Októberig szenvedjek?

2010.09.05. 06:00

Üdv minden olvasónak, és a blog szerkesztőinek!

 

Az én történetem májusi kezdetű. 40 éves vagyok, nő. Erős alhasi görcseim voltak, elmentem a nőgyógyászhoz, aki kiderítette, hogy azon a tájékon semmi gond. Ez után mentem a háziorvoshoz, aki vastagbélgyulladás gyanújával a visegrádi gasztroenterológiára utalt.


A doktornő tapintással megvizsgált, mondta, hogy érzi, hogy forró a hasam, ez bizony gyulladás lehet. Adott antibiotikumot, mondván, ha a gyulladás lemegy, majd megvizsgálnak, egyelőre nem tanácsos az esetlegesen gyulladt beleket piszkálni. Közben volt vérvétel is, ennek az eredményére pár napot kellett várni. Szedtem a gyógyszert, és a tüneteim enyhültek.


Mikorra elkészült a vérvizsgálat, telefonon beszéltem a főorvosnővel. Mondta, hogy az eredmények teljesen rendben vannak, nincs gyulladásom, és így nincs szükség a vizsgálatra. Az egész fura volt, merthogy azt mondta, hogy majd ha elmúlnak a tünetek lesz vizsgálat - ugyanakkor nem kifejezetten vágytam rá, hogy a beleimet vizslassák, így megmaradt a "most ezt így hogy" érzés, de nem kekeckedtem. Akkor ennyi volt.


Tegnap este ismét előjött az a görcs az alhasamban. Hánytam is, és hőemelkedésem volt. Ma már egyből a háziorvoshoz mentem. Megnyomkodott, és újból a gasztroenterológiát javasolta. A visegrádiaknál, ahol korábban voltam, azt közölték az orvosommal, hogy pillanatnyilag nem tudnak időpontot mondani, mert szabadságon van mindenki (hetente kétszer van gasztroenterológiai rendelés, hétfőn és szerdán).


Ha holnap felhívjuk őket, lesz egy asszisztens, aki majd ad későbbre időpontot. Miután mondtam, hogy ez hülyeség, felhívta a szentenderieket. Az ottani központos az október 14-i időpontot adta meg, és mikor a dokim felhördült, hogy hát a betegem addig szenvedjen? mondta, hogy akkor hívjuk őket fel csütörtökön, és az akkor rendelő orvossal beszéljünk. Itt heti egyszeri rendelés van.

 

 

Korábban a szentendrei rendelővel már volt egy hasonló eset, akkor is kaptam egy hasi ultrahangra beutalót, és mikor bementem, akkor időpontot akartak adni három héttel későbbre, úgy, hogy közben már kaptam antibiotikumot valamire, amiről nem tudták hogy micsoda (az is valami alhasi gyulladás volt). Mondtam nekik, hogy addigra remélhetőleg már semmi bajom nem lesz, így értelmét nem látom, hogy három hét múlva visszajöjjek a semmiért. Ez az eset egy helyettes háziorvossal történt, aki megnyomkodott, és hasi ultrahangra küldött, határozottan határozatlanul.


Kérdeztem, hogy van-e más ötlete, ekkor ajánlotta az antibiotikumot, és mellette azért javasolta az ultrahang vizsgálatot. Mivel három gyerekem van, főállású anyaként vagyok pillanatnyilag itthon, ezért inkább ezt választottam, mint a bizonytalan ultrahangvizsgálatot. Utóbb bebizonyosodott, hogy akkor szintén várhattam volna pár hetet. Az akkori fájdalmaim nem voltak annyira erősek. Bár a fene tudja, lehet, az már ez volt, ami most van - amiről továbbra sem tudom, hogy micsoda.


Most itt tartunk. A hasam fáj, émelygek, és úgy kábé fogalmam sincs, hogy most mi lesz.

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használd Kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Visco Stello (törölt) 2010.09.05. 15:40:08

Semmi baj nem lenne a magyar egészségüggyel, csak ezek a kurva betegek ne lennének.

Irise 2010.09.05. 15:47:44

1. ha hasi fájdalmad van és tényleg rosszul vagy, menj SBO-ra (sürgősségi betegellátó osztály)teljesen egyetértek adamantiummal.

2. véleményem szerint, ha egy beteget előjegyeznek valamilyen vizsgálatra ,majd ok nélkül nem jelenik meg (mint jelen poszt írója) az a beteg nem kooperál, ergo kerüljön nyugodtan a lista aljára, vannak mások, akik szeretnének meggyógyulni.

Itt a fejlett nyugaton elég hosszú várólista van (2 hónapos előjegyzés sürgős MRI-re sürgős,merthogy már komoly neurológiai tünetei vannak; 4 hónapos előjegyzés fül-orr-gége szakvizsgálatra krónikus tonsillitises gyereknél - érted,nem műtétre, csak arra,hogy szakorvos is lássa, 6 hét múlva megműtik a szeptikus artritist, stb.) a magyar betegeknek nagyon jó a helyzetük, már a fejlett nyugathoz képest.
Jobb is lesz,ha visszautasítgatják a szirszar UH-okat és egyből PETet kérnek a fájó pocira.

roxxtar 2010.09.05. 15:52:26

háháh, nyár közepén elküldtek hasi uhra.. aug közepére kaptam időpontot arra hogy akkor kérjek időpontot mert még a távoli jövőre se tud mondani semmit :DDD igen igen, nem lett szétbaszva az egészségügy..

Bikli néni 2010.09.05. 15:52:48

@adamantium: Én úgy vettem ki (merthogy hangosan sírt a lány a recepciósnak, vagy harmincan hallgattuk szegényt), hogy simán csak nagyon erős hólyaghurutja lehet. Ha meg a háziorvosa küldte oda (ez is elhangzott), akkor szerintem meg sem fordult a fejében, hogy nem fogják rögtön ellátni.

tbb 2010.09.05. 15:53:11

Mit vacakolsz? Elmész priváti. 5-10 rugó. Ennyit csak megér az egészséged.

Meridian74 2010.09.05. 15:58:56

Anyámnak ugyanez volt. Pont így volt, csak már sokal erősebben. Neki ráadásul volt még hasnyálmirigy gyulladása is korábban (10 évvel - de mindig is problémája volt a gyomrával, epéjével), de kb 25 vizsgálatot csináltak egyik sem hozott eredményt - egyik kórházból tologatták a másikba. A végén már majdnem belehalt a fájdalomba ekkor (elvittük Kecskemétre ismerőhöz), mozdulni sem tudott, már azt hitték elzáródott a bele és azonnal műteni kellenne, de mikor erre is csináltak vizsgálatot semmi...

Végül soron kívüli lett egy MRI, és mi lett az eredmény? Na mi? A kurva anyjukat - mármint az OEP-nek...!?

Az epevezetéke záródott el, 20 perc alatt megcsinálták és egy könnyed operációt végeztek rajta (szájon keresztül ledugott csövekkel és kamerával) és kész. De még egy nap és meghalt volna. Méghozzá szörnyű kínok közt.

Bármit evett, már a végén a vízet is kihányta. Csak infuzióval lehetett táplálni.

Szóval azt javaslom ki kell ordítani azt az MRI-t, ha kell perrel fenyegetőzve, mert __ha az eddigi vizsgálatok nem hoztak eredményt__ akkor csak két módszer van: vagy felnyitják a hasadat és úgy keresik meg a bajt (régen így ment) vagy MRI-t csinálnak a hasüregedről (ez a modern technika - nem kell vagdosni), és akkor mindjárt látható lesz mi okozza a problémát.

A TB-t nem azért fizeted, hogy rajtad spóroljanak - de a buzikat meg férfiből nővé átszabják meg vica versa, ingyen.

adamantium 2010.09.05. 16:01:45

@Bikli néni: értem én, de egy hólyaghurutra: UH+antibiotikum, fájdalomcsillapító, vizelettenyésztés. ehhez nem kell urológus. pláne ha nem is hólyaghurut hanem mondjuk petefészekgyulladás, amit lehet az urológus észre se vesz és nyúlik a panasza. ki kell szépen vizsgálni egy általános szakvizsgálattal és konziliumokkal (SBO) majd ha speciális ellátást igényel akkor tovább a szakellátásra. én is kapok a traumatológián számtalan ilyen háziorvosi beutalót: "Tisztelt Baleseti sebészet! A beteget trauma nem érte, fáj a térde, bokája, dereka" akkor ha baleset nem érte miért küldi a baleseti sebészetre, pláne hajnal 3-kor?

adamantium 2010.09.05. 16:03:59

@Meridian74: ERCP endoskópos retrográd colecisto-pankreátográfia, sokkal jobb erre mint az MR, sokkal egyszerűbb is

nullnick 2010.09.05. 16:06:40

a sok

HÜLYE HÁZIORVOS

minek ad rögtön antibiotikumot?

ja, hogy NEM HÜLYE HANEM PÉNZÉHES, mert minél több receptet állít ki, a gyógyszerügynöktől annál több pénzt kap zsebbe

adamantium 2010.09.05. 16:11:02

@nullnick: hát az antibiotikum árusok nem igazán adnak semmit, a háziorvos által felírható antibiotikumok árai és mennyiségei nem képviselnek olyan értéket, hogy az a gyógyszerügynököket motiválná, max egy bögre, törölköző, toll

Meridian74 2010.09.05. 16:13:09

@adamantium: a 25 féle vizsgálatban egyedül csak az MR nem volt benne, az volt legutoljára. Az endoscopos vizsgálat nem tudom hogy működik, de a uccsó vizsgálatoknál (már 3 ultrahangos viszgálat is volt, eredméyntelenül) már mindenféle undorító - színezet löttyökket itattak vele, amit félig kihányt mertt azt sem bírta elviselni, utána meg ledugtak mindenféle csöveket a torkán, ami a fájadalomcsillapítás ellenére is fájt neki, az sem hozott semmi eredményt.

Neki csak az MR tudta megmondani, de az azonnal. És az opreáció is rutincsuklógyakrolatnak számít az orvosknak, de a betegnek sem tul kellemetlen, mert hamar tul van rajta.

Összeszámolva, a 2 hónap kórházi vizdgálatok, étkeztetés, ellátás, együttesen vajon hány MR viszgálat költségét teszi ki?
Beleértve hogy legalább 12 szakorvos látva, ezenkívül háziorvos, és az orvosi ügyelet is többször ki volt hívva hozzá, mentő is volt érte kinn, és összese 3 kórházban volt. Kecskeméten nem volt olyan részleg ahol aznap amikor mi vittük oda végül el , ne fordult volna meg, aminek köze van a belgyógyászathoz...

Szóval ha végső számlát kiállítanánk, és megnéznék mi mennyi felesleges vizsgálatot és munkaórát töltöttek el csak azért mert az MR-re 2 hónapot kell várni, akkor az döbbenetes pazarlásra vetne fényt.

nullnick 2010.09.05. 16:15:45

@adamantium:

ettől függetlenül is indokolatlan

rögtön antibiotukumot írni

kivizsgálás nélkül/előtt

adamantium 2010.09.05. 16:17:10

@Meridian74: egy MR kb 25 ezer, kontraszttal a duplája. és ezért ki a hibás, hogy nem készült el időben? leírtam, hogy az MR gép az pörög állandóan, ha van benne beteg ha nincs, csak az a kérdés, hogy az OEP fizeti a vizsgálatot vagy nem. mert hidd el vannak nekem is elképzeléseim mikor lenne jó egy sürgős MR, de ha a beteg nincs közvetlen életveszélyben akkor szinte esélytelen, hogy keresztülvigyem az ötletet

gld 2010.09.05. 16:17:25

Sürgősségire mentem volna. Az UH-t pedig akkor is hagytam volna elvégezni, ha már nincs panaszom. Kb. Ennyi :)

pakesz (törölt) 2010.09.05. 16:18:45

@Meridian74: en javasolnam, hogy legyen magas az orvosok fizteese de aki ilyen muhibat vet, hogy nem kepes rajonni hogy el van zarodva egy epevezetek, es e miatt MR -re kuldik, na attol pl a 10% -t az MR -nek vonjak csak le...
legyen ISO9000, hogy pontosan mindenkirol lehessen tudni milyen munkat vegez...
ha ez megy az iparban, miert nem lehet az egeszsegugyben is?

ja hogy erre mondtunk volna nemet 2008 -ban az igennel?

Irise 2010.09.05. 16:19:24

@Meridian74: Én csatlakozom Meridiánhoz, MR-t mindenkinek, évente kop CT, és évente egy laparotómiát!
Hajrá,ne adjátok fel, jár nektek!

adamantium 2010.09.05. 16:20:04

@nullnick: ebben egyetértünk, azért is van annyi antibiotikum allergia és rezistentia. sumetrolinra pl nagyon sokan allergiások, a penicillin augmentin, ampicillin (valaha nagyon jó antibiotikumok) az antibiogrammok fele hatástalannak találja. de a beteg is hibás, mert van aki kiköveteli, van egy 2 cm-es sebe és azt mondja, hogy nem gondolom, hogy antibiotikum kellene rá? mondom: miért, nem tartja elég erősnek a szervezetét, hogy ezzel a sebbele megbirkózzon? erre meg azt mondja, hogy nem értek hozzá és körbejár még 5 orvost míg valaki megunja és felírja neki az antibiotikumot

adamantium 2010.09.05. 16:21:14

@Irise: és képzeld mennyit megspórolunk majd a villanyszámlán ha mindenkinek világítani fog a feje a sok sugárzástól

Meridian74 2010.09.05. 16:22:09

@adamantium: tisztában vagyok vele, hogy nem az orvos(ok) a hülye(k) és nem a kórházak tehetettek az egész mizériáról, hanem az OEP.

Többszörösen is, mert így az egész sokkal többe került.

Amúyg Kecskeméten is csak azért csinálták meg az MR-t mert tényleg sürgős volt, és ténylegesen nem volt már mit öteltelni még mit lehetne csinálni, a műtéti beavatkozással történő felderítésen kívül (ami többe került volna mint az MR)

nullnick 2010.09.05. 16:22:49

Hát ez fasza:

"A doktornő tapintással megvizsgált, mondta, hogy érzi, hogy forró a hasam, ez bizony gyulladás lehet. Adott antibiotikumot, mondván, ha a gyulladás lemegy, majd megvizsgálnak, egyelőre nem tanácsos az esetlegesen gyulladt beleket piszkálni. "

Legalább egy hasi UH-t meg natív hasi röntgent kért volna.

Egy UH, natív rtg SEMMIT NEM ZAVAR egy gyulladásban és viszont.

Irise 2010.09.05. 16:24:31

@adamantium: és egyébként is az első hasi műtét után nem zárni kéne a sebet,hanem zipzart (nemtom hogy kell írni) belevarrni, aztán,ha legközelebb is fáj a hasa már nem kell Uh-ozni, kinyitod az ambulancián, belekukucskálsz oszt kész.

Dr.laikus PhD 2010.09.05. 16:26:35

@pakesz:

Az elzáródott epevezeték esetén be szoktak sárgulni.
Ha ez nem történt meg akkor szívás.

Régen is így állapították meg a lehetőségét, és nyitották fel a beteget.

Irise 2010.09.05. 16:28:24

@nullnick: Azért azt vedd hozzá,hogy a vérvétel szerint viszont nem volt gyulladás.
Uh-ot meg kért, csak a beteg nem ment el,mert akkor már nem fájt a pocija.
...
...
...

Irise 2010.09.05. 16:29:14

@Dr.laikus PhD: Laikus,te határozottan továbbképzésen voltál. Bravo.

adamantium 2010.09.05. 16:30:31

@Irise: szoktuk csinálni, hasi compartementben, de nem vezetném be "gold standard"-nak :D

nullnick 2010.09.05. 16:34:14

@Irise:

Nem.

"Mikorra elkészült a vérvizsgálat, telefonon beszéltem a főorvosnővel. Mondta, hogy az eredmények teljesen rendben vannak, nincs gyulladásom, és így nincs szükség a vizsgálatra."

Az orvos fújta le a vizsgálatot,

amit egyébkéntis AZ ELSŐ TALÁLKOZÁSKOR KELLETT VOLNA MEGEJTENI.

Kérhetném az értő olvasást reagálás előtt?

pakesz (törölt) 2010.09.05. 16:35:45

@Dr.laikus PhD: ok nekem errol fogalmam sincsen...
csak az alapelvrol :)

@nullnick: visegradi ugyeleten / rendeloben van olyan?
nem lehet hogy egy nagyobb komplexumban jobban el lehetett volna ezt latni?

Irise 2010.09.05. 16:36:15

@nullnick: Nem,ma nem olyan napom van!

gld 2010.09.05. 16:37:03

@nullnick: én is úgy értelmeztem, hogy a posztoló lemondta az UH-t, mégpedig ez alapján a bekezdés alapján:

"Kérdeztem, hogy van-e más ötlete, ekkor ajánlotta az antibiotikumot, és mellette azért javasolta az ultrahang vizsgálatot. Mivel három gyerekem van, főállású anyaként vagyok pillanatnyilag itthon, ezért inkább ezt választottam, mint a bizonytalan ultrahangvizsgálatot."

nullnick 2010.09.05. 16:40:19

@gld: @Irise:

VAKOK vagytok VAGY HÜLYÉK?

"Korábban a szentendrei rendelővel már volt egy hasonló eset"

Két külön esetről van szó.

Irise 2010.09.05. 16:40:46

@nullnick: "Mondtam nekik, hogy addigra remélhetőleg már semmi bajom nem lesz, így értelmét nem látom, hogy három hét múlva visszajöjjek a semmiért."
Ez a beteg már korábban sem kooperált,
most is ott van,hogy egyetértett,hogy nem kell újabb vizsgálat "ugyanakkor nem kifejezetten vágytam rá, hogy a beleimet vizslassák"
hát most akkor mit akarsz?
Drága betegünk. Hasi tünetei elmúltával, és mivel véreredményei negatívak, kérjük, haladéktalanul jöjjön be egy natív hasra és egy hasi UH-ra, akkor is,ha már semmi kedve hozzá.

jabba18 2010.09.05. 16:42:19

Sajnos tudomásul kell venni, hogy ha fontos az egészséged, akkor áldozni kell rá. Elmész egy magánklinikára, azonnal kapsz időpontot bármire. És 10-15 ezer forintról van szó. Állítom, érdemes félretenni minden hónapban 1-2 ezer ft-ot ilyen esetekre.
El kell felejteni a hazai hivatalos egészségügyet+

Irise 2010.09.05. 16:42:20

@nullnick: Te kispajtás. Vegyél vissza magadból, mert le styl c'est homme, akkor a te esetedben jelenleg subhuman.

gld 2010.09.05. 16:42:48

@nullnick: vágom, hogy két külön esetről van szó. Annyit mondtam, hogy úgy értelmeztem, lemondta az UH-t, valamint annyit, hogy akkor is megcsináltattam volna, ha már nem lenne panaszom. Ettől miért vagyok vak, illetve hülye?

adamantium 2010.09.05. 16:46:37

@jabba18: hát már ez sem igaz, ismerek egy magán MR-t, utolsó lehetőségként szoktam ajánlani betegeknek. persze a fele még az ötlettől is felháborodik, nekik ingyen MR kell és azonnal, a másik fele vagy elmegy és fizet vagy vár. de mostanában már azt hallottam, hogy ez a magán MR is annyira le van terhelve, hogy várólistát állítottak fel, igaz csak pár nap de akkor is, nem azonnal

gpetersz 2010.09.05. 16:49:40

Google: "Gasztroenterológia magánrendelés"

Felhoz párat. Dr. Rose -hoz ne menj, nem az átlagpolgár árkategóriája (mindegyik drága).

Konzultáció: általában 8-10 ezer
Kilégzéses tesztek: 5-6 ezer
Gyomor/vastagbél tükr: olyan 25-35 ezer között. Ne kérj altatást (+15-25 ezer), felesleges (gyomorhoz nem is lehet).
Végbéltükr: 10-15 ezer

Tudom. Ez mind-mind drága, viszont jobb mint meghalni. Olyan 50-60 ezerből már látható, hogy van-e valami nagy gáz.

nullnick 2010.09.05. 16:50:39

@gld:

a korábbi alkalommal elutasította a helyettesítő háziorvosnál

a jelen alkalomkor a rendes háziorvos tanácsolta el

a beteg meg egy seggfej mert inkább bekapkodja az antibiotikumot, minthogy elmenjen a kivizsgálásra - no persze a teljesen összevissza levelét is úgy kell dekódolni, hogy mikor és hol is járt

Irise 2010.09.05. 16:52:49

@gpetersz: a gyomro/vastagbéltükrözésnél én inkább azt mondanám a betegnek,hogy kérjen egy kis gyógyszeres segítséget. Főleg a vastagbéltükrözésnél.

gld 2010.09.05. 16:54:17

@nullnick: egy szóval nem mondtam, hogy a beteg egy seggfej lenne, nem is utaltam ilyesmire.

Meridian74 2010.09.05. 17:00:25

én viszont súlyos, és oylan esetben ahol amúgy is kórházi ellátásra szorul a beteg, ott nem vacakolnék az MR-el mivel többe kerül a gomb mint a kabát...

A fenti magánrendelős árakat ha kettővel elosztom és felszorzom azzal amit anyámon végeztek, kb 10 MR kontraszttal is kijön - bvag yakár töb is, mert nem tudom miylen rezsi költségei vannak konkrétan egy-egy kórháznak napi szinten egy-egy betegre leosztva - csak sacc per kábé..

És az egészet 2,5 hónap fajdalmas gyötrődés nélkül megúszhatta volna, 2-3 nap procedurában.

gld 2010.09.05. 17:02:31

"Adott antibiotikumot, mondván, ha a gyulladás lemegy, majd megvizsgálnak, egyelőre nem tanácsos az esetlegesen gyulladt beleket piszkálni."

Ezt viszont valaki megmagyarázhatná nekem... Nem értem. Ha a vizsgálat alatt az UH-t értette, az miért piszkálja a beleket, és miért nem lehet elvégezni a gyulladás akut szakaszában? De én azt hiszem, hogy itt már nem az UH-ról lett volna szó, hanem mondjuk egy vastagbéltükrözésről. De ezt csak feltételezem.

Irise 2010.09.05. 17:03:11

@gld: Szerintem ma nullnick bal lábbal kelt fel. Én teljesen úgy értettem,hogy ő tartja seggfejnek a beteget,nem te.

gld 2010.09.05. 17:04:09

@Irise: :) Én ma nem vagyok kódfejtésre berendezkedve :) Biztosan a hidegfront az oka :)

Irise 2010.09.05. 17:05:07

@gld: Igen, én is úgy értettem,hogy tükrözni akarta. De ez nem zárja ki,hogy UH-ot is kért volna.Sok ebben a posztban a zagyvaság, vasárnap délelőtt ilyet kitenni udvariatlanság. :)

gld 2010.09.05. 17:07:16

@Irise: azt hittem, hogy csak azért nem tudom követni az eseményeket, mert nem értek hozzá :) Szerény tudásommal én is azt feltételeztem, hogy az UH nem fogja a beteget "bántani" azért, mert ott gyulladás van.

adamantium 2010.09.05. 17:08:01

@gld: hát gyulladásos szakban nem ajánlatos ilyen vizsgálatokat végezni, ha már valamilyen bélgyulladást feltételezünk akkor az a bélfal sérülékenyebb, az, hogy felfújják széndioxiddal majd matatnak benne, nem feltétlenül kockázatmentes, gondolom ezért halasztották

adamantium 2010.09.05. 17:08:54

@adamantium: persze UH-t azt lehet bármikor és bármennyit (bár mostanában már ebben sem biztosak a tudósok)

gld 2010.09.05. 17:09:40

@adamantium: igen, ezt értem, hogy ezért nem tükröznek ilyenkor. Azt nem értettem, hogy az UH miért nem...:)

pakesz (törölt) 2010.09.05. 17:10:14

@Meridian74: persze te az egyik eset vagy...
csak sajna ma az jellemzo a magyar nyugdijasokra, hogy inkabb elmegy 3 szakorvoshoz kikerni a velemenyuket, elvegre lehet hogy az egyik hibadzik...

konnyen elkepzelem, hogyha tenylegesen ingyenes lenne az is, akkor a nyugdijasok a teapartit az MR varoban adnak elo :)))
tudod eddig volt a nyugdijasvagon a vasuton ezentul lenne nyugdijas melegedo nekik az MR eloterben...

Irise 2010.09.05. 17:13:13

@adamantium: Megvan az ultimate shortcut.

Az SBO-kon az ajtókeretbe kellene építeni egy CT-t. Így a beteg áthaladtakor automatikusan mindenkinek megvan a CT-je.
Juppijé.
Nővérke csinál gyorstesztet CRP-re, ha negatív már mehet is a vastagbéltükrözés, bummbele, a vizsgálóasztalát neki.
Abszolút effektív.

gld 2010.09.05. 17:13:27

Amúgy én nem értem, mit ragaszkodnak annyira ahhoz az MR-hez :) Én személy szerint rühellem. (OK, tudom, nagy segítség, hogy van.)

gld 2010.09.05. 17:14:50

@Irise: :))) Ezt esetleg úgy lehetne továbbfejleszteni, hogy a következő kapu az eredményeknek megfelelően szortírozná a betegeket, és irányítaná a megfelelő rendelő felé :)

adamantium 2010.09.05. 17:18:12

@Irise: nem, nem, egy robotot kell felszerelni ami minden lyukadba dug egy vizsgálóeszközt, így standardizált lehetne a vizsgálat és senki nem panaszkodhatna, hogy a másik embert jobban megvizsgálták volna

Irise 2010.09.05. 17:19:43

@gld: Elképzeltem a hangosbemondót, amint tündérien fuvolázza:
"Véres-fosós betegek: egyes kapu. Hányós-fosós betegek: kettes kapu. Hónapok óta van panasza, de ügyeleti időben kereste fel rendelőnket: kérem haladjon az elektromos kapu felé. Nincs semmi tünete és a vizsgálati eredményei is negatívak: kérem válassza az EXIT feliratot.

Irise 2010.09.05. 17:21:14

@adamantium: Mari néni,kérem vetkőzzön le,mert jön a robotdoktor.. MAri néni, kérem gyorsabban tessék.. Mari néni..
na basszus,most vehet másik ruhát.

gld 2010.09.05. 17:23:38

@Irise: "Hónapok óta van panasza, de ügyeleti időben kereste fel rendelőnket: kérem haladjon az elektromos kapu felé."

LOL :D

gld 2010.09.05. 17:26:23

@Irise:
@adamantium:

Iszonyat jó animációs filmet lehetne csinálni a "terveitekből" :D

Hipósgriff 2010.09.05. 17:37:06

A "mindenható" hasi ultrahang a legkevésbé alkalmas a gasztrointesztinális rendszer (főként a belek) adekvát vizsgálatára. Ha azzal látnak valamit a beleken, már elég rossz a prognózis.
A háziörvösnek azért illene erőfeszítéseket tenni, hogy az egyszerűbb (nem feltétlenül szakorvosi ellátást igénylő) betegségekez diagnosztizálja ÉS kezelje, meggyógyítsa. Persze egyszerűbb a beteget elpasszolni.
Az epevezeték elzáródását (jó esetben) akár egy labor leletből is meg lehet állapítani, de a tág epevezetéket a hasi ultrahang általában jól megmutatja. Nagyon ritka, hogy ezt hasi MR-rel vegyék észre. Valami nagyon nem stimmelt a konkrét esetnél...A lényeg, hogy meggyógyult a beteg.
A poszt írójának: a hasi UH valószínűleg nem segített volna a fájdalom okának tisztázásában. Három gyermek után (ha esetleg császármetszések is voltak) a bél összenövések, letapadások is okozhatnak ilyen panaszokat.

Dr.laikus PhD 2010.09.05. 17:39:17

@Hipósgriff:

Az UH-n semmi nem látszik sajnos....

fairytale 2010.09.05. 17:59:35

A barátnőmnél egy rutinvizsgáklat során felfedeztek egy foltot a szíve és a tüdeje között. Az orvos mondta, szerinte csak jóindulatú zsírdaganat, de persze lehet ez más is, azonnal kell egy MR vizsgálat. Az azonnal persze nem jött össze, egy hónap múlvára kapott időpontot, ami ugye annak tudatábban, hogy az lehet rákos elváltozás is, elég hosszú idő.
Ám egy kis internetes keresgélés után kiderült, ugyanott fizetős szolgáltatás is létezik. 30 ezer az MR vizsgálat. Barátnőm ennek tudatában visszahívta őket, és lássatok csodát, másnapra volt üres hely, és mehetett a vizsgálatra!
Az utolsó fillérjeiket szedték össze erre, de egy hónapot nem bírt volna ki a bizonytalanságban.
Ez azért elgondolkodtató!

Piréz Vitéz 2010.09.05. 18:09:19

Úgy tűnik elég sokszor probléma az ilyen mindenféle alhasi fájdalom. Anno engem ilyennel azonnal benntartottak vakbélgyulladás gyanújával. Jónéhányszor végignyomogatták a hasam, többször is megállapították, hogy ha ott nyomják, ahol a vakbélgyulladásosok üvölteni szoktak, az nem fáj. Gyakorlatilag semmi más lehetőséggel nem foglalkoztak ezen kívül, kb. meg is mondták, hogy vagy vakbél, vagy le van ejtve. Ez azért nem volt túl megnyugtató.

Végül azzal engedtek el, hogy valószínűleg halszálka, vagy ilyesmi akadt el valahol bennem és azt éreztem. Azóta is elő szokott jönni időnként ugyanez a tompa fájdalom, jó lenne kideríteni, mi ez, de most azért menjek el megkérdezni, hogy újra benntartsanak x napig vakbélgyanúval, miközben nem néznek semmi mást?

Hipósgriff 2010.09.05. 18:13:52

Tündérmese: gyakori a lipóma az általad említett helyen, mifelénk inkább CT vizsgálatot végeznek emiatt. Panaszmentes páciensnél tényleg általában egy rutin mellkas felvételen, vagy átvilágításkor derül ki. Ilyen esetben néhány hetes előjegyzés semmilyen egészség-hátránnyal nem jár. De azt kell mondanom, hogy még pozitív esetben sem kritikus.
Nem írtad, mi lett a diagnózis az MR után, de gondolom, megerősítette a szokásos zsírcsomó diagnózisát. És ebben az esetben teljesen hiábavaló volt külön pénzt kiadni az extragyors vizsgálatra. Ez is elgondolkodtató.

gld 2010.09.05. 18:26:49

@fairytale: elhiszem, hogy megijedt a barátnőd, de azt gondolom, hogy egy rosszindulatú daganatos betegség diagnosztizálásában sem egyedül az MRI-re, vagy más képalkotó eljárásra hagyatkozik az orvos. Ha ilyen gyanúja van, szerintem csináltat labort (pl. tumormarkerek). Nem írtad, hogy ilyesmi történt-e. De szerintem ha mondjuk egy ilyen vizsgálat okot adott volna arra, hogy a kezelőorvos rosszindulatú elváltozásra gondoljon, akkor az MRI-re sem kellett volna 1 hónapot várni. Mondom: SZERINTEM :)

nullnick 2010.09.05. 18:44:22

@fairytale:

kamu

ha annyira sürgősnek itéli az orvos,

akkor elküldi CTre

tüdőtumort nem MR-rel vizsgálnak

nullnick 2010.09.05. 18:59:17

@Hipósgriff:

viszont

húgyhólyag
máj
epehólyag
vese
méh

UH-gal jól vizsgálható, sőt némely bélrendszeri KÓROS folyamatot is jelzi, ha fennáll

@Dr.laikus PhD:

két szagértő radiológus, gratula

nullnick 2010.09.05. 19:09:58

@Hipósgriff:

attól, hogy valakinek fáj a hasa, még nem biztos, hogy a belével van gond

pláne ha az ALhasa fáj

az UH pedig egy gyorsan elvégezhető és értékelhető, egyszerű és biztonságos vizsgálómódzser

buddha 2010.09.05. 20:02:49

ha tudok segíteni,nagy valószínűséggel a sigma bélen található diverticulusok okozzák a gyulladást.a vastagbél kitüremkedési,amit lehet meg kell műteni.
ha láz,nyákos,véres széklet is társul,azonnal irány a körház,egyébként,görcsoldó,antibiotikum.

ajánlani tudom:Budapest,1133 Pannónia 35-37 PMC,Dr Schnábel Róbert.azonnal megvizsgálnak

kvadrillio 2010.09.05. 20:41:24

Amelyik orvos az alábbi vizsgálatokat nem képes jól alkalmazni, az adja vissza a diplomáját !
Mert az MRI előtt is volt élet és diagnosztizálás !

Vakbélgyulladás, féregnyúlvány gyulladás...

Legkönnyebben nyomásos vizsgálattal azonosítható be. Ha a helyi érzékenység kemény hasfalat okozó izomvédekezéssel társul, a műtét már halaszthatatlan. Ha a hasfal puha, de körülírt érzékenység tapasztalható, akkor további kiegészítő vizsgálatok segíthetnek felfedni a kórképet. Ezek:

1. Blumberg-jel: a bal oldali fossa iliaca lassú, mély benyomásakor azt hirtelen elengedve a vakbél tájon fájdalmat jelez a beteg.
2. Rovsing-jel: a bal oldali hasfélre gyakorolt nyomás esetén is ugyanitt fáj a has (feltételezhetően ez a vastagbélben visszafelé préselt levegő a caecumban feszülést okoz).
3. Hendri-tünet (Mandel-tünet): a hasat bárhol ütögetve a caecum tájékon van a fájdalom maximuma. Alkalmazása hasznos, főleg azokban az esetkben, amikor az izomvédekezés miatt nehezen tapintható a has)
4. Psosas (ágyék) -tünet: a féregnyúlvány hátracsapódása (retrocaecalis appendix) esetén a jobb oldali fossa iliaca benyomása után a jobb alsó végtag emelése fájdalmas.
5. köhögési jel: köhögésre fájdalom jelentkezik
6. obturator jel: az alsó végtag hajlítása és befelé rotálása a jobb alhasban fájdalmat okoz, amit a musculus obturator interna közelében levő gyulladás és feszülés idéz elő
7. Lancz-tünet: férfiakban a jobb oldali cremaster reflex és a jobb oldali fossa iliaca bőrreflex hiánya.

IrishOak 2010.09.05. 21:09:04

@tundee:
De biza minden orvos a helyzet magaslatán állt akkor éjjel!!!Másnap(meg azóta mindig) a háziorvos is! :-)
de ettől még az ellenőrző vizsgálatokat sok-sok hét utánra jegyezték elő.

DarthVader 2010.09.05. 21:10:34

azért ez az "alhas" elég tág fogalom:) Jobb oldal, bal oldal, középen, nem mindegy. (azért elég merész vállalkozás úgy tanácsot vagy diagnózist adni, hoyg nem ismerjük a tüneteket, meg nincs vizsgálati lelet. )

SBO? A "mi" SBO-nk megkérdezné, mitől sürgős ellátást igénylő a lázas hasfájás, ami recidiv, és már többen vizsgálták. Alarmírozó tünete van-e? Ha nincs, irány a szakellátás, és innen rövidre zárt a kör.

gld 2010.09.05. 21:15:51

@DarthVader:

"SBO? A "mi" SBO-nk megkérdezné, mitől sürgős ellátást igénylő a lázas hasfájás, ami recidiv, és már többen vizsgálták. Alarmírozó tünete van-e? Ha nincs, irány a szakellátás, és innen rövidre zárt a kör."

Nálunk senkit nem küldenek el, mindenkit megvizsgálnak, ha ki tudja várni a sorát :) És mondjuk az UH-t tuti, hogy azonnal elvégzik, nem adnak időpontot.

DarthVader 2010.09.05. 21:16:55

@kvadrillio: b@szhatod te az összes jelet adott esetben, akut vakbégyulladás esetén működnek. Nekem viszont volt olyan betegem - aki ráadásul hasonló tünetekkel küzdött, mint a topic irójáé - hol fájt, hol nem, hol hőemelkedése volt, hol nem, ráadásul amikor fájt, akkor hol középen, hol bal (!) oldalt. Többször volt laboron, UH-n (az akkori UH készülékek felbontóképessége még nem volt olyan, mint a a maiaké) a laborja negativ volt (jellemzően a többé-kevésbé panaszmentes időben volt), majd 1 hétig bel oszt-on feküdt a panaszok miatt, de pechjére azon a héten nem volt panasza . Látta sebész is! És senkinek nem volt ötlete. 6 hónap múlva derült ki, hogy appendicitis. Megoperálták, azóta hasi panasza nincs.

Ezért mondtam másik topicban, hogy az appendicitis elég vékony jég. El lehet rajta csúszni.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.05. 21:22:37

@Hipósgriff:

ÁLLJ.

Az ultrahangvizsgálat az elsőnek választandó eljárás, ha a belek gyulladásos vagy daganatos betegségére van gyanú.

"Ha azzal látnak valamit a beleken, már elég rossz a prognózis."

TÉVEDÉS!

Bizonyos anatómiai és fizikai korlátok miatt természetesen nem 95 % fölötti a szenzitivitása ("találati aránya"), de meglehetősen korai stádiumban lehet segítségével megtalálni a különféle betegségeket.

10 éve ultrahangozok, mondhatni elég jó diagnosztikus hatásfokkal. Ha annyi millióm lenne, ahány béldaganatot és gyulladást találtam, akkor nem kellene többet dolgoznom, mert a mediterrán villámban tölteném az időt.

DarthVader 2010.09.05. 21:22:58

@gld: hát elküldeni nem küldik vizsgálat nélkül, megvizsgálják, de ha nincs alarm tünet, akkor bizony átirányitják a járó ellátásba.
(Mondjuk, volt rá eset, hogy 140-es tachiarrhytmiával beküldtem egy 70 éves beteget az SBO-ra, akit még aznap visszaküldtek azzal, hogy cardiologián jelentkezzen, és 140-es tachiarrhytmiával jött haza este. Az ambulans lapon a controll EKG-n is le volt irva a 140-es pulsus. A beteg pedig már a beküldéskor is enyhén decompensalt volt. Na ekkor azért kicsit zabos lettem.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.05. 21:24:02

@Dr.laikus PhD:

"Az UH-n semmi nem látszik sajnos.... "

Hogy látsszon, ahhoz valamennyire érteni is kell az ultrahangvizsgálathoz meg a hasi betegségek differenciáldiagnosztikájához.

DarthVader 2010.09.05. 21:24:29

Ja, azért még megkérdeném a topic irójától, hogy valami tüneti szert javasolt-e neki valaki? Ez nem derült ki.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.05. 21:28:13

@DarthVader:

Egy krónikus appendicitis, szép kis retrocoecalis periappendicularis tályoggal csak akkor látszik, ha a bél épp nem gázos, egyébként meg CT a választandó.

gld 2010.09.05. 21:29:02

@DarthVader: nálunk ez úgy van, hogy megnézik, megcsinálják az UH-t, ha van valami valóban sürgős, akkor intézkednek, ha nincs, akkor beutalják szakrendelésre.

A tachiarrhytmia az pontosan mit takar? A gyors szívverésen kívül még szabálytalan is a ritmus? Najó, a 140 már eleve nem szabályos ritmus, szóval hülye a kérdés :) Szóval mit takar? :)

DarthVader 2010.09.05. 21:59:15

@gld: igen szabálytalan a ritmus. (tachicardia lehet szabályos is) A leirt esetben tachiarrhytmia absolutaja volt a betegnek, azaz pitvari fibrillációja (a pitvar összevissza megy, nincs határozott ritmusa, a kamra meg annyival, amennyi átmegy az elektromos káoszból. ez lehet 40-től akár 180-ig. Itt a probléma a frekvencia, mert 40-es frekvenciával pacemaker kell a betegnek, a 80-as pitvari fibrillációval el lehet élni akármeddig - már ha szedi az ember a véralvadásgátlót- a 140-es meg efölötti meg rövid időn belül kimeriti a szivet.

2010.09.05. 23:03:45

@radiologus.hu: A köztudatban valóban az szerepel, hogy az UH nem sokat mutat a bél betegségeiről, különösen a bélgyulladásokról. Én is így tudtam, ezért is örültem, mikor a weblapodon olvastam, hogy végez/végzel ilyen irányú vizsgálatokat. Privátban folytatom ...

Hipósgriff 2010.09.05. 23:25:26

@radiologus.hu:

Bocs, de ülök.:)
Mondjuk, hogy elsőnek választandó. Bemegy a beteg a "masszázs szalonba", rákened a "Technokol Rapid" adagját és nem találsz kóros kokárdát, bélfal vastagodást a felpuffadt, csupa gáz és jól bekajált hasban, üres hólyaggal. Mondhatjuk, hogy ezzel a hasi UH vizsgálattal kizárható bármilyen bélbetegség?

"elég rossz prognózis."
"TÉVEDÉS!...korai stádiumban lehet... megtalálni a különféle betegségeket."

Ugye most a bélrendszer betegségeiről beszélünk...

"10 éve ultrahangozok,"
Bibí, nekünk már 1986-ban volt Kretz készülékünk :)

"...ahány béldaganatot és gyulladást találtam"
Grats! Persze mind kezdeti stádiumban. Mit is írtam a prognózisról...?

"mediterrán villámban tölteném az időt."
Eljön majd annak is az ideje. Nyugi, még pár év a "maszekban", aztán Hawaii:))

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.05. 23:40:37

@Turchi:

Azért kell Crohn-centrumban dolgozni, hogy értsen az ember ehhez is...

adamantium 2010.09.05. 23:41:27

@Hipósgriff: hát azért én nem hasonlítanám össze a te 1986 os élményeidet a mai ultrahangok képességeivel. te mégis mivel szűrnél káros mellékhatások nélkül? nem garantált, hogy mindent megtalálsz, de ha sok vizsgálatot végzel akkor egy idő után egyre több mindent, és pont az a lényeg benne, hogy ha valami gyanú merül fel akkor kérhetsz további vizsgálatot, mondjuk CT-t, MR-t. sokkal egyszerűbb és hatékonyabb módszer, a költségvonzatokról ne is beszéljünk

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.05. 23:49:29

@Hipósgriff:

1. Hasi ultrahang előtt a beteg nem eszik, legalább 4-5 óra hosszan, és csak tiszta vizet ihat.

2. A páciens telt hólyaggal érkezik a vizsgálatra.

3. Mivel kommentedben nem a szakmai szabályok betartásával történő vizsgálatra hivatkozol, a többi választ meghagyom annak, aki szakmailag korrekt.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.09.06. 08:51:27

@jabba18:Én szívesen elfelejteném, de az állam nem felejt, a fizetésemből levonja járulékot.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.09.06. 08:56:04

@Irise: plussz egy bemondás a robottol: Ön kevés tb fizet, menjen ki azon a kapun, amire az van írva: krematórium.
hahaha:/

Dr.laikus PhD 2010.09.06. 09:24:16

@batgirl:

Irise ez nem vicces.
Egy nagyon gazdag ország egészségügyében dolgozol és ott is van kiegészítő biztosítás.

Ráadásul itt a biztosítót nem tudná eltartani a fizető képes ügyfél. Azért nincs.

Nálatok is egyre szegényebb lesz az ellátás minősége, ez ellen próbálnak tenni.
Látszólagos az ellátás gazdagsága, itt nagyon alacsony, de ott sem a legjobb.

A tréfa ördögi .:(

Hipósgriff 2010.09.06. 11:11:10

@adamantium: "...1986 os élményeidet a mai ultrahangok képességeivel."
Lehet, hogy azért nem kövültem oda, ismerem a 3-4D gépeket is :)

"te mégis mivel szűrnél káros mellékhatások nélkül?"
Attól függ, pl. a teát teaszűrővel:) Azért kórházban legtöbbször nem szűrővizsgálat történik, hanem panasz, betegség kivizsgálása (nem veszem ide a terhességi vizsgálatokat). Egyetértek, hogy jó és egyszerű az UH, viszonylag olcsó, de csak egy vizsgálat a sorban.

"...ha valami gyanú merül fel akkor kérhetsz további vizsgálatot... egyszerűbb és hatékonyabb módszer, a költségvonzatokról ne is beszéljünk"
Mivel benne vagy, te is tudod, hogy gyanú esetén megkérik a CT/MR-t, meg akkor is, ha negatív az ultrahang, mert a betegnek ennek ellenére panasza van, valamit csinálni kell vele. Tehát UH + CT/MR. EZ a költségvonzat.

Hipósgriff 2010.09.06. 11:31:22

@radiologus.hu:

Az első két pontra annyit reagálnék, hogy az ideális állapotot írtad le. Valószínűleg keveset dolgoztál nem maszek szakrendelésen, mert az ambuláns betegek és a bel ambulanciáról küldött betegek 95%-a reggelizik és a vizsgálat előtt pisil :(

"3. Mivel kommentedben nem a szakmai szabályok betartásával történő vizsgálatra hivatkozol..."
Nem, valóban nem, hanem a valóságra, amivel naponta meg kell küzdeni. Számtalanszor kell visszahívni újra a beteget, mert a beküldő orvos nem magyarázza el, mit tegyen a beteg a vizsgálat előtt, vagy a kedves beteg úgy gondolja, hogy egy kora reggel bedobott kávé, vagy szódavíz még éhgyomornak számít.

"...a többi választ meghagyom annak, aki szakmailag korrekt."
Én készséggel elfogadom a Te válaszaidat is, szakmailag korrektnek tartom.:)
Van fogalmam róla, mit hogyan lenne jó csinálni, de mások a körülményeink.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.06. 12:02:06

@Hipósgriff:

Elég sokat dolgoztam életemben (és ma is néha dolgozom) állami egészségügyben, egyébiránt ebből a szempontból az állami és a magánrendelés páciensei egyformák.

Amerre én dolgozom, arrafelé a páciensek tán 5 %-a nem tartja be a vizsgálat előkészítésével kapcsolatos utasításokat.

Hipósgriff 2010.09.06. 12:15:47

@radiologus.hu:
Csak egy aprócska adalék: a hasfájós beteg bemegy a Belgyógyászatra a több napos panaszával, persze nem éhgyomorral, stb. A belgyógyász pedig azonnal elküldi sürgős ultrahangra és elvárja a korrekt eredményt. Az ilyenből napi szinten 10-15 eset...

Irígylésre méltó a betegeitek fegyelme :)
Talán azért mégiscsak fegyelmező, visszatartó erő a magánszektorban, hogy kétszer is kifizetheti a vizsgálatot a kedves beteg, ha nem tartja meg az utasításokat:)
Üdv.

womanestomen 2010.09.06. 12:58:41

@Irise: hangosan nevettetni munkaidőben- és helyen nem ér....:D

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.06. 13:14:33

@Hipósgriff:

A belgyógyász ne várjon el korrekt eredményt, ha a páciens nincs megfelelő állapotban. :-)

adamantium 2010.09.06. 14:29:19

@Hipósgriff:
ha annyira értesz hozzá akkor tudnád, hogy nincs 4D gép,, ugyanis csak 3 térbeli dimenzió van a negyedik az az idő, azt csak a laikusok meg a szenzációhajhász orvosok tartják 4 dimenziós ultrahangnak
igenis az összes hasi panaszokkal érkező balesetet szenvedett embernek UH vizsgálatot kérek, szűrő jelleggel (szabad hasi folyadék, parenchimás szervsérülés). gyanúm van arra, hogy van valamilyen sérülése, illetve ezt akarom kizárni, de még véletlenül sem kérek ezért CT vagy MR vizsgálatot, annak nagyon komoly indokai kell legyenek, hogy azzal induljak. ha UH negatív és mégis gyanús akkor osztályos megfigyelés és UH másnap. Alapból hasi vagy mellkasi CT vizsgálatot akkor kérek ha: nagy energiájú penetráló sérülés van, instabil mellkas vagy medence, nagy energiájú deceleráció esetén mellkas CT

aladdin 2010.09.06. 16:11:19

nekem volt hasonló fájdalmam amivel nem tudtak mit kezdeni. már mindennap attól rettegtem mikor fog el a rosszullét. sok vizsgálaton voltam de nem találtak semmit.
Aztán véletlenül egy vacsoránál rosszul lettem és a társaságban lévő orvos mondta, hogy ez lehet a stressztől. Kb. egy hétig szedtem NO-Spa-t és azóta elmúlt a félelem és főleg a fájdalom. Ennek már legalább 10 éve. Szerintem egy próbát megér!!!

Hipósgriff 2010.09.06. 18:13:38

@adamantium:
Tudom:)
Szerintem csak fogalmazásbeli különbségek vannak köztünk, egy hasi sérülés esetén nyilván szükség van UH-ra, de az egy célzott vizsgálat, én nem mondanám szűrésnek (mint pl. a tüdőszűrés).
Ettől eltekintve (szerintem) abszolút nincs köztünk vita a többi kérdésben sem, hiszen amit leírtál, nagyon korrekt eljárás. Részemről nagyon tudnék örülni, ha a kollégák többsége hasonlóképpen gondolkodna. Talán ezzel is pénzt lehetne megspórolni...
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása