Fáj bazdmeg

2010.06.20. 09:50

Sziasztok,


Az én sztorim átlagos lehet, nem vagyok rákos, nem veszítettem el egyik végtagomat sem, szerencsém van. Azonban az orvosok hozzáállása rutin műtétem során hagyott némi kivetnivalót maga után.


Három hónapja operáltak. Nem szívműtét volt vagy ilyesmi (csak hogy a komolytalanságát firtassam), csupán egy kis bravúros, vakbélnek induló petefészek visszatekerő művelet. Bár aznap délelőtt jártam a nőgyógyásznál -, mivel a hasam felpuffadt, fájt, a méhem környéke zsibongott és furcsa dolgok folytak belőlem (bocsánat), mégsem csinált ultrahangot, hiába mondtam neki, hogy fáj a hasam. Nála szültem, fájdalomcsillapítás és hang nélkül, azt gondolnám, érti mire gondolhatok a "fáj" vagy a "valami nagyon nincs rendben" kifejezések alatt. De nem. Mi a tanulság? Az, hogy legközelebb, ha valami FÁÁÁJ, akkor azt mondom neki, vagy bárkinek, amikor másodjára is elengedi fülei mellett az én egyáltalán nem kicsi hangocskámat, hogy "FÁJBAZDMEG". Erre biztosan figyel majd. Aztán lehetek illetlen, paraszt, tahó, meg miegyéb, de legalább nem a már ellilult petefészkemet mentő műtétet szenvedek el idegen kezekben még aznap éjjel.


Estére rosszul lettem, nem voltak egyértelmű tüneteim. Falfehér lettem, hőemelkedésem volt, az erőm fogytán, elmentem az ügyeletre. Ott azonnal beutaltak az ügyeletes kórházba vakbélgyulladás gyanujával, mivel hányingerem is lett és nyomásérzékenységet tapasztaltak hasam, oldalam vizsgálata során. Uzsokiban kötöttem ki, vettek vért, nyomgatták a hasam, majd felküldtem a sebészeti osztályra, ahol három órán át jegeltek. Mivel a tünetek nem csillapodtak, nem szűntek, megoperáltak. Nem vártak reggelig, akkor éjjel megcsinálták. Ezzel a petefészkemet mentették meg. Ezúton is nagyon köszönöm a sebészet kitartását, gyorsaságát és kiváló munkáját.


Kiderült, hogy nem vakbélgyulladásom volt, csupán a jobb petefészkem szorult a méhem mögé, ráadásul egy öt centis ciszta is volt rajta, aminek következtében a szerv keringése már nem volt stabil (beszorult, tekeredett), plusz minden női berendezésem csűnyán gyulladt állapotba került emiatt. Kaptam antibiotikumot gyulladáscsillapítás gyanánt - műtét előtt a kötelező infúzós lötyit, műtét után pedig egy nagy adag másvalamit. (A műtét előtt egy héttel hányás, hasmenés miatt szintén kaptam antibiotikumot, amiket egy hét alatt kellett beszednem, ennek az infónak a későbbiek során jelentősége lesz). Műtétem napján sebészetről a nőgyógyászatra küldtek, elvégre nőgyógyászati problámám volt. Első este belázasodtam, hófehér voltam, szaladgáltak körülöttem rendesen. Azt mondták vírusos fertőzés, adnak Penicilint. Mondtam, ne tegyék, mert másfél héten belül a negyedik fajta antibiotikumot kapom, a gyomrom darabokban, egyébként is beteg. Mondták, nem baj, szedjem csak be, majd meglátom, jobb lesz. Megláttam. Hólyagokat a testemen. Először csak egyet - gondoltam, megmutatom a nővérnek, nehogy allergia legyen, nem sikerült, két szinten este egy DARAB sem volt, elfogyott -, aztán kábé negyven pukli lett rajtam, nagyjából háromszor négy centis hólyagonként egymástól két centire. Mutatom nővérnek (addigra már váltás volt, előkerült az új), valami nem oké, húzódik a bőröm, lilák a lábaim (nem piroskásak, vagy liluskásak, hanem LILÁK), hólyagos vagyok. Ismét összefutott az összes orvos az osztályon, lefektettek, mondták, semmi baj. Ki hiszi el ezt a "Semmi baj" baromságot, amikor körülötte rohangálnak egyre idegesebben? Tolták fenekembe az injekciókat, mondták, úgy tűnik Penicilin érzékeny vagyok. Mondtam, ez tök jó, mert már fél napja jeleztem volna, amennyiben lett volna kinek, hogy viszketek.


Másfél nap elteltével szépen rendbe jött a testem külső borítása. Elmúltak az ocsmányságok, jött a következő felvonás. Délelőtt engedtek volna haza (másodjára), de alul-felül dőlt belőlem minden, és az egyébként is folyadékhiányos testem ágynak dőlt, falfehér lett, nem engedelmeskedett. Megint lett nagy futkosás, jajajajajj, késleltetett allergiás reakció, akkor megint injekciók, ha úgy érzem dagad bármim, azonnal szóljak. Eközben az osztályt költöztették, mert aznap gyakorlatilag megszűnt a nőgyógyászati részleg. Jött Natasa (nem vicc), termetes orosz származású beteggel Uzsokiban eltévedő rokikocsi-kezelő melák, aki egy óra alatt eljuttatott a sebészetre, mivel ott lízingeltek két szobát az átalakítások idejére. Ugyanabba a szobába, ugyanarra az ágyra kerültem vissza, ahonnan utamra bocsátottak első nap.


Éééés, ami a lényeg. A doktornő kérdéseimre kedvesen válaszolgatott, de magától egyik (EGYIK) ORVOS SEM mondott semmit, sem azt, meddig van szükség ágynyugalomra, sem azt, hogy mennyit lehet emelni, semmit. Semmit. Ez ugye csupán azért fontos, mert otthon várt a 7,5 kilós porontyom. Miért és honnan kell tudnia egy laikusnak, azaz betegnek, hogy mik a műtétet követő lábadozás kritériumai: mit lehet, meddig, mit nem, miért?


Az öt nap alatt egy szóval nem méltatták az állapotom, a főorvosnak viziten úgy referálták az orvosok az állapotom, hogy az közben nézte a mellettem lévő üres ágyat, majd megkérdezte hol a beteg. Emberek, eszeteknél vagytok? Ember vagyok, és azt gondolnám, ez másnak is feltűnik. Miért olyan furcsa, ha valaki kórházba kerül, kíváncsi arra, mi történik vele? Miért néznek rám úgy, mint egy ufóra, amikor azt mondom, oké, akkor szeretném tudni, mi történt a műtőben, mi volt a pontos probléma, ha nem volt vírusos fertőzésem, miért toltak belém összesen 12 mg Penicilint negyedik antibiotikumként, miért nem nézték meg kórlapomat (mert abból kiderült volna, mennyi gyógyszerrel láttak el addig a sebészeten és előtte való héten)?


Másnap délelőtt felhívtam a nőgyógyászomat, hogy elmondjam neki a történeket. Zavart lett, majd azt mondta, hogy hát igen, szerencsém volt, hogy ilyen hamar megoperáltak és észrevették a bajt, de egyáltalán nem biztos, hogy ugyanez a probléma okozta a gondjaimat, amivel őt egy nappal korábban megkerestem... A háziorvosom is - később, amikor elvittem neki a zárót - azt mondta, hogy óriási szerencsém volt, mert a folyamat következő lépése a hashártyagyulladás lehetett volna és egy jó kis szepszis, ami már csak azért is lett volna nagyon csúnya dolog, mert kiskorú gyermekem édesanya nélkül kényszerült volna felnőni.


Mostmár mindent tudok, mert mindenkit bosszantva mindent megkérdeztem, amit nem tudtam, mivel nem közölték alapból. Pedig kellene. Legyen ez mindenki számára egy nagy tanulság, mert én még könnyűszerrel megúsztam a dolgot. Egy jóbarátomnak emiatt van áttéte. Uzsokiban műtötték két éve heredaganattal. Elfelejtették vele közölni, hogy rosszindulatú, azaz rák. Hogy kontrollra kellene járni az első félévben havonta, azt követően negyedévente. Ráírták a zárójelentésére, hogy seminoma, de elfelejtették megemlíteni neki azt a tényt, hogy ez a szó a heredaganat latin megfelelője. Ő nem kérdezett. Ott voltam, látogattam, így volt. És most az életéért küzd nyirokáttét miatt, de Bécsben, ott legalább vannak esélyei. Ne féljetek kérdezni! Abból még soha nem származott baj.


umaapuma

 

 

 Már sokszor írtam, hogy - annyi más mellett - a kommunikáció óriási probléma az egészségügyben. Ezt legtöbbször a betegek szokták felpanaszolni, joggal. Azért bőven lehetne példát mondani az ellenkezőjére is. Én pl. már azon is ki tudok akadni, hogy bejön valaki akut tünetekkel, kéne tudni, mitől lehet, kéne tudni a korábbi betegségeket, és nem tudják. Sokan még azt sem, hogy az 5-10 éve szedett gyógyszereiknek mi a neve, hányszor szedik be őket.


Vagy kérdezem, nincs-e magasvérnyomás-betegségük, nincs, mondják, aztán két nap múlva mikor a lányuk behozza a gyógyszereket, kiderül hogy 3 féle vérnyomáscsökkentőt szednek. A bunkó betegekről (mert sokan vannak ám, kérem szépen) nem is szólva. Szóval lehet az orvosokat fikázni, de ne tegyünk már úgy, mintha a társadalom az orvosokon kívül csak Grál-lovagokból állna.


A beteget kötelező felvilágosítani, ez ténykérdés. Az nagy kérdés, hogy ezt milyen formában kell megtenni. A posztíró szerint minden kérdésére válaszoltak, ami szerintem nem rossz. Hogy kérdeznie kellett, az talán nehézség, de nem áthidalhatatlan. Ha valaki ún, manuális szakmát választ (Sebész, nőgyógyász, urológus), az lehet, hogy kevésbé beszédes (a posztban viszont az érintettek a rájuk bízott műtétet jól elvégezték). Pszichiáternek sem a jó kézügyességű doktorok állnak általában.


Én azt tartanám cikinek, ha a kérdésekre sem válaszol valaki.
Mellékszál a heredaganatos ismerős esete. Két okból beszélek róla. Az egyik egy gondolkodási hiba. A posztírót a kórház sebészeti és nőgyógyászati osztályain kezelték, és ezt összeköti egy olyan esettel, ami 2 évvel korábban az urológián történt. Innen egy lépés az "összes uzsokis orvos bunkó", majd az "összes orvos bunkó" általánosítás, viszont logikailag ez egy nagy marhaság. A másik ok, amit előhozok, az általánosabb.


Mikor Dániában voltam, meglepve tapasztaltam, hogy a betegnek nem adnak zárójelentést. Azt a háziorvoshoz küldik, akinek az a dolga, hogy értse, ami benne van, és folytassa a beteg kezelését/gondozását. Mi itthon 2 példányban adunk zárót, az egyik példányt a beteggel küldjük el a háziorvosnak (ezzel is bátorítva őket, hogy menjenek el hozzá), de kérdés, hány százalékban kapják meg. A rendszer nyilván országonként más és más, de ha az említett beteg elmegy a háziorvoshoz, ő is meg kellett volna, hogy mondja, ez a daganat gondozást igényel. És természetesen az orvosnak is meg kellett volna mondania / le kellett volna írnia, ha tényleg nem tette meg, akkor súlyosan mulasztott. (Zárójelben mondom, nekem viszonylag gyakran van, hogy a visszatérő betegeim nem csinálják meg azt, amit elmondok és le is írok a zárójelentés végén, ami kérdéseket ébreszt bennem arról, hogy elolvasták-e egyáltalán.)


A történet elején a nőgyógyász jobb lett volna, ha csinál(tat) ultrahangot, de kérdés, hogy a panaszokból következtethetett-e erre. Így utólag könnyű fájbazdmegezni, ott vajon mondta a posztíró hogy nagyon fáj? Másképp mint pl. a menses környékén gyakran észlelhető fájdalom? Másképp, mint az előtte egy héten át tartó hasmenéshez társuló fájdalom? Lehet, hogy ott, akkor elmondta, de a posztból nem derül ki.


Az antibiotikumokról: Nem értem, hogy egy hasmenésre mért kellett már a történtek előtt antibiotikumot adni. Azt, hogy a műtét előtt/után adnak, indokolhatja a szakmai protokoll. Ha tényleg gondolnak hashártyagyulladásra, akkor lehet értelme. Nem vagyok hasi sebész, remélem az ide rendszeresen kommentelők ebben eligazítanak.


Ha a műtét utén kb. 20 órával valaki belázasodik, akkor szerintem nem vitás, hogy bakteriális fertőzés merül fel, amit antibiotikummal kell kezelni. Vélhetőleg nem szimpla penicillinnel, és biztos hogy nem 12 mg összdózisban, mert az a napi adag kb 200-ad része. Itt némi tárgyi pontatlanságot érzek.
Még egy apróság. Nyilván nagyon frusztráló volt nem találni a nővért a kiütések jelentkezésekor, de aki szerint a nővér DARAB, az ne csodálkozzon, ha rá is mint egy DARAB betegre tekintenek.


Ja, és kimaradt a főorvosi vizit. Az a legtöbb helyen formális, ahol az orvosok akkor kérdeznek, ha gondjuk van, amúgy röviden elmondják, kivel mi van. Önmagában az, ha a főorvos nem beszél a beteggel, szerintem hiba, de nem szakmai, hanem emberi/kommunikációs. Itt kérdés, hogy 5 napon át szóra sem méltatta, vagy 4 napon megkérdezte, hogy van és az ötödiken zavarta az üres ágy.


Műtétes szakmákban különösen, de máshol is fontos az "ágykihasználtság", ami egy szerintem teljesen barom fogalom. Ui. ha egy kórház 100% hatékonysággal és igen gyorsan dolgozik, akkor az ágykihasználtsága tart a nullához. Viszont akkor a menedzser a főorvos fejére üt, a szakminiszter pedig az elmúlt évek tapasztalata alapján szépen elveszi az ágyakat, amikre pedig szükség lehet, mert sehol sem állandó az időegység alatt beáramló betegek száma.

Dr.Morcz

 

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Káin 2010.06.20. 10:02:52

"Az öt nap alatt egy szóval nem méltatták az állapotom, a főorvosnak viziten úgy referálták az orvosok az állapotom, hogy az közben nézte a mellettem lévő üres ágyat, majd megkérdezte hol a beteg. Emberek, eszeteknél vagytok? Ember vagyok, és azt gondolnám, ez másnak is feltűnik. Miért olyan furcsa, ha valaki kórházba kerül, kíváncsi arra, mi történik vele? "

Rengetegszer felmerül, hogy miért nem lehet normálisan beszélni egy beteggel. Sokszor pl. latin szavakkal dobálóznak az orvosok, a beteg meg néz kukán. Én tanultam latint a középiskolában és én sem értem őket legtöbbször...Meg kéne tanulni bánni az emberekkel.

Brekkancs 2010.06.20. 10:40:27

Fontos lenne, hogy minden olyan részletet az ember tudtára hozzanak, amely számára fontossággal bír.A barátodnak kitartást a küzdelemhez.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.20. 10:52:44

Már sokszor írtam, hogy - annyi más mellett - a kommunikáció óriási probléma az egészségügyben. Ezt legtöbbször a betegek szokták felpanaszolni, joggal. Azért bőven lehetne példát mondani az ellenkezőjére is. Én pl. már azon is ki tudok akadni, hogy bejön valaki akut tünetekkel, kéne tudni, mitől lehet, kéne tudni a korábbi betegségeket, és nem tudják. Sokan még azt sem, hogy az 5-10 éve szedett gyógyszereiknek mi a neve, hányszor szedik be őket. Vagy kérdezem, nincs-e magasvérnyomás-betegségük, nincs, mondják, aztán két nap múlva mikor a lányuk behozza a gyógyszereket, kiderül hogy 3 féle vérnyomáscsökkentőt szednek. A bunkó betegekről (mert sokan vannak ám, kérem szépen) nem is szólva. Szóval lehet az orvosokat fikázni, de ne tegyünk már úgy, mintha a társadalom az orvosokon kívül csak Grál-lovagokból állna.
A beteget kötelező felvilágosítani, ez ténykérdés. Az nagy kérdés, hogy ezt milyen formában kell megtenni. A posztíró szerint minden kérdésére válaszoltak, ami szerintem nem rossz. Hogy kérdeznie kellett, az talán nehézség, de nem áthidalhatatlan. Ha valaki ún, manuális szakmát választ (Sebész, nőgyógyász, urológus), az lehet, hogy kevésbé beszédes (a posztban viszont az érintettek a rájuk bízott műtétet jól elvégezték). Pszichiáternek sem a jó kézügyességű doktorok állnak általában. Én azt tartanám cikinek, ha a kérdésekre sem válaszol valaki.
Mellékszál a heredaganatos ismerős esete. Két okból beszélek róla. Az egyik egy gondolkodási hiba. A posztírót a kórház sebészeti és nőgyógyászati osztályain kezelték, és ezt összeköti egy olyan esettel, ami 2 évvel korábban az urológián történt. Innen egy lépés az "összes uzsokis orvos bunkó", majd az "összes orvos bunkó" általánosítás, viszont logikailag ez egy nagy marhaság. A másik ok, amit előhozok, az általánosabb. Mikor Dániában voltam, meglepve tapasztaltam, hogy a betegnek nem adnak zárójelentést. Azt a háziorvoshoz küldik, akinek az a dolga, hogy értse, ami benne van, és folytassa a beteg kezelését/gondozását. Mi itthon 2 példányban adunk zárót, az egyik példányt a beteggel küldjük el a háziorvosnak (ezzel is bátorítva őket, hogy menjenek el hozzá), de kérdés, hány százalékban kapják meg. A rendszer nyilván országonként más és más, de ha az említett beteg elmegy a háziorvoshoz, ő is meg kellett volna, hogy mondja, ez a daganat gondozást igényel. És természetesen az orvosnak is meg kellett volna mondania / le kellett volna írnia, ha tényleg nem tette meg, akkor súlyosan mulasztott. (Zárójelben mondom, nekem viszonylag gyakran van, hogy a visszatérő betegeim nem csinálják meg azt, amit elmondok és le is írok a zárójelentés végén, ami kérdéseket ébreszt bennem arról, hogy elolvasták-e egyáltalán.)
A történet elején a nőgyógyász jobb lett volna, ha csinál(tat) ultrahangot, de kérdés, hogy a panaszokból következtethetett-e erre. Így utólag könnyű fájbazdmegezni, ott vajon mondta a posztíró hogy nagyon fáj? Másképp mint pl. a menses környékén gyakran észlelhető fájdalom? Másképp, mint az előtte egy héten át tartó hasmenéshez társuló fájdalom? Lehet, hogy ott, akkor elmondta, de a posztból nem derül ki.
Az antibiotikumokról: Nem értem, hogy egy hasmenésre mért kellett már a történtek előtt antibiotikumot adni. Azt, hogy a műtét előtt/után adnak, indokolhatja a szakmai protokoll. Ha tényleg gondolnak hashártyagyulladásra, akkor lehet értelme. Nem vagyok hasi sebész, remélem az ide rendszeresen kommentelők ebben eligazítanak.
Ha a műtét utén kb. 20 órával valaki belázasodik, akkor szerintem nem vitás, hogy bakteriális fertőzés merül fel, amit antibiotikummal kell kezelni. Vélhetőleg nem szimpla penicillinnel, és biztos hogy nem 12 mg összdózisban, mert az a napi adag kb 200-ad része. Itt némi tárgyi pontatlanságot érzek.
Még egy apróság. Nyilván nagyon frusztráló volt nem találni a nővért a kiütések jelentkezésekor, de aki szerint a nővér DARAB, az ne csodálkozzon, ha rá is mint egy DARAB betegre tekintenek.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.20. 10:58:19

Ja, és kimaradt a főorvosi vizit. Az a legtöbb helyen formális, ahol az orvosok akkor kérdeznek, ha gondjuk van, amúgy röviden elmondják, kivel mi van. Önmagában az, ha a főorvos nem beszél a beteggel, szerintem hiba, de nem szakmai, hanem emberi/kommunikációs. Itt kérdés, hogy 5 napon át szóra sem méltatta, vagy 4 napon megkérdezte, hogy van és az ötödiken zavarta az üres ágy.
Műtétes szakmákban különösen, de máshol is fontos az "ágykihasználtság", ami egy szerintem teljesen barom fogalom. Ui. ha egy kórház 100% hatékonysággal és igen gyorsan dolgozik, akkor az ágykihasználtsága tart a nullához. Viszont akkor a menedzser a főorvos fejére üt, a szakminiszter pedig az elmúlt évek tapaszatalata alapján szépen elveszi az ágyakat, amikre pedig szükség lehet, mert sehol sem állandó az időegység alatt beáramló betegek száma.

Despota 2010.06.20. 11:05:13

@Dr. Morcz: Köszönjük, máris kiegészítettem a posztot.

Irise 2010.06.20. 11:27:33

"Éééés, ami a lényeg. A doktornő kérdéseimre kedvesen válaszolgatott, de magától egyik (EGYIK) ORVOS SEM mondott semmit,"
Azért van a pici szád,hogy kérdezz. Amelyik beteg nem kérdez,annak nem mondjuk automatikusan,mert ha hiszed,ha nem, egy csomó beteg nem nagyon akarja tudni,hogy mi baja van. És minél kevesebbet beszélünk,annál kevésbé gondolja azt,hogy várom a jattot az életmentésért.

Innen oda vittek a kórházak között: ugye milyen jó,ha a pénzhiány miatt bezárnak/összevonnak/átalakítanak?

"Miért néznek rám úgy, mint egy ufóra, amikor azt mondom, oké, akkor szeretném tudni, mi történt a műtőben, mi volt a pontos probléma, ha nem volt vírusos fertőzésem, miért toltak belém összesen 12 mg Penicilint negyedik antibiotikumként,"
Lehet,hogy azért néztek rád,mint ufóra,mert hülyeséget beszéltél, és nem akarták elröhögni magukat előtted,hogy megkérdezed,hogy miért adtak penicillint,ha nem volt vírusfertőzésed..

Itt angliában nem adunk a betegnek SEMMIT a kezeléséről. Nincs zárójelentése. Természetesen elmondom neki a diagnózist, elmondom,hogy mit adtam neki,majd ezek után,ha még érdekli valami, fellapozza az internetet és megnézi magának otthon. Egyébként meg nem aggódik,hogy ki emelgeti a kisgyerekét otthon,mert ezek a tartózkodó, hűvös angolok szépen segítenek egymásnak, a férj, a rokonok, de még a szomszédok is valószínű,hogy leveszik anyuról a terhet - el kéne ezt tanulni.

Dr. Morcz nagyon kiváló betegoktatásban részesít titeket, és elmehetne duplamattának, de az effektív kommunikáció jegyében lehet,hogy Bakela jobb lenne,mint állandó orvosszakértő.

Pápá,lehet anyázni.

Káin 2010.06.20. 11:30:55

@Irise: "Amelyik beteg nem kérdez,annak nem mondjuk automatikusan"

Na, akkor egy süketnémának nem mondasz semmit?

Amúgy nem tudom miért, de az az érzésem, hogy rengeteg orvos beteggyűlölő...

Irise 2010.06.20. 11:35:59

@Káin: Nem Káin, nem mondok semmit. JELBESZÉDET használok. :D

Biztos jó a megérzésed. Én nem gyűlölöm a betegeket.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.20. 11:38:30

@Káin: Süketnémának leírjuk a zárójelentésben (mint mindenki másnak). Van rá esély, hogy ő legalább elolvassa.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.20. 11:39:25

Egyébként Irise-nak igaza van, ha sokat beszélsz, rád sütik, hogy a jatt reményében teszed.

TamásD 2010.06.20. 11:43:58

@Irise: "Itt angliában nem adunk a betegnek SEMMIT a kezeléséről. Nincs zárójelentése. Természetesen elmondom neki a diagnózist, elmondom,hogy mit adtam neki,majd ezek után,ha még érdekli valami, fellapozza az internetet és megnézi magának otthon."

Azért ez nincs is (teljesen) így, meg nem is kellene, hogy így legyen.

Káin 2010.06.20. 11:46:11

@Irise: Nem feltétlenül rád gondoltam, akinek nem inge ugye...

Irise 2010.06.20. 11:47:12

@TamásD: mármint melyik része nincs így? Egyébként annyiban eleve igazat kell adjak neked,hogy Angliában marhára függ az eü. ellátás attól,hogy merre élsz. Remélhetőleg,te jobb környéken,mint mi. :)

Káin 2010.06.20. 11:47:31

@Dr. Morcz: Nem kórházi kezelésre gondoltam, hanem pl orvosi rendelésre, de egyébként csak ironizáltam, gondoltam, hogy megoldják az orvosok.Csak nekem azért nem kicsit visszás, hogy Irise kerek perec kijelenti, hogy aki nem kérdez, annak semmit sem mond. Vannak emberek, akik képtelenek kinyitni a szájukat, ilyen vagy olyan okból, azok már bocsánat dögöljenek meg?

Irise 2010.06.20. 11:47:49

@Káin: Ja,bocs, csak az én hozzászólásomra írtad válaszul, ezért gondoltam,hogy nekem mondod.

Káin 2010.06.20. 11:49:16

@Irise: Pedig nem rád gondoltam, most olvasom először soraidat, de volt itt olyan, akinek a szavaiból ez jött le. Egyébként remélem tévedek, rossz lenne azzal a tudattal létezni, hogy embergyűlölő orvosokhoz kerülhetsz bármikor.

Káin 2010.06.20. 11:51:00

@Káin: Természetesen nem is Dr.Morczra, számo9mra ő az, aki leginkább objektíven látja a történteket, míg a kommentező betegek és orvosok abszolút a saját szemszögükből nézik a dolgokat.

Irise 2010.06.20. 11:51:49

@Káin: Egyébként van olyan,hogy semmit nem mondok a betegnek. 97 éves totál demens+süket mama.. esélytelen vele megértetni bármit. Itt a hozzátartozókkal + az age concernnel beszélek.
Detto bizonyos életkoron alul.Két évesek ritkán értik meg,hogy mi az a radiustörés.
Ugyanúgy nem közlöm az akutan tombolékony schizommal,hogy rátört a bolondéria.
Hát én már csak egy ilyen orvos vagyok.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.20. 11:52:53

@Káin: Én leírom, aztán lesz szíves elolvasni. el is mondom egyébként, csak sajna vannak olyan kutatások, amik szerint a szóban átadott információ 20-25%-a hasznosul....

Káin 2010.06.20. 11:54:09

@Irise: Ez mind rendben van, de ne sarkíts, ilyen esetekben a hozzátartozókkal kell kommunikálni, ahogy Te is írod. Az azért nem szabad, hogy előforduljon, hogy senki sem kap tájékoztatást, pláne ha közvetlenül fizet az ellátásért(nem tb).

Káin 2010.06.20. 11:55:11

@Dr. Morcz: Ez tény és való, de feltételezem a lényeges dolgokat közlöd a betegekkel(bocsánat a tegezésért, de a kommentezés már csak ilyen).

kendike 2010.06.20. 12:03:46

Csak azt nem értem, hogy azok, akik nem szeretik az embereket, miért mennek orvosnak???

kendike 2010.06.20. 12:04:46

Hülye blogmotor...

Irise 2010.06.20. 12:08:27

@Káin: Ha jól értettem, a poszt írója kapott tájékoztatást: a szokásos írásbelit (zárójelentés), plusz utána kérdezett és választ is kapott. Hogy miért kell akkor sírdogálni,hogy őt nem tájékoztatták eléggé, azt nem értem...

Káin 2010.06.20. 12:10:17

@Irise: Például a vizites történet, ha figyelmesen olvastad a történetet. Azt meg ne felejtsd el, hogy Magyarország nem Anglia,a vidéken élők nagy része nem tud a dolgoknak utánanézni az interneten.

Káin 2010.06.20. 12:16:11

@kendike: Ezen már én is sokat gondolkodtam, de nem jöttem rá. Ahogy itt olvasgattam, anyagilag sem akkora "biznisz".

kendike 2010.06.20. 12:21:11

@Káin: AZért egy magánpraxis nem lehet nagy ráfizetés. Mondjuk attól is függhet, hogy hol.

Káin 2010.06.20. 12:24:09

@kendike: Nem tudom, nem vagyok orvos és nincs sajnos ismerősöm sem.

Despota 2010.06.20. 12:28:43

OFF:Majd mindennap vannak olyanok, akik elkezdenek minden átmenet nélkül anyázni, már kicsit unalmas moderálgatni őket...

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2010.06.20. 12:36:29

@Despota: akkor ne moderáld, hanem küld el nekem a hozzászólás linkjét. Poszt lesz belőle a kommentbajnokon.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.20. 12:37:10

@Despota:

Ha adsz egy blikkfangos, kattintásgeneráló címet, akkor kikerül a blog a kezdőoldalra, ami meg magával hozza a trollokat.

Csak magadat okolhatod. :-)

Despota 2010.06.20. 12:49:15

@Slanger: MAjd küldök neked egy csokorral :).

mizrolist 2010.06.20. 12:51:21

@Dr. Morcz: Egy apró megjegyzésem lenne: amit felvetsz, az rendben van, csak épp egy dolgot nem vesz számításba... A beteg nem ért hozzá.

Még egyszer, mert ez fontos: A beteg nem_ért_hozzá.

És nem is kell neki alapesetben, mert ez az orvos dolga lenne. Hosszú ideje tartó betegségnél nyilván várható, hogy aki egy kicsit is érdeklődik a betegsége iránt, az kitanulja legalább a saját betegségével kapcsolatos dolgokat - de ez is csak akkor igaz, ha az orvos hajlandó beszélni vele...
Tehát ha valaki azt vetné a beteg szemére, hogy miért nem kérdezett rá x-re vagy y-ra -.mert pl. nem tudta, mire kéne figyelnie, minek kéne gyanúsnak lennie? Az orvos-beteg viszonynak bizalmi dolognak kellene lennie, de ez sokszor kölcsönösen nincs meg. A beteg nem bízik az orvosban a korábbi rossz tapasztalatai miatt; az orvos nem bízik a betegben... mert nagyképű, mert lenézi a laikust, mert utálja a betegeket en bloc, mert egyszerűen eszébe sem jut, hogy partnerként tekintsen rá... ki tudja?

recommented 2010.06.20. 12:53:49

@Irise:

"Azért van a pici szád,hogy kérdezz. Amelyik beteg nem kérdez,annak nem mondjuk automatikusan,mert ha hiszed,ha nem, egy csomó beteg nem nagyon akarja tudni,hogy mi baja van. És minél kevesebbet beszélünk,annál kevésbé gondolja azt,hogy várom a jattot az életmentésért."

A beteg (aki ugye nem beteg, hanem egy EMBER, akinek egészségügyi problémája van) éppen azért megy a kórházba, mert nem tudja megoldani ezt a problémát. Nem ért hozzá, rosszul érzi magát, kiszolgáltatott helyzetben van. Ilyen esetben nem tőle kell várni mindent, folyamatos logikus reakciókat, folyamatos koncentrációt, hanem az orvostól, aki viszont (jó esetben) ehhez ért, ezért szolgáltat, az a dolga, hogy ezt a problémát megoldja. Az, hogy egy kiszolgáltatott, beteg ember nem kérdez, nem jogosít fel arra, hogy ne tájékoztassuk megfelelően.

"Lehet,hogy azért néztek rád,mint ufóra,mert hülyeséget beszéltél, és nem akarták elröhögni magukat előtted,hogy megkérdezed,hogy miért adtak penicillint,ha nem volt vírusfertőzésed.."

A beteg BESZÉLHET HÜLYESÉGET, mert nem az a dolga, hogy értsen a betegségéhez, nem az a dolga, hogy szakszerűen fogalmazzon, tévedések nélkül, ezért fordul egy szolgáltatóhoz (kórházhoz, orvoshoz), ezért fizet egy szolgáltatásért (egészségügyi ellátás). A beteg laikus, nyugodtan lehet hülye, bezsélhet hülyeséget. Egy orvos, aki évek alatt szerzett szaktudást, nem.

"Itt angliában nem adunk a betegnek SEMMIT a kezeléséről. Nincs zárójelentése. Természetesen elmondom neki a diagnózist, elmondom,hogy mit adtam neki,majd ezek után,ha még érdekli valami, fellapozza az internetet és megnézi magának otthon. Egyébként meg nem aggódik,hogy ki emelgeti a kisgyerekét otthon,mert ezek a tartózkodó, hűvös angolok szépen segítenek egymásnak, a férj, a rokonok, de még a szomszédok is valószínű,hogy leveszik anyuról a terhet - el kéne ezt tanulni."

Nem Angliában élünk, nem hűvös angolok vagyunk, nem az angol egészségügyi szolgáltatást vesszük igénybe. A téma szempontjából indifferens, hogy te éppen Angliában dolgozol. Egyébként tengermély tiszteletem, hogy így kitörtél a hazai fertőből - gondolom ezért az elismerésért írtad.

"Pápá,lehet anyázni."

No comment, a stílus maga az ember. Azt azért fogadd el (neked is könnyebb lesz az életed), hogy sokféle ember és sokféle vélemény létezik, lehet, hogy nem mindig neked van igazad, sőt, lehet, hogy egy adott helyzetben senkinek sincs igaza.

mizrolist 2010.06.20. 12:54:14

@Irise: az előző persze erre is vonatkozott.

Pistie 2010.06.20. 12:57:36

@Irise: "mert ha hiszed,ha nem, egy csomó beteg nem nagyon akarja tudni,hogy mi baja van."

Ezt te komolyan gondolod? Persze most nem sarkítva, a süketnéma, vagy a 2 éves kisgyerek esetével, egy egy 14 év feletti ember biztos, hogy tudni akarja hogy mi baja van. (Mellékesen a 2 éves kisgyereknek meg a szülője akarja tudni..:p) És itt még csak nem is arról van szó, hogy pár kedves szót vár, hanem egy tárgyilagos tájékoztatást, hogy mit csináltak vele, miket kap, mi várható, meddig tartják bent, javul-e az állapota, stb. Nem arról beszélek hogy azt várja hogy kinyalják a seggét, csak egy tájékoztatást. És nem vigasz, ha 5 nap alatt semmit nem tájékoztatják, akkor utólag megdobják egy zárójelentéssel, aminek a fele latin orvosi megnevezésekkel van tele.

@Dr. Morcz: "Itt kérdés, hogy 5 napon át szóra sem méltatta, vagy 4 napon megkérdezte, hogy van és az ötödiken zavarta az üres ágy. "

A kérdésre a válasz a posztban van: "Az öt nap alatt egy szóval nem méltatták az állapotom"

Twisk 2010.06.20. 13:06:44

Felmerült bennem egy kósza gondolat. Folyamatosan kommunikációs zavarról beszélünk, kb. mintha a beteg és az orvos nem beszélne egy nyelven. Nos. Ezt más szakmákban egy frappáns huszárvágással oldják meg, melynek neve: tolmács. Mi lenne, ha a kórházak is alkamaznának kommunikátorokat, akik értik az orvosi latint és mellé még verbálkommunikációban is jók? Járnának ágyról-ágyra, és minden betegnek elmesélnék vagy fordítanák azt, amit tudniuk kell önnön állapotukról. Ez így nagyon utópisztikus? :)

Káin 2010.06.20. 13:11:27

@Káin: Bár nyilván elég nagy pluszköltséget jelentene.

Twisk 2010.06.20. 13:12:40

@Káin: Alapítványi munka? Pályázatok? Önkéntesek? Egyházak?
Forrás sok lehet....

Káin 2010.06.20. 13:15:12

@Twisk: Nem értek hozzá, kellene hatástanulmány. Azért van annak egy diszkrét bája, hogy magyarról kellene magyarra fordítani...

a pynás 2010.06.20. 13:15:28

@Dr. Morcz: "Nyilván nagyon frusztráló volt nem találni a nővért a kiütések jelentkezésekor, de aki szerint a nővér DARAB, az ne csodálkozzon, ha rá is mint egy DARAB betegre tekintenek."

Ezt te sem gondoltad komolyan remélem.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 13:18:35

Látom megy a szerecsen mosdatás rendesen.
Isten komplexusos orvosaink megint osztják az észt,@Irise: Egyenesen Angliából. Tényleg! A képzésed költségeit visszafizetted már?
A kommunikáció óriási probléma az egészségügyben.
Ti melyik bolygóról jöttetek bazmeg? Hogy kérsz kiflit a boltban, hogy beszélgetsz a zöldségessel autószerelővel?

a pynás 2010.06.20. 13:19:08

@Káin: A brókercégektől kezdve az informatikai vállalatokig mindenhol van ügyfélkapcsolati ember, mert a bróker meg a programozó (nagyon sokszor) nem tud értelmesen, elfogadhatóan kommunikálni.

szabidoki 2010.06.20. 13:19:20

Hát, érdekes a történet...
Nekem az jön le belőle, hogy a beteget korrektül kezelték, minden kérdésére válaszoltak, mégis elégedetlen, mert nem mondták neki azonnal, hogy műtét után meddig nem emelhet, meg hasonlók. Mondjuk hogy az operáló orvosának honnan kellene tudni, hogy a beteget otthon kisgyermek várja, azt nem tudom, de végülis arra van a beteg szája, hogy kérdezzen vele. Nem értem miért baj, hogy nem nyilvánvaló problémára rá kell kérdezni. Az antibiotikumok körül teljes a kavar, eleve hányás-hasmenésre nemigen szokás antibiotikumot adni, főleg nem tablettásat, műtét utáni fertőzésre nem penicillint adnak, az ötven éve volt divat, eleve műtét után nem vírus szokott fertőzni, hanem baktérium, az adagok sem stimmelnek. Az, hogy kevés a nővér, általános probléma, de ez nem az ő hibájuk, hanem az a gond, hogy olyan kicsi a fizetésük, hogy inkább elmennek a teszkóba pénztárosnak, mert jobban megéri.
A barát sztorija meg almás, ugyanis a zárójelentésen egyrészt fel kell tüntetni a következő kontroll helyét és időpontját, másrészt rajta van, hogy a záró egyik példányát adja le a beteg a háziorvosánál, szóval először olvasni kellene megtanulni, vagy esetleg ő is kérdezhetett volna, hogy akkor mi a helyzet. A hereeltávolítás annyira nem kis dolog, szerintem ha nekem az autóm egyik ajtaját leszerelné a májszter, biztos megkérdezném, hogy erre miért volt szükség.

Twisk 2010.06.20. 13:19:44

@Káin: Nagyobb baj is van: emberről emberre IS kellene fordítani. :(

adamantium 2010.06.20. 13:21:03

@Twisk: sajnos a magyar ember egészségügyi műveltsége nulla (na jó mínusz egy), pl mennyit segít a betegen ha azt mondom neki a sinus sphenoidalis gyulladás helyett, hogy mari nénje iköböl gyulladása van? esetleg mediastinitis helyett gátorgyulladás, talustörés helyett ugrócsonttörés (vagy sajkacsont, köbcsont, csónakcsont, ékcsont, stb), vagy I-es CMC artrhrosis helyett nyeregízületi kopása nagyon meghatódna tőle szerintem. a gond az, hogy ha valaki meg nekiáll és egy óra alatt elmagyarázza a betegnek, hogy mi fog vele történni akkor se biztos, hogy megmarad benne valami, ilyenkor felmerül benned az, hogy esetleg fölösleges az idegeidet terhelni. én is lerajzolom minden betegnek, hogy milyen metszése lesz, mit rakunk bele, milyen az evolúciója a bajságnak, ehhez képest a nagy részének fogalma sincs, hogy mi fog vele történni

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 13:24:39

@Dr. Morcz: "Nyilván nagyon frusztráló volt nem találni a nővért a kiütések jelentkezésekor, de aki szerint a nővér DARAB, az ne csodálkozzon, ha rá is mint egy DARAB betegre tekintenek."

Ha feltűnt volna (bazmeg), hogy a levélíró folyamatosan ilyen stílusban írt (kvázi ironizált, poénkodott) Akkor nem beszélnél faszságokat.

(Ez) "kérdéseket ébreszt bennem arról, hogy elolvast(ad)ák-e egyáltalán.

Első kommunikációs probléma.

Káin 2010.06.20. 13:26:56

@a pynás: Nem mondtam, hogy rossz ötlet.

adamantium 2010.06.20. 13:26:58

a post ciméhez csak annyit tudnák hozzáfűzni: a fájdalom szubjektív dolog, mindig komolyan kell venni, de ha látom, hogy a darabos medencetörött nem kér egy szem algopyrint se, az arthroszkópiás beteg meg morfiumpumpáért üvölt akkor tudnak bennem kétségek felmerülni. aztán az se mindegy, hogy 3 kategóriájú fájdalomcsillapítóból (pl tramadol 3*100mg, perfalgan iv 2*1000mg, nubain 4 óránként 20mg) már jelentős dózist kapott akkor nem teszem-e el láb alól ha elindítok egy negyedik csoportot is (pl morfium), vagy nem lyukad-e ki a gyomra tőle? erre a beteg nem gondol soha, csak a saját baját látja, mondjuk ez normális is. ilyenkor azért van, hogy a xanax, vagy a dormicum hatásos tud lenni, mert ha alszik akkor nem is fáj. higgyétek el a fájdalomcsillapítás az egy nagyon komoly tudomány, jobb helyeken vagy külön szakrendelése is.

Twisk 2010.06.20. 13:28:32

@adamantium: Hangsúlyoztam, h. nem szinkronfordítássról ábrándozom, hanem verbálkommunikációról. Ami NEM az orvost terhelni. De mondok mást: ruhát is veszek, holott nem értek a szabászathoz. Banki szolgáltatásokat használok, pedig nem vagyok közgazda. Miért kellene minden betegnek perfektnek lennie ugrócsonttörésből? Mi ez? Bünti?
"Ejnye-ejnye rossz Mari néni! Kapálással töltötted az életedet? A kezedbe nem vettél soha egy anatómia atlaszt sem? No , megállj csak! Most meglakolsz bitang! Juszt se mondom meg, hogy eltörött a lábad!"
Látom itt szólni kell előre: mindez csak merengés, latolgatás.

adamantium 2010.06.20. 13:32:27

@Twisk: én ezt arra írtam (csak látom nem jött le), hogy kritizáljátok a latin nyelvet, közben a magyart se értitek. ahhoz vajon mit szólna a beteg, vagy az ügyvédje méginkább, hogy "egy kicsi csont el van törve a lábában"

"Leona" 2010.06.20. 13:35:33

Nekem is fáj baloldalt a petefészkem. Voltam nőgyógyász magánrendelésen ahol uh-val nézte és csak annyit irt: kismedencében kóros elváltozás nincs.
Szerintetek elmenjek még egyszer, vagy akkor elhigyjem, hogy minden oké?

Twisk 2010.06.20. 13:41:57

@adamantium: Senkit nem kritizáltam. Csak egy kérdés: miért nem lehet Mari néninek azt mondani hogy: "egy kicsi csont el van törve a lábában" ???
Esetleg megérti? Oda a misztikus orvoskép?
Szerintem a "Mari néni" kategória az, aki sosem megy ügyvédhez. Cserébe csendesen szenved. De ez már maximális off. Én kérek elnézést érte.

botokud 2010.06.20. 13:44:17

Kedves Mariana!

Kellő tisztelettel megkérhetlek, hogy linkeld be hol helyezkedik el a petefészked, ismereteid szerint?
Csak nehogy Meckel-diverticulum legyen :(

szabidoki 2010.06.20. 13:44:41

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: bármennyire is szeretnétek, nem az fogja megoldani az egészségügy gondjait, hogy állandóan ezzel a "fizessevissza" dumával jöttök. Jelenleg senkinek sem kell visszafizetnie semmit, még neked sem kell visszafizetni a nyolc általánosodat (három első és öt második, ahogy látom), ha külföldre mész, de légy erős, még attól sem lesz itthon több orvos, és jobb ellátás, ha a külföldre távozó kolléga befizet egy nokiásdoboznyi összeget.
A boltban egyszerűen kérek egy kiflit, de alapból nem várom el, hogy elmondják, milyen búzából, milyen adalékanyagokkal, mekkora hőfokon sütötték, és hogy volt-e a péknek lábgombája. Ha nagyon kíváncsi vagyok, megkérdezem. A posztoló meg nem ironikus volt a darab nővérezéssel, hanem bunkó.
@Twisk: szép elképzelés, csak az vele a baj, hogy a legtöbb beteg egész egyszerűen azonnal elfelejti, bármit mondanak neki. Volt felmérés (nem itthon), ahol a rendelőből épp kijött beteggel kitöltettek egy kérdőívet, felmérendő, mire emlékszik, és a nagy többség nem tudott érdemi információt adni a saját, pár perccel előtte elmagyarázott betegségéről. Szóval a tolmács is hiába dolgozna, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb beteg a zárót/kezelési lapot sem olvassa el...
@kendike: a magánpraxis általában nem ráfizetéses, csak az vele a gond, hogy heti 2-4 óra rendelésből nem lehet túl nagyot szakítani, a kórházat meg nem hagyhatod ott. Embergyűlölőből kevés megy orvosnak, de már az egyetem alatt sokat tesznek azért, hogy az ember megutálja az egészet, amikor meg elkezd dolgozni, akkor pár év alatt eljut oda a körülmények meg a drága betegek miatt, hogy mindenki tehet egy szívességet... Mondjuk úgy összességében én nem utálom az embereket, de a hülyékhez már tényleg nincs sok türelmem.

Twisk 2010.06.20. 13:46:37

Az orvosoknak is van néha gyerekük. Mégse követeli tőlük a pedagógus azt, h. írjanak egy keresztcsatornás grafomotoros fejlesztési tervet dyslexia veszélyeztetett, kialakulatlan lateritással rendelkező, interdentális pösze gyermeküknek.
Méghozzá azért nem, mert ez nem a "civil" dolga. Magyarul értünk, ha van aki magyarul beszél. Szerintem.:)

adamantium 2010.06.20. 13:50:46

@Twisk: manapság már mindenki perel, mert erre szakosodott ügyvédek vannak akiknek a képviselőik ott állnak a kórház előtt és azokra a betegekre vadásznak akik valami miatt elégedetlenek, és mari nénit nagyon könnyű meggyőzni a perről, amiből ő nem fog nyerni semmit csak az ügyvéd. na azért kell nagyon pontosan vagy nagyon ködösítve fogalmazni, hogy ne lehessen belekötni. írásban meg azért kell latinul írni, hogy másutt is megértsék

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 13:52:49

@Mariana: Menj el igazi orvoshoz. Onnan ismered fel, hogy eleve(!) kurva sok pénzért dolgozik és nem csinál belőle titkot.
Nem kenőpénzt vár, hanem a fizetését.
Nem keni a minisztériumra, ha éppen nincs kedve műteni.
Ettől még seggfej marad, de biztos, hogy rendes diagnózist kapsz.

Twisk 2010.06.20. 13:53:43

@szabidoki: Ez egy korrekt választ.
Egy dolgot jeleznék ennek kapcsán: a betegek egy részének az orvosi vizsgálat ill. a "fehér köpeny" jelenléte bizony stresszt okoz. A stressz viszont nagymértékben rontja a beszédértést és a memóriát. Legalábbis Selye János kutatásai szerint.
Ez a viszgálat /véleményem szerint/ akkor lenne valós, ha késleltetéssel is elvégeznék.

"Leona" 2010.06.20. 13:56:05

@botokud: HOgyan "linkeljem be"?
Ha ebben segítesz, ugyancsak kellő tisztelettel kérlek, akkor linkelem...

Twisk 2010.06.20. 13:57:58

@adamantium: Mostanában picit többet voltam kórházban mint szerettem volna, de nem találkoztam egy ügyvéddel sem. Lehet nem nézték ki belőlem, h. perképes vagyok?
Ez a mondat viszont sokmindenre rámutat:
"na azért kell nagyon pontosan vagy nagyon ködösítve fogalmazni, hogy ne lehessen belekötni."

szabidoki 2010.06.20. 13:58:32

@Twisk: azért, mikor a beteg hazamegy, és elmúlik a stressz, igazán elolvashatná a zárójelentését, de általában nem szokták.

"Leona" 2010.06.20. 14:00:03

Vagyis menjek TB ellátásra?
Arra gondoltam, hogy háziorvoshoz megyek, ahova viszem a fantasztikus egy soros "leletet" és majd háziorvos eldönti.
Talán emlékeztek még arra a nagyszerű színházi előadásra amikor a vakot játszó Gáspár Sándorról az orvos kimondta, hogy nem vak. Erre ő azt mondta, ha nem vak, akkor vezetni fog:DDD
Nos....én azért nem vagyok ennyire bátor:(

szalontüdő 2010.06.20. 14:01:15

Ma jöttem haza a kistarcsai kórház sebészetéről. Elismerésem az összes orvosnak, nővérnek és ápolóknak.
A legmesszebbmenőkig meg vagyok elégedve velük.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 14:03:02

@szabidoki: Erős tévedésben vagy! Kisebb zsarolások árán és egy enyhe összeg kíséretében meglett a nyolc.
Egyébként ha megtanultál volna olvasni, tudnád, hogy általában BL-55-ös lisztet zabálsz.
Ha a az orvoslátogatóktól kapott kenőpénzt nem (a szintén tőlük kapott) görög nyaraláson basznád el, hanem vennél egy kurva sütőt, akkor azt is tudnád, hogy 180 fokon meg fog sülni a kiflid, ahogy a csirkéd is.

És légy erős: A tésztát nem lábbal dagasztják.
Kicsit közelebb kéne kerülni az átlag emberhez baszod!

botokud 2010.06.20. 14:03:42

@Mariana: Csak azt szerettem volna megkérdezni/kérni, hogy tisztában vagy-e azzal, hogy hol helyezkedik el a bal petefészked, melyre mint panaszforrásra hivatkozol:) ?

adamantium 2010.06.20. 14:06:02

@Twisk: erre csak azt tudom mondani, hogy az egyik igencsak nagy hiéna ügyvédet, aki orvosi perekre van specializálódva megkérdezték, hogy ha már ő a legnagyobb szakértő akkor állítson össze egy olyan betegbeleegyező nyilatkozatot amibe nem lehet belekötni, azt mondta, olyat nem lehet , ő sikeresen beleköt az üres A4-es oldalba is, mert ez magyarország

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 14:08:31

@szabidoki:
"A posztoló meg nem ironikus volt a darab nővérezéssel, hanem bunkó. "
Milyen alacsony a sértődési küszöb az Olympuson!

adamantium 2010.06.20. 14:09:22

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: ugyan már mondjál valakit aki görög utazást kapott idén orvoslátogatótól. max valami gyenge kongresszusra (hazaira, nem külföldire) fizetnek be, azt is meg kell pályázni mert nagyon komolyan korlátozva vannak az ilyen "mellékjuttatások". nem kell minden mítosznak bedőlni. és képzeld én tudom, hogyan készül a kenyér de azért megkérdeznélek, hogy te tudod-e milyen reakció játszódik le a liszt keményítője, a víz meg az élesztő között?

adamantium 2010.06.20. 14:13:11

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: hát igen, megnézném, hogy hány ember jelentene fel ha viccesen kikiabálnék a váróba, hogy a következő darab láb meg a következő darab kéz legyen szíves befáradni

"Leona" 2010.06.20. 14:13:48

@botokud: Értem én, hogy Te ezt, de én meg azt szerettem volna kifejezni, hogy Te tisztában vagy -e a linkelés fogalmával. Az ugye egy másik szakma, de Te sem lehetsz otthon mindenben.
Ahogy a beteg nagy része sem a testrészeinek pontos ismeretében.
A lényeg, egy nő azért a ciklusai miatt nagyjából tisztában van vele, hogy az a fájdalom nőgyógyászati vagy belgyógyászati-e. Nekem ez a fájdalom olyasmi mint mint "akkor", de hadd ne itt fejtsem ki....privátban szívesen, lehet, hogy tényleg a segítő szándék beszélt belőled, nem a cinizmus.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 14:17:09

@adamantium: Nem tudok mondani. De ha tudnék elmondanám? Egy biztos, minden legendának alapja van. Az én súlyos százezreim (zsebbe persze) mondjuk jó alapot teremtenek, hogy lássak benne valamit.
Fogalmam sincs milyen reakció játszódik le. Itt az idő, hogy elmond! Pont, mintha beteg lennék és fogalmam se lenne arról, mi az az anafilaxiás sokk.
Egy kis kommunikációs gyakorlat nem árt.

Az előző kommentedre:
Ki az az ügyvéd? Pont perben állok az egyik korrupt kollégáddal és szükségem lenne rá, hogy eláruld a mundért.

szabidoki 2010.06.20. 14:17:21

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: te most vagy hekkelni próbálsz bennünket, vagy oltári nagy tuskó vagy...
Remélem az első az igaz, mert elég vicces vagy :)

Twisk 2010.06.20. 14:17:45

@adamantium: A jog már csak ilyen... De nem csak orvosi területen, hanem a munka- és családjogban, a büntető- és polgári ügyekben is. És látod? Kevés ám az univerzális polihisztor. Van aki nem érti az orvosi szöveget és van aki nem ért a joghoz. Sőt. Van olyan, aki egyikhez sem, cserébe megcsavarodik a petefészke és fáj neki. Nem kicsit. Viszont jó nagyon. Menjen "ásd el magad" felszerelést venni vagy előtte még merjen orvoshoz is menni? :)

adamantium 2010.06.20. 14:22:31

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: nem csinálok reklámot annak a hiénának, de elég ismert nem is olyan régen volt vele egy cikk az újságokban

botokud 2010.06.20. 14:25:01

@Mariana: Kedves Mariana,
A segítő szándék beszélt belőlem, ezért is vetettem fel a Meckel diverticulum lehetőségét, ami egy ritka fejlődéstani maradvány, és a hasi sebészet differenciáldiagnosztikai (a tüneteket egymástől elkülöníteni, és a panaszt kiváltó okot anatómiailag meghatározni, lokalizálni képes ismeretanyag ez esetben) tudásbázisában számba kell venni mint a panaszaidat kiváltó lehetséges okot (is)

üdv. b.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 14:25:18

@szabidoki: Sajnos a második.
Alapvető orvosgyűlöletem az EÜ. szakközépből jött, ahol láttam pár"csodát".
Ezt követően jött a masszív zsebre dolgozás(otok). Következmény nélkül haltak meg (öltek meg) embereket, vagy tettek fogyatékossá a környezetemben.
Mert egyszerűen nem értenek (vö.szarnak rá) a szakmájukhoz.
A megfelelő aláhúzandó.

Twisk 2010.06.20. 14:29:14

Nem jártam még erre, és ígérem nem is sűrűn fogok. Lenne egy kérdésem. Itt általában jellemző, h. a dialóg előrehaladtával kialakul a TI és a MI? A büdös-gyökér-bunkó-semmiheznemértessz beteg és a magamtökéletesvagyok-messzefelettedállok-jogomvanbármitmegtenniveled orvos áll fel a barrikád két oldalára? Rajta nem állhat senki?
Ha beteg vagyok orvoshoz megyek. Kell az orvos. Ha nem megyek, nincs beteg, nincs kit gyógyítani. Vagyis, kell a beteg. Ergo: kell mindkettő. Vagy ezt tuti rosszul látom???

ne most 2010.06.20. 14:29:55

@adamantium: Te is vicces vagy meg a halálán lévő beteg is. Ilyen vicces szakma ez.

a pynás 2010.06.20. 14:32:00

@adamantium: "ahhoz vajon mit szólna a beteg, vagy az ügyvédje méginkább, hogy egy kicsi csont el van törve a lábában"

Végre értené.

a pynás 2010.06.20. 14:36:54

@adamantium: Ha ülök a váróban még pár emberrel, nem hiszem, hogy bárkit zavarna, hogy öt DARAB paciensnek mondanak minket.

Még mindig jobb annál, mikor a terhes nőket betegnek nevezik. Ami viszont rendszeres, még sincsenek pereskedések.

botokud 2010.06.20. 14:40:18

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: Ja, kedves rusticus, van ilyen.
Van aki megoldást, van aki kifogást keres:)
(Miért mitől mit nem tudtam megcsinálni.)

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 14:40:24

@Twisk: Minden ilyen szituációban kialakul a Ti és Mi. Általában két nagyon különböző érdekcsoport, vagy szubkultúra csap ilyenkor össze: Jobb vs. Bal, Punk vs. Kopaszok, Feministák vs. Soviniszták.

Jelen esetben orvosok vs. orvosgyűlölők (én). Ez így van rendjén. Ha gondolod állj a gátra legyél te a Leonard Bernsteinünk és vezényelj!

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 14:47:45

@botokud: Nono! Hátrább az agarakkal és a pszichoanalízissel! Eleve rosszul csinálod. Azt látod bele ami jelen esetben a személyes érdeked, vagy csak szövegértési problémáid vannak.
Vagy egyszerűen az analízis legnagyobb hibája, az azt végző személy szubjektivitása :)?

szabidoki 2010.06.20. 14:49:27

@Twisk: Ennél árnyaltabb a kép. Való igaz, hogy egy idő után a trollok elszívják a levegő többségét a normális kommentelők elől, de látod, neked is normális hangon válaszolok, meg a kollégák sem szoktak arra a szintre süllyedni, ahol sajnos elég sokan tartózkodnak. Az is baj szokott lenni, hogy hiába állítjuk, hogy bizonyos dolgok így vagy úgy működnek, jön pár csillogó szemű álmodozó, és akárhogy próbáljuk elmondani, hogy miért nem működik az, amit kitalált, a végén ránk van sütve, hogy pénzéhes bunkók vagyunk, mert nem támogatjuk az ő világmegváltó ötleteit (amik általában baromságok). Így elég nehéz konstruktív beszélgetést folytatni. Szerintem én soha nem állítottam magamról, hogy tökéletes lennék, vagy hogy a magyar egészségügyben minden szép és jó, de a hülyeséget valóban nem szoktam szó nélkül hagyni.
A beteg nem "kell", hanem "van", ez nem elhatározás kérdése. Az orvos "kell", viszont ahhoz, hogy legyen is orvos, elég hosszú és rögös út vezet, és nemcsak az egyén szintjén, hanem társadalmilag is. A baj csak az, hogy a mai társadalom nemigen akarózik ezt elismerni, pláne megfizetni.

adamantium 2010.06.20. 14:53:09

@a pynás: egyáltalán nem értené, de ezt is vártam tőled az eddigi megszólalásaid alapján, nem, ez olyan szakma amiben van egy BNO kódrendszer éppen ennek a kiszűrésére, két lehetőséged van vagy egy gépi kódot adsz (ez a legjobban védhető) pl: S7210 vagy megfogalmazod magad: pertrochanter törés - de ebbe már bele lehet kötni, "egy kicsi csont van eltörve a lábában" az meg garantált per mert a beteg ennek kezelését hiába keresi a neten nem találja, tehát az orvos gondatlan volt és felületes

DarthVader 2010.06.20. 14:53:10

Hm. Érdekes látni, ahogy a kollégákban a jogos (!) kritikára hogyan megy szépen felfelé a pumpa, és hogyan kezd el repedezni a civilizációs máz :)

Az,hogy a nem kérdező betegnek nem mondunk semmit, az bezony egy nagy bullshit. (Aztán ugyi a beteg a seminomájával nem fog járni kezelésre.)
Ülünk a kurva nagy elefántcsonttoronyban, elnézünk a fejek felett, emelett pedig várjuk a zsét.

29 éve vagyok a szakmában, és meg kell mondjam, abban , hogy a szakma megitélése olyan, amilyen, abban baromi nagy szerepe van az ilyen "nem kérdeznek, nem mondjuk" mentalitásnak. (Is.) Higgyétek el, kollégák, ha nem spórolnátok meg a beteg intellektusára szabott felvilágositást, akkor egész más lenne a helyzet. Ilyen blogbejegyzések nem is lennének.

Csak egy példa: apámat parotis adenomával operálták. Azt persze nem mondták el neki, hogy nagy százalékban a leggondosabb műtéti technika mellett is kialakul facialis paresis. Aztán persze hogy szidott mindenkit. Nekem kellett a mundér becsületét védenem, holott az előzetes felvilágositással elkerülhető lett volna az "elbaszták" effektus. És ez a felvilágositás kb 5 percet vett volna igénybe. Ráadásul ez még csak nem is pénz kérdése. És ez nem kivételes, hanem ez az általános.

Irise, nem tudom, hol végeztél, de igen rossz tanáraid lehettek .....(vagy igen rossz taítvány voltál)

botokud 2010.06.20. 14:54:19

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: Kedves rusticus,
projekció

Nincs probléma, elférsz, mint zöld bálint a psych. klinikán oktatóként.

adamantium 2010.06.20. 14:55:05

@a pynás: azért nevezik őket betegnek mert annak is hiszik magukat, ha valaki nem beteg akkor nem jár naponta orvoshoz, nem akar privát orvost privát szülésznőt meg hasonlót, ha én nem érzem betegnek magam nem is megyek orvoshoz. nagyszüleink is otthon születtek és orvosi segítség nélkül, ha meg véletlenül egy torzszülött született azt a sorsnak tudták be nem az orvos hibájának, na ez a különbség

szabidoki 2010.06.20. 14:56:53

@a pynás: én dolgoztam több kórházban is, soha nem hangzott el olyasmi, hogy öt _darab_ páciens várakozik, vagy azt mondtuk, hogy öt _ember_, öt _beteg_, vagy azt, hogy még öten vannak.
A terhesség alapjáraton valóban nem betegség, ugyanakkor ma már elég szoros orvosi követés kell ahhoz, hogy minden biztosan rendben menjen, szóval lehet, hogy kissé pongyola megfogalmazás a gravidát "beteg"-nek titulálni, ami szerintem egyébként is ritka, de messze nem akkora gond, mint a nővér darabozása. Mondjuk ez utóbbi sem perelhető bűncselekmény, csak sima taplóság.

Pistie 2010.06.20. 14:58:21

@Twisk: "Ha beteg vagyok orvoshoz megyek. Kell az orvos. Ha nem megyek, nincs beteg, nincs kit gyógyítani. Vagyis, kell a beteg. "

Ezen gondolatot folytatva rövidesen eljuthatsz oda, hogy kell a gyógyszer is, a gyógyszergyártóknak nem igazán érdekük hogy te meggyógyulj, de az semmiképpen sem hogy mindenki egészséges legyen. Mert akkor senki nem veszi meg a termékeiket. Nem véletlen hogy pl usa-ban a hadiipar után a gyógyszeriparban van a legtöbb pénz (pedig azt mindenki tudja, hogy ha usa hadiiparról beszélek, akkor ott nem kevés pénz forog..)

adamantium 2010.06.20. 15:00:10

@DarthVader: mivel sajnos jelenleg a rendszerben csak feleannyi orvos dolgozik mint kellene, mindenki ott spórol az idővel ahol tud: választhatsz melyiket ne végezzem el: kötéscsere= rohadó sebek, betegfelvétel=hullák, zárójelentésírás= no pénz az intézménynek, műtétek=hullák, ambulálás= fel nem ismert betegségek, allátatlan betegek, visszarendelés= ki nem szedett varratok, le nem vett gipszek, el nem végzett kontrollröntgenek, fel nem ismert speciális esetek, beszélgetés a beteggel=saját esetének, további teendőknek a meg nem értése. melyiket ne végezzem, vagy melyiket végezze inkább a háziorvos?

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 15:02:37

@szabidoki: Jó lenne végre hallani, hogy az orvostársadalom egységesen(!) egy konstruktív javaslattal álljon elő, hogy bizonyos dolgok így, vagy úgy működjenek, hogy a csillogó szemű álmodozóknak le legyen törve a szarva. Vagy el a
kontaktlencséje.
Egy ilyenről hallottam eddig, amikor a gyógyszerészek összefogtak, hogy ne kapjak algopyrint a benzinkúton csak ügyeleten, ÜGYELETESI DÍJért persze.
Ha éppen méltóztatnak ki is az ügyeletes aznap.
De biztos csak bennem van az a hülye álmodozó.

Twisk 2010.06.20. 15:05:40

@szabidoki: Ez a hsz már lehet alap egy értelmes beszélgetés indításához. A beteg az van. Ez oké. De mit fizessen? És mennyit? És kinek? És mikor? De lépek tovább. Ha nem azt kapja a pénzéért ami járt volna, visszakapja?
Másik vonal: orvos is van. Néha minek? Tudok mutatni olyan fogorvosi rendelést, ahol napi sok órában csinálják a semmit, mert ugye ez tb alapú ellátás. Aki idetéved kétszer jár erre: először és utoljára. Hamar megtanulja, h. ide többet nem. Van orvos? Van. Kellene? Nem gondolom.
A csillogószemű álmodozók pedig igenis kellenek. Néha az ő kis álmaik viszik tovább a világot.( Hogy is jöttek rá a benzol atomszerkezetére??)
Trollozni pedig csúnya dolog. Szerintem.:)

DarthVader 2010.06.20. 15:07:01

@adamantium: na most ha az ultrahangász elmondaná a kismamának, hogy a technika jelenleg olyan, hogy nem tud 100 %-ban mindent kimutatni, egészen kis rendelleneségek láthatalanok maradhatnak, de az ultrahang képen látható baba egészségesnek tünik, (horribile dictu még alá is iratná, hogy ezt elmondta) akkor lehet, hogy a kismamában maradna némi szorongás, viszont lehet, hogy nem rohanna ügyvédhez, ha valami mégis előfordulna. Az pedig azért elvárható, hogy még korai szakban a "torzszülöttek" felfedezhetőek legyenek.

Privát orvost meg azért akarnak a betegek, hogy a "nem kérdezik, nem mondjuk"-ot elkerüljék. A beteg azt sem tudja, mit kellene kérdeznie.

Ha te nem érzed magadnak betegnek, nem mész orvoshoz. Ok. A primer prevencióról meg a szűrésről hallottál?

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 15:09:48

@DarthVader: Hoppá doki! Úgy látom beletartozol abba 10%-ba akikben még hiszek. Kár, hogy lassan itt a nyugdíj.

katampusz 2010.06.20. 15:11:08

nem vagyok orvos.
de beteg már voltam.

amit én is látok, az egy betegség, amit még időben észrevettek és sikeresen kezeltek. a saját orvosa fél nappal korábban nem tudta diagnosztizálni a problémát, szubjektív megítélésem szerint hibázott, szerencsére nem nagyot. hibájával nem kell szembesülnie, egyáltalán, ha a beteg nem hívja fel, nem is értesül róla. (mert feltételezem ezek után nem fog visszamenni hozzá a rutin rákszűrésre sem a páciens.)

a kórházban meg én is szarul éreztem volna magam, ha kapom az orvosságokat, egyiket kérdezem miért, mire, minek,-et és nincs normális megnyugtató magyarázat. csak a "szedje be, jobban lesz".
az allergiás reakció csak hab a tortán.

iszonyú nehéz az orvosokkal, ápolókkal szembemenni. rákérdezni a nem tiszta vagy logikailag nem stimmelő, nem érthető, nem világos dolgokra, betegen. nekem kellett, voltam olyan szituban. úgy éreztem egyedül vagyok. bár tudtam hogy végső soron segíteni akarnak, nem hallgattak meg, nem vették figyelembe az érveimet, és a kéréseimet sem.
nem hagytak kitörni a butuskabeteg szerepkörből, abszolút nem éreztem magam egyenrangú partnernek.

aversio avagy pacalfagylalt 2010.06.20. 15:13:59

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.:
Nekem sikerülne közelebb kerülni hozzád, ha azt írom, hogy baszódj meg a felmenóiddel együtt?? Gondolom számodra ilyen az átlag, pedig lenne még mit kupálódnod, hogy felérd az átlagot.
Jó hogy mondod a lisztet és a pékeket.A pék barátomat és a családját valamint számos más péküzem vezetőinek családját neves malomipari cégek rendszeresen- minden évben 2 hetes egzotikus útra viszik- all inkluziv ellátással. Mindezt természetesen a kenyérevők pénzén( Te is fizeted)- alap élelmiszer!- mégsem ugrálsz, hogy a kenyér drága és még rossz is.Sxzóval ezek az ősbolsi gondolatok szelektíven csak az eü.-vel kapcsolatban maradtak meg.
A volumenkorlát tetszik - nem tetszik minisztériumi találmány, az orvos nem használhatja csak úgy , kénye-kedve szerint a műtőt. Hőbörögnöd muszáj vagy ez is az átlagember ismérve( szerinted) ?

Twisk 2010.06.20. 15:14:49

@adamantium: Elfogadom a túlterheltséget mint lehetséges okot sok mindenre, de van amire nem. Személyes élmény: sztk, rendelés, problémám volt, a doki emilkéket olvasgatott a laptopján és nevetgélt. Nem esett jól. Kórházba kerültem. Hamar átláttam, h. fizetett orvos nélkül végem. "Vettem" egyet. Mondjuk ő minőséget is szolgáltatott, nem kevés pénzért, de ez itt most indifferens. A kórházban reggel mit ad Isten - ki jön vizitelni? Az sztk-s emilkézős dottore. Rám mered és megkérdezi: "Maga meg mire vár itt?".
Jeleztem: "Arra, h. maga megtanuljon köszönni doktor úr! Vagy a 6-os villamosra, úgy látom mindkettőre azonos az esély."
Nővérke gyorsan odasúgta: "a főorvos úr betege!!"
Erre szó nélkül kiment.
No. Tehát. Akkor az elemi neveltség hiányára mi lenne az elfogadható ok?

hrcs_123 2010.06.20. 15:17:21

@adamantium: "A (tetszőleges latin háromszavas), ami egy pici csont itt a lábában el van törve." Szerintem nem bonyolult, ennyi belefér egy orvos idejébe is, és Mari néni és az ügyvédje is elégedettek lesznek. Nem akarásnak sírás a vége! :)

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 15:17:24

@aversio avagy pacalfagylalt: Nem hallottál még arról, hogy nem etetjük a trollokat? Ráadásul romlott kesze-kusza gondolatokkal.

DarthVader 2010.06.20. 15:20:28

@adamantium:van amit rá lehet bízni a háziorvosra. A műtét/beavatkozás előtti felvilágositás pont nem ez. (Na meg a műtét utáni. ) nekem egyébként mindegy, de ha a presztizs mélyrepülését mag akarjátok(-juk) állítani, akkor ezen az attitüdön módositani kell.

(Valahogy az az érzésem, hogy a szakmában van egy olyan dac-féle, olyan "minél rosszabb, annál jobb". Ha már nagyon szar, akkor hátha rájönnek, hogy több pénz kéne. Ami egyébként igaz, mert amilyen ágazati bérek vannak, az szégyen, legujabb felmérés: kezdő diplomás bére IT szektor 350 E, mérnök 250 E, orvos 150 E. Csak a mérnököt meg az IT szakebert nem kötik röghöz. Viszont ha az átlagember fejéval hajlandók volnánk gondolkodni, akkor bizony beláthatnánk, hogy erre az a reakció, hogy "többet? ezeknek? ezért? ".

De hát ez már offtopic.)

a pynás 2010.06.20. 15:24:56

@szabidoki: Sajnálom, hogy elbeszélünk egymás mellett. Ugyanazt szűklátókörű fölényeskedést érzem tőled, mint pl. a rendszergazdáinktól.

Orvos vagy ápoló még nem mondhatta a betegekre, hogy "darab"? Ne tegyünk már úgy, mintha nem ezen a földön élnénk. Minden teljesen normális ember néha mond ilyeneket, bármi rossz szándék nélkül.

És szerinted azért akar a nő privát szülésznőt, mert betegnek érzi magát?

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 15:27:43

Hülye ötlet 1:

Minden orvosnak kötelezően legyen egy személyes honlapja, ahol visszajelzéseket kap, pont mint a Vaterán!

Az a doki aki x % alatt teljesít természetesen kevesebb pénzt kap, egy idő után nem praktizálhat.

Twisk 2010.06.20. 15:27:54

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: Ezt is megéltem édesanyám stroke-ja alkalmával. Mertem kérdezni, h. az agyának melyik területét érte a trauma? Mire a doki: "maga orvos?" Nem. Nem vagyok az, de totál hülye sem. Akkor ez most gigagáz? :)

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.20. 15:29:03

@mizrolist: Tökéletesen tudom, hogy a beteg nem ért hozzá. Nem is azt várom el, hogy megkérdezze, mi az a strenocleidomastoideus. Sőt, én kérdés nélkül is elmondom. Viszont ha az orvos, akire a posztíró panaszkodik, válaszolt a kérdésekre, akkor nem értem, mi a baj. Kezdhette azzal: Mondja, doktor, mi bajom van? Stb.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.20. 15:30:30

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: Aztán jönne egy pár érzelemvezérelt, de értelmileg korlátolt ember, és a doktor mehetne a híd alá? Ne már! Nem tudom elfogadni, hogy csak az egyik oldallal van a baj.
És ha akarod, vedd személyeskedésnek, a stílus mindenkit egy adott szinten minősít, téged is. Ha pedig minden orvost egy kalap alá veszel, az az értelmi szintedet minősíti.

mizrolist 2010.06.20. 15:31:55

@Dr. Morcz: oké, és ha erre nem kap elfogadható választ, akkor mit csináljon? (a "semmi komoly, ne aggódjon, hamar hazamehet" nem válasz)

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.20. 15:32:36

Megértem, hogy könnyű az orvosokat fikázni, és biztos, hogy sokszor rá is szolgáltunk, de azért még várnám a véleményeket a poszt végén kékkel olvasható bejegyzésem első részéhez is, ami arról szól, mit nem kommunikál a beteg. Csak én érzem úgy, hogy itt is van fejlődnivaló? Akkor mondjátok meg nyugodtan.

Twisk 2010.06.20. 15:35:12

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: Szerintem van ilyen, csak totál informális módon. A kórházi szobákban történik, a betegek adják egymásnak az információkat. Én pl. így tudtam meg, h. annyiszor ezer pénzt "illik" adni az orvosnak, ahány percig tart a műtét. De ha picit figyelsz, azt is látod, h. melyik beteghez hányszor jön be az orvosa egy nap, hogyan bánik és kommunikál vele. Ezt a rendszert kellene formálissá tenni. De ezért minimum falhoz állítás és kötél általi kivégzés járna. :)

adamantium 2010.06.20. 15:36:27

@DarthVader: a kezdő orvos bére az 129 ezer bruttó nem 150 ezer

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.20. 15:37:00

Egy apróság: Ma délben (vasárnap, nem ügyelek) bementem a kórházba, mert bent hagytam valamit, amire szükségem volt. A szobám előtt megállított egy hozzátartozó, akivel eddig már 5x beszéltem a daganatos beteg édesanyjával kapcsolatban. Látta, hogy civilben vagyok, mondtam, hogy sietek, mégis 20 percig tartott, mire hajlandó volt elengedni. Ez egy tipikus lose-lose szituáció. Ha engedek neki (ez történt), akkor elvett 20 percet az életemből. Ha meg nem, akkor én vagyok a bunkó. Egy kis adalék a szemét orvosokkal kapcsolatban...

Twisk 2010.06.20. 15:38:35

@adamantium: A kezdő pedagógusé brutto 100000 és senki nem keresgéli a zsebét. /Ez most egy rendkívül rosszindulatú megjegyzés volt a részemről!:( /

adamantium 2010.06.20. 15:39:53

@Twisk: húha, hol van ez a hely? (ezer forint/műtéti perc). voltam már 6óra+ műtétben az 6*60=360 ezer hijnye, ez aztán jó kereset, csak kár, hogy (általában) nem igaz

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.20. 15:40:38

@Twisk: Nem volt rosszindulatú, de ne feledd, a pedagógus most kezdte meg 10 hetes nyári szünetét, nem lát el 24 órás ügyeleteket stb. Úgyhogy nem lehet teljesen azonos mércével mérni a két hivatást.
Ettől még igaz, hogy a pedagógusoknak is legalább 2x ennyit kéne keresniük, és akkor még az is elképzelhető lenne, hogy azok maradnak a pályán, akiket érdekel is a gyerek...

adamantium 2010.06.20. 15:41:49

@Twisk: mit értesz te pedagógus alatt? mert a kezdő tanári fizetés a bértáblázat alapján nem 100 ezer. egyébként tudod mennyibe kerül egy magánóra? pl egy német vagy angol óra? és jellemzően már az egyetemen elkezdenek magánórákat adni, szóval ez ingoványos terület ha úgy vesszük mellékkereset szempontjából

Twisk 2010.06.20. 15:42:27

@Dr. Morcz: Egy daganatos beteg édesanya vs. 20 perc? Lehet nem kövezném meg a hozzátartozót. Az időt nem ő vette el, hanem az elfelejtett holmi. Egy kis adalék a bunkó betegekkel kapcsolatban... :)

adamantium 2010.06.20. 15:42:46

@Dr. Morcz: tényleg mennyi is a normatív munkahét a pedagógusoknál 23 óra? 8Természetesen tudom,hogy az órákra otthon fel kell készülni, az írásbeli vizsgákat általában otthon javítják ki és így kijön a 40 óra, de a 80-100 nehezen)

hrcs_123 2010.06.20. 15:44:46

@Dr. Morcz: Szerintem nyilvánvalóan mindkét oldalnak van mit fejlődnie, és természetesen alul vannak fizetve az orvosok, ésatöbbi, DE: alapvetően el kellene már mozdulnia a szolgáltatás irányába az egészségügynek a mostani (mit mostani, félévszázados) "szívességet teszek, hogy meggyógyítalak" felállásból. Más területeken ez sikerült, és a magánpraxisokban is működik. Nem akarom elhinni, hogy ez csak a pénzen múlna (főleg, hogy rengeteg orvost ismerek közkórházakból, akik valahogy megoldják).

DarthVader 2010.06.20. 15:45:14

@adamantium: Annál inkább lószar.

Csakhogy amikor a médiában megjelenik a téma, akkor mi jön át:
"Az orvostanhallgatók és a fiatal orvosok tiltakoznak az ellen, hogy a kormány évekre megakadályozná, hogy külföldre mehessenek. " mit mond az állami polgár? "Még szép! A mi adónkból képezték, bla-bla-bla".

Pedig azt kéne kommunikálni, hogy a fiatal orvosok miért is akarnak elmenni? Mert a kezdő orvos bére alacsonyabb, mint egy kezdő buszvezetőé? Igy talán még az állami polgár is felfogná, miről van szó.

gld 2010.06.20. 15:45:38

Egyetlen dologra szeretnék írni, és ez nem más, mint a sokat emlegetett kommunikáció.

Az embereke nem egyformák, az igényeik sem egyformák, arra nézve sem, ami közvetlenül érinti őket. Értsd: betegségük, annak kezelése, a kezelés következményei stb. Nem gondolnám, hogy az orvosoktól el kellene , sőt, el lehetne várnunk, hogy ezeket az igényeket ránézésből felismerjék, és 100%-osan ki is elégítsék.

Irise lehet, hogy sokak számára kicsit nyersen fogalmazott, amikor azt írta, hogy "azért van a kicsi szád, hogy kérdezz", de szerintem teljesen igaza van.

Az orvos az első kérdésemből tudni fogja, hogy milyen mélységig merülhet bele az engem érintő probléma taglalásába, és hogy fogalmazzon, ha nekem valóban hasznos infókat akarna adni.

Ha a magam szakmájából indulok ki, nagyon sokszor nem jutnak eszembe a munkám során gyakran használt szakkifejezések magyarul. Szerintem ezzel az orvosok is így vannak. De ilyenkor annyi az egész, hogy rákérdezünk, hogy"elnézést, nem értem ezt a szót... elmondaná, mit takar?" Elmondja, elhihetitek...

Szóval, igenis kérdezni kell, ha érdemi infót akar bárki is, és ezen nem szabadna ennyire fennakadni.

A többihez nem szólnék hozzá, nem voltam ott, nem én éreztem a fájdalmat, nem én tapasztaltam a többit :)

hrcs_123 2010.06.20. 15:46:22

@Dr. Morcz: Bizonyos dolgok együtt járnak egy szakmával. Szerintem. Lehet szupervízióban kurvaanyázni miatta.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.20. 15:46:53

@Twisk: Ötször beszéltem eddig már velük, én sem kövezem meg őket. Nem bunkók, szerintem a legtöbb beteg sem az. De vasárnap, ha véletlen arra járok, NEM lennék köteles ilyesmire. Ha te pl műszaki bolti eladó vagy, és vasárnap bemész az ottfelejtett sportcipődért, nem fogod a kedvemért kinyitni a boltot, pedig elvben közvetlen anyagi érdeked is fűződik hozzá, hogy ott vegyem meg, amit akarok, ne másnál.
Csak arra akart egyébként példa lenni a dolog, hogy milyenek a betegek elvárásai és milyen etikai nyomás alatt is állunk. Ui. azt kell csinálni, amit én tettem, de hogy még mosolyogjak is hozzá...

Twisk 2010.06.20. 15:47:27

@adamantium: Akkor én (hűha!) jól félre lettem infózva és barom módon még be is dőltem neki, mert biza letettem a fél óráért a 30 rugót.
Pedagógus alatt értem mindazokat, akiknek pedagógus végzettségük van, ergo idesorolom pl. az óvodapedagógusokat is, akiknek a diplomás minimál bére bizony 100 brutto és nem adnak egy fél magánórát sem. Cserébe ezer dolgot várnak tőlük, de ez nyilván mellékes.:) Hiszen ők "csak" pedagógusok? Ejnye no...

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 15:49:02

@Dr. Morcz: Ez nettó hülyeség. Érzelem vezérelt emberek adnak a Vaterán is rossz visszajelzéseket, de azok az eladók akik nem lehúzásra mennek ott is 98% körül vannak, több száz üzlet után is.

Tehát ez egy rossz kifogás. Féltek a megmérettetéstől, mert kényelmes az akol melege.
A kalap alól kihúztam 10%-ot, mint már fentebb említettem. A stílusommal inkább az a baj, hogy nem szeretek eufemizálni, ellentétben a paternalista orvosainkkal.

@Twisk:
Hogy merted kiejteni az agy szót! Honnan tudod, hogy van olyanod? Olvastad talán a szent internetet? Mivel mondtad!? Ki ne mond!

Twisk 2010.06.20. 15:50:27

@Dr. Morcz: "és akkor még az is elképzelhető lenne, hogy azok maradnak a pályán, akiket érdekel is a gyerek..."

Igen. Ez egy jó álláspont. De akkor és csak akkor, ha kiterjesztjük egyetemlegesen MINDEN HIVATÁS gyakorlóira. Pl. "azok maradnak a pályán, akiket érdekel is a beteg..."
Nem?:)

DarthVader 2010.06.20. 15:50:46

@hrcs_123: csakhogy a szolgáltatás árát a szolgáltató szabja meg. Aztán az igénybevevő eldönti, hogy kell-e. Van ez az EÜ-ben is - ld magánintézmények. Csakhogy akkor a "mindent ingyen MOST" nem nagyon müködne.

Aki hozzá akar nyúlni a jelenlegi eü rendszerhez és finanszirozáshoz, az bukott politikus. Innentől szar az egész

adamantium 2010.06.20. 15:51:03

@DarthVader: a gond az előző rendszerrel volt ami 40 év alatt teljes agymosást végzett, mert mi volt a szlogen a múlt rendszerben, hogy a fizikai munka az ami építi a kommunizmust, csak az ipar és a mezőgazdaság összefogásáról volt szó, az értelmiség mindig kimaradt, a szellemi tudást degradálták a fizikai munka szintje alá. az volt a jó fiú aki egész nap kalapáccsal verte a forró vasat vagy kapálta a földet, az orvos és a többi értelmiségi az teher volt, ez a fizetésekben már akkor megnyilvánult, míg nyugaton a bértáblázat a végzettségre és a tanulásra épül addig nálunk ez messze nem így van. persze nem nálunk a legrosszabb: kambodzsában pol poth-ék mindenkit kivégeztek akinek 8 osztálynál többje volt, szemüveget viselt vagy idegen nyelven (is) beszélt

hrcs_123 2010.06.20. 15:52:27

@hrcs_123: (csak a félreértés elkerülése végett - megállni 20 percre, majd szitkozódni miatta utána otthon/interneten/stb. szerintem tök ókés, és maximális respect részemről.)

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.20. 15:53:06

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: Fél a fene a megmérettetéstől. A hülyéktől, azoktól igen.
Ha nem tetszik a stílusom, ne olvasd. Nem akarok paternalista lenni. Szerintem te egy végletesen kiábrándult, cinikus ember lehetsz, és ez is egy eufemizmus volt.

hrcs_123 2010.06.20. 15:54:05

@DarthVader: ezzel teljesen egyetértek, nem is tudom mi a megoldás. Kiváncsi vagyok, mennyi ideig lehet még húzni a finanszírozás átalakítását.

kutya vacsorája 2010.06.20. 15:54:06

@Dr. Morcz: Ha valaki ún, manuális szakmát választ (Sebész, nőgyógyász, urológus), az lehet, hogy kevésbé beszédes

hát szerintem pedig a munka része a kommunikáció annak, aki élő betegekkel dolgozik. akinél nem megy ösztönösen (mert alulszocializált bunkó), az tanulja meg, mint az abc-t, később pedig az anatómiát. vagy mejen kórboncnoknak. elegendő, ha egy zöldséges csak a zöldségekhez, a szabó az anyagokhoz ért? kurván nem. na ugye. még csak szeretni sem kell a kuncsaftot. de beszélni kell vele.
@gld: tapasztalatom szerint direkt beszélnek latinul. egyesek hogy menőzzenek a tudományukkal, mások pedig - főképp orvosok egymás közt - ködösítésből, nehogy megértse a beteg. gáz csak akkor van, ha mégis megérti, mert nem csak az orvosok tanultak latint, de erről szeretnek megfeledkezni...

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 15:54:06

@gld: "Irise lehet, hogy sokak számára kicsit nyersen fogalmazott, amikor azt írta, hogy "azért van a kicsi szád, hogy kérdezz", de szerintem teljesen igaza van."

Ha sokat kérdez megkapja ezt:

@Twisk: "Ezt is megéltem édesanyám stroke-ja alkalmával. Mertem kérdezni, h. az agyának melyik területét érte a trauma? Mire a doki: "maga orvos?" Nem. Nem vagyok az, de totál hülye sem. Akkor ez most gigagáz? :) "

hrcs_123 2010.06.20. 15:56:49

@hrcs_123: (és kövezzenek meg, de pont emiatt nem is voltam ellene a magánbiztosítóknak és vizitdíjnak - legalább valami próbálkozásszinten elkezdődött)

kutya vacsorája 2010.06.20. 15:57:26

...ráadásul - szintén tapasztalat - én még egyenes választ orvostól kérdésre sem kaptam. ti: mi ez a baj? mitől van? melyek a következményei? meddig tart? mitől múlik el? pedig nekem elég egyszerűen megválaszolható kérdéseknek tűnnek, föltéve,h. vki ezt tanulta 6 évig. mégis se szeri, se hossza az "egyrészt-másrészt" válaszmondatoknak, amitől senki sem lesz okosabb. ne kérdezz tehát, ha jót akarsz, a gugli jobb tanácsadó.

gld 2010.06.20. 15:58:04

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: nem állítottam azt, hogy MINDEN orvos egyforma, csak sokakkal ellentétben én nem szeretek egy-egy rossz tapasztalat alapján, vágy mások által elmondott rémtörténet alapján általánosítani. És láss csodát: elég ritkán kell szembesülnöm a rosszabbik verzióval... Akkor ez most hogy van? :)

Twisk 2010.06.20. 15:58:40

Tájékoztatásul közlöm, /csak a rend és a tisztesség kedvéért/, hogy a pedagógusok heti kötelező munkaideje 40 óra. A szabadságuk 21+25 nap, melynek felével rendelkeznek és szorgalmi időben nem kiadható. ÉRDEKESSÉGKÉNT említem meg, h. a pedagógusoktól sokan irigylik a nyári szabadságot, de a fizetésüket meg valahogy senki. NEM állítom, h. azonos mércével lehet mérni a két hivatást, csak arra szerettem volna a figyelmet felhívni, h. van ezer rosszabb. Hivatás a tűzoltóé is, de kevés közöttük is a milliomos.

adamantium 2010.06.20. 16:00:34

@kutya vacsorája: műtöttek már téged valaha nyugaton, mondjuk angliában? elárulom, hogy zajlik: először is megvan a bajod, felhívod a háziorvost, az asszisztensnő ad 3 hónap múlva időpontot, percre pontosan meg is néznek, adnak beutalót 10 hónap múlvára a szakrendelőbe. ott is megnéznek percre pontosan. kapsz egy MR, CT, EMG beutalót 2 év múlvára, ha megvan az időpont akkor újabb 10 hónap míg megnézi az eredményt a szakorvos, eldönti a műtétet 6 hónap múlva befekszel a kórházba: egy bangladeshi orvos felvesz (nem érted mit mond, ő se téged) az osztályos orvosod egy lengyel (őt se érted), megműt egy pakisztáni (na ővele nem is beszélsz mert alszol mikor a keze közé kerülsz és már az osztályon ébredsz). zárójelentést nem kapsz, a háziorvosodnak küldik ki, senki nem magyarázza el mi történ, de nem is értenéd mit mond. ha kérdésed van akkor az 3 hónap a háziorvosodnál vagy 10 hónap a szakorvosnál, vagy választhatsz internetes vagy telefonos segítségnyújtást. szóval nem kellene annyira sírni a mi kis sz@r rendszerünk miatt

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 16:02:23

@Dr. Morcz: Mondtam én fentebb, hogy a házi isteneinknek alacsony a sértődésküszöbe!

Akkor bevállalnád a kötelező honlapot és a betegek értékelését, ha nem rúgnának ki miatta? Elérnél 90%-os pozitív visszajelzést?
Nagy lófaszt! Mert mint mondtam jó az akolban. Nem akartok ti (itt sem) semmi változást elérni, kizárólag helyrepofozni az egyre több csorbát szenvedő orvos-egótokat.

katampusz 2010.06.20. 16:06:29

ennek így nem sok értelme van. pedig lehetne.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 16:07:52

@gld: Ez úgy van, hogy szerencsé(d)re ritkán látsz orvosokat.
Én is találkoztam már hipermarketben kedves eladóval.

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.06.20. 16:11:07

@DarthVader: Ott a pont :-) "a beteg intellektusára szabott felvilágosítás": ezt kellene szerintem kicsit kibontani, hogy vajon miért hiszi azt sok orvos, hogy ez egy időrabló, haszontalan tevékenység.
Dr Morcz: Ahogy olvastam a kommenteket, végig az járt a fejemben, hogy tényleg, mennyire gáz, hogy sok beteget nem is érdekel a saját állapota. Meg kellene hogy értsük, hogy a saját egészségünkért elsősorban mi vagyunk a felelősek. Az orvos nem egy garanciális javítást végző autószerelő.

gld 2010.06.20. 16:13:05

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: sajnos nem (már az a sajnos, hogy viszonylag gyakran kell járnom), de egyetlen esetet leszámítva mindig jó kezekben éreztem magam. És én nem azt az egy esetet fogom ezután sem alapul venni, ami nem jól sült el.

Egyébként szerintem a vita egészen addig meddő, bármiről is legyen szó, amíg a vitapartnerek bármelyike képtelen belegondolni a másik oldal dolgába, és ez nyilván oda-vissza igaz...

Twisk 2010.06.20. 16:15:23

@Tündér a varázspálcával: Közel nem biztos, h. nem érdekli. Lehet ilyen is. De sokféle élethelyzetet látok nap mint nap. A 3 gyermekét egyedül nevelő édesanya nem teheti meg, h. otthon maradjon 3 hétre, mert pl. tüdőgyulladása van. Kihordja lábon, mert ha nem dolgozik, nincs pénz, villany, étel. És ez szomorú. És semmiképpen nem az orvosok felelőssége.:(

Twisk 2010.06.20. 16:16:48

@gld: Ezt nem írom alá tökéletesen. A beteg ritkán lehet orvos, de az orvos még lehet beteg.:)

gld 2010.06.20. 16:17:57

@Twisk: ezt mire írtad? Mert szerintem valamit nagyon félreértettél.

adamantium 2010.06.20. 16:19:03

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: pszichiátriai eset vagy, gyerekpszichiátriai az intellektusod alapján

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 16:22:57

@gld: Nyilván nem igaz, olvasd el a fenti kommentjeimet. Több tapasztalatom van mint egy átlag betegnek, persze nem annyi mint egy praktizáló orvosnak. Nekem több volt a rossz.

Azt hiszem Karinthy Frigyesről terjed az a legenda, amikor már fél órája nem szolgálták ki a kávéházban elkapta a főúr kabátját és megkérdezte tőle:
-Elnézést uram, nem ismer meg?
-Sajnos nem.
-Én vagyok a VENDÉG!

Én meg a beteg. Remélem "átment".

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 16:26:18

@adamantium: Köszönöm a diagnózist. Pont annyit ér, amennyit fizettem érte. Bár ahhoz képest, hogy mennyit fizettetnek érte, kételkedek.

Twisk 2010.06.20. 16:26:18

"Egyébként szerintem a vita egészen addig meddő, bármiről is legyen szó, amíg a vitapartnerek bármelyike képtelen belegondolni a másik oldal dolgába, és ez nyilván oda-vissza igaz..."

Kifejtve: eljöhet még az az idő, amikor az orvos betegként fog feküdni egy kórházi ágyban és a saját bőrén fogja megtapasztalni mindazt, amit most még esetleg nem ért.

Így már érthető?:)

gld 2010.06.20. 16:26:45

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: nem vitatom én, hogy sok embernek vannak rossz tapasztalatai, de felmerül bennem 2 kérdés:

1: biztos, hogy emiatt általánosítani kell?

2: biztos, hogy mindig nekünk van "igazunk"?

Amúgy a sztori "átjött" :)

adamantium 2010.06.20. 16:26:54

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: ne hasonlítsd össze a vendéglőben fizető vendéget a beteggel max csak a magánrendelőben, mert a kórházban érted az OEP fizet, nem te. persze ez nem azt jelenti, hogy rossz ellátásban kell részesüljél, csak tisztázzuk a fogalmakat

gld 2010.06.20. 16:28:34

@Twisk: sejtettem, hogy erre gondolsz :)

Csak én nem ezt értettem alatta. Inkább a poszt alatt kialakult "társalgás" színvonala keltett bennem némi "zavart"...

Twisk 2010.06.20. 16:30:48

@adamantium: Az infantilizmust nem fedezem fel a soraiban, de a keserűséget igen. És gond nélkül el tudom fogadni, h. tapasztalatai alapján alkot véleményt. A modora és az írásmódja úgyan szurkapiszkás, de ha minden őszinte embert pszichiátriára küldenénk, újra meg kellene nyitni a Lipótot.:)
Jut is az eszemig! Nem tud nekem valaki ajánlani egy IGAZÁN jó pszichiátert? Mondjuk megfizethetőt?

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 16:36:11

@gld: 1: Biztos. Ha tíz találkozásból kopasz bakancsos emberekkel kilencnek az a vége, hogy fehér köpenyben szaladgáló fennhéjázó emberek foglalkoznak veled a balesetin, akkor kevésbé bízol meg kopasz bakancsos emberekben. Ez ilyen ösztönös túlélési izé..

2: Nem.

@adamantium: Jó felé kapiskálsz.

adamantium 2010.06.20. 16:36:21

@Twisk: hát én remélem, hogy infantilizmusról van szó és a gyermeteg elmére fogható minthogy egy felnőtt ember mondana ilyeneket. sajnos vagy szerencsére nincs igazán komoly pszichiáter ismerősöm, így ajánlani sem tudok senkit.

gld 2010.06.20. 16:38:32

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: értem... És sajnálom, h ennyire rosszak a tapasztalataid...

Straight 2010.06.20. 16:40:40

@kutya vacsorája:
Nos arra az információra hogy "FÁJ BAZDMEG" az orvos jó eséllyel igényt tart mert ha csak kicsit fáj elég lehet egy szimpla antibiotikum a nagyon fájnál fontolóra lehet venni mondjuk egy erősebb menstruációt vagy egy kisebb vakbélgyulladást és adhat erősebb gyógyszereket ha pedig "FÁJ BAZDMEG" akkor ott BAJ VAN.

De az értelmes kommunikáció szüksége visszafelé is igaz. Nem tudom az orvosoknál hogy van de gyógyszerészeknél külön tantárgy az egyetemen hogy hogy kell kezelni anélkül hogy porba tipornád az önbecsülését a Mari nénit aki 100 éves 20 fajta gyógyszert szed eggyikről se tudja megjegyezni mire való és eléd áll egy kérdéssel aminek távolról sincs értelme de mivel laikus szent meggyőződése hogy igaza van és ő ért hozzá mert a szomszéd Julcsa is ezt mondta meg a Mónika a reggeliben.

Most ez dehonisztálóan hangzott pedig nem annak szántam ui: Mari néni laikus aki nem ért hozzá ergo elég könnyű átverni és igenis a jólképzett eü szakemberek felelőssége hogy mari néninek a saját szintjén elmagyarázzák ami érdekli (ezt Mari néninek meg kell kérdezni) és biztosan megértse azt ami bár lehet nem érdekli de fontos. (ezt nem kéne kérdezni)

adamantium 2010.06.20. 16:44:41

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: én azt a hasonlatot tudom írni, hogy józsika (állam) és ingenium (a beteg) testvérek, egyik iskolás a másik óvodás. anyuka (költségvetés)ad józsikának 200 forintot, hogy vegyen egy-egy gömb fagyit maguknak. a cukrászdában (kórház) kiderül, hogy 140 HUF a gömb fagyi, józsika mivel nála a zsé aszondja, hogy neki adjanak egy gömb fagyit a maradék 60 ból meg adjanak valami ingeniumnak, hát persze ingenium nem kap rendes fagyit csak valami maradékot, de látja, hogy van aki finom nagy gömb fagyit kap (mert ugye nézi a doktor House-t), de ő meg kicsi sz@rt. na most mit gondol az esetről, kiben találja meg a bűnöst? hát a cukrászda eladónőjében (orvos, nővér) mert az nem adott neki megfelelő árut, persze az, hogy józsika (az állam) az nem adott rá elég pénzt az már nem esik le. a kérdés, hogy elvárható-e, hogy az eladónő megfelelő szolgáltatást nyújtson a vevőnek ha nincs rá fedezet? mert ugye fél műtétet nem lehet végezni, lehet, hogy a viselkedésével próbál utalni, hogy valami nincs rendben. mi a helyes jelezze, hogy hé itt nem OK a dolog vagy színészkedjen és mosolyogjon a dologhoz? mintha minden rendben lenne

Twisk 2010.06.20. 16:47:43

@adamantium: De ha tovább megyek a cukis hasonlaton, miért ad a cukrászdás néni a fél fagyi mellé még két büdös nagy nyakkert is az ingeniumnak???

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 16:49:26

@gld: Annyira nem kell sajnálni! Osztom én őket élőben is! A frissen végzett, ifjú titán orvos picsákat szeretem a legjobban.
Szép nagyot tudnak koppanni. A következő a bíróságon, az utolsó pedig 12 év múlva kapja meg a jussát. A gyereket mégiscsak fel kell nevelni. Én pedig nehezen felejtek.

Üdv dokik! Eszek valami koleszterinben gazdagot, a mielőbbi viszontlátás reményében.

Twisk 2010.06.20. 16:49:30

@Straight: Jó-jó..... De volt már példa arra, h. jeleztem: FÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁJ.....
Válasz: ne hisztizzek, ez nem fájhat. No most akkor mondjam vagy ne mondjam???:)

gld 2010.06.20. 16:50:41

@Twisk: "@adamantium: De ha tovább megyek a cukis hasonlaton, miért ad a cukrászdás néni a fél fagyi mellé még két büdös nagy nyakkert is az ingeniumnak??? "

Na, ez már a történet továbbgondolása, ahol óhatatlanul belép a szubjektivitás :) Az eredeti történetben nincs szó nyakkerről..., ez már amolyan érzelmi alapú kiegészítés :)

adamantium 2010.06.20. 16:52:02

@Twisk: betegverésről még nem volt szó

Twisk 2010.06.20. 16:53:13

@gld: Neeem... Ez nem érzelmi alapú, ez tapasztalati alapú.... Olyan empirikus fajta.:)

Twisk 2010.06.20. 16:55:26

@adamantium: A nyakker pont annyira volt szimbolikus mint a fagyi. Vagy a kórházban jégkrémet is osztogatnak? És én akkor hol voltam???
De vélelmezem: lemaradtam. Orvosverésről volt már szó????:)

gld 2010.06.20. 16:55:55

@Twisk: "Orvosverésről volt már szó????:)"

Hajaj :) Nézz körül a korábbi posztokban ;)

Twisk 2010.06.20. 16:57:43

Jóvanna! Mondtam betévedő vendég vagyok, nem???:)

gld 2010.06.20. 16:58:29

@Twisk: Mindenki úgy kezdi :)

adamantium 2010.06.20. 16:58:49

@Twisk: a fájdalomról írtam az előbb egy elmélkedést, azt még hozzátenném, hogy ami olcsó és nem injekció az lassan hat, nem annyira erős de lehet vezetni is mellette, tehát haza tudsz menni. ami drága, gyorsan hat, erős mint a ló azzal nem tudsz vezetni, vagyis tudsz de a fa irányába (ja erre nem ad elegendő pénzt az állam) tehát nem egyszerű probléma. néha a fájdalom elviselése hozzájárul a gyors és hatékony ellátáshoz meg az aznapi családi körben eltöltött éjszakához

szabidoki 2010.06.20. 17:02:26

@Tündér a varázspálcával: "a beteg intellektusára szabott felvilágosítás": ezt kellene szerintem kicsit kibontani, hogy vajon miért hiszi azt sok orvos, hogy ez egy időrabló, haszontalan tevékenység.
Leginkább azért, mert tapasztalataink szerint időrabló, haszontalan tevékenység.
A betegek túlnyomó többsége képtelen megjegyezni, miről van szó, ha netán megjegyez valamit, azt is rosszul (szívepelencia, pöszméte és társai), csak néznek üres tekintettel... Ilyenkor legjobb a minimálisra szorítani a kommunikációt, elmondani, hogy Józsi bácsi, eltört a lába, de teszünk bele egy vascsövet, alul-felül egy-egy csavart, és az magának jó lesz. Persze van olyan beteg is, akinek csillog némi értelem a szemében, azzal nyilván bővebben is el lehet társalogni, de az a ritkább.
Amúgy én benne lennék az orvosértékelős rendszerben, de csak akkor ha mi is vezethetünk a betegekről értékelést, és ők is kipontozódnak bizonyos százalék alatt.

adamantium 2010.06.20. 17:02:50

@Twisk: most csak az ellátást akartam hasonlítani, ellátás=fagyi, de mit szimbolizál a két nyakleves? a fájdalomcsillapítót? :D

Twisk 2010.06.20. 17:04:52

Lehet. De az is lehet, h. hamarosan Personal Non Grata leszek itt, és ez nem válik szokásommá. De nem offolok, cserébe hangosan merengek.
Az én olvasatomban a jelenlegi helyzet senkinek nem jó. Az orvosok frusztráltak, a betegek meg még frusztráltabbak. Csak ORVOS van és csak BETEG van. Hol veszett el az EMBER? :(
Aki orvosi pályára ment, biztos vagyok benne, h. gyógyítani akart. Ergo, ember volt. A betegnek ha pl. a szomszédja orvos, naponta megkérdezi tőle: hello, hogy vagy? Tehát ő is ember. Hol romlik el? A rendelőben? A kórházban?

adamantium 2010.06.20. 17:09:42

@Twisk: mindenki gyógyítani akar, de ha korrektül akarsz akkor fél óránként egy beteget, ehylett 3 percenként egy jut nem is beszélve az osztályos, műtős feladatokról na meg persze az idő felét kitevő adminisztrációról
a kommunikációról annyit, hogy én külföldön láttam, hogy az ambulancián, visszarendelésen, felvételi irodában volt egy csomó nyomtatvány mindenféle betegségekről, az ott dolgozó nővér meg szépen a kedves beteg kezébe nyomott a betegséghez kötődő nyomtatványokból egyet-egyet. ezt mi is meg akartuk valósítani, nem volt pénz az A4-es papírokra meg a sokszorosításra

Twisk 2010.06.20. 17:10:50

@szabidoki: Ez egy picit olyan, mintha a nőgyógyász megtagadná a 40 év és 80 kilo feletti hölgyek vizsgálatát. Ezt gyógyítom, azt nem. Ez hol is van a híres esküben?:)

"Akárhány házban jelenjek is meg, betegeim hasznára fogok oda belépni, és távol fogom magam tartani minden szándékos jogtalanságtól és egyéb erkölcstelenségtől....."

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 17:14:55

@adamantium: Na erre még kapsz egy szép válasz, aztán tényleg eszek valamit.

Tehát Józsika (az állam)és ingenium (a beteg) kifejezetten rossz viszonyban vannak. Józsika kúrogatja ingenium anyját(költségvetés) és ezért szegény kicsi ingenium nagyon egyedül érzi magát. Már a kábelt is kikötötték ezért ráfanyalodott a VHS-en megmaradt Kórház a város szélén-re.
Amikor anyu felhívja kúrni Józsikát, Józsika mindig ad ingeniumnak egy gombóc fagyira valót, miközben ők hatalmas pizzákat rendelnek kínaival és almáspitével.
Ez így megy hétről hétre, évről évre. Ingenium mindig lemegy egy gombóc fagyiért amibe az elkeseredett eladó nénik mindig beletúrháznak. Ingenium ezt mindig szóváteszi, de az a válasz, hogy nekik is a Józsi ad pénzt és az kevés. Ezért nyalja tovább a taknyot serényen, nincs mit tenni.
Egyszer csak Ingenium felnő. Józsi neki túl nagy falat, az anyját már Hawaiin kúrogatja. Mi lehet a megoldás? Csak egy lehetőség van, hogy felhívjuk Józsi figyelmét az áldatlan helyzetre, ezért ingenium dönt:
Bemegy a fagyizóba, pinán rúgja a fagyis nénit, a pultos bácsinak pedig rálép a tökére és hanyatt löki.

Mivel sok ember gondolja így és a fagyis néninek már rojtosra lett rugdosva a pinája, a pultos bácsi heréi pedig a térdét verdesik, ezért úgy gondolják, hogy szólnak Józsinak, hogy kurva gyorsan oldja meg a helyzetet, különben továbbítják, amit ők kaptak.

Twisk 2010.06.20. 17:15:03

@adamantium: Nem mondtam még, de most mondom: kicsi vagyok és szőke. Lassabban írj, h. én is értsem.
Ha jól értem, az általad felsorolt dolgok egy részét nem kell, h. orvos végezze. Pl. adminisztráció. Ha az osztályos aznap nem műtős és a feladatak ésszerűen és specializáltan lennének elosztva, sokkal könnyebben menne ez az egész?

Lehet rám csúnyán nézni, de miért kell nekem egy rutin beavatkozásért 30-50 ezer forintot fizetnem? Ez mennyiben függ össze a feladatok sokrétűségével?

adamantium 2010.06.20. 17:18:24

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: és akkor megint nem a problémát oldottad meg, mert áthárítottad az eladónőre meg a pultosbácsira, molesztáltad is őket, pedig ismered a probléma forrását (józsika) csak hát könnyebb egy szegény eladónőt bántani mint az erős józsikát, ez a baj ezzel az országgal, hogy bár tudjuk mi a baj mégse azt kezeljük

gld 2010.06.20. 17:19:11

@Twisk: "Hol romlik el? A rendelőben? A kórházban? "

Ezen már én is gondolkodtam. Akkor most Hozzád hangosan én is hangosan merengek :)

Szerintem nem a rendelőben, meg a kórházban romlik el. Írták itt már sokan, hogy a magyar eü finanszírozottsága enyhén szólva is botrányos. Nyilván érvényesül a szarból nem lehet várat építeni elv. Ezzel sokan tisztában vannak, de sokkal többen nincsenek... Mindenki úgy gondolja, hogy fizeti a TB-t (már aki fizeti), és ezért neki teljes körű kiszolgálás jár... Viszont abból, amit mi befizetünk, és esetleg ténylegesen el is jut oda, ahova kell, ezt képtelenség megvalósítani...

Nálunk egyébként a vizsgálatok után kiadott leletek hátoldalán fel van tüntetve, hogy hozzávetőlegesen mibe kerül.

Azon most nem elmélkednék, hogy mi van azokkal, akik nem járnak orvoshoz.

Maradjunk annál, hogy aki betegesebb, vagy több műtéten is átesett, valszeg bőven túllépi azt a keretet, amit befizetett...

De nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy nincs pénz, ezért egy bizonyos szint fölött képtelenség "szolgáltatni". Nyilván ez zavarja a gyógyítókat is, hiszen ők nem erre "esküdtek fel"... Akármennyire akarnak rajtad segíteni, nem tudnak, mert a pénz határok közé kényszeríti őket. Ez elég frusztráló lehet. Főleg, hogy mindennapos probléma.

És akkor ott vagy Te, mint beteg. Rosszul érzed magad, "Fáj bazdmeg"-od van. És elvárod, hogy segítsenek rajtad. A Te nézőpontodból nézve totál jogos elvárás, mert becsületes emberként fizeted a TB-t, meg hasonlók. El vagy gyalázódva, kiszolgáltatottnak érzed magad, és egy agyonhajszolt, fáradt, frusztrált orvost sorsol ki neked a sors :) Az ő frusztrációja Rád is átragad, és ennek egyenes következménye mindkét részről a "tudod mit, Nyuszika? Baszd meg a fűnyíródat" esete.

Tehát bármennyire is közhely, de a pénz az, illetve a hiánya, aminek nagy szerepe van abban, hogy elvész az EMBER. Szerintem...

adamantium 2010.06.20. 17:21:58

@Twisk: a gond az, hogy mig az orvosok számát valamelyest meghatározza az ÁNTSZ (vannak minimálfeltételek, amik persze nem tarthatók de ez más kérdés)addig az adminisztrátorok számára nincs ilyen, tehát minden intézmény ott spórol ahol tud, 80%-ban az ügyeletekben nincs adminisztrátor, 50%-ban az osztályokon se, az orvos meg a nővér gépel. ez olyan mintha az építkezésen a tervezőmérnök egész nap keverné a betont este meg lebasznák, hogy nem foglalkozott eleget a megrendelővel, szal az időd jó részében olyan feladatokat látsz el amelyek valójában nem a tiedek

Twisk 2010.06.20. 17:27:48

@gld: Játszanám egy picit az ördög ügyvédje szerepét. Nincs pénz, eddig oké. Nem lehet egy bizonyos szinten felül szolgáltatni, értem. A doki frusztrált, ez sajnálom. DE. Ha előrántok egy borítékot, kevésbé lesz frusztrált? Akkor is állami pénzen műt meg, állami műtőben, állami szikével. Nem abból a pénzből teszi ami a borítékban volt. Újabb saját példa a számosból: kértem hivatalosan időpontot. Kaptam. 3 héttel későbbre. Fődokibával egyezkedtem, egy héten belül meg lettem műtve. Most akkor mi a helyzet? Volt hely és időpont vagy nem? Vagy van, de félre van téve azoknak a betegeknek, akiktől a paraszolvencia várhatóan befolyik?
Ebbe a képbe hol jön a Rezsőbá bütyke, meg a Jolán néni reumája?.)

gld 2010.06.20. 17:30:21

@Twisk: tudtam, hogy ezt fogod írni :))

Valahol igazad van. De erre is csak azt tudom mondani, hogy ez ugyanolyan általánosítás, mint részemről azt mondani, hogy én a "kellemes" tapasztalatok alapján általánosítok inkább :)

Nehéz megmondani, hogy hol leledzik az igazság... Nyilván, az ember próbálja kitalálni, mert ezzel saját helyzetén is segít kicsit. De kicsit néha reménytelen vállalkozásnak érzem :)

Csendes Gyerek · http://csendesgyerek.blog.hu 2010.06.20. 17:33:09

Orvoscsaládból származok (szüleim, nagybátyám stb.) Apám nyugdíjas főorvosként kórházba került. Utána még egyszer. Soha többet, azt mondta. Inkább meghal otthon. Úgy is tett. Anyám is beteg, nyugdíjas főorvosként csak azért nem halott még, mert mert egy infúziónál nem hagyta magát megnyugatatni a nővér által, hogy de, de, ez az az infúzió, amit kapnia kell, higgye csak el...

Én ugyan nem vagyok orvos, de ebben az elbaszott országban inkább én is meghalok itthon egyedül, minthogy előtte élve feldolgoztassam magam az egészségügy rozsdás darálójában.

Twisk 2010.06.20. 17:33:19

@adamantium: Értelek, hidd el, és még a gondolat is felháborít, h. ott kell spórolni ahol lehet. /Nálunk - pedagógusoknál - pl. ott lehet, h. nem fizetnek túlórát/.
Valamiért azt érzem, h. ez az egész szervezetlen. Akik a döntéseket hozzák, nem ismerik a valós nehézségeket. Egy csomó diák keres nyári munkát. Mi van a diákszövetkezetekkel? Adminisztrálni ők is tudnának. Gyakornokok? Volt már olyan, h. valaki megpróbált alternatív megoldást keresni ezekre a dolgokra?
De mint az előbb jeleztem: az ördög ügyvédje volnék cseppkét: magam láttam nem egyszer csoportosan tv-ző, dohányzó nővérkéket kórházi osztályokon. Nem a megszakadós képet sugározták. :(

adamantium 2010.06.20. 17:33:26

@Twisk: nyilván az orvosnak befolyása hatalma van afelett, hogy mi történik a kórházban, elvégre ez egy szubjektív meló, te döntöd el, hogy valami sürgős vagy nem. amikor te fizettél neki, akkor korrupciót vásároltál, adott esetben más betegek kárára előrébb kerültél a sorban. kapacitás ugyanis lenne kétszer ennyi műtétre is csak finanszírozás nincs az állam részéről. ha tehát téged sunyiban a hónap elején megműtelek akkor a hónap végén lehet, hogy már egy betegnek nem jut hely. az is magyar specialitás, hogy egy nagyobb beosztásban levő valaki egyenlőbb mint a többiek, és sajnos míg külföldön egy professzort már csak az igazán kirívó esetek érdeklik, inkább tanít vagy kutat addig nálunk kénytelen úgymond pénzes műtéteket végezni amelyek jobb helyen a kezdő orvos tanuló műtétei (persze ott a jó fizetés miatt ezek nem pénzes hanem tanuló műtétek)

adamantium 2010.06.20. 17:37:17

@Twisk: főleg sürgősségi osztályokon a munka rapszodikus, az ágykihasználtság 30-130% közt van. pl traumatológiára ha 3 napja esik az eső jellemzően kevesebben tévednek be mint amikor leesik az ónoseső és mindenki nyakát töri. vagy fül-orr-gégészeten melegfrontkor jönnek az orrvérzők, belgyóra a magasvérnyomásosok. szóval vannak olyan időpontok amikor csak minden 3. ágyon fekszik valaki akkor nyugi van, de amikor pótágyakat kell betenni mert nem bírják?

Twisk 2010.06.20. 17:38:03

@gld: Nézd..... Ez lehetne általánosítás, de sajnos nem az. Ez az elmúlt fél év keserű tapasztalata. De tudod mit? Felvázolom az általam elképzelt alternatívát.
Az orvos műtsön meg a magánrendelőjében a magánasztalán a magánszikéjével a magánpénzemért és akkor szavam sem lesz.
Ill. csak egy kicsi: hol van az én TB-m???:)

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 17:41:40

@adamantium: Senkire nem hárítok semmit!

Fizetek a fagyiért? Fizetek.
Beltúrháztok? Bele.

Mert nem kaptok a Józsitól elég pénzt.
Tőlem elvette. Tehetek én róla, hogy nem adja nektek oda?

Ki a faszom látná át ezt jobban mint TI?
Na vajon akkor kinek kell megoldani?

Büntetitek a betegeket a hozzáállásotokkal. Azzal az ostorral az alkalmazottat (állam)kéne gyepálni, nem minket. Nem kell csodálkozni, ha visszakapjátok. Szerinted kinek van nagyobb érdekképviselete? Gizikének és az elrákosodott méhnyakcisztájának az 50 ezer forintos ügyvédjével, vagy a kamarának?

gld 2010.06.20. 17:43:05

@Twisk: ha azt választod, hogy az orvos műtsön meg a magánszikéjével, stb., akkor azért fizetned kell, és ehhez a TB-nek semmi köze.

Ha a TB terhére akarod megoperáltatni magad, akkor pedig el kell fogadnod, hogy abból ennyire telik sajnos. Nem kapsz hotelszolgáltatást, nem ül melletted a nővér egész nap a homlokod törölgetve, és ha nem kérdezel, akkor bizony információt sem kapsz. Ettől függetlenül meggyógyulhatsz.

Amúgy meg ha a magánt választod, ott is megszívhatod, olvasgass korábbi posztokat :)

Amúgy meg azért általánosítás, mert Veled így történt, de mással koránt sem biztos :) Sajnos ebbe a blogba egyértelműen negatív kicsengésű posztok kerülnek valamiért :) Esküszöm, ha túlélem a a hetekben rám váró térdműtétet, és nem lesz negatív a tapasztalatom, megírom :))

Twisk 2010.06.20. 17:43:06

@adamantium: "elvégre ez egy szubjektív meló, te döntöd el, hogy valami sürgős vagy nem."

De ha meghal a beteg, mert én úgy döntöttem, h. a tyúkszemes Zsuzsinéni (a borítékban 50 rugó) betegebb? Ez a mondat engem félelemmel tölt el. Azt kondícionálja belém, h. nem szabad megengednem, h. bárki más sürgősebb lehessen nálam. Ez rossz érzés ám.:(

adamantium 2010.06.20. 17:45:09

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: a probléma nálad van, mert ha te nem oldod meg akkor én az orvos előbb utóbb megunom és elmegyek szépen németországba, svédországba, norvégiába, angliába, szal eleve olyan helyre ahol tisztességes munkáért tisztességes bért adnak, és akkor már nem lesz ki adjon neked még turhás fagyit sem, ez most nem tudom kettőnk közül kinek lesz probléma?

adamantium 2010.06.20. 17:47:32

@Twisk: hát az az orvos nagy problémája, hidd el senki nem szereti ha hullanak a betegei, idegileg megterhelő de nagyon és az egészségügyi főfelügyelet is kérdéseket tehet fel. a sürgő fogalmát és abban a kontextusban arra értettem, hogy mondjuk két bütykös közül én döntöm el melyik a sürgősebb, de ha neked kés áll ki a hátadból, mari néninek meg hyperakut bütyke van akkor és téged viszlek be a műtőbe, és remélem ez másokban is egyértelmű

Twisk 2010.06.20. 17:48:10

@gld: De én nem kérek hotelszobát. És nem kell a törölgetős néni se. Nekem csak az kell, h. EMBERKÉNT bánjanak velem. És tudod mit? Akár a kórház is felajánlhatja, h. x ezer plusz befizetése mellett hamarabb ágyhoz jutok és stb. A kórház. Érted? Akkor dönthetek. Akarom-nem akarom. Vállalom-nem vállalom. Sok jó orvost ismertem már meg. De nem minden jó orvos jó ember. /Na, ezt bevállalom! Ez egy általánosítás volt:)/

gld 2010.06.20. 17:50:11

@Twisk: "De ha meghal a beteg, mert én úgy döntöttem, h. a tyúkszemes Zsuzsinéni (a borítékban 50 rugó) betegebb? Ez a mondat engem félelemmel tölt el. Azt kondícionálja belém, h. nem szabad megengednem, h. bárki más sürgősebb lehessen nálam. Ez rossz érzés ám.:("

Ha egy orvos 50 rugóért a Zsuzsinéni tyúkszemét fogja megoperálni mondjuk a te félig leszakadt lábszárad helyett, az az orvos mind erkölcsileg, mind szakmailag enyhén szólva megkérdőjelezhető. De nem gondolnám, hogy ez ennyire kisarkított állapot volna, és az sem gondolnám, hogy ez a "rendszer" hibája lenne. Bár a rendszer nem jó :)

mothe 2010.06.20. 17:52:51

@szabidoki: már bocs, de a beteg milyen szolgáltatást nyújt (amiért fizetést kap), amit te pontozni szeretnél, mégis? visszakanyarodtunk az orvos szívességet tesz attitűdhöz. én már csak azt szeretném megkérdezni, hogyha ez egy ennyire szopatós szakma, amit rosszul fizetnek és még az egyetem is szopás, akkor miért tanul ennyi ember orvosnak? nyilván nem szívbéli jóságból.

Twisk 2010.06.20. 17:52:55

@adamantium: Nem lesz gond, mert az üres állásra jönnek a nálunk is szegényebb régiókból a szakemberek. Sajna ez így működik.

Egyéb iránt meg a drága jó nagyikámnak volt igaza: "kisjányom, csak orvos kezibe' ne kerűjjön a szegíny ember...."

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 17:53:09

@adamantium: Elnézve a hozzáállásod lehet hogy előny, ha elmész. Másrészt ha ez a tendencia kvázi rutinná válik kis taknyos orvosjelölteknél mint te, akkor egyre többen fogjuk támogatni, hogy dolgozd le itthon a képzésed költségeit. Szar ügy mi? És talán nem is igazságos.
Csak egy felé léphetsz, kiállsz az érdekeidért, pénzedért és ha véletlenül jó szakember vagy, akkor mindannyian jól járunk. Menekülni könnyű.

Egyébként ezzel a kommenteddel is léptél egy jó nagyot hátra az orvos-beteg párbeszédet illetően.

gld 2010.06.20. 17:53:40

@Twisk: "Sok jó orvost ismertem már meg. De nem minden jó orvos jó ember. "

Ilyenkor elgondolkodom, hogy az emberek tulajdonképpen mit várnak el az orvosoktól? Sokszor az az érzésem, hogy fontosabb nekik az, hogy haverkodjanak, bratyizzanak, mint az, hogy megkapják a szükséges ellátást, amitől meggyógyulnak. Valaki feltett itt egy egyszerű kérdést, aminek valami olyasmi volt a lényege, hogy mit választanál: egy szakmailag jó, de nem túl barátságos orvost, vagy egy olyat, aki barátságos, de a sérves helyett kiveszi a vakbeled?

Én inkább az előzőre szavazok, és ha visszakapom a testi épségemet, majd a szeretteim segítenek abban is, hogy felülemelkedjek a lelki sérelmeimen :) Biztos igénytelen vagyok ;)

adamantium 2010.06.20. 17:58:21

@Twisk: ide nem jön senki, miért jönne? ugyanannyi erővel és tizedannyi adminisztrációval mehet angliába havi 1,5 millióért 90 ezer helyett, szerinted ki az a hülye aki ide jön?

gld 2010.06.20. 17:58:23

@Twisk: "Nem lesz gond, mert az üres állásra jönnek a nálunk is szegényebb régiókból a szakemberek."

Biztos vagy abban, hogy ez nem lenne gond? Mert én nem annyira...

Twisk 2010.06.20. 18:00:45

@gld: Ez egy picit válasz adamantium fájdalomcsillapítos soraira is. Amikor kórházban voltam, láttam egy fiatalasszonyt. Este 6-kor elvetélt. Bement a kórházba, közölték vele, h. vagy fájdalomcsillapítással vállalja a műszeres befejezést vagy kivárja a holnapot. Mert altató orvos nincs. Fájt,vérzett, félt. Nem vállalta. Egész éjjel egyedül feküdt egy szobában, a lőtéri kutya rá nem nézett. Másnap utolsóként került a műtőbe, mert nem volt orvosa. Közel 20 órán át szenvedett. Ráadásul egy olyan dologban, ami a lelket is megtöri, nem csak a testet. Nem halt meg, igaz.

adamantium 2010.06.20. 18:01:31

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: mondtam én, hogy óvodás szinten állsz de nem baj ha majd egyszer kimegyek akkor hiányolni fogom az ilyen gyökereket. remélem a taknyost az magadból és az óvodás státusodból kiindulva írod és nem fogod fel azzal az egy agysejteddel, hogy manapság jellemzően a szakorvosok mennek el de ismerek főorvos vagy docenst is aki elment. egyébként én úgy érzem korrekt vagyok az összes betegemmel, de az ilyen bunkók miatt mint te fogok egyszer úgy dönteni, hogy vége, nem teszem tönkre az egészségemet egy olyan országban amelyik nem érdemli meg az értelmiségét

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 18:03:58

@adamantium: Kicsit szűk látókörű vagy fiam. Vannak nálunk szegényebb országok, ahol SZERÉNYEBB, jól (hanem jobban) képzett munkaerő elláthatja a feladatokat. De ennek persze nem örülnénk. Ezért itt tarunk és megnevelünk. Fogsz majd köszönni, meg ilyenek. Cserébe, ha összefogtok egy minőségibb egészségügyért, kiállunk mellettetek.

Straight 2010.06.20. 18:05:01

@Twisk: Mond. Abból baj nem lehet. Erre meg a helyes válasz:"Akkor mindjárt tökön rúgom a doktor urat és kiderül hogy maga is hisztis e." :)

Twisk 2010.06.20. 18:05:05

@gld: Ez megint a ló másik oldala. Ne hívjon meg az orvos vacsizni, de hozzon nekem virágot és ne meséljen vicceket. DE. A mosoly ingyen van. A figyelem is. És a nyugalom is. És amikor nekem remeg a kezem-lábam, ne olvasson e-mailt és ne röhögcséljen. És köszönjön. Legalább néha.:)

adamantium 2010.06.20. 18:05:26

@Twisk: a nőgyógyász az egy külön állatfaj, nem feltétlenül kell összekeverni a többi orvossal. ezt sajnos a betegek teszik, míg nálunk a szülő nők 90%-ának van választott orvosa addig nyugaton 1%-ának mert ott nem engedhetik meg maguknak. mivel nálunk a nőgyógyászok ehhez hozzá vannak szokva, először a fizetős betegeiket látják el utána meg a csóró lúzer független jelöltet. nem azt mondom, hogy ez jó de a rendszer fejlesztette ki

adamantium 2010.06.20. 18:07:13

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: biztos, vagy benne, hogy a fiad lehetnék és nem fordítva? egyébként a fogalmazásod értelmetlen, ha nem tetszik akkor mehetsz oda hozzájuk - szabadon gyurcsány után

gld 2010.06.20. 18:07:34

@Twisk: sajnálom, és elhiszem, hogy vannak ilyen esetek. Nem vitatkozom ezzel.

De mi csak azt látjuk, hogy szenved, azt látjuk, hogy testileg-lelkileg összeroppant. Viszont fogalmunk sincs arról, hogy orvosi szempontból mi számít igazán sürgősnek, mi élvez mihez képest előnyt. Ez kegyetlenül hangozhat, de így van..

Én is vártam már műtétre 10 órát, étlen-szomjan, nekem is fájt, én is meggyötört voltam testileg és lelkileg. Megkérdeztem, hogy miért kell ennyit várni. Megmondták. Mert balesetest hoztak, polytraumatizált, és aki él és mozog, körülötte sürgölődik... Elfogadtam, és türelmesen kivártam a sorom. Megoperáltak, meggyógyultam.

Tudom, ez szerinted nem ugyanolyan :) Pedig de.

Twisk 2010.06.20. 18:07:45

@adamantium: Szerintem rusticus is értelmiségi. Max. nem orvos.
De ugye evvel most nem azt mondtad, h. csak az orvos az értelmiségi ember?:)

Veronka 2010.06.20. 18:09:55

Ez magánkórház:
nzperx.blogspot.com/2010/05/mandulamutet-avagy-milyen-egy.html

Hogyan lehetne idáig eljutni, és mi valósítható meg egy átlag kórházban balóle odafigyeléssel?

Twisk 2010.06.20. 18:10:28

@gld: Tudod hol tér el a két sztori?
Te bármennyit fizettél volna, akkor sem kerültél volna hamarabb a műtőbe. A kis hölgy ha elkapja bármelyik folyosón közlekedő doki karját és beszél vele, másnap reggel már a műtőasztalon van. Nem. Nála nem volt sürgősebb. Nála csak "csókosabb" volt.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 18:10:38

@adamantium: Értelmiségünk ismérve a vessző hiány, vagy az indulat homályosít?

Alázat bazdmeg, alázat. Ez hiányzik minden mondatodból. Fentebb megemlítették a jó ember vajon jó orvos-e.
Aki nem jó ember, nem lehet jó orvos.
Az arrogancia nem épp jó tulajdonság.

gld 2010.06.20. 18:10:44

@Twisk: "A mosoly ingyen van. A figyelem is. És a nyugalom is."

Őszintén, minden irónia nélkül mondom, hogy csodálatos ember lehetsz, ha mindig tudsz mosolyogni, figyelni, amikor kell... Én nem tudok.

adamantium 2010.06.20. 18:10:57

@Twisk: szó se róla, én mindenkit becsülök és tisztelek aki rendes ember, elvégzi a munkáját és viszonozza az iránta érzett megbecsülésemet és tiszteletemet és nem is kell értelmiségi legyen. de rusticus-sal kapcsolatban azért hadd ne egyezzen a véleményünk, én a szövegeiben csak a megkeseredett tudatlna szájkaratézós magyar átlagpolgárt bírom felfedezni, az értelmiségit azt nem

szabidoki 2010.06.20. 18:11:49

@mothe: már elnézést, úgy gondolom, hogy az nem működne, hogy egy hisztis beteg leronthatná az én átlagomat, de én köteles lennék ellátni minden bunkót... Csak akkor lehet ez működőképes, ha mindkét oldal beszáll a játékba.
@Twisk: ki jön ide szegényebb régiókból? A határontúli magyarok? Dehát onnan már átjött, aki tudott, máshonnan meg ki jön ide? Hogyan, mennyi idő alatt tanul meg magyarul, azt ki finanszírozza neki? Gondolkozz!

adamantium 2010.06.20. 18:12:43

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: aki ilyen kifejezéseket használ értelmiségi nem lehet mondom én, benned az alázatnak szikrája sincs, te a 3 év óvodáddal elvárod, hogy rögtön térdre boruljunk előtted mert néhanapján befizeted a TB-t? hát nem

gld 2010.06.20. 18:13:33

@Twisk: "Tudod hol tér el a két sztori?
Te bármennyit fizettél volna, akkor sem kerültél volna hamarabb a műtőbe. A kis hölgy ha elkapja bármelyik folyosón közlekedő doki karját és beszél vele, másnap reggel már a műtőasztalon van. Nem. Nála nem volt sürgősebb. Nála csak "csókosabb" volt. "

Egyértelműen más szemszögből nézzük és látjuk a dolgokat :) Valszeg a más természetű tapasztalataink miatt... Elfogadom, hogy van ilyen is, maradjunk ennyiben :)

adamantium 2010.06.20. 18:15:40

@szabidoki: vegyük azt, hogy egy vak hangot nem tudsz magyarul mert bantusztániában éltél eddig: eljönnél ide, megtanulnál magyarul ebben az intoleráns társadalomban 90 ezerért havonta, amikor elmehetsz angliába havi másfél millióért főleg ha már gagyogsz angolul?10 ezer orvos hiányzik jelenleg, 10 év múlva 20 ezer fog hiányozni de még az utolsó 100 méteren se fogja fel a társadalom, hogy baj van

szabidoki 2010.06.20. 18:16:23

@Veronka: ez szép, csak az nincs ott, hogy mindez mennyibe is került.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 18:17:08

@adamantium: Nyugi-nyugi! Próbáld meg értelmezni, annyira magvas gondolatokat nem tartalmazott.
Egyáltalán nem vagyok biztos. Max. az öcsém lehetnél.
Maradnék itt, ha nem baj, jól képzett jól megfizetett orvosokkal.
És jó lenne, ha rendelkeznének még egy csomó jó tulajdonsággal aminek az inverzére már fentebb utal(tam)tunk.

szabidoki 2010.06.20. 18:18:19

@adamantium: hát, én inkább angliába mennék, de hát ki tudja, hogyan gondolkodnak a bantusztáni orvosok :)

adamantium 2010.06.20. 18:18:48

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: hát én nem látom benned még véletlenül sem azt az éltes kort, csak fennhéjázással nem lehet bölcsességet nyerni ezt majd megtapasztalod ha két számjegyű lesz az életkorod

szabidoki 2010.06.20. 18:20:06

@Twisk: rusticus talán olvasott ezt-azt, még az sem lehetetlen, hogy van valami diplomája, bár kétlem, de az írásaiból olyan szellemi nihil árad, ami lehetetlenné teszi, hogy vele kapcsolatban értelemről beszélgessünk...

Twisk 2010.06.20. 18:20:07

@gld: A MINDIG és a SOHA között ott van a NÉHA és a GYAKRAN. Tisztelem a véleményedet. Bár el tudnám fogadni. De sajna, nem megy.
De azért kösz a kultúrált viszonyulást. :)

gld 2010.06.20. 18:22:13

@Twisk: "A MINDIG és a SOHA között ott van a NÉHA és a GYAKRAN. Tisztelem a véleményedet. Bár el tudnám fogadni. De sajna, nem megy.
De azért kösz a kultúrált viszonyulást. :)"

Nincs ezzel semmi baj :) A kulturált viszonyulás meg genetikai hiba nálam :)) Hiszek benne, hogy azt kapom, amit adok. Eddig bevált.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 18:23:26

@adamantium: Ez az! Húzd fel az orrod! Jó magasra! Juszt se hallgatlak meg! Mutasd a diplomád! Minden értelmes mondathoz kell minimum egy andragogia szak!

Ugye látod, hogy inkább ez a gyerekes, nem a vulgaritás.

kutya vacsorája 2010.06.20. 18:24:27

@Straight: ööö és az állatorvosok hogyan képesek mégis gyógyítani?

@adamantium: nem, lövésem nincsen, londonban hogyan megy ez, messziről jött ember persze azt mond ugye... de ha legalább kevesebb borítékot kell tuszmákolni a bangladesi lengyelnek, akkor már jobban járt a helyi beteg, ugyehogy?

Twisk 2010.06.20. 18:24:51

@szabidoki: Ez közönséges sznobság doki.:)
Elismerem, nem nézi hová visz be néhány balhorgot, de nem ismerjük. Tudod mi a legrosszabb? Diplomás kolléga szájából hangzott el az alábbi klasszikus: "Vettünk egy tőkesúlyos zongorát." A műveltség, az olvasottság és a kultúráltság nem egyenértékű fogalmak.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 18:27:56

@adamantium: Hát nem láthatsz mindent. De zárjuk rövidre az életkorom. 13 vagyok. Ez már két számjegyű és prím. Lépjünk tovább.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 18:32:05

@Twisk: Csak a tőkéje csappant meg, tehát súlyos volt a kiadása, esetleg emelte is azt a páncéltőkést! :)

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 18:38:16

@Twisk: Akkor fatőkést kellett volna vennie, mivel általánosból tudom, hogy a fa úszik a vízen, a páncél, meg nem. Mert Katika néni azt mondta a páncél vasból van. . .

zoldborso 2010.06.20. 18:40:23

Minden tiszteletem Dr Morcz-é, de sajnos most vitába kell szállnom vele.

Velem, mint már többször, több helyen megírtam, megtörtént, hogy kérdésemre az orvos csak visszakérdezett, hogy van-e egészségügyi végzettségem, majd a nemleges válaszra közölte, hogy akkor úgysem érteném, és nem volt hajlandó felvilágosítással szolgálni. Hiába mondtam neki, hogy diplomás, latinul is tudó egyed vagyok. "Nem volt ideje" nekem magyarázgatni.
Azaz nem árulta el, hogy ha rákra gyanakodott. Ez ugyanis indokolta volna azt a beavatkozást, amit javasolt, de indokolni nem volt hajlandó.
Sajnos igaza lett volna, ha erre gyanakodott volna, én viszont később kaptam orvosi segítséget, mint ha nála, bunkó orvosnál maradtam volna. Merthogy ezek után otthagytam, és egy másik orvoshoz mentem, aki történetesen nem gyanakodott rákra.
Történetesen majdnem az életem múlott ezen.
Ahogy látom, a kommentelők között más is kapott efféle visszakérdezést válasz gyanánt, válasz helyett.

A másik meg az, hogy sajnos azért sem elég arra bíztatni az embert, hogy kérdezzen, mert a laikus nem mindig tudja, mit is kéne kérdezni. Pl. nem tudhattam magamtól, hogy annak a műtétnek, amin végül átestem, igen sokak esetében inkontinencia a következménye. Ezt azonban elfelejtették közölni velem. Ahogy pár más, a kezelések közötti választásom szempontjából lényeges infót is.

A harmadik meg az, hogy sajnos az orvosok egy része nem csak hogy megtagadja a választ, elhallgat döntő információkat, de az is nagyon jellemző, hogy meghazudtolják a pácienst, vagy elbagatellizálják a tünetet. Mintha úgy képzelnék, hogy MINDEN beteg túloz és szépít, úgyhogy automatikusan korrigálni kell, amit mond. Ha azonban a beteg se nem szépített, se nem túlzott, akkor ennek akár végzetes következményei is lehetne rá nézve.

Akárhogy is nézzük, van mit javítani az orvosok kommunikációján.
Ezzel nem állítom, hogy a betegekén nem kell, bizony, ez sokakra ráférne.
De az orvos rossz kominkációjának fatális következményei lehetnek a betegére nézve, míg a beteg rossz kommunikációjával csak saját magának árthat végzetesen, és ez nagy különbség!

adamantium 2010.06.20. 18:41:24

@kutya vacsorája: akkor majd 5 év múlva megoldják a problémádat, jah, hogy addigra meghalsz az senkit nem érdekel. meglepődnék ha magyarországon nem látnának el boríték nélkül, legalábbis a mi beteganyagunkat nézve és nem 5 év alatt

Straight 2010.06.20. 18:43:01

@kutya vacsorája: Na itt áljunk le. Nehogymár kihozzuk hogy ha a beteg szándékosan megvezeti az orvost a fájdalom mértékével kapcsolatban akkor az orvos hibája ha nem megfelelően erős gyógyszereket ír föl.

Az állatorvosra pedig: Ha 100 beteg disznóból 1 megdöglik akkor megdöglött és kész. Ellenben ha 10000 vakbelesből akár 1 is meghal az óriási baj. A két szakmában elkövetett hibák súlya és viszhangja nem igazán hasonlítható össze.

Twisk 2010.06.20. 18:46:00

Erről kapásból az jutott az eszembe, amikor a pszichológus kolléga azért nem küldte a gyermeket szakértői bizottsághoz, mert nem tesztelhető. Lehet, h. értelmi fogyatékos, de verbális tesztelésre alkalmatlan. Logikus, nem?

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 18:47:49

@zoldborso: Ezt a történetet (azt hiszem méhnyakrákról van szó, ami az anyádnál is volt) olvastam. Akkor is nagyon elgondolkoztatott, hogy egy orvos inkább kockáztatja a betege életét, minthogy leadjon az egójából.

kutya vacsorája 2010.06.20. 19:09:06

@adamantium: voltál már orvosnál magyarországon? szültél-e? ha nem előre tolod, lehetőleg euróban, akkor ott fordulsz föl a folyosón. (szeretnék már látni egy ügyészt, aki elviszi a korrupt dokikat, mert mennyivel rusnyább ez, mint a bkv amúgy)"beteganyag": na ez a szó az, amitől a hideg kiráz. ha édesanyád, kishúgod, gyereked kerül kórházba, ő is "beteganyag"?
@Straight: tévedsz. a gazda ebből él, tehát földobja a dokit a kamaránál, hogy csörög, és még igaza is van. valahogy ott már működik a piac: érteni kell a szakmát, sokat kell dolgozni és ki kell szolgálni a kuncsaftot (miközben cirmikétől kevesebb infó jön le, mint marinénitől). rémesen hangzik, ugye?

Straight 2010.06.20. 19:20:30

@kutya vacsorája: hmmm... Persze hogy feldobja de nem értesülsz róla nem kerül a híradóba nem csukják börtönbe és ha csak nem ordenáré hibát vétett el se veszik a diplomáját. Ja és cirmikének van annyi esze hogy ha az állatorvos megnyomja ott ahol fáj nyávog fúj és karmol (info jön le) míg kedves posztolónk fogát összeszorítva tűrte hogy a doki lássa mennyire hősiesen tűri a fájdalmat.

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.06.20. 19:21:17

@szabidoki: És ha jön egy kicsit értelmesebb beteg annál az átlagnál, aki sajnos úgy látszik, téged preferál, és feltesz egy értelmesnek tűnő kérdést, meg aztán még egyet, azért válaszolsz, nem? Vagy visszakérdezel, orvos-e? Vagy azt mondod, bocs, nincs időm?

szabidoki 2010.06.20. 19:24:41

@Tündér a varázspálcával: talán először olvasd el a hozzászólásomat, és csak utána akarj válaszolni, mindenki jobban járna.

adamantium 2010.06.20. 19:25:43

@kutya vacsorája: naponta járok orvosnál, mert elvégre a munkahelyem, nem tudom te hol voltál de nálunk a sürgősségi betegek 90%-a, az előjegyzettek 70%-a még egy "Isten áldját" sem ad. nálam beteg nem ül a folyosón, mindenkinek van kórterme, nem jut mindenkinek 2 ágyas sajnos, de mindenkinek van rendes ágya és minden nap van ágyneműcsere legalább egyszer, fürdetés is legalább egyszer, a kötések is ki vannak cserélve mindig amikor szükséges és ezért nem kell fizetni. ha van műtött betegem akkor szombat-vasárnap is bemegyek ha úgy adódik átkötni, nem tudom te milyen helyen voltál de ne általánosíts légy szíves

adamantium 2010.06.20. 19:28:41

@Tündér a varázspálcával: én nem értem mi van azzal, hogy az orvos megkérdi, hogy a beteg, vagy a hozzátartozó orvos-e? én is megkérdem és a válasz függvényében magyarázom el mi baja, mondjuk ért már negatív meglepetés de hát na. elvégre másképp mondom el mari néninek hogy egy 10 mm-es synthes expert titánium szeget raktunk a lábszárába statikusan reteszelve és 8 hét múlva dinamizálni akarjuk majd

hrcs_123 2010.06.20. 19:39:56

@Twisk: Apám fizikus volt (és a maga módján maga is intellektuális sznob :). Amikor agydaganattal műtötték, a professzor úr a műtét utáni ajándék festményt azért némi kedveskedéssel is viszonozni próbálta - elbeszélgetett hát jóapámmal a szobájában pár percet, és kifejtette, hogy tulajdonképpen az orvostudomány az egyetlen igazi tudomány, melyhez minden más csak hozzájárul. Tudom-tudom, ez önmagában csak egy kis anekdóta, ahogyan a dékán úr pár évvel ezelőtti orvosavatásán a "ti vagytok az értelmiség krémje" szófordulat, de - amellett, hogy én is hajlamos és hajlandó is vagyok olykor kisebb istenként tekinteni egy-egy orvosra - azért jómagam is gyakran úgy veszem észre, hogy az orvosok amolyan arisztokratái az értelmiségnek.

2010.06.20. 19:44:45

épp most jöttem vissza egy külföldi továbbképzésről, ahol meglátogattuk a vadiúj kórházi épületet is. 22.századi. De a fő érdekesség az volt, hogy amíg nálunk boldog boldogtalant fel kell venni, vagy nem kell felvenni, épp annak megfelelően hogy a teljesítendő pontszámokban hol tartunk, addig ott csak igazán kórházi eseteket vesznek fel, indokoltan és a lehető legrövidebb időre, mert a legveszéleysebb "üzem" a kórház, és minek kitenni bárkit is felesleges veszélyeknek. Nálunk a szakmai döntéseket igen gyakran felülbírálja az aktuális teljesítendő pontszám. Vagy megszoksz vagy megszöksz. Mint orvos és mint leendő beteg is mondom.

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2010.06.20. 19:47:51

A kék betűs szöveghez: édes kicsi szívem, lehet,hogy sok "bunkó beteg" is van (belőlük élsz, nagyarcúkám, bezony!), de nem az orvos élete múlik a betegen, hanem fordítva.
Ez még külön jellemző az agyoniskolázott (agyonhajszolt, jajszegény) orvosokra, hogy RÖGTÖN egy ilyen történet után jönnek a buta betegekkel, meg a szánalmas, arrogáns mosakodással.
Nem, bogaram, nem ezzel kell visszakézből válaszolni, hanem kicsikét TANULNI olyat, amit az AtyaúristenEgyetemen képtelenek voltak nektek megtanulni (nem volt a jegyzetben!): EMBEREKKEL BÁNNI, KOMMUNIKÁLNI, röviden: humanizmust. Ja, hogy erre születni kell?! Kérlek szépen, ott a sajtgyár, a tejtermék nem beszél vissza. De kaphatsz szép fehér köpenyt ott is.
Szóval magadat minősítetted ezzel a kék betűs szövegeléssel.

adamantium 2010.06.20. 19:56:07

@morrisal_: bagoly mondja verébnek, hogy nagy fejű, megint egy abszolút hozzá nem értő károgása, aki még egy nevet sem tud beírni, hogy kinek címzi a hablatyolását, de magamra veszem. nem nem a betegből élünk mert azok nem tárgyak, nem, nem közvetlenül a beteg fizet minket hanem központi a bérezés. most feltevődhetne a kérdés, hogy ha mondjuk 10 ezer ember életét megmentem pályafutásom alatt akkor az ő adójukat nem közvetve én termeltem? mi ebben a történetben a drámai? ellátták korrektül, megmentették az életét, megmagyarázták mi a baja.
"képtelenek voltak nektek megtanulni" ezt azért át kellene fogalmazni, hogy értelme legyen de hidd el azért felkészítik a szegény hallgatót az olyan betegek fogadására mint te vagy csak nem eléggé, egyből a rendőrt kellene hívassa és ne próbálkozzon ellátni mert az kontraszelekció

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.06.20. 19:58:52

@szabidoki: ok, bocs, igazad van, valóban ezt (is) írtad: "Persze van olyan beteg is, akinek csillog némi értelem a szemében, azzal nyilván bővebben is el lehet társalogni, de az a ritkább."
Tényleg érdekel, ha %-ban kellene meghatározni, átlagosan hány beteg van, akivel "bővebben el lehet társalogni"?

mothe 2010.06.20. 19:59:44

@szabidoki: látom, nem sikerült megragadni a probléma lényegét. ha bemegyek a boltba és nem tetszik, ahogy kiszolgálnak, beírhatok a vásárlók könyvébe és eldönthetem, hogy többé nem megyek oda. boltosok könyve viszont nincs, amiben a rossz vevőt lehet elmarasztalni. ez a szolgáltatóipar lényege. te szolgáltatsz, tetszik vagy sem, és ilyenkor a rossz modornak következményei vannak.
és ezzel megválaszoltad a fel nem tett kérdésemet is: mióta tartoznak az orvosok az értelmiséghez? a válasz: nem tartoznak oda. ahhoz ti. nem csupán szaktudás kell.

Tündér a varázspálcával · http://szulunkosztcsok.blog.hu/ 2010.06.20. 20:00:53

@adamantium: Nem volt nyilvánvaló abból, amit írtam, de persze az természetes, ha egy orvosnak másképp magyarázzák el, mi baja.

hrcs_123 2010.06.20. 20:02:20

jaj, de nem is ezt akartam mondani :) Kérdezni akartam: 6-7 éve nőtt egy furunkulus a fenekem közepére (a farokcsontom fölé, a farpofák között). Gondoltam elmúlik, de nem tette, helyette inkább diónyira duzzadt és fájt mint a fene. Elmentem az SZTK-ba, ahol a sebész két pillanat alatt felnyitotta, én viszont úgy éreztem közben, mintha felgyújtották volna a fenekemet és percekig izzik vörösen. Most már csak vicces emlék maradt, de akkor nagyon kiváncsi voltam, hogy vajon tényleg nem lehetett ezt legalább egy picit elérzésteleníteni feltárás előtt? Annyi orvos van itt, megmondjátok? :) (Teljes mértékben elfogadom, ha nem lehet, csak arra vagyok kiváncsi, hogy miért nem.)

Krumpli Bogart 2010.06.20. 20:09:01

A kék betűs szöveghez én is hozzá szólnék. Agysorvadásban szenvedő anyám egyik kórházi ápolása során - mivel akkor már nem tudott maga érdeklődni az állapota felől - rengeteg fölösleges várakozás és utánjárás során sikerült elkapnom a kezelőorvosát és kértem, tájékoztasson az állapotáról. Ezt ő meg is tette, én pedig este otthon egy kis feljegyzést készítettem arról, amit mondott, egy hét múlva mehettem a zárójelentésér, a zárót és a feljegyzésemet betettem a kórházi "légócsomagba" a többi eü. irat közé. Kb. hat hét múlva ismét kórházba mentünk, elkísértem a mentővel, a betegfelvételes orvosnak odaadtam a teljes betegdokumentációt. Ő kikérdezett anyám legutolsó kórházi ápolásáról, én pedig elmondtam neki azt, amit az orvos szóban mondott. A felvételes orvos megnézte az iratokat, majd csodálkozva közölte velem, hogy a zárójelentésen egész más szerepel, mint amit én elmondtam neki. Ma sem tudom, mi is történt valójában.
DE! A betegnek nincs szakismerete, van viszont egyedi azonosításra alkalmas TAJ-száma!!!!
Mi lenne, ha a tisztelt orvostársadalom az eü. kormányzat által működtetett, országosan lekérdezhető adatbázisban gyűjtené a kórelőzményeket és nem csak a betegtől informálódna? Az APEH már több, mint tíz éve mindent lát rólam, ami az adózásommal kapcsolatos. Az egészségügy miért nem látja?
Az informatika társadalmában élünk, a XXI. században.

Droidfigyelő (törölt) 2010.06.20. 20:10:11

Minden nagyokos orvosnak csak annyit kívánok, hogy protekció nélkül kerüljön be egy magyar kórház bármilyen osztályára, és ne mondja meg, hogy orvos.

Bár, az is lehet, hogy simán lemészárolják ugyanúgy, mint a civil beteget.

mothe 2010.06.20. 20:12:29

@adamantium: a kék betűs szöveg egyértelműen dr. Morcz válasza a posztra. ez azért egyértelmű, tudod, mert az az egyetlen olyan szöveg a poszt alatt, ami kék. ha már értelemről beszélünk...

Straight 2010.06.20. 20:13:41

@hrcs_123: Na ez egy érdekes beszédtéma és bár elfogult vagyok az orvosok melett de attól még a fizika marad mindennek az alapja. Arra épül a kémia a kémiára meg a biológi. Ennek a háromnak a keverékéből kijön az orvostudomány. De fizika nélkül valahol az antibiotikumoknál megragadtunk volna. (azokból is a kevésbé moderneknél) Ami az antibiotikumoknál fejletebb nem nélkülözheti a fizikát. Fizika nélkül nem lenne: mr pet ct csomó gyógyszer stb.

Mindkettő komoly tudomány mindkettő a maga nemében az egyetlen de eléggé egyértelmű hogy mi épül mire.

deflorator 2010.06.20. 20:14:20

@Krumpli Bogart: Egy ilyen adatbázishoz sokan hozzáférhetnek. Nem biztos, hogy a beteg ismertté akarja tenni azt, ha egy időben pszichiáternél járt vagy nemi betegséggel kezelték.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 20:14:36

@mothe: "mióta tartoznak az orvosok az értelmiséghez? a válasz: nem tartoznak oda. ahhoz ti. nem csupán szaktudás kell."

Erősen osztom a véleményed proliként is.

kutya vacsorája 2010.06.20. 20:15:32

@Straight: börtönbe!? sztem senki sem kapott még műhibáért végrehajtandót magyarországon, és ne is kapjon, mert a bénaság nem köztörvény. de az sem normális, h.a honvédban időzített szüléseket nyomató doki pl. a mai napig uott parádézik. valami következmény azért kellene. a fájdalomról pedig az iskolafogász jut eszembe, aki lidocain nélkül fúrt, de leüvöltötte a hajam, amikor vinnyogtam.
@adamantium: rengetegen dolgoznak a hétvégéken, ettől még nem párásodott el a tekintetem.
jól érzem,h.ez egy betegfikázó blog orvosoknak, ahol a poszt csak alibi arra,h.megint elmondhassák,h.mennyire szar nekik?

biomech 2010.06.20. 20:15:45

@hrcs_123: A helyi érzéstelenítők kémiai tulajdonsága, hogy a gyulladásos környezetben nem fejtik ki a hatásukat. A savas pH miatt. Ha kaptál és mégis fájt, akkor ez a válasz.
Ha nem kaptál, akkor azt gondolom, hogy a fentiek miatt a hentes orvos attól a fölösleges tűszúrástól is megmentett téged.

deflorator 2010.06.20. 20:15:47

@Straight: A matematika mindennek az alapja!

hrcs_123 2010.06.20. 20:20:27

@deflorator: apám mesélte annó, hogy egy évfolyamtársa (fizika) otthagyta őket a matematika kedvéért, mert a fizika szerinte nem elég egzakt :).

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 20:21:03

@Straight: Szerintem inkább kiegészítik egymást. Nem hiszem, hogy rangsorolni kéne.
@deflorator: Azért bárki nem férhet hozzá. Aki meg nagyon akar és megvannak a kapcsolatai, az így is tud rólad mindent.

biomech 2010.06.20. 20:23:10

@Droidfigyelő: Én a minap a kéztörésemmel bekerültem a kórházba úgy mint bárki más. Kivártam a soromat és elláttak úgy mint bárki mást.
Én pedig azt kívánom neked, hogy havonta négyszer-ötször keltsenek fel álmodból, hogy mondd meg mennyi 3523*2419, és ha tévedsz először egy blogban emlegessenek, majd ítéljenek el műhiba miatt.

hrcs_123 2010.06.20. 20:24:38

@kutya vacsorája: Szondinak volt a mondása ha jól tudom, hogy a sebész a gyilkos legjobban szocializált megjelenési formája :)

deflorator 2010.06.20. 20:26:00

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: Az APEH nagyon zárt rendszer, kevesen férnek hozzá az adataidhoz (szerintem).
Egy központi eű adatbázishoz viszont minden rendelőből az orvosok (és nővérek) hozzáférnének. Vélhetően a bejelentkezési név/jelszó egy cetlin a monitorra ragasztva, nehogy elfelejtsék. Innen egy lépés, hogy bárki hozzáférhessen az adataidhoz...

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 20:27:00

@biomech:
Ha fejszámoló művész szakon végeztem volna, akkor jogos lenne az elvárás.

Bár ugyanannál a kérdésnél negyedszerre lehet, hogy tudnám..

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.20. 20:29:12

@Mariana:

Oda menj el, ahol nagy az ultrahangos gyakorlat.

Heti 5 ultrahang-vizsgálattal a nőgyógyász nem jó diagnoszta lesz, hanem inkább kárt okoz, mint hasznot.

hrcs_123 2010.06.20. 20:30:16

@biomech: igen, ez jogos. Nem hiszem, hogy létezik még szakma, ahol nagyobb a fizikai és morális nyomás. Emiatt picit fura is nekem, hogy nincs sem alkalmassági, sem olyan terep ahol ezt később egy orvos tudja zsilipelni. vagy van?

carramba2 2010.06.20. 20:31:29

@hrcs_123: Azért nem lehet, mert a tályogban genny van, és ha a genny a váráramba kerül, vérmérgezés (sepsis) alakul ki. A helyi érzéstelenítő beinjektálásával a gennyet is be lehet vinni a véráramba.

mindenlébe 2010.06.20. 20:33:57

Lehet ezt másképp is. Angliában szültem, elhúzódó, 50 órás vajúdás után. Az állami kórházban sok ügyeletes bábát és orvost fogyasztottam ezalatt. Mind tökéletesen értett "betegül", és akkor is elmagyaráztak mindent részletesen, amikor én már nem voltam olyan állapotban, hogy kérdezzek. Nem nekem kellett kihámoznom a szakszövegből, hogy mi van velem, a babámmal. Egyetlen egyszer történt, hogy előttem egy bába egy orvosi kifejezést használt az orvos felé, ekkor párom kérdésére BOCSÁNATKÉRÉS után elmagyarázta, mit mondott. A bábák fizetése pedig kevesebb volt, mint az enyém, tehát nem ezen múlik!

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 20:38:20

@hrcs_123: Hmmm. Egy picit elgondolkoztattál. Vagy csak empatikusra ittam magam?

Miért nincs ALKALMASSÁGI?!! Miért elég a biflázási tudás, egy 130-as IQ, egy jó családi hátszél?

Ha az orvosok valóban szeretnék az értelmiség elitjét képezni, nem elég az, ha csak annak képzelik magukat.

Mégsem ittam annyit..

Straight 2010.06.20. 20:40:03

@kutya vacsorája: 1: Geréb Ágnest most vádolták meg emberöléssel.
2: Részeg állatorvos nem kap börtönt de egy részeg orvos ha meghal a betege úgy megy a börtönbe mint a huzat. Ki kell ábrándítsalak lehet letöltendőt kapni. Orvosnak is gyógyszerésznek is. És ez így is van rendjén (pedig gyógyszerész leszek).
@deflorator:
@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: Szerintem a Fizika az alap a matematika pedig a nyelv.
Amúgy meg eszem ágában sincs rangsorolni mondtam hogy elfogult vagyok az orvosi témák iránt. Egyszerűen azt mondtam hogy az orvosok építkeznek a fizikából és nem fordítva.

Egyszerűen csak egy olyan témát érintettél ami az egyik nagy kedvencem és nem bírtam ki hogy ne nyilvánítsak véleményt. Engem a fizika abból is elsősorba a kémiába átvezető kvantumfizika abszolult le képes nyűgözni.

biomech 2010.06.20. 20:43:56

@hrcs_123: Nem értem a zsilipelést. Válaszolok, csak mire gondoltál?

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 20:46:24

@biomech: Ugye észrevetted azt a három pontot az utolsó mondatom végén!?

Kicsit olyan sejtelmesnek szántam, nem komolynak. A hangsúly az első mondaton volt. Bármilyen hihetetlennek is tűnik.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.20. 20:47:54

@morrisal_: Despota, aki a bloggazda, máshogy tördelte, mint ahogy beküldtem. Az első bekezdésemet 3-ba. Az eredetiben talán érthetőbb volt, hogy a bunkó betegekről a 3. helyen beszéltem. Mert vannak olyanok. Nem arra gondolok, akinek kevés iskolája volt. Mellékes, de nekem is van hentes ill. tanyasi gazda barátom, kevesebb mint 8 általánossal, és tudom, hogy mindenben számíthatnak rám, ahogy én is rájuk. Szóval bunkó az nem műveletlen vagy idős vagy mittudomén. Bunkó az, aki bunkó. Nem köszön, leüvölti a fejemet, nem hagy szóhoz jutni, nem megy ki a kórteremből, ha másik beteget hoz a mentő, és meg kell vizsgáljam.
A humanizmusom megítéléséhez meg semmi közöd, nem ismersz személyesen. Abból esetleg próbálkozhatsz, hogy összeszámolod, kb hány órát töltök itt azzal a céllal, hogy próbáljam a homályt a fejekben oszlatni. De teljesen mindegy mit mondok, neked láthatóan az a prekoncepciód, hogy minden orvos hülye, és az ilyen sémákban gondolkodóknak az a sajátosságuk, hogy minden infót a saját rendszerükbe építenek be.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 20:48:38

@biomech: Feszültség levezetés. A zsilip átengedi a felgyülemlett vizet, mielőtt áttöri a gátat.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.20. 20:51:09

@a pynás:

"Beteg"

Bár a magam részéről a pácienseimről szoktam beszélni, a várandós (nem pedig "terhes") nők "beteg" fogalma részben az egészségügyi torvényből is származik.

1997. évi CLIV tv:

"3. § E törvény alkalmazásában

a) beteg: az egészségügyi ellátást igénybe vevő vagy abban részesülő személy;"

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.20. 20:51:15

@Krumpli Bogart: Teljesen igazad van, szerintem nagyon hasznos lenne egy ilyen adatbázis, bár az ombuccmannak is lenne kérdése ezzel kapcsolatban. Annyira tetszik az ötlet, hogy pár éve le is írtam: republicator.blog.hu/2008/06/12/eeir

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.20. 20:59:22

@DarthVader:

Beleesel az SZDSZ-es "egészségpolitikusok" csapdájába.

Adj egy családanyának havonta 10000 forint konyhapénzt, hogy abból, és csak abból lássa el a családját.

Majd letolod, amikor csak kenyeret és vizet képes venni, valamint azt terjeszted, hogy rossz anya.

Azt meg sem próbálod, hogy megfelelő összeget adj neki.

És úgy írsz, mintha orvos lennél. :-(

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.20. 20:59:36

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: Na ezzel teljesen egyetértek. Nincs alkalmassági, nem is volt soha. Én egész életemben orvos akartam lenni, de 4. gimiben felmerült bennem, alkalmas leszek-e, ezért elmentem a Pályaválasztási Tanácsadóba. Az volt a legviccesebb így utólag, hogy láthatóan nem tudtak velem mit kezdeni, és nekik sem volt lövésük se arról, mit lehetne rajtam tesztelni.
Egyébként rém nehéz dolog, de mondjuk egy számítógépes MMPI tesztet ki lehetne töltetni mindenkivel, az 2-3 óra alatt megvan, és a feltűnően elmebetegeket kiszűri.
Amúgy meg meg lennél lepve, de az orvostanhallgatók zöme (talán az egyetemi védett környezet miatt) még mindig egy csomó romantikus okból (segíteni a rászorulót stb) végzi az egyetemet. Valami később romlik el (akinél elromlik), és szerintem részben a rendszer, részben a társadalom, és csak kisebb részben az egyén tehet róla.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.20. 21:00:53

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.:

Ó, egy perc alatt regisztrálnak 200 mailcímet, hogy tönkretegyék az orvost.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 21:03:04

@Dr. Morcz: Elolvastam a postodat, zseniális! Hol tart a kivitelezés?
hány kolléga tud róla és hány támogatja?
Ha csak simán leszarták, akkor miért?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.20. 21:04:09

@Dr. Morcz:

Ugyan, tudhatnád, hogy neked nem jár szabadidő, nincs magánéleted, és egyáltalán, örülj, hogy ötödszörre is elmondhatod ugyanazt ugyanarról ugyanannak.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 21:04:57

@radiologus.hu: Ezt úgy mondod, mintha ez kiszűrhetetlen lenne. Elvakult Gizi néni proxi szerverről nyomja?

biomech 2010.06.20. 21:06:04

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: Köszönöm. Ilyen zsilipet én nem ismerek (mármint hivatalosat). Ez egyenlő azzal, hogy minden orvos magára van hagyva a feszültségével.
Az alkalmasságiról meg csak az jut eszembe, hogy sajnos mibenlétéből eredően az orvosé talán az egyetlen "szakma" amiről a jelentkezőnek semmilyen tapasztalata nem lehet. A tanár jelölt sejtheti, hogy milyen lehet tanítani, a mérnök, hogy milyen lehet áramköröket méretezni, mert "kicsiben" kipróbálhatták.
De orvoslást kicsiben?

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.20. 21:06:10

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: Elszállt az éterbe, aztán majd valaki megcsinálja. Szerintem az első lépés az, hogy megkenik a döntéshozókat, bár a jelenlegi főnökünket hálistennek nem úgy ismerem, hogy hajlana az ilyesmire.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.20. 21:07:32

@Twisk:

Félre lettél informálva, de egy félórás műtétért 30 ezer forint kb. reális díjazás.

nanogyo 2010.06.20. 21:07:54

Elnézést, ha olyasmit írok, ami már műsoron volt, de nem tudom az össze kommentet végigolvasni.
Kedves Dr. Morcz! A nyitó hozzászólásodhoz szeretnék néhány gondolatot fűzni.
"Még egy apróság. Nyilván nagyon frusztráló volt nem találni a nővért a kiütések jelentkezésekor, de aki szerint a nővér DARAB, az ne csodálkozzon, ha rá is mint egy DARAB betegre tekintenek."

Szerintem a sorrend rossz. Az írás alapján ELŐSZÖR a posztolóra tekintettek úgy, mint DARABRA, ettől ő bemorcult és DARABnak nevezte a nővért. Annyira azért nem tudok csodálkozni ezen, lehet, h magam is beleesnék ebbe a hibába. Akkor is, ha a nővérnek, orvosnak, etc. ez nem tetszik. Ugyanis az ember amikor kórházban van és nem munkájából adódóan, akkor feszültebb, érzékenyebb és még egy csomó mindenebb, mint normál állapotában, márcsak azért is, mert beteg. Hisz épp azért van ott, nem? Elég baj ez neki már alapból, nem kell szaporítani a problémáit.
Aki meg munkaköri kötelességből tartózkodik a megszentelt falak közt, az bizony nem szívességet tesz. Akkor sem, ha áldozatos meg hivatástudó meg minden, a gyógyulás után pedig a páciens hálás neki. De addig és akkor meg ott a munkáját végzi. Kötelező módon a maximális erőbedobással. Nem?

Rá sem merek gondolni, h nem.

A másik, amit kérdezni szeretnék:
"Műtétes szakmákban különösen, de máshol is fontos az "ágykihasználtság", ami egy szerintem teljesen barom fogalom. Ui. ha egy kórház 100% hatékonysággal és igen gyorsan dolgozik, akkor az ágykihasználtsága tart a nullához."

Ezt nem értem. Ha egy kórház 100% hatékonysággal dolgozik, az azt jelenti, h roskadnak az ágyak és ágyneműcserére is alig van idő.
Ha az ágykihasználtság tart a nullához, az azt jelenti, h nincs ágykihasználtság, vagyis üresek az ágyak. Akkor most mi van?

hrcs_123 2010.06.20. 21:08:07

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: Na, segítsünk rá az empátiádra egy picit :)
Közeli hozzátartozóm (ködösítek :D) egy dékáni hivatalban dolgozik, ezért harminc éve hallgatom a történéseket (nyilván az ő szemüvegén keresztül). Ez alapján eszembe sem jutna, hogy elég biflázni illetve egy kis értelmi képesség. Ez, illetve a családi hátszél általában odáig segít, hogy bejusson. A kikerülésig az oktatók igyekeznek ellátni az alkalmasságit (kibasszák aki tök beteg, magyarul...). Nem jellemző, hogy átnyomjanak bárkit is (bár most lesz egy politikusunk, aki úgy végzett nőgyógyászként, hogy megígértették vele, hogy soha nem nyúl nőhöz :) ). Utána viszont - amennyire tudom - marad a gyógyszerszekrény megcsapolása, ha jön a kiégés (vagy a saját vérének lecsapolása ügyeletben ;). Az azt hiszem nem kérdés, hogy elképesztő a nyomás, már ha csak a ledolgozott órák számát és rendszertelenségét nézzük is - bár a felelősség hosszútávon sokkal megterhelőbb lehet. Ehhez még vedd hozzá, hogy folyamatosan képeznie kell magát nap mint nap ha nem akar lemaradni a szakmában (ja, és közben ne válljon szakbarbárrá, mivel csak amire szakosodott, azt is jó ha követni tudja az új eredmények tekintetében), és akkor nem is beszéltünk az okokról, ami miatt egyáltalán orvosnak ment (orvos mindenki az ükapuig, hatalmas elvárásokkal? meg akarja gyógyítani a rákot, amiben anyu meghalt? az orvos-beteg kapcsolat egyensúlytalansága vonzza valamiért? vagy megvédi a fehér köpeny a betegségektől? blablabla). No, és akkor ezekután ne hibázzon havi 120 rugóért, mert kurvaanyja. Egyszóval megértem én, csak az gondolkodtat el, hogy sokan mégis tudják ezt emberségesen művelni, ugyanilyen feltételek mellett. Az alkalmasságit tehát nem azért vetettem fel, mert a csúnya dokikat ki kellene vágni a rendszerből, hanem azért, mert szinte magától értetődő, hogy ilyen helyzetben a pszichés vonalat is tréningezni kellene. Persze biztos sok idő meg pénz, mint minden... :)

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 21:11:30

@Dr. Morcz: Talán kicsit szkeptikus vagyok, de úgy érzem, hogy egy kicsit a társadalmi megbecsülés (rangkórság) is motiválja őket. Ennek ellenére nagyon szeretném elhinni, hogy tényleg a gyógyítás miatt lesznek orvosok.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.20. 21:13:07

@kutya vacsorája:

A latin zsargon használata azért történik általában, mert úgy tanuljuk.

Szóval "musculus teres maior"-t tanulunk, és nem "nagy görgetegizmot". Konkrétan a legtöbb dolognak a magyar nevét sem ismerjük, szemben a TF-et végző edzőkkel, akik meg csak magyarul tanulják ugyanazt.

hrcs_123 2010.06.20. 21:13:15

@biomech: a fentiekre gondoltam. Arra, hogy amennyire tudom, az orvosoknak nincs kötelező szupervízió, sem valamilyen tréning/csoport/szellemidéző szeánsz meztelen nőkkel/stb. ahova fordulhat, ha jön a kiégés. Szóval te mit csinálsz? Hogy döntöd el, hogy a kiégés felé haladsz, vagy csak rossz passzban vagy? Hgoy döntöd el, hogy esetleg már a betegeid kárára megy, vagy ez még belefér? Vagy ki jelez vissza?

hrcs_123 2010.06.20. 21:16:15

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: Hát nem tudom, ismerek egy pszichiátert aki oktatott dokikat, és az első kérdése volt, hogy akkor most mindenki gondolkozzon el arról, hogy miért ment orvosnak. Aki azt mondta, hogy beteg embereken akar segíteni, az fusson neki még egyszer annak a gondolkodásnak, mert ezt lehet mondani a betegegnek, meg kórház a város szélében :) (najó nem így mondta, de ez volt a lényege)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.20. 21:17:31

@kutya vacsorája:

Azért nem kapsz egyértelmű választ, mert egyértelmű válasz nem létezik.

Képzeld el, hogy le kéne mérned pontosan 25 centit. Kapsz 20 darab vonalzót, mindegyikre az van ráírva, hogy "25 cm". És mind a 20 különböző hosszú.

Kb. ennyire egyértelműek a dolgok az orvoslásban.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.20. 21:17:51

@nanogyo: Arra az egy DARAB nővérre jut jellemzően 30-40 DARAB beteg, ez sokmindent megmagyaráz. Nem fogok részletesen választ írni, sokak kommentjeiben már benne van.
Ágykihasználtság: Régen egy (tervezhető) epekőműtét úgy nézett ki, hogy a beteg bejön hétfőn, leveszik a laborokat kedden, elkészülnek szerdán, belgyógyász/altatóorvos megnézi csütörtökön, műtétre kiírják pénteken, megműtik hétfőn, sebgyógyulástól függően hazamegy pénteken, ez összesen 12 nap, ha jól számolom. Arra a 12 napra az ágyának a kihasználtsága 100%.
Ma a beteg járóbetegként túl van laboron, altatóorvoson, műtéti kiíráson, egy jól szervezett helyen bemegy hétfőn, megműtik másnap. Ráadásul változott a műtéti technika, rövidebb a sebgyógyulás, pár nap múlva otthon lehet. Az ágya a 12-ből 5-7 napon szabad lehet. Mivel egy adott régióban nem valószínű, hogy 2x annyi műtét lenne, mint 10 éve volt, az ágykihasználtság 50% körül lesz, pedig a beteg is hamarabb otthon van / dolgozik, és a kórház is kevesebbet költött a "hotel" jellegű költségekre.

nanogyo 2010.06.20. 21:20:00

@biomech: "Az alkalmasságiról meg csak az jut eszembe, hogy sajnos mibenlétéből eredően az orvosé talán az egyetlen "szakma" amiről a jelentkezőnek semmilyen tapasztalata nem lehet. A tanár jelölt sejtheti, hogy milyen lehet tanítani, a mérnök, hogy milyen lehet áramköröket méretezni, mert "kicsiben" kipróbálhatták.
De orvoslást kicsiben? "

Ne haragudj, de ez lila köd. Honnan sejti a tanárjelölt, h milyen tanítani? Mert járt iskolába? Honnan sejti a mérnöktanonc, h milyen házat építeni? Mert voltak neki is építőkockái? És honnan is sejtheti a jövő dokija, na honnan? Gyerekként sosem volt beteg??? Ha ebből nem, akor azért van némi gond - sztem. Akárhol is legyen az a gond. És akiket meg sem említesz: honnan sejti mondjuk a leendő hentes-mészáros, hogy milyen...
Tényleg csak az orvos nem tudhatja??? Bányász, vadász, masiniszta, űrhajós???
Ember, nemcsak a diploma ad szakmát - ez egy. És a képzelőerő szintén nem a diplomához van kötve - mint ezt oly sokszor tapasztalhatjuk.

Straight 2010.06.20. 21:20:16

@Dr. Morcz: Javíts ki ha tévedek de egy beteg receptjeit az oep nyilvántartja beleértendő a bno kódot is csak valami megfoghatatlan liberális oknál fogva ez az adatbázis nem hozzáférhető.
Szerintem a BNO kódok ha részletesen nem is de nagyvonalakban tájékoztatnak a kórelőzményekről. Tehát az adatbázis létezik csak nem hozzáférhető.

Egyébként az oep ezeket kéri minden recept után.

Rendelt gyógyszer neve,
mennyisége
kiváltás dátuma
taj szám
bno kód
beteg neve
kora
címe
orvost azonosító szám
receptet azonosító szám
igénybe vett támogatás mértéke

Ha létezik ez az adatbázis miért nem használhatják?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.20. 21:20:17

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.:

Ugyan, ugyan, megértem a pattogásodat (számos eü. szakközepet végzett emberrel beszélgetve már életemben), de a frusztrációidat nem kell személyeskedésbe fojtani. :-)

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 21:20:30

@hrcs_123:
Azért ne dramatizáljuk túl.

Egy ember aki végzi a szakmáját kevés pénzért és sok stressz éri.
Jóval több pénzért is sok stressz fogja érni.
Nem depressziós az összes orvos, mert el kell végeznie a munkáját.

aesculap 2010.06.20. 21:20:41

Kedves Kollégák!
A blog színvonala lassan már alulmulhatatlan.
A hozzászólók többsége (tisztelet a nagyon kis számú kivételnek) vagy pocskondiázik, vagy provokál. Hagyni kéne őket, hadd fortyogjanak magukban.
Én mindenesetre kiszállok.
P.S.:

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.20. 21:21:30

Na jó, mára elbúcsúzom. Búcsúzóul az ÉS honlapját plagizálva, már 318 kommentje nem tudom, mit gondoltok a beteg/orvos kommunikációban a betegek által elkövetett (és az ellátásukat veszélyeztető) hibákról, amikre példát is írtam.
További jó vérnyomásemelést mindenkinek.

hrcs_123 2010.06.20. 21:24:20

@biomech: az alkalmassági nem egy szakma kicsiben, hanem a szakmához szükséges készségek felmérése. Ami többek között lehet akár a stresszel való megbírkózás készsége.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.20. 21:25:08

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.:

Ja, hogy te kveruláns paranoid jellegű dolgokat irkálsz?

Nagyon hitelesen csinálod, egész hihető. :-)))))

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 21:29:56

@Dr. Morcz: Na azt ne mond, hogy olyan nincs! Zabált már jó pár orvos kacsát, ami a mi asztalunkon kötött volna ki, mert drága anyám (és korosztálya számtalan emberrel és rossz beidegződéssel) kétszer fizette ki a munkáját.

@radiologus.hu: Próbáljam ki a kanál vizet? A frusztráció egy rám illő gyors diagnózis az alapos komment anamnézis után doki?

nanogyo 2010.06.20. 21:31:49

@Dr. Morcz: Másról beszélsz.
Én azt nem vitatom, h sok beteg jut egy nővérre, de ezt AZT az egy DARAB beteget nem kell hogy érdekelje. Nem ő tehet róla, nem miatta van így, nem kell/szabad, h tehernek, nyűgnek, problémának érezze magát, aki csak a túlterheltséget növeli. Igen, nem vitatom, lehet, hogy szegény nővér túlterhelt, de - mondom - ez nem annak a DARAB betegnek, akit darabként kezelnek a problémája. Nyilván. És ő a maximális ellátást várja el a saját élete/egészsége érdekében. Ez baj esetleg?

Amit az ágykihasználtságról válaszként írtál, az közismert, de nem oldja fel az ellenmondást az eredeti kérdésemben és nem ad új információt. Arra következtetek, h talán a megfogalmazásod volt pontatlan a korábbi megjegyzésedben. Amúgy meg a kihasználtság kérdése egy jó nagy álprobléma, amit görget maga előtt minden éppkori kormányzat és gyanúm, h még nagyon sokáig így is marad. Azért, mert nem engednek szakembereket a kérdés közelébe - ezer és egy "misztikus" okból. Szakember alatt itt nem az orvost értem, mert ide nem az kell, hanem a folyamatszervező-átvilágító-optimalizáló tudort, akik a közvélekedéssel ellentétben léteznek és értenék is a dolgukat, ha hagynák. De ez már egy másik téma.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 21:33:53

@radiologus.hu: Mi az a kveruláns paranoid?
Próbáld meg szegény betegnek elmagyarázni, hogy megértse. Egy kis gyakorlás nem árt.

hrcs_123 2010.06.20. 21:33:56

@Dr. Morcz: én személy szerint azt, hogy az orvos/beteg kommunikációt az orvosnak kell tanulnia, nem a betegnek (ahogy ezt meg is teszik, elvileg). Empátia nélkül pedig menjen az ember sebésznek mondjuk, hamár muszáj orvosnak mennie, vagy kutatónak, vagy mittomén. Ettől még persze vannak idióta/pofátlan/egyenesen hülye páciensek, amin lehet kiakadni, az ellátás után.

hrcs_123 2010.06.20. 21:36:38

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: odabent téveszmés, odakint meg szeret vitatkozni :)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.20. 21:37:05

@Twisk

"Nem lesz gond, mert az üres állásra jönnek a nálunk is szegényebb régiókból a szakemberek. Sajna ez így működik."

Ez baromi nagy tévedés, több SZDSZ-es és MSZP-s egészségügyi miniszter próbálkozott ezzel az ócska szöveggel.

A tény ezzel szemben az, hogy aki Kambodzsából jőve megszerzi a magyar (azaz EU-s) honosítást, az azzal a svunggal megy tovább Németországba.

szita szita péntek 2010.06.20. 21:38:43

"Szóval lehet az orvosokat fikázni, de ne tegyünk már úgy, mintha a társadalom az orvosokon kívül csak Grál-lovagokból állna." - Az orvos a szememben egy szemernyivel sem előrébb való, mint a bármely szolgáltató szakma bármely képviselője. Márpedig a szolgáltatóiparban a vendégnek mindig igaza van. Az, hogy az egészségügy kvázi "versenytárs nélküli" állami szolgáltatás sajnos eltorzítja az értékrendet. Egy normális világban ott és akkor a beteg lehet hülye, de az orvos (aki ott dolgozik) nem!

Informálás: AZ egy dolog, hogy az orvos válaszol, ha kérdezik - még szép! A kritika ott van, hogy miért nincs a beteg tájékoztatása a rendszerbe építve? Miért kell ennek ilyen esetlegesnek lennie?

Ha már a rendszerkritikánál tartunk: A lelet a legrosszabb helyen a betegnél van. Az informatika korában mi fenéért sétáltatjuk még azt a szerencsétlent? Kapja meg a háziorvos elektronikusan, a beteg pedig - ha már kórházban van - ott és akkor kapja meg a szükséges infót!

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.20. 21:39:41

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.:

A tények tények, nincs értelme köntörfalazni meg játszani a sértődött kisnyulat.

biomech 2010.06.20. 21:41:38

@hrcs_123: Ahogy mondtam magamra vagyok hagyva. Senki nem segít, sőt elvárják, hogy magam oldjam meg a problémáimat.
Nem számít, hogy a multiknál külön osztály van erre, a hadseregben pedig egyszemélyi felelős előljáró, az egészségügyet mindenki az "orvosokkal" teszi egyenlővé.
Oldjam meg a magam problémáit, azután, hogy megoldottam a betegeméit.
Egy ideig megy. Aztán az ember ereje gyorsan fogyni kezd. Tehetetlennek érzi magát.
És nincs tréning, és nincs zsilip. Csak számonkérés van.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.20. 21:42:05

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.:

Csak így tovább, nagyon jól nyomod!

Tényleg annyira jól hozod a totál primitív trollt, hogy öröm nézni. :-))))))))))))

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.20. 21:43:35

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.:

Az eü. szakközepet végzett emberek egy részének van nyilvánvaló frusztrációja, melynek lényegére most nem szeretnék kitérni.

hrcs_123 2010.06.20. 21:44:00

@biomech: és te például hogyan oldod meg?

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 21:45:24

@aesculap: Megint egy seggfej. "Alulmulhatatlan" Ú.. de jó! Ha a kedves beteg a pofádba mondja az igazságot, akkor rászólsz, hogy disztingválja magát.

Te is ki a faszomnak képzeled magad? SZNOB VAGY BASZOD. Bár fogalmad sincs róla.

Kedves kollégák???? Nem a szakmának kell megfelelni te pöcs. Azt majd a kerti partin.
Mond már ki, hogy kire gondolsz! Mintha nem lenne nyilvánvaló. Eke.

Straight 2010.06.20. 21:46:56

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: Utánanéztem. :) Azt jelenti hogy mindenkit megvádol mindennel és azt hiszi mindenki összeesküdött ellene.

Egyébként mindíg tanul újjat az ember. Van egy ember a környezetembe aki pontosan ezt csinálja. Kb két hete kezdett leesni hogy a baj inkább orvosi nála mint jogi és most lettem benne biztos.

Straight 2010.06.20. 21:49:06

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: ÓÓÓ elment a bloggazda lehet tirpák hangnemben írni? Magad minősíted.

trimalchio 2010.06.20. 21:49:58

@aesculap: "Kedves Kollégák!
A blog színvonala lassan már alulmulhatatlan.
A hozzászólók többsége (tisztelet a nagyon kis számú kivételnek) vagy pocskondiázik, vagy provokál."
Teljesen egyetértek. Azzal a kitétellel, hogy ez néhány itt kommentelő orvosra is igaz.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.20. 21:50:32

@adamantium:

Nyugi, nyugi, majd aki beteg, szépen elmegy a magánrendelésedre. Te meg csak azt mondod: "végeztünk, a recepción tetszik megkapni a számlát".

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 21:53:58

@radiologus.hu: Hát így összességében: Védd tovább a mundért, bár szarul csinálod. A túl sok szmájli bizonytalanságra utal. Tudtad? Vagy csak a fogalmazáskészség hiányossága.
Látom te is okosan a megoldást keresed..
Egy középiskola egy négy éves szakasz az ember életében. Ami nem túl sok. Történik azon kívül más is.
Rossz felé tapogatózik doki!

biomech 2010.06.20. 21:56:14

@hrcs_123: Ezt nem nekem kell megoldani.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 21:57:20

@Straight: Miért? Itt volt? Magamat már minősítettem. Mit vártál RUSTICUS-tól?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.20. 21:57:42

@Tündér a varázspálcával:

"Tényleg érdekel, ha %-ban kellene meghatározni, átlagosan hány beteg van, akivel "bővebben el lehet társalogni"? "

Akivel érdemben lehet kommunikálni a betegségéről meg az ezzel összefüggő dolgokról?

Magánpraxisban kb. 70-80 %.

Államiban úgy 15-20 %.

hrcs_123 2010.06.20. 21:59:39

@biomech: Nem értem. Azt mondtad neked kell megoldani, ezt várják el tőled. Most meg azt, hogy nem neked?

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.20. 22:00:15

@Krumpli Bogart:

"Mi lenne, ha a tisztelt orvostársadalom az eü. kormányzat által működtetett, országosan lekérdezhető adatbázisban gyűjtené a kórelőzményeket és nem csak a betegtől informálódna?"

Jó lenne, csak a minisztériumnak az elmúlt években sokkal fontosabb dolgai voltak.

Pl. széfeket meg vizitdíj-automatákat kellett vetetni a kórházakkal.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 22:03:09

@Straight: Akkor megint tanítok neked újat. Ha jól emlékszem az előző kommentjeidből ezt a hibát rendszeresen elköveted:
"Van egy ember a környezetembe"

-HOVA rakod a faszod?
-A pináBA
-HOL van a faszod?
-A pináBAN.

Tehát "környezetemben". És baromi messze áll tőlem a nyelvtannáciskodás. Lásd: Fenti irományok.

Straight 2010.06.20. 22:05:15

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: Ennek se eleje se vége. Pár beteg itt szidja az orvosait a rendszerből adódó hibák miatt. (természetesen az orvos is lehet bunkó de én őket gondolom kivételnek)
Lenne egy építő jellegű javaslatom. Szidjuk a Szadeszt és Fletót abból baj még nem származott. Sőt. Erősíti a közösségi szellemet és még a léleknek is jól esik.:))

biomech 2010.06.20. 22:06:46

@hrcs_123: Ha a szavakkal játszunk, akkor győztél. Abban nem veszek részt.
A különbséget az azt várják tőlem és a nem az én dolgom lenne között ismét rád bízom.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.20. 22:07:42

@Straight:

Mivel az OEP csak bekéri az adatokat, de fel nem dolgozza, a válasz adott. :-)

2 évvel ezelőtt megyei kórházi adategyeztetés az OEP-ben kockás spirálfüzettel mond neked valamit? Mármint hogy az OEP-esnél volt kockás spirálfüzetben vezetve az adathalom.

Straight 2010.06.20. 22:10:55

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.:
A helyesírás nem az erősségem ezt elismerem de ilyen hibát nem vétek. :) Úgy látszik neked meg a gondolkodás nem lehet az erősséged ugyanis akkor rájönnél hogy a szavak végérő hiányzó betűk könnyen lehetnek elütések mint pl. f helyett d-t vagy g-t ütni.

Ez amúgy nem nyelvtannáciskodás ez tényleg durva hiba. Láttam már nyelvtannácit. Egy olyan már az első kommentemre sem bírta volna ki hogy ne reagáljon.

hrcs_123 2010.06.20. 22:14:24

@biomech: ??? Komolyan nem értelek. Nem kötözködtem, azt gondolom egy teljesen érthető kérdést tettem fel érdeklődésből, amire ezidáig tudtál is válaszolni.
Megismétlem, mert gondolom csak félreértettél valamit...
1. Kérdeztem, hogy milyen módszerrel tartja karban magát egy orvos, hogyan védekezik a kiégés ellen, vannak-e erre szakmai terepek.
2. Válaszoltál, hogy nincsenek, hogy kezeld ezt a problémát tőled várják el.
3. Kérdeztem, hogy és Te pl. akkor hogyan oldod meg?
4. és innen jön a nem is értem micsoda, nem értem milyen szavakkal játszom szerinted, főleg nem értem, hogy miért gondolod ezt részemről játszmának.

Ha nem akarod megmondani, mert mittomén kismacskákat dobálsz az erkélyről feszültséglevezetésként, akkor mondd, hogy semmi közöm hozzá és annyi.

Straight 2010.06.20. 22:17:21

@radiologus.hu: Nem. Nem halottam még erről de durva.:) Csak akkor nem tudom mire megy ez az egész. Csak kezdenek valamit ezzel a rengeteg adattal. Csak annyit tudok hogy nem is olyan régen majdnem be kelett zárnunk mert elszállt az online kapcsolat az oep el. (ilyenkor nem lehetsz nyitva mert megbüntetnek de ha bezársz akkor meg azért büntetnek meg mert nyitvatartási időben zárva vagy)

min 2010.06.20. 22:18:34

Miért van az, hogy egy jogos panaszos levél mnegválaszolásakor a második mondat rögtön a mundér védelméről szól?

Straight 2010.06.20. 22:21:49

@hrcs_123: Egyik orvosismerősömnek egy tanyája van hobbiként. Azt mondja őt megnyugtatja.:)

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.06.20. 22:29:58

Szerintem itt csak az a fiú szólhat hozzá, aki hajlandó csoportos (természetesen egy diszkrét függöny mögött gatya nélkül várakozós) urológiai vizsgálaton résztvenni.
Az ing eltakarja. Nemde?

Végighallgatod a másik gyakori vizelési ingerét, és a doki szavait: " Na akkor térdeljen fel... ez bizony csúnyán meg van nagyobbodva "

Aztán jössz te. És akkor a doki megkérdezi, hogy milyen gyakran élsz házaséletet. És válaszolsz szépen, úgy hogy tudod, hogy további három pasi hallgatja a függöny mögött. Aztán neked is mondják, hogy "na akkor térdeljen fel..." és amit diagnosztizálnak azt is hallják a többiek.

Amelyik fiú ezt bevállalja, nyugodtan lehet véleménye a témában.

Akár saját mentőcsónakos is.

Persze hiába is vállalná be, mert urológiában nincs ilyen. És amíg urológiában nincs ilyen eset, addig inkább szégyelleni kell, hogy nőgyógyászatban van, és nem beugatni a nők túlzó igényeire.

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.06.20. 22:31:23

Nem értem, hogy miért itt jelent meg, nem ide szántam, hanem a nőgyógyászatoshoz.

Bocsánat.

Nem is láttuk egymást.

hrcs_123 2010.06.20. 22:31:28

@Straight: na, ez az, ilyesmire gondoltam! A tanya tök jól is hangzik :) A dohányzással hogy áll most az orvostársadalom?

hrcs_123 2010.06.20. 22:35:31

@A Dina: pedig eszembe jutott róla egy barátom sztorija, és illik hozzá! :) 17 évesek voltunk amikor mesélte, hogy be kellett mennie az urulógusához, mert előjött az aranyere és vissza kell tömködni. A doki mondta, hogy gatya le, egyik láb fel, egy pillanat és jön vissza. Vissza is jött 20 éppen ott nyári gyakorlatozó egészségügyi közepes kiscsajjal, hogy lássanak ők is ilyet. Körülállták, szegény barátom pedig elsüllyedt szégyenében.

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.06.20. 22:41:18

@hrcs_123: Ajjajjjaj. Nem illene megkérdezni előtte, hogy vállalja-e?

adamantium 2010.06.20. 22:43:34

@mothe: képzeléd rájöttem, hogy ki ír kékkel ebben a posztban csak éppen mélybunkóságnak tartom, hogy a nevét sem voltál képes kikeresni, ez nálam a "hé te" kategória, mert ha van neve valakinek akkor úgy szólítjuk ha akarunk tőle valamit, ennyit az értelemről

hrcs_123 2010.06.20. 22:50:09

@A Dina: Igen, kb. ilyesmiről szól most itt a diskurzus, jobb pillanatokban. Hozzá kell tennem, ennek már majdnem 20 éve.

szalkasgerenda 2010.06.20. 22:50:51

@Dr. Morcz: A beteg hibájából adódó nehézségek egy részét áthidalhatja egy jó háziorvos. Vannak esetek, amikor tényleg nincs mit tenni. Én tanítanám az eü-i dolgokban való alapszintű eligazodást. Pl. Hogy vírusfertőzésre miért nem jár csípőből antibiotikum, vagy, hogy mit nem lát az uh, és hogyan értelmezzünk zárót.
Nekem az a hozzáállásom, hogy az orvos nem ér rá, fáradt, és sok a baja. Ha muszáj kérdezek, rohadt alázatosan, tömören. Ilyenkor viszont remek azt hallani, hogy: A: "Nézze maga ezt most úgysem fogja megérteni." (Erre mondom, hogy azért próbáljuk meg. És akkor szándékosan minden konyhalatinul, ami velem pont nem volt kbaszás de a kozmetikus Lili elsírta volna magát.)
B: "Most nem mondhatok el magának 2 percben mindent amit 6 évig tanítanak az orvosi egyetemen." ( Ki a fszom akart most biokémiából szigorlatoztatni, én egy egészen konkrét dolgot kérdeztem,.... 6 évig...ennyit a szakvizsgáról)
C: a legjobb eset, ilyen több is volt. Egyszerűen elengedi a füle mellett, akkor is, ha többször kérdezek, és semmit nem mond. Még fizetett magánorvos is, olyan konkrét kérdésre, hogy mikor jöjjek varratszedésre. (Persze ő magában tudta, hogy balfaszkodó beteg vagyok, hiszen ezek a varratok kiesnek/felszívódnak, ami nagy sokára ki is derült)

mothe 2010.06.20. 22:51:50

@adamantium: hogy érted azt, hogy a nevét sem voltam képes kikeresni? pont a nevét írtam le. értelem, mi? :)

biomech 2010.06.20. 22:53:00

@hrcs_123: Az az alapja mindennek, hogy mi "orvosok" és "betegek" nem értjük egymást.
Amikor olyasmit mondtam tehetetlen vagyok az elvárásokkal szemben, nem készültem fel arra a kérdésre, hogy és te mégis, hogy oldod meg?
NEM TUDOM MEGOLDANI!
Reggel bemegyek, elvégzem a dolgomat, úgy, hogy majdnem minden energiámat elveszi. Emellett karcsú testemmel állom a nem nekem szóló kérdéseket is.
Kérdésedre válaszolva, hogy én hogy oldom meg, mivel nem tudom megoldani, kénytelen vagyok magamba folytani, hogy ne másnak ártsak vele.

mothe 2010.06.20. 22:55:22

@biomech: ismét megkérdezem. ha ennyire tragikus orvosnak lenni, miért nem váltasz? mások is megteszik, senki nem halt még bele. az egyik barátom 7 év után besokallt a gyógypedagógiától, rászánt egy évet és elment DTP-operátornak. azóta boldog és kiegyensúlyozott.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.20. 22:56:31

@Straight:

A rengeteg adatra (legfőképp a BNO-ra) azért volt szükség, mert tán emlékszel, át akarták játszani az egész OEP-et magánbiztosítóknak, azoknak meg szükségük lett volna a mortalitási adatokra, hogy ki tudják rugdalni a sokba kerülő betegeket.

szabidoki 2010.06.20. 22:56:57

@A Dina: van, akiét nem takarja el az ing :))

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.20. 22:58:30

@mothe:

Az orvoslás nagyon addiktív dolog. Ezért.

biomech 2010.06.20. 23:00:02

@mothe: Nem orvosnak lenni tragikus, hanem az, hogy közben másokat kell meggyőzni erről.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 23:00:54

@min: Gyanús mi! Én is ezért verem itt a nyálam nagyon régóta!
@radiologus.hu: Mit nem mondasz! elképedtem!

@Straight: Az elütés és a nem ütés között is különbség van, de ezen az oldalon nem nyitunk frontot.
Fentebb utaltam rá, hogy a rendszert legjobban az orvosok tudják befolyásolni, de inkább maradnak az öntömjénezésnél és önsajnálatnál.

szabidoki 2010.06.20. 23:02:32

@radiologus.hu: az oep tényleg katasztrófa, hiába élünk a webkettő korában, informatikailag még mindig a múlt században élnek. Nem lenne különösebben bonyolult kialakítani egy egységes adatbázis-modellt, amit minden eü-program gyártó beépítene a programjába, és onnantól lehetne látni minden rendelőben minden beteg minden adatát. Persze ez ésszerű ötlet, úgyhogy soha nem lesz belőle semmi...

Straight 2010.06.20. 23:03:25

@hrcs_123: Nagyon sok az orvoshallgatók közt a dohányos sajnos. Én is dohányzom szégyenlem is magam miatta. :(

szabidoki 2010.06.20. 23:06:32

Még valami: én nem az orvosit kötném alkalmasságihoz, hanem a kommentelést meg a szavazásokon való részvételt IQ-teszthez...

adamantium 2010.06.20. 23:07:23

@mothe: csak nem a te kommentedre írtam, hogy a nevét se képes leírni csak te közbeszóltál, de keresd meg az eredeti kommentben dr. morcz nevét: morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2010.06.20. 19:47:51
A kék betűs szöveghez: édes kicsi szívem, lehet,hogy sok "bunkó beteg" is van (belőlük élsz, nagyarcúkám, bezony!), de nem az orvos élete múlik a betegen, hanem fordítva.
Ez még külön jellemző az agyoniskolázott (agyonhajszolt, jajszegény) orvosokra, hogy RÖGTÖN egy ilyen történet után jönnek a buta betegekkel, meg a szánalmas, arrogáns mosakodással.
Nem, bogaram, nem ezzel kell visszakézből válaszolni, hanem kicsikét TANULNI olyat, amit az AtyaúristenEgyetemen képtelenek voltak nektek megtanulni (nem volt a jegyzetben!): EMBEREKKEL BÁNNI, KOMMUNIKÁLNI, röviden: humanizmust. Ja, hogy erre születni kell?! Kérlek szépen, ott a sajtgyár, a tejtermék nem beszél vissza. De kaphatsz szép fehér köpenyt ott is.
Szóval magadat minősítetted ezzel a kék betűs szövegeléssel.
na erre írtam én a kommentemet melyre te az én értelmemről kezdtél filozofálni

Straight 2010.06.20. 23:08:13

@radiologus.hu: Igen erre meglehetősen jól emlékszem és így is vélekedek az adatok további sorsáról csak nem akartam egy újabb meddő vitát nyitni ezzel.

mothe 2010.06.20. 23:08:26

@biomech: nem kell. sem meggyőzni nem kell senkit, sem nyafizni nem kell. nyilván nem azért vagy itt, mert valamelyik vérszomjas páciensed fegyverrel kényszerít.

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.06.20. 23:08:38

@szabidoki: Ez vagányul hangzik, de lássuk be, hogy nemcsak a berendezés méretétől, hanem az ing hosszától is függ.

szabidoki 2010.06.20. 23:10:06

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: áruld el nekem légyszi, hogy nekem milyen ráhatásom van az egészségügyi költségvetésre, az ágyszámokra, a teljesítmény-volumenkorlátra, az ÁNTSZ-előírásokra, a finanszírozásra, ilyesmikre, mert eddig nem tudtam, hogy nekem ekkora hatásom van a "rendszerre"...

mothe 2010.06.20. 23:10:28

@adamantium: én képes voltam követni a beszélgetést. :)

szabidoki 2010.06.20. 23:10:43

@A Dina: tudom, hogy hangzik, de nem bírtam kihagyni :)

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 23:10:58

@radiologus.hu: Ez mindent megmagyaráz.
Olyan mint a színészeknek az erős kényszer, hogy színpadon álljanak?

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.06.20. 23:11:05

@szabidoki: A kommentelésnél figyelembe kell venni, hogy nem kell mindenkit figyelembe venni.

(Off: Én a szavazást adófizetéshez kötném.)

mothe 2010.06.20. 23:12:15

@A Dina: tökéletesen egyetértek!

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.20. 23:12:21

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.:

Tényleg jó nézni, annyira jól csinálod, mintha egy régebbi indexes kabarénick lennél. :-)

Elég nehéz lehet azért ezt az egyenletes színvonalat hoznod.

biomech 2010.06.20. 23:12:58

@nanogyo: Onnan sejti a tanárjelölt, hogy milyen tanítani, hogy megpróbált már valamit másnak elmagyarázni. Onnan sejti a mérnöktanonc, hogy próbált már homokvárat építeni.
Az orvosjelölt meg onnan nem tudja elképzelni, hogy még nem próbált mellkast megnyitni. (remélem)

biomech 2010.06.20. 23:15:06

@mothe: Érvet nem olvastam hozzászólásodban. Figyelmetlen vagyok?

szabidoki 2010.06.20. 23:15:33

@A Dina: való igaz, de elég nehéz kivitelezni, mikor ordító hülyeségeket terjesztenek egyesek, és próbálnak meggyőzni, hogy én tudom rosszul.
Az adófizetéses ötlet sem rossz, én egy olyat is preferálnék, hogy mindenkinek döntenie kell, hogy a választásokon szavaz, vagy a valóságsókban, és utána nincs visszaút :)

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.20. 23:16:26

@szabidoki:

Nyugi, ő maga is pontosan tudja, hogy értelmetlenségeket ír, de valamiért az az érdeke, hogy rossz legyen itt a hangulat. Hogy ezt pénzért, vagy politikai meggyőződésből teszi, mindegy.

A stílus meg szépen, gondosan csiszolt.

Straight 2010.06.20. 23:17:25

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.:
/OFF Igazad van felesleges vitát nyitni a helyesírásomról mert borítékolható hogy én jönnék ki rosszul belőle elismerem.

/ON Te hogyan befolyásolnád orvosként a rendszert? Elárulom hogy mikor a nagy eü reform zajlott elolvastam milyen jogokat vettek el az orvos és gyógyszerészkamarától. 12 es betűmérettel 5 oldalon át tartott az elvett jogok felsorolása. Azóta bár kicsit javult a helyzet de kb annyi az orvosok beleszólása a rendszerbe mint egy 1000 fős falu egyik önkormányzati képviselőjének a beleszólása a törvénykezésbe.

adamantium 2010.06.20. 23:17:27

@mothe: hát nem ez derült ki az írásodból

mothe 2010.06.20. 23:18:51

@biomech: azt mondtad, kell. én meg azt mondtam, szerintem nem kell. pont. :)

hrcs_123 2010.06.20. 23:19:06

@biomech: hát ez nem jó hír. Csak mert szerintem ez az egyik legjobb út ahhoz, hogy a beteg betegségnévvé, darabbá és nyűggé válljon. Honnan fogod tudni, amikor már a betegek kárára megy? (Mert gondolom azt nem tervezed, hogy életed végéig magadba zárod, majd egyszer jól kipukkansz, illetve azt sem gondolod, hogy ez nem megy át a betegek felé egy idő után?)

hrcs_123 2010.06.20. 23:20:42

@biomech: ja, es esetleg:
(copy-paste)
2010. február Önismereti
250 óra

Dr. Erdélyi Ildikó
klinikai szakpszichológus,
kiképző pszichodráma pszichoterapeuta, szupervízor

Sáfrány Eszter
pszichológus Tervezett csoportlétszám: 13-15 fő.
Ülések gyakorisága: havonta 1 szombat 10h - 19h.

Első interjú a vezteőkkel 2010. januárjában.

Jelentkezés:
Dr. Erdélyi Ildikó
erdelyi.ildiko@chello.hu

Sáfrány Eszter
esafrany@gmail.com
-----
szerintem szeretned!

hrcs_123 2010.06.20. 23:22:35

@szabidoki: mennyitől kommentelhetek?

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 23:23:03

@szabidoki: Nagyon egyszerű. Összejössz a haverjaiddal a klubban, akik történetesen orvosok és elkezdtek ötletelni, hogy a faszba lehetne ez jobb.
Mármint ha nem zavar, hogy rengeteg embert irritál a hozzáállásotok és merev anyázást vált ki a "Dr." mint nálam.

Tegyük fel, hogy ez az anyázás titeket zavar. Kitaláltok valami építő jellegűt, amit megpróbáltok átvinni az Öreg Fiúk Klubján. ( Orvosi kamara veteránjai.)
Persze nem fog sikerülni.
Erre mereven egyetértetek és sikerülni fog kompromisszumokat kicsikarni.
Első lépésnek jó lesz.

A bibi ott van, hogy ilyen, vagy ehhez hasonló kezdeményezésnek a hírét sem hallottam.

Ui:

A szájbarágós stílus a félreértések elkerülése végett van.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 23:32:22

@radiologus.hu: Te meg egy kicsit mintha rosszul provokálnál. Iszol te rendesen? Kicsit aggódom.

biomech 2010.06.20. 23:33:09

@hrcs_123: Szerintem pedig te azt szeretnéd, ha minden olyan egyszerű lenne mint az egyszeregy.
Ha választékosan írtam volna le a véleményem, egy szót sem értettél volna belőle. És még nagyképűnek is néztél volna. Amikor megpróbáltam egyszerűbben megfogalmazni, akkor pedig Tesco polcról vettél le megoldást számomra.
De ha ez nyugtat meg megkeresem valamelyiket. És így lehet tovább polemizálni megoldás nélkül.

szabidoki 2010.06.20. 23:33:34

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: sejtettem, hogy érdemi válaszod nem lesz, mivel nem lehet :)
Ha úgy gondolod, hogy ötletelés sem volt, akkor kissé félre vagy tájékoztatva, nézz utána miért szűnt meg a kötelező orvosi kamarai tagság.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.20. 23:35:28

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.:

Elég sokat neteztem én már életemben, nyugi, megvannak az apró, de biztos jelek nálad is. :-)

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 23:41:21

@Straight: Az ON-ra: Orvosként? Arról fogalmam sincs. De elmondásod szerint volt befolyásuk.

Miért szűnt meg? Miért? Kinek az érdeke? Visszaéltek vele? ( Nem lepne meg. )

Hogyan lehetne kontrollálni a visszaéléseket?

Talán erről írhatna egy orvos, akár névtelenül. Megoldási javaslatokkal,konstruktív elképzelésekkel.

Én csak a taknyos fagyit nyalogatom és fanyalgok.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 23:44:01

Én már egyszer írtam, hogy nem kérek romlott gondolatokat estebédre.

adamantium 2010.06.20. 23:48:52

ha már így összemelegedtünk nincs véletlenül egy informatikus köztünk akadt egy kis gondom :)

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.20. 23:52:39

@szabidoki: Nem nézek utána, mert nem érdekel.

Az "eredmények" érdekelnek. Az pedig egy raklap nagyképű doki, aki szereti tömjénezni magát, és Trollt kiált, ha az orra alá dörgölnek egy markáns véleményt.

Volt aki szebben fogalmazta meg. Szartatok rá. Szopjátok egymás faszát "kedves kollégák" és maradtok az apró-cseprő hisztiknél.
Érdemi változás nincs, mert nincs rá igényetek.

adamantium 2010.06.20. 23:55:33

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: most ne haragudj már de állítólag (ezt ma már többen is állították) a kamara mos ki minket a sz@rból, na már most ha nincs kamara mert nincs akkor ki is mos ki minket az ominózus matériából, illetve miért ne lenne érdekünk, hogy legyen valakink aki kimos minket abból az anyagból? nem tartod ezt ellentmondásosnak?

adamantium 2010.06.20. 23:59:36

na szal az a gondom, hogy burzsuj orvosként van két számítógépem, egy asztali meg egy laptop na most ugye jellemzően az asztalit hasznélom meg is csináltam rajta az előadást ppt-ben, bevágtam a videókat, mennek is mint az állat, össze van hangolva szépen, erre átraktam a laptopra is, mert ugye azon vinném el a kongresszusra erre meg ott nem megy, mert az a hülye laptop mindenáron a windows media playert akarja használni videólejátszáshoz, az asztali gépem meg a jól bevált ősi mplayert használja amivel megy is mint a karikacsapás, na szal, hogy rövidre fogjam a szót, hogyan állítsam be a laptop powepointjában, hogy az mplayert használja? ha elárulod, hogy ugyanezt hogyan csináljam pdf-ben is akkor király vagy mert ugye pdf-ben is megcsináltam ott dettó ez a baj (foxit readert használok geyébként)

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.21. 00:02:10

@adamantium:

Te gyógyszerre iszol?
Rakd má' össze egy kicsit egyszerűben a prolinak, mi faszt szeretnél mondani a szarral kapcsolatban!?

hrcs_123 2010.06.21. 00:04:07

@biomech: nem értem az ellenségeskedésed, sem a paranoid elképzeléseidet a szándékamról, de már késő van, tégy belátásod szerint!

szabidoki 2010.06.21. 00:04:18

@adamantium: csak egy tipp, szerintem a pdf meg a powerpoint is az alapértelmezett lejátszót próbálja használni, és gondolom a laptopon ez a media player. Állítsd be, hogy az mplayer legyen az alapértelmezett.

adamantium 2010.06.21. 00:06:07

@adamantium: egyébként szabidoki mondta, hogy nézz utána miért is szűnt meg az orvosi kamarai tagság, erre te írtad, hogy nem érdekel téged, és mi nem akarunk változást, erre írtam én, hogy miért is ne akarnánk a változást, a kamarát visszaszerezni mint minden jó helyen amikor az mosna ki minket a szarból ahogy azt többen is állították ma, mármint, hogy orvost azért nem ítélnek el mert úgy is kimossa a kamara, na asszem ez se lett egyszerűbben megfogalmazva

adamantium 2010.06.21. 00:07:12

@szabidoki: az az érdekes, hogy amikor simán a videót akarom lejátszani akkor az mplayerrel játssza le, ennél jobban tudatosítani benne, hogy mi az alapértelmezett hol lehet?

hrcs_123 2010.06.21. 00:08:39

@adamantium: ne a powerpointban allitsd be, hanem a windows-ban tarsitsd az mplayer-t ahhoz a fajta filmhez:
1. kikeresed a filmet
2. jobb klikk
3. megnyitas... (pont-pont-pont) (ha nem jelenik meg ilyen, akkor vagy shift+jobb-klikk, vagy ctrl+jobb-klikk)
4. itt felajanl egy ablakban tobb programot is amivel meg lehet nyitni, valaszd ki az mplayer-t es pipald ki, hogy ez legyen mindig az alapertelmezes.
5. OK gomb, es elvieg mennie kell.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.21. 00:09:09

@adamantium: Tölts de a laptopra a GOM Player nevű királyságot, az tartalmaz minden kodeket amire szükséged van.
Elméletileg alapértelmezett lesz.

Ezt tedd meg az asztalival is.

89% esélyt jósolok, hogy megoldódik a problémád!

www.gomlab.com/eng/

szabidoki 2010.06.21. 00:11:13

@adamantium: hát, ez már nekem magas, esetleg még azt lehet kipróbálni, hogy megkeresed a wmplayer.exe-t, általában a "C:\Program Files\Windows Media Player\wmplayer.exe" nevű helyen lakik, letörlöd a gecibe, és bemásolsz a helyére egy wmplayer.exe-re átnevezett mplayer.exe-t. Jobb ötletem most nincs...

hrcs_123 2010.06.21. 00:11:25

@biomech: (de azért köszi, hogy a kedvemért egyszerűbben fogalmazol. Itt forduljak fel, ha eddig akár egyszer is eszembe jutott kötözködni veled, de most már kezdem azt gondolni, hogy egy pöcs vagy.)

szabidoki 2010.06.21. 00:13:07

@hrcs_123: az már megvan neki, a sima videókat már az mplayer vetíti, csak a powerpoint nem akarja a tutit.

adamantium 2010.06.21. 00:13:26

@hrcs_123: azt én is beállítottam ezzel a módszerrel, hogy az avikat az mplayer játssza le csak sajna ez a powerpointba nem ment át.
@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: az mplayer is nagyon jó program nagyon kicsi 3,5 mega és mindent lejátszik csak a laptopnak nem jön be valami miatt

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.21. 00:19:07

@adamantium: Próbáld ki a Gom player-t!

Az Mplayer egy régi szar. Használtam én is.
A Gom 5,86 mega. Ha igazi burzsuj vagy ez a kis különbség nem számít!

adamantium 2010.06.21. 00:19:26

na megtaláltam, hol lehet a windows vistaban beállítani az alapértelmezett programokat, az mplayer volt az, tehát a powerpointban kell valahol beállítani de hol?

hrcs_123 2010.06.21. 00:20:17

@adamantium: nem 2003-as powerpoint van a laptopon, a masik gepen meg regebbi?

adamantium 2010.06.21. 00:20:25

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: bocs de úgy nézem jelenleg a meglevő kettővel se boldogulok, egy 3. végképp betenne nekem

adamantium 2010.06.21. 00:22:10

@hrcs_123: office 2007 méghozzá valami bussines edition van mind a kettőn ráadásul a nevemen mind a kettő, evvel nem lehet gond

bakela 2010.06.21. 00:22:26

Madzsarisztánban Szibinyáni Jankó óta idegen hatalmak által dróton mozgatott „elit” igyexik a plebs fejét a szarba nyomni. Persze volt 1-2 másodperc kitörési kísérlet, - az utolsó valami Klebelsberg Kunó nevéhez fűződik ass'zem. Persze a” zembereknek” valamivel el kell terelni a figyelmét, hogy ne tűnjön fel a szemig érő kaka. /pl. moszkovita, majd manhattanita, telavivita vezetés, privatizélés, tocsikbékávémávbábolnázás, norvégtenyésztés, országvesztéskiárusítás stb. A részben önhibáján kívül 500 éve árnyékban tartott tahó a saját nyomorúságáért bele kell, hogy rúgjon vkibe. A politika kb. 60 éve tálcán kínálja az orvoskart. / Mainapság a pogromok, vagy kakasviadal nem eléggé komilfó – bocs: comme il faut/
Miért alkalmas erre az orvos: Az átlag pógár számára az orvoslás még mindig misztikus, megfoghatatlan, felfoghatatlan tevékenység. Félelem és irigység tárgya az aki műveli, nem utolsó sorban a hatalom miatt, amit ennek a tudásnak a birtoklása a „zemberek” felett biztosít. Volt itt elég hosszú időszak, amikor a szövőnőtől a miniszterig mindenki tovaris volt, de engem akkor is Doktor Úrnak szólítottak.
A magyar átlagorvos ennek ellenére valahogy elfajzott: Fogalmam sincs miért, vagy hogyan, de tény. Nem szakmailag, nem emberileg, nem morálisan, csak egy kicsi résztulajdonságban: Beszari, gyáva alak lett.
Ezért hagyta, hogy közülük a szar ússzon a felszínre. Kialakult egy gátlástalan, a mindenkori politikához törleszkedő „orvos arisztokrácia”. Elég, ha csak a volt szoc. miniszterünk, drráczjenő, vagy szadesz fő-fő tanácsadó drrepafőigazgató mostani megnyilatkozásaira gondolni, vagy mindenki ismeri a mindenttúlélő, mozdíthatatlan osztályvezetők mintapéldányait. A kulcspozíciók legtöbbx ráadásul nem is járnak együtt a szakmai csúcsok meghódításával. Na, ez az az egyébként elég szűk réteg, aki ebben a helyzetben qrva jól él. Létérdekük a jelenlegi zavaros helyzet fenntartása, meg is tesznek mindent a változások ellen. Ők az orvoskar árulói, és legnagyobb vérszívói.
A hálapénzrendszer haszonélvezői is ők, no meg a politika: A gyalázatosan alacsonyan tartott bérek, a para kényszere kriminalizálja, morális bizonytalanságban tartja a „normális” orvosok többségét. + a primitív zömnek kiváló muníció. Lásd pl. ezt a ruszli gyereket itt'en. Ráadásul az ellátás költségeinek egy részét sikerül továbbhárítani a „betegre”,
Mit kap cserébe a politikai elit? Valóban magas színvonalú, azonnali, mindent magában foglaló ellátást /ÁEK, Kútvölgyi, de le egészen a helyi kikórházi osztályokig/, amivel a csóró, elbutított gyalogot csak folyamatosan ámítják. + a társadalmi feszültségek átirányítása az erején felül teljesítő eü-re. And the mutyi is going on.
DE: Közben EU, meg egyebek- felnövekvőben van egy új generáció, aki ebbe nem akar betagozódni, + huss, a határok eltűntek, a világon MINDENÜTT hiány van orvosból, a normális középgenerációból is sokan leléptek. Persze, az aljanéppel egy darabig még lehet mantráztatni, hogyamiadónkbólmegfizessevissza, de hát a globalizációnak vannak ilyen mellékhatásai is.
Az eredmény? Még kevesebb orvos, még több korbács, még szarabb ellátás, még több ibnalibrahimügyvédúr, még tübb ruszligyerekmegkiskendemeg praxiblog, még kevesebb orvos ördögi köre.
Van még olyan hülye, aki azt hiszi, ide jön még valaki „szegényebb vidékekről?? Ébresztő! Az erdélyi kollégák is már szállingóznak haza. /persze a többség inkább napnyugat fele lép le/
Pár éve az orvosira 1,2 /egyegészkéttizedes/ volt a jelentkezők száma. Amikor én felvételiztem, még 6x! Persze, ma már ismét nagyobb a túljelentkezés, de ők már a „fizessevisszaamiadónkból” nemzedék.
Ma itt tartunk, és mi lesz holnap?
EZ:- „Fájbazdmeg!”
-Nemérdekelbazdmeg”
Megoldás? Már mondtam: aki egyáltalán hajlandó ebbe a rendszerbe belépni, annak a seggét kinyalni, akkor 10 év múlva talán mozdul valami.
Ja, az említett „orvos arisztokráciának” azonnal kitörni a nyakát, szakmai érdemektől függetlenül.
Igaz ehhez meg „államférfi” kellene, az sem baj ha 3,14 nás / na nem az aki ide írogat/

Én mondogatom már ezt nektek párx.
De úgysem értitek.

adamantium 2010.06.21. 00:25:00

bocs ilyen hosszú szöveget nem bírok ilyenkor elolvasni és értelmezni, majd holnap reagálok ha el nem felejtem

szabidoki 2010.06.21. 00:25:42

@adamantium: próbáld lecserélni a media player-t, fentebb írtam, hogyan.
@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: igen, az mplayer annyira régi, hogy a legutolsó verziója június 6-i... Hülye.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.06.21. 00:27:40

@adamantium: Ahogy gondolod. Ha nagy szarban vagy, azért próbáld ki.

Jó éjt dokik!
Nem megölni holnap senkit!

Mosolyogjatok, mint a három műszakos pultos néni 70 ezerért! Akinek a fia az orvosira jár.

(A beteg következtetésektől kíméljetek.)

hrcs_123 2010.06.21. 00:31:15

@adamantium: nem látom sehol, hogy a powerpinton belül ki lehetne ilyet választani. 2003 utániakban is maga választ. Amit tehetsz még az az, hogy hagyod a windows media player-t, viszont letöltesz egy codec pack-ot a gépre, hogy az az idióta WMP is le tudja játszani, pl.: fileforum.betanews.com/detail/KLite-Codec-Pack-Basic/1094057842/1

adamantium 2010.06.21. 00:31:36

@szabidoki: na majd holnap beszélek az informatikusunkkal, a végső megoldásként akarom alkalmazni a fileok cseréjét, mert a windows media player azért kell máshoz is, nem feltétlenül jó csak úgy kiütni. majd holnap kipróbálom még pár gépen, bár úgy emlékszem ment ez a kórházi gépemen is meg a prof gépén is tehát csak a laptopom a hülye, pedig sony vaio nem is valami gagyi

Raine 2010.06.21. 01:43:20

@bakela: 1,2x szorzó biztos nem volt soha. Orvosira pedig nem az IQ-fighterek járnak. Abszolút tapasztalható, érezhető stb., hogy a diákok szellemi képességei (NEM a szorgalma) semmivel sem jobb az átlagénál. Pl. egy patinásabb egyetem bármelyik mérnöki szakához mérve még jóval gyengébbek is. Akármilyen szar is a helyzet ma ebben az országban, a szakma presztízse még mindig elég vonzó, és megfelelő beáldozott időmennyiséggel az átlagpolgárokból is lehet orvos. A diploma után viszont ezen átlagpolgárok túlságosan soknak képzelik magukat, mert azért eljutni a szakorvosságig nem kevés munkába kerül. Ez már csak azért sem szerencsés, mert a gyógyítás komplexitása és a felelősség megfelelő vállalása komoly embert kíván. Kevés dolgot merek biztosan ki jelenteni, ez az egyike ezeknek: sajnos az orvosok nagy része nem képes a feladatra. Ehhez társul, hogy a jobbak hagyják el az eü-t, ergo alulreprezentált marad az orvosi átlag, és a körülmények is sokszor igen nehezek.

Raine 2010.06.21. 20:01:46

@bakela: "A legutóbbi évek felvételi adatai szerint alig több mint kétszeres a jelentkező/felvehető arány" Ez éppen a legrosszabb időszakban készült felmérés, de még akkor sem volt 2x alatt. Nyisd meg a felvi.hu-t, fent van az elmúlt kb. 10 év statisztikája, megbízható forrásként. A linkjeidet átfutottam, de sehol sem találtam az 1,2x-ről, elolvasni nem fogom az egészet.

bakela 2010.06.21. 22:48:57

eztetet le kéne vonni a Σ-ból.
Statisztikát, csak amit én hamisítok...

Droidfigyelő (törölt) 2010.06.21. 23:00:35

@biomech 2010.06.20. 20:23:10
"@Droidfigyelő: Én a minap a kéztörésemmel bekerültem a kórházba úgy mint bárki más. Kivártam a soromat és elláttak úgy mint bárki mást.
Én pedig azt kívánom neked, hogy havonta négyszer-ötször keltsenek fel álmodból, hogy mondd meg mennyi 3523*2419, és ha tévedsz először egy blogban emlegessenek, majd ítéljenek el műhiba miatt."

Először is, sajnálom, és örülök, hogy nem nagyobb bajjal kerültél be.

Másodszor, már ne haragudj, de mi köze a felébresztésnek bármihez? Bocs, de ez nem érv. Szerinted mondja ugyanezt a pilóta, aki a bal ülésből elvéti a pályát leszálláskor, és úgy odaveri a gépet utasokkal együtt, hogy minden és mindenki 5 ezer darabban ér földet? Te mit szólnál ahhoz, ha a pilóta túlélné, és ezzel érvelne, de a két gyereked és a feleséged az áldozatok között lenne?

Minden szakmának megvannak a sajátos és egyedi szabályai, munkaköri leírása, kötelező pihenőidővel, stb. Ha nem tetszik, ne szállj fel. Felszálltál? Akkor szállj is le, és minden érjen haza épségben.

Bocs, de eszméletlen típusos választ, ráadásul magyar eü-típusos adtál. Nettó baromság, miközben az személyes érzelmi viszonyulásodat, mint ember a másik embert, megértem, de ettől még full marhaság.

Droidfigyelő (törölt) 2010.06.21. 23:09:37

@biomech:

Először is, sajnálom, és örülök, hogy nem nagyobb bajjal kerültél be.

Másodszor, már ne haragudj, de mi köze a felébresztésnek bármihez? Bocs, de ez nem érv. Szerinted mondja ugyanezt a pilóta, aki a bal ülésből elvéti a pályát leszálláskor, és úgy odaveri a gépet utasokkal együtt, hogy minden és mindenki 5 ezer darabban ér földet? Te mit szólnál ahhoz, ha a pilóta túlélné, és ezzel érvelne, de a két gyereked és a feleséged az áldozatok között lenne?

Minden szakmának megvannak a sajátos és egyedi szabályai, munkaköri leírása, kötelező pihenőidővel, stb. Ha nem tetszik, ne szállj fel. Felszálltál? Akkor szállj is le, és minden érjen haza épségben.

Bocs, de eszméletlen típusos választ, ráadásul magyar eü-típusos adtál. Nettó baromság, miközben az személyes érzelmi viszonyulásodat, mint ember a másik embert, megértem, de ettől még full marhaság.

biomech 2010.06.22. 15:08:15

@Droidfigyelő:
Rendes körülmények között kikezdhetetlenek a betegek elvárásai. Magyarországon nem rendesek a körülmények.
Eü-típusos válaszomnak szilárd alapját a hatályos jogszabály képezi, mely rendelkezik arról, hogy ügyelet után ki kell adni a szabadnapot a dolgozónak. Ez jó mert a régebbi szabályozás a cinizmus csimborasszója volt, azt mondta ki, hogy 16 órát meg nem haladó ügyelet után nem jár még pihenőidő sem. Érted ugye, 8 óra rendes munkaidő letelte után, amikor az ügyelet kezdődik már csak pont 16 óra van vissza a másnapi munkakezdésig!
De vissza a mostanihoz. Ügyelet után jár a szabadnap. Így 24 óra munka után kipihenheted magad. Akárhonnan nézem a 24 óra attól még ott van.
Törvényesen.Kötelező pihenőidőstül meg munkaköri leírásostul. Így amikor elfogytak a betegek a váróban az orvos alszik. Amíg nem ébresztik fel.
Szemben a Malév pilótával akinek a gépét az út nagyobbik részén a robotpilóta vezeti. Valamint két pilóta van. És szerintem nincs 24 órás megszakítás nélküli út sem. Van viszont utaskísérő az utasokhoz, légiirányítás stb., meg van havi 500E-1M fizetés is. Azonkívül aki repülőgépen rosszalodik azt lecsukják. Ésatöbbi különbség.
Szóval marhaság de az embernek aludnia kell. Mindenkinek.

sydneybeachgirl 2010.06.26. 03:47:29

Ausztráliában sem adnak a betegnek zárójelentést. Itt is a háziorvosnak faxolják közvetlenül. Kivételes esetben -pl nincs háziorvos nem találják a faxszámot stb- adnak kivonatos jelentést a betegnek a részletest az orvos kérheti le a kórház központi adattárából..
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása