Elesett a hóban a nagyapám

2010.10.29. 06:00

Kedves szerkesztők!

 

Még 2008 végén került a farkasgyepűi kórházba a nagypapám.Gyógyíthatatlan betegségben szenvedett,de nem volt végstádiumban,állapota jó volt a betegséghez képest(a kórház által kiadott zárójelentés szerint az egy évvel korábbi eredményekhez képest,minimális progresszió mutatkozott).A saját lábán szállt be mentőbe a házuk előtt,saját lábán sétált be a kórházba.Másnap a nagymamám ment őt meglátogatni.Zokogva hívott fel.

 


A papa az ágyhoz kikötözve,sérülésekkel testszerte feküdt,a külvilág számára nem létezett.A szobatársától tudta meg,hogy az én papám elindult hazafelé,az intézmény udvarán elesett és ott feküdt a hóban,míg a szobatárs szerint a hazafelé tartó orvos meg nem találta.

 

Pontos részleteket nem tudok,talán jobb is,mert,ha végig gondolom,hogy mit érezhetett az én papám míg ott feküdt egy pizsamában a mínusz fokokban,akkor végtelen fájdalom van a szívemben.


Azokhoz a kedves nővérkékhez szeretnék szólni akik azon a napon dolgoztak.Én is ápolónőként dolgozom 13-ik éve. Kórházunk teljes mértékben átalakult.Az intézményünkben elfekvő ,idős betegeket ápolunk.Nap, mint nap találkozok bolyongós betegekkel,akik korábban nem voltak zavartak,de az új környezet miatt azzá válnak.Ezeknek a betegeknek lehetőségük sincs,hogy a kórházat elhagyhassák.


Ezt kellett volna akkor is biztosítani,mikor a nagypapám kisétált az ajtón,miközben a nővérkék ki tudja mit csináltak.Természetesen másnap hazahoztuk a papát,aki nagyon rossz állapotban volt.Hamarosan bekerült kórházunkba,mert a hóban fekve eltöltött percektől,órától tüdőgyulladást kapott és meghalt.Lehet,hogy még ma is köztünk lehetne és gyönyörködhetne a dédunokáiban.


Remélem az illetékes nővéreknek a lelkiismeretükkel van némi elszámolni valójuk,arról nem is beszélve,hogy az a közöny és nemtörődömség ami fogadott minket megdöbbentő volt számunkra.

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cicmaláj 2010.10.29. 08:19:22

Részvétem a posztolónak,szomorú történet.

rotokiller 2010.10.29. 11:32:48

Ebből sajnos van mit tanulni, sokat lehetne javítani az ápolás minőségén.

Frucsasz 2010.10.29. 13:12:28

Ez nagyon elszomorító, és méginkább ijesztő történet. :( Rossz belegondolni, hogy ha képesek voltak egy embert otthagyni a hóban fekve órákig, akkor mi minden másra képesek még :(

Leroi 2010.10.30. 13:17:32

Kissé bővebben szólnék hozzá, mert a hasonló esetek számomra jól ismertek.
A papa AZELŐTT vált zavarttá, mielőtt elindult volna bolyongani.
Az osztály NEM volt zárt osztály, és teszem azt az egy vagy két osztályos nővérke épp a másik ötven ellátandó beteg körül foglalatoskodott,amikor ő meglépett.
Hasonló esetben azonbnnal értesítik a portásokat, ha pedig az intézet területét is elhagyta,akkor a rendőrséget.
Ha sérülések voltak a testén, akkor ez azt jelenti, hogy elesett, esetleg LE esett, miközben a kerítésen próbált átmászni.
A nővér NEM poroszló, NEM börtönőr, NEM köteles a beteg ágya mellett tartósan strázsálni NYÍLT osztályon.
A hozzátartozó feladata, kötelessége, hogy a kezelőorvost felvilágosítsa a beteg felvételekor annak esetleges zavart, konfúz állapotáról, így a kezelőorvos fokozottabb felügyeletet rendel el a beteg ágya mellett.
Ennek hiányában a nővérkéken fenni az agyarakat tudatlan otrombaság.

Ugyandehogy (törölt) 2010.10.30. 13:58:50

@Leroi:
Miért olyan gyakori, hogy idős emberek, bekerülve a kórházba, bolyongóvá válnak? Csak van ennek valami oka....

Leroi 2010.10.30. 14:28:47

Úgy tudom, hogy Farkasgyepűn (valahol a Bakonyban) Tüdőkórház ill. Szanatórium működik.
A papa valszeg krónikus kezelésre került be, nem tudom.
Nem is ritka, hogy idős, elesett állapotú betegek nem tűrik a kórházi környezetet.
Ezután jön a kálvária,amlynek szenvedő alanya a beteg és az egész egészségügyi személyzet.
A beteget (saját kényelme érdekében) zaciba helyező, magáról a felelősséget előszeretettel másra kenő hozzátartozó utólagos vérbíráskodása erre még ráadás...

Irise 2010.10.30. 14:53:03

@Babette_: Agyi keringészavaruk van, ami az életkor előrehaladtával törvényszerű.
Emlékeznek rá,hogy 45-ben a harcmezőn mi volt, de nem emlékeznek arra,hogy reggeliztek-e. Aztán felébred az éjszaka közepén egy idegen helyen. Alacsony a párna, nagyobb kéne, eszébe jut,hogy a mama a szekrényben tart még egy plusz párnát (- nem emlékszik hirtelen,hogy a mama meghalt tavaly,) kicsit furcsálja,hogy átfestette a szekrényajtót,és pont ilyen ronda fehérre, de kotorászik, nem talál párnát, kimegy a folyosóra. Elbolyong a nővérpult előtt, a nővérke mondjuk épp ágytálat vitt egy másik betegnek. A bácsika eljut a kijáratig, kiér. Megrohanja a hideg, eszébe jut a harcmező, és hogy túl kell élnie, vagy megmenteni a bajtársát, vagy valami. És megy, megy a kapu felé.

Leroi 2010.10.30. 15:36:42

@Irise:
Ez (tragikusan) így van, sajnos...:(

ocell 2010.10.30. 22:19:00

@Leroi: tökéletesen igazad van!

És a betegnek nem lehet korlátozni a szabadságát! Tehát ez a kijelentées: "Kórházunk teljes mértékben átalakult.Az intézményünkben elfekvő ,idős betegeket ápolunk.Nap, mint nap találkozok bolyongós betegekkel,akik korábban nem voltak zavartak,de az új környezet miatt azzá válnak.Ezeknek a betegeknek lehetőségük sincs,hogy a kórházat elhagyhassák."

Súlyos jogi következményei vannak, ha korlátozzák a beteg szabad mozgását. Ez csak pszichiátriai szakvélemény birtokában lehetséges és csakis kijelölt szakintézményekben.

Ha ápolóként dolgozik a kommentelő, akkor elég szomorú, hogy nem látja a valóságot. Vagy esetleg magánintéz,ényben dolgozik, ahol mások a viszonyok. De keményen megkérik az árát.

Leroi 2010.10.31. 00:35:23

@ocell:
Nálunk van egy olyan minőségbiztosítási nyomtatvány, amelyet a zavart beteg hozzátartozója ír alá és amelyben beleegyezik, hogy a beteget, saját egészsége érdekében mozgásában korlátozzák (értsd, ágyában kirácsozzák, kirögzítsék).
Ennek hiányában bármikor büntetőjogi per tárgya lehet a kórház ellen a beteg akadályoztatása.
Csak egy-két pénzéhes, szemfüles hozzátartozó kell hozzá, aki kiprovokál egy ilyen szituációt, majd pert...

adamantium 2010.10.31. 11:44:45

@Leroi: szerintem ilyen nincs. ameddig bírósági végzés nincs arról, hogy a beteg nem beszámítható és gyámság alá kell vonni, addig a hozzátartozó semilyen szinten nem rendelkezhet róla (felnőtt emberekről beszélünk). ha eszméletlenné válik akkor az orvos rendelkezik róla. számtalanszor szembesültem már a problémával, hogy a betegről nincs bírósági végzés, a család nem írhat alá helyette ő meg nem akarja a műtétet. ilyenkor vitális indikációval két orvos aláír helyette, ha nincs életveszélyben akkor pszichiátert hívunk hozzá, ha az kimondja, hogy beszámítható akkor sajna azt csinál amit akar a kedves beteg. ha meg éjjel válik zavarttá akkor beírom a betegdokumentációba aláírás pecséttel, hogy a beteg ön és közveszélyes ezért mozgásában korlátozni kényszerülünk. ehhez a családnak sajna semmi köze
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása