Kórházba megyek, de nem biztos, hogy ki is jövök

2010.10.26. 06:00

Üdvözlök mindenkit!

 

Sajnos volt egy gerincsérv műtétem 2005-ben a Kecskeméti kórházban, egy sokat emlegetett doktornál. Akkor még adjunktus volt. Nagyon bíztam benne mert jó híre volt. A saját lábamon mentem be amikor már a fájdalmakat nem tűrtem és rászántam magam a műtétre és járókerettel jöttem haza. A benntöltött párnapot és főleg a műtét utáni éjszakát senkinek nem kívánom. Őrült nagy fájdalmak az orvos be se nézett pedig egy nagy műtétes nénit is ő műtött előttem tehát aznap csak kettőnket műtött.

 


A nővérek lehet, hogy szaktudással rendelkeznek de emberséggel nem, tisztelet a kivételnek. Már szégyelltem az ágytálat kérni mert mindig arcmimika kísérte.

 

Így kértem kisszéken hagyja ott, az éjszakás nővér nem tiltakozva frissen műtötten ott hagyta. Sokszor csak ingerem volt mert nyomta valami az idegszálat. Az éjszaka a kínok kínja volt mindkettőnknek, halkan jajgattunk ne zavarjuk a többieket.


Másnap reggel jött a valóság jobb lábfejem nem mozgott felfelé lifegett így nem tudtam felállni.Viziten láttam csak kérdés nem volt, kérdezni se tudtam siettek az anno főorvos csak a referálásra volt kíváncsi a betegre már nem. Ennyit szólt a műtőorvos az ajtóból sétáljon és ment tovább szólni sem tudtam nem tudok a lábam miatt. Három napi szenvedés után pénteken jött a gyógytornász addig nem volt és mérges volt miért nem tud ő erről. Hétvégén az ügyeletes orvos vizsgált meg és kérdezett akkor át lett írva a gyógyszerem, természetesen nem bírálta felül a kollégát csendben tette amit kell. Altatót is kaptam még így se ment az alvás.


Egy éjszakás nővér a Traumatológiáról aki két éjszaka egymás után dolgozott, megkérdezte na tud-e már aludni? Válaszom sajnos nem, mire ő azért nem tudok aludni mert nagyon akarok.Hétfőn reggel vizitnél kértem had menjek haza ellenvetés nem volt. A legvégén az ágyamhoz hívtam akkor jelent meg az első mosoly nem is tudom miért és megkértem írja fel a járókeretet, WC magasítót. A mosoly eltűnt a zárójelentést megkapva megdöbbenve olvastam minden rendben ment a műtét sikerült. Otthonra járt ki a gyógytornász és a fizioterápiás asszisztens. Majd a Rehabilitáció itthon és Hévízen.


Később jött a másik műtét amit nem ott csináltak a lábfejem lábam gyengébb csavarokkal rögzített de nem béna. Nagyobb műtét volt u. abban a kórházban másik osztályon és egy percet se szenvedtem. Párom is 8 hónapja műtötték csoda számba megy olyan jól van.


A rendelésen tényleg sokan vannak mert csak két orvos van és a beteg oda megy ahová a beutalót kapja. Utána jön a döntés hol műtteti meg magát. Hibát minden orvos ejt még ha nem is szeretne, de akkor beszélje meg a beteggel kapjon felvilágosítást, és már könnyebb lett volna mint a tehetetlenség, fájdalom.Hozzáteszem tudom sok jó műtéte volt csak valamiért minden megváltozott. Az Ország, a kórház vezetés is tehet róla és a betegek is akik megtehetik, hogy vastag borítékot adnak át. A betegek rontották el. Mindig is volt hála pénz mert nincsenek megfizetve, de emberekről van szó, és minden dolgozó letette az esküt.


Mindenki pénzből él nem csak ők hanem mi is. A pénzért dupla annyi műtétet végeztek, talán már nem mert meg van szabva a keret és ez se jó mert nő a várakozási idő, de hátha kevesebb lesz a hiba. Nyaki gerinc műtétre lenne szükség de itt nem merem az átéltek után. Nem örömmel írtam le mert még emlékszem amikor első helyen volt a Kecskeméti kórház. Ráadásul vérzik a szívem a rossz tapasztalatok miatt máshol is amit saját bőrömön és közeli hozzátartozóimmal élünk át. Egészségügyben dolgoztam míg bírtam és most a második oldalon állva nem kellemes nem elég a betegség tömkelege, még a volt kolléganőtől is hangos kioktató szavakat kap az ember. Ilyen nem volt régen. Tudom nem egyszerű a mai helyzet ami mindennap változik, de nem árt ha megmaradunk embernek.SZERENCSE KIVÉTELEK VOLTAK VANNAK ÉS NAGYON REMÉLEM LESZNEK IS!


Sajnos vagy inkább szerencse Budapesten szív katétereztek megúsztam egy infarktust kétszer is. A szívkórház igazgatója aki végzi a szívátültetést úgy szól és mosolyog az emberre mint egy egyszerű ember. Kérdésemre ki ez a kedves orvos, tudtam meg ki is volt Ő. Egytől egyig mindenki előtt le a kalappal pedig igen felelősség teljes munkát végeznek ők is. Nem is értem miért tudják ők ezt megcsinálni itt és máshol nem. Első helyen voltak tavaly. Itt egy Kardiológus orvos elküldött, időpontért, és a magán rendelőjét ajánlotta mert az hamarabb van. Ennyit ér egy élet? Nem neki köszönhetem, hogy élek. Szerencsére azóta találtam olyan Kardiológust aki még egy mosolyt is meg engedhet magának és jó szakember. Remélem egyszer megint elsők leszünk. Megint fizetni? Hova megy a pénz? Sok kicsi sokra megy.


Még egy, biztosan fent döntöttek itt Kecskeméten meg szűnt a Rehabilitáció ahol a Főorvosnőtől egészen az ápolókig, kezelőkig, tornászokig a takarító hölgy is aki odafigyelt és még szólni is lehetett ha valami történt, mindenki maximálisan azt tette amit kellet, lelkiismeretesen dolgozott. 5 év tapasztalata egy évben kétszer, és bumm nincs. Mindig az a baj sok a beteg a kórházban most még több, mert Félegyháza ide lett csatolva. Szerintem nekik is éppen olyan rossz mint nekünk. Mindenre van pénz az egészségügyre valahogy sose nincs.


Több nyugdíj marad az állam kasszába, egyre több.Beteg társaktól szoktam hallani amikor valamelyik kórházba megy, bemegyek de nem biztos, hogy ki jövök. Elkeserítő.

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2010.10.26. 08:51:11

És melyik kórházban lopták el az összes vesszőt?:(

Leroi 2010.10.26. 09:16:38

És mi a helyzet az ügyvédek "sikerdíjának" nevezett legalizált nagyüzemi rablásról?
Ehhez képest a hálapénz micsoda?

Dr.laikus PhD 2010.10.26. 09:37:34

@Leroi:

Kapsz róla számlát.
Kötsz vele szerződést.
Sikerdíj, siker esetén jár.
Egyéb esetben ügyvédi költségről vagyon szó.

El Visco Stello (törölt) 2010.10.26. 09:43:10

@Babette_: Félreértés ne essék: a posztoló nem publicista, hanem beteg.

@Leroi: Igazad van! Az ügyvédek sikerdíja eltörpül ahhoz az összeghez képest, ami hálapénz formájában zsebbe megy, ahelyett, hogy bekerülne az ágazatba. ...és akkor még az indirekt összefüggésekről egy szót sem ejtettünk.
Mint pl. a hálapénznek nevezett korruptumról, ami felborítja, illetve megsokszorozza az amúgy baromi stabil lábakon álló várólistákat.

Széphalmi Izett 2010.10.26. 09:57:02

Kicsit zavarosra sikeredett, - nehéz volt olvasni, mivel a posztolónak olyan nem létezik, hogy vessző... és hasonlók...
Az jött le, hogy Kecskemét sz*r, Bp meg szuper.

El Visco Stello (törölt) 2010.10.26. 10:18:43

"Hibát minden orvos ejt még ha nem is szeretne, de akkor beszélje meg a beteggel kapjon felvilágosítást, és már könnyebb lett volna mint a tehetetlenség, fájdalom."
Azt hiszem, ez a kulcsa a történetnek és nagyon együtt tudok érezni a posztolóval. Ezt valakinek el kellett volna magyaráznia a betegnek. ...hogy egy gerinctáji műtétnek vannak kockázatai. Nem is biztos, hogy hiba történt, mert végeredményben a beavatkozás után - idővel - egy jobb életminőséget kapott, mintha nem történt volna beavatkozás. Erre kell törekednie egy orvosnak, ha a tökéletes megoldás reménytelen. ...és ezt el is kell mondani, mert a beteg mérlegel.

Irise 2010.10.26. 10:26:07

Hali!
Egyrészt ezek a geerincsérv műtétek nagyon lutrik és , ha a poszt írója valóban egészségügyis, ezt tudnia kellene. El kell találni azt az időpontot,amikor a benefit már meghaladja a kockázatot, de még nem alakultak ki tartós idegi tünetek. Ha ez az időpont csúszik (pl. várólista), akkor már olyan idegi problémák lesznek, amelyek a műtét ellenére is tartósak maradnak. (Vagyis, bár a műtét technikailag sikeres, és az operatőr nem vét, az ideget ő regenerálni nem tudja.)

2. Bocsánat,ez a "kettőt műtött aznap,mégse nézett be" vonal szíven ütött: egyrész honnét tudja a poszt írója. Fel se tudott kelni, mégis végigbototrkált , bekukkantott az összes szobába,mindenkit végigkérdezve,hogy őt aznap műtötte-e X. főorvos? Vagy csak az ő szobatársai közül volt valaki más is műtve és így késznek veszi,hogy akkor többet már nem is műtött?
És a két műtét után még sok dolga van az orvosoknak. Ambulancia, visszarendelős ambulancia, dokumentációk, oktatás, és igen, osztályos dolgok felügyelete is. Tényleg szép lett volna,ha bemegy a műtét után megkérdezni,hogy hogy van, de valószínűleg a normál vizitidőt szánta erre. Ami rohanással telt, ki tudja miért. (Hoztak sürgős műtétet? Valaki rosszul volt egy másik kórteremben?)

A "lebénult a lábfejem" vonulattal van még egy olyan problémám is ,hogy nem igazán értem. Ha a gerincműtét okozta a problémát,mint ahogy azt leírja,akkor miért csavarozták a lábát? NEm egy ettől független traumás , vagy ortopéd elváltozást műtöttek később? Ha igen,akkor miért hibáztatja a kecskeméti team-et érte?

Szívkatéterezés:
szóval a beteg területileg Kecskeméthez tartozik. A helyi kardiológusához nem volt időpont hamar a normál rendelésen, felajánlotta a magánrendelést,amit a beteg nem fogadott el. Mit kellett volna tennie? Hátrább tuszkolnia a várólistáján mindazokat,akik már korábban bejelentkeztek és esetleg hetek/hónapok óta megvan az időpontjuk a poszt írója miatt?
Igen, ennyit ér a poszt írójának az élete, de nem a kezelőorvosának, hanem azoknak, akik gondoskodnak róla,hogy egyre kevesebb kórházi hely legyen.

Borcsika 2010.10.26. 10:35:12

Lehet, hogy én tudom rosszul, de gerincsérv, mint betegség, vagy kóros elváltozs csak a köznyelvben létezik. Ha jól tudom, a hivatalos megnevezése porckorong-sérv.

Nekem az egész történet nagyon zavaros, és azt végképp nem értem, hogy a lábfej-fityegése a műtét hatására volt-e, vagy már meglévő betegségből adódott, mert sztem sérvműtét következményeként nem hiszem, hogy csavarokkal kellene azt rögzíteni.

tódór piroska 2010.10.26. 11:03:29

@Irise:
1./Kecskeméten nincs is szívkatéterezés.
2./A gerincműtét nem lutri, akkor kell operálni, ha a csigolyák közötti porckorong tokja elszakad, és a kifolyó pulpa kompressziós tünetet okoz. Ezt bármelyik nővér tudja, legalábbis Mo-on.
3./ a Kardiológiai intézet bizonyos értelemben tényleg szuper, de 100.000.-HUF alatt a szíbvsebész szóba sem áll a beteggel.
4./ akkó. most van magyar bilenttyűzeted: Vagy Nincs?

Borcsika 2010.10.26. 11:11:03

@tódór piroska: alt és shift gombok egyszerre történő lenyomásával átállitható a billentyűzet nyevezete, így egy angol nyelvű billentyűzet is átállítható magyarra, csak a beállitásoknál fel kell venni, mint opciót.
valószínűleg megtette.
más kérdés, hogy egy angol billentyűzeten magyarul gépelni hosszú időbe telik, mire megtalálod, hogy melyik ékezetes betű hol helyezkedik el.

Irise 2010.10.26. 11:14:07

@tódór piroska:
1. nem is mondtam,hogy Kecskeméten akarták katéterezni! Katéterezés előtt,ha nem sürgős, akkor ki szokták vizsgálni a szívecskét, gondolom, erre akart időpontot a poszt írója.
2. Ennél azért kicsit bonyásabb szerintem a műtéti indikáció megállapítása.
3.erről nem írtam, de érdekes,hogy te igen, mert pontosan ezt akartam megírni,hogy szerintem az a szívsebész sem ingyen mosolygott, pláne nem soronkívül.
4. A férjemén van, az én kis laptopomon nincs.

Irise 2010.10.26. 11:16:22

@Borcsika: Túlértékeled a képességeimet, Borcsika, ilyet a gyerekem szokott tenni, de ez mindig megkavar, úgyhogy azokat a billentyűket használom,ami épp előttem van.

Leroi 2010.10.26. 11:36:46

@El Visco Stello:
Ugye nem gondolod komolyan, hogy egy orvos 50 000 Ft órabérét dolgozik?
Amint azt a "sztárügyvéd" teszi a nincstelenné vált iszapkárosultak bőrén?
Ne b@sszuk már meg Mariskát, minden hozzászólásod fröcsög a tendenciózus orvosellenességtől...
"Orvosovics ás orvosovicsova..."
Talán gyerekkorodban túl fájdalmas volt az első szuri amit kaptál?
Szánalmas vagy.

Dr.laikus PhD 2010.10.26. 12:14:10

@Leroi:

Fura ez tőletek ám!
Sztárügyvéd = jó ügyvéd.

Konkrétan adózik a bevételéből, számlát ad, sikerdíja ha lesz (egyenlőre erről még nincsen szó) ezt honnan ismered?

A személyiségi jogotok miatt sem nevet, sem a tarifátokat nem lehet leírni, de szem rebbenés nélkül írjátok le az ővékét.
Ugyanolyan legenda az ügyvédek ekkora díja, minta némely orvos zsebbe dugott hálapénze.

Illetve vagy az egyik vagy a másik.
Akinek adok azt mondja ő nem kap, ha elismeri nagyságrendekkel kevesebbet mond a valódinál. ÉS még nem is adózik utána + kap fizetést. (rohadtul keveset)

Ügyvéd saját kockázatára dolgozik és adózik. szerződést köt veled, amiben vállal valamit és számlát ad, előre tájékoztat mennyi az esélyem, nagyon alaposan, 1 órát mindig rám szán. Szóval alapos.

Orvos legenda az ügyvédi honor, beteg legenda a hálapénz....

El Visco Stello (törölt) 2010.10.26. 12:19:17

@Leroi: ...ha megengeded, a személyeskedésre nem reagálnék.

Ügyvéd nem dolgozik olyan összegért, csak ügyvédi iroda. Értem mire célzol: a 13% sikerdíj azt jelenti, hogy 87%-ot keres a megbízónak.
A hálapénz egy más dolog. Minden tekintetben törvénytelen. Törvénytelenül cselekszik aki adja és aki kapja. Ma Magyarországon egy forintot sem költhetsz el úgy, hogy ne kapj(kérj) érte számlát. És senki emberfia egy forintot sem fogadhat el úgy, hogy ne adjon érte önként számlát.
...ha egy beteg mégis ajándékkal óhajtaná háláját kifejezni, vásárolnia kell egy áfával terhelt ajándékot és azt átadni. Egyébként engem a hálapénz intézményének a bomlasztó társadalmi hatása zavar leginkább. Az, hogy egy ember adóval megterhelt jövedelméből részesül olyan valaki, akinek ez a jövedelme adómentes és ellenőrizhetetlen. Ez sérti a törvényeket, az igazságosságot, a közös teherviselést stb.
Ami az orvosellenességemet illeti: nem olvastad minden kommentemet. Sőt a mait sem olvastad végig, vagy ha igen, szándékosan nem érted.

El Visco Stello (törölt) 2010.10.26. 12:28:35

...majdnem elfelejtettem!
Az "orvosovicsovát" egy kommentelő társunk(doktornő) kifejezett kérésére használom. De, ha téged zavar, el tudok tekinteni tőle. És az összes megnyilvánulásomért(ami téged személyesen sértett) elnézésed kérem!

Irise 2010.10.26. 12:50:34

@El Visco Stello: Jaja, lol. De szerintem ez csak poénkodás jellegű volt nem? Én legalábbis nem vettem komolyan.

ördögpalánta 2010.10.26. 13:11:15

Kedves Mindenki! Már régóta olvasgatom a posztokat és a kommenteket. Itt néha nem egymást kéne ölni, hanem azt észre venni, hogy sokszor az orvos-beteg kapcsolat mennyire hiányos. Persze vannak olyan betegek és orvosok, akikkel nagyon nehéz együttműködni. Fontos, hogy mindkét fél hallgassa meg egymást, a beteg ha csak konyhanyelven de eltudja mondani a jelenlegi betegségét, vagy panaszát, és az orvos meghallgassa mielőtt leírná. Tudom, hogy nem lehet olyan betegen segíteni, aki mint egy fadarab felvágja magát a vizsgálóágyra, hogy itt vagyok csináljon velem amit akar. Én hiszek abban, hogy még vannak rendes becsületes orvosok, akik tényleg a gyógyításra esküdtek. Én is megjártam a hadakútját, mire megtaláltam kezelőorvosomat, aki mindig odafigyel rám és ha gondom van számíthatok rá. Nagyon hálás vagyok neki minden segítségért!

Frucsasz 2010.10.26. 13:14:54

"A benntöltött párnapot és főleg a műtét utáni éjszakát senkinek nem kívánom. Őrült nagy fájdalmak az orvos be se nézett pedig egy nagy műtétes nénit is ő műtött előttem tehát aznap csak kettőnket műtött."

Na most, miért is kéne a műtétet végző orvosnak bent töltenie az éjszakát csak azért, hogy a megműtött beteget nézegesse? Neki nem az a dolga. Igaz, hogy azt se végezte jól, ami az ő dolga lett volna, de azért olyat ne várjunk, ami nem rá tartozik. Azért van éjszaka ügyeletes orvos meg nővér, hogy ők nézegessenek.

Ugyandehogy (törölt) 2010.10.26. 14:33:37

@El Visco Stello: kár, mert, gondolom, szerette volna, ha megértjük, mi a baja. én azt sem tudtam kihámozni, hogy most gerincműtéte volt, lábműtéte vagy szívátültetése.

Leroi 2010.10.26. 14:56:17

@El Visco Stello:
Szent a béke...

Amúgy az ügyvédeket tartom a társadalom haszontalan, pénzhajhász parazitáinak, abszolút semmiféle felmutatható eredmény nincs mögöttük és ugyanakkor tevékenységüket felháborítóan magas áron fejtik ki olykor nagyon is rossz anyagi körülmények közt élő emberek hátrányára.
És ugyan mit kockáztatnak?
Ha pert vesztenek, a honorárium ugyanúgy üti a markukat.

A közjegyző egy aláírásért 60 db. ezrest markol fel.
Ez mióta legális? Milyen társadalmilag hasznos aktivitást fejt ki, ha névjegyével lát el egy okiratot?

Ehhez képest az orvos humánus, rizikókkal teli, áldozatkész tevékenysége
fényévekkel előbbre jár.
Tizedannyi összegért.
És a sokak által sajnált, töredéknyi hálapénzért.
Sapienti sat.

Irise 2010.10.26. 14:57:09

@Babette_: Szerintem gerincműtéte volt, később lábműtéte is, az előzőtől függetlenül, és megszívkatéterezték.

Leroi 2010.10.26. 14:59:17

@Dr.laikus PhD:

Tocsiiiiik...
Erről csak ennyit...

Dr.laikus PhD 2010.10.26. 15:18:58

@Leroi:
Off:
Az ember azt gondolná, hogy orvos létedre nem vagy populista.

Ügyvéd az nem szakember csak az orvos.
Orvos végzi csak a nélkülözhetetlen munkát.
Orvos elfogadhat adózatlan jövedelmet, sutyiban még meg is mondhatja mennyit kér.
Ez neki jár.

Így nincs igazad és nem is állítasz magad mellé beteget egy szálat sem, még engem sem pedig bírom a búrád

Tocsikot amúgy felmentették, másért ítélték el. amit végzett meló az bizony akkor kellett, a sikerdíja nem volt kiugró, de ez nem ide való.

Blikket már én is elolvastam még a két iroda vív egymással, hogy a pertársaságban ki legyen és hogyan dolgozzanak össze, egyenlőre ez is megosztja a rászorulókat, ha utána számolsz blikk cikk a cikk,
Sztárügyvéd=jó ügyvéd.

Devecseriek meg szíjják a maró levegőt, épít nekik sztárépítész panelbul házat.
Szemet kiszúr, mén hozzád a kórházba. :(((

Leroi 2010.10.26. 15:40:25

@Dr.laikus PhD:

800 milliót akkor sem ér egy meló, ha történetesen épp magát Szemirámiszt hozza el Magyarországra függőkertestől...
Jobb helyeken egy ekkora sikkasztásért kötél járna.

Egy emberélet összegben nem mérhető, annak nincs megfizethető értéke.
Azt, aki megmenti ezt az életet, a beteget meggyógyítja és reintegrálja a társadalomba, nem elég, hogy megalázó módon alulfizetik, hanem ráadásul ki is pellengérezik, blogokat indítanak a szakma lejáratására, másszóval kikiáltják közellenségnek.

Na ez az látod, ami nálam kinyitja nap mint nap a bicskát.
Beteg pedig ne álljon mellém, egy sem.
ITT ne...

Dr.laikus PhD 2010.10.26. 16:08:19

@Leroi:
Nem sikkasztott, ezért mentették fel.
Az akkor szokásos sikerdíj volt, nagyon jól jártak vele az önkormányzatok

Mostanáig arról volt szó, hogy a beteg harcolja ki a Ti béretek, a jobb elismertségetek. A TB finanszírozás feltételeit, az eszközök beszerzését, és egyáltalán mindent még akkor is amikor egy életen át fizeti a TB járulékát, ki sokat ki keveset.

Itt születtek a végtelenül összefüggő fizetematb..... lehet folytatni, ismerős.

Most akkor mi legyen? Álljon melléd és fogjon veled kezet, hogy azt akarja amit Te, vagy álljon feletted és mantrázzon, hogy de fizetematbétésmégazsebedbeis stb....

Akkor most melléd, vagy föléd?
És hol?

Leroi 2010.10.26. 17:06:33

@Dr.laikus PhD:

Elég, ha leül vagy lefekszik.
A helyére.

TamásD 2010.10.26. 18:26:29

@Dr.laikus PhD: Most olvastam az indexen, hogy a vörösiszap károsultakat védő ügyvéd óradíja 50000Ft+Áfa, amit a végén teljesen szokásosnak neveznek. Ezek után nincs miről beszélni, főleg, ha hozzátesszük, hogy nem az ügyvédi tévedésekről születnek blogok, hanem az orvosokéről.

Dr.laikus PhD 2010.10.26. 19:14:10

@TamásD:

Szerintem itt nem a tévedésekről szólnak - igen ritkán csak.

Itt tudatlanságról van szó és legtöbbször a kommunikáció hiányáról.

Néha van vérlázító dolog is, de már azt is kétségbe vonom sokszor.

TamásD 2010.10.26. 19:38:59

@Dr.laikus PhD: OK, csak összehasonlításként hoztam fel, mert az ügyvéd és az orvos mind a kettő nagy felkészültséget, rengeteg tanulást igénylő intellektuális szakma. Csak az ügyvédeknek a felelősségük a tizede (mert legrosszabb esetben megvonja a vállát, hogy bocsi, nem jött össze), az orvosoknak meg a tiszteletdíjuk (mert ugye nekem az órabérem nemhogy 5000Ft nincs, de konkrétan bruttó 1000Ft körül mozog).

Motorpenis 2010.10.26. 20:37:16

@TamásD: Az ügyvédeknek is esküt kellene tenniük, úgy, mint az orvosoknak, hogy aztán a fejükre lehessen olvasni, ha nem nyelnek le minden szart szó nélkül.

(Gy.k.: arra utaltam, hogy sokszor hozakodtak itt elő laikusok az ún. hippokratészi esküvel, mely alapján az orvos szerintük köteles ingyen is dolgozni, meg ilyesmik)

(Nem, nem vagyok orvos.)

TamásD 2010.10.26. 20:58:09

@Motorpenis: Szerintem tesznek is valamilyen esküt, de nem ez a lényeg. Viszont a hippokratészi esküvel kapcsolatban megjegyezném, hogy abban szó sincs arról, hogy az orvos a betegét ingyen kell, hogy ellássa. Nem, annyi van csak benne, hogy legjobb tudása szerint mindent megtesz a betege gyógyulásáért. Éppen ellenkezőleg, annak idején Hippokratesz és Galenus idejében terjedt el széles körben, hogy az orvos előre meghatározott díjért gyógyítja a betegeket, és a közkórházak mellett megjelentek a fizetős kórházak is.

Leroi 2010.10.26. 21:27:12

@TamásD:
Végre egy józan, derék, objektív ember ezen a blogon.
Köszönöm, Tamás.

TamásD 2010.10.26. 21:39:12

@Leroi: Pedig sokan csak zsebésznek hívnak.

Leroi 2010.10.26. 23:07:16

@TamásD:
Aha, egy vérbeli chirurgus...:)
Hochachtungsvoll, mein Herr!

pakesz (törölt) 2010.10.27. 02:41:16

@Leroi: "Ne b@sszuk már meg Mariskát, minden hozzászólásod fröcsög a tendenciózus orvosellenességtől..."

amire te valaszoltal az csak a varolistas korrumpalhato orvoskat szidja...
a tobbi mar nem is orvos szerinted?

ezt a varolistan van de a doktor ur fuzeteben van meg hely, ez korrupcio

ja nem erdekel a kulfoldi helyzet, ahol ugyanigy vannak varolistak...
ott a ketharmados fulkeforradalom, oldja meg a kormany amire a felhatalmazast kapta... ha kell szedjen be penzt a betegektol, en mindig elleneztem a 0 koltsegu egeszsegugyet, de ha valaki a mellett van okes de engem ne szopasson varolistakkal, mert en is tudom a foorvosi kisnoteszhez vezeto utat :)))

Leroi 2010.10.27. 07:15:23

Nem vagyok sebész, sem sebészeti szakág gyakorlója, de nálam nincs várólista és elkért tarifa sem.
Ha tesznek a kalapomba, az legfeljebb azért van, mert fülüknek tetszően hegedülök.
De a kalap mellett soha sincs ár kifüggesztve...

Leroi 2010.10.27. 07:18:15

@pakesz:
Amúgy mindennek a rákfenéje a költségvetés karcsúsága.
Ez egy fejlődőnek titulált, agrárországból kinőtt, 60 éve kívülről-belülről agyonsarcolt, elöregedő/elvándorolgató lakosságú, reménytelen kilátásokkal bíró államocska.
Sajna...

pakesz (törölt) 2010.10.27. 11:54:31

@Leroi: szerintem nincsen ezzel gond...
csak el kene mondani hogy nincsen mindenre penz
az ami 30 eve volt orvostudomany azt mindenki alanyi jogon megkaphatja, ami azota jott ujitas az meg fizetos vagy kothet ra kiegeszito biztositast...

de az a legnagyobb atcseszes a mostani varolistaval, hogy a varakozasi idovel romlik a beavatkozas hatekonysaga
ja elnezest regota olvasom a blogot de nem vagyunk formaban!!!

tehat javasolnam az Egeszsegugyi Miniszterium atnevezeset Betegsegugyi Miniszteriumma

Leroi 2010.10.27. 18:35:03

@pakesz:

Nagyon is egyetértek Veled...

Nemzeti Erőforrás Minisztérium...
Na, ennél még a Népjóléti Minisztérium elnevezés is jobb volt...
Ez a Nemzeti Erőforrás olyan...mussolinisan hangzik...

Mondom én, aki sose voltam túlzottan balosnak nevezhető, sőt...

NemesekErnyo 2010.10.28. 13:42:03

Kb. a harmadáig bírtam elolvasni, aztán mentek lefelé a szemeim... aztán megnéztem a kommenteket, sokan reagáltak hasonlóan. Ilyesmiből el lehet képzelni az anamnézis felvételének izgalmas perceit.

adamantium 2010.10.29. 18:21:44

a "gerincsérv" az a gerinccsigolyák közti porckorong kiboltosulása. a porckorong az egy rostos tokkal és zselészerű anyaggal töltött képződmény két csigolyatest közt. úgy érdemes elképzelni, hogy amikor autóval nekimégy az útpatkának és odavered a gumit, annak megsérül az oldala és keletkezi rajta egy pukli, ilyet gondolom mindenki látott. ha a gumiban növeljük a nyomást a pukli nagyobb lesz esetleg kirobban, ha csökkentjük a nyomást akár vissza is húzódhat. hasonlóan egy rossz mozdulattól vagy egyszerűen a sok munkától megsérül ez a porckorong és a kidomborodó rész nyom egy ideget (vagy semmit) ezért is nagyon nem függ össze, hogy valakinek mekkora porckorong sérve van és mekkora panaszai vannak azzal. a műtéti indikáció ennek következtében nem a sérv megléte hanem a panaszok, még a fájdalom sem az mert azt lehet kompenzálni egy darabig. alapjáraton fáj a dolog, utána zsibbad az érintett ideg ellátási területe majd lebénul, jellemzően a peroneus externus, aminek beidegzési hiánya miatt ejti a beteg a lábfejét. azonnali műtéti indikációt a széklet és vizelet tartási zavar képezi. na most nem tiszta, hogy ez a peroneus paresis (látható jele a lábfej ejtése) a műtét előtt is megvolt vagy a műtét miatt keletkezett? mind a kettő éehetséges.a kisebb lábfej műtét egy tibialis posterior plastica volt amit úgy végzünk, hogy a lábszár hátsó részén lévő kevésbé fontos izom inát átvezetjük előre a lábfejre, az pedig felfele húzza a lábfejet és nem engedni "leesni".elég igényes műtét kevés helyen végzik, inkább azért mert kevesen tudnak a lehetőségről mint azért mert olyan rettenetesen komplikált lenne.
a műtét utáni éjszaka az általában a legnehezebb, nyílván kell kérni fájdalomcsillapítót, nem kell szégyelni ha kell akkor morfiumot is
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása