Több napos húgytócsa az ágy alatt

2010.06.16. 06:00

Kedves Szerkesztők!

Egészen véletlenül tévedtem a blogra és elkezdtem olvasni a régebbi bejegyzéseket, és sajnálattal láttam a különböző rémtörténeteket. Sajnos nekem is van egy, melynem édesanyám volt a szomorú elszenvedője.

kb. 9-10 éve kezdődött nála (azaz 40 éves kora körül) az "Altzheimer-kór", melyet csupán azért írok idézőjelben, mert a sok orvos közül, akit felkerestünk, egy se mondta ki konkrétan, hogy erről van szó, csupán utalt rá, hogy "talán ilyen típusú betegségről lehet szó".

Édesanyámról annyit szükséges tudni, hogy világéletében értelmes, érdeklődő ember volt, empatikus a világ felé, igyekezte kerülni a konfliktusokat a munkahelyén, pedig sajnos akadt elég az ottani, hektikus munkatempó miatt. Pénzzel dolgozott, és sokat aggódott amiatt, hogy valamit elszámol és hiány keletkezik, ami miatt majd őt vonják felelősségre. Gyerekkorom óta emlékszek rá, milyen sokat görcsölt emiatt, talán erre vezethető vissza a szorongása és stresszes állapota. Történt néhány tragikus haláleset a családban, ami mélyen megrázta őt, főként azért is, mert oly közel történtek egymáshoz. Elhunyt az édesapja, öngyilkos lett a bátyja, és egy sógora is, és utána már valahogy nem volt a régi. Az ő édesanyjánál is gyors lefolyású szellemi leépülés történt néhány éve, nagymamám ennek (és más, időskori problémának) következtében sajnos meg is halt 4 éve.

Láttam az anyámon, hogy retteg attól, hogy nála is valami hasonló, szellemi betegség alakul ki. Ekkor már javában jelentkeztek nála az Altzheimer alattomos tünetei, a "mindent elfelejtek"-jelenség; az, hogy bizonyos dolgokat kétszer mond, mert nem emlékszik arra, hogy egyszer már megbeszéltük; vagy hogy semmit sem talál a helyén, mert nem tudja, előzőleg hova tette. Régi nevek, szavak és emlékek ötlöttek fel benne, mintha csak tegnap történtek volna, de olyan dolgokra nem emlékezett, ami 1 órával vagy 1 nappal ezelőtt történt.

Munkájában ez egyre nagyobb problémát jelentett, át is helyezték más munkakörbe, végül közös megegyezéssel fel is mondta egyébként hosszú, majd 20 éves munkaviszonyát az adott cégnél. Én pont ebben az időszakban lettem nagykorú, ami ebből a szempontból áldás, hiszen bárhova is kellett ügyintéznie menni, el tudtam kísérni törvényesen is, tudtam ügyelni a papírjaira, a levelekre, a befizetésekre, megcsináltam helyette, amit nem értett vagy már nem tudott. Vizsgálatokra vittem (CT, MR, EKG, különböző dementia tesztek), rengeteg orvost felkerestünk a térségben - mind rendelési időben, mind magánrendelésen. Jártunk természetgyógyásznál is, mindenhol kiszenvedtük valahogy a vizsgálat költségét vagy a hálapénzt, mert ezek nélkül sajnos nem jutottunk egyről a kettőre. Jártunk a szorongása miatt pszichológushoz, de semmit sem segített.

Lassan a kommunikációval is egyre több gondja akart, nem találta a szavakat, dadogott, félbehagyta a mondatokat. Ha egyedül volt benn az orvosnál, gyakorlatilag nem tudott magáról kórelőzményt diktálni, vagy hogy mit érez, ilyenkor mindig az én segítségemre volt szükség. Leszázalékolták, itthon maradhatott, nem kellett tovább munka vagy segély után szaladgálunk. Mivel testvéremmel együtt mindketten dolgoztunk már ebben az időszakban, sokszor egyedül kellett itthon hagynunk, ami tudom, hogy egy ilyen betegség esetén nem javallott. Szüleink elváltak, és apánk új életet kezdett egy másik asszony mellett, de ettől függetlenül támogatott minket mindenben, amiben csak tudott. Mivel úgy láttam, hogy már nem szabad őt felügyelet nélkül hagyni, otthagytam a munkahelyemet, hogy én ápoljam őt itthon. Bejáró ápolónőt nem tudtunk volna megfizetni, igazából tartottam is attól, hogy visszaélne anyánk egyre gyengülő szellemi állapotával, és jogtalanságra venné rá (magára írat valamit anyám tulajdonából, elvisz valamit, amit anyánk "neki ajándékozott", stb.).

Majdnem egy évig ápoltam őt itthon, átvettem a háztartást, de az állapota rohamosan rosszabbodott. Aggresszív lett a szellemi leépülése miatt, sokszor már minket is alig ismert meg. Azt hitte, fogva tartjuk, hogy idegenek vagyunk, itt akart hagyni minket. Ha nem figyeltünk oda, és odatett akár csak egy lábas vizet főni, azt a gázon felejtette, és sokszor csak kis híja volt, hogy nem égett le a lakás. A család ráébredt, hogy ezt itthon sajnos már nem tudjuk tovább folytatni, és akármennyire is idegenkedtünk attól, hogy otthonba adjuk, döntenünk kellett. Körzeti orvos és dementia szakszolgálati orvos tanácsára bevittük az egyik miskolci kórház pszichiátriai osztályára, ahol a már sokadjára elvégzett vizsgálatokat követően beadták a gondnokság alá helyezéssel kapcsolatos kéréseket.

Sajnos e kórház pszichiátriai osztálya nem volt a helyzet magaslatán, mert az ápolók vajmi keveset foglalkoztak a betegekkel, az orvosokat meg gyakorlatilag alig lehetett utólérni. A betegek jártak-keltek, loptak egymástól, így amit bevittem egyik nap, másnap már sehol sem volt. A betegek jajgatva ültek a folyosón vagy üvöltöttek egymással a szobákban, ahol négyen-hatan nyomorogtak. Olyanok között feküdt a szellemileg meggyengült édesanyám, akiket öngyilkosságból hoztak vissza, alkoholisták voltak, vagy más függőségben szenvedtek. Odabenn ő is megváltozott, láttam rajta, hogy nem akarja, hogy ott hagyjam, haza akart jönni velem, így nem ritkán sírva jöttem el tőle.

"Szerencse" a szerencsétlenségben, hogy ezen az osztályon csak 30 napig maradhatott, utána átvették őt az ápolási osztályra, ahol hasonlóan demens betegek feküdtek (illetve sajnos olyanok, akikre otthon már nem kíváncsiak, és bedugják oda őket meghalni...). Hónapokon át feküdt itt az ápolásin, viszonylag magas díj ellenében (kb. 75 000-80 000 Ft-ot fizettünk havonta). Borzalmas egy hely volt, mintha a halál járt volna azokon a folyosókon. A betegek néha gyakorlatilag a kábulat szintjére voltak begyógyszerezve, édesanyámnak is nem ritkán 6-8 Frontilt nyomtak még a kezébe gyógyszerosztáskor a betegségéhez járó pirulák mellé. Volt, hogy csak beesett arccal feküdt az ágyon (előfordult, hogy le is kötözték), vasrács volt az ágy szélén, ami közé egyszer kínjában még a fejét is bedugta, úgy kellett kiszabadítani. Pelenkázták, de volt, hogy látogatóba mentünk, és több napos húgytócsa állt az ágya alatt. Nem törődtek vele, ha kigombolódott vagy elszakadt a pizsamája, ha a fél melle kilógott a ruhából, akkor se igazították meg rajta. Volt, hogy pizsamafelsőben és egy szál pelenkában ténfergett szerencsétlen a a folyosón, a nővérek meg tévéztek a nővérálláson, vagy az épület előtt cigarettáztak.

Gondolom, senki sem így akarja látni a saját anyját. Édesapám, mikor ő is jött látogatóba, néha üvöltött az ápolókkal, mikor ilyen állapotokat tapasztalt, hogy ezt mégis hogy képzelik, főleg azok után, hogy minden alkalommal borítékot nyomott a kezükbe, amint megérkezett. Ilyenkor persze készségesek voltak, máris vitték fürdetni, meg új pelenkát adtak rá, tessék-lássék be is jöttek a szobába, mintha valamit húdenagyon ellenőrizni kellene. A szobatársai mind mondták, hogy egész nap rájuk se néz senki, ha valakihez jön rokon látogatóba, és hagy valamit a betegnek, arra máris rárepülnek, mint valami sáskák, és már rakják is el maguknak. Ezt mi is sejtettük, hisz mindig vittünk be neki ennivalót, hagytunk ott gyümölcslevet, de másnap vagy harmadnap már nyoma sem volt. Én bolond még vitamint és Béres cseppet is vittem be anyának, nehogy elkapjon valami betegséget és még jobban legyengüljön a szervezete. Természetesen azt is a nővéreknek kellett odaadni, "majd ők adagolják a betegnek naponta". Aznap kapott belőle először és utoljára, hogy bevittem, egy héttel később még az akkor ügyeletes nővér se tudta, hova tűnt pl. a hűtőből a Béres csepp, amire még a beteg neve is rá volt írva. Volt, hogy épp akkor került sor a pelenkacserére, mikor látogatóban voltunk. A folyosón kinn megvártam, míg végeznek édesanyámék szobájában, és odakinn is hallottam, hogy az ápolók röhögcsélnek munka közben, és ilyeneket mondanak egymásnak, hogy "te Józsi, mi ennél többre vagyunk hivatottak".

Egyszóval förtelmes állapotok uralkodtak ebben az intézményben, mi pedig az első pillanattól kezdve elkezdtünk alternatívák után kutatni, hogy hol lehetne őt véglegesen, emberibb körülmények között elhelyezni. Több helyre is beadtunk kérelmet, így először egy, a Máltai Szeretetszolgálat által működtetett ápoló otthonba került. A változás meghökkentő volt. Nemcsak hogy párezer forinttal kevesebbet kellett fizetni, mint az előbb körvonalazott állami intézményben, de a nővérek is barátságosabbak voltak, odafigyeltek a betegekre. Csökkentették a nyugtatók számát, így édesanyám is jóval éberebb lett. Újra lábra állt és sétálgatni kezdett, eltűnt a gyógyszerezettség miatti érdektelenség is az arcáról, többet mosolygott, egyszóval sokkal nyugodtabban bíztuk őt az ottani ápolókra, akik valóban lelkiismeretesen végezték a munkájukat (pedig ott még alkalmunk se volt arra, hogy borítékot nyújtsunk).

A szerencse végül mellénk szegődött, és édesanyánknak sikerült végleges felvételt nyernie egy olyan intézménybe, mely kimondottan az ilyen, Altzheimer típusú, demens betegekre szakosodott. Azt már csak érintőlegesen jegyzem meg, hogy az itteni havi térítési díj még mindig alacsonyabb, mint amit az első, kórházi ápolásin kellett fizetni, a szolgáltatás minősége azonban már nyugati színvonalú. Kedves, készséges ápolók, fejlesztőtréningek, közös zenehallgatás, tévézés a betegek számára. A lakók nem szakadt pongyolában töltik mindennapjaikat, hanem minden nap fürdetik őket reggel, melegítőbe, pullóverbe öltöztetik őket, fogaikra, körmeikre, hajukra ügyelnek. A bevitt holmi (ruha, étel) itt nem tűnik el egyik napról a másikra, még ők köszönik meg, ha valamit viszünk az ápoltnak. Egyszer sem kellett még adnunk nekik hálapénzt, de most tervezzük, hogy az alapítványuknak adományozunk (amennyire keretünk engedi), mert valahogy ki szeretnénk fejezni a hálánkat. Újra látom édesanyám arcán a nyugalmat, végre megszokta az ottani környezetet, valahogy most már béke ül a vonásain.

Elnézést, ha történetem hosszúra sikeredett, de csak azt szerettem volna leírni, hogy bár valóban kétségbeejtő a magyar egészségügy állapota és dolgozóinak morálja, szerencsére még mindig vannak hozzáértő és empatikus tagjai, akik lelkiismeretesen végzik a munkájukat.

Üdv: Eugenie Danglars

Elképesztő állapotokról ír Eugenie D., és attól tartok, nem is ez az egyedüli hely az országban, ahol a pszichiátriai betegekkel emberhez nem méltóan bánnak.

A probléma szerintem többsíkú. Eleve pszichiátriára olyan nővéreknek kellene menniük, akik az átlag feletti empátiával és/vagy intelligenciával rendelkeznek. Nincs személyes tapasztalatom, de azt gondolom, jóval nagyobb az esély, hogy az ott dolgozók egy része kontraszelektálódik. Másrészt nyilván óriási a veszély, hogy belefásulnak a munkába. Míg a pszichiáterek számára elvben vannak lehetőségek a Bálint-csoporttól kezdve arra, hogy a munkával kapcsolatos terheiket megoszthassák / letegyék, nem tudom, ezek a lehetőségek nyitva állnak-e a nővérek előtt.

Az egyházi fenntartású intézményekben nyilván nagyobb az esélye annak, hogy az ott dolgozók nem feladatnak, hanem hivatásnak fogják fel a munkájukat. Az alapítványi fenntartású intézmények esetén is látok erre esélyt.

Külön kérdés a finanszírozhatóság, az itt említett havi soktízezer Ft a legtöbb magyar családot (beleértve, hogy ne menjek messzebb, a sajátunkat is) padlóra küldené, így nem mindenki tudja vállalni. Megérne egy hosszabb elemzést az, hogy az állam (ha már a mostanra időssé/beteggé vált emberektől egy életen át szedte be a járulékokat) miért nem képes a krónikusan ellátásra szorulóknak ezt az ellátást normál szinten nyújtani.

Hajlamos vagyok azt hinni, hogy egész egyszerűen kevés a normatíva, ill. egy pszichiátriai ellátó intézményben - ami ugye a legtöbbször egy eleve alulfinanszírozott kórház része - az sem biztos, hogy a teljes normatívát a megfelelő célra fordítják (ha én lennék igazgató, és a súlyosan dementálódott /menthetetlen/ emberek ill. pl. a szívinfarktus miatt bekerülők ellátásának javítása között kéne választanom, elég egyértelműen a még menthetők mellett tenném le a voksom).

Mindez persze nem menti azok viselkedését, akik nem takarítják fel a padlót, ellopják a betegek ennivalóját stb. Én már holnap kirúgnám őket, csak az a kérdés, ezért a fizetésért holnaputánig kit tudnék felvenni.

Szóval bocs, én sem tudok többet tenni, mint rámutatni, hol lehet a baj, és ismét azt mondani, ami már a könyökötökön jön ki: ilyen finanszírozás és ilyen társadalmi morál mellett nagyon nehéz jobb eü-t csinálni. Az az elgondolkodtató, hogy azok a helyek, ahol mégis megy (lásd Eugenie példáit), azok miben mások, és mit lehetne tenni, hogy minél több hasonló hely legyen.

És ez off a végére, utána el kéne filózni azon, hogy vajon az egyházak kapcsán csak pedofilozni kell-e, vagy összetettebb a társadalomra gyakorolt hatásuk kérdése.

Dr.Morcz

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a praxisblog@yahoo.com címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gld 2010.06.16. 08:13:26

Nagyon szemléletesen fogalmazta meg a poszt írója ezeket a viszonyokat. Mondom ezt úgy, hogy annak idején gyakorlatilag ugyan ezt az utat jártuk végig a Nagymamám esetében. Nála mondjuk nem ilyen fiatalon kezdődtek a problémák, időskori leépülésről volt szó, de ugyanígy nem lehetett felügyelet nélkül hagyni.

Nem tudom, mi lehetett pl. a mi esetünkben a különbség a kórházi osztály, és a között az intézmény között, ahol végül el tudtuk Őt helyezni. Egy biztos, nem a fizetésük, és nem az általunk adott hálapénz mennyiséges.

Talán más szempontokat is figyelembe vettek a dolgozók alkalmazásakor, mint mondjuk a szükséges szakképesítés meglétét... Ez is egy olyan példa, amiről a tegnapi poszt alatt is beszélgettünk. T.i., hogy igenis kell az empátia, az, hogy aki ilyen munkát vállal, tudjon bánni az emberekkel, és ne érezze ezt a munkát egyetlen percre sem tehernek. Amúgy aki ezt vállalja, és még jól is csinálja, az előtt mély tisztelettel emelem meg a kalapomat.

Ami pedig a betegeknek vitt étel, ital, gyógyszer, vitamin stb. eltulajdonítását illeti, arra szerintem nincs mentség. Egy beteg, magatehetetlen, kiszolgáltatott embert meglopni enyhén szólva is több, mint bazinagy pofátlanság.

Despota 2010.06.16. 09:11:50

@gld: Nem nagyon szoktam saját bloghoz véleményt írni, most kivételt teszek és ha csak kicsit is , de a fogadatlan prókátor szerepét vállalom. Annak ellenére, hogy majdnem teljesen egyetértek, ne felejtsd el, hogy így is hiány van ápolókból, nővérekből, illetve a fiatal orvosok nagy része máshol keresi a boldogulást.

gld 2010.06.16. 09:14:00

@Despota: Igen, ezzel tisztában vagyok. Csak az ember szeret ideális állapotokról fantáziálgatni, bármiről is legyen szó :)

gld 2010.06.16. 09:18:08

@Despota: Igen, ezzel tisztában vagyok. Csak az ember szeret ideális állapotokról fantáziálgatni, bármiről is legyen szó :)

Despota 2010.06.16. 09:22:28

@gld: Az biztos, hogy megoldást kell találni ezekre az állapotokra.

gld 2010.06.16. 09:23:44

Bocsi a dupláért.

Ja, csak egy kiscsit pontosítanék...
"igenis kell az empátia, az, hogy aki ilyen munkát vállal, tudjon bánni az emberekkel, és ne érezze ezt a munkát egyetlen percre sem tehernek."

Amikor ezt írtam, arra gondoltam, hogy az ápolási osztályokon, idősek otthonában, szociális otthonokban talán még az átlagosnál is jobban igénylik a betegek, ott élők a törődést, gondoskodást. Ehhez szerintem picivel nagyobb elhivatottságra van szükség, nagyobb türelemre, és hasonlókra. Nyilván, ezekben a munkarőhiányos időkben nem lehet elvárni minden ápolótól, hogy a nap 24 órájában szélesen mosolyogva, kedvesen, ingerültség, fáradtság legkisebb jele nélkül tegye a dolgát, hiszen ez fizikailag képtelenség. Csak arra próbáltam utalni, hogy egy ilyen osztály szerintem picit más elvárásokat is támaszt egy nővér felé, mint egy "átlagos" kórházi osztály.

Ezt persze megint csak külső szemlélőként tudom mondani. És sajnos azt is tudom, hogy nem tülekednek ezeknek az állásoknak a betöltéséért, hiszen pl. itt nálunk (Sopron) aki rendelkezik a megfelelő végzettséggel, és beszél kicsit németül, kijár házakhoz idős embereket gondozni, és gondolom nem kell mondanom, hogy nem annyiért, amennyit egy kórházi ápolási osztályon, vagy egy otthonban keresne...

Szóval megértem, és elfogadom, ha bárki úgy gondolja, hogy az elképzelésem kissé túlidealizát :)

gld 2010.06.16. 09:31:16

kijár = kijár Ausztriába

Nem én vagyok, hanem én 2010.06.16. 09:40:01

@gld:
A tegnapi beszélgetésetekhez is lehetne mit hozzászólni.
Az orvosira biológia és kémia/fizika a felvételi. Szóbeli elbeszélgetés már egy ideje nincs. Ide humán tantárgyakat behozni (irodalom, ne adj Isten, történelem) nincs releváns alapja. Mert azokból a tárgyakból szerzett tudást 0%-ban lehet hasznosítani.
A kommunikáció más kérdés. Oktatnak kommunikációt, pszichológiát, családorvostant. Vannak beszélgetős gyakorlatok, van szerepjátszós óra, de ezek súlya talán érthető módon eltörpül a többi mellett.
Ugyanakkor gyorsan hozzá is teszem, hogy a vizsgák 80% még mindig szóban zajlik, holott más egyetemeken ez a szám inkább az írásbeli vizsgákra jellemző, és a számonkérés mind inkább az írásbeliség felé megy el, mert ezt kívánja meg a nyugati oktatási forma.
És akkor még valami. Csak egy egyszerű kérdés. Ki kellene nektek jobban, olyan orvos aki jól kommunikál, vagy olyan, aki jól dolgozik? Általánosságban véve igaz, hogy az orvos, aki hibázik, általában jól kommunikálja a dolgait, ezért szinte sosem perelik be. Aki meg tényleg jó a szakmájában, az pedig jobbára taplón is viselkedik.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2010.06.16. 09:42:51

@gld:

És Sopron még egy gazdag környék, jobban menő önkormányzattal - képzeld el ezt egy szegényebb vidéken.

gld 2010.06.16. 09:48:57

@miklos.rabai: "Csak egy egyszerű kérdés. Ki kellene nektek jobban, olyan orvos aki jól kommunikál, vagy olyan, aki jól dolgozik?"

Ezt a kérdést már én is feltettem magamnak :) Nyilván arra szavaznék, hogy tudjon meggyógyítani. Nekem nem azzal van a bajom, aki jó a szakmájában, és nem tud kommunikálni, mert az a végeredmény szempontjából totálisan lényegtelenné válik, hogy tapló volt velem, ha visszaadja az egészségemet. Sokkal inkább azzal, aki tapló is és hagy némi kívánnivalót maga után a tevékenysége. És valljuk be, igen is van ilyen...

De hogy ellenpéldát is mondjak: volt szerencsém olyan traumatológushoz (és még lesz is), aki bizony mind emberileg, mind szakmailag topon van, együtt lehet vele működni, ami szerintem megkönnyíti mind az ő dolgát, mind pedig az enyémet.

@radiologus.hu: "És Sopron még egy gazdag környék, jobban menő önkormányzattal - képzeld el ezt egy szegényebb vidéken."

Igen, ez így van...

gld 2010.06.16. 10:36:24

Visszatérve a posztra... (Esik az eső, szabadnapos vagyok, és unatkozom:) )

Azon gondolkodtam, hogy egy ilyen ápolási osztályon, vagy otthonban van egy csomó olyan dolog, ami nem kimondottan igényelne szakképzettséget. Az ilyen feladatokat nagyon sok országban önkéntesek végzik. Gondolok itt olyasmire, hogy megetetik a betegeket, segítenek nekik tisztálkodni, beszélgetnek velük, hasonlók. Ezt nálunk a nővérek csinálják, már ha van erre kapacitás.

Magyarországon az önkéntes munkának abszolút nincs hagyománya (olyan helyeken sem, ahol valóban tudnának segíteni az önkéntesek), ráadásul nagyon uralkodik még a "Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen"-szemlélet. Pedig tök sok ember a szabadidejét hihetetlenül ostoba dolgokra fordítja, vagy csak egyszerűen nem csinál semmit, és erre azt mondja: pihen.

Pedig szerintem az ilyesmivel kicsit lehetne tehermentesíteni az ápolókat, és talán a betegek is kicsit jobban éreznék magukat. De valójában az élet nagyon sok területén lehetne ez segítség.

Az önkéntes munkával kapcsolatban van egy csomó homályos elképzelés, téveszme. Ahhoz, hogy ez működjön, jobban meg kellene ismertetni az emberekkel. Én mostanában találkoztam néhány ilyen témájú cikkel, eddig én sem nagyon tudtam mit kezdeni ezzel az egésszel...

Na, lehet jönni azzal, hogy hú de naiv vagyok, meg rózsaszín felhő, meg hasonlók :) De szívesen olvasnék jobb, használhatóbb ötletet is.

Káin 2010.06.16. 11:08:39

Megjöttem én is. N igen, itt is van probléma dögivel, ami még csak nem is pénzkérdés volna. Kicsit később majd érdemben hozzászólok.

Káin 2010.06.16. 11:19:06

@miklos.rabai: "Ki kellene nektek jobban, olyan orvos aki jól kommunikál, vagy olyan, aki jól dolgozik?"

A kettő szorosan összefügg. Nehezen dolgozhat jól, ha nem kommunikál megfelelően a pácienssel, illetve a családtagokkal. Anélkül csak félmunkát véget.

Káin 2010.06.16. 11:21:47

@gld: Tényleg nincs kultúrája az önkéntes munkának Magyarországon, de sajnos a feltételek sem ideálisak hozzá. Az emberek nagty része a mindennapi megélhetésért küzd, nincs ideje, energiája másokkal törődni.

gld 2010.06.16. 12:06:50

@Káin: "Tényleg nincs kultúrája az önkéntes munkának Magyarországon, de sajnos a feltételek sem ideálisak hozzá. Az emberek nagty része a mindennapi megélhetésért küzd, nincs ideje, energiája másokkal törődni."

Pedig szerintem valami ilyesmiben lehetne megoldást keresni, mert a fizetésemelés (amire valljuk meg, nem sok esély van) önmagában nem oldja meg a leterheltség problémáját. Nagyon nagyot kellene ahhoz emelni, hogy ez a fajta érdekeltség működjön, és erre a pályára csalogassa a fiatalokat :(

Raine 2010.06.16. 12:09:39

Kicsit a melyik a fontosabb orvosi készség kommenthez röviden, és amiről még nem láttam, lett volna szó:

A SOTE-n, ami a legkomolyabb presztízsű orvosi az országban (nem azt mondom, a legjobb képzésű, azt nem tudom megítélni), ezért az ember úgy gondolja, hozzánk járnak a legtehetségesebbek. Ehhez képest én úgy érzem, orvosnak teljesen átlagos képességű emberek mennek, ugyanis az egyetem elvégzése és annak sikere mindössze a seggen eltöltött órák számával áll egyenes arányosságban (és a háttérrel, de akinek az nincs meg, neki sem kezd).

Vannak olyanok, akik reggeltől estig seggelnek, vizsgán pedig remegő kézzel a legalapvetőbb dolgokat is összetévesztik, mert a szituációs készségük már nem jó. Az első két év vagy azért szar, mert az ember élni is szeretne, viszont emiatt meg folyamatosan meg fog bukni, megalázzák, és ha kis önbecsülése is van ebbe megy tönkre. Ha megpróbálja teljesíteni a szintet, arra jön rá, nem lehet, és így is kicseszhetnek vele, megalázhatják.

A tanterv úgy van elkészítve (ők úm. "rejtett tantervnek nevezik", és az oktatásban is leírják, persze nincs nagy dobra verve), hogy az embereket kiszakítsa a korábbi életükből, szembesítse őket lehetetlen kihívásokkal. Erre azt mondják, személyiségformáló, és ez így is van. Csakhogy: mivel - mint fentebb írtam - a legtöbb ember átlagos vagy alig erősebb képességű és/vagy személyiségű, a dolog a visszájára fordul, és innen már saját érzéseimet fogalmazom meg:

ha az embert folyamatosan a lehetetlennel szembesítik, minden elvesznek tőle, és a többség tényleg lószarba sem veszik éveken át, míg rajta kívül a felsőoktatásban tényleg mindenkinek csak jobb, és jövőképe sincs ebben az országban, akkor egyszer csak bamm, megtörik, és ez nagy valószínűséggel így is marad. Ez az állapot folyamatos félelemmel, irigységgel és be kell vallanom - legalábbis nálam - gyakran már gyűlöletbe csapott át. Ezekkel nap mint nap küzdeni kell, a motivációt folyamatosan fent kell tartani, hihetetlen nehéz higyjétek el. Azok az orvosok, akiknél ez a "rejtett tanterv" a visszájára fordult, lelkileg már szerintem elvesztek, ha lehet ilyen szentimentálisan fogalmaznom. Azoknál ez a sok nehézség, a gyűlölet, felsőbbségtudat mind-mind a rosszhoz tesz hozzá.

A melyik a jobb orvos kérdésre egyértelműen a szakmailag megfelelő orvos a válasz. A helyes kommunikáció rengeteg időt és türelmet, energiát igényel, ma az egészségügyben már a kötszert is vinni kell a kórházakba gyakran, olyan helyzet van, szóval ez a probléma még hosszú ideig fent fog állni. Nem lehet egy piramist a tetején kezdeni.

Üdv.

Káin 2010.06.16. 12:15:15

@gld: De hogyan ösztönöznéd az embereket az ilyen munkák elvállalására?Mert magától nem fognak vállalni, az tuti.

gld 2010.06.16. 12:21:10

@Káin: Ez egy roppant jó kérdés, és ha őszinte akarok lenni, egy határozott "nem tudom"-mal tudnék Neked válaszolni :)

Szerintem valahol ott lappang a titok, hogy aki ilyesmire hajlandó egyáltalán, azt annyira motiválni sem kell... Egyszerűen kellenek nyitott befogadó intézmények (amik nincsenek), és olyan emberek, akik szívesen tesznek bármit másokért, amikor éppen ráérnek. Mert ez nem arról szól, hogy Neked minden nap 8 órában kötelezően oda kell menned... hanem arról, hogy most ráérek, van pár szabad órám, és szívesen csinálom ezt vagy azt.

A motiváció szóban nekem kicsit ott lappang, hogy valamiféle ellenszolgáltatásra gondol mind a befogadó, mind pedig az önkéntes. Pedig ennek pont nem ez a lényege.

De tényleg nem tudom, én is "kezdő" vagyok a témában, csak látom, hogy máshol működik, pedig szerintem ha a szó igazi jelentését vesszük alapul, igazán ideális körülmények ehhez sehol nincsenek.

Káin 2010.06.16. 12:23:20

@gld: Máshol máshogy szocializálódnak az emberek és nem görcsölnek 0-24-ben, mert nem tudnak megélni sem.Neveléssel és a mindennapi megélhetés megkönnyítésével lehetne teret adni ennek az ideának.De jó hogy ezt megemlítetted, magam részéről utánanézek, mit és hol tudnék segíteni.

gld 2010.06.16. 12:35:26

@Raine: végre olvashattunk valamit ennek az egésznek erről az oldaláról is... Ezt mi, akik nem oda járunk/jártunk, nem tudhatjuk. Számunkra ez nem evidencia. Persze ez a végkifejleten nem igazán változtat :) Erre mondják sokan: ezt választottad (ami persze, mint itt a kommentedből kiderült, nem teljesen igaz...)

A kommunikációra visszatérve: Én elismerem, hogy ez egy roppant nehéz kérdés. Mégpedig azon egyszerű okból kifolyólag, hogy az emberek nem egyformák... Nem egyforma képességekkel, intelligenciával, értelmi képességekkel rendelkeznek, így teljesen más természetű információkra van szükségük ahhoz, hogy egy helyzetet, adott esetben mondjuk a saját egészségi állapotukat, a rájuk váró műtétet, vagy annak a következményeit átlássák.

Van, aki tud célirányosan kérdezni, ezzel megkönnyítve az orvos válaszait, de van, aki egyszerűen csak fél, mert elképzelése sincs, hogy mi vár rá. És ez fordítva is így van. Jó, ha az orvos tudja segíteni a beteget azzal, hogy "jó" kérdéseket tesz fel. Pl. nyer vele egy pár percet, és egy összeszedettebb kórelőzményt :)

Az is egy érdekes kérdés, hogy a kommunikáció hiányát miért vesszük egy kalap alá a taplósággal :) Ugyanis lehet taplón is érdemi információkat eljuttatni egymáshoz :) Persze ez megint olyan dolog, hogy ki mit szűr le belőle. Erre írtam tulajdonképpen azt, hogy ha sikerül meggyógyulni, akkor engem nem hat meg különösebben, hogy eközben tapló volt velem az orvos, vagy sem. Persze nyilván abban a pillanatban nem esik jól, de ezeken a dolgokon az ember általában később kezd el gondolkodni :) Akkor meg van már lehetőség arra, hogy mérlegeljen, nyert, vagy veszített...

Viszont amikor tényleg az a szitu áll fenn, hogy tapló is volt veled az orvos/ápoló, és még csak eredménye sem volt a "kínjaidnak", és mindezt egyértelműen össze lehet kapcsolni azzal, hogy nem volt köztetek megfelelő infóáramlás, az azért már idegesítő...

Amúgy tudok ilyet, saját tapasztalatból. Ennek ellenére (még ha néha úgy is tűnik a kommentjeim alapján), én nem a negatív példák alapján általánosítok, vagyis megpróbálok nem így tenni.

gld 2010.06.16. 12:36:11

@Káin: asszem a lap.hu-n van valami önkéntesmunka.lap.hu, vagy valami hasonló oldal

Káin 2010.06.16. 12:47:50

@gld: Megnézem, köszi :).

gld 2010.06.16. 12:49:44

@Káin: szívesen. Meg múltkor hallottam talán TV-ben, hogy minden megyeszékhelyen felállítanak egy ilyen központot, ahol az adott megyében a lehetőségeket koordinálják. Azt persze nem tudom, hogy ez jelen pillanatban hol tart :)

Csalamádé 2010.06.16. 12:54:24

Szörnyű, milyen állapotok uralkodnak, élő példa erre a poszt.

gld 2010.06.16. 12:58:24

@Káin: Én sem :) Anyukáméknál hallottam teljesen véletlenül :))

Káin 2010.06.16. 12:59:06

@gld: Én nem nézek tv-t, szóval lemaradtam az infóról, de a magyar rendszert alapul véve biztos nem haladnak fénysebességgel.

gld 2010.06.16. 12:59:58

Hm... Asszem, feltaláltam az időgépet :)

Káin 2010.06.16. 13:09:56

@gld: LOL, ez de érdekes lett :D.

Despota 2010.06.16. 13:19:52

S.O.S!!!! Gyerektáborba (Budapest, reggel 8-16.30-ig) orvos kerestetik!!!!
A XI. kerületi Gárdonyi Géza Általános Iskola az éves napközi gyerektáborába orvost keres

praxis.blog.hu/2010/06/16/orvos_kerestetik

gld 2010.06.16. 13:32:02

@Despota: kitettem a blogomba, hátha segít valamit.

Despota 2010.06.16. 13:41:38

@gld: Nagyon köszönjük!

Káin 2010.06.16. 14:01:12

@gld: Én is kitenném, de nincs blogom és orvos ismerőseim sincsenek sajna.

gld 2010.06.16. 14:02:00

@Káin: szerintem a szándék is nemes :)

Brekkancs 2010.06.16. 14:04:47

"Elnézést, ha történetem hosszúra sikeredett, de csak azt szerettem volna leírni, hogy bár valóban kétségbeejtő a magyar egészségügy állapota és dolgozóinak morálja, szerencsére még mindig vannak hozzáértő és empatikus tagjai, akik lelkiismeretesen végzik a munkájukat."

Vannak empatikus tagjai, de sajnos nem elegen.

gld 2010.06.16. 14:04:49

@Káin: Fotós :)

Nem akartam itt reklámozni, meg nem blog.hu-s.

Káin 2010.06.16. 14:06:03

@gld: Milyen blogod van?Csak mert nem látom a Nicked mellett :).

Káin 2010.06.16. 14:06:45

@Káin: @gld: Teljesen meghülyült a blogmotor :(.

gld 2010.06.16. 14:08:50

@Káin: igen, én is úgy látom, vagy megint működik az időgépem :)))

lehet más a propaganda 2010.06.16. 15:01:01

@gld: "Magyarországon az önkéntes munkának abszolút nincs hagyománya "

Hallottál például az Irgalmasrendről? Ismered a történetét, hogyan szüntették meg? Vagy elgondolkodtál legalább miért hívják az ápolónőket mindmostanáig nővérnek?

gld 2010.06.16. 15:11:13

@lehet más a propaganda: igen, hallottam róla, és igen, tisztában vagyok a nővér szó eredetével :)

Ennek ellenére fenntartom, amit írtam. Bármilyen hihetetlen is, én eddig egyetlen irgalmas rendi nővérrel nem találkoztam, aki ápolónőként dolgozik kórházban. De azt hiszem, a hozzászólásomnak talán nem ez volt a lényege. Nyilván mindenki azt szűri le belőle, amit akar :)

gld 2010.06.16. 15:19:46

@lehet más a propaganda: amúgy az én olvasatomban a "nincs hagyománya" nem azt jelenti feltétlenül, hogy nincs történelme, vagy hogy soha nem működött... Arra akartam volna kilyukadni, hogy ennek az intézménye jelen pillanatban nincs benne a köztudatban, alig lehet tudni róla valamit. De persze, ha szorosan értelmezzük, akkor igazad van, rosszul fogalmaztam.

2010.06.16. 15:49:10

@miklos.rabai: " Ki kellene nektek jobban, olyan orvos aki jól kommunikál, vagy olyan, aki jól dolgozik?"
Egy szakma sem hatalmazhat fel valakit a bunkóságra. A rosszul kommunikál, és a bunkó nem egy kategória.
Egyébként alapvetően orvos-párti vagyok. Lehet dobálni :-)

bakela 2010.06.16. 16:16:55

@Despota:
A gyerektáborhoz:
10 e. brutyó??????????? 8,5 órára. Az nincs 1200 / óra brutyó. Ezért maximum ügyvédet lehet kapni. Tudod mit mondott az egyszerű bakter, miután a hathuszas gyors mindkét lábát elvitte?
Van egy ötletem: Foga'ggyunk lesz zorvos: A 450 gyerkőc dobjon össze fejenként 1 /egy/ ezrest netyó. 3 jégkrém ára.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.16. 16:18:19

Elképesztő állapotokról ír Eugenie D., és attól tartok, nem is ez az egyedüli hely az országban, ahol a pszichiátriai betegekkel emberhez nem méltóan bánnak.
A probléma szerintem többsíkú. Eleve pszichiátriára olyan nővéreknek kellene menniük, akik az átlag feletti empátiával és/vagy intelligenciával rendelkeznek. Nincs személyes tapasztalatom, de azt gondolom, jóval nagyobb az esély, hogy az ott dolgozók egy része kontraszelektálódik. Másrészt nyilván óriási a veszély, hogy belefásulnak a munkába. Míg a pszichiáterek számára elvben vannak lehetőségek a Bálint-csoporttól kezdve arra, hogy a munkával kapcsolatos terheiket megoszthassák / letegyék, nem tudom, ezek a lehetőségek nyitva állnak-e a nővérek előtt.
Az egyházi fenntartású intézményekben nyilván nagyobb az esélye annak, hogy az ott dolgozók nem feladatnak, hanem hivatásnak fogják fel a munkájukat. Az alapítványi fenntartású intézmények esetén is látok erre esélyt.
Külön kérdés a finanszírozhatóság, az itt említett havi soktízezer Ft a legtöbb magyar családot (beleértve, hogy ne menjek messzebb, a sajátunkat is) padlóra küldené, így nem mindenki tudja vállalni. Megérne egy hosszabb elemzést az, hogy az állam (ha már a mostanra időssé/beteggé vált emberektől egy életen át szedte be a járulékokat) miért nem képes a krónikusan ellátásra szorulóknak ezt az ellátást normál szinten nyújtani. Hajlamos vagyok azt hinni, hogy egész egyszerűen kevés a normatíva, ill. egy pszichiátriai ellátó intézményben - ami ugye a legtöbbször egy eleve alulfinanszírozott kórház része - az sem biztos, hogy a teljes normatívát a megfelelő célra fordítják (ha én lennék igazgató, és a súlyosan dementálódott /menthetetlen/ emberek ill. pl. a szívinfarktus miatt bekerülők ellátásának javítása között kéne választanom, elég egyértelműen a még menthetők mellett tenném le a voksom).
Mindez persze nem menti azok viselkedését, akik nem takarítják fel a padlót, ellopják a betegek ennivalóját stb. Én már holnap kirúgnám őket, csak az a kérdés, ezért a fizetésért holnaputánig kit tudnék felvenni.
Szóval bocs, én sem tudok többet tenni, mint rámutatni, hol lehet a baj, és ismét azt mondani, ami már a könyökötökön jön ki: ilyen finanszírozás és ilyen társadalmi morál mellett nagyon nehéz jobb eü-t csinálni. Az az elgondolkodtató, hogy azok a helyek, ahol mégis megy (lásd Eugenie példáit), azok miben mások, és mit lehetne tenni, hogy minél több hasonló hely legyen.
És ez off a végére, utána el kéne filózni azon, hogy vajon az egyházak kapcsán csak pedofilozni kell-e, vagy összetettebb a társadalomra gyakorolt hatásuk kérdése.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.16. 16:19:49

@bakela: Despota az én kérésemre tette be ezt ide, hátha lesz egy irgalmas szamaritánus kolléga, aki épp erre jár, unatkozik stb. Amúgy meg leszel lepve, mennyi nyugdíjas orvos vállal ügyeletet, hasonló órabér mellett, hogy kicsivel könnyebb legyen az élete.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.06.16. 16:20:20

@bakela: Ja és ennyiért ügyvédet? Na ne.

ajajajjjjjj 2010.06.16. 19:37:30

Kedves Posztoló! Sajnálom, ami anyukáddal történet és örülök, hogy már jó helyen van :)
Miskolci vagyok. Jól sejtem, hogy a megyei kórház pszichiátriáján jártatok? Az van tele ingyenélő, szemét, tolvaj személyzettel, tisztelet a rendkívül ritka kivételnek.

aesculap 2010.06.16. 20:11:27

@Dr. Morcz:
Szakipari munkást (8 ált. + 3 év) 5000 ft/óra + kiszállási díj alatt nem kapni.

Más: a keresztény(keresztyén) erkölcsiség mégis magasabbrendű valami lenne??? Na nee... 45 évig + az elmult 8 évben az ellenkezőjét szajkózták...

bakela 2010.06.16. 22:27:07

Ɔ:-<
Magyarországon rengeteg szociális problémát szeretnek rátolni az eü-re. /gyes, gyed, fürdőkórházi pancsikolás, útiköltség, elfekvők, közgyógyellátás, 7pontos, halottkémlés, stb, stb. Persze ezek költségeit szemforgató módon az eü költségvetésében szerepeltetik.' Oszt még így is a dzsídípí 4.5 % -ról beszélünk!
Az Alzheimer kór, és más hasonló, teljes elbutulással- leépüléssel járó betegség ellátása /de pl. egyéb, befolyásolhatatlan, terminális állapotú betegség/ csak egy bizonyos pontig /korai szakasz/ egészségügyi kérdés. Az egészségügy szerepe addig tart, ameddig a józan ész keretei közt valamilyen fokú restitúció várható.
Ki lássa el az előrehaladott demenst?
A világ 1-2 legboldogabbik országában, ahol ez szervezett állami keretek közt, emberhez méltó körülmények közt történik, az Alzheimer a top 1-3 legdrágább betegségek közé tartozik!!!!!! Nagyon gazdagnak, ill. nagyon jó biztosítással rendelkezőnek kell lenni arra is, ehhez. Személyzet igénye 2-3 fő/ ápolt. Ismétlem, nem 40-re kettő.
Máshol: A CSALÁD!!!!
Magyaristánban sokkal kevesebb Alzheimerest látunk, mint a statisztikák alapján várható lenne.
Miért? 1. Mert meghalunk, mielőtt a betegség kifejlődne bennünk. 2. Mert viszonylag enyhe tünetekkel is megszabadulunk a hozzátartozótól: krónikus osztály, cociális otthon, egyedüllét- combnyaktörés, esetleg sima éhenhalás, megfagyás, -elkóborlás, tüdőgyulladás stb. Volt valami film: Hóesés/?/ Sztem sokkal humánusabb volt a havasokba kiengedni az öregeket.
Naponta látom, hogy a tengődő öregeket meglátogatják a gyerekek a messziből. „Hogy van mama?”
Rohad a lába? Most,azonnal jöjjön az ügyelet, azonnal kórházba stb. Esetleg ordibálunk is egy kicsit a 45 kg-os inspekciós doktornővel. Majd összepakolják az utolsó tojásokat, az utolsó sonkát is az Octaviába, azt' usgyi, viszlát fél év múlva vasárnap, akkor megint hí'jjuk az ügyeletet, mert az a dolguk.
A muter háza mindig fontosabb, mint a mujder.
Van a mamának ingatlana, ingósága, kpje,? , és neked, és a tesónak? Esetleg a két kezetek ereje? Akkor miért a nyomorult eü. lássa el a mamát ingyen. Mert 75 e / hó az ingyen van. Ez 100 /egyszáz/ HuF óránként. 24/7/12!!! Egy Alzheimeres mellett?!?!
Aki már látott ilyen szerencsétlent közelről, 20x ennyiért sem vállalná egy hétig sem.
Ha BENTMARAD A KATÉTER, nem folyik mellé a húgy. Dézsavű?? Bocsi: déjà vu
Aki meg lepattintja a gyermekei anyukáját, amikor annak szüksége lenne rá, mert kényelmetlen, az ne ordibáljon semmilyen, -akármilyen nővérrel, hanem a f.. t behúzva csak újholdkor merészeljen az utcára ólálkodni.
A betegnek nem Béres cseppre, selyemköntösre, lefizetett eü. személyzetre van szüksége, hanem a család szerető gondoskodására. Igen ez egy rettenetesen kemény meló. Kifogást lehet ezret találni, de azt számonkérni éhbérért robotoltatott, naponta szembeköpött idegenektől, amit mi nem teszünk meg a saját vérünkért? Miért kell minden betegnek a szeretteitől elszakítva, -kitaszítva paravánok közt, magányosan távozni? 'Oszt még azt mondja az atya, hogy a „hirtelen, és készületlen haláltól ments meg Uram minket!”
O tempora, o mores! Csak az undor.
Aztán ne gyertek nekem azzal, hogy-ha ennyire utálom a szakmámat, miért nem keresek mást!
Nem ezt a csodálatos hivatást gyűlölöm, hanem titeket, akik még azt sem értitek miért!

szabidoki 2010.06.16. 22:30:00

@Dr. Morcz: hát igen, elég sokan ügyelgetnek pluszban nem sokkal több órabérért, szerintem ennyiért biztos lesz orvos. Legfeljebb nem szakorvos. Érdemes esetleg a mentőket megkeresni, ott mindig sok a fiatal, ráérős kolléga :)
A poszthoz csak annyit, hogy pszichiátriára főleg olyan nővérek/ápolók kerülnek, akik máshová nem alkalmasak, mert a szakmai tudásuk, hozzáállásuk nem megfelelő, illetve aki fiatalon még lelkes, egy-két év után hozzáidomul a környezetéhez. Az meg már szakállas vicc, hogy a pszichiátert meg a betegét az különbözteti meg egymástól, hogy merre nyílik az íróasztal fiókja...

lehet más a propaganda 2010.06.16. 23:51:10

@gld: Nyilván azért nem találkoztál irgalmasnővérrel mert a rendet feloszlatták valamikor 1951-ben és a nővéreket elküldték gyári munkára. Többnyire nem dolgozhattak tovább az eü-ben nehogy térítsenek a súlyos betegek között akik eleve befolyásolhatóbbak a haláluk közeledtével. Maradt a mindenki által jól ismert szocjalista egészségügy aminek az ekézéséről ez a szájt szól. Ganajszórással persze nem lehet aranyat csinálni annál többre volna szükség. De ez a többlet a mai korból hiányzik legfeljebb máson szokás számonkérni

gld 2010.06.17. 08:02:21

@lehet más a propaganda: kicsit utánaolvastam, ha már felmerült itt ez a kérdés. Azt találtam, hogy a rende ma is működik, újraszervezték. Központja Rómában van, de Budapesten is újraszervezték, 2008-ban. Ma is vannak Magyarországon kórházak, amik ehhez a rendhez tartoznak, többek között Budapesten is. De az én hozzászólásom lényege nem ez lett volna...

Próbáltam volna legalább elvben megoldást találni arra, hogy hogyan lehetne tehermentesíteni bizonyos feladatok alol az eü-dolgozókat anélkül, hogy az további pénzbe kerüljön egy adott intézménynek. De ezek szerint nem voltam érthető.

És még mielőtt azzal jönnél, hogy én miért nem segítek, elárulom, hogy segítek :) Ott, ahol erre lehetőséget adnak. mert sajnos ez nem csak az én szándékomon múlik.

Szép napot :)

mothe 2010.06.17. 08:33:56

@bakela: Gondolkodtál már azon, hogy pszichológushoz menj? Talán itt volna az ideje, ha ilyen könnyen találsz okot arra, hogy bárkit utálj.

Irise 2010.06.17. 16:30:32

@bakela: Bravo, tapsvihar! :) Tényleg!

Twisk 2010.06.18. 10:27:39

@bakela: Gyanakszom ez most egy méltó illusztráció volt az állapotokhoz. :)Ezért (is) tartunk itt.

bakela 2010.06.18. 21:22:14

Még 1x elolvasva az irományt, arra gondoltam, hogy mennyivel jobban járt volna az édesanya, ha a posztoló helyett a placentát neveli fel!

bakela 2010.06.18. 21:28:07

@mothe:
Nem olyan könnyű ez egy aggyal megvert embernek!
Olvasd el a posztot, majd rögtön utána amit írtam.
Most ki az ember/szabású/bb, ki a humanoid.

Mille38 2010.06.20. 20:20:30

@gld: Én viszont már régóta foglalkozom az önkéntességgel: az önkénteseknek is kellene fizetni költségtérítést, munkaruhát, ugyanúgy egészségügyi alkalmassági vizsgálaton kell átesniük (különösen egy kórházban), tehát korántsem 0 Ft az alkalmazásuk költsége. Igaz, hogy jogilag már köthető velük önkéntes munkavégzésre szerződés, de kétlem, hogy a kórházak HR-esei akár csak egyet is tető alá hoztak már.
Az önkéntesség másik akadálya nálunk az, hogy amíg az önkéntes ingyenes munkát végez, az egzisztenciáját fenn kell tartania, akár a családját, lakását, stb. Akinek nincs tartaléka, az nem tud ingyenesen dolgozni. Nálunk igen szűk az a réteg, akinek van annyi vagyona, amennyinek a jövedelméből elél egy darabig. Ezt amerikai nonprofit szervezet képviselőinek is elmagyaráztam ugyanerre a kérdésre. Megjegyezném, hogy az önkéntesség története során is vagy azok végeztek ilyen munkát, ahol a családi vagyon lehetővé tette, vagy azok lettek "irgalmasnővérek", akiknek semmi más megélhetése nem volt és mások (pl. egyház vagy egyháztagok egy csoportja) vállalta a személy eltartását, vagy adományok gyűjtéséből szerezték meg az alapvető szükségeik fedezetét, melyet igen alacsonyra állítottak be és rendszerint kizárták belőle a családi kötöttségeket (ld. cölibátus).
A mai magyar eü. dolgozóknak az ápolás ugyanolyan munka, mint a postás vagy eladó: olyan bért kellene kapni, amiből a munkaerő - többnyire bővített - újratermelése finanszírozható.

Mocsár 2010.06.23. 12:21:11

@ajajajjjjjj: igen, abban a kórházban.

@bakela: igazából nem tartom értelmes dolognak egy olyan szemmel láthatólag fogyatékos emberrel kommunikálni, mint amilyen te vagy, de hadd világítsak rá néhány értelmezési gondra hozzászólásodban.

"Van a mamának ingatlana, ingósága, kpje,? , és neked, és a tesónak? Esetleg a két kezetek ereje? Akkor miért a nyomorult eü. lássa el a mamát ingyen. Mert 75 e / hó az ingyen van. Ez 100 /egyszáz/ HuF óránként. 24/7/12!!! Egy Alzheimeres mellett?!?!"

Talán elkerülte a figyelmedet, hogy a 75e-n kívül jóval több került oda a személyzethez. Ha meg az ápolás többe kerül, akkor kérjenek érte hivatalosan többet, ne a markát tartsa az önérzetes ápoló.

"Aki meg lepattintja a gyermekei anyukáját, amikor annak szüksége lenne rá, mert kényelmetlen, az ne ordibáljon semmilyen, -akármilyen nővérrel, hanem a f.. t behúzva csak újholdkor merészeljen az utcára ólálkodni."

Nem lepattintotta, 22 éve elváltak. Ismerek férfiembert, aki ennyi év távlatából magasról szarik korábbi családjára, az én apámnál szerencsére nem ez volt a helyzet.

"A betegnek nem Béres cseppre, selyemköntösre, lefizetett eü. személyzetre van szüksége, hanem a család szerető gondoskodására. Igen ez egy rettenetesen kemény meló. Kifogást lehet ezret találni, de azt számonkérni éhbérért robotoltatott, naponta szembeköpött idegenektől, amit mi nem teszünk meg a saját vérünkért?"

Megtettük. Talán elsiklottál afelett, hogy egy évig én magam gondoztam, egészen addig, míg már nem lehetett másképp és az orvosok is intézményes ápolást javasoltak. Mert anyám az ajtót verte, hogy engedjék ki, mert azt hitte, fogva tartják. Mert kihajolt az ablakon és azt üvöltözte, hogy "tűz van, tűz van", holott nem volt semmi vészhelyzet. Mert néha fogta, és kivette a kést a kanalas fiókból, és azzal mászkált, vagy azzal fenyegetőzött, hogy agyonver minket egy esernyő fogantyújával, ha nem hagyjuk elmenni. Nem azért néztünk neki intézményt, mert már meg akartunk szabadulni tőle. Hanem azért, mert állandó orvosi felügyeletre szorult, és mert a megnyilvánulásaiban olykor a mi testi épségünket is fenyegette.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása