Ha nem esek össze, kimehetek a wc-re

2010.09.16. 06:00

Sziasztok!

 

Én 2005-ben szültem első gyermekemet a SE ÁOK II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. Volt fogadott orvosom, aki a terhesgondozások alatt a magánrendelőjében fogadott, mindig nagyon kedves volt és megnyugtató, bár sokszor csak egy vérvétel eredmény elolvasásáért fizettem neki a 8000ft-os terhesgondozási díjat.

 

 


 

Szülés előtt egy héttel befektetett a patológiára, na az maga a pokol, a szobában ahol kb 5-en voltunk mindössze 1 konnektor működött, na és nem beszélve a rém sztorikról amik ott mennek, hogy kinek hogyan indították meg a szülést csak mert az orvosa ügyeletes volt ( persze ezeknek a hitelessége kérdéses, de egy szülés elött álló kismama lelkének igencsak káros).


Az addig kedves orvosom naponta ott ment el a folyosón, de egyszer sem jutott eszébe hogy benézzen hogy vagyok, sőt volt aki hetek óta feküdt bent és szintén nem találkozott az orvosával. Ekkor még nem gondoltam volna de a gyerekágy még rosszabb volt. 5-en voltunk egy szobában, a csecsemős-nővérek közölték hogy ne nagyon vigyük be megőrzésre a gyerekeket, így amíg pl. ebédeltünk a csecsemők kint sorakoztak a folyosón a huzatban. A szobánkhoz ugyan volt fürdőszoba, de a wc nem működött, ezért a folyosó másik végén lévő közös wc-be jártunk, majd mikor a szülésem után pár órával meg mertem kérni az egyik nővérkét hogy kisérjen el a wc-re, mert lázas vagyok, gyenge és szédülök és félek hogy féluton összeesem, leordította a hajam, hogy neki ennél jobb dolga is van és hogy járkáljak körbe-körbe a szobában 5 percig és ha nem esek össze kimehetek a wc-re.


Ugyanez a kedves nővérke volt az aki közölte hogy este 11kor mérjem meg a lázam és menjek be a nővérszobába és diktáljam be neki, majd mikor ezt megtettem és kértem egy lepedőcserét, mert sajnos átvéreztem, kedvesen a kezembe nyomta a lepedőt hogy cseréljem ki magamnak és ez még mindig a szülésem napján éjszaka.


Aztán következte a gyerekorvosok és csecsemős-nővérek, akik ha az egyik jött be azt mondta fordítsam hasra a gyereket mert sokat bukik, majd bejött a másik és ordított velem, mintha éppen a gyerekemet gyilkolnám hogy hogy merem hasra fordítani a gyereket, mikor mondtam neki hogy a fő csecsemős-nővér mondta közölte hogy ilyet biztos nem mondott.


3 napos volt a fiam mikor az épp ügyeletes gyerekorvos közölte ( persze "tapintatosan" hogy a gyereknek lassabban vert a szíve, mikor alvás közben vizsgálta mint kellene, ami lehet hogy semmit nem jelent de lehet hogy pacemaker kell a gyereknek. majd ezt követte 4 hosszú nap, mert ünnep volt és nem fogadott a gyermek kardiológia, közben a gyerekemet egyetlen egyszer sem vizsgálták meg. majd még két nap mire át tudtunk menni a kocsival kb. 2 percre lévő kardiológiára, mivel nem engedték hogy átvigyük mi a szülei a gyereket csak mentővel volt szállítható és arra pedig 2 napot kellett várni. Mikor végre odaértünk a kardiológiára megultrahangozták a fiam szívét, mindent rendben találtak és kaptunk egy 24órás ekg gépet, úgyhogy még egy nap a klinikán, majd mikor leszedték a gépet hazaengedtek úgy hogy majd postán küldik az eredményt.

 

Egyébként az ötágyas szobából egy anyukát kivéve mindenkinek volt valami baj a gyermekével, amiről persze mindig kiderült hogy teljesen egészséges a kicsi, de minden nap sírt valamelyik anyuka mert hogy vérmérgezése hol valami egyéb baja volt a gyerekeknek, és persze mindenkinek elmondták , hogy " de ne idegeskedjen anyuka mert nem lesz teje"- kérdem én ki ne idegeskedne ha közlik vele hogy lehet hogy szívbeteg a gyermeke?


A szülésnél egyébként maximálisan meg voltam elégedve az orvosommal, viszont a fogadott szülésznő semmit sem csinált a kötelező vizsgálaton kívül.


Azt hiszem én a második gyermekemet nem itt fogom megszülni.

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scala 2010.09.16. 07:21:46

Patológia? Miért is? Most ez nekem magas...
Az I. sz. Szül. és Nőgyógy. klinika jobb.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.09.16. 07:52:09

Patológia???? Az nem kórbonctan? Mit keres ott egy kismama? Ennyire nem lehetett zsúfolt a kórház!!:)

Scala 2010.09.16. 07:55:17

@batgirl: nem tudjuk mikor szült, lehet a kellemes hűvös vonzó volt... :-)

Dr.laikus PhD 2010.09.16. 08:00:03

@batgirl:

hu.wikipedia.org/wiki/Patol%C3%B3gia

Az is, de ebben az esetben nem erről van szó. :-)

gld 2010.09.16. 08:12:43

A patológiát én sem igazán tudom hova tenni, majdcsak megmagyarázza valaki :)

Nővérek viselkedése a poszt alapján elég kiábrándító. Nem mentség, hogy kevesen vannak. Persze azt is számításba kell venni, hogy ilyenkor anyuka is érzékenyebb, igaz 5 év távlatából ennek már valszeg nem lenne hatása.

Az, hogy a gyerekorvos felvetett bizonyos eshetőséget a szívbetegségre, szerintem nem gáz. Ha nem tette volna, és esetleg tényleg gond lett volna, akkor az lett volna a baj... Nem igazán tudom, hogy lehet ezt tapintatosan közölni. Szerintem bárhogy közlik, akkor is egy sokkhatás :( Az viszont szerencse, hogy végül nem volt semmi baj a kicsivel.

Ja, hogy magánorvos a kórházban már nem olyan kedves? Nem fizetsz neki minden "hogy van"-ért 8000-t ;) Lerágott csont, hogy úgy mondjam...

Az meg elgondolkodtató, hogy csecsemős nővér meg gyerekorvos nem bírnak megegyezni, hogy mi jó a babának.

Állítsuk meg a ......... 2010.09.16. 08:17:32

Terhespathológia, minden szülészeten van.
Oda fektetik be a veszélyeztetett kismamákat, vetélő nőket.

gld 2010.09.16. 08:18:30

@pcr: ahm, így már értem.

aesculap 2010.09.16. 08:19:49

A betegszleng-ben a terhespatológiai részlegeket hzívják patológiának, ez valójában a szülészeti osztályoknak az a részlege, ahova szülés előtt a veszélyeztetett terheseket fektetik be.

Ugyandehogy (törölt) 2010.09.16. 08:33:22

"ha nem esek össze kimehetek a wc-re"

nyilván:)
összeesve senkinek sem megy.

El Visco Stello (törölt) 2010.09.16. 08:41:17

Simán el tudom képzelni, hogy minden szó igaz.
Még az is, hogy az újszülöttet sokszor kínos alapossággal figyelték és a legkisebb gyanút is kizárták. ...de ez már csak nem hiba?
Hölgyem! Próbálja a jó oldalát is nézni a történetnek és csodát fog tapasztalni: Ön sokkal jobban érzi magát.
Egyébként gratulálok az egészséges gyermekéhez.
( a terhesség és a szülés nem betegség. Ne várja el, hogy haldoklóként kezeljék)

VaTi 2010.09.16. 08:43:31

Mikor én szültem (ÁEK) ránk szóltak, hogy első alkalommal ne kószáljunk önállóan a wc-re (a szobbában volt), nehogy összeesünk, hívjuk a nővért. Mivel igencsak jó erőben éreztem magam, kimentem egyedül, gondoltam, minek zaklassam, van elég dolga (tényleg jól voltam, szerencsére elképesztő gyorsan regenerálódtam). Kaptam is ejnye-bejnyét, mert mi lett volna, ha elesek. Aztán behoztak egy cigány kismamát, őt császározták, tehát sokkal-sokkal neehezebben mozgott. Kellett wc-re mennie, mondtam neki, hívjon nővért, mert én is kikaptam. Hívtunk. Bejön a nővér, csajos mondja, kimenne. Elvette a kezéből a gyereket, majd azt mondta: segítek letenni a gyereket, a kimenni ki tud önállóan, nem? Megoldja! Egyforma bánásmód...hehe

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.09.16. 08:48:42

@aesculap: ok..köszi, így érthető. Már azt hittem, hogy valami horror könyvbe csöppentem:)

El Visco Stello (törölt) 2010.09.16. 08:54:46

@VaTi: Laikusként azt mondhatom, hogy egyáltalán nem biztos, hogy itt faji megkülönböztetés történt. Egyszerűen arról lehetett szó, hogy egy szülésnek és egy császármetszésnek orvosilag semmi köze egymáshoz.

El Visco Stello (törölt) 2010.09.16. 08:58:41

@aesculap: Olyannyira "betegszleng", hogy ki is van írva az ajtóra. Meg is lepődnek a kórházban a laikusok:)))

El Visco Stello (törölt) 2010.09.16. 09:02:03

Hajtókaros a blogmotor. Meg a zavarszűrő is piszkos. Ki kéne pucolni.

huncut 2010.09.16. 09:07:53

@El Visco Stello: Én meg tapasztalatból mondom, hogy egy császáros sokkal jobban rá van szorulva a segítségre, és sokkal instabilabb, mint egy simán szült kismama. Legalábbis az esetek többségében.

Ugyandehogy (törölt) 2010.09.16. 09:10:44

@huncut: Olyankor jönnek rá a nők, hogy sokkal több mozgáshoz használják a hasizmukat, mint gondolnák.

drpeti 2010.09.16. 09:47:58

Ha morbid lennék, akkor azt mondanám, hogy próbafekvésen volt a patológián... hátha...

Viccet félretéve, itt terhespatológiáról van szó, ahol a veszélyeztetett terhesek vannak.

2010.09.16. 09:58:19

Rémes ez a kép, mármint a poszt elején. Szerencsére az én fogadott orvosom naponta legalább egyszer meglátogatott, de volt olyan beteg, akit a saját orvosa meg se nézett, szerencsére mindig akadt más lelkiismeretes orvos, aki hajlandó volt foglalkozni vele. Nem értem, mért lett kihangsúlyozva, hogy a szobában minden gyereknek lehetett valami baja, hiszen amint leírták a hozzáértők, itt veszélyeztetett terhesek voltak, az meg hogy kiderült, a babák mégis egészségesek, ennek inkább örülni kellene. Nem hiszem, hogy az orvosok szándékosan ijesztgették volna a kismamákat. Sajnos vannak ilyen nővérek minden osztályon, de nem tilos nekik szólni, és az orvosnak sem, ha "leordítaná" a fejünket. Ha a betegnek panasza van , nyugodtan kinyithatja a száját, nem értem, mitől félnek, aztán meg jön évek múlva a panaszáradat. Ha megfelelő viselkedést várunk el másoktól, magunktól is elvárható, hogy szóljunk, intézkedjünk, ha bajunk van. Értenek a szóból, én ezt tapasztaltam.

huncut 2010.09.16. 10:03:41

@Babette_: Az még csak hagyján, de nem volt olyan részem, ami ne fájt volna. :-)
És bizony az első felkelésemnél hívni kellett a nővérkét. Nem én hívtam, hanem a szobatársaim...

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.09.16. 10:11:15

Nem kötözködés, de szerintem jobb volt, amikor nem voltak képek. Így, olyan gagyi lett. Szerintem.

Ugyandehogy (törölt) 2010.09.16. 10:12:34

@huncut: Már nem szerelnek olyan kis köteleket az ágy végébe???

Bikli néni 2010.09.16. 10:17:59

Miért van az, hogy én MINDIG csak azt hallom, hogy a csecsemős nővérek goromba pokrócok? Létezik egyáltalán jó csecsemős nővér??

@El Visco Stello: "A terhesség és a szülés nem betegség. Ne várja el, hogy haldoklóként kezeljék."
Azért ez nem ennyire egyszerű. Tök mindegy, hogy betegségnek, vagy állapotnak nevezzük, attól még ugyanúgy problémát okoz, hogy az ember lázas, nincs ereje kimenni wc-re vagy folyik belőle a vér, hogy annyira fáradt, hogy inkább kíván aludni, mint a gyerekét babusgatni. Nem betegség, nyilván, meg önként vállalt is, nyilván. De ettől még érezheti rosszul magát az ember, sőt, döbbenet, de segítségre is szorulhat. Mondom ezt én, aki magam még sosem szültem, de megértem az anyuka problémáit.

epres négercsók 2010.09.16. 10:23:13

Na, kiszedtem a képet (Despitől előbb-utóbb kikapok ezért, nem csinálok rendszert belőle), úgyhogy lehet most már csak a témát kommentálni :)

huncut 2010.09.16. 10:23:50

@Babette_: A császáros gyermekem már 27 éves, szóval nem tudom, manapság hogy megy ez. :-) És engem persze még altattak annak idején.
Egyébként az orvostudomány fejlődésére (és a dokik hozzáállására) jellemző, hogy a fiamat azért kellett császárral a világra hoznom, mert az orvostudomány akkori álláspontja szerint az volt a gyermekre nézve a legelőnyösebb (volt már korábban pár bajom, és azt mondták, nem kockáztathatunk), a következőt viszont azért kellett mégis simán szülnöm, mert az orvostudomány legújabb álláspontja szerint mégis csak a természetes módon történő szülés a legjobb a babának. :-)

El Visco Stello (törölt) 2010.09.16. 10:31:27

Hová lett a kép a poszt elejéről? Jó volt.

cenzorilla 2010.09.16. 10:41:18

Isszátok a vérünket? :-)

Semmi sem jó?

Állítsuk meg a ......... 2010.09.16. 10:43:32

Azt kívánom mindenik, hogy ne soha ne kerüljön terhespathológiára!
Ott megérinti az embert a halál szele, még akkor is ha figyelmesek vele az ápolók.
Korábban ez volt a leglepusztultabb része annak az intézménynek, ahol feküdtem, viszont én gyermek nélkül távoztam.

A levélírónak, és babájának jó egészséget kívánok!

Állítsuk meg a ......... 2010.09.16. 10:50:41

@Dr.laikus PhD:
Köszi!

Már régen feldolgoztam, de akkor 1 hétig sírtam miatta.

huncut 2010.09.16. 11:01:00

@pcr: Én az egyik alkalommal az "elfekvő"-be kerültem: mindannyian nyomtuk ott pár hétig az ágyat. Sokan szenvedünk meg a gyerekeinkért.

Bikli néni 2010.09.16. 11:05:59

@pcr: Szegénykém... Nagyon sajnálom :(

epres négercsók 2010.09.16. 11:08:29

@El Visco Stello: Itt strapáljuk magunkat, hogy mindenki problémáját orvosoljuk, ehhez képest állandóan vegzáltok minket :) Semmi se tetszik? :D

Állítsuk meg a ......... 2010.09.16. 11:20:23

@Bikli néni:
Köszi!

@huncut:

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy én már akkor vérezgettem, meg görcsölgettem, de amikor láttam, hogy az 5 hónapos kismamát, akinél azért indították be a szülést, mert elhalt a magzat, átkísérik egy másik kórterembe vajúdni, nekem azt hiszem az tett be.
És akkor még azt is furának találtam, hogy kórtremben kell vajúdnia, hát persze, hiszen hogyan is érezhette volna magát azok között, akik fent a vajúdóban küzdöttek az egészséges bébikért.

Vivira 2010.09.16. 11:33:27

Sajnos nem esik nehezemre elhinni, hogy a történet nagy része igaz.

huncut 2010.09.16. 12:01:29

@pcr: Igen, megértem, sajnos nagyon nehéz ezeket átélni. :-(
Úgyhogy én is csak azt kívánom mindenkinek, hogy ne kelljen a terhespatológiával közelebbről megismerkedniük.

El Visco Stello (törölt) 2010.09.16. 13:11:28

@epres négercsók: Az egy nagyon kifejező kép volt: Egy démonszerű szülészeti ápolónő legalább 50-es fecskendővel felfegyverkezve követeli, hogy az ájult kismama menjen ki a vécére.

phoenix102 2010.09.16. 13:36:50

a patológia kóroktant is jelenthet, pl. Portugáliában a belgyógyászatot patológiának nevezik.

lehet más a handa-banda 2010.09.16. 14:04:26

Ebben a sztoriban is kb. 10% szól arról mi történt, 90% meg arról hogyan élte át a posztoló. A végére csak úgy mellékesen becsúsztatva a lényeg: "A szülésnél egyébként maximálisan meg voltam elégedve az orvosommal" naná, tudja a posztíró is ezzel nem fog főtáblára kerülni.

Egy dolog viszont teljesen kimaradt a történetből: miért került a terhespatológiára? Innentől az egész lebeg a nagy semmiben

Farkasokkal táncoló 2010.09.16. 14:43:30

Hát szerintem ez egy picsogós beírás. Méghogy 5-en voltak egy szobában piha. Meg neki kellett áthúzni az ágyat, meg milyen rémtörténeteket meséltek a szobatársak, és uramisten a folyosó végére kellett kimenni vécére. És nem ment be hozzá minden nap a doktorúr, ej. Meg mindenféléket mondtak a gyerekekre az orvosok.

Szültél volna kis barátném a régi tétényi úti kórházban, a 70-es évek közepén! 8 ágyas kórterem, folyosó végén vécé, folyosó végén zuhanyozó, orvos le se szart senkit, reggelente volt vizit oszt csókolom. Vagy a Schöpf-Méreiben, ahol nemhogy nem cserélték ki a lepedőt 2004-ben, hanem még másikat se adtak helyette, plusz minden délelőtt-délután matiné volt az ablak alatt, ajtó előtt a kisebbségi látogatók részvételével... és mégse gondoltuk azt, hogy juj de borzasztó volt, 3-4 napot mindenhogyan kibír az ember, fő, hogy a gyerek egészséges.

lehet más a handa-banda 2010.09.16. 14:45:13

Ja közben eszembe jutott, hogy én is ugyanazon a klinikán születtem, csak akkor még máshogy hívták, de az a sztori a teljes ellentéte a leírtakkal, ahogy anyám elmesélte mire beérkezés után felvették az adatokat már meg is születtem, neki sem fájt, én meg rekord voltam (felső 5 percentiles). Attól persze még igyekszem együttérezni ha nem mindenkinek sikerül, de a véleményem azért mégiscsak az, hogy nagy részben olyan a gyerek amilyen az anyuka lelki állapota, ez a posztban is benne van mint orvosi intelem a tejelválasztásra vonatkozóan, és lehet hogy az a legjobb ha minél kevesebb hókuszpókusz a szülés körül, de ez se minden esetben igaz. A tegnapi poszt elfuserált címe itt tehát igaz: minden relatív

huncut 2010.09.16. 15:05:28

@Farkasokkal táncoló: Vagy dédanyáink idején, aratáskor a mezőn, aztán amikor megvolt a gyerek, ment vissza dolgozni. :-)))

IrishOak 2010.09.16. 15:22:11

Szép Csütörtököt:-)
Eddig bírtam hsz nélkül ezt a szülést!

Terhespathológia : Azért kerül az ember oda -pl szülés előtt mert a baba szívhangjával, esetleg nem okés összehúzódásokkal,magas cukorral, vagy ödémával küszködik a minden órás.Az orvos gondosságából fektet be valakit.Hisz bármikor lehet gond, vagy induló szülés.Minden nap van vizsgálat, vizit, és Nst.(Én is úgy érzetem, hogy totál kiszúrás karácsony előtt ott dekkolni, de hát csimpi bohócosat játszott)
Az hogy kínjában melyik kismama mivel riogatja a másikat -szokták úgy kezelni esti viziten a dokik hogy: na asszonykák, aztán semmi butaságot nem álmodni, mert a baba sem tud aludni.
Egyéni szellemi teljesítmények azért adódnak.
Szülés után :Minek kéne menni az orvosnak? Hogy gratuláljon? A szülést jól levezette a szülésznővel(aki itt persze nem pozitív figura -mert biztos beszólt párat:-)Aztán gondolom a hazabocsátásnál megvizsgálta és kész.Örülni otthon kell, a család arra való!
Valóban; tényleg nem jó felállni szülés után - de egyedül meg kell tudni csinálni.A császárosoknak is(bár ott azért előfordul segítség,de csak elsőre.(Mi négyen keltünk egyszerre egy!!! nővérrel- ketten a folyosón feküdtek kicsit,míg jött másik osztályról segítség.)
A hőemelkedés a tejbelövellésnél előfordul, de ha magas a láz arra oda szoktak figyelni(ez 'huszon éve is így volt, most is így van)A nővér dolga nem a kiszolgálás, hanem a szakellátás.
Ha van tiszta lepedő, akkor lehet cserélni, ahhoz minek a nővér.Akarni kell, és teríteni.(van ahol várni kell a tisztára is)

A csecsemőről:A gyerekorvos alapos vizsgálata arra való, hogy mindent felfedezzenek a babán.Elég jellemző dolog a babáknál a szívzörej, ami a billentyűk nem jó záródása, vagy valami hasonló.Ezért minden újszülöttet gyakorlatilag folyamatosan vizsgálnak, vért vesznek, és azt is felírják, hogy milyen színűt kakált, és azt is mikor.Az hogy ezt minden időpillanatban nem közlik a mamával attól még a dolgok történnek.
A sokat 'bukó babákat -nem arcra kell fektetni alváshoz, hanem a büfi idejére hasra fordítom, és megvárom, míg kijön ami nem fér be.(ja ez eltarthat egy órát is) Aztán esetleg oldalra fektetem... a meg nem értés, és a nem kérdezés nem csecsemős hibája! A csecsemős nővérek a gyorskezű profik, akik akkor is gondoskodnak az újszülöttről amikor a mama épp agozinál a lepedőjén.Jobban ismeri az "idegen" babát mint a saját anyukája!Az hogy gyorsak, és biztos kezűek, az csak jó...elsőszülőknél van az, hogy milyen mufurcak...pedig nekik mindig van jó pár babájuk, akikért ők a felelősök, és mégsem látják őket felnőni, de mindegyiket szeretik.

Szóval egyik gyereknek sem volt semmi baja - az anyuka babyblues-án kívül.

Bár ha így visszagondolok 5 emberre egy konnektor -az gáz!Hosszú-hajú anyukáknál a hajszárítóval- de erre van a karbantartó - lehetett volna szólni - legfeljebb ad egy hosszabbítót.:-)
De ennél nagyobb hibát én nem érzékelek.

Azóta már ovis -gondolom ott is baj van az óvónővel, az ebéddel, a játékokkal...De a suliban még rosszabb lesz -csak szólok.

P75 2010.09.16. 16:48:32

Üzenem minden elégedetlen anyukának: örüljetek neki, ha a gyerekorvos aggódik a babáért és a végére akar járni a dolognak. Járjon csak, ez a dolga. Titeket kímél meg későbbi felesleges idegeskedéstől.
A csecsemősök nem azért kérik, hogy ne vigyétek be a gyereketeket, mert lusták, hanem mert a csecsemőosztályon vannak valóban megfigyelésre szoruló újszülöttek és jó lenne, ha a csecsemős nővérek figyelmét nem az egészséges gyerekek éhes sírdogálása kötné le; erre van ugyanis az anyuka, akinek otthon sem fog senki vigyázni a gyerekére, amíg ő ebédel.
Az anyukák szülés után mindig sírnak, legalábbis jó részük. Ez nem az orvosok és nem az ápolónők hibája és nem azért van, mert feleslegesen ijesztgetik őket. Egyszerűen a hormonok játéka.

El Visco Stello (törölt) 2010.09.16. 18:21:53

@IrishOak: Ha értenék hozzá és ha lenne jogom tudatlan férfi létemre hozzászólni, szóról-szóra így írtam volna le.

IrishOak 2010.09.16. 19:59:15

@El Visco Stello:
Még talán hozzá lehetne tenni amit Besenyő OSZT(otthon szülést támogató)Pista bácsi mondott:
Hova szüljek, a kövezetre,vagy fütött trafikba a sophiane mögé? Hát nem, otthon maradok; bekapcsolom atévét amargit behozza asört és közbe szülök:-D mindenkinek ezt ajánlom, főleg a férfiaknak:-D

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.09.16. 22:04:46

Tudom hogy nem boldogit ha máshol sem jobb.
Svédországban nem lett volna probláma, hogy ki kisérget. Itt szülés után 6 órával küldik haza az anyukákat a vadi új gyerekkel. Császár után 1 max 2 nap.
Választott orvos nincs, leginkább is semmilyen, csak komplikatio esetén.
A terhesség során 1 db UH amit a védönő végez úgy kb a 16 és 2o hét között. A legutolsó pillantban mehetsz be a szülészetre, ahol az akkor éppen szolgálatban levő szülésznőnél szülsz. 6 óra múlva meg irány haza.
Az egészben a legviccesebb, hogy megvannak róla győzdve,hogy övék a világ legjobb egészségügyi ellátása .Szinte érthetetlen, de elégedettek.

pakesz (törölt) 2010.09.17. 00:46:55

ez a hasra fektetes es haton fektetes szerintem egyfajta beavatasi szertartas amit a sámánok es a sámánnék hajtanak vegre
elvegre a szulonek ra kell jonnie hogy o neveli a gyereket es ennel egyertelmubb es szebb beavatasi szertartast el sem tudok kepzelni!!!
azt sugallja a szulonek, hogy o marpedig ANYA/APA es hogy oneki kell dontenie, meghallgatnia a baratnoket, nagyszuloket, elolvasni a konyvet, magazinokat es utana onalloan meghozni a dontest

pl. babauszi, felvegyuk ha sir, 3 orankent szopi vagy amikor akarja, szilard etel bevezetese, bilire szoktatas idopontja

pakesz (törölt) 2010.09.17. 00:50:49

amugy a noverke szepen elmondta, korozzon a szobaban es ha nem esik el akkor ki tud menni a WCre
es akkor a klasszikus: mennyit is adott a T. Kismama a dokinak 2 percert es mennyit is adott a novernek amikor segitseget kert tole? a 8000/0 az nagyon rossz arany!!! ne pislogjunk ha azert egy kicsit morcik lesznek...

amugy nekem a MAV korhazban le kellett vadaszni a rokiszeket az asszonynak, a 4. -rol levittem a 2. -ra, aztan vissza :)
amikor a noverke nalunk is elkezdett szivozni, hogy hat ha nem korhazban lenne hanem otthon akkor mi is lenne, akkor titokban halas is voltam neki :)

ciccmicc 2010.09.17. 16:26:43

Eddig még sose szóltam hozzá, de most nem bírom megállni. Elképesztő, hogy a kommentek nagy része a köv. két csoportba sorolható: 1) "örüljön a posztíró, hogy lyuk van a seggén, mér sír, túlélte ő is meg a gyerek is" 2) "hajaj az én időmben a folyosó padlójára szültünk mert még ágy se volt" (=nekem még szarabb volt, te csak hallgass). Igenis a nővér feladata, hogy segítsen minden olyan dologban, amire a beteg egyedül nem képes. Ez olyan, mintha azt mondaná valaki, hogy az idős betegeket meg hagyjuk éhenhalni, ha a nővérek nem etetik őket, mert ők nem ellátó személyzet. A szülés elég traumatikus élmény tud lenni önmagában is, a tapló, nemtörődöm nővérek csak rontanak a helyzeten.

Leonce 2010.09.21. 16:27:47

Nekem fő törekvésem az lenne, hogy szülés után a lehető legrövidebb időn belül sipirc haza. Az mégsem otthon szülés, de nem vok kiváncsi a kórházi környezetre.

Scala 2010.09.22. 20:19:25

@Visegrádi: Egyetértek! Az csak lefáraszt, kétszer volt benne részem, mindent megtettem, hogy lehető legkorábban szabaduljak.
Vagy még ez se rossz, befejezték az apartmanokat, bár kell rá a zsé rendesen:
maternity.hu/

www.babanet.hu/tarsalgo/viewtopic.php?p=4022568&sid=248e13c5a0d4950993b05ad52e1d6996
www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=67545
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása