Édesanyám még ma is élhetne

2010.07.02. 06:00

Sziasztok!

 

Meg szeretném osztani veletek az édesanyám kálváriáját, amely idő előtti halálához vezetett.

 

Édesanyám COPD-s beteg volt évek óta. Kialakulásában közrejátszott a dohányzás, igaz, az utóbbi 2-3 évben már nem dohányzott, valamint 16 év mosodai munka (acetongőz, gőz, stb.).

 

Már a 90-es években kétszer volt PTX-e (kilukadt a tüdeje, intenzív osztályon kezelték), de két évvel ezelőtt egy megfázás, tüdőgyulladás után azt javasolta az orvos (súlyponti kórház, közel a városunkhoz), hogy házi oxigénpalackot kell használnia. Ekkor úgy döntöttünk, édesanyám hozzánk költözik, hogy jobban tudjuk felügyelni, ha gond van, ellátni.

 

Szerencsére az oxigént nem kellett sűrűn használnia, esetleges fellángolásoknál, megfázásoknál volt szükség rá. 4-5 hónap után szükségessé vált antibiotikumos, szteroidos kezelés, melyet sikerült a városi kórházunkban megoldani, és anyukámat a kezelés végén mindig jó állapotban, betegségéhez képest egészségesen hoztuk haza.

 

Néha előfordult, hogy nem volt férőhely városunk kórházban, ezért a közeli súlyponti kórházba kellett szállítani. Volt, hogy rosszabb állapotban került haza, mint amikor bevitték. Nemrég sajnos ismét a közeli városba kellett szállítani férőhely hiány miatt. Másfél hét kezelés után, egy szerdai napon hazaengedték. Tudni kell, hogy őt már csak mentő szállíthatta, mert csak azokban van oxigénpalack. (Egyébként volt olyan, hogy reggel 10-kor összepakoltatták, megkapta a zárót, és este 9-ig nem ért oda érte a mentő. Újból megágyaztak neki, és még egy napig a kórház vendégszeretetét élvezhette, másnap délben ért oda érte a mentő…)

 

Tehát szerdán hazahozta a mentő, és láttam, hogy elég rossz állapotban van, sajnos még betegebb volt, mint amikor felvételre került. Háziorvos ki, gyógyszerek, (antibiotikum, köptetők, szteroidok vénásan), injekciók, stb. stb. Zárójelentésben persze minden rendben. Vasárnap kora reggel már mentőt kellett hívni, és irány a súlyponti kórház. Én autóval a mentő után mentem. A sürgősségin már úgy fogadtak, hogy anyukám most lett szerdán hazaengedve, és vegyem tudomásul, ha a röntgen nem mutat ki tüdőgyulladást, akkor már vihetem is haza. Fél kilenckor megröntgenezték, és a megfigyelőben, oxigénre kötve, 68-as oxigén szaturációval (!!!!!!) vártuk az eredményt. Mindössze 3,5 óra várakozás után megtudhattuk, hogy nincs tüdőgyulladása. Mentőt nem hívtak, a pulzoximéter (nem biztos hogy így hívják) még folyamatos oxigénadagolás mellett is csak 72-t mért, kocsiba kellett ültetnem, és 20 km-re lévő otthonunkba szállítottam, oxigénpalack nélkül.

 

Hétfő reggel azonnal hívtam a háziorvosunkat, hogy valamit tegyünk, mert ez így nem mehet tovább. Több helyi orvos közreműködése és segítsége után három napomba telt, mire sikerült elintéznem, hogy egy másik közeli város tüdő-bel osztályára felvegyék (ez már másik megye, nem volt egyszerű). A kezelőorvosával néhány nap múlva tudtam beszélni, és azt mondta, életveszélyes állapotban került beszállításra az édesanyám. A megszokott gyógyszerek mellett vérhígítót kellett kapnia, mert az oxigénhiány miatt besűrűsödött a vére, többször levettek tőle vért is. Az orvos azt mondta, hogy a napi 1-2 óra oxigénhasználat felejtős, a kezeletlen tüdőgyulladása miatt rengeteg tüdőszövete roncsolódott. A COPD II stádiumából IV-es stádiumba került. Kettő hét után hozhattuk haza, és az orvosnak igaza lett. Több órát kellett a palackon lenni, a legkisebb mozgás is megterhelő lett a számára, és érezte, hogy nincs jól, többször mondta, hogy úgy érzi, meg fog halni. Nyolc nappal a kórház elhagyása után, egy átvirrasztott éjszaka után nagyon rosszul érezte magát. A szemem láttára vesztette el az öntudatát, kommunikálni már nem lehetett vele. A helyi kórház osztályvezetőjének, és a helyi mentősöknek köszönhetően felvették a városunkban lévő belgyógyászati osztályra. Az orvosok reakcióin láttam, hogy nagy a baj. Ellátták, ágyat kapott, és aznap estig mindig volt nála valaki, mert iszonyú fájdalmai voltak, kapkodva szedte a levegőt, folyamatos oxigént kapott, változatlanul nem kommunikált, bár ébren volt.

 

Hajnalban jött a telefon, édesanyám meghalt. Másnap reggel megkaphattuk a zárójelentést: légzési elégtelenség, tüdőgyulladás, acidózis.

 

Tudtuk, a COPD nem gyógyítható, és anyukám állapota egyre romlani fog. De nem most kellett volna meghalnia. Én azt gondolom, ha akkor vasárnap a sürgősségin rendesen ellátják, és nem bagatellizálják el az állapotát, még ma is élne…

 

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gld 2010.07.02. 08:15:17

Na, ez pont az a történet, ahol nagyon kellene Dr. Morcz szakértő véleménye. A krónikus obstruktív tüdőbetegségről keveset, és kevesen tudnak, és jó volna nem találgatni, meg alaptalanul hibáztatni bárkit is, vagy téves következtetéseket levonni csak azért, mert nem ismerjük laikusként ennek a betegségnek a természetét. Szerintem. Ezt az itt tapasztalt kommentelési szokások kapcsán jegyeztem meg :)

Ettől függetlenül gondolom a poszt írója már sajnos elég alaposan felkészült volt a témában :( Nagyon sajnálom az Édesanyjával történteket, azt meg főleg, ha valóban mulasztás következménye volt ez a sajnálatos esemény...

Én azért várom, hogy egy orvos írjon pár dolgot erről. Természetesen utánanéztem a COPD-nek, de ennek ellenére szívesen olvasnék erről itt is.

Gest anyó férje 2010.07.02. 08:42:35

"Édesanyám még ma is élhetne"

Olyan friss kicsattanó egészséggel amiről az írás szól 120 évig szoktak az emberek élni hacsak az orvosok nem csinálnak valamit rosszul

NemesekErnyo 2010.07.02. 09:05:10

@Gest anyó férje: Csaknem 50 évnyi kemény dohányzás után tüdőrákkal sikertelenül műtött családapa hozzátartozói perre akarták vinni az ellátás minőségét.
Csodák pedig nincsenek...
Részvétem a hozzátartozóknak.

aesculap 2010.07.02. 09:34:16

A COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease -ből képzett betűszó, magyar - bár kevéssé használt megfelelője a KALB, Krónikus Aspecifikus Légúti Betegség) egy súlyos, progresszív, végsősoron nem gyógyítható, a kis hörgőcskék szűkületével majd elzáródásával és a légzőfelület csökkenésével járó betegség amelynek kialakulásában a legfontosabb kóroki tényező a tartós dohányzás és/vagy egyéb káros anyagok ( vegyi anyagok, különféle porok, stb) tartós belégzése.
A környezeti hatások mellett alkati adottságok, genetikai tényezők is szerepet játszanak a betegség kialakulásában (mint pl. egyes népcsoportoknál az alfa 1 antitripszin hiány), vagyis nem minden dohányos ember szenved COPD-ben és viszont, kaphat ilyen betegséget nem dohányzó is.

A posztoló édesanyja minden jel szerint a COPD előrehaladott, végstádiumú formájában szenvedett , erre utal a hosszú expoziciós idő mellett az anamnezisben szereplő kétszeri spontán PTX is. Szinte teljes biztonsággal állítható, hogy életét akkor sem lehetett volna megmenteni, ha az ismertetett esetben a sürgősségi osztályról nem küldik haza, hanem azonnal elkezdik a kórházi kezelését.
Ettől függetlenül 68 %-os spontán és különösen 72%-os oxygen belégzés melletti saturációval mindenképpen indokolt lett volna a sürgős kórházi felvétel, és teljesen lényegtelen ebből a szempontból az a tény, hogy néhány nappal előbb bocsájtották el akórházból. Mint ahogy a COPD súlyossága szempontjából az is közömbös, hogy van-e tüdőgyulladása a betegnek, vagy nincs.
Ismeretlenül is őszinte részvétem fejezem ki a poszt irójának Édesanyja elvesztése miatt, de abból a szempontból szeretném megnyugtatni, hogy halálát nem a késedelmes kórházi felvétel okozta.

bore_out 2010.07.02. 09:42:44

Én csak annyit mondok mindenkinek ne dohányozzatok. A házunkban is most halt meg egy néni 83 éves volt, ő is 70 éves koráig dohányzott ugyanebben a betegségben. Szabályosan megfulladt hétfő éjjel, de eddig is borzalmasan sokat szenvedett :( Már évek óta egyre rosszabb és rosszabb volt az állapota, múlt hétre már naponta kellett volna új oxigénpalack, de már a háziorvos mondta, hogy ez már nagyon roncsolja így a tüdőt. Ha más nem, ez a betegség mindenkinek egy elriasztó példa lehetne, hogy tedd le a bagót!

NemesekErnyo 2010.07.02. 09:47:00

@aesculap: Köszönjük a szakmai információt. Remélem, hogy megnyugszik a hozzátartozó, s nem vádolja magát.

NemesekErnyo 2010.07.02. 09:48:41

@bore_out: Nem mindenkinek sikerül, főleg idejében. Ismerek oxigénpalackos embert, szájában cigi, orrában vezeték. Amputált lábú tolószékes füstöl, mint a gyárkémény... súlyosabb gond ez, mint a társuló betegség.

mothe 2010.07.02. 09:51:14

@bore_out: az én egész családom erős dohányos volt, így én is rászoktam 16 évesen. 17 év napi két doboz Camel után egyik napról a másikra letettem. ez három és fél éve volt. sem nikotinelvonást, sem őrjöngést nem tapasztaltam. kicsit nehéz volt megszokni a szagokat és az intenzív ízeket. a vadonatúj ételélményekkel vigyázni kell, mert az ember hajlamos elveszni a kulináris élvezetekben, és könnyen hízásnak indul.

a cigarettáról leszokni nem hőstett, és nem is megpróbáltatás. nekem annyi kellett hozzá, hogy egy héten keresztül minden alkalommal, amikor hanyatt fekvésből fel akartam ülni, nyilalljon egyet a tüdőm. nem bántam meg.

P75 2010.07.02. 09:52:56

@aesculap: amennyire én tudom, ha kórházból hazabocsájtás után x napon belül a beteg visszatér és az előző kezeléssel összefüggő panaszokkal kell újra felvenni, akkor az előző kezelésre kapott OEP térítést vissza kell fizetni.
Persze így érthető, hogy nem akarták újra felvenni :-(

Beszélgethetünk a dohányzásról és a COPD stádiumairól, meg hogy mennyi ideje lett volna hátra a posztoló édesanyjának, de attól még a kórház nagyot hibázott!!!

P75 2010.07.02. 09:54:33

@NemesekErnyo: Hodgkin-limfómából 5 éve "gyógyult" kismama 7 hetes terhesen, egyik kezében a konyak, másikban a cigi, az milyen? :-((((

Raine 2010.07.02. 10:11:57

@aesculap: A légőzfelület azért csökken, mert elbomlik a léghólyagocskák fala. Kilégzéskor pedig emiatt összeesnek a tüdő elhalt területei, az itt lévő levegő ezért itt lényegében holt teret képez mint a légcsőben. Ne keverjük az asztmával (ami mégcsak nem is COPD). Ennyit azért illene tudni.

A poszthoz:

a) 68-s a szaturáció, rendben, és mi volt a többi vérgázérték? Ez érdekes módon kimaradt. A kedves beteg úgy gondolja, hogy az oxigén szaturáció a kristálygömb.

b) Néhány nap alatt nem lesz a II-s COPD-ből IV-s. Ne vicceljünk már!

c) Létezik orvos, aki röntgeten nem lát egy tüdőgyulladást? Ez mellesleg szerdán történt, a diagnózist hétfőn állították fel. A tüdőgyulladás nem évek alatt manifesztálódik.

d) "Én azt gondolom, ha akkor vasárnap a sürgősségin rendesen ellátják, és nem bagatellizálják el az állapotát, még ma is élne…" Az a baj, hogy a beteg ezt gondolja, az orvos pedig nem. Nem oszt meg lényegében semmilyen adatot, amiből véleményezhetnénk, csak amiket fontosnak tart és alátámasztják az érvelését.

Szerintem a kedves beteg szeretné a lelki terhet az egészségügyre terelni, ami abból fakad, hogy az édesanyja (távol álljon tőlem itélkezni) tönkretette a tüdejét.

gld 2010.07.02. 10:12:47

@mothe: Édesapám Hozzád hasonló módon szokott le egyik napról a másikra a cigiről, hála a jó égnek. Neki csak annyit mondott akkor az orvos, hogy elveszítheti a lábát (Trombózis gyanúja volt, de később nem igazolódott be szerencsére). Apu mérlegelt, döntött, és soha többé egyetlen cigarettát nem szívott el. Ennek kb. 30 éve, és szerencsére jó egészségnek örvend :) De nála sem jelentkezett semmi olyasmi, amire a legtöbb dohányos szeret hivatkozni, amikor szóba kerül a leszokás. Még csak meg sem hízott :)

aesculap 2010.07.02. 10:13:27

@P75: Ebben egyetértünk, én is írtam, hogy hibázott a kórház.
Minden betegség (HBCS) mellé az OEP rendel egy normativ kezelési időtartamot, és egy alsó- és felső határnapot. Ha a kórház az alsó határnapnál (ami általában 30 nap körüli) előbb veszi újra fel a beteget, ezért a kezelésért az OEP nem fizet semmit, tehát ez a kórház vesztesége, és ez általában százezres nagyságrendő tétel. Az előző kezelésért kiutalt összeget egyébként nem kell visszafizetni. Van néhány betegség, ami felülírja az ún. garanciális szabályt, tehát akkor is jár a finanszírozás, ha az alsó határnap előtt visszaveszik a beteget. Szoktak is ezzel a kórházak trükközni, hozzáteszem, alapvetően a beteg érdekében, ti. hogy a garanciális szabály okozta pénzügyi veszteség miatt ne kelljen olyan beteget elküldeni, aki kórházi kezelésre szorul. Több, mint 30 éve dolgozom kórházban, jelenlegi munkahelyemen a főigazgató olyan utasítást adott ki, hogy kizárólag a beteg állapota alapján kell dönteni a kórházi felvételről, függetlenül attól, hogy ez a kórháznak mibe kerül pénzügyileg. Van is a kórháznak néhány száz millió forint vesztesége, amit görget maga előtt... Gyakran előfordul, hogy hirtelen fellépő állapotrosszabbodás miatt olyan beteget veszünk fel újra, akit néhány nappal előbb, vagy horribile dictu, aznap bocsájtottunk haza.

Káin 2010.07.02. 10:28:09

@bore_out: Ahhoz képest elég szép kort ért meg...

aesculap 2010.07.02. 10:28:34

@Raine: Alapvetően laikusoknak kívántam tájékoztatást adni a COPD-ről, amit írtam, szakmailag korrekt. Ha már nagyon szakmaiak akarunk lenni, nem a léghólyagocskák fala, hanem az interalveolaris septumok mennek tönkre elsősorban. Az asztmát meg valóban nem kell idehozni, a szakmai vitát hagyjuk meg a Tüdőgyógyász Társaság kongresszusára...
A hozzászólásoöd érdemi részéhez pedig: a 68-as saturáció egyáltalán nincs rendben, a sürgős hospitalizáció kérdését önmagában ez alapján el lehet, el is kell dönteni, az oxygen melletti 72% alapján pedig még inkább. Astrup vizsgálatot éppen ezért nem szükséges SBO-n végezni, az legfeljebb azért kell, hogy a beteget kell-e ITO-n kezelni, lélegeztetni (fenyegető hypercapniás coma, extrem magas pCO2, stb.)
Aki nemcsak papíron látott ilyen beteget, tudja, hogy mindig együtt van restrictiv és obsructiv elváltozás is.

Káin 2010.07.02. 10:28:52

Természetesen részvétem a posztolónak.

NemesekErnyo 2010.07.02. 10:32:05

@P75: Ezt azt jelenti, hogy a gyógyíthatatlan betegek kezelése a kórház vesztesége? Mert ugye bent tartani sem lehet végtelenségig, erre is létrehoztak egy protokollt. Betegség/napok száma.

susan_delgado 2010.07.02. 10:33:29

Üdvözlet mindenkinek, én vagyok a történet írója, és mindenkinek köszönöm a hozzászólásokat.
@Raine:

a) aznap vérgázt nem néztek. Életének utolsó 24 órájában a következő értékek voltak: ph: 7,09 !!!! pCO2 125 mmHG, pO2 72, HCO3 37 mmol/l.

b) A kezelőorvos mondta, nem én találtam ki

c) Ezek szerint létezik, mert rtg után nem vették észre, ez volt vasárnap, szerdán már látták. De aesculap szerint ez nem is számított igazán.

d) Milyen adatra vagy kíváncsi? Sajnos az ambuláns kezelőlap beragadt a helyi kórházban, az biztos, hogy hörgőtágító injekciót kapott, és utána oxigénpalack nélkül kellett ilyen állapotban hazaszállítanom.

Való igaz, hogy dohányzott az édesanyám, de a volt munkatársai közül már csak egy ember él! (Nem ketten dolgoztak összesen). A munkahelyi ártalmakat sem kell elhanyagolni. A kórházak hozzáállása anyukámhoz is ilyen volt: bagóztál? Akkor vess magadra, magadnak csináltad!

És szeretném tisztázni: tudtam, hogy súlyos beteg az édesanyám, és rövidesen elmegy közülünk, de a kórház hozzáállását elfogadhatatlannak tartom, pontosan a hazaszállítás, és a hozzáállás miatt. És igenis úgy gondolom, ha akkor visszaveszik az osztályra, esetleg antibiotikumot kap időben, akkor nem sokkal, talán hónapokkal, de tovább él.

NemesekErnyo 2010.07.02. 10:35:07

@Káin: "megmagyarázhatatlan ami történt, nem tudták kideríteni, miként került maró folyadék a savlekötős üvegbe, majd onnan a kismama poharába. "
Valószínűleg egy géniusz pakolászott, és belerakta a lúgos anyagot a savlekötő dobozába?

Káin 2010.07.02. 10:38:08

@NemesekErnyo: Nem tudom, de elképesztő. Nem hiszem, hogy csak úgy magától belekerült, de felelős persze nincs :(:

NemesekErnyo 2010.07.02. 10:41:43

@Káin: Ilyen összekeveréses dolog bárhol megtörténhet, és meg is történik, de más a következménye. Eü-ben csak az dolgozhat, aki SOHA nem hibázik.

Káin 2010.07.02. 10:42:44

@NemesekErnyo: Azért ez szerintem több egy kis hibánál. Valamit össze lehet keverni, valamit nem. Amúgy pedig nem csak az a gond, hogy megtörtént, hanem , hogy nem tudni ki és hogy cserélte el.

NemesekErnyo 2010.07.02. 10:47:03

@Káin: Ha két olyan gyszer tasakja összecserélődik, amelynek hasonló a csomagolása, pl. kiszóródás után rossz helyre dugja, erre lehet elfogadható magyarázat. De maró lúg hogyan kerül a gyógyszerek közé, és egyáltalán, milyen célból használják azt a kórházi osztályon?

susan_delgado 2010.07.02. 10:48:38

@aesculap: PTX: mellhártyáján kis ciszták voltak. Ez elvileg a beszívott tollpihék következménye volt. De ez már nagyon régen volt...

Raine 2010.07.02. 10:52:00

@benoriel: Az orvos szerintem azt mondta édesanyád IV-s stádiumba került, de ez nem történhetett ennyi idő alatt. Jól látom, hogy te te a két kategória romlást a kórházban eltöltött napoknak tudod be?

A kórházak hozzáállására szerinted mit lehet mondani? Ugyanezt lehet csak elmondani neked is, édesanyádnak is, csak kulturáltabb, mosolygósabb formában. Már ha szó szerint így hangzott el.

Arra, hogy a kezelés akkor megfelelő volt-e szerintem nincs elég információnk véleményt formálni, legalábbis én nem tudnék. Elhiszem, hogy rosszak a benyomásaid, létezik a dohányosokkal szemben egy ilyen magatartás.

Raine 2010.07.02. 11:00:08

@aesculap: Nem szeretnék veled személyeskedni, főleg nem az interalveoláris septum kérdésén, ami káka a csomón az asztmával való keveréshez képest. Nem kell tüdőgyógyász kollégium a két dolog elkülönítéséhez.

Lapozzunk. A rendben szó tekintetében félreértettél, eszemben sem volt azt mondani hogy rendben van, csak leokéztam, és kérdeztem, hol a többi érték. Amúgy mégis mi értelme lenne az Astrupnak, ha tudják, hogy emphysemas a beteg? Ez valóban kérdés, hozzáértők lehet tudnak példát mondani rá.

susan_delgado 2010.07.02. 11:05:31

@Raine: az állapotromlás szerintem annak köszönhető, hogy amíg bent volt 1,5 hetet, nem javítottak az állapotán, és hazaadták, majd a hazaadás után három napra visszakerült, akkor csak hörgőtágítót kapott, és még további három napomba telt egy másik kórházban elhelyeztetni. Ez több mint két hét... Nem tudom, lehetséges-e ennyi romás ennyi idő alatt. Sajnos a kérdéses zárójelentést, és az SBO-n kapott ambuláns lapot a mai napig sem kaptuk vissza. Ezután a másik közeli városbeli tüdő-bel osztályra került, és itt mondta a kezelőorvosa azt, amit fent is leírtam (életveszélyes állapot, II-ről IV-re romlás, stb.) Kettő hetet töltött itt, 04.28.-án hazaengedték, 05.07. hajnalban pedig meghalt. Itt az orvos úgy érzem, megtette, amit meg lehetett tenni érte. Rendbehozták, amennyire tudták.

Káin 2010.07.02. 11:09:00

@NemesekErnyo: Fogalmam sincs, de ezek a kérdések engem is foglalkoztatnak. Sajnos valószínűleg nem kapunk rá választ...

Raine 2010.07.02. 11:12:05

@benoriel: Értem, sajnálom. Nem tudom, mi segíthetne abban, hogy nyugodjon a lelked. Ahogy látom te mindent megtettél.

Raine 2010.07.02. 11:15:44

@benoriel: Értem, sajnálom. Nem tudom mitől nyugodhatna meg a lelked. Ahogy innen látszik te igazán megtettél mindent. Közhelyekkel való bombázással nem hiszem tudnék segíteni.

miskabá 2010.07.02. 11:17:18

A baj az hogy eltorzult az egész szemléletünk és a halál számít természetellenesnek mintha csak valami hiba folytán fordulhatna elő. És ebből máris következik a vádaskodás ami gyanítom jelen esetben legfeljebb csak részben lehet megalapozott. Ha sikerül is kihozniuk az orvosoknak ebből a krízisből a tisztelt posztíró édesanyját elvitte volna a következő. Nem könnyű feldolgozni a veszteséget de szerintem valahol mégis hibádzik a megközelítés

susan_delgado 2010.07.02. 11:20:56

@miskabá: ezzel tisztában voltam, de valami nagyon fontos dologgal volt baj, mégpedig a hozzáállással!

Irise 2010.07.02. 11:26:34

@benoriel: Reszvetem edesanyad halala miatt. Megertem,hogy kiborultal,es normalis gyaszreakcio hibast keresni,de..
ahogy en latom,ez a szokasos utja a COPD-seknek. Nem lehet mindenbol visszahozni,nem lehet visszaforditani mindent. Amiket leirtal, edesanyadnak egy mar vegsokig elhasznalt,elroncsolodott tudeje volt. A vergazertekek,amiket bemasoltal az utolso 24 orarol:igen,ennek sajnos igy kell lennie,mielott meghal egy COPD-s.
A "felhaborito" saturatiokrol: 68%-kal az ember nem beszel,nincs eszmeletenel, a 20 eve COPD-s se. Szvsz. En azt tudom elkepzelni,hogy nagyon rossz volt mar anyukad periferias keringese (pl gyakran voltak hidegek a vegtagjai) ezert hamisan ala mert.
Megegyszer: nagyon sajnalom edesanyad halalat,de azok alapjan ,amit leirtal.. sajnos neki mennie kellett mar.

mothe 2010.07.02. 11:28:48

@miskabá: „A baj az hogy eltorzult az egész szemléletünk és a halál számít természetellenesnek mintha csak valami hiba folytán fordulhatna elő.”

Ez most olyan volt nekem, mint valami releváció.

szabidoki 2010.07.02. 11:30:23

A poszthoz annyit, hogy sajnos COPD-vel ez várható volt, részvétem.
A lúgos dolog annyiban érdekes, hogy kórházban nem nagyon használnak kálilúgot iható mennyiségben, még esetleg a laborban, de semmiképp sem a szülőszobán, szerintem ez inkább valami félresikerült hülye vicc akart lenni. Hogy ki csinálta és miért, rejtély.

Irise 2010.07.02. 11:32:28

@Káin: Szerintem biztos valamelyik orvos volt,mert nem fizetett eleget a kismama. Vagy valamelik nover direkt rakta bele,hatha eggyel kevesebb agyat kell athuznia.
Felre szarkazmus: na ez az,amit alaposan ki kellene vizsgalni. (Es kerem,tartoztassak le az anyost is!)

Irise 2010.07.02. 11:38:41

@aesculap: Bocsanat,de szerintem igencsak van jelentosege es helye az SBO-n vett vergaznak, ez alapjan lehetne indikalni egy BiPAP-ot, ha van ra mod a korhazban (vszin nincs),illetve intubalni,lelegeztetni ITO-n (bar a posztolo edesanyja soha nem tudott volna lejonni a lelegeztetogeprol,szvsz,szoval en is vonakodtam volna ratenni).

Káin 2010.07.02. 12:17:17

@Irise: Hahaha, kedvelem az iróniát

aesculap 2010.07.02. 12:24:23

@Raine: Tényleg nem érdemes vitatkoznunk, első laikusoknak címzett - hozzászólásomban (más szavakkal megfogalmazva)azt írtam, hogy COPD-ben obstructív ÉS restrictiv elváltozások is kialakulnak. Ezt nehéz lenne cáfolni. Nyílván nem arra gondoltam, amit Te kiolvastál belőle, hogy az obstructiós bronchialis folyamat restrictiv eredménnyel járna. De ezzel tényleg szeretnék többet foglalkozni.

@Irise:
Az SBO feladata, hogy a kórházi felvétel szükségességét felállítsa. Ebben jártak el insufficiens módon, sajnos. Ehhez nem kell vérgáz analízis. Ugyanazt írtam, mint TE: az intenzív osztályos kezeléshez, gépi lélegeztetés (akár BiPap, akár CPAP indikálásához) már valóban kell az astrup.

aesculap 2010.07.02. 13:26:37

@aesculap: bocs, kimaradt egy "nem"
(nem szeretnék).

mothe 2010.07.02. 13:32:23

@aesculap:

OFF

az insufficiens azt jelenti, hogy nem elegendő, azt módra nemigen lehet használni. csak gondoltam, szólok.

ON

aesculap 2010.07.02. 13:32:45

@aesculap:
Bocs, az előző hozzászólásomból kimaradt egy "nem" (nem szeretnék...)

aesculap 2010.07.02. 13:49:20

@mothe: aki nem tud latinusul...
az insufficiens azt is jelenti, hogy elégtelen, nem kieloégítő, nem hatékony.

mothe 2010.07.02. 14:01:38

@aesculap: bocsánat, de azt, hogy nem hatékony, biztosan nem jelenti latinul. az elégtelen és a nem kielégítő pedig mennyiségre értendő. tessék utána nézni.

Irise 2010.07.02. 14:06:33

@aesculap: az SBO feladata az ellátás egy része is. Meg kell kezdeni a BiPAPot is ha van rá mód, az SBO-n. Ahhoz pedig kell vérgáz.

Irise 2010.07.02. 14:08:01

@mothe: tényleg igaza van aesculapnak, a szóhasználatot illetően. :) Azért a mi kis konyhanyelvünket egész jól tudjuk használni. ;)

mothe 2010.07.02. 14:25:53

@Irise: ha szokásból jön és konyhalatin akkor érthető (bár ettől még helytelen), így viszont talán jobb lett volna magyarul fogalmazni, mert itt egy rakás laikus van.

ON

trimalchio 2010.07.02. 16:13:38

@mothe: Szerintem eltekintve attól, hogy az insufficiens valóban nem nagyon jelenti azt, hogy nem hatékony, Aesculapnak egyébként teljesen igaza van.
"az elégtelen és a nem kielégítő pedig mennyiségre értendő" Ezt mire alapozod?

klemen 2010.07.02. 16:52:50

@Raine: „Szerintem a kedves beteg szeretné a lelki terhet az egészségügyre terelni, ami abból fakad, hogy az édesanyja (távol álljon tőlem itélkezni) tönkretette a tüdejét.”
Szerintem meg Te a felelősséget akarod áthárítani a szenvedő alanyokra és igenis ítélkeztél. Az, hogy valaki helytelen életmóddal károsította az egészségét, az még nem menti fel a hibázó orvost, orvosokat.
Valóban nem vicces, hanem valószínűleg orvosi műhiba, ha valaki II-es státuszú betegből néhány nap alatt IV-s lesz.
„Létezik orvos, aki röntgeten nem lát egy tüdőgyulladást?” Mi az hogy létezik: nem vettek észre tüdőgyulladást, de már törést is elnéztek a családban. (Kiadták a röntgenfelvételt, így nem vitathatták ezt később.)
A magyarok egészsége albániai szinten van és nem csak az életvitelük miatt, hanem a magyar egészségügy miatt is, aminek szerintem nem csak a túlterheltség, a pénzhiány az oka, hanem jórészt az olyan hárító orvosi hozzáállás, amit Te itt produkáltál.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.07.02. 18:09:06

Kicsit OFF

Csak a tisztán látás kedvéért: a mellkasrintgenen csak a legalább 24-48 órája fennálló tüdőgyulladás látszik, ez a normális "késés" a klinikai állapot és a röntgenkép között a javulás esetén is fennáll: javuló betegnek is lehet még nagyon ronda mellkasfelvétele.

adamantium 2010.07.02. 18:34:14

először is természetesen egy hozzátartozó elvesztése sarkítja a problémákat, de azért érdemes tudni, hogy a pulzoximéter gyakran téved, elvileg 75% alatt a beteg eszméletlen, intubációra szorul, azonban a pulzoximéter gyakran csal, elég ha a beteg körmén lakk van már lényegesen más az érték, a felsorolt vérgázértékek mellett a beteg eszméletlen. én legalábbis ha a pulzoximéter 68 at mutat és masszív oxigénterápia hatására se megy feljebb akkor azonnal hívom az anesztest és vérgázokat nézünk, meg elkezdjük az intenzív terápiás ellátást, a beteg ilyenkor nem stabil és még mentővel se szívesen szállítandó, tehát ez az adat irányában vannak fenntartásaim. a következő kérdésem az, hogy milyen pneumóniája volt? mert van egy pár fajta, és CPOD-ben bizony gyakori a tüdőgyulladás mert a pangó váladék gyakran fölülfertőződik, egyik jellemző tünete az előrehaladott COPD-nek a peribronchiális infiltráció, ami hasonlíthat pneumóniára és fordítva. a IV fokú COPD alapkritériuma a krónikus jobb szívfél elégtelenség, ez, hogy alakult ki pár nap alatt? nem vagyok kardiológus de ez számomra megint kissé gyors lefolyásnak tűnik, vagy a kezdeti vagy a végső diagnózis ferdített. a lényeg, hogy sajnos egy előrehaladott COPD-ben a beteg bármikor dekompenzálódhat, nem kell ehhez az orvos "segítsége"

mothe 2010.07.02. 18:56:02

@trimalchio: egyébként én is egyetértek azzal, amit mondott, csak a rossz szóhasználattal volt problémám.

arra alapozom, hogy mennyiségre használható, hogy a szótár mennyiségjelzőként említi.

a tévedés valószínűleg a magyar nyelv árnyaltságából adódik, hiszen a nem elég mellé lazán odahetetjük azt is, hogy cukor, meg azt is, hogy jó. más nyelvekben ez a kifejezés nem hasonló szavakkal jön létre, kizárva az ehhez hasonló tévedéseket.

de tényleg nem kötözködni akartam, csak ha már idegen szavakat használunk (sokszor feleslegesen), főleg olyat, ami a beszélt nyelvben csak nagyon ritkán fordul elő, akkor tegyük helyesen.

még egyszer elnézést.

trimalchio 2010.07.02. 19:07:42

@mothe: Igaz, ez a blog nem ilyen nyelvi vitákra jött létre. Majd máskor, máshol megbeszéljük. Egyébként teljesen egyetértek azzal, amit most írtál.

Irise 2010.07.02. 19:17:35

@adamantium: 68-ról felment 72-re és eszméletén volt. Vagy én értettem félre?

@radiologus.hu: off: akkor mondjuk 3 nap után érdemes kontroll rtg-t kérni,ha pneumoniája kellene legyen, fizikális vizsgálat alapján? Errefelé 10 napon belül nem kérhetek kontrollt pneumoniára. És ez nekem soknak tűnik.

susan_delgado 2010.07.02. 19:26:04

@adamantium:
68-as sat: nem volt eszméletlen, és nem volt körömlak az ujján. Kiérkező mentők mértek már 62-t is, és beszéltem az anyukámmal, akkor sem volt eszméletlen.
szív: több ilyen irányú vizsgálaton is átesett, ISZB diagnózis volt, és néhány hónapja Nitro-Dur tapaszt kapott rá.
Tüdőgyulladás: annyi szerepel a zárójelentésen: "utoljára 04.28-án emittálták a xy. tüdőkórházból, ahol kétoldali bronchopneumoniával, igen súlyos légzési, keringési elégtelenséggel, fulladással, card. decomp.-pal kezelték."

felvételekor: "nagyon súlyos, gyakorlatilag moribund, eszméletlen, kontaktusképtelen állapotban került sor gravis respiratoricus elégtelenség tüneteivel" Ebben minden benne van, és ekkor már remény sem volt a felépülésre.

drpeti 2010.07.02. 19:28:03

Azért ne felejtsük el, hogy a COPD-s betegek krónikusan hypoxiások, szervezetük hozzászokott az oxigénhiányhoz. Egészséges tüdejű betegeknél tartósan 90% SpO2 alatt kezdünk aggódni. COPD-s betegek még a 75-80%-ot is jól tűrik. Ha régóta tüdőbeteg/súlyos COPD-s akkor szoktunk látni akár panaszmentes betegeket 65%-al.
Ha SBOra érkezik ilyen beteg, azért illik artériás vérgázt készíteni, már csak azért is, hogy a kórházban töltött idő alatt lássuk a zajlásdinamikát.

adamantium 2010.07.02. 19:35:44

@Irise: én is úgy olvastam, hogy eszméleténél volt, de egy normál ember 75%-nál eszméletét veszti, csak valaki aki súlyos krónikus hypoxiában szenved bírja ezt ki anélkül, hogy elájulna, tehát az alapbetegség súlyosabb volt szerintem, mint amilyennek hitték

drpeti 2010.07.02. 19:37:04

Természetesen részvétem a posztírónak, az édesanyja egy igen súlyos betegségben szenvedett.

adamantium 2010.07.02. 19:47:01

@benoriel: sajnos egy kétoldali bronchopneumonia az egy egészséges fiatal felnőttnek is gyakran halálos, ez kombinálva az alapbetegséggel fatális volt

Irise 2010.07.02. 19:54:55

@benoriel: "utoljára 04.28-án emittálták a xy. tüdőkórházból, ahol kétoldali bronchopneumoniával, igen súlyos légzési, keringési elégtelenséggel, fulladással, card. decomp.-pal kezelték."
Ne haragudj meg rám, de ahogy egyre többet leírsz édesanyád állapotáról, egyre inkább úgy látom,hogy reménytelen volt és elkerülhetetlen volt a vég. Nagyon sajnálom.

adamantium 2010.07.02. 19:59:04

@Irise: valamelyik nap egy ilyen beteget akinek ráadásul még 40 volt a vérnyomása és GCS 3 volt visszahoztunk de sajnos nem ez a jellemző és ki tudja meddig hoztuk vissza az életbe és, hogy ez jó-e neki? meg szabad-e Istent játszani ilyen helyzetben?

susan_delgado 2010.07.02. 20:02:30

@Irise: Igen, én is tudom... ez már az utolsó napján készült zárójelentésben volt...
Tudom, nagyon zavaró, hogy a történetben 3 kórház is szerepel.
Akkor még egyszer. 1. helyi kórház 2. súlyponti kórház 20 km-re. 3. tüdőosztály, más megye.

Halála előtt kb. 1 hónappal került be a 2. számú kórházba, mert az 1. számúba nem volt férőhely. Innét engedték ki rossz állapotban, és itt nem foglalkoztak vele az SBO-n. 3. kórházban kezelték súlyos állapotban 2 hétig, majd mikor már onnét kiengedték, 8 nap után került be utoljára az 1-es számú kórházba.

gld 2010.07.02. 20:04:44

@adamantium: "és ki tudja meddig hoztuk vissza az életbe és, hogy ez jó-e neki? meg szabad-e Istent játszani ilyen helyzetben?"

Szerintem a Ti hivatásotoknak ez is egy olyan része, ahol nagyon pengeélen táncoltok, és nagyon nehéz lehet eldönteni, hogy mikor tesztek valakivel jót egy ilyen helyzetben, és mikor nem... Ezekért a helyzetekért nem irigyellek Benneteket. Nyilván teljesen másképpen látja ezt a hozzátartozó, és másképpen az orvos. Ha nem "játszol Istent", lehet, hogy beperelnek. Ha azt teszed, akkor is lehet, hogy beperelnek.

Ezt természetesen most általánosságban értettem.

adamantium 2010.07.02. 20:09:23

@gld: pl egy fiatalember aki fejest ugrik a 20 centis vízbe és nyaktól lefele béna lesz vagy ne adj Isten még lélegeztetőgépre is szorul semmi remény nélkül annak biztos, hogy jobb az élet mint a halál, vagy egy agyvérzettnek akinek semmi látható reakciója, annak milyen az élet? és számtalan ilyen helyzet van, bár a múltkorában láttam egy embert aki kezek és lábak nélkül született mégis teljes életet él, szóval nem egyszerű a természet rendjébe beavatkozni

gld 2010.07.02. 20:13:16

@adamantium: igen, ezek durva dolgok...

mothe 2010.07.02. 20:50:53

Talán szokatlan lesz tőlem, hiszen gyakran adok hangot az egészségüggyel kapcsolatos rossz tapasztalataimnak, de azt hiszem, egy nyilvánvalóan halálos betegségben szenvedő ember halálakor a betegség az, amit hibáztathatunk egyedül.
Anyám két hónapja halt meg, és nagyon, nagyon könnyű lett volna írni ide egy cikket a hanyag, hozzá nem értő, gonosz stb. orvosokról, akik a halálát okozták, de az igazság az, hogy anyámat az vitte le, hogy három éven keresztül rettegett elmenni orvoshoz, mert a nyakán növekvő dudor lehet, hogy rák. amikor már nem bírta tovább elviselni a fájdalmat, elment, és valóban, rák volt. megműtötték. az ezután következő sugárterápiát nagyon rosszul viselte, mivel az eltávolított daganat a nyakán volt, ezért a sugárkezelés nagy részét a feje környékén kapta, a nyelve, torka kisebesedett, nem tudott nyelni, ezért csaknem kiszáradt, mivel napokig nem volt anyagcseréje, perforált a vastagbele, azt is megműtötték és ebből a sokkból már nem épült fel.
a történetben könnyű lenne felelősséget hárítani az onkológusra, akinek nem tűnt fel, hogy anyám lassan kiszárad, vagy a körzeti orvosra, aki nem csesztette eleget a daganat miatt. de anyám nem emiatt halt meg, és ami a legfontosabb: nem ezért lett rákos.
innentől kezdve - azt hiszem - ez annak a kérdése, hogy ki miben hisz. anyám keserű, boldogtalan, depressziós, végletesen pesszimista, kiégett nő volt. az én hitem szerint ez vezethetett a rák kialakulásához, de abban bizonyos vagyok, hogy ez nagyban elősegítette azt, hogy ne tudjon meggyógyulni.
márpedig ezért senki sem hibáztatható. még ő sem - hiszen ő már túl van rajta.

ezzel nem bagatellizálni akarom a fenti történetet, és nem azt akarom sugallni, hogy minden halálos beteg saját magának köszönheti az állapotát. csak én nagy különbséget látok az ilyen esetek, meg mondjuk egy felelőletlenségből bekövetkezett tragédia között.

Irise 2010.07.02. 21:02:36

@adamantium: De jó érzés lehetett,hogy visszajött! Meddig volt respirátoron?
Istent játszani: aztat nem szabad. De visszalopni tőle a beteget! Azt igen! :))

@benoriel: értem,hogy haragszol a második kórházra. Én úgy gondolom (de lehet,hogy rosszul látom),hogy benn tarthatták volna hetekig, édesanyád állapota nem javult volna. Parányi jó a rosszban,hogy legalább egy kicsit többet volt veletek. Próbállak vigasztalni, mert tudom,hogy nagyon fáj most.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2010.07.02. 21:02:51

Hello Despota,

június 26-án küldött történetem azért nem kerül ki, mert pozitív hangvételű?

adamantium 2010.07.02. 21:12:18

@Irise: semeddig, nem kellett intubálni csak ambuzni, ez a beteg időnként dekompenzálódik (és nem az első COPD-s akinél ilyet látok) pedig egyébként ha nem is tökéletesen de enyhe légszomj mellett elvan, gyógyszeresen vissza lehetett hozni csak az a kérdés mikor jön a következő ilyen és észreveszi-e valaki időben

gld 2010.07.02. 21:53:08

@Irise: "Istent játszani: aztat nem szabad. De visszalopni tőle a beteget! Azt igen! :))"

Ez de jó mondat :) Nagyon tetszik.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.07.04. 23:35:31

@gld: Kedves gld és olvasók, nincs és nem is lesz jó darabig hosszú vélemény. A részleteket l. a saját blogomon, de lehet, hogy ide is kikerül valamikor, legalábbis múlt hétfőn ezt írta Despota.

Dwokfur 2010.07.05. 00:11:58

@radiologus.hu:

Kollégám véleményéhez még annyit fűznék hozzá, hogy egy két PTX-en átesett, időleges oxigén kezelésben részesülő COPD-s beteg mellkas röntgene tüdőgyulladás nélkül is csatatér jellegű lehet. Mondjuk ebből a célból van szükség az előzményekre.

Máskülönben pedig fontos tisztában lenni az oxigén veszélyes hatásaival is. Egy COPD-s beteg gézcseréjét fel lehet borítani oxigénnel. Lecsökkenhet ugyanis a légzőközpont aktivitása. Ezért is kérdezte korábban egy másik kollégám, hogy mennyi volt a többi vérgáz érték? Nagyon fontos a CO2 érték is, a szaturáció mellett.

Üdv:
Dw.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása