Elvesztették a halott iratait

2010.08.22. 06:00

Talán három évvel ezelőtt a nagymamám bekerült az Esztergomi kórházba. Ha jól emlékszem 3 hetet feküdt bent és nagyon szomorúak voltunk, hogy nem tudtuk többé hazahozni.


Olyan apróságokért, hogy pelenkacsere, lepedőcsere, nem is szóltunk, elintéztük, bár nagyon rossz volt látni, mikor több, különböző méretű és más időben keletkezett pisifoltoktól tarkállott a lepedő. Nem értem, hogy miért nem vették észre, hogy pisis, netán nedves a lepedő....


Természetesen nem szóltunk azért sem, hogy miután a mamám enni sem tudott, pár nap után már nem is vittek neki ételt. Hozzá kell tegyem, hogy egy-két falatot azért sikerült beleimádkozni.


A nővérek kedvesek voltak, nyilván a fenti figyelmetlenségek az időhiány miatt voltak. Merem remélni. Mindenesetre nagyon szerencsések voltunk, egy nagyon kedves és kevésbé beteg néni került a mamám mellé, ő figyelte, hogy egyen, hogy mi és mikor történt vele, ha változás volt az állapotában, azonnal hívott. Ezt a nővérektől nem is várta senki.


Kezelőorvosa azért nem sokat törte magát hogy bármiről is tájékoztasson, a 2. alkalom után, miután a láza felment 40 fok közelébe és félrebeszélt, azután vettek tőle vért tenyésztésre... igaz, korábban hogyan is tehették volna, hiszen hétvége volt, nem?
Na, mindegy, ezek után elutazott.


4-5 nap múlva, mikor hazaért, addigra már egyre nyilvánvalóbb volt, hogy a mamám állapota nem javul, enni továbbra sem tud, a napi x zacskó infúzió tartja benne a lelket.. mindezek után ilyesmi jutott a fülünkbe, hogy a kezelőorvos "keresett minket, de sehogy nem ért utol" . Naja, reggel 7-8 tól 3 turnusban jártunk be, alkalmanként nem kevés időt ott töltve, telefonszámok le voltak adva, de ő sajnos nem ért el.

Sajnos a mamám meghalt.


Intézkedett a család a temetésről (én éppen Angliában voltam, aznap jöttem haza) és akkor derült ki, hogy mindenképpen szükséges a személyi igazolványa. Amit leadott a mama a kórházban, mikor felvették az osztályra. TAJ-kártyával, előző zárókkal együtt. Semmilyen papírt nem hoztunk haza időközben tőle.


Szóval elvesztették az igazolványt.


Nagyon megijedt az egész család, mivel a temetkezési cég közölte, hogy csak akkor temethetjük el rendesen, ha megkerül a személyi, különben ismeretlenként, a fejfán név nélkül temethetjük el. Mindezt a temetési értesítők kiküldése után tudtuk meg. Ha nem lett volna érvényes útlevele, akkor bizony nem tudtuk volna illő módon eltemetni. Ennek sem lett meg a felelőse. Pedig azért személyit elhagyni.. na, mindegy, nem vádolunk senkit, bizonyítékunk sincs.


Mindenesetre fontosnak tartottam elmondani, hogy azért ilyen esetek is előfordulnak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rotoxis 2010.08.21. 08:17:20

Jó reggelt!

Szerintem rendkívül gyorsan le kellene venni a posztot és kicserélni egy másikra! A poszt vagy egy skizoid elme csapongása, vagy pedig egy hosszabb (akkor esetleg érthető) iromány összeollózott részleteiből áll. Követhetetlen, kusza, szerintem vitára, megbeszélésre nem alkalmas.
Gondoljátok át. Köszi.

Káin 2010.08.21. 08:29:44

@Rotoxis: Mitől is lenne skizoid az elme, amelyből kipattant a fenti iromány?Csapongónak csapongó, az világos, meg az irónia is érződik a posztból pár helyen, ennek ellenére szerintem az döbbenet, hogy eltűntek az iratai. Ilyen egyáltalán hogy fordulhat elő? Nem értem...

pigglet 2010.08.21. 08:59:35

Drága kedves kommentelők...

Semmi átgondolni való nincs a posztban, csupán egy sajnálatos esetet osztott meg velünk az író... részvétem Neki és Családjának...

vita... megbeszélés... minek? aki nyomon követi a blogot az csak tanulni tud az esetekből és ha ne adj Isten hasonló helyzetekbe kerül, oda fog figyelni minden apró tényezőre... mindenre...

Még egyszer RÉSZVÉTEM a poszt írójának!

KELLEMES HÉTVÉGÉT KÍVÁNOK MINDENKINEK

IrishOak 2010.08.21. 10:07:52

Szép szombatot:-)

Azért "illene" tudni, hogy a nagyi mikor is halt meg. -"talán három éve"?

Temetéshez meg nem kell a személyi, hanem a halotti anyakönyvi kivonat -azt a kórház adja ki!( a temetkezési vállalkozóknak meg vannak mindig kapcsolatai a kórházakkal)

Evett a nagyi vagy nem?Ha nem akkor persze, hogy bekötik neki az infúziót.Megnézem ki az aki 40 fokos lázzal nekiáll ebédelni.
Ha látja a rokonság, hogy pisis a lepedő, miért nem cserélték ki maguk -nem tiltja semmi,és senki.
Hétvégén nincs labor!'asszem sosem volt.

Részvétem.

adamantium 2010.08.21. 10:25:47

a beteg eltemetéséhez nem kell a személyi igazolvány, hisz gondoljatok bele, a gyermekeknek ugye még nincs is, akkor ebben az országban gyermeket csak névtelenül temetnek? az anyakönyvi kivonat a lényeges elem, illetve a kórház által kiállított papírok.
a 40 fokos lázhoz visszatérve: ilyen esetben természetesen góckutatást kell végezni: mellkasröntgen, vizelettenyésztés. a vérből való kórokozó kitenyésztése nem alap (hemokultura) már csak azért sem mert 45 fokos lázban sem garantált, hogy van kórokozó a vérben, hidegrázás esetén érdemes gyorsan vért venni és azzal próbálkozni, ilyenkor nagyobb a valószínűsége, hogy találunk valamit, mert egyébként szerencsére a lobgát megakadályozza, hogy kórokozó kerüljön a vérbe még súlyos fertőzések esetén is.
nem tudom, hogy a család kereste-e a kezelőorvost, mert a kezelőorvos általában nem az osztályon nézelődik egész nap és előfordul, hogy 2-3-szor benézett a mamához akkor éppen nem volt ott senki, vagy nem olyan közeli rokon volt akivel esetleg ilyenről beszéljen és ez okozta ezt a félreértést. egyébként ha nagyon kíváncsi a család lehet hivatalosan is tájékoztatást kérni a hozzátartozó állapotáról

Dr.laikus PhD 2010.08.21. 11:19:06

Egyre jobban megdöbbent, hogy mennyire nincsen fogalmunk mikor mit kell intézni és hogyan.

Minden iratot vissza adnak, akár mentő viszi a beteget, akár a felvételi irodán kell intézni a felvételt.

Előzményeket, ha van kitől végig kérdezik és VINNI KELL.

Jó lenne ilyen esetekre is egy nyomtatvány amit a hozzátartozó kézbe kap.
Ez is a túlterhelt dolgozók munkáját könnyítené, könnyebb így részvétet nyilvánítani.
Van fájdalmában intézni való elég még akkor is ha a gyászhoz ez is hozzá tartozik és megkönnyíti.

Bikli néni 2010.08.21. 11:22:56

Namost. Abszolút hozzá nem értőként.
1. Hétvégén nincs labor. Az lehet, de ha pl. valaki pont hétvégén esik be orvosi ügyeletre, attól se vesznek le vért? Hétvégén nem lehet sürgős eset? Ugyanmár...

2. Én órára pontosan tudom, hogy a nagymamám mikor halt meg. Pedig régebben, mint a szerző nagymamája. Pedig nem voltam ott vele, egy órával előbb kellett volna csak odaérnem (otthon, ebédfőzés közben állt meg 80 évesen a szíve). Nálunk is volt egy kis kellemetlenség, mert nekünk azt mondták a halottszállítók, hogy a születési anyakönyvi kivonat kell. Az egész lakást feltúrtuk, nem lett meg, csak a dédszülőké. Végül bementünk az okmányirodába, kikértünk egy másik anyakönyvi kivonatot, azt a temetésig prezentáltuk, és meg volt oldva a probléma.
Az mondjuk nem egy haszontalan dolog, ha valakinek az iratait, még ha meg is halt, visszaadják. De hogy a személyi nem feltétlenül kell a temetéshez, ebben szinte biztos vagyok, ott benézett valaki valamit.

3.@Rotoxis: Lehetséges, hogy nem egy posztot olvastunk - ez most honnan jött, hogy skizoid elme csapongása? Most komolyan...

_Molly 2010.08.21. 12:03:51

@IrishOak: "Ha látja a rokonság, hogy pisis a lepedő, miért nem cserélték ki maguk -nem tiltja semmi,és senki."

Kicserélték:
"Olyan apróságokért, hogy pelenkacsere, lepedőcsere, nem is szóltunk, elintéztük"

_Molly 2010.08.21. 12:07:53

@IrishOak: "Temetéshez meg nem kell a személyi, hanem a halotti anyakönyvi kivonat -azt a kórház adja ki!"

Vagy egy útlevél...:

"a temetkezési cég közölte, hogy csak akkor temethetjük el rendesen, ha megkerül a személyi, különben ismeretlenként, a fejfán név nélkül temethetjük el. Mindezt a temetési értesítők kiküldése után tudtuk meg.

Ha nem lett volna érvényes útlevele, akkor bizony nem tudtuk volna illő módon eltemetni."

_Molly 2010.08.21. 12:18:39

@Dr.laikus PhD:

Köszönöm a linket, és hogy ezáltal megerősítetted a posztíró szavahihetőségét.

Tehát, ha nem történt meg a halotti anyakönyvezés, akkor ehelyett az alábbiak egyike is megfelel a temetéshez:

- halottvizsgálati bizonyítvány
- születési anyakönyvi kivonat
- „Jegyzőkönyv haláleset bejelentéséről” nyomtatvány (kizárólag kórházi elhalálozás esetén)
- személyi igazolvány, vagy személyazonosító igazolvány (!)
- lakcímet igazoló hatósági igazolvány
- érvényes útlevél (!)
- 2001. év után kiállított kártya alakú jogosítvány

ondol 2010.08.21. 13:43:38

Ebben a kórházban olyan osztályok vannak, amelyek hétvégén is kérhetnek vizsgálatot a labortól.
www.vaszary.hu/depts.htm
Nem gondolnám hogy ahol intenzív/kardiológia stb. osztály van, nem lehet labort kérni, a legnagyobb szakmaiatlanság lenne...

adamantium 2010.08.21. 13:45:12

@Bikli néni: minden kórház rendelkezik laborhozzáféréssel a nap 24 órájában. az a kérdés miért kellett volna laborvizsgálat azonnal, a láz magában nem indok, az egy tünet amit kezelni kell

IrishOak 2010.08.21. 15:17:06

@_Molly:

Én spec nem is írnék olyan panaszos levelet ahol arról mesélek, hogy a szeretett nagyanyám, hogy volt komfortilag...csak úgy tiszteletből nem.
Az "elintéztük" -fogalomnak sok jelentése van!A teljes tartalmat nézve:-(
A kórházban elhunytakat meg boncolják.Ha a család megtiltja, csak akkor nem, de akkor meg megírják a jegyzőkönyvet a halálról.Ennek alapján állítja ki az anyakönyvi hivatal a halott anyakönyvi kivonatot.
Tehát még mindig nem értem, hogy személyi azért kellet, mert a család már akkor intézkedett amikor a kórház még nem is végzett a papírokkal? Ez esetben lehet, hogy kérték!Így én is el tudom intézni a saját temetésemet - de inkább majd akkor, ha már tényleg meghaltam.Tudjon már a családom várni, míg kihűlök.:-(

_Molly 2010.08.21. 15:25:52

@IrishOak: "A kórházban elhunytakat meg boncolják.Ha a család megtiltja, csak akkor nem"

1.) A kórházban elhunytakat NEM boncolják automatikusan, sőt, nagyon ritkán kerül erre sor

2.) Ha mégis indokolt, akkor viszont a család nem tilthatja meg.

_Molly 2010.08.21. 15:33:19

@IrishOak: "Én spec nem is írnék olyan panaszos levelet"...

@Bikli néni: "Én órára pontosan tudom, hogy a nagymamám mikor halt meg. Pedig régebben, mint a szerző nagymamája."

---
Szerintem NEM a posztíróval kéne foglalkozni, hanem a jelenséggel, amit leírt.

Például, hogy hogyan fordulhat elő, hogy eltűnik egy, a kórházban leadott személyi igazolvány?

A korábbi kommentem elszállt, ezért újra leírom, ezúttal egy kicsit rövidebben: a lopott személyi igazolványoknak nagy értékük van az feketepiacon. Trükközhet vele a lakásmaffia, de lehet vele bankszámlát is nyitni, ahová illegális jövedelmeket lehet utaltatni stb. Szóval nem tréfadolog.

Remélem, a posztíró jelentette a dolgot a rendőrségen? (Csak a biztonság kedvéért.)

IrishOak 2010.08.21. 15:48:18

@_Molly:
De sajnos a kórházban már csak ez van:-( különben hogyan állapítanák meg a halál okát?
Sőt hogy borzasztót mondjak, az egyik nagyim 12éve szeptemberben otthon esett össze, és meghalt.Bevitték a pathológiára, és felboncolták- ebből tudjuk hogy tüdőrákban halt meg(pedig soha nem dohányzott)
De eddig minden kórházban meghalt családtagomat felboncolták - és ki is adták a jegyzőkönyvet:-(
De hogy még rosszabbat meséljek a nagybátyám gyomorrákkban ment el, a műtétek és minden után másfél évvel-6 évvel ezelőtt nyáron. Az anyukám megkérdezte, hogy nem hagyhatnánk-e ki a boncolást, mert úgyis mindegy, és tudjuk, hogy mi is volt.Mondták, hogy nem!Mivel a szabadkozás nem a tiltás, és nem írt róla senki semmit,- így őt is.És a legérdekesebb, hogy keringési elégtelenséget írtak a papírra.
Szval, ne legyenek illúziók!
Akiket nem boncoltak eddig azok mind autóbalesetben haltak meg:-(( de ott is írtak jegyzőkönyveket:-(
Na de ne is vitatkozzunk ezen - kár is.A halottainkat meg őrizzük meg a szívünk legbelső csücskében, és úgy emlékezzünk rájuk ahogy mindig is szerettük őket.

((Mellesleg a barátnőm pathológusnak tanult...(nem csinálja, nem bírta)rossz kedvében mesélni szokott:-())

_Molly 2010.08.21. 15:51:53

@IrishOak: "különben hogyan állapítanák meg a halál okát?"

Ha érdekel a téma, ezt találtam:

"Orvosi műhibákat tanulmányozó kanadai kutatók szerint a fejlett országokban tizedére esett vissza a kórházi boncolások száma, pedig a halálhoz vezető orvosi hibákra főként ez deríthet fényt, és ezek alapján "orvosolhatók" leginkább a hibás diagnózisok.

Richard Cabot (Harvard University) 1912-ben még 3000 boncolási jegyzőkönyv alapján azt találta, hogy az esetek felében téves volt a diagnózis. Egy 1960-ban készített hasonló felmérés szerint a zárójelentésben szereplő halálozási okoknak már csak harmada tért el a boncolásnál megállapítottól.

A mai statisztikák szerint már csak minden 20. kórházi haláleset téves diagnózis következménye, amely azonban még mindig tekintélyes szám.

Kaveh Shojania idézte Mark Graber (Veterans Affairs Medical Center, New York) tanulmányát is: Graber tavaly tanulmányozott 100 olyan esetet, amelyben a téves diagnózis kárt okozott a betegnek és esetleg halálához vezetett. A 100 esetből csak 7 volt elkerülhetetlen, az összes többiben szerepelt valamilyen emberi tényező, például elveszett röntgenfelvételek, nem továbbított laborlelet, szabadságon lévő személyzet, vagy a megtalált első plauzibilis oknál félbehagyott vizsgálat."

_Molly 2010.08.21. 16:00:30

@_Molly:

Viszont akár van boncolás, akár nincs, Magyarországon még mindig a 60-as évek szintjén van a orvosi diagnózisok pontossága:

"Horváth Ágnes egészségügyi miniszter egy tanulmányra hivatkozva a parlamentben kijelentette: „Csak hadd emlékeztessem önöket a boncolási hibák arányára: 22,6 százalék az eltérés boncolásoknál a boncolási diagnózis és a terápiás diagnózis között. Azért ez egy hihetetlenül nagy szám, hihetetlen adat!

Döbbenetes, hogy minden negyedik magyart ezek szerint kisebb vagy nagyobb mértékben félrekezelnek."

TamásD 2010.08.21. 16:01:00

@adamantium: Itt nem laborvizsgálatról van szó, ami valóban mindenhol van éjjel-nappal, hanem mikrobiológiai vizsgálatról, hogy a vérből nem tenyészik-e ki valamilyen kórokozó. Ez hétvégén sehol sincs, ha kitör az ebola járvány, akkor van egy mikrobiológus ügyeletes, aki esetleg bejön.

phoenix102 2010.08.21. 16:16:48

@_Molly: Kedves Molly, az idézet Horváth Ágnestől elég érdekes. Mutatja, hogy sok minden más mellett ehhez sem ért.
A különösen nagy eltérés okát több féleképpen lehet magyarázni. (nyugodtan nézz utána a szakirodalomban, ha kételkedsz abban, amit írok):
1. gyakori betegségeket kb 8 féleképpen lehet kódolni a BNO alapján, ha a patológus mást választ, mint a kórházi kezelő orvos, akkor már megvan az első ok az eltérésre
2. nincs 100%-os biztonságú diagnózis. Pl. a szívinfarktus, ami sajnos elég gyakori kórkép 10%-ban tünetmentesen, 30%-ban atípusosan zajlik.
3. A diagnosztikai eszközök, főleg,ami Mo. nagyrész elérhető, nem nyújt 100%-os bizonsággal diagnózist. Pl.: UH reprodukálhatósága 70%!! Tehát 100-ból 30-szor más diagnózist alkot a szakember. CT pl. 1cm-nél kisebb dolgokra csak korlátozottan alkalmas stbstbstb.
4. predsze ne feledkezzünk meg azokról a betegekről sem akiknek egyszerre több bajuk van, elfedhetnek panaszokat. A dr. House-ban látott vizsgáljunk meg mindent című történetet kivitelezhetetlen mind szakmai (3 hétig tartana), mind finanszírozási (OEP ennyit nem fizet) oldalról.
5. És emellé jönnek még a figyelmetlen orvos által észre nem vett dolgok

Mégegyszer, bár már írtam korábban, az ember nem egy gép, aminek bizonyos számú alkatrésze van, és egyenként át lehet vizsgálni, hogy mi a rossz. VAn egy F.O.G. ismerősöm, aki orvosi alatt autószerelőként kereste a pénzét a könyvekre, koleszra stb. Ő mondta, hogy a két szakma sokmindenben hasonlít, az embert egy végtelen számú alkatrészt tartalmazó autóhoz hasonlította. Ez jól leíja a probléma lényegét.

Bikli néni 2010.08.21. 16:18:59

@_Molly: Én is leírtam, hogy nem egy haszontalan dolog, ha valakinek visszaadják az iratait. Személyi igazolvánnyal, TAJ-kártyával vissza lehet élni. Esetleg a kórházi felvételnél kellene a betegpapírok mellé tenni egy átvételi elismervényt, olyat, hogy átvettem-visszaadtam.

Az pedig, hogy órára pontosan tudom, mikor halt meg a nagymamám (pedig a saját születésem óráját is képtelen vagyok fejben tartani, nem vicc) arra volt a reakció, amit IrishOak is mondott. "Talán három éve"... Mert hogy nem emlékszik pontosan, mennyi ideig feküdt a nagyi a kórházban, az oké. De hogy még az évét se tudja pontosan... Mindegy, valóban kissé off a téma szempontjából, meg nyilván felesleges ezen fennakadni. Csak furcsa volt (és nem csak nekem), ennyi az egész.

_Molly 2010.08.21. 16:25:22

@_Molly:
A magyar adatokat a nemzetközi adatokkal való összehasonlítás jegyében vontam be a témába.

Nem értek hozzá, így nem tudom eldönteni, hogy valójában hogyan alakulnak ki ezek a számok, de a statisztika mindenképpen elgondolkodtató.
Szerintem.

IrishOak 2010.08.21. 16:25:38

@_Molly:
Nem drága szívem, nem érdekel a téma.
Egyébiránt, ha engem idézel-magamnak azt teljes mondatban tedd,mert úgy van értelme.:-) De általában is úgy szokás.

Látom amúgy rendesen felhúztad magad:-))
Mint valami ketrecharc, úgy próbálsz dolgokon lovagolni, magyarázni.

Pedig a világ már csak ilyen.Hidd el nekem sem teszik, hogy minden úgy van ahogyan, de sokszor az vigasztal, hogy a változás az egyetlen állandó a világban.

phoenix102 2010.08.21. 16:28:04

@_Molly: A boncolások számának csökkenését nem tudom mi okozza kanadában, de nálunk (saját tapasztalataim alapján nyilatkozom) a boncolás elmaradásának legfőbb oka, hogy a rokonok nem szeretnék, és mentességet kérnek. Többnyire próbálják nyomás alá helyezni a kórházi orvosokat, másrészt azért elég ritkán van olyan helyzet, amikor az orvosnak ötlete nincs miben halt meg a beteg. A hozzátartozók 90%-a mereven elzárkózik a hozzátartozó boncolásától. Persze nem ők döntenek, de tudnak kellemetlen perceket okozni,fenyegetőzni, ha nem vesszük figyelembe.

AMit a New York-i tanulmányról írtál az nekem is új, mármint, hogy ezt le merték írni az USA-ban. Mert arrafelé efféle negatív tanulmányokat szeretnek elsüllyeszteni.
De a végeredményen nem csodálkozom, ez a tipikus amerikai iskola. Addig keresek, amíg találok valamit, és azt gyógyítom.
Ilyen téren a Dr House viszont reális, ott is épp ez megy, ha találnak valamit nem vizsgálódnak tovább, csak ha az arra adott terápia hatástalan.
Mo.-n homlok egyenest más az ügymenet, a tünetek, fizikális vizsgálat és labor plusz sz.e. képalkotó alapján a több lehetséges diagnózis közül keressük a megfelelőt. Átlag magyar tankönyvben minden esetben ,megtalálod a differenciáldiagnosztikai részt. Na ilyet nem találsz amerikai könyvben, vagy csak elvétve.

IrishOak 2010.08.21. 16:28:13

@Bikli néni:
Szia Bikli néni:-))

Én úgy emlékszem, hogy minden papírt vissza adnak.:-( azt vagy őrzi a beteg a kis szekrényében, vagy hazaadja a családtagoknak.
Eddig velünk mindig így volt -bár lehet ez is kórházfüggő.

Bikli néni 2010.08.21. 16:28:20

@Dr.laikus PhD: Amikor a világ egy távoli pontján baleset ért, amíg vártam a kórházban az ellátásra, a kezembe nyomtak egy sok oldalas kérdőívet. Semmi extra bajom nem volt a randa lábsérülésen kívül, de mégis nyilatkoznom kellett arról, hogy korábban volt-e pl. urológiai jellegű megbetegedésem. És ezekből több oldal. Persze még csak nem is az anyanyelvemen, de nagyon kedvesek voltak, segítettek, és megoldottuk. Nem láttam ott helyben semmi jelentőségét a dolognak, de itthon nagyon örülnék, ha lenne valami hasonló. Úgyis sokat kell várni, nem? Akkor addig is lehet az egészségi állapotra vonatkozó kérdőívet, meg betegjogokra meg a kórházi házirendre meg egyéb hasznosságokra vonatkozó brosúrákat olvasgatni. (Netán a későbbi félreértések elkerülése végett az elolvasás tényét aláírásunkkal igazolni.)

Bikli néni 2010.08.21. 16:31:47

@IrishOak: A kórházi dolgokról annyira nem tudok nyilatkozni, mert az én nagyim az otthonában halt meg (miközben a kedvenc kajámat csinálta éppen).
De most, hogy mondod, az jutott eszembe, hogy a kórház ugyan miért tartaná vissza a beteg igazolványait? Attól még, hogy kórházban van, szüksége lehet rá (de nehogy már magyarázkodni kelljen, miért kéri vissza a saját iratait). Szerintem az úgy normális, hogy a felvételkor beviszik a gépbe az adatokat, visszaadják, oszt' csókolom. A kórháznak is egy macera ezeket őrizgetni.

phoenix102 2010.08.21. 16:34:14

AZ igazolvány elvesztésén csodálkozom, a fent említett kórházban dolgoztam 4 évet, ottani eljárásmenet szerint, amit a nővérek betartottak (rendszeres ellenőrzések eredményeként, mert elég kemény minőségbiztosítás üzemel ott, eljárásmenetek írásban vannak rögzítve):
a betegfelvétel után a hozzátartozóval hazaküldik a személyit (pont az ilyen helyzetek elkerülése végett), személyit ha jól tudom el sem vehet az egészségügyi személyzet, viszont a betegágy mellől bármi eltünhet, nincs minden szobában bizonsági őr, vagy széf (ha már Horváth Ágit emlegettük).
Hiba csúszott a gépezetbe. Ha nem kísérték rokonok, akkor pl. berakták az éjjeli szekrénybe, nővérpult stb. Magyarul trehány módon intézték. Viszont az auditnál gondolom kaptak a pofájukra, nem is kicsit. EZ a kajás dolog, viszont elég hihetetlen számomra.

Melyik osztályon történt?

_Molly 2010.08.21. 16:37:21

@IrishOak:
Sajnálom, de ez a "drága szívem"-ezés, meg hisztizés, meg megsértődés nálam nem jön be. Sőt, direkte cikinek találom.

adamantium 2010.08.21. 16:39:27

@TamásD: nálunk van éjjel nappal mikrobiológus, miért szerinted ha péntek délután leveszek egy mintát akkor az hétfő reggel 8 ig fog pihenni és megromlani, hogy aztán leoltsák a semmit?

phoenix102 2010.08.21. 16:41:36

@adamantium: igen , ez a rész is sántít. Egomban van folyamatosan labor. Pár százszor kellett akut labort kérnem, és max 1 órát vártam. Gondolom a mikrobi se lett volna gond.

adamantium 2010.08.21. 16:41:39

@IrishOak: bocsáss meg de ha a család megtiltja akkor pláne felboncoltatom a beteget, mert úgy gondolom, hogy rejtegetnek valamit és azért nem engedik boncolni, hogy nehogy fény derüljön rá. ha én mint a halált konstatáló orvos azt írom, hogy ragaszkodom a boncoláshoz akkor a család fejre is állhat akkor is boncolás lesz belőle

adamantium 2010.08.21. 16:43:30

@IrishOak: aki autóbalesetben hal meg azt törvényileg kötelező felboncolni méghozzá nem is a patológián hanem a törvényszéki orvostanon

Dr.laikus PhD 2010.08.21. 16:44:36

@phoenix102:

Megint egy gyászreakció.
Egy kislány aki szerette a nagymamáját.
Az utolsó pillanatban érkezett.
Távolról felkészülni - vagy csak reménykedni és ebben csalódni elég nehéz lehet.
A többi, a családtagok beszámolója a halál beálltakor.
Valószínűleg nem beszéltek róla többet.
Maradt a mese, ami a fájdalom miatt rögzül és terebélyesedik.

Elveszik a személyit, ha idős betegről van szó és visszaadják, beteszik a fiókba, de általában ezt a hozzátartozó intézi ha megy a hozzátartozóval együtt.

Ha ISO szabvány van, akkor nem is az osztályon történik a beteg adminisztrálása (de lehet, hogy rosszul emlékszem).

Természetes reakció, hogy hárít a család, keresi az okokat - még akkor is lelkiismeret furdalása van, ha erre semmi okuk nincs.
Ezért van halotti tor, ott lehet emlékezni, megbeszélni, felidézni, ezáltal ürül, feldolgozódik sok minden. Akkor vidám a halotti tor, ha nagyon szerettünk valakit és sok kedves emlékünk van.
Fájdalmas nevetés, de végül kedves - nagyon kedves emléknek ez marad meg.

adamantium 2010.08.21. 16:45:51

@_Molly: hát én kedves ágnesünkre nem hivatkoznék, nála hiteltelenebb forrás nem nagyon van, pláne egy olyantól nem kellene orvosi tényeket elfogadni aki bár elvégezte az orvosit de orvosként büdös volt neki dolgozni

adamantium 2010.08.21. 16:48:21

@Bikli néni: betegeim jelentős része nem tud írni olvasni, vagy nem beszámítható akkor milyen több oldalas nyomtatványt tudna kitölteni?

adamantium 2010.08.21. 16:52:28

@Dr.laikus PhD: nálunk a személyi igazolványt a felvételi iroda őrzi, a zárójelentéseket meg az osztály, azokból tényleg marad a nyakunkon egy kazallal mert ha nem én vettem fel a beteget de én bocsájtom el akkor honnan tudjam milyen papírokat adott be ha nem mondja. ha valós a címe a betegnek akkor igyekszünk kipostázni, de pl 40*30 as röntgenekből van a szekrényemben vagy 15 cm vastagságban. ha kéri valaki akkor kikeresem de ha nem akkor csak gyűlik

Dr.laikus PhD 2010.08.21. 16:55:56

@Bikli néni:

Kaptam egy kérdőívet én is egyszer.

Bikkfanyelven fogalmazott nehezen érhető kérdések voltak.
Kötelezően kitöltendő adatokat tartalmazott.
Pl. melyik évben vették ki a mandulám.
Két kezemen számoltam, hogy 19...? mikor :D
Egyszer volt, többet nem.
Első vizsgálatnál anamnézis felvételen a kezelőorvos a vitt anyagot elolvasta és kérdezett míg értelmes választ tudtam adni. :-)

Dr.laikus PhD 2010.08.21. 16:58:55

@adamantium:

Klinika mindent azonnal visszaad.
Ha kapok röntgen felvételt azt is azonnal megkapom.
Semmi iratot nem tartanak vissza.
Ugyanakkor még ma is a személyi igazolvány a hiteles okirat amit elvben mindig magadnál kell tartani.

Előző zárójelentést is visszakaptam azonnal ahogy az első vizsgálat meg volt,

Nem traumatológia.
Nyilván mindent a praktikum is szabályoz, de azért az nem jó, hogy az elbocsájtó orvos nem tudja mit kell vissza adni.

Bikli néni 2010.08.21. 16:58:58

@adamantium: Olyan ez, mint az első ajtós felszállás a tömközön. Van, ahol működik, van, ahol nem.
Nyilván nem az idős, beteg, magatehetetlen, öntudatlan betegről beszélünk. Az én esetem sem ilyen volt. Én is csak lesérültem, de ettől még ki tudtam tölteni a kérdőívet. Vagy esetleg egy közeli hozzátartozóm, aki nagyjából tisztában van a bajaimmal (mondjuk olyan egyszerű kérdésekben, hogy volt-e már vakbélműtétem), szintén tud nyilatkozni.
A beteg a világon mindenhol beteg, függetlenül attól, hogy mennyi pénz jut a gyógyítására (kezelésére), és hogy hogyan kommunikál az ellátó személyzet. Szerintem a betegek jó részénél nem egy ördöngösség. Ha én meglehetősen nagy fájdalmak közepette, idegen nyelven, a hozzátartozóim nélkül ki tudtam tölteni egy ilyen kérdőívet (addig sem unatkoztam a folyosón illetve agyaltam a bajaimon), akkor talán ennek egy könnyített verziója még néhány betegtől szintén elvárható. Még egyszer mondom, nem mindenkinél, lásd újra a 3. mondatot.

gld 2010.08.21. 17:16:55

Hm... Eddig akárhányszor voltam kórházban, a felvételi irodán a papírok kitöltése után azonnal visszaadták a személyimet. Egyszer vittek, akkor a kísérőm kezébe nyomták. Szomorú, ha eltűnt, de a temetéshez nem személyi kell... Bár ezt gondolom, itt már többen leírták.

Hétvégén nincs labor? Én nem így tudom, de lehet, hogy rosszul...

Na, majd most olvasok, hátha okosodom.

adamantium 2010.08.21. 17:16:56

@Bikli néni: sajna nálunk a 40 éves beteg sem tudja, hogy milyen gyógyszereket szed, milyen adagban, mi is az a vágás az oldalán ("valamit kiszedtek belőlem miután hetekig fájt a hasam"). az idős betegek jelentős részéről meg soha nem érdeklődik senki, vagy ha igen fogalmuk sincs, hogy mit szed, mi történt vele az elmúlt 20 évben hisz a szomszéd néni rendezte mindig, persze ki a szomszéd néni azt se tudják. tehát magyarországon te a kivétel vagy aki tudod mi bajod volt és mit szedsz

TamásD 2010.08.21. 17:23:48

@adamantium: a légmentes mintavételi csőben, transzport közegben még az anaerob is nyugodtan elvan pár napot, nemhogy a többi. Ti nagyon rendesek vagytok:)

gld 2010.08.21. 17:46:14

Na, most már mindent tudok.

Bikli néni 2010.08.21. 18:13:31

@adamantium: Biztos hiba akkor saját magamból kiindulni. Mert azért én igyekszem. Nekem pl. a pénztárcámban is van egy cédula, hogy baleset esetén értesítendő ez és ez, ilyen ismert betegségemre ezt és ezt szedem, gyógyszerallergia nem ismert. Háziorvos neve, telefonszáma.
Remélem, sosem lesz rá szükség.

gld 2010.08.21. 18:16:23

@Bikli néni: nem hiba :) Én is egy nagyon hasonlót hurcibálok magammal. És szintén remélem, hogy nem lesz rá szükség.

IrishOak 2010.08.21. 18:23:21

@adamantium:
Szerintem is mindenkit felboncolnak...nem én mondtam, hogy nem.
Sőt- akkor megerősítettél, hogy valóban, minden kórházi esetnél kötelezően ugyan az van.
(Anyukám gyenge kérdése, hogy nem lehetne-e nélkülözni azért volt mert az édesanyja után az öccsét kellett temetni,másfél év kínlódás után és hát'nagyon 'kivolt, de persze ez nem változtatott a lényegen.
Nem is örülnék, ha az orvosok kívánságlista alapján dolgoznának!

A balesetesekről is tudtam, mert sajnos, láttam már, de olyan gyorsan írtam,hogy nem pontosan fogalmaztam.
Igen az államig.eljárásban egy tétel,aztán meg a szakértők, meg egyéb emberek hada.:-((a legkönnyebb talán pont a pathológia része:-((

_Molly 2010.08.21. 19:03:20

@IrishOak: "Szerintem is mindenkit felboncolnak...nem én mondtam, hogy nem."

Ha arra utalsz, hogy én mondtam, akkor íme, pl. az alábbi források alapján állítom, hogy nem boncolnak föl minden kórházban elhunyt beteget.

"A tavalyi évet elemző tanulmány (2007) adatai több fontos tényre világítanak rá; például az eltérő patológiai diagnózisok alapján minden második beteget félrekezelhetnek, sokkal kevesebb boncolást végeznek a szükségesnél, miközben az elhunytak hozzátartozói nem mindig kapják meg a boncolási jegyzőkönyvet - mondta lapunknak Simon Tamás egészségügyi szakjogász.

A dokumentum szerint 2006-ban összesen 28 ezer beteg vesztette életét a vizsgált egészségügyi intézményekben, közülük összesen 12 ezret boncoltak fel.

A tanulmányból kiderül az is, hogy a halálesetek 56 százalékában nem történik boncolás, noha a jogszabályok csak kivételes esetben adnak lehetőséget elhagyására."
dental.hu/dentalnet-hirek/friss-hirek/hirek/20070518/keves-a-boncolas-sok-a-muhiba#

És itt sem írnak sehol 100%-os boncolási arányt:
www.medicalonline.hu/cikk/mi_van_a_szamok_mogott_/index.php

ondol 2010.08.21. 19:39:31

Mikrobi laborokban szabályozva van a munkaszüneti napokra vonatkozó eljárás.

Egy beteg sem kerülhet gáz helyzetbe amiatt, hogy munkaszüneti napon lett baja.

Meningitis és társaival nem lehet várni, hogy elmúljon a hétvége, pld.

TamásD 2010.08.21. 21:16:14

@ondol: Nyilván ha nagyon sürgős eset van (gázgangréna, meningitis, MRSA, stb) akkor bejönnek, de egy rutin tenyésztés miatt nem.
Az más kérdés, hogy a baci a legsürgősebb esetben sem fog gyorsabban tenyészni a táptalajon, tehát akutan a mikrobiológus is csak durva közelítést tud adni, hogy milyen alakú bacit lát, termel-e gázt, stb. de pontosabbat nem.

TamásD 2010.08.21. 21:17:56

@_Molly: Közel sem boncolnak mindenkit, aki kórházban halt meg. Amióta a fele patológus kiment Angliába fizikailag sem győznék, úgyhogy nagyon hálásak, amiért a hozzátartozók az esetek jó részében kifejezetten kérik, hogy tekintsünk el a boncolástól:)

IrishOak 2010.08.21. 22:08:58

@_Molly:
................
Két mai idézetsor tőled:
Reggel:
"1.) A kórházban elhunytakat NEM boncolják automatikusan, sőt, nagyon ritkán kerül erre sor

2.) Ha mégis indokolt, akkor viszont a család nem tilthatja meg. "
--------------------------
Este:
"A tanulmányból kiderül az is, hogy a halálesetek 56 százalékában nem történik boncolás, noha a jogszabályok csak kivételes esetben adnak lehetőséget elhagyására."
.....
áhá...szóval, hogy kötelező lenne mindenhol, de nem csinálják.Az okokat ne firtassuk,az fentebb olvasható.Tamás D leleplezte a maga valóságát.

Az hogy mindenkit kötelező lenne felboncolni, de nem teszik itt-ott az nem hinném, hogy jó pont az eü.nek, de mit van mit tenni, ha nincs kapacitás.
Sajnos nekem az elhunytjaim tekintetében 100%os az arány.

Hagyd már a holtakat...meg a világbéke rajtam való számonkérését.Nem fog menni, szólok - kb 6,6 milliárd ember boncolja épp!

_Molly 2010.08.21. 22:22:22

@IrishOak:

Bocs, de nem bírlak követni, annyira összefüggéstelenül írsz.

A mai mélypontod a világbéke, amit 6,6 milliárd ember boncol, miközben az elhunytjaid tekintetében 100%-os arány van. Ja, és "Tamás D leleplezte a maga valóságát".

Mindez természetesen nem jó az egészségügynek. Értelek.
:-o

TamásD 2010.08.22. 00:16:42

@IrishOak: Én sem értek mindent. Kötelező mindenkit felboncolni, aki a kórházban halt meg, kivéve néhány spéci esetet, ez közül a leggyakoribb, ha a hozzátartozók kérik. Hol ez ellentmondás?

mothe 2010.08.22. 09:30:21

Kedves Despota! A moderáció csak a kommentelőkre szól? Úgy értem, a poszt íróját bárki leskizoidozhatja, lehazugozhatja minden következmény nélkül? Mert ő nem egy ember? Át kéne ezt gondolni talán.

mothe 2010.08.22. 09:34:47

@Bikli néni: miért erény órára pontosan tudni, hogy valami mikor halt meg? én is csak arra emékszem, hogy a nagyanyám néhány éve tavasszal halt meg. arra viszont nagyon pontosan emlékszem, hogy milyen ruhát adtam rá, hogy mivel vigasztaltam az apámat, meg hogy ki ölelt meg a temetésen. az időpont meg ott van a papíron, ha szükség volna rá. az ember nem lexikon, ezt csak a régivágású történelemtanárok gondolták így.

mothe 2010.08.22. 09:40:33

@mothe: valami=valaki. reggel van. :) bocs.

IrishOak 2010.08.22. 11:17:11

@TamásD:
Nincs ellentmondás.Amit írtál, az bizonyosan tény, de ettől még boncolni kötelező lenne.

Tehát már két orvos mondja...

(Ha visszaolvasol, talán érthetőbb a tegnapi eszmecsere,és annak esti konklúziója)

IrishOak 2010.08.22. 11:20:06

@_Molly:
Ismered azt a kifejezést, hogy: kognitív disszonancia?

_Molly 2010.08.22. 12:02:43

@mothe:

Ja-ja, a tiszteletet a mindenkori posztírónak is illene megadni. Például úgy, hogy a hozzászólók
- rendesen elolvassák, amit írt, mielőtt reagálnak;
- hogy elhiszik (!), amit tapasztalt;
- és hogy a témával foglalkoznak, nem pedig a posztíróval...

_Molly 2010.08.22. 12:05:08

@IrishOak: "Tehát már két orvos mondja..."

Nyilván szerinted a világon semmi szükség nincs szakmai konferenciákra, szakfolyóiratokra, tanulmányokra, sőt bíróságokra sem... Egyszerűen meg kell kérdezni 2 orvost, 2 könyvtárost, 2 jogászt, oszt akkor már mindent tudni fogunk. Ja. Bizonyára.

_Molly 2010.08.22. 12:14:00

@mothe: "a poszt íróját bárki leskizoidozhatja, lehazugozhatja minden következmény nélkül?"

Egyébként nekem azért (is) tetszik jobban az mhterror.blog.hu, mert ott általában (legalábbis a törzs-kommentelők) MEGSZÓLÍTJUK a posztírót, és NEKI adunk tanácsot - vagy ha úgy adódik, vitatkozunk vele.

Itt olyat sosem tapasztaltam. Emiatt ez a blog olyan, mintha mindenki a háta mögött beszélné ki azt, aki a napi történetet írta.

epres négercsók 2010.08.22. 12:54:28

@_Molly: (Ezt most nem moderátori minőségemben írom, hanem, hogy rám ismerj.)

Az MHT blog is elég csúnyán kezd elmenni abba az irányba, ahol a posztíró ekézése zajlik - a törzskommentelők által. Többek között ezért van az, hogy én inkább oda nem írok.
Itt is meg lehet szólítani a szerzőt, csak tudod, van egy alapvető különbség: előbbi blogra olyanok járnak, akik valamilyen tanácsot, segítséget várnak a köztől, ehhez képest ekézést kapnak. Ide viszont olyanok járnak, akik így adják ki magukból a negatív élményeiket. Nekik nem olyan értelemben van szükségük tanácsra, mint a másik blogon.
A szerző természetesen itt is jöhet, itt is elmondhatja a kiegészítéseit, a kérdésekre a válaszait.
Ha nem tetszik ez a blog, nem kell ide járni, ennyire egyszerű.

Azzal pedig én sem értek egyet, hogy mindig van egy ügyeletes, aki a szerzőt lehazugozhatja. De sajnos, ahogy észreveszem, a blog egy ilyen világ. Én nem is tudom, olvastam-e már valaha olyan posztot, ahol a kommentekben ne oltogatták volna páran a szerzőt.

_Molly 2010.08.22. 13:16:32

@epres négercsók: "Ha nem tetszik ez a blog, nem kell ide járni, ennyire egyszerű."

Nem, sajnos nem ilyen egyszerű.
Az egészségügy állapota ugyanis érdekel. Az itt megjelenő kórházi esetek is érdekesek, és néhány hozzászólótól is sokat lehet tanulni.

Tehát szerintem ne rontsd Despota üzletét azzal, hogy eltanácsolod innen az olvasókat (klikkelőket).

Inkább próbálj meg hatékonyabban moderálni, ha már bevállaltad... :)

_Molly 2010.08.22. 13:24:47

@epres négercsók: "Az MHT blog is elég csúnyán kezd elmenni abba az irányba, ahol a posztíró ekézése zajlik - a törzskommentelők által. Többek között ezért van az, hogy én inkább oda nem írok."

Hanem inkább ide, ahol ugyanez megy?:-o
Nem értem a logikádat.:(

epres négercsók 2010.08.22. 13:47:55

@_Molly: Az MHT blog tök jó változatlanul - ott a kommentek stílusa kezd egy olyan irányt venni, ami nekem már nem tetszik. Persze itt is bőven akad gázos komment. Ha valaki nem feltétlenül ért egyet a szerzővel, azzal a moderátor nem tud mit csinálni. Moderálni pedig sokszor igen nehéz, mert a problémás kommentek úgy néznek ki legtöbbször, hogy egy része az, amit ki kellene gyomlálni, a másik része pedig, amit semmiképp.
Rotoxis kommentje az elején, tény és való, kissé durva volt. De nem szedtem ki, mert többen is rákérdeztek, bíztam benne, hogy visszajön, és megmagyarázza, hogy gondolja. Egyébként csendben megjegyezném, hogy nem csak nekem van törlési jogosultságom, mégis ott van a komment, gondolom, mást is hasonló okok vezéreltek.
Ha nagyon bántja a szemeteket, természetesen kiszedem.

mothe 2010.08.22. 20:06:06

@epres négercsók: szerintem butaság a két blogot egymáshoz viszonyítgatni, de tény, hogy az MHT-n nem szokás lehazugozni meg leelmebetegezni a szerzőt (és ott nagyon moderálni se szoktak, az elmút három hónapban egyszer durvult el a dolog, az is két ember között játszódott, itt viszont lazán beszólt nekem a moderátor, hogy ne gyugyizzak, miközben néhány orvos rendszeresen alpári stílusban gyaláz másokat, nekik valamiért lehet, de ez a ti dolgotok).
de azt azért meggondolnám, hogy ha azt akarjátok, hogy ide írjon valaki, akkor nem kéne hagyni, hogy minden második posztra a törzsorvosok felének az legyen a reakciója, hogy az író hazudik, elmetebeg, hülye stb. főleg akkor nem, amikor lazán kimoderálnátok, ha én mondjuk ezeket mondanám itt valamelyik orvosra.

azt mondjuk _Mollyvel egyetértésben én sem értem, hogy ha az MHT-t annyira rossz helynek tartod, hogy oda inkább nem írsz, akkor itt mitől érzed magad jól a vicsorgás meg a fröcsögés közben.

epres négercsók 2010.08.22. 23:00:58

@mothe: Okés. Akkor én azt fogom csinálni holnap, amint ide jutok, hogy kiírom mindjárt a poszt elejére, hogy a személyeskedő, alázós stílusban a másikat vagy a szerzőt ekéző kommenteket - a hasznos részével együtt is akár - előzetes figyelmeztetés és indoklás nélkül törlöm.
Kiírnám most is, de felszívódott a 9 ujjas poszt...

Egyszer amúgy egy orvosra rászóltam, jól ki lettem osztva. Egy másikat pedig szó nélkül kibannoltam. Ő úgy megsértődött, hogy nem is jár azóta se nagyon erre :)

(MHT-hoz pedig annyit, hogy nem lehazugozzák meg leelmebetegezik a posztírót, csak simán ekézik. Én pedig majd' 3 éve olvasom azt a blogot, és tudom, hogy nem ilyen volt, de a történeteket szeretem, ezért vissza is járok minden nap, csak a helyesírásos meg angol szavas szőrszálhasogatásba már nincs kedvem belefolyni.)

Na, jóccakát, holnap is van nap.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása