Fáj bazdmeg

2010.06.20. 09:50

Sziasztok,


Az én sztorim átlagos lehet, nem vagyok rákos, nem veszítettem el egyik végtagomat sem, szerencsém van. Azonban az orvosok hozzáállása rutin műtétem során hagyott némi kivetnivalót maga után.


Három hónapja operáltak. Nem szívműtét volt vagy ilyesmi (csak hogy a komolytalanságát firtassam), csupán egy kis bravúros, vakbélnek induló petefészek visszatekerő művelet. Bár aznap délelőtt jártam a nőgyógyásznál -, mivel a hasam felpuffadt, fájt, a méhem környéke zsibongott és furcsa dolgok folytak belőlem (bocsánat), mégsem csinált ultrahangot, hiába mondtam neki, hogy fáj a hasam. Nála szültem, fájdalomcsillapítás és hang nélkül, azt gondolnám, érti mire gondolhatok a "fáj" vagy a "valami nagyon nincs rendben" kifejezések alatt. De nem. Mi a tanulság? Az, hogy legközelebb, ha valami FÁÁÁJ, akkor azt mondom neki, vagy bárkinek, amikor másodjára is elengedi fülei mellett az én egyáltalán nem kicsi hangocskámat, hogy "FÁJBAZDMEG". Erre biztosan figyel majd. Aztán lehetek illetlen, paraszt, tahó, meg miegyéb, de legalább nem a már ellilult petefészkemet mentő műtétet szenvedek el idegen kezekben még aznap éjjel.


Estére rosszul lettem, nem voltak egyértelmű tüneteim. Falfehér lettem, hőemelkedésem volt, az erőm fogytán, elmentem az ügyeletre. Ott azonnal beutaltak az ügyeletes kórházba vakbélgyulladás gyanujával, mivel hányingerem is lett és nyomásérzékenységet tapasztaltak hasam, oldalam vizsgálata során. Uzsokiban kötöttem ki, vettek vért, nyomgatták a hasam, majd felküldtem a sebészeti osztályra, ahol három órán át jegeltek. Mivel a tünetek nem csillapodtak, nem szűntek, megoperáltak. Nem vártak reggelig, akkor éjjel megcsinálták. Ezzel a petefészkemet mentették meg. Ezúton is nagyon köszönöm a sebészet kitartását, gyorsaságát és kiváló munkáját.


Kiderült, hogy nem vakbélgyulladásom volt, csupán a jobb petefészkem szorult a méhem mögé, ráadásul egy öt centis ciszta is volt rajta, aminek következtében a szerv keringése már nem volt stabil (beszorult, tekeredett), plusz minden női berendezésem csűnyán gyulladt állapotba került emiatt. Kaptam antibiotikumot gyulladáscsillapítás gyanánt - műtét előtt a kötelező infúzós lötyit, műtét után pedig egy nagy adag másvalamit. (A műtét előtt egy héttel hányás, hasmenés miatt szintén kaptam antibiotikumot, amiket egy hét alatt kellett beszednem, ennek az infónak a későbbiek során jelentősége lesz). Műtétem napján sebészetről a nőgyógyászatra küldtek, elvégre nőgyógyászati problámám volt. Első este belázasodtam, hófehér voltam, szaladgáltak körülöttem rendesen. Azt mondták vírusos fertőzés, adnak Penicilint. Mondtam, ne tegyék, mert másfél héten belül a negyedik fajta antibiotikumot kapom, a gyomrom darabokban, egyébként is beteg. Mondták, nem baj, szedjem csak be, majd meglátom, jobb lesz. Megláttam. Hólyagokat a testemen. Először csak egyet - gondoltam, megmutatom a nővérnek, nehogy allergia legyen, nem sikerült, két szinten este egy DARAB sem volt, elfogyott -, aztán kábé negyven pukli lett rajtam, nagyjából háromszor négy centis hólyagonként egymástól két centire. Mutatom nővérnek (addigra már váltás volt, előkerült az új), valami nem oké, húzódik a bőröm, lilák a lábaim (nem piroskásak, vagy liluskásak, hanem LILÁK), hólyagos vagyok. Ismét összefutott az összes orvos az osztályon, lefektettek, mondták, semmi baj. Ki hiszi el ezt a "Semmi baj" baromságot, amikor körülötte rohangálnak egyre idegesebben? Tolták fenekembe az injekciókat, mondták, úgy tűnik Penicilin érzékeny vagyok. Mondtam, ez tök jó, mert már fél napja jeleztem volna, amennyiben lett volna kinek, hogy viszketek.


Másfél nap elteltével szépen rendbe jött a testem külső borítása. Elmúltak az ocsmányságok, jött a következő felvonás. Délelőtt engedtek volna haza (másodjára), de alul-felül dőlt belőlem minden, és az egyébként is folyadékhiányos testem ágynak dőlt, falfehér lett, nem engedelmeskedett. Megint lett nagy futkosás, jajajajajj, késleltetett allergiás reakció, akkor megint injekciók, ha úgy érzem dagad bármim, azonnal szóljak. Eközben az osztályt költöztették, mert aznap gyakorlatilag megszűnt a nőgyógyászati részleg. Jött Natasa (nem vicc), termetes orosz származású beteggel Uzsokiban eltévedő rokikocsi-kezelő melák, aki egy óra alatt eljuttatott a sebészetre, mivel ott lízingeltek két szobát az átalakítások idejére. Ugyanabba a szobába, ugyanarra az ágyra kerültem vissza, ahonnan utamra bocsátottak első nap.


Éééés, ami a lényeg. A doktornő kérdéseimre kedvesen válaszolgatott, de magától egyik (EGYIK) ORVOS SEM mondott semmit, sem azt, meddig van szükség ágynyugalomra, sem azt, hogy mennyit lehet emelni, semmit. Semmit. Ez ugye csupán azért fontos, mert otthon várt a 7,5 kilós porontyom. Miért és honnan kell tudnia egy laikusnak, azaz betegnek, hogy mik a műtétet követő lábadozás kritériumai: mit lehet, meddig, mit nem, miért?


Az öt nap alatt egy szóval nem méltatták az állapotom, a főorvosnak viziten úgy referálták az orvosok az állapotom, hogy az közben nézte a mellettem lévő üres ágyat, majd megkérdezte hol a beteg. Emberek, eszeteknél vagytok? Ember vagyok, és azt gondolnám, ez másnak is feltűnik. Miért olyan furcsa, ha valaki kórházba kerül, kíváncsi arra, mi történik vele? Miért néznek rám úgy, mint egy ufóra, amikor azt mondom, oké, akkor szeretném tudni, mi történt a műtőben, mi volt a pontos probléma, ha nem volt vírusos fertőzésem, miért toltak belém összesen 12 mg Penicilint negyedik antibiotikumként, miért nem nézték meg kórlapomat (mert abból kiderült volna, mennyi gyógyszerrel láttak el addig a sebészeten és előtte való héten)?


Másnap délelőtt felhívtam a nőgyógyászomat, hogy elmondjam neki a történeket. Zavart lett, majd azt mondta, hogy hát igen, szerencsém volt, hogy ilyen hamar megoperáltak és észrevették a bajt, de egyáltalán nem biztos, hogy ugyanez a probléma okozta a gondjaimat, amivel őt egy nappal korábban megkerestem... A háziorvosom is - később, amikor elvittem neki a zárót - azt mondta, hogy óriási szerencsém volt, mert a folyamat következő lépése a hashártyagyulladás lehetett volna és egy jó kis szepszis, ami már csak azért is lett volna nagyon csúnya dolog, mert kiskorú gyermekem édesanya nélkül kényszerült volna felnőni.


Mostmár mindent tudok, mert mindenkit bosszantva mindent megkérdeztem, amit nem tudtam, mivel nem közölték alapból. Pedig kellene. Legyen ez mindenki számára egy nagy tanulság, mert én még könnyűszerrel megúsztam a dolgot. Egy jóbarátomnak emiatt van áttéte. Uzsokiban műtötték két éve heredaganattal. Elfelejtették vele közölni, hogy rosszindulatú, azaz rák. Hogy kontrollra kellene járni az első félévben havonta, azt követően negyedévente. Ráírták a zárójelentésére, hogy seminoma, de elfelejtették megemlíteni neki azt a tényt, hogy ez a szó a heredaganat latin megfelelője. Ő nem kérdezett. Ott voltam, látogattam, így volt. És most az életéért küzd nyirokáttét miatt, de Bécsben, ott legalább vannak esélyei. Ne féljetek kérdezni! Abból még soha nem származott baj.


umaapuma

 

 

 Már sokszor írtam, hogy - annyi más mellett - a kommunikáció óriási probléma az egészségügyben. Ezt legtöbbször a betegek szokták felpanaszolni, joggal. Azért bőven lehetne példát mondani az ellenkezőjére is. Én pl. már azon is ki tudok akadni, hogy bejön valaki akut tünetekkel, kéne tudni, mitől lehet, kéne tudni a korábbi betegségeket, és nem tudják. Sokan még azt sem, hogy az 5-10 éve szedett gyógyszereiknek mi a neve, hányszor szedik be őket.


Vagy kérdezem, nincs-e magasvérnyomás-betegségük, nincs, mondják, aztán két nap múlva mikor a lányuk behozza a gyógyszereket, kiderül hogy 3 féle vérnyomáscsökkentőt szednek. A bunkó betegekről (mert sokan vannak ám, kérem szépen) nem is szólva. Szóval lehet az orvosokat fikázni, de ne tegyünk már úgy, mintha a társadalom az orvosokon kívül csak Grál-lovagokból állna.


A beteget kötelező felvilágosítani, ez ténykérdés. Az nagy kérdés, hogy ezt milyen formában kell megtenni. A posztíró szerint minden kérdésére válaszoltak, ami szerintem nem rossz. Hogy kérdeznie kellett, az talán nehézség, de nem áthidalhatatlan. Ha valaki ún, manuális szakmát választ (Sebész, nőgyógyász, urológus), az lehet, hogy kevésbé beszédes (a posztban viszont az érintettek a rájuk bízott műtétet jól elvégezték). Pszichiáternek sem a jó kézügyességű doktorok állnak általában.


Én azt tartanám cikinek, ha a kérdésekre sem válaszol valaki.
Mellékszál a heredaganatos ismerős esete. Két okból beszélek róla. Az egyik egy gondolkodási hiba. A posztírót a kórház sebészeti és nőgyógyászati osztályain kezelték, és ezt összeköti egy olyan esettel, ami 2 évvel korábban az urológián történt. Innen egy lépés az "összes uzsokis orvos bunkó", majd az "összes orvos bunkó" általánosítás, viszont logikailag ez egy nagy marhaság. A másik ok, amit előhozok, az általánosabb.


Mikor Dániában voltam, meglepve tapasztaltam, hogy a betegnek nem adnak zárójelentést. Azt a háziorvoshoz küldik, akinek az a dolga, hogy értse, ami benne van, és folytassa a beteg kezelését/gondozását. Mi itthon 2 példányban adunk zárót, az egyik példányt a beteggel küldjük el a háziorvosnak (ezzel is bátorítva őket, hogy menjenek el hozzá), de kérdés, hány százalékban kapják meg. A rendszer nyilván országonként más és más, de ha az említett beteg elmegy a háziorvoshoz, ő is meg kellett volna, hogy mondja, ez a daganat gondozást igényel. És természetesen az orvosnak is meg kellett volna mondania / le kellett volna írnia, ha tényleg nem tette meg, akkor súlyosan mulasztott. (Zárójelben mondom, nekem viszonylag gyakran van, hogy a visszatérő betegeim nem csinálják meg azt, amit elmondok és le is írok a zárójelentés végén, ami kérdéseket ébreszt bennem arról, hogy elolvasták-e egyáltalán.)


A történet elején a nőgyógyász jobb lett volna, ha csinál(tat) ultrahangot, de kérdés, hogy a panaszokból következtethetett-e erre. Így utólag könnyű fájbazdmegezni, ott vajon mondta a posztíró hogy nagyon fáj? Másképp mint pl. a menses környékén gyakran észlelhető fájdalom? Másképp, mint az előtte egy héten át tartó hasmenéshez társuló fájdalom? Lehet, hogy ott, akkor elmondta, de a posztból nem derül ki.


Az antibiotikumokról: Nem értem, hogy egy hasmenésre mért kellett már a történtek előtt antibiotikumot adni. Azt, hogy a műtét előtt/után adnak, indokolhatja a szakmai protokoll. Ha tényleg gondolnak hashártyagyulladásra, akkor lehet értelme. Nem vagyok hasi sebész, remélem az ide rendszeresen kommentelők ebben eligazítanak.


Ha a műtét utén kb. 20 órával valaki belázasodik, akkor szerintem nem vitás, hogy bakteriális fertőzés merül fel, amit antibiotikummal kell kezelni. Vélhetőleg nem szimpla penicillinnel, és biztos hogy nem 12 mg összdózisban, mert az a napi adag kb 200-ad része. Itt némi tárgyi pontatlanságot érzek.
Még egy apróság. Nyilván nagyon frusztráló volt nem találni a nővért a kiütések jelentkezésekor, de aki szerint a nővér DARAB, az ne csodálkozzon, ha rá is mint egy DARAB betegre tekintenek.


Ja, és kimaradt a főorvosi vizit. Az a legtöbb helyen formális, ahol az orvosok akkor kérdeznek, ha gondjuk van, amúgy röviden elmondják, kivel mi van. Önmagában az, ha a főorvos nem beszél a beteggel, szerintem hiba, de nem szakmai, hanem emberi/kommunikációs. Itt kérdés, hogy 5 napon át szóra sem méltatta, vagy 4 napon megkérdezte, hogy van és az ötödiken zavarta az üres ágy.


Műtétes szakmákban különösen, de máshol is fontos az "ágykihasználtság", ami egy szerintem teljesen barom fogalom. Ui. ha egy kórház 100% hatékonysággal és igen gyorsan dolgozik, akkor az ágykihasználtsága tart a nullához. Viszont akkor a menedzser a főorvos fejére üt, a szakminiszter pedig az elmúlt évek tapasztalata alapján szépen elveszi az ágyakat, amikre pedig szükség lehet, mert sehol sem állandó az időegység alatt beáramló betegek száma.

Dr.Morcz

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Straight 2010.06.20. 22:05:15

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: Ennek se eleje se vége. Pár beteg itt szidja az orvosait a rendszerből adódó hibák miatt. (természetesen az orvos is lehet bunkó de én őket gondolom kivételnek)
Lenne egy építő jellegű javaslatom. Szidjuk a Szadeszt és Fletót abból baj még nem származott. Sőt. Erősíti a közösségi szellemet és még a léleknek is jól esik.:))

biomech 2010.06.20. 22:06:46

@hrcs_123: Ha a szavakkal játszunk, akkor győztél. Abban nem veszek részt.
A különbséget az azt várják tőlem és a nem az én dolgom lenne között ismét rád bízom.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.20. 22:07:42

@Straight:

Mivel az OEP csak bekéri az adatokat, de fel nem dolgozza, a válasz adott. :-)

2 évvel ezelőtt megyei kórházi adategyeztetés az OEP-ben kockás spirálfüzettel mond neked valamit? Mármint hogy az OEP-esnél volt kockás spirálfüzetben vezetve az adathalom.

Straight 2010.06.20. 22:10:55

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.:
A helyesírás nem az erősségem ezt elismerem de ilyen hibát nem vétek. :) Úgy látszik neked meg a gondolkodás nem lehet az erősséged ugyanis akkor rájönnél hogy a szavak végérő hiányzó betűk könnyen lehetnek elütések mint pl. f helyett d-t vagy g-t ütni.

Ez amúgy nem nyelvtannáciskodás ez tényleg durva hiba. Láttam már nyelvtannácit. Egy olyan már az első kommentemre sem bírta volna ki hogy ne reagáljon.

hrcs_123 2010.06.20. 22:14:24

@biomech: ??? Komolyan nem értelek. Nem kötözködtem, azt gondolom egy teljesen érthető kérdést tettem fel érdeklődésből, amire ezidáig tudtál is válaszolni.
Megismétlem, mert gondolom csak félreértettél valamit...
1. Kérdeztem, hogy milyen módszerrel tartja karban magát egy orvos, hogyan védekezik a kiégés ellen, vannak-e erre szakmai terepek.
2. Válaszoltál, hogy nincsenek, hogy kezeld ezt a problémát tőled várják el.
3. Kérdeztem, hogy és Te pl. akkor hogyan oldod meg?
4. és innen jön a nem is értem micsoda, nem értem milyen szavakkal játszom szerinted, főleg nem értem, hogy miért gondolod ezt részemről játszmának.

Ha nem akarod megmondani, mert mittomén kismacskákat dobálsz az erkélyről feszültséglevezetésként, akkor mondd, hogy semmi közöm hozzá és annyi.

Straight 2010.06.20. 22:17:21

@radiologus.hu: Nem. Nem halottam még erről de durva.:) Csak akkor nem tudom mire megy ez az egész. Csak kezdenek valamit ezzel a rengeteg adattal. Csak annyit tudok hogy nem is olyan régen majdnem be kelett zárnunk mert elszállt az online kapcsolat az oep el. (ilyenkor nem lehetsz nyitva mert megbüntetnek de ha bezársz akkor meg azért büntetnek meg mert nyitvatartási időben zárva vagy)

min 2010.06.20. 22:18:34

Miért van az, hogy egy jogos panaszos levél mnegválaszolásakor a második mondat rögtön a mundér védelméről szól?

Straight 2010.06.20. 22:21:49

@hrcs_123: Egyik orvosismerősömnek egy tanyája van hobbiként. Azt mondja őt megnyugtatja.:)

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.06.20. 22:29:58

Szerintem itt csak az a fiú szólhat hozzá, aki hajlandó csoportos (természetesen egy diszkrét függöny mögött gatya nélkül várakozós) urológiai vizsgálaton résztvenni.
Az ing eltakarja. Nemde?

Végighallgatod a másik gyakori vizelési ingerét, és a doki szavait: " Na akkor térdeljen fel... ez bizony csúnyán meg van nagyobbodva "

Aztán jössz te. És akkor a doki megkérdezi, hogy milyen gyakran élsz házaséletet. És válaszolsz szépen, úgy hogy tudod, hogy további három pasi hallgatja a függöny mögött. Aztán neked is mondják, hogy "na akkor térdeljen fel..." és amit diagnosztizálnak azt is hallják a többiek.

Amelyik fiú ezt bevállalja, nyugodtan lehet véleménye a témában.

Akár saját mentőcsónakos is.

Persze hiába is vállalná be, mert urológiában nincs ilyen. És amíg urológiában nincs ilyen eset, addig inkább szégyelleni kell, hogy nőgyógyászatban van, és nem beugatni a nők túlzó igényeire.

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.06.20. 22:31:23

Nem értem, hogy miért itt jelent meg, nem ide szántam, hanem a nőgyógyászatoshoz.

Bocsánat.

Nem is láttuk egymást.

hrcs_123 2010.06.20. 22:31:28

@Straight: na, ez az, ilyesmire gondoltam! A tanya tök jól is hangzik :) A dohányzással hogy áll most az orvostársadalom?

hrcs_123 2010.06.20. 22:35:31

@A Dina: pedig eszembe jutott róla egy barátom sztorija, és illik hozzá! :) 17 évesek voltunk amikor mesélte, hogy be kellett mennie az urulógusához, mert előjött az aranyere és vissza kell tömködni. A doki mondta, hogy gatya le, egyik láb fel, egy pillanat és jön vissza. Vissza is jött 20 éppen ott nyári gyakorlatozó egészségügyi közepes kiscsajjal, hogy lássanak ők is ilyet. Körülállták, szegény barátom pedig elsüllyedt szégyenében.

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.06.20. 22:41:18

@hrcs_123: Ajjajjjaj. Nem illene megkérdezni előtte, hogy vállalja-e?

adamantium 2010.06.20. 22:43:34

@mothe: képzeléd rájöttem, hogy ki ír kékkel ebben a posztban csak éppen mélybunkóságnak tartom, hogy a nevét sem voltál képes kikeresni, ez nálam a "hé te" kategória, mert ha van neve valakinek akkor úgy szólítjuk ha akarunk tőle valamit, ennyit az értelemről

hrcs_123 2010.06.20. 22:50:09

@A Dina: Igen, kb. ilyesmiről szól most itt a diskurzus, jobb pillanatokban. Hozzá kell tennem, ennek már majdnem 20 éve.

szalkasgerenda 2010.06.20. 22:50:51

@Dr. Morcz: A beteg hibájából adódó nehézségek egy részét áthidalhatja egy jó háziorvos. Vannak esetek, amikor tényleg nincs mit tenni. Én tanítanám az eü-i dolgokban való alapszintű eligazodást. Pl. Hogy vírusfertőzésre miért nem jár csípőből antibiotikum, vagy, hogy mit nem lát az uh, és hogyan értelmezzünk zárót.
Nekem az a hozzáállásom, hogy az orvos nem ér rá, fáradt, és sok a baja. Ha muszáj kérdezek, rohadt alázatosan, tömören. Ilyenkor viszont remek azt hallani, hogy: A: "Nézze maga ezt most úgysem fogja megérteni." (Erre mondom, hogy azért próbáljuk meg. És akkor szándékosan minden konyhalatinul, ami velem pont nem volt kbaszás de a kozmetikus Lili elsírta volna magát.)
B: "Most nem mondhatok el magának 2 percben mindent amit 6 évig tanítanak az orvosi egyetemen." ( Ki a fszom akart most biokémiából szigorlatoztatni, én egy egészen konkrét dolgot kérdeztem,.... 6 évig...ennyit a szakvizsgáról)
C: a legjobb eset, ilyen több is volt. Egyszerűen elengedi a füle mellett, akkor is, ha többször kérdezek, és semmit nem mond. Még fizetett magánorvos is, olyan konkrét kérdésre, hogy mikor jöjjek varratszedésre. (Persze ő magában tudta, hogy balfaszkodó beteg vagyok, hiszen ezek a varratok kiesnek/felszívódnak, ami nagy sokára ki is derült)

mothe 2010.06.20. 22:51:50

@adamantium: hogy érted azt, hogy a nevét sem voltam képes kikeresni? pont a nevét írtam le. értelem, mi? :)

biomech 2010.06.20. 22:53:00

@hrcs_123: Az az alapja mindennek, hogy mi "orvosok" és "betegek" nem értjük egymást.
Amikor olyasmit mondtam tehetetlen vagyok az elvárásokkal szemben, nem készültem fel arra a kérdésre, hogy és te mégis, hogy oldod meg?
NEM TUDOM MEGOLDANI!
Reggel bemegyek, elvégzem a dolgomat, úgy, hogy majdnem minden energiámat elveszi. Emellett karcsú testemmel állom a nem nekem szóló kérdéseket is.
Kérdésedre válaszolva, hogy én hogy oldom meg, mivel nem tudom megoldani, kénytelen vagyok magamba folytani, hogy ne másnak ártsak vele.

mothe 2010.06.20. 22:55:22

@biomech: ismét megkérdezem. ha ennyire tragikus orvosnak lenni, miért nem váltasz? mások is megteszik, senki nem halt még bele. az egyik barátom 7 év után besokallt a gyógypedagógiától, rászánt egy évet és elment DTP-operátornak. azóta boldog és kiegyensúlyozott.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.20. 22:56:31

@Straight:

A rengeteg adatra (legfőképp a BNO-ra) azért volt szükség, mert tán emlékszel, át akarták játszani az egész OEP-et magánbiztosítóknak, azoknak meg szükségük lett volna a mortalitási adatokra, hogy ki tudják rugdalni a sokba kerülő betegeket.

szabidoki 2010.06.20. 22:56:57

@A Dina: van, akiét nem takarja el az ing :))

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.20. 22:58:30

@mothe:

Az orvoslás nagyon addiktív dolog. Ezért.

biomech 2010.06.20. 23:00:02

@mothe: Nem orvosnak lenni tragikus, hanem az, hogy közben másokat kell meggyőzni erről.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 23:00:54

@min: Gyanús mi! Én is ezért verem itt a nyálam nagyon régóta!
@radiologus.hu: Mit nem mondasz! elképedtem!

@Straight: Az elütés és a nem ütés között is különbség van, de ezen az oldalon nem nyitunk frontot.
Fentebb utaltam rá, hogy a rendszert legjobban az orvosok tudják befolyásolni, de inkább maradnak az öntömjénezésnél és önsajnálatnál.

szabidoki 2010.06.20. 23:02:32

@radiologus.hu: az oep tényleg katasztrófa, hiába élünk a webkettő korában, informatikailag még mindig a múlt században élnek. Nem lenne különösebben bonyolult kialakítani egy egységes adatbázis-modellt, amit minden eü-program gyártó beépítene a programjába, és onnantól lehetne látni minden rendelőben minden beteg minden adatát. Persze ez ésszerű ötlet, úgyhogy soha nem lesz belőle semmi...

Straight 2010.06.20. 23:03:25

@hrcs_123: Nagyon sok az orvoshallgatók közt a dohányos sajnos. Én is dohányzom szégyenlem is magam miatta. :(

szabidoki 2010.06.20. 23:06:32

Még valami: én nem az orvosit kötném alkalmasságihoz, hanem a kommentelést meg a szavazásokon való részvételt IQ-teszthez...

adamantium 2010.06.20. 23:07:23

@mothe: csak nem a te kommentedre írtam, hogy a nevét se képes leírni csak te közbeszóltál, de keresd meg az eredeti kommentben dr. morcz nevét: morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2010.06.20. 19:47:51
A kék betűs szöveghez: édes kicsi szívem, lehet,hogy sok "bunkó beteg" is van (belőlük élsz, nagyarcúkám, bezony!), de nem az orvos élete múlik a betegen, hanem fordítva.
Ez még külön jellemző az agyoniskolázott (agyonhajszolt, jajszegény) orvosokra, hogy RÖGTÖN egy ilyen történet után jönnek a buta betegekkel, meg a szánalmas, arrogáns mosakodással.
Nem, bogaram, nem ezzel kell visszakézből válaszolni, hanem kicsikét TANULNI olyat, amit az AtyaúristenEgyetemen képtelenek voltak nektek megtanulni (nem volt a jegyzetben!): EMBEREKKEL BÁNNI, KOMMUNIKÁLNI, röviden: humanizmust. Ja, hogy erre születni kell?! Kérlek szépen, ott a sajtgyár, a tejtermék nem beszél vissza. De kaphatsz szép fehér köpenyt ott is.
Szóval magadat minősítetted ezzel a kék betűs szövegeléssel.
na erre írtam én a kommentemet melyre te az én értelmemről kezdtél filozofálni

Straight 2010.06.20. 23:08:13

@radiologus.hu: Igen erre meglehetősen jól emlékszem és így is vélekedek az adatok további sorsáról csak nem akartam egy újabb meddő vitát nyitni ezzel.

mothe 2010.06.20. 23:08:26

@biomech: nem kell. sem meggyőzni nem kell senkit, sem nyafizni nem kell. nyilván nem azért vagy itt, mert valamelyik vérszomjas páciensed fegyverrel kényszerít.

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.06.20. 23:08:38

@szabidoki: Ez vagányul hangzik, de lássuk be, hogy nemcsak a berendezés méretétől, hanem az ing hosszától is függ.

szabidoki 2010.06.20. 23:10:06

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: áruld el nekem légyszi, hogy nekem milyen ráhatásom van az egészségügyi költségvetésre, az ágyszámokra, a teljesítmény-volumenkorlátra, az ÁNTSZ-előírásokra, a finanszírozásra, ilyesmikre, mert eddig nem tudtam, hogy nekem ekkora hatásom van a "rendszerre"...

mothe 2010.06.20. 23:10:28

@adamantium: én képes voltam követni a beszélgetést. :)

szabidoki 2010.06.20. 23:10:43

@A Dina: tudom, hogy hangzik, de nem bírtam kihagyni :)

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 23:10:58

@radiologus.hu: Ez mindent megmagyaráz.
Olyan mint a színészeknek az erős kényszer, hogy színpadon álljanak?

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.06.20. 23:11:05

@szabidoki: A kommentelésnél figyelembe kell venni, hogy nem kell mindenkit figyelembe venni.

(Off: Én a szavazást adófizetéshez kötném.)

mothe 2010.06.20. 23:12:15

@A Dina: tökéletesen egyetértek!

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.20. 23:12:21

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.:

Tényleg jó nézni, annyira jól csinálod, mintha egy régebbi indexes kabarénick lennél. :-)

Elég nehéz lehet azért ezt az egyenletes színvonalat hoznod.

biomech 2010.06.20. 23:12:58

@nanogyo: Onnan sejti a tanárjelölt, hogy milyen tanítani, hogy megpróbált már valamit másnak elmagyarázni. Onnan sejti a mérnöktanonc, hogy próbált már homokvárat építeni.
Az orvosjelölt meg onnan nem tudja elképzelni, hogy még nem próbált mellkast megnyitni. (remélem)

biomech 2010.06.20. 23:15:06

@mothe: Érvet nem olvastam hozzászólásodban. Figyelmetlen vagyok?

szabidoki 2010.06.20. 23:15:33

@A Dina: való igaz, de elég nehéz kivitelezni, mikor ordító hülyeségeket terjesztenek egyesek, és próbálnak meggyőzni, hogy én tudom rosszul.
Az adófizetéses ötlet sem rossz, én egy olyat is preferálnék, hogy mindenkinek döntenie kell, hogy a választásokon szavaz, vagy a valóságsókban, és utána nincs visszaút :)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.20. 23:16:26

@szabidoki:

Nyugi, ő maga is pontosan tudja, hogy értelmetlenségeket ír, de valamiért az az érdeke, hogy rossz legyen itt a hangulat. Hogy ezt pénzért, vagy politikai meggyőződésből teszi, mindegy.

A stílus meg szépen, gondosan csiszolt.

Straight 2010.06.20. 23:17:25

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.:
/OFF Igazad van felesleges vitát nyitni a helyesírásomról mert borítékolható hogy én jönnék ki rosszul belőle elismerem.

/ON Te hogyan befolyásolnád orvosként a rendszert? Elárulom hogy mikor a nagy eü reform zajlott elolvastam milyen jogokat vettek el az orvos és gyógyszerészkamarától. 12 es betűmérettel 5 oldalon át tartott az elvett jogok felsorolása. Azóta bár kicsit javult a helyzet de kb annyi az orvosok beleszólása a rendszerbe mint egy 1000 fős falu egyik önkormányzati képviselőjének a beleszólása a törvénykezésbe.

adamantium 2010.06.20. 23:17:27

@mothe: hát nem ez derült ki az írásodból

mothe 2010.06.20. 23:18:51

@biomech: azt mondtad, kell. én meg azt mondtam, szerintem nem kell. pont. :)

hrcs_123 2010.06.20. 23:19:06

@biomech: hát ez nem jó hír. Csak mert szerintem ez az egyik legjobb út ahhoz, hogy a beteg betegségnévvé, darabbá és nyűggé válljon. Honnan fogod tudni, amikor már a betegek kárára megy? (Mert gondolom azt nem tervezed, hogy életed végéig magadba zárod, majd egyszer jól kipukkansz, illetve azt sem gondolod, hogy ez nem megy át a betegek felé egy idő után?)

hrcs_123 2010.06.20. 23:20:42

@biomech: ja, es esetleg:
(copy-paste)
2010. február Önismereti
250 óra

Dr. Erdélyi Ildikó
klinikai szakpszichológus,
kiképző pszichodráma pszichoterapeuta, szupervízor

Sáfrány Eszter
pszichológus Tervezett csoportlétszám: 13-15 fő.
Ülések gyakorisága: havonta 1 szombat 10h - 19h.

Első interjú a vezteőkkel 2010. januárjában.

Jelentkezés:
Dr. Erdélyi Ildikó
erdelyi.ildiko@chello.hu

Sáfrány Eszter
esafrany@gmail.com
-----
szerintem szeretned!

hrcs_123 2010.06.20. 23:22:35

@szabidoki: mennyitől kommentelhetek?

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 23:23:03

@szabidoki: Nagyon egyszerű. Összejössz a haverjaiddal a klubban, akik történetesen orvosok és elkezdtek ötletelni, hogy a faszba lehetne ez jobb.
Mármint ha nem zavar, hogy rengeteg embert irritál a hozzáállásotok és merev anyázást vált ki a "Dr." mint nálam.

Tegyük fel, hogy ez az anyázás titeket zavar. Kitaláltok valami építő jellegűt, amit megpróbáltok átvinni az Öreg Fiúk Klubján. ( Orvosi kamara veteránjai.)
Persze nem fog sikerülni.
Erre mereven egyetértetek és sikerülni fog kompromisszumokat kicsikarni.
Első lépésnek jó lesz.

A bibi ott van, hogy ilyen, vagy ehhez hasonló kezdeményezésnek a hírét sem hallottam.

Ui:

A szájbarágós stílus a félreértések elkerülése végett van.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 23:32:22

@radiologus.hu: Te meg egy kicsit mintha rosszul provokálnál. Iszol te rendesen? Kicsit aggódom.

biomech 2010.06.20. 23:33:09

@hrcs_123: Szerintem pedig te azt szeretnéd, ha minden olyan egyszerű lenne mint az egyszeregy.
Ha választékosan írtam volna le a véleményem, egy szót sem értettél volna belőle. És még nagyképűnek is néztél volna. Amikor megpróbáltam egyszerűbben megfogalmazni, akkor pedig Tesco polcról vettél le megoldást számomra.
De ha ez nyugtat meg megkeresem valamelyiket. És így lehet tovább polemizálni megoldás nélkül.

szabidoki 2010.06.20. 23:33:34

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: sejtettem, hogy érdemi válaszod nem lesz, mivel nem lehet :)
Ha úgy gondolod, hogy ötletelés sem volt, akkor kissé félre vagy tájékoztatva, nézz utána miért szűnt meg a kötelező orvosi kamarai tagság.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.20. 23:35:28

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.:

Elég sokat neteztem én már életemben, nyugi, megvannak az apró, de biztos jelek nálad is. :-)

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 23:41:21

@Straight: Az ON-ra: Orvosként? Arról fogalmam sincs. De elmondásod szerint volt befolyásuk.

Miért szűnt meg? Miért? Kinek az érdeke? Visszaéltek vele? ( Nem lepne meg. )

Hogyan lehetne kontrollálni a visszaéléseket?

Talán erről írhatna egy orvos, akár névtelenül. Megoldási javaslatokkal,konstruktív elképzelésekkel.

Én csak a taknyos fagyit nyalogatom és fanyalgok.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 23:44:01

Én már egyszer írtam, hogy nem kérek romlott gondolatokat estebédre.

adamantium 2010.06.20. 23:48:52

ha már így összemelegedtünk nincs véletlenül egy informatikus köztünk akadt egy kis gondom :)

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 23:52:39

@szabidoki: Nem nézek utána, mert nem érdekel.

Az "eredmények" érdekelnek. Az pedig egy raklap nagyképű doki, aki szereti tömjénezni magát, és Trollt kiált, ha az orra alá dörgölnek egy markáns véleményt.

Volt aki szebben fogalmazta meg. Szartatok rá. Szopjátok egymás faszát "kedves kollégák" és maradtok az apró-cseprő hisztiknél.
Érdemi változás nincs, mert nincs rá igényetek.

adamantium 2010.06.20. 23:55:33

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: most ne haragudj már de állítólag (ezt ma már többen is állították) a kamara mos ki minket a sz@rból, na már most ha nincs kamara mert nincs akkor ki is mos ki minket az ominózus matériából, illetve miért ne lenne érdekünk, hogy legyen valakink aki kimos minket abból az anyagból? nem tartod ezt ellentmondásosnak?

adamantium 2010.06.20. 23:59:36

na szal az a gondom, hogy burzsuj orvosként van két számítógépem, egy asztali meg egy laptop na most ugye jellemzően az asztalit hasznélom meg is csináltam rajta az előadást ppt-ben, bevágtam a videókat, mennek is mint az állat, össze van hangolva szépen, erre átraktam a laptopra is, mert ugye azon vinném el a kongresszusra erre meg ott nem megy, mert az a hülye laptop mindenáron a windows media playert akarja használni videólejátszáshoz, az asztali gépem meg a jól bevált ősi mplayert használja amivel megy is mint a karikacsapás, na szal, hogy rövidre fogjam a szót, hogyan állítsam be a laptop powepointjában, hogy az mplayert használja? ha elárulod, hogy ugyanezt hogyan csináljam pdf-ben is akkor király vagy mert ugye pdf-ben is megcsináltam ott dettó ez a baj (foxit readert használok geyébként)

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.21. 00:02:10

@adamantium:

Te gyógyszerre iszol?
Rakd má' össze egy kicsit egyszerűben a prolinak, mi faszt szeretnél mondani a szarral kapcsolatban!?

hrcs_123 2010.06.21. 00:04:07

@biomech: nem értem az ellenségeskedésed, sem a paranoid elképzeléseidet a szándékamról, de már késő van, tégy belátásod szerint!

szabidoki 2010.06.21. 00:04:18

@adamantium: csak egy tipp, szerintem a pdf meg a powerpoint is az alapértelmezett lejátszót próbálja használni, és gondolom a laptopon ez a media player. Állítsd be, hogy az mplayer legyen az alapértelmezett.

adamantium 2010.06.21. 00:06:07

@adamantium: egyébként szabidoki mondta, hogy nézz utána miért is szűnt meg az orvosi kamarai tagság, erre te írtad, hogy nem érdekel téged, és mi nem akarunk változást, erre írtam én, hogy miért is ne akarnánk a változást, a kamarát visszaszerezni mint minden jó helyen amikor az mosna ki minket a szarból ahogy azt többen is állították ma, mármint, hogy orvost azért nem ítélnek el mert úgy is kimossa a kamara, na asszem ez se lett egyszerűbben megfogalmazva

adamantium 2010.06.21. 00:07:12

@szabidoki: az az érdekes, hogy amikor simán a videót akarom lejátszani akkor az mplayerrel játssza le, ennél jobban tudatosítani benne, hogy mi az alapértelmezett hol lehet?

hrcs_123 2010.06.21. 00:08:39

@adamantium: ne a powerpointban allitsd be, hanem a windows-ban tarsitsd az mplayer-t ahhoz a fajta filmhez:
1. kikeresed a filmet
2. jobb klikk
3. megnyitas... (pont-pont-pont) (ha nem jelenik meg ilyen, akkor vagy shift+jobb-klikk, vagy ctrl+jobb-klikk)
4. itt felajanl egy ablakban tobb programot is amivel meg lehet nyitni, valaszd ki az mplayer-t es pipald ki, hogy ez legyen mindig az alapertelmezes.
5. OK gomb, es elvieg mennie kell.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.21. 00:09:09

@adamantium: Tölts de a laptopra a GOM Player nevű királyságot, az tartalmaz minden kodeket amire szükséged van.
Elméletileg alapértelmezett lesz.

Ezt tedd meg az asztalival is.

89% esélyt jósolok, hogy megoldódik a problémád!

www.gomlab.com/eng/

szabidoki 2010.06.21. 00:11:13

@adamantium: hát, ez már nekem magas, esetleg még azt lehet kipróbálni, hogy megkeresed a wmplayer.exe-t, általában a "C:\Program Files\Windows Media Player\wmplayer.exe" nevű helyen lakik, letörlöd a gecibe, és bemásolsz a helyére egy wmplayer.exe-re átnevezett mplayer.exe-t. Jobb ötletem most nincs...

hrcs_123 2010.06.21. 00:11:25

@biomech: (de azért köszi, hogy a kedvemért egyszerűbben fogalmazol. Itt forduljak fel, ha eddig akár egyszer is eszembe jutott kötözködni veled, de most már kezdem azt gondolni, hogy egy pöcs vagy.)

szabidoki 2010.06.21. 00:13:07

@hrcs_123: az már megvan neki, a sima videókat már az mplayer vetíti, csak a powerpoint nem akarja a tutit.

adamantium 2010.06.21. 00:13:26

@hrcs_123: azt én is beállítottam ezzel a módszerrel, hogy az avikat az mplayer játssza le csak sajna ez a powerpointba nem ment át.
@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: az mplayer is nagyon jó program nagyon kicsi 3,5 mega és mindent lejátszik csak a laptopnak nem jön be valami miatt

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.21. 00:19:07

@adamantium: Próbáld ki a Gom player-t!

Az Mplayer egy régi szar. Használtam én is.
A Gom 5,86 mega. Ha igazi burzsuj vagy ez a kis különbség nem számít!

adamantium 2010.06.21. 00:19:26

na megtaláltam, hol lehet a windows vistaban beállítani az alapértelmezett programokat, az mplayer volt az, tehát a powerpointban kell valahol beállítani de hol?

hrcs_123 2010.06.21. 00:20:17

@adamantium: nem 2003-as powerpoint van a laptopon, a masik gepen meg regebbi?

adamantium 2010.06.21. 00:20:25

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: bocs de úgy nézem jelenleg a meglevő kettővel se boldogulok, egy 3. végképp betenne nekem

adamantium 2010.06.21. 00:22:10

@hrcs_123: office 2007 méghozzá valami bussines edition van mind a kettőn ráadásul a nevemen mind a kettő, evvel nem lehet gond

bakela 2010.06.21. 00:22:26

Madzsarisztánban Szibinyáni Jankó óta idegen hatalmak által dróton mozgatott „elit” igyexik a plebs fejét a szarba nyomni. Persze volt 1-2 másodperc kitörési kísérlet, - az utolsó valami Klebelsberg Kunó nevéhez fűződik ass'zem. Persze a” zembereknek” valamivel el kell terelni a figyelmét, hogy ne tűnjön fel a szemig érő kaka. /pl. moszkovita, majd manhattanita, telavivita vezetés, privatizélés, tocsikbékávémávbábolnázás, norvégtenyésztés, országvesztéskiárusítás stb. A részben önhibáján kívül 500 éve árnyékban tartott tahó a saját nyomorúságáért bele kell, hogy rúgjon vkibe. A politika kb. 60 éve tálcán kínálja az orvoskart. / Mainapság a pogromok, vagy kakasviadal nem eléggé komilfó – bocs: comme il faut/
Miért alkalmas erre az orvos: Az átlag pógár számára az orvoslás még mindig misztikus, megfoghatatlan, felfoghatatlan tevékenység. Félelem és irigység tárgya az aki műveli, nem utolsó sorban a hatalom miatt, amit ennek a tudásnak a birtoklása a „zemberek” felett biztosít. Volt itt elég hosszú időszak, amikor a szövőnőtől a miniszterig mindenki tovaris volt, de engem akkor is Doktor Úrnak szólítottak.
A magyar átlagorvos ennek ellenére valahogy elfajzott: Fogalmam sincs miért, vagy hogyan, de tény. Nem szakmailag, nem emberileg, nem morálisan, csak egy kicsi résztulajdonságban: Beszari, gyáva alak lett.
Ezért hagyta, hogy közülük a szar ússzon a felszínre. Kialakult egy gátlástalan, a mindenkori politikához törleszkedő „orvos arisztokrácia”. Elég, ha csak a volt szoc. miniszterünk, drráczjenő, vagy szadesz fő-fő tanácsadó drrepafőigazgató mostani megnyilatkozásaira gondolni, vagy mindenki ismeri a mindenttúlélő, mozdíthatatlan osztályvezetők mintapéldányait. A kulcspozíciók legtöbbx ráadásul nem is járnak együtt a szakmai csúcsok meghódításával. Na, ez az az egyébként elég szűk réteg, aki ebben a helyzetben qrva jól él. Létérdekük a jelenlegi zavaros helyzet fenntartása, meg is tesznek mindent a változások ellen. Ők az orvoskar árulói, és legnagyobb vérszívói.
A hálapénzrendszer haszonélvezői is ők, no meg a politika: A gyalázatosan alacsonyan tartott bérek, a para kényszere kriminalizálja, morális bizonytalanságban tartja a „normális” orvosok többségét. + a primitív zömnek kiváló muníció. Lásd pl. ezt a ruszli gyereket itt'en. Ráadásul az ellátás költségeinek egy részét sikerül továbbhárítani a „betegre”,
Mit kap cserébe a politikai elit? Valóban magas színvonalú, azonnali, mindent magában foglaló ellátást /ÁEK, Kútvölgyi, de le egészen a helyi kikórházi osztályokig/, amivel a csóró, elbutított gyalogot csak folyamatosan ámítják. + a társadalmi feszültségek átirányítása az erején felül teljesítő eü-re. And the mutyi is going on.
DE: Közben EU, meg egyebek- felnövekvőben van egy új generáció, aki ebbe nem akar betagozódni, + huss, a határok eltűntek, a világon MINDENÜTT hiány van orvosból, a normális középgenerációból is sokan leléptek. Persze, az aljanéppel egy darabig még lehet mantráztatni, hogyamiadónkbólmegfizessevissza, de hát a globalizációnak vannak ilyen mellékhatásai is.
Az eredmény? Még kevesebb orvos, még több korbács, még szarabb ellátás, még több ibnalibrahimügyvédúr, még tübb ruszligyerekmegkiskendemeg praxiblog, még kevesebb orvos ördögi köre.
Van még olyan hülye, aki azt hiszi, ide jön még valaki „szegényebb vidékekről?? Ébresztő! Az erdélyi kollégák is már szállingóznak haza. /persze a többség inkább napnyugat fele lép le/
Pár éve az orvosira 1,2 /egyegészkéttizedes/ volt a jelentkezők száma. Amikor én felvételiztem, még 6x! Persze, ma már ismét nagyobb a túljelentkezés, de ők már a „fizessevisszaamiadónkból” nemzedék.
Ma itt tartunk, és mi lesz holnap?
EZ:- „Fájbazdmeg!”
-Nemérdekelbazdmeg”
Megoldás? Már mondtam: aki egyáltalán hajlandó ebbe a rendszerbe belépni, annak a seggét kinyalni, akkor 10 év múlva talán mozdul valami.
Ja, az említett „orvos arisztokráciának” azonnal kitörni a nyakát, szakmai érdemektől függetlenül.
Igaz ehhez meg „államférfi” kellene, az sem baj ha 3,14 nás / na nem az aki ide írogat/

Én mondogatom már ezt nektek párx.
De úgysem értitek.

adamantium 2010.06.21. 00:25:00

bocs ilyen hosszú szöveget nem bírok ilyenkor elolvasni és értelmezni, majd holnap reagálok ha el nem felejtem

szabidoki 2010.06.21. 00:25:42

@adamantium: próbáld lecserélni a media player-t, fentebb írtam, hogyan.
@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: igen, az mplayer annyira régi, hogy a legutolsó verziója június 6-i... Hülye.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.21. 00:27:40

@adamantium: Ahogy gondolod. Ha nagy szarban vagy, azért próbáld ki.

Jó éjt dokik!
Nem megölni holnap senkit!

Mosolyogjatok, mint a három műszakos pultos néni 70 ezerért! Akinek a fia az orvosira jár.

(A beteg következtetésektől kíméljetek.)

hrcs_123 2010.06.21. 00:31:15

@adamantium: nem látom sehol, hogy a powerpinton belül ki lehetne ilyet választani. 2003 utániakban is maga választ. Amit tehetsz még az az, hogy hagyod a windows media player-t, viszont letöltesz egy codec pack-ot a gépre, hogy az az idióta WMP is le tudja játszani, pl.: fileforum.betanews.com/detail/KLite-Codec-Pack-Basic/1094057842/1

adamantium 2010.06.21. 00:31:36

@szabidoki: na majd holnap beszélek az informatikusunkkal, a végső megoldásként akarom alkalmazni a fileok cseréjét, mert a windows media player azért kell máshoz is, nem feltétlenül jó csak úgy kiütni. majd holnap kipróbálom még pár gépen, bár úgy emlékszem ment ez a kórházi gépemen is meg a prof gépén is tehát csak a laptopom a hülye, pedig sony vaio nem is valami gagyi

Raine 2010.06.21. 01:43:20

@bakela: 1,2x szorzó biztos nem volt soha. Orvosira pedig nem az IQ-fighterek járnak. Abszolút tapasztalható, érezhető stb., hogy a diákok szellemi képességei (NEM a szorgalma) semmivel sem jobb az átlagénál. Pl. egy patinásabb egyetem bármelyik mérnöki szakához mérve még jóval gyengébbek is. Akármilyen szar is a helyzet ma ebben az országban, a szakma presztízse még mindig elég vonzó, és megfelelő beáldozott időmennyiséggel az átlagpolgárokból is lehet orvos. A diploma után viszont ezen átlagpolgárok túlságosan soknak képzelik magukat, mert azért eljutni a szakorvosságig nem kevés munkába kerül. Ez már csak azért sem szerencsés, mert a gyógyítás komplexitása és a felelősség megfelelő vállalása komoly embert kíván. Kevés dolgot merek biztosan ki jelenteni, ez az egyike ezeknek: sajnos az orvosok nagy része nem képes a feladatra. Ehhez társul, hogy a jobbak hagyják el az eü-t, ergo alulreprezentált marad az orvosi átlag, és a körülmények is sokszor igen nehezek.

Raine 2010.06.21. 20:01:46

@bakela: "A legutóbbi évek felvételi adatai szerint alig több mint kétszeres a jelentkező/felvehető arány" Ez éppen a legrosszabb időszakban készült felmérés, de még akkor sem volt 2x alatt. Nyisd meg a felvi.hu-t, fent van az elmúlt kb. 10 év statisztikája, megbízható forrásként. A linkjeidet átfutottam, de sehol sem találtam az 1,2x-ről, elolvasni nem fogom az egészet.

bakela 2010.06.21. 22:48:57

eztetet le kéne vonni a Σ-ból.
Statisztikát, csak amit én hamisítok...

Droidfigyelő (törölt) 2010.06.21. 23:00:35

@biomech 2010.06.20. 20:23:10
"@Droidfigyelő: Én a minap a kéztörésemmel bekerültem a kórházba úgy mint bárki más. Kivártam a soromat és elláttak úgy mint bárki mást.
Én pedig azt kívánom neked, hogy havonta négyszer-ötször keltsenek fel álmodból, hogy mondd meg mennyi 3523*2419, és ha tévedsz először egy blogban emlegessenek, majd ítéljenek el műhiba miatt."

Először is, sajnálom, és örülök, hogy nem nagyobb bajjal kerültél be.

Másodszor, már ne haragudj, de mi köze a felébresztésnek bármihez? Bocs, de ez nem érv. Szerinted mondja ugyanezt a pilóta, aki a bal ülésből elvéti a pályát leszálláskor, és úgy odaveri a gépet utasokkal együtt, hogy minden és mindenki 5 ezer darabban ér földet? Te mit szólnál ahhoz, ha a pilóta túlélné, és ezzel érvelne, de a két gyereked és a feleséged az áldozatok között lenne?

Minden szakmának megvannak a sajátos és egyedi szabályai, munkaköri leírása, kötelező pihenőidővel, stb. Ha nem tetszik, ne szállj fel. Felszálltál? Akkor szállj is le, és minden érjen haza épségben.

Bocs, de eszméletlen típusos választ, ráadásul magyar eü-típusos adtál. Nettó baromság, miközben az személyes érzelmi viszonyulásodat, mint ember a másik embert, megértem, de ettől még full marhaság.

Droidfigyelő (törölt) 2010.06.21. 23:09:37

@biomech:

Először is, sajnálom, és örülök, hogy nem nagyobb bajjal kerültél be.

Másodszor, már ne haragudj, de mi köze a felébresztésnek bármihez? Bocs, de ez nem érv. Szerinted mondja ugyanezt a pilóta, aki a bal ülésből elvéti a pályát leszálláskor, és úgy odaveri a gépet utasokkal együtt, hogy minden és mindenki 5 ezer darabban ér földet? Te mit szólnál ahhoz, ha a pilóta túlélné, és ezzel érvelne, de a két gyereked és a feleséged az áldozatok között lenne?

Minden szakmának megvannak a sajátos és egyedi szabályai, munkaköri leírása, kötelező pihenőidővel, stb. Ha nem tetszik, ne szállj fel. Felszálltál? Akkor szállj is le, és minden érjen haza épségben.

Bocs, de eszméletlen típusos választ, ráadásul magyar eü-típusos adtál. Nettó baromság, miközben az személyes érzelmi viszonyulásodat, mint ember a másik embert, megértem, de ettől még full marhaság.

biomech 2010.06.22. 15:08:15

@Droidfigyelő:
Rendes körülmények között kikezdhetetlenek a betegek elvárásai. Magyarországon nem rendesek a körülmények.
Eü-típusos válaszomnak szilárd alapját a hatályos jogszabály képezi, mely rendelkezik arról, hogy ügyelet után ki kell adni a szabadnapot a dolgozónak. Ez jó mert a régebbi szabályozás a cinizmus csimborasszója volt, azt mondta ki, hogy 16 órát meg nem haladó ügyelet után nem jár még pihenőidő sem. Érted ugye, 8 óra rendes munkaidő letelte után, amikor az ügyelet kezdődik már csak pont 16 óra van vissza a másnapi munkakezdésig!
De vissza a mostanihoz. Ügyelet után jár a szabadnap. Így 24 óra munka után kipihenheted magad. Akárhonnan nézem a 24 óra attól még ott van.
Törvényesen.Kötelező pihenőidőstül meg munkaköri leírásostul. Így amikor elfogytak a betegek a váróban az orvos alszik. Amíg nem ébresztik fel.
Szemben a Malév pilótával akinek a gépét az út nagyobbik részén a robotpilóta vezeti. Valamint két pilóta van. És szerintem nincs 24 órás megszakítás nélküli út sem. Van viszont utaskísérő az utasokhoz, légiirányítás stb., meg van havi 500E-1M fizetés is. Azonkívül aki repülőgépen rosszalodik azt lecsukják. Ésatöbbi különbség.
Szóval marhaság de az embernek aludnia kell. Mindenkinek.

sydneybeachgirl 2010.06.26. 03:47:29

Ausztráliában sem adnak a betegnek zárójelentést. Itt is a háziorvosnak faxolják közvetlenül. Kivételes esetben -pl nincs háziorvos nem találják a faxszámot stb- adnak kivonatos jelentést a betegnek a részletest az orvos kérheti le a kórház központi adattárából..
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása