Senki meg sem vizsgált

2010.10.02. 06:00

Kedves Mindenki!

 

Szeretném Veletek megosztani kálváriámat.


2006 októberében iszonyú hasfájásom lett - azt hittem az epém rendetlenkedik, mivel sajnos van epekövem - elmentem a körzeti orvoshoz, aki megerősítette az "epebajomat", majd elküldött a sebészetre. Az Egészségházban, ahová tartozom, megállapították, hogy vakbélgyulladásom van, és azonnal be kell bennem kórházba. Ez a kórház a Semmelweis Egyetem. II. Sebészeti Klinika volt.

 


Délután 1 órakor értem oda, majdnem kétórás várakozás után hívtak be a rendelőbe. Itt megállapították, hogy tényleg vakbélgyulladásom van, de hogy minden más lehetőséget kizárjanak, elküldtek különböző vizsgálatokra. Így esett meg, h. a II. sz. Nőgyógyászati Klinikán megállapították, hogy nőgyógyászati eredetű a betegségem.

Ekkor már 3 hónapja viseltem spirált, és az elmúlt 5-6 hétben többször is iszonyú fájdalmaim voltak, amikre azt hittem, hogy az epém, kiderült, hogy a spiráltól van minden, hiszen begyulladt a petefészkem, a kismedencém.


Szerdán több orvos is megvizsgált, közölték, hogy bent kell maradnom, mert folyadékot is találtak a hasamban. Nagyon el voltam keseredve, mert közben itthon várt rám két kislányom, de úgy gondoltam, h. az egészségem a legfontosabb, ezért maradtam.


És ma már tudom, hogy nem jól döntöttem!


Csütörtökön már a kutya sem törődött velem, csak a nővérkéktől kaptam vénásan az antibiotikumot, naponta 3x. Senki meg nem vizsgált. Ez volt pénteken is. Szombaton reggel hazaengedtek azzal, hogy hétfőn menjek be a zárójelentésemért. Szombaton se vizsgált meg egy orvos sem! Hétfőn elmentem a zárójelentésért, amit egy nővér adott ki nekem, orvost nem is láttam.


Hétfőn este elmentem a saját nőgyógyászomhoz, aki teljesen elképedt a történetemen. Megvizsgált, kiderült, hogy folyadék még mindig van bennem, és nem kevés gyógyszerre van szükségem, hogy rendbe jöjjek.


Számomra teljesen felfoghatatlan, hogy egy ilyen hírű kórházban, hogy lehetnek ennyire érdektelenek a betegekkel szemben. Amikor megkérdezték, h. ki az orvosom, és azt mondtam, h. senki, - hiszen engem ügyeletbe vettek fel - azt mondták, hogy nézzek szét, hogy hányan vannak! Erre én azt mondtam, hogy akkor mindenki.

 

Csak most akkor azt nem értem, hogy is van ez?
Mindenki az orvosom volt, de senki nem vizsgált meg, mert mindenki azt hitte, hogy valaki már megnézett?

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scala 2010.10.02. 06:42:35

Ha már SE női klinika, sztem az I-es nyerő(bb)...
Tudom, nem volt választása a levél írójának... odáig sztem nincs baj, hogy a diagnózis 'több lépésben készült', nem véletlenül kell a nőgyógyászati szakorvosi vizsg. vakbélgyulladás gyanújakor.

A többihez: lenne még néhány gondolatom, de csak holisztikus okoskodásnak hatna...
A többiek majd elmondják azt a részét, hogy SE klinikákon is forráshiány, áldatlan helyzet, az ügyelet heti háromszor oltárira kikészítő stb.

huncut 2010.10.02. 08:07:02

Hm, több dolog is jár a fejemben...

Először is egy spirál feltétele után a következő menstruáció után mindenképpen ellenőriztetni kell, minden rendben van-e. Kérdés, hogy megtörtént-e ez a vizsgálat. Aztán egy petefészek- és kismedencei gyulladásnak azért általában más jelei is vannak (hüvelyi folyás), erre mindenképpen rá kellett volna kérdezni, vagy legalábbis gondolni arra, hogy nőgyógyászatra tartozó betegség is állhat a háttérben.
Másodszor: Sajnos a nőgyógyászatokon valóban általában van fogadott orvos. De a kórházi felvételkor történt vizsgálat (többen is megnézték), megszületett a diagnózis, a beteg megkapta az antibiotikumot (némelyik valóban csak kórházban adható, legalábbis így tudom, de tévedhetek is). A viziteknél biztosan volt orvos, meg is kérdezték, hogy van, szóval nem mondható, hogy nem látta senki, naponta meg tényleg nem kell megvizsgálni, ha nem jelentkezik valami újabb gond. A hazaengedésnél három nap kezelés után azért gondolom, csodákat nem lehetett várni, egy újabb vizsgálat nem biztos, hogy váratlan eredményt hozott volna, de talán illene elvégezni, viszont a zárójelentésen rajta kell lennie a további kezelési javaslatnak.
De azt azért jó lenne tudni, hogy ha ennyire fontos a napi személyes törődés, akkor a probléma jelentkezésekor miért nem kereste meg a magánorvosát?
A lányommal mi is végigcsináltunk egy hasonló kálváriát, szegény menni is alig tudott, olyan fájdalmai voltak; vakbélgyulladás gyanújával sebészet, onnan nőgyógyászat (a magánorvos azonnal talált rá módot, hogy megvizsgálja), majd urológia, merthogy vesekő volt a ludas, de ez csak a nőgyógyásznak jutott eszébe, korábban fel sem merült a gyanúja.
Arra is kíváncsi lennék, ilyen esetekben egy hasi és hüvelyi UH-val nem lehetne-e sokkal gyorsabban diagnosztizálni, mi okozza a gondokat.

tábormegsemmisítő 2010.10.02. 09:22:40

Óh az a rengeteg felkiáltójel a szövegben (!) sok mindent elárul. De biztos megvan az oka az izgatotságnak. Az elején még sokan megvizsgálták aztán senki. Létezik olyan hogy hozzászokás a nőgyógyászati vizsgálathoz?

huncut 2010.10.02. 10:55:25

@epres négercsók: Kár. :-)
Komolyan, jobb ám, ha bennmarad, mert ez már átszerkesztésnek számít, és az eredeti írásmód egy kicsit tájékoztat az érzelmek hevességéről.
Viszont ha már itt tartunk: a tegnapi poszt címében a "kihülni" ü-jét lécci javítsd hosszú "ű"-re, mert az a blogra vet rossz fényt.

huncut 2010.10.02. 11:02:08

@tábormegsemmisítő: Hozzászokás? No, az szerintem nincs, vagy legalábbis csak annyira, mint egy vérvételhez. :-)
Egyébként meg tényleg érdekel, hogy a protokollhoz hozzátartozik-e a távozáskori vizsgálat.

Polifémosz 2010.10.02. 11:21:32

Totál értelmetlen történet. Egyébként pedig sokat elmond az is, hogy valaki hajlandó spirált felrakatni magának! Egyértelmű, hogy önálló tájékozódásra és gondolkodásra is nehezen képes s az ilyen betegek esetében a legnehezebb a diagnózis, mivel a legalapvetőbb információkat sem mondja el az orvosnak.

NemesekErnyo 2010.10.02. 11:42:14

@Polifémosz: Mi a baj a spirállal?
Nekem nem tűnt úgy, mintha nem vizsgálták volna meg a levélírót. Körzeti orvos (epe)- Egészségház- Sebészeti Klinika ( vakbél)- Nőgyógyászat (gyulladás). 5-6 hetes iszonyú panaszok után, "szerdán több orvos is megvizsgált, közölték, hogy bent kell maradnom". Szerdától hétvégéig intravénás gyógyszerelés (hogy nővér adta be, ez egy más hiba), hétvégén jobbára ügyelet van, ami nem egyenlő az osztály betegeinek végigvizsgálásával. Panaszos betegnél természetesen jogos az igény, de jelen esetben hazatávozóról van szó. A saját nőgyógyász az iv. AB után mit tudott adni még "folyadék" ellen? Spirál eltávolításról nem szól a fáma, bár ez lehet csupán hiányosság.
Kerek 4 évig csócsálni ezt a dolgot...

Polifémosz 2010.10.02. 11:52:32

@NemesekErnyo: Ha nő lennék sosem engednék spirált feltetetni magamnak! Elég sok kellemetlen szövődményével találkoztam már munkám során, pedig nem praktizálok évtizedek óta. Ha meg elolvassuk az erről szóló fejezetet a tankönyvben biztos elmegy a kedvünk tőle!

huncut 2010.10.02. 12:11:40

@Polifémosz: Kérdezi a legalapvetőbb infókat a doki?

huncut 2010.10.02. 12:12:57

@Polifémosz: Egy nő az orvosát kérdezi meg, nem a tankönyveket lapozgatja.

huncut 2010.10.02. 12:28:32

@Polifémosz: "Egyébként pedig sokat elmond az is, hogy valaki hajlandó spirált felrakatni magának! Egyértelmű, hogy önálló tájékozódásra és gondolkodásra is nehezen képes"

No, hát nehezen tudok ezen túljutni. A spirálnál a nő védekezik, mégpedig többnyire azért, mert a partnere nem szeretne gumit használni, és a többi védekezési módszer sem jön be (hab, pesszárium stb.). Ilyenkor mindig a nő hülye?

(Jó, befogom a számat, nem fogok túltengeni, szóljatok nyugodtan hozzá, én meg csendben maradok.)

Dr.laikus PhD 2010.10.02. 12:53:12

Polifémosz valaha praktizált nőgyógyász?

Igazán nem tudom azon kívül mit tehet egy nő, ha már a férfi másra nem képes, hogy megkérdezi a nőgyógyászát.
Kénytelen a tanácsait elfogadni, hisz nem tud hormon tartalmú gyógyszert szedni, más módszerek nem jöttek be.

Férfi köpenyben nem szereti...

Végül a coitus interruptus a férfi számára valamiért nem működik.

Akkor ki a hülye? Önuralomra képtelen, sex filmeken nevelkedett hím egyed?

Fentieket viccnek szántam, mert erre a sommás kijelentésre sommás negatív válasz létezik.

Ó nem praktizáló Polifémosz!

Mire gondoltál?

Leroi 2010.10.02. 13:29:54

1. tanuljunk meg kielégülni (el lehet kezdeni valamikor serdülőkorban);
2. Férfihoz menjünk férjhez és ne önző disznóhoz;
3. Spirált ne helyeztessünk fel;
4. Ha már felhelyeztettük, utána viseljük a következményeket, a mi testünk, úgy sz@rjuk el, ahogy akarjuk;
5. Arról nem esik szó, hogy a spirált, a fő okot el akarják- e távolítani...

Nyakatekert egy sztori...

Polifémosz 2010.10.02. 13:45:28

@huncut: Egyetértünk! A védekezésnek ma két lehetséges és megfelelő biztonságosságú módja van.
1/ Óvszer: Férfi vagyok, csak óvszert használok, mivel nem tenném ki a feleségemet a tabletták veszélyeinek, sem a spirál szövődményeinek. Arról ne is beszéljünk, ha spirál mellett teherbe esne....
2/ Spermicid kúpok, tabletták: Biztonságosságuk megfelelő, de csak ha ésszel használják őket, bizonyos IQ alatt nem javasolt, valamint nem véd a nemi betegségek ellen sem.

Szóval a spirál és a hormontabletta a férfiönzés és a női butaság torzszülött gyermekei.

Scala 2010.10.02. 14:14:36

@Polifémosz: A spirállal kapcs. írtakkal teljes egyetértés,
(pedig nem olvastam szakirodalmat, csak hallottam egy-két esetet...)

Polifémosz 2010.10.02. 14:19:33

Úgy értettem, hogy csak pár éve praktizálok nem úgy, hogy évtizedek óta nem.... bocs.

Scala 2010.10.02. 14:22:46

@Polifémosz: valahogy elsőre így olvastam... :-)
@Leroi: Szó szerint.

tábormegsemmisítő 2010.10.02. 16:24:08

@Leroi:
az a vicc jutott eszembe, amikor megkérdezik az orvost:
Nekem fehér folyásom van, a férjem pedig cukorbeteg. Lehet-e gyerekünk?
A válasz: csináljanak inkább habcsókot

Mille38 2010.10.02. 16:28:33

Mi köze a posztíró sexuális életének ahhoz, hogy egy nőgyógyászati osztályon, ha a páciensnek nincs "fogadott" orvosa, akkor a kutya se törődik vele, hogy nem rontja-e hamarost a halálozási statisztikát (némileg túlzok remélhetőleg).
A kérdés itt nem az, hogy jó-e a spirál vagy sem, hanem hogy szervezett-e annyira az egészségügy, hogy a kórteremben legalább kövessék a beteg állapotát. Erre szeretnék választ kapni a t. orvosoktól, úgyis mint finanszírozó, alias adófizető.

Leroi 2010.10.02. 16:37:21

@Mille38:
Megint egy nick akinek a kegyes pénzén tengődünk mi, orvosok...
Hát ennyi nagylelkű, jóindulatú " finanszírzó aljas adófizetőt", igazán...

sorica123 (törölt) 2010.10.02. 16:52:29

@Leroi: mi tehetünk róla, hogy minden államháztartásban az utolsó ágazat az egészségügy, amivel foglalkoznak. Nyilván... Határozottan ránk kell besértődni.
Amúgy meg a spirál valóban se nem hatékony, se nem biztonságos, de senkit sem minősít, ha ilyet használ (maximum annyiban, hogy mekkora naivitásra vall azok után ilyet feltetetni, hogy hallottuk hatszáz helyről, hogy mennyire nem célszerű cucc). Ugyanúgy elmegy orvoshoz, ha baj van, és ott ugyanúgy kell dolgozzanak vele, mint egy másik, tablettát szedő vagy gumit használó betegtársával.
Amúgy teljesen off azzal foglalkozni, hogy miért a nő védekezik. Régebb én is szedtem tablettát, az tűnt a legbiztonságosabbnak (ez egy újabb fajta volt, ami nem egészségtelen). Viszont abbahagytam, mert egyfelől drága, másfelől női hormonos volt, és az ha halmozódik, egy spéci nagyon szar migrénes fejfájást okoz. Az meg a másik, hogy tegyen már valamit a pasas is az ügy érdekében, olyan anyagú gumik vannak, hogy alig lehet észrevenni, ez csak duma (második emberrel már gumit használtunk, és íme, nem zavart egyikünket se. Pedig ő se volt egy ilyen halvérű 'kötelességteljesítős' férjanyag).

Irise 2010.10.02. 17:11:31

A diagnozis felallitasaig a posztirot legalabb 4 orvos megvizsgalta.
A dg kismedencei gzulladas volt.
A th antibiotikum iv.
Nincs ertelme hason vagy huvelyen at vizsgalgatni a beteget, ugyanis az a pocak meg sokaig fajni fog. Ha nyomkodom,akkor is faj,ha nem akkor is.
A beteget iv antibiotikum utan el lehet bocsatani a korhazbol, az utokezelese a haziorvos vagz a nogyagyasz feladata.

Nem ertem miert szerette volna a beteg,ha minden nap nyomkodjak az amugy is fajo hasat. O az iv antibiotikumert volt benn es azt meg is kapta.

Dr.laikus PhD 2010.10.02. 18:53:16

@Leroi:

Szerintem mindenki jobban járna, ha végre azt értetnétek meg, hogy ő fizet, annyit amennyit, de Te az ORVOS, ellátod azt is ugyanúgy, ahogy őt, aki egy büdös fillért nem fizet.

A többi nem érdekes, hogy ki finanszíroz.

Holnap megoldják ezt a nagy öntudatot avval, hogy januártól nem adóból fizetik az orvosok bérét.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása