fedél és a halott egyik végtagja kilógott alóla. Ja és amúgy akik tolták, éppen igen széles jókedvükben voltak. Mindenki egész lemerevedett. Akkor arra gondoltam, hogy szerencse, hogy az elhunyt rokonai nem látták ezt a durván kegyeletsértő viselkedést. Aminek elkerüléséhez egyébként nem kell pénz, csak minimális jóérzés, emberiesség kell.

Úgyhogy én nagyon megértem, ha a Jánost nem mindenki tudja dícsérni. Még akkor is megértem, ha biztos ott is vannak jó orvosok, jó nővérek.

pakesz (törölt) 2010.11.01. 11:42:21

@Dr.laikus PhD: "Halálos injekció kéne, hogy MOST neked Pakesz könnyebb legyen?"

15% -os onresz az szerinted halalos injekcio?
valami gond van a logikai kovetkezteteseddel

pakesz (törölt) 2010.11.01. 11:45:03

@Dr.laikus PhD: ha mar annyira ismered az elotortenetemet:
irtam egyszer a koraszulottekkel kapcsolatban is, hogy ne sirjon a szaja hanem FIZESSEN
kikeressem neked azt a hozzaszolast? meg azt a posztot?

mert igy konnyu hogy a mas adojat lenyuljuk es sir a szank hogy mennyire kedves is a kedves anyoka hat hozzanott a szivunkhoz, de amikor a SAJAT penzebol menne a leszarmazottnak akkor mar ketszer megnezne hogy 85 felett mire is koltene...

pakesz (törölt) 2010.11.01. 12:07:21

@Dr.laikus PhD: "
A Jánost is át lehetne alakítani, nem eladni.
Nem tudnak kórházat építeni nálunk még."

most te tenyleg ennyire naiv vagy???
ha a Szt Janosban at akarnak vinni egyik osztalyrol a masikra beteget akkor MENTOT hivnak
hogy lehetne ezt atalakitani? hogy siklot beraknak? vagy repteren hasznalatos mozgojardat?

Lángharcos 2010.11.01. 12:54:48

@pakesz: Hullámvasutat :D Izgalmas lenne, és felrázná az apatikus betegeket..

A Jánosban a fülész ügyeletről csak jót tudok mondani.

Minden más részlege viszont hulla és vizelet szagú. :( A beteggel nem törődnek, a kikötözve tartott agyvérzéses nagymamám egyszercsak tele volt zúzódásokkal "leesett" címszóval. Hogy esik le valaki, aki oda van kötözve az ágyhoz?
Kosz mindenhol. Kicseréletlen ágynemű. Olyan körülmények, mint egy hajléktalan szállón. Minden tárgyát azonnal ellopták. De hozzunk még pelenkát is, mert a kórháznak arra sincs pénze. A pelenka másnapra eltűnt. A krémek, amiket kértek, eltűntek. A hálóingek eltűntek. A pohár, tányér, eltűnt. Mindent elloptak. Bocsánat: eltűnt. De részletes rendelést adtak le a nővérkék, hogy mit is hozzunk még a nagymamának.

isssti 2010.11.01. 14:35:20

@pakesz: Ja,ja. Vannak ott használható osztályok is, nem kétséges - de azért, sajna, nem ez a jellemző.
Szuper kis lakóparkkomplexum lehetne belőle, egyetértek; a bejövő pénzből pedig -hacsak nem gyurcsányizálódik el- szépen lehetne tömögetni az egészségügy hajóján levő nem kevés lyukat..

Irise 2010.11.01. 14:55:12

@Lángharcos: "Hogy esik le valaki, aki oda van kötözve az ágyhoz?"
Szegénykéim addig mókulnak,míg ki nem kötik magukat, aztán leesnek. Ilyen egyszerű. És igen,sokkal több nővér kellene, akkor talán előbb észrevennék,ha valaki leesik.
Olyan helyen dolgozom,hogy éjszaka 5 beteg jut 1 nővérre, de még így is nehéz az éjszaka,hacsak 1 zavart betegünk is van.

Lángharcos 2010.11.01. 15:57:06

@Irise: A nagyim jobb oldala teljesen le volt bénulva. Fel se bírta emelni a kezét. A másik oldalon is még csak megrándítani tudta az ujjait, összezárni, fogni nem.. Gyakorlatilag egyedül az épebb oldalán lévő lábát tudta mozgatni. Ha ő a béna kezeivel kikötözte magát, akkor neki tanítania kellett volna a nindzsa képzőn :(

pakesz (törölt) 2010.11.01. 19:10:32

@isssti: en azt allitom hogy a metro meghosszabbitasavanak a koltseget is megerne :)
nem kell korhaz oda, az sokkal dragabb videk, de ez a gyurcsanyi duma ez jo :)

akkor elmondom nagy vonalakban az egyik bulit: ALLAM el akarta privizni az egyik II keruleti ingatlant, na erre osszeult a fideszes vezetesu keruleti tanacs es egy delutan megsavaztak, hogy valtoztatasi tilalom legyen, na 1000 milka helyett 700 milkaert tudtak csak eladni...
meg rajta van a valtoztatasi tilalom, csak azt nem tudni meddig, tudod nem koltenek ra beazik, osszedol, majd egy masik delutan osszeul a tanacs es eldontik hogy bonthato
a vallalkozo meg talalt 300 milka csokit... szerintem legalabb 30 - 50 milka a cocik zsebebe fog menni amugy :(

marand22 2010.11.01. 20:49:00

@pakesz:
Önrészt ? Miből ? Öngondoskodás csak attól várható el, akinek van valamije. Németországban 2000 Euro alatt kötelező a biztosítás, felette nem. Ha a nyugdíjasra önrészt vet ki a rendszer, többen fognak meghalni. Ez a liberális Tajgetosz. Ha ez a jövő, a világ rossz úton halad.

pakesz (törölt) 2010.11.01. 23:38:30

@marand22: honnan tudod hogy nincsen?
amugy gyereke van? en fizetnem az onreszt apamnak te nem?

ilyen egyszeru a dolog...
sokszor sajnos az ingyen levo dolgot nem kepesek rendesen ertekelni, vagy az inzulinbol mi is volt az a sztori amikor szerbek kaptak magyar TBs inzulint?

marand22 2010.11.01. 23:58:15

@pakesz:
Liberális maszlag, nem ilyen egyszerű. Mellékelek egy előadást arról, mit gondolt az előző díszes társaság (molnár, gyurcsány, horváth ágika) ötleteiről a WHO:
www.eum.hu/download.php?docID=1359

pakesz (törölt) 2010.11.02. 00:32:06

@marand22: legyszi valaszoljal erre: "sokszor sajnos az ingyen levo dolgot nem kepesek rendesen ertekelni"
van ilyen vagy nincsen?

nem csak orvosi dolog ez, ma voltam a belvarosban es kepzeld nem volt parkolohely
na vajjon miert?

igaz ez a dolog nem megy powerpointban korbe fejtagitokent de azert jozan paraszti esszel ra lehet jonni :)

pakesz (törölt) 2010.11.02. 00:33:34

@marand22: amugy de de igen egyszeru...
amig mamoka bemegy a korhazba melegedni mert az 0 ktg, hiszen a sogor elintezi neki INGYERT, mig az otthoni gazfutes az draga addig igenis a plusz korhazi napidij a rendszer esszeru kihasznaltsagat pozitiv iranyba tolta el

marand22 2010.11.02. 01:03:38

@pakesz:
Másik oldalon pedig ott van az, hogy ha fizetni kell érte - akkor, ott -, lesz olyan, aki nem fogja igénybe venni az ellátást indokolt esetben sem !!!
A szolidaritás alapú egészségügyet kell fenntartani, máskülönben halottak lesznek, a beteg maga nem tudja eldönteni, mikor indokolt orvoshoz fordulni.
Extra szolgáltatásért természetesen lehessen kiegészítő biztosítást kötni. Ez ma is elérhető (l. egészségpénztárak) kezdetleges formában.

marand22 2010.11.02. 01:05:19

@pakesz:
Akinek tellett rá, a napidíjas korszakban is elintézte, hogy bemehessen "melegedni".

Scala 2010.11.02. 15:01:00

@Hatodéves: Most nagyon szeretlek két percet! Remélem odaér. :-)))

Az eü-ben egyébként azért nem lesz túl sok, és túl nagy változás egy éven belül, mert folyton-folyvást 'a hiány'-nak, és a 'nincs'-nek adjátok/adjuk/ az energiát.
Hiába lesz minden harmadik orvos orvosmenedzser is, képzelet, jóakarat kreativitás és hála ki lett ölve az egészből. Ezt főztük, évtizedes hagyománya van. Fogyasszuk egészséggel. (ha nem, nagy remény úgysincs a kórházban felépülésre... :-D)

Scala 2010.11.02. 15:03:11

Ja, a link lemaradt:
index.hu/belfold/2010/11/02/meneszthetik_szocska_miklost/

És nem vagyok hülye, vagy naív, vagy gyermekien egyszerű, vállalom az ellenvéleményeket (kivülről fújom őket amúgy), de fenntartom, hogy a környezeti hatásotok önmagatokra és ránk döbbenetes.

pakesz (törölt) 2010.11.02. 19:47:56

@Scala: azt meg hozzatennem, hogy:
"és nem mellesleg az egykori Molnár-Horváth egészségügyi reform maradékainak megsemmisítésére irányulnak."

DE!!!
amugy en Horvath Agitol nehany mas dologra is emlekszem...
na mazsolazzunk miket is kepviselt mindenki agikaja!!!
"ugyan szabályozott keretek között az egészségügyben helye van a magántőkének, a kormány nem magánforrásokból akarja megoldani a helyzetet."
"Ha a kórházak beszerzési társulásokká alakulnak, közösen szerzik be a gyógyszert és a műszereket, vagy ugyanazt az informatikai rendszert működtetik, árelőnyt érhetnek el."
"Ha a betegek útját a rendszerben ésszerűbben irányítják, kiszűrik a párhuzamosságokat és a fölösleges vizsgálatokat, megtakarítás érhető el."
"Számos beavatkozást ma már egynapos sebészeti műtétekkel meg lehet csinálni. Ebben az esetben nem kellene több éjszakai nővért fizetni, s alacsonyabb lenne a súlyos gyógyszerkiadásokat okozó kórházi fertőzések aránya is."

ez amiket beirtam kb emlekszem hogy az alnok mocsks rohadek libsik meg akartak csinalni, de szo szerint innen vettem:
index.hu/belfold/2010/08/17/korhazi_adossag/

Scala 2010.11.02. 20:27:05

@pakesz: A 'kórházak jogi helyzetének átalakítása', egy szóval: holding.
És akár még működhet is.

Ahogy az kell, azért! Magyar módra. ;-)

Horváth Ági egy arrogáns picsa, nem sírom képtelen vagyok objektívebben, sry... :-D

Scala 2010.11.02. 20:28:20

kieg. nem sírom vissza, ha volt egy normális gondolata-mondata, azt sem;

pakesz (törölt) 2010.11.02. 20:34:18

@Dr.laikus PhD: kedves Dr.laikus PhD!
megvalaszolnam, a komoly kerdeseidet.
"Nincs bennünk tartalék, ... az a kényszerképzete, hogy van valamije."

en amikor korbenezek szinte minden ismerosnek az idosebb hozzatartozoi illetve a sajat rokonsagi korben az idoseknek MINDNEK VAN INGATLANJA
nehany meg nagyobb ingatlanvagyonon terpeszkedik kisnyugdijas letere mint amiben en lakom es tulajdonlok
tehat VAN VAGYONA
erre irtam az eppen aktualpolitikai dolgot, hogy nekem is van VAGYONOM a magannyugdijpenztari vagyon ami azt a celt szolgalja, hogy a sajat GYEREKEINKET UNOKAINKAT NE nyomoritsuk agyon a sajat ellatasunk negyedevel(***), hanem most felrerakva ra nekik kevesebbet kelljen adozniuk...
tudod az igazi szulo alma, hogy a sajat gyerekenek olyan adasson meg ami neki nem...

"Az én enyhén (most) demens anyám, nagyon-nagyon sokáig gyógyított és tanított akkor még cselédkönyveseket. Nem érdemli meg szerinted, hogy ha kell ápolják akár kórházban, kapjon bármit ami az életét megkönnyíti?"
ez egy okos erv bevallom, ha lenne ra kapacitas es BIZONYITEK jellegu adat mindenkire, akkor igenis a tarsadalmi hasznossagot ennel figyelembe kellene venni
gyakorlatiasan ezt most csak a bortonviseltekre lehetne elmondani

es lezarva: 90 evesen berakjak a csipoprotkot vagy nem? berakjak ha megkenik a dokit oszt megindokolja hogy kell...
van ra mai nap kimutatas hogy hany napig van hasznalva?
nekem nem a generikus gyogyszerrel es azzal van bajom, hogy nehanyszor hagyomanyos sebeszeti eljarassal meg kell vagdosni a 85+ -kat, hanem a tobb millios beavatkozasokkal es azoknak a tarsadalmi hasznaval!!!
nezd meg a kovetkezo bejegyzesben is hozzaszoltam ebben az erdemben, hogy a baba oxigenellatottsaganak a vizsgalataval talan nem kellene cicazni, hogy az egeszsegugyi kiadasoknak a tarsadalmi hasznossagat talan komolyan meg kellene vizsgalni

adamantium 2010.11.02. 21:10:27

@pakesz: van magyarországon protézisregiszter, tehát a protézisek utánkövethetők, mondjuk láttam már országot ahol komolyabban volt vezetve ez a regiszter de hát na

Dr.laikus PhD 2010.11.02. 21:42:31

@pakesz:

Nem műtik meg az időset csak akkor, ha várhatóan túléli.
Senkibe nem raknak protézist két napra, 1 évre.
Ha mégis, akkor haza kell vinni amilyen gyorsan csak lehet és ápolni otthon gondosan, mozgatni, tornáztatni, forgatni, lábra állítani.

Azt meg ne várd senkitől, hogy elmúlt 60 - neked alulnézetben már matuzsálem és ha túléli a gyűlöleted akkor jó, ha nem hát akkor neked peched van.

Nem bánik jól ez a társadalom az időseivel, ennél rosszabb már mégse legyen.

Magánpénztárból Te nyugdíjas leszel, ha nem nyúlják le végleg és végre nagyobb teret kaphatnak a befektetések és nem kötelezik magyar államkötvény megvételére, aminek a piaci értéke a politika súlyát képviseli, azaz értékét veszti a tőzsdén.
Akkor nem 1-2 % lesz az infláció feletti hozam, - persze ez sem rossz - hiszen vannak országok ahol jól működik a gazdaság és a banki kamat ennyi.

Tehát nyugdíjas korodban ugyanúgy ücsörögsz az orvosnál, mint a mostaniak és nem tudsz soha jókor menni, mert mindig lesz egy pakesz, vagy kettő aki szeretné nem látni a hajlott hátad.

Társadalmi haszon.
Megfizette már. Az eddigi ellátásaid ők fizették - ez a felosztó kirovó rendszer.
A Te mamád nyugdíját az én adómból fizették és fizetik, mert én még mindig nem vagyok nyugdíjas. Vagyunk egy páran még eszénél levő hasznos nyugdíjas korú.

Idősnek emberhez méltó élet JÁR.
Ahogy te viszonyulsz hozzá, olyan lesz majd a tiéd. Nem tudsz előre készülni rá.
Magyarországon biztos nem.
Ha világpolgár akarsz lenni akkor nagyon sikeres lehetsz, mert szegény országból mész, az igényeid még sokáig nem érik el a fogadó ország átlag igényeit, ezért fel tudsz készülni, hogy nyugdíjas korodban évente a Bahamákon nyaralj.

Dr.laikus PhD 2010.11.02. 21:47:06

@Scala:

Miért személyhez kötitek a reformokat?

Most majd lesz és ki lesz az arrogáns?

Csak a szervezés a járható út, mert másra nincsen pénz.

Rendszerekben gondolkozzatok és ne személyekben és a pattanásaikban. :((

Scala 2010.11.02. 23:40:37

@Dr.laikus PhD: Abszolút!
Bocs, ha nem ez jött le.
Arra céloztam, hogy mindegy, h. orvos menedzserképző igazgatója nagy pofájával, vagy a háziorvosom asszisztense, de valaki kezdjen már neki.
(Am. a háziorvosom és az asszisztense kitüntetést érdemelnének!)

HÁ viszont egy személyben a pólus, amelytől megkülönböztethetem magam. :-) Hálás vagyok, hogy megismerhettük. Vibráló tesztoszteronszintje, lényének kisugárzása örök piros lámpa marad.

pakesz (törölt) 2010.11.03. 00:12:30

@Dr.laikus PhD: nehany dolgon nagyvonaluan atsiklasz...
en azt irtam hogy:
"en amikor korbenezek szinte minden ismerosnek az idosebb hozzatartozoi illetve a sajat rokonsagi korben az idoseknek MINDNEK VAN INGATLANJA"

ott van fizesse az onreszt abbol, az a szemelyes jellegu utalas meg amit tettel: "Tehát nyugdíjas korodban ugyanúgy ücsörögsz az orvosnál, mint a mostaniak és nem tudsz soha jókor menni, mert mindig lesz egy pakesz, vagy kettő aki szeretné nem látni a hajlott hátad."
ez eleve hibas prekoncepcio
ha az altalam emlitett onreszes verzio meglesz akkor nem kell varakozni, jobb lesz az egeszsegugy...

pakesz (törölt) 2010.11.03. 00:15:34

@Dr.laikus PhD: amugy nem ertem az itteni dokikat
hat Molnar Lajos az tenyleg orvosi vegzettsegu volt!!!

habar szetcsapott kemenyen a foorvosi kar erdekteruleten es ezert meg is lett a jutalma...

leirta Molnar hogy nem voltak tenyleg varolistak 2006 elott csak foorvosi noteszek...
erdekes itt sosem olvastam ezt az aprosagot...

pakesz (törölt) 2010.11.03. 00:32:05

@adamantium: "van magyarországon protézisregiszter, tehát a protézisek utánkövethetők,"
koszi hogy leirtad
en mondjuk meg akartam nezni de nem engedett be...

de ez egy alapelv amit mar a MAVnal is hangoztattak, hogy meg tudjam nezni a honlapjukon hogy melyik szarnyvonal mennyi ingyen utazot utaztat, mennyibe kerul es mennyi a jegybevetele
ez szerintem alap kellene hogy legyen minden allami panzbol mukodo rendszerben

Scala 2010.11.03. 04:52:11

Molnár Lajos az az orvos végzettségű embertársunk, aki orvosi műhiba miatt ki lett zárva az orvosi kamarából, és ha jól emlékszem a fül-orr-gégész szakorvosi pályától eltiltva.
Majd amikor miniszterré nevezte ki Gyurcsány Ferenc embertársunk, első (!) törvényjavaslatával megszüntette a kötelező kamarai tagságot.

Molnár Lajost elsősorban azért idegesítette a főorvosi notesz, mert ő (már) nem volt főorvos.
Molnár Lajos tökéletesen beleillett a kormányba, melynek minisztere volt.

Molnár Lajoson jobb, ha inkább 'nagyvonalúan átsiklasz'...

Dr.laikus PhD 2010.11.03. 07:19:45

@pakesz:

Elbeszélünk egymás mellett.
Van tulajdona amit örökölni fog a gyereke.
Eladni nem tudja most.
Előbb sem tudta, mert amit megvett már akkor is romhalmaz volt, pénze nincs, hogy felújítsa.
Majd az örökös.

Orvosok a meglévő egzisztenciális különbség miatt, meg a különböző szakmák érdekérvényesítő képessége miatt acsarkodnak egymásra, tulajdonképpen miattuk nincsen reform.
Nem volt javaslat amit ne kaszáltak volna el, ami ellen ne tettek volna.
Elkezdtek átpolitizálódni, mert míg az előző rendszerben hűvös távolság tartás volt a többség részéről, aztán libarlizálódtak, vagy maradtak konzervatívok.
A baj az, hogy mindenki azt hiszi, hogy ezt kitűzőként viselnie kell. /nem azt, hogy no para! :-)/
Persze ez mindenkire jellemző, ezért megosztottak vagyunk.

Most óriási volt a remény és kezdenek józanodni.
Lehet, hogy a pénztelenség rászorít mindenkit a gondolkodásra a szervezettség terén is.

Nem gyógyulásig kell beteget kórházban tartani -lehet, hogy a szabályozás erre ösztönöz, de nincs pénz erre. Lesz majd nővér aki végig telefonálja a különböző orvosokat és összehangolja a lehető legrövidebb időre az időpontokat, hogy a beteg 1-2 nap alatt végig járja az előzetes vizsgálatokat. Nem aszalódni bent napokat.
Azért ha ezt tudja egy egyszerű beteghordó 1000.- Ft-ért az egyik klinikán, talán más is meg tudja tenni.

Megkapta a vizsgálati papírjaimat, kezet fogott velem, bemutatkozott, finoman célzott rá, hogyan fogja csinálni, aztán minden elkészült amiért mászkálni kellett vele 1 nap alatt. A többit az osztályon végezték és küldték tovább.

Egyet értek veled sok mindenben, de 20 év kell, hogy végig vonuljon a fiatal nemzedékig. Ez most halódik éppen. Marad az orvos felé a hálapénz sutyiban és vagy ügyes vagy Te magad, vagy a gyereked, vagy elesettségében az öreg vágyik Taigetoszra. :(((

Nagyon pesszimista vagyok most. Sok a szöveg az öngondoskodás hamvába holt, illetve lesz, de leleménnyel szabályozatlanul ahogy eddig is.

Talán a nőgyógyászok kivívják, hogy megkapják a fogászokhoz hasonló jogosítványaikat. elveszik tőlük (remélem) a szülés feletti uralkodást, átveszi a bába szakma (hisz most is ők csinálják, kitolási szakban talán ott vannak...), marad a valódi orvosi ténykedés. Ha ez sikerül, talán másra is lesz remény.

Pesszimista vagyok most sajnos.

El Visco Stello írta valahol a diagnózist ismerjük, de recept is kéne.

Dr.laikus PhD 2010.11.03. 07:30:35

@Scala:

Egyik oldalon a szavak erejéről írsz, a környezet pozitív hatásaira célzol.

Te magad meg itt gyűlölködsz?

Töröl-töröl, ahogy egy vérbeli igazi Agykontrollos mondaná.

Tornázni, levezetni, kiizzadni, megtanulni főzni és nem nyersen ideokádni az ellenőrizetlen indulataid.

pakesz (törölt) 2010.11.03. 10:47:20

@Scala: tehat megerosited hogy volt notesz korabban es a varolistak ott voltak benne kontrollalatlanul?

amugy tudnal valami konkretabbat az o orvosi muhibajarol mondani?
tudod amiota megvizsgaltam "nepirto" Bajnai esetet azota nagyon szkeptikus vagyok mindennel

en olvastam tole cikkeket es engem meggyozott

pakesz (törölt) 2010.11.03. 10:55:57

@Dr.laikus PhD: "Eladni nem tudja most."

ez egy komoly problema manapsag...
tarsashazban is megy a nyuggerterror hogy hat nincsen penze
ez kb 3-5 even belul torvenyileg meg lesz oldva(ha mar nincsen megoldva), mert amugy is kell a rendes szabalyozas, rarakja az onkormanyzat a szeljegyzetre es elobb-utobb valaki fizetni fog :)))

mondom te axiomanak allitasz be dolgokat es ezekhez a vegletekig ragaszkodsz mintha nem is ezen a foldon elnel...

Dr.laikus PhD 2010.11.03. 11:32:43

@pakesz:

Azt érted ebből amit Te gondolsz.

Egyet értek veled - ezt már jó párszor leírtam.

A módszerben és a megvalósítás idejében vitázom -nék, ha értenéd. :-)

Az örökös fizeti meg majd a széljegyzet árát, de nem lesz tőle a ház tatarozva, rendbe rakva, eladható állapotba hozva, nyugdíjasnak nem lesz jobb.

Amije van az a jövőé, a tiéd, a gyerekéé, unkájáé.
Mit nem értesz ezen?
Ettől nincs megoldva semmi.
Hogy várni kell rá az a baj? ez pech, de ez a világon mindenütt így van, amikor a javak értéke stagnál, vagy esik - bármi legyen is az.
Ciklikusan változik a hosszú távú befektetéseknél, kérdés mije van a nagyinak, a mamádnak.
Vagy megvárod az értéknövekedést és gondozod, vagy nem, de akkor minek nevezzelek? :D

Scala 2010.11.03. 12:01:18

@pakesz: "1. Ellehetetlenülő szakorvosi karrierje szekszárdi kitérőjével függ össze. 1989-ben a fül-orr-gégészeti szakmai kollégium ajánlásával lesz a Tolna megyei kórház fül-orrgégészeti osztályának vezetője. Két évvel később ugyanez a testület vizsgálatot indít ellene. Az ügy súlyát jelzi, hogy az igazságügyi orvosszakértői vizsgálatot a Semmelweis Orvostudományi Egyetem akkori rektora vezeti.

Molnár Lajos vezetői stílusát jellemzi, hogy osztályának 23 dolgozója közül 19 írásban jelzi a szekszárdi kórház igazgatójának: nem tud együtt dolgozni vele, a Magyar Orvosi Kamara etikai bizottsága pedig több ponton elmarasztalja. "Molnár Lajos főorvos autokratikus vezetési módszereket alkalmazott, tekintélyt azonban sem szakmai munkásságával, sem vezetői tevékenységével, sem emberi magatartásával nem tudott teremteni" - áll az etikai bizottság elnökének összefoglalójában, melyet múlt pénteken a Hír Televízió hozott nyilvánosságra. A fülészeti szakmai kollégiumi vizsgálat eredményét megismerve a kórház igazgatója a kollégium elnökével, Z. Szabó Lászlóval való egyeztetés után azt javasolja Molnár Lajosnak: vagy önként távozik az osztály éléről, vagy jogi úton távolíttatja el. Molnár a munkaügyi pert megnyeri, de orvosi karrierje véget ér. (...)"
blogol.hu/comment.php?log=625253

A főorvosi noteszt nem erősítettem meg. A válaszomban ML-ról írtam.

"6. A Magyar Orvosi Kamara etikai vizsgálatot indít ellene, de nem marasztalja el. Szekszárdon az etikai vizsgálat során azt közli: "A MOK - melynek tagja nem vagyok - bejegyzett társadalmi szervezet, melynek jogállása megegyezik pl. a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségével." A Financial Times-os ügy idején azonban a kamara köztestület. Minisztersége egyik első intézkedésével elveszi jogköreit, és megszünteti a kamara etikai bizottságát."

pakesz (törölt) 2010.11.03. 18:28:19

@Scala: nezd epitesz havernak pont ez a velemenye a sajat kamarajarol...
en az orvosi kamarat tenyleg csak erintolegesen ismerem

amugy humorerzeke az van :)

birosagi itelet tortent a muhibapererol?

tudod nagyon nehez rakeresni dolgokra, es pl. Bajnairol pont tudom, hogy ment a mocskolodas a megfelelo forumon(HirTV) aztan amikor birosagi ugy lett belole es a birosag kimondta hogy artatlan akkor meg ment a nagy kuss...
szoval volt Molnarnal elmarasztalo birosagi itelet?

de varj hat nekem senkim ez a Molnar hagyjuk, egyaltalan nem fontos, csak annyira amikor jon megint egy ujabb cikk a Fidesz mostani intezkedeseirol ami egybevag Molnar leirasaval akkor mindig meg fogom jegyezni :)

Scala 2010.11.03. 22:00:36

@pakesz: ha jól tudom, a gyerek (!) beteg bal (?) füle helyett megoperálta a jobbot, így teljesen süketté vált a páciens.
Per nem volt, csak peren kívüli megegyezés a kórház és a beteg tves képviselője közt, a MOK Etikai Bizottsága azonban tárgyalta az ügyet, és fegyelmi eljárás keretében megvonta tőle a tagságot... Valami ilyesmi.

Scala 2010.11.03. 22:02:56

jav. nem az etikai vizsgálat során marasztalják el, hanem a f-o-g szakmai kollégium vizsgálata.

Scala 2010.11.03. 22:04:03

ja, és műhiba per 1989-ben? Azok még más idők voltak...

pakesz (törölt) 2010.11.04. 00:00:50

@Scala: ok ezt nem tudtam
en le is zartam akkor ezt, tenyleg annyira nem erdekel, csak amiket irt a cikkekben, azok tenyleg piaci ertelemben vett liberalis lepesek voltak

amugy mit szolsz ehhez?
"A jövő évi költségvetésben nincsen nyoma a kórházak konszolidációjának - írják. Azaz többletet nem kapnak ezek az intézmények, csupán azon a finanszírozási szinten lesznek, mint a 2010-es költségvetés alapján. Tehát még a most kapott 23 milliárd forint sem épül be a jövő évi finanszírozásukba. A jelentős konfliktus ellen csak akkor tud a kormány eredményesen fellépni, ha képes változtatásokat, racionalizálásokat elérni a kórházi struktúrában."
jo nagy mocsok volt a Bajnai kormany hogy sutyiban atutalta azt a 23 Mrd -t... elvegre nem ok fizettek

ja ez csak egy elemzo cikk, hogy pontosan mi lesz nem tudni

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.11.04. 00:48:23

Kedves Moderátorok,

Ha jártok még erre néha, kitehetnétek Hatodéves 2010.10.31. 13:58:55 -as beírását pozitív posztnak / gondolatébresztőnek.

Scala 2010.11.04. 01:36:11

@pakesz: "változtatások, racionalizálások": holding.
Egy tulajdonos, így összerántott/központosított vezetés és pénzköltés. Sok sérülő kis egó, de egyszer végre muszáj lesz.

Despota 2010.11.04. 09:21:00

Itt válaszolok, mert itt egyszerűbb. Természetesen semmi akadálya nincsen, holnap reggelre időzítem a kommentet, mint önálló poszt.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása