Ennek már a temetőben volna a helye

2010.10.29. 13:23

Tisztelt Praxis!

 

85 éves édesapám a két héttel ezelőtt kórházba került, mert légzési nehézségei voltak. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy végül semmi komolyat nem találtak nála, Az a pár nap azonban, amit kénytelen volt bent tölteni, nagyon megviselte szegényt, főként lelkileg.

 

 

Az elején teljesen úgy bántak vele, minta hülye lenne. Ordibálva küldözgették ide-oda, a háta mögött kinevették, gúnyolódtak rajta ("ennek már a temetőben volna a helye"), persze minden szót hallott, a fülének ugyanis semmi baja sincsen. Amikor a nővéreknek a kezébe nyomtunk egy 10ezrest , onnantól sokkal kedvesebben viselkedtek vele, elmaradtak a gúnyos megjegyzések is.

 

Azt azonban egyszerűen nem tudom felfogni, hogy miért nem lehet tenni a lopások ellen valamit. Szegény édesapám összes holmiját meglovasította valaki a harmadik éjszaka, beleértve a pénztárcáját is, amelyben ugyan pénz nem volt, de minden személyes irata igen, személyivel, lakcímkártyával, tb kártyával egyetemben...A kis üdítőjéről és rádiójáról. keresztrejtvényes újságáról már nem is szólnék, mert anyagi értéke egyenlő volt a nullával, de a rádió pl egy emlék volt, amelyet pótolni lehetetlen.

 

Eddig is hallottam a kórházon belüli lopásokról (eltűnnek a wc papírok, stb.), de érthetetlenül állok a dolog előtt. Pont annyira felfoghatatlan ez számomra, mint amikor a temetőből a virágokat csenik el. Komolyan, már semmi sem szent?Valamit már tenni kellene a dolog érdekében, mert ez a helyzet gy tarthatatlan! Üzenem a tolvajnak, hogy egyszer még ős is lehet öreg és beteg, csak nehogy ugyan így járjon...

 

László

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorpenis 2010.10.29. 16:17:27

Márpedig sajnos aminek nagyobb a sűrűsége, mint a levegőnek, és nincs lebetonozva, azt elviszik.

El Visco Stello (törölt) 2010.10.29. 20:13:54

Átérzem a tehetetlen szomorúságot. Lövésem sincs, hogy mit lehetne tenni. Halva született kísérlet volt már(pl. a széf projekt) de az egyrészt nagyon át lett politizálva, másrészt meg a gyakorlatban sem vált be 100%-ig. Ti. az ember a használati tárgyait használja és nem széfben tartja.
Egy biztos, hogy a probléma inkább társadalmi, mint egészségügyi. ...bár kétségtelen, hogy a kórházakba kerülő emberek pont nincsenek nabban az állapotban, hogy teljes figyelmükkel óvják tárgyaikat.
...csak úgy eszembe jutott, de az idősebbek talán emlékeznek azokra a csúnya kis fekete fejhallgatókra, ami minden ágynál volt és a rádió szólt belőle. Biztos, hogy a kommunista propagandát nyomták, de egyúttal a rádiólopás kérdését is megoldotta és az emberek el tudták valahogy tölteni az időt.

marand22 2010.10.29. 21:06:40

Nálunk minden betegágynál van széf (legalább 10 éve így van), fel is hívjuk rá a betegek figyelmét. De egyrészt nem használják, másrészt valóban olyan használati tárgyak (kis pénz, mobil, kisrádió) tünnek el többnyire, amikre nem megoldás a széf. Ráadásul tőlünk, kórházi dolgozóktól is lopnak (laptop, pénz, mobil, stb.). Gyakran egyébként belső emberek dolgoznak szarkaként, időnként igen pofátlanul, vagy olyanok, akik egyik kórházból a másikba kerülnek/vitetik magukat.
Nálunk volt olyan, hogy a délután elalvó, szívműtétre váró beteg hasán levő laptopot vitte el fehér köpenyes emberke, majd rázárta a betegre a kórterem ajtaját.
Sajnos ez is jelentős részben pénzkérdés (biztonsági cég/ellenőrzés nincs a kórházunkban), részben általános társadalmi jelenség.

pakesz (törölt) 2010.10.29. 21:29:04

@marand22: csak ugy erdekessegkeppen megkerdezem futes van?
arra van penz?

lenne penz a rendes biztonsagi szolgalatra, de mint elottem El Visco Stello elmondta kemenyen at tudjak ezt politizalni...
mert sajna manapsag az egeszsegugy politikai kerdes...
es az a meg szomorubb, hogy egy ideig az is fog lenni, hiaba Molnar Lajos egy utopiat kergetett...

marand22 2010.10.29. 22:56:33

@pakesz:
Ha arra kell kérjük az orvoslátogatókat, hogy papírt, vérnyomásmérőt, lázmérőt, stb. hozzanak, ne szendvicset, akkor nincs pénz biztonsági szolgálatra !!!!
Ha az osztályon levő számítógépeket, faxokat, telefonokat, bútorokat nem kellene alapítványi pénzből venni, akkor lenne pénz biztonsági szolgálatra !!!!
molnár lajost inkább hagyjuk, emlékeim szerint amúgy horváth ágika akarta a széfeket.

marand22 2010.10.29. 23:01:20

Sokkal nagyobb gond időnként, hogy sajnos olyan dolgozók kerülnek kórházba, betegágy mellé, akiknek nem itt lenne a helyük (megszűnt a munkakönyv, elfelejtik "lekáderezni"). Számtalan esetet tudok, ahol az egészségügyi intézményben dolgozók (jellemzően takarítók, műtősfiúk, betegszállítók) loptak.

pakesz (törölt) 2010.10.30. 00:02:22

@marand22: nem irtam egyertelmuen...
"mert sajna manapsag az egeszsegugy politikai kerdes..."
Molnarnak az volt az elkepzelese, hogy a politika ne ugasson bele az egeszseugybe
tudod ugy ahogy az 50es evekben a zallam allapitotta meg a hus arat, es ma mar furcsalljuk :)

Leroi 2010.10.30. 13:27:48

Egy alkalommal a kulcsra zárt orvosi szobám bezárt szekrényéből a táskámból kilopták a pénztárcámat...
Tolvaj előtt nincsen zár.
A nővérkék viselkedése pedig több, mint megdöbbentő...:(((
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása