Minden kórházi ágy foglalt

2010.10.07. 06:00

Hello,

 

Egy apró gondolatmenettel járulnék hozzá a blog témájához:

 

Sokan csodálkoznak azon, hogy elvben több kórházi ágy van kis hazánkban, mint ami indokolt, amikor szükség lenne rá, akkor viszont valahogy nem sikerül megfelelőt találni, az orvos leterhelt, a nővér leterhelt, nincs meg a háttér az ellátására. Csodálkozunk, és nem akarunk hinni a szemünknek, fülünknek, itt valahogy nem áll össze a kép. Nem áll össze a kép, mert valami hiányzik. A kórház szerepe.

 

 

Kérem szépen, akórház és az orvos érdeke, hogy az ágyak a lehető legnagyobb kihasználtsággal működjenek, első a visszatérő beteg. A Mari néni, akinél meg lehet indokolni az ápolást, de jobb helye lenne az öregek otthonában, ahol az ápolók is jobban oda tudnának figyelni a gondjaira éppen felvehető. Felvehető, és visszatérő vendég, aki a nyugdíját is a kórházban hagyja, az orvosok, nővérek régi kedves vendége. Ha a kórház, gazdasági nyomásra, maximális kihasználtságra törekszik, nem meglepő, ha minden ágy foglalt.

 

Van kivel megtölteni.

 

Ha a kórház a szintidőnél gyorsabban meggyógyuló betegek (és az ő fogyasztásuk) által megtermelt GDP alapján kapna pénzt, az orvos is abban lenne érdekelt, hogy az ágy mihamarabb üres legyen, a Mari néninek lenne öregek otthona, kínosan vigyáznánk, hogy például az „mozgássérült” fiatalok számára biztosított ápolás is olyan „lakóotthonokban” történjen, ahol akad közösség, s ha az nem elég, az interneten még találnak mást, jobb is lenne az egészségügy, meg lenne is szabad kórházi ágy.

 

E nélkül azonban semmi sem változik. Legalábbis a jó irányba nem. Mert ha az 1000 szükséges kórházi ágy helyett korábban 1800 volt, amiből 900at elfoglaltak a Mari nénik, s a maradék 900at kellett szűkösen beosztani, akkor nem árt ha tudjuk, a racionálisabb 1200as ágyszámnál nem az 1000 ágynyi indokolt eset, nem a korábban betegekre fordított 900 ágy lesz a szempont. Hanem az, hogy a 900 ágyon megmaradjanak a Mari nénik. A maradék 300at nehéz beosztani. A várható túlterhelés pedig katasztrófákhoz vezet.

A gond ott van: Ha Mari

néninek némi ápolás kell, szellemi okokból fontos a társaság, akkor sokak számára a kórház az egyetlen lehetőség. Amíg nincs jobb, lehet indokolni azt, miért is van Mari néni a k

órházban.

 

Mert arra a feladatra, amire most 1200 ágy van, könnyen lehet, hogy 3000 kéne, igaz abból csak 1000 kórházban. De a szanatóriumok, az idősek, fogyatékkal élők ápolására szakosodott lakóotthonok, stb. ágyai is kellenek a teljes képhez. Meg a normális szabályozás.

 

A fölöslegesen alkalmazott drága kórházi ágy a lényeges vizsgálatok elől is elveszi a pénzt.

 

S mondanom sem kell, hogy akinél némi ápolás indokolt, de fontos neki a társaság, és ezért az egész nyugdíját a kórházban hagyja, azok vaskosan hozzájárulnak a tömött boríték problémájához.

 

Ha egy azon betegnek elég lenne 2 havonta felírni minden gyógyszert egyben, de a beteg kétnaponta megy más-más gyógyszer kapcsán receptért az problémát okoz. Lehet élni az egészségüggyel, és lehet visszaélni. Úgy döntöttünk a visszaélés is korlátlanul ingyenes, s viselhetjük a következményeket.

 

TheElf

 

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huncut 2010.10.07. 07:22:15

Fogalmam sincs, milyen arányban lehetnek a Mari nénik, de abban biztosan igazad van, hogy a kórházakban is folyik szociális ellátás, sokan vannak ott olyanok, akiknek az állapota folyamatos, de nem feltétlenül állandó orvosi felügyeletet igényelne, de ápolási otthonok, öregek otthona híján hosszabb-rövidebb ideig a kórházakat terhelik. A szociális ellátóhálózat bővítésével sok terhet lehetne levenni a lényegesen drágább kórházakról.

Bikli néni 2010.10.07. 09:17:34

Jó reggelt!
Hogy mennyi Mari néni van a kórházban, ahhoz elmondanék egy adalékot. Akárhányszor kórházba került egy rokonom, vagy akár én is, a kórtermek mindig idős emberekkel voltak tele. Velem megesett, hogy egy tizenvalahány fős szobában feküdtem én, tizenévesként, meg körülöttem csupa Mari néni. Abba nem mennék bele, hogy mennyire indokolt az ő bent fekvésük, mert nem tudhatom, kinek milyen baja volt. Csak annyit akartam ezzel mondani, hogy bizony a Mari nénik és Józsi bácsik elég nagy hányadát alkotják a kórházban ápolt embereknek.
Egyébként, engem egyszer mentővel vittek a kórházba, és az éjszakát kint töltöttem a folyosón egy ágyban. De itt elfogadom, hogy azért, mert elég ramaty állapotban kerültem be, és mivel a nővérpulttal szembe állították az ágyat, én meg eszméletlen voltam, valószínűleg csak megfigyelésre, mert másnap délután már beraktak a kórterembe - két idős mami közé :)

Leroi 2010.10.07. 10:07:14

A Máriák iránti tiszteletből, de méginkább a beteg iránti megértésből és
empátiából adódóan nem "marinénizünk" le senkit, OK?
Ez egy.
Kettő: az elmúlt években megtörtént már egy bizonyos párt részéről az aktív kórházi ágyak számának egy olymértékű csökkenése, amely a quantum satis fogalmát már messze nem elégíti ki.
Mindezen jelenséget a jelen rezsim mintha észre sem venné sőt titokban elégtétellel szemléli.
Szégyen.
Ha a posztíró a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának a szócsöve, akkor csak rajta, felezzétek meg a jelen kapacitást is, apám, jó úton haladtok
a totális csőd fele.
Álítja ezt egy korábban szívvel lélekkel a jelenlegi kormánypártot támogató, kiábrándulófélben lévő orvos...

Leroi 2010.10.07. 10:07:58

Alítja = állítja

Bikli néni 2010.10.07. 10:12:09

@Leroi: Speciel az én nagymamám kifejezetten szereti, ha Mari néninek szólítják. Mondjuk ő valóban a Mária nevet kapta a keresztségben.

Aggie 2010.10.07. 10:22:28

.. es persze az is gond, hogy nem egyenletesen lesznek betegek az emberek, hanem van ugye az augusztusi holtszezon es vannak ugye olyan helyzetek, mint amilyenben most a pl. gyori korhaz lehet, ahol biztosan nincs szabad agy.

Amig nem lesz erosebb a politikai lobby, mint az orvosi addig nem lesz egeszsegugyi reform. Ha a BKV-nal, az onkormanyzatnal lehet normalis bereket fizetni a "jolkepzett" munkaeronek akkor az eu-ben is lehetne, ha egy agazatnak van lobby ereje, akkor azok az orvosok.

Leroi 2010.10.07. 11:06:26

Ezen túlmenően simán be lehetne perelni a posztírót rágalmazásért.

Leroi 2010.10.07. 11:08:12

"Ha a kórház a szintidőnél gyorsabban meggyógyuló betegek (és az ő fogyasztásuk) által megtermelt GDP alapján kapna pénzt, az orvos is abban lenne érdekelt, hogy az ágy mihamarabb üres legyen..."
Ez pont így működik, csak a GDP-t HBCS-nek hívják...

saclos (törölt) 2010.10.07. 11:22:58

@Leroi: Ez biztosan így van? Mintha az egynapos sebészet elhalása és egyéb esetek kapcsán azt írtátok volna, hogy a kórházak költségtérítése trükközésre (elvileg kórházban, gyakorlatilag otthon a hétvégén) késztet. Szerintem a posztoló arra gondolt, hogy jutalmazni kéne a gyors gyógyítást (beteg->dolgozó->GDP...->jutalom). Ez viszont szvsz. túl korán "kidobott" betegekhez vezetne. Megoldás a valós költségek térítése, illetve az elfogadható kezelések listájának aktualizálása lenne, nem?

Leroi 2010.10.07. 12:17:46

Olyan, hogy "gyors gyógyítás" nem létezik.
Az ember nem autó, hogy szétkapjuk és összedobjuk.
A betegeségek "felső és alsó határnapja" is egy erőltetett falanszter,amelybe belekényszerítették a kórházakat.
A HBCs-rendszer irreálisan alacsonyan dotál igen nagy emberi és anyagi erőfeszítést igénylő betegségeket, másokat pedig túlfinanszíroz.
Pl. egy depressziós kezeléséért kétszer annyi HBCs-összeg jár, mint egy epilepsziáséért, és vessök csak össze a két morbus súlyosságát.
Az előbbi az esetek többségében hisztériás, önmegjátszó, a szociális ellátást kijátszó táppénzcsaló, az utóbbi pedig valós beteg.

Bikli néni 2010.10.07. 13:16:40

@Leroi: Nem a pontszámítással vitatkoznék, mert ahhoz én nem tudok hozzátenni semmit.
Azzal sem vitatkoznék, hogy NAGYRÉSZT igaz lehet, amit mondasz, de nem egészen. Állítólag minden ötödik ember depresszióval küzd. Ebből persze nagyon sokan vannak, akik épp az aktuális szakításukat nem tudják feldolgozni. Vagy valamely szerettük halálát. Vagy esetleg olyan megrázkódtatás érte a beteget, amit már nem kellene a hiszti és az önmegjátszás kategóriába sorolni. Nem egy ilyen embert ismerek.
Az epilepsziáról pedig annyit, hogy ott a diagnózis felállítása után a gyógyítás (nevezzük így, mert a tudomány mai állása szerint az epi állítólag nem gyógyítható, csak kezelhető) annyiból áll, hogy az ember megjelenik mondjuk fél évente az orvosnál, na, hogy vagyunk? kérdés tisztázását követően pedig felír fél évre (vagy akár egy évre is) elegendő gyógyszert. Tudom, mert jó pár éve kezelnek engem is ezzel a betegséggel (én magamban állapotnak hívom, nem betegségnek, ezzel valahogy könnyebb együtt élni).
És, félre ne érts, nem az orvost akarom ezzel lehúzni, mert tudom, hogy nagyon kevés neurológus van az országban (epileptológus meg gondolom, még kevesebb), nyilván nem jut többre idő. Meg amikor felfedezik az embernél az epilepsziát, akkor előtte minden vizsgálat, nekem is volt CT, MR, meg az EEG-n is visszatérő törzsvendég voltam egy jó darabig. Szóval hosszútávon - gondolom én - annyira nem költséges az átlagos epilepsziásnál a kezelés, de javíts ki nyugodtan, ha tévedek.

Hurri Kán 2010.10.07. 13:23:19

Ez valós probléma, de elég összetettek az okai. Megpróbálom röviden: a kórházakat teljesítményalapon finanszírozzák, de meghatározott számú beavatkozást finanszíroznak csak havonta. Emellett van olyan beavatkozás ami "nyereséges" a kórháznak van ami "veszteséges". Namost: ha bizonyos beavatkozásra már nincs keret, de ott tartanak mást a kórházi ágyon, aki kvázi ilyenkor "nyereséget" termel a kórháznak, sokszor ebből tudnak egyéb ellátást finanszírozni, amit az OEP már nem térítene.
A másik, hogy valóban elég sok ember van akit tényleg szociális okokból tartanak bent, ezzel csak az a baj, hogy ez lényegesen drágább, mint ha lenne vagy szociális otthon, vagy akinek olyan az állapota, otthoni ápolást térítené az OEP. Valóban ez nem jó, de sajnos más megoldás egyelőre nincs. Pedig kellene mert ez hosszú távon drága, viszont ahhoz, hogy spórolni lehessen, először invesztálni kellene. Csak azt sincs miből.

2010.10.07. 13:25:46

@Leroi:
Egyszer úrnak szólítottam egy beteget, és azt mondta: inkább Géza bácsi

@Bikli néni: nagyanyám míg élt, félévente járt a brainwash-ra, azaz a nootropilos, cavintonos infúzióra. Vannak helyek, ahol ezt lefolyatja a házio. is bejárósan. De a kórházi bentfekvésnek fílingje van, állítom, hogy némely néninél fokozza a hatást (a szerek hatásosságáról egyszer már írkodtunk itt)

A kórházi terheltségnek még egy oka van, mégpedig a mi fajtánk. Apám, aki kórházi belgyógyász, ki van akadva a háziorvosokra, hogy semmi diagnosztikus törekvésük vagy gondolatmenetük nincs, ész nélkül küldözgetik a betegeket. (A mai napig fáj neki, hogy nem lettem "rendes" orvos :)
DE! ha van is törekvés egy ho-ban, a rendszer ellene dolgozik, mert ha ő kéri a vizsgálatokat akkor több hónap is lehet az előjegyzés, kórházban meg egy hét alatt le lehet zavarni mindent.

Onkológiás 2010.10.07. 13:28:39

Leroi-nak sok mindenben igaza van, ennek ellenére furcsa egy orvostól hallani ilyen degradáló megkülönböztetést depressziós és epilepsziás között. Táppénzcsalók???? Ez egy kissé negatív általánosítás... 60%-os táppénzért nem hinném, hogy mindenki csalna, csak hogy heteket otthon vagy kórházban töltsön. Amúgy meg általában az orvos zsebét tömik meg a nyugdíjas beteg vagy éppen a hozzátartozóik azért, hogy bent hédereljenek akár hetekig is a kórházban. Pl. mert festik a lakást, vagy a család nyaralni megy... a kezelőorvos kapja a borítékot azért, hogy legyen ágya a betegnek... s esetleg a bentfekvés során kap valamit az ápoló is...ezt sem akarom persze eltagadni.

nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus 2010.10.07. 13:40:56

@Leroi:
Azért most megdöbbentem, hogy egy orvos így nyilatkozzon a depressziós betegekről.Azért arra kíváncsi lennék, hogy ha egy neurológia beteg még esetleg depressziós is lesz, akkor szólsz neki, hogy legyen kedves, de ne hisztizzen?

nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus 2010.10.07. 13:43:29

@Leroi:
Lemaradt, a többivel egyetértek nagyjából, de furcsa, hogy mindig van egy-két mondatod amitől ledöbbenek, mintha azt meg valaki más írná, valahogy nem illik a többi meglátásod közé, vagy úgy általában a rólad, kommentjeid alapján bennem kialakult képbe.

mondocska 2010.10.07. 13:45:25

Inkább nem minősíteném a cikket. Valóban említ néhány létező problémát, de az ágyszámmal való példálózás idejétmúlt, aktualizálnia kellene a posztírónak az egészségügyi finanszírozással kapcsolatos ismereteit, mert ez így nem állja meg a helyét

Falusi_metálos 2010.10.07. 13:49:18

@Leroi:

Táppénzcsaló a depressziós???? Ezt meg hol tanultad?

Bikli néni 2010.10.07. 13:49:56

@Onkológiás: A kórház ráadásul nem is 60%, hanem csak 50. De, hogy őszinte legyek, ha én táppénzcsaló lennék, mert lusta lennék dolgozni, akkor se mennék be önszántamból a kórházba, ha 110%-ot fizetnének ki érte. De egyébként szerintem senki se megy kamuból kórházba. Ezt persze el kell különíteni attól a jelenségtől, amikor egyesek összekeverik a kórházat a szociális otthonokkal.
Azért az sem véletlen, hogy olyan közismert fogalmak is léteznek, hogy pl. "saját felelősségére" távozik. A fene akar a kórházban lábadozni, amikor otthon normális körülmények (értsd: étel, fürdőszoba, wc, család, hogy a plusz komfortokról már ne is beszéljünk) vannak, ami a kórházban nincs meg. A kórházak többségében redva van és pocsék kaja, minden oldalról sóhajtozó betegek. Ha nem elengedhetetlen a kórházi ellátás, én bizony kézzel-lábbal tiltakoznék ellene. Mint ahogy már tiltakoztam is.

Ugyandehogy (törölt) 2010.10.07. 13:59:39

@Bikli néni: az 50% is több, mint a munkanélküli segély.

saclos (törölt) 2010.10.07. 14:01:17

@Leroi: Murphy törvénye azt mondja, hogy ha az a bizonyos utolsó határidő nem lenne, soha semmi nem készülne el, illetve ide vágna az ügyvédgyerek atyai pofonos vicc is. Viszont a gyors befejezés bónuszolása meg veszélyes lenne.
Gondolom, a támogatás-különbség azért van, mert a depressziósba életet kéne verni költséges szakember-munkaórával. Epilepsziással mit kell tenni?

nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus 2010.10.07. 14:25:27

@Babette_:
táppénzben az részesül akinek munkahelye van, a passzív táppénz 30 nap.

Leroi 2010.10.07. 14:26:41

Rosszul fogalmaztam talán és ez vezetett félreértéshez.
Nem a valódi depressziós betegről van szó, hanem azokról, akiknek a papírján (bizonyos okokból) depresszió szerepel, de valójában nem azok.
Az epilepsziás beteg az BETEG, a depressziót pedig bárkire rá lehet fogni.
Olyan ez, mint a két nem élvezete.
A férfié MINDIG őszinte.
A női élvezet...hm, az többnyire kétes őszinteségű.
:)

Leroi 2010.10.07. 14:29:43

@saclos:
Ha a két betegség következményeit tekintjük...
Gondold csak el, ha az autópályán 140-nél valaki rohamozna egyet és autója a szembejövő sávból a korláton átrepülve az autódba vágódna...
Armageddon lenne, nem egyéb...
Kb. ezért is veszélyes az epilepszia.
És nehéz kezelni.

nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus 2010.10.07. 14:36:27

@Leroi:
kikérem magamnak :))

A felnőtt lányom most már gyógyszert szedő epilepsziás beteg ( azóta lekopogjam nincs is tünete), nagyon hosszú ideig nem tudták mi baja ( kislány kora óta voltk problémák), mióta túl esett két nagy tipikus rohamon, azóta bizonyított a betegség, addig volt minden, de főleg lelki okokra visszavezetett problémának gondolták, mert nem tipikus rohamai voltak.

saclos (törölt) 2010.10.07. 14:41:01

@Leroi: Ezt értem, de az orvos/kórház/stb. oldaláról mennyi időt vesz igénybe? Bikli néni tapasztalata általános?

Leroi 2010.10.07. 14:42:19

@nida /az ÉLET egy nagy g..i mágus:
Bocsánat, tisztelet a sok őszinte kivételnek...,mármint ami az élvezetet illeti.:P

Igazán sajnálom és ugyanakkor örülök, hogy sikeresen beállították a gyógyszereit.
Sok az atípusos epilepsziás beteg és sokan hajlamosak "lelki" okot keresni, amkor nem valódi, genuin sacerről van szó.
Mindig az EEG a döntő, és mindig kell alvásmegvonásos EEG-t készíteni, esetleg a klinikán video-EEG-t, a SOTÉ-n H.P., a DOTÉ-n C.B. iskolája foglalkozik behatóbban ezzel...

Leroi 2010.10.07. 14:47:08

@saclos:
Van olyan epilepsziás beteg, akinél halmozott rohamok miatt kórházi therapiabeállítást kell eszközölni,
benntfekvés alatt vizsgálatokat kell végezni, a kezelés nem mindig megy ambulánsan.
Jó részük járóbeteg.
Egy depresszióst mért kell kórházban kezelni?
Hm, ezt magam sem tudom.
De a két kórházi kezelést kb. 1:2
arányban finanszírozzák az utóbbi javára.
A depresszió szerintem a modern társadalom terméke.
És az SSRI-t gyártó (lelkiismeretlen) cégeké.
Fegyvereladáshoz háború kell.
Hát provokálunk.
Gyógyszerfogyáshoz beteg kell.
Hát kreálunk.
So ist es...

Leroi 2010.10.07. 15:03:18

Blogmotor rulez...:)

nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus 2010.10.07. 15:23:41

@Babette_:
nincs és, akinek van munkahelye az táppénzre jogosult nem munkanélküli segélyre, akinek nincs munkahelye nem jogosult táppénzre, hanem munkanélküli segélyre bocsánat állas keresési támogatásra, tehát táppénzt nem lehet inkább igénybe venni a másik helyett, ennyi.

saclos (törölt) 2010.10.07. 15:27:46

Köszönöm, és a kérdés is jogos, ha már mindenképpen ellátás, akkor talán szociális otthon és nem kórház.

OFF @Bikli néni: csak óvatosan a kórházi kaja kritizálásával, mint a reklám is mutatja 0:32-1:10 között: www.youtube.com/watch?v=eszPxa0o1L4

Ugyandehogy (törölt) 2010.10.07. 15:44:44

@nida /az ÉLET egy nagy g..i mágus: mi lenne, ha elolvasnád az előzményt, értelmeznéd,
és csak utána gondolnád át, hogy kioktatsz-e?

nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus 2010.10.07. 15:47:12

@Babette_:
elolvastam, értelmeztem, és eszem ágában sem volt senkit kioktatni

nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus 2010.10.07. 16:51:51

kettőt kell írni, hogy egy legyen belőle

huncut 2010.10.07. 20:37:01

@Leroi: Az a baj, hogy nem tudunk élni. :-)
Ez a mostani versengés, hajsza a megélhetésért, a jobb munkáért (ha van már valamilyen), a több pénzért keveseknek engedi meg a gondtalan, felhőtlen kikapcsolódást, a szükséges pihenést. Túlfeszítjük a húrt (nem egészen önszántunkból), aztán csodálkozunk és kétségbeesünk, ha elpattan. És nem tanuljuk meg kezelni a stresszhelyzeteket, nem tudjuk, hogyan tudnánk levezetni a felgyülemlett feszültségeket. Már az iskolában tanítani kellene erre a gyerekeket, mint egészségvédő módszert, és akkor nem lenne annyi depressziós.

Leroi 2010.10.07. 22:32:09

Volt valaha az ősidőkben egy olyan fogalom, hogy lelki egészség.
Az emberek egyszerűen éltek, dolgoztak, szerettek, hittek.
Volt egy iránya az életüknek, tudták, hogy meddig érnek a határaik, a paraszt dolgozott, szántott, vetett, állatot tartott, betakarított.
A családban mindenkinek megvolt a szerepe, egymást tisztelték, az idősebb, tapasztaltabb szava törvény volt.
Az életnek voltak iratlan törvényei, a becsület, az erkölcs, az adott szó nagy érték volt.
A lélek egyszerű volt, de egészséges.
Aztán egyszerre csak eltűntek ezek az értékek, a világ nagyot fordult.
És innen kezdődtek a lelki bajok is.

huncut 2010.10.07. 22:44:45

@Leroi: Ha a lélek nincs rendben, jönnek a testi bajok is.

pakesz (törölt) 2010.10.08. 00:35:59

a foorvosi lobbinak NEM ERDEKE a jelenlegi helyzetben hogy valtozzon...

egynapos sebeszeti ellatas?
hat az nagyon rossz, azert a beteg nem elegge HÁLÁS
meg amugy is, akkor a foorvosi privatszoba kinek lesz kiadva?
es az hogy fentrol rakenyszeritik az egynapos sebeszetet?
hat majd a doki eldonti... es jol betart...

nem oket kell elitelni hanem tiszta viszonyokat teremteni...

a korhazi napidij ezen nem valtoztatott volna radikalisan, de legalabb a Mari neni nem annyira a gazszamlatol felt volna mint a korhazi napidijtol, ergo az idealis allapothoz kozelebb vitte volna a dolgot
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása