Miért kell felesleges vizsgálatokat végeztetni?

2010.10.15. 06:00

Kedves Praxis-blog!

 

Az általam feltett kérdés nem hiszem, hogy megér egy posztot, de nem akarnék szétoff-olni egy másikat.Kis magyar abszurdnak érzem, de lehet, hogy egy orvos meg tudja magyarázni, miért ez a protokoll.

 


Néhány éve szédüléssel, látászavarral ismerős útján kórházba kerültem, ahol nagyon alaposan kivizsgáltak. Szív UH-ot is csináltak, megállapították, hogy van egy valószínűleg veleszületett szívbillentyű problémám (gyakori, nem vészes állapot), de nem ez okozta a panaszokat. (A csuklyásizom volt nagyon feszült, és az nyomta el a vérkeringést.)

 

Ennyit az előzményekről. Mostanában reggelente gyakran szédülök, a vérnyomásom nagyon alacsony és a pulzusszámom magas. Egyébként is gyakran jelentkezik nálam "erős szívdobogás", ami elég zavaró. A szívbillentyű problémám miatt gondoltam érdemes lenne azért utánanézni, így a háziorvostól kértem beutalót kardiológiára. És most következik az, amit nem értek: azt mondta, hogy az előírások szerint először a tüdőgondozóba (?) és a szemészetre (?!) kell elmennem.


Tüdőgondozóban 1,5 éve teljeskörű kivizsgáláson voltam (röntgen, tüdőkapacitás-vizsgálat, allergiavizsgálat), a szememmel semmi gondom. Azt még csak el tudom képzelni, hogy tüdőproblémák összefügghetnek a szívvel, de a szemnek mi köze van hozzá? Ha egy orvos tud erre válaszolni, akkor megköszönöm. (A beutalókon is az szerepel, hogy a kardiológiai vizsgálat miatt kérik ezeket.)Csak azért csodálkozom, mert ha az orvosok túlterheltek, akkor miért kell őket még fölösleges (?) vizsgálatok elvégeztetésével tovább terhelni?


Miért kell a szervezetemet újra kitenni a sugárzásnak, miért kell a szükségesnél több szabadságot kivennem és az időmet esetleg fertőző betegek között töltenem?Ha egy orvosnak el tudjátok küldeni a kérdést, akkor nagyon megköszönöm.

 

Üdv:
13

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huncut 2010.10.15. 07:37:58

Nem vagyok ugyan szakember, de én egyáltalán nem tartom feleslegesnek a szemészeti ellenőrzést: a szemfenékvizsgálatnál az orvos következtetéseket tud levonni az agyi erek állapotáról. Ha pl. magas a vérnyomásod, az látszik a szemfenék ereinek elváltozásán, de az orvosaink biztosan több okot is tudnak még említeni.
Tüdőszűrésre meg legalább kétévente el kellene menni panasz nélkül is, szóval inkább örülj, hogy lelkiismeretes orvossal találkoztál.

Káin 2010.10.15. 07:46:30

Egyet kell, hogy értsek huncuttal. Annyit hallani/olvasni az odafigyelés hiányáról, a nem kellő alaposságról az egészségüggyel kapcsolatban, hogy szerintem is örülni kell, ha ilyen alapossággal járnak el. Persze én sem értek a dologhoz, ezért nem tudom a szemészet hogyan jön a képbe(hiszen a magas vérnyomást enélkül is meg lehet állapítani), de remélhetőleg majd a szakavatott kommentezők elmagyarázzák nekünk.

Káin 2010.10.15. 07:48:08

Ja, a szemészetnek azért holt biztos, hogy több köze, a fent vázolt problémákhoz, mintha teszem azt a bőrgyógyászatra küldtél volna a posztolót.Akkor én is hüledeznék...

IrishOak 2010.10.15. 08:18:10

Szép Pénteket:-)

Na most meg az a baj, hogy alaposak...az egyiknek nem elég alapos,a másiknak meg feleslegesen sok.Ebből látszik, hogy bármi van az valakinek soha nem megfelelő.
Egyébként én még fül-orr gégére is elküldeném,mert a fene tudja, hogy a fülében lévő csiga milyen állapotban van.No meg neurológiára,és mozgásszervi szakrendelésre is,
Az alacsony vérnyomás meg elég nyomós indok arra, hogy szemészetre küldjék, itt fentebb írtátok is.
Sőt a saját tapasztalatból jól ismert fejbiccentő izom letapadás is produkálja ezeket,meg még durvábbakat - de előbb minden mást ki szoktak zárni.
Szóval nem hőzöngeni - örülni inkább, hogy körültekintő a doki!

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.10.15. 09:28:21

Szerintem nem hőzöngés volt, egyszerűen kérdezett valamit, amihez nem értett. Mért kell egyből ráugrani?

IrishOak 2010.10.15. 09:57:01

@batgirl:
Az érdemi négy bekezdésből a két utolsó folyamatosan azt taglalja, hogy mi miért "hülyeség", és miért nem jó,felesleges, rossz, és akár fertőző is...csak ebből gondoltam, hogy felesleges dolgokon való rugózás...
Az orvosi alaposság, a teljes kivizsgálás az smafu,és tényleg csak időrablás.

Bár a születés halált okoz, de azért-optimális esetben- nem egészen így éljük meg az életünket.:-)Bár lehet ekként is.

phoenix102 2010.10.15. 10:08:16

@batgirl: nem az a baj hogy kérdez, hanem hogy hogyan. Amit ugyebár a szemrehányó cím is mutat.

Válasz a kérdésre: egy dolgot azonnal nyilvánvalóvá kell tenni. Ha egy háziorvos vizsgálatokat kér, az nem csak a beteg panaszai, hanem az orvos által észlelt, vélt tünetek mentén történik. Amit ugye vagy van alkalma/érteleme részletesen a háziorvosi rendelőben elmagyarázni, vagy nincs.
A posztban említett "protokollok" és előírások igen kevés kórkép esetében léteznek, és azok sokkal jobban definiáltak a posztban említett panaszoknál.
Ha valakinek rendszeresen alacsony a vérnyomása és magas a pulzusa, akkor a legkézenfekvőbb magyarázat az alacsony folyadékbevitel. Ha nem erről van szó, akkor válik komplikálttá a dolog. Első körben kardiológia felé kell venni az irányt, de előtte érdemes néhány dolgot kizárni, másrészt számomra elfogadhatatlan az a hozzáállás hogy leugrok a háziorvoshoz beutalóért (nem a beteg kompetenciája eldönteni, hogy milyen viszgálat szükséges az adott panaszok tisztázására). Válaszolva a konkrét kérdésre: a tüdőproblémák igen szorosan összefüggenek a szívvel (és nem csak azért, mert 0,5 cm-re vannak egymástól:), hanem mert a tüdőben kialakult keringési ellenállás kihatással lehet a telejs keringésre, ha a betegnek obstruktív tüdőbetegsége van, az szintén gond lehet a vérnyomás szempontjából is. Emellett a szemészeti vizsgálat szintén fontos lehet, mivel a nocturnalis hypotonia összefüggésben áll a glaucoma kialakulásával.

Tehát összefoglalva jó dolog, ha abeteg ötleteket ad a kezelőorvosnak a további vizsgálatok tekintetében, de azért a teljes kórkép értékelését bízzuk arra, akinek a szakmája.

Megjegyezném, hogy a csuklyásizom nem nyomja el a keringést (bár nem kizárt, hogy néhány mechanikusan gondolkozó kolléga száján ilyen kijelentés csúszik ki, de ennek semmi tudományos alapja nincs)

Dr.laikus PhD 2010.10.15. 10:26:47

@phoenix102:

Óh beh jó, hogy vagytok!

120-as pulzus, rohadt alacsony a vérnyomásom, és tényleg baromi kevés folyadékot iszom.
Már azt hittem, hogy valami bajom van!
Miért nem vagyok szomjas?

Úgy kell az orromat befogva leerőltetni a folyadékot. :)))

Rotoxis 2010.10.15. 10:33:15

@Dr.laikus PhD: Azt szoktam javasolni, hogy a kedves beteg főzzön reggel egy jó nagy kancsó teát és igya meg délig. Ha kell.óránként állítsa be a telefonját, hogy riassza az ivásra. Csak hozzászokik előbb-utóbb!

Tényleg igyál többet!

:-)))

IrishOak 2010.10.15. 10:38:37

@phoenix102:
A pulzus-vérnyomás infó aranyat ér!!!
Mégis van egy kis varázslás az orvoslásban.

Fejbiccentős baj- oka -(valójában)egészen más.Épp ezért szokták a kiváltó okot megkeresni-legalább is nekem elment rá jó pár hónapom:-)De én csak beteg vagyok nem orvos:-)De a dokim is elgondolkodott, hogy miért kék, meg hideg az az oldal.Sajnos az MR.megmutatta.:-)

Dr.laikus PhD 2010.10.15. 10:39:56

@Rotoxis:

Igyekezni fogok. :)))

Tudom még a klinikán mutogatták a bajom, akkor kellett a szteroid mellé vízhajtót szedni naponta.

Egy kedves orvos rám nézett, megsajnált és mondta, hogy 10 percenként 5 korty, annyi csak lecsúszik.

Tiszta röhej, ha sikerül akkor (ugyi ebben a korban már látszik) még a bőrömnek is jobb, nem kell annyi kence-fice.

huncut 2010.10.15. 11:00:04

@Rotoxis: De azért ugye nem mindegy, milyen teát? :-)
A jó erős fekete tea pl. inkább vízhajtó, mintsem a folyadékutánpótlást szolgálná, és hát ugye a magyaros szokás szerint agyonédesített tea sem az igazi.

Rotoxis 2010.10.15. 11:20:46

@huncut: Én személy szerint a rumosra szavazok! :-)

tizenhárom 2010.10.15. 11:38:05

Sziasztok!

Én írtam a posztot, és mint ahogy kezdtem is, nem szántam posztnak, pont a már elsők között megkapott kritikák miatt.
Nem az a baj, hogy alapos az orvos, ennek én is örülök. Lehet, hogy nem jól jött át a kérdés. Én nem hőbörgök, csak rácsodálkoztam valamire. A kérdésben is, ha megnézitek, látszik, hogy kérdőjellel írtam a fölösleges vizsgálat minősítést.
Egyébként ma túl is estem ezeken az előzetes vizsgálatokon, sehol nem találtak semmit, sőt a tüdőgondozóban maga az orvos csodálkozott rá, hogy miért küldtek hozzá.
Ezek szerint nem csak én nem értem, hanem az orvos sem...
A végét pedig lehet félreérteni, de én az egészségügy (és az ország) anyagi helyzetére gondoltam, amikor azt írtam, hogy "fölösleges (?)" vizsgálatok, illetve munkából kiesett idő.

tizenhárom 2010.10.15. 11:38:58

@tizenhárom: Ja, és a címet nem én adtam...

maincoon © 2010.10.15. 11:50:21

az ideggondozóba történő beutalás jól látom, hogy hiányzik? :DDD
a szédülés és erős szívdobogás pánikroham is lehet, nem?

huncut 2010.10.15. 11:57:30

@Rotoxis: Az alkohol is vízhajtó. :DDD
Egy kis zöldtea, kamilla-, borsmenta-, hársfa- vagy csalántea viszont nagyon kellemes hatású és finom is, főleg ha egy csepp mézzel édesítem. :-)
De a legjobb a folyadékpótlásra a szénsavmentes ásványvíz (kevés oldottanyag-tartalommal) vagy a csapvíz. :-)

tizenhárom 2010.10.15. 11:59:01

@maincoon ©: jó, hogy már idegbeteg is vagyok :)
nem pánikroham, az régebben volt (tudom milyen), életemben összesen kétszer, nagyon stresszes időszakban.
Életmódot váltottam és nem jött elő többet.

tizenhárom 2010.10.15. 12:04:13

@phoenix102: Köszi az érdemi választ: tehát a kérdésemre a válasz az, hogy igenis lehet orvosi összefüggés a szemem és a szívem között.
Így utólag a kommentek hatására újra, más szemmel végigolvasva talán valóban félreértehtő a stílus, de hidd el, nem bántásnak vagy kritikának szántam. Kár, hogy a hangsúlyok írásban nem jönnek át.
És nem utasítottam a háziorvost, csak rákérdeztem, hogy nem lenne-e érdemes kardiológushoz menni. (Ezt fogalmaztam meg egyszerűen úgy, hogy kértem beutalót.)

maincoon © 2010.10.15. 12:06:14

@tizenhárom: na látod... lassan kizárjuk azokat a betegségeket, amik nem lehetnek :)
végül rájössz, hogy fölösleges orvoshoz menned, itt is kapsz olyan megoldást, mint ott. és itt még kellemesebb is, nem kapsz el a tömegben más betegségeket és talán a munkaidődben történik mindez ;)

huncut 2010.10.15. 12:06:43

@tizenhárom: Ha nem találtak bajt ezek a szakorvosok, az is segít a helyes diagnózis felállításában. :-)
Egyébként azt nem igazán értem, miért csodálkozik a szakorvos, hogy elküldtek hozzá, bár általában rá szokták írni a beutalóra, hogy milyen diagnózis miatt kérik a vizsgálatot.
Az jó, hogy nem találtak semmit, ez már mindenképpen tájékoztat, hogy milyen irányokat lehet már az elején kizárni. Gondolom, hogy ezek viszonylag olcsó, gyors és hatékony módszerek, a drágább eljárásokat majd később vetik be (ha szükség van rájuk), és azt is figyelembe szokás venni, hogy melyik szakorvoshoz mennyi idő alatt lehet bejutni.
De lehet, hogy már ennyiből is teljes joggal következtetnek arra, hogy egyszerűen csak nem iszol eleget. :-)

tizenhárom 2010.10.15. 12:14:46

@huncut: Ráírták a beutalóra, hogy kardiológiai vizsgálat miatt kérik, és emiatt csodálkozott az orvos.
De valóban igazad lehet, hogy ezek az olcsóbb vizsgálatok.
Egyébként iszom eleget, pont a Rotoxis által javasolt - tedd magad mellé a kancsó teát (üveg vizet) - módon.

tizenhárom 2010.10.15. 12:17:03

@maincoon ©: Hát ma pont nem munkaidőben :)

Bikli néni 2010.10.15. 13:22:46

@Rotoxis: Jéé, pedig nálam is ez van, 90/60, esetleg 100/70-es vérnyomás, amióta az eszemet tudom, és piszok magas pulzus.
És én iszom. Ráadásul teát, hozok magammal minden nap egy litert üvegben, és ha elfogyott, főzök másikat, este meg otthon folytatom (+víz, természetesen).
Akkor most nekem aggódni kellene? :)

fullfruit 2010.10.15. 13:30:40

@Bikli néni: próbáld ki esetleg, hogy nem iszol teát. kávézni sem kávézunk egész nap:-)

Bikli néni 2010.10.15. 13:33:41

@fullfruit: Nyilván kipróbáltam már :) Mondjuk elég híg teát iszom, mert ha csészénként fogyasztanék el egy filtert, azt nem győzném pénzzel :)
Kávét meg energiaitalt pedig nem iszom soha. Mert utálom.

fullfruit 2010.10.15. 13:33:58

tizenhárom:
pajzsmirigy? vérvizsgálat? TSH? történt?

apolka11 2010.10.15. 13:34:25

Szép napot!

És simán alkati dolog lehet-e az alacsony vérnyomás, amit a szervezet magas pulzussal kompenzál? Vagy ez egy hülyeség, amit én találtam ki?:):)

Nekem most terhesen mindig 100-110 közti a pulzusom, vagy több, az orvos szerint terhességben ez normális...

fullfruit 2010.10.15. 13:36:35

@Bikli néni: akkor lehet mégis most azt kellene kipróbálni:-) :-)hülyéskedek..:-)

maincoon © 2010.10.15. 13:39:54

terhességi teszt!!
mindegy, milyen nemű vagy...

Polifémosz 2010.10.15. 13:52:04

Kedves posztoló!

A segítséghez alapvető infokra van szükség!Hány éves, milyen nemű, hány Kg Ön? Milyen egyéb betegségei vannak? Szed-e gyógyszert? stb

marand22 2010.10.15. 14:30:57

Kardiológusként a következőket gondolom:
1. Mivel alacsony vérnyomást írt, nem cukorbeteg, így a szemészeti vizsgálat jelen esetben értelmetlen, irreleváns.
2. Tüdőgyógyászati vizsgálatnak szintén nincs relevanciája magas pulzus + alacsony vérnyomás hátterének tisztázása érdekében (ha más tünet nincs).
3. Az UH-on látott "valószínűleg veleszületett szívbillentyű probléma (gyakori, nem vészes állapot)" valószínűleg ún. mitralis prolapsus, ami valóban gyakori, ráadásul igen gyakran írják le feleslegesen (megriasztva a beteget, mivel nem magyarázzák el mi az: lazább szerkezetű a bal kamra és a bal pitvar közötti billentyű, ami igen enyhe, általában nem romló billentyű záródási elégtelenséget okoz, emellett atípusos mellkasi fájdalom, szívdobogásérzés társulhat hozzá, bár utóbbiakban nem egységes a szakma álláspontja /ti. hogy ez okozza-e/).
4. Amennyiben fiatal nőről van szó (nem derült ki a posztból), elsődlegesen pajzsmirigybetegség, ill. vérszegénység tisztázandó ilyenkor. Amennyiben ezek nincsenek, valószínűleg alkati dologról, ill. sokszor a fizikai edzettség hiányáról van szó.
5. "A csuklyásizom volt nagyon feszült, és az nyomta el a vérkeringést." Ezt nem tudom másként aposztrofálni, marhaság. Ugyanez a véleményem arról is, amikor szédülés okaként a nyaki gerinc kopását jelölik meg (30 év felett nem láttam még olyan gerinc rtg-t, amin nincs kopásos elváltozás, ráadásul az ér a csigolyában belül halad egy csatornában, amit nem érintenek ezek az elváltozások).

fuzzykinkyfunk 2010.10.15. 17:16:32

Annyit fűznék hozzá, hogy a tüdőgyógyászatnak én sem látom értelmét. A szédülés, alacsony vérnyomás, magasabb pulzusszám tünetek egymással szorosan összefügghetnek. Gyakran igen egyszerű oka van: pl. a (relative) alacsonyabb vércukor szint. Szemészetnek, mivel nem volt korábban magas vérnyomása, zöldhályogra utaló jel a kórelőzményben, maximum a szédülés hátterében álló optikai hibák, látásromlás, esetleg szemtekerezgés vizsgálatában láthatni értelmét. Persze ez utóbbi általában a fül-orr-gégészet és a neurológia feladata.
Legcélszerűbb lenne ilyenkor egy 24 órás vérnyomás (és pulzus) mérésre lehetőséget keríteni.
Pajzsmirigy funkció eltérés, vérszegénység, kezdődő cukorbetegség, pszichés okok és alkati tényezők kizárása után esetleg autonóm neuropathia is szóba jön a tartósan magas pulzusszám, ill. a vérnyomás szabályozásának zavara mögött. Ennek hátterében legalább 400 betegség állhat. Szerencsére csak kevés esetben érintheti a fiatal korosztályt.

tizenhárom 2010.10.15. 18:11:39

@marand22: Köszönöm a kimerítő magyarázatot.
1. ponthoz: cukorbeteg ugyan nem vagyok, de inzulinrezisztenciám van
3. ponthoz: nem ijesztettek meg, jól elmagyarázták, hogy ettől nem kell félni, csak műtétek vagy pl. foghúzás előtt antibiotikumot kell szedni elővigyázatosságból.
4. ponthoz: "gratulálok, ön nyert". valóban viszonylag fiatal nőről van szó. Pajzsmirigyproblémám nincs, (TSH, T3, T4 értékek rendben, vérképem egyébként is jó.)
5. ponthoz: sajnos nekem ezt akkor így magyarázták, és a tünetek izomlazító szedésére valóban elmúltak.

iovianus 2010.10.15. 18:15:41

@tizenhárom: gondolj erre a fölösleges kiadásra akkor is, mikor az új műbillentyűddel agyvérzést kapsz.
minden jót.

tizenhárom 2010.10.15. 18:18:46

@fuzzykinkyfunk: A leírtakból úgy tűnik, hogy a kezdődő cukorbetegség lesz a ludas. Először a rosszulléteimet én is az alacsony vércukorszintre fogtam, de ilyenkor sem ment 4,8 alá, tehát nem volt extrém alacsony. (Bár reggeli után fél-egy órával ez már lehet, hogy annak számít.)
Plusz valószínűleg alkatilag is alacsony a vérnyomásom. (Gimnázium alatt Pulsotylt szedtem, de aztán - talán már vagy tíz éve - megszűnt ez a gyógyszer, és nem tudtak helyette mást adni. )

tizenhárom 2010.10.15. 18:20:58

@iovianus: Köszi. Jó, hogy megértetted amit írtam!
Tudtommal alacsony vérnyomással ritkán kapnak agyvérzést az emberek :)

kvadrillio 2010.10.15. 19:35:36

sztem is jó, a elmész szemészetre, utána meg a tüdődet is megnézhetik.
Ha közben meg jelentkezne hirtelen az alacsony vérnyomás, magas pulzusszám, erős szívdobogás, netán valamiféle szívroham..., a mentő úgyis bevisz a kórházba ! :)

de, én a helyedben elmennék egy jó kar di ológushoz !

Öreg Sam 2010.10.15. 19:44:50

Boncolás után kiderül...
Bocsi,nem tudtam kihagyni,nomeg állitólag a patológusok tömegével hagyják el kies kis hazánkat.
Noch einmal: entschuldigen bitte!

prolee 2010.10.17. 14:30:20

A legnagyobb baj az, hogy a vizsgálatok szükségességét nem az orvos magyarázta el, hanem egy bloghoz kell fordulni a rejtély kiderítése érdekében.
Megint a kommunikáció....

prolee 2010.10.17. 14:32:22

@tizenhárom: Ők "agylágyulást" kapnak. Az én családomban ez a divat.

adamantium 2010.10.17. 14:51:01

@prolee: az állandó alacsony vérnyomástól nem kapnak agylágyulást, azt a hirtelen vérnyomáseséstől lehet kapni, vagy van egy speciális eset ha az intrakraniális nyomás meghaladja a vérnyomást, akkor lehet 300 is a vérnyomásod akkor is agylágyulást kapsz mert nem jut vér az agyadba, az agyad ugyanis már kizáródott a keringésből

marand22 2010.10.18. 14:08:16

@tizenhárom:
Nem kell antibiotikum, ma már ez meghaladott álláspont.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása