Nem jajgatni kell, hanem fordulni

2010.10.03. 06:00

Engem 1 évvel ezelőtt műtöttek SZTE Idegsebészeti Klinikán.D.r M. volt a választott orvosom,akinek a munkáját , csak dicsérni tudom.A műtét jól sikerült, de emberségből is jelesre vizsgázott.Kedvesen, türelmesen válaszolt a kérdéseimre , nem csak egy újabb megoldásra váró problémát látott bennem, hanem a beteg embert is. A tudás mellett. az empátia is fontos. Remélem sok ember életminőségén tud majd segíteni. További jó munkát, kitartást, és sok sikert kívánok!

 


Az ápolószemélyzetről, már nem tudnék ilyen pozitívan nyilatkozni, de lehet, hogy rossz passzban voltak. Egy beteg ember sokkal sérülékenyebb, mint egészséges társai. Azért kiemelnék 2 dolgot.

 

Elég nagy műtétem volt, Utána mozogni sem tudtam a fájdalomtól, hiszen előtte elég sok fájdalomcsillapítót szedtem. Így amit kaptam nem volt hatásos. Hajnalban jött a nővér fürdetni. Azon gondolkodtam, hogyan fogok oldalra fordulni. Kicsit sikerült, de kis nyögés kíséretében. A nővér csak annyit mondott, hogy nem jajgatni kell, hanem fordulni!


Szívesen átadtam volna a helyem.Következő éjszaka be akartam venni a gyógyszert, de valahogy lelökhettem az asztalról, mert nem találtam. Mivel úgy éreztem mindenem görcsöl, hiúságomból lefaragva, hívtam a nővérkét, aki kis idő múlva dérrel-dúrral megjelent. Elmondtam mi a problémám. Az asztalon ő sem találta, ezért a földön kezdte keresni. Sikerült megtalálnia! Ide is adta , hogy vegyem be.Na ne!


Talán mentségükre szolgál, hogy kevesen vannak, túlterheltek, nagy a nyomás rajtuk és megfizetve sincsenek! Ettől függetlenül további jó munkát kívánok az osztályon dogozóknak.

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leroi 2010.10.03. 08:30:06

Nem a nyomás meg a fizetés a dolog nyitja.
Egy sebészeti osztályon egy éjszakás nővérke az éjjelt jóformán végigloholja és ha hajnalban a fájó derekával egy mázsás, rinyáló, segíteni nem akaró beteget is meg kell emelnie, ráadásul az ágyak alatt is mászóversenyt kell tartania, nem csoda, hogy kiakad.
A hiba a posztoló készülékében van.
Az pedig, hogy "szívesen átadtam volna a helyem", emberségből karó, önzésből jeles...

Káin 2010.10.03. 08:49:57

@Leroi: A hiba a te készülékedben van, de nem ez az első és tartok tőle, nem is az utolsó alkalom. Honnan jött neked, hogy a posztoló nagy darab, a szavaiddal élve mázsás? Amúgy pedig az, hogy szar a rendszer, kevés az éjszakás nővér nehogy már a betegen csattanjon. Kíváncsi volnék, te hogyan rinyálnál bármilyen műtét után, de minden bizonnyal te lennél a leghangosabb. A földre hullott gyógyszer igazán higiénikus, te tuti fix, hogy bevennéd, van aki nem.

Már ne is haragudj, de a rosszindulat csak úgy sugárzik az összes hozzászólásodból, amelyet ide beírsz, egyre visszatetszőbb a viselkedésed. Egyetlen egyszer sem írtad még, hogy oké, itt az orvos/nővér is ludas, állandóan a betegeket szapulod. Ezzel aztán sokat teszel azért, hogy a betegek másként tekintsenek az eü-ben dolgozókra. vegyél példát phoenixről, vagy Dr.Morczról!

Irise 2010.10.03. 09:02:39

Hali!
Amikor 40 vagy több betegre 2 nővér jut, szörnyű nehéz az éjszaka. Mindenki,aki panaszkodott már arra,hogy milyen nehéz ápolnia egy, azaz egyetlen hozzátartozóját, elképzelheti,milyen fáradt lehet a nővér,miután pelenkázott, vacsorát osztott, itatott, mosdatott, gyógyszert osztott, ágytálazott, stb a rá jutó 20 betegnél.
olyan fáradtan nem lehet mosolyogni,kedvesnek lenni.

A leejtett gyógyszerre - embere válogatja. Én a saját lakásomban földre esett élelmiszert/gyógyszert sem tartom ehetőnek, de láttam már olyan anyukát, aki a gyerekorvosi váróteremben földre esett csokit szedte fel a gyerekének.
Szóval ez csak általános emberi miazmaság, nem az egészségügyisek többségének viselkedését tükrözi.

Jobbulást a poszt írójának :)

2010.10.03. 09:20:38

Káin és Irise elmondta az én véleményem is. A földről evést nem támogatom. Pláne egy kórházban.

apolka11 2010.10.03. 09:24:09

Sziasztok!
Kár, hogy a poszt első, és szerintem fontosabb része kapott kisebb hangsúlyt és kisebb terjedelmet. A műtét sikerült, az orvos kedves volt és segítőkész.
Ehhez képest egy földről felszedett gyógyszer nem a világ. (mondjuk én otthon is megszem, ez valószínűleg az én igénytelenségem::))
És a posztokon, kommenteken folyamatosan azt látom (és ez minden területre jellemző), hogy a nagy többség képtelen beleélni magát a másik helyzetébe, ugyanakkor az empátia divatos szavával mindenki dobálózik. De vajon az nem empátia-e, ha a nővér beszólásakor a beteg simán belegondol, mekkora munkát végez (próbáljatok akár magatehetetlen 15 kilós gyereket mozgatni, az sem könnyű), akkor elengedhetne egy ilyen megjegyzést a füle mellett és nem kéne minden apróságon megsértődni.
Tényleg mindenki saját magával van elfoglalva.
Ha bárhol, ügyintéző, nővér, boltoskisasszony beszól (persze még az elviselhetőség határain belül) lehet azt figyelmen kívül hagyni és mosolyogni egyet.
Más kérdés, ha hibázik, vagy kifejezetten rosszindulatú, ártani akar, de itt nem ez történt.

2010.10.03. 09:29:11

Remélem, a poszt írója rászólt a nővérre, ha problémája volt vele, és nem csak a posztban írja ki a sérelmeit. Nekem is voltak időnként rossz tapasztalataim kórházban, de ott helyben elintéztük, talán ezért nem írtam még történetet, mert rossz érzés nem maradt bennem. Ha valakinek rossz napja volt, én is elmondtam neki, hogy én meg beteg vagyok, nekem is rossz napom van, próbáljuk egymást békén hagyni. Eddig ez mindig hatott.

2010.10.03. 09:32:38

@apolka11: Az empátiának kétoldalúnak kellene lennie. Mindkét félnek van oka rosszul érezni magát, a betegnek ugye adott a betegsége, az ápolónőnek pedig az irreálisan sok munka. Ez elég ok arra, hogy kölcsönösen tiszteljék egymást.

2010.10.03. 09:34:56

@apolka11: Abban pedig igazad van, hogy a poszt első része a lényeg.

Hatodéves 2010.10.03. 09:37:15

Sok beteg elhagyja magát műtét után, és ebből nagy baj lehet (tüdőgyulladás, felfekvés, trombózis stb.). Egy ilyen megjegyzés lehet, hogy rosszul esik, de motiválhatja az illetőt arra, hogy mégiscsak megforduljon magától és elkezdjen felépülni.

Persze nem voltam ott, nem tudom milyen hangsúllyal, mennyire indokoltan stb... Csak magamból indulok ki: néha egy jól irányzott (abban a percben bosszantó) kritika többet vitt előre, mint másoktól a homlokom együttérző siomgatása (Persze van, amikor arra is szükség van.)

A nővérek között sok a kicsit élesebb nyelvű, élénk temperamentumú ember, ha a leírtakon kívül lelkiismeretesen elvégezte a munkáját, akkor szerintem rendben van.

2010.10.03. 09:55:08

@Hatodéves: Pista nevű "nővértől" :-) mi is kaptunk rendesen szülés után, hogy nem mozgunk eleget, cifrázta is rendesen a mondandóját, de nem éreztük, hogy ellenünk dolgozna. Az egyik legjobb ápoló volt, akivel valaha is találkoztam. A probléma az, amikor az éles nyelv,élénk temperamentum, bunkóság párosul a munka kerülésével.

Hatodéves 2010.10.03. 09:58:50

@Turchi:
Igen, pontosan így gondolom. Ha olyan nővér szól rá így a betegre, aki meg sem mozdul csak ücsörög, az más. De a folyton futkosó, kisső "őrmesteres" nővérek sokszor a legelhivatottabbak, leginkább profik.

Leroi 2010.10.03. 10:02:01

Sok nővér a lelkét is kiteszi a betegért és a vége mégis az, hogy ilyen posztok kerülnek publikálásra...

Leroi 2010.10.03. 10:14:42

@apolka11:
A posztok LÉNYEGE az egészségügyi dolgozók mesterséges lejáratása.
Normális honlapokon ilyen tendenciózus posztok nem jelennek meg.
A választás előtti nap a "kommunistázó" orvos", a bugyiletologató perverz,a csőhúzgáló szadista, a falánk pénzsóvár gengszter...ide a rozsdás bökőt, ha ezeknek ha a negyede is igaz történet és nem hősköltemény...

ondol 2010.10.03. 10:28:12

Egy nővér nem szokott mosdatni. Mindig kettő végzi, ahol én voltam kórházakban így végzik. Ha kérik a betegtől, hogy mozduljon/segítsen akkor mozdulni kell, amennyire bír az ember.

És inkább meg kellene köszönni tízszer is a mosdatást, mert visszaadja az emberi mivoltot, és ez számít....

A nővéreknek olykor nemcsak egy nagybeteget kell sutyakolnia, hanem sorban mindet.

Káin 2010.10.03. 10:30:47

@Leroi: Az a probléma, hogy te nem egyes posztokat kérdőjelezel meg, hanem az összeset. Szerinted minden szép és jó, aki mást állít, az hazudik. Dugd csak a fejedet homokba , éljen a struccpolitika. De te egyedül többet ártasz az eü dolgozók megítélésének, mint az összes itt megjelenő poszt. Ez a cudar valóság.

Leroi 2010.10.03. 10:34:49

Valaki köhhintett az imént, egészségére, hidegek a hajnalok mostanság.

Káin 2010.10.03. 10:35:36

@Leroi: Érvek helyett cinizmus?Gratula!

Leroi 2010.10.03. 10:38:50

@ondol:
És nem is egy beteghordó és nővér került műtőasztalra (és vált rokkanttá) kiszakadt ágyéki gerincsérvvel, csak mert a kedves beteg nem volt hajlandó az ülepét magától megemelni.
Eza "fényesrenyalatom"-tünetcsoport eléggé elterjedt az ún. fekvőbeteg-osztályokon.
Nem állítom azt, hogy a magatehetetlent, a bénultat nem segítjük ki maximálisan, de a nem akaróknak is elég széles a tábora.

Dr.laikus PhD 2010.10.03. 10:49:03

@Leroi:

A megítélésetekről Te magad is tehetsz

Ahogy írsz sokszor, csak felkorbácsolja és igazolva látja az indulatokat.

Közben nem kéne más, csak egy kiművelt főnek kitalálni három mondatot, amit mantraként betanul a leterhelt nővér.

Tudom, hogy fáj, segítsen nekem, sajnálom és még egy pár pozitív elismerő mondat a beteg fájdalmáról.

Ezt még nem is kell beleérzőn elmondani, a szöveg nem engedi meg a részvétlenséget.

Ide az ír, akit vélt, vagy valós sérelem ért. A legtöbb a tudatlanság áldozata, de ha neked egy osztályon figyelmeztetni kell a szakszemélyzetet, hogy csendesebb legyen, mert haldokló van, vagy éppen halott, ott már baj van.

Véletlenül találtam rá, mert bakela folyton az egészségügyi törvénnyel szórakozik (ezt ő írta, hogy ezért jár ide), kötelező a paraván.
Volt itt nagy felháborodás, ugyan már hát nincs rá pénz, majd 200 hozzászólás ordibált orvos részéről, hogy de.....

Mindazok akik megértik, nem érvénytelenítik mások fájdalmát, felháborodását, írnak, magyaráznak, többet használnak, mint a Te felháborodásod a több tonnás beteg mozgásképtelenségéről, legyen az fizikai, vagy lelki, vagy csak azt hiszi hogy nem tudja, hogy tudja.

2010.10.03. 10:51:57

@Leroi: "de a nem akaróknak is elég széles a tábora. "
És ez így van mindkét oldalon.

_Molly 2010.10.03. 11:00:06

@Hatodéves: "Egy ilyen megjegyzés lehet, hogy rosszul esik, de motiválhatja az illetőt arra, hogy mégiscsak megforduljon magától és elkezdjen felépülni."

Ha a nővér azt mondja, tudom, hogy fáj, de muszáj átfordulnia, az legalább ilyen hatásos lett volna. Pszichológiailag ez egy felnőtt-felnőtt kapcsolatot képez le, és együttműködésre ösztönöz.

Míg a kioktatás, "rászólás", parancsolgatás egy szülő-gyerek kapcsolat megfelelője, és csak a kiszolgáltatottság érzését erősíti a betegben.

Irise 2010.10.03. 11:12:26

@Leroi: Ez mindig így megy ezen a blogon. Ha nem nyalod a seggüket, ha ki mered mondani az igazat, akkor bunkó vagy, cinikus és rontod az orvostársadalomról alkotott képet.

Ha népszerű akarsz ezen a blogon lenni,akkor nem kell mást tenni,mint ócsárolni a kollégákat, akkor is,ha égbekiáltóan hazudik a beteg. (Ja, nem bocs, a beteg sosem hazudik, mi orvosok hazudunk. ALaptétel.) És igen, van olyan kollégánk, aki a népszerűség érdekében vígan ocsmánykodik bármelyik másik orvosról itt.

Egy másik alapigazsága a blognak: ha valami annyira igaz,hogy tőmondatos igazság,amit még Mari néni a tanyán is csont nélkül megértene, akkor inkább nem veszik figyelembe,nem válaszolnak rá.

Szóval ne add fel, harcolj nyugodtan, de lassan megalakíthatjuk a Sziszifusz BT-t.

nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus 2010.10.03. 11:12:33

Amit az utóbbi években láttam, és tapasztaltam igaz nem teljes körűen, "csak" 7 intézményben, azóta imádkozok, hogy ne kerüljek magatehetetlen , kiszolgáltatott helyzetbe, eddig szerencsém volt... egy kezemen meg tudnám számolni azokat akik a hivatásukból jelesre vizsgáztak, külön köszönet és minden tisztelet nekik.A többit nem részletezném, mert lehet Leroi a döbbenettől napokig nem tudna írni. Meg a fájdalmas emlékeket sem szeretném feltépdesni.

nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus 2010.10.03. 11:19:25

még annyit, mint már említettem igaz a mondás, fejétől bűzlik a hal, amilyen az osztályvezető főorvos, illetve főnövér, olyan az osztály

Leroi 2010.10.03. 11:19:39

@Dr.laikus PhD:
Nem tisztem, hogy megneveljek egy harminc-negyvenéves családanyát, aki nem ismeri a humánum azon elemi szabályát, hogy a halottnak kijár a kegyelet.
Attól még a kolleganőm lehet.
És nincs is olyan nagy baj nálunk, átlagos kórház vagyunk átlagon felüli látogatottsággal, ami önmagáért beszél.

@Irise:
Nagyon igazad van, sokszor ránkgördül még ama fránya nehéz visszaguruló szikla az emelkedőn...:)

Dr.laikus PhD 2010.10.03. 11:23:51

@Irise:

Te minden alkalommal, ha rákérdeznek elmondod, hogy Te nem, Te NEM VISELKEDSZ így.

Senki nem állt szembe veletek, senki nem adott igazat és mondta, hogy rohadt szemét orvos, de elmondta, hogy mit lehet és mit nem. Ez vonatkozik a betegre is és az orvosra is.

Te magad is Angliából háborogsz egy olyan országból, ahol az orvosi ellátás csak kicsit jobb, mint Svédországban.
Angolok, ahogy olvasom meg szoktak maguktól gyógyulna, szokta szülni maguktól, el szokták temetni a halva született magzatukat többet, mint nálunk. Ott ez megszokott. Itt ez nem megszokott.
Közben a fájdalomtűrő képességük nagyon alacsony. (ilyenkor Ti mit csináltok?)

Még egyszer, ha azt írod, mint szoktad, (ha olyan kedved van), hogy mi miért és hogyan van és ott ahol most dolgozol mi a módi, és ehhez mérjük amiért elégedetlenkedünk, sokkal többet tudsz használni.

Onnan háborogni minek?
Korbácsolni orvos indulatait messziről miért?
Tudjuk, hogy ilyenkor örülsz, hogy csak szülni fogsz hazajönni, ha beteg vagy kezeltetni magad fogsz hazajönni, egyébként meg nagyon örülsz, hogy nem vagy itthon.

Segíts azoknak orvosnak, betegnek aki itthon maradt.
Tudsz segíteni, ezt már többször bizonyítottad.

Leroi 2010.10.03. 11:25:39

@nida /az ÉLET egy nagy g..i mágus:
Ezer éve kórházban dolgozom, orvoskollegák és nővérek, betegek közt, ráadásul olyan szakágban, ahol a psychét is gyógyítjuk, az összes mozzanatokat-zizzeneteket, az események hátterét, mechanizmusát, logikáját/logikátlanságát, buktatóit, az összes típusú betegeket testestől-lelkestől-szőröstül-bőröstül ismerem betéve...
Újat nekem abszolút nem lehet mondani, ebben biztos lehet bárki...

Hatodéves 2010.10.03. 11:25:49

@Dr.laikus PhD:
@_Molly:

Egyetértek, de pont ez az, amihez pénz kell. Nem a kedvességhez, nem ahhoz, hogy én, Hatodéves, beletegyem egy mondatba, hogy "legyen szíves". Hanem ahhoz a folyamathoz, hogy egy valamilyen mentalitást, szóhasználatot stb. megszokott embercsoport új perspektívát tanuljon. Hogy én, Hatodéves megértsem, hogy mi a különbség az anya-gyermek és a felnőtt-felnőtt típusú kapcsolatok között pszichológiailag, és az utóbbi esetleg mért ösztönöz jobban egy beteg embert, továbbá adott eredmény eléréshez milyen kommunikációs eszközt a legérdemesebb használnom, ahhoz, hogy mindkét fél jól járjon.

Az egészséügyben dolgozók országosszintű, szervezett pszichológiai továbbképzése számomra vonzó gondolat (Az én munkahelyemen a telefonos operátoroknak is van kommunikációs továbbképzés, egy külön ilyesmire szakosodott cég tartotta). Csak az állami egészségügynek erre kerete, ha megszakad, sincsen. Esélytelen.

Addig marad az, hogy meglássuk a marcona nővér marconaságában a segítő szándékot (Ha nincs, az baj, ezt már írtam az előbb is.)

De ez megint nem csak az egészségügy problémája, hanem más foglalkozásoké is, sőt az emberek általános mentalitásáé. Ha elolvassuk itt a hozzászólásokat, látszik, hogy nem kevés ember (akár az "orvos" akár a "beteg" oldalon) egyszerűen képtelen úgy megfogalmazni a véleményét, hogy azzal ne támadjon senkit. Sokan nem tudnak úgy vitatkozni, hogy előtte a másik érveit gondosan megfontolják, ízlelgetik, és minél többet megértenek és elfogadnak belőle, amit pedig nem, azt olyan formában fogalmazzák meg, hogy a másiknak "legyen hozzá gusztusa", és ne a visszatámadásra legyen motivált.

Csak ezek az általános problémák a kiszolgáltatottság, és a beteg emberek testi és lelki fájdalma, érzékenysége miatt az egészségügyben sokkal szembetűnőbbek, mint máshol.

Dr.laikus PhD 2010.10.03. 11:27:02

@Leroi:

Jaj Leroi, Te egy okos pasi vagy?

Mi a nevelés? Megkövetelek valamit és abból nem engedek. Mindezt azért, mert ez jó neki és jó mindenkinek. Az együttélés szabályait könnyítem meg vele.

Az, hogy mit kell mondani, ez más országokban a gyógyítás standardjainak része. Nem kerül pénzbe, mechanikusan mondható, a betegnek úgy is új és jól esik.

Ennyi csak.

Leroi 2010.10.03. 11:30:50

@Dr.laikus PhD:
Egyrészt ezzel gyógyítunk, amellett, hogy organikus betegségeket is kezelünk.
Persze, hogy tudnunk kell, mit KELL mondani egy betegnek.
És fáradtság-indukálta indulataink legyűrésével hogyan kell egy felettessel, a mellettünk güriző kollgával,az agyonhajszolt nővérrel beszélni, hogy jó legyen neki.
Nagyon is fontos.

Leroi 2010.10.03. 11:34:44

@Hatodéves:
A mélyvízben,a gyakorló medicína dzsungelében messze más törvények uralkodnak, mint a tankönyvek és elméleti psychológia ártatlan, negédes világában.
Igen mellékes, hogy egy EKG-n LGL-t látsz vagy WPW-t és nagyon is az számít, hogy az, ahogy élsz, cselekszel mennyire tetszik azoknak, akik előtt mindennap exponálnod kell magad.

Dr.laikus PhD 2010.10.03. 11:35:40

@Hatodéves:

Nyilván ennek a cégnek volt erre pénze.
De ha jól figyeltél az egyéb kommunikációt magyarázó metódusokon kívül, akkor látod, hogy a beszéd a Te esetedben nem interaktív.

Vagyis úgy kell elmondani az információt röviden, tömören, hogy a telefon túlsó végén az ügyfél tudja is mit mondtál.

A szöveg az általában azonos és a 150. ügyfél után, már nem is gondolkodsz.
Ezért az intonációnak nincs is nagyon szerepe, hiszen van aki hadar, van aki rosszul hangsúlyoz (ha nálatok nem így van, szerencse, de nem ez az általános, tehát adaptálható és működik), nyilván egy kórházban fontos a metakommunikáció, de egy beszűkült tudatállapotban (műtét után, vagy nagy fájdalom miatt), teljesen mindegy a hangsúly, a mondat és annak tartalma a lényeg. A szavak ereje fontos és nem az elmondott hangsúlya. Ilyenkor ez másodlagos.

Különben egyetértünk. :-)

Leroi 2010.10.03. 11:40:58

@Dr.laikus PhD:
"nyilván egy kórházban fontos a metakommunikáció, de egy beszűkült tudatállapotban (műtét után, vagy nagy fájdalom miatt), teljesen mindegy a hangsúly, a mondat és annak tartalma a lényeg..."
Eszerint a fenti poszt erősen tartalmát és lényegét veszti...
Mert előfordulhat, hogy a negyvenkilós nővérke agyonizzadva ötvenedszerre sem tudta megfordítani az ellazult, hedonista beteget és kedveskedve megszólalt, hogy "ugyan, próbáljuk már meg, ne nyögdécseljünk már, és különben is itt a gyógyszere ahelyett, ami lepottyant"...és az eredmény a fenti "jóindulatú" poszt lett...

Mert abban biztos vagyok, hogy aki a seggét a szartól tisztára mosó nővért még ki is pellengérezi, az jó nagy genya lehet.

Leroi 2010.10.03. 11:42:50

Blogmotor, blogmotor...

Dr.laikus PhD 2010.10.03. 11:44:17

@Leroi:

A hierarchia jó. A kommunikációt megkönnyíti, fölfelé biztosan, lefelé már akkor nem ha valaki visszaél vele.

Egy kórházban a hierarchia alján a beteg van. Evvel nem lehet visszaélni és a standard mondatok tudnak ezen segíteni, akkor nem érdekes, a nővér magán problémája.
Ne háborogj, a beteg szempontjából (ott és akkor) ez magánügy.

Itt és ennek van jelen helyzetben fóruma ahol el lehet mondani mindazt ami most a beteg felé kérés lehet.
Legyen belátó, türelmes, működjön jobban közre amikor tud.

Ennyit tehettek és akkor lesz konszenzus és alulról jövő akarat is a változásra, vagy a változás elfogadására.

Hatodéves 2010.10.03. 11:53:44

@Leroi:
Persze, hogy nem mindegy, hogy meglátom-e az EKG-n, amit kell. De mikor vitattam én ezt?

Nem, nem a tetszés a lényeg. (Bár ha egy rossz mondatért a gatyámat is leperelik, akkor azért az sem elhanyagolható.) A gyakorló medicina világában is lényeg, hogy Mari néni értse, hogy mi a cukorbetegség, és mért fontos szurkálnia magát, vagy diétát tartania, amikor ő egyáltalán nincs rosszul. Vagy Anyukát meggyőzni, hogy a gyerek nyilvánvalóan gyógyszert igénylő betegségét ne a természetgyógyásszal kezeltesse. Vagy hogy mért fontos szűrésre járni.

Sok fajta ember van, valakinél működik az anyáskodó orvosi hangnem (valaki ezt igényli), másnál pedig nem. Meggyőzni csak úgy lehet, ha az illető érzi, hogy megértik őt és elfogadják a szempontjait.

Hatodéves orvostanhallgató azért az elméleti pszichológiánál többet lát a "gyakorló medicina dzsungeléből". Dolgoztam nővérként is, önkénteskedtem onkológián, bejárok a gyakorlataimra. Nem csak könyvekben találkoztam az orvoslással.

A legtöbb orvos, akit láttam, lelkiismeretes, jó szakember. Tisztelem őket és büszke vagyok a szakmámra. Pont ezért zavar, ha elkerülhető mondatok, félreértések miatt pocskondiázzák őket az emberek!

Az adott posztról pedig korábban leírtam már a véleményemet, azt, hogy egy ilyen "beszólás" néha nagyon is a helyén van, és a beteget a gyógyulás felé tudja lökni.

@Dr.laikus PhD:
Ezt most nem teljesen értem. (Nekem nem betanult szöveget kell mondogatni a telefonba).

Leroi 2010.10.03. 11:54:18

@Dr.laikus PhD:
A mi kórházunkban a beteg nem a hierarchia alján van.
Fel tudnék pár országot sorolni a szomszédságunkban, ahol ha fele ennyire meg lenne becsülve és ki lenne szolgálva a beteg, az már maga lenne a mennyország.
A magyar beteg a legöntudatosabb, legkövetelőzőbb, -okoskodóbb és kötekedőbb páciens úgy ezer kilométeres körön belül, ugyanakkor kezelése a legluxusosabb, legpazarlóbb és legszélesebb körű ugyanezen régión belül.

Vö. mindazzal, amit fentebb írtam.

Dr.laikus PhD 2010.10.03. 11:54:26

@Leroi:

Nem tudom Leroi!

Én folyamatosan csodálkozom, amikor orvosnak egy blogon beszűkül a tudatállapota és olyat képzel ami nincs sehol.

Láttam erős izzadt nővért hangosan veszekedni down kóros beteggel, persze a vége az lett, hogy leült a földre és maga alá csinált, és láttam 40 kilós másikat aki odament, halkan beszélt vele és meg lehetett fürdetni, szegény fiú ott zokogott neki és kért bocsánatot.
Ugyanott a kettő közül a nagydarab hangosan, izzadtan, szenvedve dolgozott, a másiknak meg mindenki amit lehetett megcsinált és megkönnyítette a munkáját.
Nem bratyizott senkivel, nem volt rá ideje, de mindig mondta mit fog csinálni, hová kapaszkodjon a beteg, hogy könnyítsen a munkáján. Nem lett izzadtságszagú a munka végével, elhiheted. Beszélt, szakmaian, célirányosan. Csak ennyit tett.
A másik durván elkérte az intim kendőd, ha akartad ha nem kitörölt, a másik megkérdezte szükséges-e, megtudod már tenni magad is.
Hidd el beszélni nem pénz kérdése.
Két nővér ugyanott, ugyanazt.
Mindkettő beszélt, az egyik a saját érzéseiről, a másik meg neked beszélt, hogy mi történik VELED.

Hatodéves 2010.10.03. 11:57:01

@Dr.laikus PhD:
Igen, de ez a fórum a gyakorlatban egymás köpködéseként működik. A hozzászólások mindenkiben csak a dacot erősítik, nem a másik iránti nyitottságot.

Ha valaki odaüvölti nekem, hogy "te mocsok szemét pénzhajhász orvos", akkor annyira még csak fegyelmezem magam, hogy ne veszekedjek vissza, de az kevéssé valószínű, hogy hirtelen feltámad bennem a vágy, hogy megértsem, hogy tulajdonképpen mi is bántja.

ondol 2010.10.03. 11:57:54

@Dr.laikus PhD: úgy tűnik nekem, hogy a posztokban a betegek a valamikori "beszűkült tudatállapot" alapján írnának. Mintha nem lett volna idejük feldolgozni a történteket.

Én még elég jó állapotban vagyok:-)), mégis amikor azt mondták rólam a fülem hallatára, hogy itt van egy beteg, értelmes, maga szedi a gyógyszereit, mozgékony, aranyos, akkor ledöbbentem, hogy ez én lennék?. Aztán rájöttem, hogy ha így adtak át (egy másik szobába), akkor csak a személyzetet világosították fel, hogy mihez tartsák magukat velem kapcsolatban.

Hatodéves 2010.10.03. 11:58:49

@Dr.laikus PhD:
Nekem is hasonlóak a tapasztalataim. :)

Dr.laikus PhD 2010.10.03. 11:58:58

@Hatodéves:

Nem figyeltem, ügyfélszolgálat.

Ettől még lehetnek standard mondatok amiket tanulni lehet és mondatni.

Ahogy olvaslak benneteket berzenkedik ez ellen minden érző ember, de ha egyszer működik. :-)

Irise 2010.10.03. 11:59:34

@Hatodéves: Ezek nagyon szep tapasztalatok,amit leirtal,es nagyon szep celok. Kivanom,hogy sikeruljon megvalositanod.
Mindannyian igy indultunk valamikor. Aztan szembejott a valosag.
Vajon miert van az,hogy a ma mar nagypapa koruaknak is azt mondtak kezdo orvos korukban,hogy hamarosan megvaltozik az egeszsegugy,minden szep es jo lesz,csak maradjanak meg egy kicsit... :D Es vajon hany generacioig fogjak meg ezt elhinni???

Leroi 2010.10.03. 11:59:48

@Hatodéves:
A kezdeti világmegváltó lelkesedést később felváltja egy bölcs fásultság, de erre még van idő várni...:)
Lesznek majd bőven olyan események, amelyek nem hagyják az embert túlságosan sokat penészedni a babérjain, de nem akarok ünnep-és hangulatrontó lenni...légy lelkes és nagyon de nagyon szorgalmas, igyekvő...ez így van rendjén.
Anno egyetemi gólyabálunk mottója volt, ötödéveseink kedveskedtek vele nekünk, akkori elsősöknek:

"Gólyák, tietek a jövő. Öt éve még azt hittük, a mienk lesz. "...:)

Dr.laikus PhD 2010.10.03. 12:06:05

@Leroi:

Ezt írtam Irisnek. Erre lett a magyar beteg szocializálva.

Ha változik akkor meg kell mondani, meg kell értetni.

De a beteg a hierarchia alján van,(ettől Te még megtehetsz érte mindent) hiszen kiszolgáltatott helyzetben van. Nem beszélnek vele, nem tudja két perc múlva mi történik.

Nyilván nem is lehet mp-ként tájékoztatni, sokszor nem tudni mennyit lehet és hogyan elmondani.

Feljebb leírtam szerintem mi működik és 1000 km-es körzeten belül működik ám.
Akkor?
Nem kéne megpróbálni?

Leroi 2010.10.03. 12:06:59

@Dr.laikus PhD:
Ez nagyon is magától az embertől függ, két egyforma nővér nincs.
Vannak azonban szerencsésen összeverbuválódott team-ek, ahol öröm dolgozni és (horribile dictu!) talán még öröm betegnek is lenni...
A zupás őrmester szerepét én szívesebben átadom a főnővérnek...

Hatodéves 2010.10.03. 12:09:15

@Irise: @Leroi:
:)
Már hogyne változna az egészségügy. Amikor felvételiztem, azt mondták, nehéz lesz, keveset keresel, de legalább lesz munkád...

Jelenleg annyi rezidens hely van kiírva, ami a tavaly végzettek kb. kétharmadának elég... :(

Tudom, hogy bele lehet fásulni ebbe a rendszerbe. De más választásom nekem sincs, mint hogy reménykedjek. És köszönöm a biztatást :)

Leroi 2010.10.03. 12:10:03

@Dr.laikus PhD:
Saját kórházunkban volt ellátva nem egy hozzátartozóm és voltam jómagam is.
Ott és akkor betegként viselkedtek(tem)
és nem orvos hozzátartozójaként vagy orvosként.
Eszembe nem jutott volna a kollega diagnózisát megkérdőjelezni, idejét fölöslegesen rabolni, a nővér vagy szakasszisztens munkáját sürgetni, ócsárolni vagy akadályozni.

Leroi 2010.10.03. 12:12:42

@Hatodéves:
Sok sikert!:)
Sajnos, a rezidensek jó része a fejvadász cégek révén már megrakta ödakinnt a fészkét és Nyugat betegeit fogja gyógyítani.
Rezidens hely lesz bőven.

Dr.laikus PhD 2010.10.03. 12:14:08

@Leroi:

Én ismerek ilyen zupást!
Én imádom.
Mosolya nincs, ha kérdezik mordul, de a metakommunikációját mindenki érti.

Szeretjük őt mi betegek. Ha valamit tenni kell ami bonyolult, azt ő teszi, elsőre biztosan.

Dr.laikus PhD 2010.10.03. 12:22:59

@Leroi:

Az elégedetlenség 90%-a a tudatlanság.
Nyilván orvosként tudod, ezáltal a család is amit tudni kell.

Ahol én voltam, mindig amíg nem volt meg a valós diagnózis a feltételezésekről, a továbbiakról a rezidens tájékoztatott.
Amikor tudott, ügyeletben este 9h-kor pl.
Nem hagytak bizonytalanságban, ill. hagytak, de elmondták hogy azok vagyunk, legyek türelmes, megtesznek mindent.

De ugyanerről a kórházról, ugyanerről az osztályról olvastam már genya írást.
Én az egészségügyben nőttem fel, szerintem átlagos az emberi testről és a betegségekről a tudásom, az igény, hogy tudjak bennem van.
Azért a nick nevem, mert ezt tartom természetesnek.
Az én koromban még többet tanultunk erről. ill. tanulnak ma is, de minket számon kértek.
Jó az egyetlen jó és különleges az volt, hogy egy boncolásra beengedett a boncmester. Felnőtt koromig hallgattam erről, mert biztosan kirúgták volna.

Irise 2010.10.03. 12:23:32

@Hatodéves: Az ironia es a szarkazmus egy fejlett envedo mechanizmus :) Elodazza a kiegest. Keep it on!

Irise 2010.10.03. 12:27:17

@Leroi: Nem lesz,en ugy tudom,folytatni fogjak a leepiteseket,korhazbezarasokat. Es az uj trend az eu vezetes szerint az,hogy a noverek feladatkoret fogjak kiterjeszteni, sebellatas,toreskezeles, "egyszeru" megfazasok kezelese stb... Bar tevednek!

Megyek jatszohazazni a fiammal, szep napot mindenkinek!

Leroi 2010.10.03. 12:35:48

@Irise:
A jelenlegi lelkes, győzelmes forradalmi rezsim mintha tudomást sem venne arról a rémuralomról, ami 2006-2007-ben egy törpepárt vezetésével tombolt az egészségügyben, ami dühítő az, hogy sub rosa helyeslik a kórházbezárásokat, a sok régi neves intézmény lefejezését és szétverését, egy lépést sem tesz annak érdekében, hogy restaurálja a 2006 előtti helyzetet.
Egyszerűen nincs alternatívája
az egészségügy helyzetét illetően.
És ezt nem egy baloldali csahos állítja, abban bizonyosak lehetünk.

Ez kb. olyan, mintha az amerikaiak 1945 után Németországban továbbra is fenntartották volna a náci rezsimet, mert nem akadt volna jobb megoldás az ország vezetésére.

Leroi 2010.10.03. 12:48:54

@Leroi:
Az más kérdés, hogy Japánban, akitől százszor jobban féltek, mint Hitlertől, még 44 évig hagyták a Tennó-t uralkodni.
Preventív célzattal.

Szélmalomharcos 2010.10.03. 12:50:45

@Leroi:
Az alapoktól kéne másként csinálni, vagyis az orvos-beteg viszonyt, az ellátási rendszer egész szemléletét kellene más alapról indítani. Az 1997-es Eü törvény olyan mintha Horn Gyula moszkvai vizsgadolgozata lenne, ha behelyettesíted a Magyart a Szovjettel máris kijönne egy az egyben az akkori világ. Legjobban tetszik az egészből az a fejezet ami a beteg kötelességeiről szól. KABARÉ!

Szélmalomharcos 2010.10.03. 12:52:35

Ennek dacára kétlem hogy meg fog változni az Eü rendszer. Úgyhogy a Praxis blognak hosszú élet jósolható

apolka11 2010.10.03. 13:26:38

@Leroi: egyébként igazad lehet, hogy LÉNYEG a lejáratás, vagy még inkább az, hogy senkiben nincs semmi jóhiszeműség, kedvesség megértés és nem tud mást, mint a saját vélt vagy valós sérelmeit (legyen az akár a legapróbb) gyűjtögetni, nagyítani, világgá kiabálni. ha meg minden oké volt, azt természetesnek veszi, nem fog posztolni róla (tisztelet a kivételnek)

Egyébként évek óta figyelem, hogy a média is mennyire érdekelt abban (jó, tudom, ők csak a szenzációhajhászásban érdekeltek), hogy az orvosokat, nővéreket lejárassák. Ami hosszú távon társadalmilag kártékony (és nem kicsit), elvész a bizalom az orvosban, ami kinek jó?
Oké, az orvost is bosszantja, de rosszul mégis leginkább a beteg jár vele...

Leroi 2010.10.03. 13:43:05

@Szélmalomharcos:
Az orvos jogai c. fejezet pedig úgy
kezdődik, hogy "1.§.Az orvos köteles..."
:)
@apolka11:
Mert ősidők óta él a plebsben egy olyan állati ösztön, hogy akit maga fölött tudott, azt szereti egyszer életében megtaposni vagy legalább a porban látni.
És így kielégül.
Így tépték szét a hordavezért, késelték halálra a cézárokat, fejezték le a királyokat...a kiömlő vér a csőcseléket kéjes elégtétellel töltötte el...
Íme, uralkodott és most a földdel egyenlő.
Ez van most is, csak szelidítettebb formában.
Szenzáció kell és ha lehet, ennek egy közszolgálatot ellátó, felsőbb végzettségű személy legyen a szereplője.
Nem tudok kettőig elszámoolni? Nem vagyok már képes megropogtatni az asszony gerincét? Hát legalább megnyugszom, ha azt olvasom, hogy azt a tetű doktort kipellengérezik, lerántják az aljas disznóról a leplet, így nem is fáj annyira, hogy fennt és lennt impotens vagyok.

Szélmalomharcos 2010.10.03. 15:47:57

@Leroi:
A mostani helyzet szerintem ahhoz hasonló, mint amikor 300 embert bezsúfolnak egy 120 személyes buszba, és még 10-et hostessnek. Persze hogy őket fogja mindenki szidni, ugráltatni napestig, rajtuk kérik számon miért nem jut kényelmes hely, miért nem működik a légkondi meg sok minden egyéb. Mert ez jár nekik, őket így tájékoztatták. Közben jobbnál jobb luxusautókban röhögve húznak el a döcögő busz mellett az igazi befutottak (kampánycsend lévén nem akarom részletezni kik azok).

Mi akkor a megoldás?

1. Leszállítani 300-ból 180-at és megmondani hogy nincs rájuk kapacitás. Mehetnek taxival vagy bérelhetnek másik buszt piaci áron. Persze vissza kell fizetni nekik amit esetleg betettek a közösbe

2. Bevezetni a katonai közigazgatást, a hostessek rangfokozatot és gumibotot kapnak, a fegyelem megsértője felkoncoltatik. Minden panaszkodás automatikusan megszűnik rendeletileg

3. Csak mint elvi lehetőséget mondom, azt hogy megkérik az embereket, adják alább, próbáljanak elférni, és együttműködni a hostessekkel, lássák be erre van lehetőség és ne mérgezzék tovább a helyzetet ostoba hőzöngéssel

Szélmalomharcos 2010.10.03. 15:57:03

@Hatodéves:
Az eü rendszer egyik alappillére a kritikátlanul lelkes pályakezdő orvos, az ő korlátlan terhelhetősége viszi előre a tömegellátást. A másik pillér a kiégett, kiábrándult, pénzéhes, kollégáival szemben kapzsi, betegeivel szemben etikátlan korifeus. Az ő rendszerben tartására való a hálapénz, az ilyen-olyan megvesztegetések. Mi a különbség a kettő között? Szerintem alapjában nem más, mint az eltelt idő. Ugyanaz az ember az életpálya egy korábbi és későbbi szakaszában. Kritika előtti és kritika utáni korszak, mondá Schopenhauer

Dr.laikus PhD 2010.10.03. 16:06:18

@Szélmalomharcos:

Bocsánat, de ez a hozzáállás vonatkozik minden pályakezdő fiatalra, vagy csak fiatalra, azután vonatkozik a kiégett, megkeseredett vén lelkű felnőttre.

Nem tanítani kéne az élet szépségére élhetőségére, az elérhető pályára és ösztönözni az etikára?

Aki elment és fiatal ugyanolyan pesszimista, csak messze.

A fiatalok az idősebbektől tanulnak élni. Az öregektől bölcsességet kéne és szeretni tudást, az élet tiszteletét.

Hol olvasol itt ilyet, te magad is Schopenhauerre hivatkozol. Csak nem ő áll hozzád közel?

IrishOak 2010.10.03. 16:22:30

Szép Vasárnapot:-)

Érdekes kis panaszlevél, olyan -nem tudok rosszat mondani, de azért...mégis, de!:-)

A műtét sikerült, és utána hajnalban mentek füröszteni.(Na amit én láttam már az ilyenekből, hogy egymás után sok beteget tesznek tisztába a nővérek hajnalonta).Ha elgurul a gyógyszer, és visszaadják, hát nagy botrány akkor sincs.A beadott hatóanyag elpusztítja a kórokozókat.

A nem akarok megmozdulni,mert nagyon fáj és így nem tudok megmozdulni, mert fájni fog dolog nagyon ismerős.A nyáron operált barátnőmet kellett noszogatni, mert inkább pelenkáztatta magát, minthogy felkeljen.Elismerem, nem semmin ment keresztül, de sem a gyógytornász, sem a nővérek, sem a doki nem bírták meggyőzni szép szóval, hogy mozduljon meg.Aztán kijöttem sodromból...

@Leroi:
Teljesen egyetértek,számomra nem okoz megrázkódtatást, hogy egy gyakorló orvos hogyan is látja a valóságot.
A 199-ben történt reflexión azóta is felvisongok...Ha ezt Simon Barkohba megérhette volna:-DD

Leroi 2010.10.03. 16:33:16

@IrishOak:
Én is egyetértek,a mozdulatlanságra való önkárhoztatás csak rossz irányba vezethet.
"Rast ich - rost ich" - mondja a német, nagyon is helyesen...
@Szélmalomharcos:
Például a buszablakból egy pár bazookával kihajolni és bepörkölni a luxusautók alá...
Kissé benzinszag lenne utána, de megérné a fáradtságot...
:)

Szélmalomharcos 2010.10.03. 16:54:46

@Dr.laikus PhD:
Erre most csak annyit reagálok, hogy akik ma rövidlátó módon a kritikátlanul lelkes fiatal orvos/nővér (ez utóbbi egyre ritkább, bár gyanítom az előbbi is) napi 24 órás munkáját és lobogó idealizmusát eszményítik, azok egyúttal kitermelik a holnap kiégett, pénzéhes stb. orvosának az újjátermelését. Mert nem más ez az ideológia, mint a szovjet típusú rablógazdálkodás folytatása egy bizonyos területen. Voltak ugye a nagyszerű világmegváltó célok, maradt a kizsigerelt föld, tönkretett környezet, vodkába fulladó életutak, elbutult tömegek mint posztszovjet realitás

Dr.laikus PhD 2010.10.03. 17:22:47

@Szélmalomharcos:

Egyetértek. Nem a kritikátlanságra gondoltam.

Hatodéves 2010.10.03. 18:10:19

Amúgy én is valami hasonlót szerettem volna írni, hogy talán ha nem döglesztenék ki az embereket 30 éves korukra fizikailag és lelkileg is, akkor nem lennének 40 évesen totál kiégettek és közönyösek.

De nem törvényszerű egyik sem, egyébként.

sorica123 (törölt) 2010.10.04. 22:27:23

'Az pedig, hogy "szívesen átadtam volna a helyem", emberségből karó, önzésből jeles... ' - aggyneki tanító néni! Ha ezt a nővérke halál komolyan mondta, akkor megérdemelne egy demót abból, milyen műtött oldallal forgolódni... há hadd nyögjön már az a beteg, ha úgy jobban megy a forgás. Ha ez önzés, akkor te nagyon el vagy tévedve, és a saját erkölcsi normáid szerint te nem papolhatnál itt nekünk.
Mondjuk a leesett a gyógyszer-én már nem veszem be-történetet én se értem, nem lehet nagyobb kosz egy kórteremben, mint a paciens lakásában.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása