Kilyukadt a vastagbele

2010.09.12. 06:00

Kedves blog!

 

Sajnos teljes elkeseredettségemben írok. Ami a Bajcsy kórházban megy az egy rémálom. Édesapámnak tüdőműtéte volt, az intenzív osztályra került, ahol tényleg a legjobb szintű orvosi ellátást, odafigyelést kapta. Ha ilyen lenne az egész kórház....Az ember ott érezte, hogy tényleg fontos a beteg, fontos,hogy meggyógyuljon.

 


Átkerült a sebészeti osztályra, ahol mind az orvosok, mind a nővérek hozzáállása egyszerűen felháborító és elfogadhatatlan. Apukám állapota rosszabbodott, folyamatosan rohangálnia kellett a WC-re,hasát fájlalta. A család minden tagja szólt, számtalanszor, édesapám panaszkodott,de nem törődtek vele.Az orvosa is a műtétig törődött vele, ott befejezettnek érezte a munkáját!


Egy hét után derült ki,amikor már állapota teljesen leromlott, hogy kilyukadt a vastagbele, ami hashártyagyulladást, szepszist és végül sajnos a halálát okozta. Hiába szóltunk, többször már zaklatásnak élték meg, hogy szólni merünk megint és megint. Utolsó előtti napon az egyik orvos azt mondta édesapámnak, hogy felviszem a röntgenbe, mert maga állandóan panaszkodik.

 


Igen, a Bajcsy valóban halálkórház. De miért hagyják ezt? Miért lehet így bánni a betegekkel, az emberekkel? Miért dolgoznak ilyen emberek kórházban?

 

Remélem a lelkiismeretfurdalás - ha ismerik egyáltalán ezt a szót - egész életükben el fogja őket kísérni.

 

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nullnick 2010.09.12. 07:46:54

"Igen, a Bajcsy valóban halálkórház."

Az ITO-juk azért ezek szerint mégse.

"Az orvosa is a műtétig törődött vele, ott befejezettnek érezte a munkáját!"

Az ilyen hozzállás sajnos nem ritka a késes szakmákban.*
Egyszerűen a sebészek egy része úgy gondolja, hogy addig van dolga a beteggel, amíg a szikét kell használni a gyógyításához.

* Ne keverjük össze ezt azzal, amikor egy korábban tumorral műtőt betegnél a betegség kiújulva inoperábilis és emiatt nem foglalkozik tovább a beteggel a sebész.

A kilyukadt vastagbél azért furcsa.

Jó lenne tudni, hogy miért volt szükség tüdőműtétre. Minden bizonnyal tumor miatt.

Ha a tüdő bázisán kellett operálni, ESETLEG sérülhetett a harántvastagbél, de ekkor a rekesznek is sérülnie kellett volna, ami légzési elégtelenséget okoz.

A vastagbél csak úgy magától pedig nem lyukad ki. Tüdőtumoros betegnél, ha nem műtéttechnikai hiba okozza a colon perforatioját, akkor legvalószínűbb, hogy a vastagbél is tumoros.

nullnick 2010.09.12. 08:57:09

@nullnick:

a colontumornak lehet tüdőáttéte

de lehet akár két külön primer tumor is

a vastagbél- és a tüdőrák a két leggyakoribb tu.

P75 2010.09.12. 09:03:55

@nullnick: "A vastagbél csak úgy magától pedig nem lyukad ki. Tüdőtumoros betegnél, ha nem műtéttechnikai hiba okozza a colon perforatioját, akkor legvalószínűbb, hogy a vastagbél is tumoros."

De akkor sem lenne szabad egy hétig hagyni szenvedni. Szerintem a posztoló nem arra akart kilukadni, hogy a műtét során történt valami hiba, egyszerűen azt sérelmezi, hogy utána nyavajgásnak vették a panaszkodást.

nullnick 2010.09.12. 09:30:22

@P75:

A hasfájáson kívül más tünetet nem említ a poszt. Egy fekulens peritonitis viszont nem szimpla hasfájásként jelentkezik. Egy héten át biztos nem állt fenn vastagbélperforatio.

Ha sokat kellett vécére menni és volt is széklet, annak milyensége (főleg: véres-e) lehet támpont, de erről sem derül ki semmi.

Olyan mehanizmus is létezik egyébként, hogy nagy fizikális stressz hatására gyengül a bél vérellátása, a bélfal kilukadás nélkül is áteresztővé válik és baktériumok vagy méginkább baktériumtoxinok kerülhetnek ki a hasüregbe.

Egy tüdőtumoros, nem túl jó állapotú beteggel a műtéti stressz (a mellkais műtét nagyműtét) következtében ez akár elő is fordulhat.

nullnick 2010.09.12. 09:32:23

@P75: @nullnick:

szóval csak annyit akarok mondani,

hogy a posztban leírtak alapján nem gondolnék elsőre komoly problémára és mivel épp egy nagyműtéten esett át a beteg ha egy hétig nem is, de pár napig biztos nem akarnám tükrözésre vinni

womanestomen 2010.09.12. 09:36:00

miért KELL állandóan és rögtön megmagyarázni "orvosilag", hogy ami történt, az miért történHETETT úgy, ahogy, és nem azzal foglalkozni, hogy HOGYAN is történt?

Dr.laikus PhD 2010.09.12. 09:51:18

@womanestomen:

Ezért, mert már régen kihaltunk volna.

Fekvőbeteg-szakellátás összesen
(2008-as adat)
Aktív fekvőbeteg-szakellátás kiírt osztályos esetszám
Aktív fekvőbeteg-szakellátás kiírt osztályos esetszám
2 231 000
Krónikus fekvőbeteg-szakellátás kiírt osztályos esetszám
277 000

www.eski.hu/new3/adatok/adatok_tablazatok.php

adamantium 2010.09.12. 09:56:50

csak azt szeretném megjegyezni, hogy a vastagbélperforációból származó peritonitis szinte kivétel nélkül halálos, mivel a vastagbélben levő béltartalom vegyileg nem túl agresszív későn produkál defance-t, a benne levő baktériumok nagyon agresszívek és a beteg is egy ilyen műtét után legyengült általános állapotú. mindazonáltal azt is meg kell jegyezzem, hogy a hashártyagyulladásos beteg paralitikus ileusban (bénulásos bélhűdésben - milyen jó magyar szó :)) szenved. tehát nulla bélmozgás, nulla széklet, így a WC-re sem szaladgál

nullnick 2010.09.12. 10:02:04

@womanestomen:

1.
a HOGYAN az posztokban kellene, hogy szerepeljen, de azokban csak vádaskodás van

2.
Az orvostudomány, meg úgy általában minden, ami biológia SOSEM 100%, fekete-fehér

mango27 2010.09.12. 11:37:47

Nem ilyen egyszerű ez:(((

mango27 2010.09.12. 11:41:03

Nekem a Bajcsy kórházban lyukadt ki a gyomrom éjszakai műszakban. Sosem tudtam arról, hogy gyomorfekélyem van. 1 belgyógyász és 2 sebész fogadott velem, hogy epegörcs! Asaját dolgozójuk voltam.
Pechjükre másnap a mentő oda vitt be!
Meggyógyítottak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

papamaci1 2010.09.12. 11:54:18

Az orvosok qrva szarok, az orvostudomány egy f@sz.

Ja , hogy a középkorban az átlagos élettartam 30 év volt, most nálunk 65-70, japánban meg 80 év....

Hogy is van ez ?

(Anyám a második rákjába halt bele-30 évvel az első után, 78 évesen.
A sz@r orvostudomány +30 évet adott neki...)

Világjáró 2010.09.12. 12:08:22

Minden kórházban van ilyen történet. Amúgy szerintem sem tudhatták előre, hogy vastagbél-perforáció lesz. A laikus gyakran azt gondolja, az orvosnak röntgenszeme van, legfeljebb nem használja. Ez nem igaz, egy tüdőműtét után nem hinném, hogy túl gyakran vastagbél-tükrözést végeznének.
Ha pedig egy állandó hasmenése volt, az simán lehetett a műtét utóhatása, nekem is az volt.
De valóban szomorú történetek ezek, ha az orvosok emberibb módon viszonyulnának a betegek, az elkerülhetetlen halálos betegségeket is máshogy élnék meg a hozzátartozók.

El Visco Stello (törölt) 2010.09.12. 13:17:15

...aztán miért nem lyukadhat ki a vastagbél "csak úgy magától"?
Csak úgy kérdem. Nem lehet valami elvékonyodás, vagy ilyesmi? Okvetlen szükséges-e hozzá tumor?
Le a kalappal a belgyógyász előtt(pláne a sebész előtt) aki egy friss tüdőműtöttnél a fájdalom okán hashártya-gyulladásra gyanakszik.
Mik a beteg túlélési esélyei tüdőműtét után közvetlenül egy vastagbél műtétnél? Tekintettel az ezze járó sztómára, stb.

El Visco Stello (törölt) 2010.09.12. 13:20:45

@adamantium: Személyesen ismerek kivételt. Hozzátartozóm és a Kútvölgyiben követték el. Azóta sztóma is helyre lett állítva. Makkegészség.

gld 2010.09.12. 13:25:06

Részvétem a poszt írójának.

Azt elhiszem, hogy nem gondoltak azonnal vastagbél perforációra. De azt valahogy nem tudom megérteni, hogy miért nem néztek utána, hogy mi van a beteg panaszai mögött. Nem egyszer szólt a poszt szerint sem ő, sem a hozzátartozói... Azért szerintem, ha valaki folyamatosan egy dologra panaszkodik, nem árt utánanézni, hogy mi van a hátterében.

@womanestomen: a posztokból mindig csak az egyik oldal álláspontja válik világossá... Igen is meg kell magyarázni orvosilag, mert abból lehet esetleg megérteni, hogy miért úgy történt, és esetleg miért történhetett volna, vagy éppen miért nem történhetett volna máshogy.

Mike36 2010.09.12. 13:26:24

miért nem lehet midnen ilyen eset után perelni a kórházat, illetv e feljelentést tenni?
így persze hogy semminek nincs következménye ebben az országban

Jetstream 2010.09.12. 13:28:20

@papamaci1: "japánban meg 80 év"

Japánban 230.000 száz éven felüli személy csak a statisztikában létezik :)

Hetvenhét ezer embert tartanak nyilván 120 évesnél idősebbnek.

884 ember idősebb 150 évnél - szintén papíron..

Hiszel a japók demográfiai statisztikáiknak?

preston 2010.09.12. 14:00:00

édesanyám szemmütéténél levált a retina és már mütét közben hallotta a beszélgetésekböl, hogy ,,na, már megint elszurta,,.
több sikertelen mütét után már senki nem mer hozzányulni, hiába vittem külföldre is. tudom,hogy idős embernél a rutinmütét is kockázatos, meszesedés stb miatt. körülnéztem a fent is megnevezett kórzázban és szegyellem, hogy nem vittem el őt már az első mütét után onnan, anyagilag bármit megtehettem volna.
ennek ellenére, ha már itt szakemberek is hozzászólnak, jó lenne, ha a levéliró
a feltehetően már rendelkezésre álló postmortem vizsgálat megállapitását is közreadná, mert igy ez igy nem korrekt.

"Leona" 2010.09.12. 14:55:50

Kedves orvosok, vagy orvos-pártiak!
Nem kellene magyarázni a bizonyítványt, egyszerűen az kellett volna, hogy foglalkoznak a T. beteg panaszaival. Itt az kimaradt. Gondolták h ez így normális.
A legtöbb esetnél ez a baj. A beteg aggodalmát, fájdalmát figyelmen kívül hagyják.
Ebből lesznek a bajok, perek. Ez esetben meg is érdeklik.

dajan 2010.09.12. 16:06:44

Azt nem tudom, hogy orvosok, vagy hozzáértők írják a hozzászólásokat, de ennyi ostobaságot régen olvastam.
Saját tapasztalat:
Minden ember másképpen reagál!
Napokig itthon haldoklottam, hasfájás, hányás, híg széklet.
Jött a mentő, azonnali műtét!
Hashártya gyulladás, vastagbél perforáció
1,5 centis.
25 évig sportoltam, izmos és erős vagyok fizikailag nő létemre. 10% százalék esélyt adtak.
4 hét múlva gyalog rohantam fel a 4.ik emeletre. / Bár igaz addig nagyon gyenge voltam/.
A sebészem azt is elfelejtette a hálapénz után, hogy a világon vagyok.
Miután nem foglalkoztak velem a saját felelősségemre hazamentem. l4 napot kellett volna bent lennem, 9-et vállaltam, kosz, mocsok stb. miatt.
A számlámon 500 ezer forint szerepelt, ha tovább maradok akkor 1 millió lett volna majdnem az összeg. Az egész egy nagy üzlet, a kórházak rajtunk keresztül vágják le az OEPET és ezt szenvtelenül teszik. Később megállapították, hogy kevés nyirokcsomót vettek ki ezért chemotherápiás kezelés kell mert 4-es fázisú rákos vagyok, bár a szövettan ezt nem igazolta. Irány a reptér-irány Izrael, ahol egy szondát leengedtek és végig pásztázták vele a belsőrészemet. Minden negatív volt. Hazajöttem és 12 éve vígan és tünetmentesen élek, természetesen egy nagy életmódváltással együtt. Nem eszem meg amit az élelmiszer maffia az asztalomra kíván tenni.

El Visco Stello (törölt) 2010.09.12. 16:27:43

@dajan: Leírtad a lényeget. Hozzátartozóm is 50 éves hölgy, szintén élsportoló volt, mai napig sportol. A krízis előtt(és utána is) tökéletes mentális és fizikai állapotban volt.
Az ilyen körülmények megsokszorozzák a túlélési esélyeket.

Kalamona 2010.09.12. 17:00:28

Valóban úgy érzem, hogy dajan írta le e lényeget: fejik a kórházak az OEPET, piszkosul.
Két hónapja járunk Édesapámmal orvostól-orvosig, mert a füle alatt nőtt egy diónyi daganat.
Két hete kórházban van és prosztata vizsgálaton, gyomor- és vastagbél tükrözésen is átesett,füll-orr-gégészet-, szemészet,kardiológia, az egyéb vizsgálatokról (napi vérvétel) nem is beszélve, meg arról sem, hogy már a negyedik szövettani mintát vették ki a daganatból annak ellenére, hogy az elsőnél megállapították, hogy rosszindulatú.
Hol van radiológus?, megígérte, hogy kérdezhetek tőle.
Semmi panaszunk az ellátásra és a gondoskodásra, de arra igen, hogy semmit nem mondanak a dokik és arra, hogy a vizsgálatokra várva kihallatszik a benti beszélgetés pl.: "mi a @aszt akar itt 94 évesen?"

Nem a Bajcsyban vizsgálgatják.

Vivira 2010.09.12. 17:17:26

Szakmai alapon számos bejegyzéssel lehet vitatkozni, néhol valóban nagy butaságok vannak leírva.
De a lényeg valószínűleg nem ez, hanem az általános elégedetlenség az egészségüggyel, ami lássuk be, jogos. A finanszírozás csapnivaló, az orvosok kevesen vannak, fáradtak, türelmetlenek, flusztráltak, a nővérek még kevesebben vannak és talán még faradtabbak, a kórházak koszosak, lepusztultak, műszerparkjuk 10-20 éves.(Tisztelet a kivételnek.) Ebben a környezetben nincs elég idő és pénz sem a betegre, sem az orvosra és hibázni is könnyű.
Ahhoz, hogy ezek a problémák érdemben változzanak, olyan megoldások kellenének ami nagyon sok embernek nem tetszene és elsősorban nem az egészségügyben...

Kalamona 2010.09.12. 17:19:17

@Kalamona: mielőtt belém kötne valaki leírom, hogy a vizsgálatokat előre kiírják és sajna az a tapasztalatunk, hogy a betegtologatók elviszik ugyan a vizsgálatok helyszínére, de ott is hagyják órákra. Ezért megyünk vele, sőt nem egyszer előbb visszavisszük a kórterembe, mint ahogy keresnék Őt, mert fázik, éhes, pisilnie kell.

Embertelen ez az egész kóceráj.

Vivira 2010.09.12. 17:20:26

@Kalamona: Sajnos bármennyire fejik, nem lehet azt a pénz behajtani amibe a betegellátás valóban belekerül. Ezért is szeretik továbbküldeni a beteget, hiszen a komolyabb betegség ellátása kész ráfizetés!

Kalamona 2010.09.12. 17:34:24

@Vivira: Biztos igazad van, de nekünk az a bajunk, hogy minden vizsgálati eredmény negatív (még valami csontvelő ízén is megkínozták) azon kívül, hogy az a pici daganat pozitív lett. Talán nyirok mirigy rák?, nemtom.
Mondják meg mennyit kell fizetni, oszt perkálunk, de ne gyakorlatozzanak rajta.
Lassan már annyi mintát vesznek belőle, hogy el is fogy?
a megjegyzéseket, meg tiltsák le a fődokik, mert tényleg vérlázító, ami kihallatszik némely kezelőből

van sok olyan dolog az eü-ben, ami nem kerül pénzbe

Borcsika 2010.09.12. 17:42:35

Röhögjetek rajtam nyugodtan, de nekem, mint laikusnak, az első 2 hozzászólás alapján azt feltételezem, hogy a vastagbél és a tüdőrák, de tudtommal az agydaganat is összefüggenek, ti egymás után következnek. Ha itt ezt mindenki tudja, akkor azok az orvosok miért nem gondolkoztak el: "basszus, tüdőrákkal műtöttem, nem lehet, hogy perforásl a vastagbele, vagy esetleg tumor van ott is?"
komolyan nem értem, hogy aki gyógyíthatatlan beteg, azzal miért "nem kell foglalkozni".
Nemrégiben halt meg egy nagyon kedves ismerősünk, akinek az alapbetegsége tüdőrák volt. Kivették a fél tüdejét, folyamatosan megfigyelték, és 3 hónappal a tüdőműtét után megtalálták az agyában is a daganatot. Az orvos kereste és sajnos talált is. Még egy évet élt, méltósággal mehetett el, mert az onko-taem, amikor már látszott, hogy nincs tovább, leállította a kezelést, hogy legalább az utolsó hetei ne hányással, és rosszullétekkel teljenek.
Így is lehet.

Anti Anyag (törölt) 2010.09.12. 17:52:53

Aki nem panaszkodik, az napokkal korábban meghal. Gagyi egy kórház lehet.

oncogito 2010.09.12. 17:55:02

@nullnick:
Naja, az, hogy a betegnek pokoli fájdalmai vannak, azt ki hiszi el és kit érdekel? Csak bosszantó mellékkörülmény.

Ismerősünket tizenöt évig kezelték epéjével. Irdatlan fájdalmai voltak, de neki is azt mondták, hogy hisztizik és állandóan pszichiátriára küldték.
Végül perforált a gyomra és belehalt.
Az epéjének meg semmi baja nem volt...

votvalamikor 2010.09.12. 17:57:21

"Remélem a lelkiismeretfurdalás - ha ismerik egyáltalán ezt a szót - egész életükben el fogja őket kísérni."

Nem ismerik - nem fogja... :(

Vivira 2010.09.12. 18:03:37

@Kalamona: Az nem baj, ha minden eredmény negatív.
Nehéz erre értelmeset mondani (kevés az információ), de biztos, hogy nem gyakorlatoznak rajta! Ha az a nyakán nyirokcsomó és kórosan osztódó sejteket találtak benne, keresik a kiinduló helyet. A keresés velejárója, hogy akár az első helyen megtatalhatják és lehet, hogy sehol sem fogják, pedig nem hibáznak.

gpetersz 2010.09.12. 18:30:00

@nullnick: Ez faszán szakmai, én laikus vagyok. Viszont ha a beteg SZÓL, hogy szarul van, akkor azért nincs feladat a protokollban???

womanestomen 2010.09.12. 18:33:40

@Dr.laikus PhD: @nullnick: @gld: Félreérthetően fogalmaztam, elnézést. A történetben számomra az oda nem figyelés a gond, és nem az, hogy sajnos minden bizonnyal végzetes állapotba került a beteg, bármit is csináltak volna. A kór lefolyását természetesen orvosilag - ITT - végigvezetni vagy akár következtetni az itteni orvosolvtársaktól teljesen korrekt. De OTT? Ott mért sz@rtak a betegre magasról? Szólt a hozzátartozó, szólt a beteg, szólt, szólt, szólt, már zaklatásnak vették, és a végén azért vitték röntgenre, hogy "mert maga állandóan panaszkodik". Ez több, mint nonszensz.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.09.12. 18:34:02

egy kedves ismerősömmel hasonló eset történt: szepszis -- aminek az okát nem találták. mindenféle antibiotikummal kezelték, és sokáig azt hitték, hogy valamilyen multirezisztens baktériumtörzset találtak, pedig hát csak a folyamatosan szivárgó béltartalom pótolta mindig a hasüregben a baktériumokat.

több heti kezelés után jöttek rá a vastagbél kilyukadására. általános állapta és kísérő betegségei miatt nem volt már operálható (pontosabban nem volt értelme operálni), bő egy héttel később meg is halt.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.09.12. 18:35:31

@votvalamikor:

ismerik.

nem fogja.

nincs érteme.

de érthető, hogy a gyászoló fájdalmát azzal próbálja enyhíteni, hogy bűnöst keres.

2010.09.12. 18:56:32

az a gond,hogy ez a kórház ilyen emberekkel van tele.
hasonló eset történt a családban tíz éve!

bement szívpanaszokkal aztán kettő hét múlva bélcsavarodásban meghalt. a mai napig nem értem az összefüggést a két dolog között.

ez a kórház ilyen hely,bemész,aztán nem jössz ki

nullnick 2010.09.12. 19:43:22

@El Visco Stello:

"aztán miért nem lyukadhat ki a vastagbél "csak úgy magától"?
Csak úgy kérdem. Nem lehet valami elvékonyodás, vagy ilyesmi? Okvetlen szükséges-e hozzá tumor?"

Fiziológiás állapotú vastagbél nem lyukad ki külső hatás nélkül.

Ha már "elvékonyodás" (diverticulosis) van rajta az már kórfolyamat, azaz nem magától lyukad ki.

@dajan: @Kalamona:

"fejik a kórházak az OEPET, piszkosul"

ÉS VAJON MIÉRT? AZ OEP-pénz nem zsebbe megy, hanem számlára, és számla ellenében kerül elköltésre is

@oncogito:

az epegörcs és a gyomorfekély legkevésbé sem zárja ki egymást

nullnick 2010.09.12. 19:44:15

a kép

nem iagzán passzol egy idős ffibeteg történetéhez ...

CRP_nulla 2010.09.12. 19:45:31

@dajan: Minek mentél Izraelig egy gyomortükrözésért?

nullnick 2010.09.12. 19:50:03

idősödő, főleg ffiaknál jellemző, gyakori kórkép a vastagbél diverticulosisa: a bélfal egy-egy ponton elvékonyodik, meggyengül, és kis öblöcskék majd tasakok alkulnak ki.

ezekben néha megrekedhet a széklet, pangani kezd, gyulladást (diverticulitis) majd esetleg perforatiot okoz

a diverticulosis elég gyakori, de hogy ebből gyulladás, pláne perforatio legyen, az elég ritka

nullnick 2010.09.12. 19:52:29

@CRP_nulla:

és akor már miért nem maradt is ott :)

P75 2010.09.12. 19:54:20

@nullnick: kivételesen egy véleményen vagyunk. Ízléstelen az a kép ebben a posztban, nem is kicsit.

CRP_nulla 2010.09.12. 19:59:47

@nullnick: Ààá, drága dolog az ilyesmi arrafele...:P

Scala 2010.09.12. 20:15:59

@nullnick: Ezt akartam kérdezni, hogy a kép ide miért is? :-(

dajan 2010.09.12. 20:20:31

@nullnick: Ez igaz, hogy számla ellenében számlára fizetnek,de a súlyos betegeknél + megjelenik a különleges szolgáltatás díja, amit át tudnak csoportosítani nem hétköznapi emberek portfóliájába, akik nem mi vagyunk!

dajan 2010.09.12. 20:29:29

@CRP_nulla: Nem gyomortükrözés volt, hanem egy olyan kisérleti alany akin kipróbáltak egy olyan szondát / mások is voltak mellettem/ amit haifai orvosok fejlesztettek ki. Fájdalommentes és a szörnyűséges végbél és gyomortükrözést váltja ki. Egy kis szúrást éreztem és semmi mást.
2-3 év múlva talán Magyarországon is fogják használni.
Ezek az orvosok jelenleg Nobel-díjra vannak felterjesztve.

El Visco Stello (törölt) 2010.09.12. 20:29:47

Köszönöm a képet. Az ötlet jó, nálam bevált.
Az egyébként borús hangvételű posztot mintegy kiegyensúlyozza és segít a tárgyilagos féleményformálásban.
Gratulálok a szerkesztőknek.
Annyi hozzáfűznivalóm lenne, hogy gondoljanak a hölgy olvasókra is és egy-két csippendélt is szúrjanak be.

dajan 2010.09.12. 20:31:44

@nullnick: Lehet hogy igazad van, de szeretem az olyan embereket mint te vagy és visszajöttem!

El Visco Stello (törölt) 2010.09.12. 20:38:55

Egyébként ez nem egy kocka a Stadalax reklámból? Tudjátok, amikor egy szívet formáz a hasán a topmodell.

DarthVader 2010.09.12. 20:39:13

@gatyamadzag: A posztodból úgy tűnik, szerinted bélcsavarodását a kórház okozta (valaki, orvos vagy nővér benyúlt és megcsavarta.) A "szívpanaszokat" elég ritkán okozza bélcsavarodás.

Képzeld el, volt olyan, hogy valakinek a foga fájt, kezelték is, de meghalt, mert hazafelé menet elütötte a villamos. Nyilván félrekezelték.

El Visco Stello (törölt) 2010.09.12. 20:40:07

@nullnick: Bocs, elfelejtettem megköszönni az információt. Kössssz!

Anti Anyag (törölt) 2010.09.12. 21:12:27

Itt elég egyértelmű.

Ha az orvos az első nap megvizsgálja, nem hal meg a beteg.

Ha mégis, tiszta a lelkiismerete az orvosnak, hiszen ő megtett mindent.

Itt egy hétig le sem szarták és utána is csak akkor nézték meg, mert sokat panaszkodik.

Nem kellene úgy csinálni, mintha nem tudnánk, egy tízes csodát tett volna, legalábbis annál az orvosnál.

Az egy mellékszál, hogy mi okozhatja, mert a történet szempontjából ennek nincs jelentősége.

bigbang77 2010.09.12. 21:22:02

Amennyiben a történet A-Z-ig igaz, bizony büntetőjogi következménye is lehet a dolognak. Még egy áttétes beteget sem szabad magára hagyni, mert "állandóan panaszkodik".
Anyámat 3 nappal a tüdőműtéte után a kedves nővér beleültette a kádba fürödni, és otthagyta, hogy "mindjárt visszajön". Anyám több, mint 1 órát ült mozdulatlanul, olyan gyenge volt. Pont akkor mentem be látogatni. Hát ne tudjátok meg mit üvöltöttem a nővérrel, de amit az orvostól utána kapott...
Anyám meg tüdőgyulladást a frissen műtött tüdejére. Hajszál híja volt, hogy nem halt bele.

Nem kell a latin katyvasszal védeni a kollégát. Hibázott! Figyelmetlen volt. EMBERTELEN! XXI. században.........

ui: ha meg kellene plusz pénz a kezelésre, mert hiány van, illik szólni. de ez hanyagság. FELHÁBORÍT

Scala 2010.09.12. 21:40:25

@bigbang77: levelekből nem lehet tudni, hoy A-Z-ig igaz-e, túl sok a pontatlan, érzelmi töltetű rész. Ha pl. valaki venné a fáradtságot és pl. évszámmal, zárójelentés részlettel gazdagítaná a sérelmeit érdemesebb lenni ide járni.

Bár így meg kialakul a két ellentétes tábor,jó gyorsan indulatossá sértegetik egymást, megmerevedik a vita, otthonos, magyaros, ezt szeretjük.

Pico 2010.09.12. 21:43:29

Szomorú... Mint több más történet, amit itt olvashat az ember... Nem a beteg beteg, hanem az egészségügy.
OFF. Egyben tisztelettel kérem mindazok nevében, akik nem orvosok és nem bírják az orvosi latin nyelvet, hogy - amennyiben az lehetséges (van rá eset)- szíveskedjenek magyarul foglamazni. Ellentételezésként én pl. megígérhetem, hogy én sem fogok pl. német szavakkal tűzdelt magyar kommenteket megereszteni...

Hagrid 2010.09.12. 21:46:24

Nem értem, miért a sok rinya a poszttal szemben. Ha meghal egy dokinak az apja ilyen körülmények közt - ahogy anno az én nagymamám is, étlen-szomjan - akkor persze, hogy szidja az adott kórházat. Ez nem jelenti azt, hogy a Bajcsyban ne lenne 1-2 jó orvos és több jó ápoló. Az a gond, hogy vannak, akik nem ilyenek és ennél fogva lesznek is még miattuk ilyen halálesetek. Csak mert nem végeznek el alapvető vizsgálatokat, mert drága, az oep nem nagyon akar ráadni pénzt stb. Nem tudom a pontos okokat. Hetekbe telhet, míg a belét átnézik valakinek pl.

csiribi (törölt) 2010.09.12. 21:49:14

Már ne gondold, hogy azok az emberek, akiknek szemükre veted ártó tevékenységüket, elszégyellik magukat.
Szarnak rá, mert rongy emberek.
/ Moldovától, most egyetértve /

adamantium 2010.09.12. 21:55:22

@dajan: ez nema "hazudjunk nagyobbat" blog
1. akkor most vastagbélperforációd volt vagy rákod? miért is vesznek ki vastagbélperforáció során nyirokcsomókat? tudod egyáltalán mik a 4. stádium kritériumai? pl áttétek a diafragma felett, azt a tudós izraeli kollégák biztos kizárták egy tükrözéssel? azok kiszórták a szemed azzal a vizsgálattal ami semmit sem ért ennek a betegségnek a kizárására, ekkora marhaságot még életemben nem hallottam, hogy egy vastagbéltükrözés többet érne mint egy total median laparotomia aminél a kezemmel végigvizsgálom az egész belet és onnan veszek biopsziát ahonnan kedvem van hozzá
2 vastagbélperforáció után colostomát csinálnak mert védeni kell a megvart bélszakaszt, főleg, hogy gyakran rezekálnak is belőle, én kevés embert láttam egy Hartmann mátét után 4 héttel 4 emeletet szaladni de biztos van, csak le ne essen a colostomás zacskó
3. 12 éve nem adtunk elszámolási nyilatkozatot honnan tudtad meg a fél milliót?
4 már 100 szor el lett mondva, hogy ha valaki kétszer annyi napot ül kórházban akkor nem kap a kórház kérszer annyi pénzt
folytassam még?

nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus 2010.09.12. 21:56:31

Biztos, hogy igaz a történet, ott feküdtem tavaly majd két hetet.
Legalábbis a törődés, meg a hozzáállás kérdésében.
Viszont a műtéti részleg, az altatóorvosok, az intenzív részleg nagyon rendben van.

adamantium 2010.09.12. 21:57:16

@El Visco Stello: azt irtam "szinte kivétel nélkül" tehát vannak kivételek, de az ismerősödnek is tüdő meg vastagbélműtéte volt egymás után?

El Visco Stello (törölt) 2010.09.12. 22:17:00

@adamantium: Nem, pont az ellenkezője, mint írtam is.
Azt is írtam, hogy orvos legyen a talpán, aki a friss tűdőműtétes fájdalmaiból colon perforatiora gyanakszik.

adamantium 2010.09.12. 22:18:21

@El Visco Stello: akkor egy véleményen vagyunk. ez egy szerencsétlen eset volt, mind a két bajság külön külön is kihívás, együtt meg fatálisnak bizonyult

Pico 2010.09.13. 08:05:19

Ich möchte etwas wieder kérni, immáron zweimal, magyarul to write.
Ez egy sok die Kranken által látogatott fórum and no MOK site. Kéretik a doctor fraseologia-t kerülni, weil sokan nicht understand.

Das ist nicht to schwierig, mert a magyar die Sprache nagyon gazdag and flexible. Pl. facials paresis (korábbról)=arcidegbénulás, colon perforatio=bél ki/átlyukadás, colostoma=végbélsipoly (ha mindezeket jól olvastam ki egy orvosi szótárból).

Magam is tudom, hogy sokszor nagyon nehéz elszakadni a mindenapi, szinte a vérbe ivódott szakmai nyelvezettől, még akkor is, ha köznapi környzetben beszélünk nem szakmabelikhez, de azért jó lenne megpróbálni. Az orvosok egymás közötti szakkifejezésekkel tűzdelt eszmecseréjének meg szerintem orvosszakmai fórumokon van helye. Ám, ha mégis, akkor itt kéretik magyar szakszavakkal értekezni. Már csak a szép és rugalmas magyar nyelv használata érdekében is.

Pico 2010.09.13. 08:06:35

@Pico: Correctio: Das ist nicht too schwierig...

dajan 2010.09.13. 12:22:29

@adamantium: Nem tehetek arról, hogy értelmezési zavarban szenvedsz.
12 éve 496 ezer forint volt az elszámolási lapomon./ biztosan rosszul olvastam./
Sztómát helyeztek ki mert a kivágott vastagbélben találtak rákos sejtet./ Rákossejt mindenkiben van./ Nem burjánzott csak ott volt.
A sztómát / nyílt élőseb/ tükrözni akarták, az állatokat emberibben kezelik mint az embert. Nem vállaltam a fájdalmat. De miután a nagypapám belgyógyász volt, így felvett egy izraeli kapcsolatot/ ő akkor 87 éves volt / mielőtt belekötnél. S akkor derült ki számunkra, hogy van egy fájdalommente eljárás, így kerültem ki.
Miután 2 seb volt a hasamon a fájdalom ingerem zéró volt,elaltatni pedig a tükrözés alatt nem lehetett akkor még itthon. Ma már úgy tudom, ha a beteg kéri megteszik. Az összeült onkoteam állapította meg, hogy kevés nyirokcsomót vettek ki, mert 4 helyett 12 kellett volna kivenni. Ezért soroltak ebbe a kategóriába a 4-es be, de nem azért, mert halálos beteg voltam.
Még mielőtt vádolnál, kérd az orvosi papírokat és meglátod, hogy ki van a hazugságok mögött.

adamantium 2010.09.13. 21:43:50

@Pico: a végbélsipoly az "fistula anii" lenne, a colostoma az egy mesterségesen képzett nem természetes helyen lévő végbélnyílás
@dajan: szerintem nem kellene vitát nyissunk olyan dolgokból amihez láthatóan nem értesz
1. szerintem nem volt akkor elszámolási nyilatkozat, de egye fene te kaptál, szerintem ugyan ágica vezette be, hogy kell adni mert addig nem adtunk de mindegy. akkor sem duplázódik ha 5 napot még benn maradsz
2 nincs mindenkiben rákos sejt, ugyanis a szervezet a hibás osztódással vagy hibás átíródással képződő sejteket kiszüri
3 az a bizonyos eljárás amire te gondolsz messze gyengébb eredményeket ad mint a tükrözés, rákgyanú esetén soha nem választandó (tehát izraelben azok a nagy tudósok óriási szakmai hibát követtek el)
4 nem altatunk tókrözéshez, túl kockázatos, helyi érzéstelenítés van és max bódítás
5 4 es kategória az nem negyedik stadium, olvass utána mennyi a túlélési esélye egy 4. stádiumú végbélráknak, már következő évben nem éltél volna
ha rákot akarunk vizsgálni akkor messze nem a te általad választott módszer a legmodernebb pláne nem nobel díjas: van CT, MR, Szcintigráfia, tumormarkerek ... milliószor érzékenyebbek mint a te általad lenyelt kapszula

Kalamona 2010.09.14. 10:07:31

@Vivira: elnézést, hogy indulatos voltam. Nemtom, hogy örüljek, vagy sírjak, hogy állandóan keresgélnek tovább.
Tegnap pl., nem kapott ebédet, mert újabb vizsgálatra van kiírva és két nap lédiaéta kell. -sem orvos, sem nővér nem közölte vele, csak ebédosztáskor derült ki. Nem hiszem el, hogy egy rántott vagy csontlevest nem kaphatott volna.
Ráadásul tegnap du. egyetlen dokit sem találtam benn, a nővérek meg "nem adhatnak felvilágosítást", címszóval elhajtottak, annyit közöltek, hogy rostos levet kaphat.
Így aztán most csinálom a zellerkrémlevest és mindjárt rohanok be hozzá. A szívem szakad érte, mert éhes, romokban hever annak ellenére, hogy panaszmentes.
Értelmi szintjével nincs baj, fejti a keresztrejtvényeket, de a mozgás hiánya és az, hogy nem veszik emberszámba, nem közölnek vele semmit, nagyon megviseli.

Kalamona 2010.09.14. 10:18:56

@radiologus.hu: közben eszembe jutott ám:)
Konkrétumot nem igazán tudok jelenleg kérdezni, mivel a "lázlap" titkos, a dokik a paksamétájával rohangálnak ugyan vizitkor, semmit nem mondanak, semmilyen leletet nem adnak kézbe.

Annyit talán kérdeznék, hogy a négyszeri mintavétel jogos?, mert én nagyon kínzásnak érzem. Az utolsónál akkora darabot vágtak a diónyi daganatból, hogy több öltéssel varrták össze.

dajan 2010.09.18. 22:31:21

@adamantium: Nem lenne baj ha elolvasnád a Heti válaszban ma megjelent cikket, amit az onkológiai intézet kiadott. Pontosan erről beszéltem a rossz diagnózisról. Magam sem gondoltam, hogy Magyarországon 50% a tévedés, ez valami rettenetes. Ezért léptem tovább és talán ezért élek még.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása