Emberséges bánásmód hálapénz nélkül

2010.09.28. 06:00

Tisztelt Praxisblog!

 

Egy pozitív tapasztalatot szeretnék megosztani mindenkivel, hogy nem csak rossz-nemtörödöm-hálapénzsóvár orvosok-nővérek-ápolók vannak az egészségügyben manapság. Egy szerdai este kerültem be a Péterfy baleseti ügyeletére, sportsérüléssel. Fél 10 körül járhatott, jelentkezés, várás szokásos, ami kell. Egyre csak gyűltek az önjelölt csúcssportolók (köztük én is), ki-ki a maga választott sportágából lesérülvén.

 


A felvevő orvos rögtön "megnyugtatott", hogy törés, elcsúszott úgyhogy műtét, fémmel kell rögzíteni a csontot, addig is röntgen, aztán felvétel az őrzőbe (vagy előkészítő, nem tudom a pontos nevét).


Teljesen szakszerűen (már amennyire külsősként láthatom) zajlott a röntgen, nem kínoztak, nem forgatták ki az addigra öklömnyi csuklómat, nem erőltettek rám semmit. Teljesen emberségesen bántak velem. Mivel leghamarabb hajnalban kerülhettem sorra, így helyre kellett rakni a kezemet. Irány a gipszelő, ahol középkori kínzóeszközökre hajazó szerkezettel találtam szembe magam, mondván ezzel fogják helyrerakni a az elkóborolt csontjaimat. Kicsit beijedtem, de nem spóroltak az érzéstelenítővel, nem rohantak, meg is várták, amíg hasson. Helyre rakták, szinte semmit nem éreztem, gipszet rá aztán irány az őrző.


A felvétel után az őrzőbe menet, le kellett adni minden tárgyat, ruhát, ami nálam volt, leltár készült róla. Nekem szerencsére egy barátom el tudta vinni a cuccaimat. Az előkészítőben aztán labor-ekg. Az ekg-nál újabb jó pont a nővéreknek, mivel nem restellték tartani az elektródákat, ahelyett, hogy leborotválták volna a mellkasomat.


Sajnos aznap éjjel nem tudtak megműteni, mivel egy nagyobb műtét volt folyamatban és én már nem jutottam sorra.Reggel felvittek az osztályra, már ehettem is. Érdekes volt, én még ilyet nem tapasztaltam, de az osztályok vetésforgóban műtenek, persze ahol voltam, az pénteken került újra sorra. A nővérek-ápolók normálisan viselkedtek, nem úgy reagáltak a kérésekre, mintha nyúznák őket.


Műtéti előkészítés alatt is folyamatosan kommentálták, most éppen ezért teszik, azt azért. Helyi érzéstelenítéssel indult, aztán saját kérésre végül enyhe altatás lett belőle.


Műtét utáni napon a gyógytornász elmondta, megmutatta, hogyan tornáztassam, amíg nem veszik le a gipszet.Másfél héttel a műtét után megvolt az első kontroll. A kezelőorvos megmutatta a röntgenen mit is csináltak, fémlemez, 4 csavarral, levették a gipszet, kötéscsere. A gipszet visszaadták, hogy ha esetleg jobban érzem magam benne alváshoz, tudjam még használni.


Gyógytornászhoz is elkezdtem járni azóta, ott is teljesen emberien kezeltek, jótanácsokkal látottak el.

Mondhatni meglepődtem, milyen emberségesen is hozzá tudnak állni a dolgokhoz, sajnos van több rossz tapasztalat is a családomban.


Hihetetlenül hangozhat, de nem fizettem senkinek semmit, holott már kezdem úgy érezni, hogy megérdemelnék. De véleményem szerint az egészségügy az ahova az ember megélhetésből megy el dolgozni, hanem hivatásból. Az más kérdés, hogy elég szomorú, ha nem tudnak a dolgozók megélni a fizetésükből.
Igaza van annak a bejegyzés írónak, hogy a hálapénz is olyan, mint a borravaló. Ha meg vagyok elégedve a szolgáltatással, adok jattot.
Remélem, nincs minden veszve az eü.-ben, és több pozitív példa is lesz még.


ZsG

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leroi 2010.09.28. 07:29:53

Ez nem lehet igaz!!!
Senkit nem nyúltak le, nem fosztottak ki, nem aláztak meg, nem feszítettek keresztre, nem törtek kerékbe?!
Akkor ez már nem a magyar egészségügy!
A mindennapi hűvös borzongásainkat akarjuk! Horrort ide!
Most, azonnal!

P75 2010.09.28. 07:48:36

"Hihetetlenül hangozhat, de nem fizettem senkinek semmit, holott már kezdem úgy érezni, hogy megérdemelnék."

"Igaza van annak a bejegyzés írónak, hogy a hálapénz is olyan, mint a borravaló. Ha meg vagyok elégedve a szolgáltatással, adok jattot."

gld 2010.09.28. 08:05:03

Szuper :) Végre nem csak én írok pozitív sztorikat :))) nagyon örülök :)

Mielőbbi gyógyulást!

VaTi 2010.09.28. 08:09:40

@gld: Ezeket nem éri meg leközölni :) Írtam én is, és volt kb 20 hozzászólás a szokásos 200 helyett :) A borzongás jobban kell :)

Despota 2010.09.28. 08:15:14

@VaTi: Nem azon múlik, hogy megéri-e, vagy sem, de arányait tekintve jóval több negatív hangvételű levelet kapunk.

Káin 2010.09.28. 08:23:12

Most nem tudom , miért kell szarkasztikusnak lenni. Itt van egy tök jó levél, jó tapasztalatokról, inkább örülni kellene. Az meg hogy nincs annyi hozzászólás, szerintem egyáltalán nem mérvadó, de hogy legalább egyel több legyen, én is kommentelek ma, ha a blogmotor is úgy akarja.

gld 2010.09.28. 08:23:32

@VaTi: én szívesebben olvasom ezeket, mint a "borzongós" történeteket :)

Káin 2010.09.28. 08:24:41

@Leroi: Mond csak, mire jó kötekedni???

gld 2010.09.28. 08:29:59

@Káin: "Az meg hogy nincs annyi hozzászólás, szerintem egyáltalán nem mérvadó, de hogy legalább egyel több legyen, én is kommentelek ma, ha a blogmotor is úgy akarja."

Akkor én is örülök még egyet, csakazértis :)))

Káin 2010.09.28. 08:35:00

@gld: helyes, érezzék csak a posztolók, hogy igenis örömmel olvassuk a pozitív beszámolókat.A negatív tapasztalatok sajnos mindig erősebben csapodnak le bennünk, mint amikor jó dolgokkal szembesülünk,de az ilyen és ehhez hasonló posztok legalább gondolkodásra késztetnek, hogy nincs minden veszve.

lac64 2010.09.28. 08:37:43

@VaTi:
Én speciel örülök neki, hogy az ilyen történet "nem hír". Ez reményeim szerint azt mutatja, hogy az egészségügyben azért a korrekt ellátás az általános.

Bikli néni 2010.09.28. 09:27:05

Én is örülök, hogy pozitív hangvételű a poszt. Nyilván nem lesz hozzá annyi komment, mint a tegnapihoz, de ettől még valószínűleg sokan fogják elolvasni. Két dolog az, ami igazán számít: az egyik a kattintásszám, a másik pedig az értő olvasás: tudatosuljon csak minél több emberben, hogy az eü-ben nem csak a pokol bugyrai vannak.

És, ha már pozitív poszt, itt ragadom meg az alkalmat, hogy közöljem: A déltepsiben az SBO-n nagyon kedves és lelkiismeretes emberek dolgoznak, ráadásul van kint egy szórólap a betegek jogairól. Maga a kórház iszonyat lepukkant, de nagyon sok ottani dolgozóval találkoztam, akik még az éjszaka közepén is tudtak velem kedvesen beszélni. Sőt, mi több: a doki két napra rá visszarendelt az SBO-ra!!, mert akkor volt megint éjszakai ügyeletben, hogy látni akar még egyszer. Életemben ilyet nem pipáltam. Köszönet érte!

huncut 2010.09.28. 09:28:25

@lac64: Egyetértek, mégis csak az lenne a dolgok rendje, hogy mindenki a lehető legjobban végzi a feladatát. :-)

Bikli néni 2010.09.28. 09:29:28

@Káin: A blogmotor ma ellened van. Mert ha növelni akarjuk a kommentszámot, akkor most az lett volna a jó, ha megint benyeli, és plusz egy komment, amiben elszidod a blogmotort :D Mindegy, most én pótoltam.

El Visco Stello (törölt) 2010.09.28. 10:06:16

Minden tiszteletem a posztolóé. Ezt a posztot meg lehetett volna írni ellenkező előjellel is. Senki sem lepődött volna meg, ha azt írod, "affranba, estétől hajnalig várattak azok a sintérek, stb".
Ez a poszt nem a jó egészségügyről szól, hanem a jó betegről. ...aki türelmes, nem elégedetlenkedik, maga is hozzátesz a gyógyulásához.

gld 2010.09.28. 10:30:23

@El Visco Stello: szerintem ezek dolgok nem függetlenek egymástól... A jó eü attól IS jó, ha meggyógyítják a beteget. Sokaknak ez nem elég. Sokan ehhez nem akarnak semmit hozzátenni, csak kapni akarnak. Abban egyet értek Veled, hogy a posztoló valóban nagyon jó beteg volt :)

P75 2010.09.28. 11:10:06

Én azt nem értem, hogy miért nem lehet olyan tag-et csinálni, hogy pozitív vagy siker? így aki idetéved és teszem azt, választani szeretne egy intézményt, akkor nyilván nem (csak) a negatív történeteket fogja keresni, hanem elsősorban a pozitívakat. Ezt a beteg, orvos, panasz tag triót már régen kinőtte ez a blog.

lehet más a handa-banda 2010.09.28. 11:43:53

"véleményem szerint az egészségügy az ahova az ember megélhetésből megy el dolgozni, hanem hivatásból. "

Ez olyan freudi elszólás ... kimaradt belőle egy tagadószó, vagy már ennyire bejáratódott a tévhit?

Ha jól sejtem mit akart írni (a fordítottját) akkor NEM értek vele 1-et. Igaz volt addig, amíg szerzetesek gyógyítottak (meg lehet nézni néhány korabeli ispotályt a santiagói zarándokút mentén, ezek most is kolostorokon belül vannak), apácák ápoltak (az Irgalmasok egykori szálláshelye most hotel a Császár uszoda mellett) de az még a klerikális tévelygés időszaka volt, most a pénz az Isten, a páciens is azt imádja, csak az orvosától várná el az ellenkezőjét

Despota 2010.09.28. 11:45:09

@P75: Hamarosan lesz pozitív rovat.

lac64 2010.09.28. 11:48:38

@P75:

Szerintem a negatív és pozitív tapasztalatokra egyaránt szükség van a döntéseknél. Egyébként a betegszoba.hu-n található kórházértékelő, ahol megjelennek az adott intézménnyel kapcsolatos vélemények.
Csak az értékelésekkel az a probléma, hogy a megítélés nagyon szubjektív, hiszen ugyanazt az ellátást a különböző emberek elvárásaiktól, vérmérsékletüktől, pillanatnyi lelkiállapotuktól függően értékelhetik pozitívan és negatívan is (ahogy erre El Visco Stello is utalt a kommentjében).

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.28. 12:32:46

"De véleményem szerint az egészségügy az ahova az ember megélhetésből megy el dolgozni, hanem hivatásból"

A végére kell a nagy-nagy bunkóságot betenni.

Kár volt.

Dögöljenek éhen csak azok, akik meggyógyítottak?

Kívánok neked is hasonló jókat, kedves posztoló.

Bikli néni 2010.09.28. 12:47:45

@radiologus.hu: A mondatból kimaradt egy "NEM". Tehát, helyesen: NEM megélhetésből, hanem hivatásból dolgoznak :) (a "hanem" szócska legalábbis egyértelműen erre utal)
Azért így már más a leányzó fekvése...

Droidfigyelő (törölt) 2010.09.28. 13:09:28

Örülök, hogy bár szegény posztoló rosszul járt a törésével, a helyzethez képest jól alakultak a dolgok, és hogy ilyen emberséges csapat dolgozik a Péterfyben.

Azon ironizálni, hogy írhatta volna ellenkező előjellel, semmi értelme, mint ahogy annak se, ha azon vitatkozunk, hogy valakinek joga van-e fázni. Akkor is lehet fázni, hogy közben 100 másik embernek melege van, és tök értelmetlen azt mondani, hogy százan nem fázunk, tehát te sem fázol, micsoda hülyeség ez! Ugyanez van a kórházi bánásmóddal is: mindenki úgy él meg egy ilyen helyzetet, ahogy ő megéli és látja. A szubjektív tapasztalat olyan, amilyen és kész. Pont.

Gyors javulást a posztolónak!

Leroi 2010.09.28. 13:17:09

@Bikli néni:
Az az, egy egyszerű tagadószócska mennyire meg tud változtatni egy mondatot.
Az elég szomorú, hogy az orvos egyszerű pincér szintjére van degradálva ("Főúr, egy zónapörköltet!Fogja, a visszajáró a magáé!") és jattokból kénytelen tengetnie a napjait.

Az egészségügy a társadalom beteg embere.

lehet más a handa-banda 2010.09.28. 13:49:42

A magyar ember úgy van az orvossal, mint a cigány a lovával. Gondolom mindenki ismeri a viccet, ezért csak a poént idézem: már éppen megszokta volna az éhezést, amikor valamiért megdöglött szegény pára.

Kicsit komolyítva a gondolatmeneten, azt azért mindenki tudja hogy az éheztetett ló hamar ledobja a lovast, ez nagyjából megfelel a magyar egészségügy látleletének. Közben erősen él a tévhit, hogy az alulfizetett, félholtra dolgoztatott egészségügyi alkalmazottakat csak be kell íratni illemtan leckére és mindjárt jobbra fordulnak a dolgok

Dr.laikus PhD 2010.09.28. 13:54:59

Szegény az orvos szegény a beteg.

Akkor már egy pozitív poszt kapcsán is lehet acsarkodni?

Igazán örülök, hogy a Péterfy ennyire jó.

Olvastunk mi már traumatológiáról rosszat is.

Jobbulást a posztolónak!

huncut 2010.09.28. 14:18:40

@Leroi: A hálapénz egyik oldalnak sem jó, megalázó annak is, aki adja (főleg ha nem tud annyit adni, amennyit szíve szerint adna), annak is, aki kapja. És én azért még reménykedem, hogy az ígéretek ellenére (pontosabban a kinyilvánított szándék ellenére) mégis csak lesz valami érdemi változás az egészségügyiek bérét illetően.

El Visco Stello (törölt) 2010.09.28. 14:27:13

@Droidfigyelő: Nem értelek. Azt mondod, hülyeséget írtam, utána leírod ugyanazt más szavakkal.

huncut 2010.09.28. 14:27:28

@lehet más a handa-banda: Nemcsak illemtanról van szó. Többször szóba került már, hogy általában egy egész osztályra elég jellemző a hozzáállás: ha odafigyelő, nemcsak a pénzes betegekkel törődő a főorvos, a lehetőségeken belül jól szervezett a működtetés, akkor ott valahogy a nővérkék is kedvesebbek, flottul mennek a dolgok. Ahol káosz van, mindenki csak a saját érdekeit helyezi előtérbe, ott kiégnek és elfásulnak az emberek, és betegek is úgy érzik, nem kapták meg a megfelelő törődést. Még akkor is, ha esetleg nincs mindenben igazuk.

lehet más a handa-banda 2010.09.28. 15:12:45

@huncut: "Ahol káosz van, mindenki csak a saját érdekeit helyezi előtérbe, ott kiégnek és elfásulnak az emberek, és betegek is úgy érzik, nem kapták meg a megfelelő törődést"

Káosz volt, káosz van és káosz lenni fog. Ennek ugyanúgy része a magyar beteg, mint a magyar egészségügyi dolgozó. A leglehetetlenebb helyen, a leglehetetlenebb alkalommal jelentkezik a leglehetetlenebb igényeivel. A mostani poszt szerencsére nem erről szól, üdítő kivétel az elégedetlenség tengerének hullámverései közepette

Scala 2010.09.28. 16:23:01

Valahogy a levél stílusa miatt, vagy nem is tudom, de azt hittem a posztoló nő, de a leborotválták a mellkasomat, illetve nem résznél összetört bennem valami. :-D

El Visco Stello (törölt) 2010.09.28. 18:41:24

@lehet más a handa-banda:
"üdítő kivétel az elégedetlenség tengerének hullámverései közepette"
Ez gyönyörűűűűűűűűűűűű:))))

huncut 2010.09.28. 20:07:48

@lehet más a handa-banda: "Ennek ugyanúgy része a magyar beteg, mint a magyar egészségügyi dolgozó. A leglehetetlenebb helyen, a leglehetetlenebb alkalommal jelentkezik a leglehetetlenebb igényeivel."
Ez az eü-s dolgozókra is érvényes? :-)

És bocs, de a káosz elsősorban szervezési kérdés. A káoszban sokszoros energiák használódnak fel kis hatékonysággal.

fernel 2010.09.30. 21:02:23

@huncut: Mily nagyon egyetértek ebben veled. Friss élmény, a férjem két hete sürgősséggel bekerült kis városunk kórházának egyik külön épületben működő osztályára, ahol nagyon súlyos betegséget diagnosztizáltak, egyelőre kezdeti stádiumot, máris azon talpalt a főorvos, a kezelőorvos, hogy a jelenleg elérhető legjobb, ugyan kísérleti stádiumban lévő terápiát megkaphassa, hogy valamilyen módon bejuttassák a kutatásba, mert így remény van arra, hogy ha a betegségéből nem is fog soha meggyógyulni, teljes életet élhessen, fájdalmak nélkül. Az egész osztály olyan volt mint a szanatórium, a takarítónőktől, a nővéreken át, a kezelőorvostól a főorvosig bezárólag mindenki tette a dolgát, a beteget emberszámba véve, halkan, mosolygósan.
Kérésünkre mindenről alapos tájékoztatást adtak, elmagyaráztak mindent, időt és emberséget áldoztak ránk. Egyetlen pillanatig sem láttam sem az orvos, sem a főorvos szemében egész idő alatt, hogy mikor térünk a "lényegre". Vannak ilyen esetek is. Még nagyon az elején vagyunk, hosszú lesz még, de remélem, sikerül megtalálni és kiharcolni azt a kezelést, ami a javára válik.
És nem a paráért teszik, hanem azért mert ez a hivatásuk.

huncut 2010.10.01. 06:49:48

@fernel: Sok erőt, kitartást nektek. A bizalom már fél gyógyulás, és úgy tűnik, jó helyre kerültetek. Szívből remélem, hogy úgy sikerül minden, ahogy eltervezték, sikerül bejutni a kísérlet résztvevői köré, és használni fog.

Így is működhet egy kórházi osztály. Az lenne a jó, ha mindenütt így lenne.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása