Rejtélyes eltűnés a János Kórházból

2010.09.01. 06:00

Kedves Blogszerkesztő! 


Réka által ismertetett történet nagymamámmal is megtörtént 2010 februárjában, a budapesti Szent János Kórházban. Azért kellett befeküdnie, mert hirtelen, néhány nap leforgása alatt mentálisan annyira leromlott az állapota, hogy nem tudta magát ellátni, alapvető döntések meghozatala és családtagjainak felismerése gondot okozott. Ilyen körülmények között tűnt el csaknem egy napra és ugyan ilyen meglepetésszerűen került is elő.


Se a család, se a személyzet, se a rendőrség nem találta meg, a kereséssel töltött éjszaka után egyszerűen megjelent az osztályon. A történtekre nem emlékezett, a nap eseményeiről azóta sem tud beszámolni.


Az ehhez hasonló esetekkel kapcsolatban hosszasan ment a vita a kórházi dolgozók felelősségéről. Azt gondolom, hogy ebben az esetben a beteg mozgásának korlátozása nem minősül a szabad mozgás jogellenes korlátozásának, mert a személy döntésképtelen és önveszélyes.


Az öngyilkossággal próbálkozót is kérdés nélkül meg lehet menteni, ugyan ilyen logika mentén érdemes eljárni azokkal a betegekkel kapcsolatban is akik időlegesen gyógyszer vagy betegség miatt nem beszámíthatóak. Az időlegesség azért lényeges, mert ilyen esetekben a gyámság alá helyezés fel sem merülhet.


A szerencsés végkimenetel tükrében feljelentést nem tettünk, de véleményem szerint megállapítható a kórház felelőssége.


Üdv, Péter


ui: levelem publikálható
 

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jim Raynor 2010.09.01. 08:27:14

vajon mennyit kell majd várni az első "mert az aljadék hozzátartozók otthonápolás helyett lepasszolják az öregeket a kórházba,mert nekik úgy kényelmes, és még ide is jönnek panaszkodni" típusú hozzászólásra?

Káin 2010.09.01. 08:44:59

@Jim Raynor: Reméljük ilyen nem lesz.

Bikli néni 2010.09.01. 08:46:26

A zárt osztályokról se lehet csak úgy kijönni. Illetve, amit én a neurológián láttam, hogy egy csengőhöz hasonló gombbal nyitható az ajtó. Nincsenek bezárva a betegek, hiszen aki ki akar menni, megnyomja a gombot és kész. Viszont egy zavart beteg, aki nem is tudja, miért megy és hová, csak nekiindul, mert viszik a lábai, jó eséllyel nem fog gombokat keresgélni a falon. Esetleg a nővérszobában lehet az ajtó nyitógombja, ha megkéri őket a beteg, kinyitják. Zavart beteg nem kér ilyet, vagy ha mégis, a nővér látja rajta, hogy valami nem stimmel, és nem engedi ki.
Ha néhány helyen működik, miért nem megy mindenhol?

TamásD 2010.09.01. 11:18:33

A posztolónak nincs igaza. Addig a pillanatig, amíg a beteg nincs gyámság alá helyezve, amíg az igazságügyi orvosszakértő nem beszámíthatónak nyilvánítja (mert erről hivatalosan nem a pszichiáter nyilatkozik, ő csak véleményt ad), addig jogi értelemben nem lehet tenni semmit, nem lehet korlátozni a szabadságában. Az, hogy zavartan viselkedik, nincs képben, jogi értelemben nem elég, hiába nyilvánvaló ránézésére. Van tehát egy átmeneti periódus, amikor tényleg nem lehet egyedül hagyni a beteget, de még nincs kimondva hivatalosan is a korlátozhatóság, ekkor reménykedik az ember, hogy nem történik semmi. A gyakorlatban persze nem ilyen kiélezett a helyzet, a legtöbbször a személyzet azért megtalálja a módját a visszatartásra, de jogilag ez problémás. Rengeteg ilyen eset van, és csak beteg azért elég ritkán veszik el szerencsére.

Fekete Dália 2010.09.01. 11:19:42

Agatha Christie-nek is voltak rejtélyes eltűnései, pedig nem volt demens, csak hírtelen megzavarodott, mikor a férje bejelentette, hogy el akar válni.
Egyébként,én sem értem, hogy a idős beteg hozzátartozótit miért pocskondiázzák az idejárogató egészségügyisek, mert ha demenssé válik valaki, annak az okát ki is kell vizsgálni, meg a gyógyszereit is be kell állítani, többször is visszakerülhet a kórházba.
De itt már 60 felett úgy látszik inkább elfekvőbe tennének minden beteget.
Méghogy a szociális ellátás, meg az egészségügy két külön dolog.

TamásD 2010.09.01. 11:21:22

@Bikli néni: A zárt osztály az nyilván más szitu, meg lehet korlátozni a betegek mozgását pl. ebolajárvány esetén is, de alapesetben egy nyílt betegellátó osztályon a házirend betartása mellett a beteg azt csinál és oda megy, ahová akar.

adamantium 2010.09.01. 11:22:31

"ebben az esetben a beteg mozgásának korlátozása nem minősül a szabad mozgás jogellenes korlátozásának, mert a személy döntésképtelen és önveszélyes."
erről van bírósági határozat is? mert csak akkor lehet valakit döntésképtelenné nyilvánítani és gyámság alá vonni

Fekete Dália 2010.09.01. 11:28:19

@adamantium:
Akkor a pszichiátriai osztályra miért szállítják vissza a rendőrök a bipoláris zavarral küzdő főiskolást?
Nincs igazságügyi döntés, nincs bírósági határozat.

TamásD 2010.09.01. 11:29:03

@fehérzaj: Az orvosok részéről azért merülhet ez fel, mert reális probléma. Rengeteg olyan esetet látunk, amikor a napnál is világosabb, hogy az idős papát/mamát csak le akarják pattintani egy kis időre. Egyrészt a hozzátartozók gyakran maguk "sündörögnek oda", hogy nem lennének hálátlanok, ha a mama maradhatna még 1-2 hetet, vagy amikor műtét után engednénk haza, akkor elkezdenek sápítozni, hogy ők mit kezdjenek a beteggel, nem tudják ellátni, stb.

Vannak esetek, amikor csak gyanítjuk, hogy az évek óta krónikus beteg idős ember csak véletlenül pont a nyári nyaralások idején vagy a karácsonyi periódusban kerül be 1-2 hetes kivizsgálására.

Ezeket hívjuk mi tárolási betegségnek (amikor nincs hol tárolni a papát/mamát). Lehet fújogni, de hetente egy ilyen helyzet mindig akad. Az más kérdés, hogy a családnak nyilván teher egy beteg ember ellátása, szakképzett segítséget sem tud mindenki igénybe venni, az is tény, hogy a rehabilitációs/krónikus ellátórendszer nem megoldott, de egy tény, az aktív kórházi osztályoknak ezekre az esetekre nincs kapacitása.

MajorAnna · http://manna.blog.hu 2010.09.01. 11:32:52

Nagybátyám 49évesen került be a János Korházba (három éve kezelték kissejtes tüdőrákkal folyamatosan a Jánosban, de sosem feküdt bent), mert felment a láza, hasi fájdalmai voltak, nem tudott pisilni stb. és ráadásul zavart volt (a zavartság kb. 2 nap alatt "fejlődött" ki nála). Felvették az osztályra, ahol az éjszakás nővérnek adtunk egy borítékot és kértük, hogy nézzen rá, mert már nincs teljesen képben, ha kimegy a mosdóba, nem biztos, hogy visszatalál. Nővérke elfogadta a borítékot, majd reggel, mikor ment be a nagybátyám felesége a kórházba, kiderült, hogy éjjel lekötözték, mondván, hogy így könnyebb volt, ugyanis erre ők nincsenek felkészülve, hogy a beteget pesztrálni kell. Nice. Érdekes, másnap átvitettük az Amerikai úti idegsebészetre, ahol ugyancsak szóltunk a nővérnek, hogy eléggé zavart és lehet, nem talál vissza a szobájába, ha kimegy, esetleg neki indul a világnak stb. Nővérke azonnal intézkedett és áttetette a nővérpulttal szemközti szobába, hogy így majd szemmel tartják. Láss csodát, működött. Hozzáállás kérdése. Nem adtunk előre borítékot. Utána pedig nem fogadta el!!!

Fekete Dália 2010.09.01. 11:44:50

@TamásD:
Itt a levélíró azonnali állapotromlásról számolt be, ilyenkor csak ki kellene vizsgálni, hogy mitől, mert idősödő embereknél is felléphet cukorbajtól kezdve, a agydaganatig mindenféle probléma ezek pedig kezekhető egészségügyi problémák.
Az orvosok egy koros beteg láttán miért egyből az időskori leépülésre, meg agysorvadásra gondolnak egyből?

Bikli néni 2010.09.01. 11:48:45

Azért megkérdezném a hőbörgőktől, akik szerint egyesek tényleg "lepasszolják" kényszerből a beteg hozzátartozót, hogy a fikázás helyett van-e valami javaslatuk, vagy ők maguk mit csinálnának egy zavart, önellátásra képtelen hozzátartozóval? Az vesse az első követ a hozzátartozókra, aki saját maga meg tudja oldani a problémát. Aki úgy oldja meg, hogy van egy munkanélküli a családban, vagy szerencséje van, mert az országnak abban a részében véletlenül működik valami szervezett ellátás, vagy van pénze a mamit idősek otthonába adni, nem játszik.
Szóval?
És nem, istennek hála, momentán nincs idős, zavart, magatehetetlen rokonom, nem a saját igazamat védem tehát.

szabidoki 2010.09.01. 12:00:15

@fehérzaj: a posztoló rokona épp a kivizsgálás miatt került be a kórházba. Egyébként azért gondolunk gyakran szellemi leépülésre idős korban, mert az a leggyakoribb. Persze amikor először, hirtelen jelentkezik, ki kell vizsgálni a beteget, hogy van-e olyan szervi elváltozása, ami kezelhető, és okozhatja a leépülést.
@Bikli néni: az idős, zavart rokon ellátása valóban probléma, de nem lehet az a megoldás, hogy rásózzuk az egyébként is sok sebből vérző egészségügyre. Nem az eü. dolga vigyázni a zavart, esetleg ápolásra szoruló, de kórházi kezelést nem igénylő nagymamára.

TamásD 2010.09.01. 12:02:43

@fehérzaj: Nem is a poszttal kapcsolatban írtam, hanem a te válaszodra, hogy miért tételezik az orvosok, hogy...

TamásD 2010.09.01. 12:06:26

@Bikli néni: Miért, mit tennél te, ha nem lenne pénzed otthoni gondozót fogadni vagy idősek otthonára?

Fekete Dália 2010.09.01. 12:06:37

Több sebből vérző egészségügy, nem tudom, hogy sírjak-é vagy nevessek.
Ha megvizsgálnák, hogy hol folynak el a pénzek, egyből könnyebb helyzetben lenne az eü.
Az állami szoc., otthonok miért is nem tartoznak az eü hatáskörébe?
Csak azért kérdezem, mert ott is szakképzett egészségügyisek dolgoznak, és onnan is beküldik a kórházba az idős beteget kivizsgálásra.
A leépülés is egy betegség.

Irise 2010.09.01. 12:14:11

A betegnek,amíg a bíróság mshogy nem dönt,mindenhez van joga.
Már nem emlékszem pontosan,hogy hogy van Magyarorszagon, de itt ha vki öngyit kísérel meg, behozzák, ellátom, és azt mondja nekem,hogy már nem akar öngyi lenni és nem akar megölni senkit, akkor jogában áll kisétálni és vissza se hozathatom a rendőrökkel! Akkor se, ha tudom 23 ömgyi kísérlete volt eddig és a depressziója mellett másodállásban schizophren.
Ha azt mondja,hogy még mindig öngyi szeretne lenni és kisétál, nem állhatok az útjába. Amint kilép a kórház területére, hívnom kell a rendőröket,akik visszahozzák.
Jogában áll visszautasítani a kezeléseket.

lac64 2010.09.01. 12:14:40

@szabidoki:
"Nem az eü. dolga vigyázni a zavart, esetleg ápolásra szoruló, de kórházi kezelést nem igénylő nagymamára." Szerinted kié lenne? És nem gúnyból, hanem komolyan kérdezem.
Ugyanis a jelenlegi kétkeresős családban már általában nem tud otthon maradni az egyik kereső azért, hogy a hozzátartozóját folyamatosan ápolja. Általában az elérhető segítséget (önkormányzati, alapítványi) nem egész napra, hanem max. 2-3 órára lehet igénybe venni, a többi időt magadnak kell megoldani. Nekem nyugdíjas édesanyám folyamatosan ott volt édesapám mellett, és így is komoly gondjaink voltak. Próbáltam mellé ápolót keresni, ne tudd meg milyen horror összegeket kértek napi 8 óráért.

Dr.laikus PhD 2010.09.01. 12:14:51

@szabidoki:

Nem kell akkor felvenni az osztályra.

Ez a megoldás.
Ha felveszik akkor ezek szerint korrupt volt az orvos és a többi joggal hiszi, hogy ha mamának van baja akkor felveszik a kórházba és vigyáznak is rá.

Itt már arra is tüzet okádtok, ha haldoklik a hozzá tartozó, fájdalmai vannak, és a körzeti orvosa utalja kórházba.

Tudom, hogy nem sikerélmény elveszíteni beteget, időset sem.

Ettől még az idős is beteg, lehet zavart, lehet haldokló.
Ez nem magyarázhatja a hozzá állását sem orvosnak, sem ápolónak, főleg nem tűzokádva. (értse az akinek inge)

gld 2010.09.01. 12:15:16

Szerintem az ilyen történetek a tipikus esetei a ha van rajta sapka az a baj, ha nincs, akkor meg az típusú helyzeteknek... Ha korlátoznák a rokont, az volna felháborító, ha nem, akkor meg az a baj. lehet, hogy konkrét esetben éppen nem, de amiket ilyen témában eddig olvastam, abból nekem alapvetően ez jött le.

Nyilván megoldást találni kellene rá, legalább Kecske-káposzta viszonylatban, de pont az a legnehezebb.

Mivel nincs ötletem, nem is szaporítom tovább a szót :)

Irise 2010.09.01. 12:17:51

Otthonápolás:
hogy lehet az,hogy pár száz éve,mikor az emberek sokkal rosszabbul éltek,mint most, nem mentek nyaralni, nem voltak hiperszuper ajándékok a karácsonyfa alatt,akkor mindig akadt egy pár családtag,aki tudta ápolni az időseket/betegeket? Akkoriban miért volt annyi gerince az embereknek,hogy végiggondolják, hogy a anyjuk megszülte/szoptatta őket, fogta a kezüket,mikor az orvos adta be szurit gyerkőckorukban, ült mellettük,mikor tüdőgyuszijuk volt - és tán ideje volna ezt visszaadni?!

Dr.laikus PhD 2010.09.01. 12:19:01

@Irise:

Ha skizoid és úgy kísérelt meg öngyilkosságot, megy a zárt osztályra.

Nem kell hozzá bírói végzés, semmi
Ön és közveszélyes.
Bírói végzés a gyámsághoz kell.

Sima öngyilkosságnál papírt iratnak vele alá, hogy nem követi el többet és mehet Isten hírével.
Ha ez rövid időn belül többször fordul elő, akkor ha odafigyelnek rá, megy krízis osztályra, az nyitott osztály, de foglalkoznak a problémájával.
Nyilván, ha el akar menni onnan elmehet.
Nem szoktak, örülnek, hogy segítenek a probléma megoldásban.
Gyógyszerét szedő skizóval is, mert vagy megy a kezelő orvosához, vagy beállítják ők ha hagyja.

Bikli néni 2010.09.01. 12:20:50

@szabidoki: Nem is vitattam egy percig sem. De akkor mit lehet tenni?! Tényleg nem tudom...
@TamásD: Halvány fogalmam sincs. Dolgozom, otthon maradni tehát nem tudok. Milliomos nem vagyok, tehát idősek otthonába sem tudok befizetni (az más kérdés, hogy ha lenne is, akarata ellenére senkit nem tennék be oda). Ha lenne valami házhoz hívható szakember, esetleg azt kifizetni. Megkérni a szomszéd nénit, hogy nézzen rá párszor nap közben, amikor én dolgozom.
De ez mind nem megoldás, csak valami apró tüneti kezelés. Nem tudom, mit kellene csinálni. Nem a kórház feladata, ez tény. De ha már nem tudom, mit tennék, egyáltalán mire van lehetőségem (vagy épp ellenkezőleg, pontosan tudom, hogy mire NINCS, akkor a minimum az, hogy nem ekézem azokat, akiknek egyszerűen _nincs_ más választásuk.

gld 2010.09.01. 12:22:25

@Irise: sajnos ez nem mindig gerinc kérdése...

Dr.laikus PhD 2010.09.01. 12:23:27

@Irise:

Azt felejted el, hogy az asszonyok még nem vívták ki maguknak a választó jogot, az orgazmus jogát és azt, hogy annyit dolgozzanak, mint két férfi egyszerre.

Volt otthon valaki mindig. Férfi ha keresett eltartott egy családot, ha nem akkor sok éhes száj volt.

Most a fejed felől vész el a lakás, ha marad az egy kereset és nincs Valéria telep ahová mehetsz. Kint a téri padon, ott igen lehet aludni, haldokló mamának, apának, gyereknek stb...

lac64 2010.09.01. 12:25:38

@Dr.laikus PhD: Hasonlót akartam írni, de nem tudtam így megfogalmazni.

Fekete Dália 2010.09.01. 12:26:45

Nem kellene visszanyúlni a középkorba, amikor a nők még nem dolgoztak, az orvosoknak, főleg NEKIK kellene tudomásul venni, hogy ma már nincs htb családtag, aki gondozná az idős hozzátartozót.
Mindenkinek dolgoznia kell a megélhetésért.
Különösen tudhatnák ezt az orvosszülők, akik mikor már a gyed és a gyes is elérhető volt, bölcsibe járatták a még pici babáikat, a bölcsik tele voltak orvoscsemetékkel.

Bikli néni 2010.09.01. 12:27:18

@Irise: A két dolog nem ugyanaz. Vannak emberek, akik ilyenek, hogy egyszerűen elfelejtik, hogy az anyájuk gondoskodott róluk gyerekkorukban. Én is ismerek ilyet sajnos. Egy mocsok önző dög az illető, szegény anyája forog a sírjában, az biztos.
És megint más az, hogy valaki szeretné, és boldogan gondoskodik hálás szívvel a szülőjéről vagy egyéb hozzátartozójáról. Pontosabban, gondoskodna. De nem teheti, mert munkahelye van, és dolgozni muszáj. Mert mondjuk abból fizetni kell többek között az idős ember gyógyszereit. Vagy simán csak eltartani a családot, a gyerekeket. Szerintem a legtöbb embernek a kórház egy kényszerpálya, és rossz lelkiismerettel hagyják ott az időseket.

Bikli néni 2010.09.01. 12:41:07

A középkor tök jó volt. Nem voltak kórházak, gyógyszerek, orvosok, nem volt szociális ellátás, semmi. Asszony megszülte a sokadik porontyot, majd fogta magát, a gyereket fa alá lerakta, ő meg ment vissza a mezőre kapálni.
Így is lehet, persze. Igaz, minden második gyerek meghalt öt éves kora előtt, de azért működött. Nem is értem, mire ez a fene nagy technikai fejlődés, hát nem volt jó a pár száz évvel ezelőtti állapot?
Akkor még nem voltak gyógyszerek, a mama simán meghótt 40 éves korában egy nyamvadék kis megfázásban, nem volt vele gond többet. Most meg, hogy a fene vinné el, van megfelelő technikai háttér, hogy a mamák eléljenek 80-90 éves korukig, és csak szaporítják az ember nehézségeit.
(Irónia)

TamásD 2010.09.01. 13:46:01

Jó kérdés, hogy kinek a feladata a krónikus betegek ellátása, gondozása.

A különféle szociális otthonokat, idősotthonokat, de akár még a hospice jellegű szolgáltatásokat is általában nem soroljuk az egészségügyhöz, ez a szociális szféra, hiszen aktív diagnosztikus-gyógyító-megelőző feladatokat nem látnak el.

Persze nem a megfogalmazás a lényeg, hanem az, hogy igenis szükség van olyan intézményekre, ahol ezeket a betegeket el lehet helyezni, és ahol legalább valamilyen alapszintű szakmai/eü. felügyeletet lehet biztosítani. Álom.

gld 2010.09.01. 14:04:01

@TamásD: régen valahogy több ilyen volt... De akkor még a szociális szféra nem volt ennyire profitorientált, és többen megtehették, hogy az idős, magatehetetlen, állandó felügyeletre szoruló hozzátartozójukat elhelyezzék egy ilyenben... De ma már ritka az olyan (legalábbis a mi környékünkön), ami egy átlag család számára megfizethető. Egyet kell értenem Veled: álom...

Fekete Dália 2010.09.01. 14:06:46

@TamásD:

Az állami időskori ellátás az elmúlt 20 évben egyre inkább zsugorodásnak indult, a színvonal pedig süllyedni kezdett.
Több pert is lehetne itt sorolni, ott van a pszichiátriai betegek gondozására szakosodott műintézmény, ahol a betegeket Pestre hordták fel ingyenmunkára, aztán ott van a debreceni Idősek Otthona, ahol szintén leváltották a sorozatos visszaélések(eltűnt nyugdíjak, stb ) miatt a vezetőt, most Vámospércsen folyik eljárás a volt vezető ellen.
Jó lenne az önkormányzatok kezéből kiemelni ezeket az ellátásokat.

Ugyandehogy (törölt) 2010.09.01. 16:54:15

@Bikli néni: Ez, ugye, azóta probléma, mióta kiscsaládokban élünk.

NemesekErnyo 2010.09.01. 18:23:46

@Babette_: Mi (az emberek) akartunk kiscsaládokat, és ez ma is épül tovább. Nincs akkora lakás, amelyben elfér szülő- házasodó gyermek, mindenkinek külön lakás, vagy albérlet kell. Külön autó, hűtőszekrény, tévé, teljes lakásfelszerelés, rezsi. Az erre költött pénz megmaradt, ahol nem költöztek kétfelé - fordítható lenne másra. Gyakran látok olyant, hogy panelből kiköltöznek egy bazi nagy házba, a gyerekek kedvéért, akik aztán nem maradnak otthon, a két szülő öreg napjaira kergeti egymást ötszobás épületben.
A dolgok jóval régebben romlottak el, már ami az egymásra figyelést, öregek gondozását illeti.

pakesz (törölt) 2010.09.01. 18:47:07

egyertelmen hibas volt a korhaz es a foorvos!!!
nem kellett volna felvennie mert meggyogyitani nem tudta volna, feleslegesen foglalta csak a helyet...
habar ha elfekvo pozitiv volt akkor elnezest, mindenkinek jar az az egy-ket honap!!!

idos demensek ellatasara nem a korhaz valo, hanem az oregotthon, remelem nem fognak kimoderalni az ujboli reklam miatt, de az ujpalotai aranyalkonyban 150e egy honap...
es a temeto sincsen messze

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.01. 18:51:31

@NemesekErnyo:

A társadalom problémáinak megoldása azonban nem várható az egészségügytől, mert azt nem ezért tartják fenn.

Ezzel az erővel akár a vasutat is fel lehetne használni, hogy az idősek egész nap csak vonatozzanak és azzal töltsék el az időt.

pakesz (törölt) 2010.09.01. 18:56:37

@radiologus.hu: amugy fel van hasznalva...
ingyen van, meleg van, vannak ulesek

NemesekErnyo 2010.09.01. 19:01:15

@radiologus.hu: Az is durva ám, amikor elaltatják a mamát, hogy adja el a házat, költözzön hozzájuk, és boldogan él, míg meg nem hal. Az esetek 90%-ánál a következő hónapban elindítják a szociális otthoni felvételt.

Dr.laikus PhD 2010.09.01. 19:10:19

@NemesekErnyo:

Rosszul gondolod. Az idős nemzedék még az unokára tud vigyázni, de amikor már neki van szükséges az oltalomra a társadalmi berendezkedés nem engedi meg.

Min. két keresősre van építve a társadalom. Ha többen is laknak egyszerre sem lehet megoldani.
Mi meg tudjuk, mert anyám extra idős, testvérem is 70 felett, én találtam itthoni munkát - rangon aluli :D - de itthon vagyok. Váltogatjuk egymást.
Ha nem későn születünk ez már nem lenne megoldott nálunk sem.

Biztosan van olyan is aki vagyonért magához édesget szülőt, aztán rájön, hogy nem bírja. Nem kell mindenkiről a legrosszabbat feltételezni.
Könnyen ítélkeztek nagyon.

Dr.laikus PhD 2010.09.01. 19:16:00

@radiologus.hu:

Abból indultok ki, hogy aki idős az már ne menjen kórházba, mert - uram bocsá - annak az alulfizetett egészségügyi középkádernek a dolgát kéne végeznie?

Eszem megáll.

Tessék megérteni akkor!

Gyűjtsetek luxus ellátásra, luxus haldoklásra már most.
Mert a szüleink a temetésre a pénzt összegyűjtötték.

Titeket sem fog (TUD) gondozni majd senki.
A társadalmi berendezkedés okán.
Ez csak rosszabb lesz, jobb már nem.
A ti életetekben biztosan nem.

Az idős is lehet beteg. Ez nem szociális probléma, hanem egészségügyi.@pakesz:

Dr.laikus PhD 2010.09.01. 19:17:58

@pakesz:

Te meg fiatal demens vagy.
Mint aki eszetlenül beszél a vak világba.

Számolj, gondolkozz és tételezz fel másokról emberséget, akkor is ha Te egy rideg isten átka vagy.

pakesz (törölt) 2010.09.01. 19:19:06

@Dr.laikus PhD: ez ami a posztban van biztos hogy nem gyogyithato
vagy meggyogyult a vegen?

hat nem kell josolgatni, en nem biztos hogy azt az eletkort megerem hogy ven hulye lehessek...

amugy meg en sporolni fogok hogy be tudjanak vagni az oregek otthonaba :)

pakesz (törölt) 2010.09.01. 19:21:26

@NemesekErnyo: ez azert durva, mert a mamikanak az oroksegere racuppantak es a tobbi orokost kisemmizik...

ennel mar csak az a durvabb, amikor a " Dr.laikus PhD" -felek megsajnaljak az anyost es -annak ellenere hogy a sajat gyereke semmizte ki- o magahoz veszi es szenved vele

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.01. 19:30:53

@Dr.laikus PhD:

Aki idős, akkor menjen kórházba, ha effektíve beteg.

Ha a "korral járó", amúgy szépen karban tartható, 2 tabletta/nap kategóriájú nyavalyákon kívül nincs más baja, akkor ne az egészségügyi rendszert terhelje, mert az nem erre való.

A kórház nem gondozóház, se nem melegedő.

Egyszerűen nem erre találták ki.

Dr.laikus PhD 2010.09.01. 19:30:58

@pakesz:

Igen akkor ciánt egyen?

Hát ha egyszer otthon nem értenek hozzá mit kell tenni. A kórházba CSAK és kizárólag beutalóval lehet bemenni.

Oka van. Azért, mert nem gyógyult meg és nem tudod miért nem - lehetett akár a kószálás az oka - fizetett hóhérokat kell alkalmazni.

Gondolkozzál már az isten szerelmére.
Nyilván ha a háziorvos úgy látja, hogy nincs már hátra semmi, megmondja.
Ha könnyíteni a helyzetén csak kórházban lehet akkor beutalja.

Itt a háziorvos és a kórház között van antagonisztikus ellentét. Háziorvos nem jár már beteghez. Ez a probléma. Ha járna - akár pénzért is - akkor hidd el otthon halna meg jó pár idős anya, vagy apa, horribile dictu a saját gyereked.

Dr.laikus PhD 2010.09.01. 19:33:10

@pakesz:

Milyen anyóst?
A sajátomat?
Az édesanyámat?
Észnél vagy?
Embertelen barom!

gld 2010.09.01. 19:33:55

@pakesz: kívánom Neked, hogy ne érjen semmiféle baleset, ne kapj semmiféle olyan betegséget, ami miatt magatehetetlen lennél, mielőtt összespórolod azt a pénzt arra a bizonyos otthonra... Pfff...

gld 2010.09.01. 19:34:36

@Dr.laikus PhD: Nyugi... De most komolyan, nem éri meg.

Dr.laikus PhD 2010.09.01. 19:39:41

@radiologus.hu:

Ezt senki nem mondta.

Ha nem kórházi eset, nem kell beutalni és kész.

Nem értem a problémát. Férfiak vagytok egy dolog koncentrációja állítólag nagyon megy.
Mi ezen a probléma?

Nyakatekert módon azt akarjátok bizonyítani, hogy aki beteg és kórházban halt meg, vagy nem vigyáztak rá és elkószált, majd meghalt, az nem volt kórházba való.

A rendelőintézeti takarító néni utalta be? Ő ítélte meg, hogy otthon a helye vagy a kórházban?

Nekem ne mondja senki, hogy minden orvosnak megesik a szíve szegény családokon.
Biztosan nem.

pakesz (törölt) 2010.09.01. 19:41:13

@Dr.laikus PhD: nezd nalad elegge elszaladt a sertegetes a masik iranyaba, az elozo hozzaszolasomra is ugy reagaltal...

ez egy vicc volt ha nem ertened
probald meg meg egyszer elolvasni, hidd el meg fogod erten amit akartam mondani

amugy a ciannal megis mire celoztal?
en allandoan az oregek otthonat mondtam

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.01. 19:42:09

@Dr.laikus PhD:

Számos olyan eset van, amikor tényleg megesik a szíve. És sokkal több, amikor egy kisebb összeg átadása után nyílik lehetőség arra, hogy a rossz állapotú nagymamát véletlenül épp a 2 hetes görög út alatt sikeredjen épp egy 2 hetes "feljavításra" befektetni a nyolcas belosztályra.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.01. 19:43:05

@Dr.laikus PhD:

"Nyakatekert módon azt akarjátok bizonyítani, hogy aki beteg és kórházban halt meg, vagy nem vigyáztak rá és elkószált, majd meghalt, az nem volt kórházba való."

Azt hiszem, tévedsz.

Dr.laikus PhD 2010.09.01. 19:44:23

@gld:

De nem!

Itt megy a polémia hónapok óta.
elhangzik a szó Idős és orvos, traumatológus, neurokógus egy emberként, - mintha ezt tanulták volna - szociális problémáról kezd el beszélni, távdiagnózist állít fel, ha az nem megy, akkor alulfizetett lesz a munkáját nem végző ápolónőnek csúfolt banya.

Közben meg csak úgy kórházba nem sétál be senki csak ki. Idős, beteg, valamiért zavart, de haljon meg, mert elmúlt 30.

Uhhhhhhhhhh....

pakesz (törölt) 2010.09.01. 19:44:46

@Dr.laikus PhD: "horribile dictu a saját gyereked. "

terjel mar eszhez, vannak hatarok amiken tul undorito a sertegeteseid

gld 2010.09.01. 19:47:04

@Dr.laikus PhD: nem arra mondtam, hogy ne mondd el a véleményed :) A dühkitörésnek nincs semmi értelme...

Én értem, miről beszélsz, és hidd el, néha én is úgy érzem, hogy elbeszélünk egymás mellett. Mármint nem Te meg én.

gld 2010.09.01. 19:48:58

@pakesz: Te vagy tényleg nem érted, amit Laikus ír, vagy nem akarod érteni... Amúgy ha már itt tartunk: olvasd vissza kérlek Te is azokat, amiket írtál...

Ha meg viccnek szánod, akkor tegyél oda egy kib@fott szmájlit, bár attól sem biztos, hogy mindenki röhögni fog rajta.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.01. 19:57:52

@Dr.laikus PhD:

A tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb esetben az az idős ember, akit "csak úgy" kórházba utalnak, általában orvosszakmai szempontból valójában nem igényelne kórházi ellátást.

Dr.laikus PhD 2010.09.01. 19:59:20

@radiologus.hu:

Nem háborodnék akkor fel.
Tapasztalhattad, igyekszem tárgyilagos lenni és megérteni mindent.

Felháborító az is ha így van, hogy nyaralni megy és kórházba viszik az idős és hagyják egyedül.
Nem kell beutalni ha nincs rá indok.

Aki meg korrupt arról nem tehet a hozzátartozó.
Valahogy nem érzékelitek amikor valaki ide megír egy történetet, pl. ezt is, nem elparentálni akarta a hozzá tartozóját.

Ráadásul a rendszer olyan amilyen, ezt ha elmondod egy ilyen történet kapcsán ölég rossz üzenete van.

Dr.laikus PhD 2010.09.01. 20:03:21

@radiologus.hu:

Higgadtabb vagyok már.

Könyörgöm akkor miért utalják be?

A hozzá tartozó nem ért hozzá. Ijedt és segíteni akar. Sokszor felkészületlenül éri a hirtelen erejét vesztett idős ember.
Akkor ki a hunyó? Kérdem én.

Kell és van erre klisé, hogyan kell megmondani minden rendű és rangú rokonnak, hogy itt most kicsi idő van, el kell engedni.

A halálról orvos nem tudna beszélni - nem érzéketlenül hanem tárgyszerűen?

Sokszor a sex jut erről eszembe. Amikor a szerelemre nincsenek szavaink.

gld 2010.09.01. 20:04:57

@radiologus.hu:

De ha orvos szakmai szempontból nem igényelnek kórházi ellátást, akkor miért veszik fel őket?

Tehát nem csak a hozzátartozó a ludas ilyen esetben, mondván, hogy meg akar szabadulni egy időre az idős hozzátartozótól, hanem a korrupt orvos is, aki hagyja magát meggyőzni, annak ellenére, hogy ugye orvos szakmai szempontból izé...

Dr.laikus PhD 2010.09.01. 20:10:44

@gld:

Persze, de elszakadt a cérna.
Bocsánat.

gld 2010.09.01. 20:12:31

@Dr.laikus PhD: tudom :)

Nem kell bocsánatot kérned, nem azért mondtam.

Ugyandehogy (törölt) 2010.09.01. 20:17:10

Ilyenkor persze már az orvosok elhatárolódnak.....:/

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.01. 20:33:55

@Dr.laikus PhD:

A fő baj az, és ez szinte minden hasonló esetben leírásra kerül, hogy nincs olyan elérhető árú "átmeneti szállás" vagy "idősjavító állomás", ahová az ápolást és felügyeletet igénylő idős embereket néhány napra-hétre be lehetne fektetni.

Ezért iszonyatos pénzeket pocsékolunk el arra, hogy aktív ágyakon aszalunk "infúziós kúrán" meg effélén levő időseket.

1 nap kórházban ugyanis kb. 25000-30000 forintba kerül.

szabidoki 2010.09.01. 20:35:43

@Dr.laikus PhD: Higgadj le.
Az egészségügynek nem feladata az idős emberek megőrzése. Arra a rokonok valók, vagy a szociális otthon. Persze ettől még a jelenség virágzik. Részben az orvosok szégyene, hogy meg lehet őket vesztegetni, bár gyakran az is előfordul, hogy beküldik a mamát mentővel, nem jön vele/utána senki, és olyankor megeshet az ember szíve az idősön, de inkább a rokonság szégyene, ha valaki öreg korára feleslegessé, teherré vált otthon. Nyaranta, Karácsony táján szoktak jönni "gyógyszerbeállításra", "roboráló kúrára", "kivizsgálásra".
Olyan is volt, hogy házagosan ugyan, de látogatták a mamát, aki hetekig feküdt benn, sokáig azért nem adtuk haza, mert a rokonok rinyáltak, hogy még ne, aztán végre sikerült megállapodni, hogy mikor megy haza a mama, viszi a mentő. El is vitte, és vissza is hozta, mert a drága rokonság nem nyitott nekik ajtót...

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.09.01. 20:35:51

@gld:

Pontosan.

És ugyanakkor az orvos is tudja, hogy nincs hová tenni az idős hozzátartozót.

pakesz (törölt) 2010.09.01. 20:42:37

@szabidoki: koszi hogy ezt igy mondod...

nem lehetne amugy ezt megoldani?
bevinni az oregek otthonaba, es az orokosoknek kuldeni az APEH szamlat?

gld 2010.09.01. 20:47:40

@radiologus.hu:

Tudom... Úgyis ez benne a rohadt dühítő.

Dr.laikus PhD 2010.09.01. 21:03:17

@szabidoki:
Ez eset és nem általános.

Még egyszer.
Kórházba akkor megy az idős fölösleg, ha beutaljál.

Ne kerül hasonló helyzetbe kívánom neked.

Aztán ha a rendszer olyan, hogy a szociális ellátást szerintetek az egészségügy látja el és az infúzió amivel ámítjátok a hozzátartozót desztillált víz, akkor gratulálok Neked.

Dr.laikus PhD 2010.09.01. 21:06:48

@pakesz:

NINCS öregek otthona!

Nem létezik, illetve van, de nagyon kevés.
Oda évekig várnak hozzátartozó nélküli öregek,
Nyugdíjas ház az van, havi apanázsért, meg a leadott lakásáért.
Ha nagy a baj, ott sem ápolják, hanem beviszik a kórházba.

NemesekErnyo 2010.09.01. 21:24:49

@szabidoki: Karácsonykor a járóbetegek eltávozásra mennek, az osztály pedig feltelik fekvőkkel, ismerős.

szabidoki 2010.09.01. 21:45:35

@Dr.laikus PhD: meg akkor, ha kihívják a mentőt a mamára azzal, hogy elesett, beverte a fejét, és nem tudják felébreszteni, vagy valami egyéb kamu, netán simán beviszik a sürgősségire, aztán esetleg "megbeszélik" az orvossal... Nem a háziorvosi beutaló az egyetlen lehetőség.

pakesz (törölt) 2010.09.01. 23:23:25

@Dr.laikus PhD: "idos demensek ellatasara nem a korhaz valo, hanem az oregotthon, remelem nem fognak kimoderalni az ujboli reklam miatt, de az ujpalotai aranyalkonyban 150e egy honap..."

ott voltam, korbevittek, megmutattak
150e / ho
igaz nem lakosztalyt kapni ezert, de hat mit varjunk el?

amugy amit irt szabidoki ugy kell...
kihivni a mentot, es ott bent letargyalni :)
tudod ha az osztalyos doki alul van fizetve, akkor a heti 30e neki sok, es jo sok embernek jut abbol...
a korhazi agy meg hogy nincsen kihasznalva, az ot nem erdekli az allam allandoan kistafirozza a korhazat

Dr.laikus PhD 2010.09.02. 06:38:13

@pakesz:

Attól, hogy idős még nem biztos, hogy demens.

Ha az, akkor nem jó megoldás az idős otthon.
A gatyádat kifizeted és még többet, de a vége kórház amit el szerettél volna kerülni.
Lehet az idős befelé fordult, mert nem kell senkinek (úgy érzi neked sem), hiszen kimozdítod a megszokott környezetéből. Idegen emberek közé kerül.
Ez nem demencia.
Annak is vannak fokozatai.
Rövid távú memória vesztés ami a hozzátartozónak megterhelő és mindenkinek az, de ő azért tisztában van a helyzetével.
Nyilván meggyőzöd, hogy neki így a jó, mert neked dolgoznod kell, ő akkor is fölösleges.
Olyan érzés ez, mint amikor egy lány elhagy és azt mondja neked legyünk barátok.

Szóval egyik oldal helyzete sem rózsás.
Azé sem akinek ilyen gondjaira szoruló hozzátartozója van és az sem aki gondozásra szorul.

Sok fokozata van hogyan kell ellátni.
Lehet, hogy elég ételt vinni, higiénére vigyázni, lehet, hogy már vele kell lakni. Ha beteg akkor is kórházba kell vinni és vigyázni rá ott is.
Látod nem elég pénzt adni.
Pénzért is lehet embertelennek lenni.

Minden esetre idős nem = demencia.

Sőt.
Sok-sok tapasztalat, bölcsesség szorul egy idős emberbe, kis szeretetre megnyílik, csak tanulni lehet tőle.

Dr.laikus PhD 2010.09.02. 07:47:02

@Babette_:

Nem tudom.
Itt olvastam lehetetlen történeteket róla.
De az elfekvő (régen ez volt a neve) soha nem volt rózsaszín lány szoba.

Ha kevesen vannak és a belük kilóg, akkor sem lehet tisztességesen ellátni az időset.
Képeket láttam, több ágyas szobában a haldokló és a még viszonylag nehezen mozgó, de ellátásra szoruló beteg.

Az sem jó, ha a haldoklót elviszik, ők azt is tudják.
A többség tudja hol van és a halált várja és a papot - az egyetlent akivel beszélni tud, aki vigaszt nyújt.

Ráadásul attól ápolási osztály, hogy hosszan elhúzódó betegsége van, igazában nem kell elmennie pár nap alatt.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása