Miért hívott mentőt?

2010.07.05. 06:00

1,5 éves kislányom leesett a kismotorról, nekiesett egy ház sarkának, 1 centi hosszan felnyílt a homloka, dőlt belőle a vér, a seb nagyon mélynek tűnt (utólag már tudom, hogy megdagadt a feje az ütéstől és attól még mélyebbnek tűnik a seb a valóságosnál) és persze üvöltött a gyerek folyamatosan a fájdalomtól.


Egyik nagyszülő épp nálunk volt, másik 2 gyereket ráhagytam és hívtam a mentőket (férjem munkában volt a kocsinkkal). Mentő 20 perc múlva ért ki, bevitt minket a Heim Pálba, én persze kész voltam az idegességtől, ambulancián orvos kérdi: Melyik kerületből jöttek? Megmondtam, (egyébként 20 percre a a kórháztól, nem a város másik végén), erre kérdés tőle: Miért hívott mentőt, miért nem jöttek villamossal?


Nem viccelt, nem poén volt, tök komolyan, nagyon érzéketlen és rideg módon kommunikált velem. Én persze kezemben a még mindig zokogó gyerekkel, a könnyeimen át nem bírtam semmi frappáns választ kinyögni, utólag persze már zseniális riposztokat vágtam volna a fejéhez.


Mindig rendesen fizettem a tb-t, eddig sosem hívtam mentőt és egyáltalán nem vagyunk betegesek, nem terheljük a tb pénztárcáját. Nagyon megalázó volt az egész, szerencsére a gyereknek nem lett nagyobb baja, összeragasztották a sebet.


Lehet, hogy az orvos meglátása szerint nem volt olyan mértékű a baj, ami mentőt indokolt volna, de mégis mit tehettem volna?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorpenis 2010.07.05. 06:14:18

A mentő drága, kevés is van belőle, az igazán indokolt esetekre kellene használni. Ha komolytalan dolgokhoz hívják és ki is megy, akkor esetleg nem jut mentő komolyabb esetekre.

P75 2010.07.05. 06:27:40

Emlekszem, amikor velunk tortent szinte ugyanez, a nagynenem, aki 3 gyereket felnevely ramnezett, megkert, h nyugodjak meg e elmondta a kovetkezoket:
- a fejseb NAGYON verzik, mindig, ne ijedjek meg
- az jo, ha a gyerek uvolt, az lenne a baj, ha nem sirna
Ezutan autoval atmentunk a furedi ugyeletre (Balatonon tortent), es rendben ellattak minket. Ha ezt egy mentos nem tudja telefonon elmagyarazni, akkor jojjon csak ki. Egy verzo fejseb rohadt ijeszto, muszaj lett volna higgadtan elmagyarazni az anyukanak, hogy semmi baj.

Gest anyó férje 2010.07.05. 08:39:26

"de mégis mit tehettem volna?"

Hatalmas sérülés lehet amit összeragasztanak helyből (1 centin nehéz is lenne varrni).
Kicsit komolyítva: nem kéne minden leendő szülő számára kötelező tanfolyamot tartani a legfontosabb ismeretekről, mint például elsősegélynyújtás? Sebet kimosni, bekötözni, egy gyors állapotfelmérés (ha bömböl a gyerek az jó jel) és utána irány az orvos. Ez többet használna mint a pánik

Káin 2010.07.05. 08:50:23

@Gest anyó férje: Amikor ömlik valakinek a fejéből a vér, akkor nem látszik mekkora aseb, mennyire komoly a sérülés.Ha van gyereked, akkor pedig tudod, hogy mit él át ilyen helyzetben egy szülő....

Az ötlet viszont tetszik.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.05. 09:20:38

Nekem is volt már fejsebes gyermekem:(
Ilyenkor hirtelen megijed az ember, pláne, ha reggel még épen és egészségesen vitted el az oviba, aztán délelőtt csenget az óvodai dadus, aki hazahozza a fejsérült kicsit ellátatlanul, hogy akkor én most csináljak vele azt, amit akarok, nem érdekli őket, hogy én adott pillanatban egyedül vagyok otthon egy párhónapos csecsemővel.
Mi is megjártuk a hadak útját, mivel nem az én felügyeletem alatt történt a baleset úgy gondolnám az óvodának kötelessége lett volna orvost hívni.
Mivel a traumatológusnak sem sikerült pontosan beszámolnom arról, hogyan történt az eset(zűrzavaros beszámoló a dadustól és a gyerektől), ezért jó alaposan megvizsgálta a doki, rtg is volt, mert lehet, hogy pici a sérülés kívülről, belül annál nagyobb lehet a baj.
Szerencsére a mi esetünkben sem volt komolyabb baj, bár én nem hívtam mentőt, csak taxit(többezer ft-ba fájt az eset).
Ha nem lett volna pénzem, én is mentőt hívtam volna.
Mindig előttem van a történet, amit édesanyám mesélt, a mentők beszállítottak egy sérült biciklistát, egy autó csapta el, tudott beszélni, láthatóan magánál volt, csak addig ültették a rtg-sek a folyosón, hogy mire beszólították volna, már késő volt.

epres négercsók 2010.07.05. 09:53:20

Először azt mondtam volna, hogy kezdő anyuka, megrémült, oké. De azt írja a szövegben, hogy "Egyik nagyszülő épp nálunk volt, másik 2 gyereket ráhagytam "
- vagyis már nem kezdő anyuka.
Amikor én kicsi voltam, az én anyukám is mindenen parázott (bár mentőt azért nem kellett hozzám hívni soha, pedig nekem még vérhasam is volt), de egy gyakorló anyuka azért a harmadik gyerekére már "lehiggad", mint ahogy az én anyukám is elég hamar megtanulta a helyén kezelni a dolgokat, mire megérkezett a másik két tesóm.

Mentőt hívni ilyen bagatell esetekhez pedig tényleg nem szabad, mert ennél sokkal súlyosabb esetek is vannak, ahova meg nem ér ki a kocsi. Megértem, hogy anyuka pánikba esett, de egy centis vérző sebbel mégse kéne már...

epres négercsók 2010.07.05. 10:03:16

@pcr: A fejseb elég alattomos tud lenni, agyrázkódás, stb. De ha a seb egy centi hosszú, és a gyerek üvölt (ergo nem ájult el), akkor szerintem fel lehet ülni a villamosra, végszükség esetén hívni egy taxit.
Nem tudom, mit csináltam volna hasonló helyzetben, mert nincs gyerekem, minden bizonnyal én is pánikba esek. De ha aggódok valakinek az épségéért, életéért, akkor pont nem érdekel, mennyibe kerül egy taxi, egyszerűen kihívom (mint ahogy volt is már példa rá családtaggal, és a taxis nagyon korrekt volt, mert nem fogadta el a borravalót, csak közölte a beteg családtagommal, hogy jobbulást kíván).

Állítsuk meg a ......... 2010.07.05. 10:16:08

@epres négercsók:
A taxira nem sajnálom a pénzt, ha életet menthet(időnként gyorsabb, mint a mentő), de sok családnál nincs pénz taxizgatni ide-oda.
Egyébként, mint írtam a mi esetünkben nem az én felügyeletem alatt történt a baleset, jogosan vártam volna el, hogy a óvoda orvost hívjon, a felelősséget a legkönnyebb elhárítani.

Rotoxis 2010.07.05. 10:31:50

@pcr: Bér ritkán vagyunk azonos véleményen /:-)/, most teljesen egyetértek Veled és szokásom ellenére bizony nagyon ordibáltam volna az ovi vezetőjével. Fejsérült gyereket hazavinni és nem az orvoshoz, szerintem egyszerűen felelőtlenség, megkockáztatom bűnös felelőtlenség.

A poszthoz majd később...

Káin 2010.07.05. 10:35:31

@epres négercsók: Kisebb koromban egyszer beütöttem a fejemet foci közben. Úgy dőlt belőle a vér, hogy csuda, persze ordítottam is az ijedtségtől. Mindenki meg volt ijedve, a tanárok (mert a suliban esett meg az eset) is pánikoltak, majd odavittek az orvoshoz. kiderült, hogy egy aprócska seb lett csak a fejemen, még csak össze sem kellett kapcsozni, csak fertőtlenítették. A lényeg annyi, hogy ameddig le nem mosták a kobakomat, mindenki azt hitte, hogy egy nagyon komoly sérülést hoztam össze.

Archetype 2010.07.05. 11:05:43

Gyakorló anyuka.. olyat még nem láttál, hogy két gyerek legnagyobb sérülése, hogy bibis lesz a térde a harmadik gyerek meg havonta jár balesetire, mert mindig szerencsétlenül esik? Nálunk ez volt, anyám 16 évnyi gyereknevelés után a legkisebbel járt először a balesetin...

Gest anyó férje 2010.07.05. 11:40:11

@pcr: "A taxira nem sajnálom a pénzt, ha életet menthet(időnként gyorsabb, mint a mentő), de sok családnál nincs pénz taxizgatni ide-oda"

Egy sürgősséggel kihívott mentő rezsiköltsége sokszorosa a taxinak, de nem baj mert az állam fizeti. Nagyjából ez a szemlélet érvényesül mindenhol, csodálom hogy az orvos szembement a széllel, ki is érdemelte a posztíró rosszallását. Kíváncsi volnék mi lett volna a riposztja ("utólag persze már zseniális riposztokat vágtam volna a fejéhez")

A magyar eü egyszerre pazarló és kuldusszegény, lehetne elemezni az okokat, de valahol mélyen a szemléletben gyökeredzik

szabidoki 2010.07.05. 11:41:49

A kolléga kissé szerencsétlenül kommunikálta azt a valós tényt, hogy minden apró sérülésért nem kell mentőt hívni...
@Gest anyó férje: meg lehet varrni egy egy centis sebet is, de sok vele a macera, ezért szokás inkább ragasztani. Mondjuk kicsi gyerekeknél annyiból bajos, hogy állandóan piszkálni fogja a tapaszt.

Káin 2010.07.05. 11:42:39

@Gest anyó férje: "de nem baj mert az állam fizeti"

Mi az , hogy az állam fizeti?Az állam nem egy cég, vagy egy vállalat, az államot az adófizetők tartják fent, ergo ők fizetik, pontosabban mi fizetjük.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.05. 11:56:30

@Gest anyó férje:
Mint leírtam én nem mentőt hívtam a gyermekemhez, de ha éppen nem lett volna nálam pénz, mert egyedül voltam egy párhónapos csecsemővel és még ráadásképp egy fejsérült gyermekkel simán mentőt, vagy ügyeleti kocsit hívok.Ugyanis nem voltam ott a balesetnél, nem tudhattam, hogy akár egy percere is nem veszítette-e el a kicsi az eszméletét.
Velünk nem volt szemtelen az orvos, megnézte a sérülést, szemét vizsgálta stb, azután küldött a rtg-re.

Igazad van, biztosan sok esetben van indokolatlan hívás, de amióta átalakították a betegszállítást egészen elképesztő helyzeteket produkál az élet.
PL:A combnyaktörése óta járóképtelen, ülni nem tudó, pelenkázott beteget a közeli kisvárosba(20km+többi beteg felvétele a kocsiba) űlőhelyzetben szállították haza, órákig várakoztatva a beteget, már ebédet sem adtak neki a kórházban, a hozzátartozó pelenkázta aznap kétszer és öltöztette át, mert átázott mindene.
Egyébként ha a hozzátartozó nem ment volna naponta 3-szor a néni éhenhal, mivel nem etették, csak mellérakták az ételt.Kérdezem én ki engedheti ezt meg magának munka mellett.
Bocsi ez nem idetartozó téma volt!

Dr.laikus PhD 2010.07.05. 12:02:03

@Káin:

Attól még az állam osztja vissza, ráadásul ölég alulfinanszírozottan.
@Gest anyó férje:

Apó az agresszív népnevelő. Nem olvas, csak feltételez, következtetéseket von le. Mai Nékosz. Van rá igény, hogy divatba jöjjön, de nem biztos, hogy sikerül ám....

MajorAnna · http://manna.blog.hu 2010.07.05. 12:05:04

Nem vagyok anyuka, vérző fejsebet sem láttam még, de valószínűleg én is mentőt hívtam volna, ha azt látom, hogy keményen vérzik és ordít a gyerek. Honnan kellene tudnom, hogy mennyire komoly a baj, hogy nincs-e agyrázkódása stb.? Van erre valami metódus, hogy a laikus felmérhesse? Aztán ha meg ha utólag kiderült, hogy nagyobb a baj, akkor jön az orvos és jól lecsesz, hogy ugyanmár miért is okoskodtam és diagnosztizáltam magam a gyereket, ha nem is vagyok orvos.

Dr.laikus PhD 2010.07.05. 12:13:25

@MajorAnna:

1. Jelen esetben Anyuka kicsit érzékeny volt.

2. 1 éves gyerek fejsebe nem kellemes látvány. Egyrészt rohadtul fáj, másrészt szegény baba nem sír ilyenkor, hanem sikít.
Több felnőtt ijedt és nem nyugtat, hanem ideges, gyerek még jobban sír.
Több más gyerek még otthon, ilyen tapasztalat nem volt, joggal gondolhatta, ha a mentő kijön - aki előbb kérdez és utána jön csak -, nem volt hiába való orvoshoz menni.

Én is jártam így már, akkor én voltam kisebb bajban, ami akkor nagyobbnak látszott, férjem mindenkivel összeveszett, hogy kerítsenek orvost Nekem, de azonnal. Másnap a viziten tőlem is azt kérdezték hogy van a férjem. :))))

Rotoxis 2010.07.05. 12:37:07

Alapvetően senki nem kezd ordibálni a hozzátartozóval, ha vérző kisgyerekhez hív mentőt. A mentő kimegy, beviszi, ellátják. Az már más kérdés, hogy lehet némi morgolódás, ami jogos is.

Megijedni persze szabad, de akkor viseljük is ak övetkezményeit (jelen esetben a morgolódást).

Az nem kérdéses, hogy egy fejsérült kisgyerek (de még felnőtt is) orvoshoz való, mert a bibin kívül más, komolyabb baja is lehet. Ettől még nem kell azonnal és feltétel nékül mentőt hívni. Első dolgom a gyereket megnyugtatni, sebet megnézni, steril lappal letörölni, Betadinnal fertőtleníteni (cseppet sem csíp- aki kitalálta, azzal mosogatnám, ugyais csíp), aztán elvinni a doktorhoz.
Egyértelmű, hogy a posztoló bepánikolt, a software lefagyott, így a legelemibb dolgok sem jutottak eszébe. Az eset jellmezően Budapesten (de legalábbis nagyvárosban) történhetett, vidéken senkinek nem jutna eszébe ezért mentőt hívni.
Nos a posztoló pontosan a legelemibb dolgot nem tette meg, nem nyújtott elsősegélyt a saját gyemekének! Azért erre nem lehet magyarázat a "megijedtem". Egy egészséges, véralvadási zavarban nem szenvedő gyerek esetében egy ekkora sebből a vérzés egy-két perc alatt akkor is eláll, ha nem nyúlnak hozzá. Erős a gyanúm, hogy a 20 perc múlva megérkező mentők már a homokozóból húzkodták ki a gyereket, aki már el is felejtette az egészet.

Dr.laikus PhD 2010.07.05. 12:56:10

@Rotoxis:

Van egy helyzet. Kijött a mentő.
Mentő csak úgy nem jön. Előbb kérdez, elég alaposan.
Ha nem kell kórházba vinni, csak elsősegélyt kell nyújtani, azt teszik.

Ők nagyon tudnak ilyenkor morogni...

Nem csesznek ki senkivel szándékosan.

Nem vagyunk egyformák. Van aki képes nyugodt anya maradni és egy sebész precizitásával ellátni a gyerekét és van aki nem.
Okításra nincs nagy szükség.

Oktatásra igen.

lallalla 2010.07.05. 13:08:23

@Rotoxis: "20 perc múlva megérkező mentők már a homokozóból húzkodták ki a gyereket, aki már el is felejtette az egészet. "... és ezek után valószínű, hogy a legnagyobb traumát a mentőzés jelentette a gyereknek.

Rotoxis 2010.07.05. 13:14:56

@Dr.laikus PhD:
Általános tapasztalat, hogy a gyerekhez minden esetben kimegy a mentő, ha indokolt, ha nem. Egyetlen irányító sem kockáztatja meg, hogy ne küldjön mentőt egy gyerekhez még akkor sem, ha nyilvánvalóan indokolatlan. Ez egyébként szerintem nem baj, de többen visszaélnek vele. Van aki tájékozatlanságból, ijedtségből, van aki szándékosan.

@lallalla:
A másfél éves gyerek a szülő ölében teszi meg az utat, fel sem fogja hogy mentőben ül. A nagyobbak pedig -hacsak nem tényleg nagyon betegek- kifejezetten élvezik.

Dr.laikus PhD 2010.07.05. 13:17:50

@lallalla:

Azt a gyerkőcök nagyon élvezik ám, rosszul tudod.

Ha szirénázik pláne. Lehet a kölök a halálán akár, a nínós mentő amiben ő utazik az nagy szám.

Rotoxis 2010.07.05. 13:19:47

Még egy apróság. Nem arról van szó, hogy sebészi pontossággal kell ellátni egy sérülést, hanem arról, hogy a minimális elsősegélyt kell nyújtani a gyereknek. Aki erre nem képes, az nem vezethet pl. autót. Az pedig, hogy közlik az illetővel, hogy indokolatlanul vett igénybe egészségügyi szolgáltatást, teljesen természetes.

szabidoki 2010.07.05. 13:25:05

@Rotoxis: jaja, volt olyan, hogy kimentünk egy tinilánykához, aki otthon elájult, és beverte a fejét. Nem volt nagy baja, de hogy mindenki nyugodtan aludjon, bevittük egy röngtenre. Tudni kell, hogy ha nincs nagy dráma, akkor nem szirénázunk, hanem szépen, "simán" megyünk, nem sietünk. Ahogy elindultunk, a kiscsaj felnézett, és nagy ártatlan szemekkel megkérdezte, hogy "és a villogó meg a sziréna?" :)
Persze bekapcsoltuk neki, legyen meg az élmény :)

P75 2010.07.05. 13:28:00

@epres négercsók: nagyon kevés taxis enged vérző és vajúdó embert az autójába ülni. Tapasztalat.
@Dr.laikus PhD: erről beszéltem. A mentősök dolga kikérdezni, még telefonon.

Ismétlem, a fejseb nagyon-nagyon tud vérezni. Általában sokkal ijesztőbb mint amilyen komoly, de senki nem szeret a saját gyerekén oroszrulettezni...

P75 2010.07.05. 13:30:55

@Rotoxis: nem értek egyet. Az orvos sem kezelheti a családtagját, pont az érzelmi érintettség okán. Lehet, hogy laikusként egy vadidegen embernek ellátom az autóbalesetben félig leszakadt lábát, de ha a gyerekem mellényeli a vizet és fulladozik, bizony bepánikolok. Ilyenek az anyák, ilyen hülyére vagyunk összeszerelve.

Rotoxis 2010.07.05. 13:34:06

@szabidoki: Ismerős a dolog! :-)

@P75: Már írtam korábban, hogy a fejsérült gyerek szerintem kórházba való. Mi ebben az orosz rulett? Viszont változatlanul tartom, hogy nem mentőfeladat. Tehát anyuka dolga nem az hogy megsértődjön, hanem hogy megtanulja azt, amit az általános iskolában, aztána középiskolában, majd a jogosítvány megszerzése alatt elmulasztott.

Gest anyó férje 2010.07.05. 13:34:22

@szabidoki: "meg lehet varrni egy egy centis sebet is, de sok vele a macera"
Lehet matyó hímzést tenni rá az anyuci által megrendelt színben főleg ha kislányról van szó

A kommunikációról: nem voltam ott, ezért én nem ítélkeznék. De egy felajzott mamának akármilyen hangnemben mondják meg hogy felesleges volt mentőt hívni biztosan megsértődik. Ha én volnék döntési pozícióban nem is vitatkoznék vele mert felesleges. Kiszámláznám viszont a tényleges költséget ha indokolatlan volt a hívás

Rotoxis 2010.07.05. 13:35:28

@P75: Azt hol olvastad, hogy az orvos nem lezelheti a családtagjait? Pro fam receptről nem hallottál még? A gyerekemre pedig (már az ember csak ilyen) még jobban odafigyelek, mint más emberre.

Dr.laikus PhD 2010.07.05. 13:40:09

@Rotoxis:

Hát én ellátom a gyerekem, el is láttam, mert ő is elesett felrepedt a szemöldöke, pont úgy nézett ki mint akinek a szeme folyt ki.
Egyáltalán nem volt a felételezés túlzó, mert egy kiálló gyökérdarabban botlott el.
Gyerek visít, vonaglik, istentelenül vérzik, az utcán mindenki tanácsot ad.

Én higgadt anya elláttam, megnyugtattam,
sőt hülye beszari anyánál még elsősegély cucc is volt - első gyerek -
de aztán én ájultam el, konstatálva, hogy nagyobb baj nem történt.

Írtam, hogy nem vagyunk egyformák.

Más gyerekénél ez persze nem így van.

Rotoxis 2010.07.05. 13:46:50

@Dr.laikus PhD: Akkor indokolt lett volna a mentő! :-)
De látod, Te is csak akkor ájultál el, amikor már konstatáltad, hogy nincs nagy baj, addig tartottad magad! Ez így kerek történet.

De gondoljunk csak bele, mi van akkor, ha tényleg nagy a baj. A történek ugyanez, de a gyerek a hátán fekszik, eszméletlen és hány. Akkor hogyan számol el az anyuka azzal, hogy esetleg meghal a gíerek, pedig csak oldalra kellett volna fordítania, hogy nem fulladjon meg? Vajon a túl későn érkező mentő lenne a hibás? Ha a saját gyerekemről van szó, előbb cselekszem (mint akkor Te is) és csak utána kezdek el kétségbe esni. Még ha nem vagyunk egyformák, akkor is.

Dr.laikus PhD 2010.07.05. 13:55:50

@Rotoxis:

Nézd én hívtam már mentőt a fiamhoz, mert mumpsza volt és istentelenül fájt a feje egész éjjel. Reggelre már hányt. Valahol emlékeimben olvastam szövődményként agyhártyagyulladásról.

Nem jöttek ki, de az ügyeleti váltás idején megkérték az ügyeletes orvost, hogy nézzen már be hozzánk.... Nagyon alaposan kérdeztek ki, még a nyaki merevséget is elmagyarázta akivel beszéltem hogyan vizsgáljam.

Megmondták mit tegyek és nem jöttek ki. Igaz, hogy rendkívül alaposan és jól kérdezett, számomra ismeretlen területről tudtam jó válaszokat adni.

Turboanyu 2010.07.05. 13:56:36

Már az is baj ha mentőt hív az ember, akkor azért cseszik le, ha pedig nem hív akkor meg az a baj. Elvárjátok, hogy a szülő a vérző gyerekét a lehető legnyugodtabban, alaposan - mint egy orvos - vizsgálja meg, és pontosan megállapítsa hogy a gyereknek milyen ellátásra van szüksége. Ti naponta láttok X vérző sebet, ránézésre meg tudjátok állapítani, hogy az komoly-e vagy sem, mi, átlagos anyukák pedig talán még évente egyszer sem. Én elvégeztem - saját pénzemen - egy elsősegélynyújtó tanfolyamot, de az őszintén szólva nudli. Sőt, a munkahelyemen szervezett ingyenes oktatásra is elmentem (hűű, komoly 2 napos volt, szemben egy 5 éves orvosival+ szakmai gyakorlat), de attól én még nem lettem tapasztalt elsősegélynyújtó, hogy párszor belefújtam a babába meg bekötöttem a mellettem ülő karját. Attól még beijedhetek ha tényleg dől a vér.

Egyszer egy rendezvényen a pici játszótéren voltam a lányaimmal, amikor egy tíz év körüli kislányt fejbe vert a hinta. Azonnal elővettem a vizet, tiszta textilpelenkákat, amíg lemostam megnyugtattam a gyereket, utasítottam a rémülten álló barátnőjét hogy szaladjon a szülőkért. Mire letöröltem a vért, ott volt mindenki. Én akkor nem láttam tragikusnak a helyzetet, de a résztvevők között volt orvos is, aki miután megvizsgálta a kislányt, azonnal - holott voltak ott páran autóval - mentőt hívott. Később láttam ahogy a kislányt a mentősök bekötött fejjel rakták az autóba. Ezek után legyek okos és mondjam meg én, hogy komoly-e a sérülés vagy sem. Hát köszi.

P75 2010.07.05. 14:00:57

@Rotoxis: jó, ez nem ilyen sarkos... Szedtem már én is ki kalácsot a fuldokló gyerekem légcsövéből, és nyugtatgattam, amikor orrából és szájáól ömlő vérrel kérdezgette, hogy anya, meghalok?, de tény az, hogy az ember sokkal kevésbé tud objektív maradni, ha érzelmileg érintve van.
Amikor magamat böködtem cukormérés okán, mégcsak meg sem éreztem. A gyerekemet egyszer kellett megböknöm (na akkor muszáj volt nekem, nem lehetett várni, mint kiderült, 1,2 volt a cukra), háromszor vétettem el. Ilyen dolgok ezek.

Rotoxis 2010.07.05. 14:04:39

@Dr.laikus PhD: Ahogy írtam is, így kell(ene) tenni mindenkinek. Ez lenne az elvárható magatartás.

@Turboanyu: Te is engem erősítesz! Elmentél elsősegély tanfolyamra. Végre ilyet is olvasni!

Szerinted nem ért semmit. Ehhez képest a sérült gyereket a leírak alapján teljesen szakszerűen elláttad. Hogy az orvos miért hívott mentőt, így nem megítélhető, ő ugyanis lehetett szakember és olyasmit fedezett fel ami indokolta a dolgot, vagy félig laikus ( sértő szándék nélkül pl.szülész), aki nem ért a traumához.

Mindketten megfelelően jártatok el az adott szituációkban. A posztoló azonban nem így tett. Ahelyett, hogy elment volna egy tanfolyamra mint Turboanyu, az egyszerűbb utat választotta és megsértődött a nyilvánvalóan jogos kritikán.

Dr.laikus PhD 2010.07.05. 14:11:48

@Rotoxis:
Szerintem meg csak érzékeny volt.

Rotoxis 2010.07.05. 14:17:41

@Dr.laikus PhD: Így is lehet mondani. Külföldön azonban ez a fajta érzékenység zsebre megy, nálunk "csak" a közös zsebre.

Dr.laikus PhD 2010.07.05. 14:20:58

@Rotoxis:
Külföldön van szűrő, aki kikérdez és tanácsol.

Van sürgősségi ellátás, ahol ugyan sokat kell várni, de előtte van osztályozás.

Szülő mindenképpen nyugodt. Itt ez nem műxik.

Doktor az államháztartási hiányt a szülőn veri le, mert most már értenie kell hozzá.

Nem jól van ám így.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.05. 14:22:37

Mennyibe kerül egy mentős kiszállás?

Mondjuk a sógoromnál a rohamkocsi 45 perc múlva ért ki, akkor nekik kellett volna fizetni a család részére kártérítést.

Turboanyu 2010.07.05. 14:35:06

@Rotoxis: Ha nincs ott az az orvos, lehet hogy a kislány nem jutott volna el a kórházba, mert a hajas részen sérült, ott még nincs is az az igény, hogy szépen és nyom nélkül forrjon össze. Aztán ha később kiderül hogy komoly a probléma, akkor meg azért cseszte volna le a szülőket az orvos, hogy miért nem vitték be.
Nekem csak az a bajom, hogy mindenért a beteget és a hozzátartozókat hibáztatjátok, néha persze jogosan is, de van hogy csak azért, mert elvárjátok hogy pontosan megállapítsuk, szükséges-e mentő/orvos, stb. Ha az orvos vagy az ápolónő ideges, nem úgy válaszol, akkor is jogosnak ítélitek, szegény fáradt, alul van fizetve. Szóval túl elfogultnak érzem a hozzászólásokat az orvosok irányában.

A tanfolyammal kapcsolatosan: elsősegély nyújtási ismereteket kötelezően kellene oktatni már általánosban és középiskolában is, de onnantól kezdve hiába az alapszintű tanfolyam, a "tudást" - már ha ezt lehet annak nevezni - időnként frissíteni kell. Ha az én munkahelyem nem lenne ilyen, akkor bizony nem jutottam volna el a második tanfolyamra.

A jogosítványt még akkor szereztem, amikor még csak tesztből állt az egészségügyi vizsga. Az egy nulla ugyebár.

Az első tanfolyamot én fizettem a GYED-ből, több ezer Ft volt, és csak azért tudtam elmenni az 5x4 órás tanfolyamra, mert anyukám elvállalta a lányomat.

A második 2 teljes nap volt, a munkahelyem szervezte.
Egyik sem volt rossz, de azért komoly tudást nem igazán adott, ráadásul ezt tényleg legalább 3-5 évente frissíteni kéne.

Vajon hány munkavállaló, GYES-es anyuka tudja megengedni magának, hogy több ezet Ft-ot és a szabadságát áldozza fel egy pár napos tanfolyamért? Én könnyen beszélek, én ha egyet telefonálok akkor anyukám szalad a gyerekekért, ha azt mondanám hogy hó vége van és elfogyott a pénzem, csak annyit kérdezne, hogy mennyi kell. Könnyű azt mondani, hogy tessék tanfolyamra menni. Mikor? Miből? Egy átlagos munkahelyen nemhogy nem szerveznek ilyet, de lehet hogy el sem engedik a munkavállalókat.

Rotoxis 2010.07.05. 14:35:41

@Dr.laikus PhD: Na most ezt nem értem. Eddig a mentőhívásról beszéltünk. A sürgősségi ellátóhelyig hogy jut a beteg? Egyébként meg már műkszik. Minden megyei súlyponti kórházban van sürgősségi és néhány budapesti kivételével a fővárosban is.

@pcr: Minden esetre kicsit drágább, mint a taxi. Sok mindentől függ, pl. attól hogy milyen felszereltségű és személyzető kocsi vonul ki. Rohamkocsiból pl. kevés van. Megyénkét egy-egy (Somogyban van egy Siófokon is), Budapesten 5-6 fut. Az "eu koform" 15 perces kiérkezés csak álom és ebben nem kis szerepe van az indokolatlan hívásoknak is.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.05. 14:40:39

@Rotoxis:
Nade, egy infarktusos beteghez 45 perc alatt kiérni, az azért túlzás, addig ha nincs rohamkocsi, egy sima mentőt is megteszi, míg lélegeztetni, vagy intubálni kell, azért még nem kellene meghalnia egy 46 éves férfinak.

Rotoxis 2010.07.05. 14:41:31

@Turboanyu: Sok mindenben fején találod a szöget. Ez már csak egy ilyen ország. Jogosítványt lehet szerezni semmitérő fal tanfolyammal pl. Egyébként az általános és középiskolákban van kötelező elsősegély oktatás. A színvonaláról írtál. Éppen emiatt fizet egyre több munkahely színvonalasabb tanfolyamokért.

Mint írtam senki nem várja el, hogy a beteg kész diagnózissal és kezelési tervvel érkezzen a kórházba. A józan ész határain belül igenis eldönthető, hogy mennyire sürgős a dolog. Egy, a leírt fejsebbel horribile dictu még a villamosra is fel lehet ülni, ha már a taxi anyagi okokból nem játszik. Mellesleg van olyan európai állam, ahol a mentőellátás fizetős. Kihívod, elvisz, fizetsz. Mindegy miért hívtad. Aztán ha kötöttél olyan biztosítást, majd rendezed a biztosítóddal.
Az indokolt mentőellátás Európában áltaálban ingyenes. Hangsúlyozottan az indokolt. Ha nem az volt, kiszámlázzák és fizeted. Ott magyarázhatod, hogy megilyedtem, meg nem vagyunk egyformák.

Rotoxis 2010.07.05. 14:44:54

@pcr: Sajnos el kell hogy keserítselek. Az infarktus ellátásához nem elég egy sima mentő. Mit is tudna csinálni kompetencia és felszerelés hiányában? Nagyobb kocsi meg vagy van, vagy nincs. Egyébként az nem fordul elő, hogy van de nem küldik. Egy infarktusosért a helikopter is kimegy, ha van hol leszállni.

Dr.laikus PhD 2010.07.05. 14:48:18

Egy baj van. Itt élünk és nem valamelyik európai országban.

Ezekkel a szabályokkal amikről nem tudjuk, hogy mi.

Nálad ez a van rajta kalap nincs rajta kalap. (Tudod biztos szülész volt az orvos és hülye volt hozzá - ki tudja)

Egymásnak is betesztek, akkor mi mihez igazodjunk?

Állítsuk meg a ......... 2010.07.05. 14:48:40

Nemcsak a rohamkocsikban van mentőorvos, igazam van?
Azért injekciózni, lélegeztetni addig is tudták volna, nem kellett volna 45 percet elpazarolni, a nővérem hamarabb száguldott haza a kocsijával, mint a mentők.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.05. 14:50:46

Azt azért ne várja már el senki, hogy otthonról minden anyuka egy orvosi táskával indul el, ha gyermekét sétálni viszi.

Turboanyu 2010.07.05. 14:55:11

"Egy, a leírt fejsebbel horribile dictu még a villamosra is fel lehet ülni, ha már a taxi anyagi okokból nem játszik. "

Azért megnézném az utasok fejét, amikor egy könnyes szemű anyuka felszáll a villamosra egy vérző fejű bömbölő gyerekkel.... amikor már egy normálisan viselkedő, nem hisztiző 1,5 évessel vagy egy babakocsival is a halálba kíván a segítőkész utazóközönség.
Akkor kapna csak igazán az anyuka, hogy milyen felelőtlen, miért nem hív mentőt a gyerekhez, mit villamosoztatja ilyen állapotban.

"Az indokolt mentőellátás Európában áltaálban ingyenes. Hangsúlyozottan az indokolt. Ha nem az volt, kiszámlázzák és fizeted"

Ebben csak azt a veszélyt látom, hogy a kiszámlázástól való félelmében a hozzátartozó nem hív mentőt, a beteg meg útközben meghal. A betegirányító vagy nem tudom hogy hívják, annak kellene alaposan kikérdezni a telefonálót.

Dr.laikus PhD 2010.07.05. 14:57:56

@Rotoxis:

Nem tudom hol élsz?

Ha nem én vagyok a tanúja annak amit a háziorvosom átélt akkor nem hiszem el.

Nem kell rá órákat várni, de most igen.

Rohammentő jön, orvos emelt hangon kb fél óra múlva ahogy kijön vitázik háziorvossal, hogy ez nem infarktus, nem oda viszi ahová a háziorvos kéri.

Közben beteg fekszik a kocsin, infúzió bekötve. Kitolja, egy beteg be, majd óriási rohanás, háziorvos telefonál másik kocsiért, beteg be a vizsgálóba, újraélesztés.

Ilyen is van. És baj, hogy van.

NemesekErnyo 2010.07.05. 14:58:39

@Turboanyu: Ezt nem egyéni, hanem állami szinten kellene kezelni. Ha TV-ből nem az agymosás, szappanoperák, idióta reklámok dőlnének, hanem 3 perces blokkokban felvilágosító műsorok, előbb-utóbb ragadna az emberekre valami. Például megtanulnánk, hogy 37. 2 C nem láz, még akkor sem, ha 37-től pirossal van jelölve a hőmérőn. Égésre nem olajat, tejfölt kenegetnénk stb. Lehet, hogy nem néznénk, átkapcsolnánk más csatornára, de akkor joggal lehetne számonkérni.
Egyelőre a média azt harsogja, hogy az állampolgárnak joga van a legmagasabb szintű ellátáshoz, anyagi fedezet, és felelősség említése nélkül.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.07.05. 15:01:37

@Rotoxis: Amikor a lányom bölcsődés volt, a dadus azzal fogadott, hogy "anyuka ne ijedjen meg..(na itt már megijedtem) de a kislány betörte a fejét, de elvittük az orvoshoz..stb..stb..
Igaz, hogy ennek harminc éve. Régen így működött.

Turboanyu 2010.07.05. 15:02:46

@pcr: Én pont egy ilyen túlbuzgó vagyok. :-)
Már fél napos Margitszigetes séta esetén is van nálam szunyog és kullancsriasztó, fásli, Calcimusc, gyógyszer hasmenésre, fejfájásra, allergiára, fertőtlenítőkendő, Fenistil krém, sebtapasz több méretben (Szezám utcás és hercegnős is), kötszer, kullancskiszedő kanál, stb.

Egy csapatépítő tréningen is röhögtek rajtam a kollégák, hogy bármi kellett, az én hátizsákomban biztos volt.

A 3 gyerekes barátnőm még rajtam is túltesz, ő még egy atomtámadásra is fel van készülve. :-)

Rotoxis 2010.07.05. 15:03:31

@Turboanyu: Bocsánat, egy szóval sem mondtam, hogy egy vérző fejű üvöltő gyerekkel kell villamosra szállni. Először el kell látni a sebet, bekötni, gyereket megnyugtatni, aztán villamosra szállni. Az indokoltság objektív kategória, független a beteg vagy a hozzátartozó szubjektív megítélésétől.
A példákkal csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy nálunk még mindig könnyebb mentőt hívni mint máshol.

@pcr: A sérülés otthon történt. Otthon pedig igenis legyen minimális kötszer és fertőtlenítő szer, legalábbis ha gyerek van a háznál. Sajnos ennek még nem nagyon van kultúrája kis hazánkban.

@Dr.laikus PhD: Felesleges belemagyarázni bármifajta "alátesztek"-et. Csak azt írtam, nem eldonthető, miért hívott mentőt az ott lévő orvos.

Egy kicsit megint elkezd a dolog személyeskedésbe menni, pedig eddig olyan szépen ment...

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.07.05. 15:06:15

@Gest anyó férje: Bocs, de azt hiszem, hogy a mentő azért van, hogy sérülteket szállítson, és nem a betegnek vagy a hozzátartozónak kell megállapítania, hogy a nagyon vérző seb, komoly, vagy nem komoly. Nem attól veszteséges a mentőszolgálat, hogy sérült fejű kisgyereket szállít.

Turboanyu 2010.07.05. 15:06:51

@NemesekErnyo: "Ezt nem egyéni, hanem állami szinten kellene kezelni. Ha TV-ből nem az agymosás, szappanoperák, idióta reklámok dőlnének, hanem 3 perces blokkokban felvilágosító műsorok, előbb-utóbb ragadna az emberekre valami."

Az tényleg jó lenne....

Állítsuk meg a ......... 2010.07.05. 15:06:52

@Turboanyu: :)))
Elképzeltem a nagyfiaimon a hercegnős meg Szezám utcás sebtapaszt.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.07.05. 15:08:00

@Gest anyó férje: Ja, és még valami..
" az állam fizeti" nos, én is fizetem, és még vagyunk sok millióan. Igaz, lehetnénk többen is.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.05. 15:09:02

@Rotoxis:
Otthon van szerintem mindenkinél, de itt szerintem, nem is a kötszer hiányról, meg betadinról van szó, hanem arról, hogy anyuka miért merte kihívni a mentőket.

Dr.laikus PhD 2010.07.05. 15:09:32

@Rotoxis:

De elhiszed, hogy nem veszitek észre a személyeskedés nem a betegtől indul?

Hát ha egyszer a szülő nem képes, vagy nem tudja eldönteni a homlokán sérült gyerekről, hogy mit kell tegyen, akkor a mentőnek kell eldöntenie. Ellátni és kész. Nincs mód, hogy most kifizesd a fuvardíjat. Legyen, ez még annál is jobb lenne, mint hogy kötelezettségeket írtok elő, vagy vágyakat, de szervezve meg nincs semmi.

Egyébként homlokseb sokáig vérzik, ha nincs összehúzva, szinte végig.

Miért kell nem tanítani szülőt, aki egy ilyen pici gyereknél egyébként is oroszlánanya, hanem okítani?

Állítsuk meg a ......... 2010.07.05. 15:12:23

Mi a kolleginákkal a múltkor éppen arról társalogtunk, hogy lassan már csomagot kapunk majd az egynapos sebészeti ellátáshoz, amelyben benne lesz a szike, a sebvarrótű, meg minden egyéb, és ki-ki kedve szerint elláthatja majd a saját baját otthon, csak nehogy pénzbe kerüljünk az eü biztosítónak.

Dr.laikus PhD 2010.07.05. 15:14:41

@pcr:

Tényleg van egy csomó fölösleges betegút.

De mégis mit kell tegyek? Semmi nem jó, mert ki vannak zsigerelve az orvosok.

Igaz. Ki vannak. És én mit tehetek?

Turboanyu 2010.07.05. 15:22:01

@pcr: Mi még mesefigurákban utazunk. :-)))
Nekem muszáj, mert van két hisztérika gyerekem egy pánikolós apukával, meg rémüldözős nagyszülőkkel. Volt hogy anyukámnál nyaraltak a lányok, hívott hogy baj van, a nagy térdre esett, nem tud járni, kéne a TB kártya mert be kell vinni a kórházba. Mondtam tegyen ki egy nyalókát az asztalra, ha tud járni, érte megy. Na mit kaptam érte!
Aztán 20 perc múlva jött a telefon, a gyerek ugrál és táncol, csak megbeszélték vele hogy milyen kár hogy nem tud elmenni velük fagyizni, mert nem tud járni. Nálunk a fagyi, nyalóka vagy egy seggbebillentés ígérete fantasztikus gyógyulásokat szokott eredményezni.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.05. 15:25:39

Megjegyzem mi szemét módon az elmúlt 1 hónapban kétszer vettük igénybe a mentők szolgáltatását.
Egyszer mikor a fiam begörcsölt az utcán 3 heti félrekezelt vesekő után, látta háziorvos, kétszer ügyelet, harmadjára egy "nagyokos" urológus(UH-n nem látott semmit), aztán csakúgy hányt az utcán meg begörcsölt, és a kerítésnek támaszkodva hívta a mentőket, addig is hasonló görcsök gyötörték, de hiába volt véres a vizelete, felfázásnak minősítették, sürgősségin sem ismerték fel az rtg és UH után a calc. uréterkövet .
Másodjára vesekőzúzás után meggypiros vért pisilt és szintén begörcsölt(pedig utána kapott görcsoldó injekciót).Hazamentünk.
A mentőknek nem is tetszett, hogy vesekőzúzás után őket hívtam, ja csak senki sem közölte, hogy a 45 percig tartó vesekőzúzást a finanszírozás egynapos sebészeti ellátásként ítéli meg.

Na akkor feketették be VÉGRE és nyomták belé a sok infúziót, injekciót.

Dr.laikus PhD 2010.07.05. 15:25:46

@Turboanyu:
Pánikolós apuka az nálunk is volt... :-)))

adamantium 2010.07.05. 15:29:27

a mentő annak a betegnek a szállítására lett kitalálva amelyik állapota miatt tömegközlekedési eszközt nem tud igénybe venni vagy a tömegközlekedési eszköz igénybevétele által elszenvedett késedelem állapota romlásához vezethet. továbbá a mentőt az különbözteti meg a betegszállítótól, hogy rajta szakszemélyzet is van (ápoló, mentőstiszt, orvos, kategóriától függően). egyrészről minden fejseb veszélyeket hordoz magában, mert ugye közel az agy, ez a direkt sérülésre és a fertőzésre is vonatkozik. azonban higgyétek el a röntgen csak extrém esetben mutat ki valamilyen sérülést, csak a koponyaboltozat törései látszanak rajta (az se mindig), a koponyaalap töréseire csak röntgenjelekből illetve fizikális jelekből lehet következtetni (legjobb a CT ha már akarunk látni valamit). persze mindenkit nem lehet agyonsugarazni mert akkor rákban hal meg, a törvény viszont előírja, hogy kellő körültekintéssel kell eljárni, ebből lett a középút: a röntgen, ez több mint a semmi, de nagyon gyanús esetekben úgy is CT kell. Amire esetleg jó a röntgen az a fém idegentestek kimutatása. A seb mérete egyébként nem mérvadó abban, hogy megvarrjam vagy sem, lehet 10 centis is egy seb és nem kell összevarrni és lehet fél centis és fel kell tárni és megnézni mi van alatta. engem is csak egyszer vittek gyerekkoromba orvoshoz fejsebbel, mert nem akart megállni a vérzés, tett bele a nővér egy kapcsot, eszükbe se jutott röntgent készíteni, az orvost meg nem is láttam. amikor leestem a diófáról az agyrázkódást is kialudtam otthon, nem lett szerencsére bajom belőle. manapság persze már óvatosabb mindenki és igyekszik a felelősséget is az orvosra átruházni, meg esetleg nincs otthon senki 2-3 napig, hogy figyelgesse a gyereket

Állítsuk meg a ......... 2010.07.05. 15:32:19

@Turboanyu:
:)))))))

Nekem is pánikolós a férjem.
Csakogy a utolsó nagy pánikolós rohamának alig hittem, mert előző évben karácsony előtt meghalt a sógorom, következő évben az édesapám ment el ugyanúgy infarktusban, három napra rá, nagyobbik fiamat műtötték vakbéllel, aztán temetés, majd mikor már azt hittük vége a fiam szülinapján december idusán elkezdte mondogatni, hogy rosszul van és ő a harmadik férfi a családban, aki elmegy, először nem hittem el(vérnyomást mértem,diganosztizáltam), aztán gyorsan ügyeletet hívtam, az meg kiküldte a rohamkocsit.

Turboanyu 2010.07.05. 15:39:07

@Dr.laikus PhD: Én már eldöntöttem, hogy legközelebb leütöm. Legalább nem hiába jön ki a mentő és még engem sem idegesít fel. A gyerekeknél 38 fokos láznál képes lenne kórházba utaltatni őket, hogy a főorvos felügyelje az egészségüket, egy-egy fehér foltocskában már diagnosztizálta náluk a vitiligiot. Ezt már magán is többször, hiába röhögte ki már több bőrgyógyász is.

Mások vagyunk, otthon én vagyok a felelőtlen anya. :-)
Amikor kigyulladt a kapcsolószekrényünk (füstölt, de semmi komoly) akkor is kétségbeesetten üvöltötte: MENEKÜÜÜÜÜLJ, én meg a lépcsőn lefelé menet azon gondolkodtam, hogy vajon olyan helyes tűzoltók jönnek-e, mint amilyeneket félpucéran a naptárokon látni.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.05. 15:40:48

@Turboanyu: :))))
Fehér folt a lepránál is jelentkezik:)))

Turboanyu 2010.07.05. 15:47:03

@pcr: Ezt el sem mondom neki. :-)

Állítsuk meg a ......... 2010.07.05. 15:51:54

@Turboanyu:
Szerintem is jobb ha nem:))))
De a tűzoltókat se!
Hah azokat én sem mondom el neki.:)))

Dr.laikus PhD 2010.07.05. 15:52:41

@pcr:

Uréter = húgyvezeték, ott is meg tud akadni a kő
Urátkő = vesekő egy fajtája

Állítsuk meg a ......... 2010.07.05. 15:59:39

@Dr.laikus PhD:
Jaj értem.
Calc. uréterkő
Ennek a kőnek 3 hete volt rá, hogy elakadjon, alighogy kibújt a veséből.
Ez egy meteorithoz hasonló színű kő volt, láttam, a darabjait.
A baj ott volt, hogy 3 hete volt fennakadva és a doki azon csodálkozott, hogy miért nem gennyesedett be és miért nincs láza, hát azért nem volt, mert két adag antibiotikummal etették meg addigra szegényt.
Egyet nem értek, hogy egy szakorvosjelölt miért lát jobban, mint egy rtg orvos és egy urológus adjunktus?

Dr.laikus PhD 2010.07.05. 16:06:16

@pcr:

Ez régen volt, de urát kőben otthon vagyok.

Röntgen a calcium tartalma miatt szerencsés esetben árnyékot mutat, de nem szokott. Persze attól függ mekkora.

Az én férjem megszült egy borsszem nagyságú követ, jó tüskés volt a felszíne.
Nagyon régen volt, CT még nem létezett.

Ennyit tudok róla, valószínű a tudás elavult.

Majd adamantium helyre rak. :-)

Dr.laikus PhD 2010.07.05. 16:09:57

@pcr:

Értelek, de másra írtam.

Talán azért, mert nem ott kereste ahol volt.
Szerencsétek volt.

Apámat elzáródott uréterrel operálták - még a múlt században... (de fura, hogy vén vagyok...), a sebésze kirajzolta a hasára, melyik ponton akadt meg.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.05. 16:10:59

@Dr.laikus PhD:
Ez az a fajta kő volt, amelyet látnia kellett volna a hozzáértőknek.

Dr.laikus PhD 2010.07.05. 16:13:47

@pcr:
Ne mérgelődj rajta.

Van orvos aki tehetséges, ez már "kiskorában" megmutatkozik.

Főnökség sokszor az eltöltött idő függvénye és nem annyira tehetséges.

Jól végződött és ez a lényeg.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.07.05. 16:22:54

@Káin:

HOGY VAN AZ,

HOGY MINDEN POSZTNAL BENNE VAGY AZ ELSO 10 KOMMENTBEN

ES MINDIG A PANASZNAK ADSZ IGAZAT?

MUNKAKORI LEIRASODNAK A RESZE?

Turboanyu 2010.07.05. 16:23:55

@pcr: Az egészben az a legbosszantóbb, hogy ő tőlem követeli, hogy a gyerekeket mindenféle piszlicsáré vacakkal (pl. egy kicsivel dagadtabb szúnyogcsípés) vigyem orvoshoz és meg van sértődve, ha oda akarom adni a TB kártyát, hogy tessék, vidd el te őket én nem röhögtetem ki magam.

Közben legalább 4 éve mantrázom, hogy az allergiájával menjen orvoshoz. Tavasztól nyár végéig taknya nyála egybefolyik, tőlem, a könyvelőtől kérdezgeti, hogy mit vegyen be. Mondom menj orvoshoz, nekem is 2 év és többféle gyógyszer kellett mire kiderült, melyik a jó nekem. Megkérdezi TŐLEM, hogy szerintem az én gyógyszerem jó lenne-e neki. Mondom a halál tudja, menj orvoshoz. De mi lenne ha adnék neki az enyémből. Mondom nem, azt nekem írta fel az én bajomra, menj orvoshoz. De hátha. Addig baszogat, amíg azt nem mondom, hogy oké, tőlem akár ciánt is. Erre megkérdezi, hogy ha bevenné a gyógyszeremet, akkor nem lenne-e baja tőle, vagy elmúlik tőle az allergiája. Honnan a büdös francból tudjam?!? (különben sem adok neki az enyémből, ez nem egy szimpla fejfájáscsillapító)
Hétvégén elhangzott ugyanaz a mondat, ami az elmúlt években szinte szóról-szóra: - Miért nem mész már orvoshoz?
-Mert már kijött rajtam az allergia, most nem tudnak megvizsgálni, majd ha vége az allergiás szezonnak.
... amikor ugyebár újra jól lesz, ezért nem megy, mert nem beteg.
És csodálkozik amikor nem kap levegőt én meg megkérem hogy csendesebben haldokoljon.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.05. 18:47:10

@Turboanyu:
Jesszusom.
Ezzel azért rendesen betegségtudatot kelt a kicsikben.
Célszerű lenne komolyan elbeszélgetni vele.
Mondjuk én nem ismerem a pszichológiát, de eddig csak olyan hipochonderről hallottam, aki általában csak magának képzeli be a betegséget és állandóan orvoshoz rohangál, de ilyet, hogy a gyerkőcöket vitetné állandóan veled orvoshoz, az nem normális dolog.
Nem irigyellek.

Az én férjem csak annyiban volt elviselhetetlen, hogy amikor köhintett egyet, vagy fájt a torka, már ágynak esett, persze azért a munkáját ellátta,de itthon kiszolgáltatta magát, gondold el, amikor egyszerre 3 kisfiút ápolsz, mert a két gyerkőcnek is magas láza volt, ő is beteg volt, nem győztem a patikát járni, teát főzni, gyógyszerelni, etetni őket. Bezzeg amikor én kerültem sorra, ők már vígan elvoltak, én meg szenvedhettem egyedül:))
Amikor nagyobb baja volt olyan lett mint egy galdiátor, mikor szívkathéterezték éppen indultam volna elé, ő meg úgy gondolta hazajön egyedül, reggel leszedette magáról a szorítókötést(hajnalban már kilógott a wc-re is a nővér tudta nélkül) és a hóban, -10 fokban hazajött busszal.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.05. 18:55:45

@Dr.laikus PhD:
Szerencsére jól végződött, köszönhetően a szakorvosjelölt kisdokinak.

adamantium 2010.07.05. 19:05:01

szóval a húgyvezeték kövekről :)
nem minden kő (epe, vese emg miegymás) látszik a röntgenen, csak ha nagy a calcium tartalma. a másik dolog ami tovább zavarhatja a képet és ez az ultrahangot is zavarja, hogy egy böcsületes epe, vagy vesekő krízis közepén általában puffadtak a belek (ez amiatt van, hogy ilyenkor a belek mozgása lelassul és kezd rohadni bennük az anyag). szóval ilyenkor már nem olyan könnyű megtalálni, főleg, hogy néha aránytalanul kicsi kő óriási gondot okoz, egész nagyok meg elvannak. Annak, hogy megmutatta előre, hogy hol van elakadva a kő annak az a magyarázata, hogy a húgyvezetéken van asszem 3 természetes szűkület, ezekben szokott jellemzően elakadni a kő, tehát nem olyan nagy őrdöngősség a tünetek alapján valamelyikre rábökni, hogy ott van, ha van némi tapasztalatod akkor szerintem erre nagy esélyed van

Állítsuk meg a ......... 2010.07.05. 19:22:31

@adamantium:
Azért egy urológus adjunktustól és egy sürgőssségi osztályhoz tartozó UH-tól elvárható lett volna, hogy kimutassák a követ.Én már legelőször sem hittem a felfázásban teóriában.

Végülis 3 UH ÉS 2 RTG készült "csak".
Engem az érdekelne, hogy miért kellett eltelni hozzá 3 hétnek, hogy diagnosztizálják?
Bár erre asszem nem kapnék értelmes választ.
Az urológus adjunktus azt írta a papírra a mentős beszállításelőtti napokban: Sine Morbo= semmi baja, mondjuk akkor is görcsölt.

Úgy az ötödik orvossal volt szerencsénk.

adamantium 2010.07.05. 19:31:03

@pcr: hát mondjuk egy 3 mm-es nem sugárfogó kő ami gondokat okoz az nehezen diagnosztizálható gázos belek mögött, de erről inkább radiologus.hu-t kérdezd

epres négercsók 2010.07.05. 19:32:32

Páromnak nemrég vesegörcse volt (akinek már volt, az tudja, miről beszélek, állítólag jobban fáj, mint a szülés), és amíg ő üvöltve vonaglott az ágyon, én felhívtam az orvosi ügyeletet. A következőképp nézett ki a dolog: elmondtam, hogy minden bizonnyal vesegörcs, és hogy adtam neki egy halom görcsoldót, mit csináljunk még? Mondták, hogy menjünk be mindenképpen, mert az egyéb fennálló problémák miatt muszáj volt a kórház. Mondtam, hogy nincs autónk (BKV és lábbusz a görcsök miatt kizárt), erre az ügyeletes asszisztens mondta, hogy sürgősen hívjunk mentőt, de menjünk be mindenképp (a kórház amúgy normál gyalogtempóban kb. 15 perc innen). A párom a mentőről hallani sem akart, végül egy taxit hívtunk, aki nagyon gyors volt, és nagyon korrekt is, a sürgősségi bejáratáig vitt. Akartunk adni neki borravalót, de nem fogadta el, csak jobbulást kívánt.

Nem csak a mentőre, hanem a háziorvosi ügyeletre is vonatkozik, hogy indokolatlanul hívják ki őket sokszor, aki meg becsülettel végigüli a sorát a rendelőben, vagy netán nem jut ki hozzá a mentő, pedig tényleg kellene, az meg pukkadjon meg.
Nálunk itthon mindig van mini gyógyszertár, fájdalomcsillapítók, görcsoldók, kötszerek, stb. Ha pedig valamit nem tudok, akkor először telefonálok az ügyeletre, esetleg a mentőknek, és tanácsot kérek. Mindenkinek így kellene csinálni.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.05. 19:33:06

Mondjuk 7mmx5mm-es kő volt, lehet hogy csak szemüveg kellett volna hozzá.

adamantium 2010.07.05. 19:35:55

@pcr: ne haragudjál már de neked mekkora tapasztalatod van röntgen meg ultrahang diagnosztikában? mert feltételezem óriási. kontrasztanyag adása történt? az mondjuk sokat tud segíteni a dolgon

Állítsuk meg a ......... 2010.07.05. 19:37:11

Az adjunktus is gondolom miért éppen csak a városi szakrendelőben rontja a levegőt, mert az a vizsgálat, amit pár másodperc alatt lezavart, ráadásul elég durván, nem lehet értékelhető.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.05. 19:40:04

@adamantium:
Nem haragszom, de ha az urológiai kilnikán egy kis szakorvosjelölt egyből beazonosítja a jól látható 7mmx5mm-es követ, akkor annak ott kellet lennie már reggel a sürgősségi osztályon és hamarabb is, nem pár óra alatt alakult ki.
A vizsgálatot a kisdoki kontrasztanyag beadása nélkül végezte.

adamantium 2010.07.05. 19:46:14

@pcr: a röntgenre gondoltam, hogy volt-e intravénás kontrasztanyag adás, mert azt szokták nézni, hogy a kiválasztási fázisban mennyire egyenletesen rajzolódik ki a húgyvezeték. az a kő bizonyára reggel is a szervezetben volt csak az a kérdés, hogy hol? mert lehet, hogy reggel még csak a vesemedence-húgyvezetés határán okozott panaszokat míg délutánra lecsúszott 10-20-30 centit

Dr.laikus PhD 2010.07.05. 19:46:17

@adamantium:

Köszönöm, mint mindig.

Egész kicsi gyerek voltam. valamikor az 50-es évek elején volt.
Nyilván így van ahogy mondod, hiszen apám gyerekkori barátja, akkor már neves professzor volt.

Nyilván kis színház volt ez mamának.
Abban az időben nem nagyon volt gyógyszer, sokat szenvedett apám, anyám meg minden követ megmozgatott gyógyszerért. Jutott belőle másnak is.

Belefért és belefér ez ma is. :-)

Állítsuk meg a ......... 2010.07.05. 19:51:16

@adamantium:
Leírtam már, hogy ez a kő éppenhogy kicsúszott a veséből, egészen fent helyezkedett el, ott akadt el fent a vesénél.
A kisdoki megtudva a történteket visszaküldte rtg-re, ott is látszott a kő.
A sürgősségi vizsgálat és az urológiai között eltelt úgy 2-3 óra.

adamantium 2010.07.05. 19:54:13

@pcr: akkor vissza kell nézni az első röntgeneket, az ultrahangokat ugye nem lehet, és megnézni, hogy látszott-e a kő vagy nem

Állítsuk meg a ......... 2010.07.05. 19:58:34

Szerinted a Euromedic Diagnostics nevű cég átadja az összes rtg felvételt, pláne ha tévedett?
Ők is ultrahangozták, ott sem láttak semmit?
Egyedül az utolsó rtg felvétel van meg és az UH amit direkt lefényképezett nekünk a doki és még mérgelődött is.

adamantium 2010.07.05. 20:05:17

@pcr: a rólad készült mindennemű röntgen, CT, MRI, UH meg ami létezik felvétel a te tulajdonod, kérjed és kötelesek kiadni. mondjuk az ultrahang képeket jellemzően nem szokták elmenteni, de a röntgeneket több évre (általában 5) szokás arhiválni

Állítsuk meg a ......... 2010.07.05. 20:11:10

Most menjünk vissza veszekedni a rtg-re, hogy de igenis adják ide a fiamról készült felvételeket?
Tudod ez a cég milyen?

Egyébként örülünk, hogy ezt a 3 hét szenvedést megúszta műtét nélkül, mert ha begennyedt volna és belázasodik, akkor visszatolták volna valamilyen uk csővel a vesébe, meg kathétert is tettek volna be neki.

adamantium 2010.07.05. 20:14:55

@pcr: Ismerem a céget, hidd el :) visszamehetsz veszekedni, de ebből igazán még perrel se sokra számíthatsz, mint mondtam valójában sem könnyű kiszűrni egy fél centis nem túl meszes kövecskét a hasüregben, ahol van száz dolog ami jobban látszik a röntgenen, az UH meg egy szubjektív dolog, abba még nehezebb belekötni

Állítsuk meg a ......... 2010.07.05. 20:18:40

A franckarika akar pereskedni, de tudom mostmár, hogy a sügősségit kizárjuk, ha lehet, meg a Euromedic nevű céget is.
Még jó, hogy az urológusoknak külön ultrahangkészülékük van és kardiológiára sem tehette be a lábát ez a cég.

adamantium 2010.07.05. 20:40:28

@pcr: azért az a cég elég komoly, sok helyütt jelen van és terjeszkedni is fog, és sajnos ha akarják akkor el fogják tudni érni, hogy sem az urológus sem a nőgyógyász nem ultrahangozhat mert nincs szakvizsgája hozzá, ez csak idő kérdése

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.05. 20:55:17

A húgyúti kövekhez.

Létezik a köznyelvben "vesehomoknak" hívott dolog, ami magyarul az az apró vesekő, ami nem látszik sem az ultrahangon, sem a röntgenen, mert túl pici. A 4-5 mm-nél kisebb kövek az esetek túlnyomó részében nem láthatók az ultrahanggal, és a röntgenfelvételen is alig találhatók meg.

A vese üregrendszerében elhelyezkedő apró kő ultrahangvizsgálattal csak akkor látható, ha valamelyik kehelyben helyezkedik el, és ott elfolyási akadályt okozva kis tágulatot okoz, illetve ha a helyből (veleszületetten) tágabbra kifejlődött üregrendszerben úszkál.

A legtöbb apró, 1-3 mm-es vesekövet nem lehet megkülönböztetni ultrahanggal a vese saját szerkezete által keltett hangárnyékoktól.

A vese és a hólyag között a húgyvezetékben található kövek az esetek legkisebb részében mutathatók ki ténylegesen (én kb. 12000-15000 embert ultrahangoztam életemben, és egyszer sem látszott maga az ureterben levő kő), pusztán csak indirekt jelek alapján, a fájdalmas oldalon látható vese üregrendszeri tágulata alapján tudunk következtetni. A húgyvezeték legvégén, a húgyhólyag közvetlen közelében levő köveket ugyanakkor meg lehet találni.

Visszatérve az urológusok (és más klinikus kollégák) által végzett ultrahang-vizsgálatokra. Kb. annyit érnek, mintha én kezdenék el vesetumort operálni, netán combnyakat szegezni, avagy hipertóniát beállítani. Tisztelet az igen kevés kivételnek.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.05. 20:57:47

@adamantium:

Valójában az kell, hogy csak az végezzen vizsgálatot, aki ért hozzá. Ez annyit tesz, hogy az ultrahangozzon, aki hetente legalább 50-60 vizsgálatot végez. Aki nem, az meg lássa be, hogy nincs meg a szükséges gyakorlata.

És amikor a klinikusok kezdik el egymást tanítani, az a "vak vezet világtalant" tipikus esete.

adamantium 2010.07.05. 21:37:12

@radiologus.hu: én a röntgenek meg a CT-k elemzésébe szoktam csak véleményeket nyilvánítani, azokban ha nem értek egyet a radiológussal át is megyek megbeszélni vele, az MR leleteket elfogadom bár meg szoktam nézni, az ultrahang meg olyan, hogy átmegyek minden gyanús esetben megnézni az ultrahangot (szabad hasi folyadék, lép, máj, vese sérülés...) de azért nem bíznám magamra egy komplikáltabb dolog felismerését, a negatív leleteket általában simán elfogadom, ha meg kétségem van felveszem megfigyelésre a beteget

Állítsuk meg a ......... 2010.07.05. 22:18:53

@adamantium:
Azért, mert az eü vezetői eladták a képalkotó diagnosztikai egységeket ennek a rohadék cégnek, attól még nem ők irányítják a egészségügyet.
Talán a New York-i tőzsdén könnyebb lesz megtámadni őket, mint pereskedni velük:)))

@radiologus.hu:
Ha vesekőről van szó inkább egy urológus, mint egy radiológus, már bocsi.
Pontosan a fiam példája bizonyítja, hogy kevés egy radiológus a diagnosztizáláshoz.
Nem véletlen, hogy a szakorvosok újravizsgálják az rtg felvételeket.
A szülészek is saját maguk csinálják az UH-kat.
Legfeljebb letesznek majd két szakvizsgát is.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.05. 22:27:25

@radiologus.hu:
Mégegy ha neked nem sikerült ureterkövet kimutatni , akkor hogyan lehet, hogy naponta ureterköveket is zúznak ESWL készülékkel az urológiákon?
Sőt többet mondok a nővéremnek is ureterköve volt, amit szintén ezen a klinikán diagnosztizáltak, csak neki vissza kellett tolni a veséjébe uk csővel.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.05. 23:51:49

@adamantium:

A sima csontröntgeneket azok a traumatológus kollégák általában nagy biztonsággal meg tudják ítélni, akik napi 50-100-200 beteget látnak.

De ha kétségeik vannak, akkor bizony megkérnek, hogy én adjak róla véleményt.

Egy-egy bonyolultabb eset áttekintéséhez meg hasznos, ha a klinikus és a radiológus egyszerre van jelen, mert mindketten más aspektusokból nézik ugyanazt a betegség által képviselt problémát

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.06. 00:04:31

@pcr:

Tisztelettel: hülyeséget írsz. A fiad példája pusztán azt bizonyítja, hogy a vesekő képes rövid idő alatt is elmozdulni és látótérbe kerülni.

Ha annyi millióm lenne, ahány urológus által ultrahangozott, majd sikeresen félrediagnoszizált pácienssel találkoztam, (általában vesedaganatokat képzelnek a képernyőre, és kérnek miatta CT-t, persze nem ők kapják a megadózisú ionizáló sugárzást), akkor már megvettem volna az MR-emet. Azaz néhány száz(!) efféle betegem volt már, CT-s napokon átlag 3-4 naponta 1. Az egyik budapesti orvoskarhoz tartozó urológiai klinika eredményei. :-)

Az ureterkövek pontos helyét meg nem ultrahanggal keresik, hanem vagy CT-vel, vagy urográfiával, azaz kontrasztanyagos kiválasztásos röntgennel.

"A szülészek is saját maguk csinálják az UH-kat."

No igen. Nagyon kevés nőgyógyász képes tényleg ultrahangozni, a heti 1-2-10 vizsgálatot meg inkább jobb lenne, ha nem csinálnák.

Ismétlem: az ultrahangozás szakmai szempontból ugyanolyan szinten van, mint egy combnyakszegezés.

És te ezek szerint azt is nagy örömmel vennéd, ha én operálnálak meg. :-)))))

adamantium 2010.07.06. 06:57:45

@radiologus.hu: az egyedüli ami a nőgyógyászok mellett szól, hogy sokaknak van pénzük a magánrendelőjükbe megvenni a legújabb legnagyobb felbontóképességű UH gépeket, a legjobb fejekkel. olyan készülékeket melyekről a kórházak csak álmodnak. persze ez a szakmai hozzáértést nem pótolja. érdekelne, hogy ha perre kerül a dolog akkor az urológus, nőgyógyász által kiadott lelet, szakvizsga hiányában milyen súllyal bír?

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.07.06. 07:45:45

@pcr: Euromedic Diagnostic nevű cég: tulajdonosa egy holland izraeli pasas J.P.
Magyarországi kórházakban ők működtetik a gépeket, amikért súlyos pénzeket szednek be az államtól. Tudom. Ott dolgoztam valamikor.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.07.06. 07:47:50

@adamantium: Látom ismeritek a céget. Esetleg rajtuk lehetne spórolni, nem a mentőkön:)

Állítsuk meg a ......... 2010.07.06. 08:10:22

@radiologus.hu: Ezek az urológusok legalább annyit UH vizsgálatot végeztek és végeznek, mint te.
Hülyeségeket nem tudom ki beszél, de egy vesekő miatt, ami nem vesehomok, nem fogják CT-re küldeni a beteget, mert a CT beosztást az Euromedic nevű cég végzi, a várakozási idő pedig 5-6 hónapra tolódott ki az legutóbbi évben.
Persze valahonnan vissza kell nyerni a Euromedicnek a befeketett pénzt, a műmárvány csili-vili padló, a hatalmas információs pultok, a gépek, a falakon lógó festmények árát, úgyhogy itt simán a betegek kárára megy a dolog.
Addigra mire CT-re kerülnek a betegek nagyon súlyos szövődmények léphetnek fel.
Ez olyan mint a tüdőszűrés,sok esetben nem jó semmire sem, tüdődaganattal diagnosztizált beteg visszakérte a pár hónappal azelőtt készített tüdőszűrés felvételét, veszekednie kellett érte, érdekes a daganat már akkor is ott volt, mégsem diagnosztizálták.

Ha hiszed, ha nem nekem UH felvételem van az ureterkőről és kihansúlyoznám, hogy egy 7x5mm-es kő nem vesehomok!

Tévedés nem venném örömmel ha egy radiológus matatna bennem, mert nincs szakmai felkészültsége.
Sőt ha lehet senki ne matasson bennem:DDD

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.06. 09:54:46

@adamantium:

A nőgyógyászoknak van egy évente ismétlendő továbbképzésük, ha azt megcsinálták, akkor elvileg legalább ahhoz értenek, hogy a negatív és pozitív eseteket elkülönítsék. Erről a tanfolyamról pecsétes papírjuk is van, amit per esetén a bíróság figyelembe vesz.

Hogy az urológusokkal mi a helyzet, nem tudom.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.06. 10:01:25

@pcr:

A CT-re a beosztást az Euromedic az OEP által a rendelkezésére bocsátott pénzből teszi. Ha több pénzt kapnak, akkor akár 24 órában is működnének.

Tavaly november 27-én vagy 28-án valamennyi OEP-finanszírozott járóbetegellátó intézmény kapott egy körlevelet, melyben tájékoztatták őket, hogy december 1-től az addigi OEP-pénz 55 %-át utalják.

Emiatt az én OEP-es szakrendelésemre is potom 3-4 hónap lett az előjegyzés. :-(

A vesekő képalkotóval történő diagnosztizálása egyébként ma a korszerű elvek szerint alacsony dózisú natív CT-vel történik. Minden más radiológiai eljárásnak rosszabb a hatékonysága.

Jelzem mellékesen, hogy a tüdőszűrés leletezését sem radiológusok, hanem "nagy tapasztalatú" tüdőgyógyászok végzik.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.06. 10:11:37

@radiologus.hu:
Ha ennyire képben vagy, akkor arra is tudnál válaszolni, hogy a tbc szűrésről miért nem adják ki a felvételt?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.06. 19:14:09

@pcr:

Valószínűleg azért, mert az átlag magyar állampolgár mintegy 2-10 nap alatt veszti el a képet, aminek ugyanakkor jelentősége van évek múltán is.

Állítsuk meg a ......... 2010.07.06. 22:10:27

Akkor én vagy nem vagyok átlag, vagy nem vagyok magyar, vagy egyik sem.
Nem értem miért kell velük veszekedni a leletért, amiért esetenként akár 2 ezer ft-ot is elkérnek.

P75 2010.07.07. 10:07:54

@Dr.laikus PhD: Bocs, de én is otthon vagyok ebben :-), és ha otthon vagy, tudnod kéne, h uréterkőnek az uréterben tartózkodó követ nevezik. Ezt sajnos sokkal nehezebb megtalálni és felismerni, mert "elbújhat", ugyanis a 30 cm hosszú uréter jó része takarásban van.

Dr.laikus PhD 2010.07.07. 18:42:38

@P75:

Mit olvastál? Van tovább is... :-)

Tudta a fene... Jeleztem, hogy volt egy kis félre értődés.

Sics68 2010.07.12. 01:36:59

Én még a mentőhívásnál tartok.

Ami elgondolkoztatott: az a ki fizesse a révészt bocsánat a mentőst probléma. És rá kellett jöjjek: gőzöm sincs ...

Nem tudom, mikor "lehet" mentőt hívni és mikor nem indokolt. Nem tudom, mikor "jár" a TB szerint a mentő és mikor nem. ( OK, vélhetőleg aki épp mentőt hív az se mindíg van teljes józan esze birtokában..)

Most némi fejvakarás után a következő ötletem támadt: több kategóriát felállítani, döntsön az orvos/mentőorvos hogy melyik volt a hívás.

1.
A hívás indokolt volt, mindent a TB fizet

2.
A hívás nem volt indokolt, de valamennyire érthető ( komolynak nézhető probléma plusz bepánikoló hozzátartozó): részben a mentőt hívő fizet ( Fix tarifa kell, mert a biharnagybajomi és a kútvölgyi úti kiszállás költsége nem azonos... akkor se ha ugyanakkora mellényúlás volt kihívni a mentőt.)

3.
A hívás felesleges volt, ehhez nem kell mentő: na itt is fix tarifa, de jó vastagon. ( Lehet, hogy rögtön olcsóbbnak fog tűnni az a pár napos tanfolyam.... )

bye
Sics
3.

kbi 2010.07.12. 10:04:35

"Miért hívott mentőt?"
Tőlem ezt így kérdezték: "Miért ezt a szolgáltatást választotta?" - miközben vizsgálták, hogy mi okozza a tűrhetetlenné vált gyomorfájdalmat.
Annyit tudtam kinyögni, hogy nem bírtam tovább a fájdalmat és nem tudtam volna elmenni az autónkig.
Sajnos nálam nagyon hamar beigazolódott, hogy jogos volt a "szolgáltatás igénybevétele", mert néhány óra múlva már stoppolták be a kilyukadt gyomromat.
Bár a elég homályosak az emlékeim erről az éjszakáról, de erre a kérdésre nagyon tisztán emlékszem.
Amúgy nem panaszkodhatok, mert rendben megkaptam minden szükséges ellátást utána.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása