Kikötözés, véraláfutás, hajvágás a belgyógyászaton

2010.07.30. 06:00

A Károlyi Kórház II. Kardiológia Belgyógyászati Osztályáról tudom elmondani a véleményemet, amelyet szerintem le kellene dózerolni és eltüntetni a föld színéről. Könyörgöm, aki jót akar ne menjen oda, vagy ha a hozzátartozójáról van szó, akkor valaki legyen a beteg mellett 24 órás szolgálatban!


De a jó istenért, ne az ottani ápolók közül! Idén vittem be Édesanyámat ebbe a kórházba, sajnos ide tartozik. Azokat a rettenetes élményeket, míg élek nem felejtem el. Az esetünket nem írom le részletesen, mert több oldalt is igénybe venne, hogy leírjam azt az embertelen orvosi és ápolónői hozzáállást amit tapasztaltam pedig Édesanyám csak 4 napot töltött a kórházban. Azért 4 napot mert bement a férjem és azonnali intézkedést kért mivel 4 nap alatt semmi érdemleges nem történt, Édesanyám állapota pedig vészesen romlott.


Iszonyatos kosz. Olyan szobai wc, hogy a kutyámat szégyelleném ráültetni. Többször tapasztaltam, hogy az idős betegekkel úgy bánnak, mintha értelmi fogyatékosok lennének. Teljesen ki vannak szolgáltatva. Volt olyan, hogy egy idős, féllábú néni fel szeretett volna ülni az ágyában és az "ápolónő" tegező viszonyban ordítozott vele, hogy ha még egyszer megpróbálkozik a felüléssel akkor kikötözi.


Az utolsó éjszaka amit Anyukám ott töltött, állítólag zavartan viselkedett, ezért meg kellett mosni a haját és egy jó darabot /kb 20 cm-t / le kellett vágni a hajából mert útban volt.!!! Amúgy hatalmas véraláfutásokat is "szerzett" az éjszaka folyamán. Ez volt az a nap amikor azt mondtam, hogy bármi történik ebből a Kórházból elmegyünk. Így is történt.


Sajnos ezek után már csak néhány hetet élt Anyukám.Hála a jó istennek egy kulturált kórházba került, ahol az utolsó pillanatig megkapott mindent amire szüksége volt.Nagyon örülök, hogy nem a Károlyiban hunyt el. Az Őt kezelő adjunktusnő ott létünk alatt többször félre tájékoztatott bennünket.


Amikor kétségbe esve kértem -látván Édesanyám állapotát- mondja meg mit tehetnék /pl. gyógyszer meghozatala, valamilyen táplálékkiegészítő megvásárlása stb./ szinte kárörvendve mondta, hogy "Hja kérem, az egészséget nem lehet megvásárolni!" Azzal otthagyott. Ezt soha nem felejtem el. Azokat az elfoglalt "ápolónőket" én gyakran találtam a pihenő szobájukban nagy terefere közben.


Szabályosan meg voltak sértődve és pofákat vágtak, ha valaki segítséget kért. Abban a szobában ahol Anyukám feküdt, a betegebbnél betegebb idős emberek segítettek egymásnak az evésben, ivásban stb. Egyébként Édesapám ebben a kórházban halt meg, pedig csak azért ment be, hogy beállítsák a cukrát.


Szörnyű trauma már az is ha az ember elveszíti a hozzátartozóját, de ezek a rettenetes történések még tragikusabbá teszik azt. Ismétlem, hogy amit most leírtam, az csak a rettenetes élmény rövidített változata a részletek nélkül. Azt hiszem így is elég szörnyű.


Nem tudom, hogy az illetékesek mikor fognak foglalkozni az ilyen esetekkel, mert az nem igaz, hogy nem látják, mi zajlik ebben a kórházban. Én mindenesetre felejteni szeretnék.

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Káin 2010.07.30. 07:49:37

Részvétem!

Talán jobb lett volna, aha a teljes verziót küldi be a levélíró, mindenesetre ez így tényleg elkeserítő.

kendike 2010.07.30. 09:18:44

Sajnos a kosz és a lepukkant kórtermek mindenhol jellemzőek, remélhetőleg idővel erre is fordítanak egy kis pénzt.

Káin 2010.07.30. 09:35:01

@kendike: engem az is érdekelne, hogy mitől van az, hogy egyik intézményben működnek a dolgok, máshol pedig nem. valaki elmagyarázhatná...

Káin 2010.07.30. 09:35:37

@Káin: Ja, természetesen nem a magán intézményekre gondoltam.

kendike 2010.07.30. 09:48:58

@Káin: Ezen már én is gondolkodtam. Péterffy kórházban teljesen jó tapasztalataim voltak, de a Szent Lászlóban épp ellenkezőleg, horror volt.

Brekkancs 2010.07.30. 09:57:01

"Nem tudom, hogy az illetékesek mikor fognak foglalkozni az ilyen esetekkel, mert az nem igaz, hogy nem látják, mi zajlik ebben a kórházban. Én mindenesetre felejteni szeretnék."

Jó kérdés, remélhetőleg minél előbb. És nem csak ezzel az egy kórházzal, hanem a többivel is, ahol áldatlan állapotok uralkodnak. Ez sem a betegeknek, sem hozzátartozóiknak, sem az ott dolgozóknak nem lehet így jó.

tizenhárom 2010.07.30. 10:09:31

Szomorú, hogy a Károlyiban az elmúlt 25! év alatt nem változott semmi. Mi azóta tudjuk, hogy ha bajunk van, akkor bárhova, csak oda ne. Kb. 25 éve a nagypapámat bevitték a szokásos éves "vérhigító" kúrára. Érszűkületes volt a lába, és ezt évente ismételték nála, egyébként más baja nem volt, aktív életet élt - ekkor volt kb 70 éves. Elkezdtek adni neki valamilyen kísérleti gyógyszert, amitől pár napa alatt nagyon rosszul lett - az orvos azt mondta, hogy vigyük haza meghalni. Anyu hiába mondta az orvosnak, hogy biztos a kísérleti gyógyszer miatt van rosszul - a válasz az volt, hogy az ki van zárva. Hazavittük nagypapát, otthon persze nem kapta a gyógyszert és teljesen meggyógyult - még több, mint 10 évig élt velünk egészségesen.
Sajnálom, hogy a poszt-író édesanyja és édesapja nem voltak ilyen szerencsések, őszinte részvétem.

tizenhárom 2010.07.30. 10:14:44

@kendike: Régóta próbáljuk itt megfejteni ezt a kérdést. Szerintem valószínűleg az intézmény igazgatójának és osztályvezető orvosainak nagy szerepe lehet ebben.

kendike 2010.07.30. 10:23:10

@tizenhárom: Ebben biztos vagyok, de az, hogy az egyik kórházban tisztaság és rend van, a másik meg mocskos, az is ezen múlna?Nem felügyelik ezeket az intézményeket?

Rotoxis 2010.07.30. 10:33:40

Számomra is rejtély, mi okozza az intézmények közötti ilyen mértékű különbségeket. De ennél szebbet mondok. Gyakran fordulok meg a Szt. Imre sürgősségi osztályán. A WC tiszta, mindig van papír, fertőtlenítő szappan és kéztörlő. A minap elvetődtem a sürgősségi előtti váróban lévő WC-be. Retek, papír, szappan sehol. A két mellékhelyiség között alig van 30 m távolság. Lehet, hogy az ajtó két világot választ el egymástól?

Káin 2010.07.30. 10:42:10

@Rotoxis: Igen, az talán még nagyobb rejtély, hogyan lehet egy intézményen belül ekkora a különbség. Hátha az itt fel-felbukkanó orvosok, ápolók valamelyike meg tudja ezt magyarázni, mert tényleg érdekes.

Cicmaláj 2010.07.30. 11:17:43

Részvétem.Azért nem ártana már végre, ha valaki ott fent tenne valamit az ilyen helyzetek ellen.

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2010.07.30. 11:22:58

még jó, h felszámolták az egészségbiztosítási felügyeletet. óje.

Despota 2010.07.30. 11:23:08

Két nappal ezelőtt jártam a Péterfy Sándor utcai kórházban a kardiológián. Remek orvosok, remek ápolók, segítőkészek, kedvesek és gyorsan, hatékonyan dolgoztak, én nagyon elégedett voltam. Az intézményt nem igazán láttam tüzetesebben, kórház, félelmetes, de a folyosók rendezettek és tiszták voltak. Egyetlen negatívum, amit láttam, az az ebéd, amit épp fogyasztottak a betegek. Abból is csak a levest láttam, de az mindenre emlékeztetett, csak emberi táplálékra nem. Az egyik idős bácsi is eléggé fintorogva ette, pedig nem tűnt válogatósnak. Biztos baromi kevés pénz jut az étkezésre, ahogy az iskolák esetében is, de jó lenne, ha valahonnan erre is szánnának egy kis pénzt.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.30. 11:23:45

@Káin:

A nagyobb forgalmú, és állandó személyzettel ellátott folyosokon jobban feltűnnének a csapteleppel, mosdóval, WC-kagylóval és egyéb szaniter-felszerelésekkel megrakodott látogatók.

Tehát a kevésbé felügyelt helyiségekből lopnak.

Despota 2010.07.30. 11:24:30

@Despota: Még annyi, hogy csillagos 5-öst érdemelnek az ott dolgozók és nagyon nagyon kellemesen csalódtam.

remélem nem gond, hogy leírtam mindezt, szerkesztőként nem nagyon szeretek saját véleményt, tapasztalatokat leírni.

Káin 2010.07.30. 11:27:08

@radiologus.hu: Ez az, amit soha a büdös életbe nem fogok megérteni, hogy hogy jut valakinek az eszébe bemenni egy kórházba és onnan bármit elvinni. Láttam egyszer erről egy műsort valamelyik tv-ben, hogy wc papírtól, a wc keféig mindent visznek. Legalább annyira botrányosnak tartom, mint akik temetőkből lopnak. Megáll az ész...

Káin 2010.07.30. 11:29:02

@Despota: Mit kerestél a kardiológián?Amúgy nekem is mesélték már, hogy a Péterffy az egy színvonalas hely, szerencsére én még nem jártam ott.

Despota 2010.07.30. 11:30:47

@Káin: Volt egy kisebb gond a szívemmel, de nem komoly, viszont baromira megijedtem.

kata63 2010.07.30. 11:32:33

javaslom, hozzuk létre a következő blogot:
.."idős, jó egészségi állapotú hozzámtartozó bement a kórházba gyógyszert beállítani.. ott tisztázatlan körülmények között két nap múlva elhunyt..."
ha egy adott kórház esetében több, mit 100 eset összejön (adott évre vonatkozóan), kezdeményezzünk hivatalos vizsgálatot... hol is...? Ja, hogy megszűnt a Főfelügyelet...

Káin 2010.07.30. 11:38:05

@kata63: Ez a felügyelet mikor és MIÉRT szűnt meg?

kdlla 2010.07.30. 11:42:17

Szintén Károlyi: nagymamám az intenzív osztályon feküdt többedmagával. Ajtó-ablak nyitva, jó kis huzat márciusban, és az egyik nővérke az ajtóban dohányzott. Édesapám kérdezte meg, hogy lehetne-e, hogy ezt máshol tegye, mire egy grimasz, és egy "nem" volt a válasz. Amikor becsuktuk az ajtót, meg volt sértődve.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.30. 11:43:08

@kata63:

Na, ez az, ami általában nem teljesen igaz. Ha megkapargatjuk a "teljesen jó állapotú" kitételt, akkor nagy eséllyel totál elhanyagolt embert találunk, aki évek óta nem szedte a szívgyógyszereit, cukorbetegként napi 3 zacsi karamellát kapott be, érszűkületesként dohányzott meg effélék.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.30. 11:44:37

@Káin:

Mivel az Egészségbiztosítási Felügyeletet azért hozták létre, hogy a több-biztosítós egészségügyben működjön, a mostani kormány megszüntette.

A feladatai egyébként teljesen átfedték az OEP és az ÁNTSZ, valamint a Fogyasztóvédelem feladatait.

Káin 2010.07.30. 11:48:06

@radiologus.hu:

"A feladatai egyébként teljesen átfedték az OEP és az ÁNTSZ, valamint a Fogyasztóvédelem feladatait. "

Akkor most szükség volt rá, vagy nem?

kata63 2010.07.30. 11:49:17

@radiologus.hu:
..sok esetet hallottam a környezetemben...
persze ilyet is, mint amelyeket ismertetsz, de "amolyat" is...
... meg van "sajátélményem" is... ilyen is meg amolyan is...

Shinnotenshi 2010.07.30. 11:51:05

Egyszerű lenne ám. Telefonnal készített video és hangfelvétel.

Káin 2010.07.30. 11:55:19

@Shinnotenshi: Szerintem millió egyen csinálnak felvételeket , de mégsem változik sok minden.

kata63 2010.07.30. 11:56:35

@Shinnotenshi: bíróságon ugyan nem megyünk vele semmire, de zsarolni biztosan lehet vele, és az is lehet kényszerhelyzetben megoldás.. vagy felteheted a Youtube-ra is... éljen az internet..

Shinnotenshi 2010.07.30. 11:56:35

Hát, ha elteszik emlékbe, akkor tényleg nem változik semmi.

Shinnotenshi 2010.07.30. 11:57:49

@kata63: Bíróság? Ugyan...
Az internet és a média tökéletes.
És tudod mit? Éljen az internet. Minden mocskával együtt.

Dr.laikus PhD 2010.07.30. 12:04:13

@Káin:

Alapvetően igen, de fiatal jogászok dolgoztak és elég fura volt a vizsgálódás módja.

Mire megszüntették belejöttek, de jogászok voltak azaz egészségügyi szempontból laikusok.

Keresem a linket, hogy mennyire vicces helyzeteket voltak képesek teremteni, ami az orvosnak nyilván vegzatúra és ezért hiteltelen és sok pénzbe került.

Shinnotenshi 2010.07.30. 12:05:13

Kata63 (az előző válaszom úgy tűnik nem ment el)
Ez nem zsarolás! Senkinek nincs joga a helyzetét kihasználva másokat megalázni!!! És igen, ott a média és az internet. És éljen az internet! Minden mocskával együtt.

Rotoxis 2010.07.30. 12:11:01

A jelenlegi lehetőségek a panasztételre, az Egbizt megszűnése után:
- betegjogi képviselő,
- panasztétel a kórházban,
- panasz az etikai bizottságnál,
- közvetítői eljárás (iü. szakértői kamara),
- polgári per,
- ÁNTSZ,
- Magyar Orvosi Kamara,
- közigazgatási kérelem,
- büntető feljelentés,
- Ombudsman,
- civil szervezetek.

A negyedét sem használja ki senki. Szerintetek volt szükség még egy panasz-szervezetre (ahol ráadásul csak jogászok voltak)?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.30. 12:12:04

@Káin:

Valójában nem volt rá szükség - például hosszasan vizsgáltak egy panaszt, mely arról szólt, hogy az egyik laborban kimutattak egy fertőzést, majd később egy másik labor nem találta ugyanezt a fertőzést. Szóval felmerül a szakmai szabályszegés lehetősége.

Igaz, hogy a beteg közben nagy adag antibiotikumot kapott, és meggyógyult, de ez az EBF-eseknek már túl magas volt.

Kb. ennyit tudtak. Meg milliókat elvenni az amúgy is szűkös költségvetésből, mert effektíve nem volt valamilyen eszköz az ellátáshoz. Így 3 millióval kevesebb pénzből meg pláne nem lesz.

Dr.laikus PhD 2010.07.30. 12:12:31

@Káin:

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=136625

"A nem orvos előképzettségű felügyelők azt a panaszt is hosszasan vizsgálták, hogy az egyik labor megvizsgálta a páciens vizeletét, és volt benne kórokozó, majd egy másik labor is megcsinálta a vizsgálatot, és akkor már nem volt benne. Hosszas nyomozás után kiderült, hogy a beteg célzott antibiotikus kezelést kapott, a második vizsgálat pedig ezután készült, hogy igazolja az eredményt."

Érdemes az egészet elolvasni.

Káin 2010.07.30. 12:13:23

@Dr.laikus PhD: Köszi, ha megtalálod akkor szívesen elolvasom.

Káin 2010.07.30. 12:14:42

@Dr.laikus PhD: NA, mire leírtam meg is lett.Rácuppanok.

Dr.laikus PhD 2010.07.30. 12:14:57

@Shinnotenshi:

Van ilyenem, nem ér semmit.

A nyugtalan beteg kikötésére az a válasz, hogy muszáj, mert kárt tesz magában.

Ha a hozzátartozó nem tud ott maradni ápolni és idős és rossz állapotú a beteg, akkor sajnos nem használ némely kórház.

Hangsúlyozom némely... Van azért tisztességes is.

Dr.laikus PhD 2010.07.30. 12:16:26

@Rotoxis:

A . a blogmotor miatt... :-)))

bakela 2010.07.30. 12:21:46

@Rotoxis:
אברהם
Őt kihagytad, ahol lehet panaszt tenni.
Sőt sokx panasz nélkül is felajánlja szolgálatait.

Shinnotenshi 2010.07.30. 12:25:58

@Dr.laikus PhD: tudom, hogy van tisztességes ápoló, orvos és talán kórház is (de ebben bizonytalan vagyok). Tudom, hogy önmagában egy kikötözött beteg fotója semmi. De a tisztességtelen kommunikáció, a megalázó bánásmód dokumentálható.
Egyébként meggyőződésem, hogy azokban a hivatásokban, ahol az "ügyfél" alárendeltje a dolgozónak (pl. iskola), rengeteg hatalommániás, ferdült személyiségű ember van állásban.

Káin 2010.07.30. 12:36:33

@Dr.laikus PhD: Na ez tényleg tanulságos volt.

Despota 2010.07.30. 12:39:27

Most nem leszek gépközelben egy darabig, remélem nem most lesz trolltámadás. Jövő héten moderátor pályázat lesz :).

Káin 2010.07.30. 12:40:24

@Despota: Erre sajna nincs garancia :D

agi02 2010.07.30. 12:45:42

Itt is mint minden a fejétől bűzlik.
Az osztályvezető főorvostól függ milyen az osztály.
Ha nemtörődöm vagy nincs tekintéja mindenki azonnal elkurvul és olyan is lesz az osztály.
Ha jó vezető, (nem biztos, hogy több pénzt tud kiharcolni, csak mondjuk szakmailag elismert, és kiáll az adott esetben a beosztotjaiért) és nincs betojva attól, hogy az alkalmatlanokat kirugja akkor működni fog az osztály.
Láttam ahogy az egyik kórház egyik osztályát rendbe rakta a proff. Kirúgások, új emberek. Az osztály hírneve nemzetközi lett, a gyógyszergyártók finanszírozták az új műszereket, jó lett a felszereltség.
Proff váratlanul meghalt.
Aki utána jött jó szívű, szakmailag hozzáértő, de nem elég keménykezű.
5 év sem kellett, hogy tünkremenjen minden.

Dr.laikus PhD 2010.07.30. 12:57:26

@Shinnotenshi:

Az mindenhol van.
Kiszolgáltatva lenni rossz és fokozottabban érzékenyek vagyunk.

A másik oldal is az, másért és más okból.

Nincs igazság a földön... :-))))

Bocs, ez nem vicc, csak egy fél éve ezt vesézzük, lassan kialakul, hogy az oldalakon kinek mi a tenni valója.

Az biztos, hogy az igényeinkből már csak azért is kissé lejjebb kell venni (betegként), mert egyre kevesebben vannak. Kizsigerelt orvossal nem szívesen gyógyíttatom a hozzátartozóm.

Orvosnak is - fájdalom - de többet kell beszélni, tájékoztatni és hamarabb túltenni magát a gyökér beteg minősíthetetlen stílusán.
Egy is elég hosszú időre én elhiszem, de nem akarom ezért megutálni azokat akikre a leginkább rá vagyok szorulva.

nothing.at.all (törölt) 2010.07.30. 12:59:23

ezért nem semmi lelkivilága lehet az ilyen ápolóknak meg orvosoknak. valahogy mindig ss katonák jutnak az ilyen történetekről eszembe, akik csak parancsot teljesítettek, meg csak egy gépezet részei voltak, meg egy hosszú folyamat és a körülmények áldozatai stb. csak valahogy mégis embereket gyilkoltak.

VVV 2010.07.30. 12:59:42

ti szavaztátok le a "korházprivatizációt" , ezt akartátok. Hát megkaptátok. Amúgy meg el lehet menni privát kórházakba. Ki kell fizetni, de még a kaját is pincér hozza az ágyadba.
Ennyi.

Shinnotenshi 2010.07.30. 13:04:16

Pár évtizedes tapasztalattal úgy gondolom, hogy (az internet mellett főleg) mindenkinek a maga orvosának is kell lennie. Az orvosban vakon, mint istenben bízni életveszélyes. Az embernek elhagyni magát még akkor is, ha beleszakad a fájdalomba, önmaga kiszolgáltatása másoknak. Az élhető élethez szükséges az intelligencia (született).
Nincs az a körülmény, ami okot adhat arra, hogy elfelejtsd mi az empátia, mi a tisztesség, mit jelent embernek lenni. Aki pénzre, körülményre hivatkozik, abban valójában nincsenek is meg ezek a tulajdonságok. Nem létezik fásultság. Az ember nem juthat abba az állapotba, amikor az emberi jellemzőit elveszíti.
Minden más mellébeszélés.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.30. 13:10:24

Nem értem, hogy az idős, beteg emberek, akik bekerülnek a belgyógyászati osztályokra, miért és vajon mitől válnak egyszerre zavarttá.
Kár, hogy a levélíró nem írta le, hogy a kezén, vagy egyéb helyen is volt-e az édesanyjának véraláfutása, az éjszakai hajlevágást meg abszolúte nem értem, talán sokkolni akarták.

Ismerősömtől hallottam, hogy az egyik belgyógyászaton jól meg kell nézni a gyógyszeres dobozkát, mert ott olyan nyugtatókat találhat a kivizsgálásra befekvő beteg, amiket eddig hírből sem hallott, és ott ugyanúgy adják középkorú betegnek is a dilibogyót, mint az időseknek.

Rotoxis 2010.07.30. 13:12:08

@Shinnotenshi: Javaslom, hogy egy nagy méretű tükröt is szerezz be a számítógép mellé, mert különben baromi nehéz lesz a saját gyomorfekélyedet megoperálni. Meg arra is kíváncsi vagyok, hogyan szúrod magadat hátba az anesztéziához?! :-)

Egyébként meg javaslom, dolgozz havonta 210-220 órát szemét munkakörülmények között, mondjuk három hónapig és utána mondd, hogy "Nem lézetik fásultság"!

Dr.laikus PhD 2010.07.30. 13:18:58

@pcr:

Urbán legend?

Azért ez már horror és becsületsértő...

Azért akármilyen rossz, nem halálgyár.

Szomszédasszony pletyije? Elég a saját tapasztalat, ha lehetne...:-((((

Shinnotenshi 2010.07.30. 13:28:30

@Rotoxis: Igen, ez egy jellemző reakció. Amikor az ember direkt nem akarja megérteni a másik mondanivalóját. Nincs az az igazság, amit ne lehetne úgy csavarni, hogy tíz hazugság kerekedjen belőle. Szóval szerintem pontosan tudod te is, hogy mit jelent, hogy nézz utána te is a bajaidnak. Keress utána, keress több orvost fel. Tégy magadért valamit. Hogy ne birkamód menj a "vágóhídra". Ez nem azt jelenti, hogy végezz magadon beavatkozást. De cinikusan is lehet élni az életet bár nem tudom mi az igazi öröm akkor benne.
Mondtam, hogy nincs mentség a nem emberi viselkedésre. Hiába mondod, hogy mit javasolsz. Ez nem érv. Maximum bebizonyítanám, hogy lehet embernek maradni rossz körülmények között is. Mindenki saját belső emberi állapota nem függ össze azzal, hogy mennyire fáradt.
Egyébként pont az ilyen gizda vélemény nyilvánítások miatt, mint a tiéd várom az időpontot arra, hogy mint önkéntes ápoló egy hét tapasztalatot szerezzek.
Csatlakozol te is?

Rotoxis 2010.07.30. 13:32:06

@Shinnotenshi: Semmi akadálya a gyakorlatnak. Elballagsz a fogl. egészségügyi doktorhoz, beszerzed az igazolást hogy alkalmas vagy, aztán megkötöd a kórházzal a szerződést. Ezek után már kezdhetsz is. Persze az sem mindegy, hogy melyik kórház melyik osztályára mész és mennyi időre. Egy hét alatt "még a szag sem jár át".

Gyere mondjuk fél évre, heti 20 órában. Után már tudsz véleményt mondani.

Rotoxis 2010.07.30. 13:33:20

@Shinnotenshi: Nem tudom mihez kellene csatlakoznom, 20 éve végzek önkéntes munkát (is) az egészségügyben.

Rotoxis 2010.07.30. 13:35:06

@Shinnotenshi: Nem tudom mihez kellene csatlakoznom. Mintegy 20 éve végzek önkéntes munkát (is) az egészségügyben.

Rotoxis 2010.07.30. 13:35:35

Blogmotor, blogmotor. Mindent kétszer mond, kétszer mond

Shinnotenshi 2010.07.30. 13:38:36

@Rotoxis: Nem kell elmennem, már folyamatban van. És nem adnám fel az állásom a fél év gyakorlatért. Csak a szabadságom terhére teszem meg.
És "meglepetés" az osztály mert egy hasonló blogban ajánlotta valaki (aki intézi) úgyhogy még a kórházat sem tudom.
Változatlanul úgy gondolom, hogy cinikus vagy. És az az érzésem, hogy az egészségügyben dolgozol. Akkor pedig elgondolkodhatnál magadon. Mert nyilvánvalóan olyan lovon ülsz, amihez képest mindenki csak lejjebb van. A kommunikációdból ez derül ki.

Dr.laikus PhD 2010.07.30. 13:45:03

@Shinnotenshi:

Pont Rotoxis nem cinikus.

Ennyit az egyéni érzékenységről....

Szolgálati Füldugó 2010.07.30. 13:46:45

posztiro irja "Egyébként Édesapám ebben a kórházban halt meg, pedig csak azért ment be, hogy beállítsák a cukrát."

Nem ertem, hogy ha ilyen rettenetes az a korhaz, miert ide vitted edesanyadat?

szabidoki 2010.07.30. 13:48:01

@Shinnotenshi: "Nem létezik fásultság. Az ember nem juthat abba az állapotba, amikor az emberi jellemzőit elveszíti. "
Csak annyi ezzel a baj, hogy gyakorlatilag minden a témával foglalkozó tudomány az ellenkezőjét állítja.
Azt nem tudom, hogy a posztban szereplő kórházban/osztályon mi zajlik, sajnos még az is lehet, hogy vannak ilyen horror helyek. Mondjuk elképzelni nem tudom, hogy miért vágták le a beteg haját - ennek semmi értelme, véraláfutást meg úgy is lehet szerezni, hogy leesik a beteg az ágyról. Ha viszont a posztoló úgy gondolja, hogy sérelem érte, tegyen bejelentést, pár kommenttel feljebb Rotoxis már felsorolta a lehetőségeket. Tessék megérteni, ha mindenki kussol, esetleg a neten elsírja bánatát, nem lesz semmilyen változás.
Ja, az EBF-dologhoz: egyrészt a több-biztosítós modellhez hozták létre (ezért is hívták Biztosítási Felügyeletnek), másrészt vannak átfedések a többi ellenőrző szervvel, harmadrészt nem volt igazán hatékony, mert hiányoztak az orvosi ismeretek (két vizeletminta ügye), negyedrészt évente vizsgáltak kb. 3-5000 ügyet a milliós számú betegtalálkozásból, és az esetek 95%-ában nem állapítottak meg jogsértést, pedig elég kekec banda volt.
@pcr: a kórházba került idős ember sajnos gyakran zavarttá válik - nemcsak a belgyógyászaton, máshol is. Általában az ennek az oka, hogy kiszakítják a megszokott otthoni környezetéből, rengeteg új, ismeretlen arc veszi körül, nem talál semmit, mondhatni "túlterhelődik" az agya. Nehéz ezzel mit kezdeni, általában az segít, ha a kórházban gyorsan helyrerakják, amit kell, és mihamarább hazakerül a beteg.
A "jó állapotú nagymama" pedig jobbára legenda, tisztelet a kivételnek, de nagyon ritka a tényleg jól karbantartott krónikus beteg, többnyire azért tűnik jó állapotúnak az idős, mert egyrészt keveset panaszkodik, megszokta a bajait, másrészt mert pl. a cukorbetegség meg a magad vérnyomás nem okoz látványos panaszokat, belül viszont dolgozik rendesen. Aztán amikor végül leesik a lábáról és bekerül a kórházba, gyakran már nemigen lehet érdemben javítani a helyzeten, de ez úgy könyvelődik el, hogy "a mamának nem volt eddig semmi baja, de a kórházban a sintérek megölték..."

Dr.laikus PhD 2010.07.30. 13:51:51

@Szolgálati Füldugó:

Mert oda tartozik, a körzeti orvos oda utalja be.

Shinnotenshi 2010.07.30. 13:53:28

@Dr.laikus PhD: azt gondolom, hogy jól értelmezem a cinikus szót, miszerint gúnyos viselkedést takar. A beszélgetés Rotoxis-sal a részéről csak gúnyos kommunikáció. Érdemben nem reagált. Ez tisztán látszik abból is, ahogyan kicsavarta az értelmét annak, hogy az ember járjon maga is utána a problémáinak. Ha te ezt ledegradálod az én egyéni érzékenységemre akkor nálad sincs minden rendben :)Vagy ismered Rotoxis-t és ezért nem vagy képes objektíven megítélni a véleménycserét. Akkor viszont nem korrekt a rám vonatkozó megjegyzésed.

Shinnotenshi 2010.07.30. 13:58:21

@szabidoki: ""Nem létezik fásultság. Az ember nem juthat abba az állapotba, amikor az emberi jellemzőit elveszíti. "
Csak annyi ezzel a baj, hogy gyakorlatilag minden a témával foglalkozó tudomány az ellenkezőjét állítja."

Persze, lerészegedés is hasonlóan működik. Minden egyes pohárral veszítesz a józanságodból. De minden egyes pohárnál már nem a józan ember dönt.
Vagyis igenis az ember dönti el, hogy emberi marad vagy nem. Mert van még az a pillanat, amikor azt mondja, hogy csak az emberségem árán tudom folytatni. Kérdés, hogy volt-e egyáltalán ez az alapja valaha, ahonnan ezt felismerhetné és eldönthetné.

Irise 2010.07.30. 14:02:09

@Shinnotenshi: mothe szabadságra ment és te helyettesíted?
Mindenestre remekül szórakozom. Csak így tovább.

Shinnotenshi 2010.07.30. 14:03:50

@Irise: Nem tudom mire célzol és nem értem mit akarsz mondani.

Dr.laikus PhD 2010.07.30. 14:05:01

@Shinnotenshi:

Tévedsz. Hónapok óta veszek részt a kommunikációban.

Eljutottunk egy szintről, valahová, ez többek közt Rotoxis nyugodt kommunikációjának köszönhető.

Pár mondatot szokott írni, de az fontos és nyugalmat teremt.

Én most vagyok pl. a türelmem végén. Imádom Anyámat, de kb csak 24 órája nem aludtam és dolgoznom kell, ügyelnem kommunikációra, mamát ellátni és hallgatni... nagyokat...

Ölni tudnék már, pedig a mamám és küldenék mindenkit a frászba.
Más pedig a szituáció, nagyon más....

Te így érzed, én másképp.

Azért nincs harag és kíváncsi vagyok a tapasztalatodra.
Én évente 2* 10 napot és akkor is csak 1 kórterem, és nem hivatalos, csak felvállalt, de nem lesz könnyű.

Shinnotenshi 2010.07.30. 14:10:07

@Dr.laikus PhD: Nyilván egy kényszerhelyzet teljesen más. Amikor nincs más választásod, mert a saját rokonodat nem fogod "utcára tenni". Én nem is erről beszéltem.
Egy fizetett állás nem ugyanaz. Az választható.
És én is kíváncsi vagyok, hogy milyen tapasztalatot hoz nekem.

Dr.laikus PhD 2010.07.30. 14:16:49

@Shinnotenshi:

Az ég áldjon meg!

Hát választanak.
Elmennek külföldre!
Aztán mit csinálsz akkor, ha szeretsz valamit, felteszed rá az életed és kizsigerelnek.

A fél világ igazat ad neked és mégis perelni kell a szerzett jogaidért egyénenként, mert a magyar jogrend olyan amilyen.

Nem fehér és nem fekete.
Sokszor valóban a felindult és habos doktor engem is felhúz és beszólok, de azért ha egy munkáltató intézményesen törvényi segédlettel baszik ki veled, már bocs, néha megértem ezt a kültelki stílust, még egy doktortól is.

Shinnotenshi 2010.07.30. 14:29:06

@Dr.laikus PhD: Szerinted vigasz annak az embernek, aki anélkül, hogy tehetne bármilyen körülményekről, el kell, hogy szenvedje az egészségügyben dolgozók sérelmeinek következményét? Neked az lenne?
Aki "szerelemből" csinálja, az sosem lesz embertelen. Találkoztam már igazi ápolóval és ugyanazon az osztályon dolgozott, ahol az is, akibe semmi empátia nem szorult.
Az a választható, hogy ember maradsz-e vagy nem.
Ez az egész életben, mindenhol, minden pillanatban egy választás.
Nem csak az egészségügyben.
De én a számláimat nem tudom megbántani és megalázni. Vannak hivatások, ahol arra, hogy az emberi méltóságától megfosszanak valakit, lehetőség van. A kórház is ilyen.

Dr.laikus PhD 2010.07.30. 14:37:17

@Shinnotenshi:

Nincs közöttünk vita.

Rossz helyre címezted.

És még egyszer. Árnyaltabb a probléma, ÉS nem ment fel senkit, hogy embertelen legyen.
Türelmetlen?...

Ha beteg vagyok még ezt sem tolerálom.

Viszont az őket érintő anomáliákra sem az a válasz, hogy kit érdekel, ha nem tetszik hagyd ott.
Annak következményei vannak.

Szal ha fája az epém, attól nem fog kevésbé fájni, hogy másnak is fáj, ahogy mondja neki még jobban.

P75 2010.07.30. 14:59:00

@Dr.laikus PhD: az a baj, h tökre igazad van, tényleg, és tökszar helyzetben vannak az orvosok, ami tényleg tarthatatlan.
Az orvosok az állam miatt vannak ilyen helyzetben, külföldre menni nem tudnak, mert egy részük nem beszél nyelveket, másik részüket ide kötik érzelmi szálak, szakmát nem tudnak változtatni, mert nem értenek máshoz, egyértelmű, hogy frusztráltak lesznek.
A probléma az, hogy sokan a frusztrációjukat a betegekkel való bánásmódban vezetik le. A beteg a legkevésbé tehet arról, hogy az orvosnak kevés a fizetése, mégis ez a magyarázat a viselkedésükre.

Olyan érdekes, hogy a feketén dolgoztatott, alulfizetett bolti eladót leugatjuk, ha nem kedves, pedig ő nem tanult pszichológiát az egyetemen, max ebédelni járt oda, a tanult, intelligens orvostól viszont le kell nyelni, hogy egy kiszolgáltatott helyzetben lévő beteggel úgy bánik, ahogy...

Ismétlem, jogos az elégedetlenségük, de a haragjuk célpontja nem az akinek lenni kéne. Te sem a gyerekedet pofozod fel, ha sok a házimunka, igaz?

szabidoki 2010.07.30. 15:03:08

@Shinnotenshi: azon nem tudok segíteni, ha te mindenáron széllel szemben akarsz vizelni... Én szóltam, ne lepődj meg, ha végül nem a te elképzelésed szerint alakulnak a dolgok...

Shinnotenshi 2010.07.30. 15:06:06

@szabidoki: Ne haragudj, nem értelek. Azt látom, hogy személyeskedés a mondanivalód, de nem értem miért.

Shinnotenshi 2010.07.30. 15:09:55

Egyébként meg egy egyre inkább embertelenné váló világban embernek akarni maradni valóban széllel szemben vizelés.
De semmilyen okot nem látok, amiért fel kellene adnom az emberségemet. Az én nem emberi viselkedésemre nem lenne mentség, hogy a többség sem az.
Ha a tudomány ezer oldalon akarná bizonyítani, akkor sem.

trimalchio 2010.07.30. 15:14:58

@radiologus.hu: Értem. Ahol tehát kosz van, ott a látogatók és a betegek kilopták a tisztaságot.

Dr.laikus PhD 2010.07.30. 15:18:27

@Shinnotenshi:

Elhatározni és megvalósítani örökre mindig és mindenkor más.

Szerzetesnek kell ahhoz menni. Egyedül és senkiért felelősséget nem vállalva.

Esendőek vagyunk és mindnyájan - a többség - etikusan szeretne élni.

De próbáld ki egyszer, hogy a normál 8 órai alvásod idején, bóbiskolsz, álmodsz, merülnél mélyre és felráznak és döntened kell életről. Egy párszor az éjszaka folyamán.

Nem ilyen sarkos és nem elhatározás kérdése csak. ű
Az embertelenné váló világ?
Fenét. Mindig ilyen volt, csak az etika változik, vagy előre léptél, vagy lemaradtál.
Ugyanakkor van egyetemes etika is, de azért az bizony változik és változunk mi is vele.

Messzire vezet ez.

A tudomány nem az embertelenséget bizonyítja, hanem a teherbíró képességet. Sajnos a kettő összefügg.

sunwind 2010.07.30. 15:22:58

@Káin: @Rotoxis: Ezen szervezetek nagy része a belterjes szakma része.
A Felügyelet hallomásom szerint azért volt mindezeknél hatékonyabb, mert valóban a betegek érdekeit képviselte, nem pedig az volt a fő cél, hogy az ügyek eltussolásra kerüljenek. Nem vagyok benne biztos, hogy a kórházak etikai bizottságai, vagy az orvosi kamara is elsősorban a panaszkodó betegek érdekeit tartaná szem előtt, sokkal inkább a mundér becsületének a védelme szokott a fő motivációs tényező lenni működésük során - legalábbis amennyire ez a médiában elhangzottak alapján megítélhető.

Én sajnálom, hogy megszűntették a Felügyeletet.

Shinnotenshi 2010.07.30. 15:27:10

@Dr.laikus PhD: Ez megint csak kicsavarása annak amit írtam. Mondtam már feljebb, hogy nincs az az igazság, amit ne lehetne eltekerni. Nincs értelme szerintem annak az erőpróbának, hogy melyikünk tudja jobban maga felé hajlítani.
Biztos vagyok benne, hogy nem ugyanarról beszélünk.

flora.a 2010.07.30. 15:48:26

Ez a történet elég szörnyű volt, de ismét teljes mértékben elhiszem, amit leírt a posztoló. Sajnos szintén e kórház körzetében lakom pár éve, de az első perctől fogva igyekszem elkerülni, amiben most megerősítést kaptam. Minden ismerős helyi családban van egy-egy történet, kinek milyét rontották el, kezelték félre abban a kórházban. És most már külön is áldom az Eget, hogy mikor nekem kellett kórházba mennem, nem ők voltak ügyeletesek. Más kérdés, hogy ilyen helyzetben - hogy amint itt megtudtam - nem veszik a beteg kérését figyelembe, tehát sürgős esetben bekerülhet a szerencsétlen beteg a Károlyiba is akár, és épp ezért nem tartom a rendszert fairnek.
A kórház - rég le kellett volna dózerolni, én csak egy épületében jártam, egy alkalommal, de az a mocsok, és a szobákban az emberek halmokban... nem normális! Ha az lenne, akkor mindenhol ilyen putrik volnának a kórházak (csak az Uzsokit tudom ismét említeni, mint mértékegységét a méltányos, sőt emberhez méltó kórházi körülményeknek).
Ennek a kórháznak az egyetlen jóhírű egysége a szülészet volt, azt természetesen évekkel ezelőtt bezárták.

Banya30 2010.07.30. 16:25:13

@flora.a: Hát én voltam az Uzsoki belgyógyászatán pár éve egy egyszerű kivizsgáláson, a régi épületben van a belgyógyászat, nem az új csilliben. Bűz, omló vakolat és kosz. Ráadásul a szobában volt egy "nagymama", aki szintén zavart lett és sajnos el is hunyt. Láttam hogyan bánnak vele, a "nagyhírű" Uzsokiban. A fülem hallatára ordított vele a nővér és ráncigálta, hogy mit makacskodik DIREKT, holott én laikusként megállapítottam, hogy szegény már nincs magánál. Aztán elvitték valahova Ct-re és fél nap múlva kiszáradva hozták vissza mint kiderült kint ült nagyrészt a folyosón, mert azt persze nem lehet leszervezni, hogy a betegszállító időre vigye, megvan a vizsgálat és már hozza is a betegen, ahhoz plusz egy logisztikus kellene alkalmazni.
Még most is felkavar ha eszembe jut az az embertelenség, nem is folytatom. A legszörnyűbb, hogy mikor felháborodtam ezen még én voltam a szemét és közölték velem, hogy akkor én (beteg) foglalkozzak a nénivel ha nem tetszik!?
Nem is folytatom, mert regényt tudnék írni a felháborodásomról. Balkán...
Egy biztos én az Uzsokiba be nem teszem többé a lábam.
Összevetve a Vp-i kórház személyzetével az Uzsoki mészárosok gyülekezete, tisztelet a kivételnek. Ha Pesten ez a minőség mi lehet a fent említett kórházban?!!!!

Scala 2010.07.30. 16:26:19

@Káin: az még semmi, fitnesz teremből visznek törülközőt, a fali tartóból folyékony szappant folyat a bödönébe... és azért nem a csóró réteg vesz fitnesz bérletet. Ez egy ilyen ország, nincsenek gátlások!

A levél: elképesztő! Sztem verik a betegeket, durván pakolgatják őket, ha véraláfutás és hajvágás is volt. Atyaisten... :-(

Scala 2010.07.30. 16:27:47

@flora.a: Ha a Szt. János az ügyeletes, nem biztos, hogy kint vagy a vízből!

Scala 2010.07.30. 16:33:10

@Shinnotenshi: azt hiszem értem, amit írtál... sajnos a környezetünkben élők nagy része még a különbséget sem látja a hogyan kellene és a hogyan kényelmes között. :-(
@Dr.laikus PhD:
Nem vagyok orvos, nem voltam ügyeletes, utálom, ha felébresztenek, az alvásom szent. Mindazonáltal az emberséghez a tudománynak sztem nincs köze.
Az vagy van, vagy eltűnt (egyezzünk ki a körülmények miatt háttérbe szorult).
Annyi idegbeteget mint az orvosok között van máshol nem látni, az ügyvédek máshogyan hülyék, de szintén releváns csoport. :-D

szabidoki 2010.07.30. 16:48:23

@Shinnotenshi: nem személyeskedek, hanem próbálom elmagyarázni, hogy tévedsz. Nem kell, hogy higgy nekem, csak olvass utána pl. a tartós stressz hatásainak, a burn out-szindrómának, ilyesmiknek. Ezek könnyen felemésztik az embert, függetlenül attól, hogy te mit hiszel. Ez nem választás kérdése, senki nem akar kiégni, mégis sokakkal megtörténik. Akkor lenne érdemes egyéni felelősségről beszélni, ha csak egy-két eü. dolgozó lenne pokróc, de így, hogy gyakorlatilag majdnem mindenki az, nyilvánvaló, hogy sokkal erősebb a környezet hatása. Túlhajszoltság, pénztelenség, stb.
@Scala: "Mindazonáltal az emberséghez a tudománynak sztem nincs köze."
Hát, a tudományhoz neked se sok.
Lásd feljebb.

Scala 2010.07.30. 16:55:44

@szabidoki: Fenntartom, amit írtam, és ne légy arrogáns.
Am. tudom mi a burn-out szindróma, és hogy az alvás, érzelmi élet tartós megvonása stb. mivel jár(hat).
Egyetlen kínai mondás jutott eszembe rólad: Minden érv közül a tekintélyen alapuló a leggyengébb.

2010.07.30. 17:02:06

@Rotoxis: én dolgoztam az általad vázolt körülmények között, és igen, igazad van, fásultság létezik. De a kiszolgáltatott, magatehetetlen betegekkel szembeni szemétkedést nem nevezném fásultságnak. Az ilyenek nem lehetne helyük az ápolói pályán, sajnos, beigazolódik az, amit évekkel ezelőtt mondogattam, az egészségügyben ilyen feltétek mellett előbb vagy utóbb csak a megszállottak vagy a bunkók maradnak.

Shinnotenshi 2010.07.30. 17:06:42

@szabidoki: Értelek. De az ember személyes választása, hogy milyen áron folytatja a munkáját. Nem tagadom, hogy a stressz felemészti az embert. De nem utcaseprőnek szegődtek, hanem ápolónak és van választás, hogy hogyan tovább.
Mindenkinek az egyéni felelőssége, hogy mit tesz vagy mit nem tesz.
Kibújás a felelősség alól külső tényezőkre mutogatni.

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2010.07.30. 17:16:05

Nekem 21 éves korom óta van szívritmuszavarom.Amit nem tudtak/akartak 5 évig kezelni.Még a Szt. Imrében is a kardiológus a betegek elött üvöltözött Velem, hogy ne játsszam magam, hogy rosszul vagyok, mikor nincs semmi bajom.Mivel fiatal vagyok közölték, hogy semmi bajom csak hisztizek.Nyugtatókat írtak fel és pszichiáterhez küldtek,míg olyan rosszul nem lettem, hogy heteket töltöttem ágyban és akkor a szerencse úgy hozta, hogy egy ismerősöm által bekerültem a SOTÉ-ra ahol végre konolyan vett az orvos,(hozzáteszem fiatal) és hamarosan ablációm is volt.Nagyon sokat javult az életminőségem igaz így is vannak rosszulléteim, de el tudom látni a mindennapi teendőimet.

Scala 2010.07.30. 17:34:08

@beebeer: így igaz. A lassan reagálok, meg a hátam közepére kívánom az egészet és a szándékos szemétkedés, embertelenség (ordít, üt, dobál, nem megy ha csöngetnek, pszichésen terror alatt tart) között óriási a különbség.

Scala 2010.07.30. 17:35:50

@anitám83: Szörnyű. és mit mondott a pszichiáter?

Ez szép téma egyébként, hogy ugyanarra mi a diganózis egy-egy helyen... akár földrajzi, akár szakterületi eltéréssel.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.07.30. 17:41:26

Az ilyesminél nem lehet ráfogni, hogy nincs pénz.
Normálisan viselkedni alap lenne egy kórházban.

anitám83 · http://kep.ivpicture.hu/223232.t.jpg 2010.07.30. 17:42:34

@Scala: A pszichiáter szerint pánikbetegségem volt,kaptam tőle gyógyszereket.Amitől még alacsonyabb lett a vérnyomásom ill.a pulzusom és akkor még attól is rosszul voltam.

calvin&hobbes 2010.07.30. 18:54:19

@trimalchio: Nem kell hogy kilopjak a tisztasagot.. eleg annyi, hogy a kedves latogatok ne figyeljenek oda. Ha rendszeresen melletojnak a wc-nek, esetleg a kuka melle dobjak a hasznalt egeszsegugyi betetet, vagy korbepisilik - sz@rjak az uloket, nem huzzak le rendesen, melledobjak a papirtorlokendoket stb... secperc alatt olyan lesz a mellekhelyseg amilyen. Nincs az a takaritobrigad aki sorfalat tudna allni a nap 24 orajaban az intezmeny osszes wc-je mellett. Nekik is shiftjeik vannak es az o tulorajukat sem fizetik.
Nem mondom hogy penzhiany de ez is egyfajta szelmalom harc az egyes latogatok igenytelensege ellen. Megnyerhetetlen.

Oszinte reszvetem a posztolonak. Nagyon sajnalom ami tortent.

Mákvirág 2010.07.30. 19:19:30

A férjem orvos. Én veszem a wc papírt a szobájába, én mosom a köpenyét (amit elvileg tilos lenne hazahozni), sôt én veszem a köpenyt, mert a kórháztól nem kap,, vagy csak régi lyukas-szakad ruhanemût.
Itt tartunk. :-(

szabidoki 2010.07.30. 19:21:04

@Scala: WTF??? Annyit kérek, hogy olvass utána a témának, mielőtt butaságokat irkálsz. Miféle tekintélyről beszélsz?
@Shinnotenshi: ha egy közösségen belül az emberek jelentős része káros viselkedésmintákat követ, akkor ott a körülményekkel is baj van, nem csak az egyénekkel. Ilyenkor a körülményeket kell átalakítani ahhoz, hogy javuljon a helyzet. Persze ennek is könyvtárnyi irodalma van.
Nem értem, miért fáztok annyira egy kis olvasástól...
De hogy érthetőbb legyen, mondok egy példát. Ugye, amióta a hálapénz létezik, azóta köpköd rá mindenki az egyszerű emberektől kezdve a politikusokig bezárólag (most tekintsünk el attól, hogy a politikusok részéről ez mekkora képmutatás), mondván hogy ez micsoda dolog, hogy az orvos pénzt fogad el a betegtől (bár hogy az utólag adott hálapénz mitől rosszabb, mint a pincérek borravalója, arra senki nem adott értékelhető választ). Volt ennek az évtizedek óta tartó szájkaraténak bármi eredménye? Megszűnt ettől a hálapénz? Ugye nem? Ugyanez a helyzet itt is. Attól nem fog változni semmi, hogy hepciáskodtok, mi lenne a jó, akkor lesz változás, ha javulnak a körülmények.

sorica123 (törölt) 2010.07.30. 20:23:45

@Despota: a péterfi is csoró kórház, de jó a stáb. Legalábbis semmiképpen sem rossz. A kajájuk viszont kb fűrészpor, tatám a 'mi volt az ebéd?' kérdésre elgondolkozva a következőt válaszolta: 'nem tudom'. Aztán úgy öt perc alatt visszaemlékezett, hogy ja, valamit (nem emlékszem, mi volt az).
@anitám83: 'mivel _fiatal vagy_'? És akkor mi a répa van? Ugyanúgy lehet egy fiatal is beteg, hát én inkább otthagytam volna őket oszt megoldom valahogy, de ilyen kétbites embereknek lehet húsz diplomája is, akkor is hülyék maradnak... max szakképzett hülyék. Am a fiatalságot sokan erre értik, hogy akkor nyilván folyamatosan ficánkol és feszül az ember, és semmi baja nincs persze.
@szabidoki: ne hisztizzemmá doktorúr. Miért lenne hülyeség, amit Scala ír? Van, aki tekintélyelvű és a diplomáját tolja maga előtt. Kb élet-halál ura. Van, akinél ehhez kell egy kiégési periódus, van, aki eleve ilyen, utóbbi nem is való ebben az állapotában orvosnak. És végül van, akiben van annyi önismeret, hogy amint érzi, hogy már nem az igazi, keres másik helyet. Naná, hogy nehéz a mai munkaerőpiacon bármit is találni, de valószínűleg a stresszes, óriási figyelmet, egész embert kívánó, durva műszakbeosztású orvosi meló is nehéz, főleg, ha már az ember 'fülén is az jön'.
Shinnotenshinek adott válaszodra: Igaz, ezt szereti a sok 'ilyenek'-ező 'rendes ember' figyelmen kívül hagyni. Hozzáteszem, a szociológia _meg_magyarázza a dolgokat, nem _ki_.
Valamint: nem egy embernél láttam, kikívánkozik az észrevétel: sose válaszolj _egy_ embernek többesszámban. Nem tűnik fensőbbségesnek, csak olyan, mintha haluznál vagy részeg lennél.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.07.30. 20:44:52

@szabidoki: A szó szoros értelmében vett hálapénz, tehát a beteg jó ellátás felett érzett hálájáért adott pénz nem tér el a pincérnek adott pénztôl.
Akkor kezd elválni egymástól a kettô, amikor a hálapénz már nem hálapénz, hanem kötelezôen adandó. Itt már többen meggyôzôen állították, hogy ilyen nem létezik, csak abban az esetben, ha extra szolgáltatást is kínál az orvos cserében (a rendszerben nem létezô választott orvos, pl).

A városi legendák eltérnek ettôl, de magam sem tapasztaltam (mondjuk én vagyok az, aki 31 évesen még mindig a gyerekorvosomhoz vagyok bejelentve, aki mindenféle trükkökkel tud csak ellátni.)

Sôt nagymamám az isteni sajtos stanglijával szokta meghálálni az orvosoknak az ellátást, ami szerintem megfizethetetlen.

szabidoki 2010.07.30. 21:00:34

@sorica123: amikor az előző kommentemben többes számot használtam, az azért volt, mert többeket akartam megszólítani.
@szomorutojas: bár mindenki sajtos stanglit hozna :)
Nem állítom azt, hogy nincs "tarifás" kolléga, de én a nőgyógyászokon kívül egyetlen ilyet ismerek, szóval szerintem lényegesen ritkább ez a jelenség, mint ahogy azt a nagyközönség gondolja.

Shinnotenshi 2010.07.30. 21:14:40

@szabidoki: "ha egy közösségen belül az emberek jelentős része káros viselkedésmintákat követ, akkor ott a körülményekkel is baj van, nem csak az egyénekkel. Ilyenkor a körülményeket kell átalakítani ahhoz, hogy javuljon a helyzet. Persze ennek is könyvtárnyi irodalma van."
Nem papírból kellene tanulni az életet és az ember-séget. Ez egy komoly probléma. A túlzott tudományosság. (Úgy rémlik a lélek pontos meghatározásával is komoly problémái vannak...)
Amikor a nácik végig hülyítették fél európát és meg voltak az általad említett "körülmények", akkor is voltak emberek, akik EMBERek akartak maradni. Egyszerű ez.
Egyébként a hálapénzzel nekem semmi bajom nincs. Korrekt, hogy létezik. Az nem korrekt, ha elvárják.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.07.30. 21:15:48

@szabidoki: a helyzet tisztázatlansága miatt a folyamat öngerjesztô.

Amikor XY ismerôs azt mondja, hogy a fôorvosnak aranykeze van, de a tarifája x, akkor az ember eleve x összeggel megy az aranykezûhöz. A fôorvos úr pedig akár ártatlan is lehet benne.

Ugyanígy hibásak lehetnek az ápolónôk, mivel szemtôl szembe a kérdést nem illik feltenni, így hallomásokra kell támaszkodni.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.07.30. 21:24:32

@Shinnotenshi: Jóember, a társadalomtudományok leíró tudományok. Sokszor tapasztalt hasonló viselkedésmintákat írnak le a hasonlóságuk alapján kategorizálva azokat. Amikor egymástól független helyeken és helyzetekben kialakulnak azonos minták, akkor jelenségrôl beszélünk.

A szervezetszociológia külön ágazat, ami nem földrajzi alapon kialakuló közösségek vizsgálatát tûzte ki célul, és leírja a szervezetekben felismerhetô és indukálható viselkedésmintákat. Ebbôl alakultak ki a vezetéstudomány különbözô ágazatai, amit sikerrel alkalmaznak is szervezetekben.

A nácik nem végighülyítették Európát, hanem egy kialakult instabil helyzetet lovagoltak meg, és megfelelô eszközökkel eszkalálták az érzelmeket. Azon "EMBEREK" egy része, akik "EMBEREK" maradtak a te állításod szerint, vidáman csaptak bele az ugyanolyan eszközökkel vívott bosszúba. Merthogy az ember már csak ilyen, ennek szintén megvan a maga irodalma, lévén hogy tipikus, kutatott és leírt.

A tudomány nem valami gonosz embertelen dolog, hanem megfigyelések, leírások és elemzések eredményeképp létrejött tudáshalmaz. Nincs olyan pontja, ami ne lenne megkérdôjelezhetô, vitatható, vagy akár cáfolható. Természetesen az ismerete nélkül ez elég nehézkes.

Shinnotenshi 2010.07.30. 21:30:35

@szomorutojas: Tudod, az a megállapítás is hosszas megfigyelés eredménye, hogy azok, akik túl hosszú ideig tanulmányozták a poros papírokat, többször érzik magukat hivatottnak a magas lóra.
Lehet lekezelően írni úgy, hogy azt gondolja az ember a másikról, hogy milyen ostoba is mert úgysem fogja fel a szegényes agysejt állományával, hogy miről is van szó, de ha mégis, akkor bizony ám csak magáról állít ki bizonyítványt a kérkedő.
Mindenki tudja miről beszélünk itt. Emberi viselkedésről vagy nem emberiről. Lehet mutogatni a tudományos mindenfélékre és lehet BEFELÉ nézni.
Kit-mit szokott meg :)
De a befelé pontosabb, mint bármelyik tudományos lexikon.

Scala 2010.07.30. 21:42:50

@Shinnotenshi: :-)
@szomorutojas:
Sztem nem azokra az 'EMBEREKRE' gondolt, akik belecsaptak a bosszúba.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.07.30. 21:43:28

@Shinnotenshi: A befelé nézô, nem poros papírokat búvó, lélekemelkedett embereknek javaslom az érzelmi kommunikációt. A befelénézésnek is megvan a maga szókincse, kifejezési formája, a befelenézô emberek általában jól megértik egymást, és amit belül találnak annak kölcsönösen örülnek. A világért bele nem szólnék ebbe a kommunikációba, még a végén hülyének néznének.

Ugyanez megtörténik viszont is.
Amikor többezer ember hasonló, tipizálható viselkedésérôl van szó, akkor nem aranyvörös lélekharangok bódult csilingelésérôl a holdfútta éjszakában kell beszélni, hanem azokról az indokokról, amiket ezek kiváltották. És felesleges rímbe szedni is.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.07.30. 21:46:21

@Scala: így utólag persze nem. Akkor vajon elôre látta volna melyik nemnáci marad EMBER akkor is, amikor már az ô kezében van a hatalom?

Shinnotenshi 2010.07.30. 21:47:48

@szomorutojas: Rímbe? Ezzel rám céloztál?
Azt gondolom, hogy az együttérzés, az emberi viselkedés könnyen értelmezhető akár tudományos, akár az általad úgy tűnik lenézett nem tudományos álláspontról vizsgáljuk.
Nincs az a tudományos kutatás, ami jóváhagyólag igazolhatná a nem emberhez méltó viselkedést.
Aki azt gondolja, hogy ez nem így van, annak sérült valamelyik komoly, emberré tévő tényezője.

sunwind 2010.07.30. 21:58:38

@Shinnotenshi: Bár tökéletesen megértem, amit mondani próbálsz, de azért ne tekintsünk el a politikusaink álszentségétől se - akik mélységesen felháborodva kötnék röghöz a százezer bruttó körüli keresettel rendelkező rezidenseket (ha már állami pénzen tanult, ugye :-)), akik hol fennhangon kárhoztatják a hálapénzt elfogadókat, hol még a jelenség létét is tagadják, miközben jól tudják, hogy milyen gyalázatosan alacsony fizetések vannak az egészségügyben, akik volumenkorlátot állítanak fel, majd hangosan felháborodnak, ha az ide-oda küldözgetés közben véletlenül meghal a kedves beteg, akik teljesen normálisnak találják, ha az ügyeleti időt nem, vagy nem megfelelő mértékben fizetik ki az orvosoknak, stb..

Persze, lehet itt a világon átívelő egyetemleges szeretetről papolni, de másfelől azt sem lehet elfelejteni, hogy ennek a vérforraló cinizmusnak ára van. Te és én és más betegek fizetik meg ezt az árat.

Shinnotenshi 2010.07.30. 22:09:15

@sunwind: Ha az ember egyetlen külső okot legalizál arra, hogy miért nem kell emberségesnek lennie, akkor hamarosan újabbakat is találni fog.
Ez egy olyan "játszadozás" az elméletekkel, ami teljesen rossz irányba visz.
Újból leírom, amit gondolok. Aki olyan hivatásban van, ahol emberek vannak rábízva, nem teheti meg, hogy kihasználja a helyzetét és visszaéljen vele mindenféle okokra hivatkozva. Aki fizetséget kap (legyen az, akár 10 db tojás) azért, hogy emberekkel foglalkozzon az, ne tegye tovább annál a pillanatnál, amikor már nem tud megfelelő minőségben dolgozni.
És azt gondolom, egy beteg ember számára nincs egészségrombolóbb annál, mint amikor lelkileg szenved a fizikai problémája mellett egy intézményben. A magam részéről inkább elszenvedem az orvos és ápolóhiányt annak minden következményével mint, hogy olyan helyre kelljen befeküdnöm, ahol tudományos jellemzőkkel bíró darab húsnak nézik az embert.

szabidoki 2010.07.30. 22:09:35

@Shinnotenshi: "Nem papírból kellene tanulni az életet és az ember-séget."
Hát, ez a szemlélet önmagáért beszél, így értelmes vita nem lehetséges.
A náci időkről szóló példád egyébként öngól, mert hát ugye az emberek többsége akkoriban is beállt a sorba, és úgy viselkedett, mint a többiek.
@szomorutojas: hát igen, a "szomszéd ennyit adott"-effektus erősen működik, többek között ezért is lehetetlen pontos adatot mondani a hálapénz mértékéről.

Shinnotenshi 2010.07.30. 22:15:08

@szabidoki: Nem tudom hogyan kell elmondani, hogy átmenjen, hogy nem adhat semmilyen körülmény arra okot, hogy egy ember elveszítse az emberségét. Igen, és pont az általad említett többség igazolja, hogy ekkora többségben is voltak emberek akik "széllel szemben pisiltek". És ijesztő, hogy milyen kevesen. De itt is lehetne statisztikát készíteni...

sunwind 2010.07.30. 22:25:20

@Shinnotenshi: Mégegyszer leírom. Értem, amit mondasz és bizonyos szempontból egyet is értek a mondandóddal.

Csak én azt gondolom, hogy mint ahogyan az embermentők is hősök voltak a maguk korában,azok az eü-i dolgozók is hősök most, akik MINDANNAK ELLENÉRE, amilyen körülmények között, amilyen közegben dolgoznak, mégis emberek tudnak maradni, a szó nemes értelmében.

Mert én azt gondolom, hogy sajnos egy átlagembertől nem várható el, hogy az évtizedeken át elviselt gyalázatos körülmények ellenére maradjon mégiscsak lelkes, barátságos, kommunikatív, jószándékú, jókedvű. Azt gondolom, aki ilyen tud maradni, többtíz év szívás után is, az emberfeletti teljesítményt nyújt és le a kalappal előtte.

Ugyanakkor jó volna, ha nem az emberfeletti teljesítményre és a hősökre bazíroznánk, hanem a körülmények válnának olyanná, hogy a gyarló átlagember is képes legyen tisztességes munkát végezni az adott közegben. Jelenleg a tények azt mutatják, hogy ez lehetetlen.

Így aztán sajnos a betegek csupán a szerencsére számíthatnak - reménykedhetnek abban, hogy a véletlen úgy hozza majd, hogy amikor nagy szükségük lesz rá, akkor a nagyon kevés számú hős egyikéhez kerülnek.

flora.a 2010.07.30. 22:27:17

@Banya30: inkább a körülményekről, az épületek, a komplexum, a gépek állapotáról írtam most, nem foglalkoztam a személyzet hozzáállásával, mivel azt nincs tapasztalati alapom összehasonlítani (szerencsére). Ha 100%ban korrekt akarnék lenni, akkor szinte semmit sem írhatnék, mert egyik kórházat sem jártam A-tól Z-ig körbe, de még a Jánost sem, pedig ott aztán sokat megfordultam kiskoromban. Illetve talán a kezelés eredményessége mégis mérvadó lehet, mert én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy most gépelhetek, amit egy biz. kórház személyzetének, és gépeinek köszönhetek, bár már régebben leírtam, ott is voltak problémák. Hogy ne ismételjem magam, pl. nem volt x antibiotikum a kórházban, amit kapnom kellett volna, egy hétig várni kellett rá, hogy szállítsanak nekik (a doki mondta ezt) > ezer szerencse, hogy attól is elkezdtem gyógyulni, amijük volt:)
Sajnos az idős embereknek - úgy látom több poszt alapján, amit itt olvastam, ill. személyes megfigyelésem alapján is - nincs semmilyen kórházban, sőt idősek otthonában sem sok szerencséje mostanság a méltó bánásmódhoz... nem tudom, ez miért van így, de rendkívül szomorú.

Shinnotenshi 2010.07.30. 22:33:08

@sunwind: A világ SOHA nem lesz olyan, hogy az ember ideális munka-, gazdasági-, társadalmi-, családi körülmények között dolgozzon. Gondolom a nálam nyilvánvalóan tudományosan tájékozottabb kommentelők is pontosan ismerik a világ gazdasági történelmét és tudják, hogy illúzió, hogy az ember számítson a profithoz képest. Tehát arra nem lehet várni, hogy jobb körülmények legyenek. Így arra sem, hogy majd egyszer emberi legyek. Vagy most, minden pillanatban az vagyok (ha mégsem akkor önvizsgálatot tartok és próbálom elkerülni, hogy újra bekövetkezzen) vagy nem vagyok emberi és akkor nem kenem a saját hiányosságomat másra.

sunwind 2010.07.30. 22:46:07

@Shinnotenshi: Az ideális és a jelenlegi helyzet között azért van néhány nagyságrendnyi különbség.
Tudod, én azt is embertelennek érzem, hogy intézményesítetten tartanak megalázó helyzetben, arcpirítóan alacsony fizetéssel, korrupcióra kényszerítve olyan embereket, akik olyan szakmát választottak, amelyet csak és kizárólag hivatásként lehet űzni.

Iszonyú fontos és jelentőségteljes munkát végeznek, amelyet jól csak pihenten, nyugodtan, biztonságban, megbecsülésben élve lehetne végezni. Azt várjuk el tőlük, hogy a lehető legnagyobb elkötelezettséggel, figyelemmel, lelkesedéssel végezzék a munkájukat, ugyanakkor a LEGÁLISAN elérhető jövedelmük semmiféle megbecsültséget nem tükröz. Gyakorlatilag rákényszeríti őket az állam (ami ugye mi vagyunk :-)) arra, hogy csaljanak. Mindeközben pedig elvárjuk tőlük, hogy grál lovagokként viselkedjenek.

Még egy gondolatkísérlet: repültél már a tengerentúlra mondjuk 30 órán át, vagy dolgoztál már egyben többtíz órát? Ha igen, akkor az utolsó pár órában képes voltál megfeszített figyelemre, toleráns és udvarias voltál, éppúgy, ahogyan előtte, képes voltál árnyaltan, értelmesen, türelmesen kommunikálni? Én nem. És nem gondolom, hogy elsősorban azért nem, mert szemét alak vagyok. Inkább azért, mert az embernek vannak korlátai.

Vivi a veréb 2010.07.30. 23:03:07

Mikor a parom szelutest kapott, kb 2-3 honapig a legodaadobb apoloja voltam. Aztan mar olyanokat gondoltam rola, hogy le sem merem irni. Volt hangos veszekedesunk is, ami biztos nem hasznalt neki. Nem birtam ravenni semmilyen mozgasra, az otthon elvegzendo gyakorlatokra, meg arra se, hogy a babat elvigye setalni kocsival, (addig fozhettem-takarithattam volna, igy meg a gyerek is egesz nap bennvolt), ingyenes akupunktura-kezelesre nem ment el, mert a pitianer osszeget, amibe a taxi kerult volna, sajnalta... Rettenetes duhos voltam ra, hogy nem tesz meg mindent a gyogyulasaert, o meg ram. Kesobb meg idiota rokona szememre is vetette, hogy en nem allitottam talpra ot.
Nagyon el tudom kepzelni, hogy jo emberek elfasulnak a munkajukban, csak nem szeretnek a kezeik koze kerulni.

Shinnotenshi 2010.07.30. 23:05:02

@sunwind: Nem lesz megfelelő körülménye soha a többségnek. Ez illúzió. Aki erre vár, az hiába vár. Nem ideális nem lesz, hanem megfelelő sem. Felesleges erre hivatkozni. Pontosan látható hogy ellentétes a gazdasági érdekekkel a megfelelő körülmény. Ha egy kicsit globálisabban vizsgálja az ember a világgazdaságot akkor ez pontosan látható.
Ezért nem mérheti az ember magát a körülményekhez. Vagy ember, vagy nem. Körülményektől függetlenül.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.30. 23:11:26

@Shinnotenshi:

Nagyon aranyos vagy, ahogy láthatólag a realitások és a pszichológiai alapok ismeretének teljes hiányáról teszel tanúbizonyságot, pusztán ideológiai alapon nyilatkozva dolgokról.

Szerintem nagyon szimpatikus ember lehetsz egyébként. A gyereked viszont nem lennék.

:-)))))

szabidoki 2010.07.30. 23:22:52

@Shinnotenshi: "nem adhat semmilyen körülmény arra okot, hogy egy ember elveszítse az emberségét." Ez nap mint nap megtörténik. Álomvilágban élsz és tájékozatlan vagy.

Shinnotenshi 2010.07.30. 23:23:31

@radiologus.hu: Tudod, te vagy a sokadik, aki azzal érzi az igazságot maga mellett, ha engem minősít. Nem tudom, hogy az a kérdés, hogy az embernek van-e mentsége a nem emberségre, hogyan kanyarodhat hozzám. Mindenesetre tanulságos, hogy ezek a vélemények egy irányból jönnek és nagyjából arról szólnak, hogy feltételezhetően milyen hiányosságaim vannak. Érdekes, ahogy látatlanban milyen merészen állít fel diagnózist egy pár ember. Azon kívül, hogy jeleztem, hogy nem korrekt dolog a gúnyolódás, nem emlékszem, hogy azzal érveltem volna bárkinek, hogy ő milyen szegényes. Legkevésbé sajnáltam a családtagjait, ha vannak neki.
Szerintem ez a bizonyítvány amit írtál most nem rólam szól.

Shinnotenshi 2010.07.30. 23:24:35

@szabidoki: Semmi gond azzal amit mondasz, mindössze azt jelenti, hogy azoknak van igaza, akik azt állítják, hogy nem emberséges. Hiszen most te magad ismerted el, hogy álomvilág.
Egyébként pedig nem.
Nem az.
Lehet így élni.

sunwind 2010.07.30. 23:26:54

@Shinnotenshi: Nem nagyon hallod meg mások érveit. :-)
Így nehéz vitatkozni. :-)
Az előbb próbáltam feltenni egy rávezető kérdést - persze nem válaszoltál rá.
Asszem feladom. :-)

Shinnotenshi 2010.07.30. 23:29:42

@sunwind: Igen, voltam már kitéve olyan körülménynek, amikor fizikailag és szellemileg a határaimon voltam. De nem tapasztaltam magamon, hogy másokon vezetném le a feszültségemet.
Ezzel választ adtam?
Meghallom mások véleményét. A személyeskedés nem érv.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.30. 23:30:42

@Shinnotenshi:

Amit írtam, az nem a személyedről szól, hanem részben arról, amit te magad írtál (a lexikális tudáshiányod teljesen egyértelmű), részben pedig énrólam (hogy én magam szeretnék-e a gyereked lenni).

Úgy vélem, egy meglehetősen komplex kérdésről nyilvánítasz úgy véleményt, hogy sem direkt, sem indirekt ismereteid nincsenek a dologról.
Kb. a "nincs mentség arra, hogy valaki átlépje a kötelező sebességkorlátozást lakott területen belül" szintjén álló érveléssel, melyhez az elmúlt néhány hozzászólásodban nem tettél semmilyen észérvet, pusztán a kijelentés tekintély-erejével próbálsz érvelni.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.30. 23:31:36

@radiologus.hu:

S mint az ismert, a tekintéllyel való érvelés retorikai hiba. :-)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.30. 23:34:54

@Shinnotenshi:

No.

Hetente hányszor vagy kitéve a határaid közelébe érésnek? 2 vagy 5 alkalommal? És ugye évek óta tart nálad ez az állapot?

Pusztán az érdekel, hogy mennyi sajátélményed van.

sunwind 2010.07.30. 23:38:17

@Shinnotenshi: Azt, ha valaki szándékosan a gyengén, a neki kiszolgáltatotton vezeti le a feszültségét, én is megbocsáthatatlannak érzem - és én is jellemhibának tartom, amelyet semmilyen körülmény sem magyarázhat.

Ugyanakkor saját vonatkozó tapasztalataimból (is) tudom, hogy fáradtan, túlterhelten, álmosan az ember kevésbé türelmes, kevésbé toleráns, kevésbé képes összeszedetten kommunikálni, mint pihent, nyugodt állapotában. Nem akarnék személyeskedni (ÉN egyébként korábban sem tettem), de nagyon csodálkoznék, ha Te nem hasonlóképpen működnél - ebből a szempontból legalábbis :-).

Shinnotenshi 2010.07.30. 23:39:02

@radiologus.hu: Nem tudom mit jelent a kijelentés tekintélyelve. A saját gondolataimat mondom arról, amit érzek a témával kapcsolatban.
Te azt mondod, amit érzel? Vagy te is tudományos vizsgálatokra hivatkozol?
"a lexikális tudáshiányod teljesen egyértelmű"
"sem direkt, sem indirekt ismereteid nincsenek"
Ismételni tudom csak magam, hogy nagyon merész dolog látatlanul másokat megítélni.
Ezek a kijelentések nem érvek. Ez személyeskedés.

Shinnotenshi 2010.07.30. 23:45:09

@sunwind: Értelek téged. És pontosan értem és megértem azt a hozzászólót is, aki "be van szorítva" egy ilyen helyzetbe a családtagja által.
Pontosan tudom, hogy az ember min tud átmenni ilyenkor. De annak, ami belül van, nem kell kívül is látszódnia. És legkevésbé kell annak elszenvednie a következményeket, aki mint ápolt szorult bele a helyzetbe. De ezt minden jó érzésű ember tudja. Szerintem akik hasonlót írtak, ezt maguk is így gondolják.
Nem erről beszélek.
A szándékosság abban merül ki, hogy ha az ember érzi, hogy már nem képes megfelelő minőségben munkát végezni, akkor nem keres mást.
Érted?
Nem állnak ott fegyverrel senki ágya mellett, hogy: "tudom, hogy eleged van mindenből már, de most felkelsz és bemész a betegek közé".
Az a nem korrekt, hogy továbbra is csinálják. Holott tudják, hogy amit adnak, abban már lehet, hogy nincs köszönet.

Shinnotenshi 2010.07.30. 23:46:35

@radiologus.hu: Ne haragudj, de annyira magas már a lovad, hogy nem tudok felkiabálni hozzád.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.30. 23:49:33

@Shinnotenshi:

A "kijelentés tekintélyét" te magad használod, teljesen tudatosan.

A beszélgetés pillanatnyi témájában ugyanis az "emberség" szó használata olyan aduász, melyet értelemszerűen senki nem kérdőjelez meg.

Erkölcsi magaslatról próbálsz megítélni egy sajnálatosan előforduló pszichológiai törvényszerűséget, és ugyanakkor elítéled azokat az embereket, akik emberként rabjai a saját lelki folyamataiknak.

Az általad idézett kijelentéseim tárgyszerűek, nem a személyed értékelését tartalmazzák, hanem az írásaidból megfigyelhető tényeket.

Kb. mintha leírnád, hogy "én azt sem tudom, mi az a sebességkorlát, csak nyomom neki", majd tévesen személyeskedésnek értékeled, ha valaki válaszképp leírja, hogy te biz' túl gyorsan szoktál hajtani.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.30. 23:51:47

@Shinnotenshi:

"Az a nem korrekt, hogy továbbra is csinálják. Holott tudják, hogy amit adnak, abban már lehet, hogy nincs köszönet."

No, ezért kellene olvasnod egy kicsit a kiégésről. Ha ugyanis olvastál volna róla, akkor tudnád, hogy miért írtál most butaságot.

sunwind 2010.07.30. 23:51:53

@Shinnotenshi: Ebben sajnos kénytelen vagyok egyetérteni. :-(

Én is sokkal jobban tisztelem egyébként az Angliába távozó orvost, mint azt, aki szó nélkül beáll a sorba, a kórházában még véletlenül sem szól, ha visszásságot lát, mert félti az állását, viszont a betegekkel meg pokróc módon viselkedik, mert velük következmények nélkül teheti meg ezt.

Nekem az ui. a vesszőparipám, hogy a szakmabeliek lennének képesek leginkább arra, hogy indukálják a változásokat (az eü. szerkezeti és finanszírozási átalakítását), mégsem teszik. Talán azért, mert félnek a változástól, vagy mert lusták, vagy mert egy részüknek minden nehézség mellett mégiscsak megfelel a jelenlegi helyzet.

Én is úgy gondolom, egyébként, hogy egy szemét helyzetet nem kell elviselni, hanem vagy tenni kell ellene, vagy ott kell hagyni.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.30. 23:52:35

@Shinnotenshi:

Miféle magas ló?

Csak néhány igen-nem választ kértem tőled.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.30. 23:55:42

@sunwind:

A szakmabeliek az elmúlt 20 évben átlag évente 2-3 alkalommal jelezték a megfelelő állami helyeken, hogy baj van, és azt is, hogy mi lehet a megoldás.

A szakma által kidolgozott tanulmányokat és előterjesztéseket a politikusok a szemétbe dobták.

Ezek után nem hiszem, hogy a szakmának a továbbiakban lenne dolga e téren.

Shinnotenshi 2010.07.30. 23:56:12

@radiologus.hu: A pszichológiai törvényszerűség megszakad, ha az aki benne van, kilép belőle.
Nem azt ítélem el, aki kiborul. Ez nap, mint nap megtörténik bárhol, bárkivel. Azt ítélem el, ha ez mások kárára megy.
Nem tudom mi az az erkölcsi magaslat. Azt tudom, hogy mit érzek akkor, amikor azt látom, hogy kiszolgáltatottá válik egy ember.
Pontosan tudod, hogy a személyemet értékelted.
Én azon kívül, hogy határozottan azt érzem, hogy most teljesen lekezelően kommunikálsz velem, egy tucatnyi vélemény nyilvánításból nem kockáztatnám meg, hogy megítéljem milyen vagy és mik a határaid.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.31. 00:03:04

@Shinnotenshi:

OK, akkor egy csepp ismeretterjesztés: a kiégett ember nincs tudatában a kiégettségének, pusztán csak apatikus és depresszió-határos tünetei vannak.

És azt sem ismeri fel, hogy rossz úton jár, mert durván fogalmazva a "lelki riasztók" is elromlanak.

Nem "kiborulásról" van ugyanis szó, hanem a személyiség bizonyos szintű széteséséről, a legmagasabb szintű lelki folyamatok károsodásáról.

Mivel lassan évtizedes nagyságrendben vagyok egy meglehetősen nagy fórum moderátora, vannak fogalmaim a személyeskedésről. :-)))

Szóval nyugi, az itt megejtett hozzászólásaidról és az azokban leírt lexikális ismereteidről van szó, nem pedig a nicked mögötti ember emberi kvalitásairól.

sunwind 2010.07.31. 00:09:04

@radiologus.hu: Nem tudom, lehet, hogy igazad van. Mindenesetre mikor pl. Éger, vagy Mikola urakat hallom megnyilvánulni vonatkozó kérdésekben, akkor a szőr feláll a hátamon. Mindketten orvosok (voltak valaha?), és mindketten viszonylag közel a tűzhöz vesznek részt az egészségügy irányításában.

De mondhatnám azt is, hogy pl. az ide írogató orvosok nagy többsége szerint is minden úgy jó az egészségügyben, ahogy van (szervezésileg, struktúrálisan), csupán pénz és mégtöbb pénz kéne még a rendszerbe.
Nohát, én messze nem így gondolom.

adamantium 2010.07.31. 00:13:38

@sunwind: miért szerinted mi kellene a rendszerbe ami megoldaná a problémát?

sunwind 2010.07.31. 00:18:36

@adamantium: Pl.:
- a biztosítási rendszer átalakítása, közelítése a valódi biztosítási jogviszonyhoz
- szektorsemleges biztosítás (a biztosító/biztosítók ne az alapján döntsenek a finanszírozott intézmények között, hogy állami, vagy privát, hanem hogy milyen színvonalú ellátást nyújt)
- valóban szabad orvosválasztás
- orvosok teljesítményarányos bérezése, versenyhelyzet teremtése
- stb.

sunwind 2010.07.31. 00:20:20

@sunwind:
bocsánat, a harmadik bajuszka inkább így:
- valóban szabad orvos és intézményválasztás

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.31. 00:21:59

@sunwind:

A magyar egészségügyi rendszer elvileg nem rossz. Az egyik fő baj, hogy soha nem adtak annyi pénzt, hogy egyáltalán kiderülhessenek a strukturális problémák.

Mintha letennéd a Gundelt a Szahel-övezetbe vagy egy burundi menekülttáborba és aztán kijelentenéd, hogy nem tudnak jól főzni. Persze, ha a bécsi szeletből csak a hús és a tojás hiányzik.

sunwind 2010.07.31. 00:30:01

@radiologus.hu: Ezt látom roppant elkeserítőnek - hogy szerintetek a magyar eü. strukturálisan nem rossz. :-(((

A feneketlen államkasszával, amelyben eltűnnek az adó és járulékforintok, a követhetetlen biztosítással, a feudális viszonyokkal, a magáncélokra használt infrastruktúrával,a verseny totális hiányával, ahol a szakmailag/emberileg rossz munkaerő, menedzser éppúgy a rendszerben marad, mint a jó (illetve a jó egyre inkább elvándorol a határokon túlra).

Az a szomorú, hogy nem látjátok azt, hogy ez mennyire nem működőképes. Ha háromszor ennyit tennénk bele, akkor a háromszor ennyi pénz folyna szét értelmetlenül.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.31. 00:30:21

@sunwind:

Bocs, nálunk adóból finanszírozott állami egészségügy van, nem biztosításalapú.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.31. 00:32:46

@sunwind:

Az általad leírt anomáliák pont a pénzhiány egyenes következményei.

sunwind 2010.07.31. 00:37:58

@radiologus.hu: És ez nem biztos, hogy jól van így. Nem érvelsz, sajnos - ezen a színvonalon inkább hagyjuk, sztem. :-(

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.31. 00:51:22

@sunwind:

Ezer s egyszer leírtuk már, hogy több pénz - jobb felszerelés - több fizetés - alkalmasak megmaradnak itthon, alkalmatlanok kirúghatók - stb. a végén jobb ellátás mindenkinek.

tán e késői órán nem kérsz részletes elemzést.

sunwind 2010.07.31. 01:00:52

@radiologus.hu: Ez nem így van, sajnos. Ez is egy szakma, a szervezetirányítás. Hiába ölsz bele egy szervezetbe bármennyi pénzt, nem csak attól hatékonyabban működni.

Ahhoz kellenek az ösztönzők, a motivátorok, a versenyhelyzet, az átlátható folyamatok és struktúrák és az ellenőrzés.
Ha ebbe az átláthatatlan, korrupt, urambátyám világba több pénzt pumpálnánk, akkor a több pénz is szépen elfolyna ugyanazon zsebekbe, amelyekbe ma is elfolyik a kevesebb.

Baromi messziről kellene kezdeni:
- valódi biztosítási viszonyt kialakítani, amelyben a biztosítás mértéke függ pl. attól, hogy a biztosított dohányzik, vagy nem, túlsúlyos, vagy sem, hogy jár-e a támogatott szűrésekre, vagy sem.
- aztán sokkal több pénzt kellene költeni a betegségmegelőzésre, a szűrővizsgálatokra, viszont kevesebbet bizonyos aktív kórházi ágyakra
- mégegyszer írom: szektorsemlegesnek kellene lennie a biztosításnak, növelve a verseny lehetőségét,
- stb., stb.

Ne haragudj, de most én írom azt, amit Te írtál korábban Shinnotenshi-nek: fogalmad nincs, láthatólag, a témáról.
Dehát végülis ez nem róható fel neked, hiszen orvos vagy. Az is egy nagyon szép szakma. :-)

szabidoki 2010.07.31. 01:08:16

@sunwind: nézd, senki nem tagadja, hogy jelentős átalakításokra lenne szükség, mert jelenleg az egészségügy nem az elképzelések szerint működik - ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy maga az elképzelés is rossz.
A szakma az évek során számtalan elképzelést hozott elő, mindet lesöpörték, amikor a kamara elkezdett hangoskodni, alóluk is kirúgták a széket. Ezek után rajtunk számonkérni, hogy mi nem teszünk semmit a változásért, eléggé képmutató viselkedés.
Egyedül Molnár Lajos próbált meg érdemi strukturális reformokat bevezetni, de bele is bukott - amikor arról volt szó, hogy a kisebb kórházakat be kellene zárni, mindenki ment tüntetni hogy "ragaszkodunk a kórházunkhoz!". A vizitdíjas népszavazás azt megmutatta, hogy fizetni viszont senki nem akar. Ezek után inkább mindenkinek szépen magába kéne nézni, és elgondolkodni azon, hogy az még soha nem működött, hogy a kecske is jóllakjon (=frankó egészségügy), de a káposzta is megmaradjon (=ingyen). Jelenleg egyértelműen arra hajlik a nép, hogy ingyen legyen, de akkor kéretik nem prüszkölni a minőség miatt.

szabidoki 2010.07.31. 01:20:18

@sunwind: jelenleg kb. 3 millió ember fizet tb-t. Ha bevezetnék a valódi biztosítást, akkor kb. egy hét alatt összegyűlne a szükséges számú aláírás a népszavazáshoz, amivel megtorpedóznák az egészet, meg az aktuális kormányt. A biztosítós dolgon térdelt le végül az mszp-szdsz koalíció is.
A szektorsemlegesség meg a verseny nagyon szépen hangzik, de ismerve a magyar valóságot, amint bevezetnék, azonnal tízszeresére nőne az elvégzett vizsgálatok és beavatkozások száma, mert ugye versenyezni csak úgy lehet, ha nincs teljesítmény-korlát, ami most a kórházakat visszafogja, ebből adódóan a biztosító menne igen hamar csődbe...
Te sem láttál még kórházat meg vállalatot közelről...

sunwind 2010.07.31. 01:22:36

@szabidoki: Nagyrészt egyetértek.

Nincs olyan, hogy a "nép".
Az emberek többsége sajnos nem nagyon képes bonyolultabb összefüggéseket magától átlátni. Több energiát kellett volna arra fordítani szerintem, hogy megmagyarázzák a "nép"nek :-))), hogy miért is lenne jó az egészségügy átalakítása.

De pl. a Kamara is prüszkölt a Molnár-féle átalakítási tervek ellen.

sunwind 2010.07.31. 01:25:33

@szabidoki: Nem hiszem, hogy azonosan értelmezzük a verseny fogalmát.

Utolsó mondatodra: Próbálj meg kulturált módon vitatkozni, még ha nehezedre is esik, vagy nem vagy hozzászokva, mert a köreidben nem szokásos. Köszönöm.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.07.31. 02:23:24

@Shinnotenshi: nem rád céloztam, általában a tudományfóbiások a papír szélét el nem érô szövegeket jobban kedvelik.

Én nem nézem le a nem tudományos álláspontot, megvan a maga helye. Hogy egy párhuzammal éljek, nem nézem le a kalapácsot, de ha egy anyát kell lecsavarni többre tartok egy megfelelô méretû csavarkulcsot.

Tudományos álláspontból nem minôsítesz, tényeket rögzítesz, és nem elítélsz vagy felmentesz (vö. a saját mondataiddal, amikben azonnal ítélkezel). Ez a nézôpont elég sok próbát kiállt, a legalapvetôbbnek hitt igazságai megkérdôjelezésétôl a projekcióig. Azt mondani, hogy az emberek viselkedésének oka van, pusztán kauzális sorba illesztését jelenti. Ha lekurvanyázol valakit a kocsmában, az -jobb esetben- képen fog vágni. A kauzális lánc itt elég rövid, könnyû felismerni. Ha megbocsát, akkor is felismerhetô, hogy amúgy -ha nem kurvanyázod le- nem bocsátott volna meg, mert nem lett volna miért. Amit fentebb írt szabidoki, szintén egy kauzális lánc, csak egy csöppet hosszabb. Ehhez mérten több gondolkodásra van szükség.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.31. 06:09:45

@sunwind:

Mint a mindennapokban a második, közgazdász szakmámat gyakorló ember (hisz szépen viszem a saját vállalkozásomat), tisztelettel jelzem, hogy nem a levegőbe beszélek. :-)))

A jelenlegi rendszer önmagában nézve az alapelvesk szintjén nem rossz, és még soha nem próbálták ki élesben.

Az más kérdés, hogy ha elszakadunk az adóból fizetett állami egészségügy modelljétől, és átállunk a biztosításalapú egészségügyre, akkor mi várható, és milyen előnyök származhatnak egyik vagy másik modell alkalmazása esetén.

A biztosításalapú egészségügy egyik legfontosabb tulajdonsága pillanatnyilag, hogy a jelenlegi rendszernél kb. 2-3-szor több pénzbe kerül. Ez önmagában ismét nem baj, csak az a kétely merülhet fel, hogy az ország megengedheti-e magának egy ennyire drága rendszer fenntartását.

Shinnotenshi 2010.07.31. 07:52:00

Teljesen igaznak látszik az az általánosítás, hogy az orvosok szerint a beteg hülye.
"Ehhez mérten több gondolkodásra van szükség."
Ugyanúgy kommunikáltok, és fel sem merül bennetek, hogy esetleg ti nem értetek valamit.

És csak ez jut az eszembe:

Little boxes on the hillside,
Little boxes made of ticky tacky,1
Little boxes on the hillside,
Little boxes all the same.
There's a green one and a pink one
And a blue one and a yellow one,
And they're all made out of ticky tacky
And they all look just the same.

And the people in the houses
All went to the university,
Where they were put in boxes
And they came out all the same,
And there's doctors and lawyers,
And business executives,
And they're all made out of ticky tacky
And they all look just the same.

And they all play on the golf course
And drink their martinis dry,
And they all have pretty children
And the children go to school,
And the children go to summer camp
And then to the university,
Where they are put in boxes
And they come out all the same.

And the boys go into business
And marry and raise a family
In boxes made of ticky tacky
And they all look just the same.
There's a green one and a pink one
And a blue one and a yellow one,
And they're all made out of ticky tacky
And they all look just the same.

Vajon miért viselkedtek ennyire hasonlóan?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.31. 09:07:25

@Shinnotenshi:

Szomorutojas olvtársunk nem orvos.

Ennek fényében értelmetlen, amit írtál.

De sebaj, a vers szép. :-)

adamantium 2010.07.31. 10:53:51

@sunwind: szerintem te végig sem gondolod mit írsz, de vegyük az elejétől:
- a biztosítási rendszer átalakítása, közelítése a valódi biztosítási jogviszonyhoz - mivel csak 3 millió ember fizet TB járulékot, te 7 millió embert kizárnál a biztosítottak köréből?
- szektorsemleges biztosítás (a biztosító/biztosítók ne az alapján döntsenek a finanszírozott intézmények között, hogy állami, vagy privát, hanem hogy milyen színvonalú ellátást nyújt): mindaddig míg magyarországon egy biztosítóház van és a kórházak zöme állami tulajdonban van, érthető, hogy az állam favorizálja az állami intézményeket, DE: nem tudom ha emlékszel a Hospinvestre, ők lényegében magáncég voltak, kórházakat működtettek a TB rendszerben, tehát amire annyira vágyol az már megvalósult rég
- valóban szabad orvosválasztás - ez mindenütt a világon költségtérítéses, ha valakinek privát orvos kell akkor ő fizesse a bérét
- orvosok teljesítményarányos bérezése, versenyhelyzet teremtése - ez is óriási baromság, mert hogyan várod el, hogy mondjuk egy kutatóorvos ugyanolyan teljesítményt nyújtson mint egy klinikus? vagy a pusztagöröncsösi rendelőintézet orvosa, hogyan produkáljon olyan mutatókat mint egy nagyvárosi rendelőintézeté? vagy eleve egy professzor, főorvos aki válogatott műtéteket végez (mert megteheti nálunk) milyen alapon hasonlítható össze azzal a rezidenssel (teljesítmény szempontjából) aki mindig megkapja a szar eseteket és a halálközeli betegeket?
- stb.

sunwind 2010.07.31. 11:51:42

@adamantium:
- Nem zárnék ki. Természetesen az eltartott családtagokat is lehet biztosítani.
- A Hospinvest-tel szemben a magyar állam nem teljesítette a kötelezettségeit - az állam egyoldalúan csökkentette, majd végül egyáltalán nem fizette ki az egyes beavatkozások után fizetendő térítést. Nagyon sok országban van szektorsemleges finanszírozás, akár akkor is, ha az emberek/cégek az államkasszába fizetik a TB-t.
- Ez hülyeség. Nem (kizárólag) privát orvos szabad választásáról beszéltem. Hanem arról, hogy akár állami orvosok és intézmények között is lehessen valóban szabadon választani. És az orvosok/intézmények annak arányában kapjanak pénzt, amennyi betegük van.
- Minden szakmában úgy van az, hogy eleinte kevés a paciensed, aztán ahogy múlik az idő, egyre több lesz, mert egyre több beteg és szakmabeli ajánl annak, akinek olyan szakember kell, amihez Te értesz - persze, ha jól csinálod a dolgod. A kutatókról természetesen jelenleg nem beszélek - a gyógyítást végzők most a téma.

Ez a baj a többségetekkel. Rettegtek attól, hogy bármilyen módon minőségi munkára lesztek kényszerítve, hogy versenyhelyzetben találjátok magatokat, hogy lesz felettetek kontroll. Baromi jó nektek ez a rendszer, valójában - jól elhalásztok a zavarosban. Minden ilyen vita végén arra jutok, hogy többségetek valójában haszonélvezője ennek a zavaros helyzetnek - csak pénz kéne még, meg még, meg még. :-DDDD

Komolytalanok vagytok. Az általam írt javaslatok nagyon sok helyen működnek a világban. Mondjuk ott nem is gondolja magáról az orvosok többsége, hogy félisten, meg nem születnek vagyonok a köreikben a 200e ft-os bruttó fizetésekből.

Bocsánat, felhúztam magam. Befejeztem, reménytelenek vagytok - ezért tart itt ez az ágazat és itt is fog még egy jó darabig.
Igaza van a posztolónak - le kéne dózerolni, sóval felszórni, aztán talán egy új, teljesen másképp szocializálódott korosztály talán másként állna a világhoz.
Veletek semmi esély.

adamantium 2010.07.31. 12:00:58

@sunwind: "állami orvosok és intézmények között is lehessen valóban szabadon választani. És az orvosok/intézmények annak arányában kapjanak pénzt, amennyi betegük van. " mondom én, hogy nem ismered a rendszert de egy fikarcnyit sem: jelenleg szabad orvos és intézményválasztás van magyaroszágon a járóbeteg ellátásban: tehát ha te sopronban laksz és olyan bajod van amit csak debrecenben tudnak megoldani simán mehetsz oda konzultációra. ha kórházi kezelésre, műtétre kerül a sor az már kicsit árnyalja a helyzetet, mert a kórházak költségvetésének egy részét az önkormányzat állja (mert ugye minden kórház veszteséges az alulfinanszírozás miatt, a különbséget meg kell adja valaki), így nem várható el, hogy pl. debrecen önkormányzata kezeltessen (részben) más vidékekről származó betegeket. majd ha a kórházak önellátásra lesznek képesek ez mind változhat.
nem tudom hallottál-e róla de magyarországon teljesítmény alapú a finanszírozás? tehát minden beteg ellátásáért fizet a TB egészen addig amíg el nem éred a TVK-t (teljesítmény volumen korlát) melyben pártunk és kormányunk megtiltja, hogy adott számú betegnél többet ellássál, pl: finanszíroz havi 50 vakbélműtétet, de ha 60 beteget kell megműteni, akkor a kórház választhat: várólistát állít fel és havi 50-et műt meg vagy saját költségén és veszteségén bevállalja azt a 10 plusz beteget. tehát remélem amikor ezt írtad arra gondoltál, hogy a TVK-t töröljék el?

adamantium 2010.07.31. 12:03:43

@sunwind: egyébként én nem rettegek semmilyen új rendszertől, egyetemi klinikán dolgozom, így eseteink mindig lesznek, ha majd TVK nélkül mindent kifizet a biztosító amit elvégzünk az csak nekünk lesz jó mert akkor végre finanszírozva lesznek a ritka és drága esetek amelyeket eddig jellemzően veszteséggel láttunk el

sunwind 2010.07.31. 12:24:21

@adamantium: Na, akkor újra.
Én nem a jelenlegi rendszer foltozgatásával foglalkoznék, hanem végiggondolnám, hogy milyen ALAPVETŐ változtatásokat kellene végrehajtani az EGÉSZ rendszeren ahhoz, hogy hatékonyan legyen működtethető. Tehát ne abból indulj ki légy szíves, hogy javaslatom 1 ELEME a jelenlegi rendszerben miért nem megvalósítható. Én átalakítanám az EGÉSZ rendszert - a járulékfizetési rendszert, olyan ösztönzőket építve bele, amelyek arra motiválnák az állampolgárokat, hogy fizessenek és megfelelő mértékű adót/biztosítást fizessenek, valamint arra is, hogy egészségtudatosan éljenek (előbb írtam erre eszközöket, most nem ismételnék). A biztosító/k számára teremtenék kontrollt és lehetőséget arra, hogy a jó orvosokkal/intézményekkel szerződjenek, függetlenül attól, hogy azok magán, állami, vagy önkormányzati kézben vannak-e. Ez már önmagában versenyt indukáló lépés lehetne, de mindamellett a biztosítottaknak megadnám a lehetőséget arra, hogy ingyen és bérmentve (azaz a biztosítási díjuk fejében) ahhoz az orvoshoz/intézményhez menjenek, ahova csak akarnak - értelemszerűen azon intézmények/orvosok közül válogatva, amelyet/akiket a biztosítójuk/biztosításuk finanszíroz.
Maga a rendszer biztosítaná azt, hogy ne legyen alulfinanszírozott - mert az állampolgár érdeke lenne járulékot/biztosítást fizetni, hiszen látná azt, hogy a járulékért/biztosításért mit kap, a biztosítók versenyben és szakmai érvek alapján dönthetnék el, hogy milyen beavatkozást mennyiért finanszíroznak, az intézmények/orvosok pedig igyekeznének jó munkát végezni, mert tudnák, hogy jobb munka, több beavatkozás, több pénz. Jelenleg, mivel a beavatkozások utáni térítés nem okvetlenül fedezi a költségeket, így nincs miért versenyezni, hiszen a több munkával csak több veszteség termelődik, ráadásul úgyis több beteg jön, mint amennyit a volumenkorláton belül ellátni lehet. Ha pl. a biztosítók között is verseny lenne, akkor nyilván érdekeltek lennének abban, hogy tisztességes térítési díjakat fizessenek (hiszen én, mint fogyasztó, mint biztosított, ahhoz a biztosítóhoz mennék, aki korrekt ellátást garantál).

Az a baj, hogy képtelenek vagytok túllátni a jelenlegi struktúra korlátain - én pedig pont arról beszélnék, hogy jó lenne, ha hozzáértők megvizsgálnák azt, hogy nem kell-e véletlenül átalakítani a struktúra TELJES EGÉSZÉT, annak MINDEN elemét.

adamantium 2010.07.31. 12:31:58

@sunwind: szerintem te egy álomvilágban élsz, amerikában sem lehet megvalósítani a rendszert nem, hogy magyarországon, pedig amerikában a költségvetés 16%-a az egészségügyé nem 6%-a. a magyar mentalistásba nem fér bele az egészségtudatos életmód. betiltanád a pálinkát, cigarettát, pacalpörköltet? értsd már meg, hogy jelenleg magyarországon minden ellátás veszteséges, pedig az árak az ausztriainak a 10-15%-a. a magánbiztosítók simán azt mondanák, Ok fizess havi 100 ezret és lesz korrekt ellátás, ha nem dögölj meg. értsd már meg, hogy a magyar pénzből nem lehet olyan rendszert kihozni mint amilyenről te álmodsz. a jelenlegi is csak úgy tartható fenn, hogy minden eleme vesztesége. persze be lehetne olyan intézkedéseket hozni, hogy bezárunk 50 kórházat, nagyon kemény vizitdíj, önrész, indokolatlan esetben a teljes ellátás kifizetése, nincs betegszállítás, mindenki jön amivel tud, rokkant csak az aki ágyban fekvő beteg, akinek nincs biztosítása az dögöljön meg: akkor kétségtelenül azoknak akik a feltételeket teljesítik nagyszerű lenne az ellátás, de szerintem 1 hét alatt megbukna a magyar állapotok miatt

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.31. 12:38:51

@sunwind:

Semmi akadálya, csak fizesd be a jelenlegi pénz 3-szorosát a rendszerbe.

És akkor lesz Kánaán.

De ebből a pénzből ennyit lehet kihozni, ha megfeszülsz, akkor sem tudsz 2-3 %-nál többet tovább spórolni.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.07.31. 12:47:44

@radiologus.hu: Ez egy interdiszciplináris összeesküvés, amit most véletlenül felfedtünk. :-D

sunwind 2010.07.31. 12:53:24

@adamantium: Elárulok egy nagy titkot :-), a jelenlegi veszteségeket is az állam, tehát végső soron az adófizetők finanszírozzák. Tehát, kedves adamantium, mint nyilván Te is tudod, nincs ingyenebéd, az állam nem a titkos varázs-hátsó zsebéből segíti ki a veszteséges intézményeket, hanem az adófizetők adójából.

Az általam írthoz hasonló struktúrák működnek, szerte a világon (egy másik hasonló blogon egyszer két órás kutakodás után kitúrtam a svéd eü-i rendszer átalakításáról az interneten megjelent leírásokat pl.).

Be kellene már látni azt, hogy semmi nincs ingyen. És sokáig nem fog menni az, hogy a lakosság kb. 15%-a finanszírozza a teljes magyar népesség közellátását. Márcsak azért sem, mert a határok most már nyitva vannak - és előbb-utóbb az ilyetén módon szopatott 15% megunja és elballag egy olyan helyre, ahol van becsülete a munkának.

Na de vissza a témához: Azt gondolom, lehetne olyan kompromisszumos megoldásokat találni, amelyekkel évtizedek alatt ugyan, de terelgetni lehetne az embereket az egészségtudatos élet felé. Ha még jobban pénztárcába vágna az, hogy legurítom-e a napi egy liter tablettás boromat, vagy sem, akkor egyel több indok szólna amellett, hogy leszokjak erről a remek szokásomról. Ráadásul engem (sw-et :-))sem frusztrálna halálba, hogy miután túrázás közben megharapott az erdőben sátrakban élő hajléktalan természetesen oltatlan kutyája, a János kh. traumatológiájára érve meg kell várnom, hogy a késelésben összeakadt két mattrészeg jóembert leápolják előttem. :-)

Ha nem motiváljuk arra az embereket, hogy önmagukért felelős módon éljenek, akkor mindig mástól fogják várni a megoldást. És ez nem jó. Nem nyugodhatunk bele a szar állapotokba, csak azért, mert ez kényelmes ("Géza apja, nagyapja is vedelte már a tablettás bort, nyilván ő és a gyereke is fogja").

Úgy látom, hogy Ti, itt a blogon megjelenő orvosok, kis túlzással élve egységesen hülyének nézitek a betegeket.
Pedig azok nem mindegyike hülye. Aki nem az, az a falra mászik attól, hogy hülyének nézitek :-), aki meg valóban hülye, az az is marad, ha retardált kiskorúnak nézik és kezelik egész életében. És ez a jelenlegi eü-i rendszer remekül alkalmas erre. Hiszen, aki nem vállal társadalmi felelősséget (nem fizet adót, járulékot, vagy keveset fizet), az is azonos ellátást kap a fizetőkkel, az orvos egy másodpercet sem tölt többnyire azzal, hogy a beteget tájékoztassa a vizsgálati eredményekről, a beavatkozási lehetőségekről, a beavatkozás okáról.

Hülyeként kezelik az átlagembert, aki ezért (is) hülyeként is viselkedik. Eszébe sem jut kűzdeni azért, hogy információkat szerezzen a betegségéről, a kezeléséről, a lehetőségeiről, a követendő életmódról, hiszen Félisten Doktorúr majd elintéz mindent.

Ha ilyen állapotok maradnak ebben az országban, akkor, hidd el, az értelmesebbje (beteg és orvos is) nagyon hamar el fog húzni innen.

adamantium 2010.07.31. 13:05:16

@sunwind: te komolyan ennyire korlátolt és hülye vagy? az előbb írom le, hogy az egészségbiztosítás címen összeszedett összeg nem elég, és az állam, az önkormányzat kell állja a veszteségeket (na vajon miből ha nem a beszedett pénzből?) és te erre kioktatsz, hogy a "a jelenlegi veszteségeket is az állam, tehát végső soron az adófizetők finanszírozzák". leírtam, hogy ha az egészségügyi rendszer olyan magas szinten önfinanszírozó akar lenni akkor annak milyen feltételei vannak, erre te jössz azzal, hogy mi van svédországban: hat az amit leírtam, rengeteget fizetnek, rettentő hosszú várólista van, orvost csak akkor látnak ha mentő viszi őket egyébként telefonos segítségnyújtás van. nem te találtad fel a spanyol viaszt, ezeket te előtted már leírták itt és hidd el a mi kollégáink vannak svédországban is, mi jobban tudjuk mi van ott mint te. szerintem magas neked ez a beszélgetés

sunwind 2010.07.31. 13:19:08

@adamantium: Mi van, Doktor Úr, szokatlan az, hogy vitázni kell? :-)
Mari néni többnyire alázatosan bólogat, ugye, a hetes kórterem kettes ágyán? :-) (Bocs, gonoszkodás volt csupán..:-))

Te azt írod, hogy drága az egészségügyi ellátás - nem elegendő rá a befizetett járulék. Az államnak, meg az önkormányzatoknak kell kipótolniuk a hiányzó összeget. Én meg erre azt mondom, hogy a kipótlásra használt pénz is adóként folyik be, tehát létezik a társadalomban az a finanszírozóerő, amely végülis fizeti az eü-et (teljes egészében), csak nem eü járulék címén fizeti be a vonatkozó lóvét.

Én csak azt próbálom mondani, hogy sztem jobb lenne, ha az eü-re (akár biztosítás címén, akár járulékként) beszedett pénzt értelmes módon állapítanák meg, egyénileg és ellátás tekintetében differenciáltan (oly módon, hogy az ösztönözzön az egészséges életmódra, illetve több szintű biztosítást nyújtva és valódi választási lehetőségeket biztosítva).

Mert az eü-et ma is az állampolgárok finanszírozzák - teljes egészében, csak a követhetetlen sorsú államkasszán keresztül. Én azt mondom, hogy értelmesen meg kellene állapítani a járulék/biztosítás mértékét és abból kellene fizetni az eü-et. Nem pedig a fekete dobozként működő államkasszából.

A svédországi helyzettel kapcsolatban meg annyit, hogy ha a Svédországban dolgozó kollégáid is annyira képesek a kg-i gondolkodásra, amennyire Te képes vagy, akkor tán nem tőlük kéne tájékozódni. Tudod: a gugli a barátod. :-) Már ha magyaron kívül beszélsz még más nyelveket is. :-)

sunwind 2010.07.31. 13:21:23

@radiologus.hu: Képtelen vagy érdemi vitára, ugorgyunk. :-)

adamantium 2010.07.31. 13:29:01

@sunwind: már eddig is észrevettem, hogy ebben az országban sok az értelmetlen ember de téged múzeumban kellene mutogatni: először is elméleti harcokba én csak olyan emberrel szállok akinek van fegyvere. A 3. bekezdésed engem legalábbis a Hitler vezette 3. birodalom elképzeléseire emlékeztet: szűrjük ki a fogyatékosokat és pusztítsuk el őket, hogy létre hozzuk a tiszta fajt: ha ez így lenne ahogy te mondod, akkor minden 60-70 éve feletti és minden daganatos, autoimmun vagy genetikai betegségben szenvedő főbe lőheti magát, ha rólad, Isten ments, kiderülne, hogy leukémiád van akkor ki a fene kötne biztosítást veled? te kellene álljad a havi 5 milla kezelést, mert nem lenne bolond a biztosító havi 5 ezerért kifizetni a kemoterápiádat. Nem szabad differenciálni a beteg alapállapota miatt, mert akkor sokan akik nem tehetnek az állapotukról (pl egy Down kóros miben vétkes, hogy neki szívkomplikációja alakul ki a betegsége miatt) jelentősen hátrányos helyzetbe kerül, magyarán főbe lőheti magát mert ha a biztosítónak jogában lesz differenciálni, akkor olyan magas biztosítási díjat fog kérni amit az nem tud kifizetni.
4. bekezdés: a jelenlegi finanszírozás mellett a jövedelmed negyede nyújtana finanszírozást az egészségügynek, a te általad elképzelt rendszerben a jövedelmed 75%-a (ugye erre még rájön az adó is), fel kell fogni, ez magyarország kevés a pénz de költségvetési szinten is
5. a te 4 osztályoddal ellentétben én az egyetemen oktatok és nem csak a magyar fakultáson hanem a németen és az angolon is, de hétvégén néha megengedem magamnak, hogy trollokkal vitázzak

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.07.31. 13:32:25

@sunwind: "Én meg erre azt mondom, hogy a kipótlásra használt pénz is adóként folyik be, tehát létezik a társadalomban az a finanszírozóerő, amely végülis fizeti az eü-et (teljes egészében), csak nem eü járulék címén fizeti be a vonatkozó lóvét. "

Remélem mind költségvetési hiányról, mind az állam által felvett kölcsönökrôl hallottál már. A jelenlegi adóbevétel nem elegendô az állami kiadások finanszírozására, aminek egyik része az eü. A hárommillió aktív nem tudja kitermelni a költségeket. Arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi bevételek mellett is csak pénzhiányos rendszereket tud fenntartani.

sunwind 2010.07.31. 13:44:28

@adamantium:
- könyörgöm, nyilvánvaló, hogy a rendszerbe bele kellene építeni olyan regulátorokat, amelyek által biztosítható, hogy azok az emberek is részesülhessenek ellátásban, akik járulék/biztosításfizetésre ÖNHIBÁJUKON KÍVÜL képtelenek. Gondolom, nem várod most tőlem, hogy egy kiérlelt, minden elemében tökéletesre csiszolt koncepciót rittyentsek hirtelen számodra.
- nem azt írtam, hogy az állapota, hanem az életmódja szerint kellene differenciálni (részvétel szűrővizsgálatokon, alkoholfogyasztási szokások - gondolom vannak olyan eü-i indikátorok, amelyekkel ez nagy valószínűséggel belőhető, elhízottság mértéke, stb.). De ezek szakmai kérdések, én nyilván nem vagyok az az ember, aki ezeket a problémákat korrektül meg tudja oldani.
- utolsó bekezdésedre: nem négy osztály. :-) Ha majd lesz időnk, szívesen összemérem a saját képességeimet a tieiddel egy IQ teszten, Tanár Úr :-DDDD. (Matekból hányas voltál? A matek eredmények utalnak a legjobban a logikai képességek meglétére/hiányára.:-))

Persze, minden maradhat ugyanígy - hiszen megfelel ez nektek, jól látszik. Csak ne lepődjetek meg, ha az a 15%, aki ma az országot finanszírozza és cserébe kapja azt a totálisan színvonaltalan szolgáltatást (eü, oktatás, bíróságok, rendőrség), elballag ebből az országból, miközben Ti semmi előremutatót nem vagytok képesek tenni, csak nyígtok, hogy "kedves 15%, aggyá még pénzt, meg még, meg még - cserébe ugyanezért a szarért, amit most nyújtunk".

Jártam már/elláttak már közkórházban külföldön, nem egy helyen, főként a tengerentúlon (nem az USA-ban). Hidd el, mindenütt kulturáltabb volt az ellátás, mint itthon. Lehet ezt normálisabban is csinálni, csak nektek nem túl sok motivációtok van rá, mint az a fentiekből is látszik.

sunwind 2010.07.31. 13:51:43

@szomorutojas: Pont erről (is) próbálok értekezni órák óta - hogy ki kellene szélesíteni a járulékot/biztosítást fizetők körét. Ehhez írtam motivációs eszközöket - amelyek a doktor/tanár uraknak :-) láthatólag nem tetszenek.

A szelíd kérlelés és az ellenőrzés/kényszerítés nem túl hatékony eszközök - aki folytatott már témába vágó tanulmányokat, az pontosan tudja ezt.
Motivációs eszközöket kellene találni arra, hogy az emberek érdekeltek legyenek abban, hogy járulékot fizessenek.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.07.31. 13:59:01

@sunwind: "Tengerentúlon" feltették a kérdést, hogy röntgennel, vagy röntgen nélkül kérik a gipszelést. Kétszeres volt az ár röntgennel. De a kérdést udvariasan tették fel.

Amikor biztosítást kötöttek velem, a dohànyzás és az "eventual alcohol consumption" miatt 50%-kkal magasabb lett a biztosításom. A túlsúlyomtól jótékonyan eltekintettek a testalkatom miatt, de belekerült a papírba. A dohányzás (pipa) miatt illetve mert nem tudtam felmutatni az éves fogorvosi ellenôrzés igazolását a szerzôdésben kizártak minden (!) szájsebészeti beavatkozást. Egy korábbi bokasérülésem miatt pedig a jobb bokámat érintô meghibásodásokat maximum 30%-ban támogatták volna.

A biztosítás pénzrôl és kockázatról szól.

A kedvesség és udvariasság szerintem is hiányzik a magyar rendszerbôl, de ez nem az egészségügy sajátja, inkább népbetegség.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.07.31. 14:04:54

@sunwind: én nem vagyok érdekelt, de kötelezô. Én piaci biztosításban vagyok érdekelt, mert a -jelenlegi- helyzetem megengedi ezt a luxust. Azonban orvosi ellátást -bajom esetén- szeretnék kapni, és szeretném ha ellátnák az összes rokonomat és ismerôsömet is, akik egy része számára a piaci biztosítás a csendes elmúlást jelentené.

Az orvosok jelentôs része ugyanazt szeretné, amit mi mindannyian. Normális körülmények között, jól megfizetve dolgozni, és a finanszírozási kérdéseket meghagyni a szakembereknek. Nem érdekel, hogy a tulajdonos hogyan oldja meg a cég finanszírozását, ahol dolgozom. Megkapom a fizetésem, a munkaeszközeimet, és a saját költségvetésemet. Ôszintén kívánom neki, hogy nyereséget termeljek.

bakela 2010.07.31. 14:28:09

Kedves Pályamunkás, Napi fuvallat, ill. Zápika!
Megosztok veletek egy nagy-nagy titkot:
A madzseri egészségügyet én finanszírozom. /meg a veletek fentebben kínlódó Galócás, Szabi, meg a Rözgönyös, + az eredeti posztot író Nővérke.
A madzsari az utolsó segédeszközt, a gyógyszereket, a gépeket, minden cm varróanyagot, minden mBq izotópot stb. stb. világpiaci áron kap. A társadalmi ráfordítás 1/3-a, 1/10-e a nem -istánra végződő államok ráfordításának. A szekér mégis halad, az ellátás színvonala /itt a kórus hörög/ jó.
Na, akkor ki is finanszírozza a qrvqország qrva egészségügyét?

sunwind 2010.07.31. 14:32:29

@szomorutojas: Amit írtál a biztosításod feltételeiről, azt én egyáltalán nem tartom felháborítónak.
Azt sokkal inkább annak tartom, hogy bár én igyekszem normálisan élni, mégis finanszírozhatom azokat is, akik végig önpusztítják az egész életüket (ez most természetesen nem rád vonatkozik).

Akkor az én pár sztorim:
1. Ausztrália
Megvágtam az ujjamat egyik este - elég mély volt a seb, amely folyamatosan vérzett. Még reggel is elég intenzíven folyt a vér a sebből - irány a kórház. Nem volt előttem senki. Orvos udvariasan bemutatkozott, hellyel kínált, megnézte a vágást, majd elmondta, hogy két ideget is sikerült elvágnom, ha csak simán összevarrja a sebet, az ujjam valószínűleg életem végéig részben érzéketlen marad. Megkérdezte, hogy kívánok-e idegsebészeti ellátást, mert ez esetben keres helyet nekem a megfelelő osztályon - tájékoztatott az idegsebészeti beavatkozásról (áráról, lefolyásáról, várható időpontjáról), majd ugyanezt megtette a sima összevarrásal kapcsolatban. Utóbbit választottam - ott azonnal összevarrta, felírta a szükséges fájdalomcsillapítókat, bekötözte és szélnek eresztett. Az egész ellátás, gyógyszerekkel együtt megvolt 20e ft alatt (volt biztosításom, később a biztosító kifizette a számlákat). A varratkiszedés időpontjában már egy másik városban tartózkodtunk - ott mentünk kórházba. Egy nagyon kedves, mosolygós doki minden külön hepciáskodás nélkül kiszedte a varratokat - ingyen.

2. Thaiföld
Több napja tartó magas lázzal mentem kórházba egy vidéki közkórházba. Betelefonáltam előtte, mire odaértem, már VÁRTAK!, odairányítottak a megfelelő rendelő elé, ketten voltak előttem, kb. 20 percet vártam. Bent egy nagyon kedves, angolul tökéletesen beszélő orvosnő fogadott, azonnal elküldött vérvizsgálatra (ahova odakísértek és amelynek eredménye kb. fél óra múlva kész volt). Felírta a gyógyszereket, amelyeket db-ra porciózva válthattam ki a kórház gyógyszertárában (tehát nem kellett teljes dobozt vásárolnom, TB támogatottan, teljesen feleslegesen. mint ahogy itthon működik a rendszer). Ez is kb. 20e körül volt, gyógyszerekkel együtt - később a biztosítóm kifizette.

Mindkét esemény kb. 1 órát vett igénybe, kulturált, értelmes emberekkel beszéltem, kulturált, tiszta intézetekben.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.07.31. 14:43:34

@sunwind: én sem felháborítónak tartottam, csak érdekes volt, hogy vajon ilyen módon a kilencvenéves nagymamámmal ki kötne biztosítást, pedig makkegészséges.

Ha olvasol külföldi egészségügyi blogokat, ott is találsz panaszt bôven. Ne felejtsd el, hogy mindkét beavatkozásod könnyû volt. Arról nem is beszélve, hogy itt micsoda panaszemail születne, ha valakinek lespórolnák az ujjbegyérôl az idegsebészeti beavatkozást.

sunwind 2010.07.31. 14:49:35

@szomorutojas: Csak sajnos miután senkit nem érdekel, ezért aztán így működik, ahogy működik. Úgy, hogy senkinek nem jó - sem a betegnek, sem a dolgozóknak.

Azt az alapvető összefüggést nem értitek, hogy most is az állampolgárok finanszírozzák az eü-et (pontosabban az állampolgárok kis része, egyénileg elég sokat téve bele) az adójából. Ha valamelyest átláthatóbb lenne a finanszírozási oldal, akkor az, aki most a gatyáját ráfizeti arra, hogy tisztességesen, a valódi jövedelme után adózzon (ez ugye az orvosok többségére nem igaz), talán még kevesebbet is fizetne, viszont az adóelkerülő többség rákényszeríthető lehetne talán, hogy legalább valamennyit fizessen.

" szeretném ha ellátnák az összes rokonomat és ismerôsömet is, akik egy része számára a piaci biztosítás a csendes elmúlást jelentené"

Ezt a mondatodat nem értem. Nem lenne jobb, ha nem a feneketlen államkasszába fizetnénk a kva sok adót, hanem biztosításként fizetne egy jóval szélesebb réteg olyan összeget, amely értelmesen van megállapítva - és a befizetett járulékoknak/biztosításnak követhető a sorsa? Tehát nem eltűnik a black boxba, majd aztán a másik oldalon meg kijön vmennyi, amit az állam méltóztatik eü-re fordítani.

Irise 2010.07.31. 14:57:59

@sunwind:"irány a kórház. Nem volt előttem senki. Orvos udvariasan bemutatkozott, hellyel kínált,"
Én is nagyon kedvesen tudok mosolyogni és minden felvilágosítást meg tudok adni a betegnek,ha nincs előtte-utána 50 másik várakozó.
Az már csak hab a tortán,hogy necces sebet varrni 6 órán túl. Mármint neked veszélyes,nem az orvosnak. Szal,szerintem mázlis voltál,hogy nem lett nagyobb bajod. Nem örülnék a helyedben az ilyen jó ellátásnak.

szomorútojás: úgy érted,nem nézték meg rtg-nel,hogy törés van-e csak bepiszelték,mert azt választottad?

sunwind 2010.07.31. 15:04:19

@szomorutojas: Mégegyszer írom - nyilván olyan megoldást kellene találni (valahol félúton a totálisan piaci alapú és a társadalmi szolidaritáson alapuló között), amely lehetővé teszi azt, hogy az ÖNHIBÁJUKON KÍVÜL rosszabb egészségügyi állapotban levő emberek is normális ellátáshoz juthassanak, ugyanakkor az adó/járulékelkerülők alacsonyabb színvonalú ellátást kapjanak. Tehát még egyszer: én nem a biztosított eü-i állapota alapján differenciálnék, hanem az életmódja, életvezetése alapján. Ösztönöznie kellene a biztosítási/járulékfizetési rendszernek arra, hogy egészségtudatosan éljünk és járulékot/biztosítást fizessünk.

És persze, értelmesen végig kellene gondolni azt, hogy a jelenleg önhibájukon kívül munkaképtelenek (gyerekek, nyugdíjasok, krónikus betegek) milyen módon juthatnak ellátáshoz - hiszen nekik ellátáshoz KELL jutniuk.

Ezért is írom azt, hogy olyan megoldást kellene találni, amely ötvözi a piaci alapú biztosítás és a társadalmi szolidaritáson alapuló rendszer elemeit.

Ki lehetne ezt találni úgy sztem, hogy a jelenleginél értelmesebb, hatékonyabb, ugyanakkor méltányosabb is legyen - ha venné végre valaki a bátorságot és a fáradtságot rá.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.07.31. 15:08:38

@Irise: Az eset Nicaraguában esett meg, édesapámék vittek egy helyi segédmunkást a kórházba, egyértelmûnek tûnô kartöréssel.

A kórházban ajánlották fel, hogy kérnek -e röntgenezést. Kérték.

sunwind 2010.07.31. 15:08:57

@Irise:
Bocs, de ezt nem értem.

"necces sebet varrni 6 órán túl"

Mit kellett volna tennie egy elég nagy, szétnyílt sebbel, amely a látogatásom előtt kb. 12 órával keletkezett és még akkor is folyamatosan vérzett?

Nekem eléggé logikusnak tűnt, amit csinált: kitisztította, aztán összevarrta.
Ha úgy hagyja, akkor vérzett volna tovább (eléggé erősen) és ráadásul elég rondán és sokára forrt volna össze. Legalábbis sztem - persze, lehet, hogy tévedek.

Előre is köszi a magyarázatot - tudod, én nem vagyok szakmabeli. :-)
sw

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.07.31. 15:21:14

@sunwind: Önhibás -e, az aki évekig nem megy az idôszakos gyomorfájásával orvoshoz? És amikor már életveszélyes állapotban kerül kórházba hasnyálmirigy-gyulladással?
Ugyanez hátfájással?

A munkanélkülieket ellátnád? Vagy minden orvosi ellátás elôtt adóellenôrzés kellene nekik, hogy valóban munkanélküliek -e, vagy csak eltitkolják? Minimálbéreseket? Dohányosok többet fizetnek, és ha eltitkolják az orvosnak feljelentési kötelezettsége lesz? Hol húzod meg az alkoholizmus határát? Hol húzod meg az egészséges életmód határát? Túlsúlyosok önhibásak, és mi lesz velük? Ugye a magyar lakosság 60%-áról beszélünk.

Jelenleg is az egészséges, munkaképes emberek fizetik az ellátást. A potyautasok jelentôs része nem a bevételét eltitkoló milliomosokból áll.

sunwind 2010.07.31. 15:38:53

@szomorutojas:

Figyi! Ezek nyilván bonyolult kérdések - amelyekkel értelmesen, nem ötsoros blogbejegyzések keretén belül kellene foglalkozni.

Mi a másik lehetőség? Akinek csak legálisan bejelentett jövedelme van, az fizesse mindenki ellátását? Azét is, aki életében nem mozgott egy percet sem, a segélyéből, a családi pótlékából és a feketén szerzett jövedelméből vásárolt olcsó piát szürcsölgetve és csipszet ropogtatva hízlalja magát a mónika só előtt?

Aztán, ha bajuk van, akkor mindkét alaptípus beballag a doktor bácsihoz a szutykos rendelőbe, vár mindkettő fél napot (ezalatt dolgozó barátunk elesik attól a félnapi jövedelmétől, amit ezidő alatt keresne, ami után adót fizetne, amiből pl. az eü is él), az ott töltött idő alatt paraszt módon viselkednek velük, viszont ha szerencséjük van, akkor meggyógyítják őket. Ha nincs szerencséjük, akkor pedig maradandó károsodásokat szereznek, vagy ott halnak meg, a híresen magas színvonalú magyar eü-ben. Persze utóbbi esetekért senki nem felel, mert nálunk ez a szokás.

Ez így jó? Mert úgy látom, nektek ez így, ahogy most van, remekül megfelel. Valószínűleg tényleg én vagyok az ufo, aki szeretné azt hinni, hogy értelmes ösztönzőkkel értelmes viselkedésre bírható az emberek többsége.
De persze nekünk a paternalizmus kell, a semmibe eltűnő adóinkkal, a helyettünk mindent megoldó állammal és doktorbácsival, a nulla felelősséggel.
Szomorú ez az ország. :-(

szabidoki 2010.07.31. 15:43:49

@sunwind: hát, ezen az ötleten még dolgozzál... Ha te kis elképzelt ideális biztosításos rendszeredben lesz olyan, aki ellátást kap akkor is, ha nincs biztosítása (önhiba ide vagy oda), akkor te egyrészt fizeted a saját qrva drága biztosításodat, másrészt befizetsz a költségvetésbe még kb. ugyanannyi pénzt a biztosítatlanok ellátására. Magyarán a jelenleginél kb. 4x többet fogsz fizetni. Ne legyenek illúzióid: az összes nyugdíjas az "önhibáján kívül" kalapba kerülne, ugyanúgy mint a romák többsége. Az rögtön 4 millió ember. Épeszű kormány nem hozna másféle törvényt, ha netán mégis megpróbálná, másnap megbukna.
Másrészt nézd meg, hogyan működnek a biztosítók. Egyetlen érdekük, hogy minél többet befizess, és ne kapj vissza egy árva fityinget se. A biztosítás a világon mindenütt a lehúzásról szól.
A hatórás szabály pedig arról szól, hogy hat órán túl nem varrunk sebet, mert törvényszerűen elfertőződik, ugyanis hat óra kell a sebbe törvényszerűen bekerült baktériumoknak ahhoz, hogy áttörjék a seb falát, és megtelepedjenek a szövetben. Kivétel az arc és a kéz, ahol 12 óra a limit. A te eseted elég necces - én úgy biztos nem varrtam volna össze, hogy akkor jónapot, majd egy hét múlva menjen varratszedésre...

sunwind 2010.07.31. 15:54:53

@szabidoki: OK. Mégegyszer kérdezem - mi a másik alternatíva? Az, ami most van? Hogy alulfinanszírozott a teljes rendszer, hogy a befizetett adók/járulékok követhetetlenül tűnnek el a nagy kalapban, hogy totálisan igazságtalanul működik az egész rendszer (mert átláthatatlan, mert nem ösztönöz felelősségvállalásra, egészségtudatos életre, mert csúszópénzek nyitnak meg egyébként lezárt kapukat, mert az eü-i dolgozók nem elsősorban a legális jövedelmeikből élnek, mert mindenki úgy csal, lop, hazudik a rendszerben, ahogy csak tud, stb.).

Még egyszer kérdem: mi a megoldás szted? És ne gyere most azzal, kérlek, hogy az a kevés ember, aki a legális jövedelmeiből él és az után adózik, fizessen még többet, mert ez nyilván megoldhatatlan - és fölösleges is lenne, mert egy hatékonytalanul, rosszul működő rendszerbe mégtöbb pént tölteni teljesen értelmetlen lenne.

Tehát akkor mi a megoldás?

Aha, hat órás szabály.. És Te mit csináltál volna a szétnyílt, folyamatosan vérző sebemmel a helyében?
Hmm?

sunwind 2010.07.31. 15:55:56

@szabidoki: A kezem volt. Tehát belefért a tizenkét órás szabályba, ha jól értem, amit írsz.

sunwind 2010.07.31. 16:06:20

@szabidoki:
"Ha te kis elképzelt ideális biztosításos rendszeredben lesz olyan, aki ellátást kap akkor is, ha nincs biztosítása (önhiba ide vagy oda), akkor te egyrészt fizeted a saját qrva drága biztosításodat, másrészt befizetsz a költségvetésbe még kb. ugyanannyi pénzt a biztosítatlanok ellátására."

Most is ezt teszem. Ezt hívják szolidaritási elvnek. Ezzel semmi bajom. A bajom azzal van, vígan el lehet lenni felelőtlen potyautasként egy életen át, mivel semmi, de semmi nem ösztönöz arra a rendszerben, hogy egészségesen élj és hogy adót fizess.

Azt próbálom csak írni, hogy jó volna olyan ösztönzőket találni, amelyek motiválnak erre.

szabidoki 2010.07.31. 16:17:48

@sunwind: ha lehet biztosítani, hogy legalább az első pár napban naponta lássa orvos a sebet, akkor varrat, ha nem, akkor vérzéscsillapítás, kötés.
Ami a megoldást illeti, tuti nyerő ötletem nincs, de van pár javaslatom, amik segíthetnek.
1. A kórházak kb. felét be kellene zárni, a maradék kórházakban pedig ezzel párhuzamosan kapacitást bővíteni. A dolgozókat, az eszközöket, a kapacitást be a nagy kórházba. Egy nagy kórház szakmai és gazdasági vonalon is hatékonyabban tud működni, mint három kicsi. Ez nem is kerülne sokba, mert ha a dolgozókat átveszik, nem kell végkielégítést fizetni, ami ilyenkor a legnagyobb tétel. A Molnár-féle kórházbezárási tervek ezzel szemben csak spórolást céloztak, nem történt érdemi hatékonyságnövelés.
2. TVK megemelése, vagy még inkább eltörlése, hogy a meglévő kapacitást ki lehessen használni. Nincs sok értelme fenntartani egy sebészeti osztályt tíz sebésszel, ha csak napi 2-3 műtétet csinálhatnak. Ez mondjuk lehet egy alpontja az előzőnek.
3. A vizsgálatok és beavatkozások valós áron történő megfizetése, amortizációt is beleértve. Jelenleg ez úgy működik, hogy egy műtétre megállapítanak egy HBCS-pontértéket, aztán egy pontra fizet a tb valamennyit. Magyarán két lépcsőben távolodunk el a valós költségekről. Traumatológiai műtéteknél gyakran az implantátum árát is alig fedezi a finanszírozás.
4. Ésszerű bérrendezés. Nyilván irreális elvárás, hogy ugyanannyit keressünk, mint pl. Angliában, de a jelenlegi fizetések nevetségesek.

adamantium 2010.07.31. 16:29:29

@sunwind: na látod nálunk ez nem fordulhat elő: egyrészt azért mert meg kell várjad az ügyeleten jelentkező betegek 70%-át kitevő indokolatlan esetek ellátását, másrészt mert egy 6-8 óránál régebbi sebet nem varrunk össze a magas fertőzésveszély miatt: alapvető sebészeti szabály (esetleg arcon el lehet térni ettől de akkor is max 24 óra és csak nagyon indokolt esetekben). szóval az alapvetően szakmailag hibás külföldi ellátásomat én nem állítanám be példának

sunwind 2010.07.31. 16:31:36

@szabidoki: Ezekkel mind egyetértek.

Csak én távolabbról, átfogóbb módosításokkal kezdeném.

Számomra egyértelműnek tűnik, hogy a finanszírozási oldal átalakítása és valódi verseny megteremtése nélkül nem javítható lényegesen a színvonal. De sztem lassan fejezzük be, mert látható, hogy képtelen vagyok megingatni benneteket a véleményetekben - ugyanakkor viszont én sem vagyok képes azt elfogadni, hogy a jelenlegi struktúrában értelmesen működtethető az eü.

sunwind 2010.07.31. 16:39:03

@adamantium: szabidoki az előbb kézre még 12 órát írt. :-)

Ezt is értékelem, mikor az egyik orvos fikázza a másik munkáját és az egész dilemmázás végén még az a végkicsengés, hogy én (a beteg) vagyok a hülye. :-) Mo-on belül is általános jelenség ez, egyébként. Ilyenkor rendszerint meg szoktam kérdezni, hogy vajon a tisztelt doktor urak/hölgyek nem ugyanazt tanulták a roppant hosszú és roppant színvonalas tanulmányaik során? És még azt is elvárnák tőlem, hogy észrevegyem, hogy melyikük mond/csinál baromságot..
Ja, meg még bízzak is bennük, mint az istenekben, egy másodpercig nem kételkedve egyik szavukban sem. Mert akkor jön a sértődési nagyjelenet. Már csak az a kérdés ugye, hogy az egymásnak totál ellentmondó vélemények közül ilyenkor melyikben higgyen úgy az ember, mint a Szentírásban. :-)

adamantium 2010.07.31. 16:44:10

nagyon kockázatos azt állítani, hogy az ember magának okozza a bajt ha mondjuk dohányzik. bár tudjuk, hogy a dohányzás tüdőrákot okoz, és a tüdőrákosok 90%-a dohányzott mégse lehet kijelenteni teljes bizonysággal, hogy valakinek a tüdőrákját az egészségtelen életmódja okozta (mert ugye van tüdőrák olyanoknál is akik soha nem dohányoztak és nem minden dohányos kap tüdőrákot).
az egészségügy ésszerűsítésébe én először is azt tenném, hogy
- több embert vonnék be a biztosítást fizetők körébe, ha kell akkor minden jövedelem bizonyos hányadát be kelljen fizetni az egészségbiztosításba (a nyugdíjakból is fizetnek biztosítást sok országban).
- mindenképpen szükséges a vizitdíj, de több mint 300 forint, és igenis az indokolatlan ellátásért, a saját magunknak okozott, vagy másoknak szándékosan okozott kárért fizessen a tettes (pl ha X fejbevágja Y-t akkor nyilvánvaló ki a tettes miért is a Tb fizeti az ellátást? ugyancsak a detoxikálást is komolyan behajtanám)
- sokkal komolyabb iskolai és évenkénti egészségügyi felvilágosítást tennék kötelezővé
- megszüntetném vagy jelentősen megnyirbálnám a betegszállítást: adnék helyette buszjegyet vagy taxiutalványt (a mentősszállítás igénybevételét is jelentősen korlátoznám)
- jelentősen feljavítanám a háziorvosi ellátási rendszert, ez terhet venne le a kórházak és sürgősségi állomások válláról
- lehetővé tenném a hozzáfizetést: pl van egy alap szolgáltatás ami jár, van ennél jobb is de azért fizetni kell, vagy a beteg vagy a magánbiztosító
- és természetesen az elején beleölnék vagy 20 milliárd eurót 20 rendes magkórház megépítésébe és felszerelésébe, ezeket az infrastruktúrához kötném nem a városokhoz, majd szépen bezárnák 50-60 kórházat vagy elfekvővé tenném őket

adamantium 2010.07.31. 16:48:28

@sunwind: jó vérellátású területeken lehet kitolni a 6-8 órás limitet de az orvos felelősségére. az arc az minden esetben kivétel: ott akár a kutyaharapást is össze szoktam varrni (mert az ugye lehetőleg ne gyógyuljon kiterjedt heggel). de kézen láttam már 3-4 órás sebet amiből feltáráskor genny csorgott, tehát kézen csak nagyon válogatott esetekben, főleg tapintó felszínen

sunwind 2010.07.31. 16:55:47

@adamantium: Nem értek hozzá, úgyhogy nem tudok mást tenni, mint elfogadni azt, amit akkor Ő, most meg Ti mondotok.

A jobb kezem középső ujját vágtam el, az utolsó (ujjbegy felőli végi) ujjperc csuklómhoz közelebbi végén (tehát nem az ujjam végén). Eléggé intenzíven vérzett még másnap reggel is.

Mondom, úgy tűnt, elég alaposan megvizsgálta és kitisztította a sebet, majd összevarrta. (Én feküdtem a beavatkozás alatt - a párom nézte, hogy mit csinál.) Azóta sem érzek vele tökéletesen, egyébként (ahogy ígérte is), de azért tudom használni, legalábbis arra, amire okvetlenül kell. :-)

sunwind 2010.07.31. 17:01:27

@adamantium:
Első ponthoz: A nem látható jövedelmeket nem tudod adóztatni. Ezért szerencsésebb a biztosítási jogviszony, amely nem függ a látható jövedelemtől.

A többi pontoddal egyetértek.

adamantium 2010.07.31. 17:07:59

@sunwind: hát én varrtam már pár ujjat, ezen a szinten illuzórikus azt állítani, hogy ideget lehet rekonstruálni. az alapperc szintjén jól lehet, a középperc szintjén már gyengék az eredmények, a végpercen pedig szerintem csak szemfényvesztés egyáltalán belekezdeni egy idegvarratba

sunwind 2010.07.31. 17:20:11

Nem akart rábeszélni, egyáltalán, az idegsebészeti beavatkozásra. Azt mondta, hogy ha nem olyan a foglalkozásom, hogy elsődleges fontosságú a tökéletes érzékelés azon az ujjamon, akkor Ő inkább nem javasolná.

Irise 2010.07.31. 17:30:00

@szomorutojas: A kartörés rtg nélkül.. tudod annyiféle kartörés van, muszáj rtg-nel megnézni. Egy csomó típust muszáj operálni, vagy meghúzni és helyrebillenteni. Ez nagyon hibás ellátás volt. Marha nagy mázlija van az ismerősödnek,hogy nem lett baja utána.
@sunwind: hát én az elmondottak alapján nem varrtam volna össze. :) Tisztítás, nyomókötés, ha eláll a vérzés , akkor sima kötés. Lett volna rajta egy heg, de ugyanúgy meggyógyult volna,mint a varrat. És első pár napban naponta kontroll. Antibiotikum haza. (Ezt nem mindenki szokott adni,de hamár olyan öreg a seb,én adnék).

Szóval érdekes,hogy olyan dolgokat hoztatok fel jó ellátási példának,amiről az itteni orvosok szerint nagyon hibás.
És jó ellátásnak tűnik nektek, mert kedvesek és készségesek voltak az ellátás során. Ez nagyon egybevág azzal,amit a mostani főnököm mondott jótanácsnak.
Ha aranyos vagy a beteggel és jó ellátást nyujtasz: nem fog perelni.
Ha mogorva vagy és jó ellátást nyujtasz: nem fog perelni.
Ha aranyos vagy, láthatóan törődsz vele, de szar az ellátás,akkor sem fog perelni.
A betegek csak akkor szoktak perelni,ha az ellátás is xar,és mogorvák is vagyunk.
És a felmérések szerint az "aranyosság" dönrőbb tényező,mint az,hogy milyen szintű ellátást nyújt.
Lásd szomorútojást és sunwindet.

adamantium 2010.07.31. 17:37:15

@Irise: ha nagy a seb akkor 2-3-4 nap után, ha tiszta és nem váladékozik, alapos kimosás és sebszélek felfrissítése után össze lehet varrni. én kézsebekre csak akkor gondolok antibiotikumot ha valamilyen nyílt törés is van a háttérben, vagy nyilvánvalóan szennyezett a seb (macska, disznó, ember harapás - kutya jellemzően nem, mert ritkán fertőződik el, illetve ürülékkel szennyezett sebek), egyszerű vágott sebeknél kell annyi immunitása legyen az embernek, hogy ne kelljen rásegíteni

sunwind 2010.07.31. 17:46:06

@Irise: Az a baj, tudod, hogy az ember adott pillanatban - tehát, amikor idő hiányában nem tud rákészülni a beavatkozásra - nem tud mit tenni, meg kell bíznia abban az orvosban, aki ott, az adott helyen dolgozik, diplomával a zsebében.

Nem rólam árulkodik az, ha egy orvos szakmailag nem helyesen jár el.

Nem tudom, érted-e? Nem én, a beteg vagyok a hülye azért, mert a "rajtam" dolgozó orvos hibázik.

Annyira már nem vagyok naiv, hogy ne nézzek utána annak, amit mondjuk egy előre tervezett műtéten velem tenni készülnek, de ha erre idő hiányában nincs lehetőségem, akkor nyilván abból kell kiindulnom, hogy az orvos tudja mit csinál és a szakmája szabályai szerint jár el.

És igen, azt gondolom, hogy minimum lenne az, hogy orvosként (is) köszönök, bemutatkozom, tájékoztatom a beteget a vizsgálat eredményeiről és arról is, hogy milyen terápiás lehetőségek vannak, azok előnyeiről és hátrányairól, valamint arról, hogy én ezek közül mit javaslok és miért azt javaslom.

adamantium 2010.07.31. 17:48:49

@sunwind: most azért annyit tudni kell, hogy ausztráliában csak pár éve van traumatológia mint sürgősségi ellátás (egyébként egy magyar származású prof-nak igen nagy szerepe volt és van ennek megszervezésében). jelenleg is sok helyen ortopédek vagy általános sebészek látják el a traumatológiai teendőket

sunwind 2010.07.31. 18:00:42

@adamantium: Nekem lelkiismeretesnek és gondosnak tűnt mind a vizsgálat, mind az ellátás. Vágott seb volt az ujjamon, az utolsó ujjpercemen és a vágás után kb. 12 órával kerültem orvoshoz.

Annak alapján, amit mondotok, talán csak szerencsém volt, hogy nem fertőződött el a seb az összevarrás után. Lehet, hogy igazatok van. Én ehhez nem értek. Nem nagyon tudok mást hozzátenni.

Irise 2010.07.31. 18:22:50

@adamantium: Jaja. De én nem látom 2-3-4 nap múlva. Majd látja a trauma klinika , én csak az elsődleges ellátást csinálom. Amúgy én azért is vagyok az AB híve,mert ide nyaralni jönnek a betegek. És aki nyaralni megy valahova, az nem szívesen megy vissza naponta ellenőrzésre, mert ő is csak ember és ez a nyaralása. Viszont mire hazamegy,ha begyullad a sebe,akkor nagyon.Jobb ezt megelőzni.

@sunwind: "Nem tudom, érted-e? Nem én, a beteg vagyok a hülye azért, mert a "rajtam" dolgozó orvos hibázik. "
Szóval nem mondtam,hogy hülye vagy. Csak azt emeltem ki,hogy példának emlegettek olyan külföldi ellátásokat,amik nem a szakma szabályai szerint történtek,tehát veszélyesek a betegre nézve, miközben szapuljátok a magyar orvosokat.

sunwind 2010.07.31. 18:28:28

@Irise: Én nem az orvosokat szapulom. Azt gondolom,hogy ha egy rendszer csaknem minden "eleme" hülyén látszik viselkedni, akkor nem az "elemekkel" :-) van a gond, hanem a rendszerrel.
És akkor a rendszeren kellene változtatni - csak én úgy tűnik, gyökeresebb változtatást tartanék szükségesnek, mint a kollégáid.

Egész napi írkálásom erről szólt - de úgy látszik, mégsem voltam érthető. :-)

Scala 2010.07.31. 23:52:38

@Shinnotenshi: Emberség témában egyetértünk. Kifejteni nem akarom, inkább vállalom, hogy végzetesen idealista, lexikálisan kevés és elkényeztetett vagyok...
Csak neked viszont, sztem az embereség kb. José Saramago: Megvilágosodás. Olvasd végig. ;-)

Scala 2010.08.01. 11:42:16

@Dr.laikus PhD: Köszi a linket.
Persze ez a 'mottó'- idézet ragadott meg leginkább:
A boldogságot csak az bírja el, aki elosztja. A fény csak abban válik áldássá, aki másnak is ad belőle. Mert, amikor bennünket elküldtek, az útra bocsátó Hatalom így szólt: Rád bízok minden embert külön, kivétel nélkül mindenkit. Segíts, adj enni, adj ruhát, mindenkire vigyázz úgy, mint magadra és ne hagyd a sötétségben elmerülni. Amit szerzel, amit elérsz, amit tudsz, amit átélsz oszd meg. Az egész világ a tiéd. Szabad vagy a kövektől az éterig. Ismerd meg, hódítsd meg, senki nem tiltja, de jaj Neked, ha magadnak tartod. Amiből másnak nem adsz, legyen az arany, iszappá válik, legyen szent fény, átokká válik, legyen gyönyör, halállá válik. Elbocsátunk Téged is, mint mindenkit: Felelős vagy minden emberért, aki veled él és el kell számolnod minden fillérrel, amit magadra költesz, minden örömmel, amit magadba zártál és minden boldog pillanattal, amit magadnak tartottál meg. Most eredj és élj, mert a világ a tiéd." ( Hamvas Béla )

Mégegyszer köszönöm.

Dr.laikus PhD 2010.08.01. 13:57:02

@Scala:

"Nincs hazugabb szó, mint az elfogadás! Egy kertet sem fogadok el ha gazos, ha teli van szeméttel. Egy kutyát sem, ha loncsos, bolhás, és büdös. Bármit és bárkit, ha szeretek: gondozom. Mert "fölfelé" látom! És oda akarom emelni, ahol látom. Ez nem örökös elégedetlenséget és bírálgatást jelent, hanem a szív szemének a természetes igényét."(Müller Péter)

Twisk 2010.08.01. 14:05:12

@Dr.laikus PhD:

"Az indusztriális kórházi vagy rendelőintézeti orvoslás úgy működik, mint egy nagyipari autójavító műhely. Itt is, ott is specialisták vannak. A javítóműhelyben motorszerelők, karosszériások, elektromos szerelők, kárpitosok, fényezők, stb. A kórházban kardiológusok, belgyógyászok, endokrinológusok, gégészek, sebészek stb. Attól függően lépnek akcióba, hogy mi a baj. Érdeklődésük középpontjában a beteg szerv áll. Maga az ember a beteg szerv tokjává devalválódik. Benne van a rosszul működő szív vagy vese. A toknak pedig ne legyenek túlzott személyes igényei. Ennek megfelelően jó beteg az, aki szerény, alkalmazkodó, kellő áhítattal tekint a "szakemberre", és főként rutinszerűen gyógyítható. Rosszabb beteg, aki problémát, fejtörést okoz. A gyógyíthatatlan beteg pedig az orvoslás selejtje."
(Popper Péter)

Dr.laikus PhD 2010.08.01. 14:27:52

@Twisk:

Na egen.

Mindegy is. Én feladtam ezennel.
4 orvos? irogat és húzza fel a betegek idegeit.

Távdiagnózisban Nobel díjasok, stílusuk néhol kocsmai, vitakultúra O.

Irise szokta mondani? Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.

Twisk 2010.08.01. 14:50:00

@Dr.laikus PhD: Tudod, azért van ebben jó is. Csak 4 irkálgat baromságokat. Láttam itt olyat is, aki tényleg orvos volt és egészen másképp látta a dolgokat. Sőt. Van pár ezer, aki nem írogat baromságokat, hanem gyógyit. Nálunk a pont, a hála és a köszönet.
Egy dologban egyetértünk: már én sem magyarázom a vakoknak a hó színét.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.01. 21:30:38

Úristen, Müller Péter, mint referencia?

Oshót meg Molnár Évát (Vavyan Fable-t) mikor fogtok idézni!?

Popper meg ahhoz képest, hogy mennyi időt töltött különféle gyógyító intézményekben, láthatólag semmit, azaz semmit nem sajátított el az orvoslás lényegéből, pláne szigorúan távol tartotta magát az orvostanhallgatóknak szóló előadásoktól - ha véletlenül betévedt volna, tán azt is megjegyezhette volna, hogy "kedves kollégák, soha nem a betegséget kell gyógyítanunk, hanem a beteget".

De minden bizonnyal sokkal több pénzt fizetett a jól csengő hazugságok terjesztése. :-(

Scala 2010.08.01. 22:23:18

@radiologus.hu: Müller és Popper idézetre nem véletlenül nem írtam semmit...
Bár első olvasatban is úgy véltem, hogy a Popper eleve iróniaként lett betoldva... (?!) :-)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.01. 23:12:19

@Scala:

Nem, aki Poppert idéz, az komolyan szokta gondolni. :-(

Scala 2010.08.02. 00:13:11

@radiologus.hu: legutóbbidat csak a Radaron láttam, szóval arra válasz...
Ööö. Akkor inkább hagyjuk. :-)

Twisk 2010.08.02. 07:29:10

@radiologus.hu: Tégy le annyit mint Ő. Aztán visszatérünk.

Twisk 2010.08.02. 07:51:29

@radiologus.hu: Parancsolj kérlek:

"Valakinek az életszentségét megsérteni ezer módon lehet, mindegyiket utálom és haragszom érte. A nem látható erőszak tömérdek esetét ismerve tudom: az embert szavakkal is irtózatosan rokkanttá lehet alázni."

"Figyeld meg az életet: látsz valahol szomorúságot? Láttál már valaha depressziós fát? Vagy láttál már valaha szorongó madarat? Vagy idegbeteg állatot? Ugye nem? Az élet egyáltalán nem ilyen. Csak az ember tévedt el valahol."

Még valami?

Scala 2010.08.02. 10:15:03

@Twisk: sztem idegbeteg állat - most nem a köznapi értelemben használva terepjárós vagy buszvezetőre / orvosra/ mentősre/ ápolóra értve :-D - van.

Emberi beavatkozás kell hozzá, de ló és macska a legkönyebben található példa.

Scala 2010.08.02. 10:16:27

jav. elnézést a mentősöktől, őket sztem nem volt indokolt oda írnom, ahova

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.02. 11:27:54

@Twisk:

Nem kell tudnom tojást tojnom, hogy meg tudjam állapítani egyről, hogy jó-e.

Semmi baj Popperrel, csak annyi, hogy üres. Mindennapi evidenciákat ír le, amit a teljesen tudatlanok természetesen nagy örömmel olvasnak. Mintha arról írna, hogy "WC-használat után mossunk kezet, ezzel sok betegséget lehet elkerülni". És sokan nem mosnak kezet, számukra ez revelációként hat.

Mestereket kell olvasni, nem pedig ismeretterjesztőket. Azonban kétségtelen, hogy a mesterek írásai nem találhatók meg a pályaudvarok könyvárusainál.

:-)

Twisk 2010.08.02. 11:52:59

@radiologus.hu:
Ismét ékes példát mutattál az itt dívó mentalitásból. Időről-időre szükségetek van egy-egy "áldozatra", akin hosszan, kitartóan és csordamódra demonstrálhatjátok, h. "hülye, ostoba, idióta, műveletlen, tapló, büdösgyökér, paraszt, stb.". Sőt! Ha vesz is könyvet a pályaudvaron, azt csak azért teszi, h. kitámassza vele a szék lábát, mert billeg.

Ugyanis. Amíg ezt teszitek, senki nem foglalkozik avval, h. mekkora a mocsok körülöttetek, mit követtek el az emberek ellen, milyen arányú hiba-százalékokkal dolgoztok és stb.

Popper üres. /8 diplomája volt/ - " pláne szigorúan távol tartotta magát az orvostanhallgatóknak szóló előadásoktól".
Tudta miért teszi.
("Savanyú a szőlő" - Aesopus)

Kezet kell mosni?
Embernek kell lenni. Ez is evidencia. Ezt betartják? Gyakran? Sokat?
Ki a mester? Mi a mester? Ki dönti ezt el? Te? Én?
Hogy is mondta Füles, az öreg szamár?
(aki szintén nem mester!!!)

"– Nagyképűség – mondta. – Ez a helyes kifejezés. Nagyképűség, ez az én bajom."

Szépen kérlek egy dologra nagyon vigyázz: soha le ne ess az egodról az EQ-dra. Ez a zuhanás az életedbe kerülhet.
:)

Búcsúzóul legyen egy Mester - Szókratesz:
"Képtelen vagyok bárkinek bármit megtanítani. Csupán elgondolkodtatni tudom az embereket."

Scala 2010.08.02. 12:08:33

@Twisk: @radiologus.hu: Popper Péter szerintem is üres. És könyvben olvasva zagyva is, ugrál, nincs benne koherencia.
DE! Egy-egy részlete tényleg jó (tud lenni)!
A Szókratesz idézet találó.
Ennek örömére jövök a magam bolondériájával:
Ego, EQ, 2000. óta egy libanoni szárm. USA orvosnő az SQ, Sprituális Kvócienst vezette be, az a jövő.

"DANA ZOHAR:
US-born physicist and psychologist who works in collaboration with her British psychiatrist husband Ian Marshall in Oxford. Together they have evolved a theory of 'spiritual intelligence' or SQ, which they claim to be the cognitive function in the human brain that deals with big philosophical or intellectual problems such as the meaning of life. Zohar, a graduate from both MIT and Harvard, argues that 20th century quantum physics should revise our understanding of how the brain works (...). Only by doing this in the corporate context she argues, can managements come to terms with the kind of change demanded in chaotic 21st century conditions.

Her studies in neurology have let her to conclude that, while different parts of the brain fulfill different functions of reasoning, some holistic effect is at work beyond the processing of information and images, which results in SQ ability. The word 'spiritual' in this context has nothing to do with religion, but is the part of our intelligence that asks 'why' and which governs the vision and values that makes us who we are.

Key book: SQ - The Ultimate Intelligence, London, Bloomsbury, 2000"

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.02. 12:57:13

@Twisk:

Egy embernél a 8 diploma arra garancia, hogy _igazán_ nem ért semmihez.

Te megbíznál egy 4 szakvizsgás orvosban? Hogy egyszerre kitűnő általános belgyógyász, foglalkozás-egészségügyi orvos, ortopédsebész és allergológus?

Én nem.

Hogy Popper tudta, miért nem ült be orvosi előadásokra?

Persze, nehogy véletlenül meghallja, hogy "kollégák, soha nem a betegséget, hanem a beteg embert kell kezelnünk!".

:-)

Scala 2010.08.02. 13:10:30

@radiologus.hu: 8 diploma témában annyira ugyanezt gondolom.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.02. 13:25:20

@Twisk:

Annyira aranyos dolog, hogy egy bizonyos réteg, ha valakit le akar dorongolni, előveszi az EQ-t, mint utolsó bunkósbotot. :-)))))))))))

Nem mintha az EQ-t lehetne akár kvázi-objektíven mérni - olyasféle dolog ez, mint a politikában a "ki mennyire magyar vagy hazafi": mindig az aktuális ellenfél, aki per definitionem a gyengébb.

Scala 2010.08.02. 13:37:14

@radiologus.hu: Jó, azért egoból reagáltok le elég sok mindent, és empátia szinonímájaként sokan az EQ-t emlegetik. Értem mit akart mondani, és valahol igaza van.
Tudom nincs idő, nincs pénz, fúrás van és kib***tt stressz, de az empátia szerintem az állami kórházban orvosok között olyan cikis dolog, a többiek kinézik aki nem tartja fent a tekintélyét. Nem is a betegnek szól sokszor a stílus, inkább kollégák, vagy a státusz, vagy egyéb kódolt szerepek.
Rohadt dolog, ügyvédeknél ugyanez van, én már csak tudom.

A lényeg: lehet bunkósbotnak hatott amit írt, de így kéretlen prókátorként mondanám: ha sikerült elültetnie vele valamit benned (lelked, nem egód), már volt értelme.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.02. 13:39:13

@Twisk:

Hogy ki a mester?

Mindenkinek más.

Van, akinek a szomszéd Mari néni.

Van, akinek a Nők Lapja és Vavyan Fable meg Leslie L. Lawrence.

Van, akinek Müller Péter, Popper Péter, Coelho és Osho.

És van, akinek más.

Kinek-kinek szintje szerint.

És amíg nem haladsz meg egy szintet, nem tudod értelmezni a fölötte levőt. Ez nem baj, csak tudni kell róla.

Twisk 2010.08.02. 13:42:11

@radiologus.hu:
"A legnagyobb hiba, amit az orvosok elkövetnek, hogy a testet anélkül próbálják meggyógyítani, hogy az elmét is gyógyítani próbálnák. Pedig az elme és a test egy, és nem szabadna külön kezelni." (Platón)

Lehet próbálkozni. Az Ő nevét a világ ismeri. A tiédet? A pszichológus, klinikai gyermek-szakpszichológus és pszichoterapeuta talán nem az ortopédsebészés allergológus párosítás.

Nem kell megvédenem. Önmagában egy ragyogó elme volt.

Folytasd Mester. Degradálj bátran, bárkit. :)

"Az ember nem olyan hatalmas, hogy mások felett ítélkezzen. (...) Véleményed persze lehet, de abban a pillanatban, amint valakit elítéltél, valójában magadat ítélted el. Ha bántasz valakit, magadat bántod, senki mást. A bántalom nyila előbb-utóbb visszapattan rád, így rendelték az istenek..." (Platón)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.02. 13:47:32

@Scala:

Tévedsz, az empátia nagyon fontos dolog mindenütt, és bizony általában szóvá teszik a kollégáknak, ha nem megfelelő a hangnemük a betegekkel. És a legtöbben belső konfliktusként élik meg, hogy nincs idejük megfelelően kommunikálni, mert állandóan rohanni kell. Nem egyszer láttam, hogy a mindig rohanós katonás traumatológus mennyire "meglágyul" és beszédessé válik, ha nem tízen várnak még rá, hanem épp úgy van bent nála a páciens, hogy üres a folyosó. És ez nem pénzfüggő dolog, hanem egy nagy forgalmú ambulancián az utcáról beeső betegről van szó.

A legviccesebb egyébként az, hogy te is azt hiszed, szükségem van még további EQ-tuningra. Azok a páciensek, akik úgy 4-5 éve mindenhová követnek, nem így gondolják.

Szóval a bunkósbottal szép nagyot csapott mellé, a gondolataimat, melyeket elindított bennem, meg már leírtam, miszerint marhaságnak tartom az EQ-val való csapdosást. :-))))))))))

Twisk 2010.08.02. 13:48:10

@radiologus.hu: Tévedsz. Nem vagy ellenfél, mert nincs tét. Nincs győzelem, mert nincs harc. Valamiért irritállak. Nem én vagyok a problémagazda, hanem Te. Sajnállak. A saját értékedet Te nem ítélhetik meg, csak mások. Szomorú nap lesz, amikor Te leszel itt a moderátor. Az igazságtalanság a sajátod. Élj vele. Élj magaddal napi 24 órát. Ennél nagyobb büntetésed sosem lehet. Aztán ha eluntad, majd nézz körül és belátod: emberek élnek körülötted. Majd. Egyszer. Ha kitörtél az egyszemélyes univerzumodból.
Ennél többet nem kívánhatok neked: "Minden Buddhák bölcsessége vezéreljen útadon!"

Twisk 2010.08.02. 13:50:37

@Twisk: jav.:
*Te nem ítélheted meg, csak mások.
**utadon

Twisk 2010.08.02. 14:01:49

Scala most tűnt csak fel - (ne haragudj érte), h. nálad aztán jó helyen lengeti Fable-t. :)

Scala 2010.08.02. 14:07:36

@Twisk: dr. Németh Attila az egyik kedvencem az 'író' pszichiáterek közül.
Könyvcímek: Loyolai Szt. Ignác, az öngyógyító kényszerbeteg
vagy ez:
irodalom.blog.hu/2008/10/04/ki_szepen_kimondja_a_rettenetet_azzal_fol_is_oldja_psyrodalmi_szoveggyujtemeny
van egy ábrás összefoglaló is pszichiátria szigorlatra hallgatóknak, azt is megvettem... stb.
Líra könyvkiadó vagy Medicina tartja ezeket a könyveket, úgyhogy jóval előbb találkozol a Szendi G. paleolit diétájával...
Szellemes, kreatív, okos, semmi fellengzősség. Imádom a stílusát: intelligens, de nem pushy, élvezet olvasni.
Olyanokról is sokat ír, amit Platontól idéztél. Sztem túl kevesen olvassák... nincs idő ugye...
Számomra hitelesebb, mint Popper P.

Két éve még hánytam Coelho imádattól,borzalmasnak tartom, idegesít. Mára tudom, a lényeg, hogy ideig-óráig segít egyeseknek, és megérinti őket. Popper ilyen magyarban. Ettől függetlenül mind2-t szereplési mániás, szorgalmas tacskóknak tartom, a csilláron. (ítélkezés, oké, de mint véleményt vedd).
+ Csernustól rosszul vagyok kezdetek óta!!! Nem normális, mármint mentális egészség szempontból.

De nincs bajom azzal, hogy a Díjbeszedőnél a pénztárossal elbeszélgetek a könyvéről, mert ott volt mellette. Egyszerűen túl kell lépni a felsőbbségtudaton, kvára délibáb!

/Halkan jegyzem meg, te is ítélkeztél az ortopédsebész-allergológus összehasonlítással./

Asszem nagyon zagyva lett, de nem olvasom vissza... bocsi.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.02. 14:09:20

@Twisk:

"A legnagyobb hiba, amit az orvosok elkövetnek, hogy a testet anélkül próbálják meggyógyítani, hogy az elmét is gyógyítani próbálnák. Pedig az elme és a test egy, és nem szabadna külön kezelni."

"kollégák, soha nem a betegséget, hanem a beteg embert kell kezelni"

Nyitott kapuk és az ő döngetésük. Látom, ez már nagyon jól megy. :-))))))

Scala 2010.08.02. 14:10:48

@Twisk: A maga nemében, mindent a jó polcon. Egyébként ha olvasod, amit írtam róla talán megérted, hogy sztem, az a nő rendben van. :-) Irónia, börleszk, némi cinizmus. Soha rosszabb ponyvát! :-)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.02. 14:11:01

@Twisk:

Te magad egyáltalán nem irritálsz, csak az a szemét hazugság, amit Poppertól idéztél. Majd ezt a hazug alakot véded itt teljes erőddel.

Ez, ami zavar, nem más.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.02. 14:13:28

@Scala:

No igen. Mint ahogy a gasztronómiában való előre haladáshoz is hozzájárul a sarki büfé csalamádés hamburgere.

De arról valaki soha nem próbálja azt állítani, hogy az az ételkészítés egyik csúcsa.

:-)))

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.02. 14:14:22

@Scala:

Egyébként Molnár Éva nem rossz, bár 2-3 könyv elég volt belőle, a falra mászom a hihetetlen modorosságaitól.

Scala 2010.08.02. 14:17:23

@radiologus.hu: Empátia: akkor jó, ha szóvá teszik, persze gondolom hierarchiában felfelé már kevésbé teszed szóvá...Örülök, ha csak az időhiány miatt tűnik lelketlen gépnek a dolog.

EQ-tuning: az is simán lehet, hogy keverlek titeket orvosokat itt a blogon, valahogy az lett a benyomásom, hogy van akire ráférne... annyira bemerevedtek a táborok.
Sok jó orvost ismerek, és sok idegbeteg hülyét. Sztem te előbbi lehetsz. Nem bók, de még a laikus tömegtől is ovastam, hogy akarnak szakmai moedrátornak. ;-)

Scala 2010.08.02. 14:18:12

@radiologus.hu: Igen, nekem is elég volt 2 könyv, néha túlburjánzik. Sztem ugyanazt éreztük! ;-)

Twisk 2010.08.02. 14:36:01

@radiologus.hu: Picit idegesnek tűnsz... Nyugavér Csikánó. :)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.02. 21:54:36

@Twisk:

Megkérdezted, hogy mi zavart és miért. :-)

Irise 2010.08.03. 00:04:01

@Twisk: "Az indusztriális kórházi vagy rendelőintézeti orvoslás úgy működik, mint egy nagyipari autójavító műhely. Itt is, ott is specialisták vannak. A javítóműhelyben motorszerelők, karosszériások, elektromos szerelők, kárpitosok, fényezők, stb. A kórházban kardiológusok, belgyógyászok, endokrinológusok, gégészek, sebészek stb. Attól függően lépnek akcióba, hogy mi a baj. Érdeklődésük középpontjában a beteg szerv áll. Maga az ember a beteg szerv tokjává devalválódik. Benne van a rosszul működő szív vagy vese. A toknak pedig ne legyenek túlzott személyes igényei. Ennek megfelelően jó beteg az, aki szerény, alkalmazkodó, kellő áhítattal tekint a "szakemberre", és főként rutinszerűen gyógyítható. Rosszabb beteg, aki problémát, fejtörést okoz. A gyógyíthatatlan beteg pedig az orvoslás selejtje."
(Popper Péter) "

Szerintem ez tévhit. Nekem pl. ma volt egy myelodysplasias + chr. varixvérző betegem,akinek migrénjét követően vérhányása volt :)
A beteg,miközben vettem fel az anamnézist, elnézést kért,mert tudta,hogy komplikált és valószínűleg le fogja foglalni az összes időmet,holott voltak még sokan.
Mire megmondtam neki,hogy ne haragudjon, de én nagyon szeretem a komplikált betegeket :)
Jó érzés gyorsan ellátni egyszerű sérüléseket, asztmás rohamokat ezt-azt, de amikor valami érdekes bejön,ahol össze kell rakni a képet :) az az igazi.
Az orvoslás csak nagyon-nagyon ritkán rutinmunka. Vagy csak nekem van még mindig a lelkemen a tojáshéj.

@radiologus.hu: Vavyan Fable majdnem szent.. bár volt egy korszaka,amikor ezoterikusan ömlengett, az nem gyere be. De a Denisa Wry sorozat :)
Osho pedig nagyon jó,ha relaxálni akarsz és tudsz. Vannak nagyon jó meglátásai. Nem mondom,hogy az egész, de némely mondatán nagyon el lehet merengeni.

Twisk 2010.08.03. 12:45:35

@Irise: Örömmel olvasom, h. Te nem ilyen vagy. Járja mifelénk egy mondás - gondolom még Te is emlékszel rá:
"Akinek nem inge, ne vegye magára!"

(Ennek a modern változata: "Akinek nem Inge, annak Jürgen....")

Irise 2010.08.03. 13:48:07

@Twisk: Nem is vettem én magamra,csak szólni akartam,hogy szerintem nem kellene általánosítani.
Sok kollégát ismerek, akinek,ha referálok egy beteget és előre szólok,hogy izgalmas történet lesz,hallani az ő hangján is,hogy felvillanyozódik.
Viszont,ha millióan várakoznak odakinn, nincs idő összeszedni a beteg félórás-órás történetét, komplikált gyógyszereit összehasonlítani, az borzasztó érzés. A többi beteg morog odakinn, bekopog,hogy mi lesz már, miért nem haladunk kérem... nagyon stresszes tud ez lenni. Ilyen helyzetben , azt hiszem, érthető,ha valaki halkan feljajdul, mikor szól a beteg,hogy problémás lesz.

Twisk 2010.08.03. 13:52:43

@Irise: Kérlek ne fussuk a "ki mit gondolt, mondott, írt" köröket mert felesleges. Nem általánosítottam és senkinek nem címeztem. Vagy ha igen, akkor éppen annyira, mint itt mindenki.

De ha megengeded kérdeznék tőle valami teljesen szakmait. Mehet?

Twisk 2010.08.03. 13:56:12

@Twisk: Természetesen Tőled.

Irise 2010.08.03. 14:14:18

@Twisk: Jöhet. Itt? Vagy emailen?

Twisk 2010.08.03. 14:31:01

@Irise: Teljesen átlagos és általános kérdés, talán más is tanulhat belőle.

Tudásod és tapasztalatod szerint egy olyan hasnyálmirigy gyulladásnak aminek halál a vége, milyen jeleket kellett volna mutatni? Hol lett volna az a pont, ahol a betegség még visszafordíható, de a család észreveszi, h. baj van? 60 éves férfiről beszélünk, sosem volt alkoholista, nem szedett semmilyen gyógyszert. Normális vérnyomás, cukor, koleszterin.

Irise 2010.08.03. 15:01:19

@Twisk: (Bocsánat,közben ebédeltettem a törpémet.) ez nagyon nehéz kérdés. Nem lehet meghatározni,hogy hol van az a pont ahol a betegség még visszafordítható (sajnos az orvostudomány egyáltalán nem egzakt). Ez teljesen egyénfüggő.
Amit mondanék: amíg a fehérvérsejtszám 15 ezer alatt van, a vércukor 10 alat, az urea 16 alatt, albumin 32 és calcium 2 felett illetve a Pa O2-je 8 felett van,addig jók lehetnek a kilátások.
Egy ilyen spontán pancreatitis ahogy írtad, szerintem sokkal rosszabb kilátású,mintha ismernénk az okát.
Milyen jeleket kell mutatnia egy halált okozó panceatitisnek? Bármilyet. Az a pancreatitis is okozhat halált,ahol az egyetlen tünet egy enyhe émelygés. Az is túlélheti,akinek necrotizáló pancreatitise lesz.
Sajnálom, de tudásom és tapasztalatom szerint majdnem soha nem lehet meghatározni egy pontot,ahol visszafordítható egy betegség. És minden halált okozó betegség esetében lesz egy pont ahol azt mondjuk: innét már biztosan visszafordíthatatlan.
Nem hiszem,hogy sokat tudtam volna segíteni, bocsánat.

Fekete Dália 2010.08.03. 15:08:23

@Irise:
J.o. inguinalis fájdalom, benzidin pozitív széklet, jelzetten alacsony fvs szám és kissé magasabb CRP, azonkívül kétnapos hasmenés, hányinger minek a tünete lehet?Láz szinte sohasem lép fel az illetőnél egy ideje.
UH 43 mm-es petefészket mutatott, amely a radiológus szerint gyulladásban volt.

Twisk 2010.08.03. 15:08:58

@Irise: Egészségére a Csöppmanónak az ebédet! :)
Segítettél Irise, köszönöm. Ha jól értettem amit írtál, akkor felesleges azt latolgatni, h. mit lehetett volna tenni. Voltak tünetek, de csak a halál előtt 2 nappal, és akkor is csak olyanok, amikből bármire lehetett következtetni. Hasi görcsök, hányinger. A boncolás során epeköveket találtak. Még egyszer köszönöm a válaszodat. Ezt meg kell emészteni. Nem könnyű.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.08.03. 16:49:11

@Twisk: utólag visszanézve édesanyám apró émelygések és hasfájások miatt tapasztalati úton (mintegy spontán) kialakította magának a hasnyálmirigyes diétát. Leszámítva a kávét, az alkalmi alkoholt, és a zsíros husokat.

Egyszercsak azonban összeomlott, négy hétig feküdt kórházban, az orvosa szerint nem sokon múlott.

Ez persze nem orvosi, hanem életviteli megfigyelés, de ennek kapcsán felismertem, hogy én milyen ételeket kerülök hasonló okok miatt. Csak még nem állt össze a kép. Utólag maj

Irise 2010.08.03. 18:33:35

@Twisk: Elnézést,hogy megkérdezem,de nem találtak epekövet elakadva a pancreas kivezetőcsövében? Ez ugyanis simán lehetett oka a pancreatitisnek.
Ha csak halál előtt két nappal voltak tünetei,akkor egy nagyon gyors és agresszív lefolyású eset volt. Sajnálom, részvétem.

@fehérzaj: petefészekgyulladás/méhenkívüli terhesség/vakbélgyulladás/gyulladásos bélbetegségek. Én ezen a vonalon néznék körül először.

Fekete Dália 2010.08.03. 18:48:40

@Irise:
Köszi a választ!
A nőgyógyász a 10 perces hasi UH eredményét nem vette figyelembe a nőgyógyász(sürgősségi osztályon készült), inkább az 1 perces hüvelyi uh és a manuális vizsgálat eredményét vette alapul , a vizsgálat diktálással együtt 2 percet sem vett igénybe, valahogy nem tartom alaposnak.
Sebészhez nem küldtek, csak további gastro szakrendelésre, azóta is fáj a jobb oldalam, a szakrendelés szeptemberben fogadna.Ott tükröznének, ha engedném.
Ha megérem.

Irise 2010.08.03. 19:06:46

@fehérzaj: A sürgősségi osztályos UH nagyon korlátozott értékű. Nem radiologusok csinálják,hanem sürgősségis orvosok, és bár lehet részt venni 2-3 napos tanfolyamon,az azért mégsem ugyanaz. Úgyhogy kismedencei fájdalom differenciáldiagnosztikájára szerintem.. javítson ki engem Radiológus,de nem csodálom,hogy nem vette figyelembe a nőgyógyász.
A tükrözést szerintem engedd,ha lehet,kellemetlen élmény lesz, de ha konkrétan meg tudják nézni,hogy mi zajlik odabenn, az nagyon hasznos lesz.
vakbél csak diff dg, és ha a sürgősségin kizárták,akkor azt mondom,hogy amiatt ne aggódj.

Fekete Dália 2010.08.03. 19:17:29

@Irise:
Nálunk a sürgősségin aradiológia ad UH rtg és egyéb szolgáltatásokat, tehát szakképzett radiológus orvosok dolgoznak ott,.
Külön vizsgálnak a sürgősségi osztályon és ők küldenek Uh kérővel a radihoz tartozó elkülönített rendelőbe.
Pancreas? is szerepelt a diagnózisok között a kérőlapon, ja és talált egy 2,2 cm-es cisztát az epehólyag mellett a radiológus.
Az igazság az hogy a nőgyógyászaton a sürgősség ellenére 2 órán át nem szólt hozzám senki, addig a betegek ellátatlanul voltak, ambuláns rendelés idején, mikoris megjelent egy talán éppen szakvizsgázott? nőgyógyász, aki mikor bementem, még arra sem méltatott, hogy átnézze a sürgősségi véleményezését.

Fekete Dália 2010.08.03. 19:22:42

A tükrözést szeretném elkerülni, nem akarok fájdalmas és felesleges beavatkozást.
Tudtommal nem adnak érzéstelenítést, sem kábítást.

Irise 2010.08.03. 19:28:07

@fehérzaj: A tükrözés nagyon ritkán felesleges. Ha a gasztroenterológus elzárkózik a fájdalomcsillapítástól,kábítástól, meg lehet kérdezni,hogy meg lehet-e beszélni az anesztesekkel,hogy segítsenek. Erre azért már többször láttam példát.

Irise 2010.08.03. 19:33:05

@fehérzaj: valamilyen oknál fogva azt hittem,hogy angol kórházban jártál sürgősségin, ezért írtam,hogy a sürgis UH milyen értékű . Akkor visszavontam,ha radiológusok végzik!

A nőgyógyász,hogy az ambuláns rendelés 2 órát késett -lehetett műtőben, lehetett osztályon problémás betegnél, lehet,hogy betettek hozzá egy gyakorlatozó csoportot és mégse akart bevinni 12 egyetemistát,hogy nézzék a vizsgálatot. Nem valószínű,hogy 2 órát a büfében töltött a kolléga.

Twisk 2010.08.03. 20:51:15

@Irise: Nagyon friss még a dolog, a boncolási jegyzőkönyv nincs még a kezünkben. Csak arra tudok hagyatkozni, amit a boncolást végző orvos szóban elmondott. Azt mondta, h. az epehólyagban sok homokot talált. Még egyszer köszi.

Irise 2010.08.03. 21:26:54

@Twisk: Bármikor szívesen.

Fekete Dália 2010.08.04. 08:47:03

@Irise:

25-30 körüli doki tart előadást nyáron egytemi hallgatóknak?
Hiszen még neki is vissza kellene ülni az előadóba.
Mindenesetre nem bízom a vizsgálati eredményében, márcsak azért sem, mert 3 nap múlva a sok piszkálgatástól 10 nappal korábban érkeztek meg a szokásos nehéz napok a Föld nevű bolygón.
Inkább átnézetem magam valaki mással is, aki nem intéz el 2 perc alatt, és átnézi rendesen a másik intézményben készült aznapi nagy teljes hasi UH eredményét is.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.04. 18:27:53

@fehérzaj:

Egyetemen vagy szakorvos, vagy idősebb rezidens kap csoportot. Azaz legalább 28-29 éves. :-)

A jobb alhasi fájdalmak eléggé nehéz diagnosztikai problémát jelentenek.

Fekete Dália 2010.08.04. 19:14:08

@radiologus.hu:
28-29 éves? és úgy nézett ki mint egy hentes, legalábbis az egyik nőbeteg ezt a megjegyzést tette rá.
Nem lehetne kézméret alapján szelektálni a nőorvosokat?

Látom mennyire nehezen megy, talán 1-2 hónap alatt csak megállapítják a pontos diagnózist.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.08.05. 13:26:48

@fehérzaj:

Hja, hogy előítélet vezeti a t. betegeket?

Fekete Dália 2010.08.05. 14:56:33

@radiologus.hu:

Csakis annyira, mint a t. orvosokat.:)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása