Vért pisiltem, kivették a vesémet

2010.10.06. 06:00

Kedves Szerkesztők!


Mióta, néha „ráakadok” e blogra, azóta érzek kényszert, hogy egyszer elmondjam-e az én esetemet. A fiaim, pert fontolgattak, lebeszéltem Őket, de most úgy döntöttem: elmesélem:2006. márciusában, egy szokásos üzemorvosi vizsgálat laboreredménye szerint, vér volt a vizeletemben. Kérték, hogy ismételtessem meg a háziorvosnál is a vizsgálatot, miután nem is volt panaszom és kételkedtem . A megismételt vizsgálaton is ugyanez az eredmény született, elküldtek az urulógushoz. Ha hiszitek, ha nem: újabb labor vizsgálat, ulrahangos vizsgálat, C-vitamin előírva. Semmi konkrétum, majd kipisilem a követ/ amit senki nem látott/ .

 

 

 

Közben, 1 hónapig eltiltottak a munkavégzéstől, de aztán semmi konkrétum ,. Így csak mosolyogtam a dolgon, hisz panaszom nem volt. Egészen az augusztusi családi nyaralásomig, ahol egyszercsak, mozdulni sem tudtam, mert „őrült” görcs állt belém.

Siófoki korház, vizsgálatok, jó bánásmód, jó tanácsok, korrekt ellátás. De, hazamenve, újabb görcs, ultrahang, ami semmit nem volt képes kimutatni, mert annyira gázos volt a bensőm. Ez 2006. augusztusában volt. 2006. november közepéig az aktuális III. kerületi főorvos és a még egy másik urológus, sorra írta fel nekem a C-vitamint és kérte, hogy fogjam fel az ürülő követ, hólyagot tükrözött és sajnálkozott, amikor már ott tartottam, hogy laikus szemmel elmondva: csak vért pisiltem október eleje óta! Mindenféle gyógyszert is felírtak, de CT-re nem küldtek, habár gondolkodtak azon, hogy tán kellene!

 

Na, ekkorra már a fiaim, nem tűrték tovább és elvittek az urológiai klinikára, ahol, azonnali CT-T Kértek és mellesleg, közölték, hogy vér-pisilés esetén, kötelező arra gondolnia a kezelő-orvosnak, hogy daganat lehet. Minden jól alakult, függetlenül attól, hogy kivették a vesémet és kemoterápiában is részesültem, de fantasztikus jó és gondos kezelésben részesültem.


Ugyanakkor, feltenném a kérdést a kerületileg illetékes, főorvos úrnak: Ő, hol tanulta a szakmát? Vajon még mindig főorvos?

 

Üdvözlettel: egy megbékélt, de nem felejtő beteg

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leroi 2010.10.06. 07:20:13

Hasi CT...
Amúgy no comment...:(((
(Apám vesedaganat következtében halt meg...)

Leroi 2010.10.06. 07:22:47

Blogmotor...kein Bewegung...:(

Káin 2010.10.06. 07:54:10

Minthogy laikus vagyok, a szakmai részéhez nem tudok hozzászólni, de annak azért örülök, hogy a posztoló végül jó ellátásban részesült és jobban lett. Ennek ellenére az is érthető, hogy bár megbékélt, mégsem felejt.

fullfruit 2010.10.06. 09:11:03

arra lennék kiváncsi, hogy ha a kórháznak nincs pénze, de a "kedves főorvos úr" ragaszkodna a CT-hez, akkor azt ki vétózhatja meg? tehát hol van az a pont? vagy az ilyen orvosok tényleg a legnagyobb lelki nyugalommal hajtják nyugovóra a fejüket éjszaka, miközben tudják, hogy nem tudják mi okozza a beteg panaszait?

Ugyandehogy (törölt) 2010.10.06. 09:36:27

@fullfruit: gondolom, igen. különben hogyan tartana másfél évig egy reflux diagnosztizálása, vagy több hónapig egy diabetesé, nyilvánvaló tünetekkel.

Dr.laikus PhD 2010.10.06. 09:49:38

Nem értem.
Ha ragaszkodnak a CT-hez, akkor ha nem ítélik nagyon sürgősnek, akkor előjegyzésbe veszik.
Nem szoktak jól aludni, keresni szokták az okokat.

Bár lenne olyan vizsgálat, hogy nem kell csinálni semmit és megvan a diagnózis.

Kültakaró alá még nem lát élő ember sajnos.

fullfruit 2010.10.06. 10:01:26

"Nem szoktak jól aludni, keresni szokták az okokat." gondolom...majd bele gebednek a nagy gondolkodásba...

nem vagyok naív, csak szomorú, mert hiszen van olyan vizsgálat, mégsem történik semmi!

Dr.laikus PhD 2010.10.06. 10:07:31

@fullfruit:

"mert hiszen van olyan vizsgálat,"

Milyen vizsgálatra gondolsz?

Tényleg érdekel, mert most én is járom a kálváriámat, ha van ilyen akkor jó lenne tudni.

fullfruit 2010.10.06. 10:20:08

@Dr.laikus PhD: Úgy értettem, hogy
a CT, és mégsem végezték el a posztolónak, csak egy másik eü.-i intézményben.

Dr.laikus PhD 2010.10.06. 10:50:11

@fullfruit:

Hát ez a szaszerolás engem is idegesít.
Jó tanács jobbról, még jobb tanács balról, vélemény szakértelemről, de diagnózis még most sincs, tünet viszont egyre több. :(((

fullfruit 2010.10.06. 11:11:47

@Dr.laikus PhD: nah, mesélj, hátha itt megoldjuk:-)

Scala 2010.10.06. 13:34:18

A megbocsátás nem egyenlő az elfelejtéssel. Csak annyi, hogy gondolatban leszállunk a másik torkáról.

tábormegsemmisítő 2010.10.06. 14:57:40

Amikor bejöttek a képalkotó diagnosztikai kft-k (külföldi befektetői háttérrel) megindult gőzerővel a meggyőzés hogy CT vagy MRI nélkül nincs komoly kivizsgálás. Követelje ki orvosától! - ez volt a jelszó hozzá. Sok hasonló esetet lehet azóta olvasni

Leroi 2010.10.06. 15:12:04

Az urológus, ha nem halad előre a diagnózisban, makacs az eset akkor felhívja a CT-labort: "íme, kollega, egy subacut-acut eset, nem jutok dűlőre, haematuria imeretlen okból stb." "jöhet!" és kb. ennyi.
A vérvizelés egyik FŐ oka lehet húgyuti tumor is.
Sok tökölésnek nyögés a vége.

huncut 2010.10.06. 15:19:02

Először is szívből örülök, hogy időben került jó helyre a posztoló, és most már gyógyultan írhatta meg a történetét.

De nem hallgatom el azt sem, hogy sajnos túl sokszor tapasztaltam már a környezetemben, hogy jó esetben felállítanak egy diagnózist, és azzal kezelik a beteget, ha pedig nincs javulás, akkor nemigen keresik-kutatják, mi lehet a panaszok oka, a rosszabbik esetben viszont csak gyanakodnak, kísérletezgetnek sokféle gyógyszerrel, és nem történik meg a kiváltó okok tisztázása. Optimális esetben meggyógyul a beteg (talán gyógyszer nélkül is meggyógyulna), kevésbé szerencséseknek meg rámegy az életük.
Találkoztam már kimondottan jó orvosokkal, akik alapos kikérdezés és vizsgálat (ott helyben, a háziorvosi rendelőben, saját kezűleg, és nemcsak vérnyomásmérés, mert még az sem történik meg többnyire) után ráismertek nem mindennapos betegségekre is, és küldtek tovább a megfelelő szakrendelésre, de jó néhányszor előfordult másoknál, hogy kerülő úton mentünk szakorvoshoz, mert a háziorvos semmi értelmét nem látta. Még sosem fordult elő olyan, hogy ne igazolódott volna be, hogy tovább kellett menni, mert így legalább megszületett a megfelelő diagnózis.
Másnál meg egyszerűen szinte semmiféle vizsgálat nincs. A panaszok meghallgatása után már kerülnek is elő a beutalók, ide is, oda is, nézze csak meg ez a szakorvos is meg a másik is a kedves beteget, hátha találnak valamit... Így aztán az ember vándorol egyik helyről a másikra, aztán előbb-utóbb találnak is valamit, csak épp az nem biztos, hogy éppen azt a betegséget, aminek a tünetei miatt orvoshoz fordult.

kvadrillio 2010.10.06. 17:57:38

érdekes.
kb 9 követ szültem, de soha nem írtak fel C vitamint. Talán, mert vesekövet csinál, ha sokat fogyaszt belőle azember.
Vérvizelés urémiától is lehet.
Örülj, hogy végre kiderült a valódi betegséged.

canis 2010.10.06. 18:05:38

Itt szerintem nem arról van szó, hogy volt-e boríték. Egyszerűen arról, hogy az OEP felé, valami furcsán értelmezett lojalitásból, takarékossági szempontok alapján egyes orvosok átképezték magukat könyvelőnek, és "hátha ez is elég" alapon járnak el. Na, ezekből lesznek aztán kiváló orvosok, kitüntetettek, stb. A gyógyítók meg, ha túllépik a keretet, fegyelmit kapnak, mindegy, a pacienssel mi lett.
Az orvos szerintem még a Kalmopirin árát sem köteles tudni egy normális világban. De azt igen, hogy mire ad Kalmopirint és miért, vagy óvatosságból inkább 5 beteggel többet utal be egy költségesebb vizsgálatra feleslegesen, mint hogy egy is meghaljon vagy maradandó károsodást szenvedjen takarékossági szempontok miatt. A gazdasági, egészségügyi vagy mindegy hogy nevezzük miniszternek meg az a dolga, hogy az anyagi forrásokról gondoskodjon. Mert az meg az ő szakterülete, és ha nem megy, akkor ő is rossz szakember.

hohahohahohaho 2010.10.06. 18:20:47

ugy hulyeseg ahogy van. C vcitaint nem ir fel senki, recept nelkul kapni. szertintem kamu az egesz

arabs 2010.10.06. 19:32:46

Másfél évig jártam az orvoshoz embertelen fejfájással és szédüléssel (soha nem fájt előtte) szokásos duma, mozogjon többet, szedjen vitamint, ne stresszeljen, majd hasztalan könyörgések után egy ismerőstől kértem egy koponyaröntgent, persze, hogy volt daganat, diónagyságú, amerikai úton CT,ott kikapták, (legjobb hely, csak oda menjetek)régi dokit likvidáltam Soha ne hagyjátok magatokat!

zuhor 2010.10.06. 20:24:33

Ezek szeint nem tudjátok, hogy minden ember egészséges? Ez így nem igaz! Egészséges ember nincs csak rosszul kivizsgált!A mai OEP szemléletben az a jó, ha minnél kevesebbet költenek a beteg emberek kezelésére, vagy megelőzésre. pedig ez úgy lenne jó, ha mindenkit 1-2 évente tetőtől talpig alaposan kivizsgálnának(szakszerűen)majd az estleg idejében megtalált betegség OKAIT megszüntetnék kis költséggel. Aki meg nem venne részt az alapvető vizsgálatokon fizethetne a kezelésért zsebből kő keményen! Persze azért az orvosokat is megfelelően ki kéne oktatni,hogy mikor milyen vizsgálatokra kell küldeni a pácienst és nem csak a gyógyszereket felírni rutinból.

Anti Anyag (törölt) 2010.10.06. 20:43:36

Vérvizelés , ha nem voltak előtte köves panaszok, alapból tumorra gyanús, ezért azonnal meg kell keresni az okot.

Pedig nem vagyok orvos, csak olvasgatok egy 77-ben írt orvosi szakkönyvet.

Anti Anyag (törölt) 2010.10.06. 20:45:45

@arabs: Én nyombélfekéllyel jártam így. Doki vagy 2 évig szívatott, átmentem egy másikhoz, az azonnal tudta hová kell engem küldeni, meg is gyógyultam.

Sajnos van pár kókler.

rikavagyok 2010.10.06. 20:54:08

Hát nem tudom. Nálunk volt hónap, hogy professzori engedély kellett egy osztályról kért CT-hez...(meg a drága antibiotikumhoz, bizonyos laborokhoz, stb.) Ettől függetlenül 6 hónapos panaszokkal igencsak illene bárhol eljutni odáig, hha az ultrahang nem tisztázza az okokat legyen vmi specifikusabb.

canis 2010.10.06. 21:27:25

@zuhor: Ez a rendszer, a megelőzéses filozfia Ausztriában (részben hasonló módon) már bizonyítottan működik.

canis 2010.10.06. 21:35:41

@rikavagyok: A professzorotok sajnos nem orvos, hanem sintér és esküszegő gazember, még akkor is, ha egyébként érti a szakmát. Ugyanis szerintem nem az OEP-re meg a GDP-re esküdött fel.Persze értem én, mindenki félti az egzisztenciáját, de én ilyen feltételek mellett nem tudnék sokáig orvosként dolgozni: vagy azért, mert eltiltanak még a szakma közeléből is, vagy azért, mert börtönbe kerülök... nyolc napon túl gyógyuló súlyos testi sértésért.

adamantium 2010.10.06. 22:15:13

@canis: sok helyen van ma is, hogy a "drága" vizsgálatokat csak osztályvezetői engedéllyel lehet kiírni, csak azt nem értem ez miért az orvos hibája? a kormány 5 vizsgálatra ad pénzt amikor mondjuk 20 kellene, az orvos dolga meg kockázata, hogy 15 embernek ne adjon a lehető legjobb szolgáltatást. persze ha per lenne az OEP letagadná, hogy nem adott elég pénzt

tükörfúró 2010.10.06. 23:03:17

A CT-re annyian lennének, hogy negyedéves várólisták vannak, ...állítólag.
Mondjuk tudok olyat, akinek meg ambuláns megcsinálták, nekem viszont 2helyen is aztmondták, nincs akkora boríték,...
aztán lehet lett volna ,csak várták meddig megy fel a "licit"... :((

orient 2010.10.07. 01:57:09

Nekem vesekövem volt 3 éve. CT-éztek 1 héten belül. (Finnországban)

huncut 2010.10.07. 07:31:03

@orient: A 20 éves lányomat meg annyiszor röntgenezték meg vesekővel, hogy a röntgenes doktornő azt mondta, a következő röntgenvizsgálatot meg fogja tagadni, mert még nem szült a lány. :-(

praxis.blog.hu/api/trackback/id/2347835 2010.10.09. 22:56:03

Minden szavam igaz, de azt sajnálom, hogy a megmentőmet nem emeltem ki, sőt nem is nevesítettem' Megteszem: Budapest UROLÓGIA KLINIKA CSAPATA ÉS AZ OPERÁLÓ ORVOS, AKI AZÓTA IS GONDOZÁSBAN TART:Dr Keszthelyi Attila

aesculap 2011.08.05. 13:55:30

@praxis.blog.hu/api/trackback/id/2347835:
Romics Imre professzor tudomásom szerint él, jó egészségnek örvend, dolgozik. A halálhírét keltő jószándékú, de valótlan hozzászólást törölni kellene!
Testvére, Romics László Professzor Úr, a III. Belgyógyászati Klinika volt igazgatója és az egyetem egykori rektora hunyt el, méltósággal viselt, hosszan tartó szenvedés után.
Emlékét megőrizzük.

"75 éves korában elhunyt Dr. Romics László professzor, a Semmelweis Egyetem korábbi rektora, Széchenyi-díjas orvos, belgyógyász, egyetemi tanár. Tudományos munkássága mellett kimagasló szerepet töltött be az orvosképzésben és a gyógyításban egyaránt. Az anyagcsere betegségek és az érelmeszesedés nemzetközi hírű kutatója akadémiai tisztségei mellett több európai tudományos társaságnak is tagja volt."

praxis.blog.hu/api/trackback/id/2347835 2013.07.20. 00:19:20

Bocsánat a tévedésért! Hál' Istennek!
A megmentőm ,Dr Keszthelyi Attila , azóta is fogad és kontrollál, pedig már letelt a kötelező! Ő ORVOSOL, a szó nemes értelmében!
Dr BÓDY GÁBOR , III. kerületi KITÜNTETETT főorvos úr, nyugodtan tér nyugovóra! Értitek ezt?????????
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása