Gyógyítsuk meg az egészségügyet!

2010.08.15. 06:00

 

Egyelőre csak szabidoki írásaiból tájékozódtam, azt gondolom, leírt már pár fontos észrevételt, ami vitaalap lehet. Az írásait nem szó szerint teszem közzé, hanem önkényesen átszerkesztettem, de hajrá, vitatkozzunk rajta, tegyétek hozzá a gondolataitokat ti is!


Egy dolog bizonyos: a jelenlegi rendszer rossz. Rengeteg pénz hiányzik a rendszerből, és ami van, az is rosszul van elosztva. Persze sok más is hibádzik, de a legfontosabb, hogy lényegesen többet és lényegesen okosabban kellene költeni, mint most.
A jelenleg évente végző kezdőorvos-gárda létszáma kevés még ahhoz is, hogy a nyugdíjba vonuló kollégákat pótolja, ráadásul a végzettek közül sokan mennek külföldre.


Angliában egy kisorvosnak fél évre 21 000 fontot
kínálnak, Németországban a kezdő orvos fizetése 3500 euró havonta. Ezek ott heti 40 órányi munkával átlagon felüli, középosztálybeli, gondtalan
megélhetést biztosító fizetésnek számítanak, nem luxuspénznek. A hazai nettó kezdő fizetés 100 ezer forint körül van (a szaktárca által megjelölt 17 hiányszakmában elhelyezkedők ezen felül 50 százalékos bérkiegészítésre is számíthatnak – a privatbankar.hu információi szerint).


Már most is rengeteg háziorvosi körzet áll üresen, sok kórházi osztályon nincs meg a szükséges létszám (nővéri szinten sem), egyetemi klinikák működnek évek óta hosszabbítgatott "ideiglenes" működési engedéllyel, mivel nincs meg az előírt számú és képzettségű személyzet, és egyelőre remény sincs rá, hogy valaha is meglesz. A legtöbb kórház nem teljesíti a jelenleg hivatalos
minimumfeltételeket személyi és tárgyi szinten sem, de az ÁNTSZ és az OEP nem vonja vissza egyetlen kórház működési engedélyét sem, mert akkor kitörne a népharag – így nyilván a kórházak menedzsmentje meg tulajdonos önkormányzatok sem törik magukat.


A mindenkori kormányzat felelőssége, hogy nem hajlandó rendezni a béreket az egészségügyben, ezért a hálapénzes rendszer továbbra is továbbra is virágzik: ennek java része a főorvosoknak/professzoroknak jut, a maradék
kis pénzen osztozik a többi dolgozó. Aki alig él meg a fizetéséből, az nem ugrálhat, ha meg elfogadja a hálapénzt, akkor rögtön megkapja, hogy korrupt, és jobb, ha csendben marad. Így megosztják az orvostársadalmat, nem lehet egységesen fellépni, mert mindenki zsarolható. A fiatal a fizetésével, az idősebbek a hálapénzzel.


Lehet ugyan mondani, hogy ne fogadja el meg ne adjon, de az a helyzet, hogy az orvosok rá vannak szorulva a pénzre, a betegek meg szeretnének hamarabb sorra kerülni, jobb szobát kapni, vagyis létezik a kereslet meg a kínálat is, így kialakult ennek a piaca.
A finanszírozást át kell alakítani. Ma csak bizonyos kórházakat támogat a tb, és minden beavatkozásért fizetnek valamennyit, de sajnos jórészt hasraütéses alapon; traumatológiai műtéteknél például gyakran az implantátum árát is alig fedezi a finanszírozás. Ha egy betegség kezelése veszteséges (nem fedezi a költségeket, amortizáció, fejlesztési keret hírből sincs benne), egy másiké pedig hozza a pénzt, a kórházak az elégtelen finanszírozás miatt ott próbálnak spórolni, ahol lehet; ezért vannak a trükközések a diagnóziskódokkal meg sok egyéb mással – a
kórházak a túlélésért kényszerülnek rá.


Gondok vannak munkaidővel is: egyetlen egészségügyi dolgozó sem dolgozhat egy műszak alatt több, mint 12 órát, két műszak között legalább 11 óra pihenőidőnek kell lennie, illetve még az önként vállalt túlmunkával együtt sem dolgozhat hetente 60 óránál többet. Az már más kérdés, hogy ezt
kormányzati támogatással veszi semmibe az összes kórház, mégpedig úgy, hogy az ügyelet nem számít teljes munkaidőnek; a "sima" ügyeletet 25%-ban, a kiemelt ügyeletet (trauma, SBO, egyebek) 50%-ban számolják el munkaidőnek.


Ez 2004 óta törvénytelen ugyan, mert a vonatkozó
kormányrendelet ellentétes az EU-s szabályozással, és minden eddigi pert megnyertek a kollégák, de továbbra sem látszik a leghalványabb szándék sem a kormányzat részéről, hogy ezt a területet rendbe tegye. Így csak a perek után kell fizetni, amúgy meg az ügyeletre fordítandó összeg a 2-4 szeresére nőne. Jelenleg nincs kellően elválasztva a magán- és állami egészségügy.
Léteznek ugyan magánrendelések, de mondjuk egy komolyabb műtétet már nemigen lehet magánúton elintézni, mert kevés és drága a magánkórház, ezt csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak.


A betegek egy részének azonban igénye és pénze is van arra, hogy az állami ellátásnál "többet" kapjon, ők elmennek hát egy magánrendelésére, és pluszban még fizetnek a várólistán előbbre kerülésért. Az orvos ráadásul a kórház eszközeit
használja a magánpraxisához, a "hálapénz" viszont nem jelenik meg a nagy rendszerben, adózatlanul kerül a zsebbe. "Belülről" ez a módszer soha nem fog megszűnni, szabályozókkal kell másfajta környezetet teremteni, hogy ez a jelenség eltűnjön. Az eddigi eü-kormányzatok viszont nem csináltak rendet, mivel az igen sokba kerülne. Hogy a mostani mit lép, majd
kiderül...


Mit lehetne tenni annak érdekében, hogy végre rendbe tegyük ezt a helyzetet?


– A kórházak kb. felét be kellene zárni, a maradék kórházakban pedig ezzel párhuzamosan kapacitást bővíteni, átvenni a dolgozókat, az eszközöket, mert egy nagy kórház szakmai és gazdasági vonalon is hatékonyabban tud működni, mint három kicsi. Ez nem is kerülne sokba, mert ha a dolgozókat átveszik, nem kell végkielégítést fizetni, ami ilyenkor a legnagyobb tétel.


– A teljesítményvolumen-korlátot meg kell emelni, vagy még inkább el kellene törölni, hogy a meglévő kapacitásokat ki lehessen használni. Nincs sok értelme fenntartani egy sebészeti osztályt tíz sebésszel, ha csak napi 2-3 műtétet csinálhatnak.


– A vizsgálatok és beavatkozások árát valós értékben kell az OEP-nek kifizetnie, az amortizációt is beleértve. Fontos lenne a
szektorsemlegesség is: ha valaki fizeti az egészségbiztosítási járulékot, akkor kapja meg a szükséges diagnosztikai vizsgálatok, műtétek tb által finanszírozott árát (minden ezzel kapcsolatos költséget, az amortizációt is a vizsgálatot vagy műtétet végző közkórház, de a magánklinika is, ha a beteg oda óhajt menni. Ez versenyeztetné az intézményeket.


– Az ésszerű bérrendezést nem lehet továbbra is elodázni.


 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TamásD 2010.08.15. 07:30:17

Jópont a blognak az értelmes cikkért.

huncut 2010.08.15. 08:28:28

@TamásD: Sok-sok meggondolandó probléma bukkant már fel a különböző viták során, és gyakorlatilag minden egyes témánál előbb-utóbb az ágazat gondjai kerültek elő.
Mindannyiunk érdeke, hogy legyen valami változás, akkor pedig tegyünk érte.

Dr.laikus PhD 2010.08.15. 09:43:52

@huncut:

Egy csomó szakmai link van amit már ide-oda felpakoltam, de eltűnik a téma változások miatt.

Ha gondoljátok regelni kéne, vagy Despotával megbeszélni, hogy egy helyen legyenek tematikusan, alkalmanként azonnal olvashatóan.

Már a működés feltételei is kaotikusak.
Mire kitől kap pénzt a rendszer? Honnan, mit finanszíroz?
Nekem már az is újdonság volt tegnap, hogy nagykereskedelmi áron kapja a kórház a gyógyszert. (logikus különben), de akkor mi az OEP logikája egy eljárás árának?
Mért, miért, miért?

Szerintem másnak is vannak kérdései, hogy értse mit és miért akar.
Ha az orvos akar a másik poszt alapján teljesíthetetlen jövedelmet, tudjuk megindokolni mi mit és hogyan szeretnénk, hogy könnyebb legyen és elfogadható és főleg teljesíthető.

másikpista 2010.08.15. 10:52:50

A kérdés annyira fajsúlyos, hogy népszavazással lehetne csak megválaszolni, különösen hogy volt már egy népszavazás ami elvetette hogy térítést kelljen fizetni az eü ellátásért. Értem én hogy az a Gyurcsányékkal szembeni bizalomról (értelemszerűen annak elvesztéséről) szólt de akkor sem hagyható figyelmen kívül.

Kellene továbbá egy hosszú, mondjuk 1 éves időszak, amiben megpróbálnák a népnek értelmesen elmagyarázni mik a tényleges lehetőségek, hogyan működik a rendszer a világ különböző részein, különösen a mintaországokban, mik a tapasztalatok. Ezt se szabad még véletlenül se ugyanúgy csinálni mint a Gyurcsányék, ahol felvilágosítás helyett ócska propagandahadjárat folyt az orvosok lejáratására (minden nap egy cikk vélt vagy valós orvosi hibákról, én ebben a szájtban is időnként ennek a gerjesztett hangulatnak a folytatását érzékelem) és a kalapból kiragadott holland egészségügy felmagasztalása (naná mert ott teljes egészében a magánbiztosítók biznisze a dolog, állami garanciákkal, minden nagybefektetőnek ilyen álmai vannak).

Ezek után lehetne feltenni az értelmes kérdést: milyen eü-t akartok? Legnagyobbrészt államit, ez nem sokban fog különbözni a mostanitól és a problémák is tovább élnek, vagy sok piaci elemet tartalmazó rendszert, ahol jön a számla és nincs mese, netán valami elegyes megoldást a kettő között? 3 vagy 4 lehetőségből lehetne választani és kell egy pár éves időszak, minimum 5 év a bevezetésére, ezért is fontos hogy ne egy kormány kampánytémája legyen mert annál többre van szükség.

Ahogy látom a jelenlegi tájékozottsági szintet sokan arra szavaznának hogy legyen ingyenes de a lehető legvilágszínvonalúbb, ezen kéne túllépni most már

Dr.laikus PhD 2010.08.15. 11:08:02

@másikpista:

Nem hiszem hogy népszavazással kell megoldani abszolute szakmai döntést.

Igaz, hogy a felvilágosításnak nagy a szerepe.
A jó vagy a rossz propaganda valóban sok mindent eldönthet, de a cél az lenne, hogy a valóságot megértve és kompromisszumot kötve - a döntéshozókra tudjunk nyomást gyakorolni.

Holland egészségügyre nem emlékszem.
Svédre, Amerikaira, Angolra, Thai-ra, Kanadaira igen.
Arról már volt érintőlegesen szó.

adamantium 2010.08.15. 11:16:05

erre a kérdésre nem jó a népszavazás. mit várnánk tőle? ha feltennénk a kérdést, hogy akarunk-e dupla fizetést, akkor mi lenne a válasz? természetesen: igen, nem gondolnánk arra, hogy volna-e rá pénz. mivel a helyzet szubjektivitásra ad lehetőséget (akárcsak a vizitdíj eltörlésénél) ezt szakértőknek kell eldönteni. fel kellene vállalja a kormány a rossz fiú szerepét és kórházakat zárasson be, a lakosság egy részét vonja ki a biztosítottak köréből, az ellátások egy részét tegye fizetővé (pl ha nyilvánvalóan tudjuk ki okozta az egészségkárosodást akkor az fizessen: pl: XY fejbevágja a honpolgárt akkor miért a többi biztosított fizesse a kárt? miért ne XY?,ugyanígy az öngyilkosságot megkísérlőknél vagy az alkohollal, drogokkal kapcsolatos akut beavatkozásoknál - ezek nagyon sok pénzbe kerülnek). tegyék lehetővé a hozzáfizetést, legyen többféle biztosítási kategória a befizetés mértékében. de ezek mind népszerűtlen intézkedések, az a kormány amelyik meghozza, nyilván megbukik, ezért igazi reform soha nem lesz, csak apró lépések

Dr.laikus PhD 2010.08.15. 11:27:13

@adamantium:

Talán lehet egy hosszabb lépést tenni, mert muszáj.

Azonnal radikális változást nem lehet, hiszen a rendszernek vannak most passzív használói.

Nyugdíjasok, nyugdíj előtt állók.
Aktuáriusi módszerrel nem számítható ki, hogy melyik korosztálynak mikor kell a legnagyobb költségigényű ellátást igénybe venni. Statisztikai módszerek vannak, de Mikola mantrája a népegészségügyi program nem ördögtől való.

Azt képzelem, hogy aki tudja köthessen OEP finanszírozású intézményi ellátásra is biztosítást (Vip szoba, saját kedves nővér, ehető étel...).

Semmit nem tudunk mi lenne az alapellátás, kiegészítő biztosítással, nem a lerobbant Jánosba viszik?

Provokatívnak tűnik a kérdés, de ha belegondolsz nem az.

frutella 2010.08.15. 11:28:35

Jó a blogbejegyzés, de nem értek egyet azzal, hogy 1 nagy kórház hatékonyabb, mint 3 kicsi.
Nézd meg a János kórházat, amihez hozzácsapták a Budait és a Margitot is. Ezzel elsorvasztottak az egyik legjobb hírű gyerekkórházat és gyakorlatilag a budai régióban nem is maradt normális gyerekellátás. A Margitnak is igen jó hírű volt a sebészete, szülészete és most mi lett belőle egy lepukkant "elfekvő".

Vagy nézd meg a Svábhegyi kórház példáját. Bezárták a jó helyen, jó levegőn lévő kórházat az asztmás gyereket pedig lehet vinni az Üllői útra gyógykezelésre.

Esetleg a Lipótot, amit a gaz ver fel, de az ott kezelt betegek valahogy sehogy sem kerültek be az új rendszerbe. No jó egy részüknek van helye, de a többi lődörög, hajléktalanként él és nem találja helyét a társadalomban.

Racionalizálni kellene a betegellátást- magas szakmai színvonalú centrumokat létrehozni, megfelelő eszközzel és személyzettel.

adamantium 2010.08.15. 11:32:00

@Dr.laikus PhD: a gond az, hogy a jelenlegi intézmények nagy része nem alkalmas magasabb szintű szolgáltatásra, gondold el, hogyan alakítanád át a János kórházat, hogy 1-2-4 ágyas légkondicionált szobák legyenek? lehetetlen (már az elektromos hálózat sem bírná). honnan vennél orvosokat, nővéreket az extra ellátáshoz? az alapellátást sem tudjuk biztosítani, akkor honnan jusson magán nővérke a magánbiztosított betegnek?
új kórházak kellenek és motiváló tényező, hogy egyrészt aki elment visszajöjjön, másrészt meg jöjjön valaki egyáltalán erre a pályára

frutella 2010.08.15. 11:32:36

Még egy fontos gondolat. Mindenkinek a képesítése szerinti munkát kellene végezni.
Ne a nővér varrjon sebet, hanem az orvos (legyen annyi, hogy beleférjen az idejébe).
Ne a dietetikus ossza a zsemlét, hanem a konyhai kisegítő (a dietetikus pedig valóban azzal foglalkozzon amivel kell).
Ne a nővér maradjon takarítani, hanem a takarítónő (és igen legyen éjszaka ügyeletes takarítónő is, aki a hányást, vért feltakarítja).
Ne a diplomás ápoló húzzon ágyat, hanem a segédápoló (igen legyen annyi, hogy ne a diplomásnak kelljen).
Ne a gyógypedagógus vegye saját pénzből az eszközöket, hanem a kórháznak legyen rá kerete, hogy megvegye a színes ceruzát, gyurmát stb.

2010.08.15. 11:41:20

@frutella: a dietetikus kb. azért oszt zsemlét, mert legalább dolgozni akar. Nekem egy frissen végezett dietetikus bnőmnek mondták 1,5 éve egy kórházban, hogy itt "nem a magam szakmai szempontjai számítanak, hanem az anyagi lehetőségek..." ergo nem azt eszed, ami a legjobb, hanem amire jut.

És az kb. a zsemle.
Had' segítsen be legalább a kiosztásba.

Szóval nem csak célszerű képesített munkaerőhasználat kell, hanem ugye lehetőség is, amivel munkát tudsz nekik adni.

Dr.laikus PhD 2010.08.15. 11:46:21

@adamantium:

Egyetértünk mint általában.
Mégis kell a megoldás, kell a tőke, a befektető aki egy idő után hasznot is bezsebel.

Aki vállalja ennek a költségigényét (kiegészítő biztosítás) akkor ne az legyen a szakma szövege, hogy a pénz, hörr neki mennyi van, nekem (ki tudja mennyi), de kevés.

Van a rendszerben szerintem nővér, de talán orvos is aki ezt az állást szívesebben vállalja a Tesco pénztárosságnál, vagy a gyógyszerügynökségnél.

Kiugrott nővérekkel hozott össze a sors akik feketén vállalnak sok-sok pénzért idős demens beteg őrzést - háááát, csak sok pénzért... :-(
Ez a munkájuk és nagyon megélnek belőle.
Hangsúlyozom ők is feketén.

Valószínű lenne, hisz még messze a nyugdíj, de egyszer azok lesznek, szívesen a szakmájuknak megfelelő munkát jobb körülmények között biztosan vállalnak. A hasznuk biztosan több lenne, mint így.

De ez az én egyéni tapasztalatom - persze ugyi ez is egy problem - demens szülő ápolása nyilván otthon a legjobb.
Aktív korban lévő nem tudja megoldani sehogy, mégis olcsóbb lenne, ha lenne erre is megoldás, mert a tartós beteg ápolása utáni baksisból semmire nem jut senki.

adamantium 2010.08.15. 11:48:44

@frutella: nem tudom, hol láttad, hogy a nővér varrjon sebet? én még soha. azt, hogy a műtősnő berak egy-egy öltést azt még elképzelhetőnek tartom, de nővért soha. én még nem láttam annyi dietetikust sajnos, hogy zsemlét tudjanak osztani, konyhai kisegítőt se, nálunk a nővérek végzik ezt a munkát. nálunk van ügyeletes takarítónő, igaz kevés így gyakran kisebb takarításokat a nővérek végeznek. diplomás ápolóból jó ha főnővérnek jut, már az OKJ-s is ritka, ki bolond minimálbérét segédápolóként dolgozni? bármi mást végez több a pénz, azért nem jön senki.
szegény gyógypedagógus meg inkább vesz egy doboz ceruzát mintsem közbeszerzésre kiírják azt az egy dobozzal és 3 hónap alatt meg is kapná

Dr.laikus PhD 2010.08.15. 11:50:33

@ReignOfdark:

Azért egy dietetikusnak más a dolga.
Többek közt az, hogy úgy szabja ki a menüt, hogy rendelkezésre álló anyagi eszközökből a legjobbat hozza ki.

Régen - talán térünk vissza ide - a diétás nővér a vizit aktív tagja volt.
A professzor szóba állt vele és kérte a tanácsát.

De hát ez még a Sós diplomások idején volt divat.

2010.08.15. 11:57:41

@Dr.laikus PhD: Abban egyetértek, hogy más _lenne_ a dolga.

Vagy a létező állapotokról írjunk, vagy az ideális állapotokról :-)

TamásD 2010.08.15. 12:01:15

@frutella: Alapvetően jó ötlet a minél nagyobb, centralizált kórház gondolata, mert - főleg Pesten - tényleg nagyon sok ellátási terület fölöslegesen párhuzamos. A gond az, hogy ehhez előbb sok-sok milliárdért építeni, bővíteni kellene az infrastruktórát, hogy aztán hosszú évek alatt esetleg megtérüljön a költséghatékonyabb működés révén, ebbe pedig senki nem mer/akar/tud belevágni.

Ja, és egyre több helyen már dietetikus sincs - legfeljebb külön hívásra - mert az étkeztetést átvette egy központi catering cég, és jön a kész kaja nagy fémkonténerekben, nincs beleszlás, hogy mit egyen a beteg.

Dr.laikus PhD 2010.08.15. 12:04:47

@adamantium:

:DDD
Azt néztem mikor írtad. 3 mp késéssel más szavakkal ua.

Hozzá téve. Most úgy látom, mis is Ti is azt tudjátok, látjátok így nem jó.

Szakmai szemmel neked kell tudnod mi az alap ami mindenkor jár.
Traumatológus vagy?
A te szakmádban mi lenne a minimum ami jár a TB-ért.

Szerintem csípőprotézis, térdprotézis, bizonyos feltételekkel addig amíg a rendszerben nem lesz megfelelő tartalék erre.
Szóval az alapellátás mi legyen.
Mert ez lenne egy hatalmas vita tárgya, mire megértjük az mit jelent....

Dr.laikus PhD 2010.08.15. 12:06:58

@ReignOfdark:

Hol láttál ilyet?
Onnan diétás nővér menekül.
Mennek fel osztályra ellenőrizni, mert a dolguk, segíthetnek is magán szorgalomból, de nem azért mert nincs mit csinálni.

Vagy létező állapotokról írunk, vagy rontjuk a valóságot is? -:(

Dr.laikus PhD 2010.08.15. 12:08:35

@TamásD:

Nem így van!
A betegélelmezés szakmai munka.
Kitől rendelik meg az más, de kóstol orvos, kiszab diétásnővér.

Legenda!

TamásD 2010.08.15. 12:19:52

@Dr.laikus PhD: De így van!

A nagyobb kórházakban, klinikákon központi élelmezés van, te csak azt rendeled el a viziten, hogy ez a beteg kórházi alapot kap, az cukrosat, amaz meg mittomén pancreas 1-et, stb. A kaja névre szóló tálcákon érkezik, amit a mezei nővérek osztanak ki, de mást hozzá se nyúlhatnak. Nyilván a közpotnban dolgoznak dietetikusok, ők állítják össze az adott keretből a menüt, de az osztályon már rég nincsenek. Legfeljebb egy-egy különleges igényű beteghez hívhatunk dietetikust, ha akarunk.

Amúgy mi a csudát kóstoljon az orvos? A kórházi kaját, inkább éhségsztrájkolok...

adamantium 2010.08.15. 12:26:13

@Dr.laikus PhD: a traumatológia az mindenütt a világon veszteséges, óriási a befektetés: egy rendes intézményben 2 műtő kell (legalább) ezek felszerelése eszközökkel és műszerekkel civilizált szinten 250-300 millió (de lehet több is, egy 3D röntgenképerősítő pl duplázza a dolgot és nem lenne haszontalan). manapság ugye illik szögstabil lemezt és csavarokat használni, persze titánból, vagy szögstabil rendszerű velőűrszegeket (ASLS) ezek mind 200 ezer körül kezdődnek és a határ a csillagos ég (ne mondjam, hogy ha mind a 4 végtagodat eltöröd az OEP csak egynek a műtétjét finanszírozza a másik 3 az indulásból veszteséges). a finanszírozás az 0-4,5 HBCS közt van (0-650 ezer) ez tartalmazza az implantátumot, a műtétet, a vért, gyógyszereket, kórházi bentfekvést, és a nemlétező profitot - gondolom könnyű kiszámolni, hogy a műtétek 90%-a veszteség.
más a helyzet a protézisekkel, az szerencsére úgy ahogy megoldott, még nyereségesnek is mondható, persze nagyon elgondolkodtató, hogy a csípő vagy térdfájása miatt sántító embert nem akarják leszázalékolni, de ha belerakom a protézist és megszűnik a fájdalma és simán jár akkor az már egyből leszázalékolható mert hát protézist visel - magyar sajátosság (ugyanez a helyzet egy szívbetegnél: van panasz=nincs leszázalékolás, kap egy by-passt: nincs panasz=sima leszázalékolás)

adamantium 2010.08.15. 12:28:06

@TamásD: ezt meg tudom erősíteni, ömlesztve max a tea meg a kakaós kávé jön, a többi az ki van porciózva, nem tudsz kóstolgatni

Dr.laikus PhD 2010.08.15. 12:36:03

@TamásD:

Ezt már az évtizedek folyamán többször eljátszották, hogy centralizálták a kórházi konyhákat.

Mindig az orvos rendelte el mit ehet a beteg. Nálatok legalább névre szóló tálcán jön - lehet hogy a helyi konyha osztja szét - régen is nagyobb konyhák kisebb intézményeket láttak el, csak nem ennyire centralizáltan.
Osztályon kondérból nővér oszt ahol utoljára mi jártunk.
Tányérba, ételbe! beledugva beteg neve...:((
Én még emlékszem amikor saját mészárosa volt és péke a kórháznak, kétszersült helyben sült, hatékonyabb és olcsóbb volt. Joghurt, kefir készült helyben oltva - ma már tilos - de naon finom volt... :-)))

adamantium 2010.08.15. 12:38:29

@Dr.laikus PhD: én ezt nem tudom hol láttad, nálunk az étkeztetést meg kellett pályáztatni és egy külsős cég hozza egyéni ételhordókban, mert állítólag így biztonságos, meg természetesen drága :)

Dr.laikus PhD 2010.08.15. 12:42:34

@Dr.laikus PhD:

Képet találtam itt, de az eljárás ez akkor is ha pályáztatva van az étkeztetés.

2010.08.15. 12:42:36

@Dr.laikus PhD: Félreértesz, én nem azt mondtam, hogy a dietetikusoknak nincs mit csinálni :-)))

A kérdés az volt (még nem is Tőled), hogy a szakmai képességeiknek megfelelő munkát tudunk-e adni az eü dolgozóknak? Szerintem nem, és ennek nem a szaktudás vagy a szorgalom hiánya az oka, hanem leginkább a nem ideális munkakörülmények. (A zsemleosztogatós példa nem az enyém volt, az igazságtartalmát nem vitattam.)

Ezzel így egyetértesz?

adamantium 2010.08.15. 12:43:36

@Dr.laikus PhD: ez egy 2007 es cikk, akkor még 270 forintból főztek, mi asszem 1800 forintból etetünk egy beteget egy nap, szal fejlődés az van

TamásD 2010.08.15. 12:43:49

@Dr.laikus PhD: Jópofa ötlet a saját pék, saját konyha, de azért elméletileg ez a fajta megoldás a legdrágább. Normális esetben egy központi konyha sokkal költséghatékonyabban tud dolgozni, elég egy helyen dietetikust alkalamzni, minőséget ellenőrizni, stb. Persze Magyarországon nincs így, mert amint egy külsős cég nyeri meg a pályázatot, az valahogy mindig drágábbra siekrül...

Irise 2010.08.15. 12:44:25

@frutella: Mindenki képesítése szerint végezze a dolgát.
Nagyon jó. Angliában vannak ENP-k, azt hiszem ez az emergency nurse practitioner röviditése. Néhányan közülük varrnak is, de mindenképp: friss sebeket ellátnak, töréseket diagnosztizálnak, rtg képeket elemezve, ha csinálok haematomablokádot nekik akkor akár egy Colle's törést is tudnak manipulálni. Egyszerűbb szemészeti, fül-orr-gége dolgokat ellátnak, úgy,hogy ők is vizsgálják meg a beteget.
Ezzel csak azt akartam mondani,hogy a nővérek nagyon sok mindent tudnak , nem lenézni őket. Miért ne tudnának varrni,ha meg vannak rá tanítva (ha ötödévesen már varrhattam trauma gyakon).

A poszthoz: hurrá,hurrá! Ezt már nevezem.
De a kórházbezárásokkal csak csínján, a beteg nem fogja megköszönni,ha 60 km-t zötyögtetik a mentőben mert szül, vagy ha csipőtöröttet kell közúton hosszan szállítani a műtő intézménybe. Nagyon sok betegségnél kiemelkedő kérdés az időfaktor - a centralizálásokkal a vidéken élő betegek esélyei rosszabbak lesznek.

Dr.laikus PhD 2010.08.15. 12:51:08

DEBRECENI EGYETEM
ORVOS- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI CENTRUM
REUMATOLÓGIAI TANSZÉK
Minőségirányítási folyamatleírás

5.3.4.2. Vizit

A vizit általában 8.30 - 10.00 között történik az adott kórterem vezető szakorvosa, az osztályos
orvos, a rezidens (a hallgatók) és a beosztott nővér részvételével. Ennek során az osztályos orvos
beszámol a beteg státusáról, a megérkezett vizsgálati eredményekről. Ha szükséges ilyenkor
történik a beteg ismételt fizikális vizsgálata. Ekkor történik az újabb vizsgálatok, konzíliumok
indikálása, egyeztetik a feltételes ill. végleges diagnózisokat. A beteg távozása is ekkor kerül
meghatározásra, amit lehetőleg 24 órával a távoztatás előtt kell a beteg tudomására hozni. Szükség
esetén ekkor történik a diétás nővér meghívásának elrendelése is. A diétás nővér értesítése ezt
követően az osztályos nővér feladata az Ápolói munkarend szerint.

TamásD 2010.08.15. 12:52:02

@Irise: Ez igaz, amit írsz, de részben a - kelet-európai orvosáradat előtti - kritikus orvoshiány miatt létrehozott angol kényszerintézkedés, és nem feltétlenül követendő ideális példa. Nyilván mindenkit meg lehet tanítani mindenre, az orvos sem Terminátor, hogy csak ő tudjon sebet varrni, de a nővérnek megvan a maga dolga az osztályon, és egy ideális eü. rendszerben van elég orvos, hogy megvarrja a sebet.

TamásD 2010.08.15. 12:54:08

@Dr.laikus PhD: Itt a diétás nővér csak olyan értelemben kerül elő, hogy a távozó beteg otthon milyen diétát tartson. Amúgy meg ehhez nem sokszor hívnak dietetikust, legfeljebb a beteg kap egy stencilezett diétás tájékoztató lapot.

Dr.laikus PhD 2010.08.15. 12:57:09

@TamásD:

A pályázati feltételek miatt sajnos.
Akkor is szakmainak kell lennie.

Ez a 60-as években volt...
Azt hiszem ez a konyha kb 10 másik kis intézményt látott még el.

Ételnél azért más a helyzet hatékonyság szempontjából.
Nagy tömegű ételt ízesre főzni, hogy max. 1 óra szállítás alatt az élvezeti értékéből ne veszítsen (rázás, átforgatás, ez konyhai technológia) nagyon nehéz.
Ami ízes a konyhában, szállítás után, - mert a forró étel még dolgozik - más lesz.

adamantium 2010.08.15. 12:59:52

"a rezidens (a hallgatók)" azért ez nagy lúzerség egy orvosi egyetem részéről, a kettő ugyanis nem fedi egymást

Dr.laikus PhD 2010.08.15. 13:00:41

@adamantium:

Napi 1800.- Ft-ból én 6 személyre tudok itthon lakomát főzni.
Tonnára híznánk, ha naponta ennyit költenék. Ebbe már a téli paradicsom is benne lehet.
Biztos ennyi?

Irise 2010.08.15. 13:01:27

@TamásD: Kényszerintézkedés volt - de bevállik. A diplomás ápolók nagyon sok mindent tanulnak Magyarországon, és szerintem a tudásuk tizedét sem használják fel a mindennapi munkájuk során. Szóval szerintem még a szakemberalap is meglenne hozzá.

TamásD 2010.08.15. 13:01:47

@adamantium: szerintem csak kifelejtettek egy vesszőt vagy ést.

adamantium 2010.08.15. 13:03:08

@Dr.laikus PhD: ez a reggeli+ebéd+vacsora, nem tévedés
@TamásD:
egy vesszőt kifelejtettek meg egy zárójelet pluszba tettek

TamásD 2010.08.15. 13:11:31

Amit írtál, hogy a nővér törést lát el, RTG-t értékel, stb. azt én már túlzásnak tartom, veszélyes. Persze mindenhol megvannak a belevaló nővérek, helyi szokások, nálunk pl. a nővérek rutinszerűen kötözik a sebeket, ha az orvos megkéri őket, katétereznek, iv. injekciókat adnak, de ellátási kérdésekben nem dönthetnek és ez jól van így.

Ez a specializált nővéri dolog azokban az országokban működik, ahol a, nincs elég orvos; b, egy orvos fenntartása nagyságrendekkel többe kerül, mint egy nővéré. Nyilván az állam így próbál spórolni.

Bikli néni 2010.08.15. 13:24:49

Csak tudnám, miért nincs ez a cikk index címlapon... Nem, nem a blogketrecben, CÍMLAPON.
Ha sikerül egyébként az itt leírtak alapján valami hatékony, pozitív változást elérni, akkor - hogy blogos szófordulattal éljek - szabidoki for president :)

Dr.laikus PhD 2010.08.15. 13:25:51

@adamantium:

Én is így számoltam.

Nem találom, hogy mennyi az egy főre eső kötelező norma.
Ennek elégnek kéne lenni, de szerintem ha szállítják az íze attól romlik amit írtam.

Dr.laikus PhD 2010.08.15. 13:28:40

@Bikli néni:

Szabidoki most még egy szót nem szólt...:D

Lehet, hogy azért?

adamantium 2010.08.15. 13:31:49

@Dr.laikus PhD: manapság már ISO: mittudomén milyen normák alapján eszik a beteg, a rab és minden közintézményben levő ember aki állami kaját kap. ezeket a kórház nem tudná teljesíteni. ma már elképzelhetetlen, hogy a kórháznak saját sertésneveldéje legyen ahol az étkezésből megmaradt moslékot eszik az állatok, a tehenei a mezőn legeljenek és ezeket a saját konyháján dolgozza fel az intézmény, mert nem eurokonform. pl az ételmaradék az veszélyes hulladék, meg kell semmisíteni

Irise 2010.08.15. 13:32:09

@TamásD: Azért nem veszélyes,mert a nővrek betartják a határaikat. Ha csak egy kicsit is bizonytalanok, jönnek hozzánk,hogy látunk-e valamit a filmen, minden film átmegy 2-3 nap múlva a radiológusoknak, és ők is megnézik,hogy elnéztünk-e valamit.
Szerintem egy 15 éve a traumán dolgozó nővér, ha valóban mindennap sebeket lát el, rtg-eket néz, stb, ér annyit (vagy többet),mint a rezidens, akit letesznek 3 héttel a diplomája után ügyelni az ambulanciára.
"Ez a specializált nővéri dolog azokban az országokban működik, ahol a, nincs elég orvos; b, egy orvos fenntartása nagyságrendekkel többe kerül, mint egy nővéré. "
Felhívnám rá szíves figyelmed,hogy ez a leírás pontosan ráillik MAgyarországra is.

mothe 2010.08.15. 13:38:12

biztos én vagyok übernegatív, de azon felül, hogy sokkal cizelláltabban és konkrét magyarázatokkal kiegészítve írjátok ma le, hogy több pénz kell, én nem látok semmi olyat, amiért bárkit is miniszterelnöknek kéne megtenni.

bevállalom az ünneprontást, és megkérdezem.

kinek kéne mindezt kifizetni?

Dr.laikus PhD 2010.08.15. 13:40:08

@adamantium:

Ilyen nem is volt soha.

Követelmény rendszer mindig is volt a kórházra specializált, szigorúbb.

Most ISO van.

De ez csak része az egésznek. Ennyi pénzből lehet kielégítőt és jól főzni.
Ahogy írtam nagyban főzni tudást igényel, arra kéne pályázni, milyen messziről, hogyan szállítanak, szétosztás hogyan működik, kell-e újra melegíteni... stb... de ez megint egy más szakma.
Diétás nővérnek hívják.

Ettem közvetlenül a konyhából felküldött könnyű-vegyes ételt. Finom volt.

Ugyanaz mire szétosztották a betegnek már nem.

TamásD 2010.08.15. 13:47:26

@Irise: Ha tudják a korlátokat ok, de mi van akkor, ha nem? Amúgy pedig ha valakinek felügyelnie kell a rendszert, mert a szakdolgozó azért minden kérdésben nem kompetens, akkor már egyre kevésbé éri el a célját. Ha neked úgyis minden RTG filmet meg kell nézned, eltöltöd vele az időt, akkor miért nézze meg más is előtte azt a filmet? Persze értem a rendszer lényegét, de szerintem nem nyújt akkora előnyt.

3 hetes korában egy szaknővér sem ért semmihez, ez rossz hasonlat volt. 15 éves korában pedig egy orvos azért általánosságban véve már jóval tapasztaltabbm, mint egy nővér, aki mondjuk csak arra az egy feladatra van betanítva.

Magyarországon ugyan orvos nincs elég, de az orvosi és nővéri/szakdolgozói fizetések között nincs olyan nagy különbség, mint máshol.

adamantium 2010.08.15. 13:51:18

@TamásD: jellemzően egy szaknővér pár év után többet keres mint egy kezdő orvos, ami mondjuk nyugaton nem fordulhat elő

szabidoki 2010.08.15. 14:22:53

Köszönöm köszönöm, hízik a májam rendesen! :)
Mondjuk sokan sok megfontolandó javaslatot tettek, őket is illene kilistázni, nemcsak engem.
@Bikli néni: ha indulok, téged kérlek fel kampányfőnöknek! :)
@frutella: nézd, nyilván nem azt javaslom, hogy minden három kis kórházat olvasszanak be egy nagyba, hanem ésszerűen kellene megoldani a dolgot. Én Pesten nem vagyok ismerős, de mondjuk a Lipót bezárása nyilván nem szakmai szempontok alapján zajlott. Amúgy meg ha egy kórháznak van egy-két szakmailag megfelelő osztálya, de a többi, rosszul működő részleg miatt az egész kórház tragédia, akkor inkább kasza, olvadjanak össze egy színvonalasabb intézettel, mert aki a kis kórházban szépen operált, az jó eséllyel a nagyobb kórházban is szépen fog dolgozni, aki meg kaszabol össze-vissza, azt rá tudják szorítani a rendes melóra, vagy kidobják.
@mothe: nagyon egyszerű, mint minden mást, ezt is a "zemberek" fogják kifizetni. Nem nekik kéne, hanem ők fogják. Előbb vagy utóbb, de nagyon sokat kell majd költeni az egészségügyre. Lehet ezt húzni-halogatni, de minél tovább várnak vele, annál drágább lesz. Addig meg marad a mostani rendszer, minden hibájával együtt, csak szép lassan még több probléma lesz vele. Sajnos nincs olyan megoldás, ami keleti áron nyugati egészségügyet eredményez. Ha lenne, pártjaink és kormányaink már régen meglépték volna. Minél hamarabb látod ezt be, annál jobb lesz mindenkinek.

Bikli néni 2010.08.15. 14:45:51

@szabidoki: Simán bevállalom, úgy nyerünk, mint a huzat ;)

Azzal egyébként egyet értek, hogy mindenki javaslatait érdemes lenne nem csak egy posztban, hanem oldalt, valami linkgyűjtemény-félében kiszedni. Mert szép dolog, hogy mi itt egy-egy posztban győzködjük egymást, de hasznos lenne, ha az alkalmanként mondjuk index-címlapról ide látogató népek is el tudnák bármikor olvasni, nem sikkadna el.

másikpista 2010.08.15. 14:56:54

@Dr.laikus PhD: "Nem hiszem hogy népszavazással kell megoldani abszolute szakmai döntést"

Népszavazás nélkül közjogi értelemben sem lehet megváltoztatni egy olyan helyzetet, ami népszavazás nyomán állt elő.

Miféle szakmai döntésre gondoltál? Ha orvos-szakmaira annak így semmi értelme, hiszen az orvosi szakma ugyanaz Amerikában (és a világ nagyobbik részén) ahol piaci elszámolás szerint kell fizetni mindenért (akár a betegnek akár a biztosítónak) és Magyarországon ahol szó nincs erről. A két rendszer között mégiscsak van némi különbség, máskülönben miről is beszélünk most?

huncut 2010.08.15. 15:11:13

@szabidoki: Szándékomban áll a többiek hozzászólásaiból is szemezgetni, de egyrészt a terjedelmi határokat is figyelembe kell venni (már így is elég hosszúra sikeredett, és sokat törmöríteni már nem nagyon lehetett), másrészt az időbeni korlátok miatt - a tieidre is ráment egy napom, viszont kiindulópontnak, figyelemfelkeltésre talán ez is elég. :-)

mothe 2010.08.15. 15:15:01

@szabidoki: „Minél hamarabb látod ezt be, annál jobb lesz mindenkinek.”

ja, hogy mostantól enyém a felelősség? te vagy ma a király, járj elöl jó példával. te hány százalékkal többet adnál a fizetésedből a jobb egészségügyért?

_tracky 2010.08.15. 15:18:32

Szabidoki mindent bezárna, mert szerinte a beteg a probléma, meg a pénztelenség.

Kórházakat bezárni? Max egy-kettőt, de azt is ésszerűen kiválasztani. Így is - ha jól láttam - a maximális kihasználtság mellett működnek a járóbeteg ellátások, és gondolom a különböző osztályok is. Ez huzamosabb ideg szerintem nem működik. Beteget türelmetlenek, orvosok túlterheltek.

Nem kell itt különösen drasztikus intézkedés, csak néhány:

- a fejlődésre képtelen, feudális nagyúr orvosokat kirúgni a francba

- a beteggyűlölő, mindenért a beteget hibáztató orvosokat is kirúgni a francba

- az így megmaradt orvosokat jól megfizetni, normálisan megszervezni a munkarendjüket, hogy 1 ember ne 6 helyett dolgozzon. Kidolgozni egy olyan modellt, hogy megérje itthon maradniuk az orvosoknak. Védeni az orvosokat az esetleges agresszív betegtől

- létrehozni egy betegvédelmi központot, ahová a beteg panasszal fordulhat - ha megalázták pl. -. Ott független szakemberek lennének, akik eljárhatnának a tényleg vétkező orvossal szemben.

- folyamatosan továbbképezni az orvosokat, hogy ne a diplomájuk megszerzésekor aktuális infókkal rendelkezzenek. Fejlődni kell kérem szépen, nem pedig pöffeszkedni az elavult tudáson.

- a betegeket nem tömegszálláson elszállásolni gyógyulási időszakban, 2-4 ágyas szobák, megfelelő felszereltséggel és személyzettel. Mert mégis milyen dolog látogatók és a betegek előtt pelenkát cserélni, tisztába tenni a beteget vagy épp katéterezni? Szeméremérzet is létezik kérem szépen...

- a potyautasokat kizárni a rendszerből. Aki nem fizet TB-t az ne is részesüljön semmiből - kivéve az önmaguk hibájából munkájukat elvesztő emberek, illetve nyugdíjasok, akik egész életükben fizettek.

- a hálapénzt elfogadó orvosokat, egészségügyi személyzetet - mivel ugye megemeltük fentebb a fizetésüket - kirúgni, és az APEH kezére adni.

- megfelelően motiválni az orvosokat, hogy a beteggel normálisan bánjanak, normálisan és emberként kezeljék (akinek nem inge...)

A legtöbb itthon dolgozó orvos egyébként kiállná a próbát és szerintem maradna a helyén (tehát az első két pont nem vonatkozna rájuk).

Dr.laikus PhD 2010.08.15. 15:26:10

@adamantium:

Saját farmon előállított alapanyag.
Az egészségügyben.

huncut 2010.08.15. 15:30:01

@mothe: Ez egy vitaanyag. Lehet vele vitatkozni, lehet vele nem egyetérteni, és lehet jobb javaslatokat hozni, vagy pontosítani. :-)
Ha lehet, akkor itt ne egymáson kérjünk számon dologokat, hanem gondolkozzunk együtt.

Dr.laikus PhD 2010.08.15. 15:32:03

@másikpista:

Miért pont Amerika? Sok más rendszer létezik, vegyes és szolidaritásra épülő stb, stb....

Csak a vizitdíjat szavaztuk le és a kórházi napidíjat.

Ja meg a képzési hozzájárulást az oktatásban.

A többit nem értem mit mondasz.

_tracky 2010.08.15. 15:32:21

@_tracky: ja, és persze szabályozni a magánrendeléseket is.

mothe 2010.08.15. 15:53:58

@huncut: sajnálom, de nem látom az érdemi vitát. azt látom, hogy így kéne meg úgy kéne elkölteni azt a pénzt, ami nincs. szabidoki szerint ezt a pénzt nekünk kell kifizetni. ezért kérdeztem meg, hogy ő pl. hány százalékkal fizetne többet. ez nem számonkérés, hanem a megoldás pontosítása.

huncut 2010.08.15. 15:56:20

Egy tavalyi adat: a Corvinus Egyetem és a Patika Egészségpénztár felmérése szerint évente több, mint 70 milliárd forint a hálapénzek összege. Ez nagyságrendileg a tíz százaléka annak, amit az állam összesen költ az alap-, a járóbeteg- és a kórházi ellátásra évente. Ha pedig azt is figyelembe vesszük, hogy a hálapénz milyen egyenlőtlenül oszlik el, akkor már érdemes elgondolkodni azon, mennyibe is kerül nekünk az egészségügy.

huncut 2010.08.15. 16:06:21

@mothe: És ha azt mondja, hogy 20-szal, akkor változik valami az eü finanszírozásában? :-)
Nem érdemes ezt egyénekre lebontani, mert van akinek többet is megér, van, akinek már ez is túl sok. Aki meg amúgy is ki tudja fizetni a legdrágább szolgáltatásokat is, az nem fog 8 ágyas kórteremben gyógyulni, hanem inkább megfizeti a kiemelt szintű ellátást.

Én pl. nem szeretnék többet fizetni, és szerintem vannak olyan pontok a rendszerben, amelyek felismerésével a felszabadítható összegek ésszerű módon hasznosabban is felhasználhatók.

másikpista 2010.08.15. 16:09:35

Fenntartom hogy az egészségügy jelentős átszervezését csak népszavazás után lehetne végigvinni, mert elkerülhetetlen áldozatokkal fog járni, és nincs kormány amelyik vállalkozna rá hogy magára vegye ennek az ódiumát. Más kérdés, hogy ha ki is írnának népszavazást, elmenne-e a szükséges számú ember szavazni, mivel az uralkodó szemlélet az hogy majd az állam oldja meg, a miniszterelnök oldja meg (de ha nekiáll megoldani akkor egy erőszakos diktátor, nyugdíjasnyúzó legközelebb nem rá szavazunk pfuj) meg egyébként is az orvosok felelősek mindenért meg az ENSZ is ugyebár hogy nem lép közbe.

Alternatívaként minden marad a régiben, jön az új eü miniszter aki integrálja a gyógyintézményeket, aztán leköszön, jön az újabb az meg önállósítja az intézményeket, és így tovább, ez megy már vagy 30-40 éve amióta eü reformokról szó van. Látszatcselekvés az egyik oldalon, nyavalygás és panaszáradat a másikon vég nélkül

szabidoki 2010.08.15. 16:10:19

@mothe: próbálj az érveimmel vitatkozni, ne velem fröcsögni.
De ha ez nem megy, akkor légyszives tegyél javaslatot, hogyan lesz 0Ft ráfordítással szép, nyugati színvonalú egészségügyünk, ahol mindenki mosolygós, kedves, várakozási idő minimális, hálapénzt hírből sem ismerik. De lehetőleg tényleges javaslat legyen, végrehajható, ne csak valami homályos vágyálom.
@_tracky: a pénztelenség valóban probléma, azt nem tudom honnan szedted, hogy a beteg is az. A normális munkarenddel, szép tágas kórházakkal, magas fizetéssel, hálapénz büntetésével maximálisan egyetértek, csak az a baj, hogy ezek igen költséges intézkedések. A feudális nagyúr orvosok meg épp azért vannak még mindig hatalmon, mert őket igen nehéz kigolyózni, de szívesen veszek bármilyen konkrét javaslatot ez ügyben.
A továbbképzési rendszer már évek óta működik, a betegek is sok helyre fordulhatnak a panaszaikkal, csak ritkán teszik. Kórházakat meg muszáj lesz bezárni, egyrészt mert nem hatékonyak, másrészt a szakmai színvonal egy kis vidéki kórházban elég gyenge. Ma már nem elég, hogy van egy belgyógyászati osztály, hanem kell kardiológia, gasztroenterológia, endokrinológia, hepatológia, diabetológia, stb. Kis kórházban általában sem a diagnosztikai, sem a terápiás lehetőségek nem korszerűek, azért meg nem éri meg fenntartani egy kórházat, hogy a legegyszerűbb eseteket ellássa. Centrumok kellenének, ahol minden megvan, tárgyi és személyi feltételek egyaránt.

huncut 2010.08.15. 16:16:52

@ReignOfdark: Pazarló az a rendszer, ahol nem a tudásnak megfelelően foglalkoztatják a munkaerőt. Ahogy pazarlás az is, ha egy neves sebész főorvos olyan műtétet végez, amire bármelyik beosztottja is simán képes.

mothe 2010.08.15. 16:20:09

@szabidoki: lehet persze mindenen megsértődni, de egyáltalán nem fröcsögtem.

miért kéne vitatkoznom veled? nem mondtam, hogy nem értek egyet. azt kérdeztem, ha az a megoldás, hogy többet kell fizetni, akkor te mennyivel fizetnél többet? vagy rád nem vonatkozik a dolog?

mothe 2010.08.15. 16:22:46

@huncut: kíváncsi voltam rá, megkérdeztem, válaszolt, mindenki levonhatja belőle, amit akar.

engedd meg, hogy anélkül is kérdezhessek, hogy te jóváhagyod. rendben?

huncut 2010.08.15. 16:27:20

@mothe: Nem kell velem semmit jóváhagyatnod, de azért én is elmondhatom a véleményem, ugye? :-)

_tracky 2010.08.15. 16:35:36

@szabidoki: de ha van elképzelés, akkor miért egy blogon írod le ezt, és miért nem olyan embernek, embereknek adjátok elő, aki(k) tud(nak) is tenni valamit?

Egy hétköznapi ember mit tud tenni? Én szívesen megadnám mindazt, amire szüksége van mindenkinek, de ezen döntések nem rajtam, rajtunk múlnak.

adamantium 2010.08.15. 16:42:52

@Dr.laikus PhD: olyat, hogy a magánvállalkozó elvitte minden nap a moslékot a sertéshizlaldába nagy hordókban még én is kifogtam, azt, hogy abból adott esetben mi jött vissza a kórházba nem tudom, de szüleim és más idősebb kollégák mesélték, hogy 30-40-50 éve a kórházak (nyilván nem a pestiek) tartattak állatokat amelyeket (részben) a termelődött ételmaradékkal etettek, majd a húst felhasználták a betegek étkeztetésére

Dr.laikus PhD 2010.08.15. 16:45:34

@_tracky:

Azért mert az elképzelés az egyik oldalon, nem biztos, hogy a másik oldal akaratával, teherbírásával megegyezik.

Aztán azért is, mert az életünk irányítása egy demokráciában alulról is szerveződhet mondjuk civil kezdeményezésre.

Erről talán feltételezhető, hogy az érintett tudja is mi történik és részben vagy egészben elégedett vele.

Dr.laikus PhD 2010.08.15. 16:48:49

@adamantium:

Nem tudok ilyenről, attól még létezhetett.

Moslékot most is elviszik, kórházból nem tudom kik.
Ócska autó utánfutóján hordóban.

huncut 2010.08.15. 16:56:32

@_tracky: Az orvosok java része elégedetlen, csak azoknak nem érdekük a változtatás (döntéshozók, magasabb posztokon, hálapénzes területen dolgozók), akik elégedettek a dolgok jelenlegi menetével. Ha csak simán az jön le elénk, hogy mondjuk megemelik az egészségügyiek bérét a duplájára, akkor a pedagógusoktól a rendőrökig mindenki elégedetlen lesz, jogosan, hogy az övét akkor miért nem. Az eü viszont már most rogyadozik, és ez a rendőröket, a pedagógusokat, mindannyiunkat érint, mert naponta találkozhatunk olyan jelenségekkel, amelyeknek nem volna szabad előfordulni, és a jelek szerint a helyzet csak rosszabb lesz. Kellene valami társadalmi párbeszéd, hogy tudjuk, miért sürgős a változtatás.

2010.08.15. 17:05:27

@adamantium:
Téélleg! Emlékszem, hogy kiskoromban átjártunk a szolgálati lakásból a kórházkertbe megnézni, hogy eteti Jóska bácsi, a kórház kertésze a disznókat! Komolyan ott volt egy ól!

Dr.laikus PhD 2010.08.15. 17:06:10

@adamantium:

OFF: kalcium-citrát tabletta semlegesíti a gyógyszert, ha egyszerre veszem be vele?
(citrokalcium 200)

adamantium 2010.08.15. 17:09:03

@Dr.laikus PhD: de milyen gyógyszert akarsz semlegesíteni vele?

Dr.laikus PhD 2010.08.15. 17:16:07

@adamantium:

Dehogy akarok.
Gyógyszerész mondta.
Háziorvost kérdeztem, hogy a tüneteim újra megjelenését okozhatja-e. azt mondta nem.
Nem tisztáztuk, hogy a reggeli és az esti adagot a többivel együtt falom be. :-)

Dr.laikus PhD 2010.08.15. 17:34:49

@adamantium:

További OFF.

Szal' én nagyon okos vénasszony vagyok, de ezt nem tudom.

Konkrétan Imurant szedek.
Hatóanyag azatioprin.

Azt értem, hogy a szteroidos krém miért nem hatott. he-he...

gld 2010.08.15. 17:35:03

Jó kis bejegyzés. Egy pontján különösen elgondolkodtam. Mégpedig a kis kórház - nagy kórház dolgon.

Nálunk Győr-Moson_Sopron megyében tudomásom szerint legalább 5 kórház működik, pedig nem tartozunk a nagy megyék közé. Győrben a Megyei és Sopronban a DOTE oktató kórháza a nagy kórházak közé tartoznak. A mosonmagyaróvári amolyan átlagos, a csornai meg a kapuvári kimondottan kicsik. Ha arra gondolok, hogy mondjuk a csornai vagy a kapuvári kórházhoz akár a győri akár a soproni elérhető távolságban van, és viszonylag magas szintű ellátást tud biztosítani, akkor elgondolkodom ezek létjogosultságán. De ha belegondolok abba, hogy a csornaiak meg a kapuváriak igazi háborút vívtak a kórházuk megmentése érdekében, akkor felmerül bennem a kérdés, hogy vajon mit tudnak ott jobban, mint a két nagy kórházban. Ezeken a településeken, meg a környékükön főleg idősebb emberek élnek, akik számára biztonságot jelent a kórház jelenléte. Hamarabb oda tudnak jutni, ha baj van, meg hasonlók... Ezen kívül az ilyen kisebb kórházakban valahogy emberségesebben bánnak velük (nem tapasztalat, csak volt erről egy riport, ott hallottam). Nekik ez a fontosabb... Ez pedig sajna nem gazdaságossági kérdés...

Nyilván, ha csak gazdaságossági szempontból kellene nézni, azt mondanám, egy ekkora megyének elég lenne a 2 nagy kórház, max még a mosonmagyaróvári. De nem hinném, hogy ezt ilyen könnyű eldönteni. A két kisebb város önkormányzata bármit képes lett volna megtenni, hogy a kórházuk megmaradjon. Aztán az már megint más kérdés, hogy ez meddig fog így működni, egyáltalán meddig tartható fenn.

Nem könnyű :)

dr. médiafigyelőbété 2010.08.15. 19:07:06

Molnár Lajos egyszer már kidolgozott egy többé - kevésbé elfogadható rendszert./ Elinduláshoz, tabuk feltöréséhez sztem jó volt/.Nem tetszett, pedig a piszkos munkát elvégezte volna.Telnek az évek...lehet agyalni, hogy mi lenne a jó...

lüke 2010.08.15. 19:20:03

kicsit túloztok a fizetést illetöen ,ezt mondtam már!
Ausztriában kezdö ,6 ügyelettel netto 2000-t kap
de nem baj,
majd jönnek a románok, ukránok s akik arra magyarul tudnak

2010.08.15. 19:29:52

@lüke: nyilván lényeges különbségek vannak, és ne felejtsd el, hogy nem mindegy az sem, hogy 1. melyik tartományban vagy (Bajorország vagy Burgenland), 2. melyik eü konszernhez tartozó kórházban (én pl. 30%-kal jobb ajánlatot kaptam egy 100%-ban megegyező munkáért Berlinen belül).

2010.08.15. 19:32:38

@huncut: Jó, ez nyilvánvaló.

Franky4fingers 2010.08.15. 19:38:10

Szerintem abból három alapvetésből kellene kiindulni: A magyar orvosok többsége szívesen maradna itthon. A másik: Az emberek nagy része a biztonságot előbbre tartja,mint a pillanatnyi előnyt. Három: Ami a cikkben benne van: Egy nagy kórház hatékonyabb mint három kicsi (lásd Bécs AKH)

Én azt csinálnám, hogy egy megyében összevonnám a kórházakat, egy nagyba, és felvenném normál fizetéssel az orvosokat (4-500 nettó- alap). Lenne verseny. Aki hibázik/pénzt fogad el/mutyizik - repül, nincs bocsánat, nincs magyarázkodás. Amikor ez e kórház már működik kivennék a rendszerből néhány itt nevelkedett ifjú titánt és megcsinálnám a másik megyében ugyanezt.

Franky4fingers 2010.08.15. 19:40:14

Ja. Persze az orvoskamara akinek sérül az érdeke, meg az ombudsman, meg az egyenlő jogokat az orvosoknak bizottság nyipítana. De a helyzet az, hogy demokratikusan ez nem megoldható, mert túl sok az olyan öreg róka, akinek sérül az érdeke

adamantium 2010.08.15. 19:49:01

az ausztriai helyzetről nem tudok nyilatkozni, de németországban a minimálbérek az orvosoknál meg vannak határozva, mégpedig pontosan lépésenként: rezidensenként évente, szakorvosoknál és azon felül meg fokozatonként. 3,600 euró bruttó az abszolút kezdőnek, utána évente 150-200-250 euróval nő. a 3600 ból adózás után 2200-2250 marad (leggyengébb adókategóriában). erre rájönnek még az ügyeletek amelyek kb 100-150 euró hétköznap és 200-250 euró hétvége nettóban. bővebben erről és az ottani bérkövetelésekről: www.google.hu/url?sa=t&source=web&cd=3&ved=0CCEQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.marburger-bund.de%2Fmarburgerbund%2Fbundesverband%2Funsere_themen%2Ftarifpolitik%2Fvka%2Ftarifrunde2008%2FBroschuere-10-Prozent.pdf&rct=j&q=Broschuere-10-Prozent.pdf&ei=HydoTOi9D43uOdXpwLgF&usg=AFQjCNGewzmBpZ7bkJeqIJwPtSWux3Vg3w&cad=rja

adamantium 2010.08.15. 19:51:07

@lüke: csak egy okot mondjál nekem miért jönne ide egy ukrán, román vagy bármilyen más nemzetiségű 90 ezer nettóért, rettenetesen nehéz diploma elismerés mellett, katasztrofálisan nehéz letelepedés mellett amikor ennek sokszorosáért is dolgozhat, negyedannyi bürokrácia mellett nyugaton?

adamantium 2010.08.15. 19:53:14

@Dr.laikus PhD: szerintem az imuran nem fog összeveszni a calciummal de fene tudja. ha annyira utálnák egymást akkor a tejben levő calciummal is összevesznének

pakesz (törölt) 2010.08.15. 20:33:34

"Angliában egy kisorvosnak fél évre 21 000 fontot
kínálnak"
"A hazai nettó kezdő fizetés 100 ezer forint körül van "

nem mondom hogy nincsen benne igazsag de nem kellene tudatos ferditessel inditani...

mintha 1200e vs 100e lenne, ami egy kisse durva!!!
miert nem a nogyogyaszt nezzuk olyan kontextusban, hogy a brit nogyogyasz hol tud venni normalis pecot a magyar meg hol, mert akkor az derulne ki hogy a magyar orvosok sokkal jobb helyzetben vannak mint a britek???

amugy ezt tenyleg jo lenne kijavitani, talan lehet hogy az brutto volt az a brit? es talan ugyanazzal az orvossal kellene osszehasonlitani

pakesz (törölt) 2010.08.15. 20:37:01

a finanszirozassal kapcsolatban: talan be kellene a politikanak jelentenie, hogy nincsen mindenre penz, es 3 lehetoseg van
1., meg tobb ado
2., az fizessen aki igenybe veszi
3., fizessenek a leszarmazottaink, mert mi mar ugyis olyan sokat tettunk keresztbe meg nem lehet az aktiv szavazokat megszoritani, meg ugyis hat ok a hulye fiatalok, hat oelottuk meg ott az elet

Pelso.. 2010.08.15. 20:43:37

Így van, a kórházak (a kiskórházak közül) vagy húszat azonnal be kellene zárni. Szerintem a kormányzat nem fogja meglépni.

A TVK-t, -lehet más néven-, fenn kell tartani, mert kell hogy legyen a mindenkori államnak korlátozó-felügyelő szerepe az eü költségei felett.

Tudomásul kell vennünk, hogy az egészségügy; elsődlegesen politikai ügy, azzá tették. Tehát racionális megoldások, ötletek a háttérbe szorulnak, még nagyon sokáig.

adamantium 2010.08.15. 20:44:35

@pakesz: az itt leírt angol fizetések sajnos a valóságot alulról sem közelítik. az a havi kb 3500 font az akkor reális ha az illető nem csinál semmit a kötelező órákon kívül. ügyeletekkel a kb 5000 a reális. de ha sokat akarsz keresni akkor locum ajánlatokra kell rámenni. ha jól beszélsz angolul és kb 1 év alatt befutsz akkor azzal nagyot kaszálhatsz, persze nincs biztos állásod de vannak siteok ahova felrakod az ajánlatodat és megkeresnek a munkaközvetítők. egy 40-50 font/óra bruttó bér az az alap, az alatt nem is illik elfogadni. de ha ügyes vagy belefuthatsz 100 font/óra ajánlatokba is ami ugye 2 ügyelet/hó és hozza a teáltalad irreálisnak titulált bért. a magyar kezdő orvosi bér pedig 129 ezer bruttó/93 ezer nettó. ne gyere itt, hogy egyesek mennyit keresnek mellékesen, az állami fizetéseket vegyük figyelembe, mert akkor én is azt mondom, hogy elmegyek angliába magánkórházba protézist rakni teljesítménybérbe és simán nettóban hazahozok (tehát adózás után, ottani élet költségei után) heti 1 milliót, és ez nem tévedés

gld 2010.08.15. 20:54:29

@adamantium: alapvetően én egyet értek azzal, hogy alul vagytok fizetve, de ha őszinte akarok lenni, ez Magyarországon számos értelmiségi esetében ugyanígy van :S Hogy ne menjek messze, valahogy rám sem szakadt mostanában rám a Nemzeti Bank :) És bizony nekünk is annyiért adják a kenyeret a boltban, mint Nektek. Meg a nem értelmiségieknek is :)

Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy ezen nem kell változtatni, nagyon is kell. De valahogy ezek az angliai meg német meg tudomisén milyen fizetések bizonyos szempontból torz képet adnak. Azt értem ez alatt, hogy azokat is az ottani életszínvonalhoz képest kell mérni, nem átszámítani a forintra, mert, hogy a kenyérnél maradjak, ott nem HUF-ért adják azt sem :)

Nem éltem még Angliában, nem tudom, mennyire lövök ezzel mellé, csak elgondolkodtam rajta. Barátaim élnek kint. A munkájukért többet kapnak ott, mint amennyit itthon kaptak, de az élet is drágább. Saját elmondások alapján kb. ugyanazon a színvonalon élnek, mint ahogyan itt éltek. Viszont tény, hogy a körülmények mások.

OFF: írtam Neked egy üzenetet.

pakesz (törölt) 2010.08.15. 21:04:41

@adamantium: oszinten, most akkor kezdorol beszelunk vagy befutott emberrol aki mar megmerette magat es sokkal jobban es biztosabban rakja be a proteziseket?

a paraszolvenciat meg miota is kell beleszamolni a fizuba? hat mar lassan 60 eve!!! akkor miert is ne szamoljunk vele? ha az orvosok fizetese azert nem no mert ugyis kapja a paraszolit?

pakesz (törölt) 2010.08.15. 21:17:55

@gld: ugy kellene nezni hogy a GDP alapjan!!!
es a valodi orvosi fizetesnek az atlagat
(ebbe hadd ne menjek bele, de ez igy kemenyen inkorrekt nezni csak a fizetes alapjan, hiszen a brit fizetes ha rendes albit vesz ki akkor rogton a fele elmegy, amugy pont erre probaltam celozni fentebb!)

de komolyan mikor jonnek elo az egeszsegugyi dolgozok es jelentik be hogy eleguk van a paraszolibol, es meg a MOK is felkel ellenuk, talan egy nepszavazast is akarnanak rola?
100 Mrd / ev elegge sok azert!!!
fokent ugy hogy az egeszsegugyben olyanok jutnak hozza ellatashoz akik nincsenek is annyira raszorulva

pl. 80+ evesnel a csipoprotezis lenge 1.5 milla, es ezt az oregapo/anyo 100e "ugynevezett paraszolvenciaval" megveszi

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.15. 21:26:50

@pakesz:

Kezdő szakorvos évi bruttója 70 ezer font az NHS-ben.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.15. 21:29:03

@pakesz:

Szóval legalább 1000 font egy albérlet?

pakesz (törölt) 2010.08.15. 21:53:17

@radiologus.hu: rokon nogyogyasz a MAV ban praktizalt ott lakik a huvosvolgyben...

Londonban olyan adottsagokkal rendelkezo nem 1000 font lenne hanem joval tobb

viszonyitas kerdese az egesz :)))

adamantium 2010.08.15. 21:54:25

@pakesz: ha valaki nem ért valamihez ne szóljon már bele. a kedvedért levezetem neked egy komplex számításban amibe beleveszem az országok GDP-jét, vásárlóerejét és fizetéseit, hogy lásd alul vannak fizetve magyarországon az orvosok
GDP értékek országonként

2009-es Világbank adatok, a GDP PPP szerinti korrekciója után dollárban illetve euróban kifejezve a jelenlegi árfolyamon

Magyarország: 19765/15381
Németország: 36449/28364
Anglia: 36496/28401
Norvégia: 55672/43324

Euró árfolyam: 279,76 (1,285/1 a dollárhoz)
Dollár Árfolyam: 217,59

Jelenlegi kezdő orvosi fizetések nettóban:
Magyarország: 93000 HUF/332,5
Németország: 2200
Anglia: 6000
Norvégia: 8000

Na akkor arányosítsuk:
A német GDP, a magyarnak az 1,844 szerese, 2200/1,844=1193 euró ami 330770 forint
93000*1,844=171492 forint
Tehát a reális különbség: 330770/171492=1,928 szoros

Az angol GDP, a magyarnak az 1,846 szorosa, 6000/1,846=3250 euró ami ugye 909295 forint
93000*1,846=171678
A reális különbség: 909295/171678=5,296 szoros

A norvég GDP pedig 2,816 szoros, 8000/2,816=2841 euró ami 794772 forint
93000*2,816=261888
A reális különbség: 794772/261888=3,034 szeres
Tehát mindent összevetve (GDP, vásárlóerőparitás, fizetések) a magyarországi minden tekintetben gyengébb mint azt az ország GDP-je illetve vásárlóereje motiválná

pakesz (törölt) 2010.08.15. 22:02:05

@radiologus.hu: az ordog a reszletekben lakozik!!!

1.,
"A hazai nettó kezdő fizetés 100 ezer forint körül van"
te BRUTTOT mondtal nem? surgosen javitani legyszi!!!

2.,
"A hazai nettó kezdő fizetés 100 ezer forint körül van"
a poszt nem szakorvost mondott te azt mondtal, mennyi is a magyar szakorvos dija? persze a magyarnal meg a leendo paraszolit meg a mostanit is szamitsuk hozza, ami mostanaban a foorvos ur noteszeben van meg hely cimszo alatt is megy?

2., tudomasom szerint a szakorvosi ellatas nem olyan egyszeru a briteknel!
a.,
bizonyos teruletekre nem ervenyes az a nalunk magyar vircsaftkent kiharcolt fegyverteny hogy havi 5e -ert barhol teljes merteku ellatast kellene megkapni, azaz kulon biztositast kell kotni nehany szakorvosi ellatashoz
b.,
szakorvosi ellatast csakis maganorvosi beutaloval kaphatnak, igy ott tenyleg csak szakmai temara megy ki a dolog
c.,
ugyebar ez a FRANYA VERSENY!!!
ott ha szakorvos masnaposan elront valamit annal a kollega nem csak megveregeti a vallat, hogy hat nem gond hat ezert a fizetesert oruljenek hogy bejossz

osszegezve az almat hasonlitottuk ossze a fososzilvaval amikor a brit szakorvos brutto fizeteset a magyar kezdo nettoval hasonlitottuk ossze

nem mondom meg mindig kevesebb de nem 12szeres!!!

pakesz (törölt) 2010.08.15. 22:09:59

@adamantium: bocsi hogy igy hulyegyerekkent belevauvau, de tudod a mai mordern vilagban van a gugli, es:
www.workgateways.com/Medical.Doctor.Jobs

a legtobb az 50e font korul van...
es nem hinnem hogy nettoban irjak az arakat...

persze en szivesen vennem ha korrigalnal es belinkeled azt az oldalt ahol a NETTO 6000 font/honap kezdo orvosi fizetest talaltad egesz anglia teruleten

mothe 2010.08.15. 22:15:08

@radiologus.hu: ezt nem tudom, honnan vetted, mert az NHS honlapján történetesen pontosan le van írva, hogy ki mennyit keres.

„Specialty doctor and associate specialist (2008): Doctors in the new specialty doctor grade earn between £36,807 and £70,126”

mondjuk egy 40.000 fontos bruttó évi fizetés az nettó kevesebb mint 30.000. ez nem egy rossz fizetés, egy alkalmazott grafikus kb. ugyanennyit keres kezdőként. Londonban vonj le min. évi 12000 fontot albérletre, ehhez jön még kb. 4000 font council tax, meg a rezsi, és akkor még nem vettél bérletet és nem ettél.

szabidoki 2010.08.15. 22:18:12

@pakesz: nyilván az az évi 6-800 orvos, aki külföldre megy dolgozni, mind hülye a matekhoz meg a saját életéhez. Még szerencse, hogy te itt vagy, és megmondod a tutit :)
@gld: kétségtelen tény, hogy sokan keresnek igen keveset. Az orvosi fizetések rendezése viszont azért sürgős probléma, mert elég jelentős a kivándorlás, és ha így folytatódik, mint most, pár év múlva tömegek maradnak ellátatlanul. Igazságtalan, mert nyilván a tanár is megérdemelné a jobb fizetést, csak a pedagógusok nemigen mennek külföldre, meg eleve jóval több végez évente az egyetemen, mint amennyire ténylegesen szükség van.

adamantium 2010.08.15. 22:30:45

@pakesz: már az 4 szavaddal jellemezted magad. 6000 euróról volt szó, úgy ahogy norvégia esetében is euróról és nem NOK-ról. vannak itt azért 100000 font+bónuszos ajánlatok is. azonkívül ne felejtsd el mintha leírtam volna, hogy jellemzően akkor keresel igazán jól ha helyettesítői állásokat vállalsz. 50 ezer angol font az ugye 4166 havonta. 40 fonttal (ami ugye a minimum) elvállalsz két hétközi meg két hétvégi ügyeletet az 32+48=80 óra, 80*40=3200 és máris 7366 fontnál tartunk (az kb 9000 euró és abból kijön a 6000 euró nettó amit írtam)

anarhista 2010.08.15. 22:32:13

kedves gyerekek! mondok egy mesét: volt egy rendszer, ahol központilag megmondták, hogy mennyit keressen egy kőmíves, egy mérnök, stb. megmondták, hogy hol legyen gyár, ott mit termeljenek, mennyiért és kinek adják el. és ez így jó volt, mindenki boldog volt, amíg az ország csődbe nem ment. ez hívták szocializmusnak. de hát ez a rendszer megbukott.
most már nem mondja meg senki, mennyit keressen egy kőmíves, egy mérnök, nem is tartanak erről népszavazást. nem mondja meg pártunk és kormányunk, hol gyártsanak autóbuszt, fogaskereket, távcsövet. ott gyártják, ahol a gaz kapitalista jónak látja, a terméket meg ha van elég pénzed, megveszed, ha nincs, hát akkor nem. ezt hívják kapitalizmusnak. mily csodálatos.
De! az ősi szocializmus rendszere még kitartott az oktatásban, az egészségügyben, a nyugdíjrendszerben, és mily meglepő: ezek folyamatosan csődben vannak, alacsony hatékonysággal dolgoznak, senki sem elégedett velük. Nem is lenne baj, ha nem a GDP ötödéről lenne szó.
a szocializmus megbukott az iparban, a mezőgazdaságban, a fodrászatban stb, mert a gaz kapitalisták hatékonyabban működtették: régen 10 évet vártunk a telefonra, ma utánad dobják, 10 perc alatt vehetsz autót, a kenyér nem kenyérgyári nyúlós, hanem minden sarkon kapható friss ropogós.
Hát föltették posztban a nagy kérdést: mit is kéne tenni az eü-vel? hát reformot neki!
faszikáim! a kommentjeitekben a "hogyan javítsuk meg a szocializmust" verseny győztes hozzászólásait olvashatjuk: legyen konyha mindenhol-egy helyen, adjunk 2x annyi-feleannyi fizetést, legyen kórház itt- inkább ne legyen ott, legyen nagy-inkább kicsi, ennek több pénzt-annak kevesebbet. kádár csak azért nem bólogat mosolyogva, mert ellopták a koponyáját. próbáljatok a dupla átkosban belétek ivódott reflexeket levetkőzni. próbáljuk az egészségügyre úgy gondolni, hogy az a GDP 8%-át előállító, állami kézben és monopolhelyzetben lévő szolgáltatóipari szektor, ami - vajon miért - nem működik hatékonyan.

adamantium 2010.08.15. 22:37:36

@anarhista: hát aztán te is mondtál egy nagyot: reformot! de másoknak legalább voltak ezirányú ötletei, hogy mi is a reform, de te csak mondtál egy szót amitől vársz egy lehetséges megoldást. én mondok egy jobbat, ez garantáltan megoldaná az egészségügy gondjait: pénzt!
előrehaladtunk? nem

Advanced Flight 2010.08.15. 22:42:44

Nagyjából igaza van a poszt szerzőjének, csak nem értem, miért gondolja bárki, hogy a döntéshozóknak érdeke az eü. '"megreformálása". Ugyanis most az van, hogy fizetünk egy rakás pénzt havonta az egészségügyi ellátásért, ezenfelül fizetjük az orvos/nővér "fizetéskiegészítését", ami a hálapénz nevű intézmény és csak ez tartja itthon meg a pályán az orvostársadalmat. Szeretett vezetőinknek így még több pénz marad, amit ellophatnak. Hát majd hülyék lesznek ezen változtatni!
Ha meg beomlik az ország, és hatalomra kerül valami félőrült diktátor, akkor ezek az összerabolt pénzükkel két perc Mexikóban vagy Thaiföldön lesznek és jót röhögnek rajtunk.

Advanced Flight 2010.08.15. 22:44:30

@anarhista: "kenyér nem kenyérgyári nyúlós, hanem minden sarkon kapható friss ropogós."

Haha, ezen jót röhögtem, friss, ropogós kenyér..Álmodban, legfeljebb.

pakesz (törölt) 2010.08.15. 22:49:56

@szabidoki: nezd nem kellene 12szeres orvosi berezesi igennyel fellepni pedig ez a blog azzal indit...
mondhatnam egy trollos kezdes volt!!!
erre nem beszologatni kell, hanem az altalam emlitett torzitasi tenyezoket valorizacios szorzokent beszamolni es az alapjan kiszamolni a valos igenyt (lasd mothe 2010.08.15. 22:15:08 )

amugy abbol a 600 - 800 bol mennyi volt foorvos? tudod akinel van a notesz???
mennyit hajtott el az itteni rendszer, hogy o nem tudott kapni rendes fizetos beteget? pedig a paraszolinak az lett volna az erteme hogy MINDEN orvos kapjon!!!

anarhista 2010.08.15. 22:50:36

@adamantium: félreértettél, én nem mondtam semmit. az utolsó 3 soromat olvasd el, azt próbáld megemészteni.

adamantium 2010.08.15. 22:51:31

a kenyérre visszatérve: a régiben legalább volt "anyag", megettem két szeletet, jól laktam, ma meg fel van fújva az egész, eszed és nem laksz jól tőle, max a szemed

bakela 2010.08.15. 22:52:35

Eddig mindég leordibáltatok, amikor arra céloztam, hogy a polyintovnóritörn már a hátunk mögött van.
Pedig de.
Nekem még van jó 10 évem, nektek már nincs.
Tessék má' megérteni, hogy a madzseri eü még csak esélyt sem kapott a normális működésre. Azért azon a lengyel példán jó lenne nyámnyogni egy kicsit.
A tegnapi lebarmolásomra írt válaszom ide is becopyzom:

"bakela 2010.08.15. 22:04:47 @Pico:
Hameg szájbarágós vagyok, és egyszerűen kommunikálok, a radirella bantmaradástalanít.
Lefordítva: Én is annyit értek lengyelül, hogy polakwengrydvabratanki. De pár perc guglizás után létező megoldásokra lelek, ti meg valóságos titkos társaságot akartok alakítani a tojásfösték feltalálására.
Júzdöfakengugli /UTFG/ -aztán még mosolyogni is tucc egy lengyel citátumon, vagy megtalálod azt a diagramot, ami 78-tól mutatja a lengyel orvosi exodust- párhuzamba állítva a fizetésekkel. Itt rájöttek, hogy nem munkaerő-piaci realitásokat kell figyelembe venni, ha eü személyzetet akarnak, hanem ANNYIT fizetni, hogy legyen. /mondjuk lesz@rva, hogy ott mennyit keres egy Rossmann pénztáros./
Segitek a megoldásokban:
1)Minden megy tovább, mint előtte. A vége szegény /karitativ/ ellátás, + qrva drága magánellátás. Osz't nyema szolidaritás. Én ennek látnám a legnagyobb távlati hasznát: Az agynélkülietlenek megtanulnák becsülni az egészséget, hajlandóak lennének pl. életmódot változtatni. Meg hulljon a férgese- 2 nemzedék múltán már jelentkezne az ország genetikai állományának jelentős és kívánatos javulása!!
2)Lásd a polák szisztémát
3)Bevezetni az eü-ben a hadikommunizmust, minden dolgozót behívni katonának. Statárium terhe mellett döglésig dolgoztatni az összes rohadékot kenyéren és vízen.
4)Gyurcsókot, Szergejt, vagy a győri Oláh órást, esetleg Urigellert mekkérni, hogy időnként imádkozzanak, doboljanak, stb, az ország egészségéért: „MÚKOGGY”

Más: WALAKI már magyarázza el nekem, hogy a nem egészen 2/ KETTŐ/ gombóc fagyi ára vizeletdíj hogyis csökkentette volna a parát????????????????

Ha még valaki nem érti, hogy a molnárhorváthszékelygyurcsánybajnaiveresoszkó eü reformtervezet nem volt más, mint az utolsó, -még ellopható- jelentős nemzeti érték elsíbolásának előkészítése, az menthetetlen. A többi eszembejutót meg önként kibenntmaraditatlanitom. "

adamantium 2010.08.15. 22:54:24

@anarhista: pl azért mert gyenge az egészségtudat, gyenge az egészségre nevelés, emiatt lényegesen több az olyan eset amit korán felfedezve olcsóbban kezelhető lett volna, aránytalanul sok az orvos-beteg kapcsolat, túl jószívű a rendszer és ingyen ellátunk mindenkit, 20 évente nincs újjáépítve minden súlyponti kórház emiatt ezek működése aránytalanul költséges. soroljam még?

pakesz (törölt) 2010.08.15. 22:59:53

@bakela: valami ilyen jellegut akartam en is irni...
hogy alapellatas mindenkinek + magan biztositos es magankorhaz (termeszetesen az alapellatasnal a korhazakat megversenyeztetni)
(meg azt a statarialis doki agyonlovest meg a hatarok lezarasat is)

@anarhista: pont ez van...
kell egy reform, oooh pardon, hat micsoda kurcsanyi mentalitas hogy a Zemberek fizessenek? hat nevezzuk el uj koalicijonak, es forradalomnak, de reform mint szocskat meg a Word hejesirasellenorzobol is szamuzzuk

amugy a fizeteses temahoz lokjunk be egy masfelszeres szorzot a brit dokihoz, mert a brit doki annyival tobbet melozik a rendes munkaidejeben

Irise 2010.08.15. 23:01:28

@pakesz: és mothe

mielőtt kimentem 100 ezer alatt volt a nettom, kimentem, 3200 volt a nettom ügyelet nélkül.
Londonban elég jó albink volt 800 fontért. A rezsi internettel tv- vel együtt kb 200 font volt. A havi kajaköltség kb 400 font volt, de mi tényleg nem spóroltunk.

Most állást váltottam, mert még kevesebbet akartam dolgozni, még jobb környéken. Így mostmár egy gyönyörű családi ház bérleti díját is fizeti a kórház pluszban.

Ez azért hiteles forrás,nem? :D

Irise 2010.08.15. 23:05:51

@bakela: Ha esetleg Szabidoki mégis kormányt alakítana, te lehetnél a
(leg)Jobbik. :)

Antisocial 2010.08.15. 23:07:58

Sziasztok!

Németországot tudom legjobban összehasonlítani Magyarországgal ui. az előbbiben élek. Angliai ügyeletet szeptembertől vállalok - még innen is megéri. Van aki Svájcba jár át, és hirdetnek schwitzerdütsch tanfolyamot :)De a költői kérdésre, hogy a magyar orvosi fizetés mikor lesz versenyképes a némettel vagy angollal két választ is adhatok: 1. globális atomháború 2. aszteroida-becsapódás esetén. Itt még nem láttam olyan embert, aki a német egészségüggyel meg lenne elégedve. Angol és skót ismerősök közül se tudok olyat aki dicsérné a sajátját. De talán ami a magyarból legjobban hiányzik: némi JÓINDULAT. Miért hoznak olyan szabályokat, amikről kezdettől fogva tudják, hogy betarthatatlanok? Miért előfeltétele a jó kezelésnek (beteg részéről), jó vizsgának (hallgató részéről), jó gyakorlati képzésnek (szakorvosjelölt részéről) a bennfentes kapcsolatok + szerencse (és (
rossz esetben + pénz) kombinációja? És miért lehet erre még büszkének is lenni? (ugye "milyen fifikások vagyunk")

És elgondolkodott valaki azon, hogy ha nálunk is a hatodévben 3 db 3 hónapos gyakorlat lenne mint az angoloknál vagy németeknél, pár hét után ugyanúgy be lehetne fogni a hallgatót vénázni, ölteni, zárójelentést írni, egy-egy beteget tapasztalt kollégával együtt kezelni - gondolom minimálbérért lenne, de ez itt is így van (egy éve). A semminél jobb, és többet érne mint a jelenlegi gyakorlati képzés. Azonfelül el lehetne számolni probléma nélkül 'internship'-ként. És talán némi ügyeletszervezéssel még az is megoldható lenne, hogy a rezidens pár hétvégét külföldön ügyeljen. Mivel a briteknél szinte lehetetlen bekerülni a szakorvosképzésbe, úgyis visszajönne 99,99 %. Ajánlólevelet, tapasztalatot meg úgyis kérnek a hazai "supervising consultant"-tól. Svájc tele van. De vigyázat, Skandináviából és Írországból már nehezebb visszacsábítani bárkit, addig marad, amíg meg nem unja az ottani éghajlatot. Szakvizsgával is egyébként briteknél először RMO-zhat vagy SHOzhat az ember amíg meglesz a megkövetelt helyi tapasztalat, utána lehet "middle grade doctor". Kb 33 ezer fontért, de ha ezt valaki kevesli, annak tényleg egy más szakmát ajánlok ...

bakela 2010.08.15. 23:08:19

Még a lengyelekhez:

Adzsídípíjük/kopoltyú nekik sem fényesebb, mint nekünk, a tecsó pénztáros sztem kevesebbet keres, mint nálunk.
Persze a lengyeleknek van pl. 1 TISZTESSÉGES eü miniszterük, ami nekünk az Etelköz óta nem van. / Kivéve a 6 sec. alatt lemondott KOVÁCS dr.-t/
Kéretik rákeresni a jútyubon Dr. Eva Kopacz nevére!

anarhista 2010.08.15. 23:17:38

@adamantium: igaz. de ahol ennyi a gond, úgy vélem, hogy nem az emberben (orvosban-nővérben-betegben) van a hiba, hanem az egész rendszer diszfunkcionális. hogy mit kéne másként csinálni? nekem van ötletem, ahogy mindenki másnak is. azt szeretném, ha nem csak a felszínt kapargatnák apró-cseprő javító elképzelésekkel (a nagy reform: ki itt belépsz, adjál 300 forintot - azóta is ezen röhögök). szerintem átfogó, a járulékok beszedésétől, szétosztásától a tulajdonviszonyokig kiterjedő átgondolt változtatásra lenne szükség. de hogy ez pont milyen legyen? szeretném azt hinni, hogy van 1/8milliomodnyi beleszólásom.

pakesz (törölt) 2010.08.15. 23:22:33

@anarhista: na azert 2006 -ban Molnar Lajos femjelezte egeszsegugyi reform nem a 300 Ft rol szolt...

amugy nem lesz reform mert a zemberek erdekevel ellentetes, fokent azok miatt akik a 2002 es onkorinal az osztogatast jutalmaztak a szavazataikkal

Molnar Lajos elmonta: addig nem lesz valtozas amig egy politikus nyiltan beszelhet arrol, hogy mi lesz az egeszsegugyben, o a hus araval hasonlitotta ossze, hogy milyen erdekes, hogy ma mar nem a politikusokat szidjuk amikor draga a hus, pedig 50 eve ez volt...

elwood 2010.08.15. 23:25:42

@bakela: "Más: WALAKI már magyarázza el nekem, hogy a nem egészen 2/ KETTŐ/ gombóc fagyi ára vizeletdíj hogyis csökkentette volna a parát????????????????
"

Nem csak azt. Számos előnye lett volna:

1) Tisztább elszámolás, nehezebb behazudni az orvosoknak, hogy elláttak 17 már rég halott embert, hogy növeljék az intézet bevételét

2) Optimalizálni az orvoslátogatást, ne menjen a mama minden nap beszélgetni, ha kell egy pár recept egyszerre tegye.

3) Erősíteni a szolgáltatást veszek igénybe, nem ingyenes feeelinget

4) Erősíteni az egészségem fontos feelinget.

5) Persze ha már fizettem vizitdíjat, kisebb a nyomás, hogy jattoljak is.

s.í.t.

Engem az zavart inkább, hogy látok egy elképesztően rosszul működő egészségügyet amivel valakik kezdeni akartak valamit. (Pl. súlyponti kórházakat is csináltak ami tán nem rossz irány)

Nem tudom jó irány lett volna vagy nem de a jelenlegi az olyan szar, mintha énnél bármi jobb lenne.

Erre
1) politikai alapon leszavaztatunk és kizárunk mindenféle öngondokodási törekvést
2) az orvostársadalom egységesen mantrázza a megoldást : "semmi változást, több pénzt ide"

adamantium 2010.08.15. 23:27:20

@anarhista: szerintem soha nem lesz itt olyan mint kellene, mert 60 év alatt megszoktuk a jót, az ingyen egészségügyet, a "nekem jár" -t. ezeket az embereket nem lehetlesz rászoktatni a piacgazdasági elveken működő egészségügyre, vagy az a kormány belebukik. gondolod, hogy az a 7 millió ember aki most nem fizet semmit bele fog egyezni, hogy gyengébb vagy fizetős ellátást kapjon?

mothe 2010.08.15. 23:30:29

@Irise: abszolút. kezdő fizetésről (2500 nettó) volt szó. az albérlet árban 200 fonttal többet mondtam, mint te, hát ennyi játék azért talán belefér egy saccba.

ja, és a bruttó 70 ezres kezdő, meg a nettó havi 6000 fontos általános fizetésre reagáltunk. úgyhogy szerintem inkább minket támasztasz alá a számaiddal.

adamantium 2010.08.15. 23:31:35

látom megint jön valaki a az elszámlázott de meg nem történt ellátásokkal. ez a kormányunk parasztvakítása, az a sok 10 millió orvos-beteg látogatás mellett elenyésző szám. ráadásul ki az a hülye aki ilyet csinál egy ismeretlen emberrel? hát ha csalni akarok akkor megbeszélem 10 emberrel és minden nap megjelentetem őket az ambulancián és ha valaki kérdéseket tesz fel akkor ők igazolnak mert le van beszélve. de soha nem tennék ilyet, egyrészt mert csalás másrészt meg minek amikor TVK van és a jelenleg ellátott embereket se fizeti ki az OEP nem, hogy ha még napi 30-at mellé írok, az csak nekem munka

pakesz (törölt) 2010.08.15. 23:32:33

@Irise: igen ez egy pelda, de
a., most mennyi lenne itthon a nettod?
b., ugye nem magankorhazban nyomod?
c., 40e doki van nalunk? az 80 Mrd paraszolival szamolva 150e /ho, n amst ha a noverekkel is szmaolunk akkor legalabb 80e / ho
az hogy ezt te nem kaptad meg az a rendszer sulyos hibaja, ezen pl. valtoztatni kellene, hogy atlathato legyen, es mindenki kapjon abbol a paraszolibol
d., mennyivel is tobbet dolgozol most kint azert a penzert?
e., van karteritesi kotelezettseged?

pakesz (törölt) 2010.08.15. 23:34:08

@adamantium: olyan se fordul elo soha hogy penteken hazakuldik a delikvenst a korhazbol de hetfoi kiirassal?

adamantium 2010.08.15. 23:35:49

@mothe: most te tényleg ennyire figyelmetlen vagy és gyenge értelmileg vagy direkt csinálod? 6000 euró volt ezt többször is le volt írva, az is, hogy ha pénzt akarsz keresni akkor nem állsz be a rendszerbe hanem csak ügyeleteket vállalsz, több irányból is kifejtették mi az előnyös szakmailag és mi az előnyös pénzügyileg angliában, úgy nézem hiába. a kolléganő is leírja, hogy keveset akar dolgozni és így is 3200 font meg egy családi ház bérleti díja a bére (ami szintén vagy 1000 font) az 4200, bruttóban 6000 font legalább, évente 72 ezer, legalább számolj utána mielőtt megszólalsz már ne haragudj

bakela 2010.08.15. 23:37:16

@pakesz:
Hát, akkor nekem WALAKI kb 60 milkával tertozik! Eddig!

mothe 2010.08.15. 23:40:29

@adamantium: de. haragszom. elég volt abból, hogy mindenkit legyengeértelműzöl, aki nem ért egyet veled.

vegyél vissza.

adamantium 2010.08.15. 23:40:31

@pakesz: de most mit csináljak ha fejetlenül meg vannak határozva minimális ellátási idők: pl egy carpal tunnel (algút szindróma a csuklón)- helyi érzéstelenítésben végezhető műtét
1. elvégzem ambulánsan: kb 3-4 ezer forint, ami kevesebb mint a ráfordítás: kesztyű, izolálás, maszk, sapka, eszközök sterilizálása, fonal érzéstelenítő, miegymás
2 felveszem osztályra úgy már kijön az ára, de hoppá csak akkor ha asszem 48 vagy 72 órát benn van. most mit csináljak? 15 perc a beavatkozás, nem jobb a betegnek ha hazamegy minthogy 3 napig nyomja az ágyat a kórházban?
de te csak szóljál, hogy szeretnél benn maradni napokat minden csipp-csupp beavatkozásnál.
és millió egy ilyen van, hogy az OEP csak akkor fizet ha a beteg bent fekszik, pedig ambulánsan is elvégezhető lenne de nem, úgy nem jó

adamantium 2010.08.15. 23:41:16

@mothe: most ha te 2 számot nem tudsz összeadni és ugyanannyit megszorozni és ezzel még kérkedsz is akkor minek higgyelek?

bakela 2010.08.15. 23:41:22

@pakesz:
Pszt! Nagy titok!!!!!!!!!!!!!!!!!:
A kórház UGYANANNYI zsetont kap ugyanazokra a kiírási diagnózisokra, ha 3 nap alatt kidobja a kuncsaftot, mintha 3 hónapig aszalja.!.!.!.!.!.!
De a sok hülyének ne szólj!- Maradjon ez a mi titkunk.

mothe 2010.08.15. 23:42:26

@adamantium: még egyszer, adamantium. vegyél vissza.

adamantium 2010.08.15. 23:45:24

@mothe: kérdeztem valamit többször is, te meg csak ellentámadni tudsz mert egy civilizált ember ilyenkor azt mondja: bocs buktam annak idején matekból vagy 6-szor, rosszul számoltam, de te még erősíted a nem létező igazadat az ellentámadással

bakela 2010.08.15. 23:50:51

@elwood:
1-5 OK
Csak olyan 5-10 kilóval./20-40 euró/
Wazze: 300 HUF-ért nyugtákat körmölni, meg hol szigorú elszámolás, hol nem, meg szándékosan olyan gennyesül megfogalmazott mentességek, hogy napi anyázás a rendelőben??
Ez egy patkánytól egy patkány intézkedés volt.

bakela 2010.08.15. 23:51:52

@adamantium:
Eztetet a CAD, meg a fotósopp nem számojja ki??

RMO 2010.08.15. 23:52:30

Kedves egybegyűlt sokaság! Hiteles adatok, élmények UK-ból blogformában, korrupciós történetek. www.orvosangliaban.blog.hu
Tessenek vitatkozni, véleményt írni.
Szeretettel várom. Üdv.: Dr. KoLa

pakesz (törölt) 2010.08.15. 23:52:56

@bakela: nezd ez komolyan igy volt, ismeros korhazban volt eleve 1 hetet, es utana hazakuldtek, de alairattak hogy tovabb volt ott...

vagy mondjak mast, hogy volt valami valakivel, es en tudtam, hogy a korhazi elszamolason nem lehetett egyfajta ellatas alatt olyan sokat? ez kb masfel evvel ezelott volt (privat melre elkuldom a reszleteket is, de itt nem...)

bakela 2010.08.15. 23:56:43

@pakesz:
Még 1 x:
A kórház UGYANANNYI zsetont kap ugyanazokra a kiírási diagnózisokra, ha 3 nap alatt kidobja a kuncsaftot, mintha 3 hónapig aszalja.

bakela 2010.08.15. 23:57:53

@pakesz:
Bár, lehet, hogy így 2 napig 1 betegnek NORMÁLIS étkezést tudtak biztosítani?!

pakesz (törölt) 2010.08.15. 23:58:11

@adamantium: nezd, 100e netto kezdo nem szakorvost aki meg csak nem is kap paraszolit te hasonlitottad ossze szakorvos minden masodik hetvegen ugyelo angliai fiztessel!!!
ezen nem kell matematika, hanem csak az hogy ugyanazt hasonlitsd ossze, de mi lenne egy kezdo orvosk kimenne a szabi alatt angliaba ugyelni, miert nem szamolhatom azt bele?

en is ezt probaltam mondani eddig hogy egy kicsit mas a leanyzo fekvese, es mothe is...

mothe 2010.08.15. 23:58:20

@adamantium: adamantium, utoljára kérlek, vegyél vissza.

bakela 2010.08.16. 00:00:11

@pakesz:
Sőt, ha ugyanazzal a dignózissal bizonyos időn belül újra ellátja: NEM kap egy qrv@ fillért sem!

mothe 2010.08.16. 00:02:39

@bakela:
@adamantium:

olyan szoftver, hogy CAD, nincs. a photoshop meg nem számológép.

egyébként nem kell számolni ahhoz, hogy az ember el tudja olvasni az itt közölt adatokat.

www.nhscareers.nhs.uk/details/Default.aspx?Id=553

innentől az nhscareers oldal szerkesztőivel vitatkozzatok, ne velem.

jó éjt.

adamantium 2010.08.16. 00:04:51

@pakesz: a kezdő orvos magyarországon 93 ezret kap kézbe, sok helyen az ügyeleteket 150-200 forint/órával fizetik 50% munkaidőben. tehát magyarországon egy kezdő orvos 4 ügyelettel kereshet 100 ezret kézbe. kimegy angliába és sokkal jobb munkakörülmények közt ugyancsak 4-et ügyelve megkeresi az említett összeget. nem szakorvos kap 40-50 fontot óránként locumért hanem egy nem szakorvos, a szakorvosok 100 alatt szóba se állnak ilyen téren. a szakorvosok az említett heti 1 millió forint nettóért is kimehetnek ortopédia-traumatológia szaktéren. nem egy kollégám van kint, volt kint, időnként kijár ügyelni angliába, ismerem valamelyest az árakat. mindenütt kezdő orvost, nem szakorvost számoltam

adamantium 2010.08.16. 00:05:54

@mothe: ugyanazt az értelmetlenséget ismételni, a saját hülyeségünket nem belátni, mindig a másikat hibáztatni pszihiátriai kórképekre jellemző

RMO 2010.08.16. 00:06:44

@pakesz:
- az angol kisorvos (én) 18.000 fontja fél évre nettóba teljesen reális
- és az otthoni fizum netto 99.780 Ft volt

üdv. RMO

adamantium 2010.08.16. 00:09:52

@mothe: te tudsz angolul? vagy elolvastad mit ír ott?
jelenleg a magyar orvos nem hétfő péntek 7-19 óra között dolgozik, igen hajlandó 40 óránál többet is dolgozni, akár 19-07 óra közt is és szombat vasárnap is. ha elolvasod és következtetsz akkor kijön, hogy max 60 órát képzelnek el, de a saját bőrödön lehet ez több is. na akkor most számold újra kérlek

RMO 2010.08.16. 00:12:34

@RMO:
és én tényleg nagyon kezdő vagyok..:)
részletek: orvosangliaban.blog.hu

pakesz (törölt) 2010.08.16. 00:15:56

@RMO: akkor neked is felteszem...
1., paraszoli nem volt itthon?
2., kint mennyivel kell tobbet galyazni?
3., most mennyit kapnal itthon? (hany eve mentel ki?)
(szabidoki!!! te linkeltel be egy olyan oldalt azt hiszem ahol a magyar orvosok fizetesei voltak)

@adamantium: szabadna a havi nettodat es a havi paraszolidat megkapni? nehogy mar csak a masik felet ismerjuk!!!
ember en sebesznek amikor 1 oras mutetet ellatott a paromon mai aron 80e -t adtam!!!

adamantium 2010.08.16. 00:22:06

@pakesz: rossz helyen dolgozom akkor, én még ennyit soha nem kaptam, max egy hónap alatt pedig állítólag jó helyen dolgozom (ezt tanúsíthatom is mert amikor kisebb kórházban dolgoztam negyed ennyi se volt). nincsenek akkorák a paraszolvenciák mint amennyinek hiszitek és messze nem ad minden beteg, még az előjegyzettek sem, nem minden osztály a nőgyógyászat

adamantium 2010.08.16. 00:22:43

na most már megyek mert vége a szabinak, holnap jön a munka, jó éjt mindenkinek

pakesz (törölt) 2010.08.16. 00:25:20

most hogy igy kimegyek angliaba es szopjanak azok akik kitanittattak mentalitashoz:
kellene am a tandij is(tanduj az a 10% legyen), ha meg kimegy kulfoldre akkor utolag beszedni a maradekot(szigoruan csak a kitanittatasanak a koltseget!!! es szigoruan evekre lebontva, es szigoruan mindenkire aki rendesen kuldoldon a szakmaja szerint be van jelentve)

ezt kifejtsem reszletesebben, vagy elfogadhato? elvegre egy rezidens orvos az 8 evig evente 0.5 - 1 milla, na nem jo poen a gazdag angolokat hogy segitik a magyarok

pakesz (törölt) 2010.08.16. 00:28:58

@adamantium: nezd ha ilyenek a betegeid, akkor miattuk ne legyen lelkiismeretfurdalasod, hogy itt hagyod oket

az szokott idegesiteni, hogy kisvarosban a pogimester sir egyet hogy hat pedig az orvos milyen jo fej volt, es most kiment kulfoldre, es a sok beteg itt maradt, na akkor legszivesebben megkerdeznem, hogy megis mi a bus f@szt tettek azert hogy maradjon a doki? szoval ossze is dobhattak volna akar ... fokent a polgarmester

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.16. 00:32:35

@mothe:

A magyar szakorvos consultantnak megy ki.

RMO 2010.08.16. 00:35:17

@pakesz:
- otthon nem kerültem, de nem is akartam olyan helyzetbe kerülni hogy paraszolit kapjak..(összesen 500Ftot nem tudtam visszautasítani még medikus koromból)
- RMO ként dolgozom (168 óra kórházon belül), a gálya kórházfüggő: a korábbi helyemen volt napi 12-15 h is néha.. a jelenlegi kórházban egész héten összesen kb 2!!! órát dolgoztam, a többi tv, edzés, olvasás, alvás stb..
- csak pár hónapja mentem ki.. otthon a korábban említett 99.ezer nettót kapnám

RMO 2010.08.16. 00:39:47

A hozzám hasonlók, akik hazajárnak és kb. az összes keresetüket hazaviszik a magyar gazdaságot erősítik. Otthon költöm el.. stb. Romániában a vendégmunkások keresete az ottani GDP 10%-a. Gondolkozzunk el ezen is. www.orvosangliaban.blog.hu

TroppauerHümér 2010.08.16. 01:05:23

@anarhista: Ha a mobilt valaki nem tudja megfizetni, akkor nem lesz mobilja. Itt működik a kapitalizmus. Ha az egészségügyet valaki nem tudja megfizetni, akkor én fizetem helyette veled együtt, legfeljebb nem jut parizer a kenyérre, mert az ő élete fontosabb, mint a mi parizerünk. Ezért itt nem működik a kapitalizmus. Az oktatás ugyanez: a maszek angoltanár megél a piacon, a borsodi tanítónéni nem. Minden piacosítás azt eredményezné, hogy emberek ellátatlanul maradnának. Ez politikai kérdés, nem szakmai.

pakesz (törölt) 2010.08.16. 01:07:34

@radiologus.hu: ok de a magyar szakorvosnak mennyi is az itteni bere?
igen joval tobb a briteknel mint itthon, de csak ugy osszehasonlitani a kinti szakorvosi bert az itteni kezdo orvosi fizetessel nem illendo...
fokent ugy nem, hogy kis hazankban azert a fizetesert csak nem varnak el akkora munkakedvet mint kint!!!

adamantium 2010.08.16. 07:06:48

@radiologus.hu: sajnos a magyar képzés olyan gyenge, hogy a kezdő magyar szakorvos nem megy ki consultantnak. nem azért mert jogilag nem tehetné meg, hanem mert (sebészi szakmákról beszélek) magyarországon a képzés során nem kapott lehetőséget, hogy uralja azt a műtéti repertoárt amit ott egy consultant-tól elvárnak. attól még lehet, hogy más, elméletibb szakmákban igaz a kijelentés

huncut 2010.08.16. 07:26:58

@adamantium: A 70 milliárdos évi hálapénzről szóló adat tavaly nyáron került nyilvánosság elé, és gyanítom, az előző évi felmérésből származik. A mai helyzetben simán lehet ennél kisebb is az összeg (de lehet, hogy tévedek), és az is igaz, hogy nem egyenletesen, hanem rendkívül aránytalanul oszlik meg.

huncut 2010.08.16. 07:31:37

@adamantium: A 70 milliárdos évi hálapénzről szóló adat tavaly nyáron került a nyilvánosság elé, és valószínűleg előző évi felmérés eredménye. Azóta akár csökkenhetett is, és az is igaz, hogy hálapénz rendkívül egyenetlenül oszlik meg az eü szereplői között.

huncut 2010.08.16. 07:40:28

@pakesz: Ne vegyük figyelembe a fizetésnél a paraszolvenciát. Hiszen éppen az lenne a cél, hogy ne zsebből zsebbe jusson a kiválasztottaknak, hanem az orvosok bérezése is legyen egy átlátható és kiszámítható rendszer szerinti. Vannak olyan területek, ahol a hálapénz összege elenyésző (egy patológusnak vagy röntgenesnek adtál már valaha?), de szükség lenne arra, hogy ők se külföldön akarjanak boldogulni. Márpedig 100 ezer forint körüli kezdő fizetéssel valóban nem egyszerű megélni...

Despota 2010.08.16. 08:19:14

OFF: Írtátok, hogy legyen egy külön hely a blogon, ahol ez a poszt megtalálható. Oldalt valahol megfelelne?

huncut 2010.08.16. 08:40:57

@Despota: Szia! :-)
Nem tudom, mik a technikai lehetőségek, de szeretném majd a többi orvos javaslatait is összegereblyézni, és jó lenne, ha valahogy egy kupacban maradhatnának ezek a területek. Van erre mód?

huncut 2010.08.16. 08:42:45

Hm, a blogmotor. :-(

Despota 2010.08.16. 08:46:03

@huncut: Van rá mód, csak azt kellene kitalálni, hogy hol helyezkedjen el a blogon belül. Onnantól már lehet egy menüponton belül gyűjteni a témába vágó posztokat.

huncut 2010.08.16. 09:16:52

@Despota: Köszi, részemről ez így tökéletesen megfelel. :-)

Pico 2010.08.17. 07:31:20

(Ezt egy másik blogból másoltam át részben, ott nagyon visszhang nélkül maradt... Pedig szerintem lényegi kérdés.) Észre kelllene venni, hogy akármilyen parciális, egyedi problémából indulunk ki, a sok egyedi probléma veleje valahol mindig a pénzhiány, a forráshiány. Mi is e blog címe? Az egészségügy meggyógyítására szolgáló ötletek összegyűjtése. Fel kellene tenni a kérdést, hogyha egy-egy részletet sikerülne is megoldani akár az itt felvetett, ötletek alapján, akkor az egész is gyógyul? Nem! Mert, ha egy másik ügy mélyére nézünk, megint szembe találjuk magunkat a forráshiánnyal. És ha mindent meg akarnánk oldani, akkor ahhoz meg nagyon sok pénz kellene. Gondoljunk csak akár a bérezésre, amelynek alacsony szintje "testvéri kapcsolatban" van a létszámhiánnyal, ami az ellátási szinvonal problémáival közeli rokon. És amit a beteg érzékel... Ami persze csak és kizárólag akkor hatásos, ha megfelelő szervező erővel - hadd nem mondjam: hatalommal - jár együtt. Az alapkérdés, hogy van-e és mennyi pénz van? Szerintem az alaphelyzet, amit mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a magyar költségvetés belátható időn belül nem lesz abban a helyzetben, hogy arányaiban és mértékében akkora forrást tudjon rendelkezésre bocsátani az egészségügyi kormányzatnak, amennyire szükség lenne, mind a bérezésben, mind a fejlesztésekre. Külső források bevonására lenne szükség. Meg kellene kérdeznünk magunktól, hogy hol lenne ma a magyar gazdaság külső források, befektetők nélkül? Csacskaság azt követelni, hogy ezt Teréz anya szinten akarják a befektetők megvalósítani, természetes elvárás, hogy nyereségük legyen. Csak párhuzamként: ma már senki sem akad ki azon, hogy a kenyér árában benne van a Tesco tőkéseinek fizetendő haszon is. És a tőkés meg hozott egy népszerű kereskedelmi infrastruktúrát...
Nem csak azt kell nézni, hogy mit visz, de azt is, hogy mit hoz!!!
Persze lehet úgy folytatni a dolgokat, ahogyan eddig, de látni kell, hogy ezek toldozások-foldozások: mert csak erre lesz pénz. Lesz béremelés (de lesz olyan mértékű, amely versenyképes lesz a "nyugattal"?) Nyilván lehet hatékonyabb forrásfelhasználást is elérni (de ettől lesz olyan mértékű fejlődés, hogy az ellátás színvonala megközelítse a "nyugatot"?) Egy pénzközpontú világban a pénz beszél. A magyar egészségügyben is észre kellene ezt venni. A forráshiány minden problémának az origója... Szerintem.

WT 2010.08.17. 10:52:39

tapasztalatok rezidens orvosoktól:

(lehet hogy szinte offolás irányába megy)

A hálapénz eloszlása nem éppen egyenletes kis világunkban. Tipikusan a helyi főnök tesz el mindent, még a legtöbb orvosnak aki az érdemi munkát végzi semmi nem jut. Nem tudom pontosan máshol hogyan oszlik el, de pl itt egy vidéki kisvárosban a sebész főorvosok kb egymás betegét nyúlják le érte. A rezidensek és szakorvosjelöltek pedig alig jutnak tapasztalathoz (pénzről ne is beszéljünk). Maximum beteget vehetnek fel. Külön vicces szokás, hogy hamarabb műtik meg a beteget, mint hogy papíron fel lenne véve a kórházba. Mert a magasabb pozíciójú sebészek nem akarnak papírmunkával pepecselni. Tehát adott x mennyiségű fiatal és tehetséges orvos akiket ellehetetlenít a rendszer. Nagyon hamar kiégnek. Megunják, hogy nem haladhatnak előre, se szakmailag se pénzügyileg. Próbálják ellátni a feladataikat, de ha éppen más nem, a finanszírozási hiány akadályozza őket.
Jah igen, ha vége a 2 év rezidensképzésnek és szakorvos jelölti helyet szeretnének, a lehető legszarabb szerződést íratják alá velük. Ha esetleg nőkről beszélünk, akkor kb 32 évesen lehet szakorvos, amennyiben gyereket is szeretne még 30 alatt. Mindez cirka 100.000 Ft/hónapért. A szerződésben tovább befagyasztott bér, 5 évre szól, rengeteg ügyelet felében harmadában elszámolva. Szerintem nincs csodálkozni való, ha a fent felsorolt okok miatt rengetegen fontolgatják a lelépést más országba.
Szintén ismerős, akinek már a szülei is orvosok: 25 éve mindig azzal nyugtatják magukat, hogy jobb lesz..

huncut 2010.08.17. 15:43:35

@WT: Nem offolás, sőt... Nagyon is egybecseng a nyitó poszttal.

Pico 2010.08.17. 17:18:07

@WT: Nekem - normál halandónak, azaz betegnek - nincs lehetőségem belépni a MOK sitejára, ezért kérdem: a hálapénzről, a megszüntetés módjáról, etikai vonatkozásairól van-e ott érdemi vita? Vagy miután a belépés - ha jól tudom - pecsétszámhoz kötött, ezért ott erről mindenki hallgat?

Pico 2010.08.18. 08:45:15

@huncut: Nekem - betegként - a cikkből elsősorban az jött át, hogy a forráshiány már a gyógyítás szinvonalának rovására megy. Azaz, nem előre, hanem visszafelé megyünk...

Feltűnő volt számomra -a híradásokból is -, hogy az adósságok jelentős(?) része a gyógyszerbeszállítók felé van, vagyis a kórházak ma is túl sokat(!) költenek erre. Noha már a betegek hozzátartozói is visznek be gyógyszereket. Vajon ezt miként lehet úgy csökkenteni, hogy az ne menjen a betegek gyógyításának rovására??? Többet vigyenek a hozzátartozók???

Minden híradás a forráshiányről szól. Csiba úr ma reggeli nyilatkozatából kiviláglott - ha jól értettem -, egri betegeket Miskolcon gyógyítanak, szakrendelőt tartanak fenn Egerben. Vajon ehhez mit szólnak azok, akik elkergették anno az EBRD-s háttérrel rendelkező befektetőt? (Lejárt lemez, tudom, de azért talán érdemes elgondolkodni azon, hogy hova fejlődött VOLNA a folyamat, ha azt segítik?) És mit szólnak a BAZ megyeiek, hogy a forrásfelhasználás egy részét tőlük vonják el???

Szócska úr említette, hogy korlátozott mértékben (ha jól mondom) számítanak külső források bevonására is. Ez nem új, amennyiben ilyenek már ma is szép számmal vannak, OEP-es finanaszírozásban speciális vizsgálatokra. Akkor mi ebben az új? valami többről is szó lehet? Miről is? Lenne olyasmi, amit magam betegként örömmel üdvözölnék...!

Az ujabb átszervezés (szerény véleményem szerint:toldozás-foldozás, egykori tréfa szerint Öveges profersszor nyomán: hogyan csináljunk barackmagból atommagot?) bizonyára feltár megtakarítáási lehetőségeket, de a 40 milliárdot ettől függetlenül ki kell fizetni, és többletforrást nem fog eredményezni. Hacsak az állami költségvetésből további összegeket nem csoportosítanak át az egészségügybe, mert a járadékok nem fedezik a kiadásokat. (Nekem pl. nem tetszik a forráskivonás kifejezés, mert egyszerű matematikai művelet szerint nincs másról szó, mint hogy az állami költségvetés kevesebbet adott a korábbikahoz képest... Miért is?)

Mindenesetre kívülállóként, betegként, örömmel várom a változásokat, ugyanakkor szorongva is, hogy a pénztelenség és a javuló ellátás közötti ellentmondás miként kerül feloldásra?. Különös tekintettel a kórházak gyógyszerfelhasználására...

Twisk 2010.08.18. 09:27:52

Jó napot, jó szurkolást minden kedves útépítő kartársamnak!

Végig olvastam tetemes lemaradásomat.
Logikai úton számomra az alábbi derült ki:
1. Nem orvos = másként gondolkodó.
2. A másként gondolkodó = gyengeértelmű.
3. A gyengeértelmű = pszichiátriai kórkép.
4. A pszichiátriai kórkép = betegség.
5. Ha a betegek többet fizetnek az ellátásért az = az egészségügy megmentésével.

Mi a logikai lánc vége?
:)

Neked van akváriumod?

IrishOak 2010.08.18. 12:37:56

@Twisk:
Ha van, akkor nyertem egy ingyenes hétvégét egy lepukkant kórházban vagy valamit még?
Van 650 literes:-DD tele hallal:-)

IrishOak 2010.08.18. 12:42:41

@huncut:

azért a lista sem "piskóta".
lapom.nolblog.hu/archives/2010/08/12/Itt_az_ados_korhazak_teljes_toplistaja/

Tudja valaki egyáltalán, hogy ebben kis rántotthúsnyi országban mennyi kórház van egyáltalán, mert nekem sűrűn van olyan érzésem, hogy minden bokor alatt terem egy.Lehet, hogy elég lenne minden 10.bokor alá, és akkor a pénz is másképp állna bukszában?

A listán egyébként az ötödik nevében is az van, hogy nonprofit - na az elég jellemző az egész Mo.i üzemmódra.Ők legalább nem titkolják.

huncut 2010.08.18. 14:27:32

@Pico: Asszem előbb lehet barackmagból atommagot csinálni, mint nálunk egy jól működő egészségügyet. Még a kifejezett szándék sincs meg rá, jól mondod, valóban csak toldozás-foltozás folyik, öntjük a pénzt (egyre kevesebbet), egy egyre jobban szakadó zsákba...
Egyre inkább azt érzem, hogy a legjobb lenne nulláról kezdeni (tudom, hogy nem lehet), de legalábbis alapjaitól kezdve újjászervezni az egész rendszert.

huncut 2010.08.18. 14:44:38

@IrishOak: @IrishOak: Azért jó lett volna, ha van valami jelzés arra is, hogy melyik kórház súlyponti, melyik milyen típusú intézmény, mert akkor könnyebb lenne bármiféle következtetést levonni. Nem beszélve a nyújtott szolgáltatások színvonaláról...
Nem kételkedem abban, hogy van létjogosultsága a tüdő- vagy ideggondozó kórházaknak, de azokat nehéz összehasonlítani egy általános kis vidéki kórházzal, ahonnan a súlyosabb eseteket eleve továbbküldik a klinikákra. Fogalmunk sem lehet arról, mennyire játszik szerepet az eladósodásban a finanszírozás hiánya, vagy a kórház gazdálkodási hibája.

Pico 2010.08.18. 17:27:10

@huncut: Na, erről jut eszembe... Korábban nagy felháborodást keltett az OPNI megszüntetése. Most azt olvastam valahol, hogy egy új intézetet kell(ene) létrehozni a tragikusan szétszőrt (ebben nincs egy szemernyi kétségem sem) idegbetegek kezelésének koncentrálása érdekében. Egyet nem értek. Miért kell új intézet? Miért nem telepítik vissza az ellátást és a rászuoruló betegeket újra a Lipótra??? Miért kell(ene) milliárdokat(?) költeni egy új beruházásra, amikor ott van a régi üresen??? Az elhibázott
felszámolás sokkal kevesebb ráfordítással lenne korrigálható!

Twisk 2010.08.18. 17:44:11

@Pico: Az OPNI-ből mára a falakon kívül szinte semmi nem maradt. Nincsenek szerelvények, nyílászárók, hiányzik a teljes gépészet. Nem kevés pénz kell hozzá, h. újra felszereljék. Kb. annyi, mint egy újhoz.
(Arról persze szó se essék, h. a telek mennyit ér...Csitt.)

huncut 2010.08.18. 20:26:06

@Twisk: Hát igen, én is valami ilyesmit írtam volna...

Twisk 2010.08.18. 20:33:29

Szomorú dolog, de ez az igazság. A telek mocskos nagy és rendkívül frekventált helyen van. Maga az épület is műemlék jellegű, a park se tegnapi, de mégis.... Van egy hangulat, egy nem is tudom néven nevezni, micsoda. Kár érte. Szerintem dózer lesz a sorsa.

huncut 2010.08.18. 20:59:13

Nézzétek meg ezt: www.mellekhatas.hu/index.php?p=contents&cid=6092

Rengeteg pénz megy az egészségügybe, csakhát az elosztása... :-(

Twisk 2010.08.18. 21:18:28

@huncut: ez nagyon gáz.... :(
Nem lepett meg, de ettől még nem tetszik.

2010.08.19. 10:08:11

Szisztok. Találtam egy ilyet

aszklepioszforum.shp.hu/hpc/web.php?a=aszklepioszforum
állítólag az ötleteket továbbítják a döntéshozóknak

Dr.laikus PhD 2010.08.19. 11:15:47

@doktrina:

Azta...:)

Csak belekukk.
Kíváncsi vagyok.
Este átrágom magam rajta.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása